Εορτάζει Θρησκεία Αγάπης, Θεμελιωμένη στο ΜΙΣΟΣ (Festivity of a Religion of Love, founded on HATE)

Holy War album cover
Image via Wikipedia

Σήμερα γιορτάζει μια «θρησκεία αγάπης», που θεμελιώθηκε στο μίσος….

…Στο μίσος κατά των «αιρετικών«, των απίστων, των «Εθνικών» (δηλαδή των… Ελλήνων – όπως τους αποκαλούσαν κάποτε), των Εβραίων (ως -δήθεν- «δολοφόνων του Χριστού»), των αθέων και παντός είδους διαφωνούντων

...Μια θρησκεία ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ, σε πολλές παρελθούσες ιστορικές περιόδους, πλην της πιο πρόσφατης ή αυτής που ζούμε (και… ζήτημα είναι)!

 • Επιπλέον, χθες το βράδυ, με πυροτεχνήματα και εκκωφαντικές δοξολογίες, συντελέσθηκε η Ετήσια Αποθέωση της Απύθμενης Βλακείας αλλά και της Μεγαλύτερης Αναίσχυντης ΑΠΑΤΗΣ, όλων των εποχών, μιας απάτης αποδεδειγμένα κραυγαλέας, δηλαδή ενός βλάσφημου (για την Αλήθεια) Μεγάλου Ψέματος, του πιο μεγάλου ψέματος ΟΛΩΝ των θρησκειών:   – Του Πολύ Μεγάλου Ψέματος που λέγεται «Αγιο Φως».

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για το θέμα, αλλά προτιμώ να παραθέσω συλλογή συνδέσμων, από πρόσφατα -αλλά και παλαιότερα- κείμενα:

Ο πάτερ Μεταλληνός λέει ότι… μόνο για τίμιους πατριάρχες ισχύει το θαύμα:

 • Το βιβλίο του Μιχάλη Καλόπουλου, “Το μεγάλο ψέμα”. UPDATE: Το site του Μιχάλη Καλόπουλου http://www.greatlie.com είναι «υπό ανα-κατασκευή«. Δίνω προς το παρόν το ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (από παλαιότερη ιστοσελίδα του):

Μιχάλης Καλόπουλος

Έγραψε επτά βιβλία, Το Μεγάλο Ψέμα ( Α’ Έκδοση Θεσσαλονίκη 1995- The Great Lie– Α’ Αγγλική Έκδοση Pennsylvania 2003 ), Ο Ένοπλος Δόλος ( Α’  Έκδοση Θεσσαλονίκη 1998), Αβραάμ ο Μάγος (Α’ Έκδοση Θεσσαλονίκη 2000) Θαύμα η Απάτη το «Αγιο Φώς» της Ιερουσαλήμ ( Θεσσαλονίκη 2003) Και, Το Θέατρο της Σωτηρίας (Α’ Έκδοση Θεσσαλονίκη 2005) και Ο Μάγος που λύγισε το μέλλον. Συμμετέχει επίσης στο συλλογικό βιβλίο: Αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας (Εκδόσεις Αρχέτυπο Θεσσαλονίκη 2002).

Ο συγγραφέας και ερευνητής Μιχάλης Καλόπουλος, γεννήθηκε το 1949 στη  Θεσσαλονίκη. Έζησε για χρόνια στη Γερμανία όπου σπούδασε σε θετική κατεύθυνση και εργάστηκε ως υπεύθυνος σε μεγάλη εταιρεία  σε θέση αναλυτή με αντικείμενο την ανεύρεση λογικών σφαλμάτων σε μεγάλους όγκους δεδομένων. Από το 1981 ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Από πολύ νωρίς τον απασχόλησε το πρόβλημα της νοημοσύνης και της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στην οργανωμένη θρησκεία. Μελέτησε για 15 έτη τα βιβλικά κείμενα, Μυθολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιστορικών, καθώς και της American Historical Association της Washincton DC. Ειναι δε ιδρυτής, πρόεδρος και εκπρόσωπος του συνδέσμου σκεπτικιστών Ελλάδος.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έγραψε ενα πλήθος άρθρων και ιστορικών δοκιμίων, κοινωνικού, πολιτισμικού και απομυθοποιητικού ενδιαφέροντος, σε σημαντικά περιοδικά, Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Γερμανίας, Καναδά και Αυστραλίας.

Είναι συχνός ομιλητής, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και σε θέματα κριτικής της θρησκείας.

 • A well-written hilarious account of Christianity as a religion associated with (or even caused by) repressed homosexuality, written by a Mr. Francois Tremblay in 2007 (and always relevant) is «Why religion is the product of faggotry.» (It was first discovered by my friend DennisV).
Reblog this post [with Zemanta]

101 comments

 1. Καλημέρα !

  Παρ’όλο που το έγραψα κι αλλού, ας μου επιτραπεί να το γράψω κι εδώ :

  Οι Δέκα Εντολές του Ηθικού Άθεου :

  1. Μην πιστεύεις ό,τι σου λένε.
  2. Αναζήτα επιμελώς τη γνώση και την αλήθεια.
  3. Να διδάσκεις στον πλησίον σου τους νόμους της επιστήμης.
  4. Μην λησμονήσεις ποτέ τις αγριότητες που διεπράχθησαν στο όνομα του θεού.
  5. Άφησε στις επόμενες γενεές τη χρήσιμη συμβολή σου.
  6. Ζήσε ειρηνικά με τα αδέλφια σου τους ανθρώπους.
  7. Ζήσε με τα όλα σου αυτή τη μοναδική ζωή που έχεις.
  8. Εφάρμοσε έναν προσωπικό κώδικα ηθικής.
  9. Διατήρησε έναν αυστηρό διαχωρισμό ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία.
  10. Στήριξε όσους ακολουθούν αυτές τις εντολές.

  Αναλυτική ανάπτυξη της κάθε μιάς, εδώ :
  http://www.ethicalatheist.com/docs/ten_commandments.html

 2. Καλημέρα…
  ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ έκανες Enfant και έγραψες το δεκάλογο αυτό εδώ!

  Θα μου επιτρέψεις να… χρωματίσω με ΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ τον ίδιο το δεκάλογό σου (κάνοντας edit στο σχόλιο)! χεχε

 3. Η αποψη μου για τον Χριστιανισμο ειναι οτι ειναι αυτο ο Νιτσε θα ελεγε slave morality. Μια ιδεολογια που υπαρχει για να «εξαγνιζει» τις ανασφαλειες των οπαδων της. Νομιζω οτι χαρακτηριστικο παραδειγμα του Χριστιανικου mentalite ειναι η αλαζονεια του να νομιζεις οτι υπαρχει το «καλο» και το «κακο» και να μην σταματας σε τιποτα ωστε να το επιβαλλεις (το «καλο» σου) σε αλλους. Εννοειται οτι το καλο οριζεται ως: «εμενα αρεσει». Ειναι αυτο που ο Stirner ειχε πει για τους ανθρωπιστες «που νομιζουν οτι υπηρετουν τους αλλους, αλλα το μονο που φροντιζουν ειναι ο εαυτος τους».
  Αυτο ακριβως ειναι ο Χριστιανισμος, το καλυμμα των ανασφαλειων και των ζωωδων ενστικτων κατω απο μια θυματολογια και υποκρισια. Και αυτη ειναι η πιο πικρη κληρονομια του Χριστιανισμου στην ανθρωποτητα…

 4. Ο Καλόπουλος είναι πολύ δυνατός.

  Για το «άγιο» φως πρέπει να πω ότι σήμερα ένα γειτονικό σπίτι σχεδόν ανατινάχτηκε (φωτιά, καπνούς, πυροσβεστικές κτλ) επειδή ξέχασαν μια λαμπάδα με το «άγιο» φως και πήρε φωτιά ένα γκαζάκι που ήταν κοντά….

 5. @manitaritoubounou
  Χρόνια σου πολλά,
  Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Χριστιανισμός όπως τον εννοείς ΕΣΥ, κι όπως είναι και οι διδασκαλίες του Χριστού, είναι πράγματι θρησκεία αγάπης και πολύ κακώς έπεσε στα χέρια ανθρώπων που τον λέρωσαν με τόσους πολλούς βίαιους τρόπους.
  Το θέμα είναι να μπορέσετε να υπερνικήσετε αυτό το μίσος, μέσω της ειλικρίνειάς σας. Και ένα από τα πιο ανειλικρινή ΕΙΝΑΙ το λεγόμενο «Αγιο Φως»…

  @Greek Rider,
  είναι αστείο να επιμένουν σοβαροί άνθρωποι σε αυτό το μεγάλο ψέμα. Ας σημειωθεί (κι αυτό ας το ελέγξει και ο προηγούμενος φίλος μας) ότι το ποστ διαμαρτυρίας για την απάτη του Αγίου Φωτός (εδώ) που ανάφερα πρώτο… ΔΕΝ το έγραψε άθεος μπλόγκερ. Ο «Busy bee» που το έγραψε, πιστεύει σε Θεό, το ξεκαθαρίζει.

 6. @ omadeon,

  Το άρθρο σου αυτό δυστυχώς αποπνέει μια απολυτότητα, μια μανιχαϊστική απόκλιση και μια έλλειψη διάκρισης μεταξύ της Εκκλησίας των αγίων μας και της θεσμικής εκκλησίας μέσα στην οποία όντως ένα ποσοστό έπαιξε και παίζει άσχημα παιχνίδια.

  Επίσης θα ήθελα να προσθέσω μια διάκριση της Ανατολικής Εκκλησίας από τις δυτικές αποφύσεις που θεσμοποίησαν τα άσχημα παιχνίδια.

  Όσον αφορά το «Αγιον Φως» η δική μου η προσέγγιση είναι διαφορετική, τόσο από τη δική σου και κάποιων ομοϊδεατών σου στο θέμα αυτό, όσο και των στρατευμένων χριστιανών.

  Με σας διαφωνώ γιατί πάτε να αποκλείσετε ένα μυστήριο χωρίς σοβαρές αποδείξεις ή στοιχεία, αποπνέοντας μια έλλειψη σοβαρής αμφισβήτησης.

  Με τους στρατευμένους χριστιανούς διαφωνώ με τον επιθετικό τρόπο που «χρησιμοποιούν» το μυστήριο, που συχνά φανερώνει μια έλλειψη ταπείνωσης μπροστά σ’ αυτό το «σημείο».

  ΥΓ. Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια. Όσον αφορά εμένα προσπαθώ απλά δια του ιστολογικού υποδείγματός μου (που κάμποσες φορές δεν πετυχαίνει) να δείξω μια άλη προσέγγιση στο μυστήριο της εναθρώπισης-ενσάρκωσης και της της ανάστασης.

 7. @manitaritoubounou,
  Εκ των υστέρων παραδέχομαι ότι το ποστ είναι κάπως απόλυτο, ίσως γιατί εκφράζει μια μεγάλη απογοήτευση, πολλών ετών, από τότε που ήμουν κι εγώ πιστός (προ της ηλικίας των 15 περίπου) αλλά και από πιο πρόσφατες περιπτώσεις ανακαλύψεων που έκανα για διάφορα θέματα, ή και άκρως απαράδεκτες επιθέσεις που είδα π.χ. στο διαδίκτυο εκ μέρους «χριστιανών» (και στις οποίες ποτέ δεν συμμετείχες προσωπικά, ούτε κατά διάνοιαν νομίζω…)

  Θα με ενδιέφερε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ η «διαφορετική προσέγγιση» που επιχειρείς, στο «Αγιο Φως», θα τη δώ και θα σου πω…

  Το θέμα όμως, δεν είναι τόσο πολύ η «απουσία σοβαρών αποδείξεων», όσο τα παράλογα των συντηρητών του φαινομένου, που αναλύονται ΛΟΓΙΚΑ σε παλαιότερο ποστ μου. Να ένα link που οδηγεί ΚΑΤ’ΕΥΘΕΙΑΝ στα 5 λογικά επιχειρήματα: https://omadeon.wordpress.com/2007/04/08/η-αναίσχυντη-απάτη-του-αυτο-αναφλεγόμ/#logic

  Από μια άποψη, το θέμα έχει καταστεί αδιέξοδο πλέον, λόγω της τεράστιας (σχετικά πρόσφατης) επένδυσης ενδιαφέροντος και απόλυτης πίστης σε ένα φαινόμενο, το οποίο ΑΝ ήθελαν πραγματικά να αποδείξουν ότι είναι υπερφυσικό, τότε θα ήταν ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ να δεχτούν σοβαρή και αντικειμενική επιστημονική έρευνα, ακόμη και από «απίστους» όπως ο Καλόπουλος. Το γεγονός όμως, ότι το φαινόμενο παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟ απέναντι στην έρευνα, ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ πλέον, στον εικοστό-πρώτο αιώνα, διότι αυτή η στάση η ίδια αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη ψεύδους. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με τα ευρήματα του Καλόπουλου, που έδειξαν ότι ΜΠΟΡΕΙ να εξηγηθεί το φαινόμενο επιστημονικά (σαν απάτη), τότε… οι πιθανότητες να συμβαίνει «θαύμα» καθίστανται πολύ λιγότερες από τις πιθανότητες να… κερδίσω αύριο το εθνικό λαχείο και την ΙΔΙΑ στιγμή που θα πάω να το εισπράξω να πέσει κεραυνός πάνω μου και να με κάψει! 🙂

  Οσον αφορά τη θετική πλευρά του Χριστιανισμού, αναμφίβολα αυτή υπήρξε και υπάρχει, την εκφράζουν άτομα που έχουν μια θετική ακτινοβολία αγάπης και μια ζωή προσφοράς στους άλλους, όπως άλλωστε συμβαίνει ΚΑΙ σε άλλες θρησκείες και φιλοσοφίες αγάπης, όπως ο Βουδισμός ή ακόμη και ο… άθεος ή άθρησκος ανθρωπισμός κάποιων σπάνιων ανθρώπων που έζησαν ολόκληρες ζωές προσφοράς προς τους άλλους. Ισως τα ισοπεδώνω λίγο (χάριν συντομίας) γιατί δεν είναι όλα ίδια, αλλά… κάπως έτσι τα βλέπω.

  ΜΑΚΑΡΙ να εκφράζανε οι (περισσότεροι) σημερινοί Χριστιανοί πιστοί, όσα γράφεις πολλές φορές εσύ στο μπλογκ σου, συστρατευόμενος ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ με ό,τι πιο ανθρωπιστικό και προοδευτικό.

 8. Νομιζω οτι ειναι προφανες οτι οι αθεοι δεν απορριπτουμε ΕΝΤΕΛΩΣ τον Χριστιανισμο λεγοντας οτι δεν υπαρχει τιποτα καλο σ’αυτον. Απλα φοβομαστε οτι το «πιστευε και μη ερευνα» που οι θρησκειες, γενικα (οχι μονο ο χριστιανισμος), θεωρουν σωστο τροπο σκεψης, οδηγει σε καταστροφη της κριτικης σκεψης και σε δογματικες, νευρωτικες προσωπικοτητες. Επισης ο Χριστιανισμος ως ιδεολογια εχει αλληλοσυγκρουομενες τασεις, μια που τεινει στην αυθεντικη αγαπη μεν, αλλα και μια αλλη που τεινει στον σκοταδισμο και τον ηθικισμο (οι αμαρτωλοι θα υποφερουν αιωνιο θανατο κτλ.). Ειναι αδυνατον να υποστηριζεις ταυτοχρονα την υπαρξη αιωνιας κολασης και της αγαπης του Θεου ταυτοχρονα, κατα την ταπεινη μου αποψη.

  Και φυσικο ειναι οταν το ζητουμενο ειναι δυναμη (οπως στην «επισημη» εκκλησια) να χρησιμοποιει κανεις κυριως την σκοταδιτιστικη ταση ωστε να ελεγχεις καλυτερα το «ποιμνιο». Απο την αλλη ομως καποιος αλλος μη-«homo sapius» θα επικεντρωθει στην ανθρωπιστικη πλευρα του, οπως ο θεολογος μου στο Λυκειο στον οποιο οφειλω σε μεγαλο βαθμο αυτο που ειμαι τωρα. Κοινως οπως ολες οι ιδεολογιες ο χριστιανισμος εχει εσωτερικες ασυνεπειες και αυτο μας κανει να του επιτιθομαστε οι αθεοι.

  Να τονισω οτι παραδεχομαι τα διδακτικα βιβλια της Παλαιας Διαθηκης και τα διδαγματα του Ιησου των Ευαγγελιων, αλλα η θεολογικη, λατρευτικη πλευρα του Ιουδαισμου και του Χριστιανισμου με απωθει απιστευτα.

 9. @DennisV
  Σε γενικές γραμμές συμφωνώ, και μάλιστα… δεν θα έλεγα ότι είμαι «δογματικός άθεος», ούτε καν «άθεος» με τη ΣΥΝΗΘΗ έννοια της λέξης. Ειμαι αγνωστικιστής με πανθεϊστικές τάσεις, και έχω… αποδομήσει την ίδια την έννοια «Θεός», που κατ’ εμέ δεν σημαίνει κάτι με ΝΟΗΜΑ έτσι κι αλλιώς. Μπορεί κανείς να μιλήσει για «ανώτερη δύναμη» αλλά και πάλι αυτό μπορει να είναι σχεδόν ταυτολογία, π.χ. δεν είναι τάχαμου οι ίδιοι οι Νόμοι της Φύσης ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ «ανώτερη δύναμη»?

  Και… αν υπάρχει «ανώτερη δύναμη» η οποία… κρύβεται και χρειάζεται να την «πιστέψω,» έτσι χωρίς αποδείξεις, ε, τότε… καλά κρασιά! – Την επόμενη φορά που θα μου μιλήσει ένας πεπειραμένος (στην πειθώ) πωλητής θα… αγοράσω κι ΑΛΛΑ σκάρτα πράματα, με τέτοια ευπιστία που θα έχω τότε…
  (αυτά είναι περισσότερο αστεία βέβαια, δεν αρκούν για να εξαντλήσουν το θέμα).

