Πολυπολιτισμικότητα versus Εθνική Κουλτούρα Reloaded (Multiculturalism versus National Culture Reloaded)…

Slovenian philosopher Slavoj Zizek in Liverpool.

Slavoj Zizek

….= ΦΑΟΥΛ !

Δεν είμαι σίγουρος αν όσοι μιλούν μέσα από Ολότητες και Γενικεύσεις εννοούν με τις ίδιες λέξεις τα ίδια πράγματα. Π.χ. αυτή η χιλιο-ειπωμένη δήθεν σύγκρουση της «πολυπολιτισμικότητας» με την «εθνική κουλτούρα» με νευριάζει πολλές φορές.

Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι που μιλούν για το θέμα εννοούν τα ίδια πράματα.

UPDATE (21-01-2009): Πολύ γόνιμα σχόλια για το θέμα της πολυπολιτισμικότητας έκαναν (αλλού) οι «L’Enfant de la Haute Mer» και Zalmoxis.– Αναπαράγω τα σημαντικότερα στο τέλος του ποστ – click ΕΔΩ.

UPDATE (18-10-08):

Ενα ενδιαφέρον blog που ανακάλυψα, σχετικό με το θέμα, είναι το http://vaseljena.blog.hr, δυστυχώς όμως Κροάτικο, με πολύ λίγα Αγγλικά κείμενα. Για πρώτη φορά αναγκάστηκα λοιπόν να χρησιμοποιήσω την (ελαττωματική) αυτόματη μετάφραση on-line του Google, για να διαβάσω π.χ. μία συνέντευξη του Κροάτη συγγραφέα Toni Jergovic στο… κουτσο – μεταφρασμένο ποστ «Multiculturalism, globalization and the new world order».

Η βαθειά και διεισδυτική ανάλυση του Zizek βλέπει πίσω από την (υποτιθέμενη) «πολυπολιτισμική ανεκτικότητα» απέναντι στον ξένο, της ιμπεριαλιστικής (μονο-)κουλτούρας, την συγκαλλυμμένη αποστείρωσή του, την ευνουχιστική εξουδετέρωση και την καταπιεστικά-ανεκτική ενσωμάτωσή του (περίπου όπως η «καταπιεστική ανοχή» του Herbert Marcuse στο «Eros and Civilisation«).

 • Παρόλ’ αυτά, ΔΕΝ υπάρχει όμως -νομίζω- καμμία απολύτως (συνειδητή και οργανωμένη) «παγκόσμια συνομωσία» να παταχθούν οι εθνικές κουλτούρες, σε μια μυθική κατάσταση (που ΠΑΛΙ δεν καταλαβαίνω ΠΩΣ την εννοούν μερικοί) που λέγεται «πολυπολιτισμικότητα».
  • Εδώ, ο ρόλος της ιδεολογίας επαρκεί πλήρως, σαν αυτό που (όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ζίζεκ -αλλού) «το κάνουν αλλά δεν ξέρουν ότι το κάνουν» – ΟΧΙ απαραίτητα μια συνειδητή ή και «κεντρικά σχεδιασμένη» δήθεν «πολυπολιτισμική συνομωσία».

  Αν βέβαια μπερδέψουμε τις βαθειές αναλύσεις του Ζίζεκ με τις (κρυπτο-ρατσιστικές;) ιδεοληψίες της (δήθεν) «αντίθεσης στην Νέα Τάξη» της Πολλαπλής Κουλτούρας, η οποία συγχέεται άξεστα και χυδαία με την «πολυπολιτισμικότητα», τότε… ο Οδυσσέας Ελύτης που ήξερε ΚΑΙ Αρχαία Ελληνικά ΚΑΙ Νέα ΚΑΙ Γαλλικά ΚΑΙ Αγγλικά ΚΑΙ Ιταλικά (νομίζω) ΚΑΙ έζησε σε άλλες χώρες ΚΑΙ πήρε Νόμπελ, ήταν -τάχαμου- …ανθέλληνας, και αυτός, επειδή ακολούθησε 100% ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;

  ΕΧΑΣΕ (τάχαμου) ο Οδυσσέας Ελύτης την Ελληνικότητά του, επειδή ΕΓΙΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ?

  • ΤΙ ΛΕΜΕ τώρα;

  UPDATE: Ανοίγω εδώ μια μικρή παρένθεση: Στη μπλογκόσφαιρα έχω μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με ένα σωρό προοδευτικά ιστολόγια, ακόμη και με μερικά που ανησυχούν κάπως υπέρμετρα (ώρες-ώρες) για την «πολυπολιτισμικότητα» και για την υπερβολική μετανάστευση, όπως π.χ. ο φίλτατος «Σατυρικός» («Νέα Χωρίς Φίλτρο Φελλού») – που… πολλές φορές -όμως- βρίσκω ότι δεν έχει και άδικο, να ανησυχεί!

  Ας κρατήσουμε όμως κάποια ισορροπία. Η υπερβολική ανησυχία γι’ αυτά τα θέματα βλάπτει, διατρέχοντας τον κίνδυνο να φτάσει π.χ. στο ακραίο φαινόμενο του «γκρινιάρη ταξιτζή» της «επώασης του αυγού του φιδιού»,που περιγράφει κομψά το ποστ Μετά “Το Κύμα” ενός ιστολογίου που δεν ήξερα, αλλά μας έφερε σε επαφή η… χαζομάρα της WordPress, δημιουργώντας «αυτόματο σύνδεσμο» (από ένα άλλο ποστ μου σε εκείνο). Ετσι, παρόλο που ο συγκεκριμμένος αυτόματος σύνδεσμος ήταν (μάλλον) λανθασμένος, βρέθηκε τώρα ο.. σωστός (χεχε)!

  ΠΟΙΟ είναι το ρεζουμέ του ποστ (Μετά “Το Κύμα”); -Είναι η απλή διαπίστωση ότι (αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε συνήθως) η χώρα μας έχει πολύ περισσότερες αντικειμενικές προϋποθέσεις ακόμη και από τη Γερμανία, για να εμφανιστεί και εδώ μια ιλιγγιώδης άνοδος του ρατσισμού, τέτοια που… ίσως δεν έχουμε ούτε καν φανταστεί. Διότι (όπως επισημαίνει το ποστ) ο φασισμός και ο ρατσισμός αναπτύσσονται μέσα από προϋποθέσεις που υπάρχουν πολύ πιο άφθονες στη χώρα μας (ψάξτε το) παρά στην Γερμανική «κουλτούρα της αυτοκριτικής» (που διαδέχτηκε το ναζισμό). Αυτός βέβαια είναι και ένας λόγος που συμφωνώ με τον «Σατυρικό», στο ότι η λαθρομετανάστευση πρέπει να περιοριστεί: Διότι -απλούστατα- θα προκαλέσει ΠΟΛΥ χειρότερο ρατσισμό στο άμεσο μέλλον (χώρια τα υπόλοιπα προβλήματα)!

  • Ένα άλλο, σύντομο αλλά σημαντικό Ελληνικό ποστ, σχεδόν σαν όαση μέσα στην ερημιά του (κρυφού και φανερού) Ελληναραδισμού, είναι και η ανάρτηση του Νοσφεράτου «Για την πολυπολιτισμικότητα» (κλικ εδώ) το οποίο αξιοποιεί (χωρίς ακρότητες) τις θέσεις και αναλύσεις του Zizek (και του Lacan) για την βελτίωση της αντιμετώπισης του Άλλου ή Διαφορετικού.
  • Σε αυτό το ποστ έγραψα και ένα σχόλιο που συνοψίζει τις προσωπικές μου διαπιστώσεις για το καινοφανές Ελληναράδικο ιδεολογικό φρούτο της (υποτιθέμενης) «αντίστασης ενάντια στην πολυπολιτισμικότητα». Το σχόλιο το αναπαράγω εδώ, με μόνο μικρές βελτιώσεις και τονισμούς:

  Πολύ σωστή η αντιμετώπιση του θέματος.

  Στην πραγματικότητα όμως, συχνά-πυκνά αυτή η σύγκρουση μεταξύ «πολυπολιτισμικότητας» (από τη μία πλευρά) και του (αρκετά «φλού») αντιθέτου της, στην Ελλάδα σήμερα, αποσκοπεί στην ασφαλή και… πολιτικά ορθή (ως προς την κυρίαρχη εθνικο-αριστερή κουλτούρα) διοχέτευση ή εκτόνωση των λογιών-λογιών συναισθημάτων φυλετικής και πολιτισμικής αποστροφής απέναντι στη Διαφορετικότητα, απέναντι στον υποτιθέμενα απειλητικό ξένο μετανάστη (κυρίως Αλβανό) που μετασχηματίζεται έτσι από άκακος (συνήθως) παρείσακτος ξένος (που «μας κλέβει δουλειές») σε ένα ακούσιο (ή και εκούσιο) «όργανο της Νέας Τάξης« (που θέλει το κακό μας).

  Ετσι, για τον Ελληνάρα πατριώτη με αριστερές ανησυχίες, αυτή η «πάλη κατά της πολυπολιτισμικότητας» (όπως την αντιλαμβάνεται) αποτελεί και μία νέα μέθοδο ΑΠΟ-ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ για τα δικά του κρυμμένα (ακόμη και από τον ίδιο) ρατσιστικάσχεδόν ρατσιστικά) κρυπτο-εθνικιστικά συναισθήματα, τα οποία… αν τα αντιμετώπιζε με συνέπεια (και με αυτοκριτική διάθεση) θα αντιλαμβανόταν, τότε, την πάναπλη και προφανή αναγκαιότητα του να ΤΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ, για να γίνει συνεπής με την «αριστεροσύνη» του. Με αυτό το τρόπο όμως, με την «πάλη κατά της πολυπολιτισμικότητας» (κοινώς) το «ρίχνει στο σορολόπ»: Δεν χρειάζεται -δηλαδή- να απολογείται καν, για την έντονη ανικανότητά του να δεχτεί τον Αλλο και τον Διαφορετικό, αφού έχει ήδη βρει την τέλεια μέθοδο ή το «τέλειο έγκλημα» της δαιμονοποίησης του Αλλου σαν εκπροσώπου της περιβόητης αυτής «πολυπολιτισμικότητας», την οποία.. -όοοσο κι αν έψαξα- δεν βρήκα ποτέ -προσωπικά- στην Ελλάδα. Αντί αυτής, βρήκα μόνο ξένους φουκαράδες και ντόπιους Ελληναράδες, με τους τελευταίους ξενόφοβους (αν όχι ρατσιστές) -κατά τα το μάλλον ή ήτον….

