Ο Σημασιολογικός Ιστός εισβάλλει στη WordPress, στο Yahoo, στο Digg, στο πρακτορείο Reuters!…

Jerry Yang and David Filo, the founders of Yahoo!Οι ιδρυτές του Yahoo

NOTE: This is a Greek post with Semantic Web news

  • Τον τελευταίο καιρό ο Σημασιολογικός Ιστός (Semantic Web) επεκτείνεται και εισβάλλει παντού, αλλά η Ελλάδα… περί άλλων τυρβάζει.

  • Πάντως στο διεθνές διαδίκτυο, ακόμη και σε Νότιες Ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Ισπανία και η Βουλγαρία) τον τελευταίο καιρό σημειώνεται… Σημασιολογικός Σεισμός, μία τεχνολογική και πολιτιστική επανάσταση χωρίς προηγούμενο!

Ιδού ένας απολογισμός των νέων εξελίξεων:

1) Εισβολή του Σημασιολογικού Ιστού στη διεθνή Μπλογκόσφαιρα: Πριν λίγο καιρό αναγγέλθηκε ότι η Σημασιολογική πλατφόρμα Calais παρέχει σε κάθε WordPress blogger ένα plugin που δημιουργεί με έξυπνο τρόπο αυτόματους συνδέσμους, αυτόματα tags, φωτογραφίες και «μετα-πληροφορίες« (metadata) αναλύοντας το ΝΟΗΜΑ των post σας.

  • Αυτές οι πρόσθετες μετα-πληροφορίες (των προηγούμενων plugins) είναι απολύτως προαιρετικές. Μπαίνουν στα κείμενα ΑΝ το επιθυμούμε, με το πάτημα ενός πλήκτρου. Αν πάντως ΔΕΝ σας πειράζει να… συνδεθείτε αυτομάτως με τον Παγκόσμιο Σημασιολογικό Ιστό, χωρίς να έχετε τον έλεγχο στον τρόπο που αναλύονται τα κείμενά σας, υπάρχει ένα άλλο plugin, το Virtuoso (δείτε το άρθρο του δημιουργού του ΕΔΩ).
  • Επίσης: Αναμένεται ντόπια (δηλαδή… Ελληνοπρεπής) ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ κατά της Παγκοσμιοποίησης των ΝΟΗΜΑΤΩΝ (σημαντική πτυχή της Ενοποίησης του Ανθρώπινου Πολιτισμού μέσα από το Αυτοματοποιημένο Παγκόσμιο Σημασιολογικό Διαδίκτυο)…

2) Εμφανίστηκε Εννοιολογική Μηχανή Αναζήτησης στο χώρο του Τουρισμού, η «Uptake» (http://www.uptake.com) διευκολύνοντας αφάνταστα την αυτο-οργάνωση του κάθε ταξειδιώτη.

  • Και στην Ελλάδα, οι υπεύθυνοι για τον Τουρισμό, ΤΙ κάνουν; -ΑΠΑΝΤΗΣΗ: τον …παίζουν, ομαδικώς! 🙂

3) Προ ημερών η εταιρεία ΥΑHOO άνοιξε Σημασιολογική Πλατφόρμα για τη δική της Μηχανή Αναζήτησης: Η «SearchMonkey» (άρθρο ΕΔΩ) είναι μία πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού open source για κάθε άλλο προγραμματιστή που θέλει να αξιοποιήσει το λογισμικό της Yahoo. Ακολούθησε τρικούβερτο πάρτυ στα γραφεία της εταιρείας. (Απολογισμός του πάρτυ στο blog τους, ΕΔΩ).

4) Το διεθνές πρακτορείο Reuters ανάγγειλε πανηγυρικά την υιοθέτηση Σημασιολογικών μεθόδων στις ειδήσεις του μέσω της πλατφόρμας Calais (έξυπνου λογισμικού Open Source). Το Calais μπορούμε να το παρομοιάσουμε με… Εργοστάσιο Σημασιολογικών Λουκάνικων: Από τη μία πόρτα του εργοστασίου μπαίνουν λογιών-λογιών… ανθρώπινες παπαριές (κείμενα γραμμένα από Homo Sapious, ειδήσεις, κλπ) και από την άλλη πόρτα βγαίνουν αναβαθμισμένα Σημασιολογικά Λουκάνικα, δηλαδή πρόσθετες Οργανωμένες Πολιτιστικές Πληροφορίες, που συνδέουν αυτομάτως το ΝΟΗΜΑ και το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ των εισαγόμενων κειμένων με ΟΛΑ τα άλλα κείμενα (που μετατρέπονται ΚΑΙ αυτά σε Σημασιολογικά Λουκάνικα)…

5) Το γνωστό ανέκδοτο ενός ηλίθιου μικρού γιού κάποιου επιχειρηματία (λουκανικοποιού) που ρώτησε τον μπαμπά του αν μπορεί να βάζει στο εργοστάσιο του μπαμπά… λουκάνικα, ώστε να βγαίνουν από την άλλη πλευρά… βόδια (και ο πατέρας του απάντησε ότι με το δικό του «λουκάνικο» γεννήθηκε το… βόδι ο γιός του) ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ: 🙂 Η νέα τεχνολογία Επεξεργασίας (λουκάνικων) Φυσικής Γλώσσας τίθεται στο επίκεντρο του Σημασιολογικού Δικτύου και είναι απολύτως ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ: Μπορεί να παράγει και Αυτόματες Περιλήψεις από τις Οντολογικές Πληροφορίες τις οποίες εξάγει από (ανθρώπινα) κείμενα! (Το πρακτορείο Ρώϋτερ ΔΕΝ χαλάει λεφτά χωρίς λόγο…) 😉

