Η αλόγιστη και αδικαιολόγητη υπερβολική χρήση του δικαιώματος για Λογοκρισία

Από τότε που εμείς οι μπλόγκερ αποκτήσαμε (πολύ ορθώς) το δικαίωμα να λογοκρίνουμε σχόλια στα μπλογκ μας, η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ. Αυτό που στην αρχή ήταν αναφαίρετο δικαίωμά μας για να εμποδίζουμε τους υβριστές, έγινε -τώρα πια- τόσο υπερβολικό, ώστε αξίζει να το επανεξετάσουμε αυτοκριτικά. Εγώ προσωπικά δεν λογόκρινα ποτέ κανέναν. Είναι όμως δυσάρεστο, να γράφεις κείμενα κόσμια, σοβαρά, με σωστά διατυπωμένες ιδέες που δεν θίγουν κανέναν, και… να ανακαλύπτεις ότι τους αλλάξανε τα φώτα στη λογοκρισία, λόγω… φοβικού συνδρόμου κατά «πιθανών συγκρούσεων» ή «μην τυχόν και θιχτούν κάποιοι άλλοι» (φίλοι κ.ο.κ.)

Συνάδελφοι προγραμματιστές (j95 κ.ά.) προτείνω τη δημιουργία Λογισμικού ανάγνωσης/γραφής για blog, το οποίο

1) ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ δημιουργεί ακριβή αντίγραφα των σχολίων σας, που δεν θα τα χάσετε ποτέ, ΠΡΙΝ λογοκριθούν

2) ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ στέλνει αυτά τα αντίγραφα σε ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ Sites όπου θα εμφανίζονται αντίγραφα όλων των συζητήσεων με σκοπό την κατάργηση ΚΑΘΕ αλλοίωσης των γραφόμενών σας.

Ιδού ένα παράδειγμα κειμένου μου, απολύτως ΜΗ-υβριστικού και σοβαρού, όπου… λογοκρίθηκε σημαντικό μέρος, σε ένα μπλογκ που συμπαθώ κάπως, αν και… διαφωνώ ριζικά με την υπερβολική και αλόγιστη χρήση (που κάνει) του δικαιώματός του για λογοκρισία σχολίων.

Ιδού το σχόλιό μου, και με… κόκκινα γράμματα το μέρος του που λογοκρίθηκε. (Εξηγήσεις δίνω πιο κάτω):

έχω να ρωτήσω κάτι.
Ενδιαφέρεστε για συζήτηση επί θεωρητικής βάσης, για το ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα της διάβρωσης του διαδικτυακού λόγου και της μπλογκόσφαιρας από αυταρχικές αντιδημοκρατικές και αρχομανείς συμπεριφορές; ΑΥΤΟΣ είναι ο εθνολαϊκισμός του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.
ΔΕΝ με ενδιαφέρει να σχολιάσω άλλο πρόσωπα, αλλά ΙΔΕΕΣ και ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.
Αύριο-μεθαύριο, στο δικό μου μπλογκ θα ανεβάσω ΠΟΛΥ καυτά θέματα πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου, π.χ. γιο το σκάνδαλο της “κρυφής συμφωνίας” μεταξύ Microsoft και Κυβέρνησης, για οικολογικά σκάνδαλα, οικολογικές λύσεις, και άλλα. ΗΔΗ έχω συνεισφέρει στη μπλογκόσφαιρα σημαντικά άρθρα για θέματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταπίεσης.
ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΩΡΑ, ΠΩΣ είναι δυνατόν να συνεχίσει κανείς να κάνει όλα αυτά, όπως εσείς που μοχθείτε για τους δικούς σας στόχους, και να τρώει… μαχαιριές από συντρόφους που… ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ από άλλους χώρους, λόγω… προσωπικών ΚΑΠΡΙΤΣΙΩΝ?
Ας ξαναγυρίσουμε στο ΘΕΜΕΛΙΟ κάθε “δημοκρατικότητας”:
”Διαφωνώ απολύτως με όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ απόλυτα το δικαίωμά σου να τα λες”

….(ΛΟΓΟΚΡΙΜΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ -ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΙ ΗΤΑΝ)…

Για αυτούς τους λόγους, το δικό μου μπλογκ κηρύσσεται από τώρα και στο εξής “Censorship-Free Zone”. Με βαθμολογία 30 στην κλίμακα των technorati και περίπου 9000 επισκέψεις σε τρείς μήνες, τίθεται ΚΑΙ στη διάθεσή σας για δικά σας θέματα, όπως ο εθνολαΪκισμός, ιδίως αν έχετε διάθεση να μιλήσουμε για τον εθνολαΪκισμό του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, της ενισχυμένης με ηλεκτρονικά διαδραστικά μέσα μορφής του.
Το πρόβλημα που εξήγησα ΔΕΝ είναι προσωπικό, αλλά ΘΕΣΜΙΚΟ.

Comment by omadeon | July 4, 2007

(τέλος ΛΟΓΟΚΡΙΜΜΕΝΟΥ σχολίου)

Το λογοκριμμένο κομμάτι τώρα (με κόκκινα γράμματα) που αφαιρέθηκε γιατί… (ακόμη και ΧΩΡΙΣ ονόματα_ βάζει το δάχτυλο πάνω στην πληγή που δημιούργησε η αυταρχική συμπεριφορά ενός… καλού φίλου (εκείνου του μπλογκ):

ΠΡΟΣΟΧΗ, εκείνος που τα είπε αυτά ΔΕΝ είπε “η δημοκρατία είναι… χόμπυ μου και καύλα μου και καπρίτσιο μου και… αν δεν σε γουστάρω, δεν σε βάζω μέσα!”

-Γιατί… λογοκρίθηκε; Απλούστατα, για να ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕΙ τη συμπεριφορά του Πάνου Ζέρβα, ο οποίος δήλωσε κάτι ΑΜΥΔΡΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ, δυναμιτίζοντας ΚΑΘΕ σωστή αντίληψη περί ελευθερίας έκφρασης στην «Καλύβα» του.

Ρε… σύντροφοι,μετά από τέτοιο κραυγαλέο πετσόκομμα, ΤΙ να συζητήσουμε; –Αφηρημένες έννοιες, εν μέσω της ποδοπάτησης ΚΑΘΕ δημοκρατικής αντίληψης (από κάποιον που… συμπαθείτε ΤΟΟΟΣΟ ΠΟΛΥ υπερβολικά… ώστε να τον καλύπτετε, ακόμη και από το πιο μακρινό ή αφηρημένο υπονοούμενο).

 • Βγάλτε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σας ΜΕΣΑ στο διαδίκτυο, και ΜΕΤΑ συζητάμε το «κοινωνικό πρόβλημα» του εθνολαϊκισμού, όπως το θέτετε.

9 comments

 1. Καλημέρα!

  Χμ… Και ΠΟΥ να δείς τον υπεροπτικό, υβριστικό λίβελο, γεμάτο απειλητικό τσαμπουκά, που μου πέταξε στη μούρη ο Πάνος (ειδικός στο να ΠΟΥΛΑΕΙ τους φίλους του, αν δεν φέρνουν… επισκεψιμότητα) μέσα στο μπλογκ «Πόντος-και-αριστερά» χθες το απόγευμα. Ενα διαμαντάκι που ο «Π-και-Α» έσπευσε να λογοκρίνει, γιατί δεν τιμούσε καθόλου τον Πάνο. (απόσπασμά του σώθηκε πάντως σε δική μου απάντηση…)

  Αυτοί οι συμπαθείς πόντιοι-αριστεροί ακόμη ΔΕΝ έχουν καταλάβει ότι το ΠΡΩΤΟ βήμα για να μην παραχαράσσεται καμία Ιστορία (βιβλίων Ιστορίας δημοτικού -και όχι μόνο) είναι να μην παραχαράσσονται τα γραπτά των ενηλίκων (που οι ίδιοι τα κάνανε ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΜΠ στο ΠΕΤΣΟΚΟΜΑ, μέσα στο δικό τους βλογ (http://pontosandaristera.wordpress.com/).

