Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ του ΙΣΡΑΗΛ ενισχύει τον ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ… (ISRAEL’s Apartheid RACISM aggravates ANTISEMITISM)

Μάλλον δεν χρειάζεται να τονίσω -πάλι- ότι τάσσομαι αναφανδόν κατά του αντισημιτισμού.

Σε αυτό το blog υπήρξαν αρκετά ποστ με αυτό το θέμα, π.χ. τα ποστ αγανάκτησης κατά της αθώωσης του Πλεύρη (εδώ και εδώ), ή ποστ που καταδίκασαν τον αντισημιτισμό των Ελλήνων εθνικιστών, κλπ. Επίσης, αμέτρητα σχόλια που έκανα σε πολλά blog (και εδώ) πάντα υπέρ των Εβραίων, όσον αφορά τον αντισημιτισμό – ένα φαινόμενο που αυξάνει ανησυχητικά διεθνώς.

Αυτή τη φορά όμως, ενδέχεται να δυσαρεστήσω ορισμένους Εβραίους φίλους…

 • Είναι προφανές, εδώ και καιρό, ότι το Ισραήλ ακολουθεί μια -απολύτως καταδικαστέα- ρατσιστική πολιτική κατά των Παλαιστινίων, όσο και αν προσπαθούν ορισμένοι προπαγανδιστές των Ισραηλινών θέσεων (bloggers κ.ά) να μας πείσουν για το αντίθετο.

(«break the bones strategy»)

-video με την «πολιτική σπασίματος χεριών» του Γιτζάκ Ραμπίν- που διέταξε επίσημα τον Ισραηλινό στρατό να… σπάει τα χέρια ΚΑΘΕ Παλαιστίνιου εφήβου που… πετούσε πέτρες

-να ΣΠΑΖΟΥΝ τα χέρια των παιδιών, κυριολεκτικά.

-ΜΗΠΩΣ νομίζετε ότι ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ αυτά;

Λογική συνέπεια της ρατσιστικής πολιτικής του Ισραήλ, είναι η ενίσχυση του (έτσι κι αλλιώς αυξανόμενου) αντισημιτισμού.

Τόσο απλά…

Χμ.. – Τι είπατε;

ααα…. ΟΚ, το δέχομαι, ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι, για τούς οποίους θεριεύει ο αντισημιτισμός (και γενικότερα ο φασισμός) παντού στον κόσμο. Υπάρχουν ένα σωρό άλλοι λόγοι (εκτός θέματος εδώ) για τη διεθνή άνοδο της ακροδεξιάς και -σίγουρα- δεν φταίει γι΄ αυτήν (παντού και πάντα) μόνο το Ισραήλ.

Ομως… επιμένω στον τίτλο του ποστ όπως γράφτηκε, έστω και αν ηχεί κοινότοπος (ή και λανθασμένος, για φιλο-Ισραηλινούς):

 • « Ο ρατσισμός του Ισραήλ ενισχύει τον αντισημιτισμό».

(προσέξτε: ΔΕΝ είπα «προκαλεί». Είπα «ενισχύει» !)

ΔΕΝ το πιστεύετε; Δηλαδή… είστε ανάμεσα στους Εβραίους [*] που θίγονται;

[*] «Εβραίους» διότι κανένας άλλος δεν θίγεται. Για κάθε άλλον, είναι αυτονόητο!

…τότε:

Φανταστείτε -έστω για ένα λεπτό- ΠΩΣ θα ήταν, σήμερα ο αντισημιτισμός, αν ΔΕΝ υπήρχε η ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ:

 • Απλούστατα, ο αντισημιτιμός θα ήταν «χαμένος από χέρι«!

 • …ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ (δηλαδή… αφορμή)
 • Θα είχε απομονωθεί και ηττηθεί (όπως κι οι ναζί)

Η (υποχθόνια) αντισημιτική προπαγάνδα θα είχε –τότε– απωλέσει το ισχυρότερο όπλο της, τη «μάχη κατά του σιωνισμού».

 • Γι’ αυτό το λόγο, ξανά και ξανά, όσοι είμαστε ειλικρινείς πολέμιοι του αντισημιτισμού, θα ασκούμε δριμύτατη κριτική και στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα του κόσμου ΔΕΝ είναι οι Εβραίοι (γενικά) αλλά η ρατσιστική πολιτική των ΠΟΛΥ συγκεκριμμένων και -δυστυχώς- των περισσότερων (πλέον) Εβραίων του Ισραήλ (όπως απέδειξαν με τις… ΨΗΦΟΥΣ τους!)
 • Ενα κράτος με πολίτεςΤΟΣΟ ΤΡΕΛΛΑΜΕΝΟΥΣ, ώστε (50%) θεώρησαν τον ίδιο τον Obama… αντι-Εβραίο (ή και αντισημίτη) επειδή τους «την είπε», για τους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ισραηλινούς οικισμούς (μέσα σε Παλαιστινιακές περιοχές)… ένα ΤΟΣΟ τρελλαμένο Pατσιστικό Kράτος Aπάρτχάϊντ, που περιορίζει τους Παλαιστίνιους σε ειδικές περιοχές… Νοτιο-αφρικανικού τύπου («Μπαντουστάν») και με 69% της κοινής γνώμης του υπέρ των παράνομων εποικισμών, αξίζει την ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ των ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΩΝ ΟΛΟΥ του ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

 • Σε αυτό το σημείο του ποστ, είχα τη φωτό ενός… τρελλαμένου Ισραηλινού, που επιδείκνυε καμαρωτός την… παρανοϊκή αφίσσα του «Ο Ομπάμα είναι αντισημίτης». Δυστυχώς όμως, τη φωτό την είχα δώσει μέσω link στο περιοδικό Ελλήνων της διασποράς «Greek Insight» (και επίσης στο άρθρο του) και… τόσο το άρθρο όσο και η φωτό έκαναν φτερά. Εεεε… ΔΕΝ ΞΑΝΑΔΙΝΩ ΛΙΝΚ από το «Greek insight», διότι ειδησεογραφικό site που ΣΒΗΝΕΙ τα υλικά του, τόσο ανεύθυνα, λίγο καιρό αργότερα, στα καλά καθούμενα, είναι site… μόνο για φτύσιμο, ΕΝΤΕΛΩΣ για τα μπάζα… (η φωτό αναζητείται).

Χμ…. Τι είπατε;

 • Α… OK, ας ΜΗ δαιμονοποιούμε το Ισραήλ σαν αποδιοπομπαίο… κράτος.
 • Τέτοιες δαιμονοποιήσεις εξαπολύονται σίγουρα ΚΑΙ για πονηρούς λόγους.
 • Εγώ δεν είπα ποτέ το Ισραήλ «ναζιστικό«. Διότι απλούστατα… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!

Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον (καταδικαστέο) ρατσισμό του Ισραήλ με τον (πολύ περισσότερο) εγκληματικό ρατσισμό των ναζί. Τέτοια… φάουλ ΔΕΝ τα ΚΑΝΩ, καιαν σας εξοργίζει η πολιτική του Ισραήλ σας συνιστώ θερμά να ΜΗΝ τα κάνετε ούτε εσείς (ΕΣΤΩ και αν… τα κάνουν αρκετοί τίμιοι άνθρωποι, σήμερα, ακόμη και… προοδευτικοί Εβραίοι – που ντρέπονται για τα χάλια του Ισραήλ).

Π.χ.Άγγλοεβραίος βουλευτής συγκρίνει το Ισραήλ με τους ναζί!

 • Ε όχι, ΔΕΝ θεωρώ τα εγκλήματα του Ισραήλ «ναζιστικά«. Απλώς…  τα θεωρώ παρόμοια με τα… Νοτιο-αφρικανικά!

 • Το Ισραήλ είναι παρόμοιο με το Νοτιοαφρικανικό κράτος του Απάρτχάϊντ (όσον αφορά τους Παλαιστίνιους). Τίποτε λιγότερο και τίποτε παραπάνω. (Και σε αυτό το θέμα θα επιμείνω...)

Επομένως, δεν θα πάψουμε να απευθύνουμε εκκλήσεις σε κάθε Εβραίο, παντού στον κόσμο (εκτός- και εντός- Ισραήλ) να κατανοήσει καλύτερα το θέμα:

 • Κάθε Εβραίος πρέπει να πάρει θέση, βάζοντας στην άκρη τη (φυσική και κατανοητή) συμπάθεια που (ίσως) νιώθει για το Εβραϊκό κράτος του Ισραήλ.
 • Σε περίπτωση όμως που ΔΕΝ πάρει θέση, πρέπει να ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ότι (άθελά του) ενισχύει τον ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ.
 • Κάθε στήριξη του Ισραηλινού ρατσισμού ισοδυναμεί με εγκωμιασμό ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ. Οσοι Εβραίοι στηρίζουν αυτό το ρατσισμό, σε τελική ανάλυση κάνουν κακό στους ΙΔΙΟΥΣ, ενισχύοντας τον αντισημιτισμό.
 • Δεν είναι πλέον σωστό, το να ΜΗΝ πάρει κανείς θέση. Σόρυ!
 • Το ότι «κατανοούμε» όσους Εβραίους στηρίζουν τη ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ ΔΕΝ σημαίνει πως τους θεωρούμε και… σωστούς! Κάθε άλλο
 • Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ) αν και -σε γενικές γραμμές- έχει συνετή στάση, στο θέμα αυτό διέπραξε μεγάλο ΑΤΟΠΗΜΑ πρόσφατα, συμφωνώντας με τις δηλώσεις της Τζίπι Λίβνι (σε Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο – όπου συμμετείχε το ΚΙΣ ) να «μην καταδικαστεί το Ισραήλ σαν ρατσιστικό κράτος» (εδώ).

…Ταυτόχρονα (η Τζίπι Λιβνι) αναφερόμενη στη δεύτερη Σύνοδο του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη γνωστή Σύνοδο Ντάρμπαν ΙΙ, κάλεσε τις Εβραϊκές Κοινότητες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών να ακολουθήσουν την πολιτική του Καναδά, της Ολλανδίας, των Η.Π.Α. και του Ισραήλ, που θα απέχουν από τη Σύνοδο, που πρόκειται να καταδικάσει το Ισραήλ ως ρατσιστικό κράτος και τον Σιωνισμό ως μορφή ρατσισμού.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (Κ.Ι.Σ.) της Ελλάδας, έχει χρέος (αν όχι να καταδικάσει) να ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ από το Ισραήλ, ένα ρατσιστικό κράτος που έμμεσα τρέφει τον αντισημιτισμό, «παίρνοντας στο λαιμό του» τους Εβραίους όλου του κόσμου, αφού τους εξωθεί σε έμμεση συνεργία και σε εγκωμιασμό ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ του Ο.Η.Ε. -με τριψήφιο αριθμό μελών-κρατών- ουσιαστικά καταδίκασε το Ισραήλ, πλην ελάχιστων χωρών (της Αμερικής και μερικών άλλων – που μετριώνται στα δάχτυλα).

 • Δείτε επίσης ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ (ΙΔΙΩΣ αν είστε Ελληνες Εβραίοι) το ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΤΙ-ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ:

http://www.ijsn.net/

The International Jewish anti-Zionist Network (IJAN) is a growing network of Jews whose identities are not based on Zionism but on long histories of Jewish participation in liberation struggles from Eastern Europe and Iraq to Brooklyn. IJAN‘s solidarity with this conference reflects our commitment to these legacies and to our participation in current struggles against racism, colonization, and imperialism…

Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους Εβραίους όλου του κόσμου, να σκεφτούν τα χάλια του Ισραήλ και το δικό τους χρέος να κάνουν κάτι για να σταματήσουν αυτά τα χάλια.

Επίσης το Κ.Ι.Σ. διέπραξε ατόπημα όταν αναπαρήγαγε (και έμμεσα επικρότησε) στην ίδια σελίδα τις γελοίες ΜΠΟΥΡΔΕΣ ενός ξεσαλωμένου Ισραηλινού, του Εχούντ Μπάρακ:

«Δεν μας ενδιαφέρει εάν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εκλέγουν τη Χαμάς, ή όποιον άλλο δικτάτορα επιθυμούν. Μας ενδιαφέρει να μην επιτίθενται εναντίον μας», τόνισε ο Εούντ Μπαράκ.

Ε, σόρυ, «εκλεγμένος δικτάτωρ» είναι οξύμωρο σχήμα…

-εκτός αν ο κ. Μπαράκ τάσσεται υπέρ της Αμεσης Δημοκρατίας, όπως…. εγώ! 🙂

https://i2.wp.com/i42.tinypic.com/x1j40o.jpg

(εικόνα από το blog «Ινφοπηγή», σχετικό ποστ ΕΔΩ).

[συνεχίζεται – με πολλά λινκ ΑΡΓΟΤΕΡΑ…]

Προτεινόμενα περαιτέρω:

285 comments

 1. Omadeon (συμφωνούμε) : το μαυρόασπρο κομμάτι τού βίντεο είχε προβληθεί (εμφανώς καταλάθος) και στην ελλ. τηλεόραση, και από κει το είχα δει πριν πολλά χρόνια κι εγώ (κρατούσε λίγο περισσότερο, και περιείχε και τις αντιδράσεις άλλων παιδιών (παλαιστινίων) που κοιτούσαν αυτήν την (πώς να την πω;) ανείπωτη σκληρότητα, χυδαιότητα – πάνω από έναν τοίχο). Και λέω ότι προβλήθηκε καταλάθος (ήταν σε «πρωινή» εκπομπή μιας «κυρίας» που τότε ανήκε (ακόμα) στη δεξιά (της), πριν ανακαλύψει και την αριστερά (της) διότι φαινόταν ολοκάθαρα ότι «τής την έφερε» κάποιος τεχνικός: η αντίδρασή της ήταν: με θυμωμένο ύφος να «πηδήξει» το γεγονός χωρίς να κάνει ούτε ένα σχόλιο ! (…)

  Δεν νομίζω ότι είναι θέμα καταγωγής να φρίττει και να φρικιά κανένας με τα βασανιστήρια…Οι «εβραίοι» όπου κι αν ζούσαν ή ζουν, έχουν ένα τεράστιο ποσοστό ευφυών ανθρώπων ανάμεσά τους (ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο, γι’ αυτό και «μάς» δώσανε τούς (τις) περισσότερους – και μεγαλύτερους – επαναστάτες ώς τώρα) και έχουν αποδείξει ότι έχουν μια μοναδική ικανότητα να «υπερβαίνουν» την καταγωγή τους: δεν ξέρω άλλον λαό να τούς ξεπερνάει σ’ αυτό… Η διαφορά είναι ότι σήμερα υπάρχει ένα «επίσημο κράτος» που σ φ ε τ ε ρ ί ζ ε τ α ι (χρησιμοποιώ τη λέξη απολύτως συνειδητά) την έννοια τού «εβραίου» για να φέρεται (σε κάποιους άλλους, των οποίων σφετερίστηκε το ίδιο και τη γη) όπως ακριβώς κάποιοι άλλοι (να το πω «πολιτισμένα» και συνοπτικά) ώς τώρα είχαν φερθεί σ’ αυτούς…

  (Επ’ αυτού) (περί τών Εβραίων – Ισραηλινών στην περίπτωση – που ξεπερνάν την καταγωγή του) δες κι αυτό, που είχε ανεβάσει παλιότερα η L’ Enfant de la Haute Mer στο δικό της μπλογκ:

  http://inconue.wordpress.com/2009/01/29/%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84/

 2. υγ: όπως σού είπα και στο «αποκάτω πάτωμα» (ποστ ! ) για τα δικά σου – τα «αλλιώτικα», τα «περί τέχνης» – επιφυλλάσσομαι ! Ίσως στα πω και με μέηλ αν θες –

 3. @Χάρη καλησπέρα
  νομίζω η εξής φράση σου τα συνοψίζει όλα

  «Η διαφορά είναι ότι σήμερα υπάρχει ένα “επίσημο κράτος” που σ φ ε τ ε ρ ί ζ ε τ α ι (χρησιμοποιώ τη λέξη απολύτως συνειδητά) την έννοια τού “εβραίου” για να φέρεται (σε κάποιους άλλους, των οποίων σφετερίστηκε το ίδιο και τη γη) όπως ακριβώς κάποιοι άλλοι (να το πω “πολιτισμένα” και συνοπτικά) ώς τώρα είχαν φερθεί σ’ αυτούς…

  Ε, ναι. Αυτό το παρανοΪκό κωλο-κράτος, που ΣΦΕΤΕΡΙΖΕΤΑΙ -όπως λες- την Εβραϊκότητα (λες και δεν υπάρχουν στον κόσμο αμέτρητοι πολιτισμένοι Εβραίοι που αηδιάζουν με τις ρατσιστικές πολιτικές του)…
  …έχει κι αυτό τις ευθύνες του, σαν σημαντική αιτία ΚΑΙ για την αύξηση του αντισημιτισμού.

  Δεν είναι τυχαίο ότι οι βαρβαρότητες στη Γάζα προκάλεσαν κύμα αντισημιτικών αντιδράσεων και βιαιοτήτων παντού στον κόσμο. Και -φυσικά- τις καταδικάζουμε, όπως έκανα κι εγώ, π.χ. εδώ.
  http://abravanel.wordpress.com/2009/06/23/panousis/#comment-6750
  http://abravanel.wordpress.com/2009/07/15/do_not_mention_the_shoah/#comment-7324

  Αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται ,το αηδιαστικό αυτό κράτος, με τις μάζες των (τόσων πολλών) ΤΡΕΛΛΑΜΕΝΩΝ πολιτών του που έδειξαν το βρωμερό ποιόν τους (μέσω των ΨΗΦΩΝ τους)….

  Με ένα πεπειραμένο άγριο θηρίο, που περιμένει αφορμή να χυμήξει, σε κάποια γωνία (τον αντισημιτισμό) ΔΕΝ «παίζει» κανείς, π.χ. διαπράττοντας νέα εγκλήματα που το τρέφουν. ΠΡΟΣΕΧΕΙ περισσότερο.

  Αλλά – ίσως, οι ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ στο δικό τους κράτος Ισραηλινοί (2ης και 3ης γενιάς), ΔΕΝ ΝΙΩΘΟΥΝ στο πετσί τους την Εβραϊκότητα της Διασποράς, τους διωγμούς της και τους αγώνες της, ΑΛΛΟΥ στον κόσμο…

  Και -στο μεταξύ- οι δικοί μας τρελλαμένοι συνομωσιολόγοι και φιλο-αντισημίτες, τα βάζουν με τους Εβραίους ΣΑΝ ΣΥΝΟΛΟ, χωρίς να σκέφτονται ότι οι (περιβόητοι) «πλούσιοι Εβραίοι τραπεζίτες» είναι απειροελάχιστη, μικρή ομάδα, συγκρινόμενοι με τα εκατομμύρια αθώων Εβραίων στον κόσμο (όπως ο συμπαθέστατος κ. Ελισσάφ – που οι νεοναζί βεβήλωσαν τον τάφο της μάνας του στα Γιάννενα).

 4. Υ.Γ.

  υγ: όπως σού είπα και στο “αποκάτω πάτωμα” (ποστ ! ) για τα δικά σου – τα “αλλιώτικα”, τα “περί τέχνης” – επιφυλλάσσομαι ! Ίσως στα πω και με μέηλ αν θες –

  @Χάρη, αν έχεις επιφυλάξεις π.χ. για τα ποστ περί Ελύτη, κλπ…. ε, δεν τρέχει και τίποτε να με κριτικάρεις ή (ακόμη και) να… διορθώσεις κάνα λάθος μου. Το θέμα είναι ανεξάντλητο και με άπειρες -σχεδόν- πτυχές. Πάντως αρκετοί σχολίασαν ήδη τα θέματα αυτά, στα αντίστοιχα ποστ (π.χ. η κ. Ράνια Μουσούλη που συμφώνησε με τα «αιρετικά» μου πορίσματα, ενώ είχε και εξειδίκευση σε τέτοια θέματα, λόγω του διδακτορικού της).

  (αν σε βολεύει καλύτερα το προσωπικό μέηλ, κανένα πρόβλημα πάλι).


  Υ.Γ.2 (που θα… συγκολληθεί με τα προηγούμενα αλλά μπαίνει προσωρινά σαν σχόλιο για να εμφανιστεί σε feed-readers)

  https://omadeon.wordpress.com/2007/06/28/elytis_goddess1/#comment-1711
  (από ΕΔΩ ξεκίνησε η συζήτηση περί Ελύτη με τη Ράνια).

 5. Omadeon μπορώ να σού στείλω σχόλιο στα αντίστοιχα ποστ ; (κατά σύμπτωση χτες κιόλας ξενύχτησα με τον Ελύτη «σου» αλλά θέλω να τα κοιτάξω και καλύτερα…)
  Καλά, θα τα ξαναπούμε (και) γι’ αυτά, σίγουρα…

 6. @Χάρη
  ΒΕΒΑΙΩΣ και μπορείς να σχολιάσεις ΠΑΝΤΟΥ, σε ΌΛΑ τα ποστ.

  Μάλιστα ο Ντέννις συνηθίζει να… ξεθάβει μερικές φορές παλιά ξεχασμένα ποστ κι αφήνει σχόλιο μετά από… χρόνια. Τότε… ξαφνικά ανεβαίνουν οι μετρήσεις στα σχετικά ποστ – πράμα που δείχνει ότι ο κόσμος διαβάζει τις συζητήσεις εξίσου με τα ποστ! 🙂

 7. @omadeon
  Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με το κείμενο σου και ειδικώτερα με
  «Και -στο μεταξύ- οι δικοί μας τρελλαμένοι συνομωσιολόγοι και φιλο-αντισημίτες, τα βάζουν με τους Εβραίους ΣΑΝ ΣΥΝΟΛΟ, χωρίς να σκέφτονται ότι οι (περιβόητοι) “πλούσιοι Εβραίοι τραπεζίτες” είναι απειροελάχιστη, μικρή ομάδα, συγκρινόμενοι με τα εκατομμύρια αθώων Εβραίων στον κόσμο (όπως ο συμπαθέστατος κ. Ελισσάφ – που οι νεοναζί βεβήλωσαν τον τάφο της μάνας του στα Γιάννενα).»
  Ποτέ δεν θα στρεφόμουνα εναντίον του απλού εβραίου.
  Το μόνον που θελω να επισημάνω είναι οτι το κρατος του ισραηλ περικυκλωνεται απο το μουσουλμανικο τοξο και ΕΑΝ και η ελλαδα αλωθει απο τους μουσουλμάνους τότε το κρατος του ισραηλ θα την εχει πολυ ασχημα.
  Πραγμα που ενδεχομενως να οδηγησει σε μεγαλυτερες υπερβολες απο μερους του στην προσπαθεια του να επιβιωσει μεσα σε εχθρικο περιβαλλον.

 8. @Σατυρικέ, καλώς-ήλθες.
  Αυτό το ποστ ίσως χρησιμεύσει και σαν ΓΕΦΥΡΑ μεταξύ π.χ. απόψεων όπως οι δικές σου και… άααλλων απόψεων, με τις οποίες βλέπω συχνά μια παρεξήγηση, ή μια ένταση χωρίς λόγο.

  Οπως καταλαβαίνεις, είναι δύσκολος ο ρόλος που διάλεξα, ο ρόλος του «ελεύθερου γεφυρωτή». Προσπαθώ όμως να μην είμαι προκατειλλημένος με κανέναν. Εχω μάθει -άλλωστε- να δυσπιστώ στον… ίδιο μου τον εαυτό, αρκετά συχνά! 🙂

  Επί της ουσίας, συμφωνώ κι εγώ μαζί σου, ότι ο τελευταίος που φταίει για ορισμένα ατυχή (ή και ειδεχθή) πράματα είναι ο απλός Εβραίος του κόσμου, που -σε αναλογία- είναι χιλιάδες και εκατομμύρια φορές πιο πολυάριθμός από τα «Γεράκια» και τους «περίεργους διαπλεκόμενους» (οι οποίοι άλλωστε ΔΕΝ περιορίζονται ΜΟΝΟ στο ΕβραΪκό έθνος)…

  Από άποψη γεωπολιτικής μάαααλλον σωστά τα λές, σε ΠΟΛΥ γενικές γραμμές. Αν και… από γεωπολιτική ΔΕΝ είμαι γνώστης, και… όσες φορές επιχείρησα να μάθω εξετέθην σε… τόνους προπαγάνδας που -από τότε- με… κατατρέχουν! 🙂

  Μήπως όμως δεν είναι θέμα «τόξου» αλλά… ΚΥΜΑΤΟΣ από πρόσφυγες που ετοιμάζεται να κατακλύσει την Ευρώπη? (ΑΛΛΟ θέμα αυτό, όμως…)

 9. @omadeon
  «Μήπως όμως δεν είναι θέμα “τόξου” αλλά… ΚΥΜΑΤΟΣ από πρόσφυγες που ετοιμάζεται να κατακλύσει την Ευρώπη?»
  Βάζεις ένα πολύ σοβαρό θέμα οπου εμπλέκονται πολλες παραμετροι.
  Ο γεφυροποιητικός ρόλος σου πιστευω οτι είναι εποικοδομητικος.

 10. Υ.Γ. Και… κάτι ακόμη αγαπητέ Satyrikon,

  Οπως είδες και στο ποστ του Αμπραβανέλ, ενεπλάκης σε μία μάχη άνευ ουσίας -στα περισσότερα- που οφειλόταν (εν μέρει) σε αυτό που αγγλιστί λέμε «the way one chooses to come across».

  Αν δεν είχες κάνει το πρώτο σχόλιο (όπου εγκαλούσες το ΚΙΣ για ορισμένα πράματα άσχετα με το ποστ, και όπου… εδώ που τα λέμε ήσουν και λίγο απληροφόρητος εκείνη τη στιγμή, ή και ελαφρώς άδικος)… κανένας δεν θα «αρπαζόταν» μετά (με τον συνηθισμένο πλέον και… βαρετό τρόπο) για να σε θεωρήσει… αντισημίτη.

  Είναι ΔΥΟ πράματα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ, τόσο σε ΔΥΝΑΜΗ (σαν φαινόμενα) όσο και σε ΕΚΤΑΣΗ και ΕΝΤΑΣΗ (ισχύος) που θα σου… αναφέρω.

  1) το ένα είναι οι Προβολές του Νου μας (επαυξημένες μέσα στο διαδίκτυο)
  και
  2) το άλλο είναι η Συλλογική μας Συνείδηση (που μέσα στο διαδίκτυο είναι επίσης επαυξημένη και ενισχυμένη για διάφορους λόγους).

  Σαν αποτέλεσμα, ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που συμβεί μια «κλασσική παρεξήγηση» στο διαδίκτυο, δύσκολα λύνεται, διότι (1) όσοι κάνουν προβολές ΔΕΝ το συνειδητοποιούν και (2) όσοι παρασύρονται από την αναδυόμενη «ομαδική ψυχή» ΕΠΙΣΗΣ δεν το συνειδητοποιούν (ΑΚΟΜΗ λιγότερο…)

  «έχει και τη μέση της η άκρη-άκρη» – είχε πει ο… Ελύτης! 🙂

 11. @Satyrikon

  Ο γεφυροποιητικός ρόλος σου πιστευω οτι είναι εποικοδομητικος.

  Μακάααρι (χεχε)…
  από το στόμα σου και…. στης Θεάς (Μούσας) το αυτί.

  Γεγονός είναι ότι ΚΑΝΩ κι εγώ ΠΟΛΛΑ λάθη, όχι όμως… (λέμε) ΤΟΣΑ πολλά ώστε να… επισκιάζουν τα σωστά (και τις διορθώσεις).

  Το χειρότερο είναι νάσαι στη μέση μιας γέφυρας όπου προσπαθείς να σταματήσεις την ανατίναξη και να…. την ανατινάζουν άλλοι ΚΑΙ από τις δύο πλευρές. (μόνη λύση: «Skase kai kolymba» – που μου «τη λέω», συχνά…)

 12. Υ.Γ.2
  «Στο σπίτι του κρεμασμένου ΔΕΝ προσφέρουμε σχοινί,
  και σε κείνον που μυγιάζεται δεν φέρνουμε… μύγες, μαζί.
  Στον παράλυτο, δεν μιλάμε για αγώνες δρόμου, μαραθώνιου
  και στο μαραθωνοδρόμο δεν λέμε τίποτε για… αλκοολικά ποτά»….

  😆
  (από το Μεγάλο Βιβλίο των Σοφών Μπουρδών του Κρισγιαούρτι)

 13. Γεια σου Ομαδεωνα…
  Συμφωνω απολυτα μαζι σου. Ο Σιωνισμος (οπως ολοι οι εθνικισμοι) ισχυριζονται οτι υποστηριζουν την κουλτουρα και τα συμφεροντα των λαων που υποτιθεται οτι εκπροσωπουν. Στην πραγματικοτητα προωθουν παντα τα συμφεροντα των αρχηγων και χρηματοδοτων των κινηματων τους. Το να εισαι αυταρχικος ομως, δεν εχει να κανει με την φυλη. Οπως ειναι αδικο και ρατσιστικο να πει καποιος οτι επειδη ο Ναζισμος ειχε γερμανικο περιεχομενο, να πει κανεις οτι ολοι οι γερμανοι ειναι αυταρχικοι.

  Δες τον δικο μας εγχωριο «πατριωτισμο». Μπορουμε να πουμε πως ο Ελληνικος πολιτισμος και η προσφορα του, μπορει να συγκριθει με την αλαζονικη θυματολογια των «πατριωτων»; (Εχεις δει τις σελιδες με το αποσταγμα της «σοφιας» τους, αλλωστε). Το ιδιο ισχυει και με τους Σιωνιστες. Οι εθνικιστες, οπως ολοι οι -ιστες αλλωστε, ειναι μια αλαζονικη οιωνει-θρησκευτικη σεκτα η οποια ξερει καλυτερα, ισχυριζεται, απο ολους το συλλογικο συμφερον αυτων που εκπροσωπει (Εχουν καποιο αλγοριθμο και το μετρανε;). Και οι δικοι μας και οι δικοι τους, τοσα χρονια μακρια απο την εξουσια εχουν σκυλιασει, και αυτο φαινεται και απο τον τροπο που γραφουν την προπαγανδα τους

 14. Μια ένσταση για τον τίτλο: Η ορθή εκφραστικά μετάφραση δεν είναι «aggravates», αλλά «bolsters». Αυτά προς το παρόν.

  Και να θυμάστε ότι η ιδέα της ανωτερότητας μιας φυλετικής, εθνικής, ποδοσφαιρικής, πολιτικής ή θρησκευτικής ομάδας έναντι των άλλων, σε συνδυασμό με την ιδέα της «ιερής αποστολής» είναι ένα τέλειο μίγμα για να ξεκινήσει η ρατσιστική βία.

 15. @Αιρετικέ καλησπέρα
  είχα αμφιβολίες για την επιλογή της λέξης «aggravates»… θα το κοιτάξω πάντως.

  To «τέλειο μίγμα» που αναφέρεις, συμφωνώ απόλυτα με το ότι υπάρχει, και υπάρχει ΜΠΟΛΙΚΟ στο Ισραήλ.

  Μάλιστα, η διαφορά μεταξύ του Αραβικού αντισημιτισμού και του Ισραηλινού αντι-αραβικού ρατσισμού είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή. Υπάρχουν π.χ. Ισραηλινοί έποικοι πεπεισμένοι πως «ήταν θέλημα θεού» να καταπατήσουν τα παλαιστινιακά εδάφη και ότι είναι από τη φύση τους «ανώτεροι» («Arabs are animals» – λένε συχνά και στις κάμερες)…
  …ενώ το μίσος των Αράβων είναι κυρίως εκδικητικό (με έντονη τη δίκαιη αγανάκτηση για όσα υπέστησαν). ΟΧΙ μίσος κατά «κατώτερης φυλής» (αν και τείνουν να βλέπουν τους Εβραίους σαν δαίμονες και αντίθετους με τον Αλλάχ, κλπ).

  @Dennis
  Η δεύτερη παράγραφός σου μάλλον αναφέρεται στον λεγόμενο «διαφορικό ρατσισμό» (αμφιλεγόμενο θέμα βέβαια, που όμως αντιστοιχεί σε ΥΠΑΡΚΤΟ φαινόμενο).

  @Satyrikon
  Για να καταλάβεις ΤΙ εννοούσα πριν (και να το δούμε ΚΑΙ οι υπόλοιποι χωρίς μεροληψία και αχρείαστο πάθος) δες το ΠΡΩΤΟ σχόλιό σου εδώ
  http://abravanel.wordpress.com/2009/07/10/ioannina-antisemitic-violence-escalates/#comment-7184
  και το… αμέσως επόμενο (σχόλιο Ουσίας).

  Ε, αν δεν υπήρχε το πρώτο σχόλιο… ίσως και κανείς να μην μπορούσε να αρπαχτεί, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ… το ΗΘΕΛΕ πολύ! 🙂

 16. Αιρετικέ…
  ΕΛΑ ΝΤΕ, ΕΛΑ ΝΤΕ…
  Ανασφάλεια προαιώνια, κυνηγημένων νομάδων…

  (and EVERYTHING you believe tends to repeat itself)

 17. @Αιρετικέ
  όπως ξέρεις με το μπλογκ του «Israelman» έχω έντονες και πολλές διαφωνίες… (χωρίς ποτέ να μιλήσουμε μέχρι τώρα).

  Πάντως… ΝΑ και η χρησιμότητα της ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ, το ότι σήμερα εκτίμησα ιδιαίτερα την ιστορική ενημέρωση που προσέφερε το τελευταίο του ποστ, γύρω από τους διωγμούς των Εβραίων του Αραβικού κόσμου. ΠΟΛΥ λίγα ήξερα γι΄αυτούς…
  http://israelyesgr.blogspot.com/2009/07/1000000.html

 18. @Enfant
  νεοελληνιστί… ΟΥΑΟΥ !!!!
  Την ώρα που έψαχνα ΕΝΑ λίνκι εσύ έφερνες δέκα…

  (και μετά μας κορδώνεται ένας άαααλλος ότι… όταν αυτός έφτιανε Παρθενώνες, εμείς οι ομαδεώνες τρώγαμε βελανίδια… )

  χμ…. Θα έχεις ΣΥΝΤΟΜΑ ένα δωράκι από την KnowDame !

 19. O Dennis έθεσε σωστά – νομίζω – το θέμα της «αυταρχικής» προσωπικότητας – η «σχολή της φραγκφούρτης» (με το συμπάθειο) με κύριο συντελεστή τον αντόρνο στα χρόνια της «αμερικάνικης προσφυγιάς» της έκανε και ολόκληρη έρευνα γι’ αυτό το θέμα

  την παρέμβαση του Σατυρικού θα την διαβάσω άλλη ώρα, μ’ ενδιαφέρει, αλλά τώρα αδυνατώ…

  Ο Αιρετικός έχει μια δικαιολογημένη απορία – από τα λίγα που ξέρω εγώ για την εβραϊκή ιστορία και μυθολογία (νομίζω ότι κι ο μπρωντέλ κάτι μου ‘χει μάθει περί αυτού…), έχω την εντύπωση πως η ίδια η επιθυμία για επιστροφή στη γη χανάαν βρίσκεται στις απαρχές της «ιστορίας» – δλδ η ίδια η απώλειά της: με άλλα λόγια (ναι, όλο και περισσότερο νομίζω ότι τού μπρωντέλ είναι η διατύπωση) το διώξιμο από τα χωράφια που κάποια «περίεργη» – λίγο διαφορετική φυλή από τις γύρω αραβικές – κατείχε, το πρωταρχικό «χάσιμο» δλδ της «επικράτειάς τους» βρίσκεται στον πυρηνα τού προβλήματος για «επανάκτηση» της πατρογονικής κληρονομιάς

  με λίγα λόγια οι «εβραίοι» δεν είχαν ποτέ γ ι α π ο λ ύ ν κ α ι ρ ό σίγουρη και απόλυτη κατοχή εκείνης της γης – πολύ πριν τις μετοικεσίες δλδ και τις διασπορές (και ελπίζω να μην πέσει πάνω μου η κατάρα του γιαχβέ, ή τού κις, τώρα που τα γράφω αυτά: τα διάβασα σε (σοβαρά) βιβλία, δεν είν’ δικά μου)
  αλλά…να μην παραπονιέμαι – εδώ ο φρόϋντ (εβραίος βέβαια κι αυτός…) έβγαλε τον μωυσή αιγύπτιο –

 20. Πού θα το έχω ?
  εδώ? αλλού?
  πού να πάω να περιμένω ?
  :))

  και είπαμε,
  αφού εσύ βάζεις τόση ενέργεια και κόπο εδώ,
  (κάτι που δεν το καταλαβαίνω),
  autant να το κάνουμε reader !!
  (δεν μπόρεσα να μην πετάξω κι ένα γαλλικό)
  🙂

 21. @Χάρη
  Ο πανάρχαιος διωγμός των Εβραίων ήταν (αντικειμενικά και πραγματικά) απίστευτος. Ας θυμηθούμε και τό ότι σύρθηκαν χιλιάδες στη Βαβυλώνα, και μάλιστα… άκουσα ότι πολλοί ΕΜΕΙΝΑΝ εκεί, αποτελώντας τους προγόνους των πολλών Εβραίων του Ιράκ (αν ισχύει η εκδοχή που άκουσα σήμερα).

  Το θέμα όμως είναι -για μένα- αλλού, στο κατά πόσον η συλλογική μνήμη και συνείδηση ενός λαού μπορεί να έχει ΚΑΙ τη δύναμη να… προκαλεί επανάληψη γεγονότων (ακριβώς όπως ισχύει και στις μνήμες ενός ατόμου που επαναλαμβάνει το «αρχετυπικό του σενάριο», κλπ).

 22. Enfant
  Το δώρο είναι… μουσικο-οπτικό και θα το λάβεις τυλιγμένο σε ένα… σχόλιο (στο μπλογκ σου μάλλον) σε λίγο

  (τώρα γίνονται… πρόβες για το ΑΝ είναι το σωστό -χεχε)

 23. Δώρο παρελήφθη και ξετυλίγεται 🙂
  δυστυχώς λέει :
  Embedding disabled by request,
  περίμενα να το ακούσω όλο,
  είναι η καλυτερη εκτέλεση !
  είναι υπέροχο !!!

 24. Omadeon, μην κάνεις το λάθος να θεωρείς την Τορά ιστορική πηγή. Δεν προκύπτει από κανένα ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ αξίας κείμενο (αρχεία κρατών κλπ) το παραμύθι που μας σερβίρει η Βίβλος. Ούτε αιχμάλωτοι ήταν στην Αίγυπτο ούτε τίποτα. Δεν ήταν καν εθνική, εθνοτική ή θρησκευτική ομάδα. Ήταν απλά διάφορες ομάδες μεταναστών που βρίσκονταν στην Αίγυπτο και κατάγονταν «από μακριά» (habiru – είναι η λέξη από την οποία προέρχεται η λέξη «εβραίος») και ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ – τουλάχιστον αυτό λένε τα αιγυπτιακά αρχεία.

  Η Τορά/Βίβλος/Παλαιά Διαθήκη δεν έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως ιστορική αξία. Όταν λέμε ΚΑΜΙΑ απολύτως, το εννοούμε. Παραμυθάκια της Χαλιμάς, όπως και το Κοράνι, το Νεκρονομικόν κ.α.

 25. Ψάχνω να βρω τι έκανα ένα τρομερό τεύχος της «Πτήσης» που ανέλυε τη δραστηριότητα του Ισραήλ στη Γάζα καθαρά από στρατιωτική σκοπιά και απεδείκνυε – με στρατιωτικούς και επιχειρησιακούς όρους – αυτό που ξέρουμε: ότι δηλαδή οι ενέργειες του Ισραήλ ήταν τελείως δυσανάλογες και εγκληματικές.

 26. Αααα…..
  Δεν είναι τίποτε δύσκολο

  Μια απλή αίτηση στον Κούλογλου,
  με χαρτόσημο 2 σέκελ…ε….ευρώ…

  και το απαραίτητο λάδωμα στον υπάλληλο
  του Κρατικού Γραφείου Κλόπυράϊτ !
  -και ΟΛΑ θα πάνε καλά…. :mrgreen:

 27. @L’Enfant

  Αυτά παθαίνει όποιος δίνει πολύ μαζεμένη τροφή -λίνγκες :mrgreen:

  και εγώ τα ίδια κάνω και μετά παραπονιέται ο Omadeon

 28. KnowDame,

  παραδέχομαι πως λειτουργώ με πυκνώματα-αραιώματα, διακροτήματα και κροσσούς συμβολής,
  αλλά έτσι είμαι ..
  🙂

  ευχαριστώ κι από δώ,
  καταπλήκτικαλ το δώρο !

 29. Όχι, αναφερόμουν στη χρήση ανθρώπινων ασπίδων εκ μέρους των ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ. Και να σκεφτείς ότι κατηγορούσαν τη Χαμάς… Τα ίδια σκατά και οι δυο: από τη μια έχουμε μια εξτρεμιστική οργάνωση που βρήκε ευκαιρία να καπελώσει τους Παλαιστινίους κι απ’την άλλη ένα κράτος-τρομοκράτη που ελάχιστα απέχει απ’το ναζισμό, τον οποίο θεωρώ ότι έχει ήδη αγκαλιάσει.

 30. Για τη δε εισβολή του Ισραήλ, η «Πτήση» είχε ένα εξαίρετο άρθρο που κατέληγε στο ότι το Ισραήλ πήγε να σκοτώσει μια μύγα χρησιμοποιώντας πυρηνικά.

 31. Γεια σου Omadeon 🙂

  Καταρχάς πολύ ωραίο κείμενο, μ’αρέσουν γενικά τα κείμενα που είναι αντικειμενικά κι εξετάζουν και τις 2 πλευρές, συνήθως ο κόσμος πωρώνεται και προσεγγίζει τα άκρα.

  Θεωρώ πως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να χαρακτηριστούν τα εγκλήματα του Ισραήλ. Δηλαδή ναι οκ, είναι ίσως υπερβολή να λέει κανείς πως είναι ναζιστικής φύσης αλλά δεν παύουν να είναι εγκλήματα και μάλιστα σοβαρά εγκλήματα – οπότε προσωπικά τα καταδικάζω και δεν ασχολούμαι και πολύ με τους χαρακτηρισμούς. Αυτό που με ενοχλεί μάλλον περισσότερο είναι πως ένας λαός που έχει ζήσει πολύ άσχημες καταστάσεις δέχεται να υποβάλει έναν άλλον λαό σε παρόμοιες καταστάσεις – πως το δικαιολογούν στο κεφάλι τους (εντάξει ξέρω πως το δικαιολογούν αλλά μου φαίνεται γελοίο).

  Σε κάποιο σχόλιο είπες:

  «Το θέμα όμως είναι -για μένα- αλλού, στο κατά πόσον η συλλογική μνήμη και συνείδηση ενός λαού μπορεί να έχει ΚΑΙ τη δύναμη να… προκαλεί επανάληψη γεγονότων (ακριβώς όπως ισχύει και στις μνήμες ενός ατόμου που επαναλαμβάνει το “αρχετυπικό του σενάριο”, κλπ).»

  Νομίζω πως δεν γίνεται αυτό, δηλαδή δεν είναι η συλλογική μνήμη που το προκαλεί αλλά η συνεχής και συλλογική πλύση εγκεφάλου. Οι περισσότεροι λαοί (για να μην πω όλοι) είναι προσκολλημένοι στην ιστορία τους (στη δική τους εκδοχή φυσικά) και μαθαίνουν από μικρά τα παιδιά τους πως έτσι ήταν τα πράγματα πάντα κι έτσι πρέπει να είναι και τώρα. Υπάρχει δηλαδή (κατά την γνώμη μου πάντα) μια αρρωστημένη προσέγγιση και προσήλωση στο παρελθόν που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον (ας μην πάμε μακριά, η ιστορία όπως την κάνουμε στα σχολεία εδώ είναι ό,τι πρέπει για να παράγει φανατισμένους πολίτες που ονειρεύονται την μεγάλη ελλάδα…)

 32. Καλημέρα Ιοκάστη ! 🙂

  (αρχίζω να απαντώ σε… αντίστροφη σειρά, στα σχόλια, δηλαδή πρώτα από σένα)

  Οσον αφορά την τελευταία σου παράγραφο (εφόσον με όλα τα προηγούμενα συμφωνώ φυσικά)…

  Εδώ θέλει πρώτα-πρώτα ένα ΠΟΛΥ μεγάλο ξεκαθάρισμα, τόσο εννοιών όσο και εργαλείων κατανόησης.
  ΣΙΓΟΥΡΑ ισχύει ΚΑΙ αυτό που λες, ίσως μάλιστα και να τείνει να επισκιάσει όλα τα άλλα (κι εκείνο που είπα – το οποίο είναι περισσότερο… wild speculation παρά ο,τιδήποτε άλλο).
  Ομως, όχι τόσο wild πλέον.
  ΜΗΔΕΝΙΚΗ κατανόηση υπάρχει μέχρι τώρα στις κλασσικές πολιτικές και ανθρωπιστικές επιστήμες για τη λεγόμενη συλλογική νοημοσύνη, αλλά και τη συλλογική συνειδητότητα.
  Αυτό οφείλεται τόσο σε πραγματική άγνοια διαδικασιών που είναι εντελώς νέες, π.χ.

  http://delicious.com/omadeon/swarm
  (Swarm Intelligence)
  http://delicious.com/omadeon/CollectiveIntelligence
  (Collective Intelligence)

  …όσο και (οφείλεται) σε αδυναμίες θεωριών να εμπεδώσουν κάποια πράματα που ξεπερνάνε την «παθητική πλύση εγκεφάλου» και φτάνουν μέχρι τη Συλλογική Υλοποίηση (συλλογικών) Φαντασιώσεων. Ενα απλό παράδειγμα τέτοιων διαδικασιών είναι… οι γιορτές και τα πανηγύρια (που π.χ. πληρώνει κανείς σήμερα 15 ευρώ το ποτό, ΚΥΡΙΩΣ μόνο και μόνο για να βιώσει την… ενέργεια ενός πλήθους ατόμων σε ένα club!!!). Ενα άλλο παράδειγμα είναι τα… λυντσαρίσματα, οι πάσης φύσεως συλλογικές θυματοποιήσεις αποδιοπομπαίων τράγων, ή και η «Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού» όπως την περιέγραψε κλασσικά ο Wilhelm Reich.

  Μέχρι τώρα οι περισσότερες θεωρίες επικεντρώθηκανκυρίως σε ΔΥΟ τομείς, (1) το ΑΤΟΜΟ και (2) την «κοινωνία» (που είναι περισσότερο μια αφαίρεση, και ταυτόχρονα ένα απλό συνονθύλευμα ατόμων, κοινωνικών τάξεων, κλπ).
  Υπάρχει όμως και ένας (τουλάχιστον) τρίτος, ανεξερεύνητος (σχετικά) τομέας (πέραν της Οικονομικής θεωρίας βέβαια). Κι αυτός είναι η μελέτη των συλλογικών φαινομένων που βασίζονται σε ΕΝΕΡΓΟ αλληλεπίδραση μεταξύ συνειδήσεων.

  Είχα κάνει ένα τολμηρό… αμφιλεγόμενο ποστ για αυτό το θέμα, το «Morphic Fields and Ethnic Collective Consciousness»,
  https://omadeon.wordpress.com/2008/03/11/ethnic/
  -ενα ποστ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΑ τύπου… «Wild Speculation»,
  (χεχε) κάτι σαν «Τροφή για Σκέψη και για έρευνα». Οπου
  μπορεί η Enfant να… γελάει με ορισμένα που γράφω εκεί, αλλά… ΔΕΝ ΕΧΕΙ σημασία, ούτε παρεξηγώ, μαθητής είμαι !
  🙂

  Υπάρχει επίσης μια θεμελιώδης αδυναμία σε πολλές θεωρίες, το ότι δεν κατανοούν το νέο «μοντέλο της συνείδησης» με το οποίο ασχολούμαι πάντα, τη σχολή σκέψης που ξεκίνησε με τον George Spencer-Brown. Σε αυτή τη σχολή σκέψης (που έχει ήδη εφαρμοστεί ρηξικέλευθα ΚΑΙ σε κοινωνιολογικές θεωρίες π.χ. «κατασκευής του ΑΛΛΟΥ ή διαφορετικού»)…
  …η συνείδηση χαρακτηρίζεται από όρια που φτιάχνονται από το νου σε ένα χώρο όπου αρχικά δεν υπάρχουν όρια.
  Η ελπίδα αυτής της προσέγγισης είναι μια ενοποίηση που φτάνει μέχρι και την αποκατάσταση της σύνδεσης ανάμεσα σε επιστήμη και… (μη-δυαδική) πνευματικότητα (ούτε ιδεαλιστική ούτε μηχανιστικά υλιστική) αλλά σε τέτοια θέματα χρειάζεται και πολλή προσοχή να μην περιπέσει κανείς σε «κλασσικά λάθη».
  Πάντως ο τρόπος που προσεγγίζω το θέμα είναι πολύ διαφορετικός από πολλούς άλλους και… άρχισε να εμπνέει κάποιους ανθρώπους (π.χ.τα λήμματα στη Wikipedia για όσα κάνω που… ΔΕΝ τα έγραψα ο ίδιος -χεχε) κλπ. κλπ.
  http://lawsofform.wordpress.com
  http://lawsofform.wordpress.com/2009/02/14/multiple-form-logic-in-wikipedia/

 33. Υ.Γ.
  επαναλαμβάνω εδώ μια ενδιαφέρουσα καινούργια ιδέα (ή διαπίστωση) κάποιου ερευνητή

  The standard view is that culture affects the cognition of individuals. Hutchins argues instead that cultural activity systems have cognitive properties of their own that differ from the cognitive properties of the individuals who participate in them…

  πηγές:
  http://vielmetti.typepad.com/vacuum/books/index.html
  http://books.google.com/books?vid=ISBN0262082314

  «Cognition in the Wild by Edwin Hutchins»
  (full text Cognet pdf, free on some campuses, from MIT):
  http://cognet.mit.edu/library/books/view?isbn=0262082314

 34. Παραμένοντας εντελώς pedantic και σπαζοκλαμπάνιας, εξακολουθώ να λέω ότι ο όρος αντισημιτισμός είναι εσφαλμένος και αντιπροτείνω τον αντιεβραϊσμό – καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με μίσος κατά των εβραίων, δηλαδή των ανθρώπων που είτε είναι εβραίοι στο θρήσκευμα είτε τυχαίνει να έχουν εβραϊκή καταγωγή, ενώ σημιτικά φύλα, όπως έχω ξαναπεί, είναι και οι Άραβες.

  Θα τολμήσω επίσης να πω – ορμώμενος από το μάθημα «Επίλυση Διοικητικών Προβλημάτων» – ότι ο αντιεβραϊσμός δεν είναι πρόβλημα, αλλά ΣΥΜΠΤΩΜΑ και ΕΚΔΗΛΩΣΗ άλλων προβλημάτων, τα οποία φρονώ ότι πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να τελειώνουμε με τους κάθε λογής εθνικισμούς και ρατσισμούς.

