ΚΑΥΤΑ ΝΕΑ που μας… κρύβανε για το PEAK OIL (Κρίση Πετρελαίου) – hot news about Peak Oil (revisited Nov 2009)

During the 1973 oil crisis, coupons for gasoli...
Ετοιμαστείτε για τα Δελτία σας… από Wikipedia

EKTAKTO NEO (11/11/2009): Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΩΣ «ΑΠΕΚΡΥΠΤΕ» ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

Ε, δεν εκπλήσσομαι! Στο blog το φωνάζω... από το 2007:

Ειδική σελίδα video για το θέμαPeakoil Videos

ΟΛΑ τα ποστ είναι εδώ: https://omadeon.wordpress.com/category/peakoil/

Μια καλή εισαγωγή στο θέμα είναι: What is peak oil?

Επίσης (τελευταίες διεθνείς ειδήσεις):

New market dynamics created by climate change, geological and geopolitical pressures will transform our hydrocarbon economies, write John Elkington and Gary Kendall. From ChinaDialogue, part of the Guardian Environment Network

Η πραγματική κατάσταση της Κρίσης Πετρελαίου φαίνεται πολύ καθαρά στο γράφημα εδώ (ή στο άρθρο εδώ) όπου ο κάθετος άξονας είναι σε εκατομμύρια βαρέλια το χρόνο, και ο οριζόντιος άξονας είναι σε χρόνια. Στο γράφημα φαίνεται καθαρά ότι ΤΩΡΑ (Νοέμβριος 2009) μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε ένα ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ έτοςανεμελιάς, μέχρι τον ίδιο μήνα του 2010, οπότε… θα αρχίσει μια περίοδος (λίγο-πολύ) σταθερής επιδείνωσης, μέχρι και το 2012.

 • Μετά το 2012 όμως… ο σώζων εαυτόν σωθήτω! :mrgreen:

Για αρχαρίους στο θέμα συνιστώνται τα εξής:

Οσα ακολουθούν είχαν γραφτεί το Μάρτιο του 2008, δηλαδή… ΠΡΙΝ ενάμιση χρόνο:

Σε άρθρο ( 18-3-2008 ) αγγλόφωνης Ψηφιακής Εφημερίδας (εδώ) που δεν εμφανίστησε στα… Ελλαδιστανικά ΜΜΕ, εμφανίστηκε μία ανησυχητική είδηση για την επικείμενη (πολύ νωρίτερα από όσο νομίζαμε) παγκόσμια κρίση πετρελαίου/Peakoil:

Ακολουθεί το άρθρο « Doomsday scenario for oil«, του Μάϊκλ Χάμλυν, της 18 Μαρτίου 2008 (σε δική μου ελεύθερη μετάφραση – γιατί οι αυτόματες μεταφράσεις είναι… για πέταμα!)

Μία ζοφερή πρόβλεψη για το μέλλον της βιομηχανίας πετρελαίου, με τίτλο «Αναμένεται Ημέρα Κρίσης (doomsday) μέσα σε ελάχιστα χρόνια«, ανακοινώθηκε στο Κέηπ Τάουν την περασμένη Τρίτη, στη «Συνδιάσκεψη Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Πετροχημικών Προϊόντων της Νότιας Σαχαρας«.

Ο Chris Skrebowski, ερευνητής του Βρεταννικού Ινστιτούτου Ενέργειας, τόνισε οτι η παγκόσμια παροχή πετρελαίου θα φτάσει στο «σημείο αιχμής» (Peakoil) το 2011 η 2012, σε περίπου 93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, (αλλά) επίσης ότι…

 • Η διάθεση πετρελαίου στις διεθνείς συναλλαγές θα παρουσιάσει ελλείψεις πολύ νωρίτερα απο το «σημείο αιχμής» (Peakoil) που αναμένεται το 2011 ή 2012.

 • Η νέα πρόβλεψη είναι: «Θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις Πετρελαίου ΠΡΙΝ τον επόμενο χειμωνα» (δηλαδή το φθινόπωρο του 2008)!

