Πρόταση στην Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη (ενώ το Mikis Trance έγινε no.22 στο Top 100 Music Chart)

mikis_trance_idea2.jpg

Αγαπητή κ. Μαργαρίτα Θεοδωράκη,

Αν και θα ακολουθήσει αναλυτικότερο προσωπικό γράμμα, ορισμένα πράγματα τα γράφω δημόσια, γιατί… οι καιροί είναι πονηροί, αλλά και μία απροσδόκητη θετική συγκυρία επιτακτική. Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι που αυτό το κείμενο είναι δημόσιο:

-Πρώτα-πρώτα, σήμερα, ένα Trance Remake που είχε ακούσει ο πατέρας σας (και του άρεσε πολύ) τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέβηκε πάλι στα charts. Βρίσκεται στη θέση 22 στο Τop 100 Charts για μουσική Trance, στο δημοφιλές μουσικό site της SoundClick Music (22 ανάμεσα σε 26000 κομμάτια) και σχεδόν μονίμως στην ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ στo Ελληνικό Top 100 Trance Chart του ίδιου site.

Το αναβάθμισα χθες (χωρίς να προλάβω να σας ειδοποιήσω) σε πιο πλήρη έκδοση. Αν και έχω την προφορική άδεια του Μίκη και επίσης μία συστατική επιστολή του (πέραν της αλληγραφίας μας με e-mail) δεν πρόλαβα να τον ειδοποιήσω (θα το κάνω εντός ολίγου). Η αναβάθμιση κατέστη αναγκαία για πρακτικούς λόγους (και την παροιμία «στη βράση κολλάει το σίδερο»). Το συγκεκριμμένο αυτό κομμάτι διατίθεται για λόγους προώθησης, όπως είχα εξηγήσει και παλιά. Από χθες δεν διατίθεται πια σαν mp3, αλλά μόνο σαν «streaming audio» (δηλαδή ο καθένας μπορεί να το ακούσει, αλλά όχι να το «κατεβάσει»).

Είναι τώρα πολύ εύκολο να υπάρξει και άλλη έκδοση (καλύτερης ποιότητας ήχου, κλπ) που θα διατίθεται μέσω διαδικτύου αντί κάποιου ποσού (ή θα μπει σε CD). Σας αναζητούσα επί μακρόν (μετά την πρώτη μας συζήτηση) για συζήτηση τέτοιου είδους λεπτομερειών. Αλλά… (εκτός των πολλών άλλων θεμάτων που σας απασχολούν) αν περίμενα ακόμη και ΜΙΑ μέρα, μπορεί το κομμάτι να μη συνέχιζε την ανοδική του πορεία στα Charts!

Γι’ αυτή τη δουλειά ο Μίκης μου έδωσε θάρρος επανειλλημένα, αντίθετα με κάποιους… δογματικούς οπαδούς του (που είναι… Θεοδωρακικότεροι του Θεοδωράκη). Άκουσε τις πιο πολλές διασκευές μου και του άρεσαν, από το Μάρτιο του 2006 μέχρι και πολύ πρόσφατα. Η «ανοιχτή πρότασή μου» αφορά τις διασκευές αυτές, αλλά και το γνωστό θέμα της «Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης» (με έμμεσο τρόπο).

Όπως είχα γράψει πριν καιρό και στο Μίκη, πρέπει η μουσική του να μετασχηματιστεί με ρηξικέλευθους τρόπους που θα την κάνουν να ακουστεί και να χορευτεί από τη νεολαία, όχι μόνο την Ελληνική αλλά και την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ νεολαία. ΑΥΤΟ ήταν το όραμά μου, γι’ αυτό το όραμα εργάστηκα επί μακρόν, ενίοτε και με διάφορους συνεργάτες όπως τον DJ-Estyles (κλικ εδώ) , τον DJ John Gavalas, και άλλους (κυρίως για θέματα τελικής μείξης ήχου).

Μεγαλεπήβολο το όραμα, μεγαλομανές ίσως – το ξέρω. Αλλά όσοι το χλεύασαν, λογάριασαν χωρίς τον… ξενοδόχο, που είναι ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και η μεγαλοφυής Πλανητικού Βεληνεκούς μουσική του!

Όπως είχα εξηγήσει και παλιά, αν θυμάστε, δεν πρόκειται για «απλά ρεμιξ». Περισσότερο είναι ρηξικέλευθα «remake», με μελωδίες και αρμονίες που προστέθηκαν (όπως και ο ρυθμός) στα αρχικά θέματα, εμπλουτίζοντάς τα (και τις οποίες βρήκε ο Μίκης «ενδιαφέρουσες» και «σε καλό δρόμο»). Έτσι η πρότασή μου είναι η εξής:

 • Προτείνω τη δημιουργία μιας ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ διασκευαστών της Μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, σε πλανητικό επίπεδο (μέσω διαδικτύου), ένα είδος «κολλεκτίβας» όπου…

 • Kάθε συμμετέχων διασκευαστής μπορεί να δουλεύει σε δικές του εκδοχές της μουσικής του Μίκη, ή να εμπλουτίζει τις δουλειές των άλλων μουσικών, με συμμετοχή και στις (πιθανές) εισπράξεις.