 35. Παραμένοντας εντελώς pedantic και σπαζοκλαμπάνιας, εξακολουθώ να λέω ότι ο όρος αντισημιτισμός είναι εσφαλμένος και αντιπροτείνω τον αντιεβραϊσμό – καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με μίσος κατά των εβραίων, δηλαδή των ανθρώπων που είτε είναι εβραίοι στο θρήσκευμα είτε τυχαίνει να έχουν εβραϊκή καταγωγή, ενώ σημιτικά φύλα, όπως έχω ξαναπεί, είναι και οι Άραβες.

  Airetike sou grafw apo allh egkatastash OS (pou ekana molis twra). Akomh den exw egkatasthsei Ellhnika, se ligo 8a ginei auto…

  Sorry, KAI oi 2 aytes 8eseis pou yoisthrizeis einai ENTELWS esfalmenes kai me parakineis na ekshghsw ektenestata to GIATI.

  1) O antishmitismos YPARXEI kai DEN mporei na exomeiw8ei me «anti-ebraismo».

  2) O antishmitismos afora MONO toys Ebraious kai OXI, me TIPOTE, toys Arabes…

 36. Y.G. H «protash» ths 2hs paragrafou, dystyxws einai akomh pio esfalmenh, giati mou fainetai san
  1) ANTISTROFH AITIAS – APOTELESMATOS
  2) Diastrofh ths skepshs prokeimenou na ferei ton kosmo sta metra tous
  3) TRYPA sto NERO, dioti etsi tipote den 8a epily8ei pote.
  4) «Dream Come True» gia nazistes / akrodeksious
  5) EKTOS 8ematos dioti ENTELWS ALLA pramata stin istoria prokalesan ton antishmitismo….
  k.o.k.

 37. Αναμένω. Θα σε τσιγκλίσω ακόμα περισσότερο:

  Ήδη από την εποχή της Τορά, μοναδικά στοιχεία που ξεχώριζαν τους εβραίους από τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής ήταν η περιτομή και η θρησκεία τους. Άλλωστε, δεν είχαν εθνοτική/φυλετική ομοιογένεια, καθώς ξεκίνησαν ως ένα συνονθύλευμα μεταναστών που φτάσανε στην Αίγυπτο από διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Γίνανε έθνος (άρα είχε νόημα να μιλάμε για Εβραίους κι όχι για εβραίους) όταν έστησαν το – βασισμένο στη ΘΡΗΣΚΕΙΑ – κράτος τους στην Παλαιστίνη (και καλύτερα να μην πιάσουμε τις περιγραφές βαρβαροτήτων της Βίβλου, γιατί δε θα τελειώσουμε ποτέ). Τώρα πια όμως, έχεις Έλληνες εβραίους, Αμερικανούς εβραίους, Άγγλους εβραίους, Ισραηλινούς εβραίους, Γάλλους εβραίους κλπ – τελικά είναι θρησκευτική ομάδα.

  Και επειδή εγώ ταυτίζω θρησκεία και ιδεολογία (και δεν ξέρω τι απ’τα δυο είναι χυδαιότερο), γράφω «εβραίος» κι όχι «Εβραίος», όπως γράφω «χριστιανός» και «μουσουλμάνος» και «βουδιστής» κι όχι «Χριστιανός», «Μουσουλμάνος» ή «Βουδιστής». Όπως ακριβώς γράφουμε «δεξιός», «αριστερός», «κομμουνιστής», «σοσιαλιστής», «μοναρχιστής», «φεουδαλιστής» και δε συμμαζεύεται.

  Έχοντας ξεκινήσει ως συνονθύλευμα εθνοτήτων – ΚΥΡΙΩΣ σημιτικής καταγωγής (βαβυλωνιακής, παλαιστινιακής, κλπ) – οι Εβραίοι είναι ΜΙΑ και μόνο σημιτική ομάδα από τις πολλές. Εκεί λοιπόν στηρίζω τη θέση μου ότι είναι πολύ ακριβέστερος ο όρος «αντιεβραϊσμός» και όχι «αντισημιτισμός». Είναι οξύμωρο να προσδιορίζεται κάποιος (από μόνος του ή από τους άλλους) ως αντισημίτης ενώ μισεί τους εβραίους κι όχι τους Άραβες, που είναι ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ σημιτικά φύλα – και μάλιστα πολύ περισσότεροι από τους εβραίους! Πώς δηλαδή χρησιμοποιούμε έναν τόσο γενικό όρο για κάτι τόσο ειδικό;

  Είναι σα να λέμε «αντιαυτοκινητιστή» κάποιον που απεχθάνεται μόνον όσα αυτοκίνητα φοράνε κινητήρα Wankel (Nsu Ro 80, Citroen GS Birotor, σειρά RX της Mazda).

  Και θα αναλύσω άλλη ώρα γιατί θεωρώ το ρατσισμό (και, εν προκειμένω, τον αντιεβραϊσμό ή αντισημιτισμό – πες τον όπως θες, αν και καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε να είμαστε πιο ακριβείς και σαφείς στις εκφράσεις μας) ΣΥΜΠΤΩΜΑ και όχι πρόβλημα. Και ξέρεις κάτι; Όταν προσπαθούμε να λύσουμε το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζοντας τον κάθε ρατσισμό ως πρόβλημα και όχι ως σύμπτωμα άλλου/ων προβλήματος/προβλημάτων, δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ, γιατί δεν αντιμετωπίζουμε το κακό στη ρίζα του: αντιμετωπίζουμε μια έκφραση, μια έκφανση, χωρίς να κάνουμε τίποτα για τα αίτια.

 38. Τώρα τι ανακατεύεις τις κουτοπονηριές των νεοναζί; Ο ρατσισμός είναι σύμπτωμα προβλημάτων ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ, καθώς και του χειρότερου προβλήματος απ’όλα: της θρησκείας, η οποία κηρύσσει το μίσος προς τους αλλόθρησκους/αλλόφυλους κλπ.

 39. Υ.Γ. Λες να βάλω και… Εβραϊκά ? χαχαχαχα….
  (ΟΥΤΕ ένα γράμμα δεν καταλαβαίνω…)

  Κοίτα, ωραία τα ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙΣ στο μυαλό σου, αλλά…
  δυστυχώς η ιστορική πραγματικότητα είναι εντελώς άλλη, όσον αφορά τον αντισημιτισμό.
  Υπάρχει πλήθος πηγών γι’ αυτό, μελέτες, κλπ.
  καθώς κι ένα ωραίο συνοπτικό ποστ του Greek Rider
  http://greekrider.blogspot.com/2009/01/blog-post_03.html

 40. Αιρετικέ
  Πάααααλι τα ίδια.

  ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ο αντισημιτισμός των Ναζί με τη θρησκεία. Το είπα πολλές φορές, έδωσα και παραδείγματα. Πάρε οποιοδήποτε textbook που μιλάει για το ναζιστικό αντισημιτισμό…

  Από τους Ναζί κυνηγήθηκαν ΚΑΙ οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά ΜΟΝΟ αν δεν υπέγραφαν δήλωση αποκήρυξης της θρησκείας τους.
  Στη δική τους περίπτωση ΗΤΑΝ θέμα θρησκείας (και των δογμάτων της που κρίνονταν «αντεθνικά», π.χ. στρατιωτική θητεία που αρνιόντουσαν κλπ).
  Στην περίπτωση των Εβραίων, ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΣΕ να είχε βαπτισθεί χριστιανός ένας Εβραίος (ή οι γονείς του). το ΑΙΜΑ μετρούσε και ΤΙΠΟΤΕ άλλο.
  Για τους ναζί, οι Εβραίοι ήταν μια κατώτερη ΦΥΛΗ, όχι μια απεχθής θρησκεία. Η θρησκεία τους ΔΕΝ ενδιέφερε καν.
  κ.ο.κ.

 41. Νομίζω ότι ΟΛΕΣ σου οι θέσεις Αιρετικέ γύρω από τους Εβραίους πηγάζουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από την ανάγκη ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ σε ορισμένα Μοντέλα της Πραγματικότητας στα οποία κατέληξες. Δηλαδή αποτελούν 100% μια απόπειρα να φέρει κανείς στα μέτρα του την Ιστορία ΚΑΙ τις έννοιες, με σκοπό να ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ την Ιστορία και να δικαιώσει ένα συγκεκριμμένο Λογικό Μοντέλο, Ιδεολογικής Μορφής, που έχει στόχο το… ακόνισμα του «τσεκουριού» κατά των θρησκειών.

  Κατασκευάζεις ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ και τίποτε άλλο….

  ——-
  Το λογισμικό αυτο είναι βέβαια ΕΞΥΠΝΟ, το αναπτύσσεις εδώ και καιρό – ίσως πολλα΄χρόνια. Ισως και νάναι ΠΟΛΥ χρήσιμο στο ΜΕΛΛΟΝ, σε μια άλλη κοινωνία με ΑΛΛΕΣ καταστάσεις…
  Ισως επίσης να έχει κάτι να προσφέρει και σήμερα…
  Πάντως δεν είναι σωστό σε σχέση με όσα έχουν ΣΥΜΒΕΙ.

 42. Και επειδή εγώ ταυτίζω θρησκεία και ιδεολογία (και δεν ξέρω τι απ’τα δυο είναι χυδαιότερο),

  Επειδή δεν σου αρέσουν ΚΑΙ τα δύο, τα τσουβαλιάζεις βέβαια, γιατί αυτό ΒΟΛΕΥΕΙ ΠΟΛΥ. Προσφέρει ΚΑΙ την ΑΚΡΩΣ διεστραμμένη (επιθετική ./ σαδιστική) κρυφή φαντασίωση να υπάρχει ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ κατά του οποίου να ΠΟΛΕΜΑΣ.

  Αυτό όμως ΕΙΝΑΙ ιδεολογία, και επίσης είναι REDUCTION of REALITY to a less accurate model of itself.

  H ΙΔεολογία και η θρησκεία ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ.

  Π.χ. εσύ ο ΙΔΙΟΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ.

 43. Μα μίσος κατά των εβραίων υπήρχε και πριν απ’τους ναζί. Ξεχνάμε τι διωγμούς τους έκαναν στη χριστιανική Ευρώπη; Αυτά κρατάνε απ’το ηλίθιο προαιώνιο μίσος που τους έχουν οι χριστιανοί γιατί τάχαμου σταυρώσανε το σούπερ μαραγκό (ξέρεις, αυτόν που, σύμφωνα με τις γραφές, αντί να φτιάξει το Jewish IKEA, την είχε δει αντάρτης και κανακάρης του «θεού»)… Οι ναζί τα πήρανε αυτά μια χαρά και βολεύτηκαν. Το μίσος κατά των εβραίων τους εξυπηρέτησε περίφημα:

  1. Βρήκαν ΑΜΕΣΩΣ εξιλαστήριο θύμα για να ικανοποιήσουν την οργή των Γερμανών για την ταπείνωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: «φταίνε – σου λέει – οι εβραίοι! Για όλα οι εβραίοι. Εμείς δε φταίμε σε τίποτα»…

  2. Κατώτερη φυλή για τους ναζί δεν ήταν μόνον οι εβραίοι. Και οι σλάβοι ήταν κατώτεροι, και οι τσιγγάνοι…

  3. Θεωρώ ότι δώσανε ΦΥΛΕΤΙΚΟ χαρακτήρα σε ένα θρησκευτικής προέλευσης μίσος. Πήρε ο Χίτλερ μια ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΣΑ κατάσταση και της έβαλε πρόσθετα.

  Δηλαδή, ξέρεις τι λέω ότι έκανε ο Χίτλερ; Πήρε το ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ μίσος των χριστιανών της Ευρώπης για τους εβραίους, το ΤΡΟΠΕΤΙΣΕ, το ΚΑΓΚΟΥΡΕΨΕ (ξέρεις δα: του έβαλε άλλο μοτέρ, του φούσκωσε φτερά, καπώ κλπ, το χαμήλωσε, του’βαλε 20άιντσες ζάντες με λάστιχα-φλούδες, του’βαλε «μενού» στις πόρτες – δηλαδή λογότυπα εταιρειών που παράγουν βελτιωτικά εξαρτήματα – και δε συμμαζεύεται) και το παρουσίασε ως κάτι εντελώς καινούργιο. Το πλαίσιο όμως είναι το παλιό, ΚΑΚΟ, θρησκευτικής προέλευσης μίσος των χριστιανών κατά των «εβραίων που σταυρώσαν τον Ι.Χ. και είπαν ‘το αίμα αυτού στα κεφάλια μας και στα κεφάλια των παιδιών μας’ και γι’αυτό τους αξίζει να διώκονται και να μη βρίσκουν πουθενά ησυχία». Δήλαδη ο Χίτλερ πήρε ένα σκατό και το παρφουμάρισε με τις ρατσιστικές επιστημονικοφανείς θεωρίες κάτι τυχάρπαστων κρετίνων… Αλλά ένα σκατό, όσο κι αν το παρφουμάρεις, όσο και να το γυαλίσεις, ΣΚΑΤΟ παραμένει. Απλά το’κανε σκατό με πατσουλί.

 44. (θα μπω σε λίγο και στη διαχείριση του μπλογκ να ΕΝΩΣΩ τούτες τις πολυλογίες μου… χεχε)

  Η δήλωση «Εγώ ταυτίζω θρησκεία και ιδεολογία» είναι μια μορφή… βαρβαρότητας.

  Ενστάσεις
  1) ΠΩΣ είναι δυνατόν να εξισώσει κανείς π.χ. Σουφισμό (ένα καθαρά μυστικιστικό, «εσωτερικό» μουσουλμανικό δόγμα) με π.χ. Επιθετικό Πολιτικό Ισλαμισμό?
  2) ΥΠΑΡΧΟΥΝ κοινά σημεία, αλλά ΠΟΛΛΑ άκρως σημαντικά σημεία όπου διαφέρουν κατά πολύ θρησκείες και ιδεολογίες.
  (κλπ. κλπ)

 45. Omadeon, εγώ έχω την τάση να ξεριζώνω σήματα, μοτέρ, καθίσματα και ο,τιδήποτε άλλο και να βγάζω στην επιφάνεια το ΔΑΠΕΔΟ του οχήματος. Αυτό προκαλεί δυσπιστία και συχνά ΠΟΝΑΕΙ.

  Θες παραδείγματα;

  1. Έπρεπε να δεις τα μούτρα γνωστών μου που έχουν Skoda Fabia παραχθέν ως το 2007 ή Seat Ibiza παραγωγής μέχρι το 2008 ή VW Polo, όταν τους αποκάλυψα ότι… αγόρασαν αμάξι με πάτωμα 25 ετών (VW Golf II – σχεδίαση του 1983).

  2. Ή τα μούτρα κάτι καθηγηταράδων μου, όταν τους αποκάλυψα ότι τα Saab 9-3 & 9-5 για τα οποία καμάρωναν ήταν… Opel Vectra.

  Ας βγάλουμε τις φιοριτούρες, τις γαρνιτούρες και τα φληναφήματα του γελοίου Αδόλφου. Πήρε μια έτοιμη, προϋπάρχουσα βάση, που οι Γερμανοί τη ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ΗΔΗ στις εκκλησίες και πάνω σ’αυτό έχτισε τις παπαριές του.

 46. Η κύρια διαφορά ιδεολογιών και θρησκειών – κατ’εμέ πάντα – είναι ότι στην ιδεολογία το ιερό πρόσωπο είναι θνητό, στη δε θρησκεία είναι συνήθως «ημίθεος και βάλε».

 47. Ε, ναι… σίγουρα η θρησκεία ΜΠΟΡΕΙ να παράγει ΚΑΙ ιδεολογία, ή και να εκφυλιστεί σε ιδεολογία.

  Το θέμα πάντως έιναι ΠΟΛΥ ενδιαφέρον. Π.χ. μου θύμισε τις… πολύ γουστόζικες κριτικές παρατηρήσεις που έγραψε κάποτε ο σύγχρονος μέγας διανοητής Slavoj Zizek, αμυνόμενος κατά κάποιου άλλου, που τον θεώρησε… αντισημίτη (ΚΑΙ αυτόν, α χα χα χα)..

  http://www.tnr.com/booksarts/story.html?id=c6570f94-f4b8-4b2a-b3f5-6adefe8d15ca

  …….in my Violence, I claim that jihadis are really motivated neither by religion nor by a Leftist sense of justice, but by resentment, which in no way puts them on the Left, neither «objectively» nor «subjectively.» I simply never wrote that Islamic fundamentalists are in any sense on the Left–the whole point of my writing on this topic is that the «antagonism» between liberal tolerance and ethnic or religious fundamentalism is inherent to the universe of global capitalism: in their very opposition, they are the two faces of the same system. The true Left starts with the insight into this complicity. A good example of how religious fundamentalism is to be located «in the context of the antagonisms of global capitalism» is Afghanistan. Today, when Afghanistan is portrayed as the utmost Islamic fundamentalist country, who still remembers that, 30 years ago, it was a country with strong secular tradition, up to a strong Communist party which first took power there independently of the Soviet Union? Afghanistan became fundamentalist when it was drawn into global politics (first through the Soviet intervention)….

 48. Πολύ ωραία τα γράφει ο Zizek. Ξέρεις όμως, είπες ότι η θρησκεία συχνά εκφυλίζεται σε ιδεολογία. Τι γίνεται όμως όταν η ιδεολογία γίνεται ΘΡΗΣΚΕΙΑ (με προσωπολατρία κλπ);

 49. Όπως καταλαβαίνεις Omadeon, το ότι είμαι μηχανικός παραγωγής (industrial engineer) έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζω ΚΑΙ τα νοητικά/θρησκευτικά/ιδεολογικά προϊόντα… Τα λύνω εις τα εξ ων συνετέθησαν… Και πίστεψέ με, το badge engineering που γίνεται εκεί είναι πολύ πιο εκτεταμένο απ’ό,τι θα φανταζόσουν. Άρχισε να μελετάς λίγο οικονομίες κλίμακας και πώς επιτυγχάνονται (χρήση κοινών εξαρτημάτων, κοινών ΒΑΣΕΩΝ κλπ) κλπ… Και δες πώς εφαρμόζονται ΠΑΝΤΟΥ – από τη μουσική μέχρι τη συγγραφή εκθέσεων για τις πανελλήνιες!

 50. Ε, όλοι μας ξέρουμε καλά την περίπτωση Στάλιν…
  Μόνο που… δεν είναι μια 100% σωστή αναλογία, υπήρχαν δηλαδή ΚΑΙ θρησκευτικές διαστάσεις στη λατρεία του Στάλιν αλλά δεν μπορεί να εξισωθεί (πάλι) ο Σταλινισμός με μία θρησκεία. Αλλωστε ΑΝ μπορούσε να γίνει αυτό τότε δεν θα υπήρχε (ταυτόχρονα με το Στάλιν) ΚΑΙ η αναβίωση της πίστης των Ρώσων στο Χριστούλη….

  Αυτά τα θέματα είναι συναρπαστικά και… ατέλειωτα. Ομως απαιτούν και μια σχολαστική πειθαρχία, να μην εξισώνει κανείς έννοιες που δεν εξισώνονται, αλλά να βρίσκει τις διαφορές, τις ομοιότητες, τις στενές σχέσεις ανάμεσά τους, ώστε (με αυτό τον τρόπο) να αποκτάει ολοένα και πιο βαθιά γνώση της πραγματικότητας (που προσομοιώνει στο μυαλό του… γιατί ΟΛΗ η γνώση είναι -τελικά- ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ)…

 51. Δεν ήταν μόνον ο Στάλιν…

  Ήταν και ο Μάο, και πριν από αυτόν ο Αυτοκράτορας της Κίνας, ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, ακόμα πιο πριν ήταν οι Φαραώ…

 52. Όπως καταλαβαίνεις Omadeon, το ότι είμαι μηχανικός παραγωγής (industrial engineer) έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζω ΚΑΙ τα νοητικά/θρησκευτικά/ιδεολογικά προϊόντα… Τα λύνω εις τα εξ ων συνετέθησαν…

  Αυτό σημαίνει ένα θεμελιώδες είδος «Reductionism». το οποίο ΔΕΝ λειτουργεί ΚΑΘΟΛΟΥ σωστά, σε νοητικά / θρησκευτικά / ιδεολογικά θέματα.

  Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα ζαχαροπλαστείο οπλιμένος με… ΤΣΕΚΟΥΡΙ, αντί για πηρούνι.
  Κι όταν φέρνουν το γλυκό για να το φάει κανείς… δίνει μια με το τσεκούρι και σπάει στα δύο το… τραπέζι !!!

  Οπότε… έντρομος ο ζαχαροπλάστης, ρωτάει τότε… «μα ΓΙΑΤΙ κύριέ μου σπάσατε στα δύο το τραπέζι με… τσεκούρι»?

  και η… «Αιρετική απάντηση»:
  «κοίτα, ήθελα να φάω μόνο μια μικρή μπουκιά από το γλυκό.
  Σπάζοντας το τραπέζι στα δύο, έκοψα ΚΑΙ μια μπουκιά από το γλυκό (στην αριστερή πλευρά του σπασμένου τραπεζιού).

  😆

 53. Λάθος παράδειγμα έδωσες. Είναι σα να παίρνεις ένα βιβλίο και να ψάχνεις να βρεις τι αντέγραψε ο συγγραφέας και από πού. Είναι σα να παίρνεις ένα blues τραγούδι και να ψάχνεις τι αντέγραψε ο κιθαρίστας από ποιους άλλους, τι πήρε από άλλους στιχουργούς ο στιχουργός κλπ (εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα, γιατί ο ένας αντιγράφει απ’τον άλλον τελευταία).

 54. Και ειδικά στο παράδειγμα του blues τραγουδιού, τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ εύκολα…

  Τσιμπάς ένα δωδεκάμετρο κάποιας από τις (σχεδόν τυποποιημένες πλέον) ρυθμικές αγωγές που όλοι πια θεωρούμε κλισέ, παίρνεις ορισμένα κλισέ licks για το Hammond και την κιθάρα, τα συναρμολογείς, παίρνεις ιδέες από παλιότερους στίχους και είσαι έτοιμος! Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι στίχοι των «King Of The Blues» (αφιερωμένο στον Albert King) και «Story Of The Blues» του Gary Moore… Του κλισέ το κάγκελο!

 55. Και στα αυτοκίνητα είναι σα να μπαίνεις στο ePer και να ψάχνεις κωδικούς ανταλλακτικών και να βρίσκεις σε ποιο άλλο αυτοκίνητο χρησιμοποιείται το εν λόγω εξάρτημα…

 56. Ντάξει, αυτό που είπα ήταν ΚΑΙ αστείο (κυρίως…)
  (που θυμίζει Ponty Pythonmy favourite).

  Πάντως…
  τα προβλήματα του «Reductionism» (που… δεν ξέρω ΚΑΝ τον αντίστοιχο όρο στα Ελληνικά) είναι τεράστια, όταν πάει να ασχοληθεί με τομείς όπου δεν εφαρμόζεται…

  Το κύριο πρόβλημα είναι η ΜΕΙΩΣΗ της Πληροφορίας σε ΠΟΛΥ ατελή υποσύνολά της, το βαθύτερο πρόβλημα ίσως είναι η απώλεια της ΟΛΙΚΗΣ (και ολιστικής) άποψης
  κλπ.

 57. Αλλά βέβαια, για να το κάνεις αυτό, πρέπει να μην δείχνεις περισσότερο σεβασμό σε ιδεολογίες και θρησκείες απ’ό,τι θα έδειχνες σε ένα μαζικής παραγωγής και μη αναλώσιμο (άρα επισκευάσιμο) καταναλωτικό προϊόν.

 58. Γενικά, το Reductionism είναι απόπειρα κατασκευής ενός λογικού μοντέλου της πραγματικότητας απαλλαγμένου από όλες τις βαθύτερες (και πιο ενδιαφέρουσες) πτυχές της, π.χ. εκείνες για τις οποίες μιλάει η ποίηση.

  Αλλά και οι εξισώσεις τύπου «θρησκεία = ιδεολογία» έχουν και το λειτουργικό ρόλο να ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, για μία ακόμη φορά.

  Το θέμα είναι να ΜΗΝ κατασκευάζουμε άλλες ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ. Θα μας το πει και ο Ντέννις… χεχε

  —-
  UPDATE: Ενδιαφέρουσες είναι οι (σχετικές με τη συζήτηση) μελέτες του Slavoj Zizek, τόσο για το ΤΙ είναι «ο Εβραίος» (συμβολικά, στο Δυτικό πολιτισμό), όσο για ΤΙ (μπούρδα) είναι η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ….

 59. Αλλά βέβαια, για να το κάνεις αυτό, πρέπει να μην δείχνεις περισσότερο σεβασμό σε ιδεολογίες και θρησκείες απ’ό,τι θα έδειχνες σε ένα μαζικής παραγωγής και μη αναλώσιμο (άρα επισκευάσιμο) καταναλωτικό προϊόν.

  Αυτό απλώς προσφέρει… ηδονή γιατι ΜΕΙΩΝΕΙ κανείς κάτι που θεωρείται άξιο σεβασμού (ενώ μπορεί να μην είναι)…

  Πέραν αυτού, απλώς ΜΕΙΩΝΕΙ, δεν προσφέρει ΤΙΠΟΤΕ.

 60. Δεν είναι reductionism… Είναι αναζήτηση της ΒΑΣΗΣ, του θεμελίου. Και πόσο ολιστικά να αντιμετωπίσω μια κουράδα πατσουλισμένη;

 61. Και ξέρεις τι ωραία είναι να κάνεις ρόμπα μεγαλόσχημες πομφόλυγες αποκαλύπτοντας τη χυδαιότητα των θεμελίων τους; Η κουράδα, όσο πατσουλί κι αν βάλει, ΚΟΥΡΑΔΑ παραμένει.

 62. Υπάρχει και το deconstruction, η αποδόμηση, που πραγματικά είναι χρήσιμη. Π.χ. όταν ο Ζίζεκ αναλύει σε βάθος τον ακραίο ισλαμισμό και βρίσκει την… «κουράδα» (που λες), στο ότι ΔΕΝ έχει καν βάση τη θρησκεία, ή αριστερές ιδέες, αλλά μόνο το αρχέγονο και ταπεινό συναίσθημα της ΑΠΟΣΤΡΟΦΗΣ.

  Περιττό να πω ότι κινδυνεύουμε όλοι, αν βασιστούμε σε κάποιο είδος αποστροφής, να καταντήσουμε… ταλιμπάν (κατά κάποιον τρόπο). Την έχουνε πατήσει χοντρά έτσι και ορισμένοι δήθεν «οικολόγοι» (που την πέφτουν στον Πάνο Ζέρβα συχνά)… χεχε

 63. Έλα μωρέ τώρα, σιγά τους οικολόγους… Αυτοί κοιτάνε μόνο την προβολή τους και πώς θα μπουν στο κυνοβούλιο να τσιμπήσουν κάνα ευρουλάκι παραπάνω… Έχουν κάνει μια κλίκα και την πέφτουν σε όποιον έχει πολιτικές αρχές (όπως κάνανε με τη Ντίνα την Καζάνα, τον Πάνο, τον Νάνο Βαλαωρίτη κλπ).

 64. Μια και μιλάμε όμως για κουράδες, ξέρεις τι έλεγε ένας θείος μου;

  Μια φορά κι έναν καιρό, μια αγελάδα έχεσε στη δημοσιά και πέρασε μετά ένα ποδήλατο, πάτησε τα σκατά κι έτσι γίνανε σκατά δεξιά, σκατά αριστερά και σκατά πατημένα (το «κέντρο»): έτσι δημιουργήθηκαν τα κόμματα.

 65. Ας βγάλουμε τις φιοριτούρες, τις γαρνιτούρες και τα φληναφήματα του γελοίου Αδόλφου. Πήρε μια έτοιμη, προϋπάρχουσα βάση, που οι Γερμανοί τη ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ ΗΔΗ στις εκκλησίες και πάνω σ’αυτό έχτισε τις παπαριές του.

  Χμ… άρχισα να ψάχνω το θέμα καλύτερα. Κατ’ αρχήν ας ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΜΕ τον αντισημιτισμό. Επί 2000 χρόνια οι Εβραίοι ήταν πάντα διωκόμενοι, πάντα εισπράττοντας αδικίες παντού. Αν εξαιρέσουμε τις σύγχρονες βαρβαρότητες του κράτους του Ισραήλ, σχεδόν ποτέ οι Εβραίοι δεν έβλαψαν κανέναν (παρά μόνο στην αρχαία ιστορία προ χριστού, αλλά και τότε δεν έκαναν τίποτε διαφορετικό από όσα έκανε ΚΑΘΕ λαός...)

  Μια οποιαδήποτε ιστορική υποτίμηση του αντισημιτισμού και ένα _τέχνασμα_ μιας μονομερούς «μετατόπισής του» αποκλειστικά σε «φταίξιμο της θρησκείας» (γιατί περί τεχνάσματος πρόκειται, αν γίνεται «αποκλειστικά» εκεί) είναι επικίνδυνα κόλπα.
  Χωρίς να υποτιμάμε βέβαια ΚΑΙ τον αντισημιτισμό της Χριστιανικής θρησκείας, π.χ. του ίδιου του Λούθηρου.

  Οι νεκροί δεν είναι…. αμάξια, για να τους αλλάζουμε… καρότσες.
  Το θέμα βρωμάει ιστορικό αναθεωρητισμό (σαν τα… φληναφήματα της FYROM ότι είναι «Μακεδόνες απόγονοι του Αλεξάνδρου»…)

  Κάτι…. πιο σημαντικό:
  Υποτιμώντας τον αντισημιτισμό, δίνουμε τροφή και στην αυξανόμενη λανθασμένη χρήση του όρου «αντισημίτης», σαν ταμπέλα / ρετσινιά την οποία φανατικοί φιλο-Ισραηλινοί κολλάνε στον ΚΑΘΕΝΑ...
  Μερικοί από τους «νέους ορισμούς» του ΤΙ είναι αντισημιτισμός με βρίσκουν πολύ αντίθετο...

  Πάντως, ΚΩΜΙΚΟ μου φαίνεται ότι εκείνος που αρνείται πως υπάρχει αντισημιτισμός στη Γαλλία σήμερα, είναι ο Γαλλο-Εβραιος… φιλάνθρωπος, βαρώνος Ερίκος ντε Ρότσιλντ
  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1150191582833
  Leading Jewish philanthropist Baron Eric de Rothschild told The Jerusalem Post that the extent of anti-Semitism in his native France has been exaggerated. […]….People are in fact philo-Semitic in the government, mayors, to an extent which goes beyond pure electoral calculations» and «the one thing you can’t say is that France is an anti-Semitic country.»

  Παραμένοντας εντελώς pedantic και σπαζοκλαμπάνιας, εξακολουθώ να λέω ότι ο όρος αντισημιτισμός είναι εσφαλμένος και αντιπροτείνω τον αντιεβραϊσμό – καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με μίσος κατά των εβραίων, δηλαδή των ανθρώπων που είτε είναι εβραίοι στο θρήσκευμα είτε τυχαίνει να έχουν εβραϊκή καταγωγή, ενώ σημιτικά φύλα, όπως έχω ξαναπεί, είναι και οι Άραβες.

  Οι Αραβες δεν διώχθηκαν όπως οι Εβραίοι, σε καμμία ιστορική περίοδο. Αντίθετα, αργότερα αρκετοί Αραβες έγιναν επίσημοι σύμμαχοι των Ναζί, όπως ο μουφτής της Ιερουσαλήμ Αλ-Χουσεϊνί,

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_Amin_al-Husayni

  Η ετυμολογία της λέξης «αντισημιτισμός» περιγράφεται με απλά λόγια εδώ
  http://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism#Etymology

  The word antisemitic (antisemitisch in German) was probably first used in 1860 by the Austrian Jewish scholar Moritz Steinschneider in the phrase «antisemitic prejudices» (German: «antisemitische Vorurteile»).[11] Steinschneider used this phrase to characterize Ernest Renan’s ideas about how «Semitic races» were inferior to «Aryan races.» These pseudo-scientific theories concerning race, civilization, and «progress» had become quite widespread in Europe in the second half of the 19th century, especially as Prussian nationalistic historian Heinrich von Treitschke did much to promote this form of racism. In Treitschke’s writings Semitic was synonymous with Jewish, in contrast to its usage by Renan and others.

  In 1873 German journalist Wilhelm Marr published a pamphlet «The Victory of the Jewish Spirit over the Germanic Spirit. Observed from a non-religious perspective.» («Der Sieg des Judenthums über das Germanenthum. Vom nicht confessionellen Standpunkt aus betrachtet.») in which he used the word «Semitismus» interchangeably with the word «Judentum» to denote both «Jewry» (the Jews as a collective) and «jewishness» (the quality of being Jewish,or the Jewish spirit). Although he did not use the word «Antisemitismus» in the pamphlet, the coining of the latter word followed naturally from the word «Semitismus», and indicated either opposition to the Jews as a people, or else oppositon to jewishness or the Jewish spirit, which he saw as infiltrating German culture.[12] In his next pamphlet, «The Way to Victory of the Germanic Spirit over the Jewish Spirit», published in 1880, Marr developed his ideas further and coined the related German word Antisemitismus – antisemitism, derived from the word «Semitismus» that he had earlier used.

  The pamphlet became very popular, and in the same year (1880) he founded the «League of Antisemites» («Antisemiten-Liga»), the first German organization committed specifically to combatting the alleged threat to Germany and German culture posed by the Jews and their influence, and advocating their forced removal from the country.

  So far as can be ascertained, the word was first widely printed in 1881, when Marr published «Zwanglose Antisemitische Hefte,» and Wilhelm Scherer used the term «Antisemiten» in the January issue of «Neue Freie Presse». The related word semitism was coined around 1885.

  Δηλαδή οι πρώτοι επίσημοι χρήστες του όρου «Αντισημίτης» ήταν… οι ίδιοι «Αντισημίτες» ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ άποψη (και όχι θρησκευτική) το έτος 1880 (και ακόμη πιο πριν, 1860, κλπ – πριν ο όρος εφευρεθεί).

  Θα τολμήσω επίσης να πω – ορμώμενος από το μάθημα “Επίλυση Διοικητικών Προβλημάτων” – ότι ο αντιεβραϊσμός δεν είναι πρόβλημα, αλλά ΣΥΜΠΤΩΜΑ και ΕΚΔΗΛΩΣΗ άλλων προβλημάτων, τα οποία φρονώ ότι πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να τελειώνουμε με τους κάθε λογής εθνικισμούς και ρατσισμούς.

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ» το πρόβλημα. Είναι πρόβλημα βαθιά ριζωμένης ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ και ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗΣ, η οποία ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ούτε διοικητικά, ούτε με κανέναν άλλον τρόπο, αν αυτός ο τρόπος αρνείται να τη δει ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.

  Η ψευδαίσθηση ότι «Αρκεί να γίνουμε όλοι άθεοι και ο αντισημιτισμός (ή γενικά ο ρατσισμός) θα σταματήσει» …πολύ απλά ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

  Αντισημιτισμός υπήρχε ΗΔΗ στη Γερμανία, και ήταν κυρίως (ή αποκλειστικά) ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ, πολλές δεκαετίες ΠΡΙΝ τον Χίτλερ.
  Οπως και ο σύγχρονος… Ελληναράδικος Αντισημιτισμός, έτσι και οι Γερμανοί αντισημίτες του 19ου αιώνα έβλεπαν τους Εβραίους σαν προαιώνιους εχθρούς του Γερμανικού ΕΘΝΟΥΣ. Με τη διαφορά ότι τους έβλεπαν κυρίως σαν κατώτερη ΦΥΛΗ, όχι (όπως οι δικοί μας) σαν «πολιτιστικό εχθρό».

  Ιδού το εξώφυλλο του φυλλαδίου του Wilhelm Marr (1880) «Der Weg zum Siege des Germanentums über das Judentum» («The Way to Victory of the Germanic Spirit over the Jewish Spirit”)


  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Wilhelm Marr, http://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Marr …θεωρείται -παρεμπιπτόντως- ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ του όρου «αντισημιτισμός», ενώ ο ΙΔΙΟΣ (ήταν ο πρώτος που) αυτο-προσδιορίστηκε σαν «αντισημίτης».

 66. Παιδια αμα οι ορισμοι των πολιτικων ορων ταιριαζαν με τις ετυμολογικες τους ριζες, τοτε δεν θα ειχαμε αναγκη εναν Οργουελ.

 67. Καλημέρα Ντένις, έτσι ακριβώς….

  Στην πραγματικότητα… η σύγχρονη ΑΡΑΒΙΚΗ προπαγάνδα θέλει να επιβάλλει ένα νέο ορισμό του «αντισημίτης», που να είναι λογικά πιο συνεπής με την ετυμολογία, αλλά… το κάνει για ΠΟΝΗΡΟ σκοπό, διότι θέλει να εξισώσει τους (μακροχρόνιους) διωγμούς των Εβραίων με τα δεινά των Παλαιστινιων σήμερα. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ. Για να μπορεί μετά να ονομάζει το Ισραήλ «ναζιστικό». ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ…

  Ε, όχι, μα τον… Προφήτη, ΔΕΝ ΜΑΣΑΩ. Απορώ ΠΩΣ μάσησε τόσο πολύ ο φίλος Αιρετικός!

 68. «Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» (Γερμανική παροιμία)

  ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ άποψη λέει
  (1) «δεν υπήρξε καν αντισημιτισμός αλλά μόνο αντι-εβραϊσμός»
  αλλά ΕΠΙΣΗΣ λέει, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ
  (2) «ο αντι-εβραϊσμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»
  …ΔΕΝ μπορεί να κρύψει ότι το (2) είναι ο ΣΤΟΧΟΣ.

  ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ είναι το «ο αντισημιτισμός δεν είναι πρόβλημα«. Χμ… ντάξει, είναι «σύμπτωμα», αλλά… αν -και ΜΟΝΟ ΕΑΝ- γίνετε όλοι άθεοι , ότε -ως δια μαγείας- θα πάψει να υπάρχει το άλλο πρόβλημα και -επομένως- το «σύμπτωμα» (ο «αντι-εβραϊσμός»).

  ΛΑΘΟΣ. ΠΑΡΑ, ΠΑΡΑ, ΠΑΡΑ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Σόρυ…

  Δείγματα σύγχρονων εκδηλώσεων ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ αντισημιτισμού, στην Ελλάδα ΤΩΡΑ, βλέπουμε παντού.

  Π.χ. δείτε την αφήγηση του (συκοφαντημένου σαν σιωνιστικού) «terminal 119»
  http://www.terminal119.gr/show.php?id=454
  ….με την οποία συμφωνώ σε ΟΛΑ, πλην… των ΔΟΓΜΑΤΙΚΩΝ «αρχών» που εκφράζει πολύ αργότερα, στην τελευταία του παράγραφο (με την οποία έχω ΕΝΤΟΝΕΣ διαφωνίες).
  Οι συντάκτες αυτού του κειμένου έχουν δει ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ αντισημιτισμό, προφανώς, ώστε… ΛΑΛΗΣΑΝΕ ΕΝΤΕΛΩΣ.
  -και στη θεωρία ατύχησαν, αλλά στην πράξη ή εμπειρία τους είναι ΧΡΗΣΙΜΗ πηγή.

  ΠΡΙΝ διαβάσετε όμως το σημείο όπου… λάλησαν (διότι… «την ακούσανε ΚΑΝΟΝΙΚΑ»)…
  διαβάστε ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ !! (χεχε) 🙂

  ———-
  Υ.Γ. Το κείμενο του «terminal119» είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΟ στο μεγαλύτερο μέρος του, που περιγράφει γλαφυρά τα πολλά και ανησυχητικά κρούσματα ωμού αντισημιτισμού στους κόλπους της Αριστεράς (ακόμη και της αντιεξουσιαστικής Αριστεράς), με αναφορά σε πολλά και διάφορα συμβάντα….

  …Αλλά λαθεύει οικτρά στα ΤΕΛΙΚΑ συμπεράσματά του, καθώς και στις «Αρχές» που εξηγεί στο τέλος, στην τελευταία παράγραφο. Εκεί, θα τρίψετε τα μάτια σας, μάλλον, αν δείτε -κοντολογίς- την διατυπωμένη «σαν αρχή» δική του «άρνηση να καταδικάσει το Ισραήλ», επειδή… υφίσταται «αντισημιτική κριτική, από γεννήσεώς του» !!! (far out, maaan…)

  ΛΥΠΑΜΑΙ που το λέω, αλλά το κείμενο αυτό ΠΡΕΠΕΙ να έχει γραφτεί, ΕΙΤΕ από προοδευτικό Ελληνα Εβραίο (που παρόλη την προοδευτικότητά του, βλέπει τη Μέση Ανατολή ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ)… είτε από κάποιον «bleeding heart – ανόητο»…

  Η κριτική κατά του Ισραήλ με ΚΑΝΕΝΑ τρόπο δεν μπορεί (αυτή καθ’ εαυτή) να θεωρηθεί «a priori αντισημιτική»
  , όπως υπαινίσσεται το τέλος αυτού του άρθρου.

 69. Ενα εξαιρετικό εδάφιο ΓΙΑ τον Ζιζεκ, που συνοψίζει τις ιδέες του για τον αντισημιτισμό και (πιο γενικά) για το ρατσισμό είναι το εξής

  The Ethics of Fantasy

  For Zizek is the state that should act as a buffer between the fantasies of different groups, mitigating the worst effects of thoses fantasies. If civil society were allowed to rule unrestrained, much of the world would succumb to racist violence. It is only the forces of the state which keep it in check.

  In the long term, Zizek argues that in order to avoid a clash of fantasies we have to learn to «traverse the fantasy» (what lacan terms «traversing the fantôme»). It means that we have to acknowledge that fantasy merely functions to screen the abyss or inconsistency in the Other.
  In «traversing» or «going through» the fantasy «all we have to do is experience how there is nothing ‘behind’ it, and how fantasy masks precisely this ‘nothing'». («The Sublime Object of Ideology» – by Zizek)

  The subject of racism, be it a Jew, a Muslim, a Latino, an African-American, gay or lesbian, Chinese, is a fantasy figure, someone who embodies the void of the Other. The underlying argument of all racism is that «if only they weren’t here, ife would be perfect, and society will be haromious again». However, what this argument misses is the fact that because the subject of racism is only a fantasy figure, it is only there to make us think that such a harmonious society is actually possible. In reality, society is always-already divided. The fantasy racist figure is just a way of covering up the impossibility of a whole society or an organic Symbolic Order complete unto itself:

  What appears as the hindrance to society’s full identity with itself is actually its positive condition: by transposing onto the Jew the role of the foreign body which introduces in the social organism disintegration and antagonism, the fantasy-image of society qua consistent, harmonious whole is rendered possible. (Enjoy Your Symptom! Jacques Lacan in Holliwood and Out)

  Which is another way of saying that if the Jew qua fantasy figure was not there, we would have to invent it so as to maintain the illusion that we could have a perfect society. For all the fantasy figure does is to embody the existing impossibility of a complete society.

  http://www.lacan.com/zizekchro1.htm
  (τελευταίο μέρος)

  Κοντολογίς -συμπληρώνω- ο… χαριτωμένος ρόλος της ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ, της ΚΑΘΕ ιδεολογίας, όταν και όποτε αφορά «ιδανικά» και ουτοπίες για μια «Τέλεια κοινωνία», είναι και το να… προμηθεύει στους οπαδούς της (φανατίλες) τους Αποδιοπομπαίους Τράγους, εκείνους τους «εχθρούς», των οποίων η εξολόθρευση ή εξαφάνιση μέσω εξορίας (κλπ) θα… απαλλάξει την κοινωνία από το ΔΗΘΕΝ «μοναδικό πρόβλημά της», την ΥΠΑΡΞΗ των «διαφορετικών» αυτών εχθρών –υποτιθέμενων (και μη) καταστροφέων ή διαφθορέων της.

  Και το (συνεπαγόμενο) ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, αγαπητέ DennisV, είναι ότι από αυτή την «αρρώστεια» της Ιδεολογίας, και επίσης από αυτή την τάση «Σαφάρι για εχθρούς» ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.

  Εγώ θα επιμείνω λοιπόν στο ότι… η ανθρωπότητα αποτελείται από ΑΞΕΣΤΑ και ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ζώα, κατά των οποίων μπορώ να… αστειεύομαι και να ρητορεύω ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟ, (εαν και εφόσον και) για ΟΣΟ διάστημα έχω (αυτ-)επίγνωση του… ΖΩΟΥ που κρύβω ΚΑΙ εγώ μέσα μου…. μπου-χα-χαχα….
  😈
  :mrgreen:

  ———-
  And now for something…. COMPLETELY DIFFERENΤ ™ -Monty Python.

  Τα Καθάρματα (πάσης φύσεως) ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

  ———-
  Το ότι εμείς ξέρουμε το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ καθάρματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λύση για μας (το κυνηγητό τους)… κάνουμε ΑΛΛΑ πράματα κυρίως… (εμείς οι… ΜΗ-παρανοϊκοί και ΜΗ-οχλοκράτες κλπ.)

  Αλλά ξέχασα να πω το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ λόγο που…. ο Ανθρωπος του ΟΧΛΟΥ έχει ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ για ΕΧΘΡΟΥΣ:

  – Διότι δεν έχει ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟ….

 70. ΩΩΩ… merci beaucoup Enfant !!!

  και παλι, βέβαια… δεν μου ακούγεται ΤΟΣΟ καλά ο ελληνικός όρος.

  Το… υποσυνείδητό μου είχε μάλλον δίκιο, λοιπόν, που…
  αρνήθηκα να ανοίξω λεξικό, τόσα χρόνια… (για τη συγκεκριμμένη λέξη)

 71. περιμένω το ‘ξεχρεωτήριο’ από άλλο ποστ

  Ε, ναι, δανειστήκαμε ΤΟΣΑ πολλά από σένα,
  ώστε… καιρός να ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ !

  (μετά χαράς, αφού το… δάνειο είναι ΑΤΟΚΟΝ)

 72. εεε… ΟΧΙ κι έτσι !!!

  αυτό το «χρήμα» δεν είναι «βρώμικο»
  αυτό,
  το χρή-η-μα
  αυτό
  το χρή-η-μα
  είναι δικό σου και δικό μας
  είναι δικό τους και δικό μας….
  😆

 73. aaaaa
  μα αυτό είναι ΑΥΤΟ-χρέος
  και ως εκ τούτου…
  τα ΑΥΤΟ-χρέη ΑΥΤΟ-παραγράφονται (εξ ορισμού)

  απλώς… τα ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ο απλός λαός
  δηλαδή εμείς η…. Νέα Ελίτ (χαχα), μπροστάρηδες του απλού λαού ™

 74. τότε,
  να αφαιρεθεί, παρακαλώ, από την μερίδα μου, το … :
  “Να ξεχνάτε όσα σας υπόσχονται και να μην υπόσχεστε τίποτα”,
  μεθερμηνευόμενο σε
  «σιγά μην το μεταφράσεις ! »

  καλημέρες σε όλους !
  🙂

 75. O reductionism αυτου του τυπου ψαχνοντας στις επιρροες το «κακο» συχνα ξεχνα, οτι το θεμα ειναι πως ερμηνευει καποιος τις επιρροες του. Π.χ. αν ηταν ετσι ολοι οι οπαδοι μιας ιδεολογιας ή θρησκειας θα ειχαν ιδιες αποψεις, ενω μαλλον το αντιθετο συμβαινει. Το θεμα ειναι ποσο ο ατομικος παραγωντας «παραμορφωνει» τις επιρροες στο καλυτερο ή το χειροτερο. Αμα π.χ. εισαι μελος μια ουνιβερσαλιστικης ιδεολογιας και εισαι λιγο κοινωνιοπαθης τοτε ειναι πιθανον να απατεις απο ολους να την ακολουθουν ΚΑΙ με βιαια μεσα. Για αυτο ειμαι σκεπτικος στις ουνιβερσαλιστικες ιδεολογιες ειδικα…

 76. @DennisV
  σημαντικό του Ζίζεκ σε συνέντευξή του βρήκα το εξής

  Often, the worst way to become prisoner of a system is to have a dream that things may turn better, there is always the possibility of change. Because it is precisely this secret dream that keeps you enslaved to the system. At this level, I quite liked a modest movie, The Shawshank Redemption. The guy who doesn’t accept that he is in prison and dreams to get out, when he is let out, he hangs himself. And the guys who accept that they are really there, they are the ones who can really break out. So there are alternatives and in alternatives, a certain sense of false opening, in that it’s not necessarily so bad, maybe luck is around the corner, we can change things; those are the ideal ideological tools to keep you enslaved. The system functions through the idea that it can be changed at any point. So maybe the first step is to see that it can’t be changed, that it’s pretty closed.

  http://www.believermag.com/issues/200407/?read=interview_zizek

 77. Για τους Εβραίους, ενδιαφέρον είναι το εξής κομμάτι του βιβλίου του Ζίζεκ
  «The Sublime Object of Ideology»

  ….The ‘Jew’ is the means, for Fascism, of taking into account, of representing its own impossibility: in its positive presence, it is only the embodiment of the ultimate impossibility of the totalitarian project–of its immanent limit. This is why it is insufficient to designate the totalitarian project as impossible, utopian, wanting to establish a totally transparent and homogeneous society–the problem is that in a way, totalitarian ideology *knows it*, recognizes it in advance:
  in the figure of the ‘Jew’ it includes this knowledge in its edifice.
  The whole Fascist ideology is structured as a struggle against the element which holds the place of the immanent impossibility of the Fascist project:
  the ‘Jew’ is nothing but the fetishistic embodiment of a certain fundamental blockage.
  The ‘criticism of ideology’ must therefore invert the linking of causality as perceived by the totalitarian gaze: far from being the positive cause of social antagonism, the ‘Jew’ is just the embodiment of a certain blockage--of the impossibility which prevents society from its full identity as a closed, homogeneous totality.

  Far from being the positive cause of social negativity, ‘the Jew’ is a point at which social negativity as such assumes positive existence. In this way we can articulate another formula of the basic procedure of the ‘criticism of ideology’, supplementing the one given above:
  to detect, in a given ideological edifice, the element which represents within its own impossibility.
  Society is not prevented from achieving its full identity because of Jews: it is prevented by its own antagonistic nature, by its own immanent blockage, and it ‘projects’ this internal negativity into the figure of the ‘Jew’. In other words, what is excluded from the Symbolic (from the frame of the corporatist sociosymbolic order) returns in the Real as a paranoid construction of the ‘Jew’.