  Ο Αγαθός Πατριάρχης Πανούλιος (σε διακοπές τώρα) μπαίνει στην καλύβα που-και-που για να… χαιρετήσει το «λαό του», που τον επευφημεί και του εύχεται να περάσει καλά.
  Ο ίδιος νομίζει ότι όλοι είναι… κότες σαν την πάρτη του (παλιός σταλινικός είναι και έφυγε απ’τo ΚKΕ για προσωπικούς λόγους κάποτε).
  εεεε… Αν δεν είχε αποβάλλει και συκοφαντήσει σοβαρά έναν ΑΛΛΟ άνθρωπο (και ταλαντούχο συγγραφέα ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ της «Καλύβας του») δεν θα ασχολούμην ΚΑΝ μαζί του.

 2. Υ.Γ. ο «ανώνυμος» ήμουν εγώ, απλά… λόγω της δικής μου ΕΞΩΣΗΣ από την Καλύβα δεν έγινε σωστά το login στη WordPress. Μηνύσεις δέχομαι κάθε τετάρτη από τις 6 ως τις 11 μμ. 🙂 -George Stathis
  Y.Γ.2 Χάρη (και όσοι/όσες θα είσαστε στην Αθήνα) ΜΗ χάσετε το PARTY έναρξης, την Τετάρτη 11 Ιουλίου, U.n.i.t. club (UNITED NATIONS in TRANCE) -αναγγελία έναρξης λειτουργίας Trance Clu

 3. Δεν έχω παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα αλλά μου φαίνεται άτοπο το κείμενό σου. Αν θέλω να κράξω (ή να διαφωνήσω τέλος πάντων) έχω χίλιους δυο τρόπους να το κάνω αν ο αποδέκτης αρνηθεί. Το κείμενό σου αποδεικνύει τα επιχειρήματά μου, άρα η δημοκρατία δουλεύει μια χαρά. There you go! 😀

 4. Αγαπητή ψιλικατζού

  Δεν έχω παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα…

  Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τελικό πρόβλημα είναι η Υπερφόρτωση πληροφορίας

  η δημοκρατία δουλεύει μια χαρά.

  Τότε… ΓΙΑΤΙ ο κόσμος ψηφίζει ΠΑΝΤΑ τα δύο μεγάλα κόμματα?

  😉

  Εχω κι άλλα να σου πω να γελάσεις (άλλη φορά φεύγω τώρα,,,)

  Δες το πετσόκομα, και τη σκοπιμότητα για την οποία έγινε, και θα καταλάβεις. Δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες. Τα υπόλοιπα είναι ψιλά. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα χοντρά προβλήματα, για να τα λύνουμε. 🙂

 5. «η δημοκρατία δουλεύει μια χαρά.

  Τότε… ΓΙΑΤΙ ο κόσμος ψηφίζει ΠΑΝΤΑ τα δύο μεγάλα κόμματα?»

  γιατί είναι μαλάκες. τί σχέση έχει το πολίτευμα με την μαλακία?

  (μετά από τόσο καιρό στα μπλογκς βαριέμαι να διαβάζω μπλογκοπολέμους)

  😀

 6. Δεν διαφωνώ με τις… βασικές σου αρχές, X-ψι. 🙂

  Επειδή όμως… η μαλακία κινδυνεύει να πνίξει τη δημοκρατία, καλό είναι να γίνουν κάποια στιγμή θεσμικές ρυθμίσεις, έστω και εθελοντικές (για όσους τις θεωρήσουν σωστές) βάσει των οποίων να κατοχυρώνονται ορισμένα ΠΟΛΥ θεμελιακά δικαιώματα.

