Χρήσιμες και πρακτικές οδηγίες για Χειμερινό Κολύμπι ΤΩΡΑ (Useful tips for winter-swimming in Greece, NOW)

Η χειμερινή κολύμβηση είναι (ίσως) η υγιεινότερη μορφή άθλησης, ιδανική για το κλίμα της χώρας μας. Αν οι Έλληνες επιδίδονταν περισσότερο σε αυτό το υγιεινό σπορ, τα νοσοκομεία θα… άδειαζαν(!), καθώς η πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς μειώνεται εκπληκτικά, με το χειμερινό κολύμπι.

Μάλιστα… το εκπληκτικό είναι ότι δεν μειώνεται μόνο η πιθανότητα να κρυολογήσει κανείς (αυτή σχεδόν μηδενίζεται, ξεχάστε την τελείως!) 🙂 Μειώνεται εκπληκτικά και η πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς γενικά, από οποιαδήποτε αρρώστεια. – Γιατί συμβαίνει αυτό; Κανείς δεν ξέρει γιατί  – 100% , πάντως η κυριαρχούσα άποψη ανάμεσα στους «ειδικούς» είναι ότι αυτό οφείλεται σε μια συνολική ισχυροποίηση του ανοσιοποιητικού συστήματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που καταπολεμά κάθε είδους ασθένεια. Με αυτή την έννοια, το να γίνει κανείς χειμερινός κολυμβητής είναι (κατά κάποιον τρόπο) το αντίθετο του… AIDS – που εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα!

Αλλά… ας αφήσουμε τα μεγάλα λόγια. Ας δούμε το θέμα εντελώς πρακτικά.

Ιδού λοιπόν μερικές χρήσιμες οδηγίες, για όσους / όσες από σας πήραν τη μεγάλη απόφαση και βούτηξαν δοκιμαστικά, στη θάλασσα, έστω δειλά-δειλά στην αρχή, αυτή την εποχή:

1) Το νερό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι ακόμη σχετικά ζεστό.

Αν χάσατε τη μεγάλη ευκαιρία του να μην είχατε σταματήσει το κολύμπι τον περασμένο Οκτώβριο, αυτό δεν σημαίνει ότι χάσατε εντελώς το «πλοίο» της χειμερινής κολύμβησης (και της υγείας):

  • Ακόμη και τώρα (τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου) το νερό της θάλασσας παραμένει σχετικά ζεστό, αν το συγκρίνουμε με το κρύο που μπορεί να επικρατεί (ορισμένες φορές) έξω από τη θάλασσα.
  • Ως γνωστόν,η θάλασσα είναι μια τεράστια μάζα νερού, όπου η θερμοκρασία δεν αλλάζει καθόλου εύκολα ή γρήγορα. Για να κρυώσει η θάλασσα (όπως και για να… βράσει ένα τεράστιο καζάνι νερό) χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο ο αέρας (και η στεριά).
  • Επομένως, αν δοκιμάσετε να βουτήξετε τώρα, ιδίως με τον τρόπο που περιγράφεται (πιο κάτω)  είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρετε τέλεια, ακόμη κι αν δεν το επιχειρήσατε ποτέ, μέχρι τώρα…
  • Εμείς οι «βετεράνοι χειμερινοί» όχι μόνο κολυμπάμε στην καρδιά του χειμώνα, αλλά το κάνουμε (μεταξύ άλλων) και για να… ζεσταθούμε. Γιατί η θερμοκρασία της θάλασσας ποτέ δεν πέφτει τόσο πολύ, όσο εκείνη της στεριάς.
  • Π.χ. μου έχει συμβεί να κολυμπώ σε χιονισμένη παραλία, με θερμοκρασία έξω από τη θάλασσα -2 (μείον δύο) βαθμούς Κελσίου, αλλά μέσα στη θάλασσα… πιθανότατα πολύ πιο πάνω από 10 βαθμούς (μερικοί λέγανε 13 βαθμούς τότε – αλλά δυστυχώς… δεν τους μέτρησα).

