Μερικά μυστικά της Χειμερινής Κολύμβησης και η σημασία τους για προβλήματα Ζωής και Θανάτου (The Reichian Esotericism of Winter-Swimming)-1

(μια παλιά αλλά… επίκαιρη ανάρτηση, από το Μάρτη του 2008)

Ο χειμώνας κοντεύει να τελειώσει, ο καιρός καλυτερεύει, οι χειμερινοί κολυμβητές αναστενάζουν και λυπούνται, γιατί οι Ορδές των απαίδευτων (στο άθλημά μας) Homo Sapious (χεχε) θα αρχίσουν (σε λίγες βδομάδες) να… συνωστίζονται και πάλι στις παραλίες με τα σκουπίδια τους (και τη σαπίλα τους γενικότερα). Οι Homo Sapious έπρεπε να είχαν πεταχτεί όλοι στη θάλασσα, αν υπήρχε Θεός (ή αν ο «Θεός» δεν ήταν… άχρηστος ανήμπορος ρουφιάνος, ανίκανος να επέμβει).

 • Ε, ναι, έπρεπε να πεταχτούν όλοι (οι Homo Sapious) στο κρύο νερό του χειμώνα, το γιομάτο (σύμφωνα με τον Dr. Wilhelm Reich) συσσωρευμένη Θετική Ενέργεια(*), μπας και συνέλθουν από την αέναη αρνητικότητά τους, που στέλνει τον ταλαίπωρο πλανήτη από το ένα κακό στο χειρότερο… 🙂

 • (hehe) Εντάξει!… (για να μη λέμε μόνο… εξτρεμιστικά αστεία) η Θετική Ενέργεια(*), η «Οργόνη» κατά τον Wilhelm Reich τo χειμώνα συσσωρεύεται στο χώμα και στη θάλασσα, ενώ το καλοκαίρι διαχέεται, με αποτέλεσμα το ότι…
 • ΔΕΝ έχει ΤΟΣΟ μεγάλη Ενεργειακή Αξία, το να κολυμπάμε όταν είναι καλοκαίρι, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα η κολύμβηση αποτελεί κάθαρση, λόγω της Οργόνης στη Θάλασσα!

 • εμ πως; Τι νομίζατε; – ότι εμείς (οι χειμερινοί)… μυρμήγκια βόσκουμε; 🙂

Σαν αποχαιρετισμό της χειμερινής περιόδου, διανύοντας τον δωδέκατο (πλέον) χρόνο (ανελλιπούς) χειμερινής κολύμβησης, σκέφτηκα λοιπόν να γράψω ποστάκιον που να εξηγεί τη βαθύτερη φιλοσοφία της Χειμερινής Κολύμβησης, τις επιπτώσεις της στην υπόλοιπη φιλοσοφία της ύπαρξης, της ζωής και του θανάτου, του φόβου της ζωής και του φόβου του θανάτου, αυτών των φόβων που σχεδόν όλοι συνδέονται (άμεσα αλλά όχι φανερά) με το Φόβο του Νερού, το Φόβο Απώλειας (Αυτο-)Ελέγχου και το φόβο του (υποτιθέμενου) Κρύου, που προκαλείται μόνο από τις Ιδέες που σχηματίζει ο Νους, για να αμυνθεί απέναντι στην αμεσότητα της αδιαμεσολάβητης ΑΜΕΣΗΣ Εμπειρίας.

(*) μουσική (New Age) εμπνευσμένη από τη Χειμερινή Κολύμβηση, που χρησιμοποιήθηκε από την ψυχολόγο Dr. Vicky Simos για Μουσικοθεραπείες παιδιών με ψυχοκινητικά προβλήματα, αλλά κι από τον (αείμνηστο) ερευνητή Δρ. Δημοσθένη Σταυρόπουλο για χαλάρωση ενηλίκων (από το 2001 έως το 2004)

Κατ’ αρχήν (πρακτικά μιλώντας) εδώ στην Ελλάδα (και σε άλλα μέρη της Μεσογείου) το νερό της θάλασσας κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα ποτέ δεν πέφτει κάτω από ορισμένες πολύ ήπιες θερμοκρασίες! Δεν έχω κουβαλήσει μαζί μου θερμόμετρο, αλλά μερικοί φίλοι χειμερινοί λένε πως το έχουν κάνει, και ότι το θερμόμετρο που βύθισαν στο νερό ποτέ δεν έδειξε θερμοκρασία κάτω από περίπου 13.5 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και τις ψυχρότερες μέρες, στην καρδιά του Ελληνικού χειμώνα…

 • Επομένως… σιγά το κρύο, ή: Σιγά (μη σπάσουν και) τα… αυγά!

