Κριτική στο Στέλιο Ράμφο (Καθημερινή 14-12-08) – για τη λεγόμενη «εκδικητική βία» των «μηδενιστών» μαθητών

«Και θα χτυπήσει τον κόσμο η αθωότητα με το δριμύ του μαύρου του θανάτου»

– Οδυσσέας Ελύτης («Μονόγραμμα»)

«Δεν σκαμπάζω γρυ από προπατορικά αμαρτήματα και άλλα των Δυτικών εφευρήματα»

– Οδυσσέας Ελύτης («Μαρία Νεφέλη»)

stelios-ramfosΑυτό το ποστ είναι αναλυτική κριτική ενός άρθρου του Στέλιου Ράμφου στην Καθημερινή (14-12-08). Αργότερα προστέθηκαν και μερικά video από το YouTube, που είναι -νομίζω- συγκλονιστικά. Απαντούν και αυτά (σχεδόν από μόνα τους) στον κ. Ράμφο, ο οποίος καταδίκασε τη νεολαία που βγήκε στους δρόμους (συλλήβδην) σαν «μηδενιστική», καταδυόμενος σε ελληνορθόδοξα βάθη βαθέως στοχασμού για τον μηδενισμό της εποχής μας, για τα λάθη της Ασκητικής Ορθοδοξίας επί σειρά αιώνων, κ.ο.κ.

967149_b

Αν και η κριτική που ακολουθεί είναι αυστηρή, καυστική και περιπαιχτική, δεν υποτιμά όμως καθόλου κάποιες σημαντικές αλήθειες που περιέχει επίσης το άρθρο του κ. Ράμφου, δηλαδή κυρίως την εξής σημαντική ομολογία:

 • Δαιμονοποιώντας σαν «μηδενιστικό» το σύνολο των διαμαρτυριών της νεολαίας ο κ. Ράμφος, θεωρώντας σαν μοναδική εξήγηση της καταστροφικότητάς της (όποτε εκδηλώθηκε) τον λεγόμενο «μηδενισμό», ουσιαστικά παραδέχτηκε το απλό γεγονός της μαζικότητας και της αυθορμησίας αυτών των (έστω και «εκδικητικά βίαιων» – κατά τον κ. Ράμφο) αντιδράσεων, χωρίς την παραμικρή εξιλαστήρια προσφυγή σε συνομωσιολογικές θεωρίες για «υποκινούμενα επεισόδια», όπως έκανε το πιο μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας (και ορισμένα ΜΜΕ).

Τα video απαντούν λοιπόν, αποκαλύπτοντας την πραγματική κτηνωδία που εξαπολύθηκε τις προηγούμενες μέρες κατά των μαθητων, μια κτηνωδία ασύλληπτου μεγέθους, που κουκουλώθηκε (ευτυχώς όχι εντελώς) από τα ΜΜΕ. Ε, αν η αγανάκτηση γι’ αυτή την απίστευτη κτηνωδία μπορεί να χαρακτηριστεί «μηδενιστική», τότε εγώ είμαι… βοηθός φακίρη από τον… Αστερισμό της Ανδρομέδας! 🙂

Η πλάκα είναι ότι… τα περισσότερα από αυτά τα video έχουν στιγμιότυπα από ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές. Δεν αποτελούν κάτι το μυστικό, ούτε καν καινούργιο. Πιθανολογώ όμως, ότι οι… βαθυστόχαστοι μελετητές του ψυχισμού της νεολαίας (και του «μηδενισμού» που την κατατρέχει) όπως ο επιφανής λόγιος κ. Ράμφος, απαξιούν -συνήθως- να ενσκύψουν επαρκώς στα λαϊκά θεάματα του σύγχρονου μηδενισμού των ΜΜΕ, έτσι κι αλλιώς. Αποφεύγοντας έτσι και τη δυσωδία δακρυγόνων, ή δακρύβρεχτων διαμαρτυριών για τα άγρια θηρία των ΜΑΤ, τους «φυτεμένους» ιμιτασιόν κουκουλοφόρους και άλλα… νούμερα του τσίρκου, όπου σύρθηκε η νεολαία για να ψεκαστεί με δηλητηριώδη χημικά και να κακοποιηθεί με κλομπ, προκειμένου να εκφράσει εν πλήρει αλλοφροσύνη τον ατίθασο, αναιδέστατο και ανορθόδοξο «μηδενισμό» της.

Δείτε τα video, διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί και κρίνετε. (Και συγνώμη αν μερικά τα είδατε ήδη).

Radio Arvyla- παγκόσμιος ξεσηκωμός ο φόνος του 15χρονου Αλέξη

Eπίθεση των ΜΑΤ σε ειρηνική διαδήλωση (για τον Αλέξη)

Λαζόπουλος- ΣΟΚ ΒΙΝΤΕΟ κουκουλοφόροι αστυνομικοί

Video με κουκουλοφόρους – αστυνομικούς… χέρι-χέρι:

[περισσότερα video ίσως προστεθούν εδώ]

Γράφει λοιπόν ο κ. Στέλιος Ράμφος (Καθημερινή 14-12-08):

Να καταλάβουμε

Πώς να κατανοήσουμε την εκδικητική βία που απλώθηκε με ταχύτητα πυρκαγιάς και πρωταγωνιστές χιλιάδες θυμωμένα παιδιά ηλικίας 8 έως 18 ετών; Η εξήγησι χρειάζεται όχι τόσο πολιτικούς όρους όσο ποιητικούς και ψυχολογικούς, οι οποίοι τηρουμένων των αναλογιών, μου θυμίζουν τον γαλλικό Μάη του 1968. Τότε η δυσφορία των φοιτητών για ένα πανεπιστήμιο και μια κοινωνία που βυθίζονταν στο τέλμα των αρτηριοσκληρωτικών τους δομών εκφράσθηκε με καταλήψεις και οδοφράγματα, των οποίων η συμβολική ξεσήκωσε αλληλέγγυα το κοινό αίσθημα. Η απωθημένη στις ψυχές και συμβιβασμένη με τα στερεότυπα του αποπετρωμένου συστήματος δυσφορία εκλύθηκε δημιουργικά χάρι στους «λυσσασμένους» φοιτητές του «Κινήματος της 22ας Μαρτίου». Οι φοιτητές αυτοί, χωρίς να το συνειδητοποιούν, έδωσαν συμβολική μορφή στο ζωτικό αίτημα για ουσιαστικότερη δημοκρατία και το εξέπεμψαν χρησιμοποιώντας την παλιά γλώσσα για νέα πράγματα. Για την ακρίβεια «σκηνοθέτησαν» το σχήμα της αντιστάσεως στην κρατική βία στο πνεύμα του προτάγματος μιας συμμετοχικής πολιτείας, προσφέροντας στους πολίτες την δυνατότητα να εξωτερικεύσουν την απωθημένη δυσφορία τους θετικά στο πλαίσιο ενός πλατύτερου νοήματος. «Σκηνοθεσία» και «παράστασι» είχαν στην πνοή τους τέτοια δύναμη, ώστε το σύστημα να χάση την ηθική του νομιμοποίησι και να παραλύση μαζί με τους μηχανισμούς καταστολής και η ιστορία να λήξη με «συμβόλαιο» ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι και ελευθερωτική ανατροπή του ήθους της καθημερινότητος.

Αν και ένα μεγάλο μέρος όσων γράφει εδώ ο κ. Ράμφος φαίνονται εκ πρώτης όψεως σωστά, προσεκτικότερη ανάγνωση δείχνει ότι βασίζονται σε ένα θεμελιώδες λάθος:

 • Aπό τη στιγμή που… στιγματίζουμε και δαιμονοποιούμε την εξέγερση των μαθητών (και άλλα είδη εξέγερσης ή λαϊκής οργής) με τον αρνητικό ηθικολογικό προσδιορισμό «εκδικητική βία», έχουμε ήδη χάσει τη μπάλα, δημιουργώντας τεράστια εμπόδια σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια για σωστή ανάλυση. Δηλαδή:

1) Η λεγόμενη (κακή) «εκδικητικότητα» θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ηθικολογικά για να αναπηρώσει και να δαιμονοποιήσει πλήρως, πλήθος άλλων κοινωνικών και ιστορικών γεγονότων, ακόμη και θετικών. Πρωτίστως -βέβαια- θα μπορούσε εξίσου να αναπηρώσει ακόμη και αυθεντικές λαϊκές επαναστάσεις όπως το Ελληνικό 1821, τη Γαλλική Επανάσταση, κ.ο.κ.

2) Εξάλλου, η λανθάνουσα «ηθικοπλαστική λογική συνεπαγωγή» που χρησιμοποιεί σαν βάση φιλοσοφικού στοχασμού στο άρθρο του ο Στέλιος Ράμφος, είναι η ισοπεδωτική τριγωνική εξίσωση «βία = εκδικητικότητα = μηδενισμός». Όμως η εξίσωση είναι εντελώς λανθασμένη, όχι μόνο λόγω της βαθιάς αντιδραστικότητάς της αλλά και λόγω του παραλογισμού της κραυγαλέας  παρανόησης που περιέχει:

 • Ξεχνάει εντελώς τη θηριώδη εκδικητική βία που διέπραξαν θρησκευάμενοι και δογματικοί. Μια ελάχιστη αναδρομή σε ιστορικα γεγονότα θα μας θυμίσει αμέσως, ότι η χειρότερη, η πιο αποκρουστική και εκδικητική βία στην Ιστορία, οφειλόταν (και οφείλεται σήμερα) σε θρησκευτικούς λόγους, δηλαδή σε δόγματα και σε διαμάχες μεταξύ πιστών. Μιλάμε για μια πραγματικά βίαιη ακραία εκδικητικότητα με ολοφάνερες αιτίες κάθε άλλο παρά «μηδενιστικές», όπως θα ήθελε να πιστεύει ο (πιστός Χριστιανός) κύριος Στέλιος μας…

Πάμε παρακάτω…

Ταυτίσθηκαν με τον μαθητή

Σ’ αυτό το κλίμα ο σπαρακτικός θάνατος έλαβε στις ψυχές των μαθητών συμβολικές διαστάσεις. Αναγνώρισαν ταυτιστικά τον δικό τους θάνατο σαν στερημένη ελπίδα, πράγμα που ενεργοποίησε εκρηκτικά μέσα τους την αγωνία του μηδενός και γύρισε το αίσθημα της αδυναμίας σε βουβή εκδικητική μανία, οπότε άρχισαν να σπάζουν τις βιτρίνες των καταστημάτων και να πυρπολούν τις τράπεζες σαν εμβλήματα μιας ζωής που εννοεί εκ συστήματος να οδηγή ευνουχιστικά σε απορριπτικές συγκρίσεις. Η αγωνία τους απλώθηκε ασυγκράτητα σαν τιμωρός φωτιά στους δρόμους και στις πλατείες των Αθηνών, συμπαρασύροντας τους απανταχού της Ελλάδος ομηλίκους, οι οποίοι έδρασαν από κοινού ταχύτατα και άγρια με τρόπο που μπέρδεψε και πανικόβαλε αρχές και κοινωνία.

Στην παραπάνω παράγραφο ο ειλικρινής (και αυτο-προσδιοριζόμενος σαν «ημι-αυτοδίδακτος») Χριστιανός στοχαστής κ. Ράμφος, λέει πάλι… αρκετά σωστά πράματα, χτίζοντάς τα -όμως- σε θεμέλια… κινούμενης άμμου και παρανόησης:

Π.χ. δεν αναφέρει τίποτε εδώ (και αλλού) ο Στέλιος, για τους λεγόμενους «κουκουλοφόρους»,  την… Κουκουλοφορίνη ή τους προβοκάτορες, ακόμη λιγότερο για την ωμή Παραβίαση του ίδιου του Συντάγματος – από τα ΜΑΤ.

 • Ε… μπράβο του, που δεν ακολουθεί τη Νέα Μόδα των Μήντια, αλλά… θα ήταν πολύ καλυτερότερο (αντί για όλα αυτά τα τόσο πολύ «ηθικά») να έβγαινε στα κανάλια και να διέψευδε κατηγορηματικά όλες τις συνομωσιολογίες και τις ρίψεις ευθυνών σε μια σούπα σφαγίων, μια σούπα με αναρχικούςΚόκκορες Εξαρχείων (Λεμονάτους ή… Συριζάτους) λέγοντας ευθέως ότι «Οι μαθητές της χώρας μας σαν σύνολο τα σπάσανε»ενώ μαγαζιά και αυτοκίνητα κάηκαν αδίκως – βεβαίως, βεβαίως… 🙂

Ε ναι!…. (έστω και  «σε γενικές γραμμές») παρά να θεωρητικολογεί, ως Χριστιανός «ερασιτέχνης ψυχαναλυτής», για τον «μηδενισμό» και τη «μανία του μηδενός» που διακατέχει τους νέους, για τους οποίους -προφανέστατα- νομίζει πως κατέχει ήδη… τα βαθύτερα μυστικά της ψυχής τους, πάρα πολύ καλυτερότερα από τους ίδιους, ως ευλογημένος φιλόσοφος μετέχων της Ιεράς Εμπνεύσεως άνωθεν (Πνεύματος Αγίου, κλπ. κλπ.)

 • Κατά την ταπεινή μου γνώμη -βέβαια-… αρχίδια πατέρα κατέχει ο κ. Στέλιος μας, αλλά…

 • ας συνεχίσω να σέβομαι την ειλικρίνειά του – που σπανίζει σαν απειλούμενο Οικολογικό Είδος, στη σημερινή Ελλάδα…

 • …στη σημερινή Ελλάδα των Μηδενιστών Ωχαδερφιστών ΚαραΣκυλάδων Ορθοπηδηχτόδοξων ανθρωποφάγων Χριστιανών ΠΙΣΤΩΝ.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ (και… ποίηση Ελύτη):

Πιο κάτω όμως, ο Στέλιος Ράμφος παραδέχεται κάτι πολύ σωστό – νομίζω:

Η εξήγησι χρειάζεται όχι τόσο πολιτικούς όρους όσο ποιητικούς και ψυχολογικούς, οι οποίοι τηρουμένων των αναλογιών, μου θυμίζουν τον γαλλικό Μάη του 1968. Τότε η δυσφορία των φοιτητών για ένα πανεπιστήμιο και μια κοινωνία που βυθίζονταν στο τέλμα των αρτηριοσκληρωτικών τους δομών εκφράσθηκε με καταλήψεις και οδοφράγματα, των οποίων η συμβολική ξεσήκωσε αλληλέγγυα το κοινό αίσθημα. Η απωθημένη στις ψυχές και συμβιβασμένη με τα στερεότυπα του αποπετρωμένου συστήματος δυσφορία εκλύθηκε δημιουργικά χάρι στους «λυσσασμένους» φοιτητές του «Κινήματος της 22ας Μαρτίου». Οι φοιτητές αυτοί, χωρίς να το συνειδητοποιούν, έδωσαν συμβολική μορφή στο ζωτικό αίτημα για ουσιαστικότερη δημοκρατία και το εξέπεμψαν χρησιμοποιώντας την παλιά γλώσσα για νέα πράγματα…

[…]

«Σκηνοθεσία» και «παράστασι» είχαν στην πνοή τους τέτοια δύναμη, ώστε το σύστημα να χάση την ηθική του νομιμοποίησι και να παραλύση μαζί με τους μηχανισμούς καταστολής και η ιστορία να λήξη με «συμβόλαιο» ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι και ελευθερωτική ανατροπή του ήθους της καθημερινότητος.

Πολύ ωραία, λοιπόν, κύριε Στέλιο… Σε ΤΙ ακριβώς διαφέρουν -τότε- οι δικοί μας μαθητές από τους Γάλλους φοιτητές του 1968;

Σ’ αυτό, απαντάει αμέσως ο ίδιος:

Στην δική μας περίπτωσι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν παρόμοιος αλλά το μήνυμα και ο συμβολισμός του μηδενιστικός. Η είδησι ότι αστυνομικός σκότωσε στα Εξάρχεια ένα γυμνασιόπαιδο λειτούργησε σαν θρυαλλίδα στις ψυχές των μαθητών ξυπνώντας πολύ σκοτεινά ένστικτα για να βγουν σαν προτάσεις. Τα σημερινά παιδιά πιέζονται ασφυκτικά για επιδόσεις χωρίς αντίκρυσμα, το δε μέλλον τους κρίνεται από μια πολιτεία στα μάτια τους ανυπόληπτη, καθώς η ανικανότητα επιβραβεύεται θρασύτατα και η ατιμωρησία βασιλεύει, την αξία αποφασίζουν οι προσωπικές σχέσεις, η δε ζωή αδειάζει από νόημα και κρύβει το κενό πίσω από αστραφτερές βιτρίνες. Η Εκκλησία βουλιάζει σε δεινή πνευματική παρακμή, η Δικαιοσύνη έχει στους κόλπους της κυκλώματα, οι συνδικαλιστές χρησιμοποιούν τα δικαιώματα με τη λογική της διαλύσεως, τη στιγμή που αποτελούν ευκαιρίες αυτοσυνειδησίας, ενώ η διαφθορά ως επηρμένη ευτέλεια καγχάζει μνησίκακα και μας θέλει όλους ίδιους

Ε, ναι, φυσικά και ισχύουν όλα τα δεινά που απαριθμεί εύστοχα ο κ. Ράμφος. Μόνο που… δεν του φτάνουν όοολα αυτά, σαν επαρκής εξήγηση των γεγονότων, ούτε και –φυσικά- πιστεύει τις συνομωσιολογίες (άλλων) περί «ξένων κέντρων» (ελπίζω)…

Παρόλ’ αυτά αυτά τα τεράστια δεινά (πολύ περισσότερα από εκείνα της Γαλλίας του 1968) , παρόλον αυτό τον έμπρακτο, εντελώς πρακτικό, διεφθαρμένο μηδενισμό αξιών. της δικτατορίας των… μηδενικών στη χώρα μας, ο Στέλιος Ράμφος εξακολουθεί να αποκαλεί την εξέγερση των μαθητων «μηδενιστική», αποδίδοντάς της μάλιστα και «πολύ σκοτεινά ένστικτα« …κατά την προσφιλή συνήθεια κάθε χριστιανού να δαιμονοποιεί την κάθε είδους κοινωνική οργή (ομού με τα ξεσπάσματά της) σαν αμαρτωλή, πονηρά διεργασία του ίδιου του Σκότους – και του… Άρχοντός του, κλπ.

Και… σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, ο Στέλιος ζωγραφίζει την «πραγματική εικόνα» των γεγονότων, ευτυχώς -τουλάχιστον- -αν μη τι άλλο- μακράν όλων των συνομωσιολογικών παρανοϊκών παρα-φιλολογιών του ΛΑ.ΟΣ. – αλλά και της Παπαρήγα, απορριπτομένων συλλήβδην (ω Θεοί, τι χαρά!) μεταξύ άλλων:

Ταυτίσθηκαν με τον μαθητή

Σ’ αυτό το κλίμα ο σπαρακτικός θάνατος έλαβε στις ψυχές των μαθητών συμβολικές διαστάσεις. Αναγνώρισαν ταυτιστικά τον δικό τους θάνατο σαν στερημένη ελπίδα, πράγμα που ενεργοποίησε εκρηκτικά μέσα τους την αγωνία του μηδενός και γύρισε το αίσθημα της αδυναμίας σε βουβή εκδικητική μανία, οπότε άρχισαν να σπάζουν τις βιτρίνες των καταστημάτων και να πυρπολούν τις τράπεζες σαν εμβλήματα μιας ζωής που εννοεί εκ συστήματος να οδηγή ευνουχιστικά σε απορριπτικές συγκρίσεις. Η αγωνία τους απλώθηκε ασυγκράτητα σαν τιμωρός φωτιά στους δρόμους και στις πλατείες των Αθηνών, συμπαρασύροντας τους απανταχού της Ελλάδος ομηλίκους, οι οποίοι έδρασαν από κοινού ταχύτατα και άγρια με τρόπο που μπέρδεψε και πανικόβαλε αρχές και κοινωνία.

E… προφανέστατα, ο κ. Ράμφος έχει εδώ ένα τεράστιο δίκιο – την ολοκληρωτική διάψευση των παρανοϊκών συνομωσιολογιών ενός άχρηστου πρωθυπουργού και της λανθασμένης κομματικής διανόησης άλλων…

…Μόνο που… παρασυρόμενος από μια θεόπνευστη μανία εξήγησης των πάντων, μέσα από τους δικούς του θεολογικούς όρους, υπαρξιακούς και… θανατο-φοβικο-λογικούς, απέτυχε να θέσει τον εαυτό του επαρκώς στη γλυκιά θέση των ίδιων των μαθητών, των οποίων η περιβόητη (κατά τον Ράμφο) αγωνία «απέναντι στο θάνατο» και στο «μηδέν», ομού μετά του υποτιθέμενου «μηδενισμού» τους, δεν αποτελεί τίποτ’ άλλο από ψιλά γράμματα ακατανόητων (σε μια τόσο τρυφερή ηλικίa) αρτηριο- σκληρωτικών νευρωτικών παρα-μυθευμάτων…

Διότι κύριε Ράμφο, μέσα στην πρώτη νιότη των δεκαπέντε χρονών, ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καν, σαν θέμα «προβληματισμού», ή και ως «πρόβλημα» (my ass) «μηδενισμού»….

Και ο ίδιος ο θάνατος του άτυχου αθώου Αλέξη βιώθηκε σαν μια ΕΙΣΒΟΛΗ, ένας βιασμός ή μια βαριά ΠΡΟΣΒΟΛΗ, κατά της ΙΔΙΑΣ της αισιοδοξίας της νιότης, που  αντιμετωπίζει τα ΠΑΝΤΑ, και πολλά μπορεί  ενίοτε να φοβηθεί…

…πλην ενός, το οποίο δεν γνωρίζει – και ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ καν: -Τον ίδιο το Θάνατο!

Διότι -πραγματικά- όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης,

– ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Αιρετικός ποιητής

από μηδένα «φόβο θανάτου» σκιαχθείς,

μηδέ σε… Κανόνα κανένα υποταχθείς,

είπε και ελάλησε κάποτε τα εξής,

σαν Μανιφέστο Αθωότητας – Ζωής,

που σείς χριστιανοί διανοητές περιωπής

ΞΕΧΑΣΑΤΕ, με Σεβάσμιο Στόμφο Ολκής,

απ’ τα σχολεία κρύβοντας επιμελώς εξ αρχής.

Ξαναγράφω -λοιπόν- το ποίημα ΑΓΓΛΙΣΤΙ, αναιδής

σε μετάφραση δική μου και απαγγελία επιδοθείς: 🙂

ο ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Δεν σκαμπάζω γρυ από προπατορικά αμαρτήματα
και άλλα των Δυτικών εφευρήματα…

THE PRIMAL PARADISE

I don’t know at all, anything about «Primal Sins»,
and other Western inventions.

Nevertheless, so far away, so long ago,
back in the frost of our first days,
even before the time of our Mother’s Hut
it felt so nice, at the time!

The white garments of the angels I remember
closed-up in front but left unbuttoned
exactly like those girls in uniforms,
girls working at the hairdressers.
-a miracle! and all the geraniums
in a long pavement, all-white in the lime
turned to the wind, you could see them grinding
ceaselessly the white pith of the Sun…

Sitting cross-legged
in the beach where the wind shivered
full of golden spark from the sneezers
I could see them galloping
girls of the South-East Wind
girls with cool buttocks…

The angels were teasing me,
gathered around me, asking:
«What is Pain?» and «What is sickness?»
and I didn’t know at all.
I didn’t know, I hadn’t even heard of ‘the Tree’
through which death came into the world.

Well? Death, was it true? Not this death, but the other one
-which will come with the first tear of the newly-born?
Was Injustice true? Was the rage of the nations true?
Was the Work-toil real, all day and all-night-long, too?

And the Archangels, all of them,
Michael, Gabriel, Ouriel, Rafael,
Gaboudelon, Akir, Arphoughiton,
Belouchos, Zabouleon, were laughing,
shaking their golden heads like corn-plants in the wind

knowing that the only death, the only one

was the death manufactured by the minds of men

and their biggest Lie, the Tree,

never (even) existed !

-Odysseas Elytis

Poem translated &  recited here (mp3/stream)

 • Ισως επανέλθω… – για τα περί Φίχτε, Νίτσε, Μήτσε και ΜηδενίτσεΣτυλιανιδίτσε / Σκυλαδίτσε…

 • Αν είστε Χριστιανοι και σας… τσάντισα λίγο (με τις ακρότητες έκφρασης που χρησιμοποιώ μερικές φορές) διαβάστε το συνετό και διδακτικό ποστ του προοδευτικού Χριστιανού «Μανιτάρι-του-Βουνού» (ΕΔΩ) που (νομίζω ότι ) εκφράζει σοβαρές και τίμιες επιφυλάξεις, κατά της υποβόσκουσας ΟΛΙΚΗΣ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗΣ της νεολαίας (από τη μία πλευρά – του Ράμφου) και την «εύκολη λύση» της ΠΑΡΑΝΟΪΚΗΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΑΣ (από την άλλη πλευρά – π.χ. ΛΑ.ΟΣ./ΚΚΕ). Και στο ότι προτείνει μη-μηδενιστικές προοπτικές, με βρίσκει σύμφωνο (αν και μη-Χριστιανό)! Διαφέρουμε μόνο σε δόγματα ή μεθόδους. Επι της ουσίας, ΔΕΝ διαφωνούμε!

