Σύμφωνο στήριξης Τραπεζών κατά Ελλήνων εργαζόμενων (EU resolution good for the Banks, but NOT for the Greeks)

Η απόφαση της Ε.Ε. να «βοηθήσει την Ελλάδα», μέσα από «δίχτυ ασφαλείας» κατά της κατάρρευσης, είναι μια πολύ κακή συμφωνία. Δεν βλάπτει μόνο τους Ελληνες, αλλά και (το βιοτικό επίπεδο στους) άλλους Ευρωπαίους, παρόλο που… πολλοί δεν το έχουν ακόμη εμπεδώσει. Το σύμφωνο προστασίας για «ενίσχυση εσχάτης ανάγκης» από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν θα μας σώσει. Θα σώσει μόνο τα κέρδη των τραπεζών[*] και των «οικονομικών τρομοκρατών» (όπως τους λέει ο Max Keiser), καθώς και τη διεφθαρμένη Ελληνική Ολιγαρχία: Μερικές δεκάδες οικογένειες που ελέγχουν την Ελληνική Οικονομία – ή ό,τι απόμεινε από δαύτην. [*] δηλαδή Goldman.Sachs, JP Morgan και Deutsche Bank, κυρίως…

UPDATE 6: ‘Ευχαριστούμε Ελλάδα’ – λένε Γερμανοί, Ευρωπαίοι & ΔΝΤ για την κρίσηειδικό ποστ για το καυτό άρθρο του κ. Πάνου Παναγιώτου. Επίσης…

Νο.1 ποστ σε αυτό το blog:  Max Keiser on the Greek Debt Crisis (στα Ελληνικά) – video με μεταφρασμένο το κείμενο της συνέντευξης του Μαξ Κάϊζερ στην «Al Jazeera»… Τελευταία νέα: Ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηλάκης της Ελευθεροτυπίας «ανακαλύπτει» ΑΥΤΗ τη συνέντευξη με ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ καθυστέρηση, χάρις στο Viral Video των 263 χιλιάδων θεάσεων (μέχρι τώρα) που ΚΑΤΑΚΛΥΣΕ το διαδίκτυο, αλλά…  ΔΕΝ το είδε, ΟΥΤΕ άκουσε τίποτα! (χαχαχα). Απλά… έτρεξε να πάρει ΚΑΙ αυτός συνέντευξη από τον Μαξ Κάϊζερ (διαβάστε την εδώ)! :mrgreen: Είχε προηγηθεί -βέβαια- η αρπαγή του video από την τηλεόραση του Antenna, που το παρουσίασε ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΟ σε όλη την Ελλάδα (λεπτομέρειες στη νέα σελίδα ΕΔΩ).

English version: CLICK HERE

Η… δυσκοιλιότητα της Ε.Ε. πριν την παραγωγή της… κουράδας της (δήθεν) «συμφωνίας στήριξης», έχει μάλλον απλή αιτία: Τα σάπια… δαμάσκηνα, με τα οποία ταϊζουν τους Ευρωπαίους «ηγέτες» (με εισαγωγικά, αφού κατάντησαν μαριονέτες) τα golden boys του Δικτύου Ανθρώπων των Μεγάλων Τραπεζών. Π.χ. η Goldman Sachs θα έχανε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ (εφόσον  επένδυσε τόσα στην πτώση του Ευρώ) αν η Ευρώπη δρούσε πιο δυναμικάγια να βοηθήσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ΚΑΙ τον εαυτό της, γενικότερα. Για να το εμπεδώσετε αυτό, δείτε την τελευταία παράγραφο του άρθρου ΕΔΩ (ή του αγγλικού πρωτότυπου ΕΔΩ):

…Έτσι στους Financial Times της 15ης Φλεβάρη, ο Otmar Issing υπογράφει ένα άρθρο – κατά της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εν λόγω κύριος υπογράφει το κείμενο, παραλείποντας να διευκρινίσει ότι από το 2006, είναι διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs. Και ότι η τράπεζα που έχει κερδοσκοπήσει κατά του ενιαίου νομίσματος χάνει τα πάντα σε περίπτωση ευρωπαϊκής παρέμβασης”.

UPDATE 2: Νέα στοιχεία για τον Πέτρο Χριστοδούλου, πρόσφατα διορισμένο Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους). Scroll down and… put the Kot down, ή… κλικ ΕΔΩ!  Και αποσπάσματα άρθρου της «Guardian» (σε μετάφρασή μου) που ξεφτιλίζει τη συμφωνία στήριξης: κλικ ΕΔΩ.

Μαξιλάρι με καρφιά από Ε.Ε. η συμφωνία στήριξης

Citigroup: Εμείς κάνουμε κουμάντο, το πολίτευμα είναι «πλουτονομία» (plutonomy).

Τουλάχιστον είναι ειλικρινείς βέβαια, σίγουρα περισσότερο από πολλούς και διάφορους που κοροϊδεύουν και τον κόσμο και (πολλοί εξ αυτών) και τους εαυτούς τους… (διαβάστε το)

UPDATE 1:  Σε πρόσφατο κύριο άρθρο, η εφημερίδα «Guardian» περιγράφει  το «Ευρωπαϊκό σχέδιο Σωτηρίας της Ελλάδας» με τον εύγλωττο υπότιτλο «Το να λέμε σχέδιο, αυτό το πράμα, πολύ του πάει! Είναι ένα σχέδιο για να… γίνει σχέδιο, μια συμφωνία για να… γίνει συμφωνία«:

Η Ευρωζώνη: Ενα κλαμπ σε κρίση

Ονομάστε το… «Αυτο-βλαπτική Στρατηγική«. Νομίζει κανείς πως… το Ευρω-Κλαμπ θέλησε επίτηδες να χειριστεί την οικονομική κρίση στο αδελφό μέλος του (Ελλάδα) με τον πιο …καταστροφικά ασαφή τρόπο, κάποιων  ανίκανων για τέτοια δουλειά – αφού ακριβώς αυτό φάνηκε σαν τελικό αποτέλεσμα. Μήνες μετά την ξεκάθαρη διαπίστωση ότι η Αθήνα, χτυπημένη από την κρίση, θα είχε ανάγκη βοήθειας στα δημοσιονομικά της (αλλιώς θα χρεωκοπούσε)… μήνες μετά την ασαφή υπόσχεση της Μονο-νομισματικής… Ευρω-συμμορίας (το Φεβρουάριο) πως κάτι θα έκαναν, η Αντζελα Μερκελ, ο Νικολά Σαρκοζύ και οι άλλοι ηγέτες της Ευρωζώνης  επιτέλους συμφώνησαν, αυτή  τη βδομάδα, σε ένα σχέδιο. Δηλαδή ένα σχέδιο τόσο «λεπτομερές», όσο οι… «οδηγίες» στα σχεδιάκια συναρμολογόγησης πακεταρισμένων επίπλων.

Το να λέμε «σχέδιο» αυτό το πράμα, πολύ του πάει! Είναι ένα σχέδιο για να… γίνει σχέδιο, μια συμφωνία για να… γίνει συμφωνία. Προς το παρόν, η συμφωνία φαίνεται να μετρίασε κάπως τον πανικό για την Ελλάδαχθες οι αγορές παρουσίασαν ξαφνικά ένα επιτόκιο ελάχιστα πιο χαμηλό, για το Ελληνικό χρέος – που όμως είναι απίθανο να διαρκέσει πολύ. Το μόνο που χρειάζεται, για να αρχίσουν πάλι τριγμοί στις αγορές, είναι για την κ. Μέρκελ να ρίξει έστω και αμυδρή σκιά αμφιβολίας στην εξαγορά του Ελληνικού χρέους. Και δεδομένου ότι  κοντεύουν οι κυβερνητικές και ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία,  η κ. Μέρκελ έχει κάθε λόγο να κάνει ακριβώς αυτό!

[…]

….η αξιοπιστία του «Κλαμπ Ενιαίου Νομίσματος» (όπως σε κάθε συμμορία) εξαρτάται από το βαθμό που τα μέλη της αλληλο-υποστηρίζονται, δρουν μαζί και με αποφασιστικότητα. Αυτό όμως δεν συνέβη σε τούτη την κρίση, με το αποτέλεσμα ότι πυροβολήθηκε η αξιοπιστία της ευρω-ζώνης. Κι αυτό το ξέρουν, τα μέλη της. Γι’ αυτό κι ο υπουργός εξωτερικών του Βελγίου παραδέχτηκε αυτή τη βδομάδα ότι η Γερμανία βοήθησε τη δημιουργία της «κακοφωνίας» – ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα, είπαν περίπου τα ίδια

[σημ. Μετάφραση δική μου -OMADEON]

Στο μεταξύ, ο κ. Π. Δήμας στο άρθρο του «Η Ελλάδα «πειραματόζωο» των γεωπολιτικών σχεδίων της Γερμανίας» ρίχνει κάποιο φως στη Γερμανική στάση. Παραλείπει όμως να εξηγήσει το βαθμό που η  Ελληνική πλευρά…  αντί να μεριμνεί για τα δικά της συμφέροντα (ΚΑΙ προβλήματα) εξυπηρετεί  κάποιους άααλλους «παιχταράδες», όπως η Goldman Sachs και -φυσικά- το χώσιμο του ΔΝΤ στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Αν δείτε και ορισμένα σχόλια αναγνωστών της, «Ε»  σε ένα άλλο άρθρο, θα… καταλάβετε:

(Π. Δήμας):

Συνεκτιμάται πως ο κ. Παπανδρέου έγινε «κοινωνός» της διαμορφούμενης ευρωπαϊκής γεωπολιτικής πραγματικότητας από παλαιούς φίλους του στην Ουάσιγκτον.

Αρθρο: Στο 5,9% το τελικό επιτόκιο για το ελληνικό ομόλογο

ΣΙΓΑ το χαμηλό επιτόκιο! ΤΟΣΗ φασαρία για ψίχουλα; Δάνειο με 6%; (αναρωτιέται και ο Κώστας Καββαθάς…)

(σχολιαστής) Ο/Η Gerolykos έγραψε:

Παραπέμπω στο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=145896 , ύμνο στον Δ/ντη του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδουλου που παράτησε τη θέση με 50000 και πήγε στον ΟΔΔΥΧ για 7000 επειδή βαριόταν και επειδή θέλει να βάλει πλάτη στην εθνική πρόκληση και, κάτω από το φως των γεγονότων σκέφτομαι: ποιος δουλεύει ποιον;

[…..]

UPDATE 2:  ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με αποστολή «τη βελτίωση του κόστους δανεισμού και την επίτευξη της καλύτερης δυνατής διάρθρωσής του», δημιουργήθηκε  το 1990. Διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη και επαγγελματίες καριέρας με πρόεδρο τον Ηλ. Πεντάζο, αντιπρόεδρο τον Χρ. Ντζιούνη. Μέλη είναι ο Γ. Ζανιάς, πρόεδρος του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο Παν. Θωμόπουλος, εκπρόσωπος της Τραπέζης της Ελλάδος. Πέμπτο μέλος του δ.σ. είναι ο Πέτρος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής. [σημείωση: Η «Le Monde» έγραψε ότι η Αμερικανική FED τον «μελετάει»… σαν (πρώην ή νυν?) άνθρωπο της Goldman Sachs, που μετέφερε τα swaps του Ελληνικού Χρέους από τη Goldman Sachs στην Εθνική Τράπεζα].

