Προειδοποιήσεις του Κορνήλιου Καστοριάδη κατά της Δογματικής και Μονομερούς Οικολογίας

UPDATE ( 21 Απριλίου 2008 ): Σημαντικό ποστ του Χρήστου Μόρφου που αναφέρει ορισμένα δυσάρεστα παρασκήνια εκμετάλλευσης της Οικολογίας για αλλότριους σκοπούς (από τις ολιγαρχίες του πλανήτη) υπάρχει ΕΔΩ, που επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του Κορνήλιου Καστοριάδη.

Στο παρεξηγημένο και συκοφαντημένο (σαν «παλαιοσταλινικό») ιστολόγιο «Πόντος-και-Αριστερά» βρήκα μια σημαντική παλαιά συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη (δείτε την όλη εδώ) που απάντησε -απροσδόκητα- σε πολλά ερωτήματα και ανησυχίες μου για την ΚΑΤΑΝΤΙΑ ορισμένων αυτο-αποκαλούμενων «Οικολόγων» εν Ελλάδι.

Ο Καστοριάδης μίλησε τότε -το 1993– για το «ριζοσπαστικό δημοκρατικό πρόταγμα«, χωρίς το οποίο προειδοποιούσε ότι η πολιτική οικολογία θα μπορούσε κάλλιστα να ολισθήσει σε ένα είδος οικο-φασισμού. Σε αντίθεση με τις νηφάλιες προειδοποιήσεις του Καστοριάδη. ένας τυφλωμένος από φανατικό Οικολογικό Ιδεαλισμό Οικολόγος-Πράσινος πρώην φίλος μου είχε εκφράσει την ανόητη άποψη ότι η Οικολογία από μόνη της αρκεί για να φέρει τη δημοκρατία, μέσα στον παρεοκρατικό «ιδιωτικό χώρο έκφρασης» του blog ενός φίλου του. (Δείτε το ποστ «Μπορεί να υπάρξει (πολιτική) Οικολογία χωρίς Δημοκρατία; Βεβαίως, όπως και η… “Καλύβα”!)

Παραθέτω απόσπασμα της συνέντευξης του Καστοριάδη (με τονισμένα ή χρωματιστά γράμματα δικά μου):.

E.: Αποτελεί, τότε, η οικολογία τη νέα «τελευταία μεγάλη ιδεολογία»;

Κ.Κ.: Όχι, δεν θα έλεγα αυτό. Και εν πάσει περιπτώσει, η οικολογία δεν πρόκειται να γίνει ιδεολογία υπό την παραδοσιακή έννοια του όρου. Αλλά η αναγκαιότητα να ληφθεί το περιβάλλον καθώς και η ισορροπία μεταξύ της ανθρωπότητας και των πόρων του πλανήτη σοβαρά υπόψη, είναι προφανής για οποιαδήποτε αληθινή και σοβαρή πολιτική. Η φρενήρης πορεία της αυτονομημένης τεχνο-επιστήμης και η τεράστια δημογραφική έκρηξη που θα συνεχίσει να γίνεται αισθητή για τουλάχιστον μισό αιώνα μας το επιβάλλουν. Η προσπάθεια να ληφθούν αυτά υπόψη πρέπει να διαμορφωθεί μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό πρόταγμα, που δε θα εξαντλείται αποκλειστικά στην οικολογία αλλά θα την υπερβαίνει. Και εάν δεν υπάρξει ένα νέο κίνημα, καμία επανα-αφύπνιση του δημοκρατικού προτάγματος, η οικολογία θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί σε μια νέο-φασιστική ιδεολογία. Ενόψει μιας παγκόσμιας οικολογικής καταστροφής, παραδείγματος χάριν, κάποιος/κάποια μπορεί πολύ εύκολα να δει αυταρχικά καθεστώτα να επιβάλλουν δρακόντειους περιορισμούς σε έναν πανικόβλητο και απαθή πληθυσμό.

