ΟΧΙ στο φανατισμό, από ΟΠΟΥ και αν προέρχεται (μικρή σημείωση για την όξυνση στο Μακεδονικό)

Η πρόσφατη είδηση για παραποίηση της Ελληνικής σημαίας (με σβάστικα αντί για σταυρό) από φανατικούς της F.Y.R.O.M. (π.χ. στο video ΕΔΩ, όπως το σχολιάζει και σχετικό ποστ του Zorba ΕΔΩ) με αναγκάζει για πρώτη φορά (στο blog) να δηλώσω την έντονη αντίθεσή μου με αυτούς τους ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΥΣ υπερ-εθνικιστές της γείτονος χώρας, που (μεταξύ άλλων) απείλησαν πως θα… ξαναγράψουν την Ιστορία(!) ΑΚΟΜΗ πιο έντονα, μετονομάζοντας δρόμους της χώρας τους με… αρχαία Μακεδονικά ονόματα (της εποχής του Αλεξάνδρου), κλπ.

Επιπλέον, επειδή κάποτε είχα κάνει κάποια πρόταση (π.χ. εδώ και εδώ) για εναλλακτική φασιστική σημαία (των βασανιστών στην Ελλάδα) αλλά η σημαία αυτή παρεξηγήθηκε υπέρ το δέον (από όσους την εξέλαβαν σαν αντικατάσταση της επίσημης) σήμερα το πρωϊ ΕΣΒΗΣΑ και τις τελευταίες εμφανίσεις των σχετικών εικόνων (.jpg). Η εικόνα είχε ήδη σβηστεί στα σχετικά ποστ (προ πολλού), αλλά κάποιος επιτήδειος θα μπορούσε να εξακολουθήσει να τη βλέπει, αν ήξερε τη διαδικτυακή της διεύθυνση. Ε, από σήμερα… ατύχησαν, όσοι ψάχνουν για αυτή την εικόνα (και άλλες παρόμοιες). Αντί αυτού, οι εξτρεμιστές της γειτονικής χώρας ας… μεταφράσουν στη γλώσσα τους (μπας και.. ηρεμήσουν) το πολύ ρεαλιστικό και αντικειμενικό ποστ του φίλου Zalmoxis, «Σκοπιανό: καθρέφτης της ελληνικής υποκρισίας«.

Για τη σημερινή κατάσταση, οι ευθύνες των δικών μας πολιτικάντηδων (κυρίως της δεκαετίας ’90) είναι πολύ μεγάλες, βέβαια. Δείτε το Youtube video που ακολουθεί, όπου μιλάει μετριοπαθής Σλαβομακεδόνας πολιτικός (ο Μαλέσκι) και φαίνεται καθαρά ο τρόπος που η Ελληνική παρελθούσα αδιαλλαξία έρριξε νερό στο μύλο των Σλαβομακεδόνων φανατικών εθνικιστών:

 • Το προηγούμενο video ανακοινώθηκε από τον doctor, σχολιαστή σε μία σοβαρή συζήτηση για το θέμα αυτό, στο blog του Ροίδη. Με φανατισμούς δεν λύνεται το πρόβλημα. Διαβάστε τη νηφάλια συζήτηση και θα δείτε ΠΟΣΟ λίγη σχέση έχει με τις κραυγές των εξτρεμιστών, από όπου και αν προέρχονται. (Μάλλον θα πρέπει να μεταφραστούν τέτοιες συζητήσεις και στα σλαβομακεδόνικα, μπας και βάλουν μυαλό οι εκείθεν υπερ-εθνικιστές).
 • Αργότερα, ίσως προστεθούν εδώ διάφορα άλλα links στοιχείων και συζητήσεων για το ίδιο θέμα.