…Ο σημερινός γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ είναι «φρέσκος» στην καρέκλα. Δεν έχει κομματική ταυτότητα και δεν είναι φίλος του πρωθυπουργού ή του υπουργού Οικονομικών. Ο διορισμός έγινε αρκούντως εσπευσμένα λόγω της συγκυρίας και της επικείμενης συνταξιοδότησης του προκατόχου του Σπύρου Παπανικολάου. Ο τελευταίος, από τα πιο έμπειρα στελέχη της τραπεζικής αγοράς, προερχόμενος από την Τράπεζα της Ελλάδος, είχε «σηκώσει» δισεκατομμύρια δημοσίου χρέους. Οπως λέγεται όμως, με την κυβέρνηση δεν είχε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία.

Π. Χριστοδούλου
Π. Χριστοδούλου

Ο νέος επικεφαλής είναι σούπερ «γκόλντεν μπόι». Κέρδιζε χρυσάφι την τελευταία δεκαετία ως επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων της Εθνικής Τράπεζας (treasurer όπως λέγεται), ενώ διετέλεσε και στέλεχος όλων των μεγάλων «οίκων», ή διαφορετικά των διεθνών κερδοσκόπων, όπως συνηθίζεται να λέγονται στη χώρα μας η Goldman Sachs, η Credit Suisse και η JP Morgan.

Ο διορισμός του αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς πρόκειται για τον τέταρτο πιο ακριβοπληρωμένο manager της Εθνικής Τράπεζας μετά τον Τάκη Αράπογλου, πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, τον Γιάννη Πεχλιβανίδη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, και τον Ανθιμο Θωμόπουλο, δ/ντή οικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει στη θέση του.

Αυτοί και πολλοί άλλοι αναρωτήθηκαν πώς ο Χριστοδούλου είπε ναι στην πιο ηλεκτρισμένη καρέκλα της περιόδου αυτής. Οσο κι αν ακούγεται περίεργο για έναν τεχνοκράτη, γεράκι των αγορών, δέχτηκε τη θέση προκειμένου να βάλει «πλάτη». Αυτό τουλάχιστον λέει στενός συνεργάτης του στην Εθνική Τράπεζα: «Είναι μια εθνική πρόκληση γι’ αυτόν, και δεν τίθεται θέμα χρημάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΔΔΗΧ, ο μισθός του κ. Χριστοδούλου είναι περί τα 6.000-7.000 ευρώ το μήνα. Ποσό υποπολλαπλάσιο των χρημάτων που έπαιρνε στην Εθνική Τράπεζα, που μαζί με τα bonus ξεπερνούσαν τα 50.000 ευρώ μηναίως, όπως προκύπτει από τον απολογισμό της Εθνικής Τράπεζας το 2007. Οι χρυσές εποχές όμως πέρασαν, καθώς το 2008 που οι τράπεζες έκαναν χρήση του πακέτου βοήθειας των 28 δισ., έκοψαν τα μπόνους, οπότε το ύψος των αποδοχών του μειώθηκε.

«Θα βαριόταν»

Ο ίδιος συνεργάτης του λέει πως «ακόμα κι αν του πρότειναν τη θέση του προέδρου του χρηματιστηρίου, μια θέση που συνδυάζει πολλά κι ακούραστα λεφτά, ίσως να έλεγε όχι, γιατί θα βαριόταν». Περιγράφοντας με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, έναν άνθρωπο γεμάτο νεύρο που αναπνέει στο ρυθμό των αγορών.

Το πρώτο σοκ για τον Πέτρο Χριστοδούλου δεν ήρθε όμως από τις αγορές. Σε δημοσίευμα της «Monde», αναφερόταν ως ο μεσάζων της Goldman Sachs στην Ευρώπη.

Ω ναι, ναι, ναι! ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως η Monde λέει ό,τι της κατέβει, ενώ η «Ελευθεροτυπία» ξέρειΠΟΣΟ καλό παιδί είναι ο μεσάζων της Goldman Sachs στην Ευρώπη! :mrgreen:

(Είδατε εσείς καμμιά ουσιαστική Ευρωπαϊκή βοήθεια; Είδατε εσείς κάνα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ καλύτερο επιτόκιο; Είδατε εσείς πουθενά να λένε, ότι… ΑΚΟΜΗ και ΟΤΑΝ δυσκολευτεί η Ελλάδα να δανειστεί, θα την δανείσουν με καλύτερους όρους, δηλαδή… σε βάρος των κερδών της Goldman Sachs; Νομίζετε ότι… λυπάται η Goldman Sachs, που θα. μπουκάρει -τότε- στην Ευρώπη και το ΔΝΤ;)

…Ο ίδιος, αστειευόμενος λέει στον στενό του κύκλο, ότι αν ήθελαν να τον χαρακτηρίσουν, μάλλον θα έπρεπε να τον αποκαλέσουν τζέι-πι-μοργκανικό (από την JP Morgan). Υπήρξε στέλεχος της JP Moragn για μία επταετία στο Λονδίνο (1991-98) ενώ για την Goldman Sachs εργάστηκε για πολύ λίγο το 1988-89.»

Αααχ, ευθυμήσαμε! Εχει χιούμορ που σπάει κόκκαλα το Χρυσό Παιδί. :mrgreen: Ως γνωστόν, η JP Morgan και η Goldman Sachs είναι συνεταίροι και -μαζί με τη Deutsche Bank – έχουν το 75% ΟΛΩΝ των Credit Default Swaps του πλανήτη.

Διαβάστε τον υπόλοιπο «ύμνο» εδώ

…μόνο που (με ελάχιστη  χρήση του Θείου Γκούγκλη) βγαίνουν άααλλα. Π.χ.

Ο Πέτρος Χριστοδούλου δεν ενδιαφέρεται για τα κομπλιμέντα, από όπου και να προέρχονται αυτά. Από όταν ήταν έφηβος, αυτός ο πρώτος μαθητής της τάξης άκουγε τα καλύτερα για το πρόσωπο του. Στις 19 Φεβρουαρίου ορίστηκε ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή.

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της διαχείρισης διαθεσίμων της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, που διατάχθηκε από την FED, για τις συμβάσεις που υπογράφηκαν για το ελληνικό χρέος και σχετίζονται με την Goldman Sachs και άλλους οίκους.

Ο νεοϋρκέζικος οίκος φαίνεται ότι πληρωνόταν για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ελληνική κυβέρνηση, κερδοσκοπώντας στο χρέος της χώρας. Συγκεκριμένα, η FED ενδιαφέρεται για τον ρόλο που έπαιξε ο Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος στις αρχές του 2009, είχε την εποπτεία της ίδρυσης της -συγγενικής της Goldman Sachs-λονδρέζικης εταιρείας Titlos με σκοπό την μεταφορά του χρέους της Ελλάδας στην Εθνική Τράπεζα. Και πριν προσληφθεί στην τελευταία το 1998, ο συγκεκριμένος ήταν τραπεζίτης στην… Goldman Sachs.

Η υπόθεση αυτή φέρνει στο φως την δύναμη του ευρωπαϊκού δικτύου επιρροής της Goldman Sachs που έχει παγιωθεί από το 1985. Και βέβαια αυτό το σφικτό πλέγμα, ταυτόχρονα υπόγειο και φανερό, έχει τους διαμεσολαβητές και τους πιστούς τους, οι οποίοι, χάρη στις επαφές τους, ανοίγουν τις πόρτες των κυβερνήσεων. Αυτοί οι σύμβουλοι που προσλαμβάνονται με μεγάλη φροντίδα και πληρώνονται με χρυσάφι γνωρίζουν πολύ καλά τα μυστικά των διαδρόμων της εξουσίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν το αυτί των πολιτικών, τους οποίους μπορούν να καλούν απευθείας στο τηλέφωνο σε στιγμές κρίσης.

[….] Για την Goldman Sachs, ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του δικτύου είναι η δυνατότητα να προχωράει, παραμένοντας κρυφό. Έτσι στους Financial Times της 15ης Φλεβάρη, ο Otmar Issing υπογράφει ένα άρθρο – κατά της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εν λόγω κύριος υπογράφει το κείμενο, παραλείποντας να διευκρινίσει ότι από το 2006, είναι διεθνής σύμβουλος της Goldman Sachs. Και ότι η τράπεζα που έχει κερδοσκοπήσει κατά του ενιαίου νομίσματος χάνει τα πάντα σε περίπτωση ευρωπαϊκής παρέμβασης”.

Ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου, τον οποίο διόρισε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες, είναι αντικείμενο έρευνας από την αμερικανική κοινοβουλευτική επιτροπή που αναζητεί στοιχεία για τη δραστηριότητα της Goldman Sachs, σύμφωνα με εκτενή ανταπόκριση της γαλλικής Le Monde από το Λονδίνο. Η Monde ήταν η πρώτη που αποκάλυψε το ρόλο της Goldman Sachs στο περίφημο σουάπ του 2001 και την ανανέωσή του το 2007.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Χριστοδούλου συνεργάστηκε στενά με τη Goldman Sachs, από την οποία και προέρχεται, ώστε στις αρχές του 2009 να ιδρυθεί στο Λονδίνο εταιρεία με την (χαρακτηριστική) επωνυμία Titlos. Η εταιρεία αυτή βοήθησε ώστε να περάσει σιωπηλά το σουάπ από τα χέρια της Goldman Sachs στην Εθνική Τράπεζα, στη οποία ο κ. Χριστοδούλου ήταν υπεύθυνος χαρτοφυλακίου. Ένα άρθρο με πολύ μεγάλα περιθώρια διερεύνησης όσων αναφέρει και των πολύ περισσότερων που υπαινίσσεται

Λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις κατοπινές εξελίξεις π.χ. την ανεπαρκέστατη «συμφωνία στήριξης» από την Ε.Ε και -ιδίως- τη νομιμοποιημένη πλέον (απο την Ε.Ε.) έφοδο του ΔΝΤ στον τόπο του… μελλοντικού Εγκλήματος, το επόμενο που αναρρωτιέται κανείς εύλογα είναι το κατά πόσον ο κ. Χριστοδούλου «δουλεύει για δύο κυρίους» (την κυβέρνηση ΚΑΙ τη Goldman Sachs). Ενας πιθανός αφανής ρόλος του σε τέτοιο «διπλό παιγνίδι» θα εξηγούσε με πολύ πιο… πεζά κριτήρια και την αποδοχή πολλαπλάσια μικρότερου (φανερού) μισθού, στη νέα του θέση. Ε, ας μη το πιστέψω και σαν δεδομένο, 100% ! Και… χάριν αντικειμενικότητας («benefit of the doubt«) ας μη λάβω υπ΄όψιν το ότι… πολύς κόσμος στην Ελλάδα έχει αρχίσει να πιστεύει, πως  κυβέρνησή μας… ΕΙΝΑΙ η Goldman Sachs! :mrgreen:

 • Πάντως… ΑΝ νομίζετε ότι η «Εθνική» είναι 100% Ελληνικών συμφερόντων, είστε βαθειά νυχτωμένοι. Π.χ. η Εκκλησία, που διαδίδεται ότι είναι «κύριος μέτοχος», έχει μονοψήφιο ποσοστό μετοχών, κάτω από 10%. Οι πραγματικοί μεγαλομέτοχοι είναι άλλοι:mrgreen:

UPDATE 3:

Το θέμα των CDS (Credit Default Swaps) και μιας ενδεχόμενης απαγόρευσής τους έχει προκαλέσει πληθώρα συζητήσεων και άρθρων διεθνώς. Π.χ. στις 8 Μαρτίου η εφημερίδα Guardian ανήγγειλε πως… απαγορεύτηκε στις τράπεζες της Wall Street να κάνουν συναλλαγές με Ευρωπαϊκά ομόλογα (δικαιώνοντας τον… Max Keiser!) στο άρθρο «Europe bars Wall Street banks from government bond sales«. Στο ίδιο άρθρο, δικαιώνεται επίσης η βασική κριτική του Max Keiser, κατά της Wall Street. Π.χ.  «… Leading US banks blamed for triggering financial crisis«.