Η παρεμβολή της οικολογικής συνιστώσας σε ένα ριζοσπαστικό δημοκρατικό πρόταγμα είναι απολύτως αναγκαία. Και είναι τόσο επιτακτική, ώστε η επαναξιολόγηση της παρούσας κοινωνίας, οι αξίες και οι προσανατολισμοί, που υπονοείται από ένα τέτοιο πρόταγμα, είναι αδιαχώριστη από την κριτική του φανταστικού «της ανάπτυξης» με το οποίο ζούμε[7].

P.E.: Είναι τα γαλλικά οικολογικά κινήματα φορείς ενός τέτοιου προτάγματος;

K.K.: Πιστεύω πως μεταξύ των Πρασίνων (les Verts) όπως επίσης και μεταξύ των μελών της Génération Écologie, η πολιτική συνιστώσα είναι ανεπαρκής[8]. Δεν ασχολούνται καθόλου με τις ανθρωπολογικές δομές της σύγχρονης κοινωνίας, με τις πολιτικές και θεσμικές δομές, με το τι σημαίνει πραγματική δημοκρατία, με τα ερωτήματα που θα προέκυπταν από την παλινόρθωση και τη λειτουργία της και πάει λέγοντας. Τα κινήματα ασχολούνται, ως επί το πλείστο, με ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και σχεδόν αδιαφορούν για τα καυτά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Είναι κατανοητό το γιατί δεν επιθυμούν να χαρακτηρίζονται «ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί». Αλλά αυτό το «ζήτημα τιμής», το να μην παίρνεις θέση για τα καυτά πολιτικά ερωτήματα της εποχής, είναι μια στάση αρκετά εκτεθειμένη σε κριτική. Τα κινήματα αυτά τείνουν έτσι να μετατραπούν σε λόμπυ.

Ακόμα και όταν εκφράζουν ένα ενδιαφέρον για την πολιτική διάσταση, αυτό μου φαίνεται και πάλι ανεπαρκές. Αυτό έγινε στη Γερμανία, όπου οι Πράσινοι εφάρμοσαν έναν νόμο ανακλητότητας των εκπροσώπων τους. Η εναλλαγή και η ανακλητότητα αποτελούν κεντρικές ιδέες των πολιτικών μου συλλογισμών. Διαχωρισμένοι, όμως, από τα υπόλοιπα, δεν διατηρούν πια κανένα νόημα. Έτσι συνέβη και στη Γερμανία, όπου, αφού εισήχθησαν στο κοινοβουλευτικό σύστημα έχασαν κάθε νόημα. Ο λόγος ήταν πως ο χαρακτήρας του κοινοβουλευτικού συστήματος είναι να εκλέγει «εκπροσώπους» για πέντε χρόνια με στόχο να ξεφορτωθεί τα πολιτικά ερωτήματα, να αφήνει αυτά τα ερωτήματα στους «εκπροσώπους», έτσι ώστε να μην ασχολούμαστε με αυτά. Αυτό, όμως, είναι το αντίθετο του δημοκρατικού προτάγματος.

rebirth_of_the_dolphins2.jpg

12 comments

 1. Χμ…
  Χαίρομαι που συμφωνείτε, όπως είδατε απέφυγα να κατονομάσω πρόσωπα!
  😉
  Νομίζω ότι ο καλύτερος στόχος είναι η συνειδητοποίηση και η αποφυγή προβλημάτων ή λαθών, για τα οποία προειδοποίησε ο Καστοριάδης, όχι η δαιμονοποίηση προσώπων (που άλλωστε μπορούν και να αλλάξουν, ή να βάλουν μυαλό).

  (γράφω από γραφείο, γι’ αυτό δεν εμφανίστηκε το «μπλε ανθρωπάκι»).

