O Tim Berners-Lee ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα – έκτακτο νέο!

Sir Tim Berners-Lee talking about the Web at t...
Image by Knight Foundation via Flickr

Ο Tim Berners Lee έρχεται στην Ελλάδα…. ΣΗΜΕΡΑ το βράδυ, καλεσμένος στο A’ παγκόσμιο συνέδριο για την Επιστήμη του Web, από 18 έως 20 Μαρτίου στο Θέατρον, Πειραιώς 254.

Είχα ειδοποιηθεί για το θέμα, εδώ κι αρκετές μέρες, αλλά… καθυστέρησα να το φέρω εδώ, στο blog. Πάντως, στη δημόσια συνάντηση θα πάω (οχι στα σεμινάρια).

Sir Tim Berners Lee (φωτό από το in.gr)

Για το πολύ σημαντικό έργο του Sir Tim Berners-Lee (και για το Semantic Web) υπήρξαν παλαιότερες αναρτήσεις σε αυτό το blog, π.χ.

Επειδή βιάζομαι… παραθέτω αποσπάσματα από το «in.gr» και το site του συνεδρίου:

1) Web Science Conference 2009 (in.gr): Ο «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού έρχεται για συνέδριο στην Αθήνα

Στο πλαίσιο του Web Science Conference 2009, κορυφαίοι επιστήμονες από το χώρο της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των κοινωνικών επιστημών, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον του Διαδικτύου, για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο.

Στο συνέδριο θα μιλήσει μεταξύ άλλων ο Ιωσήφ Σηφάκης, ο οποίος έγινε το 2007 ο πρώτος Έλληνας που τιμάται με το Βραβείο Turing, γνωστό και ως το «Νόμπελ της Πληροφορικής». Θα συμμετάσχει επίσης ο Ζακ Μπις, προϊστάμενος της Διεύθυνσης για την Αξιοπιστία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το WWW Forum στο οποίο θα συμμετάσχουν ο σερ Μπέρνερς-Λι, καθηγ. Ι.Σηφάκης και ο καθηγ. Γ. Μητακίδης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης. Ώρα προσέλευσης: 17.00. Ώρα έναρξης: 19.00

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής συνεδρίες εισηγήσεων: «Διδασκαλία και Μάθηση», «Εμπιστοσύνη και Δυσπιστία», «Ελευθερία εναντίον Ελέγχου», «’Ετικέτες’ και Έρευνα», «Κοινωνικά Δίκτυα», «Δίκτυα Δεδομένων», «Διακυβέρνηση, Πολίτες, Δίκαιο και Web» και «Η Ζωή στο Δίκτυο».

Προγραμματίζονται επίσης οι εξής θεματικές συνεδρίες: «Society On-Line: Η επιχειρηματική προσέγγιση», «Νόμος και Δίκαιο: Τι μπορεί να συνεισφέρει η Επιστήμη του Web στη Διαφύλαξη των Δεδομένων», «Εμπιστοσύνη στο Web», «Πολιτισμική σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία», «Η Πολιτική στο Web» και «Η Κοινωνιο-Ψυχολογία του Web».

Το Κέντρο Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων – Ερευνητικό Κέντρο «ΩΜΕΓΑ» (Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου) διοργανώνει τις δύο θεματικές συνεδρίες για τη σχέση μεταξύ Πολιτικής, Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας και της Επιστήμης του Web, στο πλαίσιο του Web Science Conference 2009: Society On-Line.

[…]

Το συνέδριο διοργανώνουν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Web Science Research Initiative.

2) WebSci’09: Society On-Line (Athens, Greece, 18th–20th March, 2009)

Web Science focuses on understanding, designing and developing the technologies and applications that make up the World Wide Web. But the WWW does not exist without the participation of people and organizations. Now that a significant proportion of everyday life is spent on-line in many countries, it makes sense for the first Web Science conference organised by the Web Science Research Initiative (WSRI) and the Foundation of the Hellenic World (FHW) to be dedicated to the presentation of research into society on the Web. How do people and organisations behave on-line – what motivates them to shop, date, make friends, learn, participate in political life or manage their health or tax on-line? Which Web-based designs will they trust? To which on-line agents will they delegate? How can the dark side of the Web – such as cybercrime, pornography and terrorist networks – be both understood and held in check without compromising the experience of others? What are the effects of varying characteristics of Web-based technologies – such as security, privacy, network structure, the linking of data – on on-line behaviour, both criminal and non-criminal? And how can the design of the Web of the future ensure that a system on which – as Tim Berners-Lee put it – democracy and commerce depends remains ‘stable and pro-human’?

[…]

Reblog this post [with Zemanta]

7 comments

 1. IMHO, αυτό δενείναι συνέδριο, αλλά πανηγυράκι και δημόσιες σχέσεις. Σαν αυτά των γιατρών και των φαρμακευτικών… 🙂

  Και κάποιοι ψάχνουν τρόπους να ονομάσουν εαυτούς επιστήμονες…

 2. @Stazybo Horn
  Κάπως ΕΤΣΙ το αντιλήφθηκα κι εγώ, από την αρχή και δεν είχα δώσει σημασία. Τελικά… πείσθηκα να πάω όμως, ΜΟΝΟ λόγω του γεγονότος ότι θα μιλήσει ο μεγάλος Τιμ. Γιατί… ΠΟΛΛΟΙ άλλοι, εδώ που τα λέμε, ιδίως Ελληνες (και άσχετοι με την επιστήμη της πληροφορικής- ιδίως) άααστααα να πάανεεε…. 🙂

 3. Υ.Γ. Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του συνεδρίου, είναι εδώ:
  http://www.websci09.org/program/

  Ενας συνεργάτης μου, που με παρακίνησε μάλιστα να έρθω (και η εταιρεία του πλήρωσε τη συμμετοχή μου – ΣΙΓΑ μη το κάνω εγώ)… είπε ότι υπάρχουν papers δημόσια downloadable, αλλά ακόμη δεν τα βρήκα, πέρα από links (και βιάζομαι)…

  Πάντως… μερικά ονόματα μου φαίνονται όχι μόνο άσχετα αλλά και ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ (ΛΙΑΝ επιεικώς) σε τέτοιο συνέδριο. Π.χ. Αννα Διαμαντοπούλου, Παπούλιας, και πολλοί άλλοι, καλά θα έκαναν να… το βούλωναν, να ΞΕΧΝΟΥΣΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΞΕΡΟΥΝ (ή μάλλον ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι ξέρουν) και να υποστούν μια… ριζική επανεκπαίδευση, ΠΡΙΝ ανοίξουν καν το στόμα τους να «μιλήσουν για το web». Για την ακρίβεια, δεν έχουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ να πουν (για το Web) πέραν άχρηστων και βλαβερών ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ.

 4. Εάν εκτιμάς τον επιστήμονα Σηφάκη, απόφυγε τον ομιλητή Σηφάκη. Και είναι και εντελώς άουτ από το θέμα…

  Εντάξει πρώτο συνέδριο είναι που δοκιμάζουν, μετά από workshops ως τώρα, θέλουν να αυτονομηθούν από τα WWW συνέδρια, ποιος ξέρει γιατί, κι έχουν κανονικά paper sessions για τα οποία προφανώς υπήρξε η κλασική διαδικασία 3 κριτών.

  Το υπόλοιπο πανηγυράκι με τα ονόματα που αναφέρεις είναι για να γίνουμε ρεζίλι ως συνήθως. Θυμήσου του χρόνου να δούμε τι αντίστοιχοι ομιλητές ΔΕΝ θα υπάρχουν στο επόμενο συνέδριο.

  Φυσικά, για τα papers μην περιμένεις να τα βρεις εύκολα ακόμη, αλλιώς τι νόημα έχουν τα fees του συνεδρίου… Αν ενδιαφέρεσαι, ωστόσο, σφόδρα, ενημέρωσέ με 😉

 5. @Stazybo
  Μόλις μπήκα σε ιντερνέτ-καφέ, μετά τη σημερινή βραδυά, πριν πάω σπίτι, ώστε να συναντηθώ και μέ έναν άλλο φίλο…

  Λοιπόν, ΠΡΑΓΜΑΤΙ είχες δίκιο περί Σηφάκη. Ασε που το θέμα για το οποίο μίλησε με κάνει και βαριέμαι γενικώς (με την εξαίρεση του «internet of things» – για το οποίο είπε ελάχιστα). Περισσότερο μίλησε για embedded systems και διάφορα άλλα που ακόμη κι αν τα δω γραπτά, βαριέμαι…

  Η ομιλία του Tim Berners Lee όμως, άξιζε πολλά. Κατάφερε μέσα σε ελάχιστη ώρα να μας εξηγήσει σχεδόν τα πάντα για την πρώΪμη δουλειά του στο CERN, δίνοντας μάλιστα και ημερομηνίες διαφορετικές από αυτές που ξέραμε…

  Θα επανέλθω σε λίγο, μόλις ήρθε ο φιλος που περίμενα.
  (Τα paper τα κατέβασε ΟΛΑ ο άλλος που ήταν μαζί μου).

 6. Καλημέρα!
  (τόριξα λίγο έξω χθες και δεν απάντησα…)

  Stazybo Horn
  Πράγματι, είναι εξαιρετική και ακριβέστατη η περιγραφή, από το Διομήδη Σπινέλλη, της ομιλίας του Sir Tim. Δεν θα μπορούσα να γράψω καλύτερη! (Είδα κι άλλη φορά ότι γενικά ΟΛΕΣ οι σελίδες του Διομήδη αξίζουν πολλά).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s