  Το πρόβλημα τώρα με το Αγιο Φως (που έψαξα πριν και ΔΕΝ βρήκα μέχρι στιγμής τις απόψεις του φίλου «μανιτάριου»…)
  …είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι, «πιστοί», ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι είναι ΚΑΙ σήμερα αποδεκτό ή εφικτό να «παίζουν με τον πόνο μας» ΜΗ φανερώνοντας την ΟΡΑΤΗ αλήθεια του «θαύματος» στο Φως της Ερευνας και της Επιστήμης, που θα ήταν σε θέση να τελειώσει το θέμα τελεσίδικα, είτε υπέρ, είτε κατά.
  Σήμερα μας έχουν… κατακλέψει οι ιδεολογίες, όπως και οι… τράπεζες (σε άλλον τομέα), μας έχουν ΗΔΗ πάρει σώβρακα και άλλα τινα. ΔΕΝ δυνάμεθα να αντέξουμε άλλη ΚΛΟΠΗ, διότι η αλήθεια γεγονότων είναι ΚΑΙ αυτή ένα αγαθό το οποίο στερούμαστε. ΔΕΝ υπογράφουμε συμβόλαιο χωρίς όρους που να είναι ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΙ και ΚΑΘΑΡΟΙ. Συμβόλαιο με θεό που… κρύβεται μην τυχόν και τον λερώσει η (όποια) επιστημονική έρευνα είναι συμβόλαιο με ΠΟΛΥ πονηρό και αναξιόπιστο… τραπεζίτη (εξ ονόματός Του).

  Αλλωστε…
  Αν ήμουν Θεός, θα… ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΑ το θαύμα την εποχή των σκανδάλων του Ειρηναίου. Κι αν υπάρχει Θεός, τότε θα τον… ΕΓΚΑΛΕΣΩ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ που άφησε να συνεχίζεται το θαύμα την εποχή του Ειρηναίου. Είναι τότε ΣΥΝΕΡΓΟΣ του.
  κλπ. κλπ.

 10. Υ.Γ. Είπα ότι έχω «αποδομήσει την έννοια «Θεός»» αλλά…
  …ξέχασα το ΠΙΟ ενδιαφέρον, που είναι η ΑΝΑ-δόμηση της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ προσωπικής και συλλογικής πνευματικότητας.
  Η οποία ανάγεται στο χώρο της ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ, όχι του δόγματος.

  Οσοι φοβούνται την αποδόμηση, δεν είναι καλοί ή δημιουργικοί «ανα-κατασκευαστές» της πραγματικότητάς τους…

  Υ.Γ.2
  Σε άλλη συζήτηση (όχι στο μπλογκ) που είχαμε πρόσφατα, ο DennisV κι εγώ, ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο της Αμυντικότητας Απέναντι στην Αποδόμηση (όπως τη λέω)… ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας, π.χ. με τη γνωστή Εκστρατεία κατά του «Εθνομηδενισμού» (my ass).

  Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, ΔΕΝ υποστηρίζω μια «ξερή» και «μηχανιστική» αποδόμηση. Η αποδόμηση είναι ΜΕΡΟΣ της δημιουργικής, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ διαδικασίας του Νου (και του Κόσμου ίσως), ένα μικρό αλλά αναγκαίο συστατικό ή στάδιο της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ δημιουργικής διαδικασίας που είναι η Ζωντανή Συνείδηση.

  Φτιάχνουμε δηλαδή, κάθε στιγμή, την πραγματικότητά μας και την εμπειρία μας, έτσι κι αλλιώς.
  Το «εγώ» μας το ίδιο, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, είναι ΚΑΙ αυτό μια Κατασκευή, οι ιδέες μας το ίδιο, όλος ο Κόσμος που βιώνουμε, εν μέρει τουλάχιστον, είναι μια Κατασκευή μας (από κοινού με τα άλλα όντα και πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψη και το περιβάλλον ή τους απρόσωπους νόμους σε κάθε τομέα)…

  Ε, όποιος φοβάται μην… «αποδομηθεί» (π.χ. το εγώ του) μοιάζει με… νευρωτικό που φοβάται μη χάσει τον εαυτό του και να μην ΑΦΕΘΕΙ στην Εμπειρία (π.χ. του έρωτα). Σημαίνει ΦΟΒΟ, φόβο απώλειας μιας ταυτότητας η οποία λογικά πρέπει ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ να είχε συγκροτηθεί με λάθος βάσεις, ΕΦΟΣΟΝ φοβάται την απώλειά της…

  (σε ακραίες περιπτώσεις, ψυχαναλυτικά μιλώντας, όσον αφορά το «φόβο αποδόμησης» μπορεί να φτάσει και σε απίστευτα άκρα, που θυμίζουν μέχρι και… Παρανοϊκό Σχιζοφρενή, που φοβάται μην τυχόν και τον…. σοδομήσουν – λόγω απωθημένης ομοφυλοφιλίας ίσως, αλλά και «retention greed» όπως τη λένε στην ψυχανάλυση, δηλαδή… απληστία να ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ κανείς με σφιχτό πρωκτό).
  Κι αυτό ισχύει σε σχεδόν όλα, π.χ. συλλογικές αντιλήψεις όπως το έθνος, ατομικές όπως ο Εαυτός ή το Εγώ, φυσικές έννοιες ακόμη, όπως π.χ. ο κολλημένος σε μια συγκεκριμμένη Επιστημονική θεωρία επιστήμων (που δεν δέχεται εναλλακτικές προτάσεις ενώ η δική του δεν έχει πλήρως αποδειχτεί).
  Ισχύει όμως, αυτός ο «φόβος αποδόμησης», κατά τη γνώμη μου, ΕΠΙΣΗΣ στην συνεχιζόμενη απόκρυψη της αλήθειας για το «Αγιο Φως» -τη στιγμή που… ο κόσμος τόχει κάνει τούμπανο και ο…. Καλόπουλος ΦΑΝΕΡΟ καμάρι (χεχε), το ότι είναι απείρως πιθανότερο το ΨΕΥΔΟΣ, παρά το «θαύμα»….

 11. @omadeon
  Δεν διαφωνω με την προσεγγιση σου στο θεμα «αθεισμος». Δηλωνω αθεος, επειδη ο ορισμος της εννοιας θεος ειναι ιδιαιτερα ομιχλωδης δεν θελω να εχω …association μαζι της.
  Οσον αφορα το Αγιο Φως συμφωνω απολυτα. Θα ελεγα πως η αποκρυψη της αληθειας ειναι χειροτερη απο την κλοπη χρηματος, καθως τα κλεμμενα χρηματα τα βρισκεις πιο ευκολα απο την κρυμμενη γνωση.
  Επισης η ελλειψη γνωσης σε κανει εναν «homo sapius» ή «homo stupidius» ενω τα αμα σου κλεψει κανεις τα λεφτα δεν γινεσαι …ουσιαστικα πιο φτωχος.
  Οποτε οι μεταμοντερνοι ψυχιατροι με τα μαυρα ας μας δειξουν πως αναβει το «αγιο» φως να ..διαφωτιστουμε και εμεις!

 12. @ omadeon,

  δυο τρεις παρατηρήσεις ακόμα:

  1) Δεν έχω γράψει για το Άγιο Φως διότι δεν έχω προσωπική εμπειρία ακόμα.
  2) Ακούω με σεβασμό τους μη στρατευμένοςυ χριστιανούς που έχουν την εμπειρία αυτή.
  3) Ο Καλόπουλος είναι ΚΑΙ στρατευμένος εις τον κύβο. Αυτό δεν χρειάζεται καμιά απόδειξη πέραν του τι έχει κάνει μέχρι τώρα ο άνθρωπος.
  4) Τα σημεία – όταν υφίστανται – δεν γίνονται με τους δικούς μας όρους στο Σύμπαν και στην Ιστορία.
  5) Η δημιουργική αποδόμηση γίνεται όντως αφετηρία νέας δημιουργικότερης και αληθέστερης ζωής: «Όστις δεν απωλέσει την ψυχή του, δεν την σώζει».
  6) Στην ανατολική θεολογία των αγίων ισχύει το «εαν δεν βάλω τον δάκτυλό μου επί των τύπον των ύλων ΟΥ ΜΗ πιστεύσω». Αντί για τη λέξη Δόγμα χρησιμοποιείται η λέξη «Ορος – όριο» , και η λέξη δόγμα σημαίνει απόφαση για τα όρια και τους όρους (πίστης-εμπειρίας).

 13. @Manitaritoubounou
  Σε ευχαριστώ που σχολίασες πάλι, και μάλιστα με τόσο καλό και ενδιαφέροντα τρόπο.

  Ξέρεις ίσως, ότι
  1) ΔΕΝ διακατέχομαι από μανία διάψευσης «ανεξήγητων». Ισα-ίσα θα ήμουν ο ΠΡΩΤΟΣ που θα δεχόταν την ύπαρξη φαινομένων που δεν εξηγούνται (τα πειράματα του Rupert Sheldrake σαν παράδειγμα, που τεκμηρίωσαν την ύπαρξη τηλεπάθειας με ΠΟΛΥ μεγάλο ποσοστό πιθανότητας)…

  2) Νομίζω, ότι ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ δέχεται ο σύγχρονος χριστιανισμός την έρευνα, τόσο θα ωφεληθεί ΑΝ έχει αλήθειες και θα ζημιωθεί ΜΟΝΟ σε όσα δεν είναι αλήθειες. Και ας μην ξεχνάμε ότι το Αγιο Φως ΔΕΝ υπήρχε σαν φαινόμενο επί εκατοντάδες χρόνια μετά το Χριστό, επομένως δεν βλέπω ΓΙΑΤΙ το θεωρούν μερικοί «αναγκαίο» να ΙΣΧΥΕΙ ως θαύμα.

  Ισως ελευθερωθεί το σχόλιο που άφησα στο φίλο σου, στο άλλο ιστολόγιο όπου έδωσες την παραπομπή εδώ. Δηλαδή

  http://egolpio.wordpress.com/2009/04/18/holy_light/#comment-2433

  omadeon (13:25:01) : Το σχόλιό σας δεν έχει ακόμα εγκριθεί

  Ε, αφού επιτρέπεται η είσοδος σε…. ερασιτεχνικούς Βιντεοσκόπους / σκηνοθέτες, στο Φαινόμενο, ΓΙΑΤΙ δεν επιτρέπεται και σε κλιμάκιο ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα εξαπάτησης, να μπουν και να ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ το θέμα.

  Οσον αφορά την λεγόμενη “ακαΪα”, ΤΙΠΟΤΕ δεν αποδεικνύει, πέραν όσων ΗΔΗ έχουν αποδειχθεί ως “Ανεξήγητα” για τους Αναστενάρηδες.

  ΟΤΑΝ θα αφήσουν τον ίδιο τον Καλόπουλο και άλλους να μπει μέσα, τότε θα το παραδεχτώ.

 14. Υ.Γ. Περιττό να πω ότι… με ενοχλούν αφάνταστα και όσοι τείνουν να ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ κάθετι ανεξήγητο, μόνο και μόνο επειδή διαψεύδει την (συνήθως) Μηχανιστική νοοτροπία τους.

  Επί σειρά ετών, ξανά και ξανά, στοιχεία για την τηλεπάθεια έχουν βρεθεί, αλλά η κατεστημένη επιστήμη «σφυράει αδιάφορα»…
  ΟΠΩΣ ακριβώς συνέβαινε και ΠΡΙΝ γίνει αποδεκτός ο Αϊνστάϊν, με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο αντιμετωπίζονταν και οι ιδέες του. Η ίδια ιστορία, ξανά και ξανά…

  Πάντως -προσωπικά- ΔΕΝ αμφισβητώ ανεξήγητα φαινόμενα τα οποία έχουν τεκμηριωθεί. Νομίζω η σύγχρονη πρόκληση είναι το Ανοιχτό Μυαλό και όχι η Απόλυτη Εξήγηση των Πάντων, μέσω… μαγειρικής που τα βάζει όλα στο ίδιο καζάνι. (και όσα δεν χωρούν τα πετάει)…
  Γι’ ΑΥΤΟ, άλλωστε, δηλώνω και «αγνωστικιστής«! 🙂

 15. Υ.Γ.2
  ΠΟΛΥ ενδιαφέροντα όσα έφερε ο χριστιανός φίλος Μανιτάριος. Ιδιαίτερα το εξής, που είπε, είναι «όλα τα λεφτά, με… τόκο», ΑΝ θέλει κανείς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από ιδεολογία, να προσεγγίσει τη Θετική Πλευρά των ιδεών του φίλου μας:

  5) Η δημιουργική αποδόμηση γίνεται όντως αφετηρία νέας δημιουργικότερης και αληθέστερης ζωής: “Όστις δεν απωλέσει την ψυχή του, δεν την σώζει”.

  Σιγουρότατα, και ΔΕΝ εκπλήσσομαι, που ένας ανοιχτόμυαλος χριστιανός δίνει ΑΥΤΗ τη (σωστή) ερμηνεία, στο εν λόγω εδάφιο (που άλλοι ερμήνευσαν δογματικά, μονομερώς και με μίζερο τρόπο, π.χ. σαν στείρα και αποστεωμένη «αυτοθυσία» – ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ αλλά με ΜΙΣΟΣ).

  Γενικά δεν έχω πρόβλημα με όσα είπες, Μανιτάριε, αλλά όσον αφορά τον Καλόπουλο… ΔΕΝ τον κρίνω από τη «στράτευσή του» γιατί… ΑΝ το πάμε έτσι, ΤΙ θάπρεπε να πούμε για τους (πολύ περισσότερο) «στρατευμένους» χριστιανούς που έφτιαξαν εκείνα τα «βίντεο της ακαϊας»?

  Επίσης ΣΩΣΤΟ και το εξής που είπες, από τη δική μου… περίεργη και «αγνωστικιστική» οπτική γωνία – ακόμη:

  4) Τα σημεία – όταν υφίστανται – δεν γίνονται με τους δικούς μας όρους στο Σύμπαν και στην Ιστορία.

  ΑΣΦΑΛΩΣ και το σύμπαν, ή ο έξω κόσμος εν γένει, ή (ακόμη και) αυτό που ονομάζετε εσείς «Θεό»…
  …ΔΕΝ είναι υποχρεωμένο να υπακούσει στους κανόνες μας, στα δικά μας μέτρα και σταθμά ή στις δικές μας ανάγκες ή επιθυμίες ΕΛΕΓΧΟΥ.
  π.χ. Ως χειμερινός κολυμβητής ΔΕΝ… δέρνω τη θάλασσα, κολυμπάω ΜΑΖΙ της και ξέρω ότι είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ από τη δική μου -ελαχιστότατη- θέληση για… καλό καιρό! 🙂

  Εξάλλου
  1) Τα κβαντικά σωματίδια ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ με την παρατήρηση.
  2) Τα παρα-φυσικά φαινόμενα ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ στην επανάληψη των ίδιων πειραμάτων
  κ.ο.κ.

  Παρόλ’ αυτά, αν έχεις… «κονέ» με κάναν… Αγιο, πες του ότι τον… ΕΓΚΑΛΩ για το θέμα του Ειρηναίου! (που οποιοσδήποτε Θεος με… κοινωνική ευαισθησία θα του είχε ΚΟΨΕΙ και το θαύμα, αν μη τι άλλο… -χεχε)

 16. @ omadeon,

  για να μην αφήσω την κουβέντα να πάει επί παντός επιστητού θα σημειώσω ακόμα δυο πράγματα:

  1) Δεν είναι υποχρεωτικό ένα σημείο (αποφεύγω τη δυτικίζουσα θεολογική και μη αγιογραφική λέξη «θαύμα») να γινόταν πάντα, να γίνεται για πάντα και κυρίως όταν γίνεται να το αντιλαμβάνονται άπαντες και ταυτόχρονα.

  2) Ο πρώτος αληθής αγνωστικιστής χριστιανός υπήρξε ο απόστολος Θωμάς εάν δεν υπήρξαν προηγουμένως και υπόλοιποι δέκα….

  3) Ο πρώτος ψευδο-αγνωστικιστής «χριστιανός» υπήρξε ο μαθητής Ιούδας (Ισκαριώτης) όχι τόσο για την προδοσία – η οποία και αποτελεί ακραία αντιχριστιανική στράτευση – , όσο για την έλλειψη θάρρους να ζήσει και να διατυμπανίσει την ουσία του «λάθους» της προδοσίας….

  Εν τέλει, ο αγνωστικισμός είναι είναι μια υγιής έκφραση για όσα δεν έχουμε ΑΚΟΜΑ προσωπική εμπειρία, ΆΜΜΕΣΗ Ή ΈΜΜΕΣΗ, σε όλες τις διαστάσεις της ύπαρξης, άρα και της επιστήμης, αλλά και της υγιούς θρησκευτικής πίστης.

  Το τραγικό είναι το συχνό φαινόμενο του φανατισμού, της ιδεολογικοποίησης της Αλήθειας, της Πίστης, της επιστήμης, κλπ.
  Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι «αιρετικοί» ήταν ακραίοι ιδεολόγοι και «αγύριστα κεφάλια» συχνά χωρίς ίχνος Αγάπης.

  Καλή συνέχεια στο όμορφο ταξίδι για την Α-λήθεια του Νοήματος του Είναι.

  ΥΓ. Ο φίλος και αδελφός egolpion, για τους δικούς του λόγους, δεν έχει τα σχόλια ανοικτά εκ των προτέρων.

 17. Νομίζω φίλε μανιτάριε ότι σε ΠΟΛΛΑ συμφωνούμε, κι αυτό σίγουρα ξενίζει και εκπλήσσει ακόμη όσους περιμένουν από μένα (ή και από σένα) «προβλέψιμη στράτευση ιδεών», που θα οδηγούσε -υπό κανονικές συνθήκες- σε σύγκρουση.

