Ελληνικά YouTube Videos για τον Καστοριάδη (Cornelius Castoriadis – Greek YouTube Videos)

Κορνήλιος Καστοριάδης – βιογραφία (ντοκυμαντέρ της ΕΤ3):

.

Greek Antifa Αυτονομία – Καστοριάδης – Ζapatista part 1

.

Greek Antifa Αυτονομία – Καστοριάδης – Ζapatista part 2

.

Εκπαίδευση:

.

Η μόνη αξία:

.

Κριτήρια ουσίας:

.

Κορνήλιος Καστοριάδης 1 (ντοκυμαντέρ της ΕΤ1 σε 6 video. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης στην εκπομπή «Παρασκήνιο» σε μια έρευνα της Τέτας Παπαδοπούλου. Τα κείμενα διαβάζει η Λίνα Νικολακοπούλου):

.

Κορνήλιος Καστοριάδης 2 (ντοκυμαντέρ/συνέντευξη, ΕΤ1):

.

Κορνήλιος Καστοριάδης 3 (ντοκυμαντέρ/συνέντευξη, ΕΤ1):

.

Κορνήλιος Καστοριάδης 4 (ντοκυμαντέρ/συνέντευξη, ΕΤ1):

.

Κορνήλιος Καστοριάδης 5 (ντοκυμαντέρ/συνέντευξη, ΕΤ1):

.

Κορνήλιος Καστοριάδης 6 (ντοκυμαντέρ/συνέντευξη, ΕΤ1):

.

Advertisements

7 comments

 1. OK,

  hehe, κι αν όχι θεός, ΜΕΓΑΣ ο Κορνήλιος. Πάντως… στο μεταξύ, ΜΟΛΙΣ βρήκα κάτι πολύ σπέσιαλ, ειδικά για σένα Χάρη:

  http://www.mngt.waikato.ac.nz/ejrot/cmsconference/2001/Papers/Passion%20for%20Organising/Styhre.pdf
  «We have never been Deleuzians:
  Desire, immanence, motivation, and the absence of Deleuze in
  organization theory

  by Alexander Styhre» (in a Swedish university)

  Castoriadis Quote (from that paper):

  “almost all societies we know have instituted themselves in and through the closure of meaning. They are heterogeneous; they cannot put into question their own institutions and they produce conformal and heteronomous individuals for whom putting into question of the existing law is not just forbidden but mentally inconceiveable. These individuals are ‘conscious’ but not self-reflective subjectivities”

  (Castoriadis, 1997).

  Τα λέμε…. ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (έχω UPS αλλά…)

 2. Καθυστέρησα Χάρη να απαντήσω διότι με… έφερες σε δύσκολη θέση κάπως. Όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα μαζί με λίγους και καλούς, και δεν το παίζω «θεός», ούτε τέλειος σε κανέναν! Το περίεργο είναι ότι ενώ εύκολα κάνω φιλίες με άφθονη αλληλοεκτίμηση, δεν λείπουν και οι κακές εξαιρέσεις που μας ξενερώνουν όλους άδικα… ούτε φυσικά και τα λάθη, γιατί είμαστε πάρα -μα πάρα- πολύ ανθρώπινοι!

  Μάλιστα κι ο Καστοριάδης ήταν άνθρωπος με τα όλα του, με τα γλέντια του και με την αγάπη του για γυναίκες και για… γρήγορα αυτοκίνητα! 🙂

  Επομένως αν υπάρχει κάτι θεϊκό (σε εκείνον ή και σ’εμάς) είναι _ένα_ ανάμεσα σε _πολλά_ ψυχικά συστατικά, και κάτι που (σαν προοδευτικά σκεπτόμενοι) φυσικά και θα θέλαμε να αναπτυχθεί σε όλους, ώστε να γίνουμε… πολλοί περισσότεροι θεοί και θεές! 🙂

  Επομένως συν-ένθεε, ΧΑΙΡΕ! 🙂

 3. Θέλω να σου το πω εδώ και καιρό. Παρατηρώ ότι είσαι από τους λίγους στην blogόσφαιρα που έχουν μια σχεδόν φυσική αίσθηση κάποιων πραγμάτων, δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσεις κάτι για να αναλύσεις, το κάνεις φυσικά, αβίαστα και συνήθως πολύ εύστοχα! Προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί είναι βιωματικός ο τρόπος που κάνεις την γνώση κτήμα σου. Την κάνεις βίωμα, φύση σου, όχι απλά πληροφορία για το trivial pursuit ή για την παράθεση βιβλιογραφικών αναφορών. Επειδή κι εγώ νομίζω είμαι έτσι και θεωρώ ότι, μέσα από την επαφή μου με ανθρώπους στον ακαδημαϊκό χώρο, έχω μάθει να διακρίνω πότε κάποιος έχει συσσωρεύσει μια γνώση που απλά παραθέτει και πότε κάποιος λειτουργεί συνδυαστικά παράγει και κατανοεί patterns νομίζω ότι είσαι πολύ καλός σε αυτό και ευθέως λέω ότι δεν ξέρω πολύ κόσμο που λειτουργεί έτσι. Είναι αυτό που στα αγγλικά λέγεται intelligence και είναι παραπάνω από το knowledge, και είναι κάτι που διαμορφώνουν συνήθως άνθρωποι που τα αντικείμενα τους είναι συνθετικά, όπως είναι η αρχιτεκτονική (όχι συχνά) και ο προγραμματισμός (συχνότερα αλλά νομίζω δομιστικά). Εσύ δεν είσαι δομιστής, είσαι λάτρης της πολλαπλότητας των πραγμάτων και αυτό αυτόματα σε τοποθετεί υψηλά στην εκτίμηση μου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είσαι ο ίδιος πολλαπλός, δεν ξέρω αν είσαι homo universalis αλλά θεωρώ ότι όλα αυτά με τα οποία ασχολείσαι σε βοηθούν να τείνεις προς τα εκεί! Δεν με ενδιαφέρει, και νομίζω στο έχω ξαναπεί, το αν συμφωνώ ή όχι με την αισθητική σου ή με όλα όσα κάνεις και λες και δεν χρειάζεται. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι με αυτήν την ωραία σου τρέλα, με την πολυπραγμοσύνη σου μοιάζει να έχεις χτίσει μια αντιληπτική ικανότητα που συνοδεύεται από μια αναλυτική ματιά που είναι περίπου αυτόματη και αυτό είναι μια ικανότητα που οι άνθρωποι έχουν χάσει από την στιγμή που μπήκαν στην μηχανή της παραγωγής που, όπως λέει και ο Καστοριάδης, τους υποτάσσει από το επίπεδο του δημιουργού σε αυτό του κοινού εκτελεστή. Εσύ ευτυχώς δεν το έπαθες! Συνέχισε να αυξάνεις την δημιουργική εντροπία φίλτατε! 😉