  We can also see, now how ‘going through’ the social fantasy is likewise correlative to identification with a symptom. Jews are clearly a social symptom: the point at which immanent social antagonism assumes a positive form, erupts on to the social surface, the point at which it becomes obvious that society ‘doesn’t work’, that the social mechanism ‘cracks’. If we look at it through the frame of (corporatist) fantasy, the ‘Jew’ appears as an intruder who introduces from outside disorder, decomposition and corruption of the social edifice–it appears as an outward positive cause whose elimination would enable us to restore order, stability and identity. But in ‘going through the fantasy’ we must in the same move identify the symptom: we must recognize in the properties attributed to ‘Jew’ the necessary product of our very social system; we must recognize in the ‘excesses’ attributed to ‘Jews’ the truth about ourselves…

  ( pages 125-128)

 78. @Enfant
  μια πολύ-καλή-καλημέρα…
  πάντως (εννοείται) πως συχνά ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ
  μερικές φορές και ΧΩΡΙΣ να σκεφτώ ιδιαίτερα…
  (ιδίως όταν είναι αυτο-σαρκαστικό το θέμα ή προσφέρεται για λογοπαίγνια – συνήθως ΧΩΡΙΣ υπονοούμενα για κανέναν, εκτός αν τα καταστήσω σαφή)

  οπότε….

 79. Omadeon, πάλι μπλέκεσαι και μπερδεύεσαι.

  Για μένα, ο ρατσισμός είναι εκδήλωση προβλημάτων της κοινωνίας:

  1. Έλλειμμα παιδείας
  2. Έλλειμμα κοινωνικής αποδοχής και ενσωμάτωσης
  3. Ανικανότητα αποδοχής του «διαφορετικού»
  4. Φόβος απέναντι στο «διαφορετικό»
  5. Προσκόλληση σε κηρύγματα μίσους που προέρχονται από θρησκείες και ιδεολογίες

  Ένας άνθρωπος που ΔΕΝ έχει τα ανωτέρω γνωρίσματα, δεν εκδηλώνει ρατσισμό απέναντι σε κανέναν: εβραίο, άσπρο, μαύρο, κίτρινο, μουσουλμάνο, χριστιανό κλπ.

  Θέλουμε να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό; Ωραία. Δεν καταπολεμάται όμως ο ρατσισμός απαγορεύοντας οποιοδήποτε σχόλιο μπορεί να θεωρηθεί ρατσιστικό. Ούτε μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε απλώς πατάσσοντας τις φασιστικές οργανώσεις – που πάταξη και βρωμόξυλο τους χρειάζεται, αλλά από μόνη της δεν κάνει τίποτα.

  Πρέπει να εξαλείψουμε αυτά που κάνουν το ρατσισμό ΑΠΟΔΕΚΤΟ. ΑΥΤΑ αποτελούν το πρόβλημα. Ο ρατσισμός είναι η εκδήλωσή τους, είναι το σύμπτωμά τους.

  Ας δούμε λίγο κάτω από την επιφάνεια. Μην υποτιμάς καθόλου την αφαίρεση των διακοσμήσεων και των επιστρώσεων που κάνω. Όλα τα προϊόντα του ανθρώπου – από θρησκείες μέχρι αυτοκίνητα – είναι meccano, είναι badge engineering, είναι shared platforms.

  Όπως ο μαλάκας πάει κι αγοράζει ένα Saab (καλά, αιωνία της η μνήμη πλέον αυτής της εταιρείας), αλλά από κάτω υπάρχει ένα Opel Vectra (και καμαρώνει ο κρετίνος σα γύφτικο σκεπάρνι ότι αγόρασε… «premium» αυτοκίνητο), όπως στα blues τσιμπάει ο Gary Moore τίτλους τραγουδιών του Stevie Ray Vaughan, των ZZ Top κλπ και σκαρώνει χαζοστιχάκια και κοτσάρει κι έναν boogie ρυθμό και να’σου το Texas Strut, έτσι κι εδώ.

  Ευγενικά το λένε οι διανοούμενοι «επιρροές». Εγώ το λέω intellectual badge engineering.

  Επίσης, δεν είπα ότι αρκεί να γίνουμε άθεοι για να πάψουμε να είμαστε ρατσιστές. Αυτό πού το ανακάλυψες; Είναι γεγονός ότι ο άθεος ΔΕΝ ΕΧΕΙ το ΑΜΕΣΟ ρατσιστικό κήρυγμα της θρησκείας, αλλά πρέπει να ξεπεράσει και τη μετάλλαξή του, το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ρατσιστικό κήρυγμα. Ωστόσο, εδώ είναι που πρέπει να σημειώσουμε πως όλα τα εθνικιστικά/ρατσιστικά κόμματα (Λίγκα του Βορρά, ΛΑ.Ο.Σ., ρεπουμπλικανικό κόμμα ΗΠΑ κλπ) έχουν τους άθεους ως κόκκινο πανί… Γιατί άραγε; 😉

  Σε ό,τι αφορά τον αντιεβραϊσμό (το ξέρω ότι σου τη σπάει να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, αλλά είναι πολύ ακριβέστερος), ναι, υπήρξε και υπάρχει και δε μπορούμε να τον υποτιμούμε. Αλλά πότε αναπτύχθηκε βρε Omadeon; Πότε άρχισαν πραγματικά να διώκονται οι εβραίοι; ΟΚ, διέλυσαν οι Ρωμαίοι το ισραηλιτικό κράτος για να ξεμπερδεύουν με τις διαρκείς επαναστάσεις και ταραχές που είχαν εκεί.

  Για να στο ελαφρύνω λίγο, δες αυτό το υπέροχο comic strip:

  http://www.leasticoulddo.com/comic/20071102

  Γή της Επαγγελίας και κουραφέξαλα…

  Ξέρεις, θα γίνω πάλι πάρα μα πάρα πολύ κακός. Όταν ολόκληρα πλήθη κάθονται και πιστεύουν όλες αυτές τις ΠΙΠΕΣ ότι – και καλά – είναι… οι εκλεκτοί του θεού (σοβαρά; πού είναι ο μάγκας να μας το πει τώρα; ΟΕΟ), ότι οι τάδε ή οι δείνα αλλόθρησκοι είναι… καταραμένοι (πάλι μαλακίες δηλαδή), κακό του κεφαλιού τους.

  ΑΡΝΟΥΜΑΙ να στενοχωρηθώ για κρετίνους, Omadeon. Και κρετίνοι υπάρχουν πάρα πολλοί. Όποιος δέχεται να πιστέψει αυτές τις παπάτζες έχει ήδη φυτέψει μέσα του τις γενεσιουργούς αιτίες του ρατσιστικού εγκλήματος. Και το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Ότι καθόμαστε εμείς εδώ πέρα και ψειρίζουμε το ΚΟΥΝΟΥΠΙ (όχι τη μαϊμού), αντί να ρίξουμε ένα κράξιμο σε όλους αυτούς τους ηλίθιους που:

  1. Δέχονται ότι είναι… θεόπνευστα τα ρατσιστικά κηρύγματα της Τορά, της Κενής Διαθήκης (όχι, δεν είναι typo) και του Κορανίου.

  2. Λένε ότι δεν χρήζουν αναθεώρησης κι ότι είναι «written in stone».

  3. Διαπράττουν εγκλήματα ο ένας κατά του άλλου, αλλά και εναντίον όποιου άλλου βρεθεί στο διάβα τους.

  4. ΠΑΡ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ, έρχονται και ΜΥΞΟΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ όταν τελικά το ίδιο το μίσος που έχουν αγκαλιάσει αυτοί κατά ΑΛΛΩΝ, έρθει εναντίον τους από ΑΛΛΟΥΣ, οι οποίοι κι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί να ΜΙΣΟΥΝ.

  Γι’αυτό, το λέω ανοιχτά, χεσμένους τους έχω και τους εβραίους και τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους, και ΟΠΟΙΟΝ άλλο ΜΑΛΑΚΑ πιστεύει ότι είναι «ανώτερος» έναντι των συνανθρώπων του επειδή ΚΑΤΗΧΗΘΗΚΕ στην Α, Β ή Γ θρησκεία (που είναι το ΙΔΙΟ σκατένιο προϊόν: αβρααμικός πατριαρχικός μισογυνισμός και ομοφοβία – δηλαδή κρυφή κι ανομολόγητη ομοφυλοφιλία – μαζί με βορβορώδες, εμετικό θρησκευτικό/φυλετικό ΜΙΣΟΣ… Μόνο το σήμα αλλάζει, όπως ακριβώς κάνει η VW: αγοράζεις το ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ αμάξι, ως VW, Seat, Audi, Skoda και αλλάζουν μόνο το έμβλημα, το σουλούπι και η τιμή πώλησης) ή επειδή γεννήθηκε ασπρουλιάρης, κιτρινιάρης, σκατουλής, κόκκινος, λουλακής ή, ξέρω’γω, μωβ με πράσινα πουά.

  Είναι άξιοι της μοίρας τους, διότι είναι ΗΛΙΘΙΟΙ.

 80. Όπως είπα προηγουμένως, αυτούς που πάνε και υιοθετούν αυτό το βλακώδες και εμετικό μίσος τους έχω χεσμένους και, άμα πληρωθούν με το ίδιο νόμισμα, λέω «δεν τους χάλασε». Αλλά τα θύματά τους είναι που λυπάμαι. Και λυπάμαι κι αυτούς που, ενώ δεν έχουν την ευκαιρία να επαναστατήσουν κατά του μίσους, υφίστανται αυτήν τη ρατσιστική/φασιστική κατήχηση – δηλαδή τα παιδιά.

 81. @Lynn
  thanks

  Δυστυχώς από ΠΡΩΤΗ ματιά και ανάγνωση μερικών τυχαίων παραγράφων, το κείμενο που φέρατε μου φάνηκε εμφανέστατα… αντισημιτικό.

  @Αιρετικέ,
  δύσκολα θα διαφωνήσω με όσα λες στα τελευταία 2 σχόλιά σου.
  Μόνο που… λυπάμαι που τα βρίσκω ΕΚΤΟΣ θέματος.

  Ο σύγχρονος αντισημιτισμός έχει ξεπεράσει πολλά παλιά του κολλήματα.
  ΟΥΤΕ είναι απαραίτητο να συνδέεται με θρησκεία, ΟΥΤΕ να κάνει τα λάθη που καταδικάζεις (ή καταδικάζω).

  Ορίστε άλλο ένα παράδειγμα ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ (και αμιγώς Ελληνικού) αντισημιτικού κειμένου
  http://www.eamb.gr/ethnika_themata/meionotiko.htm

  Αυτή η βαλίτσα πάει ΠΟΛΥ μακρυά.
  Και για την Ελλάδα ειδικά, πάρα, πάρα, ΠΑΡΑ, πολύ μακρυά…

 82. Δείγμα γραφής (από τον τίτλο του κειμένου)

  «…Οι Εβραίοι, που βρίσκονται πίσω από όλες τις «ευαίσθητες» και φιλομετανα­στευτικές «μη κυβερνητικές» οργανώσεις.»….

  Eεεεεεεε… καλάααααα…..
  Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι ΑΝ πραγματικά αξίζει να μιλάει κανείς….

 83. ΟΥΟΥΟΥ…. Καλάαααααα…
  είμαι ΥΠΟΧΡΕΟΣ στην νέα μας αναγνώστρια. ΔΕΝ ξέρω ΓΙΑΤΙ μας τα έφερε…

  Eυχαριστώ θερμά αγαπητή Lynn, kai….
  αν είστε αντισημίτρια, ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, θα… περάσει, ΚΟΙΝΗ αρρώστεια είναι…
  (ΑΝ πάλι ΔΕΝ είστε, τότε… ευχαριστώ ΑΚΟΜΗ περισσότερο…)

  Πάντως τα Link που μας έφερε η Lynn,
  είναι ΕΞΑΙΣΙΑ δείγματα (ακούς Dennis? ε?)
  του αναδυόμενου ΝΕΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ.
  Κύρια χαρακτηριστικά του:
  1) Διαφορικός ρατσισμός (όχι φυλετικός) σε στυλ «Εβραίοι, οι προαιώνιοι εχθροί του Ελληνισμού»,
  2) Αχαλίνωτη συνομωσιολογία και παράνοια
  3) Ανάμειξη άλλων θεμάτων, π.χ. ιστορικών και εθνικών
  4) Αποσύνδεση από θρησκευτικά ζητήματα εκτός θέματος
  5) Ακατάσχετες πολύμορφες κατηγορίες κατά των Εβραίων, άσχετα αν η ΜΟΝΗ περίοδος που μπορεί κανείς να τους καταλογίσει σοβαρά παραπτώματα είναι η μετά-το-Ισραήλ.
  κ.ο.κ.

  Δείγμα γραφής:

  «Στον «λαβύρινθο» της Κρήτης θα «πεθάνει» ο ιουδαϊσμός…»

  Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται αυτόν τον καιρό γύρω από την καταγωγή των Μινωιτών Κρητικών. Εμφανίζονται πολλοί υποψήφιοι «πατέρες» ενός πολιτισμού, ο οποίος ποτέ δεν θεωρήθηκε «ορφανός».

  ΝΑΤΑ μας πααλι. Πατρότητες πολιτισμών, το ανάγνωσμααα…

  Είναι βέβαιον ότι αυτά όλα δεν είναι τυχαία, παρά κρύβουν μεθοδεύσεις, των οποίων τους στόχους θα μάθουμε σύντομα.

  ΣΙΓΑ τα… αυγά. Η «μεθόδευση» μπορεί να είναι να βάφονται μαύρα αντί κόκκινα κάθε Πάσχα (ΦΑΙΟΚΟΚΚΙΝΑ είναι το καλύτερα χρώμα, για τα αυγουλάκια)… χεχε

  Κάποιοι είναι προφανές ότι στο άμεσο μέλλον θα εγείρουν θέμα διεκδικήσεων στην ελληνική Μεγαλόνησο.

  Ω, ναι, όταν φαληρίσουν οι Κρητικές επιχειρήσεις ΙΣΩΣ και να ιδρύσουν (Εβραίοι επιχειρηματίες) νέα Καζίνα σε στυλ Πάρνηθας ΔΙΠΛΑ από τα φτηνά τους εξοχικά σπίτια…χαχαχα….
  (ΠΑΝΤΑ εμπορικό πνεύμα οι Εβραίοι, ω ναι ναι ναι….)

  Ε, και?

  Τι θα γίνει δηλαδή?
  Η… «Νέα Μάχη της Κρήτης»?

  Θάρθει ο Σαρόν να κάνει τους Κρήτες… Kosher – ζαμπόν?

 84. Μα Αιρετικέ μου,
  εγώ ΣΕ ΠΑΩ και σε θέλω ΝΑ ΦΤΟΥΡΙΣΕΙΣ….
  Δεν θέλω να πας χαμένος… 🙂

  «παραληρήματα ηλιθίων» είπες?

  Ε, καλάαα….
  ΠΟΛΥ ΨΩΜΙ, μιλάμε….

 85. Πάντως Omadeon, πρέπει εδώ να επισημάνω ότι ο διαφορικός αντιεβραϊσμός που ζέχνουν κείμενα σαν αυτά του eamb.gr έχει τις ρίζες του στο θρησκευτικό αντιεβραϊσμό (που ήταν μάλιστα σχιζοφρενικός – από τη μια τους μισούσε, κι από την άλλη τους παίνευε έναντι των Ελλήνων) του Άη-Τζώννη του Βρωμόστομου (ξέρεις ντε, του ενός εκ των Τριών Ιεραρχών) και στο θρησκευτικό-εθνικιστικό δόγμα της ΕΛ-ληνορθοδοξίας. Δηλαδή και πάλι απ’το ιερατείο ξεκινά, απλώς είναι spin-off.

 86. Δεν είναι απλά ηλίθιοι… ΑΛΦΑΜΠΛΟΚ είναι. Τσιμεντολίθια. Στούρνοι. Οι μανάδες τους κάνανε σεχ με τσιμεντολίθια από ανοικοδόμηση αυθαιρέτου αντί να πάνε με άνθρωπο – καλά, από πού κι ως πού τους ήρθε ότι αν κάνουν σεξ με οικοδομικά υλικά θα βγάλουν ευφυέστερο ον απ’ό,τι αν το κάνανε με άνθρωπο;

 87. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ…
  έλα ντε….

  Αιρετικέ, Μελέτα και λίγο τους ηλίθιους,
  ΑΝΕΤΑ τους καταλαβαίνεις βλέπω.

  – Μη σνομπάρετε ποτέ τον ηλίθιο, αγαπητοί φίλοι.
  Ο ηλίθιος είναι η ραχοκοκκαλιά του έθνους…

  Θυμήσου τον Λεμπέση και το βιβλίο του,
  «η σημασία των βλακών εν τω δημοσίω βίω»….

 88. Τον έχω μελετήσει το Λεμπέση, αλλά δεν έχω ΚΑΜΙΑ ανοχή και υπομονή για τους βλάκες. Και ναι, έχω πάρα πολύ καλό ανιχνευτή μαλακίας, κρετινισμού, χαζομάρας, ψυχικού τσίου-τσίου, μαλακομπουκώματος και πορδοβουλώματος… Αναγκάστηκα βλέπεις να τους ανιχνεύω από ΠΟΛΥ μακριά, πριν να’ναι αργά…

 89. @Αιρετικέ
  ένα ντοκτορά Ηλιθιολογίας το ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ
  ΜΗ το σνομπάρεις…
  ΠΙΟ εύκολο κι από το Lower….

  @Dennis
  για… ΕΡΕΥΝΗΣΕ λιγάκι αυτό το ευθυτενές ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ Επαναστατικόν Κίνημα, το «ΕΑΜ Β»¨…
  (σε στυλ «ΕΟΚΑ Β» και βάααλεεε… ε?)
  http://www.eamb.gr/

  @Lynn
  Αν πιστεύετε αυτούς τους ηλίθιους,
  ε τότε, ΜΗ μας παρεξηγείτε…
  που τους βρίζουμε λιγάκι εδώ. ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ…
  Εδώ ΟΛΟΙ οι αναγνώστες είναι πανέξυπνοι
  (μέχρις αποδείξεως του εναντίου)

  Πλάκα-στην-πλάκα,
  ΠΑΝΤΑ ο ΑΦΕΛΗΣ έξυπνος την πατάει αρχικά
  να πιστεύει ιδεολογίες ηλιθίων….

 90. Ρε Ντέννις…
  ΜΗΠΩΣ είναι… Φουράκειος δάκτυλος
  αναμεμειγμένος με το νέον Επαναστατικόν Κίνημα «ΕΑΜ Β«?

  Πάντως από άλλα κείμενα του τελευταίου
  ΠΟΛΥ «φαιοκόκκινο» το βλέπω

  ίσως μοιάζει στον κυρ-Θύμιο…..

 91. Ο «γνωστος» μου ειχε πει οτι ηταν και αυτος κομμουνιστης, αρα ειναι plausible

 92. Ναι, σωστά, π.χ.
  ΝΑΣΟΥ και η «Νέα Τάξη»….
  Τάξεις Πραγμάτων και Νέα Τάξη Πραγμάτων.

  Αιρετικέ, ΑΝ νόμιζες ότι χάνουμε τις ώρες μας, ο Ντέννις κι εγώ, που καταντήσαμε… ΦΑΙΟΚΟΚΚΙΝΟΛΟΓΟΙ, ορίστε το ΓΙΑΤΙ….

  Οι τύποι αυτοί είναι… Ηλίθιοι μεν, αναρριχώμενοι δε.

  ——–
  Η πλάκα είναι…
  ΠΟΣΑ έξυπνα πράματα ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΝΤΑΙ με τις ηλιθιότητες…
  πράγμα που ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ τη «θεωρία του Τσιμεντόλιθου» (tm) -Αιρετικός.

  Το ΣΩΣΤΟ μπετόν αρμέ είναι ΕΞΑΙΣΙΟΝ ΜΕΙΓΜΑ υλικών….

 93. Μα…
  Αιρετικέ ΚΑΝΕΙΣ δεν θα (τους) ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ότι ΕΙΝΑΙ φασίστες, τώρα πλέον.
  Αφού…
  ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ δεν το καταλαβαίνουν (μάλλον)

 94. @DennisV
  Βρέθηκε ο… Δημιουργός του «ΕΑΜ Β'»
  Λέγεται Παναγιώτης ΤραΪανού,
  και αναφέρεται επισήμως σαν «ιδρυτής της Θεωρίας του Υδροχόου»,
  http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=10380&start=0

  Ιδού και το… ΧΟΝΤΡΟ ΚΡΑΞΙΜΟ που έφαγε σε φόρουμ
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=135701

  —–
  Ορίστε και η… ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του «νέου κόμματος»
  http://www.eamb.gr/text1/idritiki_diakirixi.htm

  Στην Αθήνα σήμερα 8-8-2007, εγώ, ο Παναγιώτης Τραϊανού, κάτοικος Αθηνών, αποφάσισα την ίδρυση κόμματος με την επωνυμία ΕΑΜ Β’.

  Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης σκέψης και μεγάλης ευαισθησίας πάνω σε θέματα πολιτικής. Θέματα εθνικής, κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής πολιτικής.

  Το συγγραφικό μου έργο (πλέον των 25 βιβλίων), πάνω στα θέματα αυτά, μου επιτρέπει να θεωρώ ότι έχω τα απαραίτητα εχέγγυα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στον πολιτικό στίβο…

 95. Δείγμα γραφής του… Αρχηγού του ΕΑΜ Β’
  ΜΟΝΟ η εξής διαπίστωση είναι σωστή:

  Ό,τι έχει αξία σ’ αυτόν τον τόπο, σταδιακά πηγαίνει σε ξένα χέρια.

  Οσα ακολουθούν, είναι ΚΥΡΙΩΣ οι «γνωστές μπούρδες»:

  Η λαίλαπα της Νέας Τάξης έχει δημιουργήσει μια τεράστια «δίνη», που καταπίνει λαούς και κράτη με μεγάλη ευκολία. Έχει βάλει τους λαούς σε μια μεγάλη «κρεατομηχανή» και τους ομογενοποιεί σε βαθμό που να ισοπεδώνει κάθε εθνική πολιτισμική ιδιαιτερότητα.

  ΣΙΓΑ την ομογενοποίηση….
  ΜΑΘΕ πρώτα ΔΥΟ γλώσσες εξίσου καλά, ρε φίλε…
  Γιατί ΑΝ δεν ξέρεις αρκετά, όλοι οι ξένοι σου φαίνονται ΙΔΙΟΙ
  (όπως σε ένα Λευκό φαίνονται οι… μαύροι)

  Για έναν λαό με έναν τεράστιο πολιτισμό, όπως οι Έλληνες, αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο τόσο για τους ίδιους όσο και για τους υπόλοιπους λαούς, οι οποίοι «κινδυνεύουν» να στερηθούν την πραγματική ελληνική παρουσία. Θα είναι φτωχότερος ο κόσμος, αν οι Έλληνες «χαθούν» μέσα στα ψεύτικα και γυαλιστερά πρότυπα της Νέας Τάξης.

  Μα…
  ΟΛΟΙ στην ίδια… (νέα) Τάξη μείνανε? Ααααααα, μα πια….

 96. Ενα γεγονός που συχνά ξεχνάμε είναι οτι πέρα από το ίδιο το μήνυμα, σημαντικό ρόλο παίζει ποιος, που και πότε το λέει.

  Αλλο βάρος έχει να μιλάει κάποιος στην Ελλάδα για τους κακούς εβραίους που πήγαν στην Παλαιστίνη και άλλο να το κάνει στην Γαλλία ή την Βρετανία. Γενικώς δεν ασχολούμαι, συνειδητά, με το όλο Israel-bashing αλλά τα σχόλια ορισμένων υπήρξαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ενδεικτικά των αυταπατών που ταίζουν τους εγωισμούς τους μερικοί.

  Πχ ο Αιρετικός διαρηγνύει τα ιμμάτια του για τους κακούς εβραίους που διδάσκουν το μίσος, ενώ είναι εμφανές οτι οι γνώσεις του περί εβραισμού είναι μηδενικές. Να ξεκινήσω από την παντελή άγνοια του για την έννοια του αντισημιτισμού λες και είναι μοντέρνος όρος και περίμενε αυτόν να μας πει ενάντια σε ποιους απευθύνεται; Η να μιλήσω για την άγνοια του για την έννοια του ανώτερου λαού που ισχυρίζονται οτι είναι οι εβραίοι, (η έννοια του ανώτερου ή περιούσιου λαού δεν εμφανίζεται πουθενά στις αυθεντικές εβραϊκές εκδόσεις της Παλαιάς Διαθήκης.) Από εκεί και πέρα θεωρεί ο ίδιος οτι οι άθεοι έχουν κάνει το εμβόλιο του αντισημιτισμού και είναι μειωμένα τα ποσοστά της μισαλλοδοξίας ανάμεσα τους – δυστυχώς από ότι φαίνεται αυτό δεν αληθεύει αν και στην Ελλάδα είμαστε και ισχύει είσαι οτι δηλώσεις.

  Από εκεί και πέρα omadeon αξίζει να θυμάσαι οτι extraordinary claims require extraordinary evidence. Δεν είμαι σίγουρος οτι στο απαρτχαιντ θα είχαμε τον πρώτο άραβα Πρόεδρο του Ισραήλ ή άραβες ισραηλινοί θα συμμετείχαν στην Μακαμπιάδα.

 97. Δεν είναι απλά ηλίθιοι… ΑΛΦΑΜΠΛΟΚ είναι. Τσιμεντολίθια. Στούρνοι. Οι μανάδες τους κάνανε σεχ με τσιμεντολίθια από ανοικοδόμηση αυθαιρέτου αντί να πάνε με άνθρωπο – καλά, από πού κι ως πού τους ήρθε ότι αν κάνουν σεξ με οικοδομικά υλικά θα βγάλουν ευφυέστερο ον απ’ό,τι αν το κάνανε με άνθρωπο;

  Καλά Αιρετικέ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙΣ πάλι… 🙂 😀 😆

 98. @Abravanel
  Χαίρομαι που ήρθες (και φορτωμένος με… δώρα επίσης!) 🙂

  Κοίτα, το μόνο που διαφωνώ μαζί σου είναι ο όρος «israel-bashing». Εχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία και μου τη δίνει. Καλυτερα είναι να προστατεύσουμε τους Εβραίους από τον αντισημιτισμό, παρά το Ισραήλ από τις φυσικές συνέπειες της πολιτικής του (που απωθεί και ΠΟΛΛΟΥΣ Εβραίους σε ΟΛΟ τον κόσμο).

  Απολύτως φυσική είναι η καυστική κριτική νομίζω, από κει και πέρα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε
  1) το ΔΙΚΑΙΩΜΑ του Ισραήλ να υπάρχει
  2) τους ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΥΣ Ισραηλινούς Αριστερούς και επικριτές του απάρτχάϊντ, τους οποίους βρίζουν ιδιαίτερα ρατσιστικά ορισμένοι άλλοι (π.χ. ακούστηκε για τον Γκίντεον Λεβί ότι «δεν έχει εβραΪκά γονίδια αλλά… γύφτικα» σε ΕλληνοΕβραϊκό blog!!!!)

  Ο Αιρετικός πράγματι θεωρώ κι εγώ ότι έχει κάποια άγνοια, που μέσα από το διάλογο λύνεται (κι εγώ μαθαίνω επίσης).

  Η άγνοια δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να τη ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ κανείς και να μαθαίνει συνέχεια….

 99. Υ.Γ. Είδα το πρώτο λινκ του Abravanel

  Κατ’ αρχήν είναι ευχάριστο να μαθαίνει κανείς «την άλλη πλευρά», και είναι γνωστός ο ρόλος Αράβων πολιτών του Ισραήλ μέσα στη δημόσια ζωή του. Ομως -συνήθως- Χριστιανών Αράβων, ή κάποιων περιπτώσεων που δεν είναι αντιπροσωπευτικές της κατάστασης των Παλαιστίνιων.

  Το ότι το Ισραήλ ΔΕΝ είναι εντελώς ίδιο θεσμικά με τη Νότια Αφρική ειναι δεδομένο. ΔΕΝ συζητάμε αυτό το γεγονός, αλλά τις ομοιότητες ΟΥΣΙΑΣ, και σε συγκεκριμμένες περιοχές (έστω και εκτός των συνόρων του) που ΚΑΤΕΧΕΙ.

  Το θεωρώ ΑΣΚΟΠΟ και ΑΝΟΗΤΟ να… ανοίξουμε συζήτηση για το κατά πόσον είναι το Ισραήλ ρατσιστικό ή όχι, τη στιγμή που
  1) Πλήθος Εβραίων ΚΑΙ Ισραηλινών το θεωρεί ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
  2) Πραγματικές καταστάσεις υπάρχουν ακόμη, εντελώς απαράδεκτες
  3) Ακροδεξιός (και παραλίγο στη φυλακή για ρατσισμό) είναι ο Λίμπερμαν.

  ΑΝ οι πολίτες του Ισραήλ ΤΡΩΝΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ και δεν βλέπουν αυτονόητα πράματα, ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ο υπόλοιπος κόσμος (πλην Αμερικής) που ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ το Ισραήλ !

 100. Αιρετικέ
  Ντάξει…
  τώρα πας να… πατσίσεις? χεχε 😆

  ΟΥΔΕΙΣ μεταξύ ημών είναι ανόητος
  ΟΥΔΕΙΣ πρέπει να ντρέπεται για την άγνοιά του

  Ας επικεντρωθούμε σε ΘΕΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ.

  ΕΧΩ ΣΟΒΑΡΟΥΣ λόγους, για όσα λέω Αιρετικέ…
  είναι θέμα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και προτεραιοτήτων….

 101. O Abravanel κάνει το κλασικό λάθος: εκλαμβάνει κάθε κριτική κατά του Ισραήλ ως αντισημιτική/αντιεβραϊκή επίθεση. Μου θυμίζει τους δικούς μας που διαρκώς τα χώνουν ο ένας στον άλλο κι όλοι μαζί σε πολιτικούς, κυβέρνηση κλπ, αλλά μην τολμήσει κάποιος μη ΕΛ-λην να ασκήσει κριτική στην υπεργαμάουα χώρα μας με τη σούπερ-ντούπερ κυβέρνηση… Αμέσως τον βγάζουμε ανθΕΛ-ληνα.

 102. Αιρετικέ
  Με λύπη μου για τον αγαπητό Αμπραβανέλ…
  ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ τα πράματα…

  ΦΥΣΙΚΟ είναι όμως, εν μέρει….

  Σκέψου πόσοι και πόσοι ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ Ελληνες μεροληπτούν χωρίς να το καταλαβαίνουν…

  ΔΕΝ περιμένω ΟΥΤΕ απαιτώ από έναν άνθρωπο που έχει ισχυρούς λόγους να συμπαθεί μια χώρα, να ΜΗ μεροληπτεί.

  Αν όμως το ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ, τον επαινώ ιδιαίτερα έντονα.

  ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ για να μη μεροληπτώ εγώ ο ίδιος.
  ΔΕΝ είναι εύκολο, είναι μακρύς ο δρόμος….

 103. Σε ό,τι αφορά τώρα το «Israel-bashing», εγώ παραπέμπω τον Abravanel στο ραββινικό συμβούλιο της Yesha, που έβγαλε δήλωση – για την τρομοκρατική επίθεση της IDF στη Γάζα – λέγοντας ότι «ξέρετε, ο Μωσαϊκός Νόμος δεν προβλέπει διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτών, άρα δεν υφίστανται τέτοιες έννοιες και μη μπερδεύετε τους στρατιώτες μας με δυτικά και χριστιανικά φληναφήματα περί αμάχων»…

 104. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ Αιρετικέ.
  Σε θέματα σαν κι αυτό, έχεις ΓΝΩΣΗ,
  (καθόλου μα καθόλου άγνοια….)

  Γνώση εκπληκτική ώρες-ώρες – και για μένα που ξέρω ΠΟΛΥ λιγότερα.

  Ε, αν ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΜΕ τις γνώσεις μας και ΔΕΝ ασχοληθούμε με την άγνοια που έχει ο καθένας αλλά με τη ΓΝΩΣΗ που έχει….
  τότε οικοδομούμε τη φιλία και την ειρήνη.

  Ο Ζίζεκ έγραψε για αυτό, επιγραμματικά
  «Εχθρός είναι κάποιος που δεν έχουμε ακούσει ακόμη τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ πλευρά της ιστορίας»….

 105. Για μένα Omadeon το να ΜΗ μεροληπτείς υπέρ ή κατά της χώρας σου δεν είναι κατόρθωμα ή κατάκτηση, αλλά ΒΑΣΙΚΗ προϋπόθεση για να θεωρείσαι νοήμων άνθρωπος. Και όση προπαγάνδα κι αν έχει φάει κάποιος στα παιδικά του χρόνια, δεν υπάρχει δικαιολογία.

 106. Διόρθωση: η δήλωση του Yesha Rabbinical Council αφορούσε το Λίβανο και συγκεκριμένα το μακέλεμα αμάχων στην Κανά:

  http://www.ynetnews.com/articles/1,7340,L-3283720,00.html

  The Yesha Rabbinical Council announced in response to an IDF attack in Kfar Qanna that «according to Jewish law, during a time of battle and war, there is no such term as ‘innocents’ of the enemy.»

  All of the discussions on Christian morality are weakening the spirit of the army and the nation and are costing us in the blood of our soldiers and civilians,» the statement said. (Efrat Weiss)

  Δε σου σηκώνεται η τρίχα μ’αυτές τις δηλώσεις;

 107. Αιρετικέ μου,
  Κοίτα, ας μη λέμε μεγάλα λόγια…

  Θέλει ΕΙΔΙΚΗ προσπάθεια να μη μεροληπτεί κανείς.
  Επαναλαμβάνω ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ.

  Σημαντικότερο είναι όμως να ΘΕΛΕΙ κανείς να μη μεροληπτεί.
  και να ΜΗ θέλει να δαιμονοποιήσει τους άλλους χωρίς λόγο.
  Τότε… ΟΛΑ τα προβλήματα λύνονται….

 108. @Αιρετικέ
  ΜΑΖΙ γράφαμε…
  ΦΥΣΙΚΑ και μου σηκώνεται η τρίχα με τέτοιες δηλώσεις:

  …η δήλωση του Yesha Rabbinical Council αφορούσε το Λίβανο και συγκεκριμένα το μακέλεμα αμάχων στην Κανά:
  http://www.ynetnews.com/articles/1,7340,L-3283720,00.html
  The Yesha Rabbinical Council announced in response to an IDF attack in Kfar Qanna that “according to Jewish law, during a time of battle and war, there is no such term as ‘innocents’ of the enemy.”
  All of the discussions on Christian morality are weakening the spirit of the army and the nation and are costing us in the blood of our soldiers and civilians,” the statement said. (Efrat Weiss)

  ΑΝ δεν υπήρχαν τέτοια ανατριχιαστικά πράματα εγώ θα ήμουν ΠΟΛΥ απρόθυμος να ανοίξω θέμα σαν αυτό το ποστ…
  …τη στιγμή που ΟΥΤΕ αντιπαθώ τους Εβραίους, ΟΥΤΕ λείπουν ΤΟΣΑ άλλα πράματα να ασχοληθώ..

  Αντιπαθώ βαθύτατα τους ρατσιστές και τους αντισημίτες όμως.
  Και ο τίτλος του ποστ είναι ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ, δεν αποτελεί αυτό που λένε «Israel-bashing», ME ΤΙΠΟΤΑ….

 109. Σιγά τη μεγάλη προσπάθεια που θέλει! Απλώς οφείλει ο κάθε άνθρωπος να καταλάβει ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΚΟ. Αυτά είναι απλά, ΠΟΛΥ απλά πράγματα.

  Και βέβαια, είναι αυτό που είπες:

  Να ΜΗ ΘΕΛΕΙ να μεροληπτεί και να ΜΗ ΘΕΛΕΙ να δαιμονοποιεί.

 110. Και όμως…
  Αιρετικέ ΕΙΝΑΙ δύσκολο.
  Ξέρεις γιατί?
  Γιατί ο νους ΕΠΙΛΕΓΕΙ τα στοιχεία που λαμβάνει υπ΄όψη.

  Εμένα μου έχει κοστίσει ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ώρες, να διαβάζω ΑΛΛΕΣ απόψεις από αυτές που συμπαθούσα αρχικά…

 111. Και σου’χω εδώ και ένα πρώτης τάξεως δείγμα θρησκευτικού παραλογισμού από το Ισραήλ:

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3748503,00.html

  Να με συμπαθάνε οι εβραίοι, αλλά εγώ αυτά τα φετφά των ραββίνων τα θεωρώ οπισθοδρομικά, ρατσιστικά, αναχρονιστικά, ΗΛΙΘΙΑ και όμοια με τις βλακείες των αραβικών θεοκρατιών. Κι αν εβραίοι και Ισραηλινοί βγαίνουν και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ επικρίνουν τους γελοίους αυτούς κανόνες που προξένησαν αυτό το περιστατικό, εγώ τι άλλο να πω;

 112. Υ.Γ.
  Λοιπόν, ΤΕΤΟΙΑ πράματα, όπως αυτό… με εξοργίζουν

  «The Yesha Rabbinical Council announced in response to an IDF attack in Kfar Qanna that “according to Jewish law, during a time of battle and war, there is no such term as ‘innocents’ of the enemy.”

  Go…
  To HELL with your JEWISH LAW
  To HELL with your QURAN
  To HELL with your BIBLE….

  (αναφωνώ ΚΑΙ εγώ… εεε…. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ)

 113. Αιρετικέ μου,
  όποιος έρχεται εδώ… ψαρεύοντας αποδιοπομπαίους τράγους ή «κακούς» ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ το ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ πνεύμα με το οποίο ΗΔΗ μιλάμε….

  ΚΑΙ πιτσιρικάς ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ (ή και… ελαφρώς στο ΣΩΜΑ -χεχε)
  ΚΑΙ σοφός γέρων στο ΠΝΕΥΜΑ
  (πρέπει νάναι κανείς)

 114. Πολύ σωστά Omadeon… Πολύ σωστά. Κι εγώ θα προχωρήσω ακόμα παραπέρα: το Γιαχβέ/Θεό/Αλλάχ τους, αυτόν το ρατσιστή, μισογύνη, ομοφοβικό, αιμοδιψή, μισαλλόδοξο ψυχάκια να τον υγροποιήσουν, να τον κάνουν κλύσμα και να τον νιώσουνε καλά μέσα τους…

 115. Μιλώντας ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΟΒΑΡΑ τώρα…

  ΕΥΚΟΛΟ είναι να κάνει κανείς την ΠΑΠΙΑ
  να ΜΗ σχολιάζει δηλώσεις όπως αυτές των ραββίνων του Yesha,
  να ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙ στο γεγονός ότι ΑΥΤΕΣ οι δηλώσεις
  ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι ΚΑΙ ο ΕβραΪσμός
  (ΟΠΩΣ και ο Μουσουλμανισμός ΚΑΙ ο Χριστιανισμός)
  είναι ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ….

  και ότι -πάνω απ’ όλα-
  Κοντολογίς,
  ΑΝ πιστέψουμε αυτούς τους Ραββίνους
  τότε… μιλάμε για μια ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
  στο βαθμό που ΚΑΘΑΓΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΑΜΑΧΩΝ
  και ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ τη ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ.

  ΠΟΛΥ θάθελα, ΠΑΡΑ πολύ θάθελα
  να ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ο Αμπραβανέλ περί αυτού…
  έστω ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ στο ότι ΥΠΑΡΧΕΙ και αυτή η πλευρά
  και ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ «Israel-bashing»….

 116. Θεϊκή εντολή (1 Samuel, 15:3):

  Now go and smite Amalek, and utterly destroy all that they have, and spare them not; but slay both man and woman, infant and suckling, ox and sheep, camel and ass.

  Μετάφραση δική μου:

  Και τώρα πήγαινε και πλήξε τους Αμαλεκίτες και κατάστρεψε τελείως όσα έχουν, και μη δείξεις έλεος, αλλά σφάξε γυναίκες και άνδρες, νήπια και βυζανιάρικα, βόδια και πρόβατα, καμήλες και όνους.

  Τα θερμά μου συγχαρητήρια, είναι μια θρησκεία που καταδικάζει τη βία…

 117. Και πιο κάτω (15:18-19), ο… καλός Γιαχβέ τα βάζει με το Σαούλ που δεν τους έσφαξε όλους στο Amalek…

  Να τον βάλουν εκεί που ξέρουν αυτόν το θεό.

 118. Ε, λοιπόν, Αιρετικέ, καιρός να ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ και εγώ
  ότι διακατέχομαι από ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΝΟΙΑ
  για το… Δευτερονόμιο 2.25

  (πμ? μμ? -χεχε)….. :mrgreen:

 119. Δευτερονόμιο, κεφάλαιο 2, παρ. 25:

  This day will I begin to put the dread of thee and the fear of thee upon the nations that are under the whole heaven, who shall hear report of thee, and shall tremble, and be in anguish because of thee.

  Μεταφράζω:

  Τη μέρα αυτή θα ξεκινήσω να φυτεύω τον τρόμο και το φόβο σου στα έθνη όλης της υφηλίου που θα ακούσουν για σένα, και θα τρέμουν και θα νιώσουν πόνο εξαιτίας σου.

  Αυτά τα λόγια λέει ο Γιαχβέ στον προφήτη του να πει στο λαό του…

  Και μετά σου λέει ότι δεν υπάρχει η έννοια του «εκλεκτού λαού» (που του έχει τάξει οικόπεδα ο θεός-κτηματομεσίτης, αλλά για να τα πάρει πρέπει να σφάξει όποιον βρει μπροστά του)…

  Τα ίδια σκατά είναι και το Κοράνι…

 120. Αιρετικέ,
  κάτι τέτοια… μίκη-μάους διαβάζεις τις ελεύθερες ώρες σου και…τα παίρνεις στο κρανίο ώρες-ώρες δικαιολογημένα….
  χεχε
  Τα ΣΚΑΤΑ του Κορανίου, πάντως τα είχα φαει κι εγώ στη μάπα πριν κάποια χρόνια, διάβασα περίπου τα 2/3 του…

  Σοβαρά τώρα…
  με βάση αυτά τα στοιχεία, από τη Βίβλο (Torah / Π.Διαθήκη),
  νομίζω ότι ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ η «απολογητική θεωρία» που προωθείται ΣΗΜΕΡΑ, ότι -δήθεν- η ΕβραΪκή θρησκεία του «περιούσιου λαού» είναι παρεξηγημένη και ότι ΔΗΘΕΝ ο όρος «περιούσιος λαός» (αγγλιστί «chosen people») ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ αλλά μόνο την «ιδιαίτερη σχέση» που είχε ο λαός του Ισραήλ με το Θεό

  ΑΦΟΡΟΥΣΕ και ΠΑΡΑ-αφορούσε…

  Σόρυ. ΕΤΣΙ είναι τα πράματα.

 121. Υ.Γ. Η θεωρία ότι τo «περιούσιος λαός» ΔΕΝ σήμαινε κάτι επιθετικό για άλλους λαούς (κλπ), εμφανίστηκε στο blog του Abravanel, π.χ. εδώ

  http://abravanel.wordpress.com/2009/06/23/panousis/#comment-6894

  Για το “Περιούσιος Λαός” κάποια στιγμή θα μιλήσουμε – η έννοια αυτή δεν υπάρχει στην εβραική Τορά (δηλαδή την Παλαιά Διαθήκη) και η μετάφραση είναι επιλεγμένος και όχι “εκλεκτός” ή “περιούσιος” και συνδέεται αυστηρά με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι αρχαίοι ισραηλίτες και όχι ότι ήταν πιο ωραίοι από τους υπόλοιπους…

 122. Αιρετικέ…
  επειδή αυτά τα εδάφια που έφερες είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ (και τα περισσότερα ΔΕΝ τα ήξερα, παρά μόνο θυμόμουν αμυδρά αναφορές σε αυτά από πολλά χρόνια πριν….)…
  μερικά τα διόρθωσα με ΕΝΤΟΝΟ (bold) χρώμα.

  Αυτό το κάνω σπάνια (και γενικά ΔΕΝ επεμβαίνω σε σχόλια ΑΛΛΩΝ)…

  —–
  Και τώρα….
  Μία νηφάλια αποτίμηση ενός τμήματος σχολίου, που μου φάνηκε ιδιαίτερα επιθετικό….

  Πχ ο Αιρετικός διαρηγνύει τα ιμμάτια του για τους κακούς εβραίους που διδάσκουν το μίσος, ενώ είναι εμφανές οτι οι γνώσεις του περί εβραισμού είναι μηδενικές.

  Νομίζω ότι αυτό ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ (με τα εδάφια πιο πριν).
  Γενικά ΔΕΝ είπε ούτε υπονόησε κανείς εδώ ότι είναι βαθύς γνώστης, πλην του ιδίου του Abravanel (αλλού)…

  Και -στην τελική- η άγνοια συγχωρείται.
  Εκείνος που δεν συγχωρείται είναι ο ΓΝΩΣΤΗΣ που (ενώ ΞΕΡΕΙ τα αναφερθέντα εδάφια) δεν τα καταδικάζει ΣΗΜΕΡΑ, ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ….

  Πάμε παρακάτω…

  Να ξεκινήσω από την παντελή άγνοια του για την έννοια του αντισημιτισμού λες και είναι μοντέρνος όρος και περίμενε αυτόν να μας πει ενάντια σε ποιους απευθύνεται;

  ΚΑΙ αυτό αναλύθηκε επαρκώς ΜΕΣΑ στη συζήτηση. Εγώ πρώτος εξέφρασα αρκετές ενστάσεις και το θεωρώ πολύ πιθανό ο Αιρετικός (όπως κι εγώ) να ΕΜΑΘΕ κάποια πράματα. (κι ας σημειωθεί ότι διαφώνησα ΕΝΤΟΝΑ)

  Η να μιλήσω για την άγνοια του για την έννοια του ανώτερου λαού που ισχυρίζονται οτι είναι οι εβραίοι, (η έννοια του ανώτερου ή περιούσιου λαού δεν εμφανίζεται πουθενά στις αυθεντικές εβραϊκές εκδόσεις της Παλαιάς Διαθήκης.)

  Να υποθέσω ότι τα προαναφερθέντα εδάφια ήταν λοιπόν… πλαστογραφίες?
  Ο μη γένοιτο… 🙂

  Από εκεί και πέρα θεωρεί ο ίδιος οτι οι άθεοι έχουν κάνει το εμβόλιο του αντισημιτισμού και είναι μειωμένα τα ποσοστά της μισαλλοδοξίας ανάμεσα τους

  ΕΔΩ πάω πάσο. Του «την είπα» κι εγώ του Αιρετικού, αρκετές φορές και δεν συμφωνούμε σε όλα… Ομως ΔΕΝ παρεξηγεί.

  –δυστυχώς από ότι φαίνεται αυτό δεν αληθεύει αν και στην Ελλάδα είμαστε και ισχύει είσαι οτι δηλώσεις

  Χειρότερα ίσως είναι όσα κανείς… ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΙ. :mrgreen:

 123. Τα εδάφια προέρχονται από την επίσημη αγγλική μετάφραση της Βίβλου, η οποία, σύμφωνα με όλους τους εβραίους που γνωρίζω προσωπικά, είναι «light» στη μετάφραση των Εβδομήκοντα (και στις εκδόσεις που προήλθαν από αυτήν) σε σχέση με την «origina;»… Την εβραϊκή πάντως, σε αγγλική μετάφραση, τη βρίσκουμε εδω:

  http://www.mechon-mamre.org/e/et/et0.htm

  Και ναι, στο Δευτερονόμιο κεφ. 2, παρ. 25:

  http://www.mechon-mamre.org/e/et/et0502.htm

  25 This day will I begin to put the dread of thee and the fear of thee upon the peoples that are under the whole heaven, who, when they hear the report of thee, shall tremble, and be in anguish because of thee.’

 124. Λες όμως βρε Omadeon, στα χαζά-χαζά, να υπάρχει καμιά διεθνής συνωμοσία άθεων, φανατικών χριστιανών, νεοναζί, αντιεξουσιαστών και δε συμμαζεύεται, ώστε με «πειραγμένες» μεταφράσεις της Βίβλου να δαιμονοποιήσουν τον ιουδαϊσμό ως θρησκεία μίσους και ρατσισμού;

  Λες;

 125. Ποιος είναι ο κιούριος; Αλλά τι το ψάχνεις… Κάθε «περιούσιος» λαός (κι εμείς τα ίδια σκατά είμαστε) έχει το Σύνδρομο Μάρθα Βούρτση που τον κάνει παντού να βλέπει συνωμοσίες εναντίον του. Θυμάσαι εκείνη την ταινία με τον Φαλακρό Πράκτορα Θου Βου; Που είχαν εκείνη τη γυναίκα με το μπικίνι και μια κούκλα-μωρό στην παραλία και της έλεγε ο σκηνοθέτης «όλοι σε μισούν, όλοι σε κυνηγάνε» κι όταν αυτή ρώτησε «γιατί; έτσι, χωρίς λόγο;», εκείνος είπε «τι πάει να πει γιατί;» – ή κάπως έτσι πήγαινε ο διάλογος…

 126. ΕΤΣΙ ακριβώς Αιρετικέ….

  Ολοι οι λαοί περιούσιοι να’ ούμε…
  ο καθένας με το δικό του τρόπο

  (κι οι χριστιανοί στην εποχή τους… ολίγον «ΝεοΤαξίτες» βέβαια, κατάστρεψαν τους Εθνικούς εξ ολοκλήρου….)

 127. Ε ναι ρε συ… Έχει παραγίνει το κακό με όλους αυτούς τους ηλίθιους… ΕΛ-ληνορθόδοξοι από τη μια που ακόμα πιστεύουν (όπως ο αρχιλαϊκιστής, ο μέγας ιεροκήρυξ Λαζόπουλος) στη γνωστή δήλωση που δεν έκανε ποτέ ο Κίσινγκερ (αλλά την επινόησε ο Χρήστος Γιανναράς) και ότι έχουν – και καλά – το γονίδιο Αίπσηλων κι ότι το 2012 θα έρθει η Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία Ομάδα Αίπσηλων να επιβάλει στον μπλανήτη τη λατρεία του Απόλλωνος-Τζήσους Κράιστ Σούπερσταρ και του Δία-Γιαχβέ και θα ξεπαστρέψει τους σατανικούς δρακονιανούς εβραίοι και τους Κινέζοι και δε συμμαζεύεται και θα μας κάνει μάγκες άμα λάχει και να’ούμε…

  Καλά, τώρα είναι που θα εξοργιστεί ο Abravanel μ’αυτό που θα πω:

  1. εβραίος: ένας ηλίθιος που νομίζει ότι υπάρχει ένας σαδίστας, μισογύνης και ρατσιστής psycho ιν δε σκάι, ο οποίος psycho (και τι psycho! όλο το DSM-IV είναι ο τύπος!) τον όρισε εκλεκτό του επί γης και του υποσχέθηκε κάτι οικόπεδα επαέ στην Παλαιστίνη, υπό τον όρο να ξεπαστρέψει τους άπιστοι… Και του’ταξε επίσης ότι θα του φέρει κι έναν Σούπερμαν (Μεσσία στα εβραϊκά) που θα τον κάνει υπερδιαγαλαξιακό βαρύμαγκα.