2) Ποιός είναι ο πιο ανώδυνος, εύκολος και ασφαλής (για την υγεία) τρόπος για να βουτήξει κανείς στη θάλασσα το χειμώνα;

απάντηση είναι εύκολη, δύο μόνο λέξεις, που θα γελάσετε -ίσως- με την απλότητά τους, αλλά τα λένε όλα: «Σιγά – σιγά»!

  • Ω ναι, βουτήξτε σιγά-σιγά, αυτό είναι (σχεδόν) όλο. Κι όταν λέμε «σιγά – σιγά», εννοούμε (φυσικά) και «με επαλείψεις». Δηλαδή:
  • Μην περιμένετε να συνηθίσει το σώμα σας, ούτε  καν να διανοηθήτε να το εξαναγκάσετε! Εκπαιδεύστε το σώμα σας, ρίχνοντάς του που-και-που λίγο νερό, σιγά-σιγά και «με το μαλακό».
  • Αν δεν αντέχετε (στην αρχή) το κρύο, τότε μεταχειριστείτε το νερό κυριολεκτικά σαν… αλοιφή(!) και αρχίστε να αλείβεστε μ’ αυτό, καθώς περπατάτε στα ρηχά. Βρέξτε λίγο τις παλάμες καιαλειφτείτε.
  • Αν κρυώνουν τα πόδια σας, τότε βγείτε για λίγο έξω και κάντε τροχάδην στην παραλία πριν (ξανα-)μπείτε, ή κουνήστε τα πόδια σημειωτόν, μέσα στα ρηχά νερά. Μην εγκαταλείπετε, γιατί η κυκλοφορία του αίματος θα μειώσει πολύ γρήγορα αυτή την (άκρως προσωρινή) αίσθηση του κρύου!
  • Αν κρυώνετε στο υπόλοιπο σώμα, τότε… μην κάνετε απολύτως τίποτα! Σταματήστε τότε, εκεί που είστε, όπως είστε, κάνοντας μόνο σημειωτόν (αν κρυώνετε στα πόδια) περιμένοντας -κάθε φορά- λίγα δευτερόλεπτα, για να εξατμιστεί (κάπως) το νερό, με το οποίο αλείψατε το σώμα σας. Γιατί; Διότι…
  • Κάθε φορά που αλείβεστε με νερό (και το αφήνετε μετά να εξατμιστεί) εκπαιδεύετε πρακτικά το σώμα σας, εντελώς ανώδυνα, να «συνηθίσει το κρύο».
  • Διαβάστε επίσης την ανάρτηση «Οδηγίες για Χειμερινό Κολύμπι ΤΩΡΑ – που άρχισε η σαιζόν!»

3) Ποιές άλλες συμβουλές είναι χρήσιμες;

-ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι πολλές! Υπάρχουν όμως και μερικές συμβουλές που αρμόζουν σε πιο έμπειρα (ή και… πιο τολμηρά) άτομα στη χειμερινή κολύμβηση, π.χ.

  • Μην το…. παρακάνετε! Ελάχιστα λεπτά της ώρας είναι ήδη υπερ-αρκετά (π.χ. 4-5 λεπτά για αρχάριους, περίπου το διπλάσιο για προχωρημένους)
  • Αν δεν κρυώνετε ιδιαίτερα και/ή αν νοιώθετε εξοικείωση με το χειμερινό κολύμπι, μην τρέξετε να… σκουπιστείτε αμέσως μόλις βγείτε, με πετσέτα! Μπορεί να σας φαίνεται παράξενη αυτή η συμβουλή, αλλά είναι προτιμώτερο να ΜΗ σκουπιστείτε αμέσως:
  • Κάντε μερικές σύντομες ασκήσεις έκτασης – ανάτασης χεριών και… ξαναβουτήξετε αμέσως. Στο διάστημα μεταξύ της εξόδου από το νερό και της νέας βουτιάς, το σώμα θα έχει συνηθίσει ακόμη περισσότερο, στην αντοχή απέναντι στο κρύο, με αποτέλεσμα να… μην κρυώνετε πια καθόλου μέσα στο νερό! Η εξάτμιση του νερού ψύχει το σώμα και το καθιστά ανθεκτικώτερο, αρκεί να μην κρυώνετε υπερβολικά.
  • Για αρχαρίους όμως, τα προηγούμενα δεν ισχύουν. Σκουπιστείτε αμέσως και φορέστε γρήγορα ζεστά ρούχα (φυλάξτε και τα ρούχα σας για να τα έχετε… ΟΛΑ) 🙂