UPDATE:

 • Στην «Ελευθεροτυπία» εμφανίστηκε σήμερα ρεπορτάζ (ΕΔΩ) για τον Σλαβομακεδόνα καλλιτέχνη που είχε φτιάξει (όπως είπε) την «μεταλλαγμένη σημαία» πριν μερικούς μήνες. Ο ίδιος αντιτίθεται στην πρόσφατη χρήση της για πρόκληση διεθνών εντάσεων. Ευγενέστατος και διαλλακτικός, ο Ατάνας Μπότεβ έφτασε στο σημείο να… πουλήσει «τρέλα» (για το καλό της Ειρήνης) ότι -δήθεν- δεν επρόκειτο καν για ναζιστικό σύμβολο αλλά για «αρχαίο σύμβολο» ενός έργου τέχνης «προσωπικού» που αφορούσε μία «προσωπική ιστορία» του! Εεεε… εντάξει, αξιέπαινη η προσπάθεια (το «λευκό ψέμα» που ΔΕΝ πείθει) αλλά -έτσι κι αλλιώς- είναι θλιβερό τέτοια έργα να ξεκινούν σαν καταδίκες φασιστικής συμπεριφοράς (στη δική του περίπτωση προφανώς η δίωξη της οικογένειάς του την εποχή του δικού μας Εμφυλίου) και μετά να καταλήγουν στα χέρια φανατικών εθνικιστών σαν προσβολές

10 comments

 1. Οι δίκαιοι και έμπειροι σχολιαστές, πέρα και έξω από σκοπιμότητες και ¨καθοδηγητικές» φόρμες ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ αγαπητέ. Ο κύριος ψύχραιμος του βίντεο είναι ο μετριοπαθείς ηττηθείς πολιτικός της γείτονος γιατί βρέθηκαν πιό ευεπήφορα ΚΑΘΙΚΙΑ ΘΡΑΣΥΤΑΤΗΣ ΦΑΝΑΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ που τώρα διαφενεύουν το VMRO-DPMNE ΜΕ 36% και 46 βουλευτές(στους 120)Αυτός ανήκει στο 27% 32 βουλευτές στο συνασπισμό «Μαζι για τη Μακεδονία» και συναγωνίζεται σε ακραίες θέσεις στο εσωτερικό και για χορηγούς στο εξωτερικό. Ας μη ξεχνάμε ότι ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ διαχρονικά είναι πάντα θρασύς ,προκλητικός και χειραγωγεί τις μάζες με θεατρινισμό και κορώνες μέχρι να βρεί το δάσκαλό του. Στο Χαιδάρι στο κολαστήρι 3000 εκτελεσμένων Ελληνων από 10-1943 έως 5-1944 οι χιτλερικοί φέραν ειδική παραγκελία είδικό βασανιστή από την Κριμαία με ντοπερμαν και απίθμενη απανθρωπιά να καθυποτάξει το εξεγερμένο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ. Οι μισθοφόροι για να δικαιολογήσουν τη φήμη τους γινονται πιό Γκεστάμπο από τους original ενίοτε. Μην εμπιστεύεσαι τις επιλογές του Doctor οι τοποθετήσεις του για συνδικαλισμό, αριστερά και Μίκη με εντυπωσίασαν για την μονομέρειά τους για ευφυή άνθρωπό. Το είπα όσο πιό ευγενικά μπορούσα …….:-)

 2. Τα ελληνικά μμε δεν μεταδίδουν παρά ελάχιστες και φιλτραρισμένες εξωτερικές ειδήσεις ιδίως σχετικά με θέματα εξωτερικής μας πολιτικής. Απουσία και φιλτράρισμα ειδήσεων : η διαχείριση της κοινής γνώμης συνεχίζει να γίνεται με μεθόδους που να κρατάνε στο σκοτάδι την ανάπτυξη της κριτικής των πολιτών.
  Ο φανατισμός είναι η αντίθετη πλευρά του κριτικού στοχασμού. Όταν μαϊμουδίζουμε τον εύκολο εντυπωσιασμό των μμε αντιγράφει τις πρακτικές των «ουρλιαχτών» τους. Το βλέπουμε και στη τέχνη και στα μπλόγκια να ξεδιπλώνεται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο. Αντί για προσωπικές γνώμες ακούγονται και ουρλιαχτά – φωνές – που ακουμπούν φασιστικές νοοτροπίες.
  Τα πράγματα δείχνουν πως ο φασισμός είναι ζωτικώτατος, αρπάζει τη παραμικρή ευκαιρία, τις συμπεριφορές του τις αναδυκνείουν τα μμε.