Παρόλ’ αυτά, χρήσιμο και λογικό μου φαίνεται και το εξης φρέσκο άρθρο για Ελλάδα, CDS, και… γκάφες Παπακ. – Χριστοδούλου:

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρον είναι το τέλος του:

…In the meantime the speculators, knowing full well they are not welcome, are logically leaving: gross notional CDS on Greece declined by 10% over the prior week: from $77 billion to $70 billion per DTCC. When this number (and the net) hits zero, we can guarantee Greece it will be unable to issue any more sovereign debt, with or without an implicit or explicit guarantee by the IMF, Cosa Nostra, EU, CIA, Triads, KGB, Mossad, the Fed, and Goldman Sachs (in order of nail extracting efficiency).

Εν περιλήψει -αν δεν ξέρετε αγγλικά- το άρθρο εξηγεί τη λειτουργία των CDS και τον τρόπο που οι σπασμωδικές  /  προκατειλλημένες κινήσεις της απαγόρευσής τους έχουν σαν παρενέργεια τον καταποντισμό της δυνατότητας μιας χώρας να δανείζεται. ΟΤΑΝ -λέει- τα CDS  αγγίξουν το μηδέντότε θα μηδενιστεί και η δανειοληπτική δυνατότητα της Ελλάδας. (Α ρε Γιωργάκη, αν περιμένεις Φως απ’ τις κομπίνες του Χριστοδούλου, καλύτερα μπες στο διαδίκτυο, ΣΚΑΣΕ και ΔΙΑΒΑΖΕ… :mrgreen: )

UPDATE 5: Μου είχαν διαφύγει τα εξής… καυτά ερωτήματα προς την κυβέρνηση, που υπέβαλλε στις 23 Μαρτίου ο Αλέκος   Αλαβάνος. Απαντήθηκε κανένα; 😛

Μεταξύ άλλων, ο Αλέκος Αλαβάνος έθεσε τα εξής ερωτήματα:

**Γιατί η κυβέρνηση ανέθεσε την πώληση των ομολόγων του περασμένου μήνα στην Goldman Sachs;

**Υπήρξε συνάντηση του Gary Cohn, κεντρικού στελέχους της Goldman, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και μάλιστα δύο φορές;

**Με ποια κρατικά στελέχη συναντήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες οι εκπρόσωποι του Paulson Hedge Fund, που ήρθαν στην Αθήνα συνοδευόμενοι από στελέχη της Goldman Sachs;

**Γιατί νέος επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ανέλαβε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος είναι πρώην στέλεχος της Goldman Sachs;

**Η προμήθεια των 85 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε η Goldman Sachs για την τελευταία έκδοση των ομολόγων είναι εξασφαλισμένο ότι δεν χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών του οικονομικού τομέα;

**Γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί τη διαδικασία «Auction» με συντονιστές την Goldman Sachs και τις 21 τράπεζες με τις οποίες αυτή συνεργάζεται, και δεν επιδιώκει τη διαδικασία «Private Placement», με αναζήτηση κεφαλαίων με επιτόκια συγκρινόμενα με τα γερμανικά, χωρίς τα τεράστια spread;

**Γιατί η κυβέρνηση για την προώθηση των ομολόγων δεν χρησιμοποιεί αμιγώς κρατικές τράπεζες της Ελλάδας, ώστε να εξασφαλιστεί απέναντι στην κερδοσκοπία ιδιωτικών τραπεζών και funds;».

_____________________

Συνιστώμενα Ελληνικά άρθρα:

 • […υπό κατασκευή… κάντε refresh ]

_____________________________

The  EU resolution to «help Greece» through a «safety-net« against collapse is a very bad deal; not just for the Greeks, but also for (the living standards of) other Europeans, even though many οf them have not realized it, yet. The agreed protection-racket of an emergency bailout for Greece, by the EU and the  International Monetary Fund, will NOT save Greece! It will only save the profits of banks[*] and  «financial terrorists» (as Max Keiser calls them); as well as the corrupt Greek oligarchy: A few dozen families controlling the Greek economy -or what’s left of it.

[*] i.e. Goldman.Sachs, JP Morgan and Deutsche Bank, mostly…

UPDATE 6: Thank you, Greece (says Europe, according to Mr. Panos Panagiotou as discussed in a special new blog-post).

Helen Skopis talks to Max Keiser about the Crisis in Greece:

UPDATE 1:  In a recent «Guardian» editorial, the «European plan to save Greece» is eloquently subtitled « Calling this a plan is, frankly, generous. It is a plan to make a plan!»:

The eurozone: A club in crisis

Call it the self-harm strategy. At least, one presumes that the euro-club deliberately set out to tackle the financial crisis for fellow member Greece in the most damagingly vague and incompetent fashion possible – because that is certainly the end result. Months after it became clear that crisis-hit Athens would need a fiscal lifeline or face defaulting on its government debt; weeks after the rest of the single-currency gang vaguely promised in February to do something, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy and the other eurozone leaders finally agreed this week on a plan. A plan, that is, in the same way that the line-drawing instructions that come with flat-pack furniture constitute a detailed assembly manual.

Calling this a plan is, frankly, generous. It is a plan to make a plan, an agreement to reach an agreement. For the moment the accord appears to have taken the edge off the panic over Greece – yesterday markets were charging a slightly lower interest rate on Greek government debt – but that is unlikely to last for long. All that needs to happen to set off market jitters all over again is for Mrs Merkel to cast the slightest doubt on Athens receiving a bail-out; and with state and federal elections looming, she has plenty of reason to do just that.

….the credibility of the single-currency club – like all gangs – depends on hanging together and acting together and decisively. That has not happened in this crisis, with the result that the eurozone’s credibility is shot. Its own members know that – which is why Luxembourg’s foreign minister admitted this week that Germany had helped create a «cacophony» – and other major economies such as China have said as much

Well, it seems that this remarkable incompetence of the EU, the inadequacy of the final decision, as well as the difficulties in reaching it, are all relatively simple consequences of one main cause: The influence exerted on European (puppet-) leaders by golden boys working for the big banks; e.g. Goldman Sachs would suffer great losses, after having invested so much in the Euro’s downfall, if the EU had taken effective action, to save Greece, as well as… itself (in the long term). To check this out, see the last paragraph of the article in «Le Monde» in English translation, «Goldman Sachs, the international web«:

For Goldman Sachs, this network [of people] has the advantage of enabling it to discreetly advance its interests. In the Financial Times of 15 February, Otmar Issing published an article voicing his hostility to any attempt by the European Union to rescue Greece. However, he omitted to mention the fact that he has been an international advisor to Goldman Sachs since 2006. Nor did he say that the bank’s traders, who have been speculating against the single European currency, might well lose their shirts if the EU does intervene.

 • […under construction… – refresh often !]
Reblog this post [with Zemanta]

53 comments

 1. Η Citigroup είναι η τράπεζα των «φτωχών» Ροκφέλερ. Η JPMorgan Chase είναι η τράπεζα των «πλούσιων» Ροκφέλερ. Η Morgan Stanley έχει κι αυτή κάτι κοινό με την άλλη Morgan. Κι η Goldman Sachs ψιλοκάνει κουμάντο εσχάτως στα οικονομικά των ΗΠΑ [Fed και σία].

  Τελικά, όποιος δεν μιλάει για τράπεζες στη σημερινή κρίση, ή έχει κατιτίς [ακατάλληλη λέξη] στο στόμα του, ή ακριβώς το ίδιο πράμα στο πληκτρολόγιό του…

  Κάπου έχω γράψει για όλα αυτά τελευταία, αλλά δεν θυμάμαι τι και πού 🙂

 2. Καλως-όρισες Χρήστο ! 🙂

  Κάπου έχω γράψει για όλα αυτά τελευταία, αλλά δεν θυμάμαι τι και πού…

  Ε, ναι…. Η ΜΕΤΡΙΟΦΡΟΣΥΝΗ θα σε φάει ! χαχαχα
  Εγώ όμως… ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ

  (κι ετοιμαζόμουν να σου στείλω και ping-back ΕΚΕΙ ακριβώς… αλλά δίστασα λόγω… μετριοφροσύνης προς τη… δική σου !) :mrgreen:

 3. Χρήστο
  το «πρόβλημα» είναι ότι… ανάρτησες πολλά ποστ, και δεν θα ήθελα να σε… γεμίσω pingback, οπότε ψάχνω τα πιο κατάλληλα…

  Επίσης το δεύτερο «πρόβλημα» ειναι ότι συχνά αποκαλύπτεις ΠΙΟ πολλά σε σχόλια, και ψάχνω τα σχόλια στο μπλογκ σου, μπας κι είναι ακόμη πιο σχετικά με το θέμα….

 4. Πολύ σημαντικό αυτό εδώ:

  Ευχαριστούμε Ελλάδα’ λένε Γερμανοί, Ευρωπαίοι & ΔΝΤ για την κρίση
  [………….]
  Ακολουθώντας τη συμβουλή Σνόου οι αξιωματούχοι της Γερμανίας, προκάλεσαν μία τεχνητή τόνωση της εσωτερικής ζήτησης για γερμανικά προϊόντα, εις βάρος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, διατηρώντας τις τιμές τους χαμηλές με το να παγώσουν, μεταξύ άλλων, τις αυξήσεις των μισθών από το 2000 και μετά. Το κέρδος ήταν διπλό, καθώς τόσο οι Γερμανοί όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι προτίμησαν τα γερμανικά προϊόντα, απογειώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας αλλά και κάνοντας τη από το 2003 και μετά νο1 σε εξαγωγές στον κόσμο, θέση που έχασε από την Κίνα μόλις το 2009, όταν, κόντρα στις προβλέψεις πολλών οικονομολόγων, η γερμανική οικονομία μπήκε σε ύφεση, με τις εξαγωγές της να μειώνονται δραματικά, την ανεργία να εκτοξεύεται, το δανεισμό της να αυξάνεται κατακόρυφα και το εμπορικό της πλεόνασμα να συρρικνώνεται παράλληλα με το ΑΕΠ της.

