Πολυχρόνης Ενεπεκίδης – video από την ΕΡΤ, βιβλία, κλπ.

Ενεπεκίδης Πολυχρόνης Κ.«Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Πολυχρόνης  Ενεπεκίδης τείνει με τις έρευνές του να απομυθοποιήσει τη νεώτερη ιστορία του ελληνικού λαού. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Αθηνών, Βιέννης και Παρισίων και αφιερώθηκε από νωρίς στην εξωνυχιστική έρευνα των ευρωπαϊκών αρχείων και των χειρογράφων συλλογών, για να απαλλάξει την ελληνική ιστορία από τις εσκεμμένες διαστρεβλώσεις και τις ανεξέλεγκτες παραδόσεις. Ένας Γερμανός κριτικός των έργων του έγραψε ότι ο καθηγητής Ενεπεκίδης ανευρίσκει με υπνοβατική ασφάλεια αυτό που θέλει και που είναι αυτό που λείπει. Οι γλαφυρές του διαλέξεις στην Ελλάδα και σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και στις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Β. Αμερικής και της Αυστραλίας δημιούργησαν ένα νέο τρόπο επικοινωνίας του επιστήμονα με το μεγάλο κοινό: Χωρίς να νοθεύεται η νέα ιστορική γνώση επιστρέφεται στο λαό που εδημιούργησε αυτός τα γεγονότα…»

 • Tα προηγούμενα βρέθηκαν εδώ (στο site www.perizitito.gr).

 • Σε λίγο θα δείτε video με ομιλίες του κ. Ενεπεκίδη, τίτλους βιβλίων του, συνδέσμους άρθρων για το έργο του, κλπ.

Αυτό εδώ το ποστ προήλθε από μια προσπάθεια εμβάθυνσης στη Γενοκτονία των Ποντίων και στα στοιχεία που ανέσυρε για το θέμα αυτό ο κ. Ενεπεκίδης. Είναι στοιχεία που δεν έλαβαν υπ’ όψη τους μερικοί άνθρωποι, που θεωρούν -νομίζω λανθασμένα- ότι «δεν υπήρξε γενοκτονία», παρόλο που (και αυτοί ακόμη) αναγνωρίζουν ότι  υπήρξαν πολύ άγριες σφαγές, ταλαιπωρίες και  εθνοκάθαρση, χωρίς όμως (κατ’  αυτούς) όλα αυτά να «συνιστούν γενοκτονία».

Το θέμα με προβλημάτισε, λόγω της γνωστής μαχροχρόνιας αντιπαλότητας μεταξύ αντιμαχόμενων απόψεων. Αν και δεν είμαι Πόντιος σε καταγωγή, ούτε έχω την παραμικρή πρόθεση να μεροληπτήσω, μετά από αρκετόν καιρό κατάληξα ότι τα ιστορικά δεινά που υπέστη ο Πόντος αποτέλεσαν όντως, ένα είδος γενοκτονίας: Μιας γενοκτονίας που ήταν λίγο ιδιόμορφη και διαφορετική από άλλες (μερικές χειρότερες) αλλά που οπωσδήποτε αποτέλεσε «γενοκτονία». H λέξη είναι σωστή!

Βέβαια… η  διαμάχη για το θέμα αυτό, τα τελευταία χρόνια έφτασε σε… απίστευτα άκρα, ενώ πυροδότησε και πολιτική εκμετάλλευση από εξτρεμιστές διαφόρων ειδών. Ορισμένοι ιστορικοί και πολιτικά πρόσωπα εκφράστηκαν με ακραίους τρόπους κατά όσων (λίγων) διαφώνησαν με το χαρακτηρισμό «γενοκτονία»,  ενώ οι τελευταίοι (ο Τάσος Κωστόπουλος, κ.ά.) μάλλον δεν έλαβαν καν υπ’ όψη τους όλα τα στοιχεία, ή  -ίσως- τα αντιμετώπισαν με προκατάληψη, λες και ο κ. Ενεπεκίδης (που έφερε στο φως σπάνια ντοκουμέντα) ή άλλοι σοβαροί ιστορικοί είναι ψεύτες, ή λες και η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί «απειλή για τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις»! Όμως, αυτός ο φόβοςδεν είναι βάσιμος, σήμερα:

 • Η θαρραλέα αναγνώριση μιας γενοκτονίας του παρελθόντος (όπως η αναγνώριση του Ολοκαυτώματος από τη Γερμανία) σήμερα δεν αποτελεί απειλή, αλλά… τιμή – για τη χώρα που παραδέχεται τη γενοκτονία-  ενώ τείνει να κατευνάσει και τους απογόνους των εποιζώντων θυμάτων, ενισχύοντας την Ειρήνη!

Στο μεταξύ όμως, οι ακρότητες έκφρασης για το Ποντιακό θέμα έφτασαν συχνά στο απροχώρητο, όπως φάνηκε και στο ποστ του blog «Πόντος και Αριστερά» «Τάσος Κωστόπουλος: χαφιεδίζοντας τους Πόντιους στη “Sabah”. Αν και… διαφωνώ ριζικά με αυτό τον ακραίο τίτλο και δεν νομίζω ότι το «χαφιεδίζοντας» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, παρόλ’ αυτά… αναγνωρίζω τη γενοκτονία των Ποντίων, η οποία έχει άλλωστε ήδη αναγνωριστεί, όχι μόνο στην Ελλάδα -με ψήφισμα της Βουλής το 1994– αλλά και διεθνώς, από  τoυς «International Genocide Scholars«.

Ευτυχώς… παρά τον ακραίο τίτλο της, η ανάρτηση  του «Πόντος και Αριστερά» συνοδεύτηκε από γόνιμο και φιλικό διάλογο, με πολλές παραπομπές σε ιστορικά στοιχεία, τόσο από Τούρκους αντι-κεμαλιστές ιστορικούς, όσο και από το έργο του  Πολυχρόνη Ενεπεκίδη. Από ένα σχόλιο του vripol μάθαμε και ότι…

 • Το βιβλίο του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη “Γενοκτονία στόν Ευξεινο Πόντο”  δεν τό βρίσκει κανείς στο εμπόριο, αλλά στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 13, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310277315 (και ταχυδρομικώς).

Ψάχνοντας περισσότερα για τον κ. Ενεπεκίδη στο διαδίκτυο, βρήκα στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ 4 εκπομπές, προσβάσιμες με πολλούς τρόπους (τμηματικά ή εξ ολοκλήρου, μαζί με αναλύσεις, κλπ):

1) Εκπομπή «ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ»:

ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Οδοιπορικό στην ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. Παρουσιάζονται η ΤΡΙΚΛΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ του τραπεζίτη ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ, η είσοδος του παλατιού των ΚΟΜΝΗΝΩΝ, το ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟ τείχος, η εκκλησία του ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ, το Μουσείο ΑΤΑΤΟΥΡΚ.

2) Εκπομπή «ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ»:

ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ (Α ΜΕΡΟΣ)

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό στην ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, η οποία γεωγραφικά εκτείνεται στην Κεντρική Τουρκία και κάποτε αποτελούσε σημαντικό ελληνικό κέντρο. Ο αφηγητής δίνει ιστορικά στοιχεία για τη ζωή των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής.

3) Εκπομπή «ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ»:

ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ (Β ΜΕΡΟΣ)

Οδοιπορικό στην περιοχή της ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ και στους ναούς που χρονολογούνται από τον 7ο ως τον 10ο μ. Χ. αιώνα. Ο αφηγητής περιγράφει τις τοιχογραφίες που διακοσμούν το ναό του ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ, επισκέπτεται τη Βασιλική του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ.

4) Εκπομπή «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ»:

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΕΝΕΠΕΚΙΔΗΣ (για τον Απόδημο Ελληνισμό)

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ» ο καθηγητής ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΕΝΕΠΕΚΙΔΗΣ μιλάει για τον Απόδημο Ελληνισμό. Αναλύει τις αιτίες του αποδημητικού ρεύματος και κάνει διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεταναστών.

Ακολουθούν άλλα στοιχεία που βρήκα, για τον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη:

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (από το  άρθρο «Φως στην εξέγερση των Οκτωβριανών«):

Γράμματα προς τη Βιέννη (2007), Μικρασιατικά, κρητικά, ηπειρωτικά 1816-1931 (2001), Κύπρος 1800-1878 (2000), Αρχιπέλαγος (1997), Το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδος 1941-1944 (1996), Εθνική συνείδηση των Μακεδόνων και των Βορειοηπειρωτών της Αυστροουγγαρίας (1993), Η δόξα και ο διχασμός (1992), Αθηναϊκά, Αττικοβοιωτικά, Δωδεκανησιακά (1991), Τραπεζούντα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη 1800-1923 (1989), Η Θεσσαλονίκη στα χρόνια 1875-1912 (1988), Μακεδονικές πόλεις και οικογένειες 1750-1930 (1984), Ιωάννης Καποδίστριας (1972), Χρηστομάνος, Βικέλας, Παπαδιαμάντης (1971), Αλέξανδρος Υψηλάντης (1969), Οι διωγμοί των Εβραίων εν Ελλάδι (1969), Κοραής – Κούμας – Κάλβος (1967), Ρήγας – Υψηλάντης – Καποδίστριας (1965)

ΒΙΒΛΙΑ (πιο αναλυτικά):

1) «Γράμματα προς τη Βιέννη 1824-1843»:

Ενεπεκίδης Π. Κ. - Γράμματα προς τη Βι�ννη 1824-1843(κλικ για περισσότερα)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η πολιτική κατάσταση, οι προσωπικότητες, τα ήθη και τα έθιμα της μετεπαναστατικής Ελλάδας, έτσι όπως τα καταγράφει με την ποιητική ευαισθησία του και την κλασική του παιδεία, ο πρώτος πρεσβευτής της Αυστρίας στην Αθήνα, Πρόκες φον Όστεν, στις ιδιωτικές επιστολές προς τον πατριό του, τον ιστορικό Σνέλλερ. Ένα »θαυμάσιο μάθημα εθνικής αυτογνωσίας».

 • Εκδότης: Ωκεανίδα, Ετος έκδοσης: 2007. Αρ.σελίδων: 552

2) «Εθνική συνείδηση των Μακεδόνων και των Βορειοηπειρωτών της Αυστροουγγαρίας»

 • Εκδότης: Μαλλιάρης / Παιδεία. Έτος έκδοσης: 1993. Τιμή: 1.60€ (!!!)

3) Το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδος 1941-1944

Το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδος 1941-1944

Εκδότης : Βιβλιοπωλείο της Εστίας

4) Μακεδονικές πόλεις και οικογένειες 1750-1930

Εκδότης : Βιβλιοπωλείο της Εστίας.

Γράφτηκαν επίσης για τον Ενεπεκίδη:

UPDATE: Οσα διαβάσατε εδώ είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της… χιονοστιβάδας στοιχείων (για τη Γενοκτονία των Ποντίων) που πέρασε μπροστά από τα μάτια μου σήμερα, κλέβοντας χρόνο από κάποια άλλη δουλειά. Πάντως, το ενθαρρυντικά αισιόδοξο συμπέρασμα είναι ότι… είναι το ίδιο δύσκολο να κρυφτεί κανείς από αυτή τη «χιονοστιβάδα στοιχείων» με το να κρυφτεί… χιονάνθρωπος πίσω από οδοντογλυφίδα! 🙂

 • (Ε, αν -κατά σύμπτωση- μας διαβάσει κάποτε και ο κ. Τάσος Κωστόπουλος, ας εκτιμήσει την αξία αυτής της «χιονοστιβάδας στοιχείων», μπας και σταματήσει κάποτε κι  ο… χιονοπόλεμος -μεταξύ των Ποντίων και του… ιδίου! 🙂 )
Reblog this post [with Zemanta]

30 comments

 1. @mumul
  Ευχαριστώ θερμά.
  Και να φανταστείς ότι….

  1) ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑ την… πραγματική δουλειά
  2) Σήμερα επίσης… δούλεψα, πολύ περισσότερες ώρες σε άλλο θέμα (επαγγελματικό), παρά σε αυτό εδώ, το… νέο χόμπυ! 🙂

 2. Omadeon, τό ενδιαφέρον σου γιά τό θέμα είναι συγκινητικό ! Σ ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς !

 3. @Vripol
  Και για μένα είναι ΠΟΛΥ συγκινητική η ευγνωμοσύνη που έχετε εκφράσει, και οι τρείς σας σήμερα…

  Πραγματικά ήταν μια συναρπαστική ενασχόληση όμως. Δεν μου κόστισε παρά ελάχιστο χρόνο (καθώς έχω μάθει και τον τρόπο να ψάχνω πιο αποδοτικά στο διαδίκτυο λόγω επαγγέλματος). Δεν ήταν τίποτε σπουδαίο, όμως η πρόθεση ήταν καλή και… επιτέλους (για ΜΙΑ φορά) δεν οδήγησε σε… κόλαση! 🙂

  @Νοσφεράτε
  Ιδιαίτερη εκτίμηση τρέφω για τις ιδέες σου και με μεγάλη χαρά είδα ότι σχολίασες εδώ. Εχουμε καταλάβει όλοι μας πια, νομίζω, την αξία της συλλογικής δουλειάς, κι ο δρόμος είναι ανοιχτός για ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ…

 4. Παρα πολυ ενδιαφερον θεμα omadeon! Δεν εχω εμβαθυνει σε λεπτομερειες πανω στο θεμα του τι οριζεται γενοκτονια, (αν και διαβαζω οτι εχει σχεση με την προθεση αυτων που την διαπραττουν, οχι με τα αποτελεσματα) αλλα αναμφιβολα η Τουρκια ειναι πλεον χαρακτηριστικο παραδειγμα καθεστωτος που η δημιουργια του βασιστηκε στο εθνικο μισος και σε εθνοκαθαρσεις.

 5. @DennisV
  Ακριβώς έτσι είναι, η Τουρκία ΙΔΡΥΘΗΚΕ από την αρχή με βάση όλα αυτά τα σάπια πράματα για τα οποία κατηγορούμε κάποιους στην Ελλάδα. Επομένως… κι ο Κωστόπουλος που έχει τόση φούρκα τον εθνικισμό, ΘΑΠΡΕΠΕ να ασχοληθεί και λίγο με τον Τουρκικό εθνικισμό, ιδιαίτερα μετά από όσα είπαν και οι Τούρκοι αντι-εθνικιστές ιστορικοί (κι ο Ενεπεκίδης) με τα οποία δεν βλέπω καν το λόγο να διαφωνεί.

  Πάντως το μεγάλο στοίχημα για μένα, είναι ότι… ΠΙΣΤΕΥΩ στην ειλικρίνεια του Κωστόπουλου (με ΟΛΑ τα ελαττώματά του). Και επομένως προσπαθώ να βάλω το δικό μου πετραδάκι, στο να καθαρίσει ο επικοινωνιακός χώρος από τα βρισίδια και τις συκοφαντίες (όλων εναντίον οποιουδήποτε) μπας και βρεθεί καμμιά άκρη, μπας και βάλει μυαλό ο Κωστόπουλος και… γλυτώσουμε κι εμείς που είναι «της μόδας» να μας ταυτίζουν με τον «προδοτικό Ιό»! 🙂

 6. Υ.Γ.
  Αγαπητέ Dennis, ρίξε κι εσύ μια ματιά στο σημαντικό παλιό ποστ του doctor, όπου αναφέρεται στο βιβλίο του Κωστόπουλου για την Μικρασιατική Καταστροφη (και τα εγκλήματα του Ελληνικού / Ελλαδικού στρατού):
  http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/04/dark-side-of-moon_09.html

  Επίσης τη συζήτηση (και το ποστ) στο «Πόντος και Αριστερά», που… αν σου διέφυγε το λινκ, το επαναλαμβάνω:
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/01/23/23-1-2009/
  Σε εκείνη τη συζήτηση μπήκα πριν λίγες μέρες με αυτό _εδώ_ το σχόλιο :
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/01/23/23-1-2009/#comment-18636

  Δες κι ένα σύντομο αλλά ΠΟΛΥ σημαντικό σχόλιο του Νοσφεράτου, εδώ:
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/01/23/23-1-2009/#comment-18881

  UPDATE: Σημαντικά στοιχεία για τη γενοκτονία των Ποντίων υπάρχουν και εδώ (στα αγγλικά):
  http://www.greek-genocide.org/quotes.html

 7. Τα διαβασα τα links omadeon.
  Καταρχας ας μην κρυβομαστε πισω απο το δακτυλο μας. Ο πολεμος σε οποιαδηποτε μορφη ειναι μια dog-eat-dog κατασταση… Ας το καλοσκεφτουμε σε ποια κατασταση ηταν ολοι αυτοι οι ανθρωποι που κληθηκαν να πολεμησουν (και απο τις δυο πλευρες): οι περισσοτεροι ηταν αμορφωτοι ή ημιμαθεις ανθρωποι που ζουσαν σε εθνικιστικες κοινωνιες (ευγενικη προσφορα των νεοσυστατων εθνικων κρατων με τα «δημοσια σχολεια» του («publik skools» οπως τα λενε και οι συντροφοι στις ΗΠΑ)). Αμα ριξεις τετοιου ειδους ανθρωπους σε εναν ξεκαθαρα απανθρωπο θεσμο που λεγεται στρατος (ακομα και τωρα αν ακουσει καποιος συνθηματακια που τους βαζουν να λενε για τα εντερα των Αλβανων καταλαβαινει τι εστι στρατος) αργα ή γρηγορα θα γινει τελειο πιονι ικανο σκοτωσει ή να σκοτωθει για το «εθνος»… Και δεδομενου οτι ο ιος του εθνικισμου χτηπησε την περιοχη μας πολυ ΒΑΡΙΑ, ηταν αναποφευκτο να γινουν τα εγκληματα που εγιναν.

  Οσο για τον Κωστοπουλο ειναι σαν παει να θεραπευσει τραυμα που προκληθηκε απο οξυ ριχνοντας του …βαση (http://en.wikipedia.org/wiki/Base_(chemistry)#Properties) ελπιζοντας οτι θα το εξουδετερωσει. Ομως δεν καταλαβαινει οτι αντιδοτο στην ιδεοληψια δεν ειναι μια αλλη ιδεοληψια αλλα η αληθεια…

  Οσον αφορα το λινκ στο «Πόντος και Αριστερά» περα απο το ΟΡΘΟΤΑΤΟ σχολιο του Νοσφερατου, θα ηθελα να τονισω αυτο το σχολιο με ιδιαιτερη εμφαση στην τελευταια προταση…

  Δεν κομματιάστηκε η Τουρκία από τους ιμπεριαλιστές.
  Η οθωμανική αυτοκρατορία κομματιάστηκε.
  Η οποία οθωμανική αυτοκρατορία “κομματιάστηκε” από την Βουλγαρία, την Συρία, την Τουρκία, την Ελλάδα κλπ
  Και στην οποία οθωμανική αυτοκρατορία ότι…δικαιώματα είχε ο Κεμάλ, είχε και ο παππούς σου, ο παππούς μου… καθότι οθωμανοί πολίτες.

 8. Dennis,
  Ετσι είναι, απλώς στην Οθωμανική αυτοκρατορία υπήρχαν -όπως ξέρεις- πολίτες πολλών ταχυτήτων (και φορολογιών) ανάλογα με το θρήσκευμα, κλπ. (σε αυτό το θέμα πιο ειδικοί είναι άλλοι βέβαια, π.χ. ο Doctor και οι «Π&Α»).

 9. Το Blog της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού :
  http://pekop.wordpress.com/

  για όποιον θα ήθελε να το δεί ή/και να το προσθέσει στο Blogroll του
  (και ζητώ συγνώμη για την άσχετη με το θέμα σας παρέμβαση)

 10. Δεν μηδενίζω τη σοβαρή συνεισφορά του καθηγητή Ενεπεκίδη στην ιστορική έρευνα των γερμανικών / αυστριακών αρχείων. Έχω όμως μια τεράστια επιφύλαξη σχετικά με ένα μέρος της ζωής του που το κρατά απόλυτα ασχολιάστο και συσκοτισμένο.

  Σύμφωνα με πηγή που την θεωρώ ασφαλή και αξιόπιστη ο κ. Ενεπεκίδης υπήρξε φιλοναζιστής , φιλογερμανός και συνεργάτης των προδοτικών κυβερνήσεων – συνεργατών ( Κούϊσλινγκ , Ράλλη) , κοινώς Ταγματοασφαλιτών.

  Μαζύ με άλλους έλληνες συνεργάτες εγκατέληψε την Ελλάδα ακολουθώντας την αποχώρηση -υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων , προφανώς για να αποφύγει την δίκαιη τιμωρία , ίσως ακόμα και απο ιδεολογικό φανατισμό υπέρ του Εθνικοσοσιαλισμού.

  Στη Βιέννη μαζύ με άλλους προδότες , με ηγέτη τον τον τελευταίο Γερμανοτσολιά ¨νομάρχη¨ Κρήτης Ιωάννη Πασσαδάκη , συμμετείχε στη συγκρότηση ¨ελληνικής¨ εξόριστης Φιλοναζιστικής κυβέρνησης ( Οκτώμβρη 1944- Μάη 1945 ) διαθέτωντας και ρ/σ που μιλούσαν για επιστροφή και τελική των Γερμανών – Ναζιστών. …

  Κάποια απο τα καθύκια αυτά καταδικάσθηκαν ερήμην απο ελληνικά δικαστήρια δοσιλόγων ( το αδίκημα λεγόταν ¨εθνική αναξιοπρέπεια ¨ … ) και στην συνέχεια αθωώθηκαν – αμνηστεύτηκαν απο τους δεξιούς μοναρχοφασίστες που κυβέρνησαν μεταπολεμικά την Ελλάδα , όπως και οι Γερμανοί εγκληματίες πολέμου…

  Μπορεί τη ¨μεταμέλεια¨ και τον οπορτουνισμό του ο κ. Ενεπεκίδης μα την κατέκτησε με τις ιστορικές έρευνες για την ιστορία και την εξόντωση απο τους Ναζί των Εβραίων της Ελλάδας.

  Μπορεί στη συνέχεια να παρουσίασε ενδιαφέρουσες μελέτες σε ιστορικά εθνικά θέματα…ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ όμως αυτό δεν υποκαθιστά την αυτοκριτική για τη ¨νεανική του¨ βλακεία και εγκληματικη αφέλεια που την πλήρωσε ο ελληνικός λαός με πολύ αίμα.

  Επειδή αυτό που χαρακτηρίζει τον σύχρονο ελληνισμό είναι ο αέναος πολιτικός οπορτουνισμός και η ατιμωρησία , οφείλει να πάρει θέση για την ¨συμβολή του¨ στην κατοχή της Ελλάδας ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΑΛΛΑΓΗ , στην ιστορική έρευνα για τη δράση των ¨ελληνικών¨ φιλο-ναζιστικών κυβερνήσεων , ιδιαίτερα αυτής των εξορίστων της Βιέννης ( Ι. Πασσαδάκη ) . Είναιο χρέος προς την ιστορία και τον ελληνικό λαό .

 11. @Περιεργε
  Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση, που είναι αρκούντως λεπτομερής ώστε να χρήζει απάντησης κάποτε. Εγώ αδυνατώ να απαντήσω βέβαια, διότι -όπως κατάλαβες- πολύ πρόσφατα ανακάλυψα τη δουλειά του Ενεπεκίδη.

  Εν πάσει περιπτώσει, αν ο Ενεπεκίδης πάρει θέσει, όπως το έθεσες στην τελευταία παράγραφο του σχολίου σου, αυτό θα ωφελήσει όλους, και ιδίως τον ίδιο.

  Σήμερα ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον του… διαδικτύου.

 12. Υ.Γ.
  Μετά το σχόλιο του «periergos» έκανα μια σύντομη έρευνα μέσα στο google, με τις λέξεις «Ενεπεκίδης»+ («ναζί» OR «ναζισμός»), αλλά… δεν βρήκα μέχρι στιγμής τίποτε που να επιβεβαιώνει όσα είπε ο σχολιαστής (αν και αυτό δεν αποτελεί και απόδειξη βέβαια για το αντίθετο όσων είπε). Αντί αυτού, βρήκα και πάλι αναφορές σε δουλειές του Ενεπεκίδη που… με τίποτα δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει φιλο-ναζιστικές !

  Π.χ. το βιβλίο του Ενεπεκίδη για την εξολόθρευση των (περισσότερων) Ελλήνων Εβραίων από τους Ναζί, αλλά και μία άλλη μαρτυρία του, που είναι ιστορικό στοιχείο κατά των… δοσιλόγων της κατοχής, ενάντια στους δεξιούς αναθεωρητιστές ιστορικούς που θέλουν να απαλλάξουν τους συνεργάτες των Γερμανών στην κατοχή από την ενοχή τους. Πρόκειται για το βιβλίο του Ενεπεκίδη «Εθνική Αντίσταση», εδάφια του οποίου παραθέτει (ευνοϊκά διακείμενος προς τον Ενεπεκίδη) ο ίδιος ο… «επάρατος Ιός«, στο άρθρο του «Εκσυγχρονισμένα κονσερβοκούτια» (2004).
  Το άρθρο αυτό του «Ιου» είναι καταγγελία κατά του ΔΕΞΙΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΥ στον Εμφύλιο που επιχείρησαν 2 καθηγητές, ο Στάθης Καλύβας του Yale University κι ο Νίκος Μαραντζίδης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το βιβλίο του Ενεπεκίδη για την Αντίσταση το επικαλείται ο «Ιός» για να αντικρούσει τον αναθεωρητικό εξωραϊσμό των ταγματασφαλιτών και ορισμένων Πόντιων δωσίλογων όπως ο Κιτσά Μπατζάκ:

  http://www.iospress.gr/ios2004/ios20041205a.htm

  …Η υποτίμηση του γερμανικού παράγοντα είναι ιδιαίτερα χτυπητή στο χειρισμό που επιφυλάσσει ο Μαραντζίδης στις πηγές του.

  Υποστηρίζει λχ ότι οι τουρκόφωνες ποντιακές κοινότητες συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς «ιδίως μετά τη διάλυση της ΠΑΟ, τον Ιανουάριο του 1944», ως αποτέλεσμα της βίας που άσκησε εναντίον τους ο ΕΛΑΣ (σ.166).

  Σύμφωνα ωστόσο με μια δημοσιευμένη έκθεση του γερμανικού Α2, το χωριό Κούκος της Κατερίνης και η εκεί «εθνική συμμορία» του Κιτσά Μπατζάκ είχαν ήδη από το 1942 επαφές με τις γερμανικές υπηρεσίες που, πεισμένες για την «απολύτως γερμανόφιλον στάσιν» τους, διέταξαν τη Βέρμαχτ να αποφύγει κάθε έρευνα εκεί κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του 1943. Η επίσημη συνεργασία του Κιτσά Μπατζάκ με τους Γερμανούς ξεκίνησε τον επόμενο Ιούλιο, ένα μήνα πριν από την πανηγυρική προσχώρησή του στην ΠΑΟ -και, οπωσδήποτε, πολύ πριν αναμετρηθεί με τον ΕΛΑΣ (Π. Ενεπεκίδης «Η ελληνική Αντίστασις», Αθήνα 1964, σ.44-5).

  Το ίδιο έγγραφο περιέχει αναλυτικά στοιχεία για τη συνεργασία των κυριότερων τουρκόφωνων κοινοτήτων με τους ναζί. Παρά την αυτονόητη σημασία του, ο Μαραντζίδης αποφεύγει να το χρησιμοποιήσει -μολονότι το βιβλίο του Ενεπεκίδη αποτελεί βασική πηγή του. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα τον υποχρέωνε να αντιμετωπίσει κριτικά τους ισχυρισμούς των «πληροφορητών» του, στις προφορικές αφηγήσεις των οποίων στηρίζει μεγάλο μέρος της θεωρίας του…

  Δεν ξέρω περισσότερα και δεν μπορώ να κρίνω τον Ενεπεκίδη για όσα ΔΕΝ ΞΕΡΩ.
  Ξέρω όμως ότι… (π.χ.) κι ένας παλιός μου φίλος, που αργότερα έγινε … (μη-βίαιος) αναρχικός, υπήρξε στα νιάτα του (16 χρονών) φανατικό μέλος της… Χρυσής Αυγής, πριν… ξυπνήσει από αυτό το απατηλό όνειρο και αποχωρήσει οριστικά από την οργάνωση. Πριν αποχωρήσει όμως (στα 18 ή 19 χρόνια του – νομίζω) κατάφερε πάντως και να… σαγηνεύσει αρκετές χρυσαυγίτισσες, με δύο εκ των οποίων φωτογραφήθηκε μάλιστα, με φόντο τη σημαία του Χίτλερ (σε έγχρωμη φωτογραφία που μου έδειξε πολλά χρόνια αργότερα). Είχε καταλάβει πως ιδεολογικά δεν ήταν καθόλου φασίστας ούτε Χρυσαυγίτης, αλλά πριν αποχωρήσει από την… ελληνοπρεπή «Αρεια οργάνωση», κατάφερε να… πηδήξει και αρκετές Αρειες, διότι πάντα… του άρεσαν οι ξανθιές! 🙂

  Μέχρι στιγμής, η… «νεανική τρέλλα» του Ενεπεκίδη (ΑΝ ΥΠΗΡΞΕ) δεν φαίνεται να άφησε ίχνη στο μετέπειτα έργο του. Δεν αποκλείεται όμως, κάποτε, να… πήδηξε κι αυτός ξανθιές Αυστριακές. 🙂
  Εεε, εντάξει…. αστειεύομαι, αλλά το θέμα ΕΙΝΑΙ σοβαρό και καλά θα κάνει να απαντήσει τίμια ο Ενεπεκίδης στις όποιες φήμες για το «φιλο-ναζιστικό παρελθόν του», οπουδήποτε κι αν εμφανιστούν (όχι μόνο και όχι ιδιαίτερα σε αυτό το… μειοψηφικού κοινού μπλογκ).

  Για μένα, σημασία έχει ΤΙ έγινε μετά, και ΤΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΓΡΑΨΕ ο Ενεπεκίδης – εαν και εφόσον δεν υπάρχει (φιλο-)ναζιστική επιρροή στα έργα του -κατά κοινή μαρτυρία…

  Βεβαίως, το σχόλιο του «περίεργου» θα μπορούσε κάλλιστα να το αντιμετωπίσει κανείς με έχθρα ή και με… λογοκρισία, σε άλλα μπλογκ. Εδώ όμως το μεταχειρίστηκα φιλικά και με σεβασμό, σαν να ήταν π.χ. ένα ανώνυμο γράμμα καταγγελίας προς τον Τύπο. Πιστεύω ότι ΟΛΑ πρέπει να ξεκαθαρίζονται σιγά-σιγά, και -για ευνόητους λόγους- η ανωνυμία των καταγγελλόντων (ο,τιδήποτε) πρέπει ΠΑΝΤΑ να γίνεται σεβαστή, ΟΣΟ και αν… ενοχλούν όσα λένε, κάποιους άλλους.
  Εν κατακλείδι, πρέπει να μάθουμε να ΖΟΥΜΕ με τις ανώνυμες φήμες του διαδικτύου και να ξέρουμε ΠΩΣ να τις χειριστούμε, ώστε κανείς να μη συκοφαντείται.

  Υ.Γ.2 Πάντως ΑΝ αληθεύει η υποψία μου, ότι ο σχολιαστής «περίεργος» είναι γνωστό πρόσωπο, γνωστός συγγραφέας βιβλίων με αντι-εθνικιστικό περιεχόμενο (και παλιός σχολιαστής της «Καλύβας») τότε…
  1) είναι… αξιοπερίεργο και ΚΑΘΟΛΟΥ αμελητέο, αυτό που είπε
  2) είναι ανάγκη να γίνει έρευνα (και να μιλήσει τίμια ο Ενεπεκίδης)
  3) είναι…. επίσης ΠΕΡΙΕΡΓΟ (χεχε) το να καταλογίζουν κάποιοι στον «Ιό» τάσεις «ιστορικού αναθεωρητισμού» σε ένα θέμα (τη γενοκτονία των Ποντίων, τα δεινά των οποίων δεν αρνήθηκε όμως ο «Ιός») και να ΞΕΧΝΟΥΝ την ισχυρή αντίθεσή του σε ΑΛΛΕΣ τάσεις «ιστορικού αναθεωρητισμού» (της δεξιάς για τον Εμφύλιο).

 13. Μπράβο omadeon για το αφιέρωμα.

  Κοίτα όμως ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα που προκύπτει. Το σχόλιο του “periergos” είναι πολύ περίεργο. Ειδικά όταν γράφει: «….Έχω όμως μια τεράστια επιφύλαξη σχετικά με ένα μέρος της ζωής του που το κρατά απόλυτα ασχολιάστο και συσκοτισμένο. Σύμφωνα με πηγή που την θεωρώ ασφαλή και αξιόπιστη ο κ. Ενεπεκίδης υπήρξε φιλοναζιστής , φιλογερμανός και συνεργάτης των προδοτικών κυβερνήσεων – συνεργατών ( Κούϊσλινγκ , Ράλλη) , κοινώς Ταγματοασφαλιτών….»

  Παρότι, από πουθενά δε συνάγεται κάτι τέτοιο, ο Ενεπεκίδης βγαίνει απ’ αυτό το αφιέρωμα σπιλωμένος και αμφισβητημένος. Εγώ τουλάχιστον αναρωτιέμαι: «Λες βρε, μπας και νάναι;;;»

  Σκέφτομαι παράλληλα και το πρόβλημα που προκύπτει.
  Είναι σα να πάω σε κάποιο άλλο μπλογκ και να γράψω ανωνύμως: «Έχω όμως μια τεράστια επιφύλαξη σχετικά με ένα μέρος της ζωής του που το κρατά απόλυτα ασχολιάστο και συσκοτισμένο. Σύμφωνα με πηγή που την θεωρώ ασφαλή και αξιόπιστη ο omadeon, υπήρξε φιλοναζιστής , φιλοκεμαλικός και συνεργάτης της προδοτικής Χρυσής Αυγής, κοινώς νεοναζιστών.»

  Τι θα έπρεπε να γίνει; Τι θα έπρεπε να κάνει ο άτυχος μπλόγκερ που δέχτηκε ένα τέτοιο ανώνυμο μήνυμα-καταγγελία;

  Πολλά διλήμματα γεννούν οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις!

 14. Ετσι είναι Κιλκισιώτη μου. ΠΟΛΛΑ διλήμματα, όπως το είπες. Και δυστυχώς δεν αρκεί πλέον η… τόλμη κι η αρετή για την Ελευθερία. Θέλει και σκέψη προσεκτική.

  Π.χ. Εγώ τώρα όμως, ενώ είμαι βυθισμένος σε δουλειές, αγανακτώ με ΑΛΛΕΣ μπούρδες που διάβασα (σε πρόσφατο άρθρο στο Αρδην) όπου ο «επάρατος Ιός» κατηγορείται ότι… υποστήριξε την Αμερική στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας (ενώ το ΑΝΤΙΘΕΤΟ συνέβη και το ΕΖΗΣΑ τότε, είχα μάλιστα… φανατιστεί κατά της Αμερικής με βάση τα δημοσιεύματα του… Ιού) !!!!
  Οταν τα επιχειρήματα σταματούν και αρχίσει η λάσπη, συνήθως ΟΛΑ πάνε κατά διαόλου.

  Παρόλ’ αυτά, νομιζω ότι όσα είπε ο περίεργος για τον Ενεπεκίδη ΔΕΝ τα έβγαλε από το κεφάλι του. Κάπου τα άκουσε, σίγουρα. Και είναι πάντα προτιμότερο να ΒΓΑΙΝΟΥΝ στην επιφάνεια οι ψίθυροι, ακόμη και οι ΨΕΥΔΕΙΣ φήμες, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν ορθολογικά και με βάση πραγματικά στοιχεία. Σε αντίθετη περίπτωση υποβόσκουν και κάνουν μακροπρόθεσμα πολύ μεγαλύτερη ζημιά.

  Παρεμπιπτόντως έμαθα ότι ο Καραταζαφέρης μήνυσε το… Λαζόπουλο επειδή του κόλλησε… σατιρικό χιτλερικό μουστάκι.
  ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ…

 15. Κατω ο ΙΟΣ του εθνο(μπουρδο)μηδενισμου!

  Αρχες μας πλεον θα ειναι η (εθνικη) Ενοτητα, η (εθνικη) (εθνικη) Πανομοιοτητα και η (εθνικη) Ασφαλεια!

  Οποιος διαφωνει με τα παραπανω ειναι ενας πρακτορας της Νεας Ταξης και πρεπει να πυροβολειται επι τοπου. Ειπαμε προοδευτικοι αλλα οχι και τοσο…

  «Παρεμπιπτόντως έμαθα ότι ο Καραταζαφέρης μήνυσε το… Λαζόπουλο επειδή του κόλλησε… σατιρικό χιτλερικό μουστάκι.
  ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ…»

  Το θεμα οτι οτι θα τον παρουν σοβαρα και απο πανω ως κομματοποιμενα. Ο Λαζοπουλος μου ειναι αντιπαθεστατος αλλα προφανως αυτο δεν εχει να κανει τιποτα με την ελευθερια της εκφρασης που ο «μη-ναζι» (καρατζα)φερρυ φερρυ προσπαθει να καταπιεσει. Οσο για τα παραπονα του Καρατζαφερη οτι τον αποκαλουν φασιστα ας ξερει πως οπως τον γαιδαρο τον καταλαβαινουμε αν γκαριζει, και τον φασιστα τον καταλαβαινουμε απο τις πραξεις του οχι απο τα faux μουστακια.

 16. Υ.Γ. Δείτε το άρθρο του «Ιού» για το θέμα του… Χιτλερικού μύστακος του Καρατζαφύρερ, εδώ:
  http://www.iospress.gr/ios2009/ios20090215.htm

  Επίσης, το σλόγκαν «θα ξαναγυρίσουμε κι η γη θα τρέμει» είναι ΑΜΙΓΩΣ ναζιστικό, είναι λεχθέν του ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ, λίγο πριν αυτοκτονήσει (αναφερόμενο στην επιστροφή των Ναζί στη γή) αλλά… πολλά χρόνια αργότερα το _ίδιο_ σλόγκαν υιοθέτησε η Χρυσή Αυγή, περνώντας το ΥΠΟΥΛΑ και σε… Ποντίους (απο το 2007 και μετά), όπως π.χ. στο Ποντιακό site
  http://el-pontos.blogspot.com/

  και όπως φαίνεται πέτυχαν να… υιοθετηθεί το ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ σλόγκαν και σαν επίσημο έμβλημα / motto του «Ποντιακού Κινήματος Ελλάδος» – δείτε το στη φωτογραφία (κλικ) εδώ….

  Και μετά… μερικοί απορούν ΓΙΑΤΙ ο Κωστόπουλος επιμένει να μην ΟΝΟΜΑΖΕΙ τις σφαγές των Ποντίων από τους Τούρκους «γενοκτονία»… Προφανέστατα ΦΟΒΑΤΑΙ όσα ΗΔΗ βλέπετε ΤΩΡΑ (ΚΑΚΩΣ βέβαια, ΚΑΚΙΣΤΑ εθελοτυφλεί στα στοιχεία ότι η Γενοκτονία των Ποντίων ΕΙΧΕ όντως ΣΥΜΒΕΙ…).

  Υ.Γ.2 Ο βαθμός της ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ του Ποντιακού κινήματος από την Ακροδεξιά (και ΙΔΙΩΣ ναζιστές) παραμένει θέμα ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΟ. Πάντως… αν ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΓΙΚΑ, το σλόγκαν «θα ξαναγυρίσουμε κι η γή θα τρέμει» ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΝΟΗΜΑ σαν «Ποντιακό» έμβλημα, εκτός αν εννοεί…. «η ΤΟΥΡΚΙΑ θα τρέμει», αλλά αυτό… ούτε συνεπάγεται, ούτε και στέκει (σαν τσουβάλιασμα της Τουρκίας με…. ούλη τη Γη) ενώ… ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ λέγανε «θα τρέμει η Τουρκία», τότε θα ήταν το σύνθημά τους αμιγώς ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΤΙΚΟ (υπέρ της «απελευθέρωσης» δηλαδή κατάκτησης σημερινών Τουρκικών εδαφών) κλπ. κλπ.
  ΑΡΑ, αποδεικνύεται ΠΟΛΥ εύκολα η νεοναζιστική επιρροή στο ΔΗΘΕΝ «Ποντιακό» σλόγκαν, και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ… έστω και αν πέρασε ΜΑΛΛΟΝ απαρατήρητη στους… ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ που ενστερνίστηκαν το σλόγκαν ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΗ ΣΚΕΨΗ….

 17. Omadeon
  Τωρα ειδα το σχολιο του periergos,
  Και Οφειλω να σου πω οτι Δεν μου αρεσε καθολου
  Θελω να πώ . Μια τοσο σοβαρη καταγγελια

  Η την παρουσιαζει καποιος τεκμηριωμενα
  (με τις πηγες και τα ολατης )
  η Δεν την αναφερει καθολου …

  αλλιως αφηνεις ανεπιτρεπτες σκιες εις βαρος ενός ανθρωπου …
  ..ουτως η αλλως το εργο του Ενεπεκιδη μου φαινεται (Απο το λίγο που εχω διαβασει ) μου φαινεται αξιοπρπες και επιστημονικά εντιμο .. Ο ανθρωπος παραθετει στοιχεια και πηγές ..

  Ακομα και να ισχυουν οσα ισχυριζεται ο Περιεργος δεν μπορουν να μειωσουν την αξια του εργου του ..Πολλοι συγραφεις και Φιλοσοσφοι ακμη κατηγορηθηκα και καποιες φορες αποδειχθηκε οτι συνεργαστηκαν .. Παραμένουν ομως Κορυφαιοι
  π.χ ο Χαιντεγγερ
  —————————————-
  Περα απο αυτό ομως
  ο κ. Periergos oφειλει να τεκμηριωσει τους ισχυρισμους του
  Αλλιως στρεφονται εναντιον του( periergu )
  Δεν ειναι ο Ενεπεκίδης (αληθεια ζει ακομη; ) που οφειλει να αποδειξει οτι δεν ειναι ελεφαντας ….

  Φτανει πιά με αυτήν την ασυστολη λάπση εναντιον καθενος που ξεχωριζει που ξεχειλιζει στην Μπλογκοσφαιρα ( ενθεν και ενθεν )
  Φθανει με την Λασπη .Θα μας πνιξει ολους

 18. Εχεις απόλυτο δίκιο Νοσφεράτε μου.

  Το πρόβλημα που θίγεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΛΟ.

  Π.χ. ΑΝ υποθέσουμε ότι… λογόκρινα τον «περίεργο», ΤΙ ΘΑ εμπόδιζε τον ίδιο να επαναλάβει το ίδιο πράμα σε… εκατοντάδες άλλα μπλογκ ή και ιστοσελίδες, εντελώς ανεξέλεγκτες???

  Η ΑΦΕΛΗΣ και εύκολη λύση είναι η λογοκρισία, ΠΑΝΤΑ.
  Οπως ξέρεις, τάσσομαι εναντίον, αν και συμφωνώ σε ΟΛΑ όσα λες…

  Πιο σημαντικό είναι το εύρημά μου για το «Ποντιακό» εμβλημα, το οποίο κινδυνεύει να… αμαυρώσει ΚΑΘΕ Πόντιο, όχι μόνο τον Ενεπεκίδη (που στο κάτω-κάτω της γραφής είπε μόνο σωστά πράματα και απάντησα ΗΔΗ στις καταγγελίες)…

 19. omadeon,

  δυστυχώς το εύρημά σου είναι…. ποντιακό ανέκδοτο!!! Και φυσικά δε φταις εσύ για αυτό!

  Παραθέτω παρακάτω ενα σχόλιό μου και ένα του Ματσουκάτη που αναρτήθηκε στο μπλογκ μας στην κατάλληλη θέση, κάτω από τη δική σου επισήμανση:

  ——————————————-

  omadeon, αυτό είναι το μπλογκ του Χάρυ Κλύν. Τι να πείς σ’ ένα Λαζόπουλο; Καλό θα ήταν όμως να επικοινωνήσεις μαζί του και να τον ενημερώσεις για το σλόγκαν. Εγώ θα το κάνω και ελπίζω να το κάνουν κι άλλοι. Αλλά από τους ανθρώπους του θεάτρου που κουβαλούν όλα τα συμπλέγματα υπεροχής δεν περιμένω και πολλά πράγματα.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | Φεβρουαρίου 18, 2009 |

  ———————————————————-

  “θα ξαναγυρίσουμε κι η γη θα τρέμει”

  μάλλον θα σημαίνει ότι στην επόμενη παράσταση το σανίδι της σκηνής θα τρέμει! Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση… Τι άλλο θα μπορούσε να τρέμει; Και μιας και ο Χάρυ Κλύνν δημιούργησε το “Ποντιακό Κίνημα Ελλάδος” εγώ λέω να δημιουργήσω το “Παγκόσμιο Κίνημα Πριονιστών” . Και θα έχω πολύ περισσότερα μέλη. Ήδη από χέρι θα ενταχθουν οι Νοσφεράτος (Πριόνης και Παλουκωτής), Ντόκτορ (ως εθνοτική αλληλεγγύη), omadeon [ως μαύρο φίδι σ’ έφαγε (;)], ο Κωστόπουλος (ως όλα τα σφάζω όλα τα πριονίζω) και λοιποί και λοιποί και λοιποί.

  Ομέρ Πριόνης

 20. Λυπαμαι πολύ Ομέρ,
  φίλε Πόντε και Αριστερέ,
  αλλά η προσπάθεια χιουμοριστικής εκτόνωσης του θέματος ως… ανέκδοτο, δυστυχώς ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ.

  Από κάπου ΑΚΟΥΣΑΝ το ναζιστικό σύνθημα οι Πόντιοι και το υιοθέτησαν (ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ).
  Επιπλέον, σημειώνω με ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ανησυχία τα εξής

  1) Στο ίδιο blog ( http://el-pontos.blogspot.com/ ) υπάρχουν άρθρα με ιδιαίτερα καυστικές επιθέσεις κατα του ΣυΡιΖα που θυμίζουν… ΛαΟΣ (όχι ότι έχω εγώ καμμιά ιδιαίτερη σχέση με τον ΣύΡιΖα – κάθε άλλο, ίσα-ίσα είχα τσακωθεί και με ένα σημαντικό του στέλεχος πριν μήνες κι έχω πλήρη γνώση των ανεπαρκειών του και των λαθών του…)

  2) Το ΙΔΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ, το «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γή» φιγουράρει και σε ΟΛΑ τα (φανερά) φασιστικά μπλογκ που ασχολούνται ιδιαίτερα με δύο θέματα, όπου εφαρμόζουν το σύνθημα αυτό – πρώτον την… ανάκτηση της Βορείου Ηπείρου, και δεύτερον την «απελευθέρωση του Πόντου», εφαρμόζοντας δηλαδή το συνθημα σε χώρους όπου η νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες υποθάλπτει και ανάλογα αισθήματα. Ας μη γελιόμαστε, υπάρχουν πάρα πολλοί που θα ήθελαν (βέβαια) να «ξαναγυρίσουν» στις χαμένες τους πατρίδες, ΟΧΙ εντελώς… ειρηνικά και εορταστικά σαν τουρίστες ή σαν καλλιτέχνες (όπως οι «Μωμόγεροι» στον Πόντο).

  3) Ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι το ότι τo σύνθημα προβάλλεται μαζί με το ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΜΒΛΗΜΑ του «Ποντιακού Κινήματος Ελλάδος». ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ έως ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΒΛΑΒΕΡΟ σε ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ. Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝ να ΚΑΤΕΒΕΙ το σύνθημα, να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ να αποτελεί… (το ναζιστικό σύνθημα) τμήμα του επίσημου λογότυπου του Ποντιακού Συλλόγου Ελλάδος.

  4) Προσέξτε, εδώ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ. Μιλάμε για ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, διακρατικές σχέσεις και ΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.
  π.χ. ΚΑΝΕΝΑΣ Τούρκος (ή μη-Ελληνας ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ) δεν θα πιστέψει ποτέ την εξήγηση του κινήματος «ως ανεκδοτο», που επιχείρησες, ούτε καν ο πιο αντι-εθνικιστικής και καλοπροαίρετος – πίστεψέ με. Κι αυτό με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει κάποτε σε συκοφάντησή σας, ΣΑΝ ΣΥΝΟΛΟ.

  5) Πολλές φορές σας είπαν ΦΙΛΟΙ, όπως ο Νοσφεράτος , ο Doctor κι εγώ, ότι… ΗΔΗ το ποστ για τον λεγόμενο «χαφιεδισμό» του Κωστόπουλου είναι συκοφαντικό – αλλά και σας ΕΚΘΕΤΕΙ. Μπορεί πρόσκαιρα να σας έφερε (θάλεγα)… πονηρούς και ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΥΣ «φίλους» (από την ακροδεξιά – των οποίων τα μπλογκ ΜΑΛΛΟΝ δεν έχεις ΚΑΝ συνειδητοποιήσει ΠΟΣΟ πολλά είναι που σας ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ) αλλά αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ στο μπλογκ σας, κάποια στιγμή. Ε, αν αυτά σας τα είπαμε ΗΔΗ για τον τίτλο του ποστ σας, ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΟΠΗΜΑ είναι, το να έχει το ΙΔΙΟ το «Ποντιακό Κίνημα Ελλάδος» ένα motto αμιγώς ναζιστικό.

  Ξέρετε ποιός το εντόπισε πρώτος? Ο… Κωστόπουλος (όταν αναφέρθηκε στη χρήση του ίδιου συνθήματος σε άλλον χώρο, το χώρο της Βορείου Ηπείρου, από τους αλυτρωτιστές που πρόσκεινται στο ΛαΟΣ και τη Χρυσή Αυγή).
  Εσείς επιλέξατε να ρίξετε λάσπη στον Κωστόπουλο για ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ «χαφιεδισμό» (που έχει αναλυθεί πλήρως ο λόγος που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ έτσι)… αλλά τους χαφιέδες της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ακροδεξιάς ΜΕΣΑ στο Ποντιακό κίνημα επιλέγετε να τους αγνοείτε και να «το ρίχνετε στην πλάκα» ότι -ΤΑΧΑΜΟΥ- το ναζιστικό σύνθημα προήλθε από… ανέκδοτο.

  Ε, όχι ρε παιδιά, ΟΧΙ. ΔΕΝ ΒΟΣΚΟΥΜΕ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ εμείς οι… ΠΟΛΥ παλιοί του… διαδικτύου… 🙂

  Υ.Γ. Θάλεγα ότι είναι ευτυχής σύμπτωση το ότι… πρώτος εντόπισα εγώ το ναζιστικό σύνθημα στο δικό σας χώρο και όχι ο… Κωστόπουλος (που το εντόπισε ΑΛΛΟΥ)… Διότι αυτο σας δίνει ΧΡΟΝΟ να λάβετε ΜΕΤΡΑ. Και καλό είναι να καταλάβουμε ΟΛΟΙ πως η συκοφαντία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΗΘΕΙ. Σε αυτό το σύμπαν πυροδοτεί παρενέργειες, «κάρμα» που ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ. ΜΗΝ κατηγορήσετε κανέναν… Κωστόπουλο, αν αργότερα έρθουν οι προφανείς κακιές συνέπειες και ΜΗΝ τον ξαναπείτε «Χαφιέ»… Γιατί το σύμπαν προκαλεί συμπτώσεις απίστευτες, που θα σας φέρουν δεινά ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από «χαφιεδισμούς», ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

 21. Συγγνώμη omadeon που δεν μπόρεσα να μεταφέρω σωστά τη σκέψη. Το ανέκδοτο πάει στο ότι όλη η ιστορία με το “Ποντιακό Κίνημα Ελλάδος” είναι ανέκδοτο.

  Ο ποντιακός χώρος στην Ελλάδα έχει περιπου 450 συλλόγους που συγκροτούν δύο πανελλαδικές ομασπονδίες. Η μια έχει 350 συλλόγους και η άλλη περί τους 100. Υπάρχει και μια πολύ μικρότερη «παλιννοστούντων» από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

  Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπαρχει ούτε ένας σύλλογος που να ελέγχεται από την ακροδεξιά και να έχει αλυτρωτικές απόψεις. Έχουν γίνει μέχρι τώρα 6 Παγκόσμια Συνέδρια, έχουν εκδοθεί τα πρακτικά και δεν υπα΄ρχει ούτε ίχνος τέτοιων πραγμάτων που σεφοβίζουν.

  Φυσικά, με το δεδομένο ότι η Αριστερά κάνει σα να μήν υπα΄ρχει αυτός ο κοινωνικός χώρος και την εχθρική αντιμετώπιση κάποιων όπως ο Κωστόπουλος, μπορεί σε κάποια στιγμή να δούμε να διευρύνεται η επιρροή της Ακροδεξιάς. Η οποία αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

  Και πιστεύω, ούτε θα υπάρξει!

  Ο χώρος είναι αρκετά ώριμος. Η επιρροή από την Αριστερά και τους σοσιαλιστές είναι πολύ μεγάλη στα κριτήρια του κόσμου. Εξ’αλλου είμαστε και μεις εδώ! 8)

  Το πρόβλημα δεν είναι σ’ αυτούς, αλλά στην υπόλοιπη κοινωνία. Το πώς αντιμετωπίζει έναν υποτιθέμενο ομοεθνή πληθυσμό, που ένα μέρος του αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα τα προβλήματα μιας πραγματικής προσφυγιάς.

  Δηλαδή ο ρατσισμός, ο αποκλεισμός και η αλλοτρίωση μάλλον στον μη ποντιακό χώρο θα πρέπει να αναζητηθούν.

  ————
  Και δε «ρίξαμε λάσπη στον Κωστόπουλο». Όπως έγραψα και σε μας:

  «Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι ο “Ιός” δεν έχει κάνει σοβαρά πράγματα και έρευνες που ξεμπροστιάζουν τη δεξιά και τον εθνολαϊκισμό. Όμως πιστεύω βαθύτατα ότι στη δικιά μας ιστορία έχει δράσει προβοκατόρικα και έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Είναι αρνητής της Γενοκτονίας, και πρόσφερε τζάμπα και εις βάρος μας στους Τούρκους εθνικιστές ένα σύνολο επιχειρημάτων που θα πλήρωναν ακριβά για να βρουν οι ίδιοι.

  Το κείμενο για τη Γενοκτονία των Ποντίων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ένα τίποτα μπροστά σ’ αυτό του Κωστόπουλου. Τα είπαμε και παραπάνω: ο Κωστόπουλος τα κόβει και τα ράβει με τέτοιο τρόπο λες κι έχει πάρει παραγγελία από πριν.
  Για μας είναι ο δικός μας Ίρβινγκ, και ας μην το βλέπετε.

  Η ζημιά που έκανε δεν έχει γιατρειά. Γιατί ήδη την έκανε!

  Εμείς δεν του κάναμε και τίποτα. Διάβασαν 2.000 άτομα το κείμενο και κάτι έγινε; Το βιβλίο του έκανε σύμφωνα μ’ αυτά που μας λένε 4 εκδόσεις. Συγκρίνεται;

  Τέλος πάντων. Άστο ρε δάσκαλε! Εσύ που τόση ευαισθησία έχεις για ζητήματα καταπίεσης ανθρώπινων ομάδων και γενοκτονιών θα έπρεπε να μας καταλαβαίνεις περισσότερο και να ρίχνεις και συ κανα μπινελίκι… και όχι σε μένα.»

  Ομέρ

 22. Επίσης γράφεις:

  «… πρώτος εντόπισα εγώ το ναζιστικό σύνθημα στο δικό σας χώρο και όχι ο… Κωστόπουλος (που το εντόπισε ΑΛΛΟΥ)… Διότι αυτο σας δίνει ΧΡΟΝΟ να λάβετε ΜΕΤΡΑ….»

  Δεν υπάρχει «δικός μας χώρος». Εμείς δεν είμαστε μειονότητα εντός της Ελλάδας για να υπάρχει η τέτοιου τύπου κοινή ευθύνη. Αν κάνει μια μαλακία ο Χάρυ Κλύνν θα φταίμε όλοι; Και οι 450 σύλλογοι που δεν έχουν πάρει ιδέα τι παπαριές σκέφτεται κάποιος για να γεμίσει τις παραστασεις του;

  Όπως αφορά εμάς, αφορα και σένα και τον καθένα που ζει σ’ αυτόν τον τόπο και πρέπει να εμποδίσει το αυγό του φιδιού να εκκολαφθεί.

  Αν αντί να προσωποποιύμε τις ευθύνες λειτουργούμε με τη ναζιστική συλλογική ευθύνη, ε τότε ο φασισμός είναι μέσα μας! Δεν το λέω για σένα, αλλά για την περίπτωση ότι φταίει αυτό, και έτσι ο Κωστόπουλος οδηγήθηκε στο να απαξιώσει έναν ολόκληρο κοινωνικό χώρο

  Ομέρ

 23. Ομέρ,
  Οσον αφορά τα λάθη του Κωστόπουλου, όπως ξέρεις συμφωνούμε στο ότι είναι άδικος ή εθελοτυφλεί. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ΥΠΗΡΞΕ γενοκτονία των Ποντίων ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ πλέον. Τα είπαμε και στο άλλο ποστ, παρά το γεγονός ότι ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ διαφωνούν μαζί σου ως προς τον ΤΙΤΛΟ του ποστ, για τη λέξη «χαφιεδισμός», διότι συνέντευξη με πρωτοβουλία του Κωστόπουλου ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ δεν υπήρξε καν. Υπήρξε ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Ελληνα ανταποκριτή της Τουρκικής εφημερίδας σχετικά με τον Κωστόπουλο, στην οποία ο τελευταίος έδωσε τη συγκατάθεσή του. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να ΜΗ τη δώσει. Για φαντάσου π.χ. να αρνιόταν σε Ελληνα δημοσιογράφο, ανταποκριτή Ελλην. εφημερίδας στην Τουρκία, το δικαίωμα να αναφερθεί στη δουλειά του ο.. Τούρκος αντιεθνικιστής συγγραφέας Ταμέρ Ακσάμ!

  Ας αφήσουμε τον… μανιχαϊσμό που φαίνεται να διακατέχει τον Κωστόπουλο και την μανία του να βρίσκει παντού… εθνικιστές και ακροδεξιούς. Ας δούμε λίγο αυτό εδώ που είπες, ΠΡΑΚΤΙΚΑ:

  Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπαρχει ούτε ένας σύλλογος που να ελέγχεται από την ακροδεξιά και να έχει αλυτρωτικές απόψεις. Έχουν γίνει μέχρι τώρα 6 Παγκόσμια Συνέδρια, έχουν εκδοθεί τα πρακτικά και δεν υπα΄ρχει ούτε ίχνος τέτοιων πραγμάτων που σε φοβίζουν.

  ΜΑΚΑΡΙ. Δεν έχω καμμία ΑΜΕΣΗ γνώση των συνεδρίων και ΔΕΝ έχω KAMIA αμφιβολία για την ειλικρίνειά σου, όταν τα λες αυτά.

  Εχω όμως προσέξει π.χ. ΚΑΙ την επιστολή παραίτησης τού Πόντιου Γιώργου Γεωργιάδη από την ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης
  http://epontos.blogspot.com/2009/02/blog-post_9147.html
  …όπου αναφέρει μεταξύ άλλων τα ΕΞΗΣ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ:

  ….Με υπερηφάνεια δύναμαι να πω δημόσια ότι σε κάθε περίπτωση τίμησα την καταγωγή μου με εκατοντάδες τηλεοπτικά ρεπορτάζ, αποστολές στο εξωτερικό με αποκορύφωμα τις 3 ειδησεογραφικές καταγραφές στον Εύξεινο Πόντο, ιδιαιτέρως δε με αυτή των Μωμόγερων στη Λιβερά Ματσούκας.

  Η παράλληλη ενασχόλησή μου με τα κοινά των «οργανωμένων Ποντίων» υπήρξε ατυχής. Υπέπεσα σε ποταμό λαθών εξαιτίας της ευπιστίας και του αυθορμητισμού μου. Διέγνωσα αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ακατάληπτα δόγματα, νεποτισμούς, κομματοκρατία, δουλικότητες.

  Άρχισα να ανησυχώ όταν η με τόσο κόπο και αίμα δημιουργηθείσα επαγγελματική μου ανέλιξη εβλάπτετο σοβαρά από την παράλληλη ενασχόλησή μου με τον «οργανωμένο χώρο».
  Άρχισα να παρατηρώ ότι έβλαπτε επίσης σοβαρά και την οικογενειακή μου γαλήνη. Βάζω τελευταίο το θέμα της οικονομικής αιμορραγίας.

  Ανέχθηκα πολλά πράγματα. Όλοι μπορούσαν να κάνουν ακόμα και εγκλήματα προδοσίας αλλά το δικό μου μικρό ή μεγάλο λάθος μεγιστοποιείτο και τίθετο στο μικροσκόπιο. Σκεπτόμενος σταθερά και λογικά – αποφάσισα να κόψω την «παράλληλη σχέση». Να ηρεμήσουν και οι διώκτες μου, να ηρεμήσει και η οικογένεια μου.

  Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η διαπίστωση ότι θα έπρεπε λόγω κοινής φυλετικής καταγωγής να «υπερασπίζομαι – ανέχομαι» ανθρώπους οποίοι σε παλαιότερες εποχές θα ήταν Χίτες, ταγματασφαλίτες, Παοτζήδες, Γεωργαλάδες, Μανιαδάκηδες ότι πιο μαύρο και αντιδραστικό έχει εκβράσει η Άκρα Δεξιά από τον εμφύλιο και μετά. Αυτό, με συγχωρείτε, εγώ το εγγόνι ενός ΕΑΜΙΤΗ δεν μπορώ να το αποδεχθώ. Αγαπώ την πατρίδα μου όσο τη ζωή μου και το έχω αποδείξει, εξάλλου κανείς απ’ αυτούς τους λέοντες της Μαύρης Καταστολής και φασισμού δεν έχει πάει κάν στον Πόντο (!), όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα τους επιδοκιμάσω χάριν της όποιας «ΕΝΟΤΗΤΑΣ».

  Επιπλέον έχω πεισθεί ακράδαντα ότι το πολιτικό σύστημα γνωρίζει άριστα να κρατά αυτό το χώρο διηρημένο και αδύναμο, οπότε τζάμπα ο κόπος.

  Τιμώ και σέβομαι ανυπόκριτα κάθε αγνό πατριώτη που από το απλό μετερίζι του χωριού, της γειτονιάς, της πόλης αναπνέει Πόντο και ζει για Πόντο.

  Δεν ζει από τον Πόντο. Δεν βάζει την καρέκλα πάνω από τις βιασμένες ψυχές. Δεν βάζει το προσωπικό του πρόβλημα στο κέντρο της συνδιαλλαγής του με τους υπολοίπους. Εγώ θα συνεχίσω από το δικό μου πόστο το οποίο είναι γνωστό. Είναι αυτό που με απελευθερώνει και με οδηγεί μέχρι τα βουνά του Πόντου όπου λυτρώνομαι. Σε σας που παραμένετε τους «οργανωμενους ανοργανωτους παραγοντες» εύχομαι να κάνετε το μικρότερο Κακό. Γιατί για Καλό δεν μπορώ να μιλήσω. Με πνίγει η Δεξιά των «νομιμοφρόνων».

  Γιώργος Ι. Γεωργιάδης
  Δημοσιογράφος ΕΡΤ3

  Ε, νομίζω ότι αυτή η επιστολή καταδεικνύει ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ότι η ακροδεξιά διείσδυση σε Ποντιακές οργανώσεις είναι ΗΔΗ υπαρκτή και ΜΕΓΑΛΗ, αντίθετα με όσα πιστευεις καλοπροαίρετα και με ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ…

  Φυσικά, με το δεδομένο ότι η Αριστερά κάνει σα να μήν υπα΄ρχει αυτός ο κοινωνικός χώρος και την εχθρική αντιμετώπιση κάποιων όπως ο Κωστόπουλος, μπορεί σε κάποια στιγμή να δούμε να διευρύνεται η επιρροή της Ακροδεξιάς. Η οποία αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

  Μα… ΑΥΤΟΣ είναι ο λόγος που γίναμε ΦΙΛΟΙ του μπλογκ σας, ο Νοσφεράτος, ο Doctor, εγώ, και πολλοί άλλοι, ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ αριστεροί, διότι ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι (1) η γενοκτονία δεν μπορεί να κουκουλωθεί, ότι (2) ακόμη κι αν αναγνωρίστηκε ΕΝ ΜΕΡΕΙ π.χ. από το Κοινοβούλιο, επιβάλλεται να αναγνωριστεί περισσότερο και να διαλευκανθεί περισσότερο από ακόμη περισσότερους… και (3) είναι ΚΡΙΜΑ να χωθεί μέσα η Ακροδεξιά, που όμως είναι… ΠΟΛΥ πονηρή αλεπού και ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΧΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.

  Ε, ΔΕΝ τους κάνω τη χάρη να ταυτίζω ΟΛΟΥΣ τους Πόντιους μαζί της. Και για τον Κωστόπουλο, ελπίζω να… γέλασες με τις τελευταίες 2 παραγράφους του άλλου μου ποστ, όπου του «τη λέω» αρκετά σταράτα ΜΑΖΙ με μπόλικο χιούμορ νομίζω. Κολλημένος είναι άλλωστε, είδε τον Αδωνι Γεωργιάδη και τους… Εορτασμούς της 18ης Μαίου στα μπλογκ του, υπέρ των Ποντίων και… φοβήθηκε το παιντί… ! 🙂

 24. Υ.Γ. Για όποιον βιάζεται ή… βαριέται τα μπλα-μπλα μου, ΜΟΛΙΣ έφτιαξα «direct link» στα όσα… σούρω στον Κωστόπουλο, φανερά, αντρίκια και σταράτα… (ΚΑΙ με χιούμορ)
  https://omadeon.wordpress.com/2009/02/18/%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%84/##1

 25. Υ.Γ.2 Την πάτησα σαν… αρχάριος, ως φαίνεται. Το μπλογκ που αυτο-αποκαλείται «Ποντιακό Κίνημα Ελλάδος» είναι απλό ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ μπλογκ κάποιου. Δείτε τα υπόλοιπα στη συζήτηση ΕΔΩ:
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/01/23/23-1-2009/#comment-19323

  Υ.Γ.3 δηλαδή εσείς οι Πόντιοι… είστε ΕΞΑΙΡΕΣΗ στη μεγάλη άνοδο και διείσδυση παντού της Ακροδεξιάς με «πατριωτικό» και με «αντι-νεοταξικό» προσωπείο? ΟΧΙ βέβαια. Αντίθετα θεωρείστε… ελπιδοφόρο κίνημα ΚΑΙ γι’ αυτούς. Εχουν ΞΕΣΑΛΩΣΕΙ παντού. Π.χ. σήμερα (αν και σπάνια διαβάζω άλλα μπλογκ αυτές τις μέρες, πλην του δικού σας και 2-3 άλλων) θέλησα να δω το… νέο νούμερο 1 ποστ στη WordPress. Μπήκα λοιπόν… εδώ
  http://amantomatimou.wordpress.com/2009/02/17/
  Κι έγραψα το εξής σχόλιο (που τελικά ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ εντελώς)… σε ένα ποστ το οποίο επέρριπτε ευθύνες στην «Ε» επειδή αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο ναρκομανή (που λιντσαρίστηκε από πλήθος όταν επιχείρησε να κλέψει μια τσάντα) με τη λέξη «λιντσάρισμα» η οποία…. (κατά τον μπλόγκερ αυτό) αποσκοπούσε προφανώς να… εκθέσει την Ελλάδα «δημιουργώντας εντυπώσεις» (ΤΟΣΟ ηλίθιος είναι):

  Σας βρήκα μέσω της λίστας των “top posts” της WordPress. Διαπιστώνω, ατυχώς, ότι… ΔΙΥΛΙΖΕΤΕ ΚΩΝΩΠΕΣ και ΚΑΤΑΠΙΝΕΤΕ ΚΑΜΗΛΟΥΣ. Πιάνεστε από ορισμούς ΛΕΞΕΩΝ για να κάνετε… ΤΙ? Να αθωώσετε ΠΛΗΘΗ, πλήθη για τα οποία ΦΟΒΑΣΤΕ ότι “θα δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις” από μια εφημερίδα.

  Ε, λοιπόν, διάβασα τις επισημάνσεις του Κωστή και συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

  Μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελευθεροτυπία για ένα σωρό άλλα θέματα. ΟΧΙ όμως για το γεγονός ότι προσπαθεί να ΞΥΠΝΗΣΕΙ τις συνειδήσεις αναγνωστών ώστε να γίνουν περισσότερο προσεκτικοί σε πράξεις που ΔΕΝ τιμούν τα πλήθη που τις κάνουν.

  Για σας όμως, η υπεράσπιση του ΠΛΗΘΟΥΣ, κοινώς του απλού ΟΧΛΟΥ, που λυντσάρει ή “ρίχνει βρωμόξυλο” σε κάποιον, ΧΩΡΙΣ καν να βλέπει τα χάλια του (που ήταν σχεδόν ετοιμοθάνατος, ΑΝ πιστέψουμε ορισμένες επίσημες αναφορές)… η υπέράσπιση λοιπόν του ΟΧΛΟΥ, είναι κάτι που θεωρείτε ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ λες και πρόκεται να… λερωθεί η υπόληψη ολόκληρης χώρας, άσχετα αν η χώρα αυτή ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ βρίσκεται στον ΠΑΤΟ των διεθνών συγκρίσεων με ΑΛΛΕΣ ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. (Διότι εκτός Ε.Ε. ασφαλώς και υπερέχουμε ΠΟΛΥ, π.χ. συγκριτικά με την Τουρκία).

  Προφανώς κάνει καλό να ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ τον ΟΧΛΟ, να τον ταυτίζουμε με το λαό και να…. ΛΥΝΤΣΑΡΟΥΜΕ όσους προσπαθούν να τον ξυπνήσουν λιγάκι, ΜΠΑΣ και γίνει καλύτερος, λίγο πάνω από το επίπεδο του απλού όχλου.

  Συγχαρητήρια λοιπόν στον ΟΧΛΟ που δέρνει τους κακούς, και ΜΟΜΦΗ στην όποια εφημερίδα κάνει τον ΟΧΛΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ λίγο πιο πολύ.

  Ο Οχλος είναι λοιπόν αθώος.

  Πρέπει να νιώθετε ΕΘΝΙΚΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ. Μπράβο σας…

  εεεε ΤΙ ΝΑ ΠΩ, ΤΙ ΝΑ ΠΩ, που έζησα 20 χρόνια στο εξωτερικό και βλέπω τα ΧΑΛΙΑ της χώρας μου και ΛΥΠΑΜΑΙ τώρα….

  ΠΟΙΑ “δημιουργία εντυπώσεων” και μ….???
  από omadeon Φεβρουαρίου 18, 2009 at 8:14 μμ
  Το σχόλιό σας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή

  Εντάξει? Δείτε τώρα την…. «Ευφυή» Απάντηση, του Ελληνάρα αυτού «νούμερο ένα» της Γουόρντ-πρες, αφού βεβαίως -πρώτα- πέταξε το προηγούμενο σχόλιο ΕΝΤΕΛΩΣ στα σκουπίδια. Είπε κάτι που δείχνει το ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΛΑΣΠΗΣ κατά του… Κωστόπουλου, με τον οποίο πλέον ΑΜΕΣΩΣ μας τσουβαλιάζουν ορισμένοι:

  Προς τον νέο “Κούγια” των Ιών (ξέρεις εσύ ποιός είσαι) :
  Ευχαριστούμε για comment. Άντε τώρα να πάρεις και εσύ το μεροκάματό σου (ξέρεις εσύ από που).
  από amantomatimou Φεβρουαρίου 18, 2009 at 9:43 μμ

  Ε, του άφησα (τότε) το εξής ΤΕΛΙΚΟ σχόλιο, ΟΛΟ «δικό του»:

  Κι εσύ πήγαινε να πάρεις την ΑΜΟΙΒΗ σου, βρωμιάρη και βρωμόστομε πράκτορα του ΛΑΟΣ, ψευταράκο και συκοφάντη.

  Να προσέχεις μόνο ΤΙ ΚΟΒΕΙΣ και ΤΙ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙΣ γιατί θα σούρθει κάποια μέρα -ίσως- ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΑ σε ΠΟΣΤ.

  ΟΧΛΟ-γλύφτη και ΛΑΟτζίκο…
  από omadeon Φεβρουαρίου 19, 2009 at 12:29 πμ
  Το σχόλιό σας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή

  Και μετά μας λες εσύ απορείς, φίλε Ομέρ, ΓΙΑΤΙ ανησυχούμε με τον θόρυβο γύρω από τον «Ιό» και με τον Κωστόπουλο. με τις ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΛΑΣΠΗΣ κατά του Κωστόπουλου (χώρια τα λάθη του)…

  Ε, ο νέος κανόνας είναι πλέον ΑΠΛΟΣ: ΟΠΟΙΟΣ βρίζει τους «Ιούς» και μετά ταυτίζει και άλλους μαζί τους, ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ, τώρα πια…

  Υ.Γ.4 επειδή αυτό το φασιστοειδές υποκείμενο φέρθηκε ΒΑΝΑΥΣΑ στη δική μου ελευθερία έκφρασης,
  1) του ΚΟΒΩ ΗΔΗ, από τώρα, την δική του ελευθερία να εκφράζεται ΕΔΩ, σε αυτό το μπλογκ, ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ
  2) τον βάζω σε ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ φασιστικών μπλογκ
  3) όταν βρω χρόνο θα γίνει
  ειδικό ποστ για τις αρρωστημένες ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ του, που έγιναν και νούμερο 1 στη WordPress των… ηλιθίων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s