 3. Η αλλοίωση εθνικού συμβόλου με σκοπό τη συκοφαντία δε μπορεί παρά να δημιουργεί αντιδράσεις. Και προφανώς όχι επιλεκτικά – την ίδια αηδία και θυμό μου προκαλεί η οποιαδήποτε – «καλλιτεχνική» ή μη – αλλοίωση εθνικού συμβόλου. Είτε πρόκειται γιά τη σημαία της Ελλάδας, είτε της πΓΔΜ, είτε της Ταϊλάνδης. Δε μπορείς να τοποθετείς τον «αγκυλωτό σταυρό» στο σύμβολο ενός έθνους και να περιμένεις να σου πούνε και ευχαριστώ. Προσβάλεις, πέραν όλων των άλλων, τις θυσίες ενός λαού απέναντι στη ναζιστική θηρειωδία. Προσβάλεις βάναυσα όσους αγωνίστηκαν εναντίον του φασισμού. Αν πρόκειται να διαπραγματευτώ – πόσο μάλλον να συμφωνήσω – με τέτοιους ανθρώπους που δε σέβονται δυό, τρείς θεμελιώδεις αξίες, τότε λέω «ευχαριστώ, δε θα πάρω».

 4. Καλησπέρα σας! προ ολίγου μπήκα και είδα τα σχόλια…

  Ευτυχώς που υπάρχει και το διαδίκτυο για να παρακάμπτουμε τα φίλτρα της ενημέρωσης που υπάρχουν στην τηλεόραση και στον Τύπο.

  Π.χ. ψάχνοντας στοιχεία για τους γείτονες βρήκα πολλά που σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν ξέρει, αλλά για εκείνους είναι πολύ υψηλής δημοσιότητας θέματα. Π.χ. ο θάνατος στις 16 Οκτωβρίου 2007 ενός τραγουδιστή τους (από δυστύχημα αυτοκινήτου), του Tose Proeski

  http://en.wikipedia.org/wiki/To%C5%A1e_Proeski

  Σκοτώθηκε 26 ετών, θεωρήθηκε σαν ο «Ελβις Πρίσλεϋ» των Βαλκανίων!
  Μεγάλη επιτυχία του Προέσκι ήταν το «Ναβίβα ζα βας»:

  http://tose-proeski-music.blogspot.com/2007/11/tose-proeski-makedonija-naviva-za-vas.html
  YouTube – Toše Proeski’s Last Recorded Song (Makedonija Naviva Za Vas):

  Ε, έψαχνα… ΤΙ στο διάλο έλεγε το τραγούδι αυτό
  και βρήκα αγγλική μετάφρασή του εδώ (scroll down):
  http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TFF0NEMKLALN4KT40/p4

  Macedonia support you

  This is a land of champions
  That we cary in our hearts
  In happiness and in tears
  we will encourage you.

  Lets ruble on stand
  when we sing for you
  GOD will give us strenght
  together to celebrate.

  Macedonia support you
  Millions are singing like one voice
  Macedonia like triumph
  Million hearts-one prayer.

  Let me hear you south, north and west
  let them hear us how many we are
  red-yellow, that’s the color
  for which we give our lives.

  Let the world at this moment know
  for us macedonians,
  one heart of Alexander
  it’s shining in our chests.