 2. Αφού θέλετε λοιπόν να αναπτύξουμε μια συζήτηση περι περιβαλλοντολογικού θέματος ας μάθετε μερικά πράγματα.
  Γνωρίζεται ότι μια πλαστική σακούλα παράγεται σε ένα δευτερόλεπτο,χρησιμοποιείται για είκοσι λεπτά και ρυπαίνει για περισσότερο απο τετρακόσια χρόνια.
  1.000.000 σακούλες χρησιμοποιούνται παγκοσμίως κάθε λεπτό.
  1.000.000 θαλασσοπούλια του πλανήτητ πεθαίνουν κάθε χρόνο απο το πλαστικό.
  100 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τις θάλασσες του πλανήτη και αποτελούν το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης.
  276 είδη θαλάσσιων οργανισμών απειλούνται απο την κατάποση πλαστικών.
  Το 98% των θαλασσοπουλιών της Ευρώπης έχει 35 κομμάτια πλαστικού στο στομάχι του.
  Ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν 1.000.000 λίτρα νερού ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια.
  Το 75% περίπου,των σκουπιδιών της «αναψυχής» που βρίσκονται σκορπισμένα στις ακτές μας είναι πλαστικά και αποτελούν κίνδυνο για τα θαλάσσεια είδη.
  Το νερό είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό που μας πρέχει η φύση.Αποτελεί πλέον είδος εν ανεπάρκεια.Οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση 30 – 40%,χωρίς να θυσιάσουν την απαίτηση για καθαριότητα,υγιεινή και υψηλή ποιότητα ζωής.
  Οι πόλεις καταναλώνουν το 75% της παγκόσμιας ενέργειας και παράγουν το 80% των αερίων που ευθύνονται για την αύξηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
  Το αυτοκίνητο ευθύνεται για το 1/5 των ρύπων στην ατμόσφαιρα.
  Αιολική ενέργεια..χωρίς δαπάνες καυσίμων!Χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα!
  Τα βιοκλιματικά και τα πράσινα κτίρια απλώνουν χέρι φιλίας στο περιβάλλον.Ενεργειακή αυτονομία,ηλιακοί συλλέκτες,ψυχρά υλικά,πράσινες ταράτσες,περιβαλλοντική ευαισθησία.
  Το χαρτί αποτελεί περίπου το 20% του συνολικού όγκου σκουπιδιών.Απο αυτό,περισσότερο απο το 90% είναι χαρτί συσκευασίας για το οποίο κόβονται κάθε χρόνο 5.300.000 δέντρα.
  Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοσιδτική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και μελλοντικών γενεών.
  Η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής.

 3. ΠΟΛΥ σημαντικά στοιχεία,ευχαριστώ που τα φέρατε.

  Το ποστ δεν αμφισβητεί βέβαια καθόλου αυτά (και παρόμοια) στοιχεία.

  Παρόλ’ αυτά, τίποτε δεν εμποδίζει μία υιοθέτηση οικολογικής πολιτικής από αυταρχικά καθεστώτα και τίποτε δεν εμποδίζει τα θέματα δημοκρατίας και ελευθεριών να υποβαθμιστούν πολύ σοβαρά στο μέλλον, λόγω -ακριβώς- αυτών των θεμάτων σαν δικαιολογίες!

 4. Και δυστυχώς Οmadeon, κατά πως φαίνεται… κατά κει βαδίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, αφού προσυπογράφει τους κανόνες του παιχνιδιού που στήνουν οικολογικά-αυταρχικά (έως οικο-φασιστικά ) μυαλά, νομίζοντας πως έτσι «θα σώσει τον πλανήτη»…

  μη μπορώντας να δει την ομοιότητα της καμπάνιας του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» με αυτή του «πολέμου στην κλιματική αλλαγή»…