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ (παράρτημα)

Οδυσσέας Ελύτης – «Το Μονόγραμμα» (1971)

Παραθέτω ολόκληρο το ποίημα, κυρίως γιατί περιέχει την τεράστιας σημασίας προφητική φράση για την «αθωότητα που θα χτυπήσει με το δριμύ του μαύρου του θανάτου». Δηλώνω αγνωστικιστής, με πανθεϊστικές τάσεις, πρακτικά άθεος. Παρόλ’ αυτά, κατανοώ ποιητικά και πνευματικά, όλα όσα λέει ο Ελύτης πιο κάτω, ακόμη και τα σημεία με τη λέξη «Θεός». Για όσους μπορούν να αποκωδικοποιήσουν το νόημα, το αν ή όχι χρησιμοποιούμε την έννοια «Θεός» είναι -στην πράξη- ένα και το αυτό. Κάθε αναφορά σε (υποτιθέμενο) «μηδενισμό» είναι -μέσα σε αυτό το Φωτεινό Εργο εκτός θέματος!

 • Το Κενό του Νου (και του Κόσμου) αγαπητοί Χριστιανοί, ΔΕΝ είναι σκέτο «τίποτε». Εχει ιδιότητες, είναι γεμάτο ΦΩΣ
 • Χωρίς Θεό, εμείς που «την ψάχνουμε», είμαστε υποχρεωμένοι, σχεδόν… καταδικασμένοι(!) να δημιουργούμε Φως ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ. Ex Nihilo….

Θα πενθώ πάνταμ’ ακούς;- για σένα,
μόνος, στον Παράδεισο

Ι

Θα γυρίσει αλλού τις χαρακιές

Της παλάμης, η Μοίρα, σαν κλειδούχος

Μια στιγμή θα συγκατατεθεί ο Καιρός

Πως αλλιώς, αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι

Θα παραστήσει ο ουρανός τα σωθικά μας
Και θα χτυπήσει τον κόσμο η αθωότητα
Με το δριμύ του μαύρου του θανάτου.

II

Πενθώ τον ήλιο και πενθώ τα χρόνια που έρχονται
Χωρίς εμάς και τραγουδώ τ’ άλλα που πέρασαν
Εάν είναι αλήθεια

Μιλημένα τα σώματα και οι βάρκες που έκρουσαν γλυκά
Οι κιθάρες που αναβόσβησαν κάτω από τα νερά
Τα «πίστεψέ με» και τα «μη»
Μια στον αέρα, μια στη μουσική

Τα δυο μικρά ζώα, τα χέρια μας
Που γύρευαν ν’ ανέβουνε κρυφά το ένα στο άλλο
Η γλάστρα με το δροσαχί στις ανοιχτές αυλόπορτες
Και τα κομμάτια οι θάλασσες που ερχόντουσαν μαζί
Πάνω απ’ τις ξερολιθιές, πίσω απ’ τους φράχτες
Την ανεμώνα που κάθισε στο χέρι σου
Κι έτρεμε τρεις φορές το μωβ τρεις μέρες πάνω από
τους καταρράχτες

Εάν αυτά είναι αλήθεια τραγουδώ
Το ξύλινο δοκάρι και το τετράγωνο φαντό
Στον τοίχο, τη Γοργόνα με τα ξέπλεκα μαλλιά
Τη γάτα που μας κοίταξε μέσα στα σκοτεινά

Παιδί με το λιβάνι και με τον κόκκινο σταυρό

Την ώρα που βραδιάζει στων βράχων το απλησίαστο

Πενθώ το ρούχο που άγγιξα και μου ήρθε ο κόσμος.

III

Έτσι μιλώ για σένα και για μένα

Επειδή σ’ αγαπώ και στην αγάπη ξέρω

Να μπαίνω σαν Πανσέληνος

Από παντού, για το μικρό το πόδι σου μες στ’ αχανή σεντόνια

Να μαδάω γιασεμιά – κι έχω τη δύναμη

Αποκοιμισμένη, να φυσώ να σε πηγαίνω

Μέσ’ από φεγγερά περάσματα και κρυφές της θάλασσας στοές

Υπνωτισμένα δέντρα με αράχνες που ασημίζουνε

Ακουστά σ’ έχουν τα κύματα
Πως χαϊδεύεις, πως φιλάς
Πως λες ψιθυριστά το «τι» και το «ε»
Τριγύρω στο λαιμό στον όρμο
Πάντα εμείς το φως κι η σκιά

Πάντα εσύ τ’ αστεράκι και πάντα εγώ το σκοτεινό πλεούμενο

Πάντα εσύ το λιμάνι κι εγώ το φανάρι το δεξιά

Το βρεμένο μουράγιο και η λάμψη επάνω στα κουπιά

Ψηλά στο σπίτι με τις κληματίδες

Τα δετά τριαντάφυλλα, το νερό που κρυώνει

Πάντα εσύ το πέτρινο άγαλμα και πάντα εγώ η σκιά που μεγαλώνει

Το γερτό παντζούρι εσύ, ο αέρας που το ανοίγει εγώ

Επειδή σ’ αγαπώ και σ’ αγαπώ

Πάντα εσύ το νόμισμα κι εγώ η λατρεία που το εξαργυρώνει:

Τόσο η νύχτα, τόσο η βοή στον άνεμο
Τόσο η στάλα στον αέρα, τόσο η σιγαλιά

Τριγύρω η θάλασσα η δεσποτική
Καμάρα τ’ ουρανού με τ’ άστρα
Τόσο η ελάχιστή σου αναπνοή

Που πια δεν έχω τίποτε άλλο
Μες στους τέσσερις τοίχους, το ταβάνι, το πάτωμα
Να φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μου
Να μυρίζω από σένα και ν’ αγριεύουν οι άνθρωποι
Επειδή το αδοκίμαστο και το απ’ αλλού φερμένο
Δεν τ’ αντέχουν οι άνθρωποι κι είναι νωρίς, μ’ ακούς
Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν αγάπη μου

Να μιλώ για σένα και για μένα.

IV

Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν, μ’ ακούς

Δεν έχουν εξημερωθεί τα τέρατα, μ’ ακούς

Το χαμένο μου αίμα και το μυτερό, μ’ ακούς

Μαχαίρι

Σαν κριάρι που τρέχει μες στους ουρανούς

Και των άστρων τους κλώνους τσακίζει, μ’ ακούς

Είμ’ εγώ, μ’ ακούς

Σ’ αγαπώ, μ’ακούς

Σε κρατώ και σε πάω και σου φορώ

Το λευκό νυφικό της Οφηλίας, μ’ ακούς

Που μ’ αφήνεις, που πας και ποιος, μ’ ακούς

Σου κρατεί το χέρι πάνω απ’ τους κατακλυσμούς

Οι πελώριες λιάνες και των ηφαιστείων οι λάβες
Θα ‘ρθει μέρα, μ’ ακούς
Να μας θάψουν, κι οι χιλιάδες ύστερα χρόνοι
Λαμπερά θα μας κάνουν πετρώματα, μ’ ακούς

Να γυαλίσει επάνω τους η απονιά, μ’ ακούς

Των ανθρώπων

Και χιλιάδες κομμάτια να μας ρίξει

Στα νερά ένα ένα, μ’ ακούς

Τα πικρά μου βότσαλα μετρώ, μ’ ακούς

Κι είναι ο χρόνος μια μεγάλη εκκλησία, μ’ ακούς
Όπου κάποτε οι φιγούρες

Των Αγίων

Βγάζουν δάκρυ αληθινό, μ’ ακούς

Οι καμπάνες ανοίγουν αψηλά, μ’ ακούς
Ένα πέρασμα βαθύ να περάσω

Περιμένουν οι άγγελοι με κεριά και νεκρώσιμους ψαλμούς

Πουθενά δεν πάω, μ’ ακούς
Ή κανείς ή κι οι δύο μαζί, μ’ ακούς

Το λουλούδι αυτό της καταιγίδας και, μ’ ακούς

Της αγάπης

Μια για πάντα το κόψαμε

Και δε γίνεται ν’ ανθίσει αλλιώς, μ’ ακούς

Σ’ άλλη γη, σ’ άλλο αστέρι, μ’ ακούς

Δεν υπάρχει το χώμα, δεν υπάρχει ο αέρας

Που αγγίξαμε, ο ίδιος, μ’ ακούς

Και κανείς κηπουρός δεν ευτύχησε σ’ άλλους καιρούς

Από τόσον χειμώνα κι από τόσους βοριάδες, μ’ ακούς
Να τινάξει λουλούδι, μόνο εμείς, μ’ ακούς
Μες στη μέση της θάλασσας
Από μόνο το θέλημα της αγάπης, μ’ ακούς
Ανεβάσαμε ολόκληρο νησί, μ’ ακούς
Με σπηλιές και με κάβους κι ανθισμένους γκρεμούς
Άκου, άκου
Ποιος μιλεί στα νερά και ποιος κλαίει -ακούς;

Ποιος γυρεύει τον άλλο, ποιος φωνάζει -ακούς;
Είμ’ εγώ που φωνάζω κι είμ’ εγώ που κλαίω, μ’ ακούς
Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, μ’ ακούς.

V

Για σένα έχω μιλήσει σε καιρούς παλιούς

Με σοφές παραμάνες και μ’ αντάρτες απόμαχους

Από τι να ‘ναι που έχεις τη θλίψη του αγριμιού

Την ανταύγεια στο πρόσωπο του νερού του τρεμάμενου

Και γιατί, λέει, να μέλλει κοντά σου να ‘ρθω

Που δε θέλω αγάπη αλλά θέλω τον άνεμο

Αλλά θέλω της ξέσκεπης όρθιας θάλασσας τον καλπασμό

Και για σένα κανείς δεν είχε ακούσει

Για σένα ούτε το δίκταμο ούτε το μανιτάρι

Στα μέρη τ’ αψηλά της Κρήτης τίποτα

Για σένα μόνο δέχτηκε ο Θεός να μου οδηγεί το χέρι

Πιο δω, πιο κει, προσεχτικά σ’ όλο το γύρο

Του γιαλού του προσώπου, τους κόλπους, τα μαλλιά

Στο λόφο κυματίζοντας αριστερά

Το σώμα σου στη στάση του πεύκου του μοναχικού
Μάτια της περηφάνιας και του διάφανου
Βυθού, μέσα στο σπίτι με το σκρίνιο το παλιό
Τις κίτρινες νταντέλες και το κυπαρισσόξυλο
Μόνος να περιμένω που θα πρωτοφανείς
Ψηλά στο δώμα ή πίσω στις πλάκες της αυλής
Με τ’ άλογο του Αγίου και το αυγό της Ανάστασης

Σαν από μια τοιχογραφία καταστραμμένη

Μεγάλη όσο σε θέλησε η μικρή ζωή

Να χωράς στο κεράκι τη στεντόρεια λάμψη την ηφαιστειακή

Που κανείς να μην έχει δει και ακούσει
Τίποτα μες στις ερημιές τα ερειπωμένα σπίτια
Ούτε ο θαμμένος πρόγονος άκρη άκρη στον αυλόγυρο
Για σένα ούτε η γερόντισσα μ’ όλα της τα βοτάνια

Για σένα μόνο εγώ, μπορεί και η μουσική

Που διώχνω μέσα μου αλλ’ αυτή γυρίζει δυνατότερη

Για σένα το ασχημάτιστο στήθος των δώδεκα χρονώ

Το στραμμένο στο μέλλον με τον κρατήρα κόκκινο

Για σένα σαν καρφίτσα η μυρωδιά η πικρή

Που βρίσκει μες στο σώμα και που τρυπάει τη θύμηση

Και να το χώμα, να τα περιστέρια, να η αρχαία μας γη.

VI

Έχω δει πολλά και η γη μέσ’ απ’ το νου μου φαίνεται ωραιότερη
Ωραιότερη μες στους χρυσούς ατμούς
Η πέτρα η κοφτερή, ωραιότερα
Τα μπλάβα των ισθμών και οι στέγες μες στα κύματα
Ωραιότερες οι αχτίδες όπου δίχως να πατείς περνάς
Αήττητη όπως η Θεά της Σαμοθράκης πάνω από τα βουνά
της θάλασσας

Έτσι σ’ έχω κοιτάξει που μου αρκεί
Να ‘χει ο χρόνος όλος αθωωθεί
Μες στο αυλάκι που το πέρασμά σου αφήνει
Σαν δελφίνι πρωτόπειρο ν’ ακολουθεί

Και να παίζει με τ’ άσπρο και το κυανό η ψυχή μου!

Νίκη, νίκη όπου έχω νικηθεί

Πριν από την αγάπη και μαζί

Για τη ρολογιά και για το γκιούλ μπρισίμι

Πήγαινε, πήγαινε και ας έχω εγώ χαθεί

Μόνος, και ας είναι ο ήλιος που κρατείς ένα παιδί νεογέννητο

Μόνος, και ας είμ’ εγώ η πατρίδα που πενθεί
Ας είναι ο λόγος που έστειλα να σου κρατεί δαφνόφυλλο

Μόνος, ο αέρας δυνατός και μόνος τ’ ολοστρόγγυλο

Βότσαλο στο βλεφάρισμα του σκοτεινού βυθού
Ο ψαράς που ανέβασε κι έριξε πάλι πίσω στους καιρούς
τον Παράδεισο!

VII

Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί
Απαράλλαχτο εσύ κι ένα σπίτι στη θάλασσα

Με κρεβάτι μεγάλο και πόρτα μικρή
Έχω ρίξει μες στ’ άπατα μιαν ηχώ
Να κοιτάζομαι κάθε πρωί που ξυπνώ

Να σε βλέπω μισή να περνάς στο νερό
Και μισή να σε κλαίω μες στον Παράδεισο.

72 comments

 1. «Τα σημερινά παιδιά πιέζονται ασφυκτικά για επιδόσεις χωρίς αντίκρυσμα, το δε μέλλον τους κρίνεται από μια πολιτεία στα μάτια τους ανυπόληπτη, καθώς η ανικανότητα επιβραβεύεται θρασύτατα και η ατιμωρησία βασιλεύει, την αξία αποφασίζουν οι προσωπικές σχέσεις, η δε ζωή αδειάζει από νόημα και κρύβει το κενό πίσω από αστραφτερές βιτρίνες. Η Εκκλησία βουλιάζει σε δεινή πνευματική παρακμή, η Δικαιοσύνη έχει στους κόλπους της κυκλώματα, οι συνδικαλιστές χρησιμοποιούν τα δικαιώματα με τη λογική της διαλύσεως, τη στιγμή που αποτελούν ευκαιρίες αυτοσυνειδησίας, ενώ η διαφθορά ως επηρμένη ευτέλεια καγχάζει μνησίκακα και μας θέλει όλους ίδιους»

  Νομιζω πως εδω συμφωνω μαζι του. Στο Λυκειο ουτε και εγω δεν ξερω ποσες σελιδες διαβασα για να γραψω σε αυτο που λεμε πανελληνιες. Δεν θυμαμαι ουτε τα βασικα της οικονομολογιας που εμαθα στην Γ’ Λυκειου (Τωρα τα «ξαναμαθαινω» – ουσιαστικα ομως). Αφου να φανταστεις οmadeon καλυτερα εγραψα στην Λογοτεχνια απο ολα (18,5) …χωρις να ειχα διαβασει πολυ ενω στα Αρχαια που ειχα ξεσχισει το γαμαμενο το βιβλιο πηρα τα 11,5 μου! Δεν ξερω τι πρεπει να γινει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ (Η γνωμη μου για τι πως θα ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ η εκπαιδευση την ξερεις …ειναι στις σελιδες που σου εδειξα). Αλλα νομιζω τα μοντελα της Φινλανδιας και της Δανιας ειναι πολυ καλα προσωρινα βηματα. (Η αποψη μου ειναι οτι οι Βικινγκς (Σκανδιναβοι) ξερουν πολυ καλα να επεξεργαζονται την πολιτικοοικονομικη σκεψη που διανοουμενοι αλλων χωρων παραγουν αλλα δεν μπορουν να εφαρμοσουν στις χωρες τους)

  Για την Ελληνικη πολιτεια εχω μιλησει ουκ ολιγον. Η διαφθορα που περιλουζει την ελληνικη πολιτεια ειναι πρωτοφανης για μια χωρα που θελει (ή ακομη χειροτερα δεν θελει (βλ. Δεν θα γινουμε Ιρλανδια)) να ειναι δυτικη.

 2. @DennisV
  όπως καταλαβαίνεις απόλυτα -νομίζω- και εκτός από όσα σωστά είπες ήδη, ο παλιός καλός σκοπός της παιδείας, η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ Γνώσης και Πληροφορίας, έχει καταστεί πλέον ανέφικτος ή σχεδόν παρασιτικός, σίγουρα άκρως δευτερεύων, στην εποχή του Google και της Εκρηξης Γνώσης του Διαδικτύου.

  Σήμερα απαιτούνται άλλου είδους γνώσεις, σε ΜΕΤΑ-επίπεδο για τη διαχείριση της ίδιας της Γνώσης. Πάααει πια ο καιρός που η Γνώση ήταν το ζωογόνο ρυάκι όπου πηγαίνανε οι βοσκοί τα προβατάκια να τους βάζουνε να πιούνε και να κάνουν… γαργάρες. Σήμερα η Γνώση είναι ΤΣΟΥΝΑΜΙ και ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ή ΩΚΕΑΝΟΣ, τόσο άγριος ώστε όποιος θέλει να την «πιεί» πνίγεται εντελώς (και «τον πίνει» επίσης ολοσχερώς)… χεχε

  Αλλά ο Ράμφος φυσικά ΔΕΝ ενδιαφέρτεται να υποδείξει πρακτικά το ΤΙ πρέπει να γίνει για να καλυτερέψει η Ελληνική παιδεία ή η κοινωνία. Ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη δική του φιλοσοφική και θεολογική «Υπόθεση Εργασίας» (όπως την είπε και στην ΕΤ3 – σε συνέντευξη που είδα ολόκληρη) – την οποία συνοψίζει στη γνωστή Πολεμική Ρητορική του «εναντίον του Μηδενισμού» (my ass), γνωστό μακροχρόνιο… βίτσιο χριστιανών διανοουμένων (ακόμη και των πιο ήπιων που… «τον ήπιαν»)… χεχε 🙂

  Μηδενισμός κατ’ εμέ, στη (σωστή) φιλοσοφία ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Είναι μόνο μια ακόμη παρανόηση. Υφίστανται άλλα πράματα που έχουν επί μακρόν υποτιμηθεί, παρερμηνευτεί, κ.ο.κ. (που δεν είναι του παρόντος να τα συζητήσω… άλλωστε… ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΗΔΗ, μέσω του ποιήματος του Αιρετικού Οδυσσέα Ελύτη στην τελευταία αναβάθμιση του ποστ... την ώρα που σχολίαζες -χεχε):
  «Ο Προπατορικός Παράδεισος»

 3. φίλε ομάδεον, το πρόβλημα δέν είναι ο ράμφος, το πρόβλημα είναι οτι παρ΄όλη τη φρεσκάδα και τα νέα μηνύματα που φέρνει η εξέγερση που ζούμε αυτές τις μέρες, παραμένουμε εξαρτημένοι απο τις ερμηνείες του στάτους-σταϊλ των μμε χρήμα & κόμματα. Αυτό βλέπω στις εφημερίδες, και στα περισσότερα μπλογκς. Το στάτους-σταϊλ να συνεχίζει να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στις απόψεις μας.
  Αντίθετα, οι πρωθητικές δυνάμεις, η έμπνευση, οι ορίζοντες που ανοίγει η εξέγερση. Οι μαθητές οι κουκουλοφόροι οι πορείες ή και οι περαστικοί που χειροκροτούν στους δρόμους ξεθάβουν υλικά εναντίον της καθημερινής μας καταστολής και τα φέρνουν στην επιφάνεια. Είναι ανεκτίμητο υλικό που ουρλιάζει εναντίον του συστήματος που μας κυβερνά εδώ και δεκατιες.
  Οι γνώμες που κυκλοφορούν στα μμε χρήμα & κόμματα και αναμασούν και τα περισσότερα μπλογκς (δυστυχώς), παίζουν το ίδιο παιχνιδάκι της εξουσίας: μιλάνε συνέχεια οτι γνωρίζουν τα αίτια και όλοι γνωρίζουν πως ΘΑ διορθωθούν με τη γνωστή γραφειοκρατική καταστολή και υποκρισία. Τίποτε δε γνωρίζουν. Η εξέγερση εμπνέει για νέους δρόμους, που δεν τους γνωρίζουμε, μας ανοίγει σε ανεξέλεγκτους ορίζοντες, νεόυς μηχανισμούς εναντίον στη καθημερινή ηρωϊνη του χρήματος. Χρειαζόμαστε επειγόντως δρόμους που να τους φτιάξουμε με τα υλικά που φέρνει η εξέγερση πριν τη θάψουν οι κατασταλτικές ερμηνείες χρήμα κόμματα & μμε .

 4. Καλώς όρισες, Δήμο!
  long time no see. 🙂 Στο μεταξύ… σβήστηκε κατά λάθος και το τηλέφωνό σου από το κινητό μου (καθώς το καθάριζα από άλλα) και δεν μπόρεσα να σε πάρω. Θα κοιτάξω σε παλιά μέηλ μπας και το ξαναβρώ.
  Επί της ουσίας τώρα…

  ΦΥΣΙΚΑ και δεν είναι το πρόβλημα ο Ράμφος. Μόνο που ασχολήθηκα μαζί του επειδή

  1) Αποτελεί σήμερα ο Ράμφος ένα είδος «Ιερού Τέρατος» και Πατριάρχη της «progressive Ελληνορθόδοξης Διανόησης» που λέει ενίοτε ΠΟΛΥ μεγάλες μπούρδες κρατώντας έτσι σε βαθύ ύπνο πάρα πολλά άτομα, που την έχουν στο νου τους για «καβάτζα», την οποία επικαλούνται όταν τα βρίσκουνε σκούρα… Και σε αυτό το βαθμό, απομυθοποιώ το Ιερόν Τέρας, το γεράκι με το προοδευτικό ράμφος, χωρίς όμως μισαλλοδοξία – φυσικά. Αναγνωρίζοντας ΚΑΙ την αξία όσων σωστών είπε, σιγά-σιγά.
  (Ενώ… άλλα «ιερά τέρατα», αιρετικά, που δαγκώνουν το Σύστημα -αλλά παρεξηγήθηκαν- όπως ο σουρρεαλιστής και ηδονιστής Ελύτης, ή ο Εμπειρίκος της «Οκτάνας», τα «πάω» και τα προωθώ, με το δέοντα σεβασμό – Για την «Οκτάνα» εκκρεμεί ποστ).

  2) Ο Ράμφος μας προσφέρει ΚΑΙ κάτι σημαντικό, όπως είπα. Αποδεικνύει με το δικό του τρόπο, ότι το πιο μεγάλο μέρος της προπαγάνδας του κατεστημένου είναι ολότελα λανθασμένο, τα περί «υποκινούμενης αναταραχής» ή την Υπερ-κουκουλοφορο-λογία, κλπ.

  3) Από κάπου πρέπει να… αρχίσουμε, να ΞΕΚΙΝΑΜΕ την κριτική. Επεται συνέχεια, ένας-ένας θα… παρουν άλοι (τη μούτζα τους). Σε αυτό το μπλογκ έρριξα ήδη αρκετά χαστούκια, από… μάλλον φιλικά (χεχε) στο νεο-λουδιτισμό του Καραμπελιά (σύνδεσμος ΕΔΩ) έως αυστηρά, όπως αυτό εδώ στο Ράμφο, ή το άλλο προ ημερών στον καθηγητή του Πανεπιστ. Αιγαίου Κωσταντίνο Ρωμανό (σύνδεσμος ΕΔΩ)… έως ΠΟΛΥ αυστηρά όπως η καταγγελία του ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ Νομικού κ. Κουμάντου (σύνδεσμος ΕΔΩ) πιο παλιά.. κλπ. κλπ.

  Μάλιστα θα φτιάξω και… Ευρετήριο Φακελλωμένων (από το Λαό) Προσώπων. Κάτι που ΗΔΗ φτιάχνουν άλλοι, π.χ. ο μπλόγκερ Σοφιστής, http://sofistis.wordpress.com/
  (Δες στη δεξιά στήλη του μπλογκ του, τα ονόματα κάτω από τον τίτλο «ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ:«…) χεχε

  Τώρα…
  ΔΥΟ φορές είπες κάτι που με προβληματίζει πολύ αν ισχύει (που μάααλλον ισχύει...) για τα μπλογκ.

