Οικολογική πρωτοβουλία για τη Σαρακήνα Λέσβου (Ecologist initative for Sarakina/Lesvos -in Greek)

(δείτε και το blog http://sarakina.blogspot.com)

Μόλις έλαβα ένα Οικολογικό Ψήφισμα, που αξίζει να υπογραφτεί από όλους. Κάποιοι δήμαρχοι (κ.ά.) στη Σαρακήνα της Λέσβου γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια οικολογικές επιστημονικές μελέτες (του Πανεπιστημίου Αθηνών) προκαλώντας σοβαρούς οικολογικούς κινδύνους στην περιοχή:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΑΚΗΝΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το τελευταίο διάστημα συνέβησαν ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της χωροθέτησης του σταθμού της ΔΕΗ στη Λέσβο, με αποκορύφωμα τη σύσκεψη των δημάρχων του νησιού στις 10-8-2007 και την κατά πλειοψηφία απόφασή τους για την εγκατάσταση του νέου εργοστασίου στη Σαρακήνα. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν πρωτοφανείς γιατί οι δήμαρχοι και η ΤΕΔΚ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα σε θέματα χωροθέτησης και γιατί καταπατήθηκε κάθε έννοια δεοντολογίας, αφού αγνοήθηκε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου που προτείνει την εγκατάσταση του σταθμού της ΔΕΗ κατά προτεραιότητα σε θέσεις στα νότια του νησιού (Μάγειρας, Καμάρες, Βαθρακιά, Πλάκες).

Αντιδρούμε έντονα στις μεθοδεύσεις αυτές και στην καταδίκη του δήμου μας, με συνοπτικές και ανορθόδοξες διαδικασίες, γιατί:

 • Η Νομαρχία δεν εφαρμόζει αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου που προτείνουν θέσεις σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θέλει τη Σαρακήνα στις τελευταίες θέσεις καταλληλότητας.

 • Ο Μανταμάδος έχει ήδη δεχθεί μια ιδιαίτερα οχλούσα δραστηριότητα, τη χωματερή (ΧΥΤΑ) και σύμφωνα με δέσμευση του κ. Νομάρχη δε θα πρέπει να επιβαρυνθεί και με άλλη.

 • Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής θα είναι καταστροφικές.

Πιο συγκεκριμένα, από την εγκατάσταση του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ στη Σαρακήνα θα υπάρξουν πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής:

 • Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος θα υποστεί δραστική υποβάθμιση και μάλιστα θα επηρεαστεί και ο οικισμός του Μανταμάδου.

 • Η διαρροή πετρελαίου σε τυχόν ατύχημα κατά την εκφόρτωση καυσίμων από δεξαμενόπλοιο θα υποβαθμίσει όλη την παραλιακή περιοχή από τα Τσόνια μέχρι τον Ασπροπόταμο.Τυχόν διαρροή πετρελαίου θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες σε όλη την περιοχή που αποτελεί υποστηρικτική ζώνη περιοχής NATURA 2000: τα νησιά Τοκμάκια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Σαρακήνα, έχουν χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά

 • Η προοπτική ανάπτυξης τουρισμού ήπιας μορφής του Δήμου Μανταμάδου θα ακυρωθεί με την εγκατάσταση μιας ιδιαίτερα οχλούσας δραστηριότητας η οποία είναι φυσικό να προσελκύσει και άλλες οχλούσες μονάδες, λόγω της υποβάθμισης και της απαξίωσης της περιοχής.

 • Η Σαρακήνα αποτελεί ιστορική περιοχή με πλήθος αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία θα ταφούν για πάντα κάτω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

 • Τα δίκτυα υψηλής τάσης για τη μεταφορά ενέργειας, θα διασχίζουν όλη την περιοχή του Μανταμάδου και θα αποτελέσουν μια ακόμα σοβαρότατη και πρόσθετη, σε σχέση με την Καράβα, επιβάρυνση.