  Το δικαίωμα της έκφρασης κινδυνεύει, αν μέσα σε μπλογκ που (θα) παίξουν ρυθμιστικό _μαζικό επικοινωνιακό ρόλο_ (με επικοινωνιακή ισχύ παρόμοια τηλεοπτικών σταθμών) επικρατήσει νομιμοποίηση του αποκλεισμού σχολιαστών με βάση… προσωπικά ΚΑΠΡΙΤΣΙΑ ή αντιπάθειες. Διότι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να αποκλείεις υβριστές και εντελώς άλλο πράγμα να αποκλείεις ανθρώπους που σε βοήθησαν με τη ΣΩΣΤΗ δουλειά τους να αναδειχθείς, αλλά κάποια στιγμή λόγω ζήλειας ή αντιπάθειας να τους πετάς έξω για πάντα, στερώντας τους το επικοινωνιακό μέσο στο οποίο η ΔΙΚΗ τους εισφορά ήταν σημαντικότατη (μιλάω για το Νοσφεράτο κυρίως).

  Εν πάσει περιπτώσει, ο κάθε… σταλινικός βλάκας, που γαλουχήθηκε μέσα στη λογική του «αποκλεισμού διαφωνούντων» μπορεί να συνεχίσει να ικανοποιεί τα αυταρχικά βίτσια του, αλλά ΕΠΙΣΗΣ και εμείς (όσοι τον έχουμε φάει στη μάπα) δεν θα πάψουμε να τον ξεμπροστιάζομε μέχρι να ντραπεί ο ίδιος και να πάψει να φέρεται σαν Δερβέναγιας ή ανερχόμενος μαχαραγιάς.

  Επίσης, αν κάποιοι λόγω παθολογικής φοβίας κατά των συγκρούσεων, πετσοκόβουν αλύπητα τα δικά μας σχόλια χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, θα βρούμε ΣΙΓΟΥΡΑ τρόπους να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και τις απώλειες _νοήματος_.

  Όπως βλέπεις… ΝΑΙ, σε πολύ γενικό επίπεδο, η δημοκρατία όντως λειτουργεί. Αρκεί μερικοί να τη… λειτουργήσουμε, κόντρα στη μαλακία που την αχρηστεύει.

 7. Αγαπητε Ομαντεον
  -Ευχαριστώ που σταματησες να αναφερεσαι σε εκεινη την Ιστορια της Καλυβας η οποία ηταν μεγαλη μαλακία ( η ιστορία οχι η καλύβα)…
  – και ευχαριστώ βεβαια και για την γενναιοψυχια σου και την ανθρωπια σου και το οτι σταθηκες εκει που εβλεπες οτι υπάρχει δικιο(κατι πολύ σπανιο οπως αποδειχθηκε στην Μλογκοσλοβακια)

  ..επισης θελω να σου πώ οτι συμφωνώ σε κατι με την κυρια Ψιλικατζου
  (στο οτι εχω χιλιους τροπους να αντιδρασω οταν θιγομαι …και μαλλον θα προτιμήσω το παλιο καλό τυπωμένο χαρτι που δεν σβυνεται ουτε διαχραφεται ευκολα…)

  Τωρα βεβαια να πώ και οτι αυτό της κ. Ψυλικατζους »ο κόσμος ψηφίζει ΠΑΝΤΑ τα δύο μεγάλα κόμματα?”γιατί είναι μαλάκες …
  ενώ υποθετω αυτοι που ψηφιζουν μικρα κομματα (αυτομάτως και εξορισμου Δεν ειναι (μαλάκες)(ή μηπως ειναι και αυτοι μαλακες …και τοτε πιος δεν ειναι;)
  ….μου φαινεται
  (και με κινδυνο να χαρακτηρισθώ (και ) μαλάκας οπως και ο καθενας που αντιδρα στην καθε ψιλομαλακία των σταρ της μπλογκοσφαιρας)

  …πολύ μεγαλη μαλακια με το συμπαθειο 😆

 8. Σε υπερ-ευχαριστώ Νοσφεράτε που… σχολίασες στο φτωχό μου μπλογκ.
  Δεν μου κάνει καλό αυτή η… εγωπάθεια, να μιλάω συνέχεια κυρίως με…
  τον εαυτό μου. Αναγκάζομαι λοιπόν να καταφύγω στον… ωμό και αμείλικτο
  ΑΥΤΟσαρκασμό! (χεχε)

  Πάντως ΝΑΙ, υπόσχομαι να μην ξανα-αναφερθώ στο συγκεκριμμένο θέμα που είπες. Με ενδιαφέρει όμως πάντα η καλυτέρευση των συνθηκών για την Ελευθερία έκφρασης ΠΟΛΥ γενικότερα, στο διαδίκτυο και στα μπλογκ.

