Mία Νέα Φυσική Επιστήμη ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΟΤΗΤΑ (η πρωτοποριακή δουλειά του «Boundary Institute»)

Αυτό το ποστ είναι σύντομη εκλαϊκευτική ενημέρωση για την (άγνωστη στην Ελλάδα) έρευνα ενός Ινστιτούτου που (εδώ και χρόνια) εργάζεται συστηματικά για την κατασκευή μιας Νέας Φυσικής Επιστήμης όπου δεν ισχύει η γνωστή σε όλους μας «Αρχή της Αιτιότητας» (και η μονομερής ροή του Χρόνου από το παρελθόν προς το μέλλον).

Δεν πρόκειται ούτε για… παραμυθάδες (σε στυλ Λιακόπουλου), ούτε και για περιθωριακά στοιχεία. Ο ιδρυτής του ινστιτούτου αυτού (που λέγεται «Boundary Institute« δηλαδή «Ινστιτούτο Ορίων») είναι ο Richard Shoup, γνωστή και διάσημη προσωπικότητα της Λογικής Επιστήμης και της Πληροφορικής, παλιός ερευνητής του Xerox Park, στη γνωστή «κοιλάδα της σιλικόνης» στην Καλιφόρνια) Η δουλειά αυτού του Ινστιτούτου ξεκίνησε (εν μέρει) από θεωρητικές εμπνεύσεις στο χώρο της Λογικής, τους «Νόμους της Μορφής» του George Spencer Brown.

Πρόθεση αυτού του ινστιτούτου δεν είναι να «καταρρίψει» την υπάρχουσα Φυσική Επιστήμη, ούτε να στηρίξει κάποια περιθωριακή «μεταφυσική», αλλά να εμπλουτίσει την υπάρχουσα Φυσική Επιστήμη με νέες διαπιστώσεις, που ενσωματώνονται στον κορμό της, δίνοντας απτές λογικές εξηγήσεις για ανεξήγητα (μέχρι τώρα) «παραψυχολογικά» και «παραφυσικά» φαινόμενα. (Π.χ. προβλέψεις του μέλλοντος – εντός ορίων, κ.ο.κ.)

Οι ιστοσελίδες του Ινστιτούτου για αυτό το θέμα (τις βλέπετε όλες ΕΔΩ) είναι λιτές και σοβαρές (πλούσιες σε κείμενα PDF) και… αν μπορείτε να τα διαβάσετε (στα Αγγλικά), τότε τα δικά μου σχόλια σχεδόν περιττεύουν.

Αν συνοψίσουμε αυτή την εντυπωσιακή δουλειά σε λίγα λόγια, είναι η εξής:

1) Η Φυσική έχει πολύ ελάχιστο έδαφος για αντιρρήσεις σε «αντίστροφη ροή του χρόνου», διότι όλες οι εξισώσεις της (λέγεται ότι) «δουλεύουν εξίσου καλά» και για μία αντίστροφη ροή χρόνου από το «μέλλον» προς το «παρελθόν».

2) Παρόλα αυτά, υπάρχουν σοβαροί και γνωστοί λόγοι (π.χ. εντροπία) που ο χρόνος κυλάει στη γνωστή κατεύθυνση, λόγοι που -ωστόσο- δεν αποκλείουν κάποιες θεωρητικές προσθήκες, σαν αυτές που κάνει το Boundary Institute.

3) Οι θεωρητικές προσθήκες που προτείνει λοιπόν αυτό το Ινστιτούτο (εν μέρει επιβεβαιωμένες από πειράματα) βασίζονται σε μία «ολιστική θεωρία», όπου το παρόν και το μέλλον συνδέονται με μία ιδιότυπη και εν μέρει «αμφίδρομη» σχέση, όπου κυριαρχεί η «ορθόδοξη ροή» από το παρελθόν προς το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μία δεύτερη, ασθενική ή λανθάνουσα αντίστροφη ροή, από το (δικό μας) μέλλον προς το (δικό μας) παρελθόν.

4) Αυτή η «λανθάνουσα αντίστροφη ροή αιτιότητας» εμφανίζεται π.χ. σε πειράματα όπου τα αποτελέσματα των πειραμάτων επηρεάζουν τις αιτίες τους, δηλαδή κάποια στιγμή τα αποτελέσματα «επιστρέφουν» (διασχίζοντας κυκλικά το χωρόχρονο) στις αιτίες τους και τις επηρεάζουν. Η «κλασσική» αντίληψη για τη σχέση Αιτίας και Αποτελέσματος καταρρίπτεται, έτσι.

5) Με βάση αυτή την υπόθεση, έγιναν λοιπόν κάποια στατιστικά πειράματα που (όπως φαίνεται) την επιβεβαιώνουν, αλλά και θεωρητικές αναλύσεις που δεν αντιβαίνουν τη σύγχρονη Φυσική, αλλά την εμπλουτίζουν και την επεκτείνουν με λογική συνέπεια. (Στην κβαντική Φυσική ιδιαίτερα, αυτές οι ιδέες βρήκαν αρκετούς επιστήμονες που τις υποστηρίζουν).

  • Λογικές αντιρρήσεις (σε άλλον τομέα) για την Αιτιότητα υπάρχουν πολλές, π.χ. οι δικές μου (για τη Λογική) είναι σε μία ειδική σελίδα της «Λογικής Πολλαπλών Μορφών» (ΕΔΩ), όπου αμφισβητείται η «κλασσική άποψη» που θεωρεί την Λογική αιτιότητα αυθύπαρκτη, αφού σημαντικό μέρος της αποδεικνύεται λογική συνέπεια του «Αξιώματος της Αντίληψης«. Κοντολογίς, η «αίσθηση αιτιότητας» κατασκευάζεται από το Νου!
  • Όμως, έχω ένα πρόβλημα…. ΔΕΝ είμαι Φυσικός! (αν και… «Λογικός»). Συνιστώ λοιπόν θερμά την ανάγνωση των σχετικών κειμένων. Ευχαρίστως να το συζητήσουμε, αλλά μη ρωτάτε τίποτα στον τομέα της Φυσικής! 🙂

8 comments

  1. OK αφου το ταξιδι στο χρονο ειναι δυνατο ΠΟΥ ειναι οι χρονοταξιδιωτες;

  2. Δεν μίλησε κανείς για βεβαιότητα ταξιδιών στο χρόνο. Απλώς υπάρχει μια (ας πούμε) «ασθενής αλληλεπίδραση» από το αποτέλεσμα προς την αιτία, ή από το μέλλον προς το παρελθόν. Αυτή παίζει κάποιο ρόλο, αλλά όχι απαραίτητα τόσο σημαντικό ώστε να επιτρέπει και ταξίδια στο χρόνο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s