 5. @τοξότισα
  Μπα… μη μασάτε! χεχε

  ΙΣΧΥΕΙ αυτό που λέτε, αλλά ΟΧΙ σε απόλυτο βαθμό. Ισως μάλιστα και να ισχύει πολύ λιγότερο από όσο νομίζουμε.
  Και ο λόγος είναι απλός.
  Ο σημερινός κόσμος είναι ΧΑΩΔΗΣ, έχει «ξεφύγει τελείως», είναι «εκτός ελέγχου». Οσοι μπορούσαν κάποτε να τον ελέγξουν, έχουν ήδη αποτύχει παταγωδώς. Ενα χαώδες σύστημα ΔΕΝ μπορεί να ελεχθεί. Απόδειξη – η ίδια η «κρίση», που ΜΗ σκεφτείτε καν ότι ήταν «σχεδιασμένη». Απόδειξη ότι ΔΕΝ ήταν σχεδιασμένη? -Το απλό γεγονός ότι πάρα πολύ πλούσιοι άνθρωποι έχασαν τεράστιο μέρος των περιουσιών τους, οι ΙΔΙΟΙ άνθρωποι που (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως) «ελέγχουν» τον πλανήτη. ΠΟΛΥ λίγα πράματα ελέγχουν πια. Δάγκωσαν τη σκόνη και περιμένουν να δουν ΤΙ θα γίνει.

  ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει ΤΙ θα γίνει.
  ΚΑΜΜΙΑ βεβαιότητα δεν είναι πλέον εφικτή, ΚΑΝΕΝΑΣ έλεγχος, και -ιδίως- ΚΑΜΜΙΑ συνομωσία δεν είναι καν εφικτή.

  Το τσουνάμι είναι απρόβλεπτο.
  Οπότε… ας χαλαρώσουμε! 🙂

 6. Υ.Γ.
  Το κυρίαρχο πρόβλημα ΣΗΜΕΡΑ, μου φαίνεται πως είναι άλλο, το ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει (αρκετά) μια ολοκληρωμένη και εφικτή και υπαρκτή «εναλλακτική μορφή οργάνωσης» (ή πιο καλά συλλογικής ΑΥΤΟ-οργάνωσης) η οποία να αντικαταστήσει το σημερινό θνήσκον παγκόσμιο σύστημα. Τα αδιέξοδα ισχύουν σε ΟΛΑ, ακόμη και σε όλες τις υποτιθέμενες «αριστερές λύσεις» ή και «οικολογικές λύσεις». ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει καμμία πρόταση που να στέκει, αν εξαιρέσουμε άκρως μειοψηφικές δραστηριότητες.

  Ετσι, π.χ. είναι διαδεδομένες ιδέες αυτά που λέτε, και ΑΝ ΚΑΙ ισχύουν (όπως είπα) σε ΚΑΠΟΙΟ βαθμό, οδηγούν σε ακόμη χειρότερες γκάφες και παρανοήσεις.

  Π.χ. επιφανής μπλόγκερ που πρόσκειται στην παράταξη του Καραμπελιά, ο Χρήστος Μόρφος (με τον οποίο δεν έχω πλέον ΚΑΜΜΙΑ σχέση)… έβγαλε πρόσφατα ποστ όπου ειρωνεύεται και καταδικάζει τον λεγόμενο «Πράσινο Πατριάρχη» (τον Βαρθολομαίο)… λες και το πρόβλημά μας είναι αυτός (που σαν Τούρκος πολίτης υπόκειται και σε εύλογους πρακτικούς και εκφραστικούς περιορισμούς). Αλλά… ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ δεν λέει ο (δήθεν «Αναρχικός») Χρηστάρας για τον ΚΑΤΑΜΑΥΡΟ θανόντα αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο (κάποιος ανώνυμος σχολιαστής του το επεσήμανε – δεν ξέρω ακόμη ΤΙ απάντησε και ΑΝ απάντησε και ειλικρινώς ΧΕΣΤΗΚΑ για όλα αυτά…).

  Αλλά για μένα, το κυρίαρχο πρόβλημα (ΕΝΑ από τα πολλά) στη χώρα μας, επί σειρά ετών, ΗΤΑΝ ο Χριστόδουλος και η (χουντο-θεούσα) ιδεολογία του, που εμπότισε τους πάντες. Και με αυτόν, όλοι τούτοι οι ΔΗΘΕΝ αναρχικοί είχαν επί σειρά ετών συμμαχήσει, ενώ ακόμη και σήμερα τον τιμούν. Είναι ΠΟΛΥ εύκολο να ρίχνουν φόλες στον Βαρθολομαίο, λες και ΕΙΝΑΙ καν δυνατόν να πει πράματα ο τελευταίος που να τον φέρουν σε δύσκολη θέση (σαν Τούρκο πολίτη, κλπ).
  Και… (κατ’ αυτούς) ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως το πρόβλημά μας είναι η… VWF (η οργάνωση που οργάνωσε το σημερινό «black out» οικολογικής διαμαρτυρίας). Είναι σαν να λέμε ότι το πρόβλημά μας είναι η ύπαρξη της Κόκα-Κόλας, τη στιγμή που ο πλανήτης πεινά.

