Τα στοιχεία μιας συνήθους πολιτικής συκοφαντίας -Ιός της «Ε»

Classical Definition of KnoImage via Wikipedia

Ο blogger «Φιλοπατρία», συγκρατημένος σε ύφος και σε περιεχόμενο, τακτικός σχολιαστής στο blog του (συμπαθή και σε μένα) Χρήστου Μόρφου, έχει γράψει πολλά ενδιαφέροντα ποστ που διαβάζω κατά καιρούς (για διεθνή πολιτική και όχι μόνο). Π.χ. το ποστ του «Τζώρτζ Σόρος, κερδοσκόπος και φιλάνθρωπος» το θεωρώ ισορροπημένο, συγκρατημένο σε ύφος και πολύ κατατοπιστικό, γεμάτο έγκυρα (από ό,τι γνωρίζω) σημαντικά στοιχεία. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φανατισμένος (κατά του Σόρος) για να το εκτιμήσει και να το αξιοποιήσει π.χ. σαν αφετηρία για άλλες αναζητήσεις.

Παρόλ’ αυτά, όπως είναι φυσικό, δεν συμφωνώ πάντα, με όλα όσα διαβάζω στον «Φιλοπατρία».

Επίσης, ορισμένα link που έχει στο blog-roll του, μου προξενούν αηδία (bliah….)

Ακόμη περισσότερη αηδία νιώθω για ορισμένα είδη κειμένων (γραμμένων από άλλους – συνήθως), τα οποία μερικές φορές ο «Φιλοπατρία» αναρτά και δηλώνει σύμφωνος μαζί τους. Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

“Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι”

(αναδημοσίευση άρθρου κάποιου Νίκου Πικρού από το «Ρεσάλτο» -που αντιπαθώ).

Περίπου στη μέση αυτού του άρθρου, που ξεκινάει με ένα πολύ γνώριμο, και (κατά τη γνώμη μου) πολύ αμφιλεγόμενο (έως πολύ επικίνδυνο) τσουβάλιασμα ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων, που τις παρουσιάζει σαν πολλαπλές όψεις ενός Ενιαίου «Νεοταξίτικου» φαινομένου… έφτασα και στην εξής καταγγελτική παράγραφο:

[…]

Ισραήλ: Εδώ οι «Ιοί» μεροληπτούν σκανδαλωδώς υπέρ του Ισραήλ και καθαγιάζουν το έγκλημα κατά των Παλαιστινίων. Και για να το πετύχουν αυτό ακροβατούν ανάμεσα στη βαρβαρότητα του Ισραήλ και τις απελπισμένες πράξεις βίας των Παλαιστινίων, αναπαράγοντας όλα τα ύπουλα ιμπεριαλιστικά ιδεολογήματα του «νόμου και της τάξεως» που είναι επενδυμένα με τη μικροαστική ηθική της «μη βίας». Όταν όμως εξισώνεις τη βία των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας με τη βία και τρομοκρατία του Ισραήλ τότε είσαι (ανεξάρτητα από τις ανθρωπιστικές σου ρητορείες) με το ιμπεριαλιστικό Ισραήλ. Εδώ διώκεται βάναυσα και δολοφονείται ένας λαός και οι «αριστεροί» προπαγανδιστές της Νέας Τάξης μας πιπιλίζουν τις γλυκερές ανθρωπιστικές ηθικολογίες: «Ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον γιατί και οι δυο πολτοποιούν την έννοια της ανθρωπιάς»…

Ε, λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, ακριβές.

Ισα-ίσα, με ελάχιστη έρευνα, μπορεί και να αποδειχτεί ψευδέστατο – νομίζω.

Από όσα γνωρίζω μέχρι τώρα, κι από μακροχρόνια εμπειρία σαν τακτικός αναγνώστης του «Ιού» της «Ε» (με τον οποίο δεν συμφωνώ σε όλα, αλλά σε πολλά ή στα περισσότερα) η παράγραφος αυτή είναι ασύστολα συκοφαντική.

Πρώτα-πρώτα, η καταγγελτική παράγραφος αποτελεί εκ διαμέτρου διαστρεβλωτική αντιστροφή της συνολικής προσωπικής εντύπωσης που έχω αποκομίσει από τα δημοσιεύματα του «Ιού» της «Ε» (μετά από αναγνώσεις των περισσότερων, επί σειρά ετών).

 • ΔΕΝ μπορώ να πιστέψω -κατ’ αρχήν- ότι είμαι τόοοσο πολύ στραβός ώστε να μην βλέπω και να μην είδα ποτέ, ούτε κατά διάνοιαν κάτι που να πλησιάζει έστω αμυδρά, την προηγούμενη παράγραφο.

Αλλά… επειδή ΔΕΝ θεωρώ τον εαυτό μου Αλάθητο Πάπα, έκανα σήμερα το πρωΪ μια έρευνα, μέσω του ίδιου του site του Ιού (και τον Γκούγκλη) για να ερευνήσω ΟΛΑ όσα έγραψε ο «Ιός» κατά καιρούς γύρω από το θέμα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Ε, δεν ανακάλυψα (μέχρι στιγμής) απολύτως τίποτα που να επιβεβαιώνει τις «καταγγελίες» που είδατε. Ισα-ίσα, ο «Ιός» παραμένει σταθερός και αυστηρός πολέμιος της κατοχής της Παλαιστίνης, πολέμιος του Ισραήλ (ως κράτους με απαράδεκτη ρατσιστικη πολιτική κατά των Παλαιστινίων), πολέμιος των βασανιστηρίων (ιδίως του Ισραήλ αλλά φυσικά όχι μόνο), κ.ο.κ.

Το μόνο «ατόπημα» (my ass) του «Ιού», είναι ότι (επίσης) αντιμάχεται (ΠΟΛΥ σωστά) ορισμένες ακραίες συνομωσιολογικές θεωρίες που αποδίδουν τις αιτίες για ΟΛΑ τα προβλήματα του πλανήτη σε μια μυστική Σιωνιστική συνομωσία. Αυτό δεν τον εμποδίζει όμως, να καταγγέλλει ανοιχτά τον Ισραηλινό και -γιατί όχι- Εβραϊκό υπερ-εθνικισμό ή ιμπεριαλισμό. Απλά δεν πέφτει ποτέ στή γνωστή παγίδα του αντισημιτισμού. Τουλάχιστον… αυτή είναι η δική μου εντύπωση. Είδα ΠΟΛΛΑ link. Κράτησα και μερικά σαν σημειώσεις που παραθέτω.