  • Παράδειγμα της επικίνδυνης τάσης να συγχέεται η αντίσταση στην (καπιταλιστική) Πολυπολιτισμικότητα με την ξενοφοβική και ρατσιστική (λίγο ή πολύ) «αντίσταση» στη νομιμοποίηση μεταναστών (ακόμη καί όσων γεννήθηκαν στην Ελλάδα) είναι και η πρόσφατη «έκκληση προς Ελληνες πατριώτες» να τηλεφωνήσουν στον Υπουργό Εσωτερικών απαιτώντας «να ακυρωθούν οι ελληνοποιήσεις»!

  UPDATE:

  «Ξεχνάμε φαίνεται πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη (δεν ξέρω μην είναι και στον κόσμο) που αρνείται την υπηκότητα σε γεννηθεντες στη χώρα γιους και κόρες μεταναστών» (απόσπασμα σχολίου του φίλτατου  Zalmoxis, ΕΔΩ)

  Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διαπιστώσεις του Zizek , όπως επίσης το εξής… επιγραμματικό, που βρήκα στο Κροάτικο post «Multiculturalism, globalization and the new world order»:

  Liberal «tolerance» condones the folklorist Other deprived of its substance (like the multitude of «ethnic cuisines» in a contemporary megalopolis) — any «real» Other is instantly denounced for its «fundamentalism», since the kernel of Otherness resides in the regulation of its jouissance, i.e. the «real Other» is by definition «patriarchal», «violent», never the Other of ethereal wisdom and charming customs. One is tempted to reactualize here the old Marcusean notion of «repressive tolerance», reconceiving it as the tolerance of the Other in its aseptized, benign form, which forecloses the dimension of the Real of the Other’s jouissance.

  Ε, για όλους αυτούς τους λόγους, μερικές φορές… νευριάζω, που έχω (όπως τόσοι τόσο πολλοί άλλοι) ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΘΕΙ τόσο πολύ (π.χ. ως «φιλοσκοπιανό προδοτάκι»), ώστε μούρχεται να πάρω ένα αποκριάτικο… πλαστικό ρόπαλο και να αρχίσω να βαράω τον κόσμο στο δρόμο, όπως στις αποκριές…

  • «ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕ…. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΡΕΕΕΕΕ…» 🙂
  • (το ότι ο κόσμος δυναστεύεται από πολύ λίγους είναι ΑΛΛΟ θέμα)

  Κοίτα να δεις φίλε μου (Ελληνάρα ή…. αγγινάρα ή διεθνιστάρα)

  • ΣΗΜΕΡΑ, Εθνική Κουλτούρα που ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ΕΠΙΣΗΣ σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ είναι απλούστατα …ΝΕΚΡΗ κουλτούρα!

  Γενικά είμαι… ΥΠΕΡ της Κουλτούρας. 😉

  Πιθανολογώ ότι εκφράζει ΚΑΙ τη χώρα μου, όση παράγω, αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ κιόλας! 🙂 (το μόνο σίγουρο είναι ότι προσπαθώ -χεχε


  UPDATE (21-01-2009)

  Πολύ γόνιμα σχόλια για το θέμα της πολυπολιτισμικότητας έκαναν (αλλού) οι «L’Enfant de la Haute Mer» και Zalmoxis. Μεταφέρω μερικά εδώ, τονίζοντας και χρωματίζοντας λέξεις για λόγους… πολυ-νοηματικής ταχείας ανάγνωσης ™ :

  L’Enfant de la Haute Mer λέει:  (Ιανουαρίου 18, 2009 σε 9:09 πμ)

  @ omadeon,

  Η εθνικιστική αρχή απαιτεί ιδανικά τη σύμπτωση έθνους και επικράτειας, πράγμα προφανώς αδύνατο και άτοπο.
  Αρα οι κοινωνίες, είτε πριν την επινόηση του έθνους -κράτους (που είναι δύο μόνον αιώνων ανέκδοτο) είτε μετά, ήταν αναγκαστικά πολυ-πολιτισμικές (plural) και όχι διαπολιτισμικές. Είτε γιατί ενσωμάτωναν αλλογενείς ως μετανάστες, είτε γιατί τους πολιτογραφούσαν αναγκαστικά προσαρτώντας τα εδάφη τους.
  Ειδικά πριν το εθνικό κράτος, υπήρχε ένας σαφής εθνοτικός καταμερισμός της εργασίας κι αυτός ο κανόνας μια χαρά λειτουργούσε,  εκτός φυσικά από τις περιόδους κρίσης. Αυτά για παράδειγμα τα λέει για τη γειτονιά μας ο Traian Stoianovitch “Ο κατακτητής ορθόδοξος Βαλκάνιος έμπορος”, στο: Σπύρος Ασδραχάς (επιμ) “Η οικονομική δομή των βαλκανικών χωρ ών (15ος-19ος άι.)” (Αθήνα 1979, εκδ. Μέλισσα). Εκτός από τον εθνοτικό καταμερισμό της εργασίας, υπήρχε και ένας εθνοτικός καταμερισμός του χώρου.
  Όλα αυτά βέβαια πρέπει κανείς να τα δεί όχι ως στεγανά και κάθετα διαχωρισμένα, αλλά μάλλον ως κάποιου είδους ‘συνεχή’ και σταδιεκές μεταβάσεις από τον έναν χώρο στον άλλο, εφ’όσον υπήρχαν άτομα που εξασφάλιζαν τους ενδιάμεσους χώρους.
  Ο Ernest Gellner, στο ‘εθνη και εθνικισμός’ δίνει ένα ωραίο παράδειγμα για μια φανταστική χώρα, τη Ρουριτανία, που διαβάζοντάς το κανείς δεν μπορεί να μην σκεφτεί (και) την ελληνική περίπτωση.
  Θα έλεγα λοιπόν ότι η φαγωμάρα είναι ένας στόχος που καθορίζεται από τις εξουσίες και τις ελίτ, οι οποίες κατασκευάζουν μία υψηλή κουλτούρα (βλ. καθαρεύουσα) και ύστερα εκλαϊκευτικά επινοείται το όποιο πολιτισμικό μπαϊράκι, που θα δημιουργήσει γρήγορα και με διάρκεια γερές συσσωματώσεις και φανατικούς, έτοιμους να φαγωθούν (για θρησκεία, για γλώσσα, για φυλή, για πατρίδα). Ο Gellner, εκδ. Αλεξάνδρεια μια χαρά τα ξεκαθαρίζει.
  Τα λέει επισης ο E.J.Hobsbawm. Έθνη και Εθνικισμός από το 1780 έως σήμερα: πρόγραμμα, μύθος, πραγματικότητα. Αυτό υπάρχει στα ελληνικά ον λάην στο : http://www.scribd.com/doc/6299616/EJHobsbawm-1780-

  Υπάρχει επίσης και το: Benedict Anderson, «Φαντασιακές κοινότητες» – Στοχασμοί για τις απαρχές και τη διάδοση του εθνικισμού, στη Νεφέλη.
  Το : Μειονότητες. Θρησκεία και πολιτική, στο Κατάρτι, του Elie Kedourie, ο οποίος έχει γράψει και του ίδιου, στον ίδιο εκδότη το:  Τίτλος : Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ
  Τέλος, το Ethnic Groups and Boundaries : The Social Organization of Culture Difference του Fredrik Barth.
  Αυτά είναι τα “πατερικά” κείμενα για το θέμα (από το 1960 κάτι ως το 1980 φεύγα).

  plural societies: Societies composed of multiple ethnic, racial, religious, national, tribal, and/or linguistic groups that retain their cultural identities and social networks but participate in shared political and economic systems.
  Άλλος ορισμός : A society in which several ethnic groupings coexist, each living in communities or regions variously separate from the others.
  Συζήτηση : http://www.obs-pascal.com/node/502
  http://www.lausti.com/focus/2001/malik.html
  Και από http://en.wikipedia.org/wiki/Plural_society:
  A plural society is defined by Fredrik Barth as a society combining ethnic contrasts: the economic interdependence of those groups, and the ecological specialization (i.e., use of different environmental resources by each ethnic group). The ecological interdependence, or the lack of competition, between ethnic groups may be based on the different activities in the same region or on long–term occupation of different regions in the same nation–state. In Barth’s view, ethnic boundaries are most enduring and stable when groups occupy different ecological niches; simply, they make their living in different ways and don’t compete. When different ethnic groups exploit the same ecological niche,  the militarily more powerful group will normally replace the weaker one. However, if the weaker group is better able to use marginal environments, the two groups could also coexist. Ethnic boundaries, distinctions, and interdependence can be maintained given niche specialization, although specific cultural features of each group may change…

  L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Κι αυτό :
  http://www.newleftreview.org/?view=2297

  zalmoxis λέει:  Ιανουαρίου 18, 2009 σε 5:17 μμ

  Όσο πιο προηγμένη είναι μια οικονομία, τόσο αμβλύνονται οι εθνοτικές διαφορές, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές έχουν να κάνουν με τον πλούτο και μόνο, με όλα τα υπόλοιπα απλές προφάσεις. Όταν οι όροι του παιχνιδιού είναι δεδομένοι, τότε εκλείπουν οι αιτίες.

  Ο αμερικανικός εμφύλιος ήταν πόλεμος μεταξύ του βόρειου αγλλοσαξωνικού προτεσταντικού μοντέλου που έφτιαξε τον σύγχρονο καπιταλισμό και του νότιου φεουδαρχικού καθολικού (που ήθελε τσάμπα εργατικά χέρια άρα κα σκλάβους).

  Η αδυναμία συμβίωσης μεταξύ «βόρειων» και «νότιων» στην Κύπρο δεν είναι αδύνατη μόνο διότι πρόκειται για μουσουλμάνους VS χριστιανών και για τούρκους VS ελλήνων, αλλά και διότι πρόκειται για φτωχούς simplicissimi VS πλουσίων. Όταν για παράδειγμα συνεζητείτο το σχέδιο Ανάν, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι Τ/Κ το υπερψήφισαν ΚΥΡΙΩΣ διότι θα έβαζαν χέρι στην ευρωπαϊκή βοήθεια και οι Ε/Κ ΚΑΙ διότι δεν ήθελαν να μοιραστούν την ευμάρεια του νησιού με τους Τ/Κ. Το 1922 στην Μ. Ασία συνέβη κάτι ανάλογο: ήταν -ας το πούμε κάπως μεγεθυμένα χάριν ευκολίας- οι εργάτες κατά των αφεντικών τους, αφού οι Έλληνες ήταν ο κορμός της αστικής τάξης,η οποία σύμφωνα με τον Ατατούρκ έπεπε να γίνει αστική τάξη με εθνική συνείδηση. Αν οι Έλληνες ήταν μόνο λούστροι και λιμενεργάτες ακόμη στην Σμύρνη θα ζούσαν.