  Είμαστε μαθητές στην επικοινωνία (μεταξύ άλλων) και… μέχρι στιγμής, ΔΕΝ ξέρω αν δικαιούμαστε το «άριστα», πάντως…
  το ΜΟΝΟ σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ είμαστε κάτω από τη ΒΑΣΗ.
  🙂

 18. Υ.Γ. Πιο αναλυτικά, δεν μπορώ να αντισταθώ σε… δημιουργική απάντηση,σε όσα είπε ο φίλος μας ΜτΒ…

  1) Δεν είναι υποχρεωτικό ένα σημείο (αποφεύγω τη δυτικίζουσα θεολογική και μη αγιογραφική λέξη “θαύμα”) να γινόταν πάντα, να γίνεται για πάντα και κυρίως όταν γίνεται να το αντιλαμβάνονται άπαντες και ταυτόχρονα.

  ΑΣΦΑΛΩΣ και αυτό ισχύει, σε πολλούς τομείς, χωρίς κάν θρησκευτική αναφορά!

  -Π.χ. στην έρευνα παρα-ψυχικών φαινομένων, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δύσκολο να έχουμε τα ίδια (ή γενικώς προβλέψιμα) συμπεράσματα, ΠΑΝΤΑ. Κι αυτό δυσκολεύει αφάνταστα την έρευνα. Μόνο ελάχιστοι (π.χ. Sheldrake) κατόρθωσαν επιτυχημένα πειράματα σε μεγάλη κλίμακα και στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα…

  ΟΜΩΣ, φίλε Μανιτάριε, στην περίπτωση της «αυθόρμητης ανάδυσης της Ιερής Φλόγας» (που υποτίθεται ότι την προκαλεί ένας Θεός, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΣ αλλά ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ!!! – προσοχή εδώ, ΠΟΛΥ σημαντικό!)…
  …το ΜΟΝΟ που δεν μπορούμε να υποθέσουμε, είναι ότι συμβαίνει αυτό που επισήμανες (αν και σωστό ΑΛΛΟΥ).
  Διότι -ως γνωστόν- το Αγιον Φως ΟΧΙ ΜΟΝΟ εμφανίζεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΑ και ΣΕ ΟΛΟΥΣ, κάαααθε χρόνο (με το ΠΑΛΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ) αλλά και… ταξιδεύει Πρώτη Θέση με αεροπλάνο μετά, κλπ. (πράμα που δείχνει και το ΤΡΟΜΕΡΟ ΟΦΕΛΟΣ, τόσο προπαγανδιστικό όσο και οικονομικό. Μάλιστα… είναι ιστορικά καταγεγραμμένο, ότι οι Μουσουλμάνοι, που κάποτε κατέλαβαν την περιοχή, ενώ στην αρχή «δεν πίστευαν», όταν πήραν χαμπάρι, ΤΙ ΧΡΗΜΑ έφερνε το «φαινόμενο», συνήργησαν και συμφώνησαν πως… ΟΝΤΩΣ είναι «εκ Θεού» 😉 )

  Για τα «αγύριστα κεφάλια» αιρετικών που επισήμανες ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ, ίσα-ίσα έχω φροντίσει να ΜΗ γίνει αγύριστο το… δικό μου κεφάλι. Ε, ΕΥΤΥΧΩΣ μάλιστα που ΔΕΝ γεννήθηκα και σε… λάθος εποχή, γιατί αντί για αγύριστο ή γυρισμένο κεφάλι, ως «αιρετικός» θα είχα απλώς… ΚΟΜΜΕΝΟ κεφάλι (και ίσως και καμμένο σώμα). 🙂

  (….για να θυμηθούμε και το… ΑΛΛΟ συστατικό του ΤΙΤΛΟΥ αυτού του ποστ, το… Φονικότατο ΜΙΣΟΣ, στο οποίο επιδόθηκε ΑΜΕΣΩΣ μόλις έγινε εξουσία, η Νέα Θρησκεία που ίδρυσε ο «Μέγας» Αιμοσταγής Κωσταντίνος….).

 19. Expaganus,

  Η δύναμη της πίστης, ή της θέλησης είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

  Ασχολείστε ΟΛΟΙ βλέπω, με «Ακαϊες» πιστών και αναμμένα κεριά.

  Μπορείτε να εξηγήσετε
  1) ΓΙΑΤΙ δεν επιτράπηκε σε επιστήμονες να ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΟΥΝ το θέμα
  και
  2) ΓΙΑΤΙ ο Θεός είναι… ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΣ και ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ?

 20. @ omadeon,

  1) Το Πάσχα των ορθοδόξων είναι κοινό, όπως και οι περί αυτό πριν και μετά εορτές. Τα Πατριαρχεία – όπως ΚΑΙ των Ιεροσολύμων – δεν είναι «παλαιοημερολογίτες». Απλά δεν ακολουθούν στις ημερολογιακές εορτές σε εσωτερική χρήση το νέο ημερολόγιο.

  2) Το Αγιο Φως έχει σχέση με το Φως που ανέδυσε εκ του Κενού τάφου, όπου κατά τα ευαγγέλια τύφλωσε και τους φύλακες στρατιώτες – οπότε σχετίζεται με το Πάσχα. Η ώρα δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά υπάρχει ένα σχετικό εύρος, όπως μαρτυρούν ή ισχυρίζονται δημόσια κάποιοι εκ των αυτοπτών μαρτύρων .

  @ Expaganus,

  Αληθώς ανέστη (για το ιστορικό μαρτυρούμενο γεγονός, αλλά ζητούμενο για μας….)
  Έχω ήδη μελετήσει το εκτενές ποστ σου εδώ και μέρες….

 21. http://expaganus.wordpress.com/2009/04/16/agiofwspanagiostafos/#comment-649
  (σχόλιο εκεί που μεταφέρω εδώ)
  Το πρόβλημα που εμφανίζεται εδώ είναι απλό, και είναι το εξής.
  1) Βλέπω ΗΔΗ, δύο μέτρα και δύο σταθμά, κι αυτό δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ χριστιανικό.
  ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ να πιστέψουμε ΑΝΩΝΥΜΑ ΑΤΟΜΑ ή ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ (εξ ορισμού προκατειλλημένους) που ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ καμμία σοβαρή επιστημονική έρευνα αλλά απλώς αναφέρουν και δείχνουν τις εμπειρίες τους,
  και ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ να απορρίψουμε σοβαρά επιστημονικά ευρήματα επειδή αυτός που τα έκανε, είναι κι αυτός προκατειλλημένος.

  2) Στις κατηγορίες κατά της αξιοπιστίας του Καλόπουλου, βλέπω ότι δεν τσιγκουνεύτηκε κανείς, ενώ ο άνθρωπος έδειξε πράματα που ισχύουν, δεν ΑΠΕΔΕΙΞΕ κιόλας ότι ισχύουν στον ίδιο τον Πανάγιο Τάφο. Ντάξει, τον λούσατε και τον αφορίσατε, κλπ. κλπ.
  – αλλά το ΜΟΝΟ που μπορεί αμερόληπτος παρατηρητής να του καταλογίσει σαν ΑΞΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ στοιχείο, είναι ότι δεν πήγε ο ίδιος εκεί αλλά έκανε κάποια πειράματα αλλού, καθώς και το ότι σίγουρα ΔΕΝ συμπαθεί καθόλου το Χριστιανισμό. Τουτέστιν, ντάξει, ΔΕΝ είναι αμερόληπτος. Μπορεί και να συχαινόταν την ταλαιπωρία του να πάει ο ίδιος εκεί, στα Ιεροσόλυμα.

  Εγώ θα έλεγα
  1) ΑΦΗΣΤΕ να μπουν ΣΟΒΑΡΟΙ επιστήμονες να ερευνήσουν, αφού ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ τον Καλόπουλο.
  2) ΕΞΗΓΗΣΤΕ τους λόγους που το περίεργο αυτό φαινόμενο συμβαίνει ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ σύμφωνα με το ΠΑΛΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ (σημείωση – ευχαριστώ για τη διόρθωση, δείτε το σχόλιο του ΜτΒ και το δικό μου ΜΕΤΑ από αυτό..

  Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με το Θεό, έχω πρόβλημα με το να είναι… ΚΑΙ προβλέψιμος ΚΑΙ Παλαιοημερολογίτης ΚΑΙ… υποστηρικτής του αδίστακτου απατεώνα Ειρηναιου.

  Ειρήνη υμίν.

  Πάντως η πίστη και η θέληση ΚΑΝΕΙ θαύματα…
  ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα δεν έχω να δεχτώ ΚΑΙ τα ανεξήγητα και ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

 22. @manitaritoubounou
  Ευχαριστώ για την ενημέρωση (όσον αφορά το Πάσχα).

  ΜΑΖΙ τα γράφαμε. Και πάλι, είναι αξιοπρόσεκτο το ότι ο Θεός κάθεται κι ακούει τις… συμφωνίες Εκκλησιαστικών για το πότε «πέφτει» η γιορτή του Πάσχα.

  Σε ΚΑΝΕΝΑ παραφυσικό φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί τέτοια κανονικότητα, ενώ οι λίγες ώρες απόκλιση που λες μπορεί να εξηγηθεί από άλλες αιτίες. Η ουσία είναι ότι ο Θεός κάθεται και ακολουθεί το ΔΙΚΟ ΣΑΣ στημένο (ή μάλλον τεχνητό) ημερολόγιο.

  Σου είπα,
  Κανονικά έπρεπε να πάνε αξιόπιστοι επιστήμονες να ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ το θέμα. Εφόσον από όσα κατάλαβα αυτό δεν επιτράπηκε ποτέ, το μόνο που απομένει είναι… ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΙ απατεώνες σε στυλ Ειρηναίου.

 23. Κι άλλο ένα σχόλιο από αλλού (με μικρές διαφορές τονισμών)
  http://egolpio.wordpress.com/2009/04/18/holy_light</#comment-2438

  egolpion (15:02:47) :

  Να πω την αλήθεια δεν περίμενα να υπάρχουν οπαδοί του καλόπουλου – πέρα κάποιων σαλταρισμένων 12θεϊστών- και εσύ δεν μοιάζεις για τέτοιος.

  Όπως και να’χει ο απολογητής έκανε απαντητικό άρθρο ( τι κουράγιο θέλει να απαντάς σε τέτοιο σαρκωμένο παραλογισμό;) στο φίλο μας…http://www.apologitis.com/gr/ancient/kalopoulos/kalopoulos_per.htm …Αν νομίζεις, διάβασέ το. Εγώ δεν θα αντέξω να ξαναασχοληθώ με αυτό.

  @Egolpion
  Kαλά…
  ΤΟΣΟ μεγάλο ΜΙΣΟΣ κατά του Καλόπουλου ΔΕΝ το περίμενα, ειλικρινά.
  και ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ τα βέλη να στρέφονται και εναντίον ΚΑΘΕ ανθρώπου που εκτιμάει ορισμένα πράματα στον Καλοπουλο.

  Διότι αυτό το “δεν περίμενα να υπάρχουν ΟΠΑΔΟΙ του Καλόπουλου”
  ΜΟΝΟ μίσος δείχνει, ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ και φανατίλα. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

  ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΜΕ ΠΕΡΑΣΑΤΕ?
  ΣΙΓΑ μη γίνω και “οπαδός του Καλόπουλου” -αχαχα. 🙂
  Μπορεί ο άνθρωπος να έχει δεκάδες άλλες απόψεις ή συνδέσμους με πρόσωπα και ιδέες, όπου διαφωνώ. Ειλικρινά ΔΕΝ το ξέρω.

  Η απατεωνιά, η ΩΜΗ απατεωνιά του Ειρηναίου ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ, και… ενοχλείστε από τα επιστημονικά πειράματα του Καλόπουλου?
  (που ΤΙΠΟΤΕ δεν έκρυψε)?

  ΜΕΧΡΙ την ημέρα που θα ΓΙΝΕΙ έρευνα,
  είστε ΥΠΟΛΟΓΟΙ, και απολύτως ΑΝΤΙ-χριστιανικοί.

  (ΣΗΜΕΙΩΣΗ – το τελευταίο ΔΕΝ αναφερόταν βέβαια στον φίλο «μανιτάρι-του-βουνού»)

 24. @ omadeon,

  πολύ ασχολήθηκα με το θέμα, ενώ δεν έχω κάνει ποστ-ακόμα-στο ΜτΒ.

  Το μυστήριο της ζωής έχει και κανονικότητα και αβεβαιότητα. π.χ. Η κανονική ένωση σπερματοζωαρίου και ωαρίου έχεις ως κανόνα τη σύζευξη του ζυγωτού και την ανάπτυξη -κατά κανόνα-κανονικού και υγιούς βρέφους.

  Στην εκκλησία υπάρχει μια σύζευξη κανονικού και ακανόνιστου στο μυστήριο της θείας Ευχαριστείς: Ενώ τελείται κανονικά -συχνά από αμαρτωλότατους ιερείς έως και λαμόγια- ταυτόχρονα είναι «άχρηστη για όσους λειτουργούν ν¨κανονικά’ ως άξιοι μετοχής.

  Αυτός η σύζευξη κανονικού και αβέβαιου είναι ο πυρήνας των σημείων και μυστηρίων κατά την ανατολική θεολογία, Κάθε μονόπλευρη απόφυση αποτελεί γελιότητα…

  Τα λέμε. Τώρα πάω για καφέ,,,

 25. Φίλε Μανιτάριε
  ΟΡΘΩΣ πας για…. καφέ!!! 🙂

  Εγώ σήμερα κατάλαβα ότι ΑΝ ΔΕΝ ερευνηθεί ΣΟΒΑΡΑ το θέμα ΟΛΟΙ χάνουν, διότι… ΟΛΟΙ πωρώνονται.

  Το θέμα «Ειρηναίος» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αμελητέο.
  Και οχι ΜΟΝΟ γιατί… δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι συνεχίστηκε το Αγιο Θαύμα επί των ημερών της Απατεωνίας του,
  αλλά γιατί η ΙΔΙΑ αυτή, η αποδεδειγμένη απατεωνιά, αν τη συνδυάσει κανείς και με την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ σοβαρής έρευνας, φτάνει, και με το παραπάνω…

 26. Έχω μείνει έκθαμβη !
  Καταθέτω τον ειλικρινή θαυμα-σμό μου για τον πολύ εμδιαφέροντα διάλογό σας !

  @omadeon Απριλίου 20th, 2009,17:32.
  Αυτό στο Υ.Γ. λέγεται : ‘ Take the one and hit the other! ‘

 27. Ψαρωτικό αυτό που μου έγραψες, αλλά κατόπιν
  ωρίμου σκέψεως, κι επειδή έχω κι εγώ τα ανάλογα
  ένσημα και παράσημα, αποφάσισα ότι δεν το
  αποδέχομαι, και διεκδικώ ένα 49% του ™ !

 28. Και… επειδή η πείρα έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι βαριούνται (ή βιάζονται ή ξεχνούν) να κάνουν ένα… απλό «κλικ» σε link (που έδωσα) αντιγράφω εδώ …ΜΙΚΡΟ δείγμα των εντυπωσιακών (φριχτών!!!) στοιχείων του, για το «ποιόν» των ανθρώπων που ΛΕΝΕ πως ο… Θεός τους ευλογεί κάθε χρόνο, κάνοντας πάντα το ίδιο «θαύμα» (αλλά δεν αφήνουν κανέναν να το ΕΛΕΓΞΕΙ – βέβαια):

  Παλιά Χρήσιμα Νο 17: Όλο το παρασκήνιο στα Ιεροσόλυμα (2001)
  Μαΐου 18, 2007 από Po

  Η 20ετής παραμονή Διόδωρου στον πατριαρχικό θρόνο οδήγησε το Πατριαρχείο σε διαφθορά και μαρασμό με συνέπεια τις έξωθεν παρεμβάσεις.

  […]

  Μπροστά σε αυτήν την αλήθεια -που τόσο γλαφυρά παρέθεσε με άρθρο του πριν από καιρό στην «K» ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπουργός κ. Νικόλαος Θέμελης, ανιψιός Πατριάρχου Ιεροσολύμων, ζητώντας κάθαρση– η Αγιοταφιτική Αδελφότητα, αδύναμη, αλληλοσπαράσσεται.

  Για να αντιληφθεί όμως ο όποιος ενδιαφερόμενος τη σημερινή πραγματικότητα θα πρέπει να γνωρίσει το «χθες» που τη δημιούργησε. Kαι αυτό το «χθες», είναι τα 20 χρόνια που κάθησε στον θρόνο ο Διόδωρος.

  […]

  Η «Πολιτεία» Διόδωρου
  Ο Πατριάρχης Διόδωρος -ο επιλεγόμενος «Βούδας» από τους αρχιερείς των ελληνορθοδόξων εκκλησιών- ανέβηκε στον θρόνο το 1981, έπειτα από ένα παζάρι συναλλαγών, πολιτικών και οικονομικών.

  […]

  Διάκονος του Πατριαρχείου, πρώην γνωστός τραγουδιστής -έστειλε έχει πει, μάλιστα και σχετική επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με αποκαλύψεις- πολλές φορές περιέγραψε δημοσίως και σε εκκλησιαστικούς κύκλους, τον καβγά Διοδώρου – Ιακώβου για τα «υπόλοιπα» που χρωστούσε ο πρώτος και τα είχε «ταμένα» στον δεύτερο για να τον ψηφίσει Πατριάρχη. Μόλις, λοιπόν, κάθησε στον θρόνο ο Διόδωρος, φαίνεται να έβαλε δύο στόχους, την συσσώρευση πλούτου και την… καλοπέραση. Περνούσε πολλούς μήνες τον χρόνο στην πατριαρχική βίλα του Αγίου Kωνσταντίνου Kαμένων Βούρλων, όπου τον υπηρετούσαν Ρουμάνες καλόγριες. Μία από αυτές είχα μάλιστα, κακό τέλος. Στο μοναδικό προσκύνημα του Τάφου της Παναγίας στη Γεσθημανή ήταν κενή η θέση ηγουμένου. Ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος ζητεί την τοποθέτησή του εκεί και ο Διόδωρος δίνει τη συγκατάθεση, έναντι… 80.000 δολαρίων, τα οποία και κατέβαλε ο Συνέσιος (άραγε πού βρίσκουν Αγιοταφίτες μοναχοί τόσο μεγάλα ποσά;). Όμως, ο Πατριάρχης, και τα χρήματα πήρε και τη θέση δεν του έδωσε. Θυμωμένος ο αρχιμανδρίτης, ήλθε στην Ελλάδα, πήγε στη βίλα Kαμένων Βούρλων και επειδή γνώριζε «καλά» τα κατατόπια -είχε υπηρετήσει διάκονος εκεί- προσπάθησε να κλέψει χρήματα από το χρηματοκιβώτιο.

  […]

  Τον αντελήφθη η Ρουμάνα μοναχή Λάικα και εκείνος αναγκάστηκε για να διαφύγει να την χτυπήσει στο κεφάλι με ένα βαρύ αντικείμενο. Όταν διαπίστωσε ότι την είχε σκοτώσει, έβαλε φωτιά για να χαθούν τα ίχνη. Η δολοφονία, όμως, αποκαλύφθηκε και ο Συνέσιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 ετών από τα ισραηλινά δικαστήρια. Ο φάκελος «Λάικα» βρίσκεται στα αρχεία της Μοσάντ, ενώ ο Συνέσιος δεν «μίλησε» ποτέ, παρά τις παροτρύνσεις, ακόμη και Ισραηλινών να κάνει αποκαλύψεις.

  Οι Ρουμάνες
  Φαίνεται ότι ο Διόδωρος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις Ρουμάνες. Λέγεται ότι πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα να υπηρετήσουν από μοναστήρια τις πατρίδας τους και πολλές από αυτές το πρωί φορούσαν το σχήμα και προσεύχονταν και το βράδυ «εργάζονταν» σε καμπαρέ στο Τελ Αβίβ. Εντονες φήμες, που συζητείται, ότι και γι’ αυτές οι Ισραηλινοί έχουν στοιχεία, αναφέρουν πως ορισμένες από τις καλόγριες εκ Ρουμανίας «ετύγχανον της ιδιαιτέρας ευνοίας» του Πατριάρχου.
  Η τελευταία μάλιστα -συμπληρώνουν οι πληροφορίες- έφυγε από το Ισραήλ λίγες ώρες μετά το θάνατο του Διοδώρου με 6 εκατομμύρια δολάρια στη βαλίτσα της, με τα οποία άνοιξε επιχείρηση στην πατρίδα της. Λέγεται δε, ότι οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν την περίπτωση, αλλά την άφησαν να φύγει, για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, κάτι που το έχουν μετανοήσει τώρα.

  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδος, η οποία πέρασε άσχημες ώρες με την υγεία της. Οταν οι Ισραηλινοί γιατροί τη διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει καλά, ιδιαίτερα συγκινημένη, πήγε στον Πανάγιο Τάφο να προσκυνήσει. Εκεί θέλησε, να αφιερώσει ακριβό κόσμημα που είχε στον λαιμό της. Τότε παρενέβη κληρικός Αγιοταφίτης που τη συνόδευε και της είπε: «Kυρία…, αν πράγματι αισθάνεσθε ότι πρέπει να αφιερώσετε το κόσμημά σας στον Χριστό, ως ευγνωμοσύνη που σας έσωσε, καλύτερα πουλήστε το και δώστε τα χρήματα σε φτωχούς. Εάν το αφήσετε εδώ, σε δυο – τρεις ημέρες θα κοσμεί τον λαιμό κάποιας Ρουμάνας».

  Το χρήμα
  Η σχέση με το χρήμα, φαίνεται να ήταν επίσης ξεχωριστά έντονη για τον Διόδωρο. «Ο Χιώτης ήταν παραδόπιστος», μας είπε χαρακτηριστικά Αγιοταφίτης. Είχε «ιδιαίτερες σχέσεις» με Μητροπολίτες που διαχειρίζονταν προσκυνήματα και περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου. Από παντού έπαιρνε «μίζες». «Νοίκιασε» για 90 χρόνια μεγάλες εκτάσεις στους Ισραηλινούς, κάτι που εξόργισε τους Παλαιστινίους, ενώ δεν δίστασε να κάνει και πλαστογραφίες εις βάρος Εβραίων, υπογράφοντας συμβόλαια που τελικά δεν ίσχυαν, αφού όμως πρώτα είχε εισπράξει τα χρήματα. Σε αυτές τις «ιστορίες» συμμετείχαν και Αγιοταφίτες. Υποθέσεις τέτοιες βρίσκονται στα ισραηλινά δικαστήρια, όπως και η τελευταία με την εξαφάνιση τεράστιων ποσών ακόμη και από τράπεζες της Ελβετίας, μετά το θάνατό του. Εχει αρχίσει ειδική έρευνα για 20 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης γνωστή στους Ελληνες πολιτικούς η περίπτωση που συνελήφθη ο Διόδωρος από την αστυνομία του Ισραήλ, με πλάκες λαθραίου χρυσού. Επενέβη η ελληνική κυβέρνηση και έκλεισε το θέμα. Ομως ο φάκελος έμεινε στα αρχεία της Μοσάντ, όπως και εκατοντάδες άλλοι φάκελοι.

  Kλείνοντας τη «σταχυολόγηση» των έργων και του βίου Διοδώρου, θα καταθέσουμε, ίσως την πιο χαρακτηριστική μαρτυρία, που φανερώνει το μέγεθος της εξαρτήσεως του εκδημήσαντος Πατριάρχου με το χρήμα.

  Βαριά άρρωστος τα τελευταία 2 χρόνια -ήταν περίπου 140, 150 κιλά, με μειωμένη όραση, είχε υψηλό σάκχαρο, καρδιά και υπεβάλλετο σε αιμοκάθαρση- ενώ μιλούσε, έγερνε το κεφάλι και κοιμόταν αφήνοντας τον συνομιλητή του αμήχανο, ειδικά όταν δεν υπήρχε άλλος μπροστά και μάλιστα Αγιοταφίτης. Ακόμη και δημοσιογράφοι που του έχουν πάρει συνέντευξη, είχαν γίνει μάρτυρες αυτού του γεγονότος. Ομως το να ξυπνούσε ο Διόδωρος και να συνέχιζε τη συζήτηση ήταν απλό και το συνέστηναν στους συνομιλητές του Αγιοταφίτες: «Την ώρα που τον παίρνει ο ύπνος, ρώτησέ τον, πόσο πάει σήμερα η τιμή του δολαρίου Μακαριότατε; Αμέσως θα ξυπνήσει και θα σου απαντήσει οπότε και θα συνεχίσετε να μιλάτε, μέχρι να επαναληφθεί η ίδια σκηνή».

  Οι συνέπειες
  Από τα λίγα -γιατί είναι λίγα μέσα στα 20 χρόνια Πατριαρχίας του Διοδώρου- που αναφέραμε, καθίσταται σαφές, ότι επί των ημερών του το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο έπεσε σε μαρασμό….

  http://roides.wordpress.com/2007/05/18/xrhsima17/

  Και ποιός είναι ΣΗΜΕΡΑ Πατριάρχης (μετά τον αισχρό απατεώνα Ειρηναίο και τον… μαφιόζικο προκάτοχό του Διόδωρο); Μα… ο Θεόφιλος, νομίζω. Δηλαδή (κάτω από το ίδιο ποστ του Ροίδη, σε σχόλιο του Λασκαράτου):

  ….προσθέστε παρακαλώ μερικές ψηφίδες στο μωσαϊκό (παζλ) του χοιροστασίου που αποκαλείται πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Όποιος μπορεί να διαβάσει πίσω από τις γραμμές ενός αυτολογοκριμένου άρθρου θα αντιληφθεί πολύ περισσότερα από όσα ο δημοσιογράφος του Βήματος αφήνει να αποκαλυφθούν. Επιμένω στο ζοφερό γεγονός πως 12χρονα φτωχόπιδα παραδίδονται στην Σκοτεινή Αδελφότητα των λαθρεμπόρων, δολοφόνων κλπ για να μάθουν να προσεύχωνται.
  […]
  (ο Θεόφιλος…)
  Τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 γνωρίζει τη σκληρή διοίκηση του Πατριάρχη Διόδωρου, στη διάρκεια της οποίας φυλακίζονται στελέχη του Πατριαρχείου κατηγορούμενα για δολοφονίες, λαθρεμπόριο χρυσού και όπλων. Ακόμη βλέπει τους παλαιστίνιους ορθοδόξους να διαμαρτύρονται για την πώληση εκτάσεων του Πατριαρχείου σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες.
  […]
  Στις αρχές του χρόνου η Ελλάδα συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα και τη συμμετοχή σε αυτό του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη. Το όνομα του Απόστολου Βαβύλη ή Φωκά και η συστατική επιστολή που του έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος ως Μητροπολίτης Δημητριάδος για να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση σε δικαστήριο προκαλούν κλυδωνισμούς στη διοίκηση της Εκκλησίας.
  […]
  …Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εφημερίδα «Μααρίβ» αποκαλύπτει ότι ο Νικόλας Παπαδήμας και ο κ. Ειρηναίος προχώρησαν στην εκποίηση ξενοδοχείων και οικοπέδων του Πατριαρχείου σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες. Οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν έξω από το Πατριαρχείο, χαρακτηρίζουν τον κ. Ειρηναίο «Ιούδα» και ανεπιθύμητο πρόσωπο. H Ιορδανία αίρει την αναγνώρισή του ως Πατριάρχη, ενώ ακολουθεί και η Παλαιστινιακή Αρχή.

  Το Πατριαρχείο καταλαμβάνεται από μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας και ο κ. Ειρηναίος εκδιώκεται. Τον Μάιο συγκαλείται Πανορθόδοξη Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και αποφασίζεται η έκπτωση του κ. Ειρηναίου από τον Πατριαρχικό Θρόνο.

  Ολο αυτό το διάστημα ο κ. Θεόφιλος παρακολουθεί τα γεγονότα αποφεύγοντας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός. Προτιμά τη θέση του «δεύτερου», αυτού που κινεί τα νήματα, που προετοιμάζει το έδαφος, που συνομιλεί με Παλαιστινίους, Ιορδανούς, Αμερικανούς, Ελληνες και Ισραηλινούς. Ετσι τον Αύγουστο εξελέγη Πατριάρχης και κληρονόμησε μια αδελφότητα γεμάτη έριδες, μέλη της οποίας στο παρελθόν κατηγορήθηκαν από τον κ. Ειρηναίο ότι ήθελαν ακόμη και να τον δολοφονήσουν. Ενα Πατριαρχείο με τη διεθνή του εικόνα καταρρακωμένη. Με ένα ποίμνιο που διεκδίκησε ακόμη και την εκδίωξη των ελλήνων μοναχών και την περιουσία του Πατριαρχείου, του δεύτερου μεγάλου γαιοκτήμονα στο Ισραήλ, σπαρμένη στους τέσσερις ανέμους…

  Το ΒΗΜΑ, 24/12/2005 , Σελ.: Y05
  Κωδικός άρθρου: B14649Y051
  ID: 274243

  http://roides.wordpress.com/2007/05/18/xrhsima17/#comment-3272

 29. Κι από το Κάϊρο,
  http://connectionwithcairo.wordpress.com/2009/04/19/%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/
  Απόσπασμα σχολίου :
  «… Σε όσους είπα εδώ τα περί Αγίου Φωτός τους έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση. Και καλά, με ρώτησε κάποιος, προ αεροπλάνου πώς ερχόταν το Φως; Θαρρώ πως ξεκίνησε με τον Ωνάση που παραχώρησε αεροπλάνο της Ολυμπιακής. Δεν νομίζω πως ερχόταν Άγιο Φως πριν, ή κάνω λάθος;

  Να σημειώσω επίσης κάτι άλλο ενδιαφέρον. Η παλαιστίνια συγκάτοικός μου, η οποία γεννήθηκε στην ανατ. Ιερουσαλήμ, δεν είχε ακούσει ποτέ γι’ αυτή την τελετουργία της αφής του Φωτός. Την έμαθε από χριστιανούς φίλους της στο Κάιρο!..»

 30. @omadeon
  Μα τι λεμε τωρα Ομαδεωνα; Θα κωλωσουν να κανουν να κανουν απατεωνια τα πνευματικα τεκνα του Χριστοδουλου; Αν ζουσαμε στο 1000 αυτοι θα ηταν το παπαδαριο που θα ελεγε “Caedite eos! Novit enim Dominus qui sunt eius” (Σκωτωστε τους ολους. Εξαλλου ο Κυριος ξερει αυτους που ειναι οι δικοι του).

 31. Καλως ορίσατε
  Dennis the Terrible,
  Enfant le Terrible – χεχε

  έχω και άαααλλα φρουτάκια, για το κοκτέηλ που αναδύεται
  http://roides.wordpress.com/2008/11/25/25nov08/
  «Σκότος και έρεβος πίσω από το Αγιο Φως»

  Μάλλον το «Αγιο Φως» πρέπει να ερευνηθεί από… ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, αφού προηγούμενως υποβληθεί ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΗ μήνυση για χονδροειδή, ιδιαίτερa απεχθή καί χρόν-ι-α ΑΠΑΤΗ.

  (αλλά… σιγά μη χάσουν το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ οι… Ισραηλινοί).

 32. @Enfant

  Να σημειώσω επίσης κάτι άλλο ενδιαφέρον. Η παλαιστίνια συγκάτοικός μου, η οποία γεννήθηκε στην ανατ. Ιερουσαλήμ, δεν είχε ακούσει ποτέ γι’ αυτή την τελετουργία της αφής του Φωτός. Την έμαθε από χριστιανούς φίλους της στο Κάιρο!.

  ΟΥΤΕ κι εγώ είχα ακούσει παρόλο που είχα… ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ στο ίδιο σπίτι, στην Αγγλία, πάνω από 2 χρόνια μαζί…
  Μας είχε πει σχεδόν τα ΠΑΝΤΑ και ήταν πολύ πιστός Χριστιανός.

  Συμπεραίνω ότι αυτή η «νέα μόδα» μπορεί να εξαπολύθηκε ΠΟΛΥ τελευταία, από ειδικούς… ταχυδακτυλουργούς του νέου (πανέξυπνου) Θεόφιλου, ο οποίος… συνεχίζει τη ΜΑΚΡΑ παράδοση της Ιερής Απάτης με… ΠΙΟ σύγχρονα μέσα.

  Ισως μάλιστα και να… βοήθησε η πείρα των Ρουμάνων καλογραιών… (αλλά και καμπαρετζούδων τη νύχτα) διότι τέτοια ταχυδακτυλουργικά κόλπα (στριπ-τηζ πάνω σε καπνούς και φωτιές) είναι «της πιάτσας» τους.
  (σόρυ… αλλά, ΔΕΝ ΠΑΕΙ άλλο).

 33. @Enfant
  Αχαχαχα…

  Οι αναλήψεις αυτές που λες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟ.

  ΠΟΥ να δεις τις ράβδους χρυσού που μοιράζουν οι λιγούρηδες μοναχοί (όσοι δεν είναι γκέη αλλά «άντρακλες» σαν τον Διόδωρο) ΣΤΙΣ πληθωρικές Ρουμάνες καλόγριές τους…

  ΑΛΑΛΑΖΟΥΝ τα πλήθη των καταπιεσμένων ανδρών πιστών και βλέπουν φωτιές και κεριά να ανάβουν ΜΟΝΑ τους, σαν συνέπεια.

  (ντάξει, αστειεύτηκα – ίσως και υπέρ το δέον, ΜΗΝ προσβληθεί κανείς).

 34. Όποιος έχει, ό,τι έχει πρέπει να το μοιράζεται,
  ανάλογα με τις δυνατότητές του και ανάλογα
  με τις ανάγκεςτου άλλου !
  Μεταξύ των οποίων η μέθεξη στην trans !
  Το αντίθετο θα ήταν αμαρτία !

 35. Cher Enfant
  ΣΥΜΦΩΝΩ μαζί σου… και ευχαρισΘώ.
  ….ασφαλώς εννοούσες όμως,TRANCE και όχι… Trans
  (δηλαδή μουσική/χορό και όχι….κρυφή νυκτερινή αμφίεση κάποιων εκλεκτών… στελεχών της δικής μας Ιεράς Συνόδου)

 36. Υ.Γ.2 δεν ήταν και το καλύτερο, απλώς… το βρήκα μπροστά μου. Να κι ένα trance με τίτλο «UNIVERSAL RELIGION»

 37. Ναι αυτό εννοώ, αλλά :
  Εμείς στο χωριό μου το γράφουμε transe :
  βλ. «La musique et la transe : esquisse d’une théorie générale des relations de la musique et de la possession», στο : https://www.alibris.com/search/books/qwork/3668596/used/La%20musique%20et%20la%20transe%20:%20esquisse%20d'une%20th%C3%A9orie%20g%C3%A9n%C3%A9rale%20des%20relations%20de%20la%20musique%20et%20de%20la%20possession
  Άρα γράψε λάθος για το ‘e’.

 38. Enfant…

  Με έστειλες… αδιάβαστο (να διαβάσω).
  Το τελευταίο λινκ σε άρθρο της Αυγής για το χριστιανικό «θείο δράμα» σε άλλες αρχαιες θρησκείες αξίζει πολλή προσοχή.

  Τα άλλα, τα γαλλικά περί Transe (ok)… δεν μπορώ να πω ακόμη γνώμη, κι έχω πρόβλημα με το Γαλλικό λεξιλόγιο, αν και γενικά καταλαβαίνω. Πάντως… υπέροχα!
  Merci beaucoup!

 39. Κι ένα άλλο βίντεο με τον Καλόπουλο

  (ίσως προσθέσω κι άλλα αργότερα με EDIT σε τούτο το σχόλιο)


  http://www.youtube.com/watch?v=ZrTyni8ECu4
  («Μοναχός βεβαιώνει την απάτη του αγίου φωτός!»)

  «Μιχάλης Καλόπουλος πείραμα – Άγιο Φως»

 40. Αγαπητέ omadeon, μια που μετέφερες εδώ σχόλιο από το μπλογκ μου, να μεταφέρω κι εγώ τη δική μου απάντηση.

  Στο ποστ σου γράφεις: «Το πρόβλημα που εμφανίζεται εδώ είναι απλό, και είναι το εξής.
  1) Βλέπω ΗΔΗ, δύο μέτρα και δύο σταθμά, κι αυτό δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ χριστιανικό.
  ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ να πιστέψουμε ΑΝΩΝΥΜΑ ΑΤΟΜΑ ή ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ (εξ ορισμού προκατειλλημένους) που ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ καμμία σοβαρή επιστημονική έρευνα αλλά απλώς αναφέρουν και δείχνουν τις εμπειρίες τους,
  και ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ να απορρίψουμε σοβαρά επιστημονικά ευρήματα επειδή αυτός που τα έκανε, είναι κι αυτός προκατειλλημένος».

  Εγώ πάλι δεν βλέπω κάτι τέτοιο.

  Κατ’ αρχήν δεν ΑΠΑΙΤΩ να πιστέψεις τίποτα. Από πού κι ως πού, ποιος είμαι για να απαιτήσω; Εδώ ο ίδιος ο Χριστός που είναι ο Κύριός μας, δεν απαιτούσε τίποτα από κανέναν, παρά άφηνε ελεύθερο τον καθένα να τον ακολουθήσει ΑΝ ήθελε.

  Επίσης δεν νομίζω κανένας άλλος εδώ να απαιτεί κάτι. Την πίστη τη δική τους εκφράζουν, όσοι την έχουν.

  Η «εμπειρία» επέτρεψέ μου να σου πω ότι είναι κάτι σημαντικό όταν αφορά τόσους πολλούς ανθρώπους, που παρατηρούν το φαινόμενο και το βιντεοσκοπούν κάθε χρόνο.

  Από την άλλη, οι πιστοί είναι απόλυτα ειλικρινείς στις δηλώσεις τους. Λένε μόνο «εγώ πήγα εκεί, και είδα αυτό, που ήταν έτσι κι έτσι». Ούτε δάφνες επιστήμονα διεκδικούν, ούτε γενικότερα το παίζουν κάτι που δεν είναι. Ο κ. Καλόπουλος όμως, κάνει ακριβώς αυτό: Διεκδικεί δάφνες ερευνητή χωρίς να έχει ερευνήσει, παρουσιάζεται ως επιστήμονας σε ένα γνωστικό πεδίο τελείως άσχετο με τις σπουδές του, και ΧΩΡΙΣ παρακαλώ να δέχεται ότι υπάρχει έστω μία πιθανότητα να κάνει λάθος. Όοοχι, τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα περιγράφει. Αυτός ξέρει!

  Τα «σοβαρά επιστημονικά ευρήματα που απαιτούμε να απορρίψετε» δεν κατάλαβα ποια είναι. Το ότι αν εμβαπτίσεις κεριά με φώσφορο θα ανάψουν σε 15 λεπτά; Μα αυτό – γιατί το μόνο «επιστημονικό» στα λεγόμενα του κ. Καλόπουλου αυτό είναι – κανείς δεν το αμφισβητεί. Εξάλλου ο καθένας με στοιχειώδεις γνώσεις Χημείας το γνωρίζει, δεν πρόκειται για κανένα «εύρημα». Από πού κι ως πού να απορρίψουμε ότι η τάδε χημική ουσία έχει τις δείνα ιδιότητες;

  Αυτό που απορρίπτουμε είναι ότι το σενάριο του κ. Καλόπουλου αποτελεί ορθή εξήγηση για τα φαινόμενα του Παναγίου Τάφου, κι αυτό γιατί, όπως είδες (στα ποστ 3, 4, 5 και 15) δεν υπάρχει τίποτα μα τίποτα που να στηρίζει ένα τέτοιο σενάριο, αντιθέτως υπάρχουν πολλά γεγονότα που το αποδεικνύουν απίθανο.
  Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τη λογική, δεν μπορούμε παρά να το απορρίψουμε.

  Δεν θέλεις εσύ να πιστέψεις ότι κάθε χρόνο στον Πανάγιο Τάφο λαμβάνει χώρα ένα θαύμα; Με γεια σου με χαρά σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχτείς και την ερμηνεία του κάθε κατά φαντασίαν επιστήμονα!

  Μπορούμε βέβαια να εξελίξουμε το συλλογισμό του κ. Καλόπουλου επί το λιακοπουλικότερον, και να συμπεράνουμε ότι κάποιοι σατανικοί τύποι, προφανώς αόρατοι αφού κανείς δεν τους βλέπει, πάνε κι εμβαπτίζουν τα κεριά με φώσφορο 15 λεπτά πριν ξεκινήσει η εμφάνιση του φωτός. Ίσως να είναι νεφελίμ από την Τάκλα-Μακάν…

  Επίσης γράφεις: «Στις κατηγορίες κατά της αξιοπιστίας του Καλόπουλου, βλέπω ότι δεν τσιγκουνεύτηκε κανείς, ενώ ο άνθρωπος έδειξε πράματα που ισχύουν, δεν ΑΠΕΔΕΙΞΕ κιόλας ότι ισχύουν στον ίδιο τον Πανάγιο Τάφο. Ντάξει, τον λούσατε και τον αφορίσατε, κλπ. κλπ.
  – αλλά το ΜΟΝΟ που μπορεί αμερόληπτος παρατηρητής να του καταλογίσει σαν ΑΞΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ στοιχείο, είναι ότι δεν πήγε ο ίδιος εκεί αλλά έκανε κάποια πειράματα αλλού, καθώς και το ότι σίγουρα ΔΕΝ συμπαθεί καθόλου το Χριστιανισμό. Τουτέστιν, ντάξει, ΔΕΝ είναι αμερόληπτος. Μπορεί και να συχαινόταν την ταλαιπωρία του να πάει ο ίδιος εκεί, στα Ιεροσόλυμα».

  Εγώ πάλι δεν βλέπω κατηγορίες. Περιγραφές βλέπω, και δεν αναφέρονται μόνο στο θέμα του Αγίου Φωτός αλλά και στον τρόπο που γράφει τα πονήματά του.

  Διάβασα ολόκληρο το βιβλίο του Σπύρου Φίλου στο σχόλιο 8, και σε διαβεβαιώνω ότι οι περιγραφές αυτές και λίγα λένε για την «επιστημονική» μεθοδολογία του ανδρός… Αν βαριέσαι να το κατεβάσεις, δες το απόσπασμα που παραθέτει ο Βασίλης στο σχόλιο 17 και θα δεις ότι «τα άξια προσοχής στοιχεία» που μπορεί να του καταλογίσει αμερόληπτος παρατηρητής, είναι πάρα πολλά. Ο άνθρωπος δεν παραθέτει βιβλιογραφία ή την παραθέτει λάθος, κουτσουρεύει και ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ τα κείμενα που παραθέτει, αγνοεί – ή ακόμα χειρότερα αποκρύπτει – ότι κάποια πράγματα που γράφει έχει αποδειχθεί ότι είναι εσφαλμένα – π.χ. ότι τα κείμενα που αποδίδονται στον Ερμή τον Τρισμέγιστο είναι χρονικά μεταγενέστερα της Παλαιάς Διαθήκης και των Ευαγγελίων – κ.α. Με δυο λόγια, οργιάζει σε βάρος των αναγνωστών του, που έχουν πληρώσει για να εξασφαλίσουν ορθή πληροφόρηση και «αποκαλύψεις» που τάχα τους τις κρύβουν οι άλλοι, οι «κακοί»…

  Κι εγώ φίλε μου δεν συμπαθώ καθόλου τον Χίτλερ. Δεν μπορώ όμως να κάθομαι και να γράφω από τη φαντασία μου, ότι έτρωγε ανθρώπινο κρέας για πρωινό, κι αυτό να το παρουσιάζω ως γεγονός! Η φαντασία είναι για τα μυθιστορήματα, όχι για βιβλία που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν την αλήθεια των πραγμάτων.

  «Εγώ θα έλεγα
  1) ΑΦΗΣΤΕ να μπουν ΣΟΒΑΡΟΙ επιστήμονες να ερευνήσουν, αφού ΜΙΣΕΙΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ τον Καλόπουλο.»

  Κατ’ αρχήν δεν ξέρω να έχει απαγορευθεί σε επιστήμονες να ερευνήσουν. Ασφαλώς καμιά κυβέρνηση δεν θα έχανε χρόνο με τον κ. Καλόπουλο και τους συναφείς «ερευνητές», κι αυτό όχι επειδή τον «μισεί» αλλά επειδή αυτός δεν έχει κανένα έρεισμα στην πραγματική επιστημονική κοινότητα, στην οποία τέτοιες «αποκαλύψεις» σαν τις δικές του μόνο θυμηδία προκαλούν… Όμως αν υπήρχε άρνηση σε ομάδα με διεθνές κύρος, θα γινόταν κάποιος θόρυβος.

  Σε κάθε περίπτωση ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για κάτι που αφορά τη δικαιοδοσία του κράτους του Ισραήλ και όχι εμένα ή το Πατριαρχείο. Οπότε το αν θέλω εγώ, η ο Α΄ ή ο Β΄ Χριστιανός ή ο Πατριάρχης να ερευνηθεί από επιστήμονες το φαινόμενο, δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία τελικά.

  Να συμπληρώσω ότι δεν «μισώ» τον κ. Καλόπουλο ούτε «τόσο πολύ», ούτε τόσο λίγο. Για μένα δεν είναι παρά ένας άνθρωπος που σφάλλει και επιμένει στο σφάλμα του από ισχυρογνωμοσύνη. Ούτε ο πρώτος είναι, ούτε ο τελευταίος, κι εγώ φερόμουν παρόμοια για αρκετόν καιρό οπότε δεν μπορώ να πάρω πέτρα εναντίον του.

  Την εσφαλμένη μεθοδολογία του όμως, δεν μπορώ να μην την υπογραμμίσω και για την ακρίβεια έχω χρέος να το κάνω, γιατί είναι κρίμα εξαιτίας της φαντασιοπληξίας, της ισχυρογνωμοσύνης και του εγωισμού ενός, να πέφτουν κορόιδα οι υπόλοιποι συνάνθρωποι.

  «2) ΕΞΗΓΗΣΤΕ τους λόγους που το περίεργο αυτό φαινόμενο συμβαίνει ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ σύμφωνα με το ΠΑΛΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ.»

  Το «περίεργο φαινόμενο» σχετίζεται με την Ανάσταση του Χριστού, οπότε τι πιο λογικό από το να συμβαίνει στον εορτασμό της Ανάστασης από την Εκκλησία, στο μέρος όπου η Ανάσταση έλαβε χώρα; Ομως ΔΕΝ περιορίζεται ούτε στον τόπο των Ιεροσολύμων ούτε τη χρονική περίοδο του Πάσχα. Το έχουν δει και σε άλλα μέρη, για παράδειγμα τέτοιες φωτεινές μπάλες εμφανίστηκαν σε Μονή του Αγ. Όρους κατά τη διάρκεια βάπτισης. Απλά στα Ιεροσόλυμα συμβαίνει κάθε χρόνο στον εορτασμό της Ανάστασης, και όχι την ίδια ακριβώς ώρα κάθε χρονιά.

  Όσο για το «παλιό ημερολόγιο» όπως πολύ σωστά σου είπε το «Μανιτάρι», «το Πάσχα των ορθοδόξων είναι κοινό, όπως και οι περί αυτό πριν και μετά εορτές. Τα Πατριαρχεία – όπως ΚΑΙ των Ιεροσολύμων – δεν είναι “παλαιοημερολογίτες”. Απλά δεν ακολουθούν στις ημερολογιακές εορτές σε εσωτερική χρήση το νέο ημερολόγιο».

  Τέλος γράφεις: «Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με το Θεό, έχω πρόβλημα με το να είναι… ΚΑΙ προβλέψιμος ΚΑΙ Παλαιοημερολογίτης ΚΑΙ… υποστηρικτής του αδίστακτου απατεώνα Ειρηναιου.»

  Αν δεν το κατάλαβες, έχεις ήδη αναφέρει 3 (τρία) προβλήματα που έχεις, επειδή εσύ ο ίδιος αποδίδεις στον Θεό συμπεριφορές που κατά τη δική σου λογική δεν θα έπρεπε να έχει. Επειδή για το δεύτερο πρόβλημά σου του παλιού ημερολογίου έχεις πάρει απάντηση, θα μείνουμε στα άλλα δύο.

  Πρώτα-πρώτα ο Θεός στην αγάπη του για μας είναι πάντα προβλέψιμος. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη «συμπεριφορά» Του, μπορούμε όμως να ξέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση μας αγαπά και μας περιμένει όπως τον άσωτο υιό.

  Το ότι κάνει κάτι τότε που του το ζητάμε, δεν σημαίνει ότι είναι προβλέψιμος. Τότε κρίνει ότι πρέπει να το κάνει, και τότε το κάνει. Απλά πράγματα. Από την άλλη, επειδή εμείς σε αντίθεση μ’ Εκείνον έχουμε στη φύση μας αρχή και περιορισμούς (και αν Εκείνος ήθελε θα είχαμε και τέλος), ενώ παράλληλα η δική Του φύση είναι στην ουσία της άγνωστη σ’εμάς, δεν είμαστε οι αρμόδιοι να κρίνουμε πώς έπρεπε να δρα Εκείνος. Δεν έχουμε τα προσόντα, πώς να το κάνουμε! Εκείνος όμως, που γνωρίζει την ουσία μας και τους περιορισμούς της, είναι αρμόδιος να μας πει πώς πρέπει να δρούμε εμείς για να λειτουργούμε σωστά.

  Όσο για το τρίτο σου «πρόβλημα», το ότι συντελούνται κάποια θαύματα δεν σημαίνει ότι ο Θεός υποστηρίζει τον κάθε Ειρηναίο. Ειρηναίους, Παντελεήμονες και λοιπούς έχουμε στον κλήρο επειδή τέtοιοι είμαστε οι άνθρωποι και από εμάς βγαίνουν. «Αδίστακτους απατεώνες» έχουμε και στην πολιτική, και στον αθλητισμό, και στην καθημερινότητά μας, και σε κάθε πτυχή της ζωής. Ο Θεός από την άλλη αγαπάει όλους, και περιμένει την επιστροφή όλων, αδίστακτων και διστακτικών, και του Ειρηναίου και εμένα του expaganus.

  «Ειρήνη υμίν.
  Πάντως η πίστη και η θέληση ΚΑΝΕΙ θαύματα…
  ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα δεν έχω να δεχτώ ΚΑΙ τα ανεξήγητα και ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.»

  Αν αυτό ισχύει, είναι προς τιμήν σου.

 41. Αγαπητέ Expaganus,
  ΑΝ και είχα στο νου μου να πάω για ύπνο… μελέτησα το θέμα αυτό επισταμένως, και έχω διάφορα να σου πω…
  Ακολουθεί ένα μακροσκελέστερο σχόλιο που νομίζω ΑΞΙΖΕΙ να διαβάσεις…

 42. Λοιπόν,
  ξέρεις…
  πολλοί «ομοϊδεάτες» μου ίσως με μέμφονται γιατί κάνω τέτοιους διαλόγους, π.χ. όπως εκείνος με τον «manitari-tou-bounou» πριν.

  Λησμονούν ίσως, ότι πρώτιστο μέλημα κάθε ανθρώπου ΔΕΝ θα πρέπει να είναι να «νικήσει έναν ιδεολογικό πόλεμο» αλλά ΠΟΛΥ απλά, να εκφράζει και να επικοινωνεί τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ του. Με το ψέμα ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΩ ΚΑΛΑ, από ΟΠΟΥ κι αν προέρχεται. Και να είσαι σίγουρος ότι ΑΝ αντιλαμβανόμουν το παραμικρό ψέμα στον Καλόπουλο (από όσα ξέρω) θα το είχα επισημάνει εγώ, πρώτος από όλους (ΟΚ, δεν μπορείς βέβαια ΚΑΝ να είσαι σίγουρος, πάντως ΑΥΤΟ είναι η πάγια και δεδηλωμένη δική μου πρόθεση, που εύχομαι να φανεί).

  Λες, λοιπόν… για τον Καλόπουλο

  Διεκδικεί δάφνες ερευνητή χωρίς να έχει ερευνήσει,

  ΜΟΝΟ εσείς το λέτε αυτό. ΤΙ ακριβώς ΕΝΝΟΕΙΤΕ με «δάφνες ερευνητή»? Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια ΙΔΕΑ χωρίς αξία. Δηλαδή εσείς ΤΙ ρόλο παίζετε? «Κριτές ερευνητών»?

  παρουσιάζεται ως επιστήμονας σε ένα γνωστικό πεδίο τελείως άσχετο με τις σπουδές του,

  Αυτό με εξοργίζει πραγματικά, ΜΟΝΟ που το ακούω. ΚΑΜΜΙΑ υποχρέωση δεν έχει ένας επιστήμονας να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ένα πράγμα ή να έχει ΑΚΡΙΒΩΣ το «σχετικό δίπλωμα». Ο άνθρωπος είναι μηχανολόγος και ΠΟΛΥ ορθως ασχολείται ΚΑΙ με φυσικά φαινόμενα.

  Δηλαδή… ο Bill Gates, που δεν πήρε ποτέ… ούτε δίπλωμα (αλλά ήταν από τους πιο καλούς προγραμματιστές του κόσμου) ηταν… ανίκανος και αναρμόδιος να ιδρύσει τη Microsoft? (κουφό παράδειγμα έδωσα, αλλά τέλος πάντων).

  Σορυ
  ΔΕΝ θα το κάνουμε εδώ…. Ελληνικό Δημόσιο ή «ΔΙ.ΚΑ.ΤΣΑ» για να… ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ του Καλόπουλου! 🙂

  και ΧΩΡΙΣ παρακαλώ να δέχεται ότι υπάρχει έστω μία πιθανότητα να κάνει λάθος.

  ΟΧΙ, αυτό είναι ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ. Εχει πει ΠΟΛΛΕΣ φορές (και το ακούσαμε και στο βίντεο) ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝ να εκφέρει γνώμη για ΑΚΡΙΒΩΣ όσα συμβαίνουν μέσα στο χώρο όπου εμφανίζεται το ίδιο το Αγιο Φως. Μιλάει ΞΕΚΑΘΑΡΑ και πειραματικά. ΑΝ ΔΕΝ καταλαβαίνει κανείς, ΠΑΣΧΕΙ στη ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ που έχει.

  Όοοχι, τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα περιγράφει. Αυτός ξέρει!

  Ρητορικά κόλπα, ΟΧΙ σε μένα, πληζ. Ποτέ δεν είπε ο Καλόπουλος, ότι «αυτός ξέρει», ίσα-ίσα είπε ότι ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ, οι δηλώσεις του είναι ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ.. Το είπα και πριν.

  Καλύτερο είναι να ασχοληθείτε με την ΠΕΡΙΕΡΓΗ ομολογία του πάτερ Μεταλληνού, όταν είπε (στο βίντεο) ότι… «μόνο σε τίμιους πατριάρχες συμβαίνει θαύμα»,

  (ΠΑΡΤΕ το video και… ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ)
  …και ΕΓΚΑΛΕΣΤΕ ΑΥΤΟΝ, που ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΕΙ έτσι κι αλλιώς, παρά τον άλλον, τον επιστήμονα που ποτέ δεν ισχυρίστηκε κάτι περισσότερο από όσα ΑΠΕΔΕΙΞΕ.

  Ασχοληθείτε, επίσης με την ΑΦΑΝΤΑΣΤΗ ΒΡΩΜΙΑ του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, με την Εικοσαετή Ηγεσία ενός πωρωμένου και άπληστου… μαφιόζου (από όσα στοιχεία βρήκα), του Διόδωρου, και μια μετέπειτα ηγεσία αποδεδειγμένου απατεώνα, του Ειρηναίου, διορθώστε τη βρώμα αυτή (του δεύτερου πιο πλούσιου ιδιοκτήτη γης στο Ισραήλ, κλπ)… και ΜΕΤΑ μιλήστε για Αγιο Φως.

  Επιπλέον, ανώνυμες εμπειρίες ανθρώπων σεβαστές είναι, αλλά ΔΕΝ αποτελούν ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ.

 43. Το ότι αν εμβαπτίσεις κεριά με φώσφορο θα ανάψουν σε 15 λεπτά; Μα αυτό – γιατί το μόνο «επιστημονικό» στα λεγόμενα του κ. Καλόπουλου αυτό είναι – κανείς δεν το αμφισβητεί. …

  ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΩΣ 15 λεπτά.
  15 λεπτά μέχρι και 10 ώρες (ακούσαμε)….
  (ανάλογα με τα άλλα υλικά, με τα οποία αναμειγνύεται ο φωσφόρος).

  UPDATE:

  Δεν θέλεις εσύ να πιστέψεις ότι κάθε χρόνο στον Πανάγιο Τάφο λαμβάνει χώρα ένα θαύμα; Με γεια σου με χαρά σου.

  ΔΕΝ κατάλαβες καλά. ΕΝΤΕΛΩΣ ΧΕΣΜΕΝΗ έχω ΚΑΘΕ είδους «πίστη» ή «απιστία». Το θεωρώ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ και ΑΝΕΝΤΙΜΟ το να «πιστεύω κάτι επειδή ΘΕΛΩ». ΔΕΝ υπάρχει «θέλω» σ’αυτό που είναι αληθές ή ψευδές. Είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ από το τι «πιστεύουμε». Το ΤΙ είναι αληθές, το και ΤΙ όχι, ΔΕΝ το θεωρώ θέμα θέλησης, ΟΥΤΕ «πίστης». Εχω δει ο ίδιος πράματα ΤΟΣΟ ανεξήγητα, ώστε αν τα έβλεπαν άλλοι θα γίνονταν… πύραυλοι και θα είχαν φύγει στο διάστημα. Ομως παραμένω ΕΔΩ και ερευνώ.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχτείς και την ερμηνεία του κάθε κατά φαντασίαν επιστήμονα!

  Αυτό αποτελεί ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ και ΜΟΧΘΗΡΗ, κατά του Καλόπουλου. Εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε ότι όσα λέει είναι σωστά, και «τα ξέρουν όλοι». Αλλά… στην πραγματικότητα ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΤΕ την ΑΛΗΘΕΙΑ, διότι μιλάτε για «15 λεπτά» αποκρύπτοντας το «μέχρι και 10 ώρες». Κατα φαντασίαν αλήθειες είναι η ΦΑΝΑΤΙΛΑ σας, ενώ η ΜΟΧΘΗΡΗ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ σας αποτελεί (για τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ πρότυπα φιλαλήθειας) κάτι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΡΩΜΕΡΟ και ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ, αλλά και ΑΝΤΙ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ.

  Ο Καλόπουλος ΕΙΝΑΙ επιστήμων !
  Το ότι ασχολήθηκε με κάτι ελάχιστα διαφορετικό από το κύριο θέμα της επιστήμης του είναι ΑΣΗΜΑΝΤΟ γεγονός (που άλλωστε δεν παίζει κανένα ρόλο σε όσα λέει, στο αν ισχύουν ή δεν ισχύουν…)

  Εν πάσει περιπτώσει, έχουμε ΤΟΣΟΥΣ πολλούς ΗΛΙΘΙΟΥΣ σε αυτή τη χώρα, και μάλιστα ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ και ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΟΥΝΤΕΣ ηλίθιους, ώστε πολύ λογικό είναι , κάποια στιγμή να εμφανιστεί ο (οποιοσδήποτε) Α ή Β Καλόπουλος και να επισημάνει κάτι ΣΧΕΔΟΝ προφανές -που κανείς δεν βλέπει, ή δεν θέλει να δει.

  Συμβουλή: ΠΑΡΑΤΗΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ, όλες τις λασπολογίες, τις βρωμιές και ψευτιές κατά του Καλόπουλου. Διότι θα σας έρθουν ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ κατακέφαλα.
  Η ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ και η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ των ίδιων των Αρχών
  που κάποτε είχε εκφράσει ο ίδιος ο Χριστός,
  είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ …
  κάποτε θα σας χτυπήσει πάλι..
  σαν ΚΟΤΡΩΝΑ στο κεφάλι… (χεχε) 🙂

 44. «Ειρήνη υμίν.
  Πάντως η πίστη και η θέληση ΚΑΝΕΙ θαύματα…
  ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα δεν έχω να δεχτώ ΚΑΙ τα ανεξήγητα και ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.»

  Αν αυτό ισχύει, είναι προς τιμήν σου.

  Thanks.
  Πάντως… ΝΑΙ, είμαι από τους ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ εκείνους… τρελούς ορθολογιστές που επιχειρούν και ΔΙΑΛΟΓΟ με το παράλογο.

  Είναι ΚΑΤΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ, τελικά,
  ΑΚΟΜΗ κι αυτο… χεχε 🙂
  (πόσω μάλλον… ΤΟΣΑ άλλα πράματα…)

  έχω ΜΑΘΕΙ να ζω με την ΑΤΕΛΗ γνώση.

 45. Κατ’ αρχήν δεν ΑΠΑΙΤΩ να πιστέψεις τίποτα. Από πού κι ως πού, ποιος είμαι για να απαιτήσω;

  Απαιτείς ξε-απαιτείς, ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ, ΑΠΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, αλλιώς ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ και ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΙΜΩΡΙΑ.
  (π.χ.δίωξη για κατά συρροήν ΑΠΑΤΗ σε ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ)

  ΙΔΙΩΣ μετά από τόσες και τόσες και τόσες ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΤΕΣ στο ΙΔΙΟ Πατριαρχείο που ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ το ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ θαύμα. ΔΕΝ είναι αθώοι, είναι ΕΝΟΧΟΙ σε πολλά άλλα, για μερικά από τα οποία ΗΔΗ καταδικάστηκαν ή φυλακίστηκαν.

  Είδαμε ΗΔΗ, μέχρι και… ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Ρουμάνας μοναχής που την είχε για ΠΑΛΛΑΚΙΔΑ ο Πατριάρχης Διόδωρος (ή ο άλλος… μαφιόζος, ο λακές του Συνέσιος),
  Επομένως είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ και ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΕΝΟΧΗ μέχρις αποδείξεως του εναντίου.
  Και εν προκειμένω, είναι ενοχή για ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ, εαν και εφόσον ΔΕΝ δέχονται επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει το λεγόμενο «θαύμα».

  Η στάση μου ΑΛΛΑΖΕΙ.

  Εδώ ο ίδιος ο Χριστός που είναι ο Κύριός μας, δεν απαιτούσε τίποτα από κανέναν, παρά άφηνε ελεύθερο τον καθένα να τον ακολουθήσει ΑΝ ήθελε.

  Ε, ναι
  Μόνο που… απειλούσε με Κολάσεις και «γέεννες», όσους ΔΕΝ θα τον ακολουθήσουν.
  Και να σου πώ κάτι άλλο? τον ΠΑΩ και τον ΝΙΩΘΩ !!!

  Ιησούς Χριστός
  Τσε Γκεβαριστός
  Ιησούς Χριστός
  Αληθής Ιστός! 🙂
  α χα χα χα..,. 🙂
  Διότι… κι εγώ θα έστελνα εις την Κόλαση και την Γέεενα, ΚΑΘΕ συκοφάντη και ΚΑΘΕ ψεύτη ε… ΟΚ, ντάξει όχι «κάθε» 🙂 ψεύτη, αλλά κάθε εγκληματικό ψεύτη, που τυφλώνει μάζες ολόκληρες για ΣΤΥΓΝΟ Οικονομικό όφελος (και άλλα ωφέλη). Τουτέστιν…

  ΟΥΣΤ,από δω χάμου…
  «Αγιον Φως» (my ass) Α.Ε. ,
  «Ειρηναίος, Θεόφιλος, Βαβύλης & Σία» –
  «Holy Light (my ass) S.A.», Ιντερνάσιοναλ Greek-oρθοντόξ Corporation…

  Κι ένα Θεό ΤΟΣΟ άχρηστο ώστε είναι ανίκανος να τιμωρήσει όλα αυτά τα ανθρωπάκια, που (κάποτε) σκότωσαν και έκαψαν τα πάντα στο ΙΔΙΟ το όνομά Του (π.χ. Μέγας… ΧΑΣΑΠΗΣ Κωσταντίνος ), θα τον ΕΓΚΑΛΟΥΣΑ και θα τον αμολούσα, κι αυτόν, να πάααει στο διάολο (το… δεύτερο εαυτό του).

  **************************************************
  ΑΝ υπάρχει θεός, είμαστε ΕΜΕΙΣ.
  (Οι «πεινώντες και διψώντες τη Δικαιοσύνη»…)
  **************************************************

  Και ο Χριστός… ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ήταν
  (ΑΝ
  υπήρξε).

  Και ΑΝ -πράγματι- σταυρώθηκε,
  θα… «καθαρίσουμε» εμείς, για το ΕΓΚΛΗΜΑ,
  βρίσκοντας τους ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ δολοφόνους Του,
  δηλαδή… ΕΣΑΣ,
  τους Σταυρωτές και Συκοφάντες ΚΑΘΕ ΑΘΩΟΥ !

 46. «έχω ΜΑΘΕΙ να ζω με την ΑΤΕΛΗ γνώση.»

  Αυτή είναι η υπέρτατη γενναιότητα !

  Λοιπόν, μόλις τελειώσουμε με το παρόν θέμα, εισηγούμαι τα της πυροβασίας κλπ, σε συνδυασμό με το θέμα του βιβλίου που ανέφερα παραπάνω, περί μιας «general theory of relations music / possession», για να το κάνω αγγλικό.

 47. Enfant, Ουάου… (et merci beaucoup)

  και… όσον αφορά το «project», _ΤΕΛΕΙΟ_!!! 🙂

  Nous sommes les enfants de la Verite,
  vraiment amoureux avec la Mere et le Ciel

  «Tous le ciel at toute la mere
  pour une seul Victoire
  d’ ENFANCE»

  – Odysseus Elytis

  -ίσως έχει ορθογραφικά λάθη, τα Γαλλικά μου είναι… απαίσια αλλά η πγοφογά μου είναι πγαγματικά Γαλλική (ή Βελγική) 100% – διότι τα έμαθα ΜΙΛΩΝΤΑΣ με Γαλλόφωνους, κάποτε, στο… Βελγικό Κογκό (Zaire) 8-9 ετών! α χα χα χα

 48. omadeon,
  Διόρθωσέ μου pls αυτό το ‘εισηγούμαι’ γιατί θαμου βγάλει το μάτι.
  Τα γαλλικά σου μια χαρά είναι ! [ passable 🙂 ]
  Για το ‘θέμα’ έχω εμπειριοκρατική πραμάτεια !

 49. Enfant,

  Μεταφρασμένο το έβαλες αυτό ή το μετέφρασες?

  Αν εννοείς τη ρήση του Ελύτη, ΟΧΙ… ΟΧΙ…
  Απλώς την…. ΕΚΛΕΨΑ !!! α χα χα
  (το γράφει ο ίδιος, ΜΟΝΟ στα Γαλλικά, αν και σε βιβλίο 100% Ελληνικό, έτσι για να ΣΚΑΣΟΥΝ όσοι ΝΤΕΝ καταλαβαίνουν….)
  χεχε

  Το λάθος σου θα το διορθώσω πάραυτα… πάω να δω!

 50. Enfant
  κάπου μπερδεύτηκα τώρα…
  «ardentes» δεν ξέρω τι σημαίνει (πάω να δω).

  Τελευταία ανακάλυψη σχετικά με τη λάσπη κατά Καλόπουλου. Οχι μόνο ΕΙΝΑΙ επιστήμων, αλλά και με ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ έργο σε multiple disciplines (αγγλιστί), π.χ.

  «εργάστηκε ως υπεύθυνος σε μεγάλη εταιρεία σε θέση αναλυτή με αντικείμενο την ανεύρεση λογικών σφαλμάτων σε μεγάλους όγκους δεδομένων. » (απόσπασμα του βιογραφικού του)

  …άρα, είναι ΕΠΙΣΗΣ ειδικός στην ανεύρεση ΛΟΓΙΚΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ σε μεγάλους όγκους…. ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΚΩΝ δεδομένων (χαχαχααα)…
  (και μέλος του American Historical Association).

  ΚΑΤΩ τα χέρια από την αξιοπιστία του ανθρώπου! Μια χαρά είναι, από ΟΣΑ ΕΙΔΑ.
  …Βέβαια, η περίεργη σχέση του με τους δωδεκαθεϊστές ΔΕΝ είναι κάτι που ερεύνησα, μέχρι τώρα, αλλά… (στο κάτω-κάτω της γραφής) είναι κάτι ΑΣΧΕΤΟ.
  Δηλαδή… τον Supert Sheldrake, εγώ ΠΩΣ τον ΔΕΧΟΜΑΙ, τη στιγμή που δηλώνει… «Αγγλικανός Χριστιανός»?

  Επιπλέον… κάποιο σοβαρό πρόβλημα έχει (ίσως υγείας) ο Καλόπουλος, δεδομένου ότι έχει εξαφανιστεί απ’τη δημοσιότητα, ενώ το παλιό του site έχει ουσιαστικά κατεβεί: Ξηλωμένα τα πάντα, σε κατάσταση χάους, εδώ και μήνες (και τόση… γλωσσοφαγιά)

 51. A ha ha ha…

  Enfant, vous avez raison.

  C’ est ca, finalement!

  Εδώ σε θέλω κάβουρα,
  να περπατάς στ’ αναμμένα κάρβουνα
  να ΔΕΧΕΣΑΙ ό,τι ΔΕΝ σε συμφέρει
  όχι επειδή σου ΑΡΕΣΕΙ αλλά επειδή είναι αληθές

  (σιγά τα κάρβουνα αυτά… αυτά είναι χαλί για να πατάμε…)

  Πάντως (σοβαρά τώρα) ναι, το θέμα των Αναστενάρηδων όχι μόνο με απασχόλησε κάποτε, αλλά είχε προβληματίσει κι έναν καλό παλιό μου φίλο (που χαθήκαμε τώρα), έναν ερευνητή… Κοινωνιολογίας που πήρε Ντοκτορά (ΧΩΡΙΣ πλάκα) με θέμα μια έρευνα των Αναστενάρηδων, αποδεχόμενος ότι ΟΝΤΩΣ περπατούν στα αναμμένα κάρβουνα!
  Eίχε τις δικέςτου «ανεπίσημες εξηγήσεις», βασισμένες σε ανορθόδοξες θεωρίες, μεταξύ των οποίων και ο… Wilhelm Reich (αλλά δεν νομίζω να τα ανέφερε αυτά στο ΠΕΡΙΕΡΓΟ ντοκτορά του – που ΠΟΛΥ θα ήθελα να το διαβάσω ΤΩΡΑ).

  Ισως τον βρω… είμασταν μέλη του ίδιου φόρουμ συζητήσεων κάποτε, το 1998 περίπου, είχα πάει και σπίτι του μετά (αρκετές φορές)…

 52. Λοιπόν…
  Ελληνας, παντρεμένος με 2 παιδιά (τότε), εργαζόμενος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με σπίτι κάπου στην Παλλήνη, νομίζω.
  Μετά από 11 χρόνια όμως… ξέχασα ακόμη και το όνομά του. Αν βρω παλιά CD με backup συζητήσεων, ίσως να το βρω…

  (ήταν κι ο άνθρωπος που με πληροφόρησε τα ΠΑΝΤΑ, για έναν πρώην συνεργάτη μου, τότε, που… ήταν σεσημασμένος απατεώνας και ΜΙΖΑΔΟΡΟΣ… κλέφτης κόπυράϊτ -και σήμερα… ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων !!! -χεχε).

 53. «Τόλιας» ?? χμμ…. ΜΠΟΡΕΙ…

  ΔΕΝ θυμάμαι τώρα…
  …Διότι είχε συμβεί τότε σειρά γεγονότων που αναστάτωσαν τη ζωή μου (θάνατος μητέρας, εγκατάλειψη από κοπέλλα, οριστικό κλείσιμο εταιρείας, μετακόμιση, απώλεια καρνέ τηλεφώνων…)
  ΠΑΚΕΤΟ, μιλάμε…

 54. @Ηypericum
  Σωσθό κι αυτό! 🙂

  Πάντως…
  ΠΑΡΑ το γεγονός ότι είμαι στη μέση δουλειάς, αναφέρω και το εξής ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ (από χθες) που είδα δεύτερη φορά σήμερα και το ΕΛΕΓΞΑ. Το γεγονός ότι…
  μέσα στο ίδιο το video, το δήθεν «αποδεικτικό στοιχείο» για το Αγιο Φως,με τον αναμφίβολα εντυπωσιακό πρώην γιατρό και μοναχό που λέει ότι είδε και κατέγραψε το άγιο Φως, στο blog της ΟΟΔΕ, προς το ΤΕΛΟΣ του βίντεο υπάρχει μια ΕΝΤΟΝΗ ΑΠΑΤΗ, που δείχνει ΦΩΤΟ-ΜΟΝΤΑΖ, δηλαδή… μια καλόγρια ΥΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ πως «λούζεται στη φλόγα» μιας λαμπάδας, ενώ είναι ΦΑΝΕΡΟ, αν κοιτάξει κανείς ΠΙΟ προσεκτικά, ότι η λαμπάδα αυτή βρίσκεται σε ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από το πρόσωπό της:
  http://oode.wordpress.com/2009/04/14/miracleofholylight/
  (δείτε το 1ο βίντεο αλλά με… ΥΠΟΜΟΝΗ μέχρι το ΤΕΛΟΣ)

  Επειδή βαρέθηκα να δω το Source-code της σελίδας και να πάω να κατεβάσω το video από την πηγή (GoogleVideos)… χρησιμοποίησα ένα Firefox plugin που κατεβάζει βίντεο, το «DownLoadHelper», και το κατέβασα τελικά σε αρχείο *.flv.
  Αυτή τη στιγμή το ΜΕΤΑΤΡΕΠΩ σε φορματ *.mp4, το μετά θα το περάσω σε έναν Video Editor, θα ΑΠΟΜΟΝΩΣΩ τη σκηνή της ΑΠΑΤΗΣ και θα την ΑΝΕΒΑΣΩ Στο δικό μου YouTube Channel.

  Η ΑΠΑΤΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

  Και… για να εξηγούμαστε ΚΑΛΥΤΕΡΑ,
  ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα δεν θα είχα, αν ΥΠΗΡΧΑΝ αξιόπιστες ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για το φαινόμενο του Παναγίου Τάφου.
  Εχω ΑΡΚΕΤΟ ανοιχτό μυαλό -νομίζω- για να ΔΕΧΤΩ κάτι ανεξήγητο, ή να υποθέσω ότι ΟΝΤΩΣ συμβαίνει κάτι τέτοιο, μέσα κεί, ακόμη και σαν φαινόμενο ΕξωγήΪνων που ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ τα… μαύρα χάλια της ανθρωπότητας (χεχε) και κάνουν… αλλαξοφωτιές, μέσα στο Ναό, ΜΠΑΣ και… βάλουμε ποτέ μυαλό. (α χα χα χαα)

  Ε, ΑΤΥΧΗΣΑΝ τότε, αυτοί οι ηλίθιοι εξωγήΪνοι, αν ενισχύουν με αυτό τον τρόπο, τα ΒΡΩΜΕΡΑ υποκείμενα σε στυλ Διόδωρου και Ειρηναίου. Αλλά… τότε (βέβαια) θα είχε εξηγηθεί ΚΑΙ λογικά, η απύθμενη βλακεία (τους) να… ΜΗΝ σταματήσει το «θαύμα» και επί πατριαρχίας… ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΩΝ, όπως ο Διόδωρος κι ο Ειρηναίος!
  (αφού προφανώς δεν… πολυ-μιλάνε κι ανθρώπινες γλώσσες, οι εξωγήϊνοι, να καταλάβουν τα χάλια μας -χεχε)

  ΟΛΑ αυτά όμως είναι 100% αστεία και ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ, διότι..
  . καθαρός (ή εξωγήΪνος) ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, και -ιδίως-
  ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ… ΦΩΤΟ-ΜΟΝΤΑΖ ! 🙂
  α χα χα….

 55. Υ.Γ.
  Επειδή έχω ΠΟΛΛΗ δουλειά (που παραμέλησα αυτές τις μέρες) σταμάτησα την έρευνα, προσωρινά, σε ένα σημείο όμως που… μπορεί να τη συνεχίσει άλλος/άλλη.
  Απομόνωσα τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα του εν λόγω βίδεο, το έσωσα σαν *.mp4 και το ανέβασα (προσωρινά) στο κύριο site μου, σε νέο directory. To URL είναι
  [video src="http://omadeon.com/holylight/holylight01.mp4" /]
  (το κατεβάζετε εύκολα, είναι 13 Megabytes).

  ΠΡΟΣΟΧΗ όταν θα το δείτε, όμως. Χρησιμοποιείστε ένα ΚΑΛΟ player που να επιτρέπει ΑΡΓΗ ΚΙΝΗΣΗ (καρέ-καρέ) και δείτε τα στιγμιότυπα π.χ. «ακαϊας» καθώς κι εκείνο του προσώπου της καλόγριας που υποτίθεται ότι «καίει» η φλόγα.

  Ισως… εκπλαγείτε με τα ΕΞΗΣ, τότε ( πρώτες διαπιστώσεις)
  1) Σχεδόν ΚΑΜΙΑ φάση που έρχεται σε «επαφή » ανθρώπινο χέρι με φλόγα, δεν ξεπερνάει σε μήκος τα… 2 καρέ στο βίδεο (όπου 1 καρέ = 1/30 του δευτερολέπτου). Τέτοια «θαύματα» έχω δει σε παρτυ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ…
  2) Σε ΟΛΑ αυτά τα σημεία, οποιαδήποτε άλλη παράταση διάρκειας «αφής» (έστω 1 ή 2 καρέ παραπάνω) γινόταν ενόσω η φλόγα είχε… υποχωρήσει ΚΑΤΩ από το χέρι και δεν υπήρχε ΚΑΜΙΑ επαφή μεταξύ χεριών και φλόγας. Η ίδια η κίνηση των χεριών μερικές φορές εμοιαζε να προξενεί προσωρινό φύσημα αέρα που εξανάγκαζε τη φλόγα να απομακρυνθεί. ΟΣΟ πιο γρήγορη η κίνηση αυτή, τόσο ισχυρότερη η ροή του αέρα, ΤΟΣΟ πιο ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ η επαφή με τη φλόγα.
  3) Για τη φάση του «φλογόλουτρου προσώπου» της καλόγριας, τελικά ΔΕΝ είμαι σίγουρος ΑΝ έγινε φωτομοντάζ. Τείνω να συμπεράνω όμως ότι αυτό ΟΥΤΕ ΚΑΝ έχει σημασία, γιατί (όπως είπα) η επαφή της φλόγας δεν ξεπερνούσε ποτέ τα 2 καρέ, αλλά και η απόσταση μεταξύ προσώπου και φλόγας ΑΝ δείτε καλά τη φάση είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο ΦΑΙΝΕΤΑΙ (φυσικά σε προβολή 2 διαστάσεων αντί για ΤΡΕΙΣ).

  Τέλος, ΠΟΛΛΑ ενδιαφέροντα (και πολλά στοιχεία ΚΑΤΑ της γνησιότητας του φαινομένου) έχει η αγγλική Wikipedia (την Ελληνική δεν την έψαξα ακόμη):
  http://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Light

 56. Διάβασα το «μακροσκελέστερο σχόλιο».

  Οι «ιδεολογικοί πόλεμοι» ούτε εμένα με απασχολούν, καθώς η πίστη στον Χριστό δεν είναι ιδεολογία για μένα.

  «Δάφνες ερευνητή» διεκδικεί όποιος αυτοπαρουσιάζεται ως «ερευνητής» χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Αν δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό ακριβώς κάνει ο κ. Καλόπουλος, λυπάμαι αλλά δεν έχω άλλο χρόνο να χάσω για να σου δώσω να το καταλάβεις. Υπάρχει εξάλλου και το «ου με πείσεις καν με πείσεις» και το «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», και γνωρίζω τη δυναμική τους πολύ καλά από γνωστούς μου…. Οπότε, αν θες περισσότερα στοιχεία για την ερευνητική μεθοδολογία του ανδρός κάνε έναν κόπο και διάβασε το βιβλίο για το οποίο δίνεται λινκ στο μπλογκ μου, και ο Θεός βοηθός.

  Γράφεις «ΚΑΜΜΙΑ υποχρέωση δεν έχει ένας επιστήμονας να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ένα πράγμα ή να έχει ΑΚΡΙΒΩΣ το “σχετικό δίπλωμα”. Ο άνθρωπος είναι μηχανολόγος και ΠΟΛΥ ορθως ασχολείται ΚΑΙ με φυσικά φαινόμενα.»

  Τώρα μου δίνεις κουράγιο, γιατί κι εγώ είμαι της αγγλικής φιλολογίας αλλά ο καημός μου είναι ν’ασχοληθώ με την Οδοντιατρική! Μάλιστα κάποτε έδεσα με κλωστούλα ένα δόντι της μικρής κόρης μου, που κουνιόταν, το τράβηξα, και ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ! Τον ξεφορτωθήκαμε τον νεογιλό, χωρίς να έχω ούτε ένα πτυχίο! Σε παρακαλώ αν χρειαστείς στο μέλλον απονεύρωση ή εξαγωγή, να με ειδοποιήσεις να σου την κάνω.

  Στο μεταξύ, λέω να γράψω κι ένα σύγγραμμα αρχαιολογίας. Θα αναφερθώ στις ανασκαφές του Ναγκ Χαμάντι, αν δε σε πειράζει. Δεν έχω πάει ποτέ βέβαια, αλλά τι διάλο! Δεν έχω καμιά υποχρέωση! Επίσης, λέω να κάνω μια αίτηση για το CERN. Θα τους πω ότι δεν έχω σχετικά πτυχία, αλλά αγγλικής φιλολογίας και ο φίλος μου ο omadeon με προέτρεψε εμμέσως πλην σαφώς να μην «κολώνω» σε τέτοια δευτερεύοντα πράγματα όπως το να είμαι «ακριβώς ένα πράγμα» και να έχω «ΑΚΡΙΒΩΣ το σχετικό δίπλωμα». Ελπίζω να με καταλάβουν και ν’ανταποκριθούν θετικά στην αίτησή μου.

  Για να σοβαρευτούμε, προγραμματιστές χωρίς δίπλωμα ξέρω κι εγώ καλούς. Όμως, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας αγαπητέ μου. Στον προγραμματισμό δημιουργείς κώδικα ή επεξεργάζεσαι κώδικα που ήδη υπάρχει, και πρόκειται για τελείως διαφορετική μεθοδολογία από την έρευνα των φυσικών φαινομένων.

  Η σωστή επιστημονική μεθοδολογία είναι κάτι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για να γίνει σωστά μια έρευνα. Και ο Σλήμαν «ερεύνησε» στην Τροία με ανασκαφές, αλλά επειδή δεν ήξερε ο άνθρωπος πώς να το κάνει σωστά, πάρα πολλά ευρήματα τα κατέστρεψε.

  Μου λες για τον Καλόπουλο: «ΟΧΙ, αυτό είναι ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ. Εχει πει ΠΟΛΛΕΣ φορές (και το ακούσαμε και στο βίντεο) ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝ να εκφέρει γνώμη για ΑΚΡΙΒΩΣ όσα συμβαίνουν μέσα στο χώρο όπου εμφανίζεται το ίδιο το Αγιο Φως. Μιλάει ΞΕΚΑΘΑΡΑ και πειραματικά. ΑΝ ΔΕΝ καταλαβαίνει κανείς, ΠΑΣΧΕΙ στη ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ που έχει.»

  ΘΑ ήταν συκοφαντία, αν το ότι «δεν ξέρει τι συμβαίνει» το έλεγε σε κάθε εμφάνισή του. Όμως άλλα λέει στον Χαρδαβέλλα, άλλα στη Δρούζα, άλλα στην Στεφανίδου κ.ο.κ., κοινώς όταν σε μια εκπομπή τον στριμώχνουν σε ένα τομέα, στην επόμενη που θα εμφανιστεί τα λέει αλλιώς. Τον έχω δει σε πολλές εκπομπές τον Καλόπουλο, και όχι μόνο στον Χαρδαβέλλα ξέρεις. Μάλιστα σε εκείνη στη Στεφανίδου έλεγε εκείνη τη νεοφανή θεωρία ότι το φως από 33 κεριά δεν καίει επειδή οι 33 φλόγες κάνουν… παλμική κίνηση! Μιλάμε για πολύ γέλιο… Μπορείς να βρεις το λινκ στο μπλογκ μου, στο σχόλιο 2.

  Το βίντεο με τον π.Μεταλληνό που παραπέμπεις είναι πετσοκομμένο, και παρατίθεται από χρήστη που μου γράφουν ότι ίσως είναι και ο ίδιος ο Καλόπουλος… Όχι ότι με ενδιαφέρει βέβαια το ποιος είναι. Το σημαντικό είναι ότι πετσοκόβει τον ομιλητή για να μας οδηγήσει στα συμπεράσματα που θέλει.
  Γνωρίζω από αυτόπτες μάρτυρες ότι φαινόμενα σαν σφαιρικοί κεραυνοί εμφανίζονται και ΕΞΩ από τον Πανάγιο Τάφο την ώρα της ευχής, και νομίζω ότι και ο π. Μεταλληνός όταν άρχισε να λέει για φαινόμενα ΕΞΩ και τον έκοψαν, κάτι τέτοιο πήγαινε να πει.

  «Εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε ότι όσα λέει είναι σωστά, και “τα ξέρουν όλοι”. Αλλά… στην πραγματικότητα ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΤΕ την ΑΛΗΘΕΙΑ, διότι μιλάτε για “15 λεπτά” αποκρύπτοντας το “μέχρι και 10 ώρες”. Κατα φαντασίαν αλήθειες είναι η ΦΑΝΑΤΙΛΑ σας, ενώ η ΜΟΧΘΗΡΗ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ σας αποτελεί (για τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ πρότυπα φιλαλήθειας) κάτι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΡΩΜΕΡΟ και ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ, αλλά και ΑΝΤΙ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ.

  Βρε omadeon μήπως δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις; Έγραψα ακριβώς, εγώ ο ένας γιατί δεν είμαι πολλοί για να μου απευθύνεσαι στον πληθυντικό, ότι το μόνο επιστημονικό που αναφέρει ο Κ. στο βίντεο της Στεφανίδου είναι η αυτανάφλεξη του φωσφόρου σε 15 λεπτά. ΤΟΣΑ λέει, για την ακρίβεια 15-20. ΔΕΝ αναφέρει τις 10 ώρες που λες εσύ.

  Το «μέχρι 10 ώρες» είναι στο βίντεο με την εκπομπή του Χαρδαβέλλα, το οποίο δεν είχα σχολιάσει ακόμη, και δεν το λέει ο Καλόπουλος αλλά άλλος που αν θυμάμαι καλά είναι πράγματι χημικός. Ας το σχολιάσω κι αυτό λοιπόν:
  Για να ισχύει ο εμποτισμός των κεριών με φώσφορο σε ποστότητα που να προκαλεί αυτοανάφλεξη εντός 10 ωρών, θα έπρεπε

  Α) ο εμποτισμός να γίνει από όλους τους εμπόρους όλων των διαφόρων θρησκευμάτων 10 ώρες ακριβώς πριν την τελετή, οπότε πρέπει να αυτοαναφλεγούν. Μιλάμε για colpo grosso…

  Β) Να αυτοαναφλεγούν και τα κεριά που παραμένουν απούλητα… Καλό ε; Φαντάζεσαι τι θα γινόταν;

  Γ) να υπάρξουν και οι σχετικές αναθυμιάσεις και δηλητηριάσεις, λιποθυμίες, μεταφορές σε νοσοκομεία κτλ που θα ήταν super θέμα για τα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Το φαντάζεσαι; «Ομαδική δηλητηρίαση στον πανάγιο Τάφο» κτλ.
  Και άλλα θα μπορούσα να γράψω, αλλά νομίζω ότι αυτά φτάνουν…

  Αν τα «δικά σου πρότυπα φιλαλήθειας» συμβαδίζουν με τα όργια του Καλόπουλου στο «Μεγάλο Ψέμα» (πράγματι, πολύ μεγάλο, αλλά του συγγραφέα…) τότε, λυπάμαι αλλά με βάση διαφορετικά πρότυπα είναι δύσκολο να συζητήσουμε…

  Ο Διόδωρος, και ο κάθε Διόδωρος, ό,τι και να κάνει, δεν έχει τα προσόντα να περιορίσει τα σημεία του Θεού. Εξάλλου τα σημεία δεν απευθύνονται στον Διόδωρο ή στον Ειρηναίο μονάχα, αλλά σε όλους τους ανθρώπους.