  2. χριστιανός: πάρε έναν εβραίο, κάντου λοβοτομή και πες του ότι οι άλλοι εβραίοι προδώσανε τον προαναφερθείς psycho κι ότι αυτός έμεινε πραγματικά πιστός στον Γκοντ-φάδερ, γιατί πίστεψε ότι ο Σούπερμαν που λέγαμε πιο πριν ήρθε και γι’αυτό πρέπει να διαδώσει την πίστη στο Σούπερμαν παντού, διά πυρός και σιδήρου και να ξεκάνει τους κακοί εβραίοι που σταυρώσανε το Σούπερμαν.

  3. μουσουλμάνος: ένας χριστιανός που νομίζει ότι ο Σούπερμαν δεν ήταν Σούπερμαν, αλλά προφήτης-προκάτοχος του προφήτη του κι ότι δουλειά του είναι ή να ξεκάνει ή να προσηλυτίσει τους άπιστους.

 128. Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: στον Ιουδαϊσμό δεν υπάρχει ούτε δόγμα και ούτε ιεραρχικά δομημένο ιερατείο. Το να παίρνεις το τι λέει το ραβινικό συμβούλιο των εποίκων και να το αναγάγεις σε θέση του παγκόσμιου εβραϊσμού είναι δείγμα άγνοιας. Με την ίδια λογική κάποιος μπορεί να ισχυριστεί οτι οι εβραίοι θεωρούν τους ομοφυλόφιλους ως μίασμα και η Τορά υποχρεώνει στον λιθοβολισμό τους, όπως πράγματι άλλωστε γράφει: και όμως όλως περιέργως ενώ η Τορά μπορεί να γράφει αυτό, 3 από τα 4 κύρια ιδεολογικά ρεύματα του Ιουδαϊσμού, όχι μόνο δεν τους σκοτώνουν αλλά γίνονται ραβίνοι άντρες και γυναίκες. Προφανώς αυτοί του yesha θα έκαιγαν και τους παλαιστίνιους και την λεσβία ραβίνο που ηγείται ενός των τριων ρευμάτων. Αν κάποιος όμως μιλούσε για την αντιμετώπιση των ομοφυλοφύλων από τον Ιουδαϊσμό και ανέφερε μόνο τους ομοφοβικούς Ορθόδοξους, θα ήταν αδαής ή κακόβουλος.

  Kανείς δεν είπε οτι η Τορά δεν είναι γεμάτη από την ίδια βια η οποία υπήρχε σε κάθε λαό της εποχής. Είναι αστείο όμως να βασιζόμαστε στις ερμηνείες που έδιναν οι – βάρβαροι με τα σημερινά δεδομένα – άνθρωποι τότε για να αποδώσουμε χαρακτηριστικά στους ανθρώπους ή στην σημερινή έκφραση της θρησκείας σήμερα.

  Με αυτή την λογική η Δημοκρατία είναι κάτι το προβληματικό αφού βασίζεται στην αθηναϊκή δημοκρατία που παραδεχόνταν την δουλεία και πολλά άλλα βάρβαρα. Αλλά ακόμα και έτσι θα είχε ενδιαφέρον να συγκρίναμε τους κακούς αρχαίους ισραηλίτες και την αντιμετώπιση της δουλείας σε σχέση με την ενάρετη αρχαία Αθήνα. Προφανώς και δεν θέλω να πω οτι οι αρχαίοι ισραηλίτες ήταν πιο ηθικοί από τους αρχαίους αθηναίους, αλλά να καταδείξω την προβληματικότητα να συγκρίνουμε ανόμοιες εποχές στη τυφλή προσπάθεια να δαιμονοποιήσουμε τα πάντα.

  Από εκεί και πέρα για περιούσιος λαός που είναι ανώτερος μου κάνει εντύπωση οτι για να την βγάλει καθαρή με τον Θεό χρειάζεται 613 εντολές, ενώ για τους πιστούς άλλων θρησκειών απαιτεί μόνο 7.

  Δεν προσπαθώ να βγάλω τον Ιουδαϊσμό ως το σύγχρονο ουμανισμό – είναι μια θρησκεία με όλα τα αρνητικά που μπορεί να σημαίνει αυτό. Απλώς θεωρώ γελοίο να επικαλείται κάποιος κυριολεκτικά την Τορά, είτε είναι το yesha είτε είναι ο Αιρετικός από την στιγμή που αυτά δεν είναι κυρίαρχα ρεύματα στον Ιουδαϊσμό.

 129. Μπα…
  εδώ μάλλον έχεις λάθος Αιρετικέ.
  ΔΕΝ πιστεύω ότι θα εξοργιστεί, ΟΥΤΕ θα ενοχληθεί καν, ο Abravanel.

  O ίδιος π.χ. έχει πει πως θεωρεί ορισμένες μουσουλμανικές αιρέσεις ΠΙΟ ανθρωπιστικές / ήπιες ΚΑΙ από τις τρεις μεγάλες mainstream θρησκείες….

  ΔΕΝ το θεωρώ αντισημιτικό το προηγούμενό σου σχόλιο, ούτε κατά διάνοιαν. ΟΙ άθεοι Εβραίοι λένε ΑΝΕΚΔΟΤΑ πολύ πιο καυστικά….

 130. ΧΕΧΕ….
  Η πλάκα είναι ότι ΚΑΘΩΣ έγραφα το σχόλιο…
  εμφανίστηκες,
  Abravanel.

  Το σχόλιο που έγραψες ήταν (νομίζω) ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, και ιδιαίτερα κατατοπιστικό….
  Και επίσης… ΕΔΙΩΞΕ κι από πάνω σου το αχρείαστο κρίμα να συμφωνείς κιόλας με τους μισαλλόδοξους ραββίνους του Yesha.

  Σε αυτά τα θέματα οι συνετές παρεμβάσεις σου είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ πολύτιμες και σε ευχαριστώ.

 131. Αιρετικέ,
  ειλικρινά ΔΕΝ το ξέρω.
  Υποθέτω πως ΚΑΠΟΤΕ ήταν δόγμα, με ποινή αυστηρή (αν όχι θάνατο) για τους παραβάτες..

  Πάντως σε ΟΛΑ όσα είπε πριν λίγο ο Abravanel, μπορώ να προσθέσω ότι τα είχα διαβάσει και αλλού, σε αρκετές πηγές, μερικές εκ των οποίων έφερε και στο δικό του blog.

  Π.χ. ΦΟΒΕΡΟ ήταν το ποστ που ενημέρωνε (τον αδαή κόσμο) ότι Γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων τελούνται ΣΗΜΕΡΑ, σε πολλές Συναγωγές….

 132. Και για το πλήθος των εντολών του asshole in the sky προς τους εβραίους, λογικό είναι: σ’αυτούς απευθύνεται, όχι στους αλλόθρησκους – για τους αλλόθρησκους άλλωστε, δυο είναι οι επιλογές: λεπίδι ή προσηλυτισμός. Αν όμως μπεις στη στάνη, εκεί είναι οι ωραίοι νόμοι…

  Η αναφορά στην αθηναϊκή δημοκρατία είναι άτοπη. Αφ’ενός είναι εκτός θέματος, αφ’ετέρου δούλοι υπήρχαν σε όλες τις κοινωνίες τότε (στην Ελλάδα πάντως υπήρχε ένα αρκετά καλό νομικό πλαίσιο που τους προστάτευε από τη βαναυσότητα των αφεντάδων).

 133. Λευιτικόν, κεφ. 20, παρ. 13:

  http://www.mechon-mamre.org/e/et/et0320.htm

  13 And if a man lie with mankind, as with womankind, both of them have committed abomination: they shall surely be put to death; their blood shall be upon them.

  Μεταφράζω: Και αν ένας άνδρας πλαγιάζει με άνδρες όπως θα πλάγιαζε με γυναίκες, έχουν διαπράξει και οι δυο πράξη βδελυρή: πρέπει να θανατωθούν και οι δυο. Και το αίμα τους επ’αυτών.

 134. Λέει ο Abravanel

  Το να παίρνεις το τι λέει το ραβινικό συμβούλιο των εποίκων και να το αναγάγεις σε θέση του παγκόσμιου εβραϊσμού είναι δείγμα άγνοιας.

  Μα… δεν νομίζω ότι είπε κανείς εδώ πως ήταν «θέση του παγκόσμιου εβραΪσμού». Θέση ορισμένων τρελλαμένων στο Ισραήλ ήταν, και είχα διαβάσει ΚΑΙ ενστάσεις εναντίον τέτοιων θέσεων από άλλους Εβραίους.

  Το θέμα είναι ότι ΑΥΤΟΙ επικαλούνται τον ΕβραΪσμό, ότι δήθεν μιλάνε στο όνομά του. Και… στο ΒΑΘΜΟ που αναφέρονται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εδάφια, ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ – από άποψη ΛΟΓΙΚΗΣ.

 135. Omadeon, ακριβώς σ’αυτό σου το σχόλιο:

  https://omadeon.wordpress.com/2009/07/17/israel-aggravates-antisemitism/#comment-25207

  Αυτό είναι το απολύτως απογοητευτικό με τον Abravanel. Δεν καταλαβαίνει ότι η κριτική ασκείται πρωτίστως κατά των ακραίων κύκλων (εν προκειμένω, ΚΑΙ κυβερνητικών κύκλων) που εκφράζουν τέτοιες θέσεις και λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις και δευτερευόντως κατά όσων ακολουθούν και υποστηρίζουν αυτές τις θέσεις (αν και ενδέχεται ο Ουμπέρτο Έκο να διαφωνήσει, καθώς είπε ότι δεν είναι ο Μπερλουσκόνι το πρόβλημα, αλλά οι Ιταλοί που πάνε και τον ψηφίζουν σα μαλάκες). Και παίρνει συχνότατα στο ιστολόγιό του ένα υποσύνολο τόσο μικρό που κανείς δεν του δίνει σημασία, κάτι πικραμένους μαλάκες που δεν (θέλει να) τους ξέρει ούτε η μάνα τους και λέει ότι… αυτοί είναι οι Έλληνες – π.χ. με τα εμετικά δημοσιεύματα της «Αυριανής». Ποιος διαβάζει σήμερα «Αυριανή»; ΕΛΕΟΣ! Με αυτά που έχω δει, στο τέλος θα μας πει ότι το http://www.e-e-e.gr είναι η επίσημη ελληνική πολιτική! Δεν καταλαβαίνει ότι άλλο είναι να κρίνεις μια κυβέρνηση και πολιτικούς και θρησκευτικούς κύκλους με επιρροή κι άλλο πατσαβούρες τύπου «Αυριανής» που ακόμα και οι ίδιοι τους οι συντάκτες τις έχουν μόνο για χαρτί υγείας.

 136. ομαδεον υπάρχει μια τεράστια απόσταση μεταξύ του «περιούσιου» που είναι η ελληνική μετάφραση και του «επιλεγμένου». Προφανώς και οι αρχαίοι ισραηλίτες πίστευαν οτι ήταν κάτι ανώτερο, όπως και οι χριστιανοί, όπως και οι άθεοι που πιστεύουν οτι είναι a priori πιο ηθικοί ή πιο σοφοί. Αξίζει όμως να σημειωθεί οτι η μητριάρχης του γένους που θα φέρει υποτίθεται τον Μεσσία είναι η Ρουθ, μια μωαβίτισσα που έγινε εβραία και μάλιστα υπάρχει ξεχωριστό βιβλίο για αυτήν, (Megilat Rut).

  Σκοπός μου δεν είναι να υπερασπίσω την εβραική θρησκεία, απλώς θεωρώ οτι στην προσπάθεια να αποδείξει το πόσο κακές είναι οι θρησκείες εισέρχεται ένα μίσος που δε συνάδει με τους ισχυρισμούς οτι απλώς απεχθανόμαστε τις θρησκείες γιατί αυτές διδάσκουν το μίσος.

  Οσο για τις μπηχτές ομαδεον για το τι δηλώνω και τι αποκηρύττω είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη οδός. Γιατί υπάρχουν ορισμένοι που εξαντλούν το ενδιαφέρον τους και την διεθνιστική τους αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και αδιαφορούν για πολύ χειρότερες συγκρούσεις που συμβαίνουν ακριβώς την ίδια στιγμή. Οπότε εγώ δεν έχω πρόβλημα να πω οτι ένας άμαχος νεκρός στην Παλαιστίνη είναι έγκλημα και κάποιος πρέπει να δικασθεί – έχω περιέργεια οπότε να μάθω γιατί τόσοι πολλοί ενδιαφέρονται για την διαμάχη Παλαιστινίων και Ισραηλινών ενώ ταυτόχρονα αδιαφορούν για τους Ταμίλ.

  υγ. Η επιστροφή και η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ είναι ανεξάρτητη των όποιων βιβλικών υποσχέσεων – συνδέεται με τον βίαιο αντισημιτισμό με τον οποίο η Ελλάδα είχε και αυτή το μερτικό της.

 137. Ένα λεπτό, Abravanel… Ένα λεπτό. Αφ’ενός κανείς άθεος δεν λέει ότι είναι πιο ηθικός ή ανώτερος από τους μη άθεους – ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, οι θρήσκοι, με το που ανακαλύπτουν ότι κάποιος είναι άθεος, τον αντιμετωπίζουν σα να’ναι… σατανιστής.

  Αφ’ετέρου, ρίχνεις τη μπάλα στις κερκίδες με την αναφορά στους Ταμίλ.

  Τώρα, για την επαναδημιουργία του κράτους του Ισραήλ, εμένα μου μοιάζει σα να είχαν κάποτε, πριν από 2000 χρόνια, οι πρόγονοί μου ένα οικόπεδο και να πάω εγώ να το διεκδικήσω απ’τους τωρινούς ιδιοκτήτες…

 138. Abravanel
  Αντιλαμβάνομαι ότι πρωτίστως έχεις τον ΑΠΟΛΥΤΩΣ θεμιτό στόχο να θυμίσεις και να ενημερώσεις για την ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ, που σπάνια στην Ελλάδα ακουγεται καλά ή λαμβάνεται υπ όψη, όπου υπάρχει ένας ιδιότυπος Ελληνικός αντισημητισμός.

  Ομως εδώ κάνουμε διαλεκτική συζήτηση, ενίοτε διαφωνούμε και έντονα χωρίς παρεξήγηση και… όχι, ΔΕΝ ήταν «μπηχτές» όσα είπα αλλά απολύτως ορατές, φανερές ενστάσεις, όπου μάλιστα απάντησες πολύ συνετά και σοβαρά προηγουμένως….

  Εγώ δεν βλέπω με ΚΑΘΟΛΟΥ καλό μάτι τον αυξανόμενο νέο Ελληνικό ή Ελληναράδικο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ, το ξέρεις άλλωστε. Ούτε ένα σχόλιο δεν έκανα στο μπλογκ σου υπέρ του….

  Από την άλλη πλευρά είμαστε εν μέσω δύο πυρών, όσοι ψάχνουμε ΤΙ πραγματικά συμβαίνει γύρω μας, έχουμε και την ογκώδη (και επικρατέστερη π.χ. στην Αμερική) προσπάθεια καθαγιασμού της πολιτικής του Ισραήλ και πολλά άλλα….

 139. Αιρετικέ μπορεί να βρίζεις τον Θεό όσο θέλεις αλλά μόνο μην ακούω σοφιστείες που φρίττεις όταν τις ακούς στους θρησκόληπτους: δεν είπα οτι η Αθήνα είναι κακιά, είπα οτι είναι χαζό να θεωρούμε την Δημοκρατία προβληματική γιατί βασίζεται σε μια ρατσιστική κοινωνία. Επίσης πρόσεχε το τι λες για τα κανονιστικά πλαίσια της Αθηναικής Δημοκρατίας σε σχέση με τους βάρβαρους ισραηλίτες γιατί στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχεις δίκιο.

  Επίσης το δόγμα του Εβραϊσμού είναι ένα: Ακουσε Ισραήλ, ο Κύριος μας είναι ο Θεός μας, o Kύριος είναι ένας.

  Δεν υπάρχει κανένα άλλο δόγμα και για αυτό το λόγο τα διάφορα ρεύματα του Ιουδαϊσμού δεν αλληλοχαρακτηρίζονται ως αιρετικά. Και από εκεί και πέρα συμφωνώ για την ομοφοβία και το μίσος που αποπνέουν τα συγκεκριμένα εδάφια – όπως είπα όμως μόνο ένας αδαής ή ένα κακόβουλος θα ισχυριζόνταν οτι ο σύγχρονος Ιουδαϊσμός είναι ομοφοβικός στην πλειοψηφία του. Ρίξε μια ματιά εδώ και μετά έλα και ξαναπες μου για το πόσο οπισθοδρομικός είναι ο Ιουδαϊσμός στο συγκεκριμένο θέμα.

 140. αιρετικέ εγώ μπορώ να μιλήσω για τους έλληνες εβραίους: ο σιωνισμός δεν είχε καμμία πέραση για πολλές δεκαετίες στον Ελληνικό Εβραϊσμό. Μετά όμως ήρθε η αντισημιτική πολιτική του Βενιζέλου (ο οποίος όμως ήταν μέγας φιλοσιωνιστής), το πογκρόμ του Κάμπελ, η ελληνική λεηλασία του εβραϊσμού της Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα.

  Είναι όμως βολικό να βασίζουμε την νομιμότητα του κράτους του Ισραήλ τόσο στο Ολοκαύτωμα, όσο και στην ιστορική σύνδεση της εβραϊκής θρησκείας με την ιστορική της κοιτίδα, δηλαδή το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα το Ισραήλ δημιουργήθηκε όταν ορισμένοι εβραίοι πίστεψαν οτι η επιβίωση τους στην Ευρώπη ήταν αδύνατη και έπρεπε να διαφεντέψουν αυτοί την μοίρα τους – η ιστορία απέδειξε οτι είχαν δίκιο.

  Το Ισραήλ έχει τόσο δικαίωμα στην ύπαρξη στο μέρος που βρίσκεται όσο και η Ελλάδα να διακηρύξει την ανεξαρτησία της το 1830 στον ελλαδικό χώρο και όσο οι παλαιστίνιοι είχαν να ιδρύσουν το δικό τους κράτος το 1947 και έμειναν υπό την κατοχή Αιγυπτίων και Ιορδανών μέχρι το 1967 και από τότε υπο κατοχή των Ισραηλινών.

 141. Αιρετικέ
  Ανέκαθεν ΗΞΕΡΑ ότι ο ΕβραΪσμός στην πράξη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όπως τον παρουσιάζουν κάποιοι πολέμιοί του. Οσα είπε ο Abravanel στο προηγούμενο σχόλιο
  https://omadeon.wordpress.com/2009/07/17/israel-aggravates-antisemitism/#comment-25213
  …ΙΣΧΥΟΥΝ.

  Γι αυτό το λόγο, συνηθίζω να λέω (ιδιωτικά) πως αξιολογώ τις ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ τρεις (ΜΟΝΟΘΕΪΣΤΙΚΕΣ) θρησκείες με τον εξής τρόπο

  1) Χειρότερη (από άποψη ανθρώπινων δικαιωμάτων κλπ) είναι το Ισλάμ.
  2) Αμέσως χειρότερη (λόγω της εγκληματικής ιστορίας της) είναι ο Χριστιανισμός.
  3) ΛΙΓΟΤΕΡΟ καταδικαστέα σαφέστατα είναι ο ΙουδαΪσμός, που ΠΑΝΤΑ ήταν στο στόχαστρο και επί 2000 χρόνια ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  Αυτό το Ισραήλ, χάλασε τα πράματα…
  Αλλά ΑΝ υπάρξουν δίκαιες ανθρωπιστικές φωνές,
  υπάρχει αμυδρή ελπίδα να ΑΛΛΑΞΕΙ, κάποτε….

 142. I don’t believe in western morality, i.e. don’t kill civilians or children, don’t destroy holy sites, don’t fight during holiday seasons, don’t bomb cemeteries, don’t shoot until they shoot first because it is immoral.

  The only way to fight a moral war is the Jewish way: Destroy their holy sites. Kill men, women and children (and cattle).

  Αυτό είναι που εννοώ – ο συγκεκριμένος ραβίνος λέει και προτείνει αυτά ως λύση. Κακός ο Ιουδαισμός, ε; Μαζί όμως με αυτόν υπάρχουν άλλοι οχτώ που λένε τελείως διαφορετικά πράγματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει μια ιεραρχία ώστε να ελέγχονται όπως γίνεται με το κάθε ιερέα ή Μητροπολίτη στην Ελλάδα. Ακριβώς για αυτό έχουμε ραβίνους που αρνούνται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος και το θεωρούν έργο των ίδιων των κοσμικών εβραίων!

  υγ. Ουτε αυτούς έχω καταδικάσει ρητά – άραγε σημαίνει τίποτα;

 143. Abravanel
  ακριβώς αυτή η λεπτομέρεια, της σχετικής… αναρχίας που επικρατεί μεταξύ Ραββίνων, μου είχε εν πολλοίς διαφύγει επί μακρόν, με αποτέλεσμα να ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΙ πολύ….

  Καλά…
  ακουγόταν ο τίτλος «Αρχιραββίνος» (Chief Rabbi)…
  και όλοι νομίζαμε πως ήταν κάτι σαν Αρχιεπίσκοπος!

  υγ. Ουτε αυτούς έχω καταδικάσει ρητά – άραγε σημαίνει τίποτα;

  Σημαίνει ότι πολύ απλά είσαι μια χαρά άνθρωπος αλλά… θες λίγο τσίγκλισμα ή ενθάρρυνση για να πεις ορισμένα πράματα!
  🙂

 144. Τι είναι αυτό καλοκαιριάτικα?
  Ποστ με δεκάδες λινκς και 182 σχόλια?
  Μαζί και με τη δουλειά που έχει πέσει, δεν προλαβαίνω λέμε.

  Απλά σχολιάζω για να δηλώσω την τεράστια συμφωνία μου με την θέση του ποστ.
  Την καλησπέρα μου.

 145. Antidrasi+sex

  Κι εγώ απαντώ για να δηλώσω την τεράστια συμφωνία μου με… τις ΕΥΛΟΓΕΣ αντιρρήσεις σου!!!! χαχαχα

  Νά’ σαι καλά.

 146. @Israelman,

  Κοίτα, οι διευκρινίσεις σου περί της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ φύσης του Σιωνισμού, ως κίνημα για εθνική κινητοποίηση των Εβραίων κλπ. που έκανες είναι δεκτές ΚΑΙ σωστές. ΔΕΝ έχω κάνα πρόβλημα με ΑΥΤΟ τον ορισμό και μάλιστα δεν μου αρέσει καθόλου η ΠΑΝΤΑ αρνητική χροιά που έχει η λέξη «Σιωνισμός», σήμερα….

  Το θέμα για μένα είναι απλό. Σοβαρός και σώφρων είναι οποιοσδήποτε άνθρωπος ελαχιστοποιήσει τα αρνητικά βελτιστοποιώντας τη δική του συμπεριφορά ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ.

  Φυσικά και δεν διανοούμαι ΚΑΝ να πω ότι ο «σιωνισμός προκαλεί τον αντισημιτισμό». Κάτι τέτοιο θα ήταν όχι μόνο μπούρδα αλλά και… δικαίωση του αντισημιτισμού. ΟΧΙ !

  Υπάρχει μια ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σημαντική διαφορά ανάμεσα στις λογικές προτάσεις
  1) «το Χ προκαλεί το Ψ»
  και
  2) «Χ προκαλεί Ψ»

  π.χ. τα σύννεφα προκαλούν βροχή, δεν είναι όμως η ΑΙΤΙΑ της βροχής. Ακόμη καλύτερα, το να τρως ζάχαρη χειροτερεύει το διαβήτη, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΑΙΤΙΑ του! 🙂

  Απλά λέω ότι οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά εκ μέρους του Ισραήλ έχει ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟ, και προφανή αρνητική συνέπεια την ενίσχυση του αντισημιτισμού. Δηλαδή είναι προς το ίδιο το συμφέρον του Ισραήλ να περιορίσει έναν τέτοιο ρατσισμό, ΑΣΧΕΤΩΣ με το πόσο μεγάλος ή μικρός είναι.

  Και οπωσδήποτε… π.χ. δεν είναι καλό να παίζει κανείς με τον αναπτήρα του όταν είναι σε… εύφλεκτο δάσος! 🙂

  ____________
  Υ.Γ.

  Ara mas les oti an den ypirxe o Sionismos, kai epomenos an den ypirxe to Israil, den tha ypirxe Antisimitismos. Afto akrivos einai to pistevo tis Tromokratikis Organosis Xamas kai allon.

  ΟΧΙ, δεν λέω αυτό. ΔΕΝ μίλησα καν για «Σιωνισμό». (Η λέξη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ στο ποστ)… 🙂
  (και π.χ. για τη Χεσμπολάχ έγραψα εδώ).

  Kai fysika os Evraios thigomai otan mou lene pos den the eprepe na yparxei to Israil.

  Κι εγώ ως… πολέμιος του αντισημιτισμού θίγομαι, επίσης (όταν κανείς νομίσει ότι… είπα αυτό).

  Einai san na mas pei enas Tourkos gia paradeigma pos an den ypirxan oi organoseis poy egkathidrisan kai diaionisan to Elliniko kratos tote den tha ypirxe misEllinismos apo tin plevra ton Tourkon, Alvanon, Boulgaron klp. Ara tha prepei na eksaleipsoume to Elliniko kratos gia na min yparxei Misellinismos!!! Kai afto me thigei, oxi san Evraio, alla san Ellina.

  Κλασσική περίπτωση λογικής τύπου…
  http://en.wikipedia.org/wiki/Strawman

 147. Υ.Γ.2
  ο Φίλος Αιρετικός μου έκανε μια… διόρθωση στα Αγγλικά προ πολλών μηνών (όταν είχα γράψει το ποστ). Μου είχε πει ότι η σωστή λέξη δεν είναι το «aggravates» αλλά το «bolsters». Τελικά, παρόλο που άνοιξα λεξικά και… υπήρξα δίγλωσσος κάποτε (σε αγγλικά και ελληνικά) κατέληξα ότι ΔΕΝ ΗΤΑΝ λάθος η χρήση της λέξης «aggravates», διότι δίνει έμφαση στο ότι δεν αποτελεί καν αιτία, αλλά λόγο για ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ. Και παρόλα τα λεξικά που άνοιξα, δεν πείσθηκα ακόμη ότι η λέξη «bolsters» αποδίδει με ΑΚΡΙΒΕΙΑ αυτό που ήθελα να πω (αποφεύγοντας ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ οπως αυτή του σχολιαστή Israelman)….

  Τέλος, όταν είπα -ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ- μέσα στο ποστ, ότι ο ρατσισμός ΕΝΙΣΧΥΕΙ αλλά ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ (κιόλας) τον αντισημιτισμό, νομίζω υπήρξα ΑΡΚΕΤΑ ΣΑΦΗΣ, υπέρ το δέον, ίσως…
  Οταν π.χ. είπα ότι (αν δεν υπήρχε ο ρατσισμός του Ισραήλ)

  Απλούστατα, ο αντισημιτισμός θα ήταν “χαμένος από χέρι“, δεν θα είχε ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ, θα είχε απομονωθεί και ηττηθεί (όπως κι οι ναζί)

  δεν εννοούσα -φυσικά- ότι (αυτομάτως) θα ΕΠΑΥΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ -κιόλας- ο αντισημιτισμός. ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ…

  Αντίθετα, «ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ» (προς τα έξω, προς τρίτους, κλπ) θα έπαυε να έχει, με αποτέλεσμα να ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΕΙ.

  Υπάρχει -πάαααλι- μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ανάμεσα στο «χάνω ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ» και «παύω να υπάρχω».
  Η μείωση του (προπαγανδιστικού κυρίως) «λόγου ύπαρξης» του αντισημιτισμού είναι αναμφίβολα επιθυμητή από κάθε αντι-ρατσιστή και πολέμιο του αντισημιτισμού.
  Επομένως, λογικά, θα ΕΠΡΕΠΕ να συμφωνήσει με την κεντρική ιδέα (τουλάχιστον) αυτού του ποστ.
  Π.χ. σπάζοντας τα κόκκαλα των ποδιών χεριών (που πέταγαν πέτρες) σε Παλαιστίνιους ΔΕΝ αποτελεί… τρόπο καταπολέμησης του αντισημιτισμού (το αντίθετο μάλλον).
  Γενικά, κάθε έγκλημα πολέμου που γίνεται σαν «αντίποινο» απλώς χειροτερεύει τα εγκλήματα, ασχέτως με το ποιος φταίει (πρώτος), κ.ο.κ.

  Δυστυχώς όμως, η λογική σύγχιση αυτού του είδους ΣΤΗΡΙΖΕΙ την προπαγάνδα (κάθε είδους).
  Π.χ. οι αντισημίτες δεν θα πουν ποτέ «είμαστε αντισημίτες». Θα πουν π.χ. «πολεμάμε το ρατσισμό του Ισραήλ» (αυτό που προβάλλουν σαν ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ).

  Αλλά και οι… φανατικοί υποστηρικτές του Ισραήλ (όπως ο φίλος μας ο Israelman???) θα καταφύγουν εν ανάγκη σε λογικά ατοπήματα, προκειμένου να ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΟΥΝ κάθε κριτική του Ισραήλ με τον αντισημιτισμό. Το έργο αυτό έχει παιχτεί ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, στη λογική του ανάλυση είμαι πλέον… εμπειρογνώμων! 🙂

 148. Άραγε, πόση ηθική νομιμοποίηση να μιλά για «τρομοκρατία» έχει ένα κράτος του οποίου φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν βάλει περιπόλους θρησκευτικά φανατισμένων ατόμων να ψάχνουν για μικτά ζευγάρια Αράβων-Εβραίων και να προσπαθούν να τους τα χαλάσουν για να μη νοθευτεί η θρησκευτική καθαρότητα της φυλής;

  Και επίσης, το ξέρουμε καλά – και από γνωστούς μου – ότι για να παντρευτεί ένας Εβραίος μια αλλόθρησκη, υπάρχει ισχυρή πίεση από τον περίγυρο του Εβραίου ώστε η αλλόθρησκη να αλλάξει θρήσκευμα για να διατηρηθεί η θρησκευτική καθαρότητα.

  Το Ισραήλ διέπεται από μια βλακώδη νοοτροπία «καθαρότητας» της φυλής, της θρησκευτικής ομάδας κλπ που εμένα μου βρωμάει όσο μου βρωμάει κάθε ρατσισμός. Αυτά είναι αφύσικα πράγματα, είναι αντίθετα με τη Φύση, αντίθετα με την Εξέλιξη…

  Μοναδικό αξίωμα που δέχομαι είναι ότι το μπάσταρδο σκυλί είναι το πιο καλό. Τα καθαρόαιμα είναι όλα ελαττωματικά, τίγκα στις γενετικές ανωμαλίες και στις αρρώστιες. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνίες, για τις φυλές, για τους πολιτισμούς. Ο απομονωτισμός, ο ρατσισμός και η εμμονή με την «καθαρότητα» (κοινά χαρακτηριστικά του κάθε εθνικισμού – συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού, ο οποίος είναι ένας από τους χυδαιότερους που γνωρίζω, γιατί πλασάρεται με γερές δόσεις Συνδρόμου Μάρθα Βούρτση – , των μονοθεϊστικών φονταμενταλισμών και των νεοναζιστικών παρατάξεων) αποτελούν συνταγή για αποσταθεροποίηση και επίσης καταδικάζει τις κοινωνίες που νοσούν από αυτές τις παθήσεις σε οδυνηρό θάνατο.

 149. Και για το θέμα της αλλαγής θρησκεύματος της μη Εβραίας για να παντρευτεί Εβραίο, προτού έρθει κανείς να μου εξηγήσει ότι γίνεται γιατί στις εβραϊκές οικογένειες η κατήχηση γίνεται από τη μάνα (πόσο ηλίθια πρέπει να’ναι μια μάνα για να διδάξει μισογυνικές αηδίες στο παιδί της?), θα πω ότι ΧΕΣΤΗΚΑ ΠΑΤΟΚΟΡΦΑ για τη διδαχή οποιασδήποτε θρησκείας κι ότι τη θρησκεία τους καλά θα κάνουν να τη βάλουν από πίσω τους. Και αυτοί και οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί και όλοι οι θρήσκοι. Αρκετά έχουμε τραβήξει με τις κωλοθρησκείες σας. Βάλτε το θεό σας (όπως κι αν τον λέτε: Γιαχβέ, Αλλάχ, Χριστό, Δία, Σουσάνο, Σίβα, Οντίν, Μεγάλο Μανιτού ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο) στον κώλο σας και παρατάτε μας ήσυχους. ΟΥΡΤ πια.-

 150. Αιρετικέ εδώ λες μεγάλες αλήθειες:

  Μοναδικό αξίωμα που δέχομαι είναι ότι το μπάσταρδο σκυλί είναι το πιο καλό. Τα καθαρόαιμα είναι όλα ελαττωματικά, τίγκα στις γενετικές ανωμαλίες και στις αρρώστιες. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνίες, για τις φυλές, για τους πολιτισμούς.

  Πραγματικά η φύση μέσω της εξέλιξης υιοθέτησε την ανταλλαγή γονιδίων γιατί αυτό ήταν ο αποδοτικότερος τρόπος επιβίωσης των ειδών. Τα ανάμεικτα γονίδια ΕΙΝΑΙ καλύτερα, και θυμάμαι ότι είχαν γίνει μελέτες που αποδείκνυαν ότι σε κάθε συνένωση DNA συντρέχουν λόγοι να αποφανθούμε ότι υπάρχει βελτιστοποίηση. Π.χ. το παιδί ενός πανέξυπνου Κινέζου Φυσικού και μιας χαζής Ρωσίδας Ολυμπιονίκη ενδέχεται να γίνει ένας πανέξυπνος ΚΑΙ αθλητικός Ρωσοκινέζος με ειδικές επιδόσεις ΚΑΙ στις επιστήμες. (βάσει πιθανοτήτων πάντα όμως).

  Από την άλλη πλευρά, ο Εβραϊκός λαός, λόγω των διωγμών που υπέστη επί χιλιάδες χρόνια – που εξανάγκασαν την επιβίωση των πιο ανθεκτικών ατόμων (και της ΣΧΕΤΙΚΗΣ ενδογαμίας που εξασφάλισε ΚΑΠΟΙΑ εθνική / γονιδιακή συνάφεια) υπάρχουν απόψεις που λένε πως έχει αναπτύξει ανώτερη ευφυία κατά μέσο όρο. ΔΕΝ γνωρίζω αρκετά για να αποφανθώ αν όντως είναι έτσι, πάντως την τελευταία φορά που διάβαζα κάποιον που έλεγε τέτοια, στο τέλος κατάντησε… ρατσιστής και αντισημίτης (Kevin MacDonald). 🙂

 151. Υ.Γ.
  ΑΝ κατάλαβα καλά τις Εβραϊκές συνήθειες και έθιμα, η μητέρα θεωρείται (και ΠΟΛΥ ορθώς νομίζω) ως… τα πάντα για το παιδί. Εβραίος από μητέρα ίσον απλά Εβραίος. Ετσι είναι πιθανό πως εξωγαμία ΥΠΗΡΞΕ, τόσο μεγάλη μάλιστα ώστε διαφέρουν και στην εμφάνιση οι Εβραίοι που προέρχονται από διαφορετικές χώρες σήμερα. ΩΡΑΙΟ κόλπο ήταν κι η θρησκεία σαν μέθοδος κοινωνικής συνοχής -δε λέω- αλλά… κατάντησε ρε παιδί μου ολίγον τι ντεμοντέ σήμερα 🙂 (και ο ίδιος ο Israelman νομίζω ΔΕΝ δηλώνει θρήσκος, μάλλον άθεος ή αγνωστικιστής).

  Υ.Γ.2
  Παραδόξως -βέβαια- πρέπει να υπήρξαν ιστορικά πολύ περισσότεροι γάμοι μεταξύ Εβραίων ανδρών και γκογίμ γυναικών (που έγιναν Εβραίες)… αλλιώς δεν θα είχαν διατηρηθεί τα ΕΠΙΘΕΤΑ και η (βασικά πατριαρχική κατά τα άλλα) κοινωνική τους δομή. Αυτό εξηγεί και το μοναδικό φαινόμενο μιας εθνότητας που διατήρησε την ταυτότητά της ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΨΕΙ να αναμειγνύεται και με άλλα γονίδια, έτσι ώστε να συμβαίνει συνεχής ανανέωση ΜΑΖΙ ΜΕ φυσική επιλογή…
  Η Εβραϊκή Ιστορία ανέκαθεν με συνάρπαζε και μου προξενεί εντύπωση η τωρινή ΜΕΛΑΝΗ κηλίδα που αποτελεί η κακή συμπεριφορά του Ισραήλ – τη στιγμή που επί ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ (έως χιλιάδες) χρόνια οι Εβραίοι σε γενικές γραμμές ήταν ΠΑΝΤΑ υπό διωγμό και δεν πείραξαν σχεδόν κανένα…

  Υ.Γ.3
  Οσον αφορά το γνωστό «σύνδρομο Μάρθα Βούρτση» (όπως το λες Αιρετικέ)… με την ύπαρξη του οποίου (γενικότερα) συμφωνώ απόλυτα (τόχουμε και οι Ελληνες άλλωστε… ΠΟΛΥ)…
  …τώρα που το σκέφτομαι νομίζω πως ΙΣΩΣ και να πέρασε σε ένα νέο, αρνητικότερο στάδιο, από τη στιγμή που η ίδρυση του Ισραήλ, ο απομονωτισμός της νέας αυτής χώρας και οι νέες κακές της συνήθειες, σε συνδυασμό με την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από τους διωγμούς (επιτέλους) δημιούργησαν ΙΣΩΣ (μεταξύ άλλων) κι ένα ΠΟΛΥ περίεργο… ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΕΡΗΣΗΣ: Ο Εβραίος του Ισραήλ, χωρίς άμεση επαφή με την ιστορική πραγματικότητα των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ διωγμών της φυλής του, ίσως αποτελεί ΝΕΟ κοινωνικό φαινόμενο, ΕΛΑΧΙΣΤΑ κατανοητό μέχρι τώρα (από τους απ’ έξω)… και ενδέχεται να «ΖΗΤΑΕΙ ο οργανισμός του» την ύπαρξη αντισημιτισμού, έστω κι εκεί που δεν υπάρχει, γιατί ΤΟΝΩΝΕΙ με αυτό τον τρόπο την αίσθηση της (νέας) «εθνικής ταυτότητάς του«… ΑΠΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ κάνω, βέβαια! 🙂

  (…με αυτό ΔΕΝ θέλω να υποβαθμίσω το γεγονός ότι ΥΠΑΡΧΕΙ αντισημιτισμός στον κόσμο. Απλά… ΙΣΩΣ έτσι εξηγείται καλύτερα η τωρινή αδιαφορία ή αχαριστία, που επιδεικνύουν αρκετοί σύγχρονοι Εβραίοι απέναντι σε κάποιους συμπαραστάτες τους, τους οποίους ΧΩΡΙΣ ΑΙΔΩ ενίοτε κατηγορούν ΕΥΚΟΛΑ και ΑΔΙΚΑ για «αντισημιτισμό» -π.χ. τον ίδιο τον ΚΟΡΥΦΑΙΟ φιλόσοφο κατά του αντισημιτισμού, Slavoj Zizek, που κατηγορήθηκε πρόσφατα με ΓΕΛΟΙΟ τρόπο σαν «αντισημίτης»… τη στιγμή που σε ΑΥΤΟΝ οφείλουμε μεγάλο μέρος της θεωρητικής κριτικής κατανόησης του ίδιου του αντισημιτισμού…)

 152. Έτσι είναι Omadeon. Δυστυχώς… Και εθελοτυφλούν και απέναντι στην εγκληματική δράση οργανώσεων τύπου Irgun και Lehi (ή, ορθότερα, τις ηρωοποιούν). Σε ό,τι αφορά τους διαχρονικούς αντιεβραϊκούς διωγμούς, ουσιαστικά το ρατσισμό κατά των Εβραίων τον ξεκίνησε μια… εβραϊκή αίρεση: ο χριστιανισμός! Σχιζοφρένεια; Ναι! Μέχρι τότε, δεν υπήρχε πραγματικός αντισημιτισμός, αντιεβραϊσμός ή αντι-ιουδαϊσμός. Οι αρχαίοι Έλληνες περιηγητές ουσιαστικά αγνοούσαν και την ίδια την ύπαρξη των Εβραίων (φαντάσου πόσο μεγάλη εντύπωση τους έκανε η… μεγαλειώδης Ιερουσαλήμ με τον… υπέρλαμπρο ναό του Σολωμόντα), οι δε Ρωμαίοι τους αντιμετώπιζαν σαν ιδιόρρυθμους, απομονωτιστές και ελαφρώς βλαμμένους παρίες.

 153. Υ.Γ.3
  Το… ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ συμβάν, της δαιμονοποίησης του Zizek σαν «αντισημίτη» έχει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αντάλλαξαν κείμενα ο ίδιος ο Zizek και ένας άλλος (ο Kirsch)…

  http://www.filozofija.info/index.php?option=com_content&view=article&id=276:who-are-you-calling-anti-semitic&catid=48:philosophy&Itemid=60
  «Who Are You Calling Anti-Semitic?» ( by Slavoj Žižek )

  επίσης
  http://chrisnavin.wordpress.com/2008/12/01/adam-kirsch-in-the-new-republic-on-slavoj-zizek-the-deadly-jester/

  κλπ.

 154. Και επίσης, έχω ταχθεί άπειρες φορές κατά των διακρίσεων ένεκα θρησκείας ή χρώματος ή φυλής ή φύλου. Και θα το κάνω και τώρα. Στη γειτονιά των γονέων μου στη Λάρισα έχουμε έναν Εβραίο φαρμακοποιό. Είναι ο καλύτερος στη δουλειά του σ’ολόκληρη την πόλη και μια χαρά άνθρωπος. Κανείς από τους πελάτες του, ό,τι κι αν σκέφτεται για το Ισραήλ, δε λέει «πάω στον Εβραίο», αλλά «πάω στο φαρμακείο». Επίσης, πάνω από το διαμέρισμα των γονέων μου μένει ένας επίσης Εβραίος έμπορος υφασμάτων. Μια χαρά άνθρωπος είναι και έχει και πολύ καλό μαγαζί κι έχουμε ψωνίσει αρκετές φορές από αυτόν και μας εξυπηρέτησε ΑΨΟΓΑ. Και ξέρω και καλούς Εβραίους, ξέρω και κακούς. Όπως ξέρω και καλούς Χ.Ο., όπως ξέρω και κακούς. Και ξέρω και καλούς μουσουλμάνους, αλλά και κακούς. Άρα, αυτές οι μαλακισμένες γενικεύσεις κατά των Αράβων, των Εβραίων, των Ελλήνων, των Ιταλών, των Γερμανών, των Ινδών, των Αμερικανών, των όποιων θες τέλος πάντων είναι για τον πούτσο καβάλα και όσοι τις υιοθετούν ή/και τις προπαγανδίζουν καλά θα κάνουν να απαλλάξουν τον πλανήτη από την παρουσία τους: μόνο αν, αποσυντιθέμενοι διά της σήψεως του νεκρού πλέον σαρκίου τους, γίνουν λίπασμα υπάρχει περίπτωση να γίνουν χρήσιμοι και ωφέλιμοι στον πλανήτη.

 155. Εννοείται πως οι γενικεύσεις είναι λάθος.

  Πάντως η σύγχρονη κατάσταση πραγμάτων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καλή…
  π.χ. ΙΔΡΩΣΑ να υπερασπιστώ… ο ίδιος τον Ζίζεκ, σε ξένο μπλογκ κάποτε:
  http://engageonline.wordpress.com/2009/08/25/more-%E2%80%9Cproblematic-cliches%E2%80%9D-about-nazi-israel-at-the-guardian/#comment-6121

 156. Υ.Γ.
  Και… όποιος ζαλιστεί με τα πολλά σχόλια εκεί (ΟΧΙ τα 2 δικά μου) ας δει την «απάντηση» ενός φανατίλα εδώ

  http://engageonline.wordpress.com/2009/08/25/more-%E2%80%9Cproblematic-cliches%E2%80%9D-about-nazi-israel-at-the-guardian/#comment-6131
  (με τέτοια… ΔΙΚΑΝΙΚΗ λογική ΤΙ να συζητήσει κανείς, πια;)

  Η «νέα μόδα» δεν είναι πια ΜΟΝΟ να καταγγέλονται όσοι συγκρίνουν το Ισραήλ με τους Ναζί (πράμα που ΕΙΝΑΙ λάθος, βέβαια)… αλλά να δαιμονοποιούνται ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ σαν «αντισημίτες», ΕΠΕΙΔΗ τόλμησαν ΚΑΝ να αναφέρουν τους ναζί (κριτικάροντας το Ισραήλ).

  ΜΑΤΑΙΩΣ προσπάθησε να… συγκρατήσει τους φανατίλες (ΚΑΙ ημιμαθείς) κατηγόρους του Ζίζεκ ένας (Εβραίος μετριοπαθής) σχολιαστής, εδώ
  http://engageonline.wordpress.com/2009/08/25/more-%E2%80%9Cproblematic-cliches%E2%80%9D-about-nazi-israel-at-the-guardian/#comment-6120

  _________
  Υ.Γ.2
  Μάλιστα… ΟΛΟΣ ο ντόρος κι ΟΛΟ το μίσος κατά του Ζίζεκ, σε εκείνο το συγκεκριμμένο μπλογκ (όπου «αστέρι» σχολιαστής -σε άλλα θέματα- είναι ΚΑΙ ο… Dr. Hoare)…
  …οφείλεται σε ένα και μοναδικό «ατόπημα» του Ζίζεκ:

  -Σε ένα άρθρο του Ζίζεκ, όπου κριτίκαρε την πολιτική του Ισραήλ, αναφερόμενος στον αυξανόμενο κίνδυνο να συμβεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εθνοκάθαρση (Παλαιστίνιων) είπε πως μια μέρα ίσως ξυπνήσουν οι Ισραηλινοί κι ανακαλύψουν πως κάποιες Παλαιστινιακές περιοχές έγιναν τώρα πλέον… «Palestinian-frei«!. Και το έγραψε ΕΤΣΙ, γερμανιστί, «Palestinian-frei«, όχι αγγλιστί «free«, γιατί ήθελε να το παραλληλίσει με το παλιό σύνθημα του Χίτλερ για «Juden-frei» Γερμανία = «απαλλαγμένη από Εβραίους». Ε, ΑΥΤΟ το «ατόπημα» του Ζίζεκ, που… ήταν μία μόνο λέξη, αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΝ λέξη, ΕΝΑ μόνο… γράμμα του αλφαβήτου, «i» αντί για «e», του στοίχισε ένα… τεράστιο ΜΠΑΡΑΖ λιβέλλων που τον κατηγορούν για αντισημιτισμό επειδή τολμάει να συγκρίνει ΚΑΝ το Ισραήλ με τους ναζί !!!

 157. Καλάαα….
  ΛΕΓΕ εσύ τέτοια,
  Αιρετικέ μου,
  και… περίμενε μετά να ΜΗ σε πούνε αντισημίτη….

  Εδώ ολόκληρον Ζίζεκ, ΟΓΚΟΛΙΘΟ στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, δεν τον σεβάστηκαν καθόλου! 🙂

  (ακριβώς αυτό προσπαθώ να τονίσω τόση ώρα. Δεν είναι η στιγμή για να κάνουμε τέτοιους παραλληλισμούς…)

 158. Και για το τι θα πούνε για μένα τα παπαγαλάκια του Ισραήλ… ΣΤ’ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ. Έπαψα να νοιάζομαι για το τι λέει για μένα ο κόσμος όταν ήμουν 17 ετών. Δε θα πάθω εγώ εγκεφαλικό για τη μαλακία του καθενός.

 159. Και κάτι άλλο:

  Λένε όλοι να φυλαγόμαστε από τους κόλακες και να θεωρούμε φίλους όσους μας λένε τα στραβά που κάνουμε με παρρησία και μας βαράνε το καμπανάκι του κινδύνου.

  Ε, οι (φιλο)ισραηλινοί έχουν ξεχάσει αυτήν τη βασική αρχή. Αν λοιπόν είναι τόσο κρετίνοι ώστε να θεωρούν αντισημίτες όσους τους βαράνε καμπανάκι ότι δεν πάνε καλά και δεν καταλαβαίνουν πως με τέτοιες ενέργειες και τέτοια παραληρήματα (και συκοφαντίες κατά όσων ασκούν κριτική στις βλακείες τους) δίνουν πάτημα σε όλα τα νεοναζιστικά μουνόπανα τύπου Πλεύρη, Περίανδρου και δε συμμαζεύεται, λυπάμαι αλλά θα είναι άξιοι της μοίρας τους έτσι και ενισχυθεί η ακροδεξιά σε σημείο τέτοιο που να ξαναρχίσουν να καίνε συναγωγές και να σκοτώνουν κόσμο μόνο και μόνο λόγω εβραϊκής καταγωγής.

 160. Προς το παρόν την εβραϊκή συναγωγή της Λάρισας πήγαν να την βανδαλίσουν αριστεροί και παλαιστίνιοι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε πορεία για τα διακαιώματα των κρατουμένων. Γιατί όχι άλλωστε; Σαματις η Χρυσή Αυγή είχε την δική της εκδήλωση με σκοπό να εκδιώξει τους εβραίους από την Λάρισα την ίδια μέρα και βανδάλισαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

  Επίσης οι συναγωγές έχουν ξαναρχίσει να καίγονται: στην Βέροια είχαμε εμπρησμό και ευτυχώς μόνο η πόρτα και η βεράντα καταστράφηκαν.

  Δεν είδα κανέναν να ασχολείται με τις επιθέσεις σε 9 ελληνικές πόλεις, ενώ λεπτομερείς περιγραφές σε δεκάδες αναρτήσεις για το τι συμβαίνει σε μια ξένη χώρα είδα πολλές. Αλλά όχι, συγνώμη, παρεξηγώ την κατάσταση: κανείς δεν είναι αντισημίτης σε αυτή την χώρα εκτός από τον Πλεύρη – αφού όλοι το αρνούνται.