  Αυτή, περίπου, ήταν η κατάσταση μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2009, όταν, ξέσπασε η ‘Ελληνική κρίση’ καθώς η Ελλάδα δέχτηκε μία οργανωμένη χρηματοπιστωτική επίθεση, με το ΧΑ να καταρρέει από τον Οκτώβριο και μετά, χάνοντας περισσότερο από το 30% της κεφαλαιοποίησης του, τις τιμές των CDS και των spreads με τα γερμανικά ομόλογα να τετραπλασιάζονται μέσα σε 4 μήνες, τα επιτόκια των 2τών ομολόγων να επταπλασιάζονται και των ομολόγων 3ών μηνών να δεκαπλασιάζονται.

  Το χρηματοπιστωτικό σοκ για την Ελλάδα ήταν το μεγαλύτερο στη μεταπολεμική περίοδο, μια που η αύξηση του κόστους δανεισμού ήταν εκρηκτική, η ταχύτητα που αυτή συνέβη ήταν πρωτοφανής και η χρονική στιγμή ήταν χείριστη, καθώς τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική οικονομία βρίσκονται σε ύφεση.

  Με την ‘πιθανότητα πτώχευσης’ της Ελλάδας να υπολογίζεται, με βάση τα CDS, στο 24,50% όταν η αντίστοιχη για το Ιράκ τοποθετούνταν στο 28%, η χώρα προβλήθηκε ως η 8η πιθανότερη προς πτώχευση στον κόσμο, πυροδοτώντας σενάρια περί πραγματικής της πτώχευσης, προσφυγής στο ΔΝΤ και μόλυνσης άλλων αδύναμων κρατών της ευρωζώνης.

  Η πρώτη και σημαντικότερη συνέπεια ήταν η κατάρρευση του ευρώ κατά 12% σε 3,5 μήνες, δίνοντας το φιλί της ζωής στη Γερμανική οικονομία, με τις νέες παραγγελίες για τα βιομηχανικά της προϊόντα να αυξάνονται δραματικά, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα από τον Ιούνιο του 2007.

  Ο δείκτης PMI άρχισε να αυξάνεται από το Νοέμβριο, ενώ ο συνδυασμός της αύξησης της ζήτησης σε καίριους εξαγωγικούς τομείς της Γερμανίας και της ανταγωνιστικής ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου έφεραν ανάπτυξη στη χώρα σε ρυθμούς που έχουν καταγραφεί μόνο άλλη μία φορά στα τελευταία 10 χρόνια.

  Ακόμη, η αύξηση του συστημικού ρίσκου, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, αύξησε τη ζήτηση για γερμανικά ομόλογα οδηγώντας σε μείωση του επιτοκίου τους, βοηθώντας τη Γερμανία να δανείζεται χαμηλότερα από ποτέ. Έτσι, την ώρα που το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας βρίσκεται στο 6,41%, κάνοντας τον ελληνικό δανεισμό τον ακριβότερο στον κόσμο, μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών, το αντίστοιχο γερμανικό βρίσκεται στο 3,07%, που είναι το χαμηλότερο μετά από αυτό της Ιαπωνίας και της Ελβετίας.

  Επιπλέον, η σύνδεση της ελληνικής κρίσης με την Goldman Sacks, μείωσε τις πιθανότητες του Ιταλού υποψήφιου για τη θέση του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξαιτίας των στενών σχέσεων του με την Goldman και έδωσε την σκυτάλη στο σημερινό πρόεδρο της Budensbank, αυξάνοντας τις πιθανότητες οι Γερμανοί να αποκτήσουν έναν δικό τους στο τιμόνι της ΕΚΤ, το 2011.

  Η ελληνική κρίση δεν αποδεικνύεται σωτήρια μόνο για τη Γερμανία αλλά και τη Γαλλία και για ολόκληρη την ευρωζώνη, με τα οικονομικά στοιχεία γι’ αυτήν να βελτιώνονται για 1η φορά από την αρχή της ύφεσης και όπως παραδέχτηκε η ίδια η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde, χάρη στην Ελλάδα η Ευρώπη έγινε πιο ανταγωνιστική, χωρίς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρειαστεί να ζητήσουν από την ΕΚΤ να παρέμβει. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα διασύρθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου με υψηλό χρέος, ανοίγοντας το δρόμο για τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων και αλλού, ώστε να εξασφαλιστούν απόλυτα τα συμφέροντα του έξυπνου χρήματος.

  Έτσι, όσο η Ελλάδα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο ζητώντας, χωρίς αποτέλεσμα, αλληλεγγύη και στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της, αυτοί έβγαιναν κερδισμένοι από την κρίση της και δεν είναι καθόλου τυχαίο πρωτοσέλιδο μεγάλης γαλλικής εφημερίδας με τη σχετική συνέντευξη της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών και τίτλο, ‘Ευχαριστούμε Ελλάδα’.

  Τέλος, όσον αφορά στη συμφωνία για παροχή ‘διπλής βοήθειας’ που επετεύχθη την Πέμπτη, αυτή εξυπηρετεί, πρωτίστως, τα συμφέροντα της Γερμανίας και των τραπεζιτών του ΔΝΤ και δευτερευόντως τη Γαλλία και τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης αλλά σε καμία περίπτωση αυτά της Ελλάδας, η οποία μπαίνει σε μία νέα φάση οικονομικής υποδούλωσης.

  Πάνος Παναγιώτου, διευθυντής ΕΚΤΑ, info@ekta1.grinfo@ekta1.gr

  http://thenetwar.com/2010/03/efcharistoume-ellada’-lene-germani-evropei-dnt-gia-tin-krisi/

  «ΕΚΤΑ» home page: http://www.sta-gr.com
  __________

 5. όταν έσκαγαν τα CDOs γύρω στο 2008 και κατέρεε η Lehman και η AIG η Goldman Sachs ήταν η μοναδική η οποία παρουσιάζε μεγάλα κέρδη εκείνη τη περίοδο

 6. @vasillis

  Ετσι ακριβώς είναι….

  Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιδιότυπο ΔΙΕΘΝΕΣ τραπεζικό πραξικόπημα, νομίζω… Με την Deutsche Bank ΣΥΝΕΡΓΟ των άλλων δύο εταίρων Goldman Sachs και JP Morgan.

  Βασιλη γράψε ελεύθερα ό,τι θες. Μόνο την πρώτη φορά ισχύει ένα ΑΥΤΟΜΑΤΟ «προληπτικό moderation». Τα επόμενά σου σχόλια δεν θα καθυστερούν να εμφανίζονται.

 7. δεν ξέρω για το υπόλοιπο zeitgeist αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι βασίζεται σε πολύ γερή αλλήθεια, ότι εγινε τότε με το margin loan τώρα έγινε με τα CDOs και το leverage

 8. Omadeon, για δες λίγο και πόσο… «άνθρακες» είναι ο θησαυρός του κηφηναριού:

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=147078

  Υπάρχει, όμως, η «μαρτυρία» της ίδιας της Εκκλησίας σχετικά με την αποτίμηση ενός μικρού μέρους της περιουσίας της. Για την ακρίβεια, των οχτώ μοναστηριών, τα οποία με αφορμή τον «νόμο Τρίτση» (1700/87) προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Οπως προκύπτει από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1993, τα οχτώ μοναστήρια αποτιμούσαν εκείνη την εποχή την περιουσία τους στο αστρονομικό ποσό των 7,6 τρισ. δρχ. Κάτι που αντιστοιχεί σε σημερινά 22,35 δισ. ευρώ! Τόσο αποτιμούσαν την περιουσία τους οχτώ από τα δεκάδες μοναστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπότε, δύο είναι οι πιθανές εκδοχές. Ή τότε έλεγαν ψέματα οι ηγούμενοι των μοναστηριών, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν μέσω των ευρωπαϊκών δικαστηρίων μερικούς προϋπολογισμούς του κράτους ή σήμερα κάποιοι μας δουλεύουν χωρίς ιερό και όσιο!

 9. Εγώ δηλαδή που δεν είμαι «αριστερός» να πάω σπίτι μου;
  πρέπει με το ζόρι να είναι «αριστερή» η πρόταση;
  Εγώ , προσωπικά, δημοκρατία θέλω. Σας χαλάει;
  Στην αγορά, στην πολιτική, παντού, θέλω δημοκρατία.
  Αυτόνομων και κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων.
  Βάζοντας τις παλιομοδίτικες και φθαρμένες και αποτυχημένες ταμπέλες, μάλλον ξεκινάμε με αφαιρέσεις.
  Δηλ. γυρνάμε στα ίδια.

  • Καθόλου στα ίδια, όχι…. (θα το κάνω ελαμπορέησον αυτό σε λίγο)…

   Odyssey, δεν ξέρω αν είστε ο ίδιος σχολιαστής που γράφει τα πολύ ενδιαφέροντα στο blog YouPayYourCrisis. Πάντως…

   1) ΤΙ θα πει «αριστερά», κατ’ αρχήν; Δεν νομίζω ότι εξαντλείται στις «ταμπέλες». Προσωπικά έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη επανορισμού της λέξης, σχεδόν από μηδενική βάση, με βάση ορισμένες αρχές που δεν έχουν καμμία σχέση με κόμματα.
   Π.χ. για μενα «αριστερό» είναι Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ προάγει περισσότερη δικαιοσύνη ΚΑΙ ελευθερία. Δεν μίλησα καν για ισότητα, διοτι δεν τη θεωρώ αυτο-σκοπό, ούτε καν αιτία αλλά ΣΥΝΕΠΕΙΑ (κατά το δυνατόν). Με αυτή την έννοια, ίσως είστε ΚΑΙ εσείς αριστερός (και δεν το ξέρετε).

   2) ΤΙ εννοείτε ΕΣΕΙΣ με «δημοκρατία»; Φοβάμαι πως ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ο όρος, κι αυτός πρέπει να ΕΠΑΝΟΡΙΣΤΕΙ από την αρχή. Και μάλιστα ΟΧΙ ΜΟΝΟ βάσει αρχών αλλά και βάσει… Νέων Τεχνικών Καινοτομιών. ΕΙΝΑΙ «δημοκρατία» το τρέχον, ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ κομματικό και αντιπροσωπευτικό (διάβαζε νταβαντζιλίδικο) πολιτικό σύστημα? Για μένα ΟΧΙ. Είναι απλώς κάτι καλύτερο από ωμή δικτατορία επειδή έχει κάποιες ελευθερίες και κάποια εναλλαγή (για να… περνάει η ώρα -χεχε).

   3) Γενικά ΟΛΕΣ οι έννοιες (τονίζω: ΕΝΝΟΙΕΣ, όχι ταμπέλες) πρέπει να ΕΠΑΝΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
   -Από μηδενική βάση, με βάση αρχές αλλά και (νέα) δεδομένα.