4) Διατρέχει κανείς κίνδυνο υγιείαςαπ’ το χειμερινό κολύμπι;

-Η απάντηση είναι (εμφατικά) όχι, δεν θα αρρωστήστε καθόλου, ούτε διατρέχετε τον παραμικρό κίνδυνο, εκτός εαν (προσοχή εδώ) πάσχετε ΗΔΗ από καρδιακό νόσημα ή αν έχετε ΗΔΗ κάποιο άλλο (ιδιαίτερο) πρόβλημα υγείας. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε καρδιακή ευπάθεια ή άλλο ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε γιατρό πριν κολυμπήσετε το χειμώνα. Πάντως (καλού-κακού)…

  • Προτιμήστε (πάντα) να συμβουλευτείτε γιατρό που να είναι… ο ΙΔΙΟΣ χειμερινός κολυμβητής! 🙂
  • Προσωπικά ΔΕΝ εμπιστεύομαι κανένα γιατρό που… δεν εμπιστεύεται τη χειμερινή κολύμβηση. Τέτοιοι γιατροί είναι κακοί και ηλίθιοι – ευτυχώς… ελάχιστοι όμως! (χεχε)…

Βέβαια, δεν είμαι ο ίδιος γιατρός κι έτσι δεν έχω διάθεση να… παραστήσω τον ειδικό στα καρδιακά νοσήματα ή άλλες σπάνιες παθολογικές καταστάσεις που δεν γνωρίζω. Μπορώ πάντως να εγγυηθώ απόλυτα, σε κάθε περίπτωση, αυτό που εγγυάται ήδη η ιατρική επιστήμη, σήμερα:

  • Είναι σίγουρο ότι κάθε άνθρωπος που είναι καλά στην υγεία του, θα διατηρήσει την καλή του υγεία ακόμη περισσότερο και για πολύ περισσότερα χρόνια, αν επιδοθεί στην (αβλαβή για κάθε υγιή άνθρωπο) χειμερινή κολύμβηση (σε ήπιες ή μεσογειακές θάλασσες, όπως η δική μας)

  • Είναι εξακριβωμένες τόσες πολλές ωφέλειες στην υγεία, από το χειμερινό κολυμπι, ώστε θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο ιστολόγιο (ή και βιβλίο) για να τις παρουσιάσουμε λεπτομερώς.

5) Ποιές εμπειρίες είχα ο ίδιος (ο γράφων) από το χειμερινό κολύμπι

  • Περιληπτικά θα αναφέρω ότι (από τότε που έγινα χειμερινός – πριν 12 χρόνια) θεραπεύτηκα από έντονα προβλήματα πόνων στη μέση (που είχα κάποτε), ότι -φυσικά- δεν ξανακρύωσα ποτέ και ότι -φυσικά- η ψυχική μου διάθεση ανεβαίνει τόσο πολύ από το χειμερινό κολύμπι ώστε… δεν διανοούμαι πια να ζήσω χωρίς αυτό!
  • Ε, ναι, το ομολογώ, έγινα «τζάνκυ της χειμερινής κολύμβησης» και (απροκάλυπτα πλέον)…. διαφημίζω το βίτσιο μου! 🙂 ΚΑΛΟ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ…. (άντε μπράβο, δοκιμάστε το, επιτέλους!)

