Προτάσεις για να… μάθει ο Τύπος να σέβεται τους bloggers!

Ο γραπτός τύπος μάλλον περνάει κρίση, αυτή την εποχή. Για τις απολύσεις δημοσιογράφων του περιοδικού «Free» από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) διάβασα σήμερα το ρεπορτάζ του http://www.mediablog.gr:

http://www.mediablog.gr/?p=381#comment-3743

Στα σχόλια κάτω από το κείμενο ρώτησε και κάποιος Simos το εξής:

Ποια είναι η γνήμη σας για την αντιγραφή κειμένων από blogs από εφημερίδες χωρίς να ρωτούν τους bloggers? Θα ήθελα να ξέρω τι σκέφτεστε καθώς είστε ειδικός στα θέματα αυτά….

Ε, δεν ξέρω τι θα απαντήσει ο ιδιοκτήτης του mediablog, αλλά η σωστή απάντηση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα νομίζω ότι είναι η εξής:
1) Για να γίνει αντιγραφή από blogs πρέπει να σεβαστεί ο αντιγράφων τους νόμους και τα ήθη του “fair use”, δηλαδή… ΟΧΙ αντιγραφή ολόκληρου κειμένου, μόνο αποσπάσματα επιτρέπονται με το σκοπό του σχολιασμού. Επίσης:
2) ΠΡΕΠΕΙ να γράφει ευκρινώς μέσα στην παραπομπή του ΚΑΙ την πλήρη διαδικτυακή διεύθυνση του blog, ώστε ο αναγνώστης του εντύπου που έχει σύνδεση ιντερνέτ, να μπορέσει να διαβάσει το ίδιο το κείμενο. Αυτό προκύπτει από την υποχρέωση του σχολιαστή να αναφέρει ευκρινώς την πηγή του, κλπ.
3) (Ιδανικά) πρέπει να ειδοποιείται και ο ιδιοκτήτης του blog, για το άρθρο και το έντυπο του γραπτού τύπου που τον αντιγράφει, σεβόμενο τα (1) και (2).

Σε περίπτωση βέβαια που το κείμενο μέσα σε blog το οποίο αντιγράφει ο γραπτός τύπος είναι εξαιρετικά μικρό (όπως αυτό… εδώ) και δεν είναι εύκολο να παρουσιαστεί στον έντυπο τύπο μόνο «σύντομο τμήμα του», ή σε περιπτώσεις που η οποιαδήποτε εφημερίδα (ή περιοδικό) θέλει να αντιγράψει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κείμενο από κάποιο blog, τότε…

4) χρειάζεται ΑΔΕΙΑ από τον blogger για να δημοσιευτεί κείμενό του (ή σχόλιο) στο γραπτό τύπο.

Π.χ. εγώ δεν θα έδινα ποτέ την άδεια να επαναδημοσιευτεί αυτό εδώ το κείμενο σε ακροδεξιά ή άλλου είδους εξτρεμιστική εφημερίδα…

Τέλος…

5) Οι ίδιοι ακριβώς νόμοι και κανόνες που διέπουν την αντιγραφή από έντυπα, πρέπει να γίνουν σεβαστοί και στην αντιγραφή από blog (τόσο τα κείμενα όσο και τα σχόλια μέσα σε blogs).

Άν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, πέστε το.

Νομίζω πρέπει να κάνουμε καμπάνια και ψηφοφορία για το θέμα, που είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s