 4. Γειά σου Χάρη! Τόση ώρα μιλούσα με ένα φίλο (από άλλη πόλη) στο Skype και δεν είχα δει το σχόλιό σου…

  Φυσικά είμαι ευγνώμων και ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ τα καλά σου λόγια, μην ξεχνάς άλλωστε ότι… εκείνο που εκτιμούμε στους άλλους είναι κάτι που ΗΔΗ έχουμε μέσα μας, κατά κάποιον τρόπο. Αυτή είναι και η υγιής διαδικασία, ενώ η… άρρωστη είναι το ανάποδο, δηλαδή να μισούμε στους άλλους αυτό που μισούμε στους εαυτούς μας. Στη δεύτερη (ανάποδη) περίπτωση, Ιησούς Χριστός Νικά και…. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΚΟΡΠΑ!!! 🙂 Στην πρώτη περίπτωση, γινόμαστε ΟΛΟΙ «Γιοί του Θεού» και «καθαρίζουμε» μια για πάντα! 🙂

  Ναι, πολλά που είπες ισχύουν, η πολλαπλότητα ισχύει, δουλεύω γι’ αυτή σε… πολλαπλά επίπεδα, ΚΡΙΜΑ που δεν μπορώ να δουλέψω σε περισσότερα, αλλά όσα πιάνω στα χέρια μου νομίζω ότι τα χειρίζομαι τίμια, ξέροντας τα όρια της γνώσης μου (που μεταβάλλονται), τα όρια της γλώσσας μου που όπως (είπε κι ο Wittgenstein) είναι τα όρια του κόσμου μου (κι αυτό ισχύει για όλους, αν και πολλοί δεν το ξέρουν).

  Και με σένα βέβαια, και με τον Polsmannen έχω αυτό το πράγμα κοινό, το ότι ΗΔΗ είμαστε «πολλαππλοί» εκ φύσεως διότι ΗΔΗ έχουμε επεκτείνει τους εαυτούς μας σε «παράλληλους κόσμους» μέσω της χρήσης άλλων γλωσσών, πέραν της Ελληνικής, εσύ προφανώς στα Αγγλικά ή Ολλανδικά, ο Polsemannen στα Σουηδικά, εγώ στα Αγγλικά. Και εκείνο που μετράει είναι ότι διατηρήσαμε την ευελιξία μας μέσα σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα και χώρες και γλώσσες από εκείνα όπου γεννηθήκαμε.
  Ισως υπεραπλουστεύω έτσι το θέμα και τις αιτίες του, πάντως…
  παρεμπιπτόντως πιστεύω ότι η γνώση τουλάχιστον μιας άλλης γλώσσας πρέπει να επιβάλλεται στην παιδεία από τουλάχιστον την πρώτη τάξη του δημοτικού σε όλους… ΜΠΑΣ και δουν τον κόσμο με πιο ανοιχτά μάτια.

  Πολλά είπα, είπες πολύ περισσότερα. Επομένως… παραμένω σεμνός! 🙂

 5. Υ.Γ. και διαπιστώνω ότι το δικό σου σχόλιο περιείχε αρκετά πράγματα που ΟΥΤΕ ΚΑΝ άγγιξα, γιατί είναι ίσως νωρίς ακόμη… πάντως αυτό που λες για τη συνθετική φύση της Νοημοσύνης κλπ. με εκφράζει απόλυτα, είμαι ευγνώμων που ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένας άνθρωπος στη μπλογκόσφαιρα το κατανοεί, έστω σαν προσπάθεια, που νομίζω ότι αξίζει να κάνουμε – πολύ απλά, να μην υποκύπτουμε στις δομές που μας επιβάλλονται αλλά να χτίζουμε τις δικές μας, να μην «παραθέτουμε» αντιγραφικά, αλλά μόνο συνθετικά. Αν δεν το κάνουμε αυτό, χάνουμε το πολυτιμότερο αγαθό – την αυτονομία μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s