  • Διαβάστε την ανάρτηση «Μερικά μυστικά της Χειμερινής Κολύμβησης και η σημασία τους για προβλήματα Ζωής και Θανάτου (The Reichian Esotericism of Winter-Swimming)» για μερικές… παράξενες ή ανορθόδοξες εξηγήσεις, όσον αφορά τους λόγους που η χειμερινή κολύμβηση προκαλεί τόση πολλή… ηδονή και «χάϊ» διάθεση!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης επίσκεψής μου στη Θεσσαλονίκη, μετά από χειμερινή κολύμβηση, χθες, 23 Νοεμβρίου 2008. Ο καιρός εδώ στη Θεσσαλονίκη ήταν κακός, έξω από τη θάλασσα έκανε κρύο, αλλά η θάλασσα της Χαλκιδικής ήταν τέλεια και η θερμοκρασία της σχεδόν ίδια όπως στην Αττική (ίσως 1 βαθμό πιο κρύα, όχι όμως περισσότερο νομίζω).

Advertisement

29 comments

  1. … και… όταν με το καλό βουτήξετε, θα νιώσετε να σας τσιμπούν χιλιάδες καρφίτσες! Φοβερή αίσθηση λέμε!!!
    Αμέσως μετά, συνηθίζετε, κολυμπάτε όμορφα, το νερό είναι ζεστό και όταν θελήσετε να βγήτε κρυώνετε!!! χαχαχα
    Ωραίο ποστ :)))

    Α! πέρνα από το http://www.radiobubble.gr/ να κάνειs καμιά εκπομπούλα.
    Ωραία είναι, κολυμπάμε στη μουσική!

  2. Οκ, Ροδιά μου,
    αλλά… αν ΕΙΣΑΙ χειμερινή ξέρεις ότι οι «καρφίτσες» αυτές φέρνουν απερίγραπτη ηδονή (εκτός αν κανείς πάσχει από αναιμία ή αρυθμία καρδιάς, κλπ).

    Από το σάϊτ σίγουρα θα περάσω (και διορθώνω επίσης το λάθος στη διεύθυνση) -χεχε

  3. Χειμερινή και μάλιστα στο Δήλεσι! ως γνωστόν, ο Ευβοϊκός είναι κρύος ΚΑΙ το καλοκαίρι.
    Αμα πάθω αρρυθμίες, θα το καταλάβω μια και καλή! 😉 τέζα!!!

  4. Σε παραμπέμπω στις… τεχνικές δυσκολίες που συναντουμε στη μεγαλόνησο, όπως τις εκθέτει γλαφυρά ένας γνωστός μου, καθώς αυτή τη στιγμή έξω έχει 24 βαθμούς.

    Ζουν ένα δράμα οι νησιώτισσες κάθε χρόνο· μα πότε επιτέλους θα φορέσουν τα καινούργια χειμερινά συνολάκια τους, τα παλτά και τις γούνες τους;;;

  5. Τι συμβαίνει με τη βιταμίνη Cal-C-Vita της Bayer που περιέχει δισκία των 1000mg Ascorbic Acid++ και διατίθεται σε τιμή μικρότερη των 2 ευρώ; Γιατί εξαφανίστηκε χωρίς καμμία εξήγηση από τα ράφια των φαρμακείων;

  6. @YannisK
    δεν ξέρω, πάντως την έχω ακουστά…

    @Stazybo Horn
    Πολύ κατανοητό αυτό που περιγράφεις. Πάντως… δείχνει και κάτι άλλο, ότι η χειμερινή κολύμβηση (εμμέσως) βοηθάει ΚΑΙ τα ζώα, που… περιττεύουν οι γούνες τους για τις χειμερινές κυρίες!

    @Rodia
    Χαίρομαι ιδιαίτερα. Είχα μια θεία που έμενε στο Δήλεσι αλλά… χαθήκαμε εδώ και χρόνια. Δεν ξέρω που βρίσκεται τώρα.

    Από αρρυθμίες πάντως δεν άκουσα να πεθαίνει κανείς που να κάνει χειμερινή κολύμβηση. Οι περισσότεροι «έφυγαν» στη στεριά, συνήθως σε βαθειά γεράματα. Πιο πολύ κινδυνεύει κανείς από υποθερμίες, αν το παρακάνει – μαζί με κούραση.

