Μια συνέντευξη στον αγαπητό συνιστολόγο Zorba-the-Greek

 

 • Σημείωση: Οι έξη ερωτήσεις (που απαντώ σε αυτό το ποστ) είναι όλες του blogger Ζορμπά. Εστειλε διάφορες ερωτήσεις σε πολλούς blogger, νομίζω, για κάποια έρευνά του. Προφανώς για κάθε έναν είχε πολύ συγκεκριμμένες ερωτήσεις, διαφορετικές κάθε φορά.

 • Πάντως με… βοήθησε να ανακεφαλαιώσω τους σκοπούς, τις ιδέες και τα θέματα αυτού του blog, γιατί τελευταία… ξέφυγα κάπως – νομίζω.

1. Ο Αινστάιν έλεγε πως «δεν έχεις πλήρη κατανόηση γιά κάτι, αν δε μπορείς να το εξηγήσεις στη γιαγιά σου». Σε ρωτώ, λοιπόν: Τι είναι με λίγα λόγια αυτή η «Συμπαντική Αρμονία» που αναφέρεις στο μπλογκ σου, να καταλάβουμε και’ μεις και η γιαγιά;

Χμ… δεν είμαι ο καταλληλότερος για να εξηγήσει τη «Συμπαντική Αρμονία«. Ο πιο κατάλληλος είναι ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης (που τη δημιούργησε). H «Συμπαντική Αρμονία του είναι μια «ολιστική θεώρηση του Κόσμου», όπου το Χάος δεν είναι κάτι «μηχανιστικό», αλλά είναι δημιουργικός «σπόρος συνείδησης», σε ένα σύμπαν όπου τα πάντα συνδέονται «εσωτερικά» μεταξύ τους. Η εσωτερική πλευρά της ύλης είναι αυτό που ονομάζουμε (και νιώθουμε σαν) «συνείδηση». Έτσι δεν είναι απαραίτητος ούτε ο υλισμός, ούτε και ο ιδεαλισμός – θα έλεγα (με τα δικά μου λόγια, όχι του Μίκη). Η «επώαση» μέσα στο Νου (π.χ. ενός συνθέτη) ερεθισμάτων από το υπόλοιπο σύμπαν, δημιουργεί κάποια στιγμή (από το Χάος) Αρμονία (και μουσική) ex nihilo (εκ του μηδενός). Όμως, αυτό το «μηδέν» (όπως και το Χάος) δεν είναι «άδειο» ή «μηχανιστικό», δηλαδή «σκέτο κενό», αλλά γεμάτο δημιουργικές δυνατότητες.
Από φιλοσοφική άποψη, ο Μίκης σκεφτόταν πάντα έτσι, αλλά το αποκάλυψε σχετικά πρόσφατα, γιατί ήθελε να αποφύγει τους… δογματικούς (π.χ. χριστιανούς ή μαρξιστές) επικριτές.
Πάντως είναι ιδιόμορφος τρόπος σκέψης, που θα χαρακτήριζα «αγνωστικιστικό New Age»(!), ένας ανοιχτός «νεο-εποχιτισμός» που παραπέμπει και σε Αρχαίους φιλοσόφους, συνεπής και με άλλες ιδέες.
Νομίζω ότι δεν εκτιμήθηκε επαρκώς η θεωρία του Μίκη. Μερικές φορές συκοφαντήθηκε ή χλευάστηκε, παρά το ότι ολόκληρο Πανεπιστημιακό Συνέδριο (το 2006) αφιερώθηκε σ’ αυτή. Σίγουρα δεν έχει καμμία σχέση με φαντασιοπληξίες και «ελληνοπρεπείς μπούρδες» (σε στυλ Λιακόπουλου).
Επιπλέον, εντελώς απροσδόκητα, με απασχόλησε η θεωρία του Μίκη ακόμη και… επαγγελματικά (στην Πληροφορική), λόγω του ότι το δικό μου «αξίωμα της αντίληψης«, στη «Λογική Πολλαπλών Μορφών« (ένα σύστημα κανόνων για «αυτόματες αποδείξεις θεωρημάτων από υπολογιστές») έχει φιλοσοφική συνέπεια με τη «Συμπαντική Αρμονία» και φαίνεται να τη δικαιώνει.
Πάντως, ας… αφήσουμε τη «γιαγιά» να νομίζει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι.. δογματικός και θρήσκος «εθνάρχης». Ετσι θα… στείλουμε τη «γιαγιά» για ύπνο, ώστε να μη μας… ζαλίζει, ούτε να μας νομίζει… «μηδενιστές»! (χεχε)