  Είναι θλιβερό αλλά αληθινό γεγονός, ότι σχεδόν για όλα τα σοβαρά θέματα πάντα ΜΟΝΟ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ενδιαφέρεται.

  Ασφαλώς θα είδες τα άρθρα π.χ. σε άλλα μπλογκ για το πείραμα με το κοινό που πείσθηκε να συνεργήσει σε (φανταστικά) βασανιστήρια, χωρίς να γνωρίζει ότι οι κραυγές πόνου του θύματος ήταν… απάτη πληρωμένου για αυτό το ρόλο ηθοποιού. Το πείραμα αυτό δικαιώνεται ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, στη δική σου περίπτωση (που δεν θα ξανα-αναφέρω σαν ειδικό θέμα αλλά μιλώ τώρα ΠΟΛΥ γενικότερα). Δηλαδή, οι πάντες σχεδόν συνήργησαν με κάτι απαράδεκτο, και για την κατάφορη αδικία «τουμπεκί». Ακόμη και έξυπνα ή σωστά σχόλια «απόφυγαν να πάρουν θέση» λόγω Υπερφόρτωσης Πληροφορίας (απτό παράδειγμα, η αξιόπιστη και δίκαιη φίλη μας, η Χ-ψιλικατζού, που παραδέχτηκε πρώτη ότι δεν είχε διαβάσει τα πάντα).

  Κάποια στιγμή η κατάσταση αυτή άρχισε να μου τη δίνει, και το έριξα στο αστείο, λέγοντας π.χ. στο μπλογκ του Ροϊδη, «δεν διάβασα όλα τα σχόλια, αλλά με ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙΝΑ τα σχόλια που ΔΕΝ διάβασα, θα ήθελα να δηλώσω ότι… ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ».

  Η κουλτούρα των μπλογκ έχει ΚΑΙ αυτή τη δική της κοινωνιολογία, όπως το υπόλοιπο διαδίκτυο, που ήδη αποτελεί θέμα έρευνας πανεπιστημίων.
  Και φυσικά, ισχύουν ΚΑΙ εδώ γνωστές ψυχολογικές και πολιτικές διαδικασίες, που εντοπίζονται από πολλά βιβλία σε άλλους τομείς, εκτός διαδικτύου.

  Υπάρχουν όμως νέες κοινωνικές και τεχνικές παράμετροι, που κάνουν το νέο αυτό τομέα να έχει νέες επιπλοκές. Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η ίδια η «Υπερφόρτωση Πληροφορίας», που είναι πρόβλημα σχεδόν άλυτο.

  Σε θέλω να ασχοληθείς νηφάλια, αντικειμενικά, και ανανεωτικά, σαν συγγραφέας με πολιτικές και άλλες γνώσεις. ΟΧΙ σαν πρωταγωνιστής στην ιστορία αυτή που επιθυμείς ευνόητα να ξεχαστεί, αλλά σαν διανοητής έτοιμος να αναλύσει καρποφόρα το γενικότερο θέμα, που αφορά πολύ περισσότερα άτομα (καθώς και τον «κόσμο που έρχεται» σαν ΣΥΝΟΛΟ).

  Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και πληζ εκφράσου συχνά εδώ και ελεύθερα. Δεν με πειράζει αν… πάρεις τα σχόλια σαν μονοπώλιο, αν γίνει η γραφή σου πληθωρική σαν ροδάνι, ίσα-ίσα θα με… λυτρώσεις, από το να είμαι «ο μοναδικός και το δικό του» (κατά Στίρνερ)! 🙂

  Εις το επανιδείν!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s