
Image via Wikipedia
This post is a presentation of Sir Timothy John Berners-Lee for Greek readers. (Greek text follows).
-
Ιδρύθηκαν ήδη εταιρείες όπως η Powerset (δείτε το νέο της blog, http://blog.powerset.com), που χρησιμοποιεί Ανάλυση Φυσικής Γλώσσας (δείτε εδώ – άρθρο Οκτωβρίου 2006) για την υλοποίηση Εννοιολογικών Αναζητήσεων, αντί για τις μηχανικές και χαζές (σχετικά) μεθόδους αναζήτησης του Google. Επειδή όμως το θέμα είναι τεράστιο, θα επανέλθω σε αυτό σύντομα μέσω ειδικών ποστ.
- Στο μεταξύ, ο δημιουργός του βιβλιοπωλείου Amazon, ο Jeff Bezos, υιοθέτησε (ήδη από το 2006) την τεχνολογία της Powerset και του Εννοιολογικού Ιστού (δείτε εδώ), για να δημιουργηθούν μηχανές αναζήτησης πολύ ισχυρότερες από εκείνες του Google (αν και το τελευταίο μπορεί να προλάβει να αναβαθμίσει τις δικές του)…
- Χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ότι οι παρούσες μέθοδοι αναζήτησης του Google δεν είναι καν σε θέση να αντιληφθούν, όταν γράφετε τη φράση «Paris Hilton», αν ψάχνετε για το Χίλτον στο Παρίσι ή για τη γνωστή… θερμή κυρία!
- Στον Εννοιολογικό Ιστό θα ξεπεραστεί η αναζήτηση με βάση λέξεις-κλειδιά, χάριν της αναζήτησης με βάση Εννοιολογικές Δομές ή Οντολογίες (ικανές να ανταλλάσσουν μεταξύ τους έξυπνες πληροφορίες αυτομάτως), κ.ο.κ.
- Τα τελευταία 2 χρόνια περίπου, ο Εννοιολογικός Ιστός (που ήδη υπάρχει, για ορισμένες ιστοσελίδες) εμπλουτίστηκε με την ασύλληπτη νέα προοπτική εφαρμογών Ανάλυσης Φυσικής Γλώσσας (και Τεχνητής Νοημοσύνης για την Εξόρυξη Πληροφορίας και την ημι-αυτόματη κατασκευή «οντολογιών»). Σαν συνέπεια, νούμερο 1 δημοφιλές επάγγελμα του άμεσου μέλλοντος (το έτος 2014) θεωρείται ο «Μηχανικός Λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης» (κάτι που θεωρείται θέμα… επιστημονικής φαντασίας, στη χώρα μας σήμερα)
-
Οι σπουδές Πληροφορικής στην Ελλάδα αλλά και ΟΛΕΣ οι Ελληνικές εταιρείες (πλην 2-3 μικρο-εξαιρέσεων) έχουν -δυστυχώς- μαύρα μεσάνυχτα γύρω από αυτά τα θέματα, προσλαμβάνοντας άτομα με λάθος κριτήρια (για το άμεσο μέλλον, 5-7 χρόνια μπροστά) ενώ οι σημαντικότεροι Έλληνες επιστήμονες τραβούν το δρόμο της ξενιτιάς
-
Η Ελληνική μπλογκόσφαιρα ασχολείται -στο μεταξύ- με διάφορα αλληλο-ξεκατινιάσματα, ή με «παραβίαση ανοιχτών θυρών», δηλαδή με την κριτική μιας «Ελληνικής Πραγματικότητας» που έπαψε προ πολλού να έχει την παραμικρή πραγματική υπόσταση (αν εξαιρέσουμε την ατέλειωτη βρωμιά και τη διαφθορά)
Σήμερα νιώθω λοιπόν εμπνευσμένος, πιο έτοιμος να μοιραστώ μαζί σας (στα Ελληνικά) μερικά πράγματα. Αν μη τι άλλο, γιατί νομίζω ότι θα σας φανούν χρήσιμα, πιάνοντας τόπο! Στο κάτω-κάτω της γραφής, αν αυτή εδώ η κωλοχώρα είναι βουτηγμένη ως την κορυφή μέσα στα σκάνδαλα (και στο αδιέξοδο αλληλο-ξεκατίνιασμα) δεν είμαστε υποχρεωμένοι κιόλας (όλοι εμείς οι «λίγοι και καλοί») να ακολουθήσουμε τη γενική κατρακύλα της, ακόμη λιγότερο να τσακωθούμε, λόγω διαφωνιών γι’ αυτά τα χάλια…
Σκέφτηκα λοιπόν να ξεκινήσω τη νέα χρονιά με την παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου, τον οποίο θα έπρεπε κάθε στιγμή να… τιμούμε, γιατί αποκλειστικά και μόνο χάρις στη δική του (αρχική) εφευρετικότητα υπάρχει… το ίδιο το διαδίκτυο. Πρόκειται για τον Άγγλο Tim Berners-Lee. Ιδού η φωτογραφία του Tim Berners-Lee, του ανθρώπου που δημιούργησε (ή εφεύρε -όπως προτιμάτε) το σημερινό World-Wide Web:
‘Ο Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι (Sir Timothy John Berners-Lee, γενν. 8 Ιουνίου 1955) είναι ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), διευθυντής της κοινοπραξίας World Wide Web η οποία επιτηρεί τη συνεχή ανάπτυξή του και ερευνητής και κάτοχος της έδρας 3Com στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT. Είναι ο διευθυντής του Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού στο Διαδίκτυο και Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρονικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Σαουθάμπτον (Ην. Βασίλειο). «
Αναρωτιέμαι, βέβαια, πόσοι Έλληνες διαδικτυαζόμενοι ξέρουν ότι ο Παγκόσμιος Ιστός (αυτό που λέμε Web ή WWW) στην παρούσα μορφή του, είναι -στην πραγματικότητα- η εφεύρεση ενός μοναδικού ανθρώπου, ο οποίος μάλιστα το εφεύρε -αρχικά- πρωτίστως για να διευκολύνει τη δική του δουλειά: – Tη βέλτιστη οργάνωση και αλληλο-σύνδεση ενός τεράστιου όγκου επιστημονικών δεδομένων, που αντιμετώπισε κάποτε όταν εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο CERN, σαν σύμβουλος Μηχανικός Λογισμικού.