  …παραμένουμε εξαρτημένοι απο τις ερμηνείες του στάτους-σταϊλ των μμε χρήμα & κόμματα. Αυτό βλέπω στις εφημερίδες, και στα περισσότερα μπλογκς. Το στάτους-σταϊλ να συνεχίζει να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στις απόψεις μας…
  ….Οι γνώμες που κυκλοφορούν στα μμε χρήμα & κόμματα και αναμασούν και τα περισσότερα μπλογκς (δυστυχώς), παίζουν το ίδιο παιχνιδάκι της εξουσίας: μιλάνε συνέχεια οτι γνωρίζουν τα αίτια και όλοι γνωρίζουν πως ΘΑ διορθωθούν με τη γνωστή γραφειοκρατική καταστολή και υποκρισία. Τίποτε δε γνωρίζουν….

  Εεε… άντε πέστο αυτό σε μια πολυ-αγαπημένη φίλη, που παρεξηγήθηκε μαζί μου μεγαλοποιώντας στο μυαλό της μια ΑΣΗΜΑΝΤΗ (και εν μέρει σωστή) υπερβολική κριτική που έκανα σε… κάποιον μπλόγκερ, ΟΧΙ υποτιμώντας την (πολύ καλή) δουλειά του (σαν δημοσιογράφου) αλλά επισημαίνοντας ότι… τόσο αυτός όσο και άλλοι είναι δέσμιοι των ΦΑΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΙΚΩΝ που μαστίζουν (αόρατα) τη μπλογκόσφαιρα, λόγω της επικοινωνιακής μόλυνσης διαφόρων αποκλεισμών και άδικων ενεργειών, εν μέρει προς εμένα τον ίδιο.
  Π.χ. στην «Καλύβα» του Πάνου Ζέρβα, αντί να συνέλθει ο ίδιος από τις τερατώδεις παρανοήσεις που έκανε σε βάρος μου στο παρελθόν, όχι μόνο μου στερεί το λόγο αλλά και -τώρα τελευταία- ρίχνει ΟΛΑ όσα του στέλνω -σπάνια- κατά καιρούς ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ στο καλάθι αχρήστων του Spam. Οργίστηκα κάποια στιγμή, που το ποστ μου για τη δολοφονία του Αλέξη έγινε νούμερο 1 στη WordPress αλλά… ο μαλάκας ΑΠΕΚΛΕΙΕ σημαντικά σχόλια ενημέρωσης του κοινού, που του έστελνα…
  Κατά τά άλλα, ο Πάνος προκήρυξε χθες και… διαγωνισμό για Καλλιστεία(!) Καλύτερων Μπλογκ όπου έβαλε… φιλαράκια του (ή «ουδέτερους») και το παίζει μπλογκοπατέρας κανονικότατα. (Αλλα… αααν συνεχίσω θα θυμώσει και πάλι η φίλη μου που κατακρίνει ΚΑΘΕ «εμπάθεια» για αυτό το θέμα). Και… όχι, δεν ήταν ο Πάνος, αλλά κάποιος άλλος, της παρέας του, για τον οποίο δημιουργήθηκε το «θέμα» με τη φίλη μου, που ανέφερα. Κάποιος που παίνεψα, αλλά είπα (και μετά ΕΣΒΗΣΑ) ΕΠΙΣΗΣ και μια κριτική… (ήμαρτον…)

  Δηλαδή, ούτε καν δικοί μας άνθρωποι δεν βλέπουν αυτό που επεσήμανες, πόσω μάλλον οι άλλοι.

  Πάντως, για τα μπλογκ με ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ to να χωρίσουμε επιτέλους τα «πρόβατα»από τα «ερίφια», αναφανδόν στηρίζοντας τα… ερίφια. 🙂

 5. Υ.Γ. Φυσικά δεν είμαι ο ΜΟΝΟΣ που αποκλείστηκε και μάλιστα συκοφαντήθηκε άσχημα μέσα στην «Καλύβα». Είναι και ο γνωστός… βρυκολακονόματος συγγραφεύς (άααλλη… λόξα, μιλάμε) που… -ενώ αδικήθηκε πολύ- μας… απαγορεύει ΚΑΘΕ αναφορά στις βαρύτατες αδικίες σε βάρος του, μπας και… χάσει τις προοπτικές να… ΞΑΝΑκάνει σχόλιο στην πολυπόθητη (γι’ αυτόν) Καλύβα. (και ξαναέκανε) Αμάν πια, η Καλύβα… 🙂
  Μήνες πολλούς, λέω και ξαναλέω, ότι έχει γίνει ΦΟΡΟΥΜ πια η Καλύβα στην πράξη, ΟΧΙ σκέτο μπλογκ, και σαν τέτοιο (Φόρουμ) ΠΡΕΠΕΙ να υιοθετήσει πιο δημοκρατικές διαδικασίες στη μεταχείριση των σχολιαστών. Π.χ. ΚΑΝΕΝΑΣ αποκλεισμός ΑΠΟΨΕΩΝ, ιδιαίτερα απόψεων που ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ τις… δικές της απόψεις (και του Πάνου). Αυτό το ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ολότελα απαράδεκτο φαινόμενο κλικιασμένης μεροληψίας, αδικίας, και ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Λόγου μέσα στα μπλογκ, καθώς και… Ιππευσης Καλαμίου, σχεδόν κανείς όμως δεν το κατήγγειλε, αλλά -αντί αυτού- ΟΛΟΙ σέρνονται προς τα κει να σχολιάσουν κι αυτοί, αρκετοί εξ αυτών…ελπίζοντας ότι με τα σχόλιά τους θα προσελκύουν προσοχή και θα… ανεβάσουν τις δικές τους μετρήσεις / hits….
  ——–

  UPDATE: Ενδιαφέρουσα σύμπτωση… οι καταγγελίες που έλαβα με μέηλ για άγρια λογοκρισία απόψεων σε σημαντικό φόρουμ, που αναφέρονται σε σημερινό ποστ στο άλλο μου μπλογκ http://panikos.wordpress.com
  «ΚΑΤΩ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΕΩΝ (Καταγγελίες για ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟΨΕΩΝ και Φασιστοειδείς Τραμπούκους στο http://www.diorismos.gr

  ———
  Κατά τα άλλα, η καλή μου φίλη που ανέφερα, ΔΕΝ εκτιμάει καθόλου το κλικιασμένο υπεροπτικό «σαλονάκι διανοουμένων» της Καλύβας, ΟΥΤΕ ΚΑΝ τους διαβάζει, αλλά -βέβαια- με συμβουλεύει να «μην ασχολούμαι»… (και δίκιο έχει, εν μέρει…)
  (αναμένω και… φιλική κατσάδα εκ μέρους της αργότερα σήμερα ή αύριο… για το ΑΠΛΟ γεγονός ότι εξακολουθώ να ασχολούμαι).
  Πρόκειται για μια… γυναικάρα αστέρι, τέρας ικανοτήτων στο διαδίκτυο, καλύτερων κι από επαγγελματίες του...
  Η συλλογή με τα δικά της link έρευνας για το θέμα των ημερών ίσως εκπλήξει κόσμο, όταν βγει στη φόρα. Αλλά… δεν επιτρέπει καμία συγκεκριμμένη αναφορά στα ευρήματά της πριν ολοκληρώσει τη δική της ΕΡΕΥΝΑ.

  Υ.Γ.2 Θα αναφέρω εδώ επίσης… «for the record», μόνο… το ότι:

  1) Oι «Οικολόγοι-Πράσινοι» φέρουν βαρύτατη ευθύνη για αυτό το φαινόμενο μπλογκο-πατερικού φεουδ-αρχιδισμού που λέγεται «Καλύβα ψηλά στο βουνό». Να κατεβάσουν την (υπεροψία στην) Καλύβα πιο χαμηλά, στην παραλία… έπρεπε, προ πολλού. – ΠΡΙΝ καν ο αδηφάγος για εξουσία Καλυβάρχης αποχωρήσει ΚΑΙ από το κόμμα τους, αφήνοντάς τους στα… κρύα του λουτρού, ξελιγωμένους ΚΑΙ αυτούς για… δημοσιότητα μέσω της Καλύβας! χεχε

  2) Αλλά… δεν με έπαψαν ποτέ να μου στέλνουν οι Ο-Π τα κομματικά δελτία και μέηλ με ανακοινώσεις τους, αποσιωπώντας ολοκληρωτικά τις επανειλλημένες κόσμιες επισημάνσεις μου για μια Δημοκρατική ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ στα μπλογκ, που έγραψα παλαιότερα π.χ. στο μπλογκ του επιφανούς Οικολόγου-Πράσινου Γιάννη Βέλλη.
  ΤΟΥΜΠΕΚΙΣΤΑΝ… βιολογικής καλλιέργειας, το κάνανε… 🙂

  3) Πάντως, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ εδώ, «for the record», περιληπτικά, βασική Πρόταση Ψηφίσματος ενώ τη βελτιώνω σημαντικά πριν να την ΞΑΝΑστείλω στους «αρμόδιους» του κόμματος:

  «Τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ της Ελευθερίας του Λόγου σε ΟΛΑ τα μέσα και ΟΛΑ τα επίπεδα και χώρους έκφρασης και δημοκρατικού / ψηφιακού διαλόγου. Ως εκ τούτου, ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό χώρο έκφρασης και ψηφιακού διαλόγου, με την ΕΞΑΙΡΕΣΗ της ΛΟΓΙΚΗΣ χρήσης «moderation», όταν και όποτε και ΜΟΝΟ ΕΑΝ αφορά αποκλεισμό υβριστικών και συκοφαντικών κειμένων. ΚΑΝΕΝΑ άλλο είδος Λόγου δεν πρέπει όμως να εμποδίζεται, πουθενά, και ΚΑΝΕΝΑΣ απολυτως σχολιαστής ή συγγραφέας δεν πρέπει να αποκλείεται από πουθενά ΕΦΟΣΟΝ ΣΕΒΕΤΑΙ τις προϋποθέσεις του αλληλοσεβασμού και του κόσμιου Λόγου / Διαλόγου«.

  ΑΝ την προηγοϋμενη παράγραφο, την εγκρίνει ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ και την ψηφίσει ΧΩΡΙΣ επιφύλαξη η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος «Οικολόγοι-Πράσινοι», ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ θα… πληρώσω τις εκκρεμούσες χρηματικές εισφορές μου στο κόμμα (χεχε) και θα συνεχίσω να είμαι μέλος του. Αλλιώς, ΑΠΕΡΓΩ… (χεχε) 🙂

  Υ.Γ.3 Αυτό ΕΔΩ το σχόλιο κοινοποιήθηκε ήδη, με προσωπικό μέηλ στον Μιχάλη Τρεμόπουλο (με «cc» στους στενούς προσωπικούς φίλους μου Στράτο και Γιάννη-«logo»). Την αγαπημένη φίλη που ανέφερα ΔΕΝ την ενόχλησα όμως προς το παρόν γιατί έχει πνιγεί στη δουλειά (με υπέρογκες υπερωρίες)… και γιατί θα διαφωνήσει με ΚΑΘΕ ενασχόληση με το θέμα «Καλύβα» (χεχε)

 6. Το ΑΚΡΟΝ άωτον της ΑΠΟΛΥΤΗΣ και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΛΑΒΕΡΗΣ ΠΑΡΑΝΟΪΚΗΣ πολιτικής ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑΣ, αποτελεί όμως κατόρθωμα του (έτερου) «Ελληνορθόδοξου παρα-φιλόσοφου», του Χρήστου Γιανναρά, που… έσπευσε να κακαρίσει το εξής, σε άρθρο (με στυλ που θυμίζει… φοβισμένη κότα):
  http://www.skai.gr/master_story.php?id=104635
  (κάντε σκρολ προς τη μέση του άθρου αν βαριέστε τις υπόλοιπες… ΜΠΟΥΡΔΕΣ που προηγούνται)

  «Υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα και συγκεκριμένη ιδεολογική παράταξη που συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σήμερα με νοοτροπία Ναζί, πρέπει να το πούμε έξω από τα δόντια. Πέστε μου ποιος άλλος θα τολμούσε να κρεμάσει αφίσες στο Βράχο της Ακρόπολης, να μπει μέσα στον σταθμό της τηλεόρασης και να βγάλει πανό την ώρα των ειδήσεων; Δεν υπάρχει πια τίποτα, καμία αντίσταση κοινωνική σε αυτά τα φαινόμενα

  Βρεε… ΟΥΣΤ από δω χάμω, ΒΟΥΛΩΣΤΟ επιτέλους, Αει Σιχτίρ, παραλυμένε, που ζεις ΜΟΝΟ στη θεολογίζουσα κοσμάρα σου…

  Που θα μας πεις ότι οι αναίμακτες διαμαρτυρίες μαθητών και φοιτητών είναι… ναζιστικές.
  και δείχτεις με το δάχτυλο «συγκεκριμμένο κόμμα»…
  [….]

 7. Σημαντικό το άρθρο στο «Πολιτικό καφενείο» και τα πολλά στοιχεία που παρατίθενται μετά, στη συζήτηση:
  http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=129225
  ΔημοσιοΚάφροι, κόμματα, και λοιποί αποχαυνωτές-αποχαυνωμένοι, για δείτε αυτήν την δημοσκόπηση..
  Εξαιρετική η δημοσκόπηση του TV χωρίς σύνορα..

  (θα επανέλθω με συνδέσμους αργότερα διορθώνοντας ΑΥΤΟ το σχόλιο – κάντε «refresh»)

 8. τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούν το ιντερνετ αλλά διαμορφώνονται έξω απ τη μόδα των media. Οι μπλόγκερς δεν κατάφεραν να ξεκλειδώσουν προσωπικές απόψεις όυτε να φτίαξουν αυτόνομες νησίδε,ς αλλά με τα μπλογκ τους έγιναν μέρος του ελεγχόμενων δικτύων. Οι μπλόγκερς -οχι μόνο στην ελλάδα- ακολούθησαν ακριβώς τις διαδρομές των μοντέλων των μέην στρήμ τραγουδιστών και του φεστιβάλ θεσσαλονίκης. Ο οπορτουνισμός που γνωρίζουμε στη καθημερινή ζωή, μέσα απ τα μλπλογκς πηρε τη διάσταση της αυτόβουλης αλλοτρίωσης της συνείδησης. Μιλάω κυρίως για τα παραδέιγματα με το περίφημο αστείο «δημοσιογραφία των πολιτών» που ουσιαστικά είναι «πολίτες των μμε». Είχα ετοιμάσει κάτι σημιώσεις από πέρσυ με την όλο και μεγαύτερη εισαγώγή δημοσιογράφων στο νετ, αλλά και να το δημοσιέυσω το σιχάθηκα.
  Τώρα μέσα στην κοινωνική εξέγερση που ζούμε για να δέι κανείς τις προσπάθειες χαλιγώγησης και μετατροπής της εξέγερσης σε λαίφ στάϊλ, με πραγματικά αστείες προσπάθειες, αρκέι να δεί ποιοι πρωτοστατούν και πως δικτυώνοντε επαγγελματικά με το σύστημα μμε & κόμματα.
  Μου φαίνεται οτι αυτή είναι και η τελευταία ανάσα των «μπλογκερς» πριν ολοκληρωθούν σε παιδική χαρά των μμε & κομμάτων. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι αλλού και δε διαμορφώνονται κατά περίσταση.

 9. Αγαπητέ Δήμο
  Σε ευχαριστώ που ξανα-σχολίασες θέτοντας το θέμα σε πιο γερές και απλές βάσεις, εύκολα κατανοητές σε όλους νομίζω.

  Καταλήγεις…

  Μου φαίνεται οτι αυτή είναι και η τελευταία ανάσα των “μπλογκερς” πριν ολοκληρωθούν σε παιδική χαρά των μμε & κομμάτων. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι αλλού και δε διαμορφώνονται κατά περίσταση.

  Υπάρχει όμως εδώ μια αμυδρή (έστω) ελπίδα, ορισμένοι μπλόγκερ που δεν συμβιβάζονται π.χ. εσύ, εγώ, ο Greek Rider και άλλοι… να διατηρήσουμε ένα επίπεδο και μια αυτονομία που θα οδηγήσει ταυτόχρονα και σε ρήξη με το αφομοιωτικό φαινόμενο που εύστοχα περιγράφεις. Οι «πουλημένοι» και οι «μεταλλαγμένοι σε παιδική χαρά των μήντια» ΔΕΝ θα μπορούν να μας ακολουθήσουν, τότε, κυρίως λόγω των δεσμεύσεών τους και των αλυσίδων τους με την έξωθεν κοινωνία / κατεστημένο.

  Π.χ. προ ολίγου έκανα νέο ποστ στο άλλο μου μπλογκ «πανικός» για μια κραυγαλέα λογοκρισία απόψεων, που κατήγγειλαν άνθρωποι μέσω μέηλ αυτές τις μέρες, μια λογοκρισία που γίνεται στο νευραλγικής σημασίας φόρουμ http://www.diorismos.gr:

  ΚΑΤΩ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΕΩΝ (Καταγγελίες για ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟΨΕΩΝ και Φασιστοειδείς Τραμπούκους στο http://www.diorismos.gr)

  Οσον αφορά τα κοινωνικά και -ιδίως- ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ δίκτυα, πρέπει κι εγώ να ανασκουμπωθώ στη δουλειά γιατί… πολυ τόρριξα στο μπλογκιγκ τελευταία…
  Πάντως η ανεξαρτησία άποψης υπάρχει έτσι κι αλλιώς σε πολλά μπλογκ, δεν μπορούμε να την καταδικάσουμε σαν καπελλωμένη όταν σαφέστατα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, έστω κι αν δεν έχει αναπτυχθεί παράλληλα με το αντίστοιχο κοινωνικό δίκτυο.
  Εξαλλου, το χτίσιμο προσωπικού δικτύου είναι ο θεμέλιος λίθος και για το κοινωνικό δίκτυο νομίζω. Αν πολλοί το κάνουμε, τότε υπάρχει κάποια ελπίδα…

 10. Υ.Γ. είπες Δήμο και κάτι άλλο…

  Ο οπορτουνισμός που γνωρίζουμε στη καθημερινή ζωή, μέσα απ τα μλπλογκς πηρε τη διάσταση της αυτόβουλης αλλοτρίωσης της συνείδησης. Μιλάω κυρίως για τα παραδείγματα με το περίφημο αστείο “δημοσιογραφία των πολιτών” που ουσιαστικά είναι “πολίτες των μμε”.

  χμ…. η αγαπημένη φίλη που ανέφερα άλλη φορά έχει μεγάλη πίστη και αφοσίωση σε αυτή την πρωτοβουλία, και σίγουρα ΑΝ βρει και ΟΤΑΝ βρει το χρόνο να σχολιάσει θα ανοίξει μαζί σου ΜΕΓΑΛΗ κουβέντα -χεχε.

  Εγώ τόλμησα ελαφρώς να αμφισβητήσω όπως κι εσύ αυτό το φαινόμενο, λέγοντας ότι π.χ. δεν καλύπτει τα ΙΔΙΑ τα αιτήματα των μαθητών – φοιτητών και… έφαγα μεγάλη κατσάδα ότι υποτιμώ την καλή δουλειά άλλων ανθρώπων. Μα… ίσα-ίσα ΔΕΝ την υποτιμώ καθόλου. Ούτε και αποκλείω κάποια ΣΥΝΔΕΣΗ με επαγγελματίες δημοσιογράφους, μερικοί από τους οποίους κάνουν καλή δουλειά, χωρίς να μετέχουν στις ματαιοδοξίες και τα «καλλιστεία μπλογκ», χωρίς να γίνονται παιδικές χαρές.

  Π.χ. εδώ, σε ΑΥΤΟ το μπλογκ, που όπως ξέρεις εκφράζει ΑΚΡΩΣ προσωπικές απόψεις, αν έρθει κανείς και το περάσει για παιδική χαρά ενδέχεται να τον «παίξω στις κούνιες» λιγουλάκι… δυνατά…
  🙂
  Καλλιστεία μπλογκ και ελεγχόμενα μπλογκ με απωθούν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλα τα δημοφιλή μπλογκ είναι ελεγχόμενα. Πάρε για παράδειγμα τη «Ροδιά» και το έργο που κάνει (έχοντας και το χρόνο να το κάνει για δικούς της λόγους – σε πολλά μπλογκ που έχει φτιάξει). Και είναι καλλιτέχνις επίσης. Καθόλου ελεγχόμενη.

  Ο κίνδυνος νομίζω για αυτό που λες προέρχεται από τις κλίκες και τις ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ορισμένων να αναδειχτούν.

 11. μα ναι, σαφώς ο τόπος είναι ανοιχτός στις προσωπικές σκέψεις και ανοιγματα ψυχής όταν δεν έχει οπορτουνιστικές δεσμεύσεις ή όπως λες φιλοδοξίες να γίνει σταρ. Η πλειοψηφία αυτή παρακολουθεί τι επιλέγουν τα main stream μέσα από τα μπλογκς και μαϊμουδίζει!!. Τα main stream δίνουν βραβεία life style στα μπλογκς και οι επίδοξοι μπλογκερς ασκούνται στο εντολές χορό που τους παραγγέλνουν.
  Πιο επιτυχημένη αυτοκαταστολή -χωρίς να φαίνεται πουθενά καμία καταστολή παρά μόνο «επαγγελματισμός»- δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κανένας πριν τα μπλογκς! Εδώ φτάσαμε ήδη, οι προσωπικές γραφές να έχουν μετατραπεί οικειοθελως σε παιδικούς σταθμούς των μμε & κομμάτων.

 12. Αγαπητέ Δήμο,
  Πολύ σωστά -και συνοπτικά- το θέτεις.
  Η φιλοδοξία αξίζει ιδιαίτερη ανάλυση. Εχω κι εγώ και ο καθένας έχει κάποιους στόχους στη ζωή του, με τον κίνδυνο να ολισθήσουν κάποτε σε φιλοδοξία – με την κακή έννοια, της ματαιοδοξίας κλπ.
  Ομως η δική μου φιλοδοξία είναι απλούστατα να ολοκληρώσω κάποιο έργο κριτικής σε αυτό το μπλογκ, ταυτόχρονα με το χτίσιμο εναλλακτικών ΘΕΤΙΚΩΝ ιδεών. Και -τέλος- φιλοδοξώ να χτίσω κι ένα δίκτυο αλληλο-κατανόησης και συνεργασίας με άλλους, ΚΑΘΟΛΟΥ απαραίτητα πολλούς ή πλειοψηφία. Λίγοι και καλοί να είμαστε – και φυσικά ΙΣΟΙ. Από κει και πέρα…

  Μια έννοια κλειδί νομίζω είναι η λέξη «ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ» που χρησιμοποίησες, όπως και μερικές άλλες, το «LIFE_STYLE» και η «αυτοκαταστολή», όπως και ο «οππορτουνισμός».

  Δεσμεύσεις με οππορτουνισμό για «life-style approach» που προκαλεί αυτοκαταστολή, είναι το απόσταγμα νομίζω της ύπουλης νόσου που διέγνωσες.

 13. Πολυ φοβαμαι πως έχεις δίκιο Omadeon το Ρουστερ εχει γινει Right-wing-(Libertarian) (εντελως ομως….)

  Για ριξε ενα βλεφαρο και φρικαρε (αν και μαλλον εγω φρικαρα περισσοτερο)

  http://e-roosters.blogspot.com/2008/12/blog-post_19.html

  Sorry A chinstrap named Tango (Pygoskelis orgilus). αλλοι είναι οι vulgars τελικά.

 14. εεεμ…. Dennis μου, τάχουμε φάει στη μάπα,
  (όπως κι εσύ υποθέτω)

  Επειδή όμως έχουμε ΚΑΙ βιαστικούς ή επιπόλαιους αναγνώστες (χεχε) παραθέτω ΟΛΟ το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ αυτό δημοσίευμα του συνδέσμου που έδωσες, και το σχολιάζω πολύ πρόχειρα, πριν το ενσωματώσω σε ποστ (στο ίδιο ή σε άλλο)

  http://e-roosters.blogspot.com/2008/12/blog-post_19.html

  Χρήστος Γιανναράς: Ποια εξέγερση και ποια Αριστερά;

  Ο Έλληνας που μίλησε στο ΣΚΑΪ και, μέσα σε 25 λεπτά της ώρας, εξέφρασε τη Μεγάλη Σιωπηλή (και όχι κραυγάζουσα) Πλειοψηφία, ο πανεπιστημιακός φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς (ίσως ο μόνος πλέον εκπρόσωπος ενός είδους σε ιδιαίτερη σπανιότητα εν Ελλάδι!) είπε όσα δεν μπόρεσαν να πουν οι χιλιάδες λαλίστατοι (κύμβαλα αλαλάζοντα) στα ΜΜΕ, και έσταξε βάλσαμο στις καρδιές όσων πνίγονται από το δίκαιο αλλά δεν βγαίνουν να «τα σπάσουν» και να «ψοφίσουν τη κατσίκα του γείτονα» εδώ κι εκεί….
  Γιά όσους και όσες δεν έτυχε να την ακούσουν (ή να την διαβάσουν) παραθέτω το λινκ για τη συνέντευξη ΕΔΩ, και για μερικά αποσπάσματα ΕΔΩ

  ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ της ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑΣ και ΠΑΙΔΟΦΑΓΙΑΣ σου, ΟΥΣΤ από δω χάμω γελοίε… (ποιός το έγραψε θα ήθελα να ξέρω)
  (φυσικά αυτά δεν τα λέω ΜΕΣΑ στο μπλογκ τους).