Ο Skrebowski είπε ότι οι τελευταίες στατιστικές της εταιρείας BP έδειξαν οτι ορισμένες περιοχές έφτασαν ήδη στο «σημείο αιχμής», προ πολλού. «Η παραγωγή του ΟΟΣΑ κορυφώθηκε το 1997 και τώρα τώρα μειωθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (10,4%)» είπε.

«Η παραγωγή (εκτός-OPEC) της πρώην Σοβιετική Ένωσης έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2002, και εχει τώρα μειωθεί κατά 771000 βαρέλια την ημέρα (2,15%). Η παραγωγή στη Βόρεια Αμερική / Μεξικό κορυφώθηκε το 1997. Στη Βόρεια Θάλασσα – Βρεταννία / Νορβηγία / Δανία η παραγωγή κορυφώθηκε το 2000 και τώρα έχει μειωθεί κατα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (25,4%). «

Οι παραγωγοί πετρελαίου στον κατήφορο:

Τα στοιχεία δείχνουν, όπως είπε, ότι περίπου 28 σημαντικοί παραγωγοί πετρελαίου βρίσκονται σε παρακμή, καθώς και ότι περίπου το 35% της παγκόσμιας παραγωγής προερχεται απο πηγές που φθίνουν. «Μόλις το ποσοστό αυτό αγγίξει το 51 τοις εκατό, επέρχεται παγκόσμια αιχμή πετρελαίου», είπε.

Το Peakoil παγκόσμια αιχμή πετρελαίου) θα γίνει νωρίτερα απο όσο αναμενόταν από τους περισσότερους, είπε ο Skrebowski στους συνέδρους. Και εξήγησε ότι η παγκόσμια παραγωγή πέφτει όταν η απώλεια της παραγωγής απο τις χώρες που βρίσκονται σε παρακμή υπερβαίνει τις αυξήσεις στην παραγωγή από τις πηγές που επεκτείνονται (π.χ. από τις σχερικά λίγες νέες γεωτρήσεις – συμπληρώνω εγώ – γιατί… πηγές πετρελαίου που να αυξάνουν την παραγωγή δεν υπάρχουν, πέραν ορισμένων μικρών αυξήσεων από ισχυρότερες μεθόδους άντλησης).

Και παράθεσε οκτώ βασικά στοιχεία που δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά στην «αιχμή»: (1) τον διαρκώς μειωνόμενο ρυθμό ανακάλυψης νέων πετρελαιοπηγών · (2) τις ελάχιστες ανακαλύψεις μεγάλων νέων πετρελαιοπηγών · (3) τις ολοένα και περισσότερες χώρες που υφίστανται συνεχή εξάντληση των πηγών τους · (4) τό ότι πολλές εταιρείες ιδρώνουν για να διατηρήσουν το επίπεδο της παραγωγής τους · (5) τις μη-γεωλογικές απειλές για την μελλοντική παροχή πετρελαίου · (6) την σημερινή έλλειψη αυξανόμενων ροών · (7) το ότι υπάρχουν ελάχιστες χώρες με πραγματικό αναπτυξιακό δυναμικό · (8) την ηλικία των μεγαλύτερων φυσικών αποθεμάτων · και (εκτός όλων αυτών) τη διατήρηση των υψηλών τιμών πετρελαίου (μάλλον αύξηση – θα πρόσθετα)

«Οι εταιρείες ήδη μάχονται για να διατηρήσουν την παραγωγής τους«, ειπε.

«Στο τρίτο τρίμηνο του 2007, μόνο το Σύνολο της παραγωγής πετρελαίου κατέγραψε κέρδη. Στα 12 τελευταία τρίμηνα η παραγωγή πετρελαίου εχει ολισθήσει προς τα κάτω για τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες-κολοσσούς, έχει σταθεροποιηθεί για 10 έως 24 από τις άλλες εταιρείες…» (κ.ο.κ.) – είπε.

