Βασανιστήρια στην Ελλάδα – από ΠΟΥ ξεκίνησε όλος αυτός ο ΥΠΟΝΟΜΟΣ;

Πριν ελάχιστες μέρες είδαμε απίστευτα στοιχεία που κλονίζουν την αφελή άποψη ότι «η πλειοψηφία των αστυνομικών δεν εγκρίνει τα βασανιστήρια». Αντί για «μεμονωμένα περιστατικά» οι βασανισμοί στη χώρα μας έχουν γίνει «συνήθη γεγονότα» (ιδιαίτερα για αλλοδαπούς κρατουμένους). Όταν οι ίδιοι οι αστυνομικοί τραβάνε βίντεο τον εαυτό τους να βασανίζει, σαν… σουβενίρ για να το δείχνουν στους φίλους τους και να καμαρώνουν, αμολώντας αυτά τα βίντεο να κυκλοφορούν από κινητό σε κινητό ΕΠΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ, κατά τη διάρκεια του οποίου κανείς δεν έκανε τίποτα, αυτό δείχνει βαθιά ηθική σήψη, αλλά και σιωπηρή αποδοχή των βασανιστηρίων από πολύ κόσμο (τόσο αστυνομικούς όσο και πολίτες). Μακάρι να μπορούσαμε «να μη γενικεύουμε» ή να ελπίζουμε σε μία «εξυγίανση»…

Προβληματίστηκα για το αν θα συνεχίσω να γράφω για τέτοια θέματα εδώ, στο μπλογκ. Είναι προφανές ότι αυτό το μπλογκ (1) δεν έχει το σκοπό καμίας «προπαγάνδας» ή πολιτικής σκοπιμότητας και ότι (2) έχει πολλά άλλα θέματα θετικά και δημιουργικά, πολύ σημαντικότερα για μένα και όσους τα εκτιμούν. Μήπως πρέπει να… αλλάξω επάγγελμα στο τέλος, και να γίνω… δημοσιογράφος ειδικευμένος σε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων; Ε, βρίσκω άχαρη μία τέτοια δουλειά! Ακόμη πιο άχαρη, αν δεν είσαι καν επαγγελματίας του χώρου, αν δεν έκανες επίκεντρο της ζωής σου τέτοια θέματα και αν κινδυνεύεις -μάλιστα- να παρεξηγηθείς (π.χ. σαν φανατικός) αν ασχολείσαι υπερβολικά μαζί τους.

Παρ΄ όλα αυτά, θα συνεχίσω. Εντελώς τυχαία, ανακάλυψα άλλα στοιχεία, ακόμη πιο ανατριχιαστικά, που -αυτή τη φορά- δεν αφορούν εμάς, αλλά τις ακραίες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη γνωστή μας… Ισλαμοφαγική Υπερδύναμη. Πρόκειται για στοιχεία και φωτογραφίες από τη φυλακή Αμπού Γκράϊμπ. Αν νομίζατε (όπως εγώ) ότι εκεί έγιναν μόνο κάποιοι «εξευτελισμοί με λίγο ξυλαράκι που-και-που» είστε βαθιά νυχτωμένοι: Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα (πριν περίπου ένα χρόνο) είναι αδιάσειστες αποδείξεις πραγματικά άγριων βασανιστηρίων, που κατέληξαν αποδεδειγμένα σε θανάτους κατά τη διάρκεια «ανάκρισης από άλλη κυβερνητική υπηρεσία» (όπως αναφέρεται στα επίσημα στρατιωτικά έγγραφα), δηλαδή αυτής που… «κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια του πλανήτη» (και είναι γνωστό ότι… ψάχνει αυτομάτως οποιονδήποτε, μόλις… μιλήσει γι’ αυτή! 🙂 ).

Μέσα σε όλα αυτά τα (νέα για μένα) στοιχεία, υπάρχει μία συγκεκριμένη φωτογραφία, που με παρακίνησε να ανεβάσω το θέμα στο μπλογκ: (ΠΡΟΣΟΧΗ: αν σας σοκάρουν οι αποκρουστικές φωτογραφίες ή έχετε πολύ μικρά παιδιά μαζί σας, ΜΗΝ πατήσετε το κουμπί για να δείτε τα υπόλοιπα…)