  7. Most calcium supplements are packaged with «cal» appearing in the name, so it is misleading for Cal-C-Vita, which no longer contains calcium, to continue to use the name, says the Advertising Standards Authority.

    Upholding a complaint from a consumer who challenged the use of the name «Cal-C-Vita» to promote a product that does not contain calcium, the ASA ordered Bayer to withdraw its packaging immediately.

    The Bayer’s packaging of Cal-C-Vita Immune Protector has in smaller font below the name «Cal-C-Vita®», the words «essential vitamins and minerals designed to strengthen your immune system».

    Bayer argued in its own defence that Cal-C-Vita was a registered trade name and the periodic name for calcium was not «cal» but «ca».

    Also, as the product contained Vitamin D, specifically cholecalciferol (Vitamin D3), the reference to Cal-C-Vita was correct and not misleading.

    The ASA said an important consideration was that the original Cal-C-Vita had contained calcium.

    Also, a search of online pharmacy websites showed that it was an industry practice to include the name «cal» in all calcium supplements.

    Consumers who knew the previous Cal-C-Vita product and other products containing calcium would reasonably expect the Cal-C-Vita Immune Booster to still contain calcium and would be misled.

    Only after careful scrutiny of the packaging would they learn that there was no calcium.

    (( http://www.capeargus.co.za/index.php?fArticleId=4617575 ))

  8. Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ ZenWalk
    που έλυσες μια παράξενη απορία (αν και άσχετη με το ποστ).

    Βέβαια, η βιταμίνη C έχει άμεση σχέση με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως και η χειμερινή κολύμβηση.
    Επίσης την καταπολέμηση κρυολογημάτων ή την πρόληψή τους, πάλι… όπως η χειμερινή κολύμβηση.
    Διότι -όσο κι αν φαίνεται απίστευτο- όταν ένας χειμερινός δει ότι έχει αποκτήσει ένα συνάχι ή ένα βήχα, θεραπεύεται βουτώντας στη θάλασσα. (Μου έχει συμβεί αρκετές φορές). Γρίππη ή πυρετό ή ίωση λόγω κρύου ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πάθει, αν είναι χειμερινός κάποιους μήνες, ήδη.

    Αλλά… η βιταμίνη C βοηθάει κι αυτή φυσικά.

  9. Ροδιά μου (Χεχε)
    βιταμίνη C με τις χούφτες – έλεγε ένας φίλος, διαιτολόγος.

    Προσωπικά δεν το κάνω με υπερβολή (γιατί κι αυτή βλάπτει) πάντως… ο συνδυασμός C και Χειμ.Κολ. κάνει το ενδεχόμενο κρυολογήματος τόσο σπάνιο ώστε πιο πιθανό είναι να κερδίσεις τον πρώτο λαχνό του Εθνικού Λαχείου! 🙂 – ok , υπερβάλλω….

  10. Πάντως… δείχνει και κάτι άλλο, ότι η χειμερινή κολύμβηση (εμμέσως) βοηθάει ΚΑΙ τα ζώα, που… περιττεύουν οι γούνες τους για τις χειμερινές κυρίες!

    Το κακό είναι ότι, παρά την ύφεση, βρέξει-χιονίσει η γκαρνταρόμπα ανανεώνεται καθ’ εκάστην σεζόν. Απλώς, είναι εξαιρετικά γελοίο να βλέπεις με την πρώτη πρωινή ψυχρούλα (δηλαδή, με ένα 15άρι, μη φανταστείς παρακάτω) να φορτώνονται τα παλτά τους, τα γουναρικά τους και να εκδράμουν στο κέντρο της πόλης…

    Δυστυχώς, πάμε για ρεκόρ.