   Π.χ. η «δημοκρατία» πρέπει να επανοριστεί ΚΑΙ με βάση την τρέχουσα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ για έκφραση και επικοινωνία, βασικά το διαδίκτυο και τις νέες κοινωνικές λειτουργίες του. Δημοκρατικό είναι π.χ. το γεγονός ότι γράψατε ΚΑΙ αυτό το σχόλιο εδώ. Χωρίς το διαδίκτυο δεν θα μπορούσαμε ΚΑΝ να μιλάμε, πόσω μάλλον να βρίσκουμε λύσεις ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, δηλαδή δημοκρατικότερες λύσεις.
   Και με βάση την τεχνολογία πάλι (σε φόρουμ και μπλογκ) ΜΠΟΡΩ να φανταστώ π.χ. μια Ψηφιακή Βουλή με ΧΙΛΙΑΔΕΣ μέλη (μέχρι και το σύνολο του πληθυσμού, κάποια μέρα του μακρυνού μέλλοντος) τα οποία συναποφασίζουν με ΑΜΕΣΗ δημοκρατία. Χωρίς την τεχνολογία, και μάλιστα χωρίς την πιο προχωρημένη τεχνολογία ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ απόψεων, ακόμη και αυτομάτως (θα μπορούσα να σας πω πολλά γι αυτό…)… δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει άμεση δημοκρατία.

   Πάμε τώρα πίσω στην «αριστερά». Γνωρίζετε ασφαλώς ότι υπάρχουν «Αριστεροί Ελευθεριακοί» σε άλλες χώρες (Left-Libertarians) που ΔΕΝ πιστεύουν σε τίποτα κρατικο-σοσιαλιστικό αλλά ΟΥΤΕ και απορρίπτουν την ίδια την Αγορά. (Οι λεγόμενοι «mutualists«, κ.ά.)

   Επομένως… ΠΟΙΑ εννοια είναι «πεπαλαιωμένη, φθαρμένη και αποτυχημένη»? Μήπως είναι η ΠΡΟΒΟΛΗ του ΝΟΥ που δεν βλέπει το καινούργιο και το καινοτομικό, αλλά ανάγει τα πάντα στο φθαρμένο ΠΑΡΕΛΘΟΝ?

   Τι λέτε? 🙂

 10. Πληθαίνουν οι φωνές που λένε το αυτονόητο.

  Ενός θριάμβου, μύριοι έπονται… Tου Πετρου Παπακωνσταντινου

  Η παραδοξότητα του φαινομένου συναγωνίζεται την περιοδικότητά του: Υπό την απειλή των αστρονομικών spreads, που απειλούν να μας καταβαραθρώσουν στα Τάρταρα της οικονομικής χρεοκοπίας, η κυβέρνηση αναγγέλλει επώδυνα μέτρα και ο πρωθυπουργός αποδύεται σε διεθνείς διπλωματικές εκστρατείες. Οι τελευταίες καταλήγουν πάντα σε θρίαμβο, τον οποίο, ωστόσο, δεν εννοούν να εννοήσουν οι «αγορές», με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να παραμένει εξοντωτικό. Ακολουθούν νέα μέτρα και νέες διεθνείς εκστρατείες, οι οποίες αποκομίζουν νέους διπλωματικούς θριάμβους και νέα δάνεια, με τα ίδια, πάντα, τοκογλυφικά επιτόκια. Τούτων δοθέντων, το ερώτημα που τίθεται είναι πόσους ακόμη θριάμβους αυτής της κυβέρνησης είναι σε θέση να αντέξει αυτή η χώρα;

  Ο ελληνικός φαύλος κύκλος μάς θύμισε την άδοξη περιπλάνηση του Τσε Γκεβάρα στο Κονγκό. Υπό την επίδραση ανιμιστικών αντιλήψεων, οι αντάρτες της αφρικανικής χώρας, οπλισμένοι με πρωτόγονα ακόντια και ασπίδες, ορμούσαν εναντίον πάνοπλων, λευκών μισθοφόρων, πεπεισμένοι ότι προστατεύονταν επαρκώς από τις σφαίρες χάρη στο μαγικό φίλτρο με το οποίο είχαν επαλειφθεί. Φυσικά, αποδεκατίζονταν, αλλά αυτός δεν ήταν λόγος για εγκαταλείψουν τις τελετουργικές επαλείψεις και να εκπαιδευτούν από τον Αργεντίνο στη χρήση των σύγχρονων όπλων. Αντιθέτως, επέμεναν ότι σκοτώθηκαν εκείνοι που δεν πίστευαν στ’ αλήθεια. Για τους πραγματικά πιστούς το μαγικό φίλτρο ήταν πραγματικά ακατανίκητο!

  Αυτοεκπληρούμενες προφητείες αυτού του τύπου είναι αδύνατο να ανατραπούν με τα επιχειρήματα της τυπικής λογικής – και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των οικονομικών βουντού. Τι πρέπει να συμπεράνουμε αν δεν αποδίδουν, παρά το μέγα κοινωνικό κόστος, τα επώδυνα οικονομικά μέτρα; Οτι πρέπει να ανακρούσουμε πρύμναν; Οχι βέβαια! Το σωστό συμπέρασμα είναι ότι έπρεπε να τα είχαμε πάρει πολύ νωρίτερα και ότι για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο πρέπει να πάρουμε τώρα ακόμη περισσότερα, σκληρότερα και ταχύτερα!

  Οσοι ακολουθούν αυτόν τον δρόμο αναλαμβάνουν συνειδητά το ρίσκο της κοινωνικής έκρηξης στο όνομα της αποτροπής μιας οικονομικής χρεοκοπίας. Στην πράξη, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και στα δύο, καθώς είναι αδύνατον η Ελλάδα να σηκώσει για πολύ ακόμη το βάρος της εξυπηρέτησης ενός τόσο συντριπτικού χρέους, με τόσο συντριπτικούς όρους. Φέτος προβλέπεται ότι θα πληρώσουμε μόνο για τόκους το 5,5% του ΑΕΠ. Μαζί με τα χρεολύσια το ποσό ανεβαίνει στο 13% του ΑΕΠ, ενώ τα αντίστοιχα κονδύλια για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση φτάνουν μόλις το 3,6%, το 2,9% και το 4,2% αντίστοιχα. Ο Economist προβλέπει ότι μέχρι το 2014 θα πληρώνουμε το εξωφρενικό 16,5% του ΑΕΠ σε τοκοχρεολύσια. Τι να περισσέψει και για ποιον;

  Με αυτά τα δεδομένα, επιβάλλεται σχεδόν ως όρος εθνικής επιβίωσης η στάση πληρωμών και η αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η λύση είναι πολύ λιγότερο δραματική από όσο συνήθως παρουσιάζεται – άλλωστε έχει ήδη προταθεί από διακεκριμένους Ελληνες πανεπιστημιακούς. Από το 1970, έχουν καταφύγει σ’ αυτήν τη λύση 40 χώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το χρεοστάσιο υπήρξε αφετηρία όχι εθνικής καταστροφής, αλλά οικονομικής αναγέννησης. Αίφνης, το 2005 οι πιστωτές της Αργεντινής δέχθηκαν να διαγράψουν το 55% των οφειλομένων. Επιτέλους, τα τοκογλυφικά επιτόκια που μας επιβάλλουν νομιμοποιούνται στο όνομα του αυξημένου ρίσκου χρεοστασίου. Αφού, λοιπόν, το προεξοφλούν και το προεισπράττουν, ας το έχουν κιόλας!

  Το μεγάλο διαπραγματευτικό ατού για την Αθήνα είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Στις δύο πρώτες θέσεις του κόσμου, ως προς το συνολικό εξωτερικό χρέος (κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες), φιγουράρουν Ιαπωνία και Βρετανία, με ποσοστά άνω του 380%. Η αρμόδια υπηρεσία του Κογκρέσου προβλέπει ότι το χρέος της Αμερικής θα υπερδιπλασιασθεί την επόμενη δεκαετία, ενώ ο οίκος Fitch απειλεί να υποβαθμίσει, μετά την Πορτογαλία, και τη Γαλλία. Η καμπάνα χτυπάει για όλους και η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να δεχθεί να μετατραπεί σε πυγμαχικό σάκο των «αγορών».

 11. Tο ερώτημα που τίθεται είναι πόσους ακόμη θριάμβους αυτής της κυβέρνησης είναι σε θέση να αντέξει αυτή η χώρα;

  Ας ετοιμαστούμε για άλλον ένα «θρίαμβο»… 😥 👿

  Νέο μηχανισμό στήριξης χωρίς ΔΝΤ ζητεί τώρα ο Γιώργος από τον Ρόμπαϊ
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=147957

 12. @KnowDame θενκς για το άρθρο. Το πέρασα και στην Καλύβα, εδώ:
  http://panosz.wordpress.com/2010/04/02/gap_gov-51/#comment-83562

  Τώρα…. ΔΥΟ παραδειγματα ΞΕΦΤΙΛΑΣ:

  Η πρώτη ξεφτίλα είναι του μπλογκ «Βατοπαίδι», όργανου έκφρασης των ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΩΝ της Μονής Βατοπαιδίου. Ε, αυτά τα… Θεοσεβούμενα ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ ειναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μπλογκ που… έκλεψε -κανονικότατα- το βίντεο που έφτιαξα με τον Max Keiser.
  http://vatopaidi.wordpress.com/2010/03/27/ο-μαξ-κάιζερ-σχολιάζει-την-κρίση-της-ελ/
  Επειδή -προφανώς- δεν τους άρεσα eγώ (ως αγνωστικιστής κλπ. κλπ.) οι Βατοπεδινοί κατέβασαν το βίντεο και μετά το ανέβασαν εκ νέου σε δικό τους χώρο. Με αυτό τον τρόπο στέρησαν τους πιστούς τους από KΑΘΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στο… μιαρό αντίχριστο κανάλι μου στο YouTube (κλέβοντας και… πόντους -χαχαχα).
  Ε, Κλεφτρόνια είναι θα μου πεις, ΤΙ περιμένεις? :mrgreen:

  Το άαααλλο… θέμα είναι δημοσιογράφος της «Ε».
  Χμ, ντάξει, δεν είναι δα και μεγάααλη «κλοπή», αλλά ΞΕΦΤΙΛΑ…
  …Κοτζάμ δημοσιογράφος κοτζάμ μεγάλης εφημερίδας, ο Νίκος Χατζηλάκης,
  να τρέχει να πάρει συνέντευξη από τον Max Keiser για την «Ε», ΤΩΩΩΡΑ,
  ΕΞΗ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ από την αρχική εμφάνιση του Μαξ στο Αλ Τζαζίρα… την οποία -όμως- ΚΑΝΕΝΑΣ δημιογράφος δεν είχε πάρει χαμπάρι, ενώ εγώ (που την ανακάλυψα) τη μετέφερα με μετάφραση στο γνωστό Viral Video, πριν 19 μέρες !