Είναι μία χαμογελαστή και θριαμβευτική πόζα μιας… βασανίστριας – στρατιωτίνας, η οποία (αυτή τη φορά) δεν ποζάρει δίπλα σε ζωντανούς κρατουμένους (έστω και γυμνούς με κουκούλες σαν τις φωτογραφίες που είχαμε δει παλιά) αλλά ποζάρει χαμογελαστή (με τον αντίχειρά της σε έκφραση νίκης) δίπλα στο κακοποιημένο πτώμα ενός κρατουμένου που αποδεδειγμένα και εντελώς φανερά (από τις φωτογραφίες αλλά και από τα επίσημα έγγραφα) βασανίστηκε με εξαιρετική αγριότητα (από «άλλη κυβερνητική υπηρεσία») και πέθανε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης

Να μερικές άλλες χαρακτηριστικές φωτογραφίες του ίδιου πτώματος, αυτή τη φορά χωρίς τη στρατιωτίνα:

Ο συγκεκριμένος νεκρός κρατούμενος, σύμφωνα με τα επίσημα στρατιωτικά έγγραφα αυτής της περιβόητης φυλακής, «πέθανε κατά τη διάρκεια ανάκρισης από ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ και τοποθετήθηκε στην περιοχή των ντους του πρώτου διαζώματος…»

Περιττό να πω ότι κανένα μέλος της «άλλης κυβερνητικής υπηρεσίας» δεν τιμωρήθηκε, ούτε καν διώχθηκε. Όχι μόνο η υπηρεσία είχε ρητό δικαίωμα να μπαινοβγαίνει στη φυλακή, κάνοντας τις δικές της ανακρίσεις ΧΩΡΙΣ παρουσία στρατιωτικών, αλλά είχε επίσης το δικαίωμα να μη φανερώνει τα στοιχεία ορισμένων κρατουμένων που έφερνε για ανακρίσεις. Η απόφαση για αυτά τα μέτρα ήταν εντελώς επίσημη: Αυτή η «ειδική κατηγορία» κρατουμένων ονομάστηκε «κρατούμενοι – φαντάσματα«. Ένα (αγγλικό) κείμενο που την περιγράφει βρίσκεται στη wikipedia, ΕΔΩ.

Εσείς τα γνωρίζατε αυτά; Ή (όπως εγώ) νομίζατε ότι το πρόβλημα σε εκείνη τη φυλακή ήταν ακραίοι εξευτελισμοί και κακομεταχείριση κρατουμένων από στρατιώτες και στρατιωτίνες με «υπερβολικό ζήλο» (που υποτίθεται ότι τιμωρήθηκαν αργότερα);

Κάνω λάθος αν συμπεράνω ότι ειδικά αυτές οι λεπτομέρειες κρατήθηκαν όσο το το δυνατόν πιο μακριά από την δημοσιότητα εκείνης της περιόδου, όταν το σκάνδαλο της φυλακής έβγαινε στα Μ.Μ.Ε.;

Αν θέλετε και άλλα στοιχεία, μπείτε στο site όπου τα ανακάλυψα, ΕΔΩ.

Το συμπέρασμά μου είναι… ότι όλος αυτός ο καινοφανής υπόνομος, των βασανιστηρίων στην Ελλάδα, δεν ιδρύθηκε ξαφνικά ή από τη δική μας μόνο αστυνομία. Ξεκίνησε πολύ πιο πριν, σε πλανητικό επίπεδο, από τη στιγμή που η Υπερδύναμη κατάφερε να επιβάλλει (με ωμό τσαμπουκά) το κουκούλωμα κραυγαλέων εγκλημάτων, την πλήρη ατιμωρησία των πραγματικών ενόχων, και όλα τα συναφή.

Εμ… ΠΩΣ νομίζετε ότι και οι δικοί μας μπάτσοι ξεσάλωσαν, ιδιαίτερα μετά το 2001 (περίπου); Μέχρι εκείνη την εποχή, το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας ήταν περισσότερο γνωστό για τον «απαράδεκτο συνωστισμό των κρατουμένων του» (οι οποίοι μάλιστα έκαναν και… ανταρσίες, απεργίες πείνας ή άλλες… αταξίες). Όμως μετά το 2001 (περίπου) αυτό το αστυνομικό τμήμα «αναβαθμίστηκε» -προφανώς- σε μία δική μας (νεοελληνική) εκδοχή των «καινοτόμων τεχνικών ανάκρισης» που εφαρμόστηκαν πρώτα στη φυλακή του Αμπού Γκράϊμπ και σε παρόμοια κολαστήρια.