  11. @Stazybο Hοrn,
    ουάου…

    Αυτές οι γούνες πρεπει να φορολογούνται τότε, ανάλογα με τη χρήση (χεχε). Κάθε φορά που η κυρία φοράει τη γούνα της, να πηγαίνει και να χτυπάει μια «έξυπνη κάρτα» κάπου. Ενας πόντος για κάθε ρεβεγιόν, μηδένισμα πόντων κάθε φορά που αλλάζει η γούνα, οι πόντοι μετά πακέτο μέηλ στην… Εφορία. Ενας πόντος ίσον 1000% φόρος, 2-10 500%, 10-100 50%, 101 = φοροαπαλλαγή από «φόρο υπέρ των ζώων»… χεχε

    (μιλάω για ουτοπίες μακρυνού μέλλοντος, το ξέρω…) 🙂

  12. Καλέ, δεν είμαστε καλά! Γιατί να υποστούμε όλο αυτό το βασανιστήριο; Εγώ έχω μια καλύτερη ιδέα. Το χειμώνα, πάμε στη θάλασσα, καλά ντυμένοι, καθόμαστε στην παραλία, την κοιτάμε, πετάμε μέσα βοτσαλάκια ή τρώμε κάνα ωραίο ψαράκι στο παραλιακό ταβερνάκι της περιοχής.

    Το καλοκαίρι, μπαίνουμε στη θάλασσα, αργά αργά, και μόνο όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς, κατευθείαν μπλουμ.

    • Γιατί ?

      1. Γιατί δεν ειναι βασανιστήριο αλλά… βαθιά απόλαυση.
      2. Γιατί τα ωφέλη στην υγεία είναι πάρα πολλά (και έχουν κουφάνει ακόμη και επιστήμονες).
      Εχω 15 χρόνια χειμερινής κολύμβησης και μπορώ να βεβαιώσω ότι δεν αρρώστησα ούτε μία φορά.

  13. Geia sas!!
    Prin liges meres mou mpike h idea na ksekinisw xeimerino kolumpi.. thelw san trelh alla exw kapoies apories, an mporousate na me boithisete..
    Teleutaio mou mpanio to ekana gurw stis 10 septembrh, tha mporousa na paw mes to dekembrh h ton ianouario h einai epikinduno gia kapoion pou paei prwth fora?
    Peftoume sti thalassa me to magio mas h forame kapia stolh (mallon auth einai hlithia aporia).
    K telos, pia einai h katallhlh – kaluterh wra tis imeras pou tha mporouse na paei kapoios sti thalassa?

    euxaristw polu!

    • @Maria
      Τώρα (Αρχές Δεκεμβρίου) είναι ίσως οι τελευταίες «μέρες ευκαιρίας» για να αρχίσει κανείς χειμερινό κολύμπι, διότι η θερμοκρασία δεν είναι ακόμη απαγορευτικά χαμηλή για αρχαρίους.
      Παρόλ’ αυτά, δεν είναι το ίδιο εύκολο, όπως μερικές βδομάδες πιο πριν.
      Χρειάζονται συστηματικές επαλείψεις, σε όλο το σώμα για αρκετή ώρα, πριν μπει κανείς στη θάλασσα, ώστε να συνηθίσει.
      Καθώς εξατμίζεται το νερό των επαλείψεων, δημιουργεί ψύχος και προετοιμάζει για την είσοδο στη θάλασσα.
      Ιδανικά μαζί με κάποια γυμναστική βέβαια, αυξάνει και την κυκλοφορία του αίματος (άρα και την αντοχή στο ψύχος).

      Η καλύτερη ώρα είναι μάλλον το μεσημέρι-προς-απόγευμα, μετά τις 2 και πολύ πριν τις 4 μμ.
      Γύρω στις 5μμ η ευκαιρία έχει χαθεί, γιατί σκοτεινιάζει νωρίς,
      ενώ μειώνεται κι η θερμοκρασία έξω από το νερό, κάτι που δυσκολεύει τους καινούργιους.