  Οποιος πιστεύει οτι όλα αυτά έχουν να κάνουν, έστω και ένα εκατοστό με την πολιτική του Μεσανατολικού, είναι ηλίθιοι ή αφελείς ή ανιστόρητοι. Δηλαδή ο Πλεύρης ενδιαφέρεται για τους Παλαιστίνιους ή νομίζει κανείς οτι χρειάζεται αφορμές; Δεν θα κάτσω να πείσω κανέναν αλλά υπάρχουν και όρια στο δούλεμα που θα διαβάζω οτι για το γεγονός οτι τα σκυλιά τρώνε τα κόκαλα 350/500.000 εβραίων στο νυν ΑΠΘ και κανείς δε μιλάει οφείλεται στο μεσανατολικό.

 161. Abravanel
  Καλώς όρισες…

  Ετοιμαζόμουν να πω και κάτι στον αιρετικό πρώτα όμως…

  Λέω ξανά και ξανά (και το ΕΦΑΡΜΟΖΩ σαν αρχή) ότι ΔΕΝ είναι σωστό πράμα να επικαλούμαστε το ναζισμό όταν ασκούμε μια κριτική στο Ισραήλ. Αυτό δεν το λέω επειδή… φοβάμαι μη με πουν αντισημίτη (αν και… ΠΟΛΥ σπάνια, έχει συμβεί). Το λέω διότι -πρωτίστως- ο παραλληλισμός (ΑΝ μιλάμε για το Ισραήλ ΣΑΝ ΣΥΝΟΛΟ, όχι για ΚΑΠΟΙΑ στοιχεία του) πολύ απλά ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Ισα-ίσα, παραπλανεί κιόλας. Κι όχι μόνο παραπλανεί, τυφλώνει, σε τέτοιο βαθμό ώστε στο τέλος ΟΥΤΕ το Ισραήλ αξιολογεί σωστά, ΟΥΤΕ τον ναζισμό. Και -φυσικά- επιπλέον ενισχύει ΚΑΙ τον αντισημιτισμό….

  Από κει και πέρα (Abravanel)…
  Ισως είμαι από τους λίγους που τολμούν και ομολογούν ότι στην Ελλάδα, ΝΑΙ… απολύτως σίγουρα, ΕΧΟΥΜΕ πρόβλημα αντισημιτισμού. Εν μέρει μάλιστα… πολύ βαθιά ριζωμένου. Μια ματιά σε λαϊκά «έθιμα» όπως το κρέμασμα κάψιμο του Ιούδα, ή και σε ορισμένα κείμενα του… Κοσμά του Αιτωλού, αρκεί για τεκμηριώσει την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ύπαρξη του φαινομένου. Ως προς τη σύγχρονη ύπαρξή του, τα περιστατικά που αναφέρεις μιλούν από μόνα τους, -δυστυχώς…

  Τώρα…
  όσον αφορά το

  «Οποιος πιστεύει οτι όλα αυτά έχουν να κάνουν, έστω και ένα εκατοστό με την πολιτική του Μεσανατολικού, είναι ηλίθιοι ή αφελείς ή ανιστόρητοι»»…

  …θα μου επιτρέψεις να… συμφωνο-διαφωνήσω !
  Δηλαδή… να συμφωνήσω ΕΝ ΜΕΡΕΙ, π.χ. πως τα πρόσφατα αυτά ανατριχιαστικά περιστατικά ΔΕΝ συνέπεσαν με καμμία γνωστή μεγάλη έξαρση της αρνητικής πολιτικής του Ισραήλ, παρά μόνο πριν πάρα πολλούς μήνες (όταν ΥΠΗΡΞΕ τέτοια έξαρση βέβαια)…
  Και φυσικά θα συμφωνήσω (με το παραπάνω) πως κανένας πραγματικός αντισημίτης π.χ. σαν τον Πλεύρη δεν χρειάζεται αφορμή, αφού μισεί τους Εβραίους ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ…

  …παρόλ’ αυτά (όμως) θα διαφωνήσω έντονα με την ΑΦΕΛΗ εντύπωση ότι το Ισραήλ μπορεί να «τη σκαπουλάρει» ΤΟΣΟ εύκολα φορτώνοντας ΟΛΑ τα δεινά του (και την κριτική εναντίον του κλπ) στον αντισημιτισμό. Διότι δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ, μα ΚΑΘΟΛΟΥ τυχαίο πως οι πιο μεγάλες διεθνείς εξάρσεις αντισημιτικών επεισοδίων, τα τελευταία χρόνια, έχουν ΟΝΤΩΣ εμφανή συσχέτιση με λανθασμένες (να το πούμε ΠΟΛΥ ήπια) ενέργειες του Ισραήλ.

  Δεν νομίζω ότι είναι καν δυνατόν να εξαιρεθεί οποιοσδήποτε λαός ή οποιοδήποτε κράτος από τον ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΚΑΝΟΝΑ (που αποτελεί και το θέμα του ποστ): Η κακή συμπεριφορά προς άλλους λαούς ενισχύει τον (όποιο) εχθρό σου, του δίνει επιχειρήματα, τον καθιστά στα μάτια του κόσμου δικαιωμένο, κ.ο.κ.

 162. Υ.Γ.
  Αλλά… ΚΑΙ στην Ελλάδα, π.χ. το ΚΚΕ δεν προέβη σε ενέργειες που έχουν αντισημιτική χροιά, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως ΕΜΦΑΝΗΣ και ΕΝΤΟΝΗ αιτία, εκ μέρους της πολιτικής του Ισραήλ. Αυτό είναι γεγονός αποδεδειγμένο. Πολύ απλά, το ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ίδιο με τον Πλεύρη, όπως και μεγάλο μέρος της αριστεράς – άλλωστε. Δηλαδή ΔΕΝ ψάχνει «αφορμές», διότι δεν νομίζω ότι διακατέχεται από αντισημιτισμό σαν κινητήρια δύναμη. Το ότι -όμως- επίσης το ΚΚΕ, όπως πολλοί άλλοι, δεν έχει τη στοιχειώδη εκείνη υγιή αυτοκριτικη για να καταλάβει…
  πότε ακριβώς ενδίδει στο δικό του (έστω και λανθάνοντα) αντισημιτισμό, είναι επίσης γεγονός – λιγότερης σημασίας βέβαια, διότι αυτό το γεγονός ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, εντελώς από μόνο του, για να εξηγήσει τις ενέργειες του ΚΚΕ. Για να κατανοήσει κανείς αυτές τις ενέργειες, η αναφορά στη συμπεριφορά του Ισραήλ είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ…

  __________
  Υ.Γ.2
  Θεωρώ τον αντισημιτισμό σαν ένα μεγάλο, βαθιά ριζωμένο πρόβλημα, με πολλαπλές πτυχές, παραλλαγές ΚΑΙ σημασίες. Εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ είναι π.χ. ο Ελληνικός παραδοσιακός αντισημιτισμός από τους Χριστιανούς (που θεωρούν τους Εβραίους… δολοφόνους του Χριστού) από τον (επίσης Ελληνικό) «αρχαιοπρεπή» αντισημιτισμό που έχει πρωτίστως ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ, ρέποντας προς έναν πολιτιστικό σωβινισμό (ότι τάχαμου οι Εβραίοι είναι οι «προαιώνιοι εχθροί» του Ελληνισμού και τέτοιες… παπαριές).
  Επίσης, ΑΚΟΜΗ πιο διαφορετικός (και χειρότερος πρακτικά – όπως έδειξε το Ολοκαύτωμα) είναι ο Γερμανικός ή ο κεντρο-ευρωπαϊκός αντισημιτισμός (που θεριεύει ΣΗΜΕΡΑ πάλι π.χ. στην Ουγγαρία, αν και ο ρατσισμός τους εκεί έχει κύριο νέο στόχο τους Ρομά, τώρα…)

 163. Abravanel, σταμάτα επιτέλους να βλέπεις φαντάσματα. Οι αριστεροί δεν θα ασχολιόντουσαν ΠΟΤΕ με το Ισραήλ αν δεν εφήρμοζε τη ναζιστοειδή του πολιτική εις βάρος των Παλαιστινίων. Βεβαίως, δεν υπήρχε περίπτωση να στραφούν οι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ κατά της «Μητέρας Ρωσίας» ή της Κίνας για τέτοια φαινόμενα: για τους αριστερούς, το Ισραήλ είναι ένα καπιταλιστικό κράτος, προσκείμενο στις ΗΠΑ, το οποίο ασκεί πολιτική εθνοκάθαρσης και έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δε σ’αρέσει αυτός ο όρος; ΧΕΣΤΗΚΑ. Εγώ αυτό που βλέπω – και μ’αυτό συμφωνούν και αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές – στο Ισραήλ είναι ένα κράτος:

  1. Σφόδρα εθνικιστικό-θρησκευτικό.
  2. Ειδικευμένο στην ιδεολογική τρομοκρατία (με τις συκοφαντίες περί αντισημιτισμού, τις οποίες εκτοξεύει εις βάρος όποιου έχει το… θράσος να του ασκήσει κριτική).
  3. Ρατσιστικό μέχρι τα μπούνια.
  4. Ένα κράτος που εξυμνεί ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ (Lehi, Irgun).
  5. Ένα κράτος που ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
  6. Ένα κράτος ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΚΑΙ ΒΙΑΙΑ ΕΧΘΡΙΚΟ προς τον ΟΗΕ (αυτό για μένα αρκεί για να το θεωρήσω rogue state).
  7. Ένα κράτος που μετέτρεψε σε πεδίο βολής τη Λωρίδα της Γάζας για να διασκεδάζουν οι στρατόκαυλοί του.

  Εσύ Abravanel είσαι ένας Έλληνας πολίτης που τυχαίνει να είσαι Εβραίος στο θρήσκευμα. Τι ζόρι τραβάς και σπεύδεις να ταυτίσεις την κριτική προς το Ισραήλ με τον αντισημιτισμό; Τι ανάγκη έχεις να υπερασπίζεσαι κάθε λίγο και λιγάκι ένα κράτος-τρομοκράτη, ένα κράτος-κουτσαβάκη της πορδής;

  Έχεις δει κανέναν Έλληνα της «διασποράς» να υπερασπίζεται τις ΜΑΛΑΚΙΕΣ και τις απατεωνιές της ελληνικής κυβέρνησης; ΟΧΙ.

  Μάθε λοιπόν να ξεχωρίζεις μεταξύ κριτικής και ρατσισμού και ξεκόλλα από τα φαντάσματα που βλέπεις. Και για τους «βανδαλισμούς» στη Συναγωγή της Λάρισας, επίτρεψέ μου να έχω προσωπική γνώμη, γιατί βρίσκεται ΑΚΡΙΒΩΣ πίσω από το σπίτι των γονέων μου και ξέρουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει εκεί.

 164. Αιρετικέ,

  Κατ’ αρχήν το ΚΚΕ επιδίωξε να κάνει κάποτε μια διαμαρτυρία του (κατά της πολιτικής του Ισραήλ) σε ένα μέρος που ΔΕΝ ΗΤΑΝ σωστό, το μνημείο του Ολοκαυτώματος. Αυτό (που κατάντησε ΒΕΒΗΛΩΣΗ) δείχνει εκ μέρους του μια μεγάλη άγνοια καθώς και ένα είδος περίεργου «αριστερόμορφου αντισημιτισμού», που άλλωστε αποτελούσε κοινό τόπο και επί εποχής Στάλιν και σε άλλες περιπτώσεις.
  Από τα λίγα που ξέρω κι έχω διαβάσει ή δει σε ταινίες (μία εκ των οποίων η «Ομολογία» του Κώστα Γαβρά)…
  …τα κομμουνιστικά κόμματα (ιδίως τα σταλινικά ή επί εποχής Στάλιν) είχαν ανέκαθεν μια ισχυρή δόση ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ κατά των Εβραίων, τους οποίους δεν εμπιστευόντουσαν σε πολλές περιπτώσεις, ως ύποπτους για δραστηριότητες «κατά του σοσιαλισμού», κλπ. κλπ.

  Οσα είπα πριν τα εξέφρασα ΠΟΛΥ προσεκτικά τηρώντας όσο το δυνατόν κάποιες ισορροπίες κρίσης. Ετσι δεν διστάζω να παραδεχτώ ότι ο αντισημιτισμός ΥΠΑΡΧΕΙ, έστω σε πολύ λανθάνουσα και λιγότερο ισχυρή μορφή, σε αρκετό κόσμο ΚΑΙ της αριστεράς.

  Ο Abravanel ΔΕΝ νομίζω ότι «βλέπει φαντάσματα», απλώς είναι… νομίζω ώρες-ώρες λίγο απόλυτη και μονομερής η κρίση του. Χρειάζεται ΚΟΠΟΣ από τον καθένα μας για να μη συμβεί αυτό. Π.χ. κι εσύ είπες πριν ότι «η πολιτική του Ισραήλ έχει ήδη αγγίξει τα όρια του ναζισμού και οσονούπω θα τα ξεπεράσει». Ε, δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό το απόλυτο (και ανακριβέστατο μάλιστα) συμπέρασμά σου, ΟΣΟ και αν σε συμπαθώ σαν άτομο ή εκτιμώ άλλα πράματα που λες, πάρα πολύ…

  Και ξέρεις ΓΙΑΤΙ δεν μπορώ να συμφωνήσω? Είναι απλός ο λόγος. Διότι απλούστατα ο παραλληλισμός ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ αν κάτσει κανείς και τον αναλύσει λίγο… Θες παραδείγματα;

  1) Το Τρίτο Ράϊχ ήταν δικτατορία ενός μόνο κόμματος κι ενός μόνο ανθρώπου (του Χίτλερ). Το Ισραήλ αντίθετα είναι δημοκρατία που ΣΕΒΕΤΑΙ τις ίδιες αρχές με εμάς (και με άλλες παρόμοιες χώρες). Δέχεται ΚΑΙ το δικαίωμα π.χ. κομμουνιστών, ακόμη και… Αράβων να εκλεγούν στη δική του Βουλή – και πραγματικά ΥΠΑΡΧΟΥΝ Αραβες βουλευτές. Σε αντίθεση με αυτή την πτυχή του Ισραήλ, εμείς… είμαστε ΠΟΛΥ πονηροί και θεσπίσαμε το όριο του 3% για να ΜΗΝ εκλεγούν μουσουλμάνοι βουλευτές στη δική μας Βουλή.
  ΠΟΙΟΣ είναι πιο φασίστας? Το Ισραήλ ή εμείς?

  2) Αν και -όπως είπα- ΟΡΙΣΜΕΝΑ χαρακτηριστικά της πολιτικής του Ισραήλ ΜΠΟΡΟΥΝ να θεωρηθούν άκρως φασιστικά, ακόμη και ναζιστικά, αυτά ΔΕΝ είναι ΟΛΑ και δεν μπορούν να εκληφθούν σαν ΟΛΙΚΗ ταύτιση του Ισραήλ με ναζιστικό καθεστώς. ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για κάτι τέτοιο…
  ΟΣΟ κι αν υπάρχουν διακρίσεις κατά των Αράβων πολιτών του ίδιου του Ισραήλ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ περισσότερες από π.χ. τις διακρίσεις που υπήρχαν ΚΑΙ στην Ελλάδα κατά της μειονότητας της Θράκης, κλπ. κλπ. Μάλιστα υπάρχουν Αραβες ισραηλινοί που διαπρέπουν. Ομολογουμένως αυτοί ΣΥΝΗΘΩΣ δεν είναι μουσουλμάνοι, αλλά όχι όλοι…
  UPDATE: Δεν εννοώ Παλαιστίνιους στις δικές τους περιοχές ΕΞΩ από το κράτος του Ισραήλ, αλλά Αραβες Ισραηλινούς. ΞΕΧΝΑΜΕ εύκολα ότι… και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα ΑΡΑΒΑΣ ΕΙΝΑΙ.

  3) Αν συγκρίνουμε, στη συμπεριφορά του Ισραηλινού στρατού, ακόμη και στα πιο ακραία συμβάντα σε βάρος Παλαιστίνιων, ΔΥΣΚΟΛΑ θα βρούμε κάτι εξίσου φρικιαστικό και φασιστικό από όσο π.χ. η Γαλλική θηριωδία που συνέβη στον πόλεμο της Αλγερίας, πριν κάποιες δεκαετίες. Εκείνη την εποχή η χρήση βασανιστηρίων από τους Γάλλους σε βάρος Αλγερινών ήταν ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ. Επομένως, ΑΝ το Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί φασιστικό, οπωσδήποτε είναι… λιγότερο φασιστικό από τη Γαλλία της εποχής του Πολέμου της Αλγερίας.

  Γενικά… ο κατάλογος αυτός μπορεί να συνεχιστεί σε πολλά άλλα παραδείγματα, για να αποδείξει ότι ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ δεν μπορούμε να ΤΑΥΤΙΣΟΥΜΕ το Ισραήλ με τους ναζί.

  Η διαφορά όμως (της άποψής μου με εκείνη του Αμπραβανέλ) είναι αλλού. Είναι στο ότι πράγματι, υποβαθμίζονται ΚΑΙ από τη δική του πλευρά τα ατοπήματα του Ισραήλ, προκειμένου να αποδείξει ότι για όλα φταίει ο αντισημιτισμός. Ισως και να ΜΗΝ είναι καθολική ή συνειδητή, αυτή η τάση του, πάντως εγώ ΑΥΤΟ βλέπω. Ακόμη κι αν ήταν ο Αμπραβανέλ καλύτερός μου φίλος, ΔΕΝ θα μπορούσα να μη του το πω…

  Και κάτι άλλο ακόμη. ΚΑΘΕ κράτος, ακόμη και το πιο δημοκρατικό, ΜΠΟΡΕΙ να παρασυρθεί σε ναζιστικές ΠΡΑΞΕΙΣ ή ΣΤΙΓΜΕΣ (ή ακόμη και ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αποφάσεις). Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως ταύτιση του κράτους με τους ναζί, γενικά και αόριστα ή καθολικά. Νομίζω ότι αυτή τη λεπτομέρεια ΞΕΧΑΣΑΝ εντελώς, όσοι βρίζουν και συκοφαντούν τον Ζίζεκ σαν αντισημίτη…

 165. Υ.Γ. Εκείνο που με ανησυχεί μάλλον, Αιρετικέ, στις απόψεις του Αμπραβανέλ είναι ΚΥΡΙΩΣ το εξής…
  -Το ότι ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΙ την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ συσχέτιση ανάμεσα σε έξαρση του αντισημιτισμού και σε έξαρση της ρατσιστικής συμπεριφοράς του Ισραήλ. Αυτη η άρνηση είναι κατά τη γνώμη μου λάθος, ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ, π.χ. σε περιπτώσεις ναζιστικών επεισοδίων ΑΣΥΝΔΕΤΩΝ με τη στάση του Ισραήλ…

  Αντίθετα, η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ κατακραυγή κατά της λανθασμένης πολιτικής του Ισραήλ, δεν έχει συνήθως αντισημιτικό κίνητρο αλλά ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ. Αυτό άλλωστε λένε αρκετοί Εβραίοι που διαμαρτύρονται οι ΙΔΙΟΙ κατά της πολιτικής του Ισραήλ, επισημαίνοντας ΟΙ ΙΔΙΟΙ ότι δεν επιτρέπεται να κάνουν τα ίδια σε άλλους με όσα υπέστησαν (οι πρόγονοί τους) από τους ναζί…

  Νομίζω ότι ΕΚΕΙ έχεις δίκιο κι εσύ Αιρετικέ που αναφέρεσαι σε «καμπανάκια που χτυπάνε από ΦΙΛΟΥΣ»…

  Υ.Γ.2
  Ενας φίλος των Εβραίων ΔΕΝ λέει «γίνατε ναζί, επομένως… καλά σας κάνουν οι αντισημίτες». Λέει -αντίθετα- ΠΡΟΣΕΞΤΕ, γιατί οι αντισημίτες ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ και τα λάθη του Ισραήλ τους δίνουν ΤΡΟΦΗ.

 166. Ωραία, το Ισραήλ είναι πολυκομματικό και το Τρίτο Ράιχ μονοκομματικό. ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Στη Γερμανία υπήρχε ΕΝΑ κόμμα, το οποίο διέπραξε όλα αυτά που γνωρίζουμε. Στο Ισραήλ όμως έχουμε ΚΑΜΠΟΣΑ ΚΟΜΜΑΤΑ που πλειοδοτούν σε εθνικισμό και φασισμό! Υπ’όψιν ότι δε με ενδιαφέρει καθόλου τι έκανε η Γαλλία στην Αλγερία τότε, καθώς είναι εκτός θέματος. Εδώ μιλάμε για το ρατσισμό του Ισραήλ, για τις συκοφαντίες περί «αντισημιτισμού» κατά όσων του ασκούν κριτική και για τα πεπραγμένα της ισραηλινής κυβέρνησης.

  Θα σου το πω ανοιχτά: δεν έχω πλέον καμία πρόθεση να συνεχίσω να επιδεικνύω ευγένεια στους απολογητές της στάσης του Ισραήλ. Ούτε άλλοθι υπάρχουν ούτε τίποτα.

  Έχουμε ένα «δημοκρατικό» κράτος, του οποίου τα κόμματα πλειοδοτούν στο πιο θα είναι πιο παλαιστινιοφάγο. Θες να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή; Ας τα πάρουμε, γιατί μου φαίνεται ότι ορισμένοι μας θεωρούν αμνήμονες.

  Ο ισραηλιτικός αλυτρωτισμός (που ονομάστηκε σιωνισμός) απέκτησε στη δεκαετία του ’30 βίαιη μορφή με διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες επεδίωκαν να διώξουν τους Άγγλους και τους Άραβες από την Παλαιστίνη. Η επιφανέστερη αυτών ήταν η Lehi (γνωστή και ως Stern Gang), η οποία σήμερα τιμάται ως οργάνωση ΗΡΩΩΝ στο Ισραήλ και μεταξύ άλλων:

  1. Διέπραξε αρκετές φονικές επιθέσεις σε ανύποπτους Άραβες.
  2. Επεδίωξε ανεπιτυχώς ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Τρίτο Ράιχ για εκτοπισμό των Εβραίων από την Ευρώπη στην Παλαιστίνη.
  3. Δολοφόνησε (και έμειναν ατιμώρητα τα μέλη της) τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Folke Bernadotte γιατί δεν άρεσαν στους σκληροπυρηνικούς κύκλους του νεοσύστατου κράτους του Ισραήλ οι προτάσεις του.

  Έκτοτε, το Ισραήλ επεκτείνει συνεχώς τα εδάφη του εις βάρος των γειτόνων του και σε πλήρη ανυπακοή προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

  Επίσης, έχει προβεί σε μια σωρεία ξεκάθαρα επιθετικών πολέμων εναντίον των γειτόνων του.

  Κατόπιν αυτών, τα «οι κακοί Παλαιστίνιοι μισούν το Ισραήλ και γίνονται κομμάντος αυτοκτονίας και οι Άραβες αρνούνται το Ολοκάυτωμα και θέλουν τον αφανισμό μας ενώ εμείς δε φταίμε σε τίποτα (κλαψ, λυγμ, μπουχουχού και δώστου ξανά κλάψα)» είναι μαλακίες που δεν πείθουν παρά μόνον ηλίθιους.

  Να στο πω ανοιχτά βρε Omadeon: Αν εσένα έρχονταν οι στρατόκαυλοι του Χ, Ψ, Ω γειτονικού κράτους και, στα καλά του καθουμένου, σε πετάγαν απ’το σπίτι σου, σου σκοτώναν την οικογένεια, σε στιγμάτιζαν ως «τρομοκράτη», σε βασάνιζαν και σε εξευτέλιζαν επί καθημερινής βάσεως, θα γινόσουν ή δε θα γινόσουν αντάρτης; Προσωπικά, θα αντιστεκόμουν και θα φρόντιζα, αν είναι να σκοτωθώ, να πάρω μαζί μου όσο περισσότερους από τους κατακτητές γίνεται. Και δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν, με την οργή και τον πόνο που θα μου προκαλούσαν οι ενέργειες του κατακτητή, θα έκανα διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτών.

  Μη μου καμώνονται λοιπόν τους αθώους οι (φιλο)ισραηλινοί, γιατί σπέρνουν ανέμους και θερίζουν θύελλες. Να πάρει και να σηκώσει, ακόμα και ο Μακιαβέλλι το γράφει πως, αν χρειαστεί να επιβάλεις δεινά σε έναν κατακτημένο λαό, φρόντισε να τα επιβάλεις εφ’άπαξ και μετά να τον αφήσεις στην ησυχία του.

  Το Ισραήλ όμως τι κάνει;

  1. Προπαγανδίζει ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ εις βάρος των κατακτημένων. Έχει και τους λεχρίτες του Ψώληγουντ να το σιγοντάρουν…
  2. Έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε σκοπευτήριο για τα στρατά του. Όποτε γουστάρουν, μπαίνουν και σκοτώνουν όποιον βρουν μπροστά τους, πιστοί στις εμετικές εντολές του αιμοσταγούς Γιαχβέ (τον οποίον τους ξαναλέω να βάλουν στον κώλο τους).
  3. Υποβάλλουν τους Παλαιστινίους σε καθημερινές ταπεινώσεις, εξευτελισμούς και καψόνια.
  4. Διαθέτουν πυρηνικά όπλα, τα οποία είναι μονίμως στραμμένα εναντίον χωρών που δεν αποτελούν πυρηνική απειλή. Μιλάμε για πάνω από 200 κεφαλές.
  5. Όποιος τολμήσει να στραφεί κατά της πολιτικής του Ισραήλ ή συκοφαντείται (Γιοστέιν Γκάαρντερ, Ζίζεκ, Θεοδωράκης κλπ) ή φυλακίζεται ή απελαύνεται.

  Πάμε τώρα στα (φιλο)ισραηλινά παπαγαλάκια… Όποτε τολμήσει κανείς να ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, ή θα τον συκοφαντήσουν ή θα ρίξουν τη μπάλα στην κερκίδα λέγοντας «φταίει ο αντισημιτισμός». Μήπως φταίει και η Εύα που δάγκωσε το μήλο και το’δωσε στον Αδάμ; Μήπως φταίει και καμιά πεταλούδα που κούνησε τα φτερά της στο Πεκίνο του 1100 μ.Χ.; Μήπως φταίει και το ότι η Μεσσαλίνα κάποτε πηδιόταν με τεκνά; Γιατί όλα αυτά είναι δικαιολογίες.

  Υπήρξα καλοπροαίρετος μαζί τους για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέρμα πια. Τώρα, συγκρίσεις με τη γαλλική κατοχή της Αλγερίας δε με ενδιαφέρουν, καθώς η Γαλλία έχει αποχωρήσει προ πολλού από εκεί και φροντίζει να μην κάνει τέτοιες μαλακίες, ενώ η πολιτική της έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να είναι αποικιοκρατική – κάτι που ο Ντε Γκωλ παραλίγο να πληρώσει με τη ζωή του, καθώς οι αποφάσεις του δεν άρεσαν καθόλου σε κάτι στρατόκαυλους εθνικισταράδες που αποφάσισαν να τον δολοφονήσουν (αλλά υπολόγισαν χωρίς τις υδροπνευματικές αναρτήσεις της προεδρικής Citroen DS, οι οποίες του επέτρεψαν να γλιτώσει από το μπλόκο με τρία σκασμένα λάστιχα).

  Και, για να καταδείξω πόσο γελοίοι είναι όσοι τα ρίχνουν όλα στον αντισημιτισμό, θα πω το εξής:

  Σε μια γειτονιά ήταν ένας κουτσαβάκης που βίαζε κι έδερνε τη γυναίκα του, τα παιδιά του, τη μάνα του, που βίαζε κι έδερνε τις γυναίκες της γειτονιάς, που έδερνε τους γείτονες, τους έβριζε, τους συκοφαντούσε κλπ.

  Αγανακτισμένοι πια οι άνθρωποι του τραβήξανε μια πλειάδα μηνύσεων και τον πήγανε στο δικαστήριο σιδηροδέσμιο.

  Εκεί ο «άνθρωπας» άρχισε να ολοφύρεται και να μυξοκλαίει, κατηγορώντας τα άλλα παιδιά στο σχολείο που δεν τον παίζανε και τον κοροϊδεύανε γιατί είχε μεγάλα αυτιά κι ήταν χοντρός, τη μάνα του που ήταν αυταρχική, τον πατέρα του που έλειπε γιατί δούλευε στα καράβια, την κακούργα την κενωνία κλπ.

  Κι ο δικαστής τον αθώωσε!

  Ε, αυτό ακριβώς συμβαίνει με το Ισραήλ. Ας σταματήσουν επιτέλους να αναζητούν ευθύνες αλλού κι ας κοιτάξουν την καμπούρα τους. Το στραβό τους το κεφάλι και η μαλακία που τους δέρνει φταίνε, όχι ο (υπαρκτός) αντισημιτισμός του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος. Κι αν θέλουν να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό, ας φροντίσουν με τη συμπεριφορά τους να τον καταστήσουν κενό γράμμα. Αλλά είναι τόσο βλάκες που στο τέλος θα κάνουν τον κόσμο να λέει «δίκιο έχουν οι χρυσαυγίτες» (κούφια η ώρα…). Και τότε την κάτσαμε όλοι μας. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους λοιπον. Θέλουν να δίνουν πάτημα στον φον Πλεύρη και τους ομοίους του;

 167. Σε ό,τι αφορά δε το δικό μας εκλογικό σύστημα, το όριο του 3% δεν είναι για να μην εκλέγονται μουσουλμάνοι βουλευτές (εκλέγονται), αλλά για να μη θιγεί ο δικομματισμός, δηλαδή για να μη θιγεί το ΦΑΓΟΠΟΤΙ. Μη μπλέκουμε το ρατσισμό με την απληστία και τη διαπλοκή.

  Και για τα καμπανάκια… Και οι φίλοι θα σου το πουν ανοιχτά πως «αφού έγινες αυτό που μισούσες, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ». Και οι φίλοι το λένε το «δε σε χάλασε». Φαντάσου όμως για να φτάσουν να το πουν πόσο έχουν αγανακτήσει…

 168. Κι άμα δε θέλουν ν’ακούσουν παρά μόνον τους βρωμερούς κωλογλείφτες που τους χαϊδεύουν τ’αυτιά και συκοφαντούν όσους τους μιλάνε ειλικρινά και έντιμα… ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ. Και ναι, αν καταλήξουν να απομονωθούν, θα το έχουν προκαλέσει οι ίδιοι στους εαυτούς τους.

 169. Και κάτι ακόμα: Τόσοι Εβραίοι – και μιλάμε για σοβαρούς ανθρώπους, όχι καραγκιόζηδες – που τάσσονται ΚΑΤΑ της ρατσιστικής πολιτικής του Ισραήλ είναι… αντισημίτες; Είναι προδότες; Τι μητσοτακικού-παπαθεμελικού-καρατζαφυρερικού επιπέδου σκεπτικό είναι αυτό;

 170. Το θέμα δεν είναι «να πάψει κανείς να είναι ευγενικός» με το Ισραήλ. Το θέμα είναι να γίνει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟΣ, στο να σταματήσει την αδικία σε βάρος των Παλαιστίνιων.

  Και -κατά κανόνα- όσοι κάνουν λάθη όπως το να ταυτίζουν το Ισραήλ με τους ναζί, γίνονται πολύ ΛΙΓΟΤΕΡΟ αποτελεσματικοί, αυτό είναι όλο.

  Ενα σοβαρό θέμα που τίθεται είναι εκείνο της δύναμης πειθούς που μπορούμε να έχουμε στους ΙΔΙΟΥΣ τους Ισραηλινούς, τη στιγμή που ζουν σε μία κατάσταση παράνοιας, φοβούνται μη σκάσει καμμιά βόμβα στα παιδιά τους και συναινούν με τις ολοένα και πιο εθνικιστικές θέσεις των πολιτικών προσώπων τα οποία εκλέγουν.

  Πρόκειται για δραματική κατάσταση, ΟΧΙ για εύκολο θέμα, ή θέμα… ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ της… δικής μας αγανάκτησης.

  Ετσι π.χ. μπορώ να πω ότι ΚΑΘΕ φορά που πείθεται ένας μετριοπαθής Ισραηλινός με ακλόνητα επιχειρήματα ότι η κατάσταση αυτη πρέπει να αλλάξει, η νίκη του Ορθού Λόγου και του μη-ρατσισμού είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη και πολύ πιο σημαντική από χίλιους αγανακτισμένους αντι-Ισραηλινούς που φανατίζονται περισσότερο και έτσι αρχίζουν να γίνονται ευάλωτοι και στην αντισημιτική / νεο-ναζιστική προπαγάνδα, η οποία δυστυχώς ΘΕΡΙΕΥΕΙ ΠΑΝΤΟΥ στον κόσμο, Αιρετικέ…

  Ξέχασες τα περί «εβραϊκού σαπουνιού»? Που μου είπαν κι εμένα, αλλά και σε κάποιον άλλον πρόσφατα εδώ στα μπλογκ?
  Ο αντισημισμός έχει γίνει πλέον ΜΑΣΤΙΓΑ ακόμη και για… μη-Εβραίους. Οι Καρατζαφύρερ του κόσμου ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ από χαρά…

  (και… ΝΑΙ, όσον αφορά το τελευταίο σου σχόλιο 15:12, στο Ισραήλ αλλά και διεθνώς έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για «self-hating Jews» που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως είναι… ψυχική νόσος, προκειμένου να αμαυρώσει την καλή φήμη όσων Εβραίων κριτικάρουν το Ισραήλ…)

  _________
  Υ.Γ. Στο τέλος… θα καταλήξουμε ΟΛΟΙ σε κάποια κρεματόρια κάποιων νέων στρατοπέδων και… στο μεταξύ οι αλλόφρονες φανατικοί υποστηρικτές του Ισραήλ θα μας λένε «ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΜΑΣ, καθαρίστε για ΠΑΡΤΗ σας»…

  Θα καταντήσουμε ΟΛΟΙ (οι μη-Εβραίοι «θολοκουλτουριάρηδες»)… «Εβραίοι διωκόμενοι», στο τέλος, αλλά οι φανατικοί φιλο-Ισραηλινοί θα μας λένε… «ΚΑΛΑ να πάθετε! Δεν πήρατε ΚΑΝ χαμπάρι το νεοναζισμό…»
  :mrgreen:

 171. Ο ισραηλιτικός αλυτρωτισμός (που ονομάστηκε σιωνισμός) απέκτησε στη δεκαετία του ‘30 βίαιη μορφή με διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες επεδίωκαν να διώξουν τους Άγγλους και τους Άραβες από την Παλαιστίνη.

  Η επιφανέστερη αυτών ήταν η Lehi (γνωστή και ως Stern Gang), η οποία σήμερα τιμάται ως οργάνωση ΗΡΩΩΝ στο Ισραήλ και μεταξύ άλλων:

  1. Διέπραξε αρκετές φονικές επιθέσεις σε ανύποπτους Άραβες.
  2. Επεδίωξε ανεπιτυχώς ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Τρίτο Ράιχ για εκτοπισμό των Εβραίων από την Ευρώπη στην Παλαιστίνη.
  3. Δολοφόνησε (και έμειναν ατιμώρητα τα μέλη της) τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Folke Bernadotte γιατί δεν άρεσαν στους σκληροπυρηνικούς κύκλους του νεοσύστατου κράτους του Ισραήλ οι προτάσεις του.

  Ναι, αλλά ξέχασες τον… Αραβα ΝΑΖΙΣΤΗ, τον μουφτή της Ιερουσαλήμ. Η δική του «φιλία» με τον Χίτλερ ήταν ΠΟΛΥ πιο σημαντική από κάτι… φουκαράδες Εβραίους της Γερμανίας που πέσαν στα πόδια του Χίτλερ παρακαλώντας να φύγουν… (και τους λέμε τώρα «συνεργάτες των ναζί»ΣΙΓΑ)…

  Ας μη μιλήσω και για τις σφαγές των Εβραίων ΣΤΗΝ Παλαιστίνη πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…
  (σε αυτά τα στοιχεία χρήσιμος είναι ΚΑΙ ο… Israelman -χεχε)

  Έκτοτε, το Ισραήλ επεκτείνει συνεχώς τα εδάφη του εις βάρος των γειτόνων του και σε πλήρη ανυπακοή προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

  Ναι, αλλά ξέχασες εδώ τους ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ διωγμούς κατά των Εβραίων σε ΟΛΕΣ τις αραβικές χώρες που έγιναν αμέσως μετά την ίδρυση του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ΓΕΜΙΣΕΙ από ρακένδυτους Εβραίους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ…

  Στην πραγματικότητα οι Αραβες επιτέθηκαν στο Ισραήλ, επανειλλημένα, υποτιμώντας τη δύναμη του, ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ σε όλους αυτούς τους επιθετικούς πολέμους, και σαν συνέπεια ορισμένα εδάφη ΔΕΝ τους επεστράφηκαν (κακώς βέβαια…)

  Ας ΜΗ λέμε μεροληπτικά την Ιστορία…
  ΑΛΛΟ θέμα οι γελοίοι φανατικοί ΕΠΟΙΚΟΙ, που έφτασαν στο σημείο να πουν και τον… Ομπάμα… ναζιστή αντισημίτη!

  Βέβαια, η Ισραηλινή τρομοκρατία του 1948 (?) σε βάρος των αυτόχθονων Παλαιστίνιων, ιδίως μια συγκεκριμμένη γνωστή σφαγή ενός χωριού τους (που δεν θυμάμαι το όνομά του) αποτέλεσε το έναυσμα για μαζική έξοδο φυγής των άλλων Παλαιστίνιων, που εκδιώχθηκαν έμμεσα ή άμεσα…

  ΧΕΣΕ ΜΕΣΑ, ….όσο πιο πολύ το ψάχνεις το Μεσανατολικό, ΤΟΣΟ βρωμάει. Και ΔΕΝ βρωμάει ΜΟΝΟ το Ισραήλ!…

 172. Υ.Γ.2
  Οποιος θέλει να εντρυφήσει στην Ιστορία του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, ας δει κι αυτά…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lehi_%28group%29
  (η οργάνωση που έλεγε ο Αιρετικός, η «Lehi» ή Stern gang)
  Οσον αφορά την πρότασή τους να… πολεμήσουν στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ΥΠΕΡ των ναζί, δείτε αυτό (και τα λινκ)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lehi_%28group%29#Contact_with_Nazi_authorities
  Να κι η δολοφονία του απεσταλμένου του ΟΗΕ:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lehi_(group)#Assassination_of_Count_Folke_Bernadotte

  Τώρα, ο… χιτλερικός Αραβας μουφτής της Ιερουσαλήμ,
  θα… πρωταγωνιστήσει στο ΕΠΟΜΕΝΟ σχόλιό μου!
  …όχι, τον ΒΡΗΚΑ ΗΔΗ, εδώ:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_Amin_al-Husayni

  _____
  ΝΑ και μια… ωραία φωτογραφία της «Ταξιαρχίας των Χαντζάρων» (μουσουλμάνοι SS στον Β’ Παγκόσμιο, κυρίως Βόσνιοι και Κροάτες μουσουλμανοι)\

  (την ώρα που διαβάζουν Ιερόν Γραπτόν του Ισλάμ υπέρ του Ναζισμού και κατά των Εβραίων…)
  Πιο αναλυτικά, εδώ:
  http://en.wikipedia.org/wiki/13th_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Handschar_(1st_Croatian)

  Ο δε χιτλερικός μουφτής της Ιερουσαλήμ Αλ Χουσέϊνι ήθελε να στείλει ΚΑΙ Αραβες της Παλαιστίνης στο πλευρό του Χίτλερ, με αποτέλεσμα το ειδικό σώμα «Arabisches Freiheitkorps», Αράβων πολεμιστών υπέρ του Ναζισμού…

  Εκείνη την εποχή τόσο Αραβες ΟΣΟ και (ορισμένοι) Εβραίοι συναγωνίζονταν ΠΟΙΟΣ θα… γλύψει πιο πολύ τα πόδια του Χίτλερ με σκοπό να καταστρέψει τον αντίπαλό του. Φυσικά, τους… ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ, οι Ναζί, ΚΑΙ τους δύο!

  ______________
  Γενικά περί της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής διένεξης δίνω ΠΑΛΙ σύνδεσμο στη Βικιπαίδεια, όχι τόσο γιατί δεν έχω άλλους (ίσα-ίσα έχω αρκετούς), αλλά γιατί είναι σφαιρική και αντικειμενική σε γενικές γραμμές η Βικιπαίδεια, όσον αφορά το Μεσανατολικό, και επίσης… παρέχει η ίδια πολλά άλλα λινκ που μπορείτε να βρείτε μαζεμένα
  http://en.wikipedia.org/wiki/Israeli%E2%80%93Palestinian_conflict

  Τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ ευρήματα για τέτοια θέματα είναι στο
  http://delicious.com/omadeon/israel
  http://delicious.com/omadeon/palestine
  κλπ.

 173. «Φυσικά, τους… ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ, οι Ναζί, ΚΑΙ τους δύο!»

  Εσύ τι περίμενες να κάνουν; Το πάνω χέρι είχαν και γαμούσαν κι έδερναν. Σιγά μη δίνανε σημασία στο τι ζητάγανε εκπρόσωποι «κατώτερων φυλών». Και για το αν βρωμάει το μεσανατολικό… Βρωμάει και ζέχνει. Καμία πλευρά δεν είναι καθαρή. Αλλά μη μας παριστάνουν οι (φιλο)ισραηλινοί τους αθώους, γιατί δεν είναι. Και να σου πω κάτι; Για τις επιθέσεις των Αράβων κατά του Ισραήλ μετά το ’48… Δεν ήταν pro-active επιθέσεις, αλλά reactive. Υπάρχει μεγάλη διαφορά.

 174. Ναι, Αιρετικέ ΚΑΠΩΣ έτσι είναι τα πράματα…

  Εγώ το ΜΟΝΟ που μπορώ να κάνω είναι να επιμείνω σε κάποιες αρχές, π.χ. ότι είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ να αρνείται κανείς το γεγονός ότι η κακή συμπεριφορά του Ισραήλ χειροτερεύει τον αντισημιτισμό.

  Οχι μόνο παράλογο αλλά ΚΑΙ βλαβερό, για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως…

 175. Υ.Γ.
  Σημαντικό θεωρώ επίσης (π.χ. για τον Abravanel) το εξής:
  http://www.tvxs.gr/v3480

  «….Οσο για την εικόνα του Ισραήλ διεθνώς, αρκεί να αναφερθεί η ομιλία στο Βρεττανικό Κοινοβούλιο του βουλευτή Τζέραλντ Κάουφμαν, Εβραίου το θρήσκευμα, ο οποίος παρομοίασε το Ισραήλ με τους Ναζί που είχαν δολοφονήσει τους προγόνους του στο γκέττο της Βαρσοβίας και το κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύεται το Ολοκαύτωμα για να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του….»

  Διότι… από αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι είναι ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟ το λάθος της σύγκρισης ναζί με Ισραήλ. Το πραγματικό λάθος είναι -βέβαια- η ΕΞΙΣΩΣΗ μεταξύ τους, η οποία δεν νομίζω ότι στέκει. Ομως… σε επιμέρους θέματα και συγκεκριμμένα συμβάντα, ΔΕΝ νομίζω ότι είναι παράλογη η σύγκριση. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Εβραίοι την κάνουν...

 176. Υ.Γ.2 Επίσης (αιρετικέ)… βλέπω το θέμα της σύγκρισης ναζί με Ισραήλ περίπου όπως βλέπω και τη χρήση της λέξης «nigger» μεταξύ Μαύρων και Λευκών στην Αμερική.

  Για μένα…
  Ως ΜΗ-Εβραίος, θεωρώ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ και ΑΝΑΡΜΟΣΤΟ εκ μέρους μου, να ονομάσω το Ισραήλ «ναζιστικό»…
  ακριβώς όπως είναι αγενές και υβριστικό να πει ένας λευκός «nigger» έναν μαύρο στην Αμερική…

  Ενας Εβραίος ΕΧΕΙ δικαίωμα να το πεί, και ΚΑΛΩΣ θα το πει, διότι κάνει εμμέσως πλην σαφώς ΑΥΤΟ-κριτική.

  Αλλά από μη-Εβραίο, αν μη τι άλλο, είναι ασέβεια ρε παιδί μου, ΠΩΣ να το κάνουμε? Οχι ασέβεια στους φανατίλες του Ισραήλ ΣΗΜΕΡΑ (που λένε π.χ. τον Ομπάμα ναζιστή)… αλλά ασέβεια στους εξοντωμένους προγόνους τους.

 177. Εγώ Omadeon δεν έχω ταμπού σε ό,τι αφορά τις λέξεις. Για μένα, όποιος εφαρμόζει ναζιστικές μεθοδολογίες και υιοθετεί ναζιστικές αρχές είναι ναζί – πάει και τελείωσε. Αν κάποιος είναι μαλάκας, θα τον πω μαλάκα. Τόσο απλά! Κι άμα τους αρέσει. Αν δεν τους αρέσει, ας αλλάξουν ρότα, γιατί τους περιμένει κι άλλο ξέχεσμα.

  Και ξέρεις κάτι; Εγώ τους σέβομαι τους ανθρώπους που ξεπάστρεψε το μουνόπανο ο Χίτλερ με τα τσιράκια του. Οι φανατίλες όμως οι σημερινοί πατάνε πάνω στα κόκαλα των προγόνων τους. Όχι! Τα τσαλαπατάνε και χοροπηδάνε επάνω τους χορεύοντας σαν πειραγμένες μαινάδες.

 178. Και, για να λέμε τα πράγματα με τ’όνομά τους, αν βρισκόμουν στη θέση ενός Παλαιστινίου της Λωρίδας της Γάζας και δεν μου έμενε πια τίποτα να χάσω παρά τα δεσμά μου, θα ζωνόμουν κι εγώ εκρηκτικά και θα σκότωνα όσο γίνεται περισσότερους.

 179. Κι επίσης, γιατί έχουν ΜΟΝΟΝ Εβραίοι το δικαίωμα να παρομοιάσουν το Ισραήλ με το Τρίτο Ράιχ; Είναι σα να λέμε ότι μόνον Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ.

 180. Αιρετικέ,
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ θέμα «ταμπού» αλλά σωστότητας στην ίδια την επικοινωνία και στην αποτελεσματικότητά της.

  Οι εκτονώσεις αισθημάτων αποστροφής απλώς ρίχνουν λάδι στη φωτιά (π.χ.) του Μεσανατολικού και επιφέρουν τα ΑΝΤΙΘΕΤΑ αποτελέσματα. Οπως ακριβώς και η (έστω και απόλυτα δικαιολογημένη) αγένεια σε κάποιον, έστω και κάποιον που έχει άδικο, ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ την αποτελεσματικότητα επιχειρημάτων.

  Πιστεύω ότι ξεπεράσαμε πλέον το στάδιο της εκτόνωσης των αισθημάτων μας μεσω διαδικτύου. Δεν παύουμε βέβαια να ΕΧΟΥΜΕ αισθήματα και να ΕΧΟΥΜΕ την ανάγκη και να τα εκφράζουμε… αλλά έτερον – εκάτερον.

  Είναι ΠΟΛΥ δύσκολο για κάποιον που ψάχνει μανιωδώς για… «αντισημίτες κάτω από το χαλί», να ΑΨΗΦΗΣΕΙ επιχειρήματα που ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

  Και -στην τελική- ο λόγος που γράφουμε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για να… πείσουμε όσους έχουν ΗΔΗ ισχυρή άποψη, αλλά για να… προβληματίσουμε όσους ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ. (Τουλάχιστον για μένα αυτός είναι ένας κύριος λόγος που γράφω για τούτο το θέμα, διότι θεωρώ ότι έχει ανάγκη από ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ).

 181. Άμα εξακολουθείς να έχεις υπομονή με τον κάθε βλάκα που πάσχει από το Σύνδρομο Μάρθα Βούρτση και βλέπει παντού εχθρούς (αντισημίτες, ανθΕΛ-ληνες, αντιαμερικανούς, τρομοκράτες και δε συμμαζεύεται), χαρά στο κουράγιο σου. Εγώ όμως δε γουστάρω να βγαίνει το κάθε βλαμμένο και να λέει ότι όποιος ασκεί κριτική στο Ισραήλ είναι αντισημίτης. Θα εισπράξει το ξέχεσμα που του αρμόζει.

  Και να σου πω κάτι άσχετο, που όμως θα σου δώσει να καταλάβεις γιατί έχω αγανακτήσει πια με τους ηλίθιους. Προχτές πήγα με μια φίλη μου να αλλάξουμε πρώτη φορά λάδια στο αυτοκίνητό της. Ο ιδιοκτήτης του συνεργείου είχε έναν υπάλληλο, έναν κάγκουρα με χαμηλωμένο (και με εντελώς λάθος γεωμετρία αναρτήσεων) 1300άρι Peugeot 106 Rallye, στο οποίο κάποια στιγμή έβαλε και τετραπετάλουδο… Άρχισε λοιπόν ο κάγκουρας να λέει ότι οι Alfa Romeo Brera TBi είναι τριμπούρδελα και ότι όλοι οι ιδιοκτήτες τους τις έχουν επιστρέψει γιατί βγάζουν προβλήματα οι τουρμπίνες… Του απάντησα εγώ, μπροστά σε όλους τους πελάτες και μπροστά στο αφεντικό «σοβαρά ρε ηλίθιε; Σε λίγες μέρες παραδίδεται η ΔΕΥΤΕΡΗ Brera TBi στην Ελλάδα και τον ιδιοκτήτη της πρώτης τον γνωρίζω προσωπικά. Μήπως ψήνεσαι να δώσω τ’ονοματάκι σου στην αντιπροσωπεία του ομίλου Fiat να σου σκάσει καμιά αγωγή μερικών εκατομμυρίων ευρώ για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση; Τέτοιες μαλακίες λες στον κόσμο εδώ μέσα;».

  Άντε τώρα, γιατί έχουμε πήξει πια από μαλάκες.

 182. Και, για να λέμε τα πράγματα με τ’όνομά τους, αν βρισκόμουν στη θέση ενός Παλαιστινίου της Λωρίδας της Γάζας και δεν μου έμενε πια τίποτα να χάσω παρά τα δεσμά μου, θα ζωνόμουν κι εγώ εκρηκτικά και θα σκότωνα όσο γίνεται περισσότερους.

  ΕΥΚΟΛΑ ταυτίζεσαι βλέπω….

  Κάπου είχε πάρει το μάτι μου μια ΕΚΤΕΝΕΣΤΑΤΗ μελέτη και απάντηση σε ΤΕΤΟΙΑ αισθήματα, ακριβώς. Ισως και να βρω το κείμενο, αν και πέρασαν χρόνια…

  Προς το παρόν η Χαμάς ΔΕΝ στέλνει πια αυτόχειρες ζωσμένους με εκρηκτικά να πέσουν πάνω σε λεωφορεία με παιδιά Ισραηλινών διότι… ΜΑΛΛΟΝ κατάλαβαν το ΑΔΙΕΞΟΔΟ που δημιούργησε ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή η στάση τους…

  Πάντως τα βίντεο με «εκπαίδευση» παιδιών Παλαιστινίων και τα βίντεο με «εκπαίδευση» παιδιών Ισραηλινών εποίκων, στο να… μισούν τον εχθρό τους με τέτοια ένταση ώστε να ΕΙΝΑΙ ικανοί για κάθε έγκλημα είναι κάτι που είχε κάνει εντύπωση και στην KnowDame και μου είχε στείλει κάτι λινκ….