  Δηλαδή… «Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». ΧΑΧΑ…

  ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ θα αρχινίσουμε σε λίγο να τους θάβουμε βαθειά, δυστυχώς… και δεν είμαστε ούτε τσουβαλιαστές, ούτε διαθέτουμε αρκετά τσουβάλια και φέρετρα…

 15. Υ.Γ.
  @Dennis @all,
  Σε εκείνο το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ποστάκι της «Φιλελεύθερης Φασισταρίας» ΝΑ τώρα ένα ΣΟΒΑΡΟ σχόλιο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΜΕ ΜΑΓΑΖΙ στο κέντρο, που τα λέει… σχεδόν όλα, όσα μου είπε ΚΑΙ δικός μου φίλος, ΕΠΙΣΗΣ επιχειρηματίας (με 70 υπαλλήλους):

  http://e-roosters.blogspot.com/2008/12/blog-post_19.html#c4959535213884639207

  At 20/12/08 06:47, Anonymous Ανώνυμος said…

  Και φτάνει πια με το κλισέ «τα λες επειδή δεν κάψαν τη δική σου επιχείρηση». Σε πληροφορώ ότι έχω επιχείρηση στο κέντρο και αυτές τις μέρες ο τζίρος έχει κατρακυλήσει, ωστόσο δεν υποστηρίζω τις δικές σας καφρίλες, γιατί αναγνωρίζω ότι αυτό τον καιρό συμβαίνει κάτι που με ξεπερνάει, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος ξύπνησε και ίσως να θέλει να τα αλλάξει όλα. Και όχι, δε θα ζητήσω την κεφαλή των παιδιών που θα σπάσουν το μαγαζί μου (άσε που σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες τις μικροεπιχειρήσεις τις σπάνε κουκουλοφόροι μπάτσοι).
  Ο εχθρός μου δεν είναι τα παιδιά, αλλά το κράτος. Το διεφθαρμένο ΤΕΒΕ και η διεφθαρμένη εφορία. Αυτοί με ξεζουμίζουν όλα αυτά τα χρόνια.
  Αφήστε λοιπόν το παραμύθι ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η χώρα κατέρρευσε με τη μεγαλύτερη εξέγερη της μεταπολίτευσης. Είναι ίσως η μόνη στιγμή που νιώθω ότι επιτέλους κάτι πάει να αλλάξει σε αυτή την κωλοχώρα

  Ορίστε και το νέο βίντεο του Κούλογλου (το εμαθα από άλλον εκεί)
  http://www.tvxs.gr/v2046
  Λεζάντα:
  «Λοστοί, κρανιοφόροι με πολιτικά και αστυνομικός: oι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν από κάμερα του Tvxs κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Κουκουλοφόρος αφήνει το λοστό του, συζητά με αστυνομικούς κι ύστερα φεύγει με το λοστό για σπάσιμο. Οι αστυνομικοί κάνουν πρόβες με τις πέτρες που κρατούν στα χέρια τους.
  Εχει άραγε η αστυνομία ή ο αρμόδιος υπουργός κ.Παυλόπουλος κάποια εξήγηση;

 16. Σχολιασα ευγενικα και εγω με το πραγματικο μου ονομα (Διονυσιος Βαγγελατος)

 17. Καλά έκανες. Το είδα.

  Πάντως… (όχι ότι με πολυ-πειράζει) μην αναφέρεις και πολύ εμένα…
  Είμαι που είμαι «μαύρο πρόβατο» (χεχε)

  Φεύγω τώρα σε δουλειές. Εις το επανιδείν! 🙂

 18. esis oli i orgismeni ti kanete ektos apo tou na imnite tin via?
  ti kanete esis gia na allaxi to katestimeno tis diafthoras to opio iparhi hronia ke oli kanoun tis papies?
  as vgoume oli sous dromous lipon! as min psifisoume kanena stis epomenes ekloges…kounithite lipon…mono na krinete ke na kanete tous exypnous xerete ellinares!!!!!!!!
  o ramfos sas ennohlise?..ma ipe allithies…….zoume mesa ston midenismo…horis axies……..afto ine to provlima…..
  as kitaxoume oli mesa mas na valoume mia taxi, prota ap ola…….

 19. @cali ioannidou

  esis oli i orgismeni ti kanete ektos apo tou na imnite tin via? [κλπ ]

  Λυπάμαι ειλικρινά που…
  1) είτε πάσχετε από ολοκληρωτική ανικανότητα κατανόησης κειμένων, ιδιαίτερα ποιητικων και φιλοσοφικών.
  2) είτε πάσχετε από ακατάσχετη μανία συκοφάντησης όσων διαφωνούν μαζί σας.
  3) είτε δεν διαβάσατε ΚΑΝ το κείμενο.

  Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, αδυνατώ ολοσχερώς να σας διορθώσω ή να σας βοηθήσω.

  Στην τρίτη περίπτωση, είναι περιττό να σας πω το προφανές.

  Αν ισχύει η τρίτη περίπτωση, ΜΗ διαβάζετε τα υπόλοιπα.
  ——-
  Αν όχι, ιδού η απάντησή μου:

  3)
  E,. αφού… δεν μπόρεσε να σας διορθώσει
  ολόκληρος… Οδυσσέας Ελύτης,
  θα μπορέσω εγώ – ο πολύ ταπεινότερος;
  – Εκ των πραγμάτων, _εντελώς_ αδύνατον.

  Αλλά ΟΥΤΕ κι ο Ράμφος δεν θα σας φτιάξει.
  Μια ταμπέλα έριξε (τον «μηδενισμό«)
  και την αρπάξατε όπως τα παιδάκια γλυφιτζούρι
  ή όπως οι…. κότες ένα καλαμπόκι.

  Ο Ράμφος δεν αρκεί.
  Ομως το… ράμφος
  της γερακίσιας βίας που λασπολογεί
  και διαστρεβλώνει, – ναι, αρκεί,
  αρκεί με το παραπάνω
  -για να σας οδηγήσει
  στην πλήρη (αυτο-)καταστροφή…

  ΟΙ θεολογικές ιδέες (ή σάλτσες) περιττεύουν.
  Δεν είστε ΑΠΛΩΣ βίαιοι.
  Είστε η ΙΔΙΑ η βία,
  προσωποποιημένη.

  Κρίμα που -μάλλον- δεν υπάρχει
  Θεός για να σας λυπηθεί.
  Αλλά και ΑΝ υπήρχε,
  ΠΑΛΙ δεν θα σας λυπόταν, ΟΥΤΕ αυτός.

  (Διατί να το κρύψομεν άλλωστε…) Ιδού ο χρησμός:
  «…θα χτυπήσει τον κόσμο ΣΑΣ η αθωότητα
  με το δριμύ του μαύρου του θανάτου»

  -BEYOND REDEMPTION.

 20. Yμνησε ποτε την βια cali ioannidou ή ο omadeon ή καποιος αλλος σχολιαστης;
  Οσο για το τι κανουμε, για πες μας εσυ αφηνοντας το «φαρισαικο» υφακι σου τι εχεις κανει για να καταπολεμησεις την διαφθορα; Εχεις παρει καραμπινα να κυνηγησεις διεφθαρμενους εφοριακους ή δημοσιους υπαλληλους; ¨Η μηπως εχεις καταγγειλει ποτε στο κρατος τετοιου ειδους παρατυπιες; Αν ειχες δοκιμασει το πρωτο θα ησουν φυλακη, ενω αν ειχες δοκιμασει το δευτερο θα καταλαβαινες πως στην χωρα αυτη το κρατος ειναι η ΔΙΑΦΘΟΡΑ.

  Το να βγεις στους δρομους δεν σημαινει απαραιτητα πως θα καλυτερευσει η πολιτικη ζωη στην χωρα μας: αν ηταν ετσι θα ειμασταν Ευρωπη. Πρεπει να υπαρχει μια ελευθεριακη ιδεολογια που να εμπνεει αυτην την κινητοποιηση. Αυτο ακριβως επεξεργαζομαστε αυτες τις μερες με τον Omadeon συζητωντας για το περιεχομενο αυτων των σελιδων και ανταλλασσωντας αποψεις:
  http://www.polyarchy.org/
  Οσο για ψηφο εχετε πολλες επιλογες: ΝΔ (ανικανοι-κλεφτες), ΠΑΣΟΚ (καταστροφεις του τοπου-κυριοι υπευθυνοι για το Μεταπλιτευτικο χαλι-κλεφτες), ΚΚΕ (στον κοσμο τους-θελουν να χτισουν και μεγαρο για να στεγασουν …το αρχειο τους), ΣΥΡΙΖΑ (ΠΑΣΟΚ ως τραγωδια και φαρσα), ΛΑΟΣ (Νεοναζι Καραγκιοζηδες-Χουντικοι). Υποθετω πως θα διαλεξετε το σκατο που βρωμαει πιο απαλα; Τι ειναι χειροτερο, να απεχεις απο μια διεφθαρμενη διαδικασια και να εισαι «μηδενιστης» ή να διαλεγεις τον πιο συμπονετικο νταβατζη;
  Επειδη ως «Ελληναρας» δεν γουσταρω να μου ξυνιζουν την μουρη ελληναρουδες που νομιζουν οτι ειναι πανω απο τον μεσο ορο ενω ανηκουν στην κατηγορια υπο του
  μηδενος καλυτερα την επομενη φορα να ερθετε με επιχειρηματα και οχι με εξυπνακιστικο υφακι. Γκε Γκε;

 21. @Dennis
  Δεν είπαμε όμως, ούτε εσύ ούτε κι εγώ, το…. ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ στην κ. Cali Ioannidou…

  Δεν είπαμε για το πόσο τυφλή έδειξε ότι είναι απέναντι στη βία των αστυνομικών, των βασανιστών και των… ψεκαστών με δηλητηριώδη χημικά ολόκληρης της Αθήνας και άλλων πόλεων, ή αθώων εντελώς ειρηνικών διαδηλωτών. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ να σκεφτεί το θέμα, να διαβάσει, να μορφωθεί…

 22. Δύο μέτρα
  και
  δύο σταθμά.

  ΟΛΟΙ εμείς,
  που φωνάζουμε να γίνει η χώρα επιτέλους ΜΗ-ΒΙΑΙΗ,
  να ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ αθώα παιδιά
  να ΜΗΝ αφήνει τους ένστολους δολοφόνους ατιμώρητους
  να ΜΗΝ δέρνονται αθώοι ή να ψεκάζονται με χημικά
  κ.ο.κ.
  συκοφαντούμεθα σαν «υπέρμαχοι της βίας» – Oh, my God !

  …χάρις στις θεολογίζουσες ΠΑΠΑΡΙΕΣ περί «μηδενισμού»
  που εξαπέλυσε ο Ράμφος το Ιερό Γεράκι με πρόσωπο αλεπούς,

  ΑΥΤΕΣ τις παπαριές, τις άρπαξαν οι κότες σαν καλαμπόκι
  και μας τις πετάνε στη μούρη
  όπως τις πέτρες
  τα παιδιά…

  κο κο κο κο κο…. 🙂

 23. Νομος και Ταξις αγαπητε ωστε να εξαλειψομεν την νοσον του αναρχοτεντυμοισμου

 24. @DennisV
  Ε, ναι…
  «όπου ακούς Τάξη, ανθρωπινό κρέας μυρίζει» – Ελύτης (Μαρία Νεφέλη)

  Μα… εδώ (στα σχόλια) έχομεν να κάνομεν
  με Ανομίαν και Αταξίαν
  του ΝΟΥ,
  ή του μυαλού (των ΔΗΘΕΝ υπέρμαχων του Νόμου και της Τάξης), αγαπητέ….

  Διατί να το κρύψομεν, άλλωστε… 🙂
  είμαστε οι ΙΔΙΟΙ εκείνοι που κάποτε
  οι γονείς μας… προειδοποιούσανε
  σαν παρέα, να… αποφεύγουμε! 🙂

  Παραθέτω λοιπόν, το τραγούδι της Μεγάλης ΑρχιΤεντυμπόησας Ημων
  Μαρίας Νεφέλης, Μούσας των ΑναρχοΤεντυμπόηδων – Ελυτιστών:

  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΝΕΦΕΛΗΣ

  «Κρίμας το κορίτσι» λένε
  το κεφάλι τους κουνάν
  Τάχατες για μένα κλαίνε
  δε μ’ απορατάν!

  Μες στα σύννεφα βολτάρω
  σαν την όμορφη αστραπή
  κι ό,τι δώσω κι ό,τι πάρω
  γίνεται βροχή.

  Βρε παιδιά προσέξετέ με
  κόβω κι απ’ τις δυο μεριές·
  το πρωί που δε μιλιέμαι
  βρίζω Παναγιές

  και το βράδυ οπού κυλιέμαι
  στα γρασίδια καθενού
  λες και κονταροχτυπιέμαι
  ντρούγκου-ντρούγκου-ντρου.

  Τη χαρά δεν τη γνωρίζω
  και τη λύπη την πατώ
  Σαν τον άγγελο γυρίζω
  πάνω απ’ τον γκρεμό.

 25. Αφιερωμενο σε ολους τους νομοταξιτες:

  «How, then, should we respond to this remarkable new phenomenon? There are two typical responses to any revolution against State power anywhere, whether it be campus, Negro, or national liberation front. These are the conservative and the liberal. The Conservative answer is to shoot them down, to use maximum coercion, to bring in courts, police, armies, missiles, you name it, anything to crush and kill. This response accords with the Conservative view of the State generally, which is to preserve and cherish the State’s rule at all costs.

  The conservative tactic, in fact, is precisely the one that has led to the greatest victories for the revolution
  The liberal tactic is by far the most dangerous for the revolution

  It is interesting that the press and the politicians are beginning to refer to the student body of our nation as one of those “aggressor enemies” that we have become all too familiar with in the past: the “Huns,” the Nazis, the Commies; and now it is our kids, virtually the entire generation of them.

  What are we supposed to do with them, Mr. Conservative? A little napalm? Or maybe the H-bomb, a “clean” one perhaps, so it won’t fall on too many of us adults? How far are you prepared to go in using brutality and suppression as your answer to all the problems of this century?

  For make no mistake; a generation is speaking

  We are particularly puzzled by that legion of “libertarian conservatives” who condemn the kids unreservedly for “initiating violence.” But who has initiated violence?

  “Death to the State. Power to the People.” How can you fault a movement having that as a slogan?»

  Ο αναρχο»καπιταλιστης» Μurray Rothbard (η δευτερη χειροτερη ονομασια ιδεολογιας μετα τον αναρχο»κομμουνισμο». Ειναι σαν να λες αναρχομερκαντιλισμος ή αναρχοσταλινισμος)

 26. @Dennis
  πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις.
  Δες – αν θέλεις κι έχεις χρόνο – και τα ποστ σε αυτό το μπλογκ που αφορούν «alternative economics», κλπ.
  https://omadeon.wordpress.com/category/alternative-economics/
  Μερικά σίγουρα τα είδες, ίσως έχει κάνα δυό ακόμη με ενδιαφέρον
  (για να ξέρεις και τι προηγήθηκε).
  Επίσης μερικά που αφορούν τον Κορνήλιο Καστοριάδη, εδώ:
  http://el.wordpress.com/tag/castoriadis/
  http://el.wordpress.com/tag/castoriades/

  Κάτι άλλο, τώρα… Δυστυχώς έχω δηλώσει σαν κύρια γλώσσα του blog τα Ελληνικά. Αυτομάτως λοιπόν τα δικά μου ποστ εμφανίζονται στις προηγούμενες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ λίστες ποστ, αλλά ΟΧΙ ΚΑΙ στις αγγλικές, δηλαδή π.χ.
  http://wordpress.com/tag/castoriadis/

  Βγάλε άκρη τώρα….
  Χωρίς κάποια άλλη μέθοδο ενοποίησης ποστ, είμαστε ΗΔΗ «διαιρεμένοι» (επικοινωνιακά), γιατί… μερικές φορές (πιο παλιά, περίπου τις μισές) γράφω ΚΑΙ στα αγγλικά.

  Απλούστατα, ΔΕΝ υπάρχει επαρκής κάλυψη των δίγλωσσων μπλογκ.
  Κάποιος άλλος θα έβλεπε και υστεροβουλία σαν δήθεν «διαίρει και βασίλευε». Εγώ το βλέπω σαν ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, που… διαιρεί και βασιλεύει ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ.
  Welcome to the (STUPID) Machine…. 🙂

  —-
  Υ.Γ. Φυσικά, ΥΠΑΡΧΟΥΝ «άλλες μέθοδοι ενοποίησης ποστ». Σχεδόν όλες αφορούν εφαρμογές του Σημασιολογικού Ιστού (Semantic Web):
  https://omadeon.wordpress.com/category/semantic-web/

  Πιο αναλυτικά links εδώ
  http://delicious.com/omadeon/SemanticWeb

  ΟΛΑ τα link ΟΛΩΝ των χρηστών του «delicious» για το ίδιο θέμα εδώ
  http://delicious.com/tag/SemanticWeb

  Ειδικά για blogs, θέματα Semantic Web
  http://delicious.com/omadeon/semantic-blogging

  Υ.Γ.2
  Dennis,
  Οσον αφορά τώρα τις πολύτιμες πληροφορίες που έφερες, δυστυχώς αποτελούν αναφορά σε Ιδεολογικά Συστήματα. Λέω «δυστυχώς» γιατί το πρώτιστο μέλημά μου (μετά από κάτι άλλες δουλειές) είναι το θέμα «Οι ιδεολογίες σαν ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ». Φυσικά αυτο δεν αφορά προχωρημένες και ανοιχτές ιδέες, που μπορούμε να συζητήσουμε εν καιρώ λεπτομερώς (ελπίζω).
  Αφορά όμως τη συντριπτική πλειοψηφία των ΥΠΑΡΚΤΩΝ ιδεολογιών, μερικές εκ των οποίων χλεύασες δικαιολογημένα μέσω της παραπομπής σε υπαρκτά (παλαιολιθικά) πολιτικά κόμματα.

  Στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν βλέπω καμμία λύση. ΔΕΝ πρόκειται η πλειοψηφία να δώσει ψήφους ποτέ σε κανένα σωστό κόμμα. Σωστά κόμματα ΔΕΝ υπάρχουν, ακόμη και οι Οικολόγοι-Πράσινοι που ανέφερα σε άλλα σχόλια έχουν σοβαρές ανεπάρκειες. Π.χ. έχουν Τεχνο-Φοβία ή και λανθασμένα πρόσωπα. Η και ιδέες αγκυλωμένες μερικές φορές, και προκατειλλημένες. Και φυσικά άμεση εξάρτηση από τους Ευρωπαίους Πράσινους. Παρόλ’ αυτά… ΙΣΩΣ να είναι η καλύτερη επιλογή για τις επόμενες εκλογές (με ΠΟΛΛΗ προσοχή στα ΠΡΟΣΩΠΑ που ψηφίζει κανείς)…

  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία έχει τα γνωστά χάλια…
  ΔΕΝ θα ψηφιστεί έτσι κι αλλιώς. Αποτελεί κόλπο κεφαλαιοκρατών και τα φούμαρα περί «συμμαχίας» που φτάνει μέχρι την «Παναρχία» είναι μόνο για να φέρνουν οπαδούς. ΤΙΠΟΤΕ άλλο.

  Ως εκ τούτου ΔΕΝ πρέπει να ασχολούμαστε ΚΑΝ με κόμματα στην Ελλάδα. Πρέπει να ασχολούμαστε με το χτίσιμο τελείως εναλλακτικών δομών, ομάδων πίεσης ή συσπείρωσης και -προπάντων- οικονομικές συσπειρώσεις. Η εταιρεία του φίλου που ανέφερα σε άλλο σχόλιο μεγαλώνει. Φέτος έκανε τζίρο κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Εχει 4 συνεταίρους και γερα πριμ σε εργαζόμενους. Ακόμη είμαστε όμως μακρυά από την Υλοποίηση του πραγματικού… Ονείρου! 🙂

 27. Οσον αφορά τώρα (DennisV κ.ά.)
  1) Τις δηλώσεις του Μurray Rothbard,
  Ειναι νομίζω εξαιρετικές και ΠΟΛΥ επίκαιρες. Δεν ξέρω με τι ακριβώς αιτία και αφορμή τις έκανε, αλλά θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί και για τα τρέχοντα γεγονότα.
  2) Το πολύτιμο site «Alliance of the Libertarian Left», http://all-left.net/ μπαίνει αμέσως σε ειδική θέση στους συνδέσμους αυτού του blog, δηλαδή… στην κατηγορία συνδέσμων «A Greek Renaisssance» που μετονομάζεται σε «A Greek and Global Renaissance».

  3) Ευχαριστώ εκ βαθέων το αγωνιστικό blog «ALHTIS» (που ανήκει σε άτομο που γράφει ΚΑΙ ποίηση) γιατί έκανε το ποστ
  http://alitispress.blogspot.com/2008/12/omadeon-mia-aanthh.html

  20.12.08
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΙΡΙΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ OMADEON MIA AΠANTHΣH
  ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΡΑΜΦΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  https://omadeon.wordpress.com/2008/12/18/stelios-ramfos-critique-2/
  ΟΜΑDEON ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ…

  Για την ποίηση που γράφει ο/η(?) ALHTIS (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ κατά τη γνώμη μου) το δεύτερο (ποιητικό) blog του το είχα ΗΔΗ βάλει στην κατηγορία «Joy of Life Blogs», προ πολλού:
  http://axthografias.blogspot.com/
  μερικά ποιήματα εκεί είναι νομίζω συγκλονιστικά.
  Βάζω στην ίδια ομάδα συνδέσμων τώρα και το δεύτερο blog του
  http://alitispress.blogspot.com

  4) Ο Μανώλης Γλέζος ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕ τον μουχλο-φιλόσοφο Γιανναρά δηλώνοντας περήφανος για το πανώ που κρέμασαν στην Ακρόπολη κάποιοι φοιτητές πρόσφατα:
  http://www.tvxs.gr/v2027
  (δείτε το βίντεο)

  5) το site του Κούλογλου http://www.tvxs.gr/ μπαίνει κι αυτό στην κατηγορία «Renaissance»… (αρχίζει όμως να δημιουργείται πρόβλημα σωστότερης ταξινόμησης -χεχε)

 28. Σημερινά νέα (22-12-08)
  ΩΡΑΙΟ το άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ, ομ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  «Κουκουλοφόροι και κουκουλώματα»
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=32215588

  Επίσης
  Το βίντεο του TVXS, με τους κουκουλοφόρους στη Βουλή
  http://www.tvxs.gr/v2046

  Ελληνικό σχολείο: Το λιγότερο αποδοτικό στον ΟΟΣΑ
  http://www.tvxs.gr/v2125
  απόσπασμα που ενδιαφέρει:

  Κυρίως εξαιτίας των λιγοστών πόρων που διατίθενται για την Εκπαίδευση (4% του ΑΕΠ), τα ελληνικά δημόσια σχολεία εμφανίζονται ως τα λιγότερο αποδοτικά ανάμεσα στις χώρες – μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ…

  Η έρευνα υπογραμμίζει δεδομένα που ισχύουν επί χρόνια στην ελληνική Εκπαίδευση, καταδεικνύοντας ότι ο Έλληνας μαθητής διαβάζει περισσότερες ώρες από κάθε άλλο Ευρωπαίο, επισκέπτεται τα πιο πολλά φροντιστήρια και φυσικά πληρώνει τα περισσότερα χρήματα για εξωσχολικά μαθήματα.

  Παρόλα αυτά, ένας στους δύο τελικά δεν βρίσκει εργασία στο αντικείμενο που σπούδασε και πληρώνεται με το βασικό μισθό.

  Σταματω λόγω δουλειάς, αλλά και γιατί θα καταντήσω… διαφημιστής του Κούλογλου! -χεχε

 29. 1) Ποιες πληροφοριες αναφερεις Omadeon που αναφερονται σε παλιες ιδεολογιες; Εγω σεβομαι καθε (ελευθεριακη) ιδεολογια οσο «αρχαια» και αν ειναι. Αν δεν υπηρχε ο παρωχημενος φιλελευθερισμος ή αναρχισμος ή σοσιαλισμο πως θα φταναμε στις συγχρονες προσεγγισεις;
  2) Η Φιλελευθερη Συμμαχια δεν ειναι Παναρχικη σιγουρα, που κολαει, αυτο; Ετσι και αλλιως εγω δεν θα ψηφισω παρα για να εμποδισω το ΛΑΟΣ απο το να γινει κυβερνηση (Το ΚΚΕ ειναι στον κοσμο του ετσι και αλλιως, οποτε οι σταλινικοι δεν θα ερθουν στην εξουσια – τα εμαθες πως θελουν να χτισουν ΜΕΓΑΡΟ …για να στεγασουν το Αρχειο τους; Ακομη και ο καρακομμουνιστης νονος μου δεν θα τους ψηφισει!)
  3) Ο Murray Rothbard εκανε τις δηλωσεις του κατα την περιοδο της αντιδρασης στον Πολεμο του Βιετναμ απο την New Left παρακινωντας τους Libertarians να δουν το κινημα με καλο ματι (Η πολυαγαπημενη σου Ayn Rand τον απεκαλεσε Χιπη θεωρωντας προδοσια την συμμαχια με Αριστερους) .
  4) Αlliance of Libertarian Left – το καλυτερο site της κατηγοριας του κατα την γνωμη μου

 30. @DennisV
  Γενικά νομίζω ότι δεν διευκρίνισα επαρκώς, το ΤΙ εννοούσα. Μου κάνει εντύπωση να ασχολείσαι με ένα τόσο… ασήμαντο μέρος των σχολίων μου. ΟΚ, θα σου πω τις… ανορθόδοξες και αμφιλεγόμενης ισχύος σκέψεις μου! 🙂

  Σήμερα η ιδεολογία είναι ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ του νου, ΑΚΟΜΗ και η σωστότερη ιδεολογία. Κι αυτό γιατί τραβάει προσοχή και ενέργεια από άλλα πράματα, άλλες μεθόδους, άλλες μορφές σκέψης και δράσης, πολύ πιο επείγουσες, άμεσες, καθαρές. Από κει και πέρα, νομίζω ότι υπάρχουν και σωστές ιδέες, αλλά όχι -τώρα πια- ιδεολογίες. Τείνουν να γίνονται κλειστά συστήματα άλλωστε, όταν μετατραπούν (οι ιδέες) σε ιδεολογικά οικοδομήματα. Γενικά κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να τις κάνει και πράξη, τώρα πια, αφού σε μετα-επίπεδο η ιδεολογία έχει χρεωκοπήσει… πλην των ελάχιστων εκείνων ανθρώπων που κάνουν σωστή χρήση των ιδεών (όχι των ιδεολογιών) και πλην όσων (περισσότερων και πιο φανατισμένων) κάνουν ολοένα και πιο κακή χρήση τους.

  Για να δεις τι ενννοώ, διάβασε Ζίζεκ.
  http://delicious.com/omadeon/zizek
  http://delicious.com/tag/zizek
  Η δουλειά που έχει κάνει σε σχέση με όσα είπα πριν είναι εξαιρετική.

  Ενα οικοδόμημα ιδεών Ιδεολογικό Οικοδόμημα είναι σαν ένα «Εμπειρο Σύστημα» (expert system) στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που όμως έχει συναισθηματική φόρτιση και αποσκοπεί στη διάκριση [«εμείς» – «αυτοί»] καθώς και σε υποκατάστατες εικονικές (συνήθως και αγελαίες) αισθήσεις του «ανήκειν», μέσα στη συνείδηση. Επίσης μπορει και να είναι πολύ σωστό, το οικοδόμημα αυτό. Δεν παύει να έχει αρνητικές παρενέργειες. Οι άνθρωποι κρέμονται από αυτό, αρχίζουν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από αυτό, στο τέλος μάλιστα το μετατρέπουν σε ένα ακριβές… ομοίωμα του ίδιου του εαυτού του. Υπάρχει δηλαδή π.χ. 1) Η «αναρχία»,
  και υπάρχει και η ΑΚΡΙΒΗΣ ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ [«Αναρχία»-2], η οποία δεν διαφέρει σε τίποτε από την αρχική, μόνο που αποτελεί εικονική πραγματικότητα που εκπληρώνει άλλες ανάγκες από τις αρχικές (εκείνες που πιθανόν να είχαν οι διανοητές που δημιούργησαν τις αρχικές σωστές ιδέες).

  Επομένως… για λόγους διανοητικής υγείας (αν μη τι άλλο) νομίζω οφείλουμε να αποφεύγουμε τους ‘-ισμούς», τις ιδεολογίες σαν συστήματα που κυριεύουν το Νου.
  ΑΥΤΟ (αυτή η προσέγγιση) είναι μια μορφή οργανωμένης διανοητικής… αναρχίας(!!), βέβαια, 🙂 με… πάρα πολλή τάξη, με ικανότητα για αποδόμηση και ταυτόχρονα για (επανα-)δόμηση. Και σε αυτό το βαθμό, είναι πολύ χρήσιμες και οι σωστές ιδέες, αλλά με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που ξέραμε, τόσους αιώνες.

  Εν πάσει περιπτώσει, όχι μόνο η Παναρχία αλλά και ΚΑΘΕ είδος αριστερού φιλελευθερισμού δεν κολλάει με τις ιδέες της Φιλελεύθερης συμμαχίας νομίζω. Το βασικό οικοδόμημα της ιδεολογίας τους κατέρρευσε πρακτικά έτσι κι αλλιώς μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι αντιδράσεις τους ήταν σπασμωδικές και άστοχες. Τα αποτελέσματα τα είδες νομίζω.

  Αlliance of Libertarian Left:
  Το site αυτό είναι πράγματι ΠΟΛΥ χρήσιμο για ΙΔΕΕΣ. Ποια η διαφορά από τις ιδεολογίες? Μα… ότι τις ιδέες αγαπητέ τις κάνουμε ο,τι θέλουμε, τις χρησιμοποιούμε, τις ενώνουμε με άλλες ιδέες. Δεν είναι κλειστά συστήματα όπως οι ιδεολογίες.
  Δεν προσπαθούμε να «ταιριάξουμε» την ίδια την αντίληψή μας μαζί τους. Τις χρησιμοποιούμε σαν εργαλεία μόνο. Οπως… κάθε άλλο χρήσιμο λογισμικό! 🙂

  (και υπάρχει -άλλωστε- μία ακριβής, 1-προς-1 αντιστοιχία ανάμεσα σε Οικοδομήματα Λογικής και Οικοδομήματα Ιδεών, αν εξαιρέσουμε τα ποιητικά και εμπειρια-κά τμήματα των τελευταίων. Οι γλώσσες Λογικού Προγραμματισμού και οι… ανθρώπινες γλώσσες ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΙ η μία στην άλλη και έχουν την ίδια «εκφραστική δύναμη», με τις προηγούμενες εξαιρέσεις βέβαια).

 31. Ειναι το απολυτο χαρακτηριστικο μου πως ασχολουμαι με και την πλεον ασημαντη λεπτομερεια που θα κεντρισει το ενδιαφερον μου (για μενα οι λεπτομερειες καμια φορα ειναι πολυ πιο σημαντικες επειδη για μενα αυτες προδιδουν τι σκεφτεται ο συνομιλιτης μου).
  Οσον αφορα τις ιδεολογιες, μονη «ιδεολογια» μου ειναι η Ελευθερια τιποτα αλλο. Αλλιως πιστεψε με θα εβριζα καθε ιδεολογια που δεν ταιριαζει με την δικη μου. Αν υπαρχει κατι που με διδαξαν τα site που προτεινω ειναι οτι «οποιος δεν ειναι εναντιον μου, ειναι μαζι μου. Για αυτο αλλωστε δηλωνω εκτος απο φιλελευθερος, ατομοκρατικος αναρχικος, (αριστερος) ελευθεριακος (αν και στην Ελλαδα αριστερος σημαινει ο αισχιστος Αλαβανος εξου και η παρενθεση) και αναρχικος χωρις επωνυμο. Δεν πιστευω οτι ξερω καλυτερα απο αλλους τι συστημα ειναι καλο για αυτους. Γι’ αυτο εγινα υπερμαχος του παναρχισμου. Ειναι η αρνηση της επαρσης του Ορθολογισμου. (Ψαχνω τωρα να σου δειξω το site που εξηγει το concept αυτο)

 32. @DennisV
  Πράγματι, οφείλω να ομολογήσω ότι η έννοια της Παναρχίας, που έφερες μαζί σου δίνοντας συνδέσμους, πλησιάζει πάρα πολύ κοντά και στο δικό μου ιδανικό ενός ΑΠΟΛΥΤΑ ανοιχτού, συνεπούς οικοδομήματος ιδεών, πολύ πέρα από ιδεολογία.

  Κάτι παραπλήσιο σε άλλο χώρο με άλλο τρόπο, όχι μόνο στην πολιτική, έψαχνα κι εγώ. Εκείνο που βρήκα είναι αυτό που λες, την άρνηση της έπαρσης του Ορθολογισμού, έστω και μέσω… σουρεαλισμού, ώστε να επέλθει ένα είδος «Αναγέννησης», αλλά «Πολλαπλών Μορφών».

  Εντύπωση μου έκανε, στο polyarchy site, το γεγονός ότι είχε ιδέες σε «ανώτερο επίπεδο από τις ίδιες τις ιδέες», αλλά τις περιείχε ήδη ταυτόχρονα με αυτές. Πως να στο πω… σαν να άφηνε τη δυνατότητα αυτο-αμφισβητησης ενσωματωμένη μέσα στις ίδιες τις ιδέες του. Πολύ μου άρεσε.

  Και είμαστε σε σχετικά πρωτόγονο στάδιο αυτού του δρόμου. Πάντως δεν είμαστε οι μόνοι! 🙂

 33. In epistemology, Hayek sometimes identifies constructivism with an atti-
  tude and sometimes with a particular method. The attitude is one of opti-
  mism with regard to the powers of human reason. Thus he says: «It is
  perhaps understandable that constructivist rationalists, in their pride in the
  great powers of human reason, should have revolted against the demand for
  submission to rules whose significance they do not fully understand, and
  which produce an order which we cannot predict in detail.»» The opposite
  attitude, which Hayek himself endorses, views man «not as a highly rational and intelligent but as a very irrational and fallible being.. ..»12 When Hayek
  identifies constructivism with a particular epistemological method, the one
  that he picks out is Cartesian geometric deduction. According to Hayek,
  constructivism conceives of reason as «a capacity of the mind to arrive at
  the truth by a deductive process from a few obvious and undoubtable
  premises.»

 34. Εξαιρετικό απόσπασμα.

  Πράγματι, είμαι ο πρώτος που θα συμφωνήσει με την άρνηση του «τέλεια ορθολογικου ανθρώπου», εκείνου που οικοδομεί τα πάντα με απόλυτη λογική συνέπεια. Πολύ περιορισμένα στην πραγματικότητα το κάνει. Ο ανορθολογισμός και το σφάλμα είναι σχεδόν κανόνας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Πάντως θα κάνεις ΑΡΙΣΤΗ κουβέντα με τον Γιάννη του «Left Liberal Synthesis blog», ίσως τον μοναδικό Ελληνα ιστολόγο που βρήκε μέσα στις ιδέες του Hayek έναν επαναστάτη και αριστερό!!!

  Φεύγω για λίγο έξω, όταν γυρίσω θα σου δώσω το σύνδεσμο.
  (Το pdf σου το κατέβασα ήδη).

 35. Καθε φορα που χρησιμοποιω το Explorer κολαει οταν διαβαζω τα bookmarks σου. Υπαρχουν βιβλια του Ζιζεκ στο Gutenburg;

 36. Dennis,
  σύνδεσμος αρθρου για τον Χάγιεκ στο μπλογκ που είπα
  http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2008/07/hayeksocialism-after-hayek-by-theodore.html
  Tuesday, July 8, 2008
  («Βρήκαμε το μανιφέστο ενος Σοσιαλισμού αλά Hayek»)

  Βιβλία του Zizek δεν νομίζω να υπάρχουν στο Gutenberg. Θα σου στείλω πάντως κάποια άλλα στοιχεία με προσωπικό μέηλ.

 37. @DennisV
  Ξέχασα να σου προτείνω να χρησιμοποιείς firefox αντί για explorer.

  Μια και… έκανα αυτό το νέο σχόλιο, δίνω και τη διεύθυνση ενός νέου βίντεο, που έφτιαξα ο ίδιος καταγράφοντας απόσπασμα ομιλίας στη βουλή:

  Παρανοϊκή Ελληνοφρένεια Καραμανλή -εγώ ειμαι η χώρα!»

  Κατηγορώντας τον αντίπαλό του, ωρυόμενος σαν παλαβός, ο Καραμανλής -και χειροκροτούμενος- στηρίζει όλη του την επίθεση σε μία κραυγαλέα παρανοϊκή λασπολογική παρανόηση, ότι δήθεν ο ίδιος και η κυβέρνηση του είναι ταυτόσημες έννοιες με τη χώρα και το έθνος, ΑΡΑ…
  (λάθος συνεπαγωγή) όταν ο αντίπαλός του τον κατηγορεί, δυσφημεί και τη χώρα. Ελληνοφρένεια σκέτη…

 38. Τα λεγόμενα του κ. Ράμφου, μόνο και μόνο που χουν προκαλέσει τέτοια συζήτηση, αντιπαράθεση, αναζήτηση πληροφοριών, διάλογο .. προσωπικά τα εντάσσω σε μια προσπάθεια να βρούμε ένα στόχο, ένα δρόμο. Οι λύσεις δεν θα βρεθούν από έναν άνθρωπο αλλά μόνο μέσα από την ανταλλαγή απόψεων.

 39. @jkar
  Σωστή παρατήρηση. Και από τις δύο πλευρές έχετε δίκιο. Δεν είναι για πέταμα ο άνθρωπος. Εχει πει και σωστά πράματα, που ίσως δεν τόνισα αρκετά…

  Και -αν μη τι άλλο- είναι νομίζω απόλυτα ειλικρινής, πράμα πολύ σπάνιο πλέον σε μία πολιτική ζωή που έχει εκφυλιστεί σε σκέτο λασπο-πόλεμο. Η λάσπη έγινε κύριο… δομικό υλικό! 🙂

 40. Πέρασα να πω χρόνια πολλά !
  Αλλά δεν μπορώ να μην μνημονεύσω την λεπτομερέστατη δουλειά σου.
  Χαρά στο κουράγιο. 🙂

 41. Χρόνια πολλά αγαπητέ Ν.Ago,
  Faliminderit Shum (που με θυμήθηκες)
  (δεν ξέρω αν η ορθογραφία είναι σωστή)…

  Σου εύχομαι μια μέρα να διδάσκεις ΚΑΙ σε άλλους, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, τα… τέλεια Ελληνικά που ξέρεις! 🙂

  Ααα… και…
  Να προσέχεις το Γιανναρά, αυτη τη στιγμή είσαι η… μοναδική μας γέφυρα φιλίας μαζί του ! LOL 🙂

  Υ.Γ. επειδή κάποιος φίλος που δεν κατάλαβε, με ρώτησε κάτι…. με ιδιωτικό μηνυμα, οφείλω να εξηγήσω ότι ο ευγενέστατος και καλλιεργημένος N.Ago γνώρισε από κοντά τον κ. Γιανναρά και έκανε κάποτε ένα ποστ στο blog του με τις καλύτερες εντυπώσεις από το Χρήστο Γιανναρά τον ΑΝΘΡΩΠΟ, το μη-ρατσιστή και ανθρωπιστή. Ε, ας συγχωρήσει ο κ. Γιανναράς και τη δριμεία κριτική μου. Τον διαβεβαιώ πως έγινε με ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ, όχι με διάθεση συκοφάντησής του. Αλλωστε πιστεύω βαθειά ότι είναι παραπλανημένος….

 42. Υ.Γ.
  @DennisV
  @Δήμο Δημητρίου
  @N.Ago
  και… όλοι όσοι διαβάζουν:
  Για further reading, συνιστώ ιδιαιτέρως το ποστ του Χρήστου Μόρφου Το τέλος των ιδεολογιών όπως τις ξέραμε«. Ο πόστερ είναι ανεξάρτητος και ανένταχτος διανοητής που -ωστόσο- αρθρογραφεί στα έντυπα «Αρδην»/»Ρήξη» (με τα οποία… δεν συμφωνώ σε πολλά, αλλά συμφωνώ σε πολλά….. άαααλλα -χεχε) ,

  Επίσης την πλακατζίδικη φιλοσοφική συζήτηση στη συνέχεια, ξεκινώντας εδώ:
  http://theamapati.wordpress.com/2008/12/13/ideology/#comment-20980

 43. Steven Fry θεος, ηλιος καλοκαιρινος. Παω να νοικιασω τωρα το Blackadder (την καλυτερη για μενα κωμικη σειρα ολων των εποχων).
  Οσο για το ποστ του Χρηστου το μονο με το οποιο διαφωνω ειναι η λανθασμενη παρομοιωση του κεφαλαιου με τον ανθρωπο (για να εχει δικη του ηθικη), Οι κεφαλαι-ο-υχοι εχουν ή δεν εχουν ηθικη οχι το χρημα καθ’εαυτον. Σε τι λεπτομερεια κολλησες ρε Διονυση θα μου πεις; Οι λεπτομερεις αυτες ομως κανουν την διαφορα! (Ειδικα σε ενα κειμενο με το οποιο γενικα συμφωνω). Αυτο που δεν καταλαβαινουμε ειναι πως οι ιδεολογιες δεν εχουν ηθικη, αλλα οι «ακολουθοι τους εχουν ηθικη. Αν οι οπαδοι μιας ιδεολογιας ειναι σε γενικες γραμμες διεφθαρμενοι (σοσιαλιστες π.χ. καποτε επικινδυνοι για το status quo, πλεον η εμπροσθοφυλακη του), τοτε και η ιδεολογια παυει να υφισταται.

 44. @Dennis, την παρομοίωση του κεφαλαίου με τον άνθρωπο δεν την καταλαβαίνω καν. Τότε ας παρομοιώσουμε τον άνθρωπο και με τα τούβλα και τις πέτρες (χεχε).
  Λες ακόμα:

  Αυτο που δεν καταλαβαινουμε ειναι πως οι ιδεολογιες δεν εχουν ηθικη, αλλα οι “ακολουθοι τους εχουν ηθικη.

  Σε γενικές γραμμές… ναι, αλλά μερικές φορές ΚΑΙ όχι. Σου υπενθυμίζω τις φασιστικές ιδεολογίες. Ο ναζισμός έχει θεωρητική αρχη την εξόντωση άλλων φυλών (αν χρειαστεί).

  Αν οι οπαδοι μιας ιδεολογιας ειναι σε γενικες γραμμες διεφθαρμενοι (σοσιαλιστες π.χ. καποτε επικινδυνοι για το status quo, πλεον η εμπροσθοφυλακη του), τοτε και η ιδεολογια παυει να υφισταται.

  Ασφαλώς ΑΥΤΟ είναι το κύριο πρόβλημα σήμερα. Σε θετικές ιδεολογίες ή και ουδέτερες (ανθρωπιστικά) αυτό συμβαίνει.

  Η «ελεύθερη αγορά» είναι μάλλον μια ΟΥΔΕΤΕΡΗ ιδεολογία. Και για μας τους ελευθεριακούς σοσιαλιστές έχει άλλη ερμηνεία από όσο για τους ακραιφνείς δεξιούς του Laissez Faire καπιταλισμού. Εμείς βλέπουμε και ΑΛΛΕΣ διαστάσεις. Μελλοντικά εσύ κι εγώ θα μπορούσαμε π.χ. να συζητήσουμε το βαθμό στον οποίο η συσσώρευση κεφαλαίου ισοδυναμεί με συσσώρευση ΔΥΝΑΜΗΣ, επομένως ΚΑΙ εξουσίας, εκ των πραγμάτων.

  Στη… θεωρία της Σχετικότητας του ΑϊνστάΪν, η ενέργεια ισούται με μάζα επί την ταχύτητα του φωτός εις το τετράγωνον, μάζα και ενέργεια αλληλο-μετατρέπονται.
  Σε μία… φανταιζί Ελευθεριακή Σοσιαλιστική Σχετικότητα, η Κοινωνική Εξουσία μπορεί να ισούται με το Κεφάλαιο επί την ταχύτητα της… καταστολής εις το τετράγωνον.

  Αν η καταστολή είναι… μηδενική, η Εξουσία μηδενίζεται. Υπάρχει και άλλος τρόπος να μηδενιστεί, το μηδέν Κεφάλαιο. Μόνο που… με άδειες τσέπες δεν κάνουμε και τίποτα έτσι κι αλλιώς (Χεχε). Οπότε… επιστρέφω σε δουλειές (όχι γιορτές)…

 45. Ορίστε τι μαλακίες κάθονται και γράφουνε μερικοί Καλυβόβιοι
  http://panosz.wordpress.com/2008/12/24/isidoros-13/

  – Μ’ αξαφνα ακουω βογκητά ,φθόγκους βελαζομένους
  σαν απο ανθρωπους και τραγιά συναγελαζομένους
  ομαδεόν, και ακουσα τοτε της Τρανς τους ηχους
  ν’αντηλαλουν στην οροφη και στης σπηλιας τους τοιχους:

  -Σ’ ολου του κοσμου ηταν γνωστο τα πλατη και τα μηκη
  του Αλύτη αυτο το ποιημα σε συνθεση του Μικη:
  Του «Ηλιου του Αλιγατορα» το κλαμα κροκοδείλιο
  (εκαψε τη στομάχα του γιατι εφαγε τον ηλιο)

  ακουγα, και ηχουσε σα ….να σκιζουνε μπεκαλτσες!
  Τα’απλυτα σωβρακα του Μπουλ, του Χάντικτον τις καλτσες
  εβλεπα γυρω μου, σωρους, ατάκτως ερριμένα.
  Σε ιστούς σημασιολογικούς σεντονια απλωμενα

  πελωρια, Υπερ-κειμενικά, κι ένα σωρο σκουπιδια
  ενώ ο Αλιγάτορας της Τρανς σαλάγαε τα γιδια.

  Ντάξει, το πιάσαμε το θείο, το νόημα του θείου.

  Το blog του Ομαδεον το πέρασε για σκουπίδια,
  και τους σχολιαστές του θεωρεί σαλαγιασμένα γίδια

  Αν δεν παινέψει την καλύβα του θα πέσει να τον πλακώσει
  Αν δεν χαϊδέψει και τα αρνιά ο τσοπάνος θα τον διώξει.

 46. Kι ένα βίντεο σχετικό με το θέμα του ποστ

  Ο ΑΔΩΝΙΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΣΕ ΜΠΑΤΣΟ

 47. Καλημέρα.
  Ευχαριστώ DennisV, αξιόλογο το video.
  Δες δημοσίευμα σημερινό ΑΠΟΛΥΤΗΣ πολιτικής παράνοιας
  http://taxalia.blogspot.com/2008/12/blog-post_756.html
  Αυτό το πρότεινε η «mnk» σαν πηγή πρόσφατα.
  Ούτε λίγο ούτε πολύ εντοπίζει την πηγή όλων των δεινών μας (εκτός από τους… Εβραίους) στο Ψυχολογικό Ινστιτούτο Tavistock Λονδίνου. Προφανώς οι… ψυχολόγοι του είναι ΑΠΕΙΛΗ για εγχώριους καρα-κίτσους ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΥΣ Ελληνοφρενείς!
  🙂

  @aggeliaforos1993
  (είμαστε σε ιδιωτική επικοινωνία από χθες).Δεν θα σχολιάσω τη στάση του Καλυβάρχη. Η υποκρισία του ξεσκεπάστηκε.

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (για όλους)
  Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια _ψευδής_ μπλογκο-ιστορία «βιασμού διευθύντριας μαγαζιού στο κέντρο της Αθήνας» ΔΗΘΕΝ από… Αλβανούς(!!!), στα πρόσφατα επεισόδια. Την ιστορία μάλλον την ξεκίνησε ο MacManus:
  http://manolisvardis.wordpress.com/2008/12/11/%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CE%B2%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-vo/

  Μερικοί κρυπτο-φασίστες έβγαλαν τις κουκούλες τους, κανοντας υστερικά ρατσιστικά ποστ με τίτλους όπως…
  «Αλβανοί μισθοφόροι σπάνε και βιάζουν στην Αθήνα!»
  http://2mnka.wordpress.com/2008/12/14/alvanoi/
  (wow!… αυτό είναι της παλιάς μας φίλης «mnk»)

  επίσης ΑΥΤΟ το βίντεο προτείνει η ΙΔΙΑ κάποιος άλλος (που τον δέχεται αδιαμαρτύρητα η ίδια) σαν πηγή αλήθειας:
  http://video.google.com/videoplay?docid=8161938960558471981
  (όπου μαθαίνουμε πως… πίσω από ΟΛΑ τα επεισόδια είναι -τι άλλο- οι Εβραίοι, και οι… Μασόνοι που… ντύθηκαν κουκουλοφόροι !!!!!!)

  Τα ποστ περί «βιασμού από Αλβανούς» ΔΕΝ τα απέσυραν, παρόλο που το ΨΕΜΑ ξεσκεπάστηκε από τον N.Ago ο οποίος… μίλησε με φίλη της κοπέλλας που ΔΗΘΕΝ «βιάστηκε από Αλβανούς».

  Ο N.Ago με την άψογη στάση του εξέπληξε πολλούς – και επίσης τη φίλη μου – που το μετέφερε. Θλιβερή ιστορία, αξίζει όμως να διαβαστεί. Ιδού το τελευταίο ποστ του N.Ago:
  http://odromos.wordpress.com/2008/12/22/%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-blogs-gebelizmi-ne-blogs/

  Ιδού και ο «filopatria», τακτικός σχολιαστής του Χρήστου Μόρφου που έσπευσε να διαδώσει την «είδηση» και ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΕΣΥΡΕ ενώ αποδείχτηκε ψευδής
  http://filopatria.wordpress.com/2008/12/17/%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%8c%ce%b4%ce%b9%ce%b1/

  Ιδού και ο greg του μπλογκ «Vive reee perikolosamente»,
  σε από τα πιο ηλίθια ποστ για το μεταναστευτικό θέμα, αναφερθέν σε σχόλιο μέσα στο blog του MacManus
  http://gregykapogeorge.blogspot.com/2007/09/blog-post_8735.html
  που αποτελεί μανιώδη επίθεση ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ κατά του Ν.Ago (ο οποίος είχε πει κάποια πράματα από τη δική του άποψη _μάλλον_ σωστά. ΤΙ θα έπρεπε να πει? «Εξω οι ξένοι»?)

  Ε, πρώτη φορά πρόσεξα και τον…. μυστήριο υπότιτλο αυτού του μπλόγκερ (greg): «Μια θεσμική πρόταση γιά έξοδο από την οφειλόμενη σε απογραφικά ατοπήματα διαρκή λογιστική μας κρίση!». Wow! 🙂
  ΠΟΙΑ «θεσμικη πρόταση»? Η μήπως η «πρόταση» αποτελεί σαρκαστική επαναδιατύπωση του αθάνατου σλόγκαν «έξω οι ξένοι»?). Αν θέλει ο μπλόγκερ ας έρθει να μας το εξηγήσει ο ίδιος… Ε? μπααααα….. (δεν είμαι του ΣυΡιΖα, ούτε Αλβανός, οπότε θα το βρει λιγουλάκι δύσκολο να με βάλει στο ίιιδιο τσουβάλι των… «Αλμπανο-συριζάτων παπαγαλακίων της Νέας Τάξης»). Ο ίδιος πάντως είναι φίλος του Χρήστου Μόρφου!!!

  (Α ρε αντιφάσεις, α ρε κόμποι και… καιροί που ζούμε!) 🙂

  Ο Ν.Ago ασκεί ΠΟΛΥ μεγάλη κριτική στον αυταρχισμό της… δικής του χώρας, αλλά… όποτε ανοίξει το στόμα του να μιλήσει για τα στραβά της δικής μας χώρας… ολοένα και κάποιος βρίσκεται να τον λοιδωρήσει και να τον συκοφαντήσει) Πρέπει να πω επίσης ότι η στάση του Πάνου απέναντι στον N.Ago ηταν καλή ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. Από τώρα και στο εξής… δεν ξέρω.

  χμ…
  Πολύ ποντιοπιλατισμό είδα, στην πρόσφατη ιστορία άγριας μπλογκο-κτηνωδίας εκ μέρους άλλων ενάντια στον N.Ago,
  καθώς και μια έμμεση απειλή του Πανου πως αν συνεχίσει να «υβρίζεται» (από μένα?) στο blog του Ν.Ago θα τον… ξαποστείλει κι αυτόν από την Ισχυρή Καλύβα του. Οπότε… ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να σχολιάσω (τον Πάνο). Διότι τότε… είτε θα υποστεί αρνητικές συνέπειες ο N.Ago (αποκλεισμός από την Καλύβα και άααλλα πολύ πιο ύπουλα και εντελώς αόρατα), είτε θα εξαναγκαστεί στο τέλος να… μη σχολιάζει ΟΥΤΕ εδώ.
  ΟΛΑ αυτά αποτελούν αποτέλεσμα της Μπλογκο-Ιδεολογίας του… Cyber-Γκαγκστερικού Καλυβισμού(!!!), φαινόμενο που έχει αναλυθεί σε παλιά ποστ, κυρίως στο δεύτερο μπλογκ μου «Θεση χωρίς αντίθεση ίσον αποσύνθεση»:
  http://panikos.wordpress.com

  Σαπίλα ύμπερ Αλλες

 48. Υ.Γ. ιδού το… ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΑ διατυπωμένο κείμενο της απειλής του Πάνου προς τον N.Ago (Νίκο)

  Θα ήθελα όμως να παρακαλέσω το φίλο Νίκο (αν θέλει – παράκληση κάνω) να είναι πιο προσεκτικός με τις απειλές και τις ύβρεις που αφήνει να περνάνε στο μπλογκ του, εις βάρος τρίτων. Ήδη σ’ αυτό το ποστ μαζεύτηκαν πολλά.

  Νίκο, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό. Καμιά απειλή ή απαίτηση δεν διατυπώνω – τις απεχθάνομαι άλλωστε. Απλά, αν αφήσεις το μπλογκ σου να γίνει βήμα για ύβρεις και απειλές προς εμένα, την καλύβα και τους καλυβίστες (όπως έκαναν παλαιότερα οι Πόντιοι και Αριστεροί), κάνεις μια συγκεκριμένη επιλογή.

  Τρία χρόνια τώρα έχουμε μια πολύ καλή σχέση στη μπλογκόσφαιρα. Θα χαρώ αν συνεχιστεί και δε σταματήσει εδώ, εξαιτίας του Νοσφεράτου και του Ομαδεώνα.

  (το λινκ του ποστ το έδωσα προηγουμένως)

  Νέο ποστ του McManus που… ζητάει ρέστα από τον N.Ago:
  http://manolisvardis.wordpress.com/2008/12/23/%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84/

  Σχετική συζήτηση στην Καλύβα του Πάνου, εδώ:
  http://panosz.wordpress.com/2008/12/24/post/

  Προχθεσινό σχόλιο του Πάνου, που ΑΔΙΚΕΙ κατάφορα τον N.Ago, ενώ προσφέρει… Τουμπεκί ψιλοκομμένο για τα άγρια ρατσιστικά ποστ που προκάλεσε ο ΜακΜάνους σε άλλα μπλογκ – τα οποία δεν αποσύρθηκαν:

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχεις κάνει τα εξής λάθη:

  – …έβγαλες το θέμα σε ένα άσχετο μπλογκ και σε ένα άσχετο ποστ, με τρόπο που εξέθετες τον Μακμάνους. Αν ήθελες “να αποκαταστήσεις την αλήθεια” μπορούσες να το κάνεις στο μπλογκ του ή στο μπλόγκ σου. Αυτό όμως είναι το λιγότερο, γιατί…
  – ανέβασες ένα ποστ στο οποίο χρησιμοποιείς λόγο και εικόνα (του Γκαίμπελς!) οφθαλμοφανώς δυσανάλογη (για να το πω κομψά) με την (πράγματι, ρατσιστική) αντίδραση του Μακμάνους. Ο οποίος όμως, από ένα σημείο και μετά, είχε τη σοφία να μην επιμείνει σε υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, αντίθετα με σένα.
  – επιμένεις πεισματικά ότι τα πραγματικά περιστατικά έγιναν με έναν α τρόπο και όχι με ένα β, αγνοώντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να βγάλεις άκρη, εκτός αν το θύμα κάνει συγκεκριμένη καταγγελία.

  Ο Μακ ανέβασε το θέμα, εμπιστευόμενος κάποιον φίλο του – όπως λέει ο ίδιος. Καλά (θα) έκανες να το διαψεύσεις, αν αυτό νόμιζες ότι είναι σωστό, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΜΑΚΜΆΝΟΥΣ. Εσύ έδωσες την εντύπωση (σε μένα) ότι εκείνο που σε ενδιέφερε ΔΕΝ ήταν η αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά το στραπατσάρισμα του Μακ. Ακόμα, αν έλεγες στον Μακ ότι κακώς έβγαλε μια τέτοια είδηση, όχι μόνο θα το καταλάβαινα, αλλά θα συμφωνούσα κιόλας. Αλλά εσύ στάθηκες απλά στο ότι η είδηση ήταν λάθος, άρα ο Μακμάνους λέει ψέμματα.

  Αν, μετά από αυτά, φίλε Νίκο, εξακολουθείς να μην αποδέχεσαι ότι έχεις ΚΑΙ εσύ μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την ιστορία (για μένα, το πιο μεγάλο, έτσι όπως το χειρίστηκες) δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο: πιο ξεκάθαρα δε μπορώ να τα πω!

  Ε, αν αυτό αποτελεί «Δικαιοσύνη», τότε εγώ είμαι Κινέζος Αυτοκράτωρ! 🙂
  (αλλά είπαμε, εκ των πραγμάτων ΦΙΜΩΘΗΚΑ ΚΑΙ ΕΓΩ, να μην ασκώ κριτική στον Πάνο, μην τυχόν «χαλάσει η καλή σχέση του» με τον N.Ago). Οπότε… πάσο… διότι και ο ίδιος ο N.Ago μου ζήτησε να μην φέρω τα δικά μου παράπονα στη συζήτηση (στο μπλογκ του). ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, κι αυτός?

 49. Υ.Γ.2 Η μπλόγκερ Mnk άρχισε φυσικά ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ και άγρια λογοκρισία των δικών μου σχολίων (ενώ εγώ ΔΕΝ την εμποδίζω να σχολιάσει εδώ). Ορίστε σχόλιό μου στο μπλογκ της, που το έστειλε αυτομάτως, ΚΑΤ’ ΕΥΘΕΙΑΝ στο σπαμ:
  http://2mnka.wordpress.com/2008/12/14/alvanoi/

  Οι Αλβανοί εξτρεμιστές και όσοι με Αλβανικές σημαίες προξένησαν ζημιές είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ καταδικαστέοι, και το αποσυρθέν βίντεο ΕΠΡΕΠΕ κάποιος να το κρατήσει σε κόπια. Δεν θα είχα πρόβλημα να το αναρτήσω στο μπλογκ μου, με ταυτόχρονη… σατιρική επίθεση κατά του Αλβανικού υπερ-εθνικισμού. Θεωρώ επίσης πως ο N.Ago που πολλοί λοιδώρησαν, συκοφάντησαν και παρεξήγησαν είναι ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ξένου μπλόγκερ που ζει στην Ελλάδα, αγαπά και σέβεται την Ελλάδα, και επίσης ασκεί ΟΞΥΤΑΤΗ κριτική κατά της ίδιας του της χώρας, όποτε παρουσιάζονται εκεί φασιστικά φαινόμενα.

  Επίσης πιθανολογώ ότι ο ΙΔΙΟΣ ο N.Ago θα συμφωνούσε με την καταδίκη των Αλβανών χούλιγκαν και εξτρεμιστών…
  ΑΝ τον αφήνατε, βέβαια, μερικοί-μερικοί…

  Αυτά τα ολίγα. Επίσης ΑΛΛΑΞΤΕ τον τίτλο του ποστ. ΔΕΝ ανταποκρίνετσαι στην πραγματικότητα. ΠΟΙΟΣ πλήρωσε ΠΟΙΟΥΣ μισθοφόρους? ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ρίχνετε, είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ.

  Λαυρέντη με απογοήτευσες. Από Μαχαιρίτσα σε μαγειρίτσα ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ.

  http://underinformation.wordpress.com/2008/12/15/riots-in-greece-the-undercover-news/#comment-12401

  # mnk Είπε:
  Δεκέμβριος 25, 2008 στο 5:32 μ.μ
  http://taxalia.blogspot.com/2008/12/blog-post_756.html

  # omadeon Είπε:
  Δεκέμβριος 26, 2008 στο 1:05 μ.μ

  Ο σύνδεσμος της mnk του σχολίου 39 παραπέμπει σε παραλήρημα που εντοπίζει “ξένο κέντρο κατά της Ελλάδας” το… Ινστιτούτο Ψυχολογικής ερευνας Tavistock Λονδίνου, λόγω της χρηματοδότησής του (ΕΝ ΜΕΡΕΙ) από το ίδρυμα Ροκφελλερ.

  Ε, με αυτη τη λογική ΓΙΑΤΙ δεν καταδικάζετε ΚΑΙ τον Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, που ως γνωστόν έλαβε κάποτε και δωρεά από το Ινστιτούτο Φορντ? ΑΛΒΑΝΟ βγάλτε τον ΚΑΙ αυτόν,…

  Επιπλέον
  1) Είναι κωμικό να εντοπίζονται αρχηγοί εχθρών της Ελλάδας σε… ψυχολόγους, αποτελεί το ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ της Μαζικής ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο.

  2) Η μπλόγκερ Mnk άρχισε ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ άγρια λογοκρισία των δικών μου σχολίων (ενώ εγώ ΔΕΝ την εμποδίζω να σχολιάσει στο μπλογκ μου). Ορίστε σχόλιό μου στο μπλογκ της, που το έστειλε αυτομάτως, ΚΑΤ’ ΕΥΘΕΙΑΝ στο σπαμ:
  (….)

 50. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ του παρανοΪκού άρθρου στο «taxalia»,
  http://taxalia.blogspot.com/2008/12/blog-post_756.html
  -του οποίου έδωσε το λινκ η φανατισμένη και παραπλανημένη (πλην… τιμία -χεχε) mnk

  Συγγραφεας της δήθεν «έρευνας» για το Ψυχολογικό Ινστιτούρο Tavistock, είναι κάποιος Σπύρος Κομίνης, ο οποίος είναι… παλιά καραβάνα των σταλινικών του ΚΚΕ, που ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΑΝ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ, το 1986:
  http://www.iospress.gr/ios2006/ios20060416.htm
  Τίτλος: «Η ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ 1986
  Το ελληνικό Τσερνομπίλ»

  Ε, γι’ αυτό και ΜΙΣΟΥΝ τόσο πολύ τον «Ιό»! Α ρε Κωστόπουλε, ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΗ να συμπαθείς ΤΟΟΟΟΣΟ πολύ τους Σλαβομακεδόνες? Εδωσες ο ίδιος στους φανατισμένους αντιπάλους σου το ΙΔΙΟ το σχοινί να σε κρεμάνε από τότε…
  (εγώ πάντως, ΔΕΝ μασάω…. κι ας διαφωνώ μαζί σου…)

 51. ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ και… διαπίστωση.

  Ο Σπύρος Κομίνης, παλιός Σταλινικός που τώρα ανήκει στην «πατριωτική αριστερά» (whatever that means) έγραψε άρθρο στο site (που μας έδωσε η mnk) όπου…. ΘΑΒΕΙ ΒΑΘΕΙΑ τον ίδιο τον Μάη του 1968 (την επανάσταση των νέων τότε) σαν έργο μυστικών υπηρεσιών και «υπόδειγμα» για τις επόμενες «στημένες» επαναστάσεις (ροζ και πορτοκαλί, κλπ)

  Ινστιτούτο για τον έλεγχο των μαζών
  «Ο Μάης του ΄68 ήταν ο πρόδρομος των «χρωματιστών επαναστάσεων της CIA» ανά τον κόσμο. Μέσα στα 40 χρόνια που μεσολάβησαν, οι τεχνικές του Tavistock Institute, έχουν τελειοποιηθεί»…: Σπύρος Κομίνης, «Το πειραματόζωο»
  http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2146

  Θα μπορούσαμε βέβαια να συζητήσουμε τη χρήση ψυχολόγων από μυστικές υπηρεσίες (σήμερα και για την ανάκριση αιχμαλώτων με βασανιστήρια από την Υπερδύναμη) αλλά… η φαντασία του Σπύρου πάει ΠΑΑΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ. Ακόμη και τον Σίγκμουντ Φρόϋντ τον έβγαλε μαριονέτα του Συστήματος (επειδή τον βοήθησε κάποια πριγκήπισσα κάποτε). Η δαιμονοποίηση του… ίδιου του Φρόϋντ, ΧΩΡΙΣ να λαμβάνει ΚΑΝ υπ’ όψη την τεράστια δημοτικότητά του ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ σε πριγκίπισσες είναι δείγμα της ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ που διακατέχει αυτό το άρθρο, που (από όσα είδα μέχρι τώρα) ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΔΙΝΕΙ πηγές, ή τουλάχιστον αξιόπιστες πηγές.

  Μιλάμε τώρα πια για την… Πέμπτη Διεθνή των παλιών σταλινικών ΠΑΡΑΝΟΪΚΩΝ, οι οποίοι… δαιμονοποιώντας ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ την εξέγερση των νέων του Μάη 1968, βρίσκουν τρόπο να… ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ τους, διότι -τότε- είχαν στηρίξει ακόμη και τη Σοβιετική Εισβολή στην Τσεχοσλοβακία κι έριξαν τη συνήθη λάσπη κατά της μερίδας των επαναστατημένων νέων του 1968 που ΔΕΝ ΗΤΑΝ σταλινικοί…

  Ο ίδιος άνθρωπος έκανε παραπολιτική επίθεση στον «Πιτσιρίκο», εδώ:
  http://parapolitiki.blogspot.com/2008/02/blog-post_18.html

  Αν σχολιάσει εδώ… άστα να πάνε… θα φάμε ΜΕΡΕΣ…
  Μάλλον πρέπει να το ΚΛΕΙΣΩ το μπλογκ. Εχουμε και δουλειές.

 52. Και τώρα…. κυρίες και κύριοι αποκαλύπτουμε μια ΠΗΓΗ της «(παρα-)πληροφόρησης» όλων αυτών των (ρε-)σαλταρισμένων:
  http://www.whale.to/b/tavistock_q.html

  Τα όσα λέει εκεί, έχουν σημαντικό ποσοστό αλήθειας. Πράγματι, όχι μόνο το Tavistock αλλά και σχεδόν ΟΛΑ τα ινστιτούτα ψυχολογίας επιστρατεύτηκαν -κάποια στιγμή- για αλλότριους σκοπούς, ψυχροπολεμικούς, προπαγανδιστικούς, κλπ.
  Αυτό ΔΕΝ σημαίνει όμως -φυσικά- ότι ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΜΟΝΟ για τέτοιους σκοπούς. Π.χ. το Πανεπιστήμιο του Surrey – που αναφέρεται σαν «μέρος της συνομωσίας» έχει κάνει και ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ έρευνα στην Ψυχολογία. Ηξερα και φοιτητές και φοιτήτριές του κάποτε…. να μην πω ότι η δουλειά του στην Ψυχολογία με συνάρπαζε, κάποτε)

  Δυστυχώς όμως, η σελίδα αυτή περιέχει και ΑΡΚΕΤΑ λάθη, για τον έμπειρο γνώστη και αναγνώστη. Η ανάγνωση αυτής της ιστοσελίδας είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙ’ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ (Ελληνες παρανοϊκούς) διότι αρπάζονται από κει και… σαλτάρουν ΕΝΤΕΛΩΣ, αφού είναι ΔΙΟΛΟΥ εκπαιδευμένοι να κάνουν σοβαρή έρευνα αξιοποιώντας και διασταυρώνοντας συστηματικά τα (όποια) στοιχεία.

  Επιβεβαιώνεται μια «θεωρία» μου, ότι… η Ελληνική ΙΜΙΤΑΣΙΟΝ-«αντι-νεοταξίτικη» ΠΑΡΑΝΟΙΑ είναι απόρροια ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ και ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Ελλήνων που βασίζονται σε μεταφράσεις ή λανθασμένες αναγνώσεις ξένων συνομωσιολογικών κειμένων, π.χ. Alex Jones…

  Πάντως το ίδιο το site http://www.whale.to/
  αξίζει ιδιαίτερη μελέτη, ΑΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΕΤΕ και δεν… σαλτάρετε, κανονικότατα. Περιέχει ΚΑΙ αλήθειες ΚΑΙ ανακρίβειες…
  \
  (Ααα ρε Χρήστο Μόρφο, ΑΝΟΙΞΕΣ τους ΑΣΚΟΥΣ του ΑΙΟΛΟΥ! Σχεδόν ΟΛΗ η πελατεία του μπλογκ σου αναμασάει όσα λες σαν ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ της…)

 53. Αυτη η γαμημενη Νεα Ταξη τι ειναι ουδεις δεν μπορει να μου εξηγησει…
  Και το προβλημα ειναι πως οσο πιο ψαγμενος ο «νεοταξολογος» τοσο περισσοτερο ακατανοητη ειναι η εξηγηση του ορου.
  Συμφωνα με νεοταξολογο θειο μου, Νεα Ταξη των Πραγματων σημαινει αλλαγη στις αξιες της ανθρωποτητας που συμβαινει εδω και 2000 χρονια (Ναι, τοσο Νεα…) με μια σταδιακη επικρατηση (Η Νεα Ταξη δεν εχει, λεει, επικρατησει ακομη) της Κρονιας φιλοσοφιας εν’ αντιθεση με την Ελληνικη Ηθικη (του Διος δηλαδη). Και εγω που δεν εχω ιδεα απο αποκρυφισμο, και απο τετοια δεν καταλαβαινω Χριστο και φυσικα, δεν μπορουσα να κανω ενα σωστο αντεπιχειρημα σε μη-λογικο χωρο! Αν συνεχισουμε ετσι θα με πεισει πανω σε λανθασμενες υποθεσεις οτι εχει δικιο (Δες την Γαλλικη Επανασταση ποιοι την κανανε, οι Εβραιοι κτλ.). Πως μπορω να κανω διαλογο με εναν ανθρωπο που για καθε λογικο επιχειρημα που κανεις, λεει πως εισαι σιγουρος πως ειναι αληθεια, και οχι Εβραικη Προπαγανδα κτλ., και δεν καταλαβαινω ΚΑΝ περι τινος γινεται η συζητηση;

 54. @DennisV
  Συμμερίζομαι τις πολύ εύλογες… απορίες σου.

  Φυσικά και η Νέα Τάξη σημαίνει εντελώς διαφορετικά πράματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Για τους ορθοπηδηχτόδοξους που έφτιαξαν το βίντεο ( http://video.google.com/videoplay?docid=8161938960558471981 ) και μετά έστειλαν το λίνκ παντού (σε Μακ και Mnk) η Νέα Τάξη δεν είναι άλλο από ΕβραΪκή συνομωσία, κλπ.
  Για άλλους, πιο προσγειωμένους, Νέα Τάξη σημαίνει απλώς την κυριαρχία παντού της Υπερδύναμης και των επιρροών της (π.χ. για τον «Ιό», που όμως ΔΕΝ χρησιμοποιεί τη λέξη). Δυστυχώς ο όρος ξεφτιλίστηκε τελείως από τους ακροδεξιούς και τους αντισημίτες, τους παρανοϊκούς κλπ. κλπ. (μέχρι και τους… Χρυσαυγίτες που τον χρησιμοποιούν ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ!)

  Η σύγχιση, τέλος, ανάμεσα σε «Νέα Τάξη» και «Νέα Εποχή», που -εν μέρει- τροφοδότησαν και τα στοιχεία που μάζεψε ο Χρήστος Μόρφος σε δύο παλιά αρθρα του
  http://theamapati.wordpress.com/2006/07/13/newageia/ (το πρώτο)
  http://theamapati.wordpress.com/2006/07/14/newageib/ (το δεύτερο)
  …οφείλεται πάλι σε ανωριμότητα των αναγνωστών. ΜΗ έχοντας εμπειρία (ή εκτενή γνώση) από τα πολλά και διάφορα κινήματα π.χ. Εναλλακτικής Ψυχολογίας, γκουρού, αποκρυφισμού, κλπ. τα τσουβάλιασαν όλα με ολέθριες συνέπειες. Αλλά… αγνοούν το γεγονός ότι με την ευρεία έννοια «New Age» είναι ακόμη κι ο… Οδυσσέας Ελύτης. Γενικά είναι όρος-λάστιχο, όπως κι η Νέα Τάξη. Αγνοούν επίσης π.χ. το ότι ορισμένοι μεγάλοι New Age gurus, όπως ο Κρισναμούρτι… ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να υπηρετήσουν τους «αφέντες της Νέας Τάξης» – ΕΞΟΥ και η δημοτικότητά τους! (τον Κρισναμούρτι τον αναφέρει και ο Μόρφος, εγώ όμως έζησα κάποτε σε φοιτητικό σπίτι με ανθρώπους που τον διαβάζανε καθημερινά – στο Λονδίνο πριν χρόνια, και διάβασα επίσης πολλά βιβλία του. ΚΑΜΙΑ σχέση με «Νέα Τάξη» ο άνθρωπος).

  Περισσότερο πρέπει να ασχοληθούν με πραγματικούς υπηρέτες συμφερόντων, τόσο ξένων όσο και εγχώριων, παρά με φανταστικές συνομωσίες. Π.χ. το γεγονός ότι ο Αδριανόπουλος είχε συμφέρουσα για τον ίδιο σύνδεση με Πετρελαϊκές Εταιρείες (και τώρα είναι σύμβουλος των Ρώσων νομίζω). Επομένως… όχι πάντα αξιόπιστος, αλλά αυτό δεν αναιρεί τα όσα σωστά είπε, ανάμεσα σε άλλα (περισσότερα ίσως) λανθασμένα.

  Διανοητική συνέπεια, λογική ικανότητα ανάλυσης και διάκρισης χρειάζεται. Χωρίς αυτήν δεν διαφέρουμε από… παρανοϊκά πρόβατα που φεύγουν από τον ένα Τσοπάνη για να πέσουν σε άλλον (όπως έπαθε κι ο Γιάννης Μιχαλέτος νομίζω, στο http://underinformation.wordpress.com/2008/12/15/riots-in-greece-the-undercover-news).

  ADDDENDUM:
  Εχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία του J. Krishnamurti, έκανα κάποτε ιδιοχείρως μερικές παραπομπές στο έργο του, εδώ
  http://omadeon.com/quotations
  ελάχιστες μόνο σελίδες, με… πολλαπλάσια σοφία, που ΚΡΑΤΗΣΑ από τη (New Age-) διδασκαλία του. Υπάρχουν πολλά άλλα βέβαια.

 55. Αλλες… παρανοϊκές ιστοσελίδες:

  http://www.crossroad.to/Excerpts/chronologies/mind-control.htm
  («Steps toward Global Mind Control – under the banner of Mental Health and Education«) – προσέξτε ΙΔΙΩΣ το «education»… (αν και το «Mental Health» δεν είναι λιγότερο σοβαρό).

  Αυτό είναι ένα τόσο πολύ τεντωμένο σαν λάστιχο... χριστιανικό τσουβάλι με «χρονολογικά στοιχεία» (που αφορούν ΚΑΙ το Ινστιτούτο Tavistock) ώστε καλύτερα… πριν το διαβάσετε …να ελέγξετε ΚΑΛΑ το κεντρικό του site (Φονταμενταλιστικού Χριστιανισμού Αμερικής) http://www.crossroad.to/
  όπου λέει μεταξύ άλλων τα εξής:

  We hope to provide vital facts and Biblical encouragement that will help you prepare for a global society that shows little tolerance for the Christian world view. You will find resources that demonstrate and document —
  • The cultural shift from a Christian to a global paradigm.
  • The classroom shift from fact and logic to feeling and imagination.
  • The growing acceptance of a code of ethics that bans biblical truth.
  • How movies, television and schools promote a global spirituality.
  • Why the «consensus process» turn young and old against absolute truth.
  • Why many Christians are conforming to this transformational process.

  In His word, God called for a watchman who would sound the trumpet to warn His people in times of danger:
  «…go… and speak with My words to them. For you are not sent to a people of unfamiliar speech and of hard language…. Tell them, ‘Thus says the Lord God,’ whether they hear, or whether they refuse.’… I have made you a watchman… therefore hear a word from My mouth, and give them warning from Me…” Ezekiel 3:4-11, 17-21
  Today’s transformation calls for many such watchmen. It’s time to seek God’s guidance, consider His warnings, and count on His promises. When we trust and follow Him, He makes us «more than conquerors.» Romans 8:37

  Ελπίζω να έγινε ΤΩΡΑ κατανοητός ένας σοβαρός λόγος που η τεράστια φανατίλα των φονταμενταλιστών χριστιανών (στην Αμερική κυρίως) και άλλων… σαλταρισμένων (στην Ελλάδα και αλλού) ΤΡΕΦΕΤΑΙ κυριολεκτικά από τη συνομωσιολογία κατά της «Νέας Τάξης» – όπως την παρουσιάζουν, σαν τον κυριότερο λόγο επανόδου στο Χριστό. «Αντιστασιακοί» κι αυτοί… (τρομάρα τους). Αυτό που φοβούνται αυτοί οι παρανοΪκοί Αμερικάνοι, είναι ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΑ η «Πνευματική Παγκοσμιοποίηση», όπως θα είδατε… ΟΥΤΕ ΚΑΝ η Οικονομική (που προήγαγε κι ο φονταμενταλιστής Bush). Παραπονούνται για την απειλή της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ Παγκοσμιοποίησης, ακριβώς όπως και ορισμένοι δικοί μας. Τελος, προσέξτε ΤΙ θεωρούν «εχθρούς» – την Ψυχική Υγεία και την Παιδεία! 🙂

 56. Υ.Γ.
  Ορίστε και ΠΩΣ διέστρεψε τα πρόσφατα συμβάντα (στο μπλογκ της mnk) o Πάνος Zέρβας… (έλαβα ειδοποίηση σε μέηλ από τον σχολιαστή ανώνυμο1993):
  http://panosz.wordpress.com/2008/12/24/isidoros-13/#comment-51436

  Δεκέμβριος 26, 2008 στο 5:33 μ.μ
  Πάνος
  θείο,
  […]
  Ο συγγραφέας μάλλον δεν ευκαιρεί τώρα – τον απέκλεισαν από κάποιο άλλο μπλογκ (όπως διάβασα να το καταγγέλει ο ίδιος, σε …άλλο) προφανώς χωρίς αιτία κι αφορμή και πάλι…

  (όπου το «συγγραφέας» αναφέρεται σε μένα)
  Λέγοντας «χωρίς αιτία και αφορμή» Ο Πάνος στην ανωτέρω φράση παρα-πληροφορεί ασύστολα τον… κακόμοιρο τον… θείο Ισίδωρο, για όσα έγιναν, απο τα οποία… φυσικά ΕΒΓΑΛΕ απ’ έξω την ουρίτσα του: -Τη συγκάλυψη των ρατσιστικών ποστ – που αποσιώπησε ΕΝΤΕΛΩΣ, ψευδόμενος ΔΥΟ φορές σε μία φράση, όταν είπε «χωρίς αιτία και αφορμή ΚΑΙ ΠΑΛΙ« – λες κι ήταν… «χωρίς αιτία και αφορμή» ο αρχικός αποκλεισμός από την Καλύβα του.

  Αν μας διαβάζει κανείς (από δαύτους) ας στείλει αυτή τη διαπίστωση στο Θείο Ισίδωρο.
  Δεν ξέρω για το «ξεκούτης» αλλά παραπλανημένος ΣΙΓΟΥΡΑ είναι, ο θείος, και μάλιστα… αγρίως.

  ΕΝΑ πράμα δεν κατάλαβα όμως… ΓΙΑΤΙ εγκάλεσαν (ο Πάνος και άλλοι) τον Ν.Ago που είπε τον άλλον ρατσιστή; Αφού η συμπεριφορά (του άλλου) ήταν ΑΚΡΩΣ ρατσιστική, έτσι κι αλλιώς. Ούτως ή άλλως, ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ δριμύτερη, ενώ παράμειναν τα ρατσιστικά ποστ που πυροδότησε σε άλλα μπλογκ, όπως και τα δικά του.

  Καλή διπλωματία φίλε N.Ago…

  ADDENDUM Η συζήτηση στο μπλογκ του N.Ago βρίσκεται εδώ:
  http://odromos.wordpress.com/2008/12/22/%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-blogs-gebelizmi-ne-blogs/

 57. Χρόνια πολλά
  -έστω και πολύ καθυστερημένα, από ότι βλέπω.

  Κοίταξα σήμερα και τους συνδέσμους. Η γνωστή ιστορία πάλι. Αυτή τη φορά σκέτη αλητεία όμως. Το να λεει ο άλλος ότι λογοκρίθηκες «χωρίς αιτία και αφορμή» σε ένα μπλογκ-ποστ κάπου αλλού που είναι οπωσδήποτε ακραίο και ρατσιστικό δεν τον τιμά Αποδεικνύει μόνος του ότι είναι κακόβουλος. Λέει ψέμματα και στον κοσμάκη που μαζεύει εκεί στην Καλύβα.
  *Πως* ελπίζει να γλυτώσει στο τέλος την κατακραυγή είναι αξιοπερίεργο. Ισως είναι καλός γνώστης της ηλιθιότητας ή της απροσεξίας πολλών ανθρώπων.

  Τέλος πάντων,
  έλειψα λόγω δουλειάς και νόμιζα ότι θα ίσχυε το ίδιο και εδώ.
  Καλές γιορτές και καλές δουλειές.

 58. Καλές γιορτές john.

  Ε, ναι, αυτό που λες είναι ηλίου φαεινώτερον. Εκτός αν κανείς έχει ΤΟΣΟ μεγάλες παρωπίδες, ώστε δεν βλέπει αυτό που γίνεται μπροστά στα μάτια του.

  Πήγα για ύπνο πολύ νωρίς χθες και δεν είδα το μήνυμά σου παρά μόλις τώρα, πολύ νωρίς το πρωί. Επίσης, το feed-reader μου έφερε κάποια άλλα νέα… που έτριβα τα μάτια μου όταν τα διάβασα.

  Ο Πάνος Ζέρβας έκανε νέο ποστ με τίτλο «Ποιά “πολιτική” διαφορά έχουμε κύριε Πέτρο Θεοδωρίδη;¨»
  http://panosz.wordpress.com/2008/12/26/theodoridis/

  Ενα ποστ ΓΕΜΑΤΟ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ σε βάρος του Θεοδωρίδη, που τον παρουσιάζει σαν «μόνιμο υβριστή του σε άλλα μπλογκ». Σε ποια; -Στους Πόντιους Αριστερούς, μήπως? Οπου… και να βήξει ακόμη ο άνθρωπος θα του κόψουνε και το βήχα ακόμη για να μη δυσαρεστηθεί ο Πανούλης τους? Που ήταν (και είναι) «δικός τους» κατά βάθος? Η μήπως χθες, στο μπλογκ του φίλου N.Ago, όπου τόσο εγώ όσο και κάποιοι άλλοι στηρίξαμε τον Νίκο για τις ρατσιστικές επιθέσεις που υπέστη (κι έπαιζε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ο Πάνος).

  Προβληματίζομαι. Και επειδή σκέφτηκα διαφορετικά το θέμα, έγραψα ένα σχόλιο στην Καλύβα το οποίο -φυσικά- το πήρε το spam. Κόπια του σχολίου έβαλα σε ένα άλλο blog, κάποιου που σχολιάζει στην Καλύβα και βρισκόταν σε διάλογο με τον Νοσφεράτο (με την παράκληση να το μεταφέρει εκεί). ΔΕΝ πρόκειται να μεταφέρω το σχόλιο στο… δικό μου μπλογκ, διότι ΜΟΝΟ στην Καλύβα θα δεχτώ να δημοσιευτεί και να συζητηθεί. Θα στο στείλω με προσωπικό μέηλ. ΔΕΝ βρωμίζω άλλο το δικό μου μπλογκ με τόσο βρώμικα άτομα όπως ο Καλυβάρχης…

 59. @Omadeon
  Ελπίζω να μην περνάω τα όρια και να μην κουράζω αλλά το βρίσκω ενδιαφέρων και σε κάθε περίπτωση είναι σεβαστό το δικαίωμα του καθενός να ασχοληθεί ή να αγνοήσει τους όποιους προβληματισμούς μου.

  Ορμώμενος από τις τελευταίες τοποθετήσεις του αξιολογότατου κατά γενική παραδοχή κου Ράμφου και σχετικά με την συνέντευξή του στην εκπομπή της
  κας Φλέσσα, ειδικά δε σχετικά με την αναγραφή της ιδιότητος «Φιλόσοφος» στην παρουσίασή του από την εκπομπή.

  Κατά τον Τριανταφυλλίδη:

  /*φιλόσοφος *ο [filósofos] O20α θηλ. *φιλόσοφος *[filósofos] O36 *:* *1. *αυτός που ασχολείται με τη φιλοσοφία, που ερευνά ή διδάσκει στην περιοχή της φιλοσοφίας: Oι αρχαίοι φιλόσοφοι. O Πλάτων ήταν μεγάλος ~. Yλιστές / ιδεαλιστές / σκεπτικοί φιλόσοφοι. Φιλόσοφοι που ανήκουν σε διαφορετικές σχολές. *2. *αυτός που, σε επίπεδο καθημερινότητας, προσπαθεί να πάρει μιαν απόσταση, να αρθεί από την αμεσότητα, την επιφανειακότητα και τη λεπτομέρεια των πραγμάτων και να τα αντιμετωπίσει εμβαθύνοντας στη σκέψη του και δίνοντας συνολικές ερμηνείες ή απαντήσεις, βασισμένες στη γνώση και κυρίως στην εμπειρία: ~ της καθημερινής ζωής. [λόγ.: 1: αρχ. φιλόσοφος· 2: σημδ. γαλλ. philosophe
  λατ. philosophus
  αρχ. φιλόσοφος· λόγ. θηλ. χωρίς διάκρ. γένους]

  _Από τα ανωτέρω και όπως φαίνεται και από τη συνέχεια, ενώ η φιλοσοφία ορίζεται ως επιστήμη στο σχετικό λήμμα (2), όπως για παράδειγμα η ψυχολογία και η ψυχιατρική, ο φιλόσοφος δεν ορίζεται ως επιστήμονας («ασχολείται» και «περιοχή» σε αντιδιαστολή με τα «επιστήμονας» και «ειδικός» στα αντίστοιχα λήμματα) και δεν συνδέεται με την συγκεκριμένη επιστήμη πλην της διδασκαλίας προφανώς αντίστοιχης έδρας («διδάσκει»), σε σύγκριση με τους λειτουργούς των άλλων επιστημών που σαφώς συνδέονται με την αντίστοιχη επιστήμη.
  Αντίθετα ορίζεται πλησίον των αφαιρετικών – ποιητών, λογοτεχνών κλπ – από συγκεκριμένη ενασχόληση, τοποθέτηση και διαλογική ικανότητα με πολύ ενδιαφέρων συμπέρασμα ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει φιλόσοφοι!
  Υποθέτω ότι το μέγεθος της ενασχόλησης και συνεισφοράς είναι το υποκειμενικό διαχωριστικό όριο. Σαφέστατα δε η αφαιρετική αυτή ιδιότητα διανόησης, απαραίτητη υποθέτω για την εξελικτική διαδικασία, δεν παραπέμπει άμεσα σε σύγχρονη επαγγελματική απασχόληση και υποθέτω ότι σχετικές παράπλευρες ή κεντρικές ιδιότητες, ακόμα και αφαιρετικές, συγχέονται και ίσως συγχέουν (π.χ. ποιητής που επαγγέλλεται την συγγραφή και παραγωγή ποίησης και τραγουδιών, καθηγητής έδρας φιλοσοφίας, συγγραφέας που βιοπορεί με την έκδοση βιβλίων κλπ)

  Ο Σαββόπουλος απαρνούμενος πρακτικά την στρατευμένη τέχνη στις δημόσιες εμφανίσεις εκφράζει θέσεις και απόψεις πολιτικές και σπανίως καλλιτεχνικές, με τρόπο δε που αναντίρρητα υποδηλώνει επαρκή υποδομή πέραν της έντονης διαλογικής ενασχόλησης.

  Ο «Τζιμάκος» (Τζίμης Πανούσης, αναρχικός καλλιτέχνης ο αποδοθέν τίτλος) διαλογίζεται και καταγράφει ηλεκτρονικά θέσεις και απόψεις, ανθρώπινες και όχι αναρχικές, πρμώμενος αλλά όχι απαραίτητα εστιάζοντας στην
  ενημερότητα, κάθε μεσημέρι 12:00-12:30 στον City99,5. Αυτό μεταφραζόμενο σε «κλασικά» μέσα είναι χιλιάδες σελίδες προβληματισμών ετησίως! Το περιεχόμενο υποκειμενικό, το γεγονός πραγματικό. Όπως γεγονός και το βάθος της πνευματικής του αναζήτησης όπως αυτό εκφέρεται από την
  μοναδική εκφραστική του δύναμη, ευχέρεια λόγου σαφέστατα απόρρεια γνώσης και όχι υποκριτικού ταλέντου.

  Καταλήγω ότι σύμφωνα με το (1) και (2) του ανωτέρω λήμματος ο Πανούσης και ο Σαββόπουλος είναι φιλόσοφοι, πολυγραφότατοι και με επαρκή και εξελισσόμενη υποδομή, τουλάχιστον σύμφωνα με τα υποκειμενικά μου κριτήρια και ενίσταμαι στην αποδοχή και χρήση του όρου από το άτομο,
  ακόμα και σε περιπτώσεις σε μία στοιχειώδη ένδειξη συναισθηματικής ή άλλης ωριμότητας οριζόμενη από βασική και απαραίτητη, έστω και τυπική ταπεινότητα ώς απαρχή απαξίωσης βασικών ματαιοδοξιών, άλλως ακυρώνεται η ωριμότητα που προ-υποθέτει η ίδια η ιδιότητα.

  Η ιδιότητα του «φιλοσόφου» δηλαδή είναι κυρίως αποδιδόμενη και όχι ιδιοποιούμενη. Αμόμα και σε καθολική και αναντίρρητη απόδοσης της (π.χ. Αριστοτέλης, Πλάτων), ο αντικείμενος οφείλει την αποδοκιμασία της, τύποις έστω, άλλως ακυρώνει την αυτή ιδιότητα, μερικώς έστω, ελλείψει
  ένδειξης σχετικής ωριμότητας, ιδιοτήτος προυπόθεση.
  Ίσως ακούγεται ακραίο αλλά ακόμα και έτσι ξεκινώντας από την άκρη καταλήγουμε σε συμπεράσματα – λαϊκή θυμοσοφία: «να βγάλουμε άκρη» κ.α. – άρα γιατί να αποκλείουμε τις ακραίες θέσης και να μην τις επιδιώκουμε?

  *ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΩ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ? (φιλοσοφική ή/και ψυχολογική απορία!?)*

  ελπίζω να μην κούρασα
  Χρόνια πολλά
  Λάμπρος

  λοιπά σχετικά λήμματα:

  (να διορθωθούν σε παρακαλώ τυχόν λάθη μορφοποίησης γιατί ακολουθούν αντιγραφές από λεξικό):

  /*επάγγελμα *το [epánelma] O49 *:* κάθε εργασία, κοινωνικά ή νομικά αποδεκτή, που ασκείται επί μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα για βιοπορισμό: Tο ~ του ράφτη / του κουρέα / του ηλεκτρολόγου / του μηχανικού. Προσοδοφόρο ~. Eπιλογή / άσκηση / αλλαγή του επαγγέλματος.
  Γέρασε κάποιος στο ~, το άσκησε σε όλη του τη ζωή. Tα καλά / τα τυχερά του επαγγέλματος, οι τυχόν συνέπειές του. Άνθρωπος χωρίς ~,
  ανεπάγγελτος. Eλεύθερο* / ελευθέριο* ~. Δεν του αρέσει να είναι υπάλληλος· προτιμά το ελεύθερο ~. Kλειστό ~, που η απόκτηση άδειας για την άσκησή του υπόκειται σε αυστηρούς εθιμικούς ή νομικούς περιορισμούς.
  || οι πρακτικές ή θεωρητικές γνώσεις που προϋποθέτει η άσκηση ενός επαγγέλματος· τέχνη: Mαθαίνω ένα ~. (έκφρ.) είμαι κτ. κατ΄ ~, είμαι επαγγελματίας… είναι κάποιος του επαγγέλματος: α. το ασκεί επί πολλά χρόνια και έχει αποκτήσει σχετική πείρα. β. ασκεί το ίδιο επάγγελμα με τους υπολοίπους (σε μια παρέα, συντροφιά κτλ.). εξ επαγγέλματος: α. επαγγελματικά: Kάνω κτ. εξ επαγγέλματος. Eίμαι κτ. εξ επαγγέλματος, είμαι επαγγελματίας: Eίναι πολιτικός εξ επαγγέλματος. β. (ειρ.): ψεύτης εξ επαγγέλματος. το αρχαιότερο* ~ (του κόσμου). [λόγ. < ελνστ. ἐπάγγελμα, αρχ. σημ.: `υπόσχεση΄ & σημδ. γαλλ. profession]
  *φιλοσοφία *η [filosofía] O25 *:* *1. *η επιδίωξη της γνώσης, η
  αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με το νόημα της ζωής, την ουσία του κόσμου και τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο: Eίναι η ~ επιστήμη; *2. *η επιστήμη (ως σύστημα ιδεών, αντιλήψεων, πεποιθήσεων) και η διδασκαλία της γνώσης, της διερεύνησης σχετικά με το νόημα της ζωής, του κόσμου και της θέσης του ανθρώπου σε αυτόν (όπως εκφράζεται από κπ. φιλόσοφο, από κάποια σχολή ή από κάποια εποχή): Yλιστική / ιδεαλιστική / εμπειρική ~. H ~ του Mαρξ / του Kαντ / του Xέγκελ. Διδάσκω / σπουδάζω ~. ~ της Iστορίας / της Tέχνης / του Δικαίου. H ~ θεωρήθηκε από πολλούς ως μητέρα των επιστημών. || Mάθημα / έδρα / βιβλίο / φοιτητής / καθηγητής Φιλοσοφίας. (λόγ. έκφρ.) θύραθεν* ~. *3α. *σύστημα αρχών που τίθεται, που λαμβάνεται ως βάση για να ερμηνευτεί ή να ταξινομηθεί κτ.: Για να καταλάβεις την ιστορία, πρέπει να μπεις στη ~ της. Ποια είναι η ~ αυτού
  του νομοσχεδίου; *β. *προσωπικός τρόπος να θεωρεί, να αντιμετωπίζει κανείς (συνολικά) τη ζωή και τα πράγματα (και οι ιδέες που απορρέουν από αυτό τον τρόπο)· κοσμοθεωρία: H ~ του είναι: Γλέντα τη ζωή, γιατί είναι σύντομη. *4. *πολύπλοκη, σύνθετη σκέψη, προσεκτική διερεύνη ση: Tο
  πράγμα είναι απλό, δε χρειάζεται / θέλει (μεγάλη) ~. [λόγ. < αρχ.
  φιλοσοφία] *ψυχολογία* η [psixolojía] O25 *:* *1.*η επιστήμη που μελετά τα ψυχικά φαινόμενα, δηλαδή αυτά που, σε αντίθεση με τα φυσικά φαινόμενα, συμβαίνουν στον εσωτερικό μας κόσμο, και όχι στο περιβάλλον ή το σώμα μας, και που γίνονται άμεσα αντιληπτά μόνο από αυτόν που τα αισθάνεται: ~ του ατόμου ή ατομική ~. Γενική / ειδική ~. ~ των διαφορών, χαρακτηρολογία. ~ των ζώων. Συγκριτική ~. ~ των ομάδων ή ομαδική ~. Kοινωνική / εθνολογική ~. Πειραματική / κλινική ~. ~ της συμπεριφοράς. Tις βάσεις της επιστημονικής ψυχολογίας τις έθεσαν οι φυσιολόγοι του περασμένου αιώνα. Kαθηγητής / μάθημα ψυχολογίας. Eισαγωγή στην ~. ~ της
  μορφής, σχολή της ψυχολογίας του 20ού αι. που έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη μελέτη της αντίληψης. *2. *(οικ.) το σύνολο των ψυχικών ιδιοτήτων ατόμου (ή ομάδας), ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο συναισθάνεται ή σκέφτεται· ψυχοσύνθεση: Tον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει η ~ του. [λόγ. < γαλλ. psychologie < νλατ. psychologia `επιστήμη της
  ψυχής (των νεκρών)΄ < psycho- = ψυχο- ^2 + -logie = -λογία]
  *ψυχιατρική* η [psiiatrií] O29 *:* η ιατρική των ψυχικών ασθενειών: Eγχειρίδιο ψυχιατρικής. Eιδικότητα ψυχιατρικής. [λόγ. < γαλλ. psychiatrie < psychiatr(e) = ψυχίατρ(ος) -ie = -ία, -ική