.
Γειά σας. Ενδιαφέρον το θέμα σας. Υπάρχουν και άλλοι μπλόγκερ που ασχολόύνται με το ίδιο, π.χ.
http://gmentzas.blogspot.com/2007/12/tbl-semantic-web.html
εγώ πάντως το διάβασα όλο, μπας και ξεστραβωθώ! 🙂
χεχε
Αγαπητέ Ροίδη, θα ξεστραβωθούμε όλοι από τις… άσχετες πληροφορίες που μας σερβίρει το google (πολλές φορές), όταν με το καλό θα μπουν σε λειτουργία καλύτερες μέθοδοι αναζήτησης. Υπάρχει ήδη μία πειραματική «Σημασιολογική Μηχανή αναζήτησης» που προσφέρουν τα Powerlabs και η εταιρεία Powerset. Τότε θα …εξανθρωπιστεί η αναζήτηση πληροφορίας!
@student,
ευχαριστώ για το σύνδεσμο. Το είδα και θα μπει και στην νέα κατηγορία συνδέσμων με τίτλο «Web 3.0 blogroll».
αγαπητέ γιώργο, πολύ ενδιαφέρον να συνδέσεις σε ένα σύντομο κείμενο όπως το παραπάνω, τις τρείς αυτές τεχνολογίες [ypertext] [www] [semantic web]
αν τις τεχνολογίες αυτές τις στοχαστούμε λίγο σε σχέση με τους ανθρώπινους κόμβους στους κοινωνικούς ιστούς [κοινωνικοί ιστοί: το πλήθος, ο όχλος … αυτό που για άλλους παριστάνει το χάος και το τρόμο και που για άλλους είναι αυτό που παράγεται από τις ατελείωτες εκφάνσεις της ζωής],
τότε, έχουμε ήδη μπεί σε μία εποχή όπου οι κουβέντες του «τελευταίου» «ασήμαντου» πολίτη, τα κάτω-κάτω μέρη της κοινωνικής πυραμίδας, ο φοβισμένος υπάλληλος, ο φυλακισμένος, ο μετανάστης, ο άνεργος, ο σιωπηλός γείτονας, ο θυρωρός, η ξανθιά γκόμενα, ο κακός μαθητής, κλπ κλπ κλπ μιλάνε «απ τον εαυτό τους» και λένε αυτά που ΔΕΝ μπορούν να εκφρασούν τα μαζικά μέσα [βιομηχανία, κομματα, μμε].
Ο όχλος μιλά και με αυτά που λέγονται,
ένα πλήθος απο υποκειμενικές γνώμες ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΕΝNΟΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΩΡΙΣ να ακολουθείται η ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΣΗ των πυραμιδωτών οργανώσεων σκέψης, –
Έχουμε ήδη μπεί σε μια εποχή, όπου οι τρόποι οργανώσης και παραγωγής της σκέψης μας ενδιαφέρει πολυ περισσότερο από αυτό που λέγεται. Οι τρόποι οργάνωσης της σκέψης είναι αυτό που οι μαζικές μηχανές παραγωγής «κοινής γνώμης» αδυνατούν να δείξουν.
εννοιολογική σύνδεση υπερκειμένου σημαίνει, ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙΣ 🙂
[…] “μεγάλους” για το Web 3.0 Μία καινούργια “φούσκα”; Tim Berners-Lee, ο εφευρέτης του Web και -τώρα- του SEMANTIC Web tags: html | mahups | semantic | sharing | web 2.0 | web […]
Γράφοντας από το γραφείο, όπου δουλεύουμε για το Semantic Web, παραθέτω τελευταία εσοδεία από links που μάζεψα γύρω από το θέμα του νέου blogroll «για το Web 3.0»:
http://del.icio.us/omadeon/blogroll
Επίσης, φλέγον θέμα αποδείχτηκε η εφαρμογή των αρχών του Web 3.0 και του Semantic Web στο blogging, που γίνεται «Semantic blogging»:
http://del.icio.us/omadeon/Semantic-blogging
[…] Dr Decker said the promise of the semantic web had spurred visionaries such as Vannevar Bush, Doug Engelbart and Tim Berners-Lee. […]
[…] Tim Berners-Lee, ο εφευρέτης του Web και -τώρα- του SEMANTIC Web (first Greek… […]