 • Τα «αυγουλάκια» του ΦΟΒΟΥ, της ΙΔΕΑΣ που σχηματίζει το μυαλό για οποιαδήποτε εμπειρία ΠΡΙΝ τη βιώσει (ο μέσος άνθρωπος), αυτά τα αυγουλάκια των Εικόνων του Νου είναι υπεύθυνα για την αποστροφή που νιώθουν πολλοί άνθρωποι, ακόμη και στο απλό άκουσμα της ιδέας για κολύμπι στην καρδιά του χειμώνα.

 • Τα ίδια ακριβώς «αυγουλάκια» του ΦΟΒΟΥ είναι υπεύθυνα όμως και για τα (υποτιθέμενα) «Υπαρξιακά προβλήματα» (my ass) (των Homo Sapious) π.χ. το φόβο του θανάτου, το φόβο του Άλλου (του ξένου ή του διαφορετικού) το φόβο του απρόβλεπτου, του ΜΗ-ελέγξιμου, της μη-προγραμματισμένης εμπειρίας, το φόβο της ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ, ακόμη καi το φόβο να ζήσει κανείς (με την πλήρη έννοια), κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα όμως, εμείς οι βετεράνοι χειμερινοί κολυμβητές πέφτουμε το χειμώνα στη θάλασσα (μεταξύ άλλων λόγων) και για να… ζεσταθούμε(!) αφού τις πιο κρύες μέρες η θάλασσα είναι σε θερμοκρασία πάντα ανώτερη από εκείνη της στεριάς: Πάντα υποφερτή για μaς τους «»τρελλούς» που βουτάμε στο κρύο νερό, κάνοντας στεριανούς να τουρτουρίζουν εξ αποστάσεως, απλώς και μόνο βλέποντάς μας, τρομοκρατημένοι!

Children of Atlantis (Original Melodic Trance Anthem mp3)

Είναι απίστευτος ο τρόπος που ο Homo Sapious ζεί σχεδόν αποκλειστικά μέσα στις Εικόνες του Μυαλού του (που χειραγωγεί και η… τηλεόρασή του), ΟΧΙ στον πραγματικό κόσμο. Είναι επίσης κωμικός ο τρόπος που σχηματίζει –τόσο εύκολα- Εικόνες στο Μυαλό του για τα πάντα, πολλές φορές σε πρωτόγονη ταύτιση με όσα βλέπει: Tόσο, ώστε… ΗΔΗ τουρτουρίζει, όταν βλέπει έναν μακάριο Xειμερινό να πλατσουρίζει! 🙂

(λίστα με blog που ασχολούνται με χειμερινή κολύμβηση θα προστεθεί εδώ)

(προσεχώς θα… προσγειωθούμε σε θέματα όπως «πως να γίνετε χειμερινοί»)

(συνεχίζεται)

Reblog this post [with Zemanta]
Advertisements

13 comments

 1. Καλημέρα Οmadeon!

  Για την πλειονότητα των ανθρώπων ισχύει το «όπως τους εκπαιδεύσεις». Θάλασσα το καλοκαίρι, παγωτό το καλοκαίρι, ζεστά τον χειμώνα, κατάθλιψη το φθινόπωρο, όλα κουρντισμένα στην εντέλεια. Όσο πιο προβλέψιμος ο κόσμος τόσο ευκολότερα χειραγωγείται. Αλλιώς, οι διαφημιστικές τι θα πρωτοκάνανε; Σε τι τάργκετς να απευθυνθούν; Οι πολιτικοί; Τα ΜΜΕ; Ενώ αν ο κόσμος είναι προβλέψιμος και ως προς την εποχική συμπεριφορα του…Φαντάσου να βλέπαμε διαφημίσεις παγωτού μέσα στο καταχείμωνο (το παγωτό το απολαμβάνεις περισσότερο το χειμώνα). Ή τα ζεστά το καλοκαίρι. Γιατί στα θερμά κλίματα (Ινδία, Μεξικό, κ.λπ.) τρώνε καυτερά (τσίλι, κάρυ, πιπέρια, ταμπάσκο); για να ανεβάσουν την εσωτερική θερμοκρασία σώματος και να μην ανοχλούνται από τη ζέστη. Δίψα το καλοκαίρι: καυτό τσάι και φεύγει αμέσως.
  Ψιλά γράμματα για τους πολλούς, το «καβούκι» ναν’ καλά…