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Αν και το WordPress plugin της Calais έχει προϋπόθεση να έχετε το μπλογκ εγκατεστημένο σε δικό σας ιστοχώρο (με ένα πολύ μικρό κόστος π.χ. 30 euro το χρόνο), υπάρχει ένα άλλο Firefox plugin για bloggers, το «Zemanta» (http://www.zemanta.com), που κάνει παρόμοια (περίπου) δουλειά, και μάλιστα ΟΧΙ μόνο για την WordPress αλλά και για άλλα είδη blog (blogspot, typepad, κλπ). Εγκαθίσταται πατ-κιουτ από ΑΥΤΗ την ιστοσελίδα (εγώ το έκανα και… ξανάνοιωσε το blog μου)! (δυστυχώς δουλεύει προς το παρόν ΜΟΝΟ στα Αγγλικά)
  • Ο Έλληνας καθηγητής κ. Γρηγόρης Μέντζας έχει ένα blog που πραγματεύεται το Σημασιολογικό Δίκτυο με ωραίο τρόπο, δεόντως εκλαϊκευτικό, χωρίς όμως να παραλείπει και την ουσία των τεχνολογικών θεμάτων του. Διαβάστε το νέο του ποστ για την υιοθέτηση Σημασιολογικής Τεχνολογίας στό γνωστό «Digg», εδώ.
  • Τέλος, αν έχετε ΑΚΟΜΗ «πρόβλημα με τα Αγγλικά», βρείτε και εγκαταστήστε πανεπειγόντως το «Longman Dictionary of Contemporary English» (LDOCE). Βάλτε τη φράση στο google. To «LDOCE» Δεν είναι «απλό λεξικό» αλλά κάτι σαν έξυπνος ιδιωτικός δάσκαλος και σύμβουλος για την Αγγλική γλώσσα, που εξηγεί τα πάντα, ενώ… μιλάει, ακούει(!) και κάνει άπειρα δωρεάν μαθήματατόσο απολαυστικά ώστε… λυπάμαι που ΗΔΗ ξέρω Αγγλικά!
  • Πσσστ – όσοι είστε γονείς, αν ΜΕΤΑ την εγκατάσταση του LDOCE στο PC των παιδιών σας εξακολουθείτε να τα στέλνετε σε… φροντιστήριο Αγγλικών, εεεε… τότε είστε για ΚΛΩΤΣΙΕΣ! 🙂

UPDATE: Οι παλιές καλές ιδέες των εφευρετών του Διαδικτύου και του ΥπερΚειμένουτώρα δικαιώνονται, σύμφωνα με τον Dr. Decker (καθηγητή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου για το Web Science Research Initiative) …που δήλωσε στα BBC News στις 14 Μαίου 2008:

«Instead of returning a long list of links, a semantic web search engine would be able to understand what type of object, such as a person, was being sought and aggregate information around that

Dr Decker said the promise of the semantic web had spurred visionaries such as Vannevar Bush, Doug Engelbart and Tim Berners-Lee.

Only now, he said, was the technology being put in place to fulfil that vision

Related articles

.

4 comments

  1. Επειδή τα Αγγλικά μου είναι λίγο σκουριασμένα και πέρα από συνομιλίες με διαδικτυακούς -και όχι μόνο- Αγγλόφωνους φίλους, δεν έχω άλλο τρόπο να τα κρατάω σε ένα επίπεδο, έψαξα για το συγκεκριμένο λεξικό, είδα κριτικές κ.ο.κ και τελικώς το παράγγειλα και εδώ και 2 εβδομάδες το χρησιμοποιώ.
    Το βιβλίο είναι εξαιρετικό και το CD απλά εκπληκτικό !!!
    Ένας λόγος που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ο διαχωρισμός Αγγλικών Μ.Βρετανίας και Αγγλικών Η.Π. που κανένα άλλο δεν κάνει με τόσο μεγάλη επιτυχία.
    Το τελευταίο το βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς
    α) Θεωρώ τα U.S English πολύ πιο εύπλαστη γλώσσα, σε σχέση με την πιο ακριβή μα νεκρή κατ΄ εμε γλώσσα που μιλάνε στο νησι
    β) πιστεύω πως ασυνείδητα (και με την «βοήθεια» του Hollywood) η πλειοψηφία μας τείνει να χρησιμοποιεί όλο και πιο πολύ τα U.S English.
    Σε όποιον τύχει να διαβάσει αυτό το άρθρο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα !

  2. @Χάρη
    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ιδιαίτερα που βρήκες το λεξικό χρήσιμο.

    Μιλάμε για το LDOCE βέβαια, έτσι;
    http://en.wikipedia.org/wiki/LDOCE

    Για λεξικά μάζεψα πολλά άλλα link που ίσως σε ενδιαφέρουν
    http://delicious.com/omadeon/dictionary?setcount=100
    (πολλά είναι μάλλον τεχνικά link αλλά όχι όλα)

    υ.γ.
    Κάνω αυτό το ποστ «κεντρική σελίδα no.2» του μπλογκ γιατί είναι χρήσιμο και συνεχίζω κάποιες δουλειές πριν απαντήσω σε πολύ σημαντικό σχόλιο της «pygoskelis».

  3. Ναι, γι αυτό μιλάμε !

    http://eltcatalogue.pearsoned-ema.com/Course.asp?Callingpage=Catalogue&CourseID=GM

    Από τις καλύτερες online αγορές που έχω κάνει.
    Προσωπικά θα το έλεγα σύμβουλο χρήσης και αξιοποίησης της Αγγλικής και όχι απλά λεξικό.

    Το http://www.lexicool.com/ το ξέρω και το έχω προτείνει σε φίλους.
    Υ.Γ
    Πολύ καλή συλλογή !
    χίλια μπράβο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s