  UPDATE:
  Μπήκα και είδα το μπλογκ που ανάφερα.
  Ιδού το νέο ποστ που… αντιμάχεται «δυναμικά» την (ΞΕΝΕΡΩΤΗ) οργάνωση VWF, ανάγοντάς την (υβριστικά) σε παγκόσμιο «πρόβλημα οικολογικής ελιτείας»
  http://theamapati.wordpress.com/2009/03/24/notearthhour/
  -ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ, slow the much… (peak-)oil !
  Ναι, τώρα, ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ως επαναστάτες και ως «Αντι-νεοταξικοί»…. ΣΟΥΠΕΡ-μαλάκες!!!

  Και ιδού το άλλο το ποστ, περί «Πράσινου Πατριάρχη» (και @ρχίδια του Καράμπελα) που είναι και πολύ σέξυ, αλλά ο δικός μας… (για το Χριστόδουλο) δεν είπε ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ:
  http://theamapati.wordpress.com/2009/03/24/green/

 7. Omadeon, συμφωνούμε πως δεν ισχύει σε απόλυτο βαθμό. Απλά με «λυπεί» το γεγονός πως οι περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ελέγξουν τι υποστηρίζουν ή σε ποιές δράσεις συμμετέχουν.

  Σήμερα είναι παράδειγμα η WWF, αύριο θα είναι κάτι άλλο.
  Τρέχουμε και υποστηρίζουμε δράσεις που μας «φόρεσαν» από πάνω, δίχως να είναι δικές μας κοινωνικές επιλογές, δίχως να είναι αποτελέσματα κοινωνικής ανταλλαγής και προβληματισμού.

  Λες και έχουμε στραβισμό ένα πράγμα. Λίγοι πολύ λίγοι αναρωτιούνται και αναζητούν τις αλήθειες πίσω από «καμπάνιες» ή «δηλώσεις» και ακόμη λιγότεροι προσεγγίζουν σε φιλοσοφικό επίπεδο την γενικότερη πορεία.

  Σαν να μας σέρνουν από τη μύτη ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση λήθαργου. Γίναμε αδιάφοροι? απαθείς?…

  Και μάλιστα οι πιο «πορωμένοι» δεν διστάζουν να τα βάλουν με τους συνανθρώπους τους που δεν μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με τις δικές τους, παρά με του «από πάνω» που πουλάνε τα παραμύθια…

  Μακάρι να μην έχουν του «έλεγχο» και να είναι όπως τα λες.

  Και συμφωνώ βεβαίως πως μόνο η αυτο-οργάνωση μπορεί να δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα και μακροπρόθεσμα.
  Ισχυρές τοπικές κοινωνίες με αυτάρκεια, ισχυροί Δήμοι…

  Όπως και να’χει φίλε μου… χαλαροί είμαστε…

  Απλά αναρωτιόμαστε 🙂

 8. Απλά με “λυπεί” το γεγονός πως οι περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ελέγξουν τι υποστηρίζουν ή σε ποιές δράσεις συμμετέχουν.

  Οπότε… ΤΙ τα υποστηρίζουν και ΓΙΑΤΙ συμμετέχουν;

  Δεν είναι κακό, σαν τακτική ζωής, έτσι κι αλλιώς, πιο γενικά, το να υποστηρίζει κανείς (ή να συμμετέχει σε) ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ δράσεις ή κινήσεις με ΤΕΤΟΙΑ… σκάρτα μυαλά;

  Προσωπικά, αν δεν μπορώ να ελέγξω επαρκώς μια κίνηση, πολύ απλά ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΩ μέσα, σιωπώ, δεν την υποστηρίζω. Αυτή η στάση, φυσικά, τόσο για σας όσο και για μένα, είναι σχεδόν αυτονόητη !