 2. Καλή εβδομάδα Zalmoxis!

  όπως τα λες είναι…
  Υπνωτισμένοι εντελώς από τη χειραγώγηση και τη διαφήμιση, οι πιο πολλοί άνθρωποι υποκύπτουν στη δύναμη της Συνήθειας, που τους καταπιέζει (με τη θέλησή τους).
  Το θέμα είναι όμως, κατά πόσον η ανθρωπότητα μπορεί να ΑΡΧΙΣΕΙ, έστω δειλά-δειλά, μειοψηφίες στην αρχή, να ξεπερνάει τη χειραγώγηση κάθε είδους και να ενθαρρυνθεί κάθε άνθρωπος να αντιτίθεται σε κάθε είδους συνήθεια, επιδιώκοντας συνειδητά να πηγαίνει «κόντρα στο ρεύμα». Αυτό ανέκαθεν ήταν προνόμιο μικρών συνειδητών μειοψηφιών (που έκαναν και έργα τα οποία ωφέλησαν τους υπόλοιπους), όμως σήμερα ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί μέχρι του σημείου του να αποτελέσει σημαντική νέα κοινωνική επιρροή (που λόγω μιμητισμού θα βρει ίσως ανταπόκριση και από ακόμη περισσότερους).

  Για παράδειγμα, η χειμερινή κολύμβηση σήμερα στην Ελλάδα έχει γίνει κάτι (εν πολλοίς) σεβαστό και αποδεκτό. Δεν μας αποκαλούν πια τόσο εύκολα «τρελλούς» οι περισσότεροι Ελληνες… απλώς στενοχωρούνται αρκετοί που «δεν μπορούν» να το κάνουν και αυτοί.

  Ο Rupert Sheldrake
  http://del.icio.us/omadeon/Sheldrake
  έχει αναλύσει εκτενώς την έμφυτη τάση των Μορφογενετικών Πεδίων να θέλουν να διατηρήσουν την επιρροή τους, αλλά και επίσης την συχνή εμφάνιση αντίστασης στη συνέχιση αυτής της «συντηρητικής» επιρροής μέσω μεταλλάξεων και εμφάνισης νέων μορφικών πεδίων.

  Αυτό που νομίζω ότι συντελείται τώρα, είναι δειλά-δειλά η εμφάνιση εντελώς νέων μορφικών πεδίων, που έχουν ενσωματωμένη την ίδια τους την διαρκή ανανέωση (όπως περίπου ορισμένοι αριστεροί μιλούσαν και για «διαρκή επανάσταση»). Αυτή η αναβάθμιση είναι ριζοσπαστική για τον παραδοσιακό τρόπο που η ανθρωπότητα ακολουθούσε τυφλά τα δικά της μορφικά πεδία ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.

 3. «…γιατί οι Ορδές των απαίδευτων…

  Αστοχο αν δεν εία=ναι μειωτικό και προσβλητικό για συνανθρώπους

  Και μην ξεχναμε «κανένας τέλειος και κανένας που να μην αξίζει τίποτα»

 4. Ναι Τάσο μου,

  αλλά το ποστ είναι φαιδρό και ΟΧΙ για να παρθεί «τοις μετρητοίς».

  Το απρόσωπο πλήθος που δεν ξέρει χειμερινό κολύμπι κλπ. πρέπει να υποστεί έναν «μίνι εικονικό ψευδο-ρατσισμό» για να… ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ.