  14. Έχετε πολύ καιρό να αναρτήσετε κάτι, αλλά τώρα χρειάζομαι τη συμβουλή σας. Για πρώτη φορά φέτος συνέχισα τα μπάνια μου μετά το καλοκαίρι, και ακόμα κολυμπώ. Το κρυολόγημα όμως το άρπαξα! Έχω βήχα, καταρροή, χωρίς πυρετό. Η θάλασσα είναι λαχταριστή… Να μπω, ή να το αναβάλω; Τι λέει ο έμπειρος; 🙂

    • Συγνώμη για την καθυστέρηση έγκρισης του σχολίου σας, αλλά… το επόμενο τυχόν σχόλιό σας θα δημοσιεύεται αυτομάτως μετά από αυτό.

      Ελπίζω να πέρασε κάπως το κρύωμά σας, αλλά… η απάντησή μου θα είναι ίδια.

      Προσωπικά (αν και δεν είμαι γιατρός και ρωτήστε κι άλλους)…
      ΔΕΝ θεωρώ «σοβαρό κρύωμα», το κρύωμα ΧΩΡΙΣ πυρετό !
      Καταρροή χωρίς πυρετό, είναι μάλιστα σχεδόν αμελητέα, και η θάλασσα βοηθάει να περάσει πιο γρήγορα!
      Ο βήχας είναι άλλο θέμα, αν δεν οφείλεται σε κάπνισμα ή άλλη αιτία.
      Αν είναι πολύς βήχας ίσως είναι προοίμιο ΚΑΙ πυρετού, οπότε χρειάζεται προσοχή.
      Αν όμως είναι λίγος, τείνει να μειώνεται σιγά-σιγά και ποτέ δεν επέρχεται πυρετός,
      η προσωπική μου γνώμη (και προηγούμενη πείρα) είναι ότι το χειμερινό κολύμπι δρα θεραπευτικά, καταργώντας πιο γρήγορα αυτά τα συμπτώματα μικρού κρυώματος. Κι εγώ ο ίδιος παρατήρησα κατά καιρούς συνάχι ή και λίγο βήχα για μικρά διαστήματα, αλλά δεν σταμάτησα το χειμερινό κολύμπι.
      Μάλιστα… πιθανολογώ ότι ο κύριος λόγος που ΔΕΝ έχετε πυρετό είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ότι συνηθίσατε το χειμερινό κολύμπι κι αποκτήσατε ήδη την περίφημη «ανοσία στη γρίππη» που χαρακτηρίζει το άθλημα! 🙂
      Επομένως, αφού κολυμπάτε ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, θάλεγα να συνεχίσετε, αφού πρώτα περιμένετε λίγο να κοπάσει λίγο το συνάχι και ο βήχας, με άφθονη βιταμίνη C και ζεστά ροφήματα. Αν δείτε λοιπόν ότι υποχωρούν έστω και ελάχιστα δοκιμάστε πάλι κολύμπι ΚΑΙ άσκηση γυμναστικής στη θάλασσα. Το είχα κάνει κι εγώ πολλές φορές και δεν έπαθα τίποτα. Πυρετό γενικά ΔΕΝ είχα ποτέ, πια… από το 1996 που έγινα χειμερινός! 🙂

  15. Ωωω, σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
    Τελικά, δεν κατάφερα να αντισταθώ και μπήκα στη θάλασσα 🙂 . Δεν έκανα πυρετό, πήρα βιταμίνη C και ζεστά, βήχω ακόμα αλλά όχι δραματικά – χμμ, καπνίζω και λίγο – το συνάχι μειώθηκε, το κέφι αυξήθηκε! Και συνεχίζω, αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Οι πρακτικές συμβουλές σας στα πιο πάνω σχόλια με βοήθησαν πολύ, πολύτιμες.