  Τα περισσότερα, οι ιθαγενείς της Αμερικής τα τράβηξαν λιγότερο από τα ιερατεία που πήραν μαζί τους οι αποικιοκράτες και περισσότερο από τους φεουδάρχες. Ειδικά σήμερα, αν έχουν εξαφανιστεί φυλές ολόκληρες από Απαλάχια μέχρι Γη του Πυρός αυτό οφείλεται στην «ανάπτυξη» όπως την εννούσε ο ευρωπαίος επυκυρίαρχος. Παράδειγμα, στον Καναδά. Οι Ιροκουά κυνηγήθηκαν και από Γάλλους και από Άγγλους διότι ασχολούνταν με την καλλιέργεια (άρα σε τομέα όπου υπήρξε κόντρα συμφερόντων) ενώ οι Ίνουιτ που ζούσαν από το κυνήγι και το ψάρεμα στα παγωμένα νερά του Βορείου Κεμπέκ δεν ενοχλήθηκαν – τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό.

  L’Enfant de la Haute Mer λέει:  Ιανουαρίου 20, 2009 σε 8:05 πμ

  Και κάτι τελευταίο, που έγραψε σε μια e-λίστα κάποιος άνθρωπος πολυ-πολυ-πολιτισμικής καταγωγής και διπλής υπηκοότητας και που εντόπισα στο αρχείο μου. Έγραψε λοιπόν, πριν σχεδόν δύο χρόνια και περιγράφοντας την σύνθετη εθνοτική καταγωγή του, αλλά και τις περιοχές που έζησε η οικογένειά του τους τελευταίους 2 αιώνες, από τη Φλωρεντία, στη Σμύρνη κι έπειτα στην Ελλάδα, με ποικίλλες εν τω μεταξύ υπηκοότητες, αλλά και σταθερές ταξικές συνάφειες, ένα γάργαρο κείμενο, η κατακλείδα του οποίου ήταν :

  • “Τελικά υπηκοότητα, ιθαγένεια, μαζι με την θρησκεία,
   είναι αναγκαία μόνο για να χωρίζουν.
   Μπάσταρδοι όλων των χωρών ενωθείτε!”

  […]

  Reblog this post [with Zemanta]

  42 comments

  1. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει σήμερα έλλειμμα «εθνικής κουλτούρας» στην Ελλάδα (άσχετο αν από «εθνική υποκουλτούρα» υπάρχει πλεόνασμα) δεν έχει καθόλου να κάνει με τις αηδίες που αναμασούν κάποιοι Ελληνάρες (και τις αναπαράγει στην εκπομπή του ο κάθε Λαζόπουλος ελαφρά τη καρδία) περί της «ντιρεκτίβας Κίσινγκερ» να αποκοπούν οι Έλληνες από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους, αλλά με το ότι αυτός ο λαός έχει παρακμάσει και δεν μπορεί πια να βγάλει κάτι καινούργιο. Έχουμε γεμίσει ιμιτασιόν αμερικανούς, ιμιτασιόν Γάλλους, ιμιτασιόν Γερμανούς (και όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και στην οικονομία, στο μάνατζμεντ, στη μόδα, στην πολιτική, στο ποδόσφαιρο). Και -μεταξύ μας- μόνο έτσι θα επιβιώσει πλέον ο ελληνισμός. Αντιγράφοντας, διότι δεν έχει πλέον τίποτε να προσφέρει, καθώς έκλεισε τον γόνιμο κύκλο του. Όταν η Εθνική Ελλάδας έπαιξε σαν «Γερμανία» το 2004 πήρε το euro. Ποιά «ελληνική σχολή», ποιά «ελληνική λεβεντιά» και ποιές άλλες φαιδρότητες…
   Και σε άλλε χώρες γκρινιάζουν για την επέλαση της Αμερικής αλλά έχουν να επιδείξουν πολιτισμό. Αρχιτεκτονική (και όχι τα γυάλινα τερατουργήματα του Vovos) μουσική (και όχι νινανάϊ) σινεμά (και όχι αντιγραφή στυλ) και πολλά άλλα.
   Εν κατακλείδι δε, από αυτό το πράγμα ‘δω πέρα, πολύ καλύτερη η αμερικανική κουλτούρα!

  2. Χαίρε Ζάλμοξη!

   Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Προσωπικά τις τελευταίες μέρες έχω απογοητευτεί πολύ, για αυτούς τους λόγους, και για άλλους (που είδα σε γνωστή μαραθώνια συζήτηση – στου Χρήστου).

   Το γεγονός ότι ένας ΦΑΝΕΡΑ διαταραγμένος εγκέφαλος κάποιου (Καλιφορνέζου ξενιτεμένου Ελληνα υπερ-εθνικιστή), που βλέπει προδότες ακόμη και κάτω από τις πατούσες του, δοξάζεται σαν Μέγας Γνώστης των Μυστικών Συνομωσιών του Πλανήτη, από μερικούς ανθρώπους, είναι οπωσδήποτε θλιβερό. ΠΙΟ θλιβερό είναι να βλέπει κανείς αυτό το ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ πρόσφατο ευρύτερο τσουβάλιασμα, από τη μια μεριά οι «εθνομηδενιστές» (όπως τους αποκαλούν οι αντίπαλοί τους) και από την άλλη μεριά οι (ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ) εθνικιστές (στους προσχωρούν δυστυχώς και οι πατριώτες)… ΔΕΝ μου φαίνονται καθόλου καλά νέα.

   Αλλά πίσω από όλα αυτά ΔΕΝ είναι ο μηδενισμός, είναι όπως λες (με άλλα λόγια) η ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.

   Ενα ΜΑΥΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ που καλύπτει τη χώρα, εμποδίζει κάθε υγιή έκφραση, αναλώνει τους ανθρώπους σε ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, σε διαρκή επιστράτευση αρνητικών συνηθειών του Νου, κ.ο.κ.

   Ισως φταίει που δεν έχω τηλεόραση και μερικές φορές… ξαφνιάζομαι να τα βλέπω όλα μαζί μπροστά μου.

  3. Θα ήθελα λίγο να επεκταθώ στον Smith και να βάλω μέσα και τον Διεθνισμό ή όπως τον ονομάζει υπερθενικισμό με ομοσπονδιακή/περιφερειακή ταυτότητα και κοσμοπολιτισμό* ή παγκόσμια κουλτούρα.
   Αφού ο Smith μας αναλύει στις αρχές του κεφαλαίου 7 τον Διεθνισμό ξεκινάει το κεφάλαιο Η χρήση της εθνοτικής ιστορίας με την εξής καταπληκτική για εμένα πρόγνωση……..

   [Έως εδώ, παρουσίασα μια σειρά από λόγους που εξηγούν γιατί δεν κατέστη δυνατό να εξαλειφθούν και γιατί φαίνεται απίθανο να εκτοπιστούν το έθνος και ο εθνικισμός. Το γεγονός ότι το σχέδιο να κατασκευαστεί μια παγκόσμια κουλτούρα, έστω και τόσο εκλεκτικιστική και τεχνική όσο ο «μεταμοντερνισμός», είναι εγγενώς αβάσιμο, μας υπόσχεται την εμφάνιση καινούριων «μετα-εθνικών» τρόπων και γλωσσών.]

  4. Αποσπασματικά ακουγόταν! 🙂

   Πάντως ακόμη ΔΕΝ ξέρω τι λέτε εσείς των κοινωνικών επιστημών.
   Τον Χέρντερ και τον Σμιθ από σένα και τον Νοσφεράτο τους έμαθα.
   Εκπλήσσομαι που θεωρούνται «standard knowledge».

   Η παιδεία μου είναι Πληροφορική, μπόλικη Φιλοσοφία, έρευνα στη Λογική, και άλλα πράγματα που δεν καλύπτουν παρά εν μέρει το χώρο σας.

   Βέβαια, όσον αφορά τις ιδεολογίες ειδικά, κάτι ξέρω παραπάνω από άλλους, λόγω Λογικής. Στοχεύω μάλιστα στην Τεχνητή Προσομείωσή τους.

   Δεν μίλησα για το έθνος ή τον εθνικισμό σε αυτό το ποστ.
   Πιθανολογώ ότι (όπως οι οργανωμένες θρησκείες) ποτέ δεν θα εκλείψουν εντελώς, αλλά σαν έννοιες είναι λειψές, έτσι κι αλλιώς.

   Δυσκολεύομαι να θυμηθώ ΠΟΙΟΣ είπε πρώτος «ο εθνικισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο κάθε καθάρματος».

   Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί δεν γίνεται μια καθαρή διάκριση ανάμεσα σε πατριωτισμό ή φιλοπατρία και εθνικισμό.

   Ανησυχώ που βλέπω παντού το ΕΜΜΕΣΟ μήνυμα, ότι δήθεν όλο κι όλο το θέμα της σύγχρονης εποχής είναι το πως θα αντισταθεί στον περίφημο κοσμοπολιτισμό και πολυπολιτισμό η εκάστοτε «εθνική κουλτούρα». ΕΚΕΙ είναι το σημείο που αρχίζω να νευριάζω, διότι οι ζυμώσεις π.χ. του διαδικτύου έχουν μεταλλάξει πολύ ριζικά αυτά τα πράγματα και θα τα αλλάξουν περισσότερο.

   Στο φίλτατο μπλογκ Πόντος και Αριστερά δεν συμφωνούμε πάντα, αλλά έχουμε μάθει να σεβόμαστε τις διαφωνίες μας. Σε ένα θέμα που είχα κάποτε διαφωνήσει ήταν στο μοντέλο του περίφημου «homunculus», του υποτιθέμενου «άχρωμου και άοσμου μαζανθρώπου» της υποτιθέμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων και της Παγκοσμιοποίησης.

   Στην Ελλάδα έχει σχηματιστεί ένα ολόκληρο ΣΥΜΠΑΝ ΕΝΝΟΙΩΝ που περιέχει σκάρτα στοιχεία, που δεν αναγνωρίζονται καθόλου στη διανόηση άλλων χωρών (και γι’ αυτό δεν τα βρίσκω και στα Αγγλικά). Ακόμη και η ίδια η «Νέα Τάξη» σημαίνει εντελώς διαφορετικά πράγματα σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα. Σχεδόν ΚΑΘΕΤΙ θετικό τσουβαλιάζεται εδώ μαζί με τη νέα Τάξη σαν εθνομηδενιστικό (και άλλες αρνητικές ταμπέλες). Παρόλ’ αυτά επιμένω πως αναδύθηκαν σοβαρές ενδείξεις σοβαρών παρεξηγήσεων, που αν τις λύσουμε θα μειωθούν πολύ οι έχθρες.