  Συνήθως λέω σε φίλους ανέκδοτα για τύπους με παλτά που ανατριχιάζουν…

 5. Σύμφωνοι με τα περισσότερα, αλλά δεν χρειάζεται να βρίζεις το Θεό για να κάνεις το post σου πιο αστείο, εύπεπτο, νεωτεριστικό, πιασάρικο κ.τ.λ. Βρίζοντας κάτι το οποίο ΔΕΝ γνωρίζεις, ουσιαστικά πέφτεις στο ίδιο επίπεδο ακριβώς με αυτούς που κρίνεις ως ορδές απαίδευτων οι οποίοι επίσης χλευάζουν κάτι που δεν ξέρουν. Για να γυρίσουμε στο θέμα μας, επέτρεψέ μου σαν μηχανικός να σου επισημάνω ένα λάθος: Ακόμη και αν το νερό έχει θερμοκρασία 13, 5 βαθμών μπαίνοντας στο νερό ΔΕΝ πρόκειται να ζεσταθείς αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι ακόμη και -2 βαθμούς, και αυτό για τον παρακάτω λόγο: Κρυώνουμε γιατί η θερμότητα απάγεται από το σώμα μας. Επειδή ό ρυθμός απαγωγής θερμότητας του σώματος μέσα στον αέρα είναι πολύ πολύ μικρότερος απ’ ότι μέσα σε στερεά ή υγρά, απάγεται πολύ περισσότερη θερμότητα από το σώμα στους 13,5 βαθμούς μέσα σε νερό, απ΄ ότι στους -2 στον αέρα. Έτσι μετά από 1-2 ώρες μπορεί να πεθάνεις από υποθερμία. Για περισσότερες λεπτομέρεις σε παραπέμπω σε οποιοδήποτε βιβλίο Θερμοδυναμικής ρευστών.

  *ΥΓ: είμαι και εγώ χειμερινός.

  • Αγαπητέ iakofost,
   Εχεις δίκιο κι εσύ στα περισσότερα που λες. Θάπρεπε να είχα διευκρινίσει ότι η ΑΙΣΘΗΣΗ πως «ζεσταίνεσαι όταν μπεις στη θάλασσα» δεν ισχύει πάντα, συμβαίνει κυρίως στα ρηχά, ιδίως σε αλκυονίδες μέρες, αλλά και όταν η θερμοκρασία έξω έχει πέσει πολύ απότομα από ό,τι μέσα στο νερό. Επίσης δεν αποκλείω να είναι και σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική.

   Το Θεό ΔΕΝ τον έβρισα, διότι [1] δεν παρεξηγεί τα θεμιτά παράπονά μου (αν υπάρχει) και [2] σαν προσωπικό ον, πιθανότατα δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Ειμαι αγνωστικιστής με πανθεϊστικές τάσεις. Σίγουρα το μεγάλο φιλοσοφικό πρόβλημα του «γιατί ο θεός δεν επεμβαίνει» αλλά ΚΑΙ επενέβη (επιλεκτικά) με «θαύματα» ειναι αιτία πολλών χιλιάδων σελίδων ΚΑΙ καυγάδων ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο δε αριθμός των ανθρώπων που κάηκαν, σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν κ.ο.κ. για «παραπτώματα» («αίρεσης» ή «απιστίας») ΠΟΛΥ πιο μικρά από το δικό μου, είναι ενδεικτικός του ΓΙΑΤΙ το να λες το θεό «ρουφιάνο» (των δημίων) ΔΕΝ αποτελεί βρισιά αλλά θεμιτό παράπονο προς τους πιστούς του. Εν πάσει περιπτώσει, ΑΝ υπάρχει… ΜΑΖΙ μου είναι! 🙂

 6. Ekana to prwto xeimerino mploom shmera k apla psaxnontas info me peta3e edw, to mono p xw na pw eine oti … pio liga logia kai pio polles pra3eis 8elei, elega se osous 3erw k den 3erw ( afou palieotera aperipsa thn protash 1 filou k gwv [ safos apo fovo! ] ) den evriska kanenan, apla phga kai tokana, osoi htan ekei katalavenes oti to kanoun kero kai hxan mia profanh anesh, egw empena ligo ponousa ap t kryo pali e3w auto g 5-6 lepta kai meta apla mploom, vghka ke etrema apo xara kai oxi apo kryo… milisa k m ena papou ekei san natan dikos m k m pe an kryoses ntysou kala eine toso. Kala mploom se olous

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s