  Αυτά αγαπητέ, σου εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσεις να ερευνάς, και καλή Ανάσταση.

 57. Expaganus,
  Αναμενόμενο ήταν να επιμείνεις και να δικαιώσεις τις έμμονες ιδέες σου για τον Καλόπουλο, ποδοπατώντας ΟΛΗ τη σκληρη δουλειά που έκανα για να σου αποδείξω το ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ.

  Συνεχίζεις τις συκοφαντικές ΜΠΟΥΡΔΕΣ για την αναξιοπιστία του Καλόπουλου, αναφέροντας κάτι περί οδοντογιατρών και δοντιών, λες και ήταν ΤΟΣΟ δύσκολο να κάνει (σύμφωνα με σένα) ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ την ίδια ακριβώς έρευνα που έκανε ο Καλόπουλος ή λες και το θέμα είναι -πάλι- το ΤΙ προσόντα έχει. Η κακόβουλη συκοφαντία ΔΕΝ κρύβεται φίλε μου, σου / σας έχει ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ μια ΣΙΓΟΥΡΗ θέση στην… Κόλαση. 🙂

  *****************************************************************
  Εξάλλου είναι αντίφαση, από τη μια μεριά να λέμε ότι αυτό που απέδειξε είναι σωστό και εύκολο να αποδειχτεί κι από την άλλη να λέμε ότι «δεν έχει τα προσόντα» να το αποδείξει.
  ΔΙΑΛΕΧΤΕ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΤΕ. Δεν μπορείτε να τάχετε ΟΛΑ.
  *****************************************************************

  ΑΝ δεν ήσουν κακόβουλος συκοφάντης θα του έκανες του ανθρώπου μια ΠΙΟ σωστή κριτική. Εγώ π.χ. εντόπισα ότι κάπου μέσα του πρέπει «να τα χρειάστηκε». Ισως ΔΕΝ είναι (όπως εγώ) ΕΞΟΙΚΕΙΩΜΕΝΟΣ με την ιδέα ενός σύμπαντος όπου ΠΟΛΛΑ μυστήρια εξακολουθούν να υπάρχουν ΠΑΡΑ τη θέλησή μας. Και είναι πιθανό να εντυπωσιάστηκε από τη ΣΙΓΟΥΡΙΑ ορισμένων μαρτυριών στην εκπομπή της Δρούζα, ΜΗΝ μπορώντας να υποθέσει τίποτε άλλο.

  Για μένα τα παρα-φυσικά φαινόμενα είναι σχεδόν σίγουρα, η δύναμη της πίστης είναι ΠΟΛΥ μεγάλη (ή της θέλησης) και όσον αφορά ακαϊες ή και… φωτεινές «μπάλλες ενέργειας» θα ΜΠΟΡΟΥΣΑ ίσως, να δεχτώ την πιθανότητα ότι αποτελούν «σκεπτομορφές» που δημιουργούν οι ίδιοι οι πιστοί…
  …Αλλά το βίντεο που είδα με ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ !
  ΚΡΙΜΑ που δεν βρέθηκαν οι…. εξωγήϊνοι του αστείου μου! 🙂

  Γι’ αυτό και επιμένω ότι χρειάζεται ΕΡΕΥΝΑ ακριβώς ΜΕΣΑ στο Ιερό, όπου «εμφανίζεται η φλόγα στον Πατριάρχη».

  Πρέπει να γίνει ΠΛΗΡΗΣ έρευνα, κάποτε, διότι αυτό το «θαύμα» κυρίως παράγει ΑΠΕΙΡΑ λεφτά για επιτήδειους…

 58. Υ.Γ. Περί εξειδίκευσης λες ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΟΛΚΗΣ, που με θίγουν ΚΑΙ προσωπικά. Διατελώ ΚΑΙ μουσικός ΚΑΙ προγραμματιστής ΚΑΙ ερευνητής στο χώρο της λογικής ΚΑΙ πολλά άλλα, που… ΑΝ για ΟΟΛΛΑ αυτά ήθελα και «επίσημα χαρτιά»,.πολλά ΥΠΑΡΚΤΑ δημιουργήματα ή έργα κλπ. θα έπρεπε να αναβληθούν ή και να πεταχτούν στα σκουπίδια…
  Και… ΕΤΣΙ είναι ΟΛΟΙ οι δημιουργικοί άνθρωποι.
  Το θέμα είναι ΕΧΕΙ ή ΔΕΝ ΕΧΕΙ κανείς ΕΠΑΡΚΕΙΑ γνώσεων (και δεξιοτήτων), για να προσεγγίσει ΠΛΗΡΩΣ ένα θέμα? ΑΝ ξέρει ΤΙ λέει και ΤΙ δημιουργεί, σήμερα υπάρχουν τρόποι να αναγνωριστεί, χωρίς παρωπίδες και γελοίες «προϋποθέσεις». (π.χ. μια δική μου δουλειά -σε Λογική Ερευνα- τη βάλανε ΑΛΛΟΙ, τιμητικά, στη Wikipedia).

  Εσεις δηλαδή, οι ΑΞΕΣΤΟΙ λασπολόγοι, ΤΙ έχετε ΠΑΡΑΠΑΝΩ σαν προσόν, για να κρίνετε τα ΑΠΛΑ πράματα που λέει ο Καλόπουλος? ….Τα οποία ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ δέχεστε? Για τις ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ έρευνες που έκανε (π.χ. για ιστορικές ανακαλύψεις ουσιών που αυτο-αναφλέγονται κλπ) κρατάτε ΣΙΩΠΗ, βέβαια. (ΔΕΝ ισχύει – δείτε τα επόμενα σχόλια -σημείωση εκ των υστέρων).

  Για το ολοφάνερο (που λέει και ο ίδιος) – το γεγονός ότι ΔΕΝ αρκούν όσα έδειξε και είναι ΜΟΝΟ η αρχή, πάλι τουμπεκί.
  Για τις αντιρρήσεις κατά της γνησιότητας του «θαύματος» που έχουν επανειλλημένα εκφράσει ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ άλλοι, (ανά τους αιώνες), επίσης ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ. Ε, μιλάτε για τον Καλόπουλο με τόσο μίσος, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ επειδή ήταν πιο ΠΕΙΣΤΙΚΟΣ…

  (ας σημειωθεί ότι και η Δυτική Εκκλησία ανέκαθεν θεωρούσε το Αγιο Φως απάτη, αλλά… -βέβαια- ΜΟΝΟ εσείς οι «Ορθόδοξοι» πιστεύετε ότι είστε οι Εκλεκτοί του Θεού).

 59. Βρε omadeon τι γράφεις; Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με τις γνώσεις, και ειδικά η μουσική που αναφέρεις;
  Ο καθένας με σχετικό ταλέντο μπορεί να δημιουργήσει ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ και αυτό δεν είναι θέμα… επιστημονικών γνώσεων!
  Τι απαντάς σε πράγματα που ΔΕΝ έγραψα;
  Όταν θα καταλάβεις τι σου απάντησα, μπορεί να τα ξαναπούμε… Και όταν διαβάσεις το βιβλίο του Φίλου, το οποίο αναφέρεται ακριβώς στις… «ιστορικές έρευνες» του Καλόπουλου και στο οποίο σε έχω παραπέμψει πολλές φορές. Ενώ εσύ ισχυρίζεσαι ότι «κρατώ σιωπή».
  Σας χαιρετώ. «Δεν… έχω χρόνοοο… μάτια μουυ… Δεν έχω χρόνο».

 60. Βρε omadeon τι γράφεις; Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με τις γνώσεις, και ειδικά η μουσική που αναφέρεις;
  Ο καθένας με σχετικό ταλέντο μπορεί να δημιουργήσει ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ και αυτό δεν είναι θέμα… επιστημονικών γνώσεων!

  OK, κακώς συμπεριέλαβα τη Μουσική! 🙂
  ΠΟΣΟΙ φυσικοί επιστήμονες διέπρεψαν αργότερα στη Χημεία ή στη Μηχανολογία (να μην πω και Πληροφορική)?
  ΠΟΣΟΙ καθηγητές σε μία επιστήμη ξεκίνησαν από μία άλλη?
  ΞΕΡΕΙ πολύς κόσμος, ότι υπάρχουν αναγνωρισμένοι καθηγητές σε άλλες χώρες -και καινοτόμοι- ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ πρώτο δίπλωμα, που προβάλλονται μάλιστα σαν «πολύτιμα αστέρια» και πρωτοπόροι, ορισμένων εγκυρότατων ξένων Πανεπιστημίων.

  Και όταν διαβάσεις το βιβλίο του Φίλου, το οποίο αναφέρεται ακριβώς στις… “ιστορικές έρευνες” του Καλόπουλου και στο οποίο σε έχω παραπέμψει πολλές φορές.

  ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ιστορικές έρευνες του Καλόπουλου (ή άλλων) σε χώρους που ΔΕΝ έχουν ΑΜΕΣΗ σχέση με το Αγιο Φως (και με τη χρήση αυτο-αναφλεγόμενων ουσιών). ΑΝ θέλω να μπλέξω με θρησκειολογίες και Ιστορίες… αγρίων έχω ΗΔΗ λίστες υλικών και βιβλίων που μελετώ ΟΤΑΝ έχω χρόνο.
  (Αν εννοούσες όμως υλικό ΣΧΕΤΙΚΟ με το θέμα -που μου διέφυγε- θα το ψάξω και θα κατεβάσω τα κείμενα).

 61. Υ.Γ. Το «δεν με ενδιαφέρουν ιστορικές έρευνες» (κλπ) οφείλεται σε ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΟΝΟΥ, όχι σε υποτίμηση του έργου κανενός.
  Στην πραγματικότητα… ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ, αλλά το θέμα εδώ είναι ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ.

  Επιπλέον, ΠΟΛΥ ορθώς είχα πει πριν πολλά σχόλια, στον «μανιτάρι-του-βουνού» ότι το «θαύμα» ακολουθεί το…. ΠΑΛΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ. Σχετικό σχόλιο και συνδεσμος είχε βγεί παλιά (και τον είχα ξεχάσει) σε αυτό το σύνδεσμο:
  https://omadeon.wordpress.com/2007/04/08/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%af%cf%83%cf%87%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%86%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%8c%ce%bc/#comment-2870

  Είχα πει κάτι που ΙΣΧΥΕΙ, τότε:

  …ειδικά για το Πάσχα, το ορθόδοξο Ιερατείο φρόντισε να υπολογίζουν την ημερομηνία του με βάση το Παλιό Ημερολόγιο και ταυτόχρονα ο αναχρονισμός να ΜΗ γίνεται αντιληπτός από πολύ κόσμο

 62. Υ.Γ.2 το «θαύμα» του Αγίου Φωτός θεωρείται μάλιστα… «διασυρμός των θείων» και ΚΑΘΟΛΟΥ «θαύμα», ακόμη και από επίσημους _ορθόδοξους_ κύκλους. Π.χ.

  Θρύλος και πραγματικότητα για το ‘Αγιον Φως
  του π. Γεωργίου Τσέτση
  23-04-2006
  Αναδημοσίευση από «Το Βήμα»

  Η επικείμενη εορτή του Πάσχα ξανάφερε στο προσκήνιο το θέμα της αφής του «αγίου φωτός». Σε συνδυασμό μάλιστα με τις φημολογούμενες προθέσεις τού καθηρημένου πρώην πατριάρχου Ιεροσολύμων Ειρηναίου να κάμει δυναμική κάθοδο στον πανάγιο τάφο το Μέγα Σάββατο και με την ανοχή, αν όχι στήριξη, του Ισραήλ να προεστεί της τελετής του αγίου φωτός.Ας ελπίζουμε ότι πρόκειται για φήμες και ότι δεν θα ξαναγίνουμε μάρτυρες φαιδροτήτων που θα ερεθίσουν κόσμο και θα ταράξουν τη γαλήνη των αγίων αυτών ημερών. Τα τεκταινόμενα στην Ιερουσαλήμ και ο κίνδυνος να πολιτικοποιηθεί μια βασική για την πίστη μας λειτουργική πράξη δίνουν πλέον στην εκκλησία την μοναδική ευκαιρία να άρει το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε μέχρι σήμερα τα σχετικά με την αφή του αγίου φωτός, διαφωτίζοντας τους πιστούς όσον αφορά στο θεολογικό υπόβαθρο και στον συμβολισμό της ωραίας και ευφρόσυνης αυτής τελετής.
  Και εξηγούμαι.
  Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου. Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπής καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του ναού της αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του αγίου φωτός», πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους αγίους τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και στο πλαίσιο της διαμάχης ορθοδόξων, λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι’ εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο φως!
  Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ’ Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον…».
  Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο.
  Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την μέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον τάφο του Κυρίου αγίας τράπεζας.

  Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας.
  Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει «αυθεντικό ελληνικό Πάσχα».
  Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο! ‘Η ωσάν οι ανά τα πέρατα της οικουμένης ορθόδοξοι να μην εορτάζουν Πάσχα Κυρίου, μια και η «ολυμπιακή» δεν «πετά» ως τις χώρες τους!
  Επέστη όμως καιρός να τερματισθεί ο διασυρμός των Θείων.
  Είναι δε σόλοικο και αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς «τιμές αρχηγού κράτους» στο άγιον φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο Εκείνου που δήλωσε ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου».

  (Ο π. Γεώργιος Τσέτσης είναι πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως)

  πηγή:
  http://agiofos.blogspot.com/2008/09/blog-post_4774.html


  Υ.Γ.3
  Αν ψάξετε ΚΑΛΑ αυτό τον ιστολόγο, που αποκαλύπτει την ΑΛΗΘΕΙΑ για το «θαύμα» θα δείτε ότι είναι …
  1) ΠΙΣΤΟΣ χριστιανός, και μάλιστα «χειροθετημένος αναγνώστης» από την ΕΠΙΣΗΜΗ Ορθόδοξη Εκκλησία.
  2) ΘΥΜΑ ΑΠΕΙΛΩΝ… ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ από υπερ-ορθόδοξους όπως ο… νεαρός Επίσκοπος Γιοχάννεσμπουργκ Σεραφείμ, που του έστελνε (από όσα διάβασα)… e-mail με ΑΠΕΙΛΕΣ για τη ΖΩΗ ΤΟΥ (και αποκαλύφθηκε κάποια στιγμή):
  http://xairete.blogspot.com/2008/10/e-mail.html

  χμμ…. ΑΓΙΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ υπερασπίζονται το «ΘΑΥΜΑ του ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ». Εμ, πώς αλλιώς? 🙂

  (για να ακριβολογούμε, όμως, οι απειλές ΔΕΝ ήταν για το ξεσκέπασμα της απάτης όσο για τα όσα ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ο ιστολόγος για κάποια αρνητικά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – που ΔΕΝ ΞΕΡΩ ακόμη…)

 63. @Σταύρο Βασδέκη

  Ευχαριστούμε πολύ για το πολύ ενδιαφέρον λινκ.
  Το ξαναγράφω με τρόπο ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμο

  http://athriskos.gr

  (κι έριξα μικρή πρώτη ματιά… με πολύ καλές εντυπώσεις)

 64. Έστω και καθυστερημένα, οι απόψεις σου omadeon είναι για κλάμματα. Είσαι παντελώς άσχετος σε θέματα θεολογικά και εκκλησιαστικά. Μέχρι και ο Τουλιάτος δείχνει καλύτερος από σας

 65. Ενώ εσύ είσαι διάνοια… Άει σιχτίρ με τη μαλακία που σας δέρνει ρε χριστιανοtroll… Κρετίνοι (μπερδεγουέι, googlιασε τη λέξη «cretin», δηλαδή κρετίνος – από τη λέξη ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ βγαίνει). Βλάκα.

 66. Καλό φαίνεται. Διάβασα γύρω στο 1/3 (συνολικά) του άρθρου (με σχεδόν τυχαία δείγματα παραγράφων + πρώτη + τελευταία)…
  …και συμφωνώ σε ΟΛΑ (τάχουμε συζητήσει σε παρέες αυτά εδώ και χρόνια, περίπου ίδια ανάλυση έγινε, ξανά και ξανά…)

 67. Με ολους αυτους ειμαι διαδικτιακος τακτικος συνομιλητης. Ειμεθα ομοιδεατες, man (Oχι ομοιδεολογοι, υπαρχει διαφορα!)

 68. Εχεις την εντύπωση ότι… δεν είμαι ΚΑΙ εγώ? χεχεχε

  (ΔΕΝ το έχω τσεκάρει 100% πάντως ΜΑΛΛΟΝ ισχύει…)

 69. Υ.Γ. Να σου κάνω κι εγώ ένα δωράκι Ντέννις, έναν… ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ Αντι-ορθόδοξων Αιρέσεων (κλόπυράϊτ του ίδιου του «Γραφείου Αιρέσεων» της Ιεράς Ημών Εκκλησίας)

  http://www.i-m-attikis.gr/html/gr/aireseis/asymbibastes.html

  Το βρήκα ψάχνοντας να βρω… ΠΟΙΟΣ διάολε είναι αυτός ο «Τουλιάτος» που ανάφερε ο… Γαλβανιστερός! 😆

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s