  Macedonia support you
  Millions are singing like one voice
  Macedonia like triumph
  Million hearts-one prayer

  Macedonia, Macedonia

  Macedonia support you
  Millions are singing like one voice
  Macedonia like triumph
  Million hearts-one prayer

  Ω ναι, ναι, ρε Μεγάλε Μακαρίτη μας,
  Εγώ λέω να στείλουμε μερικούς Made-in-Greece χρυσαυγίτες εκεί πάνου, να κάνουνε παρέα με τους δικούς σας ακροδεξιούς, να παραγγέλνουνε ΦΡΑΠΕ στα καφενεία, να γεμίζει ο τόπος ζωντάνια,
  να πάει μπροστά _και_ η Οικονομία σας

  Ναβίβα ζα βας, ζα βας,
  άλλο ένα γκρηk κόφη για τον Αλέκο το Μέγα
  και για μας… 🙂

 5. @Ζορμπά
  Φίλε μου είδες ΠΩΣ αντέδρασα όταν είδα ότι η αλλοίωση της σημαίας έγινε βορά εθνικιστικής καπηλείας (δεν έχει σημασία από ποιούς) ώστε να προκαλέσει εντάσεις (και ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ – δηλαδή ψωμί σε κανάλια κυρίως).

  Παρόλ’ αυτά -σόρρυ- ΕΠΑΨΑ να πιστεύω στα εθνικά σύμβολα, ΟΠΩΣ και στα ποδοσφαιρικά σύμβολα. Πιστεύω ότι πρέπει (ιδανικά) να καούν ΟΛΑ τους, γενικώς, αλλά… επειδή είναι αδύνατον να μπω εγώ ο… «εξωγήϊνος» μέσα στο… γήπεδο και να πω «κάτω οι ποδοσφαρικές σας ομάδες» απλά δεν θα το κάνω. ΘΑ το συζητήσω με φίλους κάποια άλλη στιγμή, ίσως! 🙂

  Νομίζω ΔΕΝ υπάρχουν αναλλοίωτα εθνικά σύμβολα, Ζορμπά μου, ΟΛΑ τα σύμβολα και οι σημαίες ανθρώπινα δημιουργήματα είναι, που προήλθαν από συρραφές και αλλοιώσεις άλλων συμβόλων. Π.χ. Χριστιανοί ήσαντε τότε, Μουσουλμάνους είχαν αρχίσει να σφάζουν, εφοπλιστές είχανε ανάμεσά τους (και μπόλικη θάλασσα)… ε τους άρεσε το συνολάκι αυτό καλύτερο από άλλα, σαν «ταγεράκι»(σημαία) για Νέο Λαό (το 1821).

  Για μένα όμως, όποιος βασανίζει κρατουμένους και το κάνει εν ονόματι κάποιας εθνικής σημαίας, ατιμάζει τη σημαία και δικαιώνει την αλλοίωσή της, μία αλλοίωση τέτοια ώστε να τον κάνει να κατανοήσει το μέγεθος της βλακείας και της εγκληματικότητάς του. Επομένως του είχα φτιάξει ειδική και πολύ σπέσιαλ σημαία.

  ΑΛΛΑ… όποιος χρησιμοποιήσει μετά τέτοια καλλιτεχνικά έργα για να σπείρει εντάσεις σε ΗΔΗ τεταμένες σχέσεις γειτόνων λαών, ή για να δικαιολογήσει το μίσος ή για να κονομήσει ακροαματικότητες, θέλει κράξιμο, και οι αφορμές που γέννησαν όλα αυτά πρέπει να αποσύρονται