   Η αγάπη για το δίκαιο αντί για το άδικο είναι ΥΠΕΡΣΥΝΟΛΟ ακόμη και αυτής της έννοιας της φιλοπατρίας. Διότι αν η πατρίδα μου επιβάλλει να διαπράξω κάτι εγκληματικό (για παράδειγμα) και αρνηθώ να το κάνω, μπορεί να υποστώ συνέπειες ή να φανώ «αρνησίπατρις» αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να συμβαίνει ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, δηλαδή να αποτελεί αυτό το πράγμα ΘΥΣΙΑ για την (καλή φήμη που έχει η) πατρίδα μου.

   Σήμερα τιμούμε τους ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ανθρώπους που αρνήθηκαν να κάνουν κακά πράγματα που τους έλεγε να κάνουν η χούντα (για παράδειγμα), ή άλλα καθεστώτα.

   Το αν ή όχι υπάρχει ένα παγκόσμιο καπέλλωμα της πολυπολιτισμικότητας δεν αφορά την πολυπολιτισμικότητα αυτή-καθ-εαυτή, που την έχω ζήσει (θετικά) στο πετσί μου. Ευρισκόμενος ανάμεσα σε αλλοεθνείς κατάλαβα πως το δίκιο της χώρας μου ΔΕΝ είναι αυτονόητο, ΟΥΤΕ ωφελεί να δώσω «πατριωτικά επιχειρήματα» σε υπεράσπισή του. Ετσι μέσα σε καθεστώς πολλών πολιτισμών, ο κάθε πολιτισμός εξευγενίζεται περισσότερο με πολλούς τρόπους. Επομένως… ιδού το ποστ! 🙂

  5. Υ.Γ. έγραψα μια υπερβολή -και μάλιστα με ΚΕΦΑΛΑΙΑ- ! 🙂
   ΔΕΝ ισχύει (πάντα) ότι «σχεδόν ΚΑΘΕΤΙ θετικό τσουβαλιάζεται… κλπ»

   ίσως είναι ο ακριβέστατος αντίποδας της δικής σου απογοήτευσης (σαν πατριώτης που βλέπεις πιθανώς να τσουβαλιάζεται ΚΑΘΕΤΙ σαν «εθνικιστικό»). Εεε… η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Πιθανώς οι έννοιες αυτές πρέπει να ξεκαθαριστούν καλύτερα!

   Για μένα πάντως θετικό μπορεί να είναι π.χ. να σταματήσει η βία στα αστυνομικά τμήματα. Αν βγάλω ποστ για το θέμα βέβαια, συνήθώς έρχονται μετά «πατριώτες» υποψιασμένοι ότι έτσι θέλω να… συκοφαντήσω τη χώρα!

   Εγώ -στο μεταξύ- μπορεί και να το γράψω στα αγγλικά, για να πιέσω την κατάσταση και νιώσουν ΝΤΡΟΠΗ οι βασανιστές, αλλά τότε… θα με πουν μερικοί και προδότη.

   Θα ήθελα να διαβάσεις προσεκτικά -αν έχεις χρόνο και διάθεση- τη λήξασα συζήτηση στο μπλογκ του Χρήστου Μόρφου. Εκεί ίσως δεις πιο καθαρά τι εννοώ. Τσουβαλιάσματα παντός είδους γίνονται με την αιτία ότι οι άνθρωποι βλέπουν τους άλλους μέσα από παρωπίδες. Εν προκειμένω η «κλάκα» του ΥπερΕθνικιστή Τσάπανου ΔΕΝ μπόρεσε να δει σε μένα τίποτε άλλο παρά έναν ακόμη «εχθρό», προδότη και νεοταξίτη! 🙂

  6. Η σύγχρονη κοινωνιολογία ασχολείται συστηματικά και εκτεταμένα με τον πολιτισμό (τεχνικό και πνευματικό) και ειδικώτερα με την κουλτούρα που εκφράζει τον πνευματικό πολιτισμό και περιλαμβάνει τα δημιουργήματα της ανθρώπινης διανόσησης και τέχνης σε όλες της τις μορφές.

   Δεν νομίζεις πάντως ότι πρέπει να αποσαφηνίσουμε τις έννοιες πρώτα ?

   Θα ξκινήσω με τον Ίωνα Δραγούμη όπου πολλοί τον λένε εθνικιστή με τις παραμέτρους τις σημερινές χωρίς να τον έχουν διαβάσει!!!. Λοιπόν ο Ίων δίνει μία ξεχωριστή πνευματικότητα στον πολιτισμό καί υπογραμμίζει ένα βασικό χαρακτηριστικό του, πού είναι τό πλάσιμο εξαιρετικών, ανωτέρων ανθρώπων.

   Γράφει:
   «Πολιτισμός δένεΐναι μόνο κοινότητα σκέψης, αίσθησης καί θέλησης, παρά καί βάση γιά νά ύψωθή επάνω τό ανώτερο εΐδος των ανθρώπων, οί εξαιρετικοί ανθοί, οί μεγάλοι άνδρες σέ κάθε λογής ανθρώπινη ικανότητα. Έχει τήν αξιοσύνη ό πολιτισμός νά πλάση τους εξαιρετικούς ανθρώπους, πού περιέχουν καί αντιπροσωπεύουν όλες τίς ιδιότητες καί Ικανότητες τοΟ πολιτισμού καί τοϋ έθνους πού τούς έγέννησε».

   Περιγράφοντας το περιεχόμενο και την έκταση της έννοιας «πολιτισμός» δείχνει καθαρά ότι σ’αύτή δίνει περισσότερο ηθικο-πνευματικό περιεχόμενο:
   «Τοΰ πολιτισμού τά κύρια παρακλάδια λογαριάζονται, οι τέχνες, οί επιστήμες, οί φιλοσοφίες, κάποια θρησκεία καί κάποια ηθική. Καί όλα αυτά μαζί ή τό καθένα ξέχωρα υψώνουν τόν άνθρωπο από πάνω από τίς πατρίδες, όσο καί νά βρίσκωνται θεμελιωμένα όλα σέ κάποια πατρίδα, σάν παρακλάδια του πολιτισμού, πού κι «αυτός έχει πατρίδα»».

   Δεν νομίζω να διαφωνείς ?

  7. Συμφωνώ αλλά… δεν μου λέει κάτι χρήσιμο ή καινούργιο ο Ιων Δραγούμης, τουλάχιστον στα αποσπάσματα που έδωσες (και ευχαριστώ γι’ αυτό). Βέβαια έχει δίκιο, αλλά… είπαμε, ΔΕΝ φτάνει το δίκιο σε μια άποψη. Θέλει και «κολύμπι», που μπορεί να σημαίνει αλληλοσυνδέσεις με άλλες απόψεις και άλλες έννοιες.
   Αλλά… ακόμη και αν έλεγε κάτι καινούργιο για μένα, ΔΕΝ θα τον διάβαζα αν δεν τύγχανε μεγάλης ή ευρείας ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ, έστω και π.χ. από μειοψηφία εξίσου αναγνωρισμένων διεθνών διανοητών.

   Βασίστηκα πάρα πολύ στον Οδυσσέα Ελύτη, κι αυτός πληρεί τούτες τις προϋποθέσεις.

   Iσως εκπλαγείς με την λίστα των «επιλεγμένων ποστ»:
   https://omadeon.wordpress.com/start/

   Πιθανολογώ ότι… δεν ήρθες σε επαφή με ΜΗ-εθνικιστικές (αλλά όχι και αντιπατριωτικές) «διεθνιστικές αναγνώσεις του Ελύτη», όπως αυτή εδώ, όπου τον υπερασπίζομαι απέναντι στον Ακη Γαβριηλίδη:
   https://omadeon.wordpress.com/2008/06/24/elytis-and-laing/

   Στη WordPress είμαι ανάμεσα στους ελάχιστους (σχεδόν ο μόνος) που ασχολείται με τον Ελύτη σήμερα:
   http://wordpress.com/tag/ΕΛΥΤΗΣ
   http://wordpress.com/tag/Elytis/

   Γενικά ΑΠΟΦΕΥΓΩ πια τα «εγχώρια προϊόντα». Σκέφτομαι στα Αγγλικά πολλές φορές, άλλες φορές (περισσότερο βέβαια) στα Ελληνικά, και η σύγκριση των διαφορετικών νοηματικών Συμπάντων ανάμεσα σε Αγγλικά και Ελληνικά είναι συναρπαστική μερικές φορές.

   Σε διαβεβαιώ επίσης, ότι… ΔΕΝ σου πουλάω μούρη! 🙂

   Ομως πιστεύω ότι η διγλωσσία (ικανότητα ΣΚΕΨΗΣ σε δύο τουλάχιστον γλώσσες) είναι όχι μόνο ωφέλιμη αλλά και απαραίτητη σήμερα. Π.χ. δες τι έγινε με την ποίηση του Ελύτη όταν προσπάθησα να τη μεταφράσω, κι ανακάλυψα εκπληκτικά προβλήματα μετάφρασης:
   https://omadeon.wordpress.com/2007/06/23/elytis_tran/

   Π.χ. η δικαίωση του Ελύτη μέσα από ελάχιστα γνωστές ξένες ιδέες είναι ένα από τα «χόμπυ μου»:
   https://omadeon.wordpress.com/2007/06/23/elytis_brown/

   Τέλος όσον αφορά το «νοητός» προέκυψε ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα με αυτή τη λέξη του Ελύτη, στα Αγγλικά:
   https://omadeon.wordpress.com/2007/06/24/noetic/

   Αυτά. Επαναλαμβάνω ότι ΔΕΝ πουλάω μούρη, είμαι μάλιστα ΠΟΛΥ άσχετος και ανεπαρκής σε πολλά θέματα. Τείνω να αποδίδω σε θέματα που αγαπώ.

  8. Sorry το λινκ για τον Ελύτη που ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον για σένα, επειδή έχει ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική θέση από τα «δύο άκρα» (τους οπαδούς του Γαβριηλίδη και όσους τον κριτικάρουν) είναι καλύτερα αυτό:
   https://omadeon.wordpress.com/2007/03/28/

  9. Ξέρεις εάν πίστευα ότι μου πουλούσες μούρη δεν θα πόσταρα στο blog σου, διότι σιχαίνομαι τον ξερολισμό και την ειρωνεία.!!!

   Θα επανέλθω σύντομα επί του θέματος της αναρτήσεως σου.
   Προηγούνται τα Σκοπιανά!!

  10. Βεβαίως προηγούνται τα «Σκοπιανά» και σχολίασα ήδη σε δικό σου ποστ προ ολίγου. Ξέρεις, εμείς οι ΜΗ-εθνικιστές, ΟΤΑΝ μιλήσουμε κατά κάποιου ξένου εθνικισμού, ΜΕΤΡΑΕΙ η γνώμη μας προς τα έξω, γιατί είναι κάτι που δεν θεωρείται αναμενόμενο.

   Με τη διαφορά, βέβαια, ότι επιδίωξή μου είναι η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ αυτού του βασανισμένου λαού, που ζει με… 60 ευρώ μίνιμουμ μεροκάματο και είναι ΕΚΘΕΤΟΣ στην εκμετάλλευση που τον χρησιμοποιεί με τον εθνικισμό σαν «τυράκι». Ο δε αλυτρωτισμός είναι ΤΟΣΟ μεγάλος ώστε μου φαίνεται στα όρια της ψυχοπάθειας πλέον, ή σαν να κυβερνιέται η χώρα τους από τύπους σαν τον κυρ-Τσάπανο.

  11. Κοίτα τι αναφέρει ο Smith για την παγκόσμια κουλτούρα…………

   [ Σε αυτό το σημείο, τελικά, προσκρούουμε στα όρια των ανθρώπινων «κατασκευών» και «αποδομήσεων» – γιατί πίσω από το σχέδιο για μια παγκόσμια κουλτούρα κρύβεται η προκειμένη πως η κουλτούρα αποτελεί ένα κατασκεύασμα της ανθρώπινης φαντασίας και τέχνης, του οποίου πρέπει να «διαβάσουμε» το κείμενο και να αποδομήσουμε τις παραδοχές.
   ΌΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΜΙΑ «ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ», ΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΝΤΕΛΙΓΚΕΝΤΣΙΑΣ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ Η ΠΙΟ ΤΟΛΜΗΡΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ]

   Κατάλαβες τώρα γιατί έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα ΜΌΝΟ ΕΝΑ βιβλίο του Smith και ΔΕΚΑ του Hosbaum ?

  12. Ακρίτα, ΠΡΙΝ απαντήσω για το συναρπαστικό αυτό απόσπασμα που έφερες, οφείλω να σε… ενημερώσω για κάτι που (εν μέρει) σε αφορά. Το σημαντικά κομμάτια σχολίου κάποιου… Τσαπανόφιλου «Κώστα», που βγήκε στο μπλογκ του Χρήστου αλλά η απάντησή μου είναι σε αναμονή – και την αντέγραψα στο τελευταίο σχόλιο του άλλου ποστ εδώ:
   https://omadeon.wordpress.com/2008/05/30/rosetta-stoned/#comment-3505

   Επειδή επείγει να λάβεις γνώση (και αναφέρεται σε σένα αυτός ο Κώστα), να τι είπε (τονισμένα γράμματα δικά μου):

   …δεν μπορώ παρά να εκφράσω την αηδία μου για το ύφος και ήθος των σχολίων που κατακλύζουν το ιστολόγιό σου ακόμα και μετά την απόπειρά σου να τα μαζέψεις.
   […]
   Με τον Ακρίτα από σεβασμό και μόνον σε ορισμένους εκ των συνεργατών του δεν πρόκειται να ασχοληθώ.

   Εβαλα ΜΟΝΟ τα ουσιώδη (το ψέμα ότι «κατακλύστηκε» αυτό εδώ το μπλογκ από… αηδιαστικά σχόλια «ακόμη και μετά την απόπειρα να τα μαζέψω» καθιώς και το (πατερναλιστικό) «δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τον Ακρίτα… κλπ».
   Αν θες να τα δεις τα όλα ή να γράψεις κάτι, συνιστώ το σύνδεσμο:
   https://omadeon.wordpress.com/2008/05/30/rosetta-stoned/#comment-3505
   (όπου υπάρχει και σύνδεσμος στην αρχική συζήτηση).

   Πάμε λοιπόν τώρα στον Smith:
   Για δος μου _πλήρες_ όνομα αν θέλεις, και κάποιους τίτλους. Εχω πρόσβαση σε τεράστια «κρυμμένα αποθέματα» πληροφοριών στο διαδίκτυο και βρίσκω μέχρι και βιβλία ολόκληρα εκεί, αρκετές φορές…

   Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από ιδέες σαν του Smith, ίσως και μέχρι του σημείου να κινδυνεύουν να γίνουν «πλειοψηφική άποψη» στη χώρα. Για μένα αυτές οι ιδέες έχουν ΟΝΤΩΣ κάποιο ποσοστό αλήθειας, αλλά… πολύ μικρό για να έχει πρακτική επίπτωση σε όσα έχουμε να κάνουμε στη ζωή μας, σε όσα εκφράζουμε, δημιουργούμε, κλπ.

   Μετά, ξεκαθάρισα ΗΔΗ στο ποστ και σε σχόλια ότι το θέμα δεν είναι το καπέλλωμα της πολλαπλής κουλτούρας (π.χ. από «σχεδιασμούς Μεγάλων») αλλά η κατανόηση ότι η Πολυπολιτισμικότητα ΔΕΝ είναι κάτι τρομερό ή βλαβερό, αλλά αντίθετα μπορεί να αποβεί και εξαιρετικά θετικό, όπως ακριβώς π.χ. στην Αρχαία Αθήνα, η παρουσία ΠΟΛΛΩΝ ξένων φιλοσόφων ή διανοητών, η πολλαπλότητα απόψεων και δογμάτων, κ.ο.κ. έφερε μάλλον την Αναγέννηση του Χρυσού Αιώνα παρά την παρακμή (από άλλες αιτίες αυτή πολύ αργότερα).

   Αν πρόσεξες το κεντρικό μοτίβο του μπλογκ μου εδώ, είναι ακριβώς «Αναγέννηση Πολλαπλών Μορφών». Πιστεύω ότι… αν τηρήσω αυτό τον τίτλο ακόμη και οι πιο φανατικοί πολέμιοι της Παγκοσμιοποίησης θα το εκτιμήσουν ή και θα ωφεληθούν στο τέλος.

   Δεν αρνούμαι τους σκοτεινούς σχεδιασμούς Μεγάλων Δυνάμεων, ή κάποιων εγκεφάλων / στρατηγών / προπαγανδιστών, απλά τους παρακάμπτω και έχω άλλες προτεραιότητες κατά νου.

   Αλλιώς… αν μπούμε στο μυαλό του κάθε ψυχοπαθή προέδρου ή συνωμότη, θα… αρρωστήσουμε στο τέλος από παράνοια (σαν… γνωστό μας άτομο).

   Η παράνοια κατά της Παγκοσμιοποίησης εξάλλου, την ΩΦΕΛΕΙ με έμμεσο τρόπο, κάνει τις εθνικές κουλτούρες ανορθολογικά αμυντικές και τις εξωθεί σε σφάλματα που τις βλάπτουν. ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφάλαιο αυτό.

   Για μένα, ΑΝ μας… κυνηγάνε, απλά κρατάμε το κεφάλι ψηλά και κάνουμε τη δουλειά μας ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ.

   «Βαδίζετε κάτω από τον ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΗΛΙΟ,
   Η σκιά σας είναι σύμβουλος κακός»
   – είπε κι ο Ελύτης! 🙂

   (ΔΕΝ εξάντλησα το θέμα βέβαια)

   ααααχ…. ΤΙ βρώμικα σχόλια γράφουμε ρε παιδί μου, πρέπει να τα… «μαζέψω»… τσκ, τσκ, τσκ).

  13. βρε συ omadeon δεν θα κάθομαι να ασχολούμε με τους φαντασιόπληκτους.
   Προσπάθησαν τόσο στο phorum.gr αλλά και στο macedoniaontheweb να με διασύρουν λέγοντας ότι είμαι ο προδότης της Ελλάδας και επικεφαλής ή συνεργάτης της αντιμακεδονικής ομάδας.
   Μπορείς εσυ να βγάλεις άκρη ?
   Τα λινκ τα έβαλες και ο καθένας μπορεί να κρίνει όπως νομιζει.
   Που και που διαβάζω τι λένε στου Μόρφου το blog. Χαρισμά του που δέχεται τέτοια ρατσιστοειδή μούτρα.

   όσο για τον Anthony Smith εάν έχεις βιβλία του ή άρθρα του θα με χαραποιούσε να μου τα στείλεις. Ξέρεις το κόστος τους είναι μεγάλο. Δεν μπορώ να αγοράζω και ότι κυκλοφορεί. Άλλωστε και αυτήν την δυνατότητα να είχα πάλι δεν θα το έκανα γιατί θέλω το βιβλίο που πέφτει στα χέρια μου να το διαβάζω και όχι να το ξεφυλλίζω.

   Δεν μπορώ να κρίνω εάν οι ιδέες του Smith είναι η πλειοψηφία στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός εθνοτικός και εθνικός λόγος και τα κείμενα τους θέτουν όρια στις διαφορες εισαγώμενες φαντασιακές «κατασκευές» διότι η μακρά διάρκεια των εθνοτικών ιστοριών μας είναι αυτή ακριβώς που μας παρέχει την γλώσσα αλλά και την κουλτούρα μας μέσα στις οποίες διαμορφώνεται ο ατομικός και συλλογικός μας εαυτός. Είναι δύσκολο να περάσει ο γραμμή του Hosbaum λόγω τωνδιάφορων στοιχείων της πολιτιστικής μας ταυτότητας που ονομάζεται Ελληνικότητα ή Νέος Ελληνισμός.

   Πάντως όπως σου είπα σκοπός του διαλόγου είναι η κατάθεση ιδεων και επιχειρημάτων και όχι να πείσουμε ο ένας τον άλλον. Μιας και έχεις ζήσει στο εξωτερικό το αντιλμβάνεσαι κάπως καλύτερα αυτό παρόλο που ο διάλογος γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο και σαν Νεοέλληνες οδηγούμεθα σε ακρότητες.

   Καληνύχτα

  14. Θα ψάξω Ακρίτα να βρω βιβλία του Anthony Smith και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ θα σε ενημερώσω. Βέβαια, δεν πρόκειται και για πολύ γνωστό συγγραφέα και δεν είναι απαραίτητο ότι υπάρχουν διαθέσιμα σε pdf. Θα σου στείλω προσωπικό αν τα βρω, με τις διευθύνσεις.

   Κατά τη γνώμη μου όμως, κακώς δεν πήρες μέρος στο μπάχαλο του άλλου μπλογκ. Η μη-συμμετοχή σου επέτρεψε να κυριαρχήσει μια «ισορρόπηση» που είναι άκρως τεχνητή. Ο Χρήστος (προφανώς και κουρασμένος) ΔΕΝ πρόσεξε καν ότι η ΕΞΗΣ φράση του «Κώστα» αποτελεί στην ουσία ΟΜΟΛΟΓΙΑ ότι ΕΙΝΑΙ συνεργάτης του Τσάπανου στις πιο απίστευτες παρανοϊκές του ιδέες:

   «Με τον Ακρίτα από σεβασμό και μόνον σε ορισμένους εκ των συνεργατών του δεν πρόκειται να ασχοληθώ.»

   ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ο μάγκας? Οτι αν δεν είχε σεβασμό θα σε έκανε «ντα»?
   Μπαμπάς σου είναι? Λοχαγός? Υπασπιστής του Τσαπανο-στρατεύματος?

   Κάτι ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΟΛΥ, και ακόμη κι εγώ στην αρχή δεν είχα προσέξει τη σημασία αυτής της πρότασης…

   Τείνω να πιστέψω ότι μια σωστή επικοινωνιακή πολιτική στον ψηφιακό διάλογο είναι σχεδόν πάντα η… ακριβώς αντίθετη από αυτή που άλλοι μας εξωθούν να ακολουθήσουμε! Πολύ περίεργα φαινόμενα συμβαίνουν.

   Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση, σε διαβεβαιώ, δεν είναι σωστό να «αποφεύγεις να διαβάσεις καν» κάποιο διάλογο που σε εμπλέκει ή σε αφορά. Αυτή η τακτική είναι ανεπαρκέστατη, πίστεψέ με. Το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μη δημιουργεί ο ίδιος φράγματα στη δική του πληροφόρηση.

   Επίσης ένα άλλο φαινόμενο, κάτι σαν «αξίωμα του ΚυβερνοΔιαλόγου»:
   -ΠΑΝΤΑ οι δαιμονοποιήσεις πετυχαίνουν αν έχουν ένα μόνο (το πολύ δύο) ανθρώπους σαν στόχο. Περισσότεροι από δύο άνθρωποι δεν μπορούν ποτέ να υποστούν επιθέσεις που να έχουν αποτέλεσμα, γιατί συνιστούν ομάδα και η ίδια η πραγματικότητα στον Κυβερνογώρο κατασκευάζεται ομαδικά, όχι ατομικά. Δεν υπάρχει «υλικό στήριγμα» εδώ. Το μόνο στήριγμα είναο ο ΑΛΛΟΣ. Παραδόξως, σχεδόν όλοι επιλέγουμε συνειδητά έναν περίεργο αυτο-αποκλεισμό, κάποια στιγμή, από μέρη όπου ΕΠΡΕΠΕ να είμαστε πολύ περισσότεροι, για να έχουμε αποτέλεσμα.

  15. Δεν είμαι σίγουρος αν όσοι μιλούν μέσα από ΟΛΟΤΗΤΕΣ και ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ εννοούν με τις ίδιες λέξεις, τα ίδια πράγματα.

   ε τότε άνοιξε κάνα λεξικό πριν ανοίξεις το στόμα σου γιατί τάχεις κάνει ρώσικη σαλάτα στο κεφάλι σου.

  16. @ora
   Ω χοχοχοχοχο…
   Ενώ εσείς τα έχετε… παστρικά κι ωραία τακτοποιημένα, τα σκέτα ΑΧΥΡΑ στο… χμ… χώρο της αποθήκης σας, προφανώς, ε; 🙂

   Ειλικρινά, ξέρετε…
   είμαι ΠΑΝΕΥΤΥΧΗΣ που είπατε «ρώσικη σαλάτα» και όχι «μακεδονική». Θα μπλέκαμε με… «εθνικά θέματα», όπως καταλαβαίνετε.

   Η μπορεί να σας έριχνα κανένα… περίεργο σχόλιο και να ΣΑΛΤΑΡΑΤΕ κανονικότατα, με την ηλιθιότητα που φαίνεται να σας διακατέχει.

   Μερικές φορές απορώ ΓΙΑΤΙ οι ηλίθιοι/ηλίθιες (όπως εσείς) είναι όχι απλώς περισσότεροι αλλά ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία, στην Ελλάδα.

   χμ… Ισως και να φταίει η ζέστη.

   Πάντως, σύμφωνα με στατιστικές μελέτης μεγάλης αξιοπιστίας, ο μέσος δείκτης ευφυίας του Ελληνα είναι ΜΟΝΟ 95 (με μέσο όρο το 100) δηλαδή από τη στιγμή που γεννιέται κανείς σε αυτή τη χώρα ΓΙΝΕΤΑΙ βλάκας σε σχέση με πολλούς άλλους λαούς, για κάποιους λόγους που ΜΑΛΛΟΝ δεν είν αι γενετικοί, αλλά ερευνώνται. Ο μέσος όρος του δείκτη ευφυίας των Γερμανών είναι 107 και οι περισσότεροι προηγμένοι λαοί έχουν περάσει πολύ το φράγμα του 100, αλλά οι Ελληνες… ΤΙΠΟΤΑΑΑΑ ακόμη.

   Καλη…νιύχτα σας!

  17. Υ.Γ. Η πλάκα είναι ότι θα μπορούσα ΚΑΛΛΙΣΤΑ να είχα απαντήσει στο άγνωστο αυτό ανώνυμο άτομο ως εξής:

   @ora
   Ευχαριστούμε πολύ, είναι καλή ιδέα τα λεξικά που προτείνετε.

   Η χειρότερη πλάκα είναι το σχόλιο θα μπορούσε ΑΝΕΤΑ να το είχε κάνει π.χ. η μητέρα μου ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο.
   Ε, εκεί ΔΕΝ γελάμε… …ΠΕΝΘΟΥΜΕ.

   UPDATE:Και όμως… τώρα που το σκέφτομαι πιο σοβαρά, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να έκανε ποτέ τέτοιο σχόλιο, ΤΟΣΟ ηλίθιο η μητέρα μου (που δεν ζει βέβαια να μας το πει). Κάποιοι άλλοι συγγενείς ίσως. Ο πατέρας μου (αν είχε δει το θέμα στραβά) ίσως (και πάλι χλωμό το βλέπω)…
   Δηλαδή, ζούμε σε μια χώρα συντριπτικής πλειοψηφίας ΗΛΙΘΙΩΝ. Και φοβούμαστε να τους το πούμε στα ίσα, ΠΟΣΟ ηλίθιοι είναι… (το ότι ΟΛΕΣ οι χώρες είναι περίπου έτσι είναι ΚΑΑΑΠΟΙΑ παρηγοριά, αλλά η Ελλάδα ΣΚΙΖΕΙ, σαν Η ΗΛΙΘΙΟΤΕΡΗ χώρα της Ε.Ε. – επίκειται ποστ γι’ αυτό!) 🙂

  18. Για την βλακεία έχω αναφερθεί…..

   akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/search/label/%CE%92%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1

   ….άλλωστε όλοι βλάκες είμαστε.!!!

  19. @οra
   άαααχ, νάταν ο κόσμος τόσο ΕΥΚΟΛΑ διακριτέος σε ΕΥΚΟΛΕΣ κατηγορίες που να περιγράφονται και στα λεξικά επαρκώς, κύριέ μου/κυρία μου! 🙂

   Δυστυχώς όμως δεν υπακούει η πραγματικότητα τις ΛΕΞΕΙΣ των λεξικών ή των μυαλών μας. Νεσ-πα;

  20. Πολυ χλαπατσας εισαι ρε φιλαρα. Αντε γεια κι απο το πεζοδρομιο ε; Μη σε χασουμε!

  21. Ο,τι πεις, κι εσύ.

   Η αλήθεια είναι ότι κουράστηκα να μάθω τη γλώσσα του πεζοδρομίου και της χλαπάτσας αλλά νομίζω ότι τώρα… παίρνω Αριστα! 🙂

   Οταν κάποιος μου λέει ότι είμαι «βαλτός», «πληρωμένος από αφεντικά προδότης», κ.ο.κ. ΚΑΜΙΑ χυδαιότητα δεν είναι αρκετή. Οχι γιατί είμαι τόσο πολύ «πατριώτης» (ίσα-ίσα βάζω το Δίκαιο και τον Ανθρωπισμό πιο πάνω από όλα τα άλλα)… αλλά γιατί ΔΕΝ βρίσκω καμμία απολύτως λύση στο έντονο πρόβλημα της κυριαρχίας της λάσπης στο διαδίκτυο.

   Επομένως, προτιμώ να ρίχνω ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΕΣ χλαπάτσες που-και-που, ενώ -βέβαια- άλλες φορές μιλάω σαν τον πιο εξευγενισμένο αριστοκράτη.
   Είναι θέμα που θυμίζει στη μουσική τα μπάσσα και τα πρίμα, το μπητ και τη μελωδία, κ.ο.κ.

   Αν κανείς μου τη δώσει έχει να φάει ΤΕΤΟΙΑ χλαπάτσα όση δεν έφαγε στη ζωή του ποτέ μέχρι τώρα.
   Πήγαινε δες το άλλο σχόλιο, όπου απαντώ σε έναν τραμπούκο ακροδεξιό που βρήκε το προσωπικό μου τηλέφωνο και το… ανάρτησε σε φόρουμ (φοιτητικό) με την προτροπή να με ενοχλήσουν ανώνυμα άτομα. Εεε… πήραν τηλέφωνο (σε ένα χρόνο) 4 άτομα
   1) ένας πλακατζής (που ήθελε μόνο γέλιο αλλά υποδυόταν τον «κακό»)
   2) ένας ΣΟΒΑΡΟΣ τραμπούκος, ακροδεξιός
   3,4) δύο άγνωστα άτομα που φάγανε ΤΕΤΟΙΑ χλαπάτσα που το βάλανε γρήγορα στα πόδια κλείνοντας πρώτοι το τηλέφωνο, χωρίς να τολμήσουν να ξαναπάρουν.
   Ιδού η απάντησή μου στον αρχικό τραμπούκο:
   https://omadeon.wordpress.com/2007/06/21/greekflag/#comment-3553

   ΕΤΣΙ είναι τα πράματα. Τώρα βέβαια, ένα πουλάκι μου λέει πως ΔΕΝ χειρίστηκα καλά την κυρία (προηγουμένως) ονόματι «ora». Μπορεί να είναι και γνωστή μου, και νάχει διαφορετική άποψη. Εεεε. ΤΙ να κάνουμε. Δεν είμαστε τέλειοι. Κάποια στιγμή αστοχεύουμε. (Αν και ποτέ δεν ξέρεις ποιός είναι ο άλλος, μπορεί κάλλιστα και να το άξιζε).

   Αυτά (και να’ρχεσαι να τα λέμε, φιλάρααα) 🙂

  22. Έλα Αλέκο…

   Τι εθνικότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος?

   ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ???

   Λυπάμαι πολύ!

   ΧΑΣΑΤΕ

  23. Καλημέρα,
   δυστυχώς ΕΣΥ ΕΧΑΣΕΣ, και επίσης… υποτιμάς τους άλλους.

   ΚΟΜΙΖΕΙΣ ΓΛΑΥΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ή αλλιώς πουλάς πάγο στους… Εσκιμώους) με αυτά που… κοπιάρεις, με copy-paste από το ένα μπλογκ στο άλλο, κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο.

   Εχεις γίνει καθαρόαιμος TROLL της μπλογκόσφαιρας.
   (πήγαινε διάβασε τι σημαίνει η λέξη «troll» στη βικιπαίδεια).

   Σε έχει πιάσει κάποια εμμονή με το θέμα, αλλά στην Ελλάδα -τώρα πια- κάνεις ΖΗΜΙΑ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Το ΞΕΡΟΥΜΕ το θέμα. Και ό,τι μπορεί να κάνει ο καθένας, το έχει ήδη κάνει (κι αν παραστεί ανάγκη, προσωπικά θα συνεχίσω να το κάνω).

   Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι όμως ΤΟΣΟ πολύ ο εντελώς ηλίθιος ακραίος υπερ-εθνικισμός του Γκρουέφσκι και της ξεσαλωμένης ψευτο-κουλτούρας της χώρας του που ξαναγράφει στην Ιστορία στα μέτρα της, ότι δήθεν είναι απόγονοι του Αλεξάνδρου, κλπ.

   Το ΠΟΛΥ μεγαλύτερο (εσωτερικό) πρόβλημα της Ελλάδας είναι κάτι τύποι σαν και ΕΣΕΝΑ, που με τις εμμονές σας, δεν κάνετε τίποτε άλλο από το χειροτερεύετε το πρόβλημα, ενώ μερικοί από σας επιτίθεστε και σε άλλους Ελληνες, βρίζοντάς τους σαν «προδότες» ή «αριστερά προδοτάκια», ή «πράκτορες των Σκοπίων» κ.ο.κ.

   Η χώρα μας ΗΔΗ κάνει ό,τι μπορεί. Αυτό το μπλογκ έχει ήδη ταχθεί υπέρ σύνθετου ονόματος, και έχει επανειλλημένα διακωμωδήσει ΤΟΣΟ τον ακραίο εθνικισμό της FYROM, όσο και τον… δικό μας.

   Αλλά εσύ δεν παίρνεις χαμπάρι τίποτε. Τουλάχιστον, αν είναι να μάχεσαι για το θέμα που σε καίει, πες και κάτι καινούργιο.

   Σόρυ φίλε. Αυτά…

  24. Ενα σοβαρό… ΑΝΕΚΔΟΤΟ περί Πολυπολιτισμικότητας:

   Ερώτηση:
   -Τι φοβάται πιο πολύ ένας λευκός, μέλος της Κου-Κλουξ-Κλαν, που διαβάζει βιβλία κατά της Πολυπολιτισμικότητας , η οποία θα κάνει τις διαφορετικές φυλές και πολιτισμούς έναν ενιαίο «χυλό» της «Νέας Τάξης»?

   Απάντηση
   -Φοβάται μη γίνει μαύρος.

   αντ-ερώτηση:
   -Και γιατί φοβάται μη γίνει μαύρος;

   αντ-απάντηση
   -Φοβάται μη γίνει σαν τους μαύρους, ΔΙΟΤΙ (του) ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ όλοι ΙΔΙΟΙ… 🙂

  25. Ακρίτας έφη

   https://omadeon.wordpress.com/2008/06/01/multi-culture/#comment-3507
   «ΌΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΜΙΑ «ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ», ΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΝΤΕΛΙΓΚΕΝΤΣΙΑΣ…»

   ΟΧΙ, OXI, OXI…
   δεν ξέρω αν αυτό το είπε κάποιος Σμιθ ή κάποιος με… πιστόλι «Smith & Weston» (χεχε)
   αλλά αυτό (ενώ Σίγουρα συμβαίνει ΕΝ ΜΕΡΕΙ, ΚΑΙ αυτό…. π.χ. με τη βίαιη επιβολή ενιαίας Εθνικής γλώσσας σε μειονότητες, κλπ)…
   Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ έθνος (whatever this means) κατασκευάζεται «ΑΝΑΠΟΔΑ«, δηλαδή
   1) Από τα κάτω προς τα πάνω (από τις σχέσεις των ανθρώπων σαν βάση Συλλογικής Συνείδησης)
   και
   2) Από τα μέσα προς τα έξω (από τον Διαπροσωπικό ΧΩΡΟ των ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΟΣΜΩΝ των ανθρώπων, ΠΡΟΣ τις εκδηλώσεις και τις παραδόσεις ή θεσμούς «απ’ έξω»)…

   ΕΤΣΙ αναπτύσσεται π.χ. και η κοινή γλώσσα, εξελισσόμενη μέσω κωδίκων ΟΜΑΔΙΚΗΣ επικοινωνίας και ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ, αέναα μεταβαλλόμενων, κ.ο.κ.

   Η εξουσία απλώς ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ τέτοια φαινόμενα, αποπειράται να τα ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ, να τα τροποποιήσει με βάση τις δικές της φαντασιώσεις και επιδιώξεις…
   αλλά… το «ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΙΚΟ» επίπεδο ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ανάδυσης ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ είναι ΕΞΙΣΟΥ γνήσιο, ΕΞΙΣΟΥ ζωντανό, με ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ λαϊκό… Party!!!

   Don’t join the political party
   Come (with your friends) to the PARTY! ™- DJ Omadeon, DJ John Gavalas, et.al. 🙂

  26. Dennis

   πάααεεει….
   χάλασες κι εσύ,
   σε κάνανε… μινιμαλιστή ! 🙂

   ΠΟΛΥ ωραίο λίνκ, BTW.
   «the oppressive heel of the Black Gay Atheist World Order Government….» a ha ha

  27. http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/04/02/14-2-2008-2/#comment-23123

   Παραθέτω αποσπάσματα 2 παλιών “αριστερών” άρθρων, που όχι μόνο ΑΘΩΩΣΑΝ και επο-ενοχοποίησαν την ακροδεξιά, αλλά την καθαγίασαν και την πρόβαλλαν κιόλας, σαν ΜΟΝΑΔΙΚΗ (ή κύρια) ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ των λαών / εθνών του κόσμου κατά της “Νέας Τάξης”.

   ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ και ΑΔΙΑΒΛΗΤΗ γνώμη για τα αποσπάσματα εξέφρασε ΗΔΗ ο Ομέρ (του «Πόντος-&-Αριστερά), πρόσωπο ΥΠΕΡΑΝΩ ΥΠΟΨΙΑΣ, όταν είπε πως του φάνηκαν “νεοναζιστικά” (κλικ ΕΔΩ) (χωρίς να ξέρει από ΠΟΥ πάρθηκαν)…

   1) (από άρθρο του θύμιου Παπανικολάου)

   “Οι «ακροδεξιές» ομάδες κάτω από το μαστίγιο της πραγματικότητας μεταλλάσσονται σε όλα τα επίπεδα. Η σκέψη τους έχει γίνει διαλεκτική, αγωνιούν για τα προβλήματα της κοινωνίας και ο λόγος τους απομακρύνεται από τα ιδεολογικά κλισέ του παρελθόντος και από τον προφητικό και αφοριστικό λόγο των φασιστικών καθεστώτων….”


   2) (άρθρο Ιάσονος Αναγνώστου “ο μπαμπούλας του Εθνικισμού”)

   «…Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι στην εποχή της κατάργησης των εθνικών συνόρων, ο Εθνικισμός προβάλλει υπό την φυσιολογική του μορφή ως η μοναδική μορφή Αντίστασης στο κοσμοπολιτισμό της παγκοσμιοποίησης γι’ αυτό και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο των υποτακτικών της. Εκείνο, ωστόσο, που είναι άδικο, είναι να «χρεώνουμε» στον Εθνικισμό τις συνέπειες των πράξεων του καπιταλιστικού Ιμπεριαλισμού (που στην ουσία και στις διακηρύξεις του είναι αντεθνικός). Όλα τα δεινά της ιστορίας προέρχονται, όχι από τον Εθνικισμό, αλλά από την προσβολή του. Όταν υπάρχει σεβασμός στην εθνική ιδιαιτερότητα και στην γη κάθε λαού, τότε ο Εθνικισμός γίνεται πηγή πνευματικών αξιών. Όσο δεν υπάρχει Ιμπεριαλισμός, ο Εθνικισμός δεν υποχρεώνεται σε αναμέτρηση. Κι όσο δεν υπάρχει εθνική αλλοτρίωση από εισροές ξένων, ο Εθνικισμός δεν αμύνεται»

   ΕΠΕΙΓΟΝ:
   – Σκαναρισμένο χρειάζομαι το ΔΕΥΤΕΡΟ άρθρο, του Ιάσονος Αναγνώστου “Ρεσάλτο” Ιαν. 2007, τίτλος “ο μπαμπούλας του Εθνικισμού”.

   Διότι…
   Πολλοί νεοναζιστές (και το ΛΑΟΣ) αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο ξανά και ξανά. Ηταν το ΘΕΜΕΛΙΟ της “προσέγγισης”, μεταξύ ακροδεξιάς και Ρεσάλτου (με τον Αδωνι Γεωργιάδη να διαφημίζει το περιοδικό στην τηλεοπτική του εκπομπή, με αρθρογράφους ΑΠΟ τις “Ελληνικές Γραμμές” να γράφουν ΚΑΙ στο Ρεσάλτο, κ.ο.κ.)

   ΟΛΑ αυτά γινόντουσαν κάτω από τη μύτη μας, μια εποχή που… είχαμε όλοι στρέψει το βλέμμα στην “λαϊκή κινητοποίηση” για το (ηλίθιο) βιβλίο της Ρεπούση, κι έτσι πέρασαν εντελώς ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ στους πολλούς (και σε μένα επίσης).

   (κατά τα άλλα, ας ασχοληθεί κανείς με το… αν είπε ή δεν είπε και σούπα μούπες…)

   Σχόλιο από omadeon | Ιουλίου 14, 2009

  28. Θενκς Ντέννις Τρομερέ…
   ΤΡΟΜΕΡΟ άρθρο, ΠΟΛΥ βαθυστόχαστο,
   αλλά ΚΑΙ… θεάρεστον,
   π.χ. απόσπασμα,
   (όπου σημειώστε: NF=National Front, νεοναζιστική οργάνωση)

   …I joined the NF because I found myself in agreement with two main principles: Popular Rule and Distributism. The former is a socio-political system based upon Muammar al-Qathafi’s The Green Book (1977), advocating the establishment of decentralised area and regional committees in accordance with the authority of the people. The latter is an economic current which was originally started by Hilaire Belloc (The Restoration of Property, 1936) and G.K. Chesterton (The Outline of Sanity, 1926), two giants of English literature who converted to Catholicism and forged their unique alternative to Capitalism and Marxism from the key papal encyclicals of Leo XIII (Rerum Novarum, 1831) and Pius XI (Quadragesimo Anno, 1931).
   My acceptance of the NF’s more prominent stance on racial separation developed much later, although by this time I had accepted that the universe is governed by Natural Order and, therefore, that multi-racialism was – and remains – disastrous for the whole of humanity. This belief was further strengthened by my conversion to Catholicism in 1987….

   Ζήτω η Αρνηση του Ολοκαυτώματος,
   Χέηλ Αχμανινετζάντ (Sieg Heil) 😆
   Παντού υπάρχει ένας… ΜΥΘΟΣ
   (κι ένας… ΠΑΠΑΣ ή ΜΟΥΛΑΣ)
   (το ανωτέρω κείμενο είναι Φαιοκόκκινο,
   ΤριτοΘεσιακό και…. νεο-ναζιστικό)
   http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/04/02/14-2-2008-2/#comment-23127
   Σχόλιο από omadeon | Ιουλίου 14, 2009

  29. Δείτε ΚΑΙ αυτό
   http://www.geocities.com/anaxfiles/forum/multiculturalism.html

   Για να φάτε καλά, To ΜΕΝΟΥ του εστιατορίου μας περιλαμβάνει τα εξής… εδέσματα:

   1) PIZZA ROMANA PUTANESKA
   (“Η κατάρρευση του «Πολυ-πολιτισμού»” – 2005, “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ”)

   2) PIZΖA DOLCE DI DUCE
   (*“Το τέλος του πολυ-πολιτισμού”, του Χρήστου Χαρίτου μέλους της Διευθύνσεως Επικοινωνίας του ΛΑ.Ο.Σ., 2 Σεπτεμβρίου 2005)

   3) PIZZA PROSCHUTTO DEL MONDO ALA GRECA
   (“Μετανάστευση και Πολυπολιτισμικότητα: τα λάθη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς”, του Γιάννη Κολοβού – περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ, 30. Σεπτεμβρίου 2007)

   κλπ. (και άλλα εκλεκτά φαγητά από μάγειρες του ΛΑ.ΟΣ. και του «Ρεσάλτο»)

   Δεχόμαστε παραγγελίες και δια τηλεφώνου.
   Πολυ-πολιτισμική Κουζίνα “Η ηρωϊκή Αγελάς”

   Σχόλιο από omadeon | Ιουλίου 14, 2009

   __________
   […]
   Για επιδόρπιο… Δοκιμάστε ένα ΥΠΕΡΟΧΟ παγωτό
   με ΑΙΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: http://www.tvxs.gr/v16239

   (και δια βρυκόλακες ειδικά ενισχυμένο με αίμα ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ)

   Σχόλιο από omadeon | Ιουλίου 14, 2009

  30. http://www.geocities.com/anaxfiles/forum/aristera.html

   Όαση στην έρημο της Αριστεράς αποτελεί ο ΛΑ.Ο.Σ, που δημιουργεί ένα ΜΕΤΩΠΟ εθνικής αντιπολιτεύσεως-αντιστάσεως, τόσο πολιτικά όσο και ιδεολογικά-πνευματικά. Γι’ αυτό τον λόγο, ο ΛΑ.Ο.Σ αποτελεί την μοναδική σοβαρή απειλή στο σημερινό ανθελληνικό πολιτικό κατεστημένο. Διότι ξέρουμε ποιοι μας κυβερνούν και οι … κυβερνώντες γνωρίζουν ότι ξέρουμε την «ιδεολογική τους καταγωγή και αποστολή»!
   Εκαστος εφ’ ώ ετάχθη, σε μία μάχη όπου διακυβεύεται το έθνος και ο πολιτισμός μας...

   (Link + quote από DennisV, ιδιωτικά)

  31. ΟΡΙΣΤΕ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΑΙΟΚΟΚΚΙΝΗ ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ

   http://www.geocities.com/anaxfiles/forum/index.html

   Σχόλιο από omadeon | Ιουλίου 14, 2009

   Και (τέλος) ΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ
   το ΚΛΕΙΣΤΟ “CLUB ΕΚΛΕΚΤΩΝ” (my ass)
   από όπου γίνεται ο “ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ”
   ΟΟΟΟΟΛΩΝ αυτών…
   (που μας τα πρήξανε χρόοοονια και χρόοοονια…)

   http://clubs.pathfinder.gr/patr_symmaxia

   ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΟΝΟ ΣΕ “ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ”…
   ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ λιγάκι…

   ΑΝΟΙΧΤΕ ΔΙΑΠΛΑΤΑ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ
   ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΣΠΑΣΟΥΜΕ
   ρεεεεεεεεεεε

   Σχόλιο από omadeon | Ιουλίου 14, 2009

  32. Επιπλέον…
   διαρεεύσαν ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΝ μυστικόν έγγραφον του εν λόγω Εθνικού Απελευθερωτικού Μυστικού Πυρήνος έλαβεν την τιμήν να ανακοινώσει, προς υμάς, τα εξής:

   ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ, Η ΚΑΤΑΞΕΚΩΛΙΑΣΜΕΝΗ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΗ ΣΕΛΗΝΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣΩΝΙΚΗ ΥΠΕΡΣΤΟΑ «HONG», ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΣΙΤΟΥΣ ΚΤΗΝΩΔΕΙΣ ΧΑΜΕΡΠΕΙΣ ΑΙΜΟΔΙΨΕΙΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

   ΟΙ ΝΕΚΡΟΣΙΤΟΙ ΚΤΗΝΩΔΕΙΣ ΧΑΜΕΡΠΕΙΣ ΑΙΜΟΔΙΨΕΙΣ ΔΟΥΛΟΙ. ΤΟ «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ», ΤΑ ΚΡΟΝΙΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ, Η ΘΕΟΣΟΦΙΚΗ ΜΑΣΩΝΙΑ, Η ΘΕΟΣΟΦΙΚΗ ΜΑΣΩΝΙΚΗ ΟΜΑΣ «ΕΨΙΛΟΝ», ΟΙ ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΕΣ ΜΑΣΩΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΟΙ», ΤΟ ΘΕΟΣΟΦΙΚΟ ΜΑΣΩΝΙΚΟ «ΤΑΓΜΑ ΚΡΙΝΑΕΤΩΝ», ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Η «17 ΝΟΕΜΒΡΗ», ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΟΤΡΟΤΣΚΙΚΟΥ Π.Α.Κ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΤΟ ΘΕΟΣΟΦΙΚΟ ΜΑΣΩΝΙΚΟ ΛΑ.Ο.Σ..

   ΑΥΤΟΙ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΕΒΡΑΙΟΥ ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΗ ΜΑΣΩΝΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΦΟΥΡΑΚΗ, ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΞΕΚΩΛΙΑΣΜΕΝΗΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΗΣ ΣΕΛΗΝΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣΩΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΣΤΟΑΣ «HONG», ΗΤΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙ ΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΘΕΟΣΟΦΙΚΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΟΕΒΡΑΙΟΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΘΕΟΣΟΦΙΚΩΝ ΜΑΣΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ «ΕΨΙΛΟΝ» – «ΟΛΥΜΠΙΟΙ» – «ΤΑΓΜΑ ΚΡΙΝΑΕΤΩΝ», ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΕΒΡΑΙΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΘΕΟΣΟΦΙΚΟΥ ΜΑΣΩΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟΝ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΑΝΑΦΛΕΞΕΩΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΠΟΛΕΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΟ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΕΣ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΕΣ ΣΑΥΡΕΣ.

   OI ANΩΘI ΣXEΔIAΣMOI THΣ KINEZOKINOYMENHΣ EBPAΪKHΣ MOSSAD, THΣ KINEZOEBPAIOKINOYMENHΣ N.S.A. KAI THΣ KINEZOEBPAIOKINOYMENHΣ ΘEOΣOΦIKHΣ MAΣΩNIAΣ, EXOYN AMEΣH ΣXEΣH ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΩΣ ΜΥΣΤΙΚΗ EΠIΣKEΨH TOY ΕΒΡΑΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΗ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2006, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΞΕΚΩΛΙΑΣΜΕΝΗΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΗΣ ΣΕΛΗΝΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣΩΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΣΤΟΑΣ «HONG», ΔΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ.

   OI ANΩΘI ΣXEΔIAΣMOI THΣ KINEZOKINOYMENHΣ EBPAΪKHΣ MOSSAD, THΣ KINEZOEBPAIOKINOYMENHΣ N.S.A. KAI THΣ KINEZOEBPAIOKINOYMENHΣ ΘEOΣOΦIKHΣ MAΣΩNIAΣ, EXOYN AMEΣH ΣXEΣH ME THN ΣYNEXH ΛYΣΣΩΔH ΠPOBOΛH TOY TOYPKAΛBANOY ΘEOΣOΦIΣTH MAΣΩNOY ΓEΩPΓIOY KAPATZAΦEPH AΠO TA M.M.E. (MEΣA MAZIKOY EYNOYXIΣMOY), O OΠOIOΣ EINAI APXHΓOΣ TOY MIΣEΛΛHNIKOY ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ NEOBYZANTINOY ΘΕΟΣΟΦΙΚΟΥ ΜΑΣΩΝΙΚΟΥ ΠOΛITIKOY KOMMATOΣ-ΣΤΟΑΣ ΛA.O.Σ., TO OΠOION EINAI O ΠOΛITIKOΣ ΦOPEAΣ TΩN KATAΞEKΩΛIAΣMENΩN KINEZOEBPAIOKINOYMENΩN MAΣΩNIKΩN ΠAPAΣTPATIΩTIKΩN XPIΣTIANOΔΩΔEKAΘEΪΣTIKΩN ΠPAΞIKOΠHMATIKΩN OMAΔΩN «EΨIΛON» – «OΛYMΠIOI» – «TAΓMA KPINAETΩN».

   Πηγή
   http://web.archive.org/web/20080213235307/http://www.e-e-e.gr/

   (φακελλωμένη μέσω του… νεοταξικού http://www.archive.org – από το οποίον -ως γνωστόν- τίποτε δεν γλυτώνει….)

  33. http://www.geocities.com/anaxfiles/forum/ethnic2.html

   Το δραμα ενος Ελληνα «πατριωτη» που ντρεπεται να πει «Δες θα γινεις Ελληνας ποτεεεε (Εισαγετε φυλη)». Τωρα ομως η καταπιεση της πολυπολιτισμικης κοινωνιας θα τελειωσει. Πλεον θα υπερηφανευομεθα για τον «πατριωτισμο» μας. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΚΡΙΝΑΕΤΙΝΑΣ ΓΙΟΙ.

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s