  Ε, Αν θέλει κανείς να παίξει τον καμικάζι, να το κάνει τουλάχιστον σε στρατιωτικό φυλάκιο, ΟΧΙ σε λεωφορείο με παιδιά…

 183. Άπαξ και ριζώσει το μίσος στους ανθρώπους και υποβληθεί ολόκληρος λαός σε μαρτύρια σαν αυτά που τραβάνε οι Παλαιστίνιοι, γάμα τα. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ στρατιωτών και αμάχων εξαφανίζεται από τη συνείδηση του καθενός.

 184. Ομαδεον ξαναδιάβασε τα σχόλια μου: εδώ λέω:
  Ενα γεγονός που συχνά ξεχνάμε είναι οτι πέρα από το ίδιο το μήνυμα, σημαντικό ρόλο παίζει ποιος, που και πότε το λέει.

  Αλλο βάρος έχει να μιλάει κάποιος στην Ελλάδα για τους κακούς εβραίους που πήγαν στην Παλαιστίνη και άλλο να το κάνει στην Γαλλία ή την Βρετανία.

  Δεν δέχομαι στην Ελλάδα οτι το israel-bashing είναι αθώο. Εχει διαβάσει κανείς σας τις καταγραφές των πρώτων συνεδρίων του ΣΕΚΕ όταν οι αριστεροί διεθνιστές παλαιοελλαδίτες μισούσαν τους εβραίους κομουνιστές της Φεντερασιόν; Η’ οτι το ΚΚΕ αρνήθηκε να δοθεί το όνομα του Μπεναρόγια στο Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης;

  O Αιρετικός αδυνατεί να καταλάβει οτι κάθε φορά που γίνεται κάτι στην Μ.Ανατολή εγώ είμαι αυτός που την τρώει και εμφανώς ζώντας σε άλλη χώρα από εμένα, παραπονείται οτι δε μπορεί να κριτικάρει το Ισραήλ ελεύθερα! Εγώ του λέω οτι στην πόλη του γίνονται νεοναζιστικές συγκεντρώσεις και του παραθέτω συγκεκριμένες απόπειρες βανδαλισμού από αριστερούς και λέει οτι αυτός ξέρει καλύτερα! Τι ξέρει καλύτερα;;; Δεν βανδαλίστηκε το μνημείο από χρυσαυγίτες; Δεν κάνουν τακτικά πορείες έξω από την συναγωγή και το σχολείο; Δεν προσπάθησαν να βανδαλίσουν αριστεροί και παλαιστίνιοι την συναγωγή σε άσχετη διαδήλωση; Η΄ λέω ψέματα ή αυτός δεν έχει ιδέα το τι γίνεται στην ιδια του την πόλη και ταυτόχρονα παραπονείται οτι γκρινιάζω συνέχεια!

  Btw νομίζω οτι κανείς δεν έχει αντίρρηση να φύγει ΤΩΡΑ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από τα οστά της οικογένειας μου μιας και όλη η έκταση ανήκει σήμερα στην ΙΚΘ. Θέλω ΤΩΡΑ να αφαιρεθούν οι εκατοντάδες ταφόπλακες από το Ναό του Αγ.Δημητρίου και από δεκάδες σπίτια. Και προφανέστατα οι 12.000 δοσίλογοι της πόλης να επιστρέψουν τα κλοπιμαία στους κατόχους τους, αν βρουν χρόνο βέβαια ανάμεσα στις διάφορες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Βέβαια στο Ισραήλ είναι πολλοί που ζητούνε να αποσυρθεί το Ισραήλ από τα εδάφη που όταν τα είχε καταλάβει η Ιορδανία και η Αίγυπτος δεν μιλούσε κανείς, ενώ στην ανώτερη ηθικά Ελλάδα κανείς δεν τολμά να απαιτήσει την εφαρμογή του νόμου. Αλλά η Ελλάδα που εισηγήθηκε την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών δεν είναι ναζιστική αλλά το Ισραήλ στο οπόιο οι άραβες πολίτες έχουν πλήρη δικαιώματα είναι. Γιατί όχι; Θα ψάξω να βρω κάτι δηλώσεις του Λίμπερμαν που αναφέρεται στο οτι η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν παράδειγμα για αυτόν για να δούμε ποιος είναι τι.

 185. Βέβαια, η Ισραηλινή τρομοκρατία του 1948 (?) σε βάρος των αυτόχθονων Παλαιστίνιων, ιδίως μια συγκεκριμμένη γνωστή σφαγή ενός χωριού τους (που δεν θυμάμαι το όνομά του) αποτέλεσε το έναυσμα για μαζική έξοδο φυγής των άλλων Παλαιστίνιων, που εκδιώχθηκαν έμμεσα ή άμεσα…

  Αναφέρεσαι στην μεγάλη σφαγή του Ντιρ Γιασσίν. Το Ντιρ Γιασσίν με 110 νεκρούς, ο περίφημος Μαύρος Σεπτέμβρης με 3/5000 νεκρούς και η Σάμπρα και Σατίλα με 1/3.000 νεκρούς είναι πιο σημαντικές σφαγές παλαιστινίων. Βέβαια κατά έναν περίεργο τρόπο τον Μαύρο Σεπτέμβρη δεν τον αναφέρει κανείς γιατί ευθύνονται οι ιορδανοί, ενώ για την Σάμπρα και Σατίλα υπάρχει μια μικρή αμνησία για το γεγονός οτι σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία χριστιανών αράβων. (γιατί για τις ευθύνες του Ισραήλ νομίζω οτι δεν διαφωνούν ούτε οι ίδιοι οι ισραηλινοί).

  Βτς ενώ χαίρομαι για το διεθνιστικό ενδιαφέρον όλων μας, θέλω να κάνω μια ερώτηση: πόσοι εβραίοι σκοτώθηκαν στο πογκρόμ της Κέρκυρας; Μπορείτε να ψάξετε ιντερνετ αλλά και βιβλία. Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίον στην Ελλάδα γνωρίζουμε περισσότερα για το ποιους έχουν σκοτώσει οι ισραηλινοί από το ποιους έχουμε σκοτώσει εμείς;

 186. Abravanel
  Εγώ προσωπικά δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα να εφαρμοστεί ο νόμος, όσον αφορά τα Εβραϊκα δικαιώματα στην Ελλάδα, έστω κι αν τσούξουν ΠΟΛΥ κόσμο.

  Να πιούνε… ξύδι όσοι θίγονται και να μάθουν να ΜΗ μεροληπτούν πάααντα για την πάρτη τους…

  Εμένα με ανησυχεί η πολιτική του Ισραήλ και το αποτέλεσμά της το ΒΛΕΠΩ, είναι η έξαρση του σντισημιτισμού παντού στον κόσμο, ας μη γελιόμαστε. Με ανησυχεί για πολλούς λόγους, αλλά ΔΕΝ ταυτίζομαι τόσο όσο ο Αιρετικός με τους Παλαιστίνιους. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ έχουν δίκιο, φρόνιμο είναι να ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ τέτοιου είδους εμπαθείς ταυτίσεις, που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε ακρότητες, όχι μόνο στην περίπτωση του Μεσανατολικού αλλά επίσης και στην περίπτωση της Σερβίας, όπου ταυτίστηκε ΑΛΟΓΙΣΤΑ όλος ο κόσμος στην Ελλάδα με τη μία πλευρά και μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει αντικειμενική γνώση και άποψη….

  Τώρα, ΠΟΛΛΑ από όσα είπες θέλουν ιδιαίτερη σκέψη ΚΑΙ έρευνα. Οφείλω να ομολογήσω π.χ. ότι χρειάζεται να ΨΑΞΩ καλύτερα το πογκρόμ της Κέρκυρας, πριν εκφέρω γνώμη.

  Το ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί μια τάση να βλέπουμε ΜΟΝΟ τα εγκλήματα των… άλλων είναι κάτι που τόχω εμπεδώσει, δεν χρειάζεται να με πείσει κανείς! 🙂

  Προς το παρόν ΜΙΑ μόνο κριτική παρατήρηση στα συνετά σχόλιά σου, έχω να κάνω. Οτι -ίσως άθελά σου- ΚΑΙ εσύ παραδέχεσαι και αναγνωρίζεις την… ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά που προξενεί η κατάσταση της Μέσης Ανατολής, σε… εσένα τον ίδιο, ως Ελληνα Εβραίο που… «ΠΛΗΡΩΝΕΙ τα ΣΠΑΣΜΕΝΑ» της έξαρσης του αντισημιτισμού, αλλά επίσης… η έξαρση αυτή, κατά εσένα τον ίδιο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ άσχετη με το ΤΙ συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Δηλαδή, είπες

  O Αιρετικός αδυνατεί να καταλάβει οτι κάθε φορά που γίνεται κάτι στην Μ.Ανατολή εγώ είμαι αυτός που την τρώει και εμφανώς ζώντας σε άλλη χώρα από εμένα, παραπονείται οτι δε μπορεί να κριτικάρει το Ισραήλ ελεύθερα (κλπ)

  ΠΡΑΓΜΑΤΙ, αυτό ισχύει, ΚΑΘΕ φορά που γίνεται κάτι (δηλαδή πάντα κάτι σε βάρος των Παλαιστίνιων – εννοείται) στη Μέση Ανατολή, ο ΑΘΩΟΣ Εβραίος Ελληνας είναι «εκείνος που την τρώει». ΤΙ άλλο θα μπορούσε να συμβαίνει?

  Εδώ… «την τρώμε» εμείς, οι ΜΗ-Εβραίοι θολοκουλτουριαραίοι… ΤΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ…

  Αμπραβανέλ, τελικά -δεν ξέρω αν το είδες- ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.

 187. Υ.Γ. Τώρα όσον αφορά αντισημιτικά περιστατικά που έγιναν (ή φέρονται ότι έγιναν) στην πόλη του Αιρετικού ΔΕΝ ξέρω το θέμα αλλά υποθέτω πως οι άνθρωποι που ξέρουν το θέμα πιο καλά είναι οι ίδιοι οι παθόντες και ΟΧΙ οι… γείτονες (όπως ο ίδιος). Θα δούμε…. γιατί έχω λάβει γνώση ορισμένων τέτοιων επεισοδίων αλλά ΟΧΙ και ΟΛΩΝ (λόγω όγκου αναγνώσεων…)

  Γενικά οι κινητοποιήσεις του νεοναζισμού στην Ελλάδα έχουν μια έξαρση ΠΑΡΟΜΟΙΑ ή ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ με την έξαρση του αντισημιτισμού. Και σε ΑΥΤΟ το βαθμό μας ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ, όχι ΜΟΝΟ τους Εβραίους…

  _________
  Και…. επιτέλους ας μάθουμε να ΝΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ακόμη και για όσα ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ φαίνονται ασήμαντα ή λίγα.

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ έτσι, ούτε ασήμαντα ούτε λίγα είναι…

  Και -στην τελική- είναι εγωϊστικό να νιαζόμαστε ΜΟΝΟ για όσα μας αφορούν προσωπικά. Για τα αντισημιτικά επεισόδια ΔΕΝ χάνουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον και συμπαράσταση. Ισα-ίσα χάνουμε από το αντίθετο…

  Ας αφήσουμε ότι ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ αυτό το «εμείς», εμείς, εμείς…

  ΔΕΝ υπάρχει «εσείς» και «Εμείς».

 188. Οσον αφορά τώρα…
  την πραγματική έξαρση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, αυτή δεν είναι κάτι που απειλεί ΜΟΝΟ τους Εβραίους.

  Σχεδόν ΟΛΟΙ όσοι στοχοποιούνται σαν «πράκτορες η τσιράκια της Νέας Τάξης» ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με τους Εβραίους και μάλιστα… θεωρούνται ΚΑΙ προδότες (της Ελλάδας) αφού (τάχαμου) εξυπηρετούν τα Εβραϊκά συμφέροντα (κύριος εκπρόσωπος των οποίων θεωρείται ο… Σόρος).

  Αυτό το αηδιαστικό πράμα με έχει εξοργίσει ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές κι είναι ένας λόγος που κάθομαι και… φλυαρώ στο διαδίκτυο (χεχε).

  Και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ οι φορές που στοχοποιήθηκα κι εγώ σαν Εβραιόφιλος κ.ο.κ. – εδώ στα μπλογκ, έστω και σε σχόλια που που δεν βγήκαν προς τα έξω, λόγω moderation.
  Πρέπει να έχουν συμβεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δέκα περιστατικά υβρεολογίων προς εμένα τον ίδιο, όπου υπήρχε αναφορά σε Εβραίους (ή «εβραίκό σαπούνι») κ.ο.κ.

  Κατόπιν τούτου, ΔΕΝ χρειάζεται να πεισθώ ότι ΥΠΑΡΧΕΙ έξαρση των αντισημιτικών ιδεών στη χώρα μας. Αντίθετα, προσπαθώ να πείσω ότι υπάρχει κάτι ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ…

  ΔΕΝ ξέρω ειλικρινά ΠΟΣΟΙ Ελληνες είναι «πουλημένοι σε ξένα συμφέροντα» ή προδότες ή και -έστω- υπάλληλοι πιστοί σε εχθρικά προς τη χώρα μας αφεντικά, αλλά ξέρω ΣΙΓΟΥΡΑ ότι
  1) δεν είμαι ένας από αυτούς
  2) η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των διανοουμένων, των αφανών ανθρώπων που σκέπτονται κάτι περισσότερο από τους πολλούς, ΕΠΙΣΗΣ δεν είναι τέτοιου είδους άνθρωποι.

  Ζούμε στην εποχή της Μαζικής Παράνοιας, στην οποία ο στόχος δεν είναι ΜΟΝΟ οι Εβραίοι αλλά κάτι πολύ πιο γενικό και αόριστο, το οποίο ταυτίζεται με τους Εβραίους αλλά ΟΧΙ ΜΟΝΟ εκείνους…

 189. Ολα αυτά ακούγονται λογικά και εύλογα omadeon αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: ο αντισημιτισμός υπήρχε αιώνες πριν τον σιωνισμό.

  Η Ελλάδα μάλιστα υπήρξε μια διαχρονικά φιλοσιωνιστική χώρα και υπήρξε η πρώτη στον κόσμο που ακόμα και πριν την διακήρυξη Μπαλφούρ τοποθετήθηκε υπέρ ενός εβραικού κράτους στην οθωμανική τότε Παλαιστίνη. Κατ’εσε γιατί συνέβαινε;

  Η Μέση Ανατολή είναι η αφορμή και όχι η αιτία, στην Ελλάδα, να εκφραστούν συναισθήματα που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την αλληλεγγύη προς τους παλαιστίνιους. Γιατί ελπίζω να θυμόμαστε οτι ο αντισημιτισμός και ειδικότερα ο ελληνικός δεν γεννήθηκε δια της παρθενογεννέσεως το 1941.

 190. Για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα σίγουρα έχουμε ΠΟΛΛΑ να πούμε και σίγουρα δεν γεννήθηκε ξαφνικά το 1941…

  Ενας λόγος όμως που υπάρχει ιδιαίτερη αγανάκτηση για όσα γίνονται στο Ισραήλ, εδώ στην Ελλάδα ΕΙΝΑΙ η ταύτιση με τους Παλαιστίνιους, που φαίνεται να κάνει «κλικ» με το παρελθόν του Ελληνικού λαού σαν υπόδουλου. Είμαστε δηλαδή γαλουχημένοι να σκεφτόμαστε πάντα το δίκιο του αδικημένου και να παίρνουμε το μέρος του. Αυτό φυσικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ -από μόνο του- κακό, ίσα-ίσα μπορεί να έχει και θετικές ανθρωπιστικές επιδράσεις. ΑΡΚΕΙ να ΞΕΡΟΥΜΕ τι συνέβη, να μην ξέρουμε μονομερώς όσα συμβαίνουν ΤΩΡΑ…

  Νομίζω ότι πρέπει να ΜΑΘΕΙ ο σύγχρονος Ελληνας τα δεινά των Εβραίων σε άλλες εποχές, ώστε να αναπτύξει συμπάθεια και για τη δική τους περιπέτεια στην Ιστορία. Και είναι μάλλον απαραίτητη η παιδεία στο Ολοκαύτωμα, στον αντισημιτισμό και στα δεινά των Εβραίων σε ΟΛΟ τον κόσμο, έτσι ώστε ο νεοέλληνας να ΜΗ βλέπει μονομερώς την Εβραϊκή Ιστορία σαν όσα γίνονταν επί Τουρκοκρατίας (όπου υπήρξε μάλλον εύνοια υπέρ των Εβραίων από τους Οθωμανούς, κλπ) ή -ακόμη χειρότερα- όσα βλέπει στο Ισραήλ.

  Ο Ελληνικός αντισημιτισμός αποτελεί κάτι πολύ ιδιαίτερο, σε μερικές πτυχές του είναι σημαντικά διαφορετικός από τον αντισημιτισμό σε άλλες χώρες. Π.χ. υπάρχει σαν πολιτιστικός σωβινισμός, σαν αίσθηση «αντιπαλότητας πολιτισμών», κ.ο.κ.

  Σήμερα πάντως, που έχουν απομείνει πολύ λίγοι Εβραίοι στην Ελλάδα (νομίζω τετραψήφιος αριθμός μόνο)…
  Τα αντισημιτικά αισθήματα στην Ελλάδα έχουν περισσότερο Εικονική Βάση σε μία ΕΙΚΟΝΑ που διαδίδουν τα ΜΜΕ και ο αμαθής κόσμος, και ΟΧΙ μια πραγματική βάση σε υπαρκτά πρόσωπα – τους ίδιους τους Ελληνες Εβραίους, οι οποίοι μάλιστα είναι τόσο άψογοι στη συμπεριφορά τους (έχω γνωρίσει ΚΑΙ δουλέψει με μερικούς) και τόσο… Ελληνες στην εμφάνισή τους, ώστε… είναι αδύνατον για τον αμαθή… Ελληνα αντισημίτη να τους ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους Ελληνες! 🙂

  Κοινωνιολογικά πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα σε ρατσισμό που στρέφεται κατά ΥΠΑΡΚΤΩΝ προσώπων, παρόντων σε αρκετό βαθμό ώστε να υπάρξει τριβή με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ τους παρουσία, και σε είδη ρατσισμού που είναι πιο πολύ βασισμένα σε ιδεολογικές κατασκευές και αφορούν απόντες ή σχετικά-σπάνια- παρόντες. Αυτή την παράμετρο την ξεχνάμε – ίσως. Εγώ βλέπω την έξαρση του αντισημιτισμού ΚΑΙ σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ΔΗΘΕΝ «αντι-νεοταξικής» μοντέρνας… Παράνοιας πολλών Ελλήνων – χωρίς να ξεχνώ τον παραδοσιακό αντισημιτισμό, για τον οποίο ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΑΘΑΙΝΩ.

 191. Υ.Γ. Πολλοί αξιόλογοι ή σκεπτόμενοι Ελληνες έχουν ΗΔΗ μια αρκετά καλή κατανόηση του αντισημιτισμού και των δεινών των Εβραίων ανά τους αιώνες, χωρίς αυτό όμως να τους εμποδίζει να αναπτύσσουν και μια σχετικά υγιή και συζητήσιμη κριτική της πολιτικής του Ισραήλ. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο φίλος Greek Rider:
  http://greekrider.blogspot.com/2009/01/blog-post_03.html
  Αξιοσημείωτη είναι και η εξής δήλωση του Greek Rider, στο τέλος αυτού του ποστ:

  Επειδή ο αντισημιτισμός είναι μεγάλος λόγω θρησκευτικών καταλοίπων και μεγάλης ακόμη επιρροής στην Ελλάδα από την εκκλησία διευκρινίζω ότι ούτε ο Παμπούκης ούτε βέβαια και εγώ έχουμε καμία σχέση με Εβραίους και Σιωνιστές ούτε καταγόμαστε από Εβραϊκές οικογένειες και δεν έχουμε κανένα σχετικό συμφέρον.

  (Δεν είμαι δηλαδή ο ΜΟΝΟΣ Ελληνας, μη-Εβραίος, που ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ… πως στην Ελλάδα ΥΠΑΡΧΕΙ ακόμη, ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ αντισημιτισμός… μόνο που εγώ ΔΕΝ τα ρίχνω μόνο στην Εκκλησία, πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο…)

  Δυστυχώς όμως, συνήθως λείπει μια γνήσια (συλλογική) αυτογνωσία για τον Ελληνικό αντισημιτισμό, και το βαθμό στον οποίο, όπως λέει ο Αμπραβανέλ ΠΟΛΥ σωστά -τώρα- όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αποτελούν κυρίως ΑΦΟΡΜΗ και όχι αιτία για την έξαρση του αντισημιτισμού. ΑΝ μη τι άλλο, αυτό που είπε ο Αμπραβανέλ ΙΣΧΥΕΙ και για έναν άλλο, προφανέστατο λόγο:
  – Διότι εμείς οι ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ Ελληνες αντι-ρατσιστές, ακόμη και όταν κριτικάρουμε αυστηρά το Ισραήλ, λαμβάνουμε ΜΕΤΡΑ να μην ενισχύσουμε τον αντισημιτισμό, και μάλιστα ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ εξίσου σ’ αυτόν, όταν συζητάμε. Αρα, όσοι Ελληνες… ανεγκέφαλοι τείνουν να γίνονται αντισημίτες, απλώς εκφράζουν τον ΗΔΗ υπαρκτό αντισημιτισμό τους. ΑΝ δεν ίσχυε αυτό, αν δεν ήταν τα δεινά των Παλαιστίνιων σκέτη ΑΦΟΡΜΗ, τότε θα μιλούσαν για το θέμα εντελώς διαφορετικά !

  __________
  Υ.Γ.2
  Επίσης πιστεύω ότι Ελληνο-εβραϊκά μπλογκ όπως του Abravanel προσφέρουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ στο διάλογο για όλα αυτά τα θέματα, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ αν μερικές φορές «τα παραλένε». Π.χ. ΔΕΝ ισχύει ότι «δεν υπήρξε καμμία αντίδραση από κόμματα και φορείς κατά των αντισημιτικών επεισοδίων», κάποτε… Υπήρξαν και παρα-υπήρξαν αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και δηλώσεις συμπαράστασης ΥΠΕΡ των Ελλήνων Εβραίων από διάφορους φορείς και κόμματα. Αντιδράσεις όμως που… (μερικές) διέφυγαν της προσοχής του Abravanel, σε κάποια φάση (και θα… επανέλθω στο θέμα, το οποίο είχε αλιεύσει πριν πολύ καιρό η KnowDame).

  Αλλά… ο διάλογος είναι το ΠΑΝ. Από τους σημερινούς Ελληνες Εβραίους ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ.
  (εγώ έμαθα πολλά ξεκινώντας ακόμη και από σχετικά ακραία φιλο-Ισραηλινά μπλογκ, ακόμη και από τον Israelman. Φυσικά, δεν αρκέστηκα σε όσα διάβασα, έψαξα το θέμα και αλλού).

 192. Καλημέρα.
  Είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσω αυτές τις ωραίες συζητήσεις. 232 σχόλια !

  Πάντως διαβάζοντας ορισμένα σχόλια και τον τελευταίο σύνδεσμο, είναι ενδεικτικό της ύπαρξης του αντισημιτισμού στην Ελλάδα η δήλωση του άλλου μπλόγκερ, που διαβεβαιώνει τους πάντες ότι «δεν έχει καμμία σχέση με Εβραίους», λες και θα ήταν σοβαρό αμάρτημα έτσι και είχε κάποια σχέση!

 193. @johnpap
  Long time no… see! 🙂
  Ναι, έχει παραγίνει το κακό με την… πολυλογία μου (σκέψου ότι περίπου τα… μισά σχόλια είναι δικά μου) -χεχε…
  Θα ήθελα πολύ να συζητάει ο κόσμος περισσότερο στο μπλογκ μου κι εγώ να κάτσω στην άκρη παρεμβαίνοντας σπανιότερα…
  -και ΠΟΙΟΣ δεν θα τόθελε αυτό? 🙂

  Τώρα… για το θέμα μας, ΝΑΙ, ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα κάνει «μπαμ» ότι είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ από κάτι τέτοια μικροπράματα που περνούν σχετικά απαρατήρητα…

  Και δεν είναι το ΜΟΝΟ σημείο, εκείνου του ποστ του Greek Rider, όπου διαφαίνεται αυτός ο υπόκωφος Ελληνικός αντισημιτισμός. Σκέψου ότι… ξεκινάει το ποστ κάπως… ΑΝΑΠΟΔΑ, με το να ταυτίσει σχεδόν αμέσως τους Εβραίους του Ισραήλ με τον… Χίτλερ, και στη συνέχεια προχωράει σε μία «ενημέρωση του κοινού» όπου δηλώνει πως θεωρεί την ΑΓΝΟΙΑ (των πολλών) για τους διωγμούς των Εβραίων…. ΔΕΔΟΜΕΝΗ, λίγο-πολύ!
  …επομένως (έμμεσα) παραδέχεται μεγάλη μεροληψία κατά των Εβραίων ΜΑΖΙ ΜΕ άγνοια: – Εκρηκτικό μείγμα! -Ο,τι κι ό,τι για αντισημίτες!

  __________
  Υ.Γ.
  Το άλλο σημείο εκείνου του σημαντικού ποστ του Greek Rider που μου έκανε εντύπωση, είναι η οπτική του γωνία, που ο ίδιος ονομάζει «ψυχαναλυτική», με βάση την οποία «μπορεί να εξηγηθεί» η κακή συμπεριφορά του Ισραήλ σήμερα με ΒΑΣΗ τα Ιστορικά δεινά των Εβραίων, τα οποία «ανταποδίδει»…

  Αυτό είναι ένα λεπτό σημείο, αρκετά ΣΥΖΗΤΗΣΙΜΟ. Σίγουρα είναι κάτι που διαφεύγει της προσοχής και πολλών Εβραίων, οι οποίοι ίσως ξεχνούν τον Ψυχολογικό ΚΑΝΟΝΑ της «ανταπόδωσης κακών» (σε ατομικό επίπεδο π.χ. η περίπτωση κακοποιημένων παιδιών που γίνονται κάποια στιγμή δυνάστες ή κακοποιοί άλλων παιδιών όταν μεγαλώσουν).

  Ε, δεν είναι απίθανο να ΙΣΧΥΟΥΝ τέτοιοι μηχανισμοί και στη Συλλογική Συνείδηση (ή Μαζική Ψυχολογία). Το θέμα απλούστατα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ.
  Το πλησιέστερο που ξέρω γι’ αυτό είναι τα περί «Μορφογενετικών Πεδίων» του Sheldrake. Με βάση ίσως μορφογενετικά πεδία συλλογικών αναμνήσεων που «αιωρούνται», ΙΣΩΣ ισχύει ένας παρόμοιος «μηχανισμός ανταπόδωσης» και στις ανθρώπινες κοινωνίες.

  Και… φυσικά αυτό ΑΝ ισχύει είναι δυσάρεστο και ΚΑΘΟΛΟΥ καλό για όλους μας, όλα τα έθνη και λαούς, ΟΧΙ ΜΟΝΟ τους Εβραίους. Η μοναδική θεραπεία από μια τέτοια «τάση ανταπόδωσης» είναι η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ και η ΓΝΩΣΗ της Ιστορίας, με βάση μια νέα παιδεία, που θα διδάσκει να ΜΗΝ επαναληφθούν τα ίδια

  Υ.Γ.2 Εννοείται πως μια τέτοια ιδέα «μηχανισμού ανταπόδωσης κακής εμπειρίας» σε συλλογικό επίπεδο, ΤΙΝΑΖΕΙ στον αέρα κι ορισμένες αντιρρήσεις κατά της αναφοράς στο ναζισμό, όταν συζητάμε το Ισραήλ. Το θέμα είναι ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ. Ισως ο Greek Rider δεν συνειδητοποίησε ο ίδιος, ΠΟΣΟ ριζοσπαστική είναι η «ψυχαναλυτική ιδέα» του

 194. Από την άλλη μεριά δεν χρειάζεται να πας τόσο μακρυά. Αρκεί να γαλουχείται κάποιος με βάση εθνικιστικές αναφορές στα δεινά του λαού του, για τον οποίο σχηματίζει την ιδέα ότι έχει πάντα δίκιο και έχει αδικηθεί τόσο ώστε ‘δικαιούται’ να κάνει τα ίδια…

 195. Σωστά!

  Μόνο που….
  το ίδιο το φρικιαστικό γεγονός του Ολοκαυτώματος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δυνατόν να θέλει ο νεαρός Ισραηλινός σήμερα να το… επαναλάβει σε άλλους (Παλαιστίνιους). Εκείνο που σίγουρα μαθαίνει σαν «δίδαγμα», όμως, είναι η ανάγκη να υπερασπιστεί τη χώρα του λυσσαλέα και χωρίς έλεος. Κι αυτό αρκεί, για να εξηγήσει πολλά έκτροπα, στα οποία ενίοτε επιδίδεται (σαν στρατιώτης αργότερα)…

  Εκείνο που λείπει -αποδεδειγμένα- από τη σημερινή Παιδεία των παιδιών του Ισραήλ, είναι η γνώση του διωγμού των Παλαιστίνιων. Αυτό αναφέρουν και οι Εβραίοι επικριτές του Ισραήλ. Η σύγχρονη Ισραηλινή Ιστορία «μαγειρεύεται» έντονα, ώστε να αποκρύψει όσα δεν συμφέρουν. Τα ΙΔΙΑ… σκατά δηλαδή, που έχει και η εθνικιστική παιδεία σε άλλες χώρες. ΚΑΙ στην Ελλάδα επίσης …όπου κριτικάραμε -μεν- τη Ρεπούση αλλά ΞΕΧΝΑΜΕ ότι ΔΕΝ υπήρχαν σχολικές αναφορές ΟΥΤΕ στα εγκλήματα που έκανε ο Ελληνικός στρατός κατά την εισβολή του στην ενδοχώρα της Τουρκίας, το 1920…

 196. Κάτι από πριν τώρα…
  Είπεν ο Αιρετικός:

  Άπαξ και ριζώσει το μίσος στους ανθρώπους και υποβληθεί ολόκληρος λαός σε μαρτύρια σαν αυτά που τραβάνε οι Παλαιστίνιοι, γάμα τα. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ στρατιωτών και αμάχων εξαφανίζεται από τη συνείδηση του καθενός.

  Είναι σαν να παραδέχεται κανείς ΚΑΙ να δικαιολογεί εγκλήματα κατά αμάχων (από την πλευρά των Παλαιστίνιων τώρα)…
  Με ΑΥΤΗ τη λογική ΣΗΜΕΡΑ πάμε ΕΝΤΕΛΩΣ κατά διαόλου…

  Διότι π.χ. τότε ΓΙΑΤΙ να μην πει ΚΑΙ ο Ισραηλινός στρατιώτης, του οποίου π.χ. το αδελφάκι σκοτώθηκε από πύραυλο της Χαμάς ότι θα… ξεσκίσει χωρίς έλεος ΟΛΟΥΣ τους Παλαιστίνιους σκοτώνοντας ΚΑΙ τα παιδιά τους?…

  ΔΕΝ υπάρχει δικαιολογία για σφαγές αμάχων, ΣΗΜΕΡΑ. ΕΝΤΕΛΩΣ καμμία. Είτε προοδεύουμε σαν είδος είτε πάμε προς τα πίσω. Κι όποιος πάει προς τα πίσω, να πάει στο ΔΙΑΟΛΟ, όπου ανήκει, και να ΜΗ μου… ζαλίζει τα αρχίδια με τις «αδικίες» που υπέστη («ο λαός του»)…

 197. Υποθέτω πως εκφράζεις προσωπική ευαισθησία.
  Γιατί στην πράξη, άλλα ισχύουν.

  Πάντως είναι γεγονός, αν εξαιρέσουμε τους πυραύλους της Χαμάς, τα εγκλήματα κατά αμάχων Ισραηλινών έχουν σταματήσει.
  Αργησαν να καταλάβουν το μάθημα αλλά το κατάλαβαν – μάλλον.

 198. E, ναι…

  ΕΙΝΑΙ θέμα προσωπικών αξιών ή ευαισθησίας και πολιτισμού, αλλά… είναι ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟ θέμα, σαν είδος «Μαθήματος για το Αδιέξοδο των Εγκλημάτων Πολέμου» («War Crimes Lead Nowhere 101«).

  ΟΣΟ και φανατισμένος νάναι κανείς ΟΦΕΙΛΕΙ να το ξέρει πια, αυτό το απλό πράμα. ΤΙ κατάφεραν τα εγκλήματα πολέμου? Απολύτως τίποτα. ΜΟΝΟ δικαίωσαν -πάντα- την εκάστοτε ΑΛΛΗ πλευρά… (συνήθως προκαλώντας και κλιμάκωση σε ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ).

  Εξάλλου…
  ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ εμείς εδώ στην Ελλάδα ΜΕΡΟΛΗΠΤΟΥΜΕ δικαιολογώντας ορισμένα εγκλήματα πολέμου, τη στιγμή που… υπάρχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένας Αραβας, Παλαιστίνιος ακτιβιστής στη Δυτική Οχθη νομίζω, ο οποίος…. ΧΩΡΙΣ να πάψει να διαμαρτύρεται για την αδικία κατά των Παλαιστίνιων, εν τούτοις έχει… ΙΔΡΥΣΕΙ ένα ιδιωτικό «Μουσείο Ολοκαυτώματος» όπου καλεί τους υπόλοιπους Παλαιστίνιους (ΚΑΙ Εβραίους) να πάνε εκεί και να το μελετήσουν, σε μια προσπάθεια ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ώστε να ΜΗΝ επαναληφθούν τα ίδια στο μέλλον. Η διαμαρτυρία του για τα δεινά του Παλαιστινιακού λαού, σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με αυτή την πρωτοβουλία, υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματική και ακούστηκε ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. (θα βρω το σχετικό link…)
  __________
  Υ.Γ. ορίστε ένα λίνκ στο ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
  http://english.aljazeera.net/focus/2009/04/2009429133130101883.html

  Musa, who is also a member of Ni’lin’s Popular Committee Against the Wall, says pictures of the atrocities committed against both peoples were strategically placed side-by-side to not only reflect the suffering of both and help Israelis and Palestinians better understand each other, but also to demonstrate how victims of one conflict can become the harbinger of another.

  «The Palestinians have no connection to the Holocaust in Europe, but unfortunately we are paying the price of a misdeed we did not commithe said.

  ‘Paying’ for the holocaust

  Pictures of Jewish victims of the Holocaust are on the museum’s walls

  In the main room, a large banner sends a direct message to Angela Merkel, the German chancellor, a message: «Why should we Palestinians continue to pay for the Holocaust?»

 199. Omadeon η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ ΔΕΝ συνδέεται με το Ολοκαύτωμα. Η γέννηση του σιωνισμού ως κίνημα, (που είναι το ίδιο ευάρεστος όπως η επιθυμία των ελλήνων ορθόδοξων το 1821 για μια δική τους πατρίδα ή των παλαιστινίων σήμερα), υπήρξε η απάντηση στην έξαρση των πογκρόμ κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, (η Ελλάδα συμμετείχε με το πογκρόμ του 1891 της Κέρκυρας αλλά και αυτό της Ρόδου και της Οδησσού). Περισσότεροι έλληνες εβραίοι βρέθηκαν στο Ισραήλ μετά τους αντισημιτικούς νόμους του Βενιζέλου και το πογκρόμ της Θεσσαλονίκης, παρά μετά το Ολοκαύτωμα. Αλλά είναι βολικό για όλους να αναφερόμαστε στο Ολοκαύτωμα ως την σφραγίδα στον απελευθερωτικό αγώνα των ισραηλινών. Οι Ευρωπαίοι γιατί μεταθέτουν τις ευθύνες στους ναζί γερμανούς, οι ευρωπαίοι εβραίοι γιατί δεν χρειάζεται να υπενθυμίζουν άβολες αλήθειες στους συμπολίτες τους και οι ισραηλινοί γιατί διαθέτουν την απόλυτη ηθική νομιμοποίηση.

  Επίσης με όλο τον σεβασμό η θεωρία περί ταύτισης του έλληνα με τους αδύναμους είναι τόσο ναρκισιστική, όσο και λανθασμένη. Η Ελλάδα η οποία οφείλει την ίδρυση της στην διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια των ξένων κατά την Επανάσταση, που για 100 χρόνια είχε κυρίαρχο δόγμα την Μεγάλη Ιδέα που μόνο ο ρεβιζιονιστικός σιωνισμός μπορεί να συγκριθεί, που εισηγήθηκε την ανταλλαγή των πληθυσμών είναι η «μικρά» Ελλάδα. Η ιστορία της Ελλάδας είναι μια συνεχής πορεία επέκτασης και θριάμβων μέχρι την μικρασιατική καταστροφή – μέχρι και η ήττα στον πόλεμο του 1897 οδήγησε σε επέκταση των εδαφών της χάρη στην παρέμβαση των ξένων.

  Αλλά βεβαια ένας σύγχρονος έλληνας μπορεί να ταυτιστεί με τον καημένο γηγενή που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την μαζική εισβολή πληθυσμών ξένων προς την περιοχή και μόνο μια μακρυνή ιστορική σχέση μαζί της, στα πλαίσια μια κρατικής πολιτικής που σκοπό έχει την απάλειψη της παρουσίας τους στον χώρο. Τώρα αν πρόκειται για παλαιστίνιους ή για σαλονικιούς εβραίους είμαι σίγουρος οτι δεν έχει καμμία σημασία – ο έλληνας είναι πάντα με τους αδύνατους.

  Από εκεί και πέρα η απόλυτη αδιαφορία προς τα διεθνή δρώμενα του συνόλου του ελληνικού λαού, αν δεν εμπλέκονται οι εωσφοροσιωνιστικοαμερικανοί, δεν νομίζω οτι μας οδηγεί προς το συμπέρασμα οτι οι έλληνες είναι με τους αδικημένους. Οι έλληνες περισσότερο ενδιαφέρονται για το ποιοι είναι οι «κακοί» παρά για τα θύματα.

  υγ. Αν δεν σας πείθει αυτό μπορείτε να δείτε την αδιαφορία για τους ιρακινούς κούρδους τους οποίους εξόντωνε με χημικά ο Σαντάμ και μετά να την συγκρίνεται με την ιερή οργή εναντίον της Τουρκίας για τις δικές της σφαγές.

 200. Abravenel
  Κατ’ αρχήν, η πρώτη παράγραφος του σχολίου σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αναφερόμενη στην Ιστορία της περιοχής που αργότερα έγινε και κράτος του Ισραήλ, καθώς επίσης για τα πογκρόμ που έγιναν, ακόμη και στην Κέρκυρα..

  Για το «ναρκισσισμό» των Ελλήνων ας μου επιτραπεί να πω ότι τον έχω (όπως και τον Ισραηλινό ναρκισσισμό) λίαν επιεικώς χεσμένο….
  ΔΕΝ κάνω δουλειά… «απολογητή της Ελληνικής αυτοεκτίμησης», και -πρωτίστως- σε τούτο το ποστ δεν συζητάω καν τα Ελληνικά ελαττώματα ή κουσούρια (που δεν είναι καθόλου λίγα). Συζητώ εγκληματικές πράξεις που έγιναν σε βάρος αμάχων, ξέχασα μάλιστα να αναφερθώ και στις βόμβες λευκού φωσφόρου (που το Ισραήλ είχε αρχικά σπεύσει να ΑΡΝΗΘΕΙ πως χρησιμοποιούσε αβέρτα) κ.ο.κ.
  …και συζητώ το κατά πόσον αυτές οι φρικιαστικές πράξεις που έκαναν ΟΛΟ τον πλανήτη να ΦΡΙΞΕΙ, αποτελούν τελικά μια αιτία ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗΣ του ΗΔΗ τεράστιου παγκόσμιου προβλήματος του αντισημιτισμού, διότι (όπως είπες) δίνουν ΑΦΟΡΜΗ στους αντισημίτες να ξεσαλώσουν (το λέω με δικά μου λόγια)…

  Τώρα… το ότι οι Ελληνες σε γενικές γραμμές είναι ΓΕΜΑΤΟΙ κουσούρια κι αυτοί (όπως οι Ισραηλινοί), ότι βλέπουν πάντα ΜΟΝΟ όσους σκότωσαν ΑΛΛΟΙ (όπως οι Ισραηλινοι που είδαν ΜΟΝΟ τα θύματα των πυραύλων της Χαμάς και που χειροκρότησαν το δικό τους στρατό)… είναι φυσικά γεγονός.

  Βέβαια… αν ο μέσος εργαζόμενος Ελληνας έχει καταντήσει νάρκισσος ίσως και να οφείλεται στο ότι κατά βάθος μισεί τον εαυτό του και την άδεια, εκμεταλλευμένη ζωή του, αφού οι Ελληνες καπιταλιστές μια ζωή αρμέγανε τον υπάλληλο, ΔΕΝ κάνανε τις απαραίτητες καινοτομίες ώστε να πάει η δουλειά τους μπροστά και να πάρει κι ο υπάλληλος κάτι παραπάνω… 🙂

  Πάντως τον Ελληνα τον χειραγωγούν αγρίως τα δικά του ΜΜΕ, τα οποία ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για τον υπόλοιπο πλανήτη κατά 90% (δες π.χ. τις ειδήσεις του Mega, εγώ τις βλέπω μόνο on-line πλέον)…. οπότε τον έχουν μάθει να σκέφτεται με βάση το (συλλογικό) εαυτούλη του σαν Κέντρο του Κόσμου.

  Παρομοίως διαβάζω ότι χειραγωγούνται κι οι Ισραηλινοί τώρα πια. Ο Λίμπερμαν, είναι «αστέρι», χέρι-χέρι και με τον Καρατζαφέρη… και προτείνει λύσεις (όπως είπες)… Ελληνικές και Τουρκικές (να αντιγράψουν τα… άπλυτά μας ώστε να καθαρίσουνε το δικό τους τόπο από τα… ζωντανά τους, αυτά τα… ζώα τους Παλαιστινιους).

  Πάντως είτε αφορμή είτε αιτία για αντισημιτισμό, ο ρατσισμός ΔΕΝ συμφέρει το Ισραήλ. Μακροπρόθεσμα ίσως αποτελέσει και την ταφόπλακά του. Θα μου πεις «δικό τους πρόβλημα». ΟΚ. Αν υπάρχει πάντως (ΠΕΡΑΝ του αντισημιτισμού) μια ορισμένη συμφεροντολογία ή και ψυχοπαθολογία πίσω από το ενδιαφέρον των ανθρωπιστών (του κόσμου) για τους Παλαιστίνιους, σίγουρα υπάρχει και μία πολύ χειρότερη πίσω από κάθε προσπάθεια να στραφεί το ενδιαφέρον του κόσμου κάπου αλλού, έτσι ώστε να μην ενοχλεί το Ισραήλ…

 201. Υ.Γ. Πολύ ενδιαφέρον για γενικότερο και βαθύτερο στοχασμό, είναι το κατά πόσον το «ενδιαφέρον για τον αδύναμο», είναι είτε απατηλό είτε υποκριτικό, κρύβοντας πίσω του την ανάγκη να δαιμονοποιηθούν «κακοί», πολύ περισσότερο από το ειλικρινές ενδιαφέρον για τον «αδύναμο» ή «αδικημένο»…

  Αυτό το οφείλουμε (σαν μέρος της συζήτησης) στον Abravanel, γιατί το έθεσε πρώτος. Μόνο που αμφιβάλλω αν είναι θέμα κυρίως ή αποκλειστικά Ελληνικό.

  Οσοι Ελληνες άνθρωποι γαλουχήθηκαν σαν δημοκράτες ή αριστεροί έχουν μάθει να παίρνουν το μέρος του αδύναμου (πιο σωστά του αδικημένου ή καταπιεσμένου) σαν κάτι περίπου αυτονόητο. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό κρύβει ΠΑΝΤΑ μια τάση κυνηγητού των «κακών», αν και αυτά τα πράματα είναι αμφιλεγόμενα, συχνά συγχέονται, συχνά «μαγειρεύονται» (μαζί με λανθασμένες εικόνες της Ιστορίας) κ.ο.κ.

  Το θέμα είναι λοιπόν νομίζω ΑΝΟΙΧΤΟ, και επαφίεται στην προσωπική ειλικρίνεια της αυτογνωσίας κάθε ενδιαφερομένου.

 202. Υ.Γ.2 Ξαναδιαβάζοντας όλα αυτά είδα ότι… παρεκτράπηκα λίγο, εν μέρει για να το ρίξω στο… αστείο: -Φυσικά ΔΕΝ αποτελεί αιτία για τα κουσούρια του Ελληνα ο… εργοδότης του, ή τουλάχιστον όχι ΜΟΝΟ αυτός. Σε μία χώρα με τόσους πολλούς δημόσιους υπαλλήλους δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε ΟΛΑ στον Ελληνα καπιταλιστή που «αρμέγει τον υπάλληλό του». Αρμέγει και ο Ελληνας κομματικός «ημέτερος υπάλληλος» του κράτους το… κράτος και -γενικά- όλοι αρμέγουν και αρμέγονται. Μια χαρά περνάνε έτσι, στη… στάνη! 🙂

  Ετσι, ο πειρασμός του να μεταπηδήσουμε στο θέμα των «κουσουριών του Ελληνα» φαίνεται πως δεν πλήττει ΜΟΝΟ τον… Abravanel. 🙂 -ΚΑΙ εγώ θα ήθελα να μιλήσω γι’ αυτά, αφού το θεωρώ μεροληπτικό, αυτό το παραδοσιακό ΑΠΟΛΥΤΟ Ελληνικό ενδιαφέρον για το δίκιο των Παλαιστίνιων, χωρίς αντίστοιχο ενδιαφέρον π.χ. για το δίκιο των Κούρδων (κάποτε) που πέθαναν από τα χημικά όπλα του Σαντάμ, ή το δίκιο των Ελληνοεβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν σχεδόν όλοι (ΟΧΙ χωρίς κάποια Ελληνική συνενοχή). Η μεροληψία αυτή είναι παιδική και κάπως… ζωώδης.
  Ζωώδες είναι όμως κι αυτό που κάνουν κι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι και πολλοί άλλοι – το να ψηφίζουν επανειλλημένα πολιτικούς που δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τα ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα, πολιτικούς όπως ο Μπερλουσκόνι, ο Σαρκοζί και ο Καραμανλής (όχι ότι οι αντίπαλοί τους είναι τόσο διαφορετικοί αλλά… τέλος πάντων, τουλάχιστον δεν το ΛΕΝΕ πως είναι δεξιοί). ΠΩΣ είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος λαός να ψηφίζει πολιτικούς που είναι κατά της εργατικής τάξης; Κι αν όντως φταίει η αριστερά ΓΙΑΤΙ δεν ΙΔΡΥΕΙ ο κάθε λαός νέα αριστερά κόμματα που να τον εκπροσωπούν? κ.ο.κ. Εκείνο που διαφέρει από χώρα σε χώρα είναι μάλλον ο ΒΑΘΜΟΣ που οι κάτοικοί της αποτελούν… ζώα. Ε, εντάξει, ίσως η Ελλάδα να διεκδικεί επάξια… πρωτιά ζωοσύνης, στην Ευρώπη.

  Τα «κουσούρια» δεν εξηγούνται λοιπόν ΜΟΝΟ με βάση το «άρμεγμα» αλλά και με βάση την εθνικιστική νοοτροπία – πιο τελευταία με την παράνοια κατά της Νέας Τάξης, την οποία αποδίδουν πολλοί Ελληνες σε Σιωνιστική συνομωσία… ΧΩΡΙΣ να σκέφτονται ΚΑΝ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Εβραίων του κόσμου (και της Ελλάδας) απλούστατα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να είναι κροίσοι ή τραπεζίτες, ή και συνωμότες. Εεε, αν ήταν ο Σόρος… Ελληνας, θα βλέπαμε ΠΟΣΗ υποστήριξη θα έχαιρε εν Ελλάδι, πολύ περισσότερο κι από τον Ωνάση, κάποτε… 🙂

  ……………………………

  Επανερχόμενος όμως (μετά την παρένθεση) στο κύριο θέμα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δυνατόν να το παρακάμψουμε με βάση τα κουσούρια των Ελλήνων. Ο ίδιος ο ΟΗΕ συζητάει αυτές τις μέρες επίσημα, το θέμα των Ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου στη Γαζα:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=91722

  Ας σημειωθεί ότι η κριτική που ασκούν πραγματικοί ΦΙΛΟΙ των Εβραίων στο Ισραήλ είναι ενίοτε πολύ πιο καυστική από τη δική μου. Πολλοί δεν διστάζουν να παρομοιάζουν το Ισραήλ ευθέως με τους ναζί. Ενας από αυτούς, ο Θανάσης Τριαρίδης, γνωστός αντι-εθνικιστής που χαίρει γενικού… μίσους από πληθώρα Ελλήνων, λόγω των απόψεών του για τη σφαγή της Τριπολιτσάς, παρόλο που συμπαθεί τους Εβραίους και επανειλλημένα κατήγγειλε τον αντισημιτισμό, εν τούτοις δεν δίστασε να μιλήσει για το Ισραήλ σαν ναζιστικό κράτος, πράμα το οποίο -όμως- αργότερα… μετάνιωσε (για τους λόγους που εξήγησα κι εγώ).