Ε, επειδή… δεν συνηθίζω να συνωμοσιολογώ, ελπίζω να συμφωνείτε ότι έχουμε κάθε λόγο να κυριολεκτούμε:

 • Η «μόδα» της αποδοχής των βασανιστηρίων, τα τελευταία 5-6 χρόνια, είναι σε ΠΟΛΥ μεγάλο βαθμό, εισαγόμενο ΔΙΕΘΝΕΣ κακό. Ε, ΤΙ άλλο να είναι; Εδώ… συζητάμε (φιλοσοφικά) για το «αν το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στο Πεκίνο προκαλεί καταιγίδα στο Τέξας» (κατά μία γνωστή «ολιστική θεωρία»). Μία (ντε φάκτο) νομιμοποποίηση των βασανιστηρίων (και της ατιμωρησίας των βασανιστών) από… ολόκληρη Υπερδύναμη (με την ανοχή του πλανήτη) ΤΙ προκαλεί; Ψιλή βροχούλα στην … Πλατεία Ομονοίας;

 • Μόνο… ΕΝΑ πράμα σας ζητώ (μια και… διαβάσατε μέχρι εδώ): Επειδή θέσαμε το θέμα σε «διεθνή βάση», ΜΗΝ αρχίσετε να πιστεύετε ότι «πρώτα πρέπει να αλλάξει η Υπερδύναμη και μετά εμείς»! ΟΧΙ, ΟΧΙ! ΕΔΩ πρέπει να αλλάξουμε, πρώτα. Αν περιμένουμε να αλλάξουν άλλες χώρες πριν από μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε «ουραγοί»!

Τέλος, κοινοποιώ αυτό το κείμενο και στο μπλογκ του «dirtyjazz» (που είναι δημοσιογράφος – αν δεν κάνω λάθος), καθώς και σε πρόσφατη συζήτηση που άνοιξε ο Allu Fan Marx.

2 comments

 1. Σε πληροφορώ ότι αυτά ξεκίνησαν όταν άρχισαν να μπαίνουν στην Αστυνομία άνθρωποι χωρίς έλεγχο του ποινικού τους μητρώου και χωρίς να περνάνε από ψυχιάτρους για εκτενή εξέταση, αλλά μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις.

  Αν νομίζεις ότι «ξεκίνησαν» το 2001… είσαι βαθιά νυχτωμένος. Ένα θα σου πω μόνο. Την 10ετία 1994-2003 είχαμε 70 νεκρούς μόνο από «εκπυρσοκροτήσεις» όπλων αστυνομικών.

  Παρ’ όλ’ αυτά τα γεγονότα είναι μεμονωμένα. Είναι συχνά μεν αλλά δεν είναι ο κανόνας. Αν ήταν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για γενίκευση.

  Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί κάπως η κατάσταση είναι να διώξουν τους επίορκους αστυνομικούς και να αλλάξουν τον τρόπο εισαγωγής στην Αστυνομία.

 2. Βασίλη, μακάρι να έχεις δίκιο, και να είναι μεμονωμένα περιστατικά.
  Φυσικά, δεν διατείνομαι ότι… όποιος μπαίνει σε αστυνομικό τμήμα… τρώει ξύλο. Πολλές φορές είδα και πολλή ευγένεια ή εξυπηρετικότητα σε αστυνομικά τμήματα. Αλίμονο…
  Εκείνο που φοβάμαι όμως, δεν έχει σχέση με στατιστικές (που αφορούν φόνους και ακραίες καταστάσεις) αλλά με νοοτροπίες και με ηθική σήψη, η οποία (όπως είπα) έχει διαβρώσει μεγάλο τμήμα του ευρύτερου πληθυσμού. Είτε λόγω «προβλήματος με τους Aλβανούς» (διάβαζε ξενοφοβία κλπ) είτε λόγω της καθολικής αποδοχής γεγονότων όπως το Γουανδανάμο και το Αμπού Γκράϊμπ, είτε και λόγω σύγχισης μεταξύ «εκούσιου σαδομαζοχισμού και ακούσιου (δηλαδή βασανισμού) η κοινωνία μας (όπως πολλές άλλες) έχει αρχίσει είτε να αδιαφορεί είτε να αποδέχεται την πραγματικότητα των βασανιστηρίων. Μπορεί στατιστικά να μην άλλαξαν πολλά πράματα (αν έχεις δίκιο) αλλά… στην πραγματικότητα πολλά άλλαξαν, μετά το 2000 περίπου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s