 • Στο μεταξύ, γι’ αυτό το project εξασφάλισα και τη συνεργασία μιας Εταιρείας (της «Professional Service Partners E.Π.Ε.» http://www.psp.gr) που θα παρέχει δικτυακό χώρο, τεχνογνωσία για ένα πρωτοπορικό νέο μουσικό site, κλπ.
 • Τέλος υπάρχει μία ακόμη εταιρεία, που ενδιαφέρεται για Εφαρμογές της Τεχνογνωσίας του Σημασιολογικού Ιστού (Web 3) στηn Ψηφιοποίηση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη (με εμένα σαν Chief Software Developer) αλλά αυτό είναι άσχετο με τις Μουσικές διασκευές Trance

Οσο για τις εισπράξεις, σε πρώτη φάση δεν χρειάζεται καν παραγωγή CD. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολύ χαμηλού κόστους download (με paypal ή πιστωτική κάρτα) μέσω διαδικτύου. Αν η χρέωση είναι πολύ χαμηλή και προσφέρει κάποια άλλα «προνόμια» στο κοινό (που μπορούμε να συζητήσουμε) η συμμετοχή του κόσμου ίσως και να μας εκπλήξει. Περιττό να πω ότι δεν χρειάζεται στο μέλλον να περιοριστεί αυτή η δραστηριότητα ΜΟΝΟ στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, όμως… αυτή δουλεύω και αυτή επέλεξα (κυρίως) να διασκευάσω, γιατί είναι από τις πιο αδικημένες στον πλανήτη (και φυσικά την αγάπησα όπως πολλοί άλλοι, από μικρό παιδί).

Φυσικά, ένα σημαντικό μέρος του οικονομικού οφέλους από αυτή τη συλλογική παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να ανήκει στον ίδιο το Μίκη Θεοδωράkη, ή σε εσάς ή όποια εταιρεία επιλέξετε. Αλλά με το να δίνονται επίσης κάποια σημαντικά ποσοστά σε κάθε διασκευαστή, ανάλογα με την αξία και το μέγεθος της προσφοράς του και πόση απήχηση έχει στο κοινό, η επιτυχία του συνολικού project είναι νομίζω ιδιαίτερα ενισχυμένη, ικανή να αντισταθεί στους κλυδωνισμούς της αγοράς αλλά και να ελευθερωθεί από τεράστια περιττά έξοδα. Τα λιγοστά έξοδα που απαιτούνται είναι λιγότερα από… 1000 ευρώ !!! (καλύτερες κάρτες ήχου, κόστος site, κλπ). Μπροστά στα τεράστια έξοδα που αντιμετώπιζε η «Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης», αυτό το κόστος είναι γελοίο. Επειδή μάλιστα εγώ είμαι ήδη εφοδιασμένος, στη δική μου περίπτωση σχεδόν μηδαμινό (αν και… μια καλύτερη κάρτα ήχου δεν θα με χάλαγε) 🙂

Θα ακολουθήσει εκτενέστερο προσωπικό γράμμα, που θα σας γράψω το Σαββατοκύριακο.

Με τις καλύτερες ευχές μου,

Omadeon

mikistrance_gr1.jpg

8 comments

 1. Γεια σου μωρή κουκουρούκου τρελόγκα ομαδεόνα…

  το τι γέλιο πέφτει στο γραφείο με τις μαλακίες ποθ γράφεις δεν περιγράφεται…

  έρχονται οι Μεν Ιν Ουάιτ να σε μαζέψουν τρελοπαντιέρα…είσαι εντελώς για το Δρομοκαίτειο…

  άκου νο 22 στο Μίκης τρανς…και η Χειλουδάκη τρανς είναι πανίβλακα…

 2. Poly kalo kommati, alla h eisagwgi pou moiazei me to palio polu megalh. Prepei na perimeneis 1-2 lepta mexri na akouseis th diafora. Allazei teleiws, polu kalutero, meta. Telos, sta 5/6 lepta allazei pali, me mikra elatwmata stin allagh, kai meta pali mia xara. Ligh doulitsa akomh kai pate gia noumero 1 !!!
  Pantws simera epese ligo sta Chart. Einai 26. Fysiologiko einai, se liges meres isws anebei pali sto top 10.

  Diafimish kanete? Mallon den kanete katholou (ektos apo ta blog).

 3. Ευχαριστώ θερμά για τα σχόλια και τη γόνιμη κριτική. Δυστυχώς είμαι στο τρέξιμο και ελάχιστα επέστρεψα για λίγο, πάντως λαμβάνω υπ’ όψη σοβαρά όλα όσα ειπώθηκαν.

  Το συγκεκριμμένο «extended mix» διαρκείας 10.5 λεπτών, είναι ένωση διαφόρων τμημάτων που κατασκευάστηκαν με διαφορετικά samples (εν μέρει), και με δικό μου παίξιμο synth που διορθώθηκε από midi editor. Το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, απλώς καλύτερο από άλλες εκδοχές.

  Αναζητώ διάφορους συνεργάτες και είχα βλάβη υπολογιστή που οφειλόταν (τελικά) στην κάρτα ήχου (την είχα ζορίσει πολύ, φαίνεται! 🙂 )

  Επομένως θα τα πούμε εκτενέστερα άλλη φορά (ή και σε ιδιωτικό μέηλ).

 4. Υ.Γ.
  έστειλα μέηλ στο Μίκη και την Μαργαρίτα Θεοδωράκη για το θέμα των διασκευών, και τις προτάσεις αυτού του ποστ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s