  Ισως Θα δώσω 2-3 λινκ εδώ, σε αυτό το σχόλιο, για το θέμα Τριαρίδη και Ισραήλ, σε λίγο. (refresh often!)
  ____________
  Υ.Γ.3
  Η κριτική του Θανάση Τριαρίδη κατά της «γενοκτονιακής πολιτικής του Ισραήλ», είναι ΠΟΛΥ αυστηρή αλλά ΚΑΙ συγκρατημένη. Την επαναδημοσίευσε κι ο Ελληνοεβραίος δημοσιογράφος Ζαν Κοέν εδώ:
  http://www.cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=106:2009-02-19-09-46-34&catid=35:jewdaism&Itemid=59

  Αποσπάσματα: (στη δεύτερη παράγραφο… ΕΞΗΓΕΙ τους λόγους που μετανιώνει για το ότι παρομοίασε τη Γάζα με το Αουσβιτς):

  Θα έπρεπε να το έχω συνηθίσει• πολλοί αναγνώστες παρεξηγούν τα γραπτά μου – ή θέλουν να τα παρεξηγούν. Σε μια σειρά επιφυλλίδων έχω μιλήσει (και με τα σκληρότερα λόγια) για την ανάγκη να απομονωθεί η πολιτική εξόντωσης και αργής γενοκτονίας που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Όχθη. Χρησιμοποίησα μάλιστα τον όρο «Άουσβιτς της Δυτικής Όχθης» παρόλη την προφανή ιστορική αναντιστοιχία (σε καμία περίπτωση μήτε ο αριθμός των θυμάτων είναι συγκρίσιμος, μήτε ο τρόπος της δαιμονοποίησης ετούτων των θυμάτων, μήτε ο τρόπος της οργάνωσης ενός τελετουργικού φόνου ανθρώπων σκορπισμένων σε όλο των κόσμο με μόνο κριτήριο την φυλετική τους καταγωγή συμπίπτει με τον τρόπο που το Ισραήλ επιτίθεται εναντίων των Παλαιστινίων). Ωστόσο επέλεξα μια τέτοια διατύπωση (γνωρίζοντας και, κατά κάποιο τρόπο, προαναγγέλλοντας τις επιθέσεις που θα δεχτώ) διότι στο μυαλό μου είχα (και έχω) τη σκέψη πως, τουλάχιστον μετά το Άουσβιτς, την κάθε σχεδιασμένη εξόντωση ολόκληρων φυλετικών ή θρησκευτικών ομάδων (αυτό δεν είναι η γενοκτονία;) πρέπει να την εντοπίζουμε και να αγωνιζόμαστε εναντίων της όταν ξεκινάει και όχι όταν ολοκληρώνεται. Και (πάντοτε κατά τη γνώμη μου – και, καθώς δεν έχω βρεθεί ποτέ μου αυτόπτης στη Δυτική Όχθη ή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ενημέρωσή μου) ο τρόπος που η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ προσπαθεί να πνίξει κάθε δυνατότητα επιβίωσης και ανάπτυξης των Παλαιστινίων (με στρατό κατοχής, βομβαρδισμούς, εκτελέσεις, τείχος, στρατόπεδα) ωθώντας τους σε έναν όλο και πιο θανάσιμο εναγκαλισμό με το θεοκρατικό Ισλάμ (σωστότερα: τους ωθεί να κάνουν την απελπισία τους τζιχάντ, μίσος και θάνατο) δεν είναι άμυνα (όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση Σαρόν και οι υποστηρικτές της): είναι πολιτική σχεδιασμένης εξόντωσης – έτσι πιστεύω. Κι αν το πιστεύω, οφείλω να το πω – κι αν κάποτε νιώσω πως έκανα λάθος, ελπίζω πως θα μπορώ και πάλι να το πω.

  Ωστόσο βλέπω πολλούς να παριστάνουν ό,τι δεν καταλαβαίνουν τι λέω και γιατί το λέωτον τελευταίο καιρό μου τυχαίνει αρκετοί να μου εκφράζουν την συμφωνία τους για τα όσα έχω γράψει για το Παλαιστινιακό με έναν αποκρουστικό αντισημιτισμό, που συχνά με κάνει να αμφιβάλω για το πώς πρέπει να μιλούμε σήμερα. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο άνθρωποι που αρνούνται (ή: μισοαρνούνται) την ύπαρξη του Άουσβιτς και των ναζιστικών στρατοπέδων να επιχαίρουν όταν διαβάζουν για τα «Άουσβιτς της Δυτικής Όχθης». Δηλαδή: να θεολογικοποιούν την σκέψη μου σύμφωνα με τα δικά τους αλάθητα, να την ζεύουν στο φασιστικό σχήμα «είσαι εναντίων τους, άρα είσαι μαζί μας»...

  Τα ΑΡΧΙΚΑ άρθρα του Τριαρίδη στα οποία αναφέρθηκε είναι
  http://www.triaridis.gr/keimena/keimD010.htm
  («Τα Άουσβιτς της Δυτικής Όχθης»)
  και μετά…
  http://www.triaridis.gr/keimena/keimD021.htm
  http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=6128

  Κι ένα πιο παλιό κείμενο του Τριαρίδη, που προσυπογράφω για τις ΑΡΧΕΣ του:
  http://www.greekhelsinki.gr/dikaiomatika/07/fakelos/koinwnia/06.htm

 203. Ας βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους:
  1) Το 1948 οι Εγγλέζοι εγκαταλείπουν την Παλαιστίνη καί η Αραβική Λίγκα εισβάλλει, ΖΗΤΩΝΤΑΣ από τουα Αραβες να φύγουν γιατί «οι οβίδες δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε εβραίους καί άραβες». Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο Μπέν Γκουριόν ανακηρύσει το κράτος του Ισραήλ, ζητώντας (αυτό ςκαί η Μείρ) από τους Αραβες να μείνουν(απάντηση: δεν φοβόμαστε εσας, αλλά αυτούς πού μπάινουν-δηλ μη μας πούν συνεργάτες σας). Παρεπιπτόντως, όμοια με τους σκοπιανούς οι Αραβες της περιοχής δεν λέγονταν «παλαιστίνιοι» μέχρι το 48. Ας μην ξεχνάμε ότι γιά κάθε «παλαιστίνιο» πού έχασε το σπίτι του το 48, αντιστοιχεί τουλάχιστο ένας εβραίος πού επίσης έχασε το σπίτι του(καί ίσως τη ζωή του) στίς αραβικές χώρες.
  2)Μέρχι το 67 είχαμε:
  -συνεχείς βομβαρδισμούς από πλευράς Συρίας(Γκολάν)
  -ελεύθερους σκοπευτές από την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ(τους κατοίκους της οποίας κατέσφαξαν το 48 οι Αραβες)
  καί αρκετές άλλες επιθέσεις
  3) Η συμπεριφορά των ισραηλινών απέναντι στούς αραβες πού έμειναν (συμπεριλαμβανομένων καί των μετά το 67) ήταν ασύγκριτα καλύτερη από αυτή των ομοεθνών τους. Θυμίζω:
  -Μαύρος Σεπτέμβρης. Ο Χουσείν της Ιορδανίας έσφαξε καί έδιωξε τους Παλαισ΄τινιους όταν αυτοί πήγαν να του πάρουν τη χώρα
  -Σάμπρα καί Σατίλα: Οι ΑΡΑΒΕΣ Χριστιανοί φαλαγγίτες (οχι οι ισραηλινοί) έσφαξαν παλιστίνιους στούς προσφυγικούς καταυίσμούς
  -Αντίθετα με τον πόλεμο Χαμάς-Φατάχ στη Γάζα, οι ισραηλινοί ποτε δεν περιφέρανε ζητψωκραυγάζοντας τα πτώματα των εχρών τους

  Σημειώνω ότι
  οι παλαιστίνιοι συμπεριφέρθηκαν ΑΠΑΙΣΙΑ σε όποια χωρα και αν κατέφυγαν καί τους βοήθησε. Είπαμε ήδη γιά την Ιορδανία. Στόν Λίβανο, άλλαξαν τις ισορροπίες μεταξύ χριστιανών-μουσουλμάνων, αντί να συμπεριφέρονται σαν φιλοξενούμενοι, συμπεριφέρονταν σαν αφεντικά, οπλισμένοι, τρομοκρατούσαν όποιον δεν γούσταραν, χρησιμοποιούσαν το λιβανικό έδαφος γιά επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ καί προκάλεσαν την ειβολή του 82
  Στο δε Κουβείτ πού τους φιλοξένησε καί έδωσε ψωμί καί δουλειές, υποστήριξαν τον Σαντάμ.
  Οσο γιά μας, οι «φίλοι μας» μας ανταπέδωσαν την υποστήριξή μας με
  -τρομοκρατικές επιθέσεις(Εληνικό 72, City of Poros κλπ)
  -αναγνώριση των κατεχομένων

  4)Οι ισραηλινοί έχουν πάρει κάποια «ρατσιστικού τύπου» αν θές μέτρα εναντίον των ισραηλινών αράβων πού συνοψίζονται σε διαφορετικού τύπου πινακίδες (μπλέ αντί κίτρινες) στα αυτοκίνητα καί εξαίρεση από στρατιωτική θητεία(αντίθετα οι Δρούσοι έχουν γιατί το ζήτησαν οι ίδιοι). Καλώς η κακώς γιατί δεν μποροούν να πάρουν το ρίσκο μιάς ενεργής πέμπτης φάλαγγας μέσα στη χωρα τους. Σύγκρινε αν θές με το τί έκαναν οι Αμερικανοί στους γιαπωνεζοαμερικάνους τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μπορούμε να κριτικάρουμε όσο θέλουμε, αλλά αν θές να κριτικάρεις πρέπει να μπορείς να πείς καί τι πρέπει να γίνει καί να πάρεις την ευθύνη-κάτι πού δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε-καί κάποια στιγμή καλό θα είναι να κοιτάξουμε τα δικά μας χάλια. Θεωρώ ΗΛΙΘΙΟ καποιον πού εξοργίζεται γιά τη Γάζα(θα φτάσω καί σ’αυτό) καί κάνει γαργάρα την Κύπρο(πού αδικήθηκε πολύ περισσότερο χωρίς να καταφύγει σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων), π.χ. το σχέδιο Αναν. Πολύ περισσότερο με δεδομένη τη συμπεριφορά των «φιλων μας» παλιαστίνιων.
  5) Οι ισραηλινοί έδωσαν επανειλλημένα γή αντί ειρήνης(κατέλαβαν καί επέστρεψαν το ΣΙΝΑ 3 φορές). Πές μου ΜΙΑ μουσουλμανική χώρα πού έχει δώσει εδάφη χωρίς πόλεμο. Οτι κέρδισαν οι Παλαιστίνιοι(το μικρό καί διαιρεμένο κράτος τους) το κέρδισαν υποσχόμενοι ειρήνη καί όχι με πόλεμο. Αυτή η διαδικασία σταμάτησε όταν έγινε φανερό ότι το μόνο πού ήθελαν ήταν μιά βάση γιά πόλεμο.
  Πώς άρχισε η 2η Ιντιφάντα: Οταν ο Αραφάτ απέρριψε τη συμφωνία πού του προτάθηκε. Μέχρι εδώ δικαίωμά του. Το ότι δύο ισρηλινοί στρατιώτες πού μπήκαν κατά λάθος στά παλαιστινιακα εδάφη καί συνελήφθηκαν από την παλ. αστυνομία λυντσαρίσηκαν καί κόπηκαν σε κομμάτια από το πλήθος διέλυσε κάθε μύθο περί ειρήνης. Οπως καί οι επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ σήμαιναν ότι χρειαζόταν να μπεί ένα τέρμα στίς άδειες διέλευσης για΄εργασία στο ισραήλ-άρα οικονομικά προβλήματα γιά τους παλαιστίνιους.
  Αυτή τη στιγμή οι Παλαιστίνιοι(τουλάχιστο το κομμάτι πού ελέγχεται από τη Χαμάς) είναι σαφές τι θέλουν: ΠΟΛΕΜΟ, το δικαίωμα να ρίχνουν ελεύθερα ρουκέτες, αλλά να καταδικάζεται το Ισραήλ όταν απαντάει. ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΟΗΣΙΑ. Σκέψου αν ο Μακαρίτης ο Χριστόδουλος είχε οργανώσει τους προσκόπους σε στρατιωτικό σώμα, είχε κάνει καί ένα κόμμα του 10% καί άρχιζε επιθέσεις στην Τουρκία υπέρ των αγνοούμενων της Κύπρου η γιά κάποια άλλη πολύ πιό δικαιολογημένη αιτία από τη Χαμάς καί τη Χεζμπολά. Θα μας έφταιγαν μετά οι Τούρκοι;

 204. Παρεπιπτόντως περί Ντιρ Γιασίν. Εκείνη την εποχή δεν Υπήρχε κράτος του ισραήλ, αν υπήρχε, η κυρίαρχη άποψη στο Ισραήλ είναι ότι οι υπεύθυνοι θα είχεαν δικαστεί σε αντίθεση με τους «ηρωες αραβες» πού έκαναν πολύ περισσότερες σφαγές καί τιμήθηκαν γι’αυτο. Η αναλογία είναι π.χ. οι σφαγές Τσάμηδων(πού είχαν κάνει πολύ περισσότερα) από τον ΕΔΕΣ.
  Η μόνη κυβέρνηση της εποχής στην Ελλάδα ήταν οι Γερμανοί, συνεπώς ήταν δική τους δουλειά η τήρηση της τάξης.
  Το ίδιο καί με τη σφαγή της Τροπολιτσάς-είναι δουλειά της κυβέρνησης η τήρηση των νόμων καί της τάξης (καί η δικη των υπεθυνων)-αν δεν υπάρχει κυβερνηση, δεν υπάρχει καί νόμος.

 205. Ενα τρίτο σημείο, περί δυσαναλογίας. Δεν συμφωνώ. Ακόμα καί γιά την ατομικήβόμβα σε Χιροσίμα καί Ναγκασάκι, θεωρώ ότι οι Αμερικανοί έκαναν καλά. Γιατί η υποχρέωση πού έχει μιά χώρα είναι πρώτα πρός τους πολίτες της, ίδιως αν δεν έχει αρχίσει αυτή κάποια σύγκρουση. Η εισβολή στην Ιαπωνία θα κόστιζε 1εκ αμερικανούς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καί αντίστοιχο αριθμό Γιαπωνέζων. Τι θα έλεγε Ο Τρούμαν στις μάνες: Τα παιδιά σας έπρεπε να σκοτωθούν γιά να μην σκοτωθούν αθώοι; Γιατί, τα παιδιά τους πότε έγιναν ΕΝΟΧΟΙ;;

  Το ίδιο έχουμε καί εδώ. Αν κάποιος μου ρίξει μιά μπουνιά στά καλά καθούμενα, θα προσπαθήσω να τον εξουδετερώσω. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με την αντίδρασή του μπορεί να χρειαστέι είτε να μην κάνω τίποτε αν ζητήσει συγνώμη είτε να τον στείλω στό νοσοκομείο. Ετσι καί εδώ:Ο στόχος είναι οτι οι πολίτες δικαιούνται να ζούν μιά ειρηνική ζωή χωρίς ρουκέτες καί η κυβέρνηση πρέπει να κανει ότι μπορεί γιά να τους το προσφέρει. Αν αυτό σημαίνει βομβαρδισμό(οχι επί 80 μέρες όπως το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία πού δεν τους είχε κάνει ΤΙΠΟΤΕ), ας είναι καί ας πρόσεχαν οι Παλαιστίνιοι να εκλέξουν μιά κυβέρνηση πού θα τους έφερνε ψωμί καί όχι βόμβες.

 206. @tom
  Χαίρομαι που έφερες όλα αυτά τα δεδομένα, κι αυτό σίγουρα θα βοηθήσει να αποκατασταθούν κάποιες ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΚΡΙΣΗΣ.

  Ενας λόγος που αρνούμαι προσωπικά να ταυτιστώ με τους Παλαιστίνιους σε ακραίο βαθμό (αν και φυσικά συμπάσχω για την κατάσταση της Γάζας ΤΩΡΑ) είναι και μερικά από τα οποία ανέφερες…

  Ενας λόγος που ΕΙΝΑΙ απαραίτητο να ακουστούν και όσα λες, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ αν σε κάποιες λεπτομέρειες σηκωνουν κάποια συζήτηση, είναι γιατί η ταύτιση των Ελλήνων με τους Παλαιστίνιους είναι ΟΝΤΩΣ πολύ υπερβολική (π.χ. του φίλου μου του Αιρετικού προηγουμένως) και κινδυνεύει να γίνει ΚΑΙ τυφλή, λόγω των πιο τελευταίων γεγονότων.

  Σε γενικές γραμμές θα έλεγα το εξής. Καλοί και κακοί γενικά ΔΕΝ υπάρχουν. Γενικά είναι παρατηρημένο πως τα πιο πολλά εγκλήματα πολέμου τα κάνουν -φυσικά- οι ΝΙΚΗΤΕΣ και όχι οι ηττημένοι. Για όσο διάστημα και σε όσες λοιπόν περιπτώσεις οι «αγαθοί» Παλαιστίνιοι απόκτησαν το πάνω χέρι, έδειξαν κι αυτοί τον χειρότερο εαυτό τους (σε μερικά από όσα ανέφερες).

  Αυτό όμως σημαίνει επίσης το εξής. Πως σε τούτη την κατάσταση, όπου το Ισραήλ νικάει κατά κράτος, είναι επόμενο και να πρωταγωνιστεί στις ωμότητες. Ε, είναι φυσιολογικό ΚΑΙ σωστό νομίζω, λόγω αυτού του απλού γεγονότος, η κοινή γνώμη (γενικά στη Γη) να καταδικάζει τις ωμότητες και να απαιτεί από το Ισραήλ να βελτιώσει τη στάση του, ΟΣΟ και αν αυτές οι ωμότητες δίνουν επίσης τροφή και αφορμή στον αντισημιτισμό (το οποίο περιπλέκει την κατάσταση).

  Πάντως στην Ελλάδα, όπου γενικά ΔΕΝ ακούγεται τόσο πολύ η «άλλη πλευρά» της διένεξης, είναι ωφέλιμο να ακούγεται.

 207. Υ.Γ. επίσης… δεν μιλάμε πια για (σκέτες) ωμότητες αλλά για μια ΣΥΝΟΛΙΚΑ ωμή γενοκτονιακή πολιτική, η οποία ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει, διότι η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ «εύνοια μεγάλων δυνάμεων» υπέρ του Ισραήλ (που το στηρίζει) ΔΕΝ είναι σίγουρο ότι θα διαρκέσει για πάντα, ούτε καν σίγουρο ότι θα καταφέρει να συντηρήσει επ΄άπειρον αυτή την ανισορροπία.

  Στα ψηφίσματα του ΟΗΕ αν δεν υπήρχε η Αμερική και ΕΛΑΧΙΣΤΑ άλλα κράτη, το Ισραήλ θα είχε ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ εξ ολοκλήρου. Ας μην έχει λοιπόν κανείς αυταπάτες, ότι μπορεί να «ισορροπήσει» το θέμα αναφέροντας τα «άπλυτα» των Παλαιστίνιων…
  __________
  Υ.Γ.2 Και το ελάττωμα της ωμής αλαζονείας, που επιδεικνύει με ΚΑΘΕ δυνατή ευκαιρία το Ισραήλ, π.χ. πλήττοντας το πλοίο με την ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ από την Ελλάδα… ΔΕΝ είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο ή να γίνει αποδεκτό διεθνώς, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ το Ισραήλ είχε… χίλιες φορές περισσότερο δίκιο!

 208. Χμμ.. Διεθνής καταδίκη. Νομίζεις πραγματικά ότι ο κάθε πρέσβης στό ΟΗΕ πού ψηφίζει ξέρει η τον ενδιαφέρουν τα πραγματικά γεγονότα; (οπως νομίζεις ότι ενδιαφέρεται ο πρέσβης της Ζιμπάμπουε του οποίου η ψήφος(πλήν ΒΕΤΟ) ισοδυναμεί με του Γάλλου καί του Αμερικανού; Στίς περισσότερες περιπτώσεις θέλουμε καλές σχέσεις με τους Αραβες γιά φτηνότερο πετρέλαιο η γιατί να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά; Είναι σαν να περιμένεις από τον πρεσβη της Ζιμπάμπουε να κρατήσει μιά λογική στάση γιά το σκοπιανό η το Κόσσοβο ή οποιοδήποτε αλλο θέμα. Συμφέρει την κυβέρνησή μου να ψηφίσω ότι «ο γάιδαρος πετάει» Τότε ο γαίδαρος πετάει! It is not my problem!
  Ετσι λειτουργεί ο ΟΗΕ καί μην περιμένεις κάτι διαφορετικο.

  Αν πάλι μιλάς γιά κοινή γνώμη, η κοινή γνώμη διαμορφώνεται από τις ειδήσεις πού βλέπουμε. Οπως ξέρεις καλά, π.χ. τα εγκληματα των Σέρβων στή Βοσνία η στό Κόσσοβο(π.χ.) υποπαρουσιαστηκαν στα Ελληνικά ΜΜΕ, ενώ μεγενθύνθηκαν
  π.χ. από τα άλλα δυτικά ΜΜΕ. Από αυτά πού αναφέρθηκαν εδώ, πόσα νομίζεις ότι ξέρει η κοινή γνώμη;

  Είναι στα πλάισια του «ειπε ο γαιδαρος τον πετιενό κεφάλα» να μιλάνε γιά τη Γάζα οι χώρες πού βομβάρδιζαν επί 80 μέρες με πολύ περισσότερα μέσα καί πολύ λιγώτερο στοχευμένα μιά χώρα πού δεν τους ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ.
  Σκέφτομαι πώς θα χαρακτηριζόταν μιά αντίστοιχη (με το ΝΑΤΟ) διεξαγωγή επιχειρήσεων από το Ισραήλ. Πού σημειωτέον σταμάτησε τις επιχειρήσεις επανειλλημένα γιά να δώσει την ευκαιρία στην ανθρωπιστκή βοήθεια να φτάσει-γνωρίζοντας πώς φτάνοντας αυτη (καί ότι α΄λλο μαζί της) θα έπεφτε στα χέρια της Χαμάς.

  Σε τελική ανάλυση, το θέμα είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες διεξαγωγής του πολέμου, η να σταματήσουμε τον πόλεμο; Δηλαδή είναι αποδεκτό να έχουμε έναν πόλεμο κάθε 2 χρόνια πού να σκοτώνονται 1000 Παλαιστίνιοι καί 1000 Ισραηλινοί-θα ήταν οκ αυτό(γιατί αυτό είναι το παράπονο των παλαιστινίων-οτι οι απωλειές τουε ήταν 100πλάσιες των ισραηλινών); Η να σκοτωθούν ενδεχομένως περισσότεροι καί να σταματήσει; Δεν λέω ότι η απάντηση είναι εύκολη, αλλά το θέμα είναι νομίζω ότι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν. Με τον πόλεμο δεν έχουν κερδίσει μέχρι τώρα τίποτε. Αν ομως αυτή είναι η επιλογή τους, δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουν τίποτε από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης καί ανθρωπιστικής βοήθειας. Ναί, να βοηθήσω κάποιον πού είχε μιά ατυχία η μιά συμφορά, όχι όμως κάποιον πού συστηματικά την προκαλεί. Η μόνη διέξοδος πού βλέπω είναι οι Παλαιστίνιοι να καταλάβουν ότι τα φασισταριά της Χαμάς(που είναι επιπεδου Τσάμπιονς Λίγκ σε σχέση με τους δικούς μας ακόμα καί χρυσαυγίτες πού είναι επιπέδου Δ’Εθνικής) τους οδηγούν στην καταστροφή καί να απαλλαγούν από αυτούς. Αν δεν γίνει αυτό, οι επιλογές τους έχουν τις συνέπειες. Το ισραήλ δεν έγινε τυχαία ισχυρό-έγινε με πολύ κόπο(οι πολίτες του δουλεύουν σκληρά γιά να συντηρήσουν την οικονομία τους, επανδρώνουν τον στρατό με πολύχρονη θητεία καί καλλιεργούν τις σχέσεις με την ομογένεια καί τους φίλους αντί να τους αποξενώνουν(θυμίζει καμμία χώρα αυτο;). Δεν ζητάει τίποτε άλλο από το να ζήσει ειρηνικά σε ένα μικρό κομμάτι γής πού έχει.

 209. Χμ…
  Οσον αφορά τις μεροληψίες του κόσμου και των ΜΜΕ, μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση μεταξύ των γεγονότων στη Γάζα και της (πολύ χειρότερης) φρίκης της γενοκτονίας στο Νταρφούρ έγινε από τον φίλο dimitrisdoctor εδώ:
  http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2009/01/blog-post.html
  Οι φόνοι αμάχων στη Γάζα ανέρχονταν τότε (όταν έγινε το ποστ) σε εκατοντάδες, ενώ εκείνοι στο Νταρφούρ σε… εκατοντάδες ΧΙΛΙΑΔΕΣ. Παρόλ’ αυτά η προσοχή ΟΛΩΝ σχεδόν των ΜΜΕ του κόσμου ήταν στραμμένη στη Γάζα και όχι στο Νταρφούρ. ΜΗ μου πει κανείς ότι αυτό οφειλόταν (κυρίως) στον αντισημιτισμό, ούτε φυσικά ότι τα ΜΜΕ του κόσμου όλου έχουν μετοχές σε… αραβικά πετρέλαια!
  UPDATE: Τώρα που το σκέφτομαι, σε ΜΕΓΑΛΟ βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι τους Ισραηλινούς ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ τους θεωρούμε «δικούς μας» Ευρωπαίους και έχουμε expectations / απαιτήσεις να ΦΕΡΟΝΤΑΙ και πολιτισμένα όπως ΘΕΛΟΥΜΕ να πιστεύομε, γενικά για εμάς τους Ευρωπαίους!!!

  Ε,αν αφήσουμε τις υπερβολές στα ελληνικά ΜΜΕ στην άκρη, πολλή αγανάκτηση για τους φόνους αμάχων υπήρξε και σε χώρες παραδοσιακά πολύ πιο φιλικές προς τους Εβραίους, όπως π.χ. η Γαλλία.

  Αν το Ισραήλ ήθελε απλώς να αποφύγει τις απώλειες των δικών του στρατιωτων θα μπορούσε -με τη συντριπτική στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ που έχει- να διεξάγει εκείνη την εισβολή στη Γάζα αρκετά διαφορετικά. Ομως… ΚΑΙ βόμβες φωσφόρου χρησιμοποίησε ΚΑΙ στόχευσε αδιακρίτως αμάχους και μαχητές ΚΑΙ -τελικά- συλληφθέντες άμαχους Παλαιστίνιους χρησιμοποίησαν σαν ανθρώπινες ασπίδες ορισμένοι στρατιώτες του Ισραήλ, ΚΑΙ πάρα πολλά παιδιά σκοτώθηκαν ΚΑΙ η ανθρωπιστική βοήθεια πολλές φορές εμποδίστηκε με σκέτο… τσαμπουκά. Ε, ΜΗ μου πει κανείς πως το Ελληνικό πλοίο βοήθειας παρεμποδίστηκε επειδή μετέφερε… όπλα. Αυτά ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ, παρά μόνο στα πλαίσια μιας συνολικά γενοκτονιακής πολιτικής, η οποία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ θέση στον πολιτισμένο κόσμο και επίσης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τους βομβαρδισμούς της Σερβίας, όσο κι αν κράτησαν περισσότερες μέρες κι ήταν πιο ισχυροί σε συνολική ένταση.

  Αν το Ισραήλ επιδιώκει να αποδείξει ότι παραβιάζει ΚΑΘΕ ανθρωπιστικό κανόνα επειδή το… πνίγει το δίκιο του, αλλά ΕΠΙΣΗΣ υποκρίνεται το αντίθετο, κοροϊδεύει ΜΟΝΟ τον εαυτό του και τους Εβραίους του κόσμου τους οποίους παίρνει στο λαιμό του (όσους δεν συκοφαντεί σαν «self- hating Jews» επειδή ασκούν κριτική σε αυτή την πολιτική).

  Μπορεί ο φίλος μου ο Αιρετικός μερικές φορές να τα… παραλέει (π.χ. διαφώνησα έντονα με την ταύτισή του με… αυτόχειρες ζωσμένους εκρηκτικά)… όμως έκανε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ δουλειά τεκμηριώνοντας με τεχνικά στοιχεία το γεγονός ότι οι φόνοι αμάχων στη Γάζα ήταν ΕΣΚΕΜΜΕΝΟΙ:
  http://hereticrepublic-gr.blogspot.com/2009/08/blog-post.html

  Δεν είναι ΤΟΣΟ άσχετοι οι πρεσβευτές χωρών στον ΟΗΕ με τέτοια θέματα ώστε να μην ξέρουν ΤΙ τους γίνεται ή να τρώνε κουτόχορτο από τα ΜΜΕ. Ξέρουν ΠΑΡΑ πολύ καλά το ΤΙ γίνεται, και σε γενικές γραμμές το διεθνές δίκαιο τείνουν να το στηρίζουν, όπως στήριξαν και την Κύπρο απέναντι στην εισβολή…. ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ (κατ’ εξαίρεση) μπούν κάποια συμφέροντα στη μέση, είτε των χωρών τους είτε άλλων χωρών, ισχυρότερων. Είναι βέβαια ηλίου φαεινότερο ότι ο Ο.Η.Ε. έχει ξεφτιλιστεί πολύ… ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ οι πρεσβευτές τρώνε κουτόχορτο αλλά επειδή ΠΟΛΥ ελάχιστες χώρες, με επικεφαλής την Αμερική έχουν δεδηλωμένη μεροληψία υπέρ του Ισραήλ. Αλλιώς… (αυτό) θα είχε παρόμοια τύχη με το κράξιμο που έφαγε κάποτε (ΣΥΝ τα μποϋκοτάζ) η Νότιος Αφρική.

  Για την αξία, τη σκληρή δουλειά και το υψηλό γενικά επίπεδο των Ισραηλινών, σε πολλούς τομείς, δεν αμφιβάλλω καθόλου. Οι… ΙΔΙΟΙ αμφιβάλλουν -όμως- κατά πόσον αυτή η κατάσταση τους έχει… ζωοποιήσει τελείως ώρες-ώρες (έχω μιλήσει επί μακρόν ΚΑΙ με αρκετούς Ισραηλινούς, κάποια καλοκαίρια, και ξερω). Είναι να ΜΗΝ ανοίξει το στόμα του, ο (έστω και σπάνιος) ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ Ισραηλινός γιατί ΟΤΑΝ το ανοίξει… γίνεται το «έλα να δεις». Π.χ. τη πλειοψηφία των υπόλοιπων τη χαρακτηρίζει ΑΝΕΤΑ από… άκρως αγενέστατη και αλαζονική (ακόμη κι ο ένας προς τον άλλον – στη συμπεριφορά τους) έως ρατσιστική ή και φασιστική.

  Οι Παλαιστίνιοι ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ επιλογές να διαλέξουν πολιτικούς, πέραν της Χαμάς ή κάποιων προσώπων «δοτών» από το Ισραήλ. Γενικά, φημολογείται ότι ΜΟΛΙΣ βρεθεί ικανός και άξιος να ηγηθεί ανοιχτόμυαλος Παλαιστίνιος, ΑΝ ΔΕΝ τον σκοτώσει η Χαμάς θα τον σκοτώσουν σε κάποια άλλη φάση οι «δοτοί» αντίπαλοι της Χαμάς, που δεν θέλουν να απειληθεί ο δικός τους… δοσιλογισμός. Οπότε… ΜΗ λέμε μαλακίες, ότι για ΟΟΟΛΑ (πια) φταίνε μόνο οι Παλαιστίνιοι….
  UPDATE: Ενας λόγος που οι Παλαιστίνιοι κατάντησαν υποστηρικτές των κάφρων της Χαμάς είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ της Φατάχ, π.χ.

  …Χαρακτηριστικό είναι πως σε έρευνα του Κέντρου Επικοινωνίας και ΜΜΕ της Ιερουσαλήμ που έγινε μεταξύ του αμιγώς παλαιστινιακού πληθυσμού στη Δυτική Όχθη, το 83% δήλωσε απόλυτα πεπεισμένο για την διαφθορά της Παλαιστινιακής Ηγεσίας και για την ουσιαστική της αδιαφορία για το μέλλον των απλών αράβων.
  Κάποιοι είχαν μετατρέψει έναν Αγώνα σε βιομηχανία προσωπικού πλουτισμού.
  Διόλου πρωτότυπο δυστυχώς, και θυμίζει πολύ τα «δικά μας»…
  http://politispittas.blogspot.com/2009/01/blog-post_09.html

  Αν είχαν οι Ισραηλινοί την παραμικρή διάθεση να ΛΥΣΟΥΝ το πρόβλημα της περιοχής τους, θα είχαν διαλύσει και τους υπόλοιπους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ οικισμούς, αντί να λένε τον Ομπάμα (που τους το… θύμισε ΠΟΛΥ ευγενικά) «αντισημίτη»….

  Τέλος πάντων… (believe it or not) Ευτυχώς εγώ δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ διάθεση για Israel-bashing! ΚΑΘΕ τι που μπορεί να απαλύνει τα χάλια της φήμης του Ισραήλ, το αποδέχομαι και εύχομαι… ΜΑΚΑΡΙ νάναι σωστό! 🙂

 210. Σημειώνω μόνο ότι ο «χασάπης» Σαρόν διέλυσε με τη ΒΙΑ ισραηλινούς οικισμούς. Η οποιαδήποτε «παλαιστινιακή αρχή» πότε πήρε σοβαρά μέτρα εναντίον των εξτρεμιστών; Πότε δούλεψε πραγματικά γιά να σταματήσει τις επιθέσεις;

  Συμφωνώ ότι είμαστε ιδιαίτερα ελαστικοί στά στάνταρ μας εναντίον των αράβων(π.χ. όταν στην Αίγυπτο δολοφονούνται εν ψυχρώ Ελληνες τουρίστες χωρίς ούτε καν το «μας συγχωρείτε,σας περάσαμε για ισραηλινούς» -λες καί τότε θα ήταν δικαιολογημένες οι δολοφονίες-) καί ιδιαίτερα σκληροί με τους ισραηλινούς.
  Στό κάτω κάτω η Χαμάς επέλεξε το πεδίο σύγκρουσης να είναι οι πόλεις. Γιατί πρέπει το Ισραήλ να υπολογίζει τις απώλειες, εστω καί σε άμαχους, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από την ίδια του την κυβέρνηση. Η ιδεα της πρόθεσης μου φαίνεται εντελώς ηλίθια: Αν το Ισραήλ πραγματικά ήθελε μεγάλες απώλειες σε ‘αμαχο πληθυσμό, αυτό θα ήταν εξαιρετικά εύκολο καί θα μπορούσε να επιτευχθέι με πολύ μεγαλύτερη οικονομία σε απώλειες καί υλικό. Ολα τα υπόλοιπα μου φαίνονται παπ…ιές. Θεωρώ φυσιολογικό γιά κάθε χώρα -καί αυτονόητη υποχρέωσή της να προστατεύψει τους φαντάρους της-πού στό κάτω κάτω δεν προκάλεσαν αυτή τη συγκρουση. Η Χαμάς δεν θα είχε πρόβλημα να δεχτεί πολλές χιλιάδες νεκρούς φτάνει να σκοτωθούν καί ισραηλινοί. Η άλλη πλευρά δεν είναι υποχρεωμένη να μπεί σε αυτή τη λογική.
  Αν δέχεσαι πυρά από ένα κτήριο, είναι απόλυτα μέσα στούς κανόνες εμπλοκής να το ισοπεδώσεις. Σε τελική ανάλυση γιά όσους ασκούν κριτική από την πολυθρόνα τους στούς στρατιώτες γιατί δεν ρισκάρουν περισσότερο, προκειμένου να κάνουν έναν πιό ανθρωπινο πόλεμο, είμαι σίγουρος ότι η κάθε χώρα καί ο κάθε στρατιώτης θα τους ελεγε ευχαρίστως ότι προτιμά να μην εμπλακεί καθόλου, καί ας πάει ο πολυθρονάτος να εξασφαλίσει την ειρήνη καί ο στρατιώτης θα κάθεται να τον κριτικάρει

 211. Με άλλα λόγια γιά τους οικισμούς: Στα βήματα(εστω όχι αρκετά) πού κάνει το ισραήλ, με κόστος, η απάντηση είναι περισσότερη εχθρικότητα καί επιθέσεις. Γιατί να τα συνεχίσει;

 212. Εχω βαρεθεί μεροληψίες και επιχειρήματα τύπου strawman.

  Οταν λέμε «εσκεμμένα αμάχους» δεν εννοούμε ντε-και-καλά ότι στόχευσε το Ισραήλ ειδικά ΤΟΥΣ αμάχους. Απλά… αδιαφόρησε πλήρως γι’ αυτούς, με μια λογική «δεν πειράζει, αλλά αν σκοτωθούν και άμαχοι, τότε… ΑΚΟΜΗ καλύτερα».
  Ο Αιρετικός ξέρει πολύ περισσότερα για όπλα και τεχνικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά την τεκμηρίωση αυτής της άποψης. Και δεν είναι ο μόνος, που το έχει κάνει αυτό. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, μερικά αναμένονται ΑΥΤΕΣ τις μέρες από επίσημες πηγές. Θα δούμε…

  …Π.χ. για παραδειγματισμό των υπόλοιπων, για «συλλογική τιμωρία», Ή και σαν αντίποινα «στα μουλωχτά», επειδή -φυσικά- οι πύραυλοι της Χαμάς έπεφταν ΗΔΗ σε αμάχους Ισραηλινούς (που… όσο λίγους κι αν σκότωσαν, ήταν ΚΑΙ αυτό εξίσου απαράδεκτο, ΑΝ θέλουμε νάμαστε δίκαιοι -εγώ θέλω πάντως).

  Γενικά ΣΥΧΑΙΝΟΜΑΙ τα επιχειρήματα τύπου «μα τα ίδια έκανε και η άλλη πλευρά». Με αυτή τη λογική, όλα τα εγκλήματα πολέμου αλληλο-δικαιολογούνται, διαιωνίζονται, τό ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δύο το «καθαρό εθνικό μας πρόσωπο»…

  Γενικά η λογική δεν είναι «εξοντώστε τους αμάχους», γιατί (αν μη τι άλλο) αυτό θα ήταν οφθαλμοφανές ΚΑΙ βλαβερό κιόλας, επικοινωνιακά. Η λογική είναι περισσότερο κάτι σαν (είτε κρυφός είτε φανερός) «παραδειγματισμός των υπόλοιπων»: Τρομοκρατία, κοινώς. (μια λογική ΕΠΙΣΗΜΗ και στις κατεδαφίσεις των σπιτιών «υπόπτων για τρομοκρατία» με μπουλντόζες από τους Ισραηλινούς, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ μάλιστα….).

  Γενικά η τάση αυτο-δικαιολόγησης του Ισραήλ στα εντελώς αδικαιολόγητά του, απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική οπισθοδρόμηση δεκαετιών, όπως και η παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης από τον Μπους.

  Και έχει ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΟ ιστορικό το κράτος του Ισραήλ, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, π.χ. τα σπασίματα χεριών όσων παιδιών έριχναν πέτρες (που κι εγώ προσωπικά είχα οργιστεί πολύ για πρώτη φορά με το Ισραήλ, τη δεκαετία ογδόντα, μαθαίνοντας πρώτη φορά ακριβώς αυτό). Επίσης ο νόμος της Κνεσέτ που επιτρέπει «λελογισμένη βία στις ανακρίσεις» (δηλαδή βασανιστήρια χωρίς ίχνη)…. κλπ. (τελικά… ανακλήθηκε ο νόμος ή δεν ανακλήθηκε? Εμεινα με την εντύπωση πως απλώς… εξωραϊστηκε, ή κρύφτηκε ΠΙΟ καλά. – Μου φαίνεται πως χρειάζεται «ειδική υπογραφή από ανώτερο» ή κάτι τέτοιο, τώρα πλέον).

  Ενας λόγος που ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε πιο αυστηροί με το Ισραήλ ΕΙΝΑΙ το ότι ουσιαστικά πρόκειται για ευρωπαΪκή χώρα, σαν τη… μύγα μέσ’ στο γάλα της Μέσης Ανατολής (ή το γάλα μέσα στις… μύγες, όπως προτιμάει κανείς). Κι αυτό γιατί τα ισλαμικά καθεστώτα ή ακόμη και σχετικά ήπιες χώρες της περιοχής έχουν μακρά παράδοση στο ΜΗ-σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Π.χ. η Αίγυπτος βασανίζει ΚΑΙ σήμερα…. (ανέλαβε και σχετικές εργολαβίες από τη… CIA).

 213. Υ.Γ. Από όσα γνωρίζω η (πρώτη) Ιντιφάντα ξεκίνησε σαν (λίγο-πολύ) ΜΗ-βίαιη (ή μάλλον ΜΗ-φονική) αντίσταση ή «ανυπακοή», και ΠΝΙΓΗΚΕ στο αίμα, οπότε και κλιμακώθηκε βέβαια. Επίσης το ΣΤΑΤΟΥΣ του αμυνόμενου πληθυσμού δεν έπαψε ποτέ να είναι «λαός κάτω από εχθρική κατοχή», και μάλιστα κάτω από ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σκληρή και ταπεινωτική απο ΚΑΘΕ άποψη, στυγνή κατοχή. Με βάση όλα αυτά, σχεδόν ΚΑΘΕ Ελληνας (και ΟΧΙ ΜΟΝΟ Ελληνας βέβαια) π.χ. σκέφτεται συγκρίνοντας το θέμα με π.χ. τη Γερμανική κατοχή 1940-1944 και το δικαίωμα αντίστασης, ΟΧΙ με βάση απαιτήσεις για «συμπεριφορά κυρίων» και από τις δύο πλευρές.

  ΑΝ θέλει το Ισραήλ «συμπεριφορά κυρίων», ΟΦΕΙΛΕΙ να την εφαρμόσει ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ το ίδιο, ακόμη και ΧΩΡΙΣ να κάνουν το ίδιο οι Παλαιστίνιοι. Γιατί? -Διότι οι Παλαιστίνιοοι είναι λαός κάτω από ΕΧΘΡΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ. ΚΑι το Διεθνές Δίκαιο σε τέτοια περίπτωση θεωρεί όλες τις πράξης αντίστασης (κατά στρατιωτικών στόχων) δικαιολογημένες. Σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση δηλαδή δεν μπορεί επίθεση σε στρατιώτες του εχθρού να θεωρηθεί «τρομοκρατία».

  Το ΜΕΓΑΛΟ λάθος των Παλαιστίνιων (όχι όλων βέβαια) είναι ότι κάποτε άρχισαν πόλεμο σε ΑΜΑΧΟΥΣ, δηλαδή τρομοκρατία. Αν δεν το είχαν κάνει αυτό, αλλά… σκότωναν αποκλειστικά στρατιώτες του εχθρού τους, τότε θα είχαν μείνει αθώοι, αλλά… θα πλήρωναν -έτσι κι αλλιώς- το τίμημα μιας ιδιαίτερα στυγνής καταστολής.

  __________
  Υ.Γ.2
  Παραχωρώντας μια «σχετική αυτονομία», σε ορισμένες περιοχές Παλαιστίνιων, το Ισραήλ έκανε έναν ελιγμό που εκ πρώτης όψεως ΦΑΙΝΕΤΑΙ σαν «παραχώρηση», αλλά στην πράξη αποτελεί ΟΛΙΣΘΗΣΗ σε Ειδικό Ρατσιστικό Καθεστώς, του τύπου Απάρτχαϊντ. Πρόκειται -φυσικά- για… καινοτομία, το ότι (ναι μεν) οι Παλαιστίνιοι εκλέγουν τους δικούς τους ηγέτες, έχουν τη «δική τους επικράτεια» αλλά -ταυτόχρονα- συνεχίζουν να υφίστανται τα δεινά του κατεχόμενου λαού ΧΩΡΙΣ τα αγαθά του ελεύθερου, ενώ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ελεύθεροι (ή «λίγο πιο» ελεύθεροι). Ε, δυστυχώς η ελευθερία είναι όπως η… εγκυμοσύνη. 🙂 ΔΕΝ μπορει να λέει κανείς (λαός) «είμαι ΟΛΙΓΟΝ έγκυος», ή «κατέστησα ΟΛΙΓΟΝ ελεύθερο» (έναν άλλον)… 😆

  Το απάρτχάϊντ αυτό φυσικά ισχύει ΜΟΝΟ σε ορισμένες περιοχές, κι έτσι το Ισραήλ μπορεί να διαψεύδει ότι έχει καθεστώς απάρτχαϊντ ΓΕΝΙΚΑ…
  ΔΕΝ μπορεί να κοροίδεύει όμως τους ΠΑΝΤΕΣ για ΠΑΝΤΑ.

 214. Μπορεί να υπήρχε μια διάχυτη αρχική πρόθεση για μη-βία, αλλλά γρήγορα κατάληξε σε αρκετά φονική βία η πρώτη ιντιφάντα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή νομίζω -στην πράξη. Επίσης σκότωσαν και εκατοντάδες δικούς τους οι εξεγερμένοι, σαν προδότες.

 215. @johnpap
  Ντάξει… ΔΕΝ λέω και ότι τα θυμάμαι όλα ΟΠΩΣ έγιναν, πρέπει να ψάξω ξανά το θέμα (σε λίγο). Πάντως… εκείνο που μου έμεινε στο νου ήταν η «ανυπακοή» που συγκρινόμενη με την ωμή βία των Ισραηλινών που έσπαζαν τα κόκκαλα των χεριών σε παιδιά-διαδηλωτές που τους πετροβολούσαν… έμοιαζε σχεδόν σαν να συγκρίνεις σφεντόνα με τανκς.

 216. Δίνω και το σύνδεσμο
  http://en.wikipedia.org/wiki/First_Intifada

  Ενας άραβας έγραψε πάντως ότι η Wikipedia δεν τα λέει τόσο αντικειμενικά. Προβάλλει αμέσως τους σκοτωμούς, αναφέρει και μολότωφ. Εκείνη η εξέγερση έγινε όμως *κυρίως* με πέτρες και απεργίες.

 217. John,
  τελικά… ΚΑΙ οι δύο έχουμε δίκιο (χεχε) σύμφωνα με την ίδια τη βικιπαίδεια.

  Οταν είπα «μη-βίαιη εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα«, είχα δίκιο, ΑΝ διαβάσεις όλο το λήμμα.

  Εγώ την αλήθεια μόνο, είπα, από τα λίγα που ξέρω και… αμαρτίαν ουκ έχω! 🙂
  Εκείνος που όμως ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ να τα δει αυτά και να τα εμπεδώσει, γιατί μάλλον ΔΕΝ τα ξέρει καλά, είναι ο… tom.

  After a December 8 traffic incident at the Erez Crossing that killed four Palestinian refugees, rumor quickly spread that the wreck was a deliberate act of vengeance in response to the fatal stabbing of an Israeli several days earlier in the Gaza market.[22] That evening, an uprising began in Jabalia where hundreds of Palestinians burned tires and attacked the IDF troops stationed there. The uprising spread to other Palestinian refugee camps and eventually to several major cities. On December 22, the United Nations Security Council condemned Israel in Resolution 605 for violating the Geneva Conventions due to the number of Palestinian deaths in these first few weeks of the Intifada.[23]

  The IDF was given truncheons and encouraged to break the bones of Palestinian protesters.[24] This aggressive stance was expressed by Defense Minister Yitzhak Rabin during his tour of the Jalazon Refugee Camp in January 1988, when he stated «The first priority of the security forces is to prevent violent demonstrations with force, power and blows … We will make it clear who is running the territories«.[6] The Swedish branch of Save the Children estimated that, «23,600 to 29,900 children required medical treatment for their beating injuries in the first two years of the intifada», one third of whom were children under the age of ten years old.[24]

  Εγώ ΜΟΝΟ που τα διαβάζω αυτά και τα ΞΑΝΑ-θυμάμαι (γιατί τα παρακολουθούσα εκείνη την εποχή ΟΛΑ εκτενώς)… μου άναψαν τα αίματα και νιώθω όπως ο… Αιρετικός! 🙂

  Μιλάμε για ΒΡΩΜΕΡΑ ναζιστικά ζώα, οι Ισραηλινοί ΕΠΙΣΗΜΑ εξουσιοδοτημένοι με κλομπ στο χέρι να σπάνε τα κόκκαλα χεριών ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

  Ορίστε τα:

  On April 19, 1988, a leader of the PLO, Abu Jihad, was assassinated in Tunis. During the resurgence of rioting that followed, about 16 Palestinians were killed. In November of the same year and October of the next, the United Nations General Assembly passed resolutions condemning Israel[25] In June of that year, the Arab League agreed to support the intifada financially at the 1988 Arab League summit. The Arab League reaffirmed its financial support in the 1989 summit.[26]

  In 1989, local committees in Beit Sahour initiated a nonviolence movement to withhold taxes,[27] taking up the slogan «No Taxation Without Representation,»[28] the legality of which under international law is disputed. The Israeli defense minister Yitzhak Rabin response was: «We will teach them there is a price for refusing the laws of Israel.»[29] When time in prison did not stop the activists, Israel crushed the boycott by imposing heavy fines while seizing and disposing the equipment, furnishings, and goods from local stores, factories, and homes.[25]

  As the Intifada progressed, Israel introduced various riot control methods that had the effect of reducing the number of Palestinian fatalities.[citation needed] Moshe Arens subsequently proved to have a better understanding of pacification, which perhaps reflects in the lower casualty rates for the following years.[citation needed] The Israeli state apparatus carried out contradictory and conflicting policies that injured Israel’s own interests such as the closing of education establishments (putting more youths onto the streets) and issuing the Shin Bet list of collaborators.[30]

  ΟΥΣΤ από δω χάμω ΑΛΗΤΕΣ, που ζητάτε και ρέστα από πάνω ΣΗΜΕΡΑ, επειδή οι… ξεσαλωμένοι από τη βία σας, ΠΟΛΛΩΝ ετών υπόδουλοι έκαναν το ΜΟΙΡΑΙΟ λάθος να γίνουν ΚΑΙ τρομοκράτες (το 1993, για την ακρίβεια).

  Suicide bombings by Palestinian militants started in April 16, 1993 with the Mehola Junction bombing, carried at the end of the Intifada.[31]

  Οταν μιλάμε για «ναζιστική συμπεριφορά», και μάλιστα… ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ, και… με ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ γι’ αυτήν, εννοούμε π.χ. αυτό που ακολουθεί:

  In 1990, 21 Israeli soldiers confessed to frequent repeated brutal assaults against Palestinians. Yishai-Karin reported that Israeli soldiers were exposed to violence against Palestinians during the first weeks of training. The soldiers also expressed feelings of joy when they were given power to instill fear and use physical violence on the Palestinians. One soldier recalls shooting an unarmed Palestinian for no reason, «We were in a weapons carrier when this guy, around 25, passed by in the street and, just like that, for no reason – he didn’t throw a stone did nothingbang, a bullet in the stomach, he shot him in the stomach and the guy is dying on the pavement and we keep going, apathetic. No one gave him a second look,‘ he said.[32]

 218. Εντύπωση μου έκανε η εξής… περιγραφή του… «Ανώτερου πολιτιστικού επιπέδου» (my ass) των Ισραηλινών, από τον tom:

  -Αντίθετα με τον πόλεμο Χαμάς-Φατάχ στη Γάζα, οι ισραηλινοί ποτε δεν περιφέρανε ζητωκραυγάζοντας τα πτώματα των εχθρών τους

  Α ρε τομ….
  Αφού είναι ΜΑΛΑΚΕΣ οι φανατίλες της Χαμάς / Φατάχ. Κουβαλούσανε ΚΑΙ τα πτώματα (αντιπάλων) αντί να… τους πυροβολούν στο ψαχνό, ΕΤΣΙ για ΠΛΑΚΑ, όπως κάνανε οι ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ σκεπτόμενοι Ισραηλινοί νεανίες της προηγούμενης παραπομπής, και μετά να τους παρατάνε στην τύχη τους, χωρίς να κουβαλάνε ΚΑΙ πτώματα… ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ. :mrgreen:
  ______________
  @Αιρετικέ, έλα δω να ρίξεις κάνα… μπινελίκι, μου φαίνεται… 😆

  ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ αποζημίωση ΟΦΕΙΛΕΙ το Ισραήλ ΣΤΟΥΣ Παλαιστίνιους….

