Τραπεζικές Αλητείες και Ανταγωνιστικός… Κομμουνισμός !

Η Marinaleda είναι μια Ισπανική Αγροτική Κοινότητα, οργανωμένη με έναν ιδιότυπο (και επιτυχημένο) έμπρακτο κομμουνισμό. Εμαθα γι’ αυτήν από το ποστ του Πάνου Ζέρβα «Αν πάμε μετανάστες, ας πάμε στη Μαριναλέντα» και από το άρθρο «Χωρίς παπά και χωροφύλακα» στα «Νέα». Ανακαλύψαμε μέσω των «Νέων», μετά από… ένα ολόκληρο χρόνο, το (εγκωμιαστικό για την Marinaleda) άρθρο των New York Times «A Job and No Mortgage for All in a Spanish Town«! Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν ΠΟΛΥ σημαντικά πράματα που μας διαφεύγουν αν δεν κοπιάσουμε να τα ψάξουμε (ή δεν τα βρούμε τυχαία) στη σημερινή Υπερφόρτωση Πληροφορίας που (ώρες-ώρες) μοιάζει με… Χωματερή Δεδομένων: Μία αχανής, κτηνωδώς – ογκώδης πλημμυρίδα ιστο – πλίνθων και  κεράμων ατάκτως ριγμένων… υπερ-κειμένων! 🙂  BTW, όπως εξήγησα πιο παλιά -ή αλλού- μόνο με τις Αναβαθμίσεις του Semantic Web ελπίζουμε να καθαρίσει κάπως (προσεχώς)  αυτός ο data-μπουκωμένος κουρνιαχτός της πλημμυριώδους Γνωσιακής Καταχνιάς ! :mrgreen:

Η Marinaleda μου ενεργοποίησε και αναμνήσεις (ή… ιντερνετο-ελληνιστί τις ιν-τριγκάρισε, εκ του «trigger off« + ίντριγκα)μιας ζωηρής και ζόρικης παλιάς blogο-συζήτησης (με τον φίλτατο Zalmoxis κ.ά.) στην ανάρτηση «Σύντροφοι ιδού ο τρόπος, ΝΑ το πως θα γίνει ο Κομμουνισμός… ανταγωνιστικός !» (2007), της οποίας ο Αγώνας… τώρα δικαιώνεται (χεχε) αν λάβουμε υπ’ όψη και τα άρθρα για τη Marinaleda! Πραγματ(ιστ)ικά, αυτές τις μέρες ενδείκνυται εμβριθής εντρύφηση στη μελέτη επιτυχημένων κοινωνικών πειραμάτων πρακτικού κομμουνισμού έστω συναιτεριστικού σοσιαλισμού, