Νομοσχέδιο Ελευθερίας του διαδικτυακού Λόγου 2

Το προηγούμενο ποστ βελτιώθηκε, απαλλάχτηκε από ΚΑΘΕ προσωπικό στοιχείο ή προσωπική αναφορά, και δημοσιεύτηκε προ ολίγου στο Forum των Οικολόγων-Πράσινων (το βλέπετε με κλικ ΕΔΩ).

UPDATE: Το παρόν δημοσιεύτηκε επίσης και στα Indymedia, σαν απάντηση σε πρόσφατα κρούσματα αυθαίρετης λογοκρισίας πολιτών (σχολιαστών) από βουλευτές (bloggers):

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=748603


(Η εικόνα έχει link στο άρθρο «Η λογοκρισία αλλάζει το Διαδίκτυο»)

Παραθέτω λοιπόν το κείμενο ΟΠΩΣ δημοσιεύτηκε (αν για κάποιο απρόβλεπτο λόγο… εξαφανιστεί στο μέλλον) καθώς καί μία… αυτο-σαρκαστική εικόνα στο τέλος:

Περί Ελευθερίας του Διαδραστικού – Διαδικτυακού Λόγου και Διαλόγου

(περίληψη Σχεδίου Νόμου για την Οικολογία της Γνώσης και της Έκφρασης)

1. Σε όλους τους (δημόσια προσβάσιμους) χώρους του Διαδικτύου ΚΑΘΕ είδος λογοκρισίας να απαγορεύεται, εκτός εάν (αποδεδειγμένα) συμβαίνει λόγω υβριστικής ή συκοφαντικής (ή με άλλον τρόπο μη-αποδεκτής σύμφωνα με το Νόμο) προσωπικής έκφρασης.

2. Η ακραία κατάχρηση του δικαιώματος για «moderation» (ιδιωτική λογοκρισία) ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΙΜΟ λόγο (δηλαδή χωρίς να υπάρχει αποδεδειγμένη υβριστική ή συκοφαντική συμπεριφορά του λογοκρινόμενου) να ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ (στο μέλλον), ακριβώς όπως και η ακραία υβριστική ή συκοφαντική συμπεριφορά.

3. ΟΛΕΣ οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος περί Ελευθερίας του Τύπου να τηρούνται, αλλά ΕΠΙΣΗΣ να επεκτείνονται με εκσυγχρονισμό των αναφορών στα Νέα Διαδραστικά Μέσα,

4. Λόγω των προηγουμένων (ιδίως το 1), σαν λογική και νομική συνέπεια, ΚΑΝΕΝΑ ΓΡΑΠΤΟ δεν πρέπει να αλλοιώνεται ή να σβήνεται από πουθενά, παρά μόνο (εντελώς περιστασιακά) να παρεμποδίζεται η δημόσια εμφάνισή του (αν είναι υβριστικό ή συκοφαντικό ή με άλλον τρόπο παράνομο).
Σημείωση: ΚΑΘΕ είδους λογισμικό για δημόσιες συζητήσεις (forum και blog) οφείλει -επομένως- να κρατάει ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΛΟΓΟΥ (διασταυρωμένα με αντίγραφα ασφαλείας στην εταιρεία που παρέχει το διαδικτυακό χώρο) ώστε ΟΛΑ τα κείμενα (όλων των πολιτών) να αποτελέσουν ΝΟΜΙΜΑ και επαληθεύσιμα ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ανεπίδεκτα κάθε είδους παραποίησης, διαγραφής η φθοράς.

5. Κάθε παράνομο «πετσόκομα κειμένου» (χωρίς να σωθεί αντίγραφο) θα πρέπει να απαγορευτεί ρητώς και να τιμωρείται (σε μία μελλοντική κοινωνία) ποινικά. Εν κατακλείδι: Η ελεύθερη έκφραση των απόψεων ΚΑΘΕ πολίτη σε ΟΛΕΣ τις ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ (FORUM και BLOG) πρέπει να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ (και ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ), αφού αποτελεί και την ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ της (δικτυωμένης ή και… άμεσης) Δημοκρατίας του Μέλλοντός μας.

(τέλος πρότασης νόμου)

Στα προηγούμενα, παρέλειψα αμιγώς προσωπικά στοιχεία και απόφυγα (όπως είδατε) κάθε προσωπικό χαρακτηρισμό. Όμως, η… ειρωνεία της μοίρας είναι πως το προηγούμενο «σχέδιο νόμου» ΗΔΗ… ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ(!!!) σε… γνωστό δημοφιλές blog, που ανήκει σε …γνωστό μέλος ημών των Οικολόγων-Πράσινων που είναι μάλιστα και ΠΡΩΤΟΣ σε λίστα υποψηφίων του κόμματός μας σε μεγάλη περιφέρεια. Όμως… ΔΕΝ θα αναφερθώ άλλο, σε αυτόν τον άνθρωπο, γιατί το θέμα ΔΕΝ είναι καθόλου «προσωπικό», αλλά θεσμικό, πολιτικό και πολιτιστικό. Αφορά ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ελευθερίες και δικαιώματα στο μέλλον κάθε κοινωνίας.

Αν δεν δω ανταπόκριση σε αυτή την πρόταση (και… άρση της Λογοκρισίας της στο εν λόγω blog ΑΜΕΣΩΣ) θα αποχωρήσω από το κόμμα μας (με ΠΟΛΥ μεγάλη μου λύπη), διότι:

* ΔΕΝ είναι… ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΗ η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της ΕΚΦΡΑΣΗΣ !
* ΜΟΝΟ υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια επιτρέπεται να λογοκρίνονται.
* ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δυνατόν να είναι εκλογικός υποψήφιος (του κόμματός μας) άνθρωπος που… ασελγεί σε βάρος αυτών των Θεμελιακών Αρχών.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο blog μου (ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ… λογοκριμένο -όπως και εγώ ο ίδιος- από το… προαναφερθέν «άλλο blog»).

(υπογραφή, κλπ.)

omadeon_skip44.jpg

14 comments

 1. Συμφωνώ με την φιλοσοφία των προτάσεων σου, τις οποίες ήδη εφαρμόζω στο blog μου, ακόμα και σε comment που είναι υβριστικά σε βάρος μου.

  Δεν ήξερα ότι ο Πάνος είναι υποψήφιος.
  Γιώργο, πιστεύω ότι ο χαρακτηρισμός σου «φύρερ» για τον Πάνο στο προηγούμενο ποστ είναι άδικος και υπερβολικός…
  Ε;

 2. ΝΑΙ, συμφωνώ με το «άδικος και υπερβολικός», τελικά (γιατί προ ολίγου διάβαζα για ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ).

  ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ, αλλά… επειδή ΔΕΝ διαγράφω αυτό που γράφω θα το περάσω σε Γραμματοσειρά «STRIKE THROUGH» και θα βάλω υποσημείωση σε παρένθεση. (βέβαια αναφέρεσαι στο άλλο ποστ, γιατί εδώ δεν υπάρχει κανένας απολύτως προσωπικός χαρακτηρισμός).

  Κατά τα άλλα, σε ευχαριστώ που συμφωνείς και μάλιστα… ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ κιόλας στο μπλογκ σου. Αλλωστε ήσουν ο πρώτος που πρότεινε ότι «σε ένα ομαδικό μπλογκ με στυλ καφενείου, τους κανόνες πρέπει να τους θεσπίζουν οι συμμετέχοντες, και όχι ΜΟΝΟ ο μπλόγκερ που τους φιλοξενεί». Αυτή ήταν ΠΟΛΥ μεγάλη απλή κουβέντα Αλουφανμάρξιε! 🙂

  (update): Μόλις διορθώθηκαν δύο αναφορές στη λέξη που σε προβλημάτισε, με τον τρόπο που εξήγησα. Δεν νομίζω να υπάρχουν άλλες.

  Παρεμπιπτόντως, επειδή μπορεί οι λεπτομέρειες να μην είναι γνωστές, αλλά και… επίπονες να μεταφερθούν εδώ λόγω όγκου, περιληπτικά συνέβησαν τα εξής:

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
  1) Kάποιος άλλος “αποκλείσθηκε δια παντός” (και συκοφαντήθηκε) από γνωστό “γιγαντο-μπλογκ” ΜΕΓΑΛΗΣ κίνησης (για ασήμαντους λόγους).
  2) Σε αυτό το γιγαντο-μπλογκ («Καλύβα Ψηλά στο Βουνό»), ο ιδιοκτήτης του (Πάνος) μας ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ να (ξανα-)αναφερθούμε στο θέμα (1).
  3) ΣΕΒΟΜΕΝΟΣ την απαγόρευση (2) -εν τούτοις- μίλησα κατά της λογοκρισίας αυτού του ανθρώπου σε ΑΛΛΟ μπλογκ, όπου άρχισε να συζητείται το θέμα.
  4) Ο ιδιοκτήτης του γιγαντο-μπλογκ θύμωσε με το (3) και με ΑΠΕΙΛΗΣΕ δημόσια ότι θα λογοκρίνει ΚΑΙ εμένα (εξ ολοκλήρου) από το γιγαντο-μπλογκ ΕΠΕΙΔΗ μίλησα (αλλού) (κόσμια) κατά της λογοκρισίας του προηγούμενου ανθρώπου (που τυχαίνει να είναι ΚΑΙ συγγραφέας ΚΑΙ αξιόλογος).
  (Δείτε ΕΔΩ το τι είπε: https://omadeon.wordpress.com/2007/07/07/gangsterblogs/).
  5) ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ σαν συνέπεια του (4) ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ από την (απατηλά δημοκρατική) «Καλύβα».

  Αν μπείτε τώρα στην Καλύβα θα δείτε ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΝΕΙΑΚΩΝ ΑΣΤΕΪΣΜΩΝ», όπου ο ‘θείος» λέει ότι «δεν έχουν άμεση δημοκρατία» αλλά… «άνετη δημοκρατία» (άααχ ευθυμήσαμεν) «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ».

  θα δείτε επίσης εκεί τον… πρώην αποκλεισμένο (συγγραφέα Πέτρο Θεοδωρίδη ή «Νοσφεράτο») να αστειεύεται μαζί με την «παρέα», αφού -στο μεταξύ- «τα βρήκε» με τον μπλογκάρχη (με επίπονο συμβιβασμό, αφού βρίσκεται ο ίδιος σε ‘προληπτική λογοκρισία’ αλλά… ΔΕΝ τη θεωρεί σημαντική προκειμένου να κάνει ΜΠΟΥΓΙΟ – μπροστά στους 300-τόσους-χιλιάδες αναγνώστες του μπλογκ).

  Βέβαια, τίθεται θέμα αχαριστίας (του συγγραφέα) προς εμένα, διότι ενώ εκείνος συμβιβάστηκε και ξαναμπήκε, εγώ παραμένω αποκλεισμένος ΔΙΟΤΙ τον υποστήριξα. Και για το θέμα αυτό, ΟΛΟΙ τους «τουμπεκί» τώρα. ΔΕΣΑΝΕ… 🙂

  Υ.Γ.2 ΔΕΝ σκίζομαι να «ξαναμπώ στην Καλύβα», ούτε κι έχω ανάγκη να το κάνω. Απαιτώ ΘΕΣΜΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ και στήριξη των προτάσεών μου. ΤΙΠΟΤΕ άλλο.

 3. @Allu Fun Marx
  Θεωρείς ότι θα πρέπει να αφήνουμε ακόμη και τους κακεντρεχείς να αφήνουν υβριστικά σχόλια στα blog μας; Εγώ μόνο μια φορά έχω κόψει άτομο, το οποίο παραδέχθηκε και ο ίοιος ότι ήταν κακεντρεχής.

 4. Τα ιστολόγια είναι ιδιωτικοί χώροι. Το δημόσια προσβάσιμος δε σημαίνει δημόσιος, όπως θα ήθελες. Μόνο τρελός για δέσιμο θα διεκδικούσε δικαίωμα να λέει την άποψή του όπου γίνεται δημόσια μεταδιδόμενη συζήτηση, και σε αυτή τη περίπτωση το ότι δε τον έχουν δέσει ακόμα είναι το πρόβλημα που χρειάζεται αντιμετώπιση.

 5. Εεεε, μακάρι να τον δέσουν, Φύρερ μου! 🙂

  Να τον δέσουνε καλά, για να μην ξαναμεταδώσει την ιδιωτική του συζήτηση, πρήζοντάς μας τους όρχεις (ή τας ωοθήκας) με τις μαλακίες που λέει, υποσχόμενος ΨΕΥΔΩΣ (εν τέλει) ότι δέχεται και διάλογο και σχόλια και τίμια συζήτηση και όλα τα συναφή (που ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ – τελικά).

  Δεστε τον καλά, Φύρερ μου, ώστε… όταν ξαναμεταδώσει την ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, να ΜΗ ΜΑΣ ΤΑ ΞΑΝΑ-ΠΡΗΞΕΙ ότι…
  ΔΗΘΕΝ προσφέρει δημόσιο διάλογο, ειλικρίνεια και ανεκτικότητα (κλπ.)

  Στο μεταξύ, εμείς που τα προσφέρουμε αυτά τα (δύσκολα αποκτηθέντα) αγαθά, της φιλαλήθειας, του σεβασμού του άλλου, της μη-φίμωσης του άλλου, θα απαιτήσουμε ΕΙΔΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ έξω από τα «ιδιωτικά» καλυβο-τσαρδιά εκείνων που μιλάνε δημόσια ΧΩΡΙΣ να δέχονται αντίλογο (ως Βοναπάρτες).

  ΕΙΔΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ σε κάθε μπλογκ, για το ΕΙΔΟΣ διαλόγου που έχει ή ΔΕΝ έχει διάθεση να αναπτύξει, πιθανολογώ ότι θα γίνει αναγκαία κάποτε, γιατί αλλιώς θα μπερδευτείτε κι εσείς οι Φύρερ με τις… φύρες!
  Το θέμα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, και η παρέμβασή σας ΠΟΛΥ χρήσιμη, μικρέ μου Φύρερ. Δεν εξαντλήθηκε το θέμα , αλλά -ίσως- μόλις τώρα ξεκίνησε.

 6. […] Σε τίμια ανοιχτή συζήτηση, δεν τραβάμε… πιστόλι! Published September 4th, 2007 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ , ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ , Δημιουργική Κριτική , ΕΛΛΑΔΑ , Ελευθερία του λόγου , ΚΟΙΝΩΝΙΑ , metablogging Ένα ανώνυμο σχόλιο που αμόλησε… φιλικός προβοκάτορας σε αυτό το μπλογκ σήμερα, με έβαλε σε σκέψεις. Τον τίμησα ήδη με πνευματώδη (ελπίζω) απάντηση, αλλά που… δεν του απαντά πλήρως. Το σχόλιο αυτό, κάποιου ανώνυμου επισκέπτη με την υπογραφή “Μικρός Φύρερ” (και με λινκ σε… ναζιστική βιογραφία του Χίτλερ!) ήταν το εξής: Τα ιστολόγια είναι ιδιωτικοί χώροι. Το δημόσια προσβάσ… […]

 7. Την στιγμή που βγαίνω και δηλώνω τις θέσεις μου και τις σκέψεις μου αυτές τίθενται σε δημόσια θέα και είμαι υποχρεωμένος να δεχθώ και την κριτική και την δημόσια αντιπαράθεση, το μόνο που δεν μπορώ να δεχθώ είναι οι ύβρεις.

 8. Πολύ σωστά (και αυτονόητα), akamas.

  Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι αν επιμένει κανείς να λογοκρίνει άδικα τους άλλους, αν αυτοί οι άλλοι έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν, μπορούν επίσης να το εκφράσουν σε ΑΛΛΟΥΣ διαδικτυακούς χώρους (π.χ. στο δικό τους μπλογκ) μαζί με σύνδεσμο στην αρχική συζήτηση, όπου λογοκρίθηκαν άδικα.

  Είναι σαφές ότι ακριβώς αυτό έκανα κι εγώ, σε συγκεκριμένη και γνωστή κραυγαλέα περίπτωση.

  Δυστυχώς όμως, από τη στιγμή που επικρατήσει ασυδοσία σε ένα χώρο ή μπλογκ, είτε ασυδοσία λογοκρισίας είτε ασυδοσία λασπολογίας – ύβρεων, αυτό δηλητηριάζει άσχημα τη συζήτηση και το χώρο γενικότερα. Επομένως ΚΑΤΙ πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό (π.χ. οι «όροι χρήσης» που έβαλε ο Διαγόρας στο δικό του μπλογκ και τους προσυπέγραψα στο δικό μου).

  Υπάρχει τέλος και ένας άλλος παράγοντας, ανατριχιαστικός στις κακές προεκτάσεις του, η ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, με βάση την οποία είναι σήμερα απολύτως εφικτό να ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙΤΑΙ το κοινό που παρακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδικτυακή συζήτηση, χωρίς να είναι καν σε θέση να αντιληφθεί τα ουσιώδη (που συνέβησαν μέσα σε αυτή). Λόγω αυτού του φαινομένου, επιβάλλεται να λήφθούν ριζικά μέτρα αντιδότων, κάποια στιγμή. Διότι -κακά τα ψέματα- αν ένας μπλόγκερ εκμεταλλευτεί την κεκτημένη αξιοπιστία του και δημοτικότητά του για να σπείρει φήμες ή να «εκμηδενίσει την επιρροή» κάποιου ανθρώπου, αν ο τελευταίος δεν διαθέτει παρομοίου βεληνεκούς «διαδικτυακό μέσο», ποτέ μα ποτέ δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει την τιμή του και τις αλήθειες του.

  Μία χαζή και επιφανειακή νεοφιλελεύθερη άποψη, μπορεί να βλέπει σε τέτοια μέτρα κακόβουλα κίνητρα καταστολής ελευθεριών, αλλά αν αυτά τα μέτρα ληφθούν από συλλογικές πρωτοβουλίες αυτο-προστασίας (για την ακεραιότητα του διαδικτυακού λόγου) τότε ΔΕΝ τους πέφτει καν λόγος να αντιτίθενται σε αυτά. Δυστυχώς όμως, ο πιο πολύς κόσμος κοιμάται, σήμερα, από πολλές απόψεις. (Και μόνο πολύ λίγοι συζητάμε)

 9. @Πολλάκις Λογοκριμένε
  Μόλις το άνοιξα, είναι συναρπαστικό μπλογκ και το διαβάζω αλλά… δεν έφτασα ακόμη στο σημείο που αναφέρεται η λογοκρισία! Μου άρεσε και το γνωστό μόττο για τους «ανθρώπους που ανήκουν σε δύο κατηγορίες, εκείνους που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και εκείνους που δεν το κάνουν». 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s