Μερικά νέα στοιχεία για την υπόθεση του press-gr (αλιευμένα μέσω διαδικτύου -για ενημέρωσή σας)

Προσωπικά ΔΕΝ βλέπω τηλεόραση παρά… ελάχιστες φορές (μέσω μιας κάρτας για PC) και προτιμώ να ενημερώνομαι μέσω διαδικτύου ή (σπανιότερα) από εφημερίδες. Επίσης βαριέμαι με τις σκανδαλολογίες και ροζ-ιστορίες της Ελληνικής Κοινωνίας του Θεάματος και πολύ σπάνια ασχολούμαι μαζί τους. Παρόλ’ αυτά, επειδή το σκάνδαλο των εκβιασμών(?) που αποδίδονται στο «press-gr» έχει φτάσει στο σημείο να αποτελεί αφορμή για κατασταλτικά μέτρα κατά της Ελευθερίας του Λόγου (και ιδίως κατά του δικαιώματος της ανωνυμίας στο διαδίκτυο) μάζεψα μερικά στοιχεία, μπας και βγάλω άκρη. Ε, για να μην αυταπατώμαι ότι… δεν έχασα έτσι το χρόνο μου, σας τα πασάρω τώρα, για να… στραβωθείτε και εσείς (αφού… πάτε γυρεύοντας):

1) Σημαντικό άρθρο του «Ιού» της «Ε», με στοιχεία για πραγματικούς εκβιασμούς μέσω του Κίτρινου Τύπου των «5-Κ» (Κάποιος, Κάτι, Κάπου, Κάποτε, Κάπως…) αντί του δημοσιογραφικού στάνταρντ των «5-W» (Who, What, Where, When, Why):ΠΑΡΑΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ – Τα χρυσοφόρα υπονοούμενα. Εναλλακτική μορφή του άρθρου με φωτογραφίες ΕΔΩ.

2) Εκτενή συλλογή στοιχείων και άρθρων για το «press-gr» ανάρτησε το metablogging.gr του Νίκου Σμυρναίου μέσω της υπηρεσίας «social tagging» del.icio.us: http://del.icio.us/metablogging/press-gr και ανέβασε ποστ όπως αυτό: Το press-gr, η νεοελληνική πραγματικότητα και η «δημοσιογραφία των πολιτών»

3) Σημαντικά άρθρα της «Ελευθεροτυπίας» για το θέμα των εκβιασμών και της (υποτιθέμενης) άρσης απορρήτου για το press-gr:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=42911368
και http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=78650120

4) Το άρθρο (ΕΔΩ) και η ψηφοφορία του «Ελεύθερου Τύπου»: Συμφωνείτε με τον διά νόμου έλεγχο των blogs ή πρέπει να συνεχίσει η ανεξέλεγκτη λειτουργία τους με τις όποιες συνέπειες; με αποτελέσματα (μέχρι στιγμής):

e-vote1.jpg

5) Σημαντική προσθήκη δύο νέων κανόνων στον εννεάλογο του Μανιφέστου των blog από μέλος ενός forum εδώ:

http://adslgr.com/forum/showpost.php?p=1836591&postcount=71

Αρχικό μήνυμα από nylon
1. Τα blogs είναι διάλογος – ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες – τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Γενικά συμφωνώ αν και το βρίσκω κάπως «μετρημένο». Πάντως πιστεύω ότι:
θα έπρεπε να κάνει πιο ξεκάθαρο το ότι δεν μπορούν να ισχύουν στα blogs οι αυστηρές συνταγματικές επιταγές για τον «τύπο» προστατεύοντάς μας από το φόβητρο της «συκοφαντικής δυσφήμισης», αλλά και να προσταστεύει περισσότερο την ανωνυμία.
Κάτι του στυλ…
10)Δεν είμαστε εκδοτικά συγκροτήματα, δεν έχουμε οικονομικούς πόρους, δεν μπορούμε να αντέξουμε μηνύσεις,
και επομένως «οι συγκεκριμένες νομικές διατάξεις» που επιβάλλουν την έμμεση λογοκρισία ενός blogger από το φόβο των μηνύσεων, θα πρέπει να καταργηθούν.

11) Το δικαίωμα στην ανωνυμία να είναι καθολικό και αδιασάλευτο από την ισχύουσα νομοθεσία, εκτός αν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ζωής.

6) Τα περισσότερα των προηγούμενων στοιχείων τα βρήκα μέσα από τη σημαντική δημόσια συζήτηση «ΕΦΟΔΟΣ στο press.gr», ΕΔΩ.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s