Το παρατεταμένο Χειμερινό Κολύμπι και η… Trance! (Prolonged Winter Swimming – and Chicane’s «Saltwater» )

Private collection
Image via Wikipedia
Σήμερα τόριξα… λίγω έξω:  Δεν πήγα στην παραλία μόνο για χειμερινό κολύμπι, αλλά και για.. χειμερινή ηλιοθεραπεία! 🙂 Ανακάλυψα λοιπόν ότι είναι ιδιαίτερα θετική η εμπειρία της παρατεταμένης παραμονής στην παραλία το χειμώνα. Είναι πολύ ενδιαφέρον, ακόμη και από επιστημονική άποψη: H επιστήμη  μάλλον δεν έχει ακόμη πλήρη γνώση των θετικών επιδράσεων της χειμερινής κολύμβησης, ενώ όσα νιώθουμε (εμείς οι χειμερινοί) είναι απολύτως πραγματικές αισθήσεις, όχι φαντασιώσεις ή παραισθήσεις. Π.χ. νιώθουμε (και είμαστε) πολύ περισσότερο «προσγειωμένοι» (αν και «γειωμένοι» είναι η σωστότερη λέξη) από τον μέσο άνθρωπο. Ταυτόχρονα όμως (κι αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται αντιφατικό) τείνουμε να είμαστε και πολύ περισσότερο… απογειωμένοι, ή -τολμώ να πω- «φευγάτοι»! 🙂 Στο μεταξύ, ο «Εμπειριακός Πυρήνας» της χειμερινής κολύμβησης αποτελεί κάτι μυστηριώδες, που (τόχω ξαναπεί) αποτελεί «natural high» χωρίς την παραμικρή χημική ουσία (αν εξαιρέσουμε τα χιλιάδες χημικά συστατικά της θάλασσας, τα περισσότερα ανεξερεύνητα ακόμη στις ευεργετικές επιδράσεις τους).
 • Συνήθως (εδώ και 12 χρόνια) πηγαίνω στην παραλία μόνο για λίγη ώρα, για 2 ή 3 ολιγόλεπτης διάρκειας βουτιές, σκουπίζομαι με πετσέτα γρήγορα-γρήγορα και φεύγω. Σήμερα όμως, αποφάσισα να κάτσω πολύ περισσότερη ώρα στην παραλία.
Στην παραλία σήμερα ήταν ένα σωρό άνθρωποι, με… παλτά και μπουφάν, οικογένειες μαζί με τα παιδάκια τους, που πετούσαν… χαρταετούς (ανυπόμονοι για την Καθαρή Δευτέρα). Ανέκαθεν (από μικρό παιδί) θεωρούσα το έθιμο αυτό… ολότελα ΗΛΙΘΙΟ.
 • – Γιατί να πετάνε χαρταετούς μόνο… μία μέρα όλο το χρόνο;
Ε, ΑΝ πραγματικά γουστάρουν να πετάνε χαρταετούς, ας αναπτύξουν σωστά το χόμπυ, ας τους πετάνε πιο συχνά. Αν -πάλι- τους πετάνε μόνο μια μέρα κάθε χρόνο, την επονομαζόμενη «Καθαρή Δευτέρα», τότε… σε ΤΙ αποσκοπεί και ΤΙ τους ωφελεί να κάνουν αυτή τη βλακεία τόσο πολύ… ερασιτεχνικά, ώστε να καταντάει μια σκέτη αηδία, μια ακόμη «παράδοση» χωρίς κανένα απολύτως νόημα, πια…
Ενυγουαίη…
Υπήρχε όμως κι ένας άλλος χειμερινός κολυμβητής στην ίδια παραλία, ένας μεσήλικας απροσδιορίστου ηλικίας (από 50+ μέχρι 60+ χρονών) που ήταν εκεί αρκετή ώρα  κάνοντας γυμναστική και βάδην, ενώ πολύ σπάνια βουτούσε. Το σώμα του ήταν ελάχιστα χειρότερο από εκείνο του… Σάκη Ρουβά(!) ενώ… αν σταματούσε να γυμνάζεται για 2-3 χρόνια ο Σάκης, θάκανε ίσως σώμα… σακκί (χεχε),  πολύ χειρότερο από αυτού του τύπου. Πρόσεξα λοιπόν κάτι που είχα ξαναδεί πολλές φορές, σε βετεράνους χειμερινούς και χειμερινές:
 • -Την τάση να μη φεύγει κανείς, αλλά να παραμένει στην παραλία, κάνοντας ασκήσεις και βόλτες πέρα-δώθε. Αυτό σκληραγωγεί το σώμα ακόμη περισσότερο, το θωρακίζει απέναντι στο κρύο , αλλά… σχεδόν ποτέ -μέχρι τώρα- δεν αποφάσισα να θυσιάσω τον απαιτούμενο χρόνο, για κάτι τέτοιο.

Μερικοί φανατικοί χειμερινοί κάθονται στις παραλίες όλη μέρα. Ε, μια μέρα ολόκληρη στην παραλία δεν μπορεί να συμπίπτει και με… εργάσιμη μέρα, βέβαια. Για μας τους προγραμματιστές (ή άτομα απασχολούμενα σε άλλες εντατικές δουλειές) μια τέτοια θυσία χρόνου μας φαίνεται σαν απώλεια ή σπατάλη. Ετσι, τα τελευταία δώδεκα χρόνια  συνδύαζα το χειμερινό κολύμπι με… δουλειά (πριν- και μετά-). Σήμερα όμως αποφάσισα να σπαταλήσω περισσότερο χρόνο. Και η ευχαρίστηση ήταν πολλαπλάσια…

underwater_woman2

O βασικός μηχανισμός της ευεργετικής εξοικείωσης του σώματος με την κρύα θάλασσα (και το κρύο γενικότερα) ξεκινάει από την κυκλοφορία του αίματος και τη σωστή αναπνοή. Αν επιχειρήσετε να καταδυθείτε σε κρύα θάλασσα χωρίς ταυτόχρονα να αρχίσετε και να αναπνέετε με σωστότερο τρόπο (με «κοιλιακή» αναπνοή όπως τη λένε) θα ανακαλύψετε πως αυτό είναι δυσάρεστο, δύσκολο ή…. σχεδόν ακατόρθωτο. Κι αυτό γιατί ο οργανισμός  έχει μια φυσική και αυτόματη (σχεδόν) ανάγκη να οξυγονωθεί καλύτερα για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, όταν έρχεται σε επαφή με το κρύο της θάλασσας (ένα κρυο που σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνητό). Γιατί «τεχνητό»; -Γιατί το κρύο της θάλασσας (δηλαδή η αίσθηση του κρύου της) δεν είναι ανεξάρτητο από την κυκλοφορία του αίματος.

Ως γνωστόν, το νερό είναι καλός αγωγός θερμότητας, πράμα που σημαίνει ότι η επαφή με το νερό μας δίνει αμέσως μια αίσθηση απώλειας θερμότητας. Ομως αυτό είναι και (σε μεγάλο βαθμό) υποκειμενικό. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι -αρχικά- η κυκλοφορία του αίματος δεν γίνεται «σωστά».

Κάθε πρώτη επαφή με το κρύο νερό προκαλεί  αμέσως στον οργανισμό  την ανάγκη για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Η ίδια η χειμερινή κολύμβηση δηλαδή, δεν είναι καν εφικτή χωρίς μια (αισθητά) σωστότερη αναπνοή, που τείνει προς τη λεγόμενη «κοιλιακού τύπου αναπνοή», κι αυτό το φαινόμενο εντείνεται, όσο περισσότερο κάτσουμε στην παραλία, ή όσες περισσότερες επιπλέον καταδύσεις κάνουμε μετά την πρώτη κατάδυση της ημέρας. Αν αφήσουμε το νερό στο σώμα να εξατμιστεί, μετά από κάθε βουτιά (με ελάχιστο μόνο σκούπισμα – κεφαλιού και πλάτης κυρίως) τότε…  το σώμα θα συνηθίσει το κρύο, αφού η κυκλοφορία του αίματος θα έχει -στο μεταξύ- βελτιωθεί πολύ, αυτομάτως.

Τώρα βέβαια… πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε ειδικούς, τόσο της κλασσικής όσο και της «εναλλακτικής» ιατρικής, για να μάθουν τον τρόπο να αναπνέουν σωστότερα. Μερικές φορές τα καταφέρνουν, άλλες φορές όμως όχι (ή και το… ξεχνάνε)! Αντί όμως…. να αυτο-εξαναγκάζεται κανείς να «θυμάται το σωστό τρόπο αναπνοής», είναι ευκολότερο -νομίζω- να αφεθεί στην αυτόματη και αυθόρμητη εκμάθηση ενός σωστότερου τρόπου αναπνοής, κάθε φορά που βουτάει στη θάλασσα το χειμώνααν επιδοθεί στο άθλημα…

Εδώ, ισχύει μια λιγόλογη ρήση του μεγάλου Οδυσσέα Ελύτη: «Το σώμα ξέρει«, είχε γράψει (αν θυμάμαι καλά) στο «Τρία Ποιήματα με Σημαία Ευκαιρίας» (αν όχιθα το διορθώσω μετά). Αυτές οι τρεις λέξεις τα λένε όλα:

 • «Το σώμα ξέρει«, αλλά… συνήθως δεν ξέρουμε εμείς, πως να το… αφήσουμε να μας διδάξει όσα ήδη ξέρει.

 • Δηλαδή το σώμα  «μιλάει», μας μεταδίδει συνέχεια την αυθόρμητη γνώση και σοφία του, αλλά συνήθως δεν το ακούμε, δεν το προσέχουμε καν…

Ο τεχνητός (και συνήθως αρρωστημένος) τρόπος που ζούμε (εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια) εντείνει αυτή την αποκοπή (του πολιτισμού) μας από το σώμα. Ετσι προκαλείται ένα αέναο χαράμισμα της σοφίας του σώματος, με ολέθριες συνέπειες στην υγεία: – Μας χτυπάνε κι ένα σωρό ασθένειες, μετά! Ε, βέβαια: «ΟΛΑ εδώ πληρώνονται» – όπου το «εδώ» είναι το ίδιο μας το σώμα!

Επιπλέον, σήμερα πρόσεξα κάτι άλλο, που… το καταθέτω σαν στοιχείο, για τους «ειδικούς» (γιατρούς και βιολόγους) μπας και βρούν μια καλύτερη εξήγηση. Θα μιλήσω υποκειμενικά, αλλά -το τονίζω πάλι- η εμπειρία ήταν «αντικειμενικό γεγονός», όχι ψευδαίσθηση ή παραίσθηση:

Λοιπόν, μετά τη δεύτερη κατάδυση σήμερα (περίπου 8 λεπτών), βγαίνοντας στην παραλία άρχισα να κρυώνω. Κρύωναν τα χέρια κυρίως, τα μπράτσα, οι κλειδώσεις, οι παλάμες… Αποφάσισα όμως να μην τριφτώ γρήγορα με την πετσέτα, να μη ντυθώ και να φύγω (όπως κάνω συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις). Αντί αυτού το πάλεψα, κάνοντας κάποιες ασκήσεις γυμναστικής. Εστιάζοντας όλη την προσοχή στα σημεία που κρύωναν και κουνώντας τα, σε όσο το δυνατόν πιο πολλές κατευθύνσεις «βαθμούς ελευθερίας» όπως λένε στη Φυσική). Επίσης, αφήνοντας τον ήλιο να δει αυτά τα σημεία, με στροφή της κατάλληλης πλευράς του σώματος προς τον ήλιο, κάθε φορά, διαδοχικά…

Σε λίγο, άρχισε να υποχωρεί η «αίσθηση του κρύου», η οποία έμοιαζε με κούραση:  Εμοιαζε είτε με την έντονη κούραση που προέρχεται από πολλή γυμναστική, είτε με το… αντίθετο, την πρόωρη εκείνη κούραση που οφείλεται σε ανεπάρκεια άσκησης. Τα χέρια μου… εκλιπαρούσαν για τη ζεστασιά ενός ρούχου (ή του… καλοριφέρ του αυτοκινήτου που είχα παρκάρει δίπλα).

Στο παρελθόν, όποτε είχα νιώσει αυτό το (σχετικά σπάνιο) «σωματικό σήμα κινδύνου»  έπαιρνα προφανή μέτρα προφύλαξης: -Σκούπισμα, ντύσιμο και φευγιό (με το καλοριφέρ του αυτοκινήτου αναμμένο). Σήμερα όμως αναρρωτήθηκα: -Μήπως το σώμα δεν μετέδιδε τα σωστά μηνύματα,  επηρεασμένο καθώς ήταν από την υπόλοιπη ζωή (εκτός θαλάσσης);

…Ε, η απάντηση ήταν μάλλον ναι, γιατί μετά από ελάχιστα λεπτά άσκησης, όχι μόνο είχε φύγει η αίσθηση του κρύου αλλά είχε έρθει κι ένα ζεστό «εσωτερικό ρεύμα», που πήγαινε στα σημεία που κρύωναν και τα ανακούφιζε. Κατάλαβα ότι μέσω της ολιγόλεπτης άσκησης (και της έκθεσης στον ήλιο) είχε προετοιμαστεί και πάλι το σώμα, για μία ακόμη κατάδυση. Οπότε, ξαναβούτηξα σε μια θάλασσα… που μου φάνηκε (τώρα πια) καλοκαιρινή! 🙂

Δεν ξέρω αρκετή βιολογία, ώστε να εξηγήσω επαρκώς αυτή την εμπειρία. Ξέρω όμως ότι η συνολική ευεξία ανέβηκε αυτομάτως στα ύψη, μετά από όλα αυτά. Η αίσθηση της ανανέωσης παντού στο σώμα είναι αυξημένη μονίμως, σήμερα, από τότε. Τόσο πολύ, μάλιστα, ώστε μούρθε διάθεση και για… χορό! 🙂

Οπότε, προετοιμαζόμενος (εξάλλου) καλύτερα και για αποψινό αποκριάτικο πάρτυ, τελειώνω το ποστ με ολίγη… πολυδιάστατη και «ανεβαστική» διαχρονική μουσική Trance – σε ΠΟΛΛΑ διαφορετικά remix:

 • (Προσοχή: ΑΝ κάποιο από αυτά τα video κατεβεί, ειδοποιήστε με στα σχόλια για να το αποκαταστήσω, αν μπορώ…)


Chicane – saltwater (original)


Chicane – Salt Water 2008 ( Adam K Remix )


MINISTRY OF SOUND – SALT WATER.


Saltwater (Thrillseekers Remix) HQ!!!


Chicane – Saltwater [Tomski Vs. Disco Citizens Remix]


Chicane – Offshore & Lazy (Ambient)


Saltwater – The Legacy (Alphazone Remix) [DJ Tiesto in Concert 2003]

Reblog this post [with Zemanta]

27 comments

 1. Το αν τα πάμε καλά σαν λαός, ή όχι, δε νομίζω ότι οφείλεται στο μέσο όρο ευφυίας, αλλά στα ιδιαίτερα γνωρίσματά μας (που κάθε λαός έχει). Τώρα για το πόσο ηλίθιο είναι να μετράμε και να κρίνουμε κάποιον με βάσει το δείκτη IQ, παραθέτω κάποια άρθρα γι’ αυτά τα τεστ και για τα είδη ευφυίας.

  http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=813
  http://www.fa3.gr/arthra/16_Intelligence.htm

 2. Omadeon:
  Στό κρύο περιβάλον, οι μεσοπλεύριοι μύες, συσπώνται μόνιμα (αντί να συσπώνται κατά την εισπνοή καί να χαλαρώνουν κατά την εκπνοή) ελαττώνοντας τήν διατασιμότητα τού θωρακικού τοιχώματος.
  Ετσι, αντί να βοηθούν, γίνονται τροχοπέδη στό εργο της αναπνοής
  Τό διάφραγμα όμως, πού βρίσκεται στό εσωτερικό τού σώματος, σχετικά προστατευμένο απο τό ψυχρό περιβάλλον, αναλαμβάνει ως εφεδρία τό μηχανικό έργο τής έκτυξης τού θωρακικού κλωβού.΄

  Τήν δεύτερη φορά κρύωσες, διότι η εξάτμιση τού νερού της επιφάνειας τού σώματος σου, (όταν βγήκες έξω από τό νερό), χαμήλωσε ακόμα περισσότερο την θερμοκρασία τής επιφάνειας τού σώματός σου. Η απώλεια θερμότητας ήταν πιό έντονη στά σημεία τού σώματος πού έχουν μεγάλη επιφάνεια σέ σχέση μέ την θερμοχωρητικότητά τους (άκρα).
  Η απότομη περαιτέρω ψύξη (λόγω της εξάτμισης) τού δέρματός σου, προκάλεσε σύσπαση τών αγγείων τού δέρματος. (αυτό ,τελεολογικά, προστατεύει από περαιτέρω θανατηφόρα απώλέια θερμότητας, καθώς ανακατανέμει τό αίμα πρός τό εσωτερικό τού σώματος απομακρύνοντάς το απο την επιφάνεια).
  Αυτή όμως η σύσπαση τών αγγείων του δέρματος εντείνει την υποκειμενική αίσθηση τού ψύχους, ακόμα περισσότερο απο όσο θά οφείλονταν μόνο στην πτώση της θερμοκρασίας λογω της εξάτμισης.
  Οταν άρχισες να τρέχεις, παράχθηκε θερμότητα στούς συσπόμενους μύες. Η περιφερική αγγειοδιαστολή πού σημβαίνει κατά την άσκηση, μετέφερε αίμα στό δέρμα σου καί τό ζέστανε.
  Αλλοτε, ζέσταινες τό σώμα σου μέ θερμότητα πόυ έπαιρνες από τό καλοριφέρ τού αυτοκινήτου, απ έξω δηλαδή.
  Τώρα ζεστάθηκες μέ θερμότητα πού παρήγαγαν οι καυσεις στούς μύες σου κατα την άθληση στην παραλία.
  Αισθάνθηκες ευφορία διότι κατά την σωματική άσκηση παράγονται τα ενδογενή οπιοειδή (ενδορφίνες καί ουσία Υ). Εξελικτικά αυτό έχει κάποια χρησιμότητα. Επιβραβεύεται ο σωματικά εργαζόμενος..
  Ενας λόγος πού θερίζει η καταθλιψη στίς μέρες μας, επί καθεστώτος καθιστικής ζωής, είναι η έλειψη παραγωγής ενδογενών ευφορικών.

 3. @Vripol
  WOW!!!!!!!!!

  Τέτοια απάντηση, ειλικρινά δεν την περίμενα, ΤΟΣΟ χρήσιμη και τόσο κατατοπιστική. Επίσης τείνει να επιβεβαιώνει την εμπειρία.

  Πραγματικα φίλτατε, νομίζω ότι… κολυμπάω πια σχεδόν μόνιμα μέσα σε ενδορφίνες. Εννοώ… μετά ΚΑΙ τη σημ ερινή μέρα, που πήγα πάλι για μπάνιο, κάνοντας αρκετά χιλιόμετρα κολύμπι αυτή τη φορά. Νιώθω έκτοτε μια συνεχή ευεξία. Κάτι μάλλον έκανε «κλικ» στον οργανισμό μου και είναι σαν να ανοίχτηκαν παραπάνω αισθήσεις ή διαστάσεις. Κοινό βέβαια γνώρισμα της χειμερινής κολύμπησης τέτοιες αισθήσεις…
  Θα επανέλθω. Ας απαντήσω όμως πρώτα στον παραπονεμένο φίλο του σχολίου «Αν».

  @Αν
  Αγαπητέ «Αν»….
  ΑΝ ήμουν (φερ ειπείν) Εγγλέζος κι έλεγα τα ίδια πράματα για το I.Q. των Ελλήνων (που το χλεύασα κανονικότατα και ΕΝ ΠΛΗΡΕΙ γνώσει της αφόρητης έως και σουρρεαλιστικου τύπου υπερβολής στην έκφραση που χρησιμοποίησα) τότε… θα… μου θύμωνα πολύ. Γενικά ΔΕΝ θα θεωρούσα ΚΑΘΟΛΟΥ ευγενικά, ούτε καν ανεκτά, τέτοια σχόλια. Ομως… τη χώρα μας φίλε μου, δηλαδή -σαν να λέμε- την αδελφή μας ή τη μάνα μας, την περιπαίζουμε και ενίοτε τη χλευάζουμε άμα λάχει, δίχως να παρεξηγεί. Διότι διαθέτομεν ΠΡΟΝΟΜΙΟΝ, προνόμιον μάλιστα ΙΕΡΟΝ, εκείνον του… (συλλογικού) αυτοχλευασμού. Φαντάσου τώρα να τα ψέλνει κανείς κανονικά στη γυναίκα του και να έρχεσαι εσύ (ο ξένος) μετά να πάρεις το μέρος της. (ή του μέρος ΤΟΥ)… Ε, δεν θα του ρίξεις κι αυτουνού (που σε ψέγει γιατί της τάψαλες) κάνα μπινελίκι?. «ΤΙ ΘΕΣ και ανακατεύεσαι ρε Κωλοεγγλέζε όταν εγώ περιπαίζω (ή ακόμη και βρίζω) τη ΔΙΚΗ ΜΟΥ χώρα, τη ΔΙΚΗ μου γυνή ή αδελφή, τη δική μου φάρα, ή τη δική μου Σαγιονάρα?» (θα του έλεγα)…

  Ο ανήκον εις έθνος τι, ΔΥΝΑΤΑΙ ασφαλώς να το χαρακτηρίζει ηλίθιον, εμμέσως πλην σαφώς υπονοών πως είναι… πιότερο νοήμον ον, ο ίδιος, από το έθνος γενικως, τοιουτοτρόπως… ευλογών και τα γένια του, άμα λάχει, ενώ σφύζει αβρότητος μη-εθνικιστικής και απέναντι σε ΑΛΛΟΥΣ λαούς, που τους καταλαμβάνει ΤΡΟΜΟΣ ΙΕΡΟΣ, δέος εκ θεών, μπροστά σε αυτό τον… ασύστολο συλλογικό αυτοχλευασμό. Διότι… ΑΛΛΟ φαινόμενον είναι Εβραίος τις να υβρίζει τους ιδικούς του ανθρώπους ως «κωλοΕβραίους» (μπερδεύοντας και αχρηστεύοντας αντισημίτες) και ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΟ φαινόμενον εσύ ή εγώ να πούμε «ρε τους ΚωλοΕβραίους»… (ουσιαστικά κάτι ρατσιστικό).
  Ο νοών νοείτω!…

  Αν παρόλ’ αυτά δεν με κατανόησες, με συγχωρείς δηλαδή… -Εγώ ΓΙΑΤΙ θα πρέπει να κατανοήσω τους ΤΟΝΟΥΣ της ηλιθιότητας που μαστίζει τον τόπον μας, ΓΙΑΤΙ θα πρέπει να τους ανεχτώ ή και να τους αρνηθώ, τη στιγμή που (καλώς ή κακώς) ζω κι εγώ εδώ? Π.χ. σήμερα πήγα πάλι για μπάνιο στη θάλασσα και… μάζεψα ΔΥΟ χαρταετούς που κάποιοι ΗΛΙΘΙΟΙ πετούσαν από τα… βράχια, ΧΩΡΙΣ καν να τους περάσει από το μυαλό ο κίνδυνος να πέσουν οι χαρταετοί στη θάλασσα. Εμ, …ΑΝ δεν ήταν ηλίθιοι, μπορεί και να ήσαν ΚΑΙ αυτοί (οι χαρταετο-πεταχτές) χειμερινοί κολυμβητές. Οπότε… ναι μεν θα είχαν γλυτώσει κι οι 2 χαρταετοί το χαμό, πλην όμως και οι ίδιοι (άνθρωποι) θα είχαν ΠΙΟ σοβαρά, ή ΠΙΟ υγιεινά πράματα να κάνουν, τέτοια ωραία μέρα, χαρά θεών, από το να… αμολάνε ένα ΗΛΙΘΙΟ άψυχο κατασκεύασμα εκ χάρτου και βεργών, μια και μοναδική μέρα κάθε χρόνο (καλά, ε, ΤΟΤΕ τους πιάνει?)…

  Ε, ναι. Θα είχαν πιο σοβαρά και πιο υγιεινά πράματα να κάνουν αντί να παριστάνουν τον… λαχανοντολμά με τόσα πουλόβερ και τόσα παλτά… όπως π.χ. καμμιά βουτιά να βρούν την υγειά τους κι αυτοί άμα λάχει (και να πάρει και ο εγκέφαλος έξτρα στροφές).
  (και μια που είπα «έξτρα στροφές»…)
  Ο Βριπολίδης δεν ξέρω, μπορεί νάναι και γιατρός ο ίδιος. Ας μας πει, με το υψηλό επίπεδο της προηγούμενης ανάλυσής του, λοιπόν, ΠΟΙΕΣ οι ευεργετικές επιπτώσεις π.χ. στη πιο καλή οξυγόνωση ΚΑΙ του εγκεφάλου από το χειμερινό κολύμπι. Προσωπικά νιώθω και απίστευτη διαύγεια σήμερα. Απόδειξη… ΟΥΤΕ καν σου «την έπεσα», φίλε «ΑΝ»! 🙂

 4. @Omadeon

  Εγώ δε σχολίασα την κριτική σου στους έλληνες, αλλά την κριτική με βάση το IQ. Οπότε δεν απάντησες επί της ουσίας.

  Σε σχέση με τους χαρταετούς και ότι τους πετούσαν δίπλα ση θάλασσα… εσύ σαν παιδί έπαιζες με τα παιχνίδια σου σε αποστειρωμένο περιβάλλον, μη και τυχόν χαλάσουν;

  Οι πολλές ενδορφίνες που κατάκλυσαν τον οργανισμό σου, φαίνεται ότι σε «έφτιαξαν» ιδιαίτερα… 🙂

 5. @Αν
  ΑΝ… θέλουμε να μιλήσουμε ΣΟΒΑΡΑ περί I.Q. θαρρώ πως οι επιρροές του περιβάλλοντος είναι ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ από τα γονίδια. Βασικό αυτό…

  Π.χ. σε συγκριτικές μελέτες που έκαναν (ρατσιστές?) ανάμεσα σε λευκά και μαύρα παιδιά, στην ΑΡΧΗ βρήκαν ότι τα λευκά παιδιά ήταν πιο έξυπνα, μέχρι τη στιγμή που… κάποιος ανακάλυψε ότι τα λευκά παιδάκια ανήκαν σε πιο εύπορες και (επομένως) ΜΟΡΦΩΜΕΝΕΣ οικογένειες, ενώ τα μαύρα σε φτωχές χωρίς μόρφωση. Οταν επανέλαβαν άλλοι την έρευνα, συγκρίνοντας αυτή τη φορά ΙΔΙΟΥ επιπέδου παιδιά, ο μέσος όρος ελάχιστα διέφερε, τελικά. Αυτό το είχα διαβάσει επανειλλημένα πριν πολλά χρόνια. Δεν δηλώνω και ειδικός, αλλά είχε διασταυρωθεί τότε η πληροφορία. Πιο πρόσφατα όμως… έγιναν πιο εκτενείς έρευνες, οπότε έγινε γνωστό σχετικά πρόσφατα το αποτέλεσμα ότι (σε μεγάλα δείγματα ίδιας σύστασης από άποψη μόρφωσης κλπ – που αντικατοπτρίζουν σφαιρικά ολόκληρους πληθυσμούς) οι μεν Κινέζοι ΕΙΝΑΙ οι εξυπνότεροι άνθρωποι σήμερα, οι δε Δυτικοί έχουν αισθητά χαμηλότερη ευφυία, με τους Ελληνες να είναι πιο κοντά στο χαμηλότερο όριο, τους Αγγλους κοντύτερα στο 105 (αν θυμάμαι καλά), κ.ο.κ.

  Γενικά, επειδή ακόμη δεν υπάρχει τρόπος να αυξήσουμε με γονιδιακούς τρόπους την ευφυία, ο μόνος τρόπος είναι να αλλάξουμε προς το θετικότερο, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ που την επηρεάζει. Σε αυτό το βαθμό, η «γκρίνια» όπως τη λες είναι πραγματικά ανανεωτικός μηχανισμός, όχι βέβαια σε πολύ επιπόλαια και «φτιαχτά» λεχθέντα όπως τα δικά μου (που τα πήρες ΠΟΛΥ τοις μετρητοίς) αλλά σε ΣΟΒΑΡΗ και πιο ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ «Γκρίνια» όπως π.χ. να ανεβεί το επίπεδο της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, που αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης της ευφυίας από… χαρταετούς!

  E, πραγματικά… χλωμό το βλέπω να… διαφωνείς, τώρα! 🙂

 6. Υ.Γ. Για τους Κινέζους γράφτηκε επίσης ότι ο υψηλός δείκτης της μέσης ευφυίας τους (120) οφείλεται πολύ πιθανώς στην εκμάθηση από τα Κινεζάκια των… (εξαιρετικά πολύπλοκων) ιδεογραμμάτων!!!!

  Αυτό πιστεύω ότι ΙΣΧΥΕΙ (και δεν το είπα βέβαια, όταν… πουλούσα ολίγη τρέλα – ομολογουμένως). Ηθελα να τσιγκλίσω τους… αιώνιους υπερασπιστές της «καλής μας φήμης», εκείνους που είπαν κάποτε ότι μου αξίζει μια… σφαίρα στο κεφάλι, και… ΚΑΝΕΙΣ δεν αντέδρασε (στο μπλογκ όπου ειπώθηκε αυτό) ενώ… όπως βλέπεις, ΜΟΛΙΣ κάνει οποιοσδήποτε τον ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ υπαινιγμό που «βλάπτει τη φήμη των Ελλήνων» νάσου και οι υπερασπιστές της «καλής μας φήμης». Ε, δεν γαμιέται κι αυτή η πόρνη η καλή φήμη? Σαν πολύ κακόφημη μου φαίνεται, η ευθιξία της. Καλύτερα να παραδεχτούμε το γεγονός ότι γενικώς ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ. Για πολλούς λόγους, αναρίθμητους θάλεγα. Οι δείκτες ευφυίας δεν είναι οι σημαντικότεροι, μπορεί όμως κάλλιστα να είναι ΕΝΔΕΙΞΗ για… πολύ χειρότερα πράματα.

  Γενικά ΚΑΘΕ Ελληνας που έζησε πολλά χρόνια έξω τείνει να είναι… γκρινιάρης στη χώρα του, βέβαια. Αυτό αποτελεί θετικό συστατικό όταν ΧΤΙΖΕΙ ΕΡΓΟ αντί απλώς γκρίνια…

 7. Υ.Γ.2 Το άρθρο του «Focus» το είχα ΗΔΗ διαβάσει, πολύ παλιά, αγαπητέ «ΑΝ». Το άλλο link είναι μάλλον… βαρετό και δεν το ήξερα! (δεν λέει και τίποτα καινούργιο. ΑΛΛΟΥ είναι το θέμα…)
  Τώρα όμως… ΔΙΟΡΘΩΝΩ το νούμερο που είπα. Διότι τα πιο τελευταία στοιχεία (ανεξάρτητων μετρήσεων του 2002 και του 2006) αναφέρουν ότι
  μέσος εθνικός I.Q. των Ελλήνων = 92 !!!
  Ορίστε ο πίνακας, εδώ:
  http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality#National_IQ_and_QHC_values

  Βέβαια ο… αιώνιος υπερασπιστής των «δικαίων των Ελλήνων» (ανώνυμος σχολιογράφος) Dienekes Pontikos ξέθαψε άααλλα στοιχεία (του 1981 – 1983) που… αποκαθιστούν το εθνικό μας I.Q., στα 99 περίπου (με τους Ολλανδούς και τους Σουηδούς στο 106 όμως – ΕΚΕΙΝΗ την εποχή): http://www.geocities.com/dienekesp2/greekiq/index.html

  Ομως, κάποιοι (λιγότερο… αμυντικοί) Σέρβοι, παραδέχονται ότι έχουν (οι Σέρβοι) μέσο IQ ακόμη χαμηλότερο, μόλις… 88:
  http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V9F-4V8FF8J-3&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=cc8c455cc498198377b71dea08d00ed9
  Oπότε… ας παρηγορηθούμε, αφού ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν ΠΙΟ ηλίθιοι από εμάς στα Βαλκάνια, -χεχε- Διηνεκή Ποντικέ μου, super-βλάκα, που ανέσυρες στοιχεία του… 1983 ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΩΝΤΑΣ στα πιο τελευταία και πιο σημαντικά ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία που δείχνουν -μάλλον- ότι γίναμε ΠΟΛΥ ΠΙΟ ηλίθιοι, στις τελευταίες 2-3 δεκαετίες !!! 🙂

  Οι _επιπτώσεις_ αυτού του χαμηλότατου μέσου Ελληνικού I.Q. ειναι προφανείς… μόλις βγει κανείς με το αμάξι του στο δρόμο (χεχε), ή… π.χ. εδώ:
  http://thezocalo.blogspot.com/2008/05/faq.html

 8. Χειροτεροι οι Σερβοι απο τους Ελληνες; Αποτυχαμε στο να γινουμε οι χειροτεροι! Ειμαστε τοσο χαλια που ακομη και στην βλακεια μετριοι ειμαστε!

  Προτεινω να βαζουν ολα τα καναλια την Θωδη ντυμενη Μεριλυν Μονοε ολη μερα ωστε να καταφερουμε επιτελους να γινουμε ηλιθιοτεροι των ηλιθιοτερων. Οχι να μας ξεπερνανε ΚΑΙ στην ηλιθιοτητα…

 9. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

  Μονόπρακτο

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Αγαπητοί συνάδελφοι, κηρύσσω την έναρξη της συνεδρίασης του Συνδέσμου μας. Σήμερα θα μας απασχολήσει ένα σοβαρό ζήτημα..

  1ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Κύριε Πρόεδρε σας ζήτησα να προτάξετε το θέμα της έγκρισης των νοσηλίων μας …

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Ησυχία. Εγώ καθορίζω την ημερήσια διάταξη. Το θέμα που θα συζητήσουμε είναι πολύ σοβαρό.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Τι είναι, τι είναι, μας κόβουν το επίδομα αεροθεραπείας;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Αυτός ο ανόητος συνάδελφός μας που κόπηκε στις προαγωγές από την κυρία Υπουργό Εξωτερικών και βγήκε πρόωρα στη σύνταξη, έκανε αίτηση εγγραφής στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Το καθίκι, το καθίκι!

  2ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Και πως το έμαθε, το κτήνος, ότι υπάρχουμε, και μας έκανε τέτοια θρασύτατη αίτηση που προσβάλει συθέμελα το οικοδόμημά μας;

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Άν γίνει μέλος του συνδέσμου μας και το μάθει η κυρία Υπουργός, χαθήκαμε!

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Έκανε λάθος η γραμματέας μου και του έστειλε ονομαστικά ένα έντυπο για να πληρώσει τη συνδρομή του έτους 2009.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Και τί έγινε;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Εκείνος την πλήρωσε!

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  Ααααααααααααααααααα!

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Όμως μην απελπίζεστε κύριοι συνάδελφοι. Μπορεί να πλήρωσε τη συνδρομή, όμως δεν προτίθεμαι να τον εγγράψω. Ρώτησα σχετικά και τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Εξωτερικών και πήρα τη διαβεβαίωση ότι μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, χωρίς να δώσω λογαριασμό.

  4ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Κύριε Πρόεδρε, δεν νομίζω ότι έχετε αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος. Δεν μπορείτε να αρνηθείτε σε έναν συνταξιούχο διπλωματικό υπάλληλο να γραφτεί στο Σύνδεσμό μας. Τι σκατά «Σύνδεσμος Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων» είμαστε τότε;

  1ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Να κάνουμε τροποποίηση του καταστατικού μας. Να βαπτιστούμε σε «Σύνδεσμο Συνταξιούχων Πρέσβεων». Αυτός δεν είναι Πρέσβης και έτσι δεν θα μπορέσει να γραφτεί στο Σύνδεσμό μας.

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Τι αηδίες λες ρε Κώστα; Αφού ξέρεις ότι ο περι ου ο λόγος έχει μαζέψει ένα σωρό αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που ακυρώνουν την παράλειψη της προαγωγής του στον πρεσβευτικό βαθμό. Κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Έχω τη διαβεβαίωση της κυρίας Υπουργού Εξωτερικών ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία απολύτως ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Κύριε Πρόεδρε σας πιάνω αδιάβαστο. Η διαβεβαίωση που πήρατε από την Υπουργό Εξωτερικών δεν είναι ενημερωμένη, μάλλον μπαγιάτικη μου φαίνεται. Ο ενδιαφερόμενος έχει κάνει μήνυση κατά της Υπουργού Εξωτερικών επειδή παραβιάζει το άρθρο 95 του Συντάγματος που επιτάσσει την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Η υπόθεση είχε ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή και ο Εισαγγελέας Εφετών είχε ετοιμάσει τη δικογραφία για να τη στείλει στη Βουλή. Στο σημείο αυτό το έμαθε η Υπουργός Εξωτερικών και έπεσε στα πόδια του Πρωθυπουργού λέγοντάς του «Κώστα Σώσε με!». Και εκείνος έκλεισε τη Βουλή προωθώντας για υπογραφή ένα προεδρικό διάταγμα που έκλεινε πρόωρα τις εργασίες της Συνόδου της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό πέτυχε παραγραφή. Και καλά έκανε. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν γινόταν στη Βουλή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την παραπομπή της Υπουργού Εξωτερικών στην τακτική δικαιοσύνη; Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα πέθαινε από τη χαρά του, θα χόρευε ζεϊμπέκικο μέχρι το πρωϊ, θα έτρωγε κρέας, θα …

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Ουφ, ανακουφίστηκα. Άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αφού παραγράφτηκε το αδίκημα της Υπουργού Εξωτερικών.

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Νομίζετε… Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, με το κλείσιμο της Βουλής παραγράφτηκαν τα αδικήματα της κυρίας Υπουργού Εξωτερικών που διαπράχτηκαν στην πρώτη κυβέρνηση της περιόδου 2004-2007. Όμως η κυρία Υπουργός συνεχίζει να έχει ποινική ευθύνη εφόσον εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Αυτό είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Αν πάθει κάτι η κυρία Υπουργός Εξωτερικών, τότε…

  5ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν θα γίνουμε πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων…

  6ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Θα σταματήσουν να μας απονέμοντα τα παράσημα του Τάγματος του Φοίνικα…

  7ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν θα διοριζόμαστε ως υπεράριθμοι Πρέσβεις για τις ανάγκες λόγω ανάληψης της Προεδρίας στον ΟΑΣΕ…

  8ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν θα μας αναθέτει να γράφουμε σχέδια Νόμων για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών…

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Σταματήστε ανόητοι! Αν φύγει από τη μέση η κυρία Υπουργός Εξωτερικών τότε θα πάψουμε εμείς με τα αρνητικά φύλλα ποιότητας που έχουμε συντάξει προ 20-30 ετών να ασκούμε βέτο στην προαγωγή των διπλωματικών υπαλλήλων. Θα μας αγνοούν με την πάροδο του χρόνου… Θα μας ξεχάσουν και θα μας αγνοήσουν…

  8ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Μέχρι τώρα μπορούσαμε και καίγαμε ένα νέο διπλωματικό υπάλληλο με ένα στίγμα που τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή…

  9ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Αν φύγει από τη μέση η κυρία Υπουργός Εξωτερικών, τότε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων στις συνεδριάσεις του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου θα νομίσει ότι μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του… Σκεφτείτε, θα μπορεί να μιλάει!

  10ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Εγώ είχα φάει μια βδομάδα ολόκληρη ψάχνοντας σε λεξικά για να γράψω ένα φύλλο ποιότητας που θα έκαιγε για πάντα αυτόν τον ηλίθιο, και τώρα αυτός θα μας βγει και από πάνω; Θα πάει τσάμπα όλος αυτός ο κόπος μου;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Ησυχία παρακαλώ! Κάντε ησυχία για να μπορέσουμε να σκεφτούμε ήρεμα και να βρούμε λύση στο πρόβλημά μας. Ευτυχώς που έχουμε διατηρήσει τον παλιό τρόπο τήρησης αρχείων στη ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί μένει αναλλοίωτη η ρετσινιά που βάλαμε στον υπάλληλο πριν από 20-30 χρόνια.

  12ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Ναι αλλά αυτό το καθίκι, που ζητάει τώρα να γίνει μέλος του Συνδέσμου μας, έκανε προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και έχει ζητήσει τη διαγραφή των αρχείων με τα οποία εμείς του βάλαμε ρετσινιές πριν από 20 – 30 χρόνια, με το επιχείρημα ότι σύμφωνα με το νόμο περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα η πληροφορία που επεξεργάζεται η Διεύθυνση Προσωπικού πρέπει να είναι ακριβής και ενημερωμένη… Και να σκεφτείτε ότι οι διατάξεις του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι ειδικές διατάξεις σε σχέση με τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και στηρίζονται σε Κοινοτική Οδηγία που υπερισχύει όχι μόνο του νόμου αλλά και του Συντάγματος…

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Το καθίκι, το καθίκι.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Όμως κύριοι συνάδελφοι, έχουμε με το μέρος μας τον Διευθυντή της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού, τον κύριο Βασίλη Κωστή. Αυτός, πιστεύουμε, δεν θα επιτρέψει ποτέ την εφαρμογή του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στα αρχεία του. Στη χώρα μας, τη Μεγάλη Κολομβία, τη χώρα του Ελευθερωτή, θα θριαμβεύσει η αξιοκρατία και η παράδοση των καλών οικογενειών στην οποίες εδράζεται η κοινωνική μας ζωή.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Μπράβο στον Βασίλη Κωστή!

  13ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Ναι, αλλά είναι έντιμος άνθρωπος. Έχω μάθει να φοβάμαι τους έντιμους ανθρώπους. Αν έρθει καμία μέρα τσαντισμένος στο Γραφείο του, αν έχει πιεί πολύ το μεσημέρι και ξαναπάει στη δουλειά, αν του λασκάρει καμιά βίδα και αποφασίσει να εφαρμόσει το νόμο περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στα αρχεία του και αρχίσει να διαγράφει όσες ρετσινιές βάλαμε εμείς πριν από 20- 30 χρόνια;

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Αίσχος! Αίσχος!

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Όμως, κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται να πάρει το πόστο του Πρέσβη της Κολομβίας στη Λισσαβώνα. Όποιος πάει στη Λισσαβώνα, το μόνο που δεν σκέφτεται είναι να εφαρμόσει το νόμο περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα..

  13ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν έπρεπε να αποφασίσουν να στείλουν τίμιο άνθρωπο στη Λισσαβώνα.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Μα δεν είχε άλλη επιλογή η κυρία Υπουργός Εξωτερικών. Ένας Προσωπάρχης πηγαίνει πάντοτε στη Λισσαβώνα, ένας ΣΤ’ Γενικός Διευθυντής πηγαίνει πάντοτε στη Μαδρίτη, ένας Εισηγητής του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου πηγαίνει πάντοτε στη Ρώμη και αν δεν έχει τελειώσει εκεί τη θητεία του ο προηγούμενος Εισηγητής, πηγαίνει στην Αγία Έδρα, κλπ. Όμως ευελπιστώ. Μία Λισσαβώνα λυγίζει ακόμα και σίδερα!

 10. @Rodia
  Καλημέρα ! Πραγματικά απίστευτο, συμφωνώ…

  @nat ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

  Παρεμπιπτόντως το απίστευτο αυτό μονόπρακτο, του σχολίου, δείχνει επίσης ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ στο διαδίκτυο. Δεν μπορούμε να κρίνουμε πάντα με βάση «απαραβίαστους κανόνες».

  Αυτό, που σε κανονικές συνθήκες (ή σύμφωνα με τους «κανόνες») θα ήταν «spam» (ή «άσχετο με το ποστ¨»)λόγω του ειδικού ενδιαφέροντός του καθίσταται πολύτιμο σχόλιο… που -προφανώς- ο άνθρωπος που το έγραψε (ο/η «nat») δεν βρήκε άλλο κατάλληλο χώρο, σχετικό με το θέμα του, σε αυτό το μπλογκ. Ετσι αποφάσισε να το γράψει σαν σχόλιο εδώ, σ’ αυτό το ποστ.
  ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ, και…
  Μην πιστέψετε, ποτέ, κανέναν… παντογνώστη των «Κανόνων του διαδικτύου».
  Ο μόνος… απόλυτος …ε… σχετικά απόλυτος (hehe 🙂 ) «κανόνας«, είναι τελικά η εξής ρήση του Ελύτη:

  «Ζούμε από τις εξαιρέσεις, όχι από τους κανόνες» – ™ Elytis.

  (κι όπου υπάρχουν κανόνες είναι ΟΛΟΙ σχετικοί, όχι απόλυτοι)…

  Αυτό το ιστολόγιο, όπως πολλά άλλα, οφείλει να ανοίξει πιο πολύ και στις απόψεις ή τις ιδέες των άλλων, εκείνων που το διαβάζουν.
  (Γι’ αυτό και δεν εφαρμόζω «προληπτικό moderation»… – ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, και… αν θέλουμε, αξιολογούμε όσα γράφει μετά, όχι πριν)

 11. Πάντως, νομίζω ότι κάτι θέλει να πει ο συγγραφέας του μονόπρακτου… Κάτι ανάμεσα στις γραμμές ή κάτι απολύτως σαφές για λίγους.

 12. @Omadeon

  ο άνθρωπος αυτός αφήνει σχόλια εδώ και 2,5 χρόνια, με διαφορετικά νικ και παραπλήσια σχόλια σε διάφορα σάιτ και μπλογκ

  @Rodia

  είχες δίκιο ότι κάτι θέλει να πει ο συγγραφέας… δείτε παρακάτω το κείμενο που άφησε στο (http://www.enserres.gr/kontopoulos/?p=74) (συγνώμη για το συγκεκριμένο λινκ Omadeon)

  Το θέμα βέβαια θέλει και άλλο ψάξιμο και διασταύρωση στοιχείων, καθώς και επιβεβαίωση ύπαρξης αυτών των νόμων όπου αυτό είναι δυνατό

  *

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  ΑΝΩΤΑΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  (Συνεδρίαση 12ης Ιανουαρίου 2009)

  Το Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου κ. Παύλος Αποστολίδης, Πρέσβης ε.τ. με την υπ’ αριθ. Α.Π. Π16-67/ΑΣ 21/5.1.2009 Πράξη του, κατόπιν του υπ’ αριθ. Α.Π. ΠΙ6 -32857/ΑΣ 15784 από 29.12.2008 εγγράφου της κας Υπουργού Εξωτερικών.

  Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο επί της οδού Ακαδημίας 1 παράρτημα του Υπουργείου Εξωτερικών, στον τρίτο όροφο, αίθουσα υπ’ αριθ. 317, τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 15:00.

  Στη συνεδρίαση παρέστησαν τα κατωτέρω, νομίμως κλητευθέντα, τακτικά ή/και αναπληρωματικά μέλη:

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παύλος Αποστολίδης, Πρέσβης ε.τ.

  ΜΕΛΗ:
  Μιχαήλ Απέσσος, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, τακτικό μέλος

  Μιχαήλ Καμπάνης, Πληρεξούσιος Υπουργός Α’, ΣΤ’ Γενικός Διευθυντής, τακτικό μέλος

  Αλέξανδρος Σάνδης, Πρέσβης, τακτικό μέλος

  Ουρανία Αρβανίτη, Πληρεξούσιος Υπουργός Α’, τακτικό μέλος, όταν το ζήτημα του οποίου επιλαμβάνεται το Α.Υ.Σ. αφορά στους υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου

  Νικόλαος Τσαμαδός, Πληρεξούσιος Υπουργός Β’, εκπρόσωπος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (Ε.Δ.Υ.), μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου

  ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Αναστάσιος Μητσιάλης, Πρέσβης

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γεώργιος Αλεξόπουλος, Γραμματέας Πρεσβείας Α’, αναπληρωτής του Ευθυμίου Παντζόπουλου, Συμβούλου Πρεσβείας A΄, ο οποίος δήλωσε κώλυμα.

  Αφού διαπιστώθηκε ότι το Συμβούλιο (του οποίου η σύνθεση έχει καθορισθεί με την υπ’ αρ. ΠΙ6-28712/ΑΣ 13818/26.11.2008 απόφαση της κας Υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με το άρθρο 32, παράγραφος 1 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 3566/2007 «Κύρωση ως Κώδικα του “Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών”», όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση α’ της παραγράφου 8 του άρθρου 41 του Ν. 3712/2008) βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία, ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον Εισηγητή, ο οποίος ανέφερε εν συντομία τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που έχουν ως εξής :

  Με δύο λόγια, κρίνανε την υπόθεση ενός διπλωματικού υπαλλήλου κυνηγημένου από την Ντόρα Μπακογιάννη και τους σφουγγοκολάριούς της που το μόνο του αμάρτημα ήταν ότι είχε στα χέρια του έξι (6) ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, το περιεχόμενο των οποίων δεν άρεσε στην Υπουργό Εξωτερικών, όπως την είχε δασκαλέψει ο περίγυρός της («Προσέξτε κυρία Υπουργέ, αυτός σας έχει κάνει προσωπική αγωγή εναντίον σας…. κινδυνεύετε! Δώστε μου ένα πόστο στη Μαδρίτη, που σας ειδοποίησα!»)

  Αφού λοιπόν όλοι αυτοί με πομπώδεις τίτλους, όπως τους παραπάνω αναφερθέντες, έκοβαν τον «κρινόμενο» επί μία δεκαετία, με βάση απηρχαιωμένα και αδιασταύρωτα στοιχεία, ένεκα των οποίων εκδίδονταν η μία μετά την άλλη οι ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, τις οποίες η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν εφάρμοζε φυσικά (της είχαν πεί ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι προαιρετικές για το Υπουργείο Εξωτερικών), βρήκαν τελικά ένα στοιχείο για να τον κόψουν πάλι.

  Ο προϊστάμενός του το 1983 είχε γράψει «μου έχει αναφερθεί ότι ξένοι δυσκολεύονται να συνεννοηθούν μαζί του» (Αφού είχε δεσμευτεί ο ίδιος με το παραπάνω εικονιζόμενο έγγραφο, προτού καν γνωρίσει τον υφιστάμενό του, φυσικά και ήταν υποχρεωμένος στην υπόλοιπη ζωή του να τον κυνηγάει για να μην δει άσπρη μέρα).

  Αυτό ανέφερε ο Εισηγητής στην Εισήγησή του προς το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, και η εισήγησή, που βασιζόταν σε μία τόσο πρόσφατη κρίση του προϊσταμένου του (γραμμένη μόλις προ 26 ετών!), έγινε ομόφωνα δεκτή (πάντα οι αποφάσεις είναι ομόφωνες) και έτσι κόπηκε ο κρινόμενος για μια ακόμα φορά.

  Θα μου πείτε, μα καλά ο εκπρόσωπος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, δεν διαμαρτυρήθηκε για το διωγμό του συναδέλφου του (όπως έκαναν οι υπάλληλοι της Τραμ Α.Ε. που έκαναν απεργία στα τράμ); Όχι φυσικά. Ποτέ, μα ποτέ, δεν έχει σημειωθεί στα πρακτικά Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών διαφωνία ή οιαδήποτε άλλη φράση που να προέρχεται από τον εκπρόσωπο της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων. Αποτελεί καθαρή σύμπτωση το γεγονός ότι τα μέλη της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, μετά τη θητεία τους παίρνουν καλά πόστα σε Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες.

  Ο λόγος της πεισματικής εμμονής του Υπουργείου Εξωτερικών στην επιλεκτική χρησιμοποίηση των παρωχημένου χρόνου αρνητικών στοιχείων του φακέλου και στον αποκλεισμό των ευμενών στοιχείων ή έστω στον συνυπολογισμό τους ανάγεται σε εξ «ιδεολογικών» λόγων αντίθεση του Υπουργείου Εξωτερικών στη συμμόρφωση σε διατάξεις εσωτερικού ή κοινοτικού δικαίου. Όπως έχει εξηγηθεί από τη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 2023/2003 «ιστορική» απόφασή του, αποφάσισε για πρώτη φορά και εγκαινίασε νομολογία σύμφωνα με την οποία «δεν είναι δυνατόν σε προαγωγή υπαλλήλου για ανώτερο βαθμό να λαμβάνονται δυσμενή του στοιχεία κατώτερου βαθμού που δεν ελήφθησαν υπόψη και δεν αποτέλεσαν λόγο για την προαγωγή του στον κατεχόμενο βαθμό». Βεβαίως το Συμβούλιο Επικρατείας χρησιμοποιεί το λεκτικό «παρωχημένου χρόνου κρίσεις» χωρίς να αναλύει το συγκεκριμένο σκεπτικό όπως ακριβώς το περιέγραψε η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Συμβούλιο Επικρατείας όμως δεν αποφάσισε έτσι τυχαία την υιοθέτηση αυτής της νομολογίας στις υποθέσεις προαγωγών.

  Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στα τηρούμενα αρχεία των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών κατά τρόπο που αντιβαίνει στις διατάξεις του ειδικού (σε σχέση με τον Οργανισμό του ΥΠΕΞ) Νόμου 2472/1997 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και της στηριζόμενης σ’ αυτό κοινοτικής οδηγίας 95/46/ΕΚ της Ε.Ε., η οποία ως κοινοτικό δίκαιο έχει υπερ-νομοθετική ισχύ: «Άρθρο 4. 1. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας πρέπει: Να συλλέγονται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους σαφείς και νόμιμους σκοπούς και να υφίστανται θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία ενόψει των σκοπών αυτών, …. γ) να είναι ακριβή και, εφόσον χρειάζεται, να υποβάλλονται σε ενημέρωση». Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να έχουν συλλεγεί κατά νόμιμο τρόπο, αφού ήδη το Συμβούλιο Επικρατείας έχει απαγορεύσει τη χρησιμοποίησή τους ως παρωχημένων και έχει χαρακτηρίσει τον συναφή με το εν λόγω σύνολο αρνητικών στοιχείων ως «μη έχοντα επαρκή αιτιολογία» ή «στερούμενο αιτιολογίας». Και δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ότι τα τηρούμενα από το Υπουργείο Εξωτερικών αρχεία είναι «ακριβή» και «ενημερωμένα» όταν χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για τη μη προαγωγή υπαλλήλου αδιασταύρωτη κρίση προϊσταμένου του προ 26 «μου έχει αναφερθεί ότι ξένοι δυσκολεύονται να συνεννοηθούν μαζί του».Και ναι μεν οι διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν εφαρμόζονται επί προαγωγών, όμως η ύπαρξη τήρηση αρχείου δεδομένων υπαλλήλου που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου, οδηγεί νομοτελειακά και στην χρησιμοποίση εσφαλμένων στοιχείων.

  Το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αποφύγει τη συμμόρφωση στις διατάξεις του Ν. Νόμου 2472/1997 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και της στηριζόμενης σ’ αυτό κοινοτικής οδηγίας 95/46/ΕΚ της Ε.Ε., η οποία ως κοινοτικό δίκαιο έχει υπερνομοθετική ισχύ, μερίμνησε στην ψήφιση νέου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Ν. 3566/2007 (ΦΕΚ 117, τ. Α’/5-6-2007) το άρθρο 94, παρ. 3, εδ. γ’ σύμφωνα με το οποίο «Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξή του, από την ημερομηνία διορισμού του».

  Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη αυτή, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην προεκτεθείσα νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας και στις διατάξεις του Νόμου 2472/1997 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και της στηριζόμενης σ’ αυτό κοινοτικής οδηγίας 95/46/ΕΚ της Ε.Ε. Και τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, για να μην μείνει καμία αμφιβολία σε όσους πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ανατρέψουν, με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, αναιτιολόγητες αποφάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων της 10-05-2007, κατά την ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου περί Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την οποία απέσχε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «..Γιατί έχουμε πολλά παραδείγματα αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τον ανίκανο, τον τεμπέλη και τον βλάκα – πράγμα που δεν αποδεικνύεται, είναι μία κρίση η οποία υπάρχει – σε υποχρεώνουν, να τον κάνεις πρέσβη….».

  Τι κάνει άραγε ο Διευθυντής της ΣΤ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, της αρμόδιας δηλαδή Διεύθυνσης για την συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στους φακέλους των υπαλλήλων, κ. Βασίλης Κωστής, Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ Τάξεως;

  Τι να πώ; Προφανώς …. τίποτα. Έχει αποφασιστεί να του δοθεί το καλοκαίρι το πόστο του Πρέσβη της Ελλάδας στη Λισσαβώνα, και δεν του μένει καιρός να ασχοληθεί με τα προσωπικά δεδομένα.

  Δεν υπονοώ τίποτα. Απλά τα πόστα δίνονται κατά παράδοση ως εξής:

  Ένας Προσωπάρχης πηγαίνει πάντοτε στη Λισσαβώνα.

  Ένας ΣΤ’ Γενικός Διευθυντής Διοικητικού πηγαίνει πάντοτε στη Μαδρίτη.

  Ένας Εισηγητής του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου πηγαίνει πάντοτε στη Ρώμη.

  Ένας Σύμβουλος Πρεσβείας της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού πηγαίνει πάντοτε στη Νάπολη.

  Έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν μένουν και πολλοί διπλωμάτες που να ευκαιρούν να πληροφορήσουν την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ότι ήδη 130 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και εμείς θριαμβολογούμε για το «βέτο», δηλαδή χάσαμε τα 2/3 των χωρών της υδρογείου και αγωνιζόμαστε τώρα να συγκρατήσουμε το υπόλοιπο 1/3. Όσο για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας, αυτόν το ρόλο της Τουρκίας, να είστε σίγουροι ότι θα τον αντιμετωπίσουν επιτυχώς οι λαμπροί διπλωμάτες της Ελλάδας που στελεχώνουν την υπηρεσία και κυνηγούν επιτυχώς τους συναδέλφους τους!

 13. 1ο Στοιχείο: Παύλος Αποστολίδης, υπαρκτό πρόσωπο και συγκεκριμένα
  Πρέσβης ε.τ., Πρώην Διοικητής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών και νυν Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και τέλος ενεργό στέλεχος μέχρι πρόσφατα του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως φαίνεται εδώ http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=864152&-V=archivearticles

 14. My dear KnowDame, ίσως το θέμα να γίνει και ποστ…

  Πάντως πιο καυτό και άμεσο είναι όπως ξέρεις το θέμα των βιβλιοθηκονόμων και της περικοπής πόρων στον τομέα αυτό…

 15. Αγαπητέ Omadeon μόλις ανακάλυψα την ιστοσελίδα σου και πραγματικά απόλαυσα τα κείμενά σου! Το πάθος σου για την χειμερινή κολύμβηση είναι διάχυτο παντού! Είμαι και εγώ σχετικά νέος χειμερινός κολυμβητής και είμαι πραγματικά κατενθουσιασμένος! Το μεγαλύτερο θετικό της όλης υπόθεσης είναι η επαφή με μία θάλασσα που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση την θάλασσα που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Έχω την αίσθηση ότι τον χειμώνα η ατμόσφαιρα είναι τελείως μυστικιστική! Το μπάνιο αποκτά υπερβατικές διαστάσεις! Τα αισθήματα είναι πραγματικά απερίγραπτα! Είμαι ερωτευμένος τόσο πολύ με το χειμερινό μπάνιο που δεν βλέπω την ώρα να περάσει το καλοκαίρι! 😛

  Μακάρι να πείθονταν περισσότεροι άνθρωποι, η εμπειρία είναι απερίγραπτη. Είναι τρόπος ζωής!

  Νίκος, Πάτρα

 16. Νίκο, μόλις γύρισα σπίτι και σε ευχαριστώ θερμά για τά άδολα καλά σου λόγια, ενώ… συνυπογράφω τη ρήση σου «Είμαι ερωτευμένος τόσο πολύ με το χειμερινό μπάνιο που δεν βλέπω την ώρα να περάσει το καλοκαίρι!

  Πλακώσανε οι ζέστεεεες…. ΑΣΤΑ να πάνε…
  οι ορδές των βαρβαροκρυουλιάρηδων καταλάβανε ΗΔΗ τις παραλίες, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι τώρα πια, σε λίγο καιρό θα έχει την ίδια περίπου αξία το «κολύμπι» τους με πλατσούρισμα στη… μπανιέρα!

  Κάθε χρόνο, τα ίδια και τα ίδια ΗΛΙΘΙΑ «μπάνια του λαού», δηλαδή η… κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου όλος ο μόχθος και η συστολή του χειμώνα βρίσκει εκτόνωση. Μπορντέλο η θάλασσα…

  χεχε – Τα λέμε!

 17. Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη,
  Πληρεξούσιε Υπουργέ Α’ Τάξεως
  ΣΤ’ Γενικέ Διευθυντή Διοικητικού του Υπουργείου Εξωτερικών

  Παρακαλώ ενημερώσατε τον ελληνικό λαό για την εξέλιξη της απαίτησης του Δήμαρχου Νέας Υόρκης για καταβολή 550.000 δολαρίων ΗΠΑ για πρόστιμα λόγω παράνομων παρκαρισμάτων αυτοκινήτων Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων πάνω σε πεζοδρόμια της Νέας Υόρκης ή σε άλλους χώρους, όπου ενώ απαγορευόταν η στάθμευση, οι παραπάνω διπλωμάτες μας συνέχιζαν επί χρόνια με τον τσαμπουκά να σταθμεύουν και να μην πληρώνουν τα πρόστιμα επειδή «ήσαν διπλωμάτες».

  Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη, είναι αλήθεια ότι ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης συγκέντρωσε το εκπληκτικό ποσό των 550.000 δολαρίων και το έστειλε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, ζητώντας την άμεση εξόφλησή του;

  Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη, είναι αλήθεια ότι η αρχική αντίδραση των υπηρεσιακών παραγόντων και της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν «άσε το δήμαρχο να κουρεύεται- έχουμε διπλωματική ασυλία»;

  Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη, είναι αλήθεια ότι ο Δήμαρχος διαβίβασε τελικά την αξίωσή του κατά της Ελλάδας, στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο Στέητ Ντιμπάρτμεντ;

  Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη, είναι αλήθεια ότι κατόπιν των ανωτέρω, το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να περικόψει από τις υποτροφίες που έδινε σε Έλληνες Αξιωματικούς του Στρατού για μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ, όσες αντιστοιχούσαν στο ποσό των 500.000 που οι διπλωμάτες μας ηρνούντο να πληρώσουν;

  Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη, είναι αλήθεια ότι αφού έτσι μας έπιασαν τον κώλο, αρχίσαμε να συζητάμε το θέμα;

  Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη, είναι αλήθεια ότι επιφορτίσατε τον Έλληνα διαπραγματευτή που συζητούσε με τους Σκοπιανούς το θέμα του ονόματος «Μακεδονία», να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με το θέμα της διαπραγμάτευσης της πληρωμής του οφειλόμενου στο Δήμαρχο ποσού των 550.000 δολαρίων;

  Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη, είναι αλήθεια ότι η ελληνική διαπραγματευτική τακτική με το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης ήταν;
  – Να σας δώσουμε κύριε Δήμαρχε τα μισά και να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε για τα υπόλοιπα;
  – Να μας κάνετε έκπτωση 10%;
  – Να σας δώσουμε τα μισά μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές του ΟΤΕ;
  – Να σας κάνουμε δωρεάν ξενάγηση στην Ακρόπολη και να αφήνουμε τους Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αθήνα να παρκάρουν και εκείνοι όπου θέλουν χωρίς απειλή προστίμου;

  Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη, είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση τελικά υποχώρησε μπροστά στην ακλόνητη στάση του Δήμαρχου της Νέας Υόρκης και του πλήρωσε ακριβώς 550.000 δολάρια για παράνομα παρκαρισμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα Ελλήνων διπλωματών μιας ολόκληρης πενταετίας και τόκους υπερημερίας (λόγω του τσαμπουκά μας);

  Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη, είναι αλήθεια ότι σε σύσκεψη που επακολούθησε μεταξύ διπλωματών στο Υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε να μην καταλογιστούν τα χρήματα του παραπάνω υψηλότατου προστίμου στους παραβάτες διπλωμάτες μας, επειδή ήταν διπλωμάτες από τζάκια με καλές συστάσεις και πλάτες και, αντί αυτού, θεωρήθηκε προτιμότερο να επιβαρυνθούν όλοι οι μαλάκες Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι θα πλήρωναν τελικά – με τη φορολογία – τα λεφτά του προστίμου και οι οποίοι δεν θα μάθαιναν ποτέ τι συνέβη;

  Κύριε Μιχαήλ Καμπάνη, παρόλο που στην εξέλιξη αυτή δεν είχατε ο ίδιος προσωπική ανάμειξη, όμως με την ιδιότητά σας ως ΣΤ’ Γενικός Διευθυντής Διοικητικού και αρμόδιος για τα οικονομικά και τις πληρωμές του Υπουργείου Εξωτερικών, θεωρείτε σωστό να βγουν αυτά τα λεφτά από το υστέρημα του Ελληνικού λαού; Την ώρα μάλιστα που ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υποσχέθηκε το «σεμνά και ταπεινά» και διακήρυξε στο ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών, ότι «καμιά φορά το Δημόσιο δεν έχει χρήματα να πληρώνει» (εννοεί «να πληρώνει το νοσηλευτικό προσωπικό, τους συνταξιούχους, τις καθαρίστριες, τα νοσοκομεία, τους απλήρωτους συμβασιούχους κλπ»);

  Και είναι σωστό να αφήνει το Υπουργείο Εξωτερικών να παραγραφεί και η αξίωση του δημοσίου να πάρει από τους παραβάτες τα χρήματα που υποχρεώθηκε να πληρώσει στο Δήμαρχο της Νέας Υόρκης;

 18. αν κάποιος κολυμπήσει λιγότερο από 10 λεπτά δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα το να μην σκουπιστεί αμέσως αλλά αν μείνει πάνω από 30 λεπτά καλό θα ήταν να σκουπιστεί, να ντυθείς και να πάει σε προστατευμένο περιβάλλον. Υπάρχει ο κίνδυνος της υποθερμίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s