Μη-γεωλογικές απειλές για την παροχή πετρελαίου:

Οι «μη-γεωλογικές απειλές» στη ροή μελλοντικών προμηθειών πετρελαίου περιλαμβάνουν (είπε) τον «εθνικισμό στους πόρους» της Ρωσίας, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και του Ισημερινού, με ίσως περισσότερες χώρες στη συνέχεια · κοινωνική εξέγερση στη Νιγηρία και στο Σουδάν · και το κόστος του πληθωρισμού, την παλαιότητα των υποδομών, την έλλειψη ειδικευμένων ατόμων, τους περιορισμούς των διυλιστηρίων. (σημείωση του μεταφραστή: Ο λεγόμενος «εθνικισμός στους πόρους» ίσως να είναι η μοναδική βαλβίδα ασφαλείας του ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ πλανήτη, δηλαδή όσων δεν σκέπτονται τόσο… εγωκεντρικά όσο ο «προηγμένος κόσμος» και η Υπερδύναμη).

«Ποσο πιθανή ειναι μία βελτίωση σε κάτι από όλα αυτά;» – αναρωτήθηκε. Και συνέχισε: «-Ποιός θα ξεκινήσει τη… διανομή με δελτία

«Τα μεγαλύτερα παγκόσμια κοιτάσματα πετρελαίου είναι πολύ παλιά, κουρασμένα και φθίνοντα», είπε. «Στις 120 μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές, οι 50 βρίσκονται σε παρακμή, οι 44 απλώς δεν πέφτουν, οι 12 είναι ασαφείς και επτά ειναι αναξιοποίητες».

Η μέση ηλικία των πηγών-γιγάντων ειναι 42 ετών, αλλα οι 120 μεγαλύτερες πηγές παρέχουν το 50% της συνολικής παραγωγής και περιλαμβάνουν τα δύο τρίτα των (συνολικών) αποθεμάτων (του πλανήτη).

(τέλος μεταφρασμένου άρθρου – ακολουθούν video στο επόμενο ποστ)

Related articles

.

Reblog this post [with Zemanta]

3 comments

 1. Ήδη κοιτάνε να το καθυστερήσουν όσο παίρνει… Η νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων Σοβιετική Ένωση, αι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αγγλία ήδη έχουν ξεκινήσει τις διεκδικήσεις τους για τα κοιτάσματα (που φέρονται να είναι αρκετά μεγάλα) του Βορείου Πόλου – και περιμένουν πώς και πώς να λιώσουν οι πάγοι εκεί.

 2. Τι μας έκρυβαν; Σοβαρα το γραφεις; Εδω και πανω απο 50 χρονια λεγεται και ξαναλεγεται και γραφεται και ξαναγραφεται οτι «σε 5-10 χρονια τελειωνει το πετρελαιο»…
  Ε, αφου ακομα δεν τελειωσε, το πιθανοτερο ειναι οτι το πετρελαιο ειναι ατελειωτο! 🙂

 3. Ροδιά μου,
  η κατάσταση λοιπόν θυμίζει το… παραμύθι με το λύκο.
  Το ξέρεις?
  Μπορεί μερικοί παράξενοι να φωνάζανε πριν πολλά χρόνια ότι το πετρέλαιο τελειώνει, ή «ΘΑ τελειώσει» (το δεύτερο σωστό βέβαια, το θέμα όμως είναι _πότε_)…. και… όχι και τόσοι πολλοί, για την ακρίβεια, ΟΥΤΕ με την… ακρίβεια της σημερινής πληροφορίας και γνώσης, αλλά….
  Το ότι φωνάξανε λάθος πολλές φορές, ΔΕΝ σημαίνει ότι ΑΥΤΗ τη φορά όσοι φωνάζουν έχουν λάθος.

  @Αιρετικέ
  Τα αποθέματα του Βορείου Πόλου, ναι, ΙΣΩΣ παρατείνουν, για λίγα μόνο χρόνια, την αντοχή μέσα στην κρίση, και ειλικρινά το ΕΥΧΟΜΑΙ…
  …αν κι ο φίλος μου ο Pigasos που σχολιάζει πολύ σπάνια εδώ έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι είναι ΤΡΙΧΕΣ κι αυτά, δεν θα λύσουν το πρόβλημα εφόσον οι ΚΥΡΙΕΣ πηγές στερεύουν όλες σε λίγο. ΠΕΡΑΣΑΜΕ το ίδιο το Peak, αυτό είναι γεγονός αποδεδειγμένο. Τα πάντα τώρα παίζονται στο ΠΟΣΟ θα καθυστερήσει η πτώση της καμπύλης….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s