 6. Καλησπέρα Omadeon!
  Σ’ ευχαριστώ , έστω και καθυστερημένα (λόγω κώπωσης) για την αναφορά που έκανες στο κείμενό μου.
  Δυστυχώς, το κλίμα φανατισμού οξύνεται τώρα επικίνδυνα στην FYROM και κάπιοι πρέπει να το μαζέψουν γρήγορα το πράγμα πριν ξεχειλώσει.
  Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι ευχαρίστησε (καθόλου τυχαία) την Τουρκία για τη στάση της στο Βουκουρέστι, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες με την Ελλάδα για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας Ντιμιτρόφ είπε ότι η τελευταία εξέλιξη «στέλνει κακό μήνυμα στην περιοχή» («ύποπτη» γενίκευση) ο πρόεδρος της χώρας Τσερβένκοφσκι μίλησε με ύφος «ψυχαναλυτή» για «απωθημένα της Ελλάδας» και «παραλογισμό» και όταν οι πολιτικοί ηγέτες μιας χώρας χρησιμοποιούν αυτό το ύφος, «λογικό» είναι ο τύπος να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Έτσι, η εφημερίδα «Βεστ», στο πρωτοσέλιδο της δεύτερης έκδοσής της είχε κύριο τίτλο «Η Ελλάδα, ο μοναδικός μας εχθρός», με τα τηλεοπτικά δίκτυα να προειδοποιούν πως… η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε πολιτικό επίπεδο κινδυνεύει να περάσει σε επίπεδο κοινωνιών!
  Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο επικίνδυνο, καθώς υπονοεί σκλήρυνση των θέσεων της ΠΓΔΜ με ακόμη πιο συστηματική προπαγάνδα και χειραγώγηση της κοινής γνώμης στην FYROM, αλλά και ένταση του κλίματος φανατισμού.

  Για τη σημαία:
  Ειλικρινά, ψάχνω να βρω σημαία κάποιας «γνωστής» στον πολύ κόσμο χώρας που να απαοσχολεί τη διεθνή ειδησεογραφία (δε λέω για την Τόνγκα ή το Μπενίν) που να μην έχει παραποιηθεί από γειτόνους, εχθρούς, άσπονδους φίλους και συμμάχους, καλοπροαίρετους γελοιογράφους ή κακοπροαίτερους γραφίστες επί κομματική ή κρατική παραγγελία. Από ΗΠΑ και Αγγλία μέχρι Σαουδική Αραβία και Ιράκ, από Ελλάδα μέχρι Κίνα, αλλά και από τη σημαία του ΝΑΤΟ μέχρι τη σημαία των ολυμπιακών αγώνων, όλες οι σημαίες έχουν παραποιηθεί, άλλες με χιούμορ, άλλες με σαρκασμό και άλλες με προσβλητική κακογουστιά. Ειδικά η σβάστικα, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις «μεταλλαγμένες» σημαίες (π.χ. τη ΝΑΤΟϊκή, την αμερικανική,κ.λπ.) ενώ το ίδιο συχνά βλέπουμε «νεκροκεφαλές», «χειροπεδες», «δολάρια», κ.λπ.
  Ειδικά εδώ στην Ελλάδα, έχουμε παραλλάξει τόσο την τούρκικη, την αμερικάνικη ή την ισραηλινή σημαία (χώρια τα καψίματα) που δεν θα έπρεπε να μας κάνει τόση εντύπωση πως κάποτε και κάποιοι άλλοι θα ασχολούνταν κάποια στιγμή και αυτοί με τη δική μας σημαία.

  Σωστά το θέτεις ότι δεν υπάρχουν αναλλοίωτα εθνικά σύμβολα. Σήμερα μιλάμε για τα εθνικά χρώματα «άσπρο – μπλε» αγνοώντας πολλοί πως αυτά επιβλήθηκαν από τον Όθωνα επειδή θύμιζαν την βαυαρική σημαία άρα και την πατρίδα του (μόνο ανιστόρητος θα ισχυριζόταν πως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε στα Καλάβρυτα την…»γαλανόλευκη»). Θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε από άσπρη – κόκκινη σημαία (όπως το λάβαρο της επανάστασης του 1821) και να μοιάζει με τη σημαία της Αγγλίας (όχι την UNION JACK άσπρη – κόκκινη – μπλε της Βρεατανίας) μέχρι τη σημαία που έχουν σήμερα οι Αλβανοί (αν η τότε εξουσία ήθελε να παραπέμψει στο Βυζάντιο) αλλά και μέχρι το γαλλικό τρικολόρ.