  16. πρωτη προσπαθεια σημερα!
    δυστυχως ζω μονιμα σε ορεινη περιοχη οποτε σπανια εχω την ευκαιρια να βρεθω στη θαλασσα απο αυγουστο και μετα.
    γενικα εχω μεγαλη αντοχη στο κρυο(π.χ. με εξωτερικη θερμοκρασια γυρω στους 8-10
    ειμαι μια χαρα με ενα μπλουζακι)
    απο την εφηβεια μεχρι τα 30δεν εχω αρρωστησει παρα μονο 2φορες κ εχω παρατηρησει οτι οσο πιο πολυ εκθετω το σωμα μου στο κρυο τοσο μεγαλυτερες αντοχες εχω.
    το πρωτο μπανιο του 2012 το ειχα κανει απριλιο με σχετικα κρυα θαλασσα,απο τοτε μου μπηκε η ιδεα για το χειμερινο κολυμπι.
    σημερα το πρωι λοιπον βρηκα το χρονο κ εκανα τα 110 χιλιομετρα ως την πιο κοντινη παραλια.η θαλασσα ενιωθα να ειναι πιο ζεστη σε σχεση με τον αερα,μπηκα στα ρηχα,για 10λεπτα »περπατουσα» φτανοντας μεχρι τους ωμους,πολυ προδεκτικα ποντο-ποντο.
    εκει αποφασισα πως ηταν αρκετο…
    με δεδομενο οτι δεν μπορω να το κανω πανω απο 2με3 φορεςτο χρονο πως με συμβουλευετε να συνεχισω;
    υ.γ.:ενιωσα να ξυπναει το δερμα κ το μυαλο μου!super αισθηση!

    • Συνέχισέ το !

      Είναι κρίμα, που δεν μπορείς να κατέβεις στη θάλασσα «πάνω από 2 με 3 φορές το χρόνο»,
      διότι (από όσα λες) συμπεραίνω ότι έχεις ήδη, _τεράστια_ αντοχή στο κρύο
      και είσαι σπάνια περίπτωση ανθρώπου… «γεννημένου για» το χειμερινό κολύμπι ! 🙂

      Στη θέση σου, εγώ θα άλλαζα κατοικία (ήδη το έκανα κάποτε, όταν άρχισα το χειμερινό κολύμπι).

      Δεν υπάρχει άλλη λύση, νομίζω, εκτός αν βρεις άλλον τρόπο μετάβασης στη θάλασσα.

      Λες

      …οσο πιο πολυ εκθετω το σωμα μου στο κρυο τοσο μεγαλυτερες αντοχες εχω.

      ΑΚΡΙΒΩΣ, αυτό είναι ένα μυστικό (που σπάνια ανακαλύπτουν οι… μη-χειμερινοί).

      Εκεί, που εμείς… φτάσαμε, εσύ… έρχεσαι. 🙂

  17. ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΙ ΝΟΙΩΘΩ ΥΠΕΡΟΧΑ ΓΙΑΤΙ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΣΧΕΤΩΣ ΕΠΟΧΗΣ.ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ.ΥΠΟΦΕΡΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΚΡΟΑΣΤΙΚΑ.ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΜΠΑΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΩ ΔΕΚΑΤΑ.ΘΕΛΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ.

  18. ΕΙΜΑΙ ΜΑΝΙΑΚΗ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΕΛΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΚΟΛΥΜΠΙ. ΒΕΒΑΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΒΟΥΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ, ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΒΟΥΤΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ Ή ΤΡΙΚΥΜΙΑ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΒΟΥΤΑΜΕ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΚΑΙΡΟ ΗΜΑΣΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ. ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ- ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΖΟΚΙΝΓΚ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΚΡΥΕΣ ΜΕΡΕΣ- ΚΑΙ ΤΣΑΙ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΣ ΑΜΕΣΩΣ ΑΦΟΥ ΝΤΥΘΗΤΕ, ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΩΤΟΑΣΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΦΑΚΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΛΗΠΤΗ. ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.

  19. ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΒΑΔΗΝ 4 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 9 Η ΩΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΛΙΣ ΦΘΑΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΙΔΡΩΜΕΝΟΣ. ΜΠΑΙΝΩ ΟΜΩΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΤΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΜΟΥ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ. ΚΑΝΩ ΚΡΥΟ ΝΤΟΥΖ ΣΤΗΝ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΝΤΥΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΚΑΝΟΝΤΑΣ 4 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ 57 ΕΤΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΝ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s