  Ομως ο ΞΕΦΤΙΛΑΣ δημοσιογράφος, ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ καν, ποιός έκανε τον Μαξ Κάϊζερ γνωστό στο Πανελλήνιο και με ΤΙ τρόπο, κ.ο.κ. (όχι ότι μας χρωστάει τίποτα, κιόλας, αλλά… λόγω ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, ή λόγω ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ, βρε αδερφέ..)
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=147961

  Εκείνο που ΔΕΝ συμφέρει τον παραδοσιακό τύπο να παραδεχτεί είναι ότι ΑΥΤΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ εμάς τους μπλόγκερ και ΟΧΙ αντίστροφα, πλέον. Αλλά… όταν εμείς ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ δικές τους δουλειές βάζουμε και σύνδεσμο και τους ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΜΕ κιόλας. ενώ εκείνοι κάνουν την ΠΑΠΙΑ. :mrgreen:

  Τέλος πάντων….
  Ο Μαξ Κάϊζερ είπε ΠΟΛΥ σημαντικά πράματα και σ’ αυτή τη συνέντευξη. Π.χ. Μιλώντας για ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ) είπε

  «Οι Ελληνες έχετε μια καλή δικαιολογία. Ολα τα δάνεια από το 2000 και ένθεν είναι παράνομα, διότι πάρθηκαν παρανόμως με τη βοήθεια της Goldman Sachs. Η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή μπορεί να παύσει να πληρώνει τα δάνεια που πάρθηκαν παρανόμως και μπορεί να κρατικοποιήσει τράπεζες, γιατί θυματοποιήθηκε από αδίστακτους τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ. Εχει διαπραχθεί ένα έγκλημα και πρέπει να αναγνωριστεί, όπως και ότι τα θύματα πρέπει να αποζημιωθούν από την Goldman Sachs και τις υπόλοιπες τράπεζες της Γουόλ Στριτ»…

  Αυτό εχει ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ με κάτι που επεσήμανε κι ο Δημήτρης Καζάκης:

  Στη διεθνή πρακτική έχουμε πολλές χώρες που κατά καιρούς αρνήθηκαν να πληρώσουν τους δανειστές τους, χωρίς να κηρύξουν πτώχευση. Μάλιστα στο διεθνές δίκαιο υπάρχει πρόβλεψη για την μονομερή άρνηση μιας χώρας να πληρώσει τα χρέη της, όταν συντρέχουν τρεις λόγοι: (α) Ο δανεισμός έγινε με ανήθικο και παράνομο τρόπο. (β) Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το συμφέρον του λαού και της χώρας. (γ) Οι δανειστές γνώριζαν πολύ καλά ποιους δάνειζαν και για ποιο σκοπό. Στη βάση αυτής της ρήτρας του διεθνούς δικαίου, που αποκαλείται odious debt ή απεχθές χρέος, αρνήθηκαν πολλές από τις νεοαπελευθερωμένες χώρες να πληρώσουν τα χρέη της αποικιοκρατίας, των δικτατορικών και βασιλικών καθεστώτων που ανατράπηκαν, αλλά και των διεφθαρμένων κυβερνήσεων.

  http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/04/blog-post_01.html

 13. @KnowDame
  ΜΑΖΙ γράφαμε (χεχε)….

  Τελικα έφερες την ΠΙΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΙΔΗΣΗ…

  Ας ετοιμαστούμε για άλλον ένα «θρίαμβο»… 😥 👿

  Νέο μηχανισμό στήριξης χωρίς ΔΝΤ ζητεί τώρα ο Γιώργος από τον Ρόμπαϊ
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=147957

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  E, ΔΕΝ είμαστε καλά….

  Πάαεει τελείωσε, ο πρωθυπουργός είναι ΕΡΜΑΙΟ συμβούλων και διαφόρων άλλων «παραγόντων».
  Εχει ΕΝΑ ταλέντο, το να ΑΚΟΥΕΙ τους πάντες.
  αλλά ΔΕΝ έχει το ταλέντο να ΔΙΑΛΕΓΕΙ το ΠΟΙΟΝ και ΤΙ να ακούσει….

  Και για ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ τάκανε ΘΑΛΑΣΣΑ !!!!

 14. Μία μικρή διόρθωση,

  Ενός θριάμβου, μύριοι έπονται…

  To σωστό είναι,

  Ενός πανωλεθριάμβου, μύριοι έπονται…

 15. Πώς το είπε ο Τζιμάκος στο παρακάτω;

  Ο Γιωργάκης έχει μαζέψει τους φίλους του και παίζουνε την κυβέρνηση…

 16. @Δυστροπη Πραγματικότητα,
  Πανωλεθριάμβος… από Σουβλιστό αρνί-πρωθυπουργό….

  @Pygoskelis Obnoxii
  ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ.
  Oπως είδες ΕΛΑΦΡΥΝΑ και το μπλογκ από τις… σάλτσες και τα πιπέρια, το δε βίδεο που έφερες είναι Ο,ΤΙ κι Ο,ΤΙ ! 🙂
  Το βάζω ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ (έτσι ώστε να το ΔΟΥΜΕ και ΕΔΩ):

 17. Καλημέρα

  Καλά τα είπε ο Τζιμάκος! Ο γιωργαπης (tm Καλύβα) νομίζει ότι είναι πρόεδρος ΜΚΟ. Απ’ ότι φαίνεται, μόνο για κάτι τέτοιο υπάρχει περίπτωση να ήταν κατάλληλος.

  Τα λένε έλληνες, τα λένε ξένοι…

  «Η ακριβή Ελλάδα», είναι ο τίτλος σχολίου του Βόλφγκανγκ Μινχάου στους Financial Times Deutschland: «Η φοβία από την κρίση στην Ελλάδα φαίνεται ότι εδραιώθηκε στην συνείδηση της γερμανικής κυβέρνησης. Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραβιάζει όμως, όχι μόνον τα γερμανικά συμφέροντα, αλλά είναι και παράλογη: διότι όσο υπάρχει επιτόκιο αγοράς θα υπάρχουν και κάποιοι που θα αγοράζουν με αυτό το επιτόκιο ελληνικά ομόλογα…Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η πρόσβαση στις αγορές, αλλά το ύψος των επιτοκίων που αυτή τη στιγμή κυμαίνονται γύρω στο 6%. Με τέτοια επιτόκια και ονομαστική ανάπτυξη της τάξεως του 2% -μια ιδιαίτερα αισιόδοξη υπόθεση- ο συντελεστής θα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Η συνολική προσαρμογή δηλαδή θα εκτιναχθεί γύρω στο 13%, που ισοδυναμεί με αύξηση φορολογίας ή μείωση των δαπανών κατά 30%.

  Ακόμη και αν οι Έλληνες ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια τέτοια προσαρμογή, θα λειτουργούσε μόνον με μία προϋπόθεση: ότι θα υπήρχε οικονομική ανάπτυξη και τα επιτόκια αναχρηματοδότησης του χρέους θα έπεφταν κάτω από το σημερινό 6%.»

  Η πτώχευση είναι τελικά η πιο απλή λύση;

  «Πρόκειται επομένως για ίδια κατάσταση με εκείνη που έζησε η αμερικανική οικονομία στη δεκαετία του ‘30. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει.

  Η πτώχευση φαίνεται η πιο απλή λύση για την ελληνική κρίση, διότι το 70% των χρεών της η χώρα το οφείλει σε ξένους επενδυτές και κυρίως σε γαλλικές, ελβετικές, γερμανικές τράπεζες, αλλά και σε γαλλικές και ιταλικές ασφάλειες. Έτσι ο πειρασμός είναι μεγάλος να λυθεί το πρόβλημα με ματαίωση πληρωμών. Η γερμανική πολιτική δε αναγκάζει την Ελλάδα να δρομολογήσει μια τέτοια λύση.»

  «Επειδή όμως στη Γερμανία το κράτος εγγυάται για το τραπεζικό σύστημα οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν ακριβά ή μάλλον ακριβότερα μια τέτοια λύση από ό,τι θα πλήρωναν για ένα δάνειο προς την Ελλάδα.»

  «Η μόνη λογική ερμηνεία για την ακολουθούμενη γερμανική πολιτική είναι να εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς θα κηρύξει πτώχευση, άρα εξοικονομεί μια κίνηση οικονομικής στήριξης για να μην χάσει δυο φορές χρήματα.»

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5415620,00.html

  ο γιωργαπης να δούμε πότε θα το καταλάβει, ή μήπως δε θέλει, γιατί δεν τον αφήνουν να το καταλάβει, γιατί εκτός από τα συμφέροντα των ευρωπαίων που εξυπηρετούνται θαυμάσια από αυτό τον αργό θάνατο, ακόμα και αυτή τη στιγμή κάποια εγχώρια λαμόγια προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν με την χρεωκοπία μας

 18. Παιδιά, οι ΓΥΦΤΟΙ του Αντέννα τελικά… ΑΡΠΑΞΑΝ το βίντεο, ΕΚΟΨΑΝ τους τίτλους, ΕΚΟΨΑΝ και τον Υφαντή και το Σφακιανάκη (για να τους προστατεύσουν) και… (ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΑ) ΕΚΟΨΑΝ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ που είπε ο Μαξ Κάϊζερ στο τέλος, για τελειως ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και για εξέγερση, και -φυσικά- ΟΥΤΕ ΚΑΝ συζήτηση να ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΕΣΤΩ περιληπτικά το ότι «κάποιος μπλόγκερ έκανε αυτό το βίντεο»…

 19. …και -φυσικά- ΟΥΤΕ ΚΑΝ συζήτηση να ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΕΣΤΩ περιληπτικά το ότι “κάποιος μπλόγκερ έκανε αυτό το βίντεο”…

  Ομαδεωνα αυτοί στα κανάλια έχουν μάθει μόνο να παίρνουν ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ να αναγνωρίζουν την πηγή της πληροφορίας. Έτσι δημιουργούν την εντύπωση ότι η πληροφορία…είναι δική τους!

  Ας είναι, εμείς πάντως που τρυγυρνάμε στην μπλογκόσφαιρα ξέρουμε ποιά πραγματικά είναι η αλήθεια… 😉

  • Ναι, ναι, αλλά το ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ κακό ξέρεις ποιο είναι φίλε μου?

   -Το ότι ΑΛΛΟΙΩΣΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ το ΜΗΝΥΜΑ του Μαξ Κάϊζερ,

   Αν δείς το πετσοκομμένο βίντεο, που ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙ τις ΠΙΟ δυναμικές δηλώσεις του Μαξ στο τέλος, παρεμβαίνει αυτός ο τύπος του Ράδιο Αρβύλα (που δεν ξέρω αν ΞΕΡΕΙ ότι το βίντεο έχει «μαγειρευτεί» από ΠΡΙΝ, από τη… μαλάκω που τους το έφερε, ή αν είναι ΚΑΙ αυτός μέσα στο «κόλπο»)…
   … και λέει ΤΙ?

   – ΟΤΙ «εμείς οι Ελληνες ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΟΧΕΣ και ότι… ΤΟΧΟΥΜΕ -λεει- εμείς, αυτό το βίτσιο, μπλα μπλα μπλα… «

   Ε, άμα φάει μια μέρα ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ, εύχομαι να το ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ, ο ΜΑΛΑΚΑΣ…

 20. Και κάτι πιο αισιόδοξο, μέρες που είναι,

  Χρόνια πολλά και καλή ανάσταση σε όλους!

  • Επίσης αγαπητη Πυγοσκελίς.