2. Διάβαζα με ενδιαφέρον στο ιστολόγιο σου γιά την προσπάθεια σου να «μετασχηματίσεις» – τρόπον τινά – τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη σε σύγχρονα trance κομμάτια, ώστε να έχει πρόσβαση στον μοντέρνο τρόπο διασκέδασης των νέων. Συνάντησες εμπόδια σε αυτήν σου την προσπάθεια και αν ναι περί τίνος επρόκειτο;

 

Εμπόδια τεράστια. Πρώτα-πρώτα, η έλλειψη εξοπλισμού, που βελτιώθηκε κάααπως με τον καιρό, καθόλου αμελητέα για σωστή δουλειά χωρίς εξάρτηση από Studio. Ο ίδιος ο Μίκης με παρέπεμψε σε άλλους, αλλά κάποια στιγμή κουράστηκα να τους ψάχνω και να μην έχουν χρόνο ή διάθεση να ασχοληθούν με την… ταπεινότητά μου. Ενας από αυτούς, πολύ φιλικός και χρήσιμος στις συμβουλές του, δυστυχώς είναι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και πολύ πολυάσχολος. Συμβουλές βρήκα άφθονες. Ανθρώπους με χρόνο (και τεχνικά μέσα) ΔΕΝ βρήκα. Γνωριμίες που είχα ή απόκτησα με ειδικούς, μηχανικούς ήχου (κ.ά.) προσέκρουσαν σε δικές τους «υποχρεώσεις», κλπ. Το συγκρότημα ή ομάδα (που ιδρύθηκε το 2006) για τις διασκευές ουσιαστικά διαλύθηκε λόγω έλλειψης χρόνου ορισμένων μελών, ή τις ασυνέπειες άλλων..
Εεεε… σε όλα αυτά, προστέθηκε μετά και το γνωστό σαμποτάρισμα της «Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης» από το Ελληνικό κράτος, που δεν τήρησε τις οικονομικές υποσχέσεις του στο Μίκη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της «Ορχήστρας» να έχουν πολύ πιο σοβαρά, τεράστια προβλήματα να λύσουν, από τις (αμφιλεγόμενες -χεχε) δικές μου διασκευές. (ΠΟΙΟΣ είμαι «εγώ» τελικά; – hehe) Όμως εκτός από όλα αυτά, υπάρχει και μια διάχυτη δυσαρέσκεια λόγω «μουσικού δογματισμού» (κλπ). ΑΝ ήθελαν, θα μπορούσαν κάποιοι να ενδιαφερθούν (γιατί η δουλειά δεν μπορεί να γίνει μόνο από μένα) αλλά μερικοί «Θεοδωρακικότεροι του ιδίου του Θεοδωράκη» (όπως του είχα πει και… γελούσε ο ίδιος) ΟΥΤΕ καν διανοούνται να «χαλάσει» η Μουσική του Μίκη, μπαίνοντας σαν «νταπα-ντούπα», μέσα στα Club!


3. Θέλεις να μας πείς πως αντιμετώπισε ο ίδιος ο Μίκης το όλο εγχείρημα; Απ’ όσο γνωρίζω είχατε συναντηθεί γιά το θέμα.