  ….Ε, για κάποιους όμως, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
  Και _αυτοί_ οι κάποιοι, ΚΑΚΩΣ ενισχύουν και ΚΑΚΩΣ υποστηρίζουν (και ΚΑΚΩΣ μπαίνουν σαν μέλη) σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κίνημα ή κόμμα.
  Μάλιστα… ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ειναι το να μπουν σε… σωστό κίνημα ή κόμμα (αν υπάρχει -χαχα) διότι… ΜΟΙΡΑΙΑ θα το μαγαρίσουν, θα το χαλάσουν, θα το ξεφτιλίσουν.

  …αλλά ΑΥΤΟ ακριβώς συμβαίνει σήμερα και συνέβαινε πάντα. Γι’ αυτό άλλωστε, π.χ. ο Μαρξ φέρεται να δήλωσε στο τέλος της ζωής του το περίφημο εκείνο «δεν είμαι μαρξιστής».

  Χμ…..
  Υποθέτω πως… ΚΑΙ ο Θεός, ΑΝ υπάρχει, νιώθει ΗΔΗ, ΠΑΡΑ πολύ… άθεος, με τόσους πολλούς… ΤΟΣΟ ηλίθιους πιστούς! 🙂

  Επομένως:
  (ίσως) ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχουν και τα σκάρτα κόμματα, για να μπαίνουν μέσα οι σκάρτοι άνθρωποι (νάχουν ΚΑΤΙ με το οποίο να ασχολούνται -χεχε).
  Ας κλείσουν και την πόρτα, κι ας βράσουν όλοι μαζί.
  (αν μη τι άλλο, γιατί…)
  … – Ποιός ξέρει?
  Μπορεί και να σκάσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! 🙂

 9. Ανέσυρα από το παρελθόν, αυτή την ανάρτηση, για να προσθέσω λινκ + σχόλιο που άφησα κάτω από το εξής πρόσφατο άρθρο, του (μέλους των Οικολόγων-Πράσινων) κ. Γιάννη Παρασκευόπουλου:

  Μια πράσινη απάντηση για τα δημόσια οικονομικά (20/09/2011)
  http://www.eklogika.gr/articles/564

  Σχόλιο:

  Το άρθρο δεν λέει τίποτα λανθασμένο, ίσα-ίσα είναι πολύ σωστό στις ΑΡΧΕΣ του (όπως και ο ίδιος ο Γιάννης που κάποτε τον γνώρισα προσωπικά) αλλά… πέφτει στην παγίδα ενός… υπερβολικά ιδεαλιστικού ευχολογίου, που ΟΣΟ σωστό κι αν είναι, δεν προσθέτει τίποτε ουσιαστικά καινούργιο, πέφτοντας και σε μια άλλη παγίδα, αυτή του να μην αναφέρει το ΠΙΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ και πιο ΟΥΣΙΩΔΗ. Αυτά τα ουσιώδη περιλαμβάνουν [1] άμεση στάση πληρωμών, [2] εθνικοποίηση τραπεζών, [3] έξοδο από το ευρώ, [4] μέτρα ειδικής ενίσχυσης των ασθενέστερων τάξεων (ώστε να αντέξουν την αναπόφευκτη υποτίμηση) και [5] ένα φιλο-λαϊκό κράτος που σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν μπορεί να είναι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ή του ΛΑΟΣ (ο μη γένοιτο). Από κει και πέρα… σχέδια και οράματα για το μέλλον ΔΕΝ λείπουν. Λείπει ένα ευρύ λαϊκό μέτωπο που να απαιτήσει τα επείγοντα και ουσιώδη.

  Το έβαλε και στην «Καλύβα» του ο Πανούλης, αλλά…ΔΕΝ έχω όρεξη να μπλέξω με τους κρυπτο-συνοδοιπόρους του ΠΑΣΟΚ εκεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s