   Θα… διανθίσω τώρα το… Επαναστάσιμο μήνυμα, με το εξαίσιο αστείο του SLAVOJ ZIZEK (ΑΛΛΗ μια φορά, για όποιους το έχασαν):

  • @satyrikon
   ΣΩΣΤΟΣ ! Χρόνια Πολλά λοιπόν.

   «Και θάρθει ο καιρός που θα πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση…»
   (γνωστός… ποιητής)

 21. Καλημερα Ομαδεωνα,

  Συγχαρητηρια για την επιτυχια του βιντεο! Αρχιζοντας, θα υπερασπιστω μερικως την Ραδιοαρβυλα αναφεροντας οτι αυτη ειναι η «Internet section» της εκπομπης και προβαλλουν βιντεο που ειναι δεδομενο οτι δεν ειναι δικα τους. Οπως και να εχει παντως αυτη ειναι χαρακτηριστικη περιπτωση που μπλογκερ εβαλε τα γυαλια στα παραδοσιακα μιντια προβαλλοντας ενα σημαντικο βιντεο που δειχνει πως βλεπει ενας σπουδαιος οικονομικος αναλυτης εκτος των συνορων την κατασταση της χωρας μας. ΕΙμαι βεβαιος οτι αν ηξεραν οτι υπαρχει αλλα δεν εκανε τοση επιτυχια θα το «καλυπταν».

  Η αληθεια ειναι οτι και εμενα με ενοχλει αυτη η bipolar disorder του Ελληνα. Ξερεις, απο την μια να ριχνει λεκτικα πυρα κατα «μεγαλου κεφαλαιου, Γερμανων και ΣΙΑ» παντα …στα λογια (βεβαιως), …αοριστα (βεβαιως!) και …ΑΚΙΝΔΥΝΑ (ΒΕΒΑΙΩΣ!!!). Αυτα τα (τζουφια) «πυρα» που ριξανε οι ελληνες δημοδιογραφοι δεν ειναι τιποτα παρα τυπικος τζουφιος λαικισμος που να καταδικαζει …πλατωνικες εννοιες ξερει, αλλα οταν ειναι να γινει ουσιαστικη κριτικη και δραση αρχιζει ο «πραγματισμος». Αν δεις την χρυση τομη των λεκτικων πυρων ενος ελληνα δημοσιογραφου (που αν τον ακουσεις νομιζεις οτι σοβαρα ειναι …κομμουνι) και του «πραγματισμου» του, βλεπεις την «χρυση» πολιτικη ιδεολογια που επιθυμει η κυριαρχουσα ταξη.

  Οσον αφορα τον μαζοχισμο που παρατηρει εμβρονητος ο Καιζερ στον Ελληνα, δεν ειναι τιποτα αλλο παρα η ενοχικη απαντηση του «μικροαπατεωνα Ελληνα» που, παρολο που τον κλεβουν, ξερει οτι εχει κλεψει και αυτος, και η συνειδηση του τον καθιστα συνενοχο. Αυτο βεβαια το ξερουν οι …»μεγαλοαπατεωνες» (στην κυβερνηση, στα μιντια, στις επιχειρησεις, στα συνδικατα κτλ.) που απο την μια πανε να τον καταστησουν ΣΥΝενοχο απο την αλλη του θυμιζουν οτι ειναι συνΕΝΟΧΟΣ. Αυτες ειναι οι δυο δυναμικες που χρησιμοποιουν τα μιντια (η λαικιστικη και η τεχνοκρατικη θεωρηση της κρισης αντιστοιχα).

  • Ευχαριστώ Ντέννις, τελικά ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ κόψει λεχθέντα του Μαξ Κάϊζερ, παρα μόνο άλλων, και τους τίτλους. Το βίντεο που είχα δει δεν ήταν πλήρες (ή αλλιώς δεν κατέβηκε σωστά από το εργαλείο που χρησιμοποιώ για download). Τα άλλα που είπα ισχύουν…

   Κατέβασα εκ νέου όλη την εκπομπή, δεν ήταν άσχημη τελικά (εκτός από την ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΗ κατινιά της παρουσιάστριας και την ΕΠΙΣΗΣ εκνευριστική τάση τους να αγχώνονται ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΗΛΙΘΙΟΥΣ…)
   …κι αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι NOMIZOYN πως τα… βίντεο φυτρώνουν στο… άγριο δάσος, όπου πάει η Κοκκινοσκουφίτσα της εκπομπής τους και τα… μαζεύει σαν… βατόμουρα (κόβοντας και τα κοτσανάκια των στοιχείων τους)
   χαχαχα….

   Μάλιστα… γράφτηκα και στο ΦΟΡΟΥΜ της εκπομπής τους, και τους έγραψα 2 σχόλια, εδώ:
   http://webtv.antenna.gr/forum/default.aspx?m=1070943&f=47&p=1#m1070964

  • ΠΟΛΥ χρήσιμο, καθώς είμαι και… «Οπτικός τύπος!» 🙂
   Ευχαριστώ.
   (θα τα δω λίγο αργότερα, απλώς πήρα μια πρώτη γεύση…)

 22. και όλα τα παραπάνω γιατί οι quants της WallStreet τιμολόγισαν με λανθασμένη formula τις αποδόσεις των CDOs

  Recipe for Disaster: The Formula That Killed Wall Street

  http://www.wired.com/techbiz/it/magazine/17-03/wp_quant

  επειδή είναι τεράστια οικονομία επηρέαζει και τους υπόλοιπους και τους παίρνει η μπάλα

  • Βασίλη θενκς! ΠΑΡΑ πολύ χρήσιμο, αυτό το άρθρο του Wired δεν το ήξερα καθόλου…
   Κάτι άκουγα για λάθος εκτιμήσεις / προγνώσεις αλλά όλα αυτά είναι πολύ πιο ακριβή στοιχεία….

 23. (ακολουθεί σεντόνι)

  Tζίμης Πανούσης for President.
  Και OMADEON, δηλ. δε με χαλάει.

  Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
  Εκείνο το τελευταίο, το νο3, είναι δημοκρατία.
  Μα, για να μην ζούμε μέσα σε χαζή χαρά και αυτοϊκανοποίηση, πρέπει να εφεύρουμε τον τρόπο της επέκτασης ΑΥΤΗΣ της δημοκρατίας.
  Να βγει από εδώ, γιατί είμαστε ακόμα λίγοι. (Όχι πολύ λίγοι).
  Να περπατήσει εκεί που είναι οι «άλλοι». Να συγκρουστεί με το σκουπίδι των media. ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ.
  Σε αυτή τη φάση, η δημοκρατία που φτιάχνουν οι πολίτες θα έχει το περιεχόμενο που οι ίδιοι θα της δώσουν. Μη με ρωτάς τι. Πού να ξέρω πώς σκέφτονται; Δεν θα προκαταλάβω. Γι’ αυτό και συνήθως δεν απαντώ, όταν με ρωτούν πώς την εννοώ.
  Το θέμα είναι να απλώσει.
  Με το θέμα αυτό ασχολούμαι -όσο μπορώ- στο χωριό μου. Δεν είμαι ακόμα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.
  Αλλά ένα έντυπο έχει καμιά 300ρια οπαδούς – αναγνώστες – πληρώνουν για να είναι τέτοιοι – ΔΕΝ ΕΧΕΙ διαφημίσεις – δεν χρηματοδοτείται , παρά μόνο από τους αναγνώστες. Είναι κάτι μετά την εφημερίδα. (Για το βιοπορισμό του εκδότη, όλα αυτά).
  Και ξέρεις κάτι;
  Πας σε ένα μαγαζί να πουλήσεις το έντυπο και ο ιδιοκτήτης δεν έχει να σου δώσει 2 ευρώ. Για 1 μαγαζί και 2 ευρώ, μιλάμε. Δεν μπορεί το 1 να δώσει τα 2.

  Και ξέρεις ποιο είναι το ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα;
  Εμείς καλά τα λέμε για δημοκρατία. Αλλά, 234 χρόνια «αντιπροσωπευτικής» «δημοκρατίας» έχουν περάσει στο dna, στο μυαλό και στην ψυχή των ανθρώπων. Και περιμένουν τον «άλλον».
  Σε εξουσιοδοτούν να μιλήσεις για λογαριασμό τους. Τους λες για δημοκρατία και σου δίνουν «εν λευκώ εξουσιοδότηση». Μετά από τόσα που έχουν πάθει, δεν έχουν μάθει ακόμα πως είναι βέβαιο το ξεπούλημα τους , από μένα, μόλις βολευτώ στην εξουσία. Γόρδιος δεσμός και Χρυσή τομή.

  Νιώθουν, όμως, απελπισία.
  Η πίεση γράφει 18. Η ντροπή! Ντρέπονται που είναι «αποτυχημένοι». Είναι πανέτοιμοι. Είναι πολλοί. Δεν είναι μόνο η γενιά των «εγκλωβισμένων» στις τράπεζες. Πρώτη φορά στη ζωή μου , βλέπω τόση αλληλεγγύη.
  Ζω , χάρις στους φίλους μου.
  Ο άλλος σε κοιτά στα μάτια και σου λέει:
  «Έχασα το μαγαζί (μάντρα), έχασα και το σπίτι. Άντεξα. Πώς να πω, όμως, στην κόρη μου, 4ετή σε ιδιωτικό Κολλέγιο, πως δεν έχω να πληρώσω για να συνεχίσει τις σπουδές της;» Και έχει βουρκώσει, μέχρι να τελειώσει τη φράση.
  Ταινίες μελό της δεκαετίας του 60, βλέπεις να γίνονται reality της καθημερινότητας μας. Μ΄ αρέσει να διαβάζω μετά τους e-roosters. Με φτιάχνει.
  Ξέρεις κάτι: Με το 20% του ενεργού πληθυσμού, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει. Και το θέμα του είναι πως θα διοικήσει – διαχειριστεί το υπόλοιπο 80%. Οι υπόλοιποι περισσεύουμε. Δεν έχουμε δώσει ακόμα τη δέουσα σημασία στην «ασφαλιστική μεταρρύθμιση». 360 ευρώ «εγγυημένη» σύνταξη και μετά ότι καταθέσεις. Ξέρουν ό,τι δεν θα έχουμε να καταθέσουμε. Οι πολλοί θα είναι απασχολήσιμοι. Η σύνταξη θα γίνει επίδομα «αλληλεγγύης». Έγινε στη Χιλή αυτή η μεταρρύθμιση: Το 70% των συνταξιούχων ζει με τα 130 δολάρια της «εγγυημένης». Διάβαζα το 1997 στο NPQ, «το μέλλον μας χρειάζεται;» Φοβήθηκε να γράψει «το μέλλον δεν μας χρειάζεται.»
  Δεν μας χρειάζονται αυτοί. Χρειαζόμαστε , όμως, ο ένας τον άλλο. Πολύ το χρειαζόμαστε. Όχι άλλη αδράνεια από σένα που με διαβάζεις.