  //*καθηγητής* ο [kaθijitís] O7 λόγ. κλητ. και καθηγητά, ειρ. πληθ. και καθηγητάδες θηλ. *καθηγήτρια* [kaθijítria] O27 *:* *1. *αυτός που διδάσκει μάθημα της ειδικότητάς του: *α. *σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης ή σε άλλη σχολή: ~ γυμνασίου / λυκείου. ~ μαθηματικών / γαλλικών. ~ φιλόλογος. Kαθηγήτρια χορού / πιάνου. Διορίστηκε ως ~ σε τεχνική σχολή.
  *β. *σε σχολή ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης: ~ πανεπιστημίου / πολυτεχνείου. Eπίκουρος* / αναπληρωτής* ~. ~ πρώτης βαθμίδας. Oμότιμος
  ~. Eκλέχτηκε παμψηφεί ~ της ιατρικής / της νομικής / της ιταλικής φιλολογίας. (σε προσφών.): Kύριε καθηγητά! || (σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε παλαιότερα): Tακτικός / έκτακτος ~. *2. *(οικ.) για κπ. που είναι πολύ έμπειρος σε έναν τομέα: Aυτός είναι ~ στην οδήγηση / στο τάβλι / στο πόκερ. *καθηγητάκος* ο YΠOKOP κυρίως μειωτικά.
  *καθηγητριούλα* η YΠOKOP νεαρή καθηγήτρια και μειωτικά. [λόγ. < ελνστ. καθηγητής `δάσκαλος΄, αρχική σημ.: `οδηγός΄ & σημδ. γαλλ. professeur (& μτφρδ.: τακτικός καθηγητής: < γερμ. ordentlicher Professor, έκτακτος καθηγητής: < γερμ. ausserordentlicher Professor, επίκουρος καθηγητής: <
  αγγλ. assistant professor)· λόγ. καθηγη(τής) -τρια· καθηγητ(ής) -άκος· καθηγήτρι(α) -ούλα]

  *συγγραφέας *ο [siŋγraféas] O21 θηλ. *συγγραφέας *[siŋγraféas] *:* αυτός που ασχολείται με τη συγγραφή πνευματικών (επιστημονικών ή λογοτεχνικών) έργων: Δόκιμος / διάσημος / βραβευμένος / άγνωστος / ανώνυμος ~.
  Θεατρικός ~. ~ επιστημονικών / λογοτεχνικών έργων. ~ παιδικών / αστυνομικών βιβλίων. O ~ ενός έργου, αυτός που το έγραψε. Ποιος είναι ο ~ των «Aθλίων»; Kάθε γνήσιο αντίτυπο του βιβλίου φέρει τη σφραγίδα του συγγραφέα. Aνθολογία αρχαίων Eλλήνων συγγραφέων. || (ειδικά) ο λογοτέχνης που συγγράφει σε πεζό λόγο, σε αντιδιαστολή προς τον ποιη τή: Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγραφείς και ποιητές. Mεγάλος ~ και ποιητής. [λόγ. < αρχ. συγγραφεύς, αιτ. -έα· λόγ. θηλ. χωρίς διάκρ. γένους]
  *ποιητής* ο [piitís] O7 θηλ. *ποιήτρια* [piítria] O27 *:* ο λογοτέχνης που συνθέτει, που γράφει ποιήματα: Σύγχρονος / μοντέρνος / λυρικός / σουρεαλιστής ~. Διάσημος / δόκιμος / ταλαντούχος / λαϊκός / ανώνυμος / στρατευμένος ~. O Σολωμός είναι ο εθνικός μας ~. O Aισχύλος, ο Σοφοκλής
  και ο Eυρυπίδης είναι οι κορυφαίοι τραγικοί ποιητές. H Eλλάδα έχει αναδείξει πολλούς αξιόλογους ποιητές. || αυτός που διαθέτει φαντασία, ευαισθησία, έμπνευση: O Tσαρούχης υπήρξε ένας ~ της σκηνογραφίας.
  *ποιητάκος* ο YΠOKOP (μειωτ.) μικρής αξίας, ασήμαντος ποιητής. [λόγ. < αρχ. ποιητής (αρχική σημ.: `κατασκευαστής΄)· λόγ. < ελνστ. ποιήτρια· ποιητ(ής) -άκος]
  *λογοτέχνης* ο [loγotéxnis] O10 θηλ. *λογοτέχνης *[loγotéxnis] & *λογοτέχνιδα* [loγotéxniδa] O28 *:* αυτός που καλλιεργεί τον έντεχνο λόγο, που συγγράφει έργα αισθητικής αξίας (πεζογράφος ή ποιητής): Έλληνες / Γάλλοι λογοτέχνες. Mεγάλος / γνωστός / άγνωστος / ασήμαντος ~
  Eταιρεία Eλλήνων Λογοτεχνών. [λόγ. < μσν. λογοτέχνης -ιδα]

  *φιλόλογος *ο [filóloγos] O20α θηλ. *φιλόλογος *[filóloγos] O36 *:* *1. *ο επιστήμονας, ο ειδικός που ασχολείται με τη φιλολογία: Kλασικός / νεοελληνιστής / λατινιστής ~. Δουλεύει με σχολαστικότητα φιλολόγου. *2. *πτυχιούχος, καθηγητής φιλολογίας: Στο γυμνάσιο είχαμε καλό φιλόλογο. Φέτος διορίστηκαν διακόσιοι φιλόλογοι. [λόγ. < αρχ. φιλόλογος `που αγαπά τη λογοτεχνία, που μελετά τα κείμενα΄· λόγ. θηλ. χωρίς διάκρ. γένους]

  *ψυχολόγος* ο [psixolóγos] O18 θηλ. *ψυχολόγος* [psixolóγos] O35 *:* *1.*επιστήμονας ειδικός στην ψυχολογία: Kλινικός ~. *2. *(προφ.) για όποιον έχει μια εξαιρετική ικανότητα να διεισδύει στην ψυχή του άλλου και να διερευνά, να αντιλαμβάνεται το χαρακτήρα του, τις κρυφές σκέψεις,
  τις προθέσεις ή τα συναισθήματά του. [λόγ. < γαλλ. psychologue < psycho(logie) = ψυχο(λογία) -logue = -λόγος· λόγ. θηλ. χωρίς διάκρ. γένους]
  *ψυχίατρος* ο [psiíatros] O19 θηλ. *ψυχίατρος* [psiíatros] O36 *:* γιατρός ειδικός στην ψυχιατρική. [λόγ. < γαλλ. psychiatre < psych(o)- = ψυχ(ο)- ^2 + αρχ. ἰατρός· λόγ. θηλ. χωρίς διάκρ. γένους]
  *ψυχοθεραπευτής* ο [psixoθerapeftís] O7 θηλ. *ψυχοθεραπεύτρια* [psixoθerapéftria] O27 *:* γιατρός ή άλλος ειδικός που εφαρμόζει μεθόδους ψυχοθεραπείας. [λόγ. < γερμ. Psychotherapeut < psycho- = ψυχο- ^2 + αρχ. θεραπευτής· λόγ. ψυχοθεραπευ(τής) -τρια] *ψυχαναλυτής* ο [psixanalitís] O7 θηλ. *ψυχαναλύτρια* [psixanalítria] O27 *:* ψυχίατρος ειδικευμένος στην εφαρμογή της μεθόδου της ψυχανάλυσης. [λόγ. ψυχ(ανάλυσις) + αναλυτής μτφρδ. γερμ. Psychoanalytiker (δες στο ψυχανάλυση)· λόγ. ψυχαναλυ(τής) -τρια]

  *ηλεκτρολόγος* ο [ilektrolóγos] O18 θηλ. *ηλεκτρολόγος* [ilektrolóγos] O35 *:* *α. *τεχνίτης ή τεχνικός ειδικευμένος στην ηλεκτρολογία· (πρβ. ηλεκτροτεχνίτης): Oι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί είναι σήμερα περιζήτητοι. ~ αυτοκινήτων. || ειδικός τεχνίτης του θεάτρου που ασχολείται με το φωτισμό. *β. *επιστήμονας ειδικευμένος στην ηλεκτρολογία: Σπουδάζει ~ μηχανικός. [λόγ. ηλεκτρο(λογία) -λόγος· λόγ. θηλ. χωρίς διάκρ. γένους]

  *μηχανικός* ο [mixanikós] O17 θηλ. *μηχανικός* [mixanikós] O34 *:* *1. *αυτός που διαθέτει τις σχετικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να κάνει τη μελέτη, τη σχεδίαση και την επίβλεψη εργασιών που αφορούν μηχανήματα, δομικά έργα κτλ.: Διπλωματούχος ~. ANT πρακτικός ~. Σπουδάζει ~. Ένας ~ με δίπλωμα ανώτατης / ανώτερης / μέσης σχολής. Πολιτικός ~, που ασχολείται με τη μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής κτιρίων, γεφυρών, δρόμων κτλ. Xημικός ~, που ασχολείται με τις βιομηχανικές εφαρμογές της χημείας. Aρχιτέκτονας / μηχανολόγος / ηλεκτρολόγος / τοπογράφος ~. Πρώτος / δεύτερος / τρίτος ~ πλοίου. ~ αυτοκινήτων / αεροπλάνων. *2. *(σπάν.) χειριστής μηχανήματος· (πρβ. μηχανικού). [λόγ. < αρχ. μηχανικός σημδ. γαλλ. machiniste < machine < λατ. machina < αρχ. (δωρ. διάλ.) μαχανά (αττ., ιων. μηχανή) & σημδ. γαλλ. mécanicien < mécanique < λατ. mecanica < αρχ. μηχανική (πολιτικός μηχανικός: μτφρδ. γαλλ. ingénieur civil)· λόγ. θηλ. χωρίς διάκρ. γένους

  *αρχιτέκτονας *ο [aritéktonas] O5 θηλ. *αρχιτέκτονας
  *[aritéktonas] & *αρχιτεκτόνισσα *[aritektónisa] O27 *:* *1.*διπλωματούχος μηχανικός που εκπονεί τα σχέδια κτιρίων ή άλλων κατασκευών. *2. *(μτφ.) αυτός που συλλαμβάνει, προετοιμάζει και πραγματοποιεί ένα έργο, ο πρωτεργάτης: O Tσώρτσιλ θεωρείται ο ~ της νίκης των συμμάχων κατά το β’ παγκόσμιο πόλεμο. || (χλευ.): O ~ της προδοσίας. [λόγ. < αρχ. ἀρχιτέκτων, αιτ. -ονα· λόγ. θηλ. χωρίς διάκρ. γένους· λόγ. αρχιτέκτον(ας) -ισσα]

  //*υδραυλικός -ή -ό* [iδravlikós] E1 *:* *1α. *που είναι σχετικός με την παροχή και με τη διοχέτευση του νερού: //Yδραυλική εγκατάσταση. Yδραυλικές εργασίες. *β. *(ως ουσ.) *β_1 . *ο //υδραυλικός, τεχνίτης που ασχολείται με υδραυλικές εργασίες. *β_2 . *τα //υδραυλικά, το σύνολο των υδραυλικών εγκαταστάσεων ενός κτιρίου: //Πάλιωσε η οικοδομή και θέλουν αλλαγή τα υδραυλικά. *2. *που χρησιμοποιεί τη στατική ή τη δυναμική ενέργεια ενός υγρού (νερού, λαδιού κτλ.): //Yδραυλικά φρένα. Yδραυλικό πιεστήριο. Yδραυλικό τιμόνι. || (ως ουσ.) η //υδραυλική, κλάδος της μηχανικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των νόμων ισορροπίας και κίνησης των υγρών, κυρίως του νερού, καθώς και την πρακτική εφαρμογή τους. ||// Yδραυλικά έργα, τεχνικά έργα που αποτελούν εφαρμογή της υδραυλικής, έργα ύδρευσης, αποξήρανσης, αντιπλημμυρικά κτλ. //[λόγ. αντδ. < γαλλ. hydraulique < λατ. hydraulicus `που κινείται με νερό μέσα σε σωλήνες΄ < ελνστ. //ὕδραυλ(ις) `μουσικό όργανο που λειτουργεί με νερό μέσα σε σωλήνες΄ //-ικός]

 60. Χρόνια πολλά Λάμπρο!
  Ετοιμαζόμουν να φύγω, όταν… ήρθε το σχόλιό σου!
  Οπως σου εξήγησα και στο τηλέφωνο, ο εν λόγω διανοητής επικεντρώθηκε στο λεγόμενο «μηδενισμό» της νεολαίας με αποτέλεσμα όλα αυτά που λες (αν και σωστά) να καταντάνε «ψιλά γράμματα». Σίγουρα είναι ΚΑΙ φιλόσοφος ΚΑΙ θεολόφος ο Ράμφος, αλλά… αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα, νομίζω. Δεν νομίζω ότι στέκουν ΚΑΙ τα δύο, προσωπικά, εκτός αν κάνει ο φιλόσοφος ορισμένες παραδοχές εντελώς αναπόδεικτες (μέσα στην ίδια τη φιλοσοφία).

  ο Ράμφος συκοφαντήθηκε και κατηγορήθηκε (θα σου δώσω λινκ σε λίγο) για… ακριβώς το γεγονός ότι είναι ΚΑΙ φιλόσοφος, μάλιστα ….φιλόσοφος που ασκεί κριτική στο δικό μας χριστιανισμό, επισημαίνοντας τους λόγους που ΥΣΤΕΡΕΙ απέναντι στη Δύση, λόγω της ολοκληρωτικά ασκητικής Αποκοπής του Από τον Εξω Κόσμο (που αντιμετωπίζεται σαν κόσμος του Σατανά)… με αποτέλεσμα πολλοί θρησκευάμενοι να θεωρούν ότι ο Ράμφος δουλεύει «ενσυνειδήτως για τον ίδιο τον Μηδενισμό»(!!!) ή την άλωση του…. Ηρωϊκού Φρουρίου του Ορθόδοξου Χριστιανισμού από τις… πολτοποιητικές κακιές δυνάμεις της «Νέας Τάξης»…. όπως είπε και κάποιος μπλόγκερ Misha στο μπλογκ ενός άλλου (προοδευτικότερου) χριστιανού, του μπλόγκερ «μανιτάρι-του-βουνου»:
  http://manitaritoubounou.wordpress.com/2008/12/17/akhdeia-spasimata-gonimothta-mhdenos-1/#comment-3441

  […]
  Ράμφος και Ζηζιούλας δουλεύουν μια χαρά και ΕΝΣΥΝΕΙΔΉΤΩΣ για το άνοιγμα των πυλών του Άδη, τον επερχόμενο τιποτισμός τής παγκοσμιοποιημένης πολιτικοθρησκευτικής Νέας Τάξης.
  […]

  Η απάντησή μου στον προηγούμενο (που είναι και ΠΟΛΥ καλό παιδί -btw) ήταν κάπως… αυστηρή:
  http://manitaritoubounou.wordpress.com/2008/12/17/akhdeia-spasimata-gonimothta-mhdenos-1/#comment-3490

  Θεωρώ εκ μέρους του αγαπητού μας Misha την […] δήλωσή του ΑΚΡΩΣ υπερβολική και επίσης πολύ άδικη για το Στέλιο Ράμφο.

  Τρίχες. Τουλάχιστον για τον Στέλιο Ράμφο, πιστεύω ότι είναι ενας ΑΠΟΛΥΤΑ ειλικρινής, ΑΠΟΛΥΤΑ αφοσιωμένος ερευνητής στο δικό του χώρο, στον οποίο δεν αποκομίζει κανένα όφελος πλην… (1) δημοτικότητας ΙΣΩΣ και (2) αυτου που θεωρεί – ορθώς μερικές φορές – ότι πρέπει να γίνει για να ξεπεράσει ο δικός του χώρος τις παλιές αγκυλώσεις του.
  Δηλαδή – κοντολογίς – ο άνθρωπος ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ, και ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΩΣ προσπαθει να κάνει καλό.
  Ακριβώς όπως κι ο ιστολόγος, εγώ, και πολλοί άλλοι.

  Η δήλωση αυτή, την πρώτη φορά που τη διάβασα, με προβλημάτισε.
  Εκανα μια μικρή έρευνα για όσα λέει ο Ράμφος, και πείσθηκα απολύτως και εντελώς, ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ η χώρα μας έχει μπει πλέον σε φάση ΟΞΥΤΑΤΗΣ και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ για την υγεία ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ.

  Σόρυ, Μίσα, η δήλωσή σου είναι παρανοϊκή. Χώρια που είναι απαράδεκτη ως ασύστολη λάσπη.

  Εγώ διαφωνώ σε πολλά με τον Ράμφο. Μπορώ όμως να δω σε όσα λέει (όσα διάβασα) την ίδια ειλικρίνεια που είδα και σε δικά σου κείμενα, ή σε εκείνα του μανιτάριου.

  ΒΓΑΛΤΕ το από το νου σας αυτό το περί “συνομωσίας της Νέας Τάξης για τον τιποτισμό της πολυπολιτισμικότητας”. Εχετε ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΠΑΛΑ. Τη στιγμή που η ανθρωπότητα κάνει άλματα, έστω σε μειοψηφίες, για να φτάσει στο ΝΟΗΜΑ της ενοποίησης του Πνεύματος, είτε εκ θεού είτε από τους ανθρώπους. Η εχθροτητα προς το Πολλαπλό και ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ πνεύμα είναι – με τα δικά σας λόγια – εχθρότητα απέναντι στον ίδιο το Χριστό.

  Εξάλλου η συκοφαντία είναι ΘΑΝΑΣΙΜΟ αμάρτημα.
  Προσωπικά ΔΕΝ νομίζω ότι μπορεί ποτέ να συγχωρηθεί.

  Για το δικό σου μακροσκελές και πολύ χρήσιμο σχόλιο, αγαπητέ Λάμπρο, ίσως προσθέσω κάτι αύριο. Αν και ξέρω ότι είσαι ΠΟΛΥ πολυάσχολος… ξαναπέρνα κι από δώ.

  Καλές δουλειές και καλές γιορτές!

 61. Omadeon μεγάλος διάλογος και πολύ «ψαγμένο» το άρθρο του Ράμφου. Να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα επαρκώς τον Ράμφο γιατί έχω πολλές απορίες πάνω σε αυτά που λέει. Μια από αυτές που από πριν είχα σκοπό να διερευνήσω είναι αυτή του Λόγου στον οποίο τόσο έχει αντιταχθεί ο Καστοριάδης.

  Έχω την διαισθητική υποψία ότι ο Ράμφος συγκρίνει λάθος πράγματα, δηλαδή τον Λόγο του Φίχτε (που αρχίζει να παράγεται από ένα απόλυτο υποκείμενο) και τον Διαφωτισμό (του οποίου η αντικειμενική πραγματικότητα ακυρώνεται από την άπειρη βούληση του μηδενιστικού Λόγου).

  Όπως υποψιάζομαι από τα λίγα που έχω καταλάβει και θέλω να το ψάξω περισσότερο είναι ότι ο Λόγος ως διαδικασία και κατηγορία και ο Διαφωτισμός πάνε χέρι, χέρι στα αποτελέσματά τους.

  Ο κύριος διαχωρισμός κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι μεταξύ Λόγου και Πάθους. Αν προσπαθούσα να εξηγήσω τις εξεγέρσεις με αυτά τα εργαλεία θα έλεγα ότι ήταν το αποτέλεσμα του πλήρους διαχωρισμού του Λόγου από το Πάθος και τη Φαντασία (με την Καστοριαδική της τιμή). Κλασικό παράδειγμα διαχωρισμού Λόγου από Πάθος-Φαντασία είναι η έκρηξη στη Χιροσίμα της ατομικής βόμβας.

  Δηλαδή από την Προμηθεική έκρηξη της Τεχνικής στον εξανθρωπισμό του ανθρώπου και την ενηλικίωσή του.

  Δύο σχετικά μου κείμενα που εκφράζουν με λίγο φιλοσοφική γλώσσα αυτό που κατηγορεί ο Ράμφος : Δ. Σολωμός: Ρομαντισμός και Αυτονομία

  Η τραγικότητα του ήρωα

  Το επιστέγασμα αυτής της διάστασης (χωρίς τις υπαρξιακές προκείμενες) εκφράζεται από τον Καστοριάδη (Δείτε εδώ για σύντομη εξήγηση του έργου του) .

 62. Greek Rider,
  σε ευχαριστώ για το σχόλιο και τα link, που δείχνουν ότι είσαι ικανός να κατανοήσεις και τη σκέψη του Ράμφου με καλύτερο background από μένα. Περί Ρομαντισμού ελάχιστα ξέρω, αν και θάπρεπε… γιατί πολλοί με λένε «ρομαντικό». ΔΕΝ τη γλυτώνω μου φαίνεται την εκ νέου φοίτηση στη Φιλοσοφία (που έμαθα ερασιτεχνικά)…

  Πάντως με ξένισε πολύ ένα πράγμα, κάτι που είπε κι ένας σχολιαστής στο μπλογκ του «μανιταριού-στο-βουνό», με μία μόνο φράση, αν θυμάμαι καλά… ότι «μια εξέγερση κενή από περιεχόμενο είναι μηδενιστική ΕΠΕΙΔΗ εκείνο που μένει είναι σκέτη η ΒΟΥΛΗΣΗ»…
  Αυτή η ρήση με τράνταξε και με απώθησε πολύ. Ισως γιατί αντίθετα, πιστεύω πολύ στην καλλιέργεια της βούλησης, η οποία όμως δεν προέρχεται από αφηρημένες έννοιες ή ιδεολογίες αλλά «εκ καρδίας» ΕΝΩΜΕΝΗΣ με το Νου, αυτό που μερικοί λένε «άμεση επίγνωση», στο Ζεν και σε άλλες περίεργες «σχολές»…

  Ισα-ίσα, η βούληση είναι το παν. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Μήπως -τότε- τα… άβουλα πλάσματα που έχουν «ιδανικά» είναι το αντίδοτο του «μηδενισμού της βούλησης»? Μήπως πρέπει να πάρουμε την… Αβουλίνη μας σε μορφή χαπιού? 🙂 κ.ο.κ.
  Κάποιο ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΚΚΟ έχει η φάβα. Η νέα συζήτηση στο «μανιτάρι-του-βουνού» είναι εδώ:
  http://manitaritoubounou.wordpress.com/2009/01/07/mhden-antimhden-manixaism-or8olog-1/

  Υπήρξε εκεί ήπιας μορφής σύγκρουση μεταξύ «μανιταριού» και οπαδών της ομάδας Αρδην/Ρήξη. Εγραψα κι εγώ σχόλια… μερικά σημαντικά και για άλλα θέματα (π.χ. για το ότι ΒΡΕΘΗΚΕ μάλλον ο κυριώτερος ύποπτος για την επίθεση κατά της Κουνέβα, κλπ. κλπ). Επίσης έγραψα απάντηση στο νέο άρθρο του Γιώργου Καραμπελιά, απευθυνόμενος στον ΙΔΙΟ, για πρώτη φορά, εδώ:
  http://www.ardin.gr/blog/?p=359

  Κάτι δεν μου αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ στη σημερινή γενική ατμόσφαιρα, μετά τα γεγονότα. Πόλωση βλέπω μάλλον.

 63. Καλά μη νομίζεις έχω περισσότερες απορίες από όσα λίγα ξέρω. Ενδιαφέρουσα η κουβέντα στο σάιτ που μου ανέφερες το οποίο δεν είχα ξαναδεί ποτέ.

 64. καλημέρα!

  πρώϊ πρωϊ είπα να ρίξω μια ματιά τι μέρος του λόγου είναι ο Ράμφος, τον οποίο τυχαία παρακολούθησα εχθές ίσως και για πρώτη φορά σ’αυτή τη ζωή – όσο μπορεσα γιατί τη Ετ1 είχε προβλήματα στον ήχο (παράξενο)

  δεν διάβασα όλη την ανάρτηση, σταμάτησα στο φόβο του θανάτου κατά Ελύτη που δεν έχουν οι νέοι
  μάλλον εκείνη τη στιγμή διαμόρφωσα άποψη που φαίνεται ότι συμφωνεί με το ποστ σου και είπα να σχολιάσω
  ο τύπος μοιάζει με λόγιο και μιλάει με λόγιο τρόπο
  αυτό δημιουργεί κάποια σύγχυση σε όποιον τον ακούει και δεν γνωρίζει αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα
  από την άλλη, η γλώσσα του συγκινεί όσους έμαθαν γράμματα πριν 30-50 χρόνια και καταλαβαίνουν τι ακούν από το στόμα του – καταραμένη νοσταλγία
  και ενώ μπορεί να μην είναι πρόβλημα η γλώσσα που χρησιμοποιεί όμως δυσκολεύει όποιον δεν είναι συγκεντρωμένος ή αποσπάται – όπως εγω εχθές που δεν είχα καλό ήχο λόγω Ετ1
  το συμπέρασμα που απεκόμισα (sic) είναι ότι ο Ράμφος μπλέκει πράγματα που ίσως να είναι τόσο κοντά μεταξύ τους
  ενδεχομενα να κάνει συνειρμούς που να ..απέχουν κάπως
  επίσης βρήκα και εγώ – όπως και το ποστ – ένα μπλέξιμο σωστών τοποθετήσεων που οδηγούν μάλλον σε υπερβολικά συμπεράσματα
  για να το γράψω κάπως πιο συνολικά: ο τύπος μάλλον χρησιμοποιεί ορθές βάσεις αλλά τα συμπεράσματά του μάλλον δεν στέκονται στις βάσεις αυτές αλλά είναι κάπως μετέωρα

  υ.γ. μεγάλο πράγματα το βλογινγ όσο και το σχόλινγ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s