  Τελικά, όλη αυτή η υπόθεση παραμένει ακόμη και στον 21ο αιώνα, πολύ…»Βαλκανική»!

 7. Καλησπέρα Ζάλμοξη,
  όπως είδες με τα λίγα που ξέρω ένιωσα κι εγώ τη χειροτέρεψη που έρχεται, αλλά… ειλικρινά δεν βρίσκω λύση στο αδιέξοδο. Γνώμη μου είναι πάντως ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παζαρέψει εντελώς διαφορετικά, π.χ. να δεχτεί μεν την ονομασία που θέλουν οι γείτονες αλλά ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΟΡΟ να αποποιηθούν εντελώς ΟΛΗ την αλυτρωτική προπαγάνδα, όπως και την οικειοποίηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ολοσχερώς και δια παντός, ακόμη και (ιδίως) στα σχολικά τους βιβλία. Δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε «εντάξει, επιμένετε σε ένα όνομα κράτους που μας ενοχλεί, αλλά τουλάχιστον ΔΕΙΞΤΕ ότι σε κάθε περίπτωση δεν ισχύουν όλα τα άλλα»…
  (δεν ξέρω, τώρα μου πέρασε από το μυαλό αυτή η εκδοχή).

  Φυσικά, η Ελληνική πλευρά αποδείχτηκε ανίκανη να ελιχτεί σωστά, είτε με αυτό είτε με άλλους τρόπους. Στο ΠΙΑΤΟ είχαμε τη συμβιβαστική λύση αλλά τότε (δεκαετία 90) τη θεωρούσαμε μειοδοτική και απαράδεκτη, ενώ όσοι υποστηρίξαμε σύνθετο όνομα αντιμετωπιστήκαμε σαν προδότες (από τους δικούς μας).

  Στην πραγματικότητα, αν σκεφτούμε νηφάλια, το τραγουδάκι που είπε ο θανών τραγουδιστής είναι πολύ χειρότερο πρόβλημα από την ονομασία της χώρας του. Διότι (έστω και μέσω βέτο ή πιέσεων) την ονομασία ίσως και να την αλλάξουν, ενώ το τραγουδάκι και όλα τα υπόλοιπα (χειρότερα) δύσκολο είναι πια να τα αλλάξουν.

  Αλλά και η δική τους πλευρά φυσικά δεν είναι καθόλου εντάξει. Δεν μπορούμε πια να αγνοούμε το δικό τους εθνικισμό, ούτε τη δική τους πίκρα και τη μελλοντική μνησικακία τους για την ταπείνωσή τους.

 8. Γιώργο καλό ξημέρωμα. Παλιότερα είχες μιά άποψη για ην ονομασία που συνδύαζε την γεωγραφία της περιοχής με τα εθνολογικα στοιχεία ελπίζω να εξακολουθείς.
  Το θέμα όπως γνωρίζει πολύ καλά δεν είναι το όνομα αλλά ο «αλυτρωτισμός» που πρόκειται να προβάλλουν μετά απο ενδεχόενη αναγνώριση.

 9. Αγαπητέ Τάσο, βεβαίως και εξακολουθώ να έχω την άποψη,
  το θέμα είναι… ποιός μας ακούει;

  Είναι η ονομασία «SAROM», φυσικά:
  https://omadeon.wordpress.com/2007/10/24/sarom/

  Πάντως, η πρόσφατη εξέλιξη μας δίνει χρόνο να επανεξετάσουμε καλύτερα την κατάσταση, και _όλες_ τις απόψεις εκ νέου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s