  Ακούς εκεί… ΕΙΚΟΣΙ-ΕΞΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΓΩ της βίας (που τους έσπαζε ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ τα κόκκαλα των χεριών για να μην πετάνε πέτρες…)
  …εκ των οποίων ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ των ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ.

 219. Μία διευκρίνιση.
  Οταν άρχισαν επιθέσεις αυτοκτονίας το 1993, δεν ήταν απαραίτητα τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμάχους.

  Συνήθως άμαχοι πέφτανε πάνω σε στρατιώτες και αυτοκτονούσαν, έχοντας φτάσει σε απόγνωση.

 220. Πράγματι…
  τώρα που το σκέφτομαι, ΠΟΛΥ σπάνια διακρίνουμε μεταξύ των διαφορετικών ΣΤΟΧΩΝ που είχαν οι «επιθέσεις αυτοκτονίας». Και πραγματικά δεν θυμάμαι και τόσες πολλές σε άμαχους. (κακώς – γιατί οι πιο πολλές ΗΤΑΝ σε άμαχους). Νομιζα ότι… κυρίως άμαχοι ζωσμένοι εκρηκτικά κατάφερναν να πλήξουν στρατιώτες οπλισμένους σαν αστακούς (που ήταν αδύνατο να πληγούν ΑΛΛΙΩΣ)….
  -αλλά η προπαγάνδα των ΜΜΕ μας έκανε να ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ τους «ζωσμένους εκρηκτικά» σαν «τρομοκράτες»! (νόμιζα ότι ήταν παράδειγμα δράσης των ΜΜΕ που… συμφέρει το Ισραήλ).

  UPDATE: Μερικές ώρες αργότερα βρήκα όμως ότι οι πιο πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας ΗΤΑΝ σε αμάχους, τελικά. Υπάρχει και η λίστα
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hamas_suicide_attacks

  Βαρβαρότητα; – ΣΙΓΟΥΡΑ.
  Πταίσμα πάντως μπροστά στη… δική μας βαρβαρότητα (κάποτε):
  http://www.anarkismo.net/article/2629

 221. Με άλλα λόγια γιά τους οικισμούς: Στα βήματα(εστω όχι αρκετά) πού κάνει το ισραήλ, με κόστος, η απάντηση είναι περισσότερη εχθρικότητα καί επιθέσεις. Γιατί να τα συνεχίσει;

  Σωσθάα…

  Ως είναι… γνωστό ΕΥΡΕΩΣ στους… Εβραίους του Ισραήλ, ο Παλαιστίνιος είναι από τη φύση του… κατώτερο ζώο.
  Οπότε… άαασε τους οικισμούς εκεί που είναι. Τα ζώα, τα σκυλιά οι Παλαιστίνιοι δεν δικαιούνται να ζουν (και ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ για… ΦΟΛΑ) έτσι κι αλλιώς…

  (χωρίς πλάκα τώρα, αυτό το απόσπασμα σχολίου ΜΑΖΙ με το άαααλλο, που σχολίασα προηγουμένως, είναι ενδεικτικά μιας τεράστιας πολιτιστικής υπεροψίας που θυμίζει… Αγγλους σε αποικίες, που π.χ. δεν πίστευαν ότι οι ντόπιοι είναι «ικανοί για πολιτισμό» έτσι κι αλλιώς, οπότε «ΚΑΛΩΣ» τους είχαν υπόδουλους…)

  (και ξεχνάμε ΠΟΙΟΣ πέταξε τους Παλαιστίνιους ΕΞΩ από τα Ισραηλινά σχολεία, και τους άφησε ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ, εκείνο τον μαύρο καιρό της ωμής Κατοχής, ΠΡΙΝ τα μετέπειτα Παλαιστινιακά «Μπαντουστάν«, τον καιρό της Πρώτης Ιντιφάντα…)

  __________
  Ενα ισορροπημένο άρθρο για τη Γάζα που στηλιτεύει ΚΑΙ τον αντισημιτισμό, είναι αυτό
  http://politispittas.blogspot.com/2009/01/blog-post_09.html

 222. Κατέβασα την επίσημη και λεπτομερή αναφορά του ΟΗΕ για τα Ισραηλινά ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ στη Γάζα (διότι περί ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ πρόκειται, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΩΝ πλέον)…

  Από την έκθεση αυτή βγαίνει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για απολύτως συνειδητή, απολύτως απαράδεκτη ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΤΗΝΩΔΙΑ. Οχι μόνο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ φόνοι ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ, αποδεδειγμένα ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με μαχητές, όχι μόνο μαζικές καταστροφές σπιτιών (καθώς και εκατοντάδων εργοστασίων) όχι μόνο εγκληματικά στοχευμένη καταστροφή ώστε να προκαλέσει μαζική πείνα και δίψα, αλλά ΚΑΙ χρησιμοποίηση αμάχων Παλαιστίνιων από τους Ισραηλινούς σαν ασπίδες…

  Να μην ξανακούσω ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΗΤΕΙΑ δικαιολόγησης αυτής της ολοκληρωτικής κτηνωδίας. Θα ακολουθήσει ποστ. Την έκθεση μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ:

  Click to access A-HRC-12-48.pdf


  Η ιστοσελίδα όπου τη βρήκα (που έχει πολλά άλλα καθώς και περιλήψεις, τα πρακτικά από το συνέδριο, κλπ) είναι
  http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/specialsession/9/FactFindingMission.htm
  («United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict»)

 223. Ορίστε και τα μεγάλα χάλια της κατάστασης
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=90708

  Ευτυχώς,υπάρχουν και οι ισραηλινές ΜΚΟ – που ξεσκεπάζουν τα ψέματα της κυβέρνησης και του στρατού:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=80186

  Ορίστε και ο ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ
  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1063094

  Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ να δικαστεί ηγέτης ή στρατιώτης του για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διαμηνύει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απορρίπτοντας με οργή την έκθεση-κόλαφο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

  Ο Νετανιάχου δήλωσε από το βήμα της Κνσετέτ ότι έκθεση του ΟΗΕ, που κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και ενθαρρύνει την τρομοκρατία…

  Στο ορίτζιναλ, απολαύστε και τη… ΣΚΑΤΟΦΑΤΣΑ του Νετανιάχου καθώς… υψώνει απειλητικά το δάχτυλο (στη Βουλή).

  Ε, ΣΟΡΥ, ΟΠΟΙΟΣ νομίζει ότι είναι «υπεράνω του νόμου» ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να ομιλεί για όσους τον ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ.

 224. Dennis,
  αυτή είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΦΑΝΗΣ ΜΕΓΚΑ-μπούρδα, όχι ερασιτεχνισμοί και παίξε-γέλασε…. 🙂

 225. Νέο ποστ (το λέω για όσους βρήκαν ΑΥΤΟ ΕΔΩ πρώτα μέσω Θείου (Σαμ) Γκούγκλη, ή μέσω… του ποστ του Αιρετικού):

  https://omadeon.wordpress.com/2009/10/15/un-mission-finds-strong-evidence-of-israeli-war-crimes/
  «UN Mission finds Strong Evidence of ISRAELI WAR CRIMES»

  Επίσης ευχαριστώ Ντέννις για το ιδιωτικά σταλμένο λινκ
  http://www.lewrockwell.com/blog/lewrw/archives/38397.html
  («Confessions of a ‘Self-Hating’ Jew»)
  Χαρακτηριστικό… σπαρταριστό απόσπασμα:

  …I don’t hate anything (although Bill Gates comes close—thanks to Office 2003). As a person who was born and raised Jewish (and did one heck of a job at his Bar Mitzvah, I should add), but who is now an atheist (though I’m still considered Jewish—right Adolf?), I always find it amusing when people accuse me or any other Jew who does not toe the party line (and the party I’m referring to here is NOT a Bar Mitzvah) as being a self-hating Jew….

 226. Το να σε βγαζουν κατι-σαν-ψυχασθενη (self-hater) επειδη δεν συμφωνεις με ενα interest group που υποτιθεται οτι εκπροσωπει τα συμφεροντα σου ειναι παλαβο. Με αλλα λογια ο δικος μας παρανοικος εθνικισταρας μπορει να αυτοδικαιολογηθει με ενα: «Εγω δεν μισω τον εαυτο μου τουλαχιστον οπως εσεις οργανα του Σιωνισμου/Αμερικανισμου/Χ-ισμου»

 227. Ενας λαός που έχει… αυτο-σαρκαστικό χιούμορ ειναι οι Εβραίοι.
  Επομένως… ΕΙΝΑΙ ικανοί για την αντίστοιχη… διαστροφή εννοιών (όσοι δεν έχουν το ΧΙΟΥΜΟΡ των υπόλοιπων)

  Αντίθετα -όπως σωστά λες- ο Ελληναράς δεν μισεί τον εαυτό του.

  Ισα-ίσα, ΝΟΜΙΖΕΙ πως… εμείς οι… θολοκουλτουριαραίοι μισούμε τους (Ελληνικούς) εαυτούς μας…

  χμμμμμμμμμ… μια από τα ίδια, δηλαδή, έτσι δεν είναι?

  (Μισουν τον εαυτό τους πάντα οι… ΑΛΛΟΙ, όχι «εμείς οι πατριώτες»… )

 228. Δικαιώνομαι λοιπόν που κατηγορώ το Ισραήλ για:

  1. Ναζιστική νοοτροπία
  2. Ρατσισμό ακραίας και χυδαίας μορφής
  3. Πλήρη αδιαφορία για τις Διεθνείς Συνθήκες προστασίας των αμάχων
  4. Αξίωση να είναι υπεράνω νόμων και συνθηκών
  5. Πλήρη περιφρόνηση προς τον ΟΗΕ
  6. Απόλυτη περιφρόνηση προς τη διεθνή νομιμότητα
  7. Ακραίο και χυδαίο εθνικισμό που θυμίζει ΛΑ.Ο.Σ.

  Και, βέβαια, δικαιώνομαι που θεωρώ αληταράδες του κερατά (όσο κι αν μυξοκλαίγονται πως τάχαμου είναι τα αιώνια θύματα) όσους σπεύδουν να το υπερασπιστούν ρίχνοντας τη μπάλα στις κερκίδες με τη μέθοδο «Τι κάνεις Γιάννη; -Κουκιά σπέρνω!».

 229. «Οταν λέμε “εσκεμμένα αμάχους” δεν εννοούμε ντε-και-καλά ότι στόχευσε το Ισραήλ ειδικά ΤΟΥΣ αμάχους. Απλά… αδιαφόρησε πλήρως γι’ αυτούς, με μια λογική “δεν πειράζει, αλλά αν σκοτωθούν και άμαχοι, τότε… ΑΚΟΜΗ καλύτερα”.»
  1)Αν συμφωνείς ότι καμμία χώρα δεν μπορεί να δέχεται επιθέσεις π.χ. ρουκέτες στό έδαφός της στην ψύχρα, συμφωνείς ότι το Ισραήλ «κατι έπρεπε να κάνει». Περιμένω να περιγράψεις το στρατιωτικό πλάνο πού θα έπρεπε να ακολουθήσει το Ισραήλ
  γιά να λύσει αυτό το πρόβλημα. Γιατί αν δεν έχεις κάποια καλύτερη (ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΗ, κυρίως από πλευράς απωλειών) πρόταση, τότε ισχύει τα περι ανέξοδης κριτικής
  του καναπέ. Το ξαναείπα καί πρίν, νομίζω καί το Ισραήλ καί κάθε λογικός άνθρωπος θα σου έλεγε «αφού ξέρεις τόσο καλύτερα από μας, πήγαινε ΕΣΥ καί λύσε το πρόβλημα»
  Αν πιστεύεις ότι ενα πλάνο με οδομαχίες καί μάχες σπίτι-σπίτι θα είχε λιγώτερες απώλειες, γιατί δεν το λές καθαρά; Εκτός αν υιοθετείς τη λογική της Χαμάς οτι «οι απώλειες θα ήταν πιό ισορροπημένες»

  3)»Γιατί? -Διότι οι Παλαιστίνιοοι είναι λαός κάτω από ΕΧΘΡΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ»?????

  Από πότε; Καί σε ποιούς παλαιστίνιους αναφέρεσαι; Είναι η Γάζα η η Ραμάλλα υπό εχθρική κατοχή ;;;;
  Οσοι είναι ισραηλινοί πολίτες σαφώς δεν είναι υπό κατοχή-εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στη Βουλή.
  Αν κάποιος από αυτούς υποστηρίζει τα καθάρματα της Χαμάς, είναι φυσικό να τον βλέπουν οι ισραηλινοί με τουλάχιστο καχυποψία, όπως ακριβώς σκεφτόμασταν καί εμείς γιά τον Σαδίκ πού αναγνώριζε τον Ντενκτάς. Είναι σαν να φτύνεις τους υπόλοιπους συμπολίτες σου.

  3)Επίσης να σου θυμίσω ότι στην κατοχή δεν φανατίζαμε παιδία καί τα στέλναμε να ρίξουν πέτρες στούς Γερμανούς. Γενικώτερα η όλη στρατηγική είναι (Αφού δεν τα κατάφεραν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις) να φανούν θύματα, λες καί η κύρια ευθύνη να μην υπάρξουν θύματα είναι του εχθρού. Οποιαδήποτε λογική αρχή πού ενδιαφέρεται γιά τον πληθυσμό της, προστατεύει τα παιδιά, τα στέλνει στό σχολείο καί όχι στό δρόμο να ρίχνουν πέτρες στους στρατιώτες. Εδω η Χαμάς ΕΠΙΛΕΓΕΙ τη σύγκρουση(καί δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυία γιά να ξέρεις ότι και οι άμαχοι πάντα υποφέρουν σε έναν πόλεμο) καί ΕΠΙΛΕΓΕΙ να γίνει σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, οπου είναι μαθηματικά βεβαιο ότι θα υπάρχουν απώλειες καί αμάχων. Αν κάποιος προστάτεψε τους αμάχους

  4) Επιθέσεις αυτοκτονίας. Ποιός Μ*** λέει ότι ήταν σε στρατιωτικούς στόχους;;; Εκτός αν το λεωφορείο του τοπικού ΚΤΕΛ θεωρείται στρατιωτικός στόχος.

  5) «Αφού είναι ΜΑΛΑΚΕΣ οι φανατίλες της Χαμάς / Φατάχ. Κουβαλούσανε ΚΑΙ τα πτώματα (αντιπάλων) αντί να… τους πυροβολούν στο ψαχνό, ΕΤΣΙ για ΠΛΑΚΑ, όπως κάνανε οι ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ σκεπτόμενοι Ισραηλινοί νεανίες της προηγούμενης παραπομπής, και μετά να τους παρατάνε στην τύχη τους, χωρίς να κουβαλάνε ΚΑΙ πτώματα… ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.»

  Μιλάω γιά στοιχειώδη σεβασμό στούς νεκρούς αντιπάλους, πολύ περισσότερο ομοεθνείς αντιπάλους με τους οποίους υποτίθεται έχετε πολεμήσει μαζί εναντίον του «κοινού εχθρού». Τα περιστατικά πού αναφέρεις δεν είναι αντιπροσωπευτικά(θυμάμαι την δεκαετία 90 μόνο 2 περιπτώσεις -ενός φαντάρου πού τα πήρε γιατί τον παράτησε η γκόμενα καί καθάρισε μερικούς στή στάση λεωφορείου καί ενός γιατρού έποικου στη Χεβρώνα. Ο πρώτος καταδικάστηκε, ο δεύτερος δεν πρόλαβε να δικαστεί γιατί σκοτώθηκε). Ανεξάρτητα από αυτό, η αλήθεια είναι ότι οι Ισραηλινοί έχουν απηυβδήσει από την κατάσταση, είχαν την μεγάλη επλίδα ότι με τις ειρηνευτικές συμφωνίες θα κατάφερναν να ζήσουν μιά νορμάλ ειρηνικη ζωή καί γιά το λόγο αυτό έκαναν παραχωρήσεις, έκαναν ειρήνη με τον ίδιο το διάβολο(οπως έβλεπαν τον Αραφάτ μέχρι τότε), έδωσαν γή, καί κάπου κατάλαβαν ότι όλα αυτά ήταν λάθος γιατί η άλλη πλευρά δεν είχε σκοπό ποτέ την ειρήνη. Οι παλαιστίνιοι πήραν (γιά αρχή) ενα κράτος πού δεν το διαχειρίστηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, κάνοντας πάντως κουμάντο στούς εαυτούς τους χωρίς τους κακούς ισραηλινούς καί οι ισρηλινοί πήραν επιθέσεις καί ρουκέτες. Αν σού φαίνεται καλή ανταλλαγή, έχεις μάλλον πρόβλημα. Συνεπώς αν ο Παλαιστίνιος παραμένει ένας ορκισμένος εχθρός με στόχο να τους εξοντώσει, είναι φυσικό να βρίσκεις νοοτροπίες του στύλ «ο μόνος καλός παλαιστίνιος είναι ο νεκρός». Αλλο βέβαια το τί σκέφτεται κανείς(δικαίωμά του) καί άλλο τι κάνει
  Καί οι πρακτικές πού αναφέρεσαι δεν είναι στάνταρ μέρος κάποιου στρατιωτικού δόγματος. Οσο γιά το αν οι παλαιστίνιοι είναι σκυλιά γιά φόλα, αυτές είναι δικές σου απόψεις, όχι του Ισραήλ η κανενός άλλου. Η μόνη άποψη πού έχει το Ισραήλ είναι «αφού αυτή είναι η επιλογή τους, ας ζήσουν στό κράτος τους φτάνει να μην μας ενοχλούν, όπως δεν τους ενοχλούμε »

  6)ΟΗΕ(ξανά). Να σου θυμίσω την μαζική καταδίκη του Ισραήλ το 82 όταν βομβάρδισε καί κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Σαντάμ; Επαναλαμβάνω ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν είναι αντικειμενικά(λόγω καί του αραβικού μπλόκ) καί σε κάθε περίπτωση ο αντίλογος είναι «Ωραία, εγώ δεν κάνω τίποτε, ΕΣΥ πού τα ξέρεις ολα, ελα καί ΛΥΣΕ το πρόβλημα.» Ιδού η Ρόδος, ιδού καί το πήδημα. Δεν μπορώ όμως να συννενοηθώ με ξερόλες πού ξέρουν να κατακρίνουν, αλλά δεν ξέρουν ούτε να προτείνουν, ούτε πολύ περισσότερο να εφαρμόσουν ΛΥΣΕΙΣ. Αυτούς τους θεωρώ τουλάχιστο «αληταράδες του κερατά»

 230. Ο omadeon δεν εχει διαδικτυο πρωσορινα. Παρακαλω περιμενετε για απαντησεις….

 231. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό:
  «The Mission also concludes that the policemen killed on 27
  December 2008 cannot be said to have been taking a direct part in hostilities and thus did not
  lose their civilian immunity from direct attack as civilians on this basis. The Mission accepts that
  there may be individual members of the Gaza police that were at the same time members of
  A/HRC/12/48
  Palestinian armed groups and thus combatants. It concludes, however, that the attacks against the
  police facilities on the first day of the armed operations failed to strike an acceptable balance
  between the direct military advantage anticipated (i.e. the killing of those policemen who may
  have been members of Palestinian armed groups) and the loss of civilian life (i.e. the other
  policemen killed and members of the public who would inevitably have been present or in the
  vicinity), and therefore violated international humanitarian law.»

  Με αλλα λόγια: Θεωρείται παραβίαση η επίθεση σε ΕΝΟΠΛΕΣ ομάδες πού θα αντιμετώπιζε ο στρατός στην επιχείρηση γιατί … δεν είχαν πυροβολήει πρώτες!!!! Φοβερό επιχείρημα!

 232. @tom
  σλόου δε ματς όίλ ρε παιδί μου… ΠΟΛΛΗ φόρα πήρες και ΠΙΑΣΤΗΚΕΣ από ΚΑΤΙ λεπτομέρειες… ΚΑΤΙ πράματα…
  Η έκθεση του ΟΗΕ δεν συντάχθηκε από τη Χαμάς, ούτε καν από άραβες, και είναι ΚΟΛΑΦΟΣ. Αναμένω και να ζητήσουν συγνώμη από τη διεθνή κοινότητα (για λογαριασμό του Ισραήλ) ΕΝΑ ΣΩΡΟ ανθρωπιστές και αντι-ρατσιστές Εβραίοι μετά από αυτό. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αμελητέο πράμα (θα επανελθω)…

  Ας απαντήσω λοιπόν στην… ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΗ λεπτομέρεια:
  Κοίτα να δεις, το ότι θεωρείται παραβίαση Διεθνούς Δικαίου να σκοτώνεις την ΜΗ-μαχόμενη ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ μιας χώρας, είτε γουστάρεις είτε όχι, ΕΙΝΑΙ κανόνας διεθνώς. ΑΛΛΟ αν εσύ, μεροληπτικός ΜΕΧΡΙ το κόκκαλο και μέχρις ΑΗΔΙΑΣ (πλέον) παραληρείς ΑΣΥΣΤΟΛΑ τόση ώρα (που λείπω μάλιστα από το διαδίκτυο) και ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΑΙ το διεθνές δίκαιο. ΠΩΣ περιμένεις μετά ο κόσμος (ή εγώ) να σεβαστεί… εσένα; ΓΙΑΤΙ? Για την ψυχή των παιδιών που ΔΕΝ σέβεσαι, ΟΥΤΕ ΚΑΝ σκέφτεσαι? Γιατί?

  Κοίτα να δεις. Εγώ τον Israelman, ο οποίος θεωρείται ακραίος υποστηρικτής του Ισραήλ, τον ΣΕΒΟΜΑΙ. Μπορεί να διαφωνώ μαζί του σε ΚΑΠΟΙΑ πράματα, όμως σε κάποια άλλα πράματα που γράφει (ή έγραφε) στο μπλογκ του, φάνηκε και πολύ χρήσιμος. Ο άνθρωπος δεν κρύβει αυτό που κάνει. Από την αρχή δήλωσε, ότι (1) θεωρεί πως τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αδικούν το Ισραήλ, πως (2) ο ίδιος δηλώνει Ελλην Εβραίος το θρήσκευμα (και νυν αγνωστικιστής) και (3) ότι θεωρεί σκόπιμο να παρουσιάζει ΣΤΟΙΧΕΙΑ από την άλλη πλευρά, εκείνη που δεν ακούγεται πολύ στην Ελλάδα. Κι εγώ ευχαρίστως τον άκουσα, τον διάβασα, έψαξα καλά θέματα που έβαλε στο μπλογκ του. Bέβαια, μπορεί να μη σχολίασα εκεί γιατί σύχναζαν κάτι… ρατσιστάκια όπως ένας που έκανε ένα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ρατσιστικό σχόλιο κατά του σπουδαίου Εβραίου αντι-ρατσιστή Giddeon Levy, κλπ. αλλά η διαφορά, ρε Τομ, μεταξύ εσού και του Israelman είναι ότι ο άνθρωπος αυτός λέει ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που αγνοούμε και τα βγάζει τη φόρα, ΔΕΝ πάει όμως (μέχρι στιγμής) να… διαστρεβλώσει ή να κρύψει ΔΕΔΟΜΕΝΑ αναμφισβήτητα…

  Πες μου ΕΝΑ πράμα λοιπόν, επείδή… κάνεις «μπαμ» πως έχεις ΤΟΣΗ μεροληψία υπέρ, του Ισραήλ όσο λίγοι στην Ελλάδα…
  …όταν βγεί ένας αντισημίτης και σου την πέσει άγρια, είτε εδώ είτε αλλού, ΠΩΣ περιμένεις να σε στηρίξω? ΤΙ να στηρίξω από αυτά που εκπροσωπείς? Εχεις γράψει στα αρχίδια σου τα ΠΑΝΤΑ που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, ΓΙΑΤΙ να μη γράψει ο κόσμος ΟΛΟΣ στ’ αρχίδια του… ΕΣΕΝΑ τον ΙΔΙΟ?

  @Israelman
  Σημαντική η λεπτομέρεια που φέρατε. Ας μην βλέπουμε ΠΑΝΤΑ μόνο τη μία πλευρά. Οπως είπα, ΚΑΘΕΤΙ που αποτελεί στοιχείο από την πλευρά της στήριξης του Ισραήλ, ως προς την υπόληψή του, είναι καλοδεχούμενο ΑΡΚΕΙ να ΕΙΝΑΙ αληθές. Εδώ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ «Israel-bashing». Δεν υπάρχει τέτοιο κίνητρο ή πρόθεση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο υπερασπιζόμαστε. Φανταστείτε μια μέρα να μπει το Ισραήλ στην Ε.Ε. – ΠΩΣ θα μπει με ΤΕΤΟΙΑ χάλια, με τέτοιες κραυγαλέες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων?

  Αν έχουν κάνα κουσούρι αυτοί οι στρατιώτες ή μισούν τους Παλαιστίνιους υπέρ το δέον, ας ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ. Αν -πάλι- πρόκειται για διαταγές άνωθεν, λυπάμαι αλλά ισχύουν ΕΞΙΣΟΥ δυσάρεστα με όσα ισχύουν ΚΑΙ για τους βασανιστές της CIA (που τους κάλυψε ο Obama)….

  @Αιρετικέ σε ΟΛΑ δικαιώνεσαι, ιδίως στις σημαντικές λεπτομέρειες (π.χ. το ότι σκοτώθηκαν άμαχοι ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ) και επίσης στη ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. Οπως είπα όμως και πριν, το ότι ένα κράτος φέρεται ναζιστικά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ναζιστικό κράτος. Μια χαρά θα ήταν το Ισραήλ αν έκανε το εξής ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ, να ΕΦΑΡΜΟΖΕ τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Να ΕΦΑΡΜΟΖΕ αυτά που λέει (πολύ υποκριτικά) ότι -τάχαμου- έχει «ένα στρατό που έχει το υψηλώτερο ηθικό επίπεδο σεβασμού δικαιωμάτων στον κόσμο»… εεε… ΟΧΙ ρε παιδιά. ΟΥΤΕ οι… Ελληνες(!) δεν λένε… ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΥΔΗ. 🙂 Σλόου δε ματς όϊλ… (αγγλιστί «siga ton polyelaio»).

  Εν κατακλείδι προτείνω το εξής.
  Επειδή ορισμένοι από σας συμπαθείτε πιο πολύ το Ισραήλ, κι ορισμένοι άλλοι συμπαθούμε τα θύματα της κτηνωδίας του.
  ΑΝ θέλετε Ειρήνη και πρόοδο στη Μέση Ανατολή, ΜΗΝ προσπαθείτε να πείσετε… εμένα (ή τους αναγνώστες). Απλά… πείστε το ΙΔΙΟ το Ισραήλ να βάλει νερό στο κρασί του και να ΣΕΒΕΤΑΙ τα ανθρώπινα δικαιώματα του εχθρού του, όσοι συμπαθείτε το Ισραήλ.
  Εμείς (από τη δική μου πλευρά) υπόσχομαι να κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε την ΑΛΛΗ πλευρά πως αποτελεί ΜΕΓΑΛΟ λάθος της το να επιτίθεται σε αμάχους είτε με πυραύλους είτε με «επιθέσεις αυτοκτονίας».

  ΑΝ ΜΟΝΟ κάναμε ΟΛΟΙ αυτά που λέω, σε ΟΛΟ τον κόσμο, ίσως και οι δύο πλευρές να πηγαίνανε ΕΛΑΧΙΣΤΑ μπροστά.

 233. Υ.Γ.
  Επειδή μπορεί να ΜΗΝ εμπεδώθηκε αρκετά η λίστα που έδωσε ο Αιρετικός, την επαναλαμβάνω εδώ:

  Δικαιώνομαι λοιπόν που κατηγορώ το Ισραήλ για:

  1. Ναζιστική νοοτροπία
  2. Ρατσισμό ακραίας και χυδαίας μορφής
  3. Πλήρη αδιαφορία για τις Διεθνείς Συνθήκες προστασίας των αμάχων
  4. Αξίωση να είναι υπεράνω νόμων και συνθηκών
  5. Πλήρη περιφρόνηση προς τον ΟΗΕ
  6. Απόλυτη περιφρόνηση προς τη διεθνή νομιμότητα
  7. Ακραίο και χυδαίο εθνικισμό που θυμίζει ΛΑ.Ο.Σ.

  NAI, NAI, NAI….

  Λυπάμαι φίλοι Εβραίοι, ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ διότι ΟΛΑ αυτά είναι πλέον ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ από την ίδια την αναφορά του ΟΗΕ
  (είχα βάλει γελάκι… αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ)

 234. Υ.Γ.2
  Κοίτα να δείς… ΘΡΑΣΟΣ

  Γιατί αν δεν έχεις κάποια καλύτερη (ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΗ, κυρίως από πλευράς απωλειών) πρόταση, τότε ισχύει τα περι ανέξοδης κριτικής του καναπέ.

  Δηλαδή εσύ ρε Τομ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ «ανέξοδη κριτική του καναπέ»?
  ΤΙ ακριβώς κάνεις? ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΣΤΥΓΝΩΝ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΩΝ επειδή… «κοστίζει λιγότερο» να σκοτώνεις ΕΝΑ σωρό αμάχους ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ (όπως ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ) και ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ εργοστάσια και μονάδες παραγωγής ΤΡΟΦΗΣ και ΝΕΡΟΥ?

  Κι αν αύριο έρθει εδώ στο μπλογκ ένας… αντισημίτης και σου την πέσει, ότι μιλάς «ΣΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ» (με βάση το στερεότυπο ότι σκέφτεστε ΜΟΝΟ το «κόστος») ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ? (ότι… εννοούσες «ανθρώπινο κόστος», ε? καλάααα…. :mrgreen: ) -ΠΕΣ ΤΟ στον Ο.Η.Ε. καλύτερα….\
  ____
  Υ.Γ.3 Η έκθεση είναι ΚΟΛΑΦΟΣ, σας λέω. Ξενύχτησα χθες διαβάζοντας εδάφια που αποδεικνύουν ότι ΔΕΝ ήταν «παράπλευρες απώλειες» πολλοί σκοτωμοί αμάχων, αλλά ΕΣΚΕΜΜΕΝΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ εν ψυχρώ και ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ, κλπ. Μιλάμε για ΦΑΝΑΤΙΛΕΣ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ στον IDF (πολύ περισσότερο από όσο ΠΕΡΙΜΕΝΑ). Κι όσα είπα ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ: Οι φόνοι αμάχων σε πολλές περιπτώσεις ήταν εν ψυχρώ εκτελέσεις, σποραδικές βέβαια, αλλά ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟπλην εκδίκησης ή «παραδειγματισμού».

  ________
  Υ.Γ.4
  @Αιρετικέ
  ΤΩΡΑ φαίνεται ΚΑΘΑΡΑ η σατανική πρόθεση για στέρηση των Παλαιστίνιων από ανθρωπιστική βοήθεια ΚΑΘΕ είδους, π.χ. με τον αποκλεισμό του πλοίου για το οποίο έγραψες εκτενές ποστ:
  http://hereticrepublic-gr.blogspot.com/2009/06/blog-post_30.html
  (Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 – ‘Και νέα παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας από τους «περιούσιους»‘)

  Οι ελάχιστες περιπτώσεις που αφέθηκε να περάσει βοήθεια ήταν μελετημένες για να (1) ριχτεί στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης και για να (2) αποφευχθούν ενδεχόμενοι ΘΑΝΑΤΟΙ από πείνα (κλπ). – πράμα που είχαν (προφανώς) αποφασίσει να αποφύγουν όσο το δυνατόν (για να μη γίνει θέμα στα ΜΜΕ) αλλά στο μεταξύ… ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΣ με πείνα και με δίψα ΟΛΟ τον πληθυσμό. (και δημιουργώντας ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ακόμη και μήνες ή χρόνια μετά).

  Μέσα από την έκθεση του Ο.Η.Ε. στοιχειοθετείται όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας, η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΚΗ πρόθεση πρόκλησης πείνας και δίψας στον ΕΥΡΥ πληθυσμό, ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ (μέσω καταστροφής ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ μονάδων παραγωγής τροφής κλπ) …πράμα που κατά τους Διεθνείς Κανόνες συνιστά ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Ε, ΔΕΝ θα αφήσουμε το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του να… ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ τους πάγιους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου επειδή «κοστίζει λιγότερο» έτσι…

  _____________
  Υ.Γ.5 Επίσης… ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ζήλο επέδειξαν οι στρατιώτες του Ισραήλ να σκοτώνουν έφηβους ή και μικρά παιδιά, καθώς και να ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ βοήθεια σε τραυματίες (ενίοτε σκοτώνοντάς τους μάλιστα ΜΑΖΙ με όσους προσπάθησαν να βοηθήσουν). Εχω ΠΟΛΛΑ να διαβάσω όμως, ακόμη…

 235. ΕΡΩΤΗΣΗ: Ξέρει κανείς ΤΙ απέγινε το φορτίο του πλοίου «Spirit of Humanity»? Εφτασε στον προορισμό του? (το video που ακολουθεί έγινε στις 11 Ιουλίου νομίζω)

 236. @Dennis
  Εύγε! Από τα καλύτερα, περιεκτικότερα, ειλικρινέστερα άρθρα που γράφτηκαν ποτέ, κριτικής του Ισραήλ, όχι μόνο της «Ισραηλινής πολιτικής» αλλά και της Ισραηλινής Κοινής Γνώμης, της Ισραηλινής ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ. Και -φυσικά- γράφτηκε από Εβραίο σε Ισραηλινή εφημερίδα, τη «Jerusalem Post». Είναι ΤΟΣΟ καλό το άρθρο, και επίσης αρκετά μικρό, ώστε το παραθέτω όλο (με το λινκ της εφημερίδας στο τέλος) με bold στα σημεία που αξίζει να προσεχτούν πολύ:

  «Rattling the Cage: Our exclusive right to self-defense» -by Larry Derfner (Oct.7, 2009)

  Virtually all of Israel is now speaking in one voice against the Goldstone report, against any attempt to blame us over the war in Gaza. We’ve honed our message to a sharp point and, inspired by Prime Minister Binyamin Netanyahu’s performance at the UN, we’re delivering it with just the right tone of outrage:

  How dare anyone deny us the right to self-defense! How dare anyone deny us the right to fight back against terrorism!

  Very nice. Puts everyone else on the defensive. The right to self-defense is up there with motherhood and apple pie – who’s going to come out against it, especially for us, for Israel, for the Jews, for the people of the Holocaust?

  The right to self-defense – perfect.

  But I’d like to ask: Do the Palestinians also have the right to self-defense?

  We probably wouldn’t admit it out loud, but in our heads we would say – again, in one voice – «No!»

  This is the Israeli notion of a fair deal: We’re entitled to do whatever the hell we want to the Palestinians because, by definition, whatever we do to them is self-defense. They, however, are not entitled to lift a finger against us because, by definition, whatever they do to us is terrorism.

  That’s the way it’s always been, that’s the way it was in Operation Cast Lead.

  AND THERE are no limits on our right to self-defense. There is no such thing as «disproportionate.» We can blockade Gaza, we can answer Kassams with F-16s and Apaches, we can take 100 eyes for an eye.

  We can deliberately destroy thousands of Gazan homes, the Gazan parliament, the Ministry of Justice, the Ministry of Interior, courthouses, the only Gazan flour plant, the main poultry farm, a sewage treatment plant, water wells and God knows what else.

  Deliberately.

  After all, we’re acting in self-defense. By definition.

  And what right do the Palestinians have to defend themselves against this?

  None.

  Why? Because we’re better than them. Because we’re a democracy and they’re a bunch of Islamo-fascists. Because ours is a culture of life and theirs is a culture of death. Because they’re out to destroy us and all we are saying is give peace a chance.

  One look at the ruins of Gaza ought to make that plain enough.

  Here is our idea of the «laws of war»: When Israeli bulldozers rolled across the border into Gazan villages and flattened house after house so Hamas wouldn’t have them for cover after the IDF pulled out, that was self-defense. But if a Palestinian boy who’d lived in one of those houses threw a stone at one of the bulldozers, that was terrorism.

  The Goldstones of the world call this hypocrisy, a double standard. How dare they! Around here, we call it moral clarity.

  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1254861893834

  __________
  Εχουμε φτάσει σήμερα σε μια τόσο ακραία κατάσταση. που… οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να ενισχύσει τον αντισημιτισμό, αντιμετωπίζει ΠΡΟΒΛΗΜΑ μεγάλο, με τη συμπεριφορά του Ισραήλ (αλλά ΚΑΙ με τη νοοτροπία των κατοίκων του).
  Με το να υπερασπίζονται το Ισραήλ, τα λόμπυ στην Αμερική και (ορισμένοι) Εβραίοι του υπόλοιπου κόσμου, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ αντισημιτισμό, τώρα πλέον, ΣΧΕΔΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ. Δηλαδή -για την ακρίβεια- προκαλούν εύλογη αποστροφή, η οποία καθίσταται ολοένα και περισσότερο δύσκολο να αποφύγει την (έμμεση) ενίσχυση του αντισημιτισμού.

  […]

  Το υπόλοιπο αυτού του σχολίου (και το επόμενο) έγινε νέο ποστ:

  https://omadeon.wordpress.com/2009/10/18/sane-critique-of-israel-by-larry-derfner/

 237. Omadeon,
  καλο θα είναι πρώτα να διαβάζει τι ακριβώς γράφω. Καί το αν λείπεις η αν λείπω από το διαδίκτυο δεν είναι θέμα δικό σου η δικό μου.
  1)Το ερώτημα είναι: Από τη στιγμή πού το Ισραήλ δέχεται επιθέσεις από την Χαμάς, πρέπει να κάνει κάτι η όχι; Αν δέχεσαι ότι πρέπει, τότε αυτό πού λεω είναι απλά ότι το Ισραήλ μπορεί να πεί «εχω ένα πρόβλημα πού το αναγνωρίζουν ολοι-ακόμα καί εσύ. Εγώ έχω μιά λύση, αλλά αν εσείς έχετε μιά καλύτερη λύση, φτηνότερη ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ(όσο πιό ξεκάθαρα μπορω να γράψω ότι μετράω ακριβά φτηνά από πλευράς απωλειών???), ευχαρίστως να σας αφήσω να λύσετε ΕΣΕΙΣ το πρόβλημα». Αν η λύση αυτή είναι «κάντε οδομαχίες, όχι βομβαρδισμούς», τότε δεν νομίζω ότι μιλάμε γιά λιγώτερες απώλειες , αλλά γιά πολύ περισσότερες. Μέχρι στιγμής δεν έχεις τοποθετηθει στό ερώτημα αυτό. Αν η απάντησή σου είναι «οχι να μήν κάνει τίποτε», τότε δεν έχει νόημα τίποτε παραπάνω. Αν είναι ότι πρέπει να λύσει το πρόβλημα, τότε είναι ΔΙΚΗ σου υποχρέωση να προτείνεις μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ λύση. Τα υπόλοιπα είναι του καναπέ. Με στεναχωρεί το ίδιο να βλέπω σκοτωμούς καί καταστροφές-η διαφορά μας είναι ότι αποδίδω τις ευθύνες σ’αυτόν πού φταίει
  Αν ο δικός μας ο Χριστόδουλος είχε οργανώσει τους προσκόπους σε στρατιωτικό σώμα, έκανε καί ένα κόμμα του 10%,(βλ. Χεζμπολάχ) καί μιά βραδυά έκανε μιά επίθεση στήν Τουρκία γιά τους αγνοούμενους της Κύπρου, μετά θα κατηγορούσες τους Τούρκους; Νομίζω όχι.
  Ελεος πιά με αυτή την αντιστροφή της λογικής, εδώ μας βγαίνει η Τουρκία προστάτης των αδυνάτων!!

  2)Αρχισα να διαβάζω την έκθεση Goldstone. Σταμάτησα όταν είδα αυτό το σόφισμα περί του χτυπήματος στην αστυνομία. Είναι σαν να λέμε ότι στόν πόλεμο μπορείς να χτυπήσεις μονο μονάδες πού σου έχουν ΗΔΗ επιτεθεί καί όχι αυτές πού δεν σε έχουν χτυπήσει ακόμα. Με αυτό το σχόλιο η έκθεση έχασε κάθε ίχνος αξιοπιστίας καί δεν αδικώ τους ισραηλινούς πού δεν ήθελαν καμμια σχέση με την επιτροπή.

  Παρεπιπτόντως δεν είμαι Εβραίος. Απλά δεν αντέχω την ανοησία μέχρι αηδίας ορισμένων self-hating greeks(να υποστηρίξουν τους φίλους μας τους Παλαιστίνιους)

  Οσον αφορά το άρθρο περί αυτοάμυνας. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι ισραηλινοί μπορούν ΕΛΕΥΘΕΡΑ να δημοσιεύουν τέτοια άρθρα. Τι νομίζεις ότι θα γινόταν αν κάποιος παλαιστίνιος στή Γάζα δημοσίευε ενα αρθρο πού έλεγε ότι εγινε αυτή η καταστροφή γιά την παράνοια της Χαμάς;;; Καί εσύ εχεις το θρασος να υποστηρίζεις τους ΝΑΖΙ της Χαμάς καί συμφωνείς με ανοησίες που χαρακτηρίζουν ναζιστικό το Ισραήλ;;;

  Α, οσον αφορά το καράβι. Αν θυμάσε την κουβέντα μας περί Βιτάλη, σύμφωνα με το σκεπτικό σου, παρόλο πού δεν έχει γίνει καμμία τέτοια καταγγελία, ούτε από τους ισραηλινούς, θα έπρεπε η ελληνική δικαιοσύνη να ερευνήσει αυτούς πού είναι στό πλοίο αν τυχόν μεταφέρουν πολεμοφόδια στούς τρομοκράτες της χαμάς. Περιμένω να είσαι συνεπής και να το ζητήσεις καί αυτό.

  Δεν θα επανέλθω στό θέμα γιατί νομίζω έχει εξαντληθεί. ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ Η ΧΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ 100% ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΙΣΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ. Ειμαι περίεργος αν, πότε καί τί είδος εκλογές θα κάνουν τώρα μάλιστα πού έχουν εξοντώσει κάθε αντιπολίτευση. Καί εσύ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ!

 238. tom:

  2)Αρχισα να διαβάζω την έκθεση Goldstone. Σταμάτησα όταν είδα αυτό το σόφισμα περί του χτυπήματος στην αστυνομία.

  ΔΕΝ είναι σόφισμα. Μάλιστα αναφερόμενος στο ίδιο ακριβώς θέμα, ο Εβραίος επικριτής του Ισραήλ Νορμαν Φινκελστάϊν ισχυρίστηκε ότι ήταν επίθεση σε… ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ κατά την ημέρα της… αποφοίτησής τους. Υπάρχει δήλωσή του στο ΣΗΜΕΡΙΝΟ ποστ (σε βίντεο) και το ψάχνω (γιατί να σιγουρευτώ ότι πρόκειται για το ΙΔΙΟ θέμα)….

  Εν πάσει περιπτώσει, ΠΩΣ είναι δυνατόν να ζητάει κανείς νομιμότητα από «κράτος» του οποίου την ΙΔΙΑ την αστυνομία, ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ πάει και δολοφονεί, ΧΩΡΙΣ προηγούμενη επίθεση? ΠΟΙΟΣ θα τηρήσει (εν προκειμένω) ΜΕΤΑ τον πόλεμο, την ΙΔΙΑ την Εννομη ΤΑΞΗ? Ααα… ΞΕΧΑΣΑ. Χτυπήθηκε η αστυνομία, ΟΠΩΣ και π.χ. το μοναδικό εργοστάσιο πουλερικών, η ύδρευση, κλπ. κλπ. με ΚΥΡΙΟ σκοπό να ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ και να ΒΑΣΑΝΙΣΕΙ ΟΛΟ τον ΑΜΑΧΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ (όπως ΑΠΕΔΕΙΞΕ και η έκθεση Goldstone).

  Είναι σαν να λέμε ότι στόν πόλεμο μπορείς να χτυπήσεις μονο μονάδες πού σου έχουν ΗΔΗ επιτεθεί καί όχι αυτές πού δεν σε έχουν χτυπήσει ακόμα.

  ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΝ «ΠΟΛΕΜΟΣ» (as such). Ηταν ΜΟΝΟ επίθεση σε αμάχους (δηλαδή ωμή σφαγή), με ΠΟΛΥ ελάχιστους στρατιωτικούς στόχους,

  Παρατηρήθηκε ότι… ακόμη και άμαχοι που είχαν υψώσει λευκή σημαία (ή μετέφεραν τραυματίες) σκοτώθηκαν εν ψυχρώ.

  καί συμφωνείς με ανοησίες που χαρακτηρίζουν ναζιστικό το Ισραήλ;;;

  Κοίτα να δεις… διαφώνησα ΑΡΚΕΤΑ για ΑΚΡΙΒΩΣ τον αντίθετο λόγο (από αυτό που λες) με τον φίλο μου τον… Αιρετικό. Ακριβώς διότι ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ να χαρακτηρίσω το Ισραήλ σαν ΣΥΝΟΛΟ «ναζιστικό». Ομως… ναζιστική συμπεριφορά ΥΠΑΡΧΕΙ εκ μέρους του σε ΣΑΦΕΙΣ συγκεκριμμένες περιπτώσεις. Ετερον-εκάτερον…

  (Είδες αιρετικέ που… τους ΤΡΩΕΙ ο κώλος τους, να πούμε το ισραήλ «ναζιστικό»? Ε, σόρυ, ΔΕΝ κάνω τέτοια χάρη…)
  😆

  Με αυτό το σχόλιο η έκθεση έχασε κάθε ίχνος αξιοπιστίας καί δεν αδικώ τους ισραηλινούς πού δεν ήθελαν καμμια σχέση με την επιτροπή.

  Με ΑΥΤΗ τη γαϊδουρινή σου επιμονή ΕΣΥ έχασες ΚΑΘΕ αξιοπιστία, λυπάμαι…

  Ισως ΔΕΝ θα έπρεπε να «σταματήσεις να διαβάζεις την έκθεση». Δεν είναι τίποτε μεγάλο άλλωστε. Μόνο… 574 σελίδες (νομίζω).

  Είναι πολύ σημαντικό ότι οι ισραηλινοί μπορούν ΕΛΕΥΘΕΡΑ να δημοσιεύουν τέτοια άρθρα.

  ΦΥΣΙΚΑ. Γι’ αυτό ακριβώς ΑΡΝΟΥΜΑΙ να χαρακτηρίσω το Ισραήλ «ναζιστικό» σαν ΣΥΝΟΛΟ.

  ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ Η ΧΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ 100% ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΙΣΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ. Ειμαι περίεργος αν, πότε καί τί είδος εκλογές θα κάνουν τώρα μάλιστα πού έχουν εξοντώσει κάθε αντιπολίτευση….

  MONO ηλίθιοι «μασάνε» την Ισραηλινή ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ότι «για όλα φταίει η Χαμάς». Οσο για την κτηνώδη συμπεριφορά της Χαμάς σε αντιπάλους, την διαπίστωσα ο ίδιος. Δεν αλλάζει τίποτε… Το έγκλημα πολέμου παραμένει. ΔΕΝ ΞΕΠΛΕΝΕΤΑΙ έτσι. Οι άμαχοι παραμένουν άμαχοι, κ.ο.κ.

  Καί εσύ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ!

  ΚΑΘΟΛΟΥ.

  Θύμωνε ΟΣΟ θες, εγώ ΚΑΙ τη Χαμάς ΧΕΣΜΕΝΗ την έχω.

  Εεεε, αν ΔΕΝ το εμπέδωσες, ΔΕΝ (με) διαβάζεις σωστά…. 🙂

  Χμμ…. ΟΛΗ η ουσία ΤΩΡΑ βρίσκεται στο ΝΕΟ ποστ, στη λάσπη κατά του αδέκαστου ΕΒΡΑΙΟΥ δικαστή Goldstone.

  _____________

  …For example, Chapter XI of the report describes a number of specific incidents in which Israeli forces launched “direct attacks against civilians with lethal outcome.” These are, it says, cases in which the facts indicate no justifiable military objective pursued by the attack and concludes they amount to war crimes. The incidents described include:
  Attacks in the Samouni neighbourhood, in Zeitoun, south of Gaza City, including the shelling of a house where soldiers had forced Palestinian civilians to assemble;
  Seven incidents concerning “the shooting of civilians while they were trying to leave their homes to walk to a safer place, waving white flags and, in some of the cases, following an injunction from the Israeli forces to do so;” The targeting of a mosque at prayer time, resulting in the death of 15 people.

  A number of other incidents the Report concludes may constitute war crimes include a direct and intentional attack on the Al Quds Hospital and an adjacent ambulance depot in Gaza City.

  _____________

  …The Breaking the Silence report also reveals that soldiers burned and destroyed many houses and mosques even though they played no part in housing Hamas operations. Additionally, soldiers reported that white phosphorus munitions were used among innocent civilian populations.
  […]
  4,000 homes were destroyed or severely destructed, and 400,000 Gazans lost access to running water, BBC News reports.

  Soldiers giving testimony also mention the unnecessary vandalism of homes, and the disregard for families who live there. As one soldier notes, “the heat of operation, as well as racismdesensitize soldiers to the significance of indiscriminately destroying property, and the consequences for the family. Within the culture of militarism and war, houses become outposts at the mercy of a soldier’s mood.

  Similarly, contrary to the image presented to the international community that the Israeli military adopted all measures to avoid unnecessary destruction, another soldier describes orders given to raze entire areas of Gaza, including houses not implicated in any way in rocket firings or tunnel digging, so as to increase visibility and leave the area “sterile.” Likewise, before entering Gaza, commanders prepared soldiers to face an intense military offensive from the other side in a life-or-death operation. In reality, soldiers describe facing no opposition or enemy resistance whatsoever upon entering Gaza, yet because of how they were prepared, they acted disproportionately and caused massive destruction.
  http://www.alternativenews.org/english/2019-israeli-soldiers-breaking-the-silence-about-operation-cast-lead-in-gaza.html

 239. […] και Ισραηλινών: Ένας ρατσιστικός φαύλος κύκλος που τελικά ενισχύει το διεθνή ρατσισμό κατά των εβραίων, αλλά αυτό είναι μάλλον “παράπλευρη απώλεια” για […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s