  Εκείνη η εν ύπνω συστημική «αριστερά» μόνο για εργαζόμενους και μισθωτούς μιλά. Αυτοί κάτι μπορεί να περισώσουν. Η ανεργία δεν μπορεί.
  38% των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να πληρώσει ΟΑΕΕ. Δεν έχει ασφάλεια, δεν έχει περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένεια του.
  Δεν χάνει μόνο μια δουλειά. Χάνει περιουσία, σπίτι, μέλλον. 40ρηδες, 50ρηδες. Βρες τους δουλειά…
  Οι «εγκλωβισμένοι στις τράπεζες». Κανείς δεν μιλά για αυτούς.
  «Τι να τις κάνω τις ρυθμίσεις, αφού δεν έχω τζίρο;».
  Έτσι , απλά.
  Και του ζητούν με «αντικειμενικό τρόπο» να πληρώσουν φόρο. Αυτού του «φοροφυγά».
  Το ξέρει η ξεφτιλισμένη κυβέρνηση. Τους έχουμε υποχρεώσει να περπατήσουν μαζί μας, να ακούσουν με τα ίδια τους τα αυτιά, για αυτά που γράφω και ακόμα περισσότερα. Μα, δεν τολμά να τους κλείσει. Μιλάμε για κλεισμένες επιχειρήσεις, που είναι απλώς ανοιχτές, για να ζητούν φόρο, από τους μη έχοντες. Υπάρχουν, για να αρπάζει το ΣΔΟΕΕ ό,τι μπορεί. Αυτή είναι η μη μετρήσιμη ανεργία. Η μη μετρήσιμη απελπισία.

  «Δεν μπορούμε να κάνουμε ρύθμιση σε τιτλοποιημένα δάνεια», λένε οι τραπεζίτες.
  Ο λαός έμαθε τι θα πει «τιτλοποιημένα δάνεια». Όση περισσότερη τραπεζική λογιστική μαθαίνει, τόσο περισσότερο θυμώνει.
  Είναι έτοιμοι να κόψουν κώλους. Θυμώνουν, αλλά θέλουν εσένα μπροστά. Νιώθουν ανασφαλείς.
  Λείπει η «κρίσιμη μάζα» , που θα δώσει θάρρος. Λείπεις εσύ, ο άλλος, οι ωραίοι σχολιαστές, η κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση.
  Εγώ εδώ είμαι. Δεν «λείπω». (Να μου επιτρέψεις να «περιαυτολογήσω»). Αλλά, ομολογώ ότι είμαι πολύ μικρός. Πολύ λίγος.
  Την κρίσιμη μάζα χρειάζονται. Όχι εμένα. Εγώ περιμένω.

  Ο ένας στους δύο απειλείται. Δεν έχει πια «απάθεια». Έχει «αδράνεια». Ο «άλλος», απο τους δύο είναι έτοιμος να βοηθήσει. Μου το είπε. Χρειάζονται, όμως, μια δύναμη. Πολιτική κίνηση. Κίνηση πολιτών.

  Όσα έγραψα εδώ, μοιάζουν, αλλά δεν είναι σενάριο ταινίας με τη καλή ηθοποιό Μάρθα Βούρτση.
  Είναι το σήμερα. Κι είμαστε κι εμείς στο σήμερα.
  Κατάλαβες τώρα, γιατί φαίνονται «ωραία» τα σχόλια μου; Μου τα δίνουν, για να τα λέω και να τα γράφω. Αντιγραφή έκαμα.

  «Μέρα Αναστάσιμη και ο λαός να παίζει
  τα πολλά τραγούδια του για τη λευτεριά».

  • Ααα…
   ΠΟΛΥ καλό σεντόνι, τέτοια ΘΕΛΟΥΜΕ, δεν με πειράζει διόλου,
   αποτελεί… έξυπνη ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ του λεγόμενου
   Μαρθα-βουρτσισμού – ™ Αιρετικός,
   χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ να… Μαρθα-βουρτσίζει! 🙂
   Ισα-ίσα, περιγράφει πολύ συγκεκριμμένες αληθινές καταστάσεις, προβλήματα που ζητούν λύσεις….

   Σάμπως η προσωπική ανάπτυξη και η μάθηση…. τελειώνει ποτέ?
   (Ομως θα επανέλθω αργότερα, διότι… με βρήκες ΑΚΡΙΒΩΣ τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να βγω (πάλι) έξω…
   Τα λέμε και εύχομαι ΔΙΑΡΚΗ (επ)ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΝΕΙΡΩΝ…)
   Φεύγω αφήνοντας ένα ενδιαφέρον βίντεο, μιας παλιάς ακτιβίστριας που γιόρτασε τα 95 χρόνια της και μας μιλάει -πολύ ωραία και απλά- για το ΤΙ είναι δημοκρατία

  • ΕΠΕΙΓΟΝ μήνυμα Οdyssey:

   – Κάποιος ΜΑΛΛΟΝ σε… πλαστοπροσωπεί, γράφοντες χθες το εξής σχόλιο, δηλώνοντας ΙΔΙΟ mail με το δικό σου, και με ψευδώνυμο «αρνητής στράτευσης». Ορίστε το σχόλιο (που κρατήθηκε από το Αυτόματο Moderation νέων σχολίων – με διαφορετική I.P.address από τη δική σου):

   arnitis stratefsis
   [………….ΙΔΙΟ μέηλ με του «ODYSSEY»……]
   04/04/2010 at 8:09 μμ

   Από το βήμα αυτό θέλω να καταγγείλω τις στρατοκρατικές σου αντιλήψεις και την αποσιώπηση των διώξεων που υφίσταται ο αρνητής ολικής στράτευσης Πάρης Κασιδόκωστας.

   Το βρίσκω ΑΔΥΝΑΤΟ να γράφτηκε τέτοιο πράμα από σένα, αγαπητέ Odyssey, ιδίως δεδομένου ότι… ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ παρά «στρατοκρατικές αντιλήψεις» έχω (όπως ξέρουν ΟΛΟΙ οι αναγνώστες και φίλοι) και επιπλέον… ΔΕΝ ξέρω ποιός είναι ο Πάρης Κασιδόκωστας (αν και θα το ψάξω σε λίγο)…

   __________
   Υ.Γ. Το μέηλ του Odyssey είχε φανερωθεί δημόσια, παλιά, όπως διαπίστωσα. Πράμα που ΕΞΗΓΕΙ την πλαστοπροσωπεία (ΜΑΛΛΟΝ φάρσα εις βάρος μας)!

   • Πλάκα ήταν. Ο «αρνητής ολικής στράτευσης», γιος της Μαριάννας Λάτση, φίλος του υπουργού άμυνας, Πάρης Κασιδόκωστας, που όντας ναύτης κολυμπά κάπου στην Καραϊβική.
    Alert άκυρον. .

 24. Απαραίτητη ΒΑΣΙΚΗ γνώση, για αναγνώστες ΜΗ γνωρίζοντες
  χρηματο-οικονομικά, ειναι και τα εξής:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Finance
  http://en.wikipedia.org/wiki/Liquidity
  http://en.wikipedia.org/wiki/Shorting
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hedge_(finance)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hedge_fund
  http://en.wikipedia.org/wiki/Derivative_(finance)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Security_(finance)
  (κλπ. -θα βρείτε κι άλλα πολλά μέσω αυτών...)

  Ε, αφού έκανα κι άααλλο σχόλιο, τελειώνω με ένα ακόμη ενδιαφέρον βίντεο (με Ελλην. υπότιτλους):

  Τίτλος: «Κι όμως… Θα μπορούσαμε όλοι να ήμασταν πλούσιοι».

 25. @OMADEON
  Τα αγγλικά της γιαγιάς μου δεν είναι τα καλύτερα του κόσμου.
  Πολύ σωστά παρατήρησε κάποιος στο youpayyourcrisis, πως όσα και να λέμε εδώ μέσα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος έχει άγνοια.
  Ο πόλεμος θα παιχτεί στην επιμόρφωση και διάδοση του τρόπου με τον οποίο έχει στηθεί το σύστημα.
  Πρέπει να οργανωθεί ένα μεταφραστικό επαναστατικό κίνημα.
  Ούτε τα δικά μου αγγλικά είναι τα καλύτερα του κόσμου.
  Έτσι βρήκα ένα video ,που αναφέρεται στο χρήμα στις ΗΠΑ. Οι δημιουργοί του το αφιερώνουν στον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ron Paul.
  Στο στέλνω:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-466210540567002553#

  • Aγαπητέ Odyssey
   Ευχαριστώ για το βίντεο και… υπόσχομαι να αφιερώσω πιο πολύ χρόνο στη μετάφραση για καλύτερη ενημέρωση.

   ΟΠΩΣ τα λες είναι.,,

 26. Σημαντικό άρθρο απο τον Paul Krugman

  http://www.nytimes.com/2010/04/09/opinion/09krugman.html?scp=6&sq=greece&st=cse

  κύρια σημεία
  «Over time, Greek prices will have to come back down. And that means that unlike postwar America, which inflated away part of its debt, Greece will see its debt burden worsened by deflation.»

  «Greece could alleviate some of its problems by leaving the euro, and devaluing. But it’s hard to see how Greece could do that without triggering a catastrophic run on its banking system. Indeed, worried depositors have already begun pulling cash out of Greek banks. »

  «There are no good answers here — actually, no nonterrible answers»

  • Ευχαριστώ Βασίλη.
   Πάντως…. αν και είναι όντως πάντα ενδιαφέροντα όσα γράφει ο Krugman, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Ο Max Keiser του έχει κάνει δριμύτατη κριτική, ότι είναι όργανο των συμφερόντων της Wall Street, αναφέροντας και κάποιον άλλον που δήλωσε πως θα ήθελε να… του σπάσει το κεφάλι με ραβδί baseball ! (σαν αστείο βέβαια… όπως ξεκαθάρισε).

   Ενα Νοbel δεν αρκεί, για να είναι κανείς αξιόπιστος οικονομολόγος. Ετσι και ο Stiglitz, ενώ λέει κατά καιρούς σωστά και χρήσιμα πράματα, δεν είναι για να τον εμπιστευόμαστε 100%.

   Τέλος, το άρθρο που έφερες αν και ενδιαφέρον, είναι λίγο παλιο (9 Απριλίου). Ενδιαφέρον είναι να δούμε ΤΙ λέει ΤΩΡΑ ο Krugman – μετά τις εξελίξεις.

   Χθες ξεκίνησα μια νέα μόνιμη σελίδα σε αυτό το blog για συνδέσμους σχετικούς με την Ελληνική κρίση:
   https://omadeon.wordpress.com/links/crisis/

   Επιτρέπονται και σχόλια εκεί. Και ίσως μεταφέρω στο κείμενο της σελίδας πολλούς συνδέσμους αναγνωστών.

 27. Γεια χαρά

  καλά σίγουρα εδώ κόντεψαν ΄δώσουν το nobel στο David X. Li για την καταστροφική formula.

  Απλά ο κάθενας λέει το μακρύ του και το κόντο ανάλογα σε ποια σχολή οικονομικής σκέψή ανήκει, για ένα πρόβλημα ο καθένας να σου λέει να σου αποδυκνίει μία διαφορετική λύσh

  http://homepage.newschool.edu/het//thought.htm

  π.χ η θεωρία για τις οικονομικές κρίσεις business cycle theory

  http://en.wikipedia.org/wiki/Business_cycle

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s