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης αντιμετώπισε το όλο εγχείρημα, από την αρχή, πάρα πολύ θετικά (Απίστευτα θετικά, θα έλεγα).
Το Μάρτη του 2006 πήγα σπίτι του πολύ μαζεμένος μετά από δική του πρόσκληση, έτοιμος να εισπράξω… μυριάδες μύδρους(!) που τόλμησα να «πειράξω» τη μουσική του τόσο ριζικά, ώστε άλλοι με καταδίκασαν (και με καταδικάζουν ακόμη) σαν ιερόσυλο και βέβηλο «ρημιξάκια», κλπ.
Το μόνο που ήθελα από το Μίκη ήταν να είμαι εντάξει απέναντί του και να επιτρέψει τη χρήση samples από τα έργα του.
Ο Μίκης όμως -απροσδόκητα- μόλις άκουσε το πρώτο κομμάτι (στο CD που του πήγα) αναπήδησε στο κάθισμά του λέγοντας «Καλό είναι! Ας τα ακούσουμε ΟΛΑ μαζί»…
Ε, μετά από αρκετές ώρες, αφού είχε ακούσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα (7) remix που του έφερα κι αφού είχαμε συζητήσει πολύ, είπε ότι του άρεσαν και ότι (επί λέξει) ότι «η δουλειά βρίσκεται σε καλό δρόμο». Mάλιστα σε μια εποχή που ήταν ατελέστατη (θα έλεγα). Ιδιαίτερη προσοχή έδωσε στις εναλλακτικές αρμονικές αναπτύξεις της μουσικής του (όχι μόνο «remix» αλλά και «remake») -που του άρεσαν.
Κατάλαβα τότε, ότι είχα να κάνω με έναν πραγματικά ΠΟΛΥ μεγάλο, πολύ ανοιχτόμυαλο δημιουργό: Ικανό να εκτιμήσει μουσικές καινοτομίες, χωρίς να επηρεάζεται από τα λάθη και τις ατέλειές τους! Επίσης ικανό να ανέχεται και να εκτιμά… πολύ τολμηρές, ριζοσπαστικές αλλαγές ή προσθήκες στη δική του μουσική, τις οποίες μερικοί fans του Μίκη (ευτυχώς όχι πολλοί) καταδίκασαν (όπως και εμένα τον ίδιο) λόγω δογματισμού. (Φυσικά δεν έχω αμφιβολία ότι οι διασκευές έχουν και σοβαρές ατέλειες). Ακολούθησε μακρά αλληλογραφία μέσω e-mail καθώς και επιστολή του Μίκη που εγκρίνει και ενθαρρύνει τις διασκευές, συνιστώντας να προχωρήσουν περισσότερο, παρά τις αναμενόμενες αρνητικές αντιδράσεις. Σε άλλη μας συνάντηση, του ζήτησα να…. υπογράψει την επιστολή, γιατί είχε σταλεί με e-mail (και πολλοί δεν θα πιστέψουν ότι.είναι γνήσια)! Το έκανε με μεγάλη του χαρά.
Βέβαια, ΔΕΝ έχει καμμία σχέση ο Μίκης Θεοδωράκης με ορισμένους… αυτόκλητους δογματικούς υπερασπιστές του, «Θεοδωρακιστές» (με τους οποίους… γελάει μερικές φορές ο ίδιος). Πάντως ο «πόλεμος» που δέχτηκα (ώρες-ώρες) δεν ήταν καθόλου ήπιος, ούτε και αστείος, ιδίως από άσχετους (με τον Μίκη) «υπερ-πατριώτες»…


4. Γράφεις τις μισές σχεδόν αναρτήσεις σου στην αγγλική: απ’ την πολύ αγάπη γιά τα αγγλικά ή μήπως έχεις τόσους πολλούς αλλοδαπούς επιστέπτες; Το έχω απορία.

 