Στο τέλος όμως… βαρέθηκα!

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ βαρέθηκα!

Διότι… ιδιαίτερα μετά τις επανειλλημένες βρισιές και συκοφαντίες που έχω φάει στη μάπα εγώ ο ίδιος τον τελευταίο καιρό, από ακραίους εθνικιστές και «κυνηγούς προδοτών» (που έφτασαν στο σημείο να πουν το απίστευτο «Ο Omadeon θέλει μια ΣΦΑΙΡΑ στο κεφάλι και ΦΤΥΣΙΜΟ»), ΔΕΝ έχω και πολλή διάθεση να συνεχίσω να ψάχνω ψύλλους στα άχυρα, προκειμένου να δικαιώσω τα σκάγια και τις σφαίρες που έχουν εξαπολυθεί παντού -τώρα πια- ακόμη και σε… μένα τον ίδιο.

 • Δεν είμαι παρά ένας μαθητής στην Ιστορία, κι ένας απλός αναγνώστης του «Ιού», τίποτε παραπάνω. Δεν τον θεωρώ αλάθητο. Θεωρώ τον εαυτό μου ατελέστατο.

 • Πιστεύω ότι στις εκτιμήσεις που κάνει ο «Ιός», αρκετές φορές υπερβάλλει, και μερικές φορές -μάλιστα- λαθεύει με ολέθριες συνέπειες (π.χ. στο ότι υποτιμά τον Σλαβομακεδονικό υπερ-εθνικισμό).

 • Αλλά μπορώ να πω ότι στα στοιχεία που μαζεύει και ότι στην Ιστορική και Πολιτική ενημέρωση που κάνει, είναι -συνήθως- («to the best of my knowledge«) 100% άψογος.

Αν έχετε αντιρρήσεις, φέρτε τις εδώ και τις συζητάμε!

MΗ μου φέρετε όμως άλλες παπαριές, ΔΕΝ αντέχω άλλο…

 • Και ΙΔΙΩΣ, ΜΗ ΜΟΥ ΕΡΘΕΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΑΣΧΕΤΑ ΘΕΜΑΤΑ (που ΔΕΝ αφορούν την ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ καταγγελία ότι ο Ιός στηρίζει το Ισραήλ, ή ότι «εξισώνει Ισραήλ και Παλαιστίνιους»).
 • ΔΕΝ θα συζητήσω για Μακεδονίες, Μπασταρδονίες, Ρωσικές (και Ποντιακές) Σαλάτες, Αγγούρια από Μελιγαλά και άλλα…. ζαρζαβατικά. ΚΑΝΩ… ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ και θα τα αποφύγω όλα αυτά.

Ορίστε λοιπόν ο Ιός σαν «υπέρμαχος του διεθνούς Σιωνισμού» (my ass)…

Οι νέοι «φίλοι» του Ισραήλ – α

Ξεχάστε όσα ξέρατε για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Ενας μετά τον άλλον οι πολιτικοί της εκπρόσωποι σπεύδουν να δηλώσουν εμπράκτως τα φιλοϊσραηλινά τους αισθήματα. Ο αντισημιτισμός δεν είναι πλέον της μόδας. Πρόκειται άραγε για δομική μεταστροφή ή για συγκυριακό φαινόμενο;…

Οι νέοι «φίλοι» του Ισραήλ – β

Οι δύο φίλοι καταλήγουν βέβαια στην άρνηση του Ολοκαυτώματος. Ξεκινά ο Καρατζαφέρης με την αναφορά σε κάποιο βιβλίο «εμπειρογνώμονα» που λέει ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν χτισμένοι με μονότουβλα, άρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Πλεύρης: «Οι φούρνοι κι αυτά χτιστήκαν το 1948, το λένε οι ίδιοι. Εδώ υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του χωρίου Αουσβιτς να φτιάξουμε ένα στρατόπεδο με φούρνους και τέτοια για λόγους τουριστικούς».

Το χιούμορ Πλεύρη-Καρατζαφέρη σπάει κυριολεκτικά κόκαλα…

Η πατρίδα αναβάλλεται; – β

…Η πιο σοβαρή όμως πτυχή της ισραηλινής καταστολής αφορά τη συνεχιζόμενη ευρύτατη χρήση βασανιστηρίων. Ως γνωστόν, το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα του κόσμου της οποίας η νομοθεσία επιτρέπει ρητά στα σώματα ασφαλείας την «άσκηση σοβαρής σωματικής πίεσης» εις βάρος των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Οι σχετικές διατάξεις θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 1987 κι αναθεωρήθηκαν προς το χειρότερο το 1994. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 800 Παλαιστίνιοι βασανίζονται κάθε χρόνο από τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) και, σε μικρότερο βαθμό, το στρατό. Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, αυτή η «άσκηση πίεσης» κατέληξε στο θάνατο του ανακρινόμενου

Οι γυναίκες ενός άλλου Ισραήλ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ τις βλέπουμε στην κορυφή διαδηλώσεων και πορειών, κάποτε αμιγώς Ισραηλινών, συνήθως ισραηλινό-παλιστινιακών, να καταγγέλλουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Σαρόν και να απαιτούν την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα Κατεχόμενα…

Ο άγνωστος σιωνισμός – β

…Η έκδοση των «Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών», ενός δημιουργήματος της τσαρικής Ασφάλειας με σκοπό τη συκοφάντηση των επαναστατών του 1905, θα προσφέρει σύντομα σ’ αυτή τη θεωρία το ευαγγέλιό της (βλ. αναλυτικά Ιός 17.9.1995)…

…Η σημαντικότερη εκδήλωση αντίστασης εκ των ένδον στην επιχειρούμενη εθνοκάθαρση των κατεχόμενων παλαιστινικών εδαφών από τον ισραηλινό στρατό υπήρξε η φετινή δήλωση 52 εβραίων στρατιωτών ότι αρνούνται να υπηρετήσουν στα Κατεχόμενα…

ΤΕΛΟΣ.

ΒΑΡΕΘΗΚΑ. ΟΥΣΤ σε ΚΑΘΕ συκοφάντη, σε όποια παράταξη κι αν ανήκει.

Αν θέλετε να συνεχίσετε να ψάχνετε (σοβαροί και μη-σοβαροί), ιδού ο σύνδεσμος:

http://www.google.com/search?ie=windows-1253&oe=windows-1253&q=%C9%F3%F1%E1%DE%EB&btnG=Google+Search&domains=www.iospress.gr&sitesearch=www.iospress.gr

Μάθετε να μιλάτε με ΣΤΟΙΧΕΙΑ και όχι με ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΕΣ του ΑΕΡΑ,

Και… (όσοι είστε καράβλαχοι και συκοφαντείτε… ΑΚΟΜΗ κι εμένα) ...ΜΗΝ έρθετε εδώ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟ και ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, γιατί θα πεταχτείτε ΑΜΕΣΩΣ ΕΞΩ.

Reblog this post [with Zemanta]

19 comments

 1. Ο Ιος υπερ του Ισραήλ; Καν η όποια απέχθεια του για τον αντισημιτισμό περιορίζεται στο ΛΑΟΣ και τον κ.Πλεύρη και αγνοεί τις όποιες άλλες εκδηλώσεις.

 2. @Abravanel Καλημέρα

  Ε, ναι.

  ΠΛΗΡΗΣ αντιστροφή της αλήθειας.

  ΤΟΣΑ άλλα θα μπορούσαν να πουν (και είπαν)…

  Αλλά ΟΧΙ αυτό.

  Υ.Γ. Βέβαια, αυτές οι συκοφαντίες προέρχονται από ένα περιοδικό, το οποίο… ΔΙΑΦΗΜΙΖΕ ο Γεωργιάδης στην τηλεόραση του Καρατζαφέρη. Προφανώς δεν άρεσαν τα ακλόνητα στοιχεία για τον αντισημιτισμό του τελευταίου (και του Πλεύρη).

  Υ.Γ.2
  Είπες «η απέχθεια του Ιού για τον αντισημιτισμό περιορίζεται στον Πλεύρη και στον Καρατζαφέρη», και -φυσικά- ξέρεις _τόσα_ άλλα δείγματα αντισημιτισμού, που π.χ. εγώ δεν τα ξέρω.

  Αλλά… ιδού η απόδειξη της ασύστολης συκοφαντίας: Αυτό που είπες, ΑΥΤΟ το παράπονο των Ελλήνων Εβραίων. Ακόμη και η Ιστορία της Θεσσαλονικης θα πρέπει να παραχαραχτεί, για παράδειγμα.

  Κατά τα άλλα «δεν πρέπει να προξενούμε ενοχικά σύνδρομα στον Ελληνικό λαό» (λέει ένας άλλος).

  ΠΟΙΑ ενοχικά σύνδρομα? Σε ποιόν? ΤΙ λέμε τώρα…

  Δυστυχώς η ακραία συκοφαντία έχει γίνει Εθνικό Σπορ για _ορισμένους_.

  Ορίστε και η ασύστολη διακωμώδηση ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ, που κάποιοι γελάνε με τους βασανισμούς και μοιράζουν τα βίντεο των βασανιστών της ασφάλειας ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ, αντί να ντραπούν μ’ αυτά που έγιναν:
  http://theamapati.wordpress.com/2008/03/13/130308/#comment-20341
  http://theamapati.wordpress.com/2008/03/13/130308/#comment-20296

  Υ.Γ.3 Για όσους αηδιάζουν με το επίπεδο εκείνης της συζήτησης, δείτε ποιός και πως άρχισε, ΕΔΩ:
  http://theamapati.wordpress.com/2008/03/13/130308/#comment-20154

 3. Ιδού κι ένα ακόμη δείγμα… «ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ» (χαχα), από τον «Ιό»:
  «Μια υποδειγματική εθνοκάθαρση;»
  http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040516a.htm

  Εκτός από τις επιμέρους λεπτομέρειες αυτού του διωγμού, ο Μόρις τεκμηρίωσε ένα ακόμη, καθοριστικό σημείο: τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του σιωνιστικού κινήματος -αφηρημένα από το 1885, με κάθε λεπτομέρεια από το 1937 και μετά- γι’ αυτό το εθνολογικό ξεκαθάρισμα της υπό ίδρυση πατρίδας. «Αν δεν καταφέρουμε ν’ απομακρύνουμε τους Αραβες από ανάμεσά μας, όταν μια βασιλική επιτροπή το εισηγείται αυτό στην Αγγλία, και να τους μεταφέρουμε σε μια αραβική περιοχή», σημείωνε λ.χ. χαρακτηριστικά στο προσωπικό του ημερολόγιο ο Μπεν Γκουριόν (12.7.37), «δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε εύκολα μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, όταν τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα προστατεύονται κι ολόκληρος ο κόσμος, ο ανταγωνιστικός προς εμάς, θα περνάει από κόσκινο τη συμπεριφορά μας απέναντι στις μειονότητες. Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει τώρα – και το πρώτο βήμα, ίσως το καθοριστικό, είναι να προετοιμαστούμε για την
  υλοποίησή του».

  «Αν με ρωτάτε κατά πόσο υποστηρίζω τη μεταφορά και εκδίωξη των Αράβων από τη Δυτ. Οχθη, τη Γάζα κι ενδεχομένως από τη Γαλιλαία», εξηγεί ο Μόρις στο συνομιλητή του, «λέω όχι αυτή τη στιγμή. Κάτω από τις παρούσες περιστάσεις, δεν είναι ούτε ηθικό ούτε ρεαλιστικό. Ο κόσμος δεν θα το επέτρεπε, ο αραβικός κόσμος δεν θα το επέτρεπε, θα κατέστρεφε την ισραηλινή κοινωνία εκ των ένδον. Κάτω όμως από άλλες περιστάσεις, που θα έχουν χαρακτήρα Αποκάλυψης και που ενδέχεται να υπάρξουν σε πέντε ή δέκα χρόνια, μπορώ να το δω

  […]

  Οχι πια «μισή δουλειά»

  Το αποκορύφωμα της στροφής του Μόρις ήρθε με μια πολυσέλιδη συνέντευξή του στην προοδευτική «Χαάρετζ» (9.1.04). Εκεί, υιοθετεί όλο το οπλοστάσιο των ρατσιστικών ιδεολογημάτων σχετικά με τη «σύγκρουση πολιτισμών», τη δομική «βαρβαρότητα» του αραβικού κόσμου, ακόμη και το «λάθος» της Δύσης να επιτρέψει την «διείσδυση κι εγκατάσταση Μουσουλμάνων» στο εσωτερικό της. Οι δε Παλαιστίνιοι, «είναι μια κοινωνία άρρωστη, που έχει μετατραπεί σε σίριαλ κίλερ» και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα: «με φυλάκιση ή εκτέλεση».

  Οσο για τις ιστορικές αναλογίες που επιστρατεύει, αυτές δύσκολα διακρίνονται από το συνηθισμένο διαχρονικό τσαλαβούτημα της παγκόσμιας ακροδεξιάς: «Κάτι παρόμοιο συνέβη στη Ρώμη. Αφησαν τους βαρβάρους να μπουν, κι αυτοί ανέτρεψαν την Αυτοκρατορία εκ των ένδον. […] Ακριβώς όπως οι Σταυροφόροι, είμαστε το ευάλωτο παρακλάδι της Ευρώπης σε τούτο το μέρος».

  Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται στο «διά ταύτα»: την ανοιχτή επαγγελία μιας μεσοπρόθεσμης «οριστικής λύσης» του παλαιστινιακού με την εκδίωξη του συνόλου των Αράβων της περιοχής (τόσο του παλαιστινιακού πληθυσμού των Κατεχόμενων όσο και των ισραηλινών πολιτών αραβικής καταγωγής) από τα εδάφη που σήμερα κατέχει το σιωνιστικό κράτος. Ετσι ώστε η εθνοκάθαρση του 1948 να βρει την τελική της δικαίωση:

  «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τους βιασμούς και τις σφαγές. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου. Ομως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, η εκδίωξη δεν συνιστά έγκλημα πολέμου. Δεν νομίζω ότι οι διωγμοί του 1948 ήταν εγκλήματα πολέμου. Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αβγά. Πρέπει να λερώσεις τα χέρια σου. […] Υπάρχουν περιστάσεις την Ιστορία που δικαιολογούν την εθνοκάθαρση. Το κράτος του Ισραήλ δεν θα είχε γεννηθεί χωρίς τον ξεριζωμό 700.000 Παλαιστινίων. Ως εκ τούτου, ήταν αναγκαίο να τους ξεριζώσουμε«.

  Απέναντι στον ιδρυτή του Ισραήλ, ο Μόρις εξακολουθεί να κρατά τις αποστάσεις του – από αναπάντεχη όμως, τούτη τη φορά, θέση:

  «Δεν ταυτίζομαι με τον Μπεν Γκουριόν. Πιστεύω ότι έκανε ένα σοβαρό λάθος το 1948. Μολονότι κατανοούσε το δημογραφικό ζήτημα και την ανάγκη δημιουργίας ενός εβραϊκού κράτους χωρίς μεγάλη αραβική μειονότητα, στη διάρκεια του πολέμου τρόμαξε. Και, στο τέλος, δίστασε».

  Ο δημοσιογράφος δείχνει να ξαφνιάζεται:

  «- Δεν είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνω. Λέτε ότι ο Μπεν Γκουριόν έκανε λάθος, επειδή έδιωξε υπερβολικά λίγους Αραβες;

  – Θάπρεπε ίσως να είχε κάνει μια ολοκληρωμένη δουλειά. Ξέρω πως αυτό αφήνει άναυδους τους Αραβες και τους φιλελεύθερους και τους πολιτικά ορθούς τυπάδες. Εχω όμως την αίσθηση πως τούτος ο τόπος θα ήταν πιο ήσυχος και θα υπόφερε πολύ λιγότερο, αν το ζήτημα είχε λυθεί μια και καλή. Αν ο Μπεν Γκουριόν είχε πραγματοποιήσει είχε καθαρίσει όλη τη χώρα – όλη τη Γη του Ισραήλ, μέχρι τον Ιορδάνη ποταμό. Πιθανόν ν’ αποδειχθεί πως αυτό υπήρξε το θανάσιμο σφάλμα του. Αν είχε πραγματοποιήσει ολοκληρωτικό διωγμό, αντί για ημίμετρα, θα είχε σταθεροποιήσει το ισραηλινό κράτος για πολλές γενιές«.

  Δικό μου συμπέρασμα:
  Κατόπιν τούτου, το «Ρεσάλτο» και ο «Γιώργος Πικρός» διαπράττουν ΠΡΟΔΟΣΙΑ κατά του Αντιρατσιστικού αγώνα των Παλαιστινίων (και ΟΛΩΝ των θυμάτων ΚΑΘΕ είδους ρατσισμού). ΓΙΑΤΙ;
  -Διότι (απλούστατα) συκοφαντώντας ΤΟΣΟ πολύ τον «Ιό» (άσχετα με άλλα πράγματα που μπορεί κανείς να του καταλογίσει) ότι «καθαγιάζει το Ισραήλ» ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ τον κόσμο να ΔΙΑΒΑΣΕΙ όλα αυτά που είδατε. Χθες μάλιστα, μιλούσα με μια φίλη που συμπαθεί τον Γιώργο Καραμπελιά και ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ τον «Ιό». ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΤ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΗΞΕΡΕ ΚΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, διότι… ποτέ δεν εμπιστεύεται τον «Ιό» και λαμβάνοντας υπ’ όψη «δεδομένα» όπως αυτά που είδατε (τις συκοφαντίες) δεν θα έκανε ποτέ τον κόπο να ΜΑΘΕΙ για την κατάσταση στην Παλαιστίνη ΜΕΣΩ του «Ιού». Αλλά οι αποκαλύψεις που είδατε ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ελλάδα, παρά μόνο μέσω του «Ιού» (που είναι «γάτα» σε τέτοια πράγματα). Αν μη τι άλλο, είναι ΓΕΛΟΙΟ να λέει κανείς, μετά από όλα αυτά, ότι ο Ιός στηρίζει το Ισραήλ, ή ότι «εξισώνει Ισραήλ και Παλαιστίνιους». Εεεε…. Κόψε κάτι, κόψε κάτι κύριε Πικρέ…

 4. Με το συμπάθειο που παρεμβαίνω στην κουβέντα σας (και παρεμπιπτόντως καλό χειμώνα), αλλά βρίσκω εξαιρετικά μικρόψυχη τη στάση του φίλου Αμπραβανέλ απέναντι στον Ιό, για να μην πω συκοφαντική. Ξεχνάει ο Α. την καταδίκη του βιβλίου του Γκαροντί από τον Ιό (και το κονταροχτύπημα που ακολούθησε με τον μακαρίτη τον Ραφαηλίδη), με τίτλους όπως «το ολοκαύτωμα της αριστερής σκέψης»
  http://www.iospress.gr/ios1996/ios19961124c.htm

  Μήπως ο Αμπραβανέλ θα ήθελε ίσως τον Ιό να καταγγέλλει μονομερώς τους Παλαιστινίους;

 5. Νίκο καλώς ήλθες, οι γνώσεις σου για τέτοια θέματα είναι πολλές.

  Ομολογώ πως αυτό που έφερες το είχα ξεχάσει, αλλά (πίστεψέ με) ΝΑΙ, το ΕΧΩ διαβάσει κι εγώ. Απλώς… είναι παλιό, πολύ παλιό (του 1996) και το έχω ακόμη σε γραπτή μορφή.

  Θεωρώ φυσιολογικό και ανθρώπινο ελάττωμα μια ορισμένη μονομέρεια, του να ασχολείται κανείς κυρίως με όσα τον ενοχλούν και όχι με όσα δεν τον ενοχλούν, διότι -αν μη τι άλλο- τα πρώτα ΤΣΟΥΖΟΥΝ, και τα δεύτερα όχι! 🙂

  Επομένως, ας μη βιαστούμε να καταδικάσουμε τον φίλο μας. Μπορεί κάλλιστα -άλλωστε- όσα φέρνεις να ΜΗΝ τα διάβασε.

  Το θέμα (γι’ αυτό το λόγο) είναι να πιστοποιηθεί η βασική συκοφαντία, από ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, με ομόνοια και ομοψυχία σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ. O Abravanel ΠΑΡΑΠΟΝΟ εξέφρασε, δεν έκανε και… κατσγγελία. Ας του αποδείξουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, αντί να τον αποκαλούμε «μικρόψυχο», κλπ.
  τσκ, τσκ, τσκ…

  από κει και πέρα… ΟΛΑ τα βρίσκουμε. ALL IN GOOD TIME!
  🙂

 6. Υ.Γ. Και… καθώς ασχολούμην με κάτι άλλο, φίλοι και φίλες, μου πέρασε από το μυαλό ξαφνικά η κρύα ιδέα «ρεεε μπας και με βγάλουν κι εμένα… Ιο-γλύφτη και… Νεοταξίτη, μετά από αυτό το ποστ»?

  Εεεε… ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
  ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ, ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

  ΠΗΞΑΜΕ στη λάσπη, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ καν τούβλα, ούτε τσιμέντο, θα πέσει ΟΛΟ το οικοδόμημα (της «κουλτούρας» μας, τρομάρα μας) με τον ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ σεισμό.

  ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΛΑΣΠΗ.

  Το ότι διαμαρτύρομαι, σαν ΑΠΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, για την ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ αυτή συκοφαντία, κατά του «Ιού της Ε», ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…
  (επαναλαμβάνω)
  ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…
  (επαναλαμβάνω)
  ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…
  (επαναλαμβάνω)
  ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…
  (επαναλαμβάνω)
  ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…
  … ότι… ταυτίζομαι σε ΟΛΑ με τον «Ιό», ότι τον θεωρώ άγιο, ότι ΑΠΟΚΛΕΙΩ το ενδεχόμενο να ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙ σε άλλα θέματα.

  ΣΙΓΟΥΡΑ μεροληπτεί, όταν ΥΠΟΤΙΜΑΕΙ π.χ. τον αυξανόμενο ΝΕΟ ΥΠΕΡ-ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ της F.Y.R.O.M.

  Αλλά… είπαμε. ALL IN GOOD TIME, παίδες! 🙂

  Υ.Γ.2 (σημαντικό update προς «sarant»)
  Νίκο, σαν ένα σημαντικό βήμα συνέπειας Λόγου και Πράξεων, από ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ το παλιό ποστ «Ποτέ Ξανά!» (που επέλεξε αυτομάτως η Wordpres να λινκάρει σε αυτό εδώ), ένα ποστ με συγκρούσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, κατέστη ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΣΤ με κωδικό που στέλνω ΜΟΝΟ σε όσους / όσες τον ζητήσουν με e-mail. 🙂

 7. Μικρόψυχος is my middle name Mr.Sarantakos.

  Η γνώμη μου για τον Ιο είναι αυτή που είχα εκφράσει τον Ιούνιο:

  Ο Ιος, που έχει μια θαυμαστή πορεία στο χώρο και τον εκτιμώ, δεν αποτελεί σύμμαχο των εβραίων. Εξυπηρετεί την εφημερίδα του, το καθήκον προς τους αναγνώστες του και ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, (να ξεκαθαρίσω χώρο και όχι κόμμα).

  Ο Ιος είναι όντως εξαιρετικός στον τομέα του εκ-Δεξιά αντισημιτισμού και εξαιρετικά αδύναμος στον τομέα του εξ-Αριστερών αντισημιτισμού ο οποίος δεν είναι εξολοθρευτικός αλλά εξίσου εθνικιστικός και μισαλλόδοξος.

  Καταλαβαίνω γιατί το σχόλιο μου παρερμηνεύθηκε αλλά μια απλή έρευνα του ιστολογίου μου θα δείξει οτι έχω αναφερθεί πολλές φορές κολακευτικά για την ποιότητα της δουλειάς του Ιου και το χρησιμοποιώ συχνά ως πηγή. Το νυν σχόλιο μου κάλυπτε μόνο την κατηγορία του άκρατου φιλοεβραισμού, φιλοσιωνισμού – αντιθέτως δεν θεωρώ οτι ο Ιος διακρίνεται από ιδιαίτερη συμπάθεια προς την εβραϊκή κοινότητα, απλά κάνει το καθήκον του να δημοσιογραφεί έντιμα στα θέματα με τα οποία αποφασίζει να ασχοληθεί.

  Διακρίνω μια τάση να βλέπετε κακή πρόθεση στα λεγόμενα μου κ.Σαραντάκο. 🙂

 8. @Abravanel
  Χαίρομαι που τα ξαναλέμε. Είναι ελάττωμα του κ. Σαραντάκου (και καθόλου σπάνιο στο διαδίκτυο) να διαγιγνώσκει _πάρα_ πολύ εύκολα κακές προθέσεις. Αυτό δεν αναιρεί τις γνώσεις του, ούτε σημαίνει ότι θα διαιωνίσω… προϊστορικές διενέξεις που είχα ΚΑΙ εγώ μαζί του, κάποτε. Αντιθέτως, λέω «let’s put the past behind us» (και… άλλωστε ΟΥΤΕ εγώ είμαι Αγιος). 🙂

  Τώρα -ως προς το περιεχόμενο του σχολίου σας- νομίζω ότι ο «εξ Αριστερών αντισημιτισμός» δεν είναι καθόλου μα καθόλου απλό ή εύκολο να αντιμετωπιστεί φαινόμενο. Πολύ δύσκολες ισορροπίες απαιτούνται, καθώς και βαθειά γνώση θεμάτων που φαίνονται εκ πρώτης όψεως αόριστα και νεφελώδη. Π.χ. η διαδικασία της Δαιμονοποίησης, που δεν αφορά ΜΟΝΟ τους Εβραίους αλλά ΚΑΙ πολλούς άλλους, ο
  τρόπος που αυτή ενεργοποιείται και εκσφενδονίζεται, κ.ο.κ.

  Ε, μία αντίστοιχη περίπου υποτίμηση (αλλά χειρότερη) νομίζω ότι κάνει ο Ιός και για την περίπτωση του ακραίου εθνικισμού της FYROM, τον οποίο άφησε χωρίς επαρκή κριτική. Οι δε δημόσιες κινήσεις του Τάσου Κωστόπουλου μοιάζουν σαν να… προορίζονται να «τρελλάνουν κόσμο», κάνοντάς τον να φαίνεται περίπου σαν «συνεργάτης της FYROM», ενώ δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό… Μάλλον βγάζει τα αντι-εξουσιαστικά του απωθημένα, ο άνθρωπος! 🙂
  Αν τα λάθη αυτά του «Ιού» δεν αφορούσαν «καυτά εθνικά θέματα» αλλά (π.χ. την πολιτική ανάλυση της Ζιμπάμπουε) ΚΑΝΕΙΣ δεν θα τα πρόσεχε, ούτε θα έλεγε ότι είναι «βαλτός» και όλα τα συναφή.
  Το θέμα της FYROM αποτελεί λάθος του Ιού, το οποίο όμως πληρώνει ο ΙΔΙΟΣ πολύ ακριβά, καθώς αγριεύουν οι εθνικιστικές (ακόμη και ηπίως πατριωτικές) φωνές εναντίον του, ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ για το όνομα της Σλαβο-Μακεδονίας.
  Φυσικά δεν μπορώ να αποκλείσω ΤΙΠΟΤΕ. Πολλοί αριστεροί και μάλιστα αξιόλογοι δημοσιογράφοι χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται από μυστικές υπηρεσίες διαφόρων ειδών, π.χ. Αμερικανικές. Αν όμως κανείς διαβάσει τις εντονότατες κριτικές του «Ιού» κατά του ιμπεριαλισμού της Αμερικής, κλπ. τότε θα καταλήξει (νομίζω) στο δικό μου συμπέρασμα: Το θεωρώ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ απίθανο να είναι «βαλτός ο ιός». Αλλά… είπαμε: Σε αυτό το ποστ συζητάμε τη συγκεκριμμένη λάσπη ότι ΔΗΘΕΝ υποστηρίζει το Ισραήλ.
  (τέλος παρένθεσης)

  Επίσης χαίρομαι με τη διατύπωση αλλά ΚΑΙ με το περιεχόμενο του σχολίου σας. Είναι τιμή μας, να έχουμε ανάμεσά μας έναν Ελληνα Εβραίο που ΔΕΝ μεροληπτεί, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να θιχτεί από ελάχιστα πράματα – νομίζω. ΠΛΗΡΗΣ διαχωρισμός πρέπει να γίνει στην Ελλάδα μεταξύ της κριτικής κατά του Ισραήλ και της αναζωπύρωσης του αντισημιτισμού εξ αιτίας του Ισραήλ.
  ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πρέπει να απαιτεί από σας να «συστρατευτείτε» με τους Παλαιστίνιους σαν «προϋπόθεση» για αποδοχή.

 9. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πρέπει να απαιτεί από σας να “συστρατευτείτε” με τους Παλαιστίνιους σαν “προϋπόθεση” για αποδοχή.

  I beg to differ. Αντιθέτως στο συγκεκριμένο θέμα απαιτείται, (όχι από τον κ.Σαραντάκο προφανώς), στα πλαίσια with us or against us. Μου θυμίζει πολύ G.W.Bush (και άσχετο/σχετικό: ακριβώς γι’αυτό προσωπική μου εκτίμηση είναι οτι ο αντιαμερικανισμός μας πηγάζει, εν μέρει, από το γεγονός οτι στους αμερικανούς συχνά βλέπουμε ανεστραμμένο το δικό μας είδωλο σαν κράτος).

  Να θυμίσω την επιστολή Πάγκαλου;

 10. Μα… ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή η νοοτροπία του «with us or against us» είναι που γεννάει όλα τα προβλήματα, νομίζω, τόσο το ρατσισμό όσο και τη δαιμονοποίηση ανθρώπων (π.χ. στο διαδίκτυο).

  Για μένα είναι αηδιαστική, γιατί την έζησα (on the receiving end) στο ίδιο μου το… πετσί, αλλά και γνώρισα και συμπάθησα άτομα που υπήρξαν (με ακόμη χειρότερο τρόπο) άμεσα θύματά της.

  Στους αμερικανούς σίγουρα βλέπουμε αντεστραμμένο το δικό μας είδωλο, όχι μόνο σαν κράτος, αλλά και σαν…. «Αμερικάνοι των Βαλκανίων», όπως καταντήσαμε. Με τους «μαύρους» μας (δηλαδή τους Αλβανούς), με τους «κακούς γείτονές μας», με τον άξεστο καταναλωτισμό και την καρακιτσαρία μας (που θυμίζει άξεστους Αμερικάνους του Νότου – από κωμωδίες)
  είμαστε… Αμερικανότεροι των Αμερικανών και δεν το ξέρουμε.
  🙂
  Φυσικά αυτά είναι στερεότυπα, όμως… οι Ελληνες δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο να τα… υλοποιούν μέσω της νοοτροπίας τους και στη συνέχεια να τα… ξορκίζουν προβάλλοντάς τα στους άλλους. Αν υπάρχουν Κακοί, γινόμαστε Καλοί. Αφού υπάρχει η Αμερική, γινόμαστε Αντιαμερικανοί για να νιώσουμε αθώοι.

  Ομως, η βία και ο ρατσισμός, τα βασανιστήρια από όργανα του κράτους, έχουν πάψει σιγά-σιγά να συγκινούν αυτό το λαό, που τα δέχεται αδιαμαρτύρητα. Οχι μόνο τα αποδέχεται αλλά και δέχεται τη ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ κατά όσων διαμαρτύρονται ότι είναι π.χ. «πράκτορες» και «ανθέλληνες».

  Η μόνη μου ένσταση σε όλα λες, Abravanel, είναι στο ότι το φαινόμενο του ρατσισμού είναι ακόμη εντονότερο κατά άλλων φυλών ανθρώπων (εκτός από Εβραίους), όπως και το φαινόμενο της δαιμονοποίησης. Δηλαδή, το μέρος εκείνο του ρατσισμού που αποτελεί οι αντισημιτισμός είναι μόνο ένα _μικρό_ σχετικά μέρος. Υπάρχουν πολλά άλλα, ακόμη χειρότερα, τώρα..

  (για να μη μιλήσω για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΗ χώρα όπου κατάντησε ρετσινιά και βρισιά η ίδια η λέξη «αντιρατσιστής» – συνδεόμενη ΠΑΝΤΑ με το «πράκτορας της Νέας Τάξης»).

 11. Υ.Γ. Χθες ανακάλυψα μια… περίεργη σχέση ανάμεσα στην πίεση που δέχεστε εσείςοι Ελληνες Εβραίοι να γίνετε «δηλωμένοι εχθροί των Ισραηλινών», με τα… αυτοκίνητα που κορνάρουν ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ στα φανάρια, όταν ανάψει το πράσινο, διότι ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι ο οδηγός που είναι μπροστά τους θα… καθυστερήσει.

  Αυτοί οι πανηλίθιοι σαδιστές, κορνάρουν ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ. Δεν περιμένουν να ΓΙΝΕΙ η καθυστέρηση για την οποία κορνάρουν!

  Ε, Με το ΖΟΡΙ ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να νιώσει άνετα, κάνοντας κάτι. Και με το ΖΟΡΙ ΔΕΝ μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους Ελληνες Εβραίους για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων.
  🙂

  UPDATE
  Να προσθέσω κάτι, με αυτοκριτική διάθεση. Εκφράστηκα ΛΑΘΟΣ, αλλά αφήνω το λάθος ΟΠΩΣ το έκανα γιατί θα μας δείξει κάτι: Στην Ελλάδα ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ την κριτική και την αντιπαράθεση με την εχθρότητα, το μίσος και τη δαιμονοποίηση. Φυσικά δεν είναι καθόλου απαραίτητο να γίνει κανείς «δηλωμένος εχθρός των Ισραηλινών» για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστίνιων. Πολλοί Εβραίοι τα υπερασπίζονται με ειλικρίνεια αλλά δεν παύουν να ζουν στο Ισραήλ και να το αγαπούν σαν πολίτες του.

  Το καλοκαίρι του 2007 γνωρίστηκα με κάτι νέα παιδιά που είχαν έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, από το Ισραήλ, γέννημα-θρέμμα Ισραήλ. Ε, ήταν ΟΛΟΙ τους αντιρατσιστές και έκαναν κριτική στην πολιτική του Ισραήλ. Ενας «Ελληνάρας» όμως που τους μίλησε στην αρχή, ξεκίνησε τη συζήτηση με αντισημητικά στερεότυπα και τους εκνεύρισε, με αποτέλεσμα να γίνει μπάχαλο (και να γνωριστούμε). Φυσικά, δεν είναι και όλοι οι Εβραίοι του Ισραήλ το ίδιο. (Ζούμε από τις εξαιρέσεις, όχι απο τους Κανόνες).

 12. Πάνω στο θέμα του αντιαμερικανισμού αλλά και της ‘Νέας Τάξης’ ιδού κάτι του Ιού που κάθε άλλο παρά υποστηρίζει τη Νέα Τάξη. Ισα-ίσα ξεσκεπάζει όσους θεωρεί συνεργάτες της:

  http://www.iospress.gr/letters/letters2001.htm

  Ο λαϊκίστικος αντιαμερικανισμός είναι άλλο καπέλο βέβαια και δεν αφορά τον Ιό αλλά εκείνους που τον κατηγορούν ότι είναι πράκτορας της αμερικής.

 13. Δυστυχώς πρέπει να φύγω, έχοντας ήδη αργήσει για κάποιες δουλειές. Πάντως, ναι, είναι κωμικοτραγικό, ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της «Νέας Τάξης» (με την πολιτική και τη μιλιταριστική / ιμπεριαλιστική έννοια, όχι με τη ΝΕΦΕΛΩΔΗ και συνομωσιολογική του «υπονομεύουν τις παραδόσεις μας») να ΕΙΝΑΙ ο Ιός. Μάλιστα τα άρθρα του που ξεσκεπάζουν είτε τους βασανιστές της Υπερδύναμης είτε τους «δοτούς» / πουλημένους εκπροσώπους της διαφόρων ειδών, είναι ακριβέστατα και με πληθώρα στοιχείων, όχι απλώς μαχητικά.

  Αν μη τι άλλο, ακόμη κι αν ο Ιός υπερβάλλει ή λαθεύει σε άλλες εκτιμήσεις του (π.χ. στο τσουβάλιασμα του Καραμπελιά με την ακροδεξιά)… αποτελεί είδος ΑΧΑΡΙΣΤΙΑΣ και φυσικά κατάπτυστης συκοφαντίας να του αποδίδει κανείς πρόθεση στήριξης της Υπερδύναμης (και της Νέας Τάξης την οποία επέβαλλε).

  Το ιδεολόγημα της «Νέας Τάξης κατά εθνικών παραδόσεων» είναι σαθρό. Δηλαδή… ΣΙΓΑ μην αντιπαλεύει η Νέα Τάξη κάτι σάπιες εγχώριες μορφές κουλτούρας όπως τα σκυλάδικα, ή κάτι φαγητά όπως το σουβλάκι. Εχει ΠΟΛΥ πιο σοβαρά και επικίνδυνα πράματα να κάνει.

  Πάω να φύγω – τα λέμε.

 14. Η μόνη μου ένσταση σε όλα λες, Abravanel, είναι στο ότι το φαινόμενο του ρατσισμού είναι ακόμη εντονότερο κατά άλλων φυλών ανθρώπων (εκτός από Εβραίους), όπως και το φαινόμενο της δαιμονοποίησης. Δηλαδή, το μέρος εκείνο του ρατσισμού που αποτελεί οι αντισημιτισμός είναι μόνο ένα _μικρό_ σχετικά μέρος. Υπάρχουν πολλά άλλα, ακόμη χειρότερα, τώρα..

  Ανοιξες μεγάλη κουβέντα τώρα. Διαφωνώ μαζί σου αλλά χρειάζονται αναρτήσεις επι αναρτήσεων για να σου εξηγήσω. Περιορίζομαι να απαντήσω οτι ο αντισημιτισμός έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά – αυτό δεν το κάνει χειρότερο από την άποψη των επιπτώσεων αλλά κατά μια έννοια να ενσωματώνει πολλούς ρατσισμούς και ψυχώσεις μαζί. Προφανέστατα βέβαια όμως ο ρατσισμός απέναντι πχ στους Ρομά είναι πολύ χειρότερος στον τομέα των αποτελεσμάτων βέβαια.

 15. Καλημέρα Abravanel.

  Προ ολίγου είδα όσα έγραψες. Μάλλον δεν εκφράστηκα κι εγώ με ακρίβεια. Σίγουρα δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τα διάφορα είδη ρατσισμού με ένα είδος… καλλιστείου του μίσους, με βάση το (ποσοτικό στην ουσία) κριτήριο «ποιός είναι χειρότερος».

  Στη σημερινή εποχή και στη χώρα μας, ισχύει βέβαια αυτό που είπες για τα χειρότερα αποτελέσματα του ρατσισμού απέναντι στους Ρομά. (Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρομά / τσιγγάνοι είναι συνήθως και ανάμεσα στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους για πολλούς λόγους συμπολίτες μας).

  ΤΙ να συγκρίνεις, από κει και μετά; Τα εκατομμύρια Εβραίων που εξοντώθηκαν στο Αουσβιτς με τα (λιγότερα σε ΑΡΙΘΜΟ) εκατομμύρια άλλων ειδών κρατουμένων; Η κρίση με βάση τα αποτελέσματα είναι αναγκαστικά σχετική, ενώ κάποια στιγμή θυμίζει… Λογική Κρεοπωλείου: Τόσα κόκκαλα, τόσο κρέας…
  Επίσης, μια τέτοια λογική μπορεί και να παραπλανήσει. Π.χ. επειδή οι Εβραίοι συμπολίτες μας είναι κατά κανόνα σχετικά (ή πολύ) μορφωμένοι και σχετικά (ή πολύ) εύποροι, μπορεί κανείς να αναρρωτηθεί «Γιατί τους αγγίζει ο αντισημιτισμός;». Tέτοιου είδους -χαζές- απορίες απαντάς ήδη στο blog σου.

  «Ερασιτεχνικά» θα πω απλώς ότι βλέπουμε το φαινόμενο του αντισημιτισμού σε όλες τις χώρες να φουντώνει, για πολλούς λόγους (μεταξύ των οποίων και η πολιτική του Ισραήλ… αλλά ΟΧΙ μόνο γι αυτό το λόγο) και δεν υποψιαζόμαστε πόσο μακρυά πάει η βαλίτσα του ή πόσο «ενσωματώνει πολλούς ρατσισμούς και ψυχώσεις μαζί» όπως λες. Ε, ένας μεγάλος διανοητής της εποχής μας που με έμαθε μερικά πράματα για αυτές τις «πολλαπλές ψυχώσεις» είναι ο Slavoj Zizek. Εν μέρει, αυτό ξεκίνησε από τα κείμενα του φίλου μας «Νοσφεράτου», στο blog «Πόντος και Αριστερά». (Το ότι από τον Ν. είχα και έχω ΠΟΛΥ σοβαρά παράπονα για τις…δικές του –πολύ μικρές– «ψυχώσεις» -χεχε- δεν με πτόησε από το να διαβάζω σχεδόν όλα όσα γράφει και να τα εκτιμώ αρκετά).

  Πριν διαβάσω Zizek και πριν δω κάτι διαλέξεις του (και ολίγον Λακάν) ήμουν σχετικά απληροφόρητος για τις πιο βαθιές πτυχές του (ευρωπαϊκού) αντισημιτισμού, τον οποίο καυχιέμαι ότι δεν είχα ποτέ, αλλά -ίσως- με επηρέασε (υπέρ των Εβραίων) η πρώτη μεγάλη αγάπη της ζωής μου, η Αγγλοεβραία Alison… 🙂

 16. […] Οσον αφορά την άλλη ΑΙΣΧΡΗ συκοφαντία, ότι ο “Ιός” στηρίζει το… Ισραήλ και κάνει προπαγάδα κατά των Παλαιστινίων, για το θέμα αυτό είχα γράψει και στο παρελθόν: Τα στοιχεία μιας συνήθους πολιτικής συκοφαντίας -Ιός τ… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s