 • Με βάση τα παραπάνω ζητούμε:

 • Από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) απορρίψει την πρόταση της ΔΕΗ για την Σαρακήνα

 • Από τον κ. Νομάρχη να σεβαστεί τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 • Από το Δήμο Μανταμάδου να αντιδράσει σε όσα πρωτοφανή συμβαίνουν και να καταθέσει άμεσα ένσταση στη ΡΑΕ κατά της πρότασης της ΔΕΗ για τη Σαρακήνα.

 • Καλούμε όλους τους φορείς και όλους τους συμπατριώτες μας σε αγώνα για να πετύχουμε τους δίκαιους στόχους μας, όπως κάναμε και με την Καράβα.

Δηλώνουμε στους αρμόδιους φορείς ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για κάθε άδικη και καταδικαστική για τον τόπο μας απόφαση.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας, ένα τόπο μικρό που όμως έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο πολιτισμό και ατέλειωτους αγώνες για προκοπή και αξιοπρέπεια.

(τέλος κειμένου)

Απαραίτητη η αποστολή ονοματεπώνυμου, ιδιότητας και Τόπου στο email: sarakinasos@gmail.com

Το κείμενο και τη φόρμα υπογραφών τα κατεβάζετε από τη διεύθυνση:

http://users.thess.sch.gr/veccio/SARAKHNA/psifisma_21.12.2007.doc

(Στον αγώνα αυτό είναι απαραίτητη ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ στο χαρτί). Ε, αφού τα υπογράψετε (δυστυχώς απαραίτητο) τα στέλνετε στη διεύθυνση:

 • Βασίλης Βέτσος, Κουλοστάσι (Άγιος Στέφανος Α΄) Μανταμάδος, Λέσβος 81104.

12 comments

 1. Ο/Η Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ λέει:

  “TA ΠΑΡΑΛΟΓΑ…”

  …Τώρα πέρα από την συνευθύνη για τις ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΕΡΑΙΩΝ
  (βλέπε: http://users.thess.sch.gr/veccio/Keraia/Keraia.htm ) ο Δήμαρχος Μανταμάδου μετά την εν αρίστω-αναρμοδίω χορώ “εξουσιοδότηση” μερίδας τοπικών δημάρχων, παρά τις αντιτιθέμενες επιστημονικές υποδείξεις, υποκαθιστώντας και πάλι την επιστημονική προτεραιότητα και την ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ διαπραγματεύεται με τον εκπρόσωπο της Δ.Ε.Η. κ Α. Μιζάν, και από μια ιστορική θέση ευθύνης, τον ΕΘΝΙΚΟΤΟΠΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ:

  “Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα”

  http://www.in.gr/Reviews/imagegallery.asp?lngReviewID=1667&lngChapterID=2222&lngItemID=8503

  Ας ευχηθούμε να πάρει τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη και η τοπική χορωδία για να τον ερμηνεύσει αναλόγως της επερχόμενης καταστροφής…

  Ακούς εκεί “ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ” … κ. Γκάτσο, το πιο λογικό τραγούδι γράψατε πως λέμε…

  Το πλήρες κείμενο (και η συνέχεια) εδώ:
  http://ecology-salonika.org/lib/?p=2047#comment-3703
  και εδώ: http://sarakina.blogspot.com/

 2. @Γνώριζε…
  Καλησπέρα, διάβασα το κείμενο του συνδέσμου και αντιγράφω μια παράγραφο εδώ σαν «ορεκτικό» για όσους αναρωτιούνται αν θέλουν να διαβάσουν το κείμενο… Ε, Λοιπόν, ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ:

  …Αυτό που προκαλεί ένα όχι ανεξήγητο παράδοξο, είναι η σπουδή τους να εφαρμόσουν πάσα θυσία, πρωτοπορούντες μάλιστα, εν χορώ με τις πρόχειρες κακήν κακώς κομψευόμενες πολιτικάντικες πρωτευουσιάνικες (της Χώρας) φωνές, τις μπακαλίστικες ρυθμίσεις των υποκαθιστώντων την χωροταξική/επιστημονική μέριμνα της Πολιτείας, και να φέρουν κακήν κακώς ακόμα μια οχλούσα δραστηριότητα στην περιοχή Μανταμάδου, αντιμετωπίζοντας μάλιστα τους κατοίκους (και με δημοσιεύματα στον Τύπο) ως περίεργους μαντηλοφόρους ‘ιθαγενείς’, στην προσπάθεια τους να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για την “καουμπόυκη” διαχείριση της “Άγριας Μανταμαδιώτικης Δύσης” και να σκεπάσουν το αντιπολιτειακό οικολογικό και πολιτισμικό επιχειρούμενο έγκλημα τους με το δέλεαρ των “αντισταθμιστικών οφελών” κάτι σαν το … αποδομητικό «νερό που καίει».

 3. Ο/Η Γνώριζε ... ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΩΣ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΠΤΟΝ ΣΥΝΕΧΕΙ λέει:

  Φίλε SMLGomdy σ’ ευχαριστώ πολύ.

  Αν καταφέρουμε να σώσουμε τα Λεύκα Τοκμάκια από την επίθεση των γκάου μπόυδων λογάριαζε και στο ίδιον συμφέρον σου … θα έχεις μια λιτή θέση μαζί τα άλλα σπάνια όντα που γκαλαπαγκιάζουνε μες στην ερημιά τους (πλάς βαρκάρη, ψωμί, νερό και μια πετονιά σσσ…)

 4. Ωωωω… θενκς! Θα το παίζω ψαραδοπρόσκοπος με τη μάσκα και τα βατραχο-πέδιλα, να σας λέω «ρίξτε πετονιά εκεί»… 🙂

 5. LESVOS SOS
  ***********

  ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΡΑΚΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΟΚΜΑΚΙΑ (NATURA 2000)

  http://www.emprosnet.gr/emprosnet/opinions/article.asp?cid=78&uid=2008041144588

  ΚΑΖ-ΝΤΑΓ (ΙΔΗ-ΙDA)
  Κίνδυνος (και για τη Λέσβο) απ’ το εργοστάσιο χρυσού
  http://www.aiolikanea.gr:80/news/main/list.php?SECTION_ID=141

  Εφιάλτης κυανίου!
  http://www.emprosnet.gr/emprosnet/news/article.asp?cid=85&uid=2008041844724

 6. Τα είδα τα λινκς, Γνώριζε…

  ΠΟΥ να προλάβω να ανεβάσω ποστ για τα 2 τελευταία…

  Η λίστα με εκκρεμότητές μου είναι μεγάλη. Στήνω server eδώ στο σπίτι αύριο, με 6 ή 7 άλλα μέλη στο ίδιο δίκτυο (είμαστε κοινότητα χρηστών), εγκαθιστώ λογισμικό, συναρμολογώ ένα dual core και… εκκρεμούν τουλάχιστον ΠΕΝΤΕ ποστ, εκ των οποίων τα 2 είναι επείγοντα γιατί αφορούν αδικηθέντες ακόμη και από μένα τον ίδιο (κάποτε)…

 7. Γνώριζε SML_G… και με το πάσο σου. Ας είχαν κι άλλοι την ετοιμότητα, την ευθιξία και την ευαισθησία σου.

  Καλό σου Πέρασμα (Πισάχ) στις ερήμους του διαδικτύου…
  Εγώ κατάφερα να περάσω την αδιάβατη θάλασσα του Β.Αιγαίου. Κάτι είναι κι αυτό … (σαν μικρό κρουσιφικάρισμα)

  ΚΑΛΗ εεεεεπ….(συλλάβετε τον)… ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 8. ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ… Θερμόκαρδε και ανθρωπόνοε

  Ας είχαν κι άλλοι την καρδιά και την ανθρωπια σου (μεταξύ άλλων)

 9. @Δήμητρα
  Το περιεχόμενο του ποστ ΞΕΚΙΝΑΕΙ με τη φράση «Μόλις έλαβα ένα Οικολογικό Ψήφισμα…», επομένως (σαφέστατα) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ. Επομένως… τα παράπονά σας σε εκείνους που έκαναν το ψήφισμα, στη Σαρακήνα Λέσβου! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s