Γράφω αγγλικά για πολλούς λόγους, όχι μόνο αυτά που λες. Π.χ. γιατί πιστεύω ότι το blogging είναι παγκόσμια επικοινωνία. Γιατί αρκετές φορές επικρίνω τα κακώς κείμενα σε άλλα μέρη του κόσμου (π.χ. τα βασανιστήρια), χωρίς εθνικισμό αλλά (ελπίζω) με «διεθνιστικό πατριωτισμό» που ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα. ΔΕΝ πιστεύω ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μόνο κακή. Από πολιτιστική άποψη μπορεί να είναι και εξαιρετικά θετική, αν παράγουμε πολιτισμό ή αν έχουμε να πούμε κάτι σημαντικό και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερα αν έχουμε και κάτι θετικό να προσφέρουμε, αντί μόνο… γκρίνια! (χεχε)
Τελευταίο στη λίστα λόγων… Πολλαπλών Μορφών (χεχε) είναι και το γεγονός ότι έζησα στην Αγγλία από μικρός 13 χρόνια. Την αγγλική γλώσσα τη νιώθω σαν δική μου και σε μερικά θέματα εκφράζομαι καλύτερα σε αυτή και σκέφτομαι καλύτερα. Σε άλλα θέματα προτιμώ τα Ελληνικά. Είναι ευλογία αυτή η διγλωσσία, γιατί μπορεί κανείς να δει τον κόσμο με 2+ διαστάσεις, να μπει «στο πετσί» ξένων πιο εύκολα, να αγαπήσει (τέλος) καλύτερα και τη δική του γλώσσα ή κουλτούρα (πράγμα που κάνω π.χ. γράφοντας εκτενώς στα αγγλικά και για τον Οδυσσέα Ελύτη, διαδίδοντας το έργο του χωρίς… πατριωτικές κορώνες).
Σχόλια έχω σχετικά λίγα, και πολύ λιγότερα από ξένους. Εντύπωση πάντως προξενεί το ότι (όταν άρχισα να γράφω και αγγλικά) οι στατιστικές έδειξαν πολύ περισσότερα hits από άλλες χώρες, ακόμη κι από Αφρική ή Ασία. Αν ήταν όλοι οι αναγνώστες «ξενιτιμένοι Ελληνες», τότε γιατί να τους προσελκύσουν τα αγγλικά ποστ; Επομένως οι ξένοι αναγνώστες είναι όντως πολλοί, αλλά σχολιάζουν σπανιότερα.
Πιστεύεις ότι μέσα στα επόμενα χρόνια τα blogs θα συνεχίσουν με την ίδια και μεγαλύτερη δυναμική στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης – δημοσιογραφία των πολιτών όπως τη λένε κάποιοι – ή θα ακολουθήσουν σταδιακά φθίνουσα πορεία ηττημένα απ’ την ισχύ των παραδοσιακών ΜΜΕ;

 • Το σενάριο της «φθίνουσας πορείας» δεν με πείθει. Φθίνουσα πορεία βέβαια υπάρχει ήδη, σε… ορισμένα κακώς κείμενα (που δηλητηριάζουν την ίδια την μπλογκόσφαιρα). Π.χ. όσοι μπήκαν στο blogging γιατί τους φάνηκε «μόδα» ή επειδή θέλουν αυτοπροβολή και κόλακες, ή… αλιεύοντας εχθρούς για να «παίξουν πόλεμο», θα πνιγούν από τα Τσουνάμια Πληροφορίας που έρχονται.
 • Π.χ. μερικοί ανόητοι δημιούργησαν ψηφιακά γκέτο για τις ιδέες τους, όπου ο ένας τρίβει την πλάτη του άλλου… γυρίζοντας -όμως- την πλάτη στον έξω κόσμο και στο Τσουνάμι της Γνώσης που σαρώνει τα πάντα. Θα επέλθει λοιπόν… Ψηφιακή Απολίθωση σε όσους μένουν κλειστοί και δογματικοί.

Οι δογματικές ιδεολογίες καταρρέουν, κάτω από το βάρος της συλλογικής κριτικής. Οι περισσότερες αποδεικνύονται… Χαλασμένο Λογισμικό του Νου! 🙂 Παρόλ’ αυτά, η αυτονόμηση της προσωπικής έκφρασης και της συλλογικής επικοινωνίας, που επέφεραν τα blog, θα συνεχιστεί ακάθεκτη νομίζω, ιδιαίτερα με τις αναμενόμενες ραγδαίες τεχνικές εξελίξεις (Semantic Blogging, Semantic Wiki-blogs, κλπ). Γι’ αυτό και η WordPress ήδη υιοθέτησε, πρόωρα, τον όρο «Semantic Blogging«, πριν την αναβάθμιση, για να δείξει ότι πρόλαβε τις καλπάζουσες εξελίξεις.

 • Βέβαια, επειδή είμαι επαγγελματίας στους Η/Υ και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τείνω να είμαι υπερ-αισιόδοξος (και μου «την είπαν» άλλοι -χεχε). Παρόλ’ αυτά πιστεύω ότι η επανάσταση της ομαδικής και προσωπικής Διαδραστικής Επικοινωνίας θα ενταθεί και θα επεκταθεί, με τρόπους ασύλληπτους σήμερα. Π.χ. με τον Σημασιολογικό Ιστό, που θα ενοποιήσει τις ιδέες, τους διαλόγους και την ίδια τη Γνώση, τόσο την ομαδική όσο και την προσωπική.
  Ο Σημασιολογικός Ιστός, μαζί με τις ριζοσπαστικές νέες τεχνολογίες της Εφαρμοσμένης Τεχνητής Νοημοσύνης, στις οποίες στηρίζεται, θα δημιουργήσει τόσο μεγάλες δυνατότητες που θα προκαλέσουν Ριζική Αναβάθμιση του Είδους μας, από πολιτιστική άποψη (και… πολιτική φυσικά – προς την κατεύθυνση μιας αναδυόμενης «Άτυπης Άμεσης Δημοκρατίας«).
  Τα (μη-διαδραστικά) κλασσικά ΜΜΕ είναι ήδη ξοφλημένα, δηλαδή έχουν ημερομηνία λήξης, αν δεν αναβαθμιστούν σε διαδραστικά, ενώ έχουν αρχίσει να… μιμούνται τα blog! Πολυεθνικές εταιρείες έχουν αρχίσει να… ζηλεύουν τα blog και να δημιουργούν τα δικά τους blog, με απεγνωσμένη μανία επιβίωσης, μέσα σε έναν κόσμο όπου θριαμβεύει η Συλλογικότητα, η Ομαδικότητα (εξού και «Omadeon» -χεχε).
 • Ομως… έχουμε τώρα έναν νέο, πολύ μεγάλο, σχεδόν ανίκητο εχθρό: Την Υπερφόρτωση Πληροφορίας. Ο μόνος τρόπος να τον νικήσουμε (μακροπρόθεσμα) είναι η Εφαρμοσμένη Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Σημασιολογικός Ιστός, όπου π.χ. δεν θα ρωτάς πια το google με «keywords», αλλά θα ρωτάς (τον… απόγονό του) σε 100% φυσική ανθρώπινη γλώσσα, ό,τι ακριβώς θα ρωτούσες και ένα… ανθρώπινο «Τζίνι», συζητώντας κανονικότατα μαζί του, μαθαίνοντας πράγματα με πολύ ταχύτερο τρόπο. Στις συζητήσεις (σε blog ή forum) θα εμφανιστεί κάποια στιγμή και Τεχνητά Ευφυές Λογισμικό που θα κάνει αυτόματες περιλήψεις, θα συνδέει αυτομάτως ανθρώπους μεταξύ τους κλπ. (ΗΔΗ συμβαίνει το τελευταίο, έστω και υποτυπωδώς, π.χ. με το «Automatically Generated Related Posts» της WordPress).
 • Στο απώτερο μέλλον, αυτόματοι τεχνητά ευφυείς «σύμβουλοι» θα επεξεργάζονται ακόμη και τα ανθρώπινα επιχειρήματα, ερευνώντας τη συνέπειά τους με τη Λογική και με όλες τις Παγκόσμιες Βάσεις Δεδομένων, αυτομάτως αλληλο-συνδεόμενες. Ε, αυτή η αυτόματη σύνδεση είναι η ουσία και η αποστολή του Σημασιολογικού Ιστού / Semantic Web.
6. Τελικά είναι εφικτή η «Αναγέννηση πολλαπλών δομών» ή αποτελεί απλά ένα εντυπωσιακό σλόγκαν;

 

Χμ… ΚΑΙ δομών ΚΑΙ μορφών, η Αναγέννηση (όπως και η… «Λογική Πολλαπλών Μορφών«) είναι ήδη εδώ. Είσαι κι εσύ και είμαστε όλοι, δηλαδή όσοι προσπαθούμε να φέρουμε κάποια Αναγέννηση. «Το νου σας, από σας η άνοιξη εξαρτάται» – έλεγε κι ο Ελύτης. Αρκεί να σταματήσουμε την υποτίμηση των άλλων ανθρώπων, όπως και την αυτο-υποτίμηση αλλά και το… αντίθετό της, την…. καλαμο-ίππευση! (που διώχνει και τα… ψάρια -χεχε). Ας αγαπάμε με αυτογνωσία τους άλλους και τον εαυτό μας όπως είναι. Όχι με στείρο ναρκισσισμό, αλλά ούτε και με μισαλλοδοξία ή με αγελαίο Ψηφιακό Μίσος (που δήθεν «μας ενώνει»).
Η Αναγέννηση έπεται…


Reblog this post [with Zemanta]

16 comments

 1. …και τώρα μιά ερώτηση σε στυλ-Χατζηνικολάου: «Θα σας κάνω μιά επιθετική και δύσκολη ερώτηση. Είστε απ’ τους καλύτερους ιστολόγους στον κόσμο. Ποιά θα είναι η επόμενη πρωτιά;» 😀 Αστειεύομαι.

  Καταρχάς ευχαριστώ γιά την ανταπόκριση σου. Είναι γεγονός πως με πρόλαβες – είχα σκοπό να δημοσιεύσω πρώτος τις απαντήσεις. Ενδιαφέροντα τα όσα έγραψες, ιδιαίτερα γιά τη συνάντηση με το Μίκη. Σε ότι αφορά την συμπαντική αρμονία, αντιλήφθηκα μεν τι θέλεις να πείς, έχω όμως μιά ένσταση να υποβάλλω: η γιαγιά συνεχίζει να μην καταλαβαίνει. 😉

  να’ σαι καλά.

 2. Αγαπητέ Ζορμπά,
  Ζητώ συγνώμη που δεν σου έστειλα ΠΡΩΤΟΣ το σύνδεσμο για το ποστ, απλώς καθυστέρησα λόγω… τελειομανίας και θα στόστελνα σήμερα το βράδυ.

  Πάντως… πέραν της καζούρας σου (χεχε) που μου αξίζει, μου αξίζει και αναγνώριση του ΣΟΒΑΡΟΥ ελαφρυντικού(!) ότι είχα ΑΠΗΥΔΗΣΕΙ με το «θέμα Στάλιν» και ήθελα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κάνω ανασύνταξη δυνάμεων, στόχων, σκοπών ώστε να επέλθει ηρεμία. Αρπαξα τις ερωτήσεις σου και τις δούλεψα σαν αποτέλεσμα…

  Στη συνέχεια έκανα και ΔΕΥΤΕΡΟ (σημερινό) άσχετο με τον Στάλιν ποστ, για να…. ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ!!!!!!!
  🙂 🙂 🙂

 3. Υ.Γ. ζορμπά, λες

  Σε ότι αφορά την συμπαντική αρμονία, αντιλήφθηκα μεν τι θέλεις να πείς, έχω όμως μιά ένσταση να υποβάλλω: η γιαγιά συνεχίζει να μην καταλαβαίνει. 😉

  Αααα… μα τότε ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ, αυτό σημαίνει ότι η γιαγιά είναι καλά, και ότι κοιμάται μακαρίως. ΔΕΝ θέλουμε να ξυπνήσει απότομα και να παρανοήσει ότι ο Θεοδωράκης έιναι Αιρετικός (που -μεταξύ μας- ΕΙΝΑΙ -χεχε)

 4. Η γιαγιά δεν κοιμάται, στέλνει χαιρετίσματα και περιμένει να της εξηγήσεις.

 5. @εγγονή της γιαγιάς

  Πες στη γιαγιά, όλα καλά, η Συμπαντική Αρμονία είναι του Θεού και το Χάος είναι του Διαβόλου. Ο Θεοδωράκης σαν άνθρωπος του Θεού, είναι υπέρ της Αρμονίας. Οπως και ο παπάς στην εκκλησία, όταν μίλησε για την Αμαρτία, ήτανε κατά…

  Παρόλ’ αυτά, το Χάος μερικές φορές είναι και δημιουργικό, γιατί… ΠΩΣ να το κάνουμε βρε παιδάκι μου, και τα παιδάκια πρέπει να γεννιούνται κι αυτά, πότε-πότε, για ανανέωση…

  Υ.Γ. διόρθωσα ένα ασήμαντο λάθος σας που με μπέρδεψε, το «τις/της» (προφανώς λάθος ταχυγραφίας).

 6. Επομένως «αγγελικά» πλασμένη η συμπαντική αρμονία. Η γιαγιά απαντά ότι και αυτή είναι του χάους (απόδειξη άλλωστε εγώ). Ευχαριστεί θερμά και πάει να συνεχίσει τον μακάριο ύπνο της.

  Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση, με γλύτωσες από τον κόπο.

 7. Αγαπητή εγγονή της γιαγιάς
  Με αφήσατε άναυδο. Εχετε ΠΟΛΥ προχωρημένη γιαγιά, Να την προσέχετε πολύ και να της πείτε…. χμ…. ότι αυτά τα λέμε για τους αδαείς, όχι για τις σούπερ-γιαγιάδες

  (εδώ που τα λέμε… χμ… γιαγιά, έτος 2008, σημαίνει περίπου teen-ager στα sixties… Την πατήσαμεεεε….)

 8. Εντάξει θα της μεταφέρω την πρόσκλησή σας αύριο το πρωί. Λάβετε όμως υπόψη σας ότι θα θελήσει περαιτέρω επεξηγήσεις για την συμπαντική αρμονία, δεδομένου ότι ο χρόνος της επί γης τελειώνει και θέλει να προετοιμαστεί για την είσοδό της στον άλλο κόσμο.

 9. @omadeon,
  στο’ χα πεί, θα τα βρείς σκούρα. Οι γέροντες αποκτούν μυαλό μικρού παιδιού, κι’ όπως λέει και ο Σαββόπουλος «πως να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι’ αλλιώς τα ξέρουν όλα». Σοφόν.

 10. @Ζορμπά
  Μα… ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι η Συμπαντική Αρμονία[*], η επιστροφή του γέροντα στη σοφία του Παιδιού. Οπως και ο Θεοδωράκης επέστρεψε (στη θεωρία του) σε βαθειά γεράματα! 🙂

  Η γιαγιά μας… δουλεύει. ΕΧΕΙ Συμπαντική Αρμονία μέσα της, ήδη.

  Εκείνο που με συνάρπασε -φυσικά- δεν είναι τόσο πολύ η Σοφία της γιαγιάς, όσο η αγαπητή εγγονή της, ως Κόρη του Χάους! 🙂
  Είστε μια εξαιρετική εγγονή. Να σας χαίρεται.

  [*] ανάμεσα σε άλλα βέβαια…

 11. Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοφρόνησή σας.

  Ίσως να έχετε δίκιο για τη γιαγιά μου και να εμπεριέχει τη συμπαντική αρμονία χωρίς να το γνωρίζει.

  Επειδή όμως εγώ είμαι ακόμη μικρή, αλλά όχι τόσο μικρή ώστε να διαθέτω τη σοφία ενός παιδιού, θα ήθελα πάρα πολύ και ΕΓΩ να κάνετε μία προσπάθεια να εξηγήσετε την συμπαντική αρμονία.

 12. @εγγονή
  Κοιτάξτε, πάρτε αυτό το διάλογο, για παράδειγμα. Προέκυψε «εκ του μηδενός». Ομως… όχι εντελώς. Το αυθόρμητο χιούμορ μας γεννήθηκε από το αρχικό ερέθισμα, π.χ. το πρώτο σχόλιο του Ζορμπά. Μέσα από τον φαινομενικά χαώδη (και αστείο) αυτό διάλογο προέκυψε Aρμονία. Π.χ. νομίζω νιώθουμε πιο καλά! 🙂

  Το χάος (όπως και το κενό) δεν είναι άδειο, αλλά (κατά κάποιον τρόπο) γεμάτο, γεμάτο δυνατότητες…

 13. Αγαπητέ Omadeon,

  Ευχαριστώ πολύ για την επεξήγηση. Νομίζω ότι αρχίζω να καταλαβαίνω.

  Υ.Γ. Νομίζω ότι και η γιαγιά μου θα καταλάβει

 14. @Εγγονή
  με χαροποίησε η απάντησή σας.

  Οπως βλέπετε…
  Δεν αμφισβητώ καθόλου ούτε τη γιαγιά σας ούτε εσάς, στο ότι καταλαβαίνετε ΑΜΕΣΑ την Αρμονία που έχετε (ήδη) μέσα σας,
  και… ανάμεσά μας. Π.χ. ο φαινομενικά χαώδης διάλογός μας είναι αρμονικός, δημιουργικός, πιο πολύ από κάθε διαφωνία.

  ΤΙ θα ωφελούσε να σας «σερβίρω» μια «σικέ θεωρία», όπου να διαφωνήσετε, να διαφωνήσω, κ.ο.κ. (όπως συμβαίνει συχνά σε μπλογκ). Το θέμα είναι να αποκτήσουμε την ΕΜΠΕΙΡΙΑ, όχι τη θεωρία! Οι «ξερές θεωρίες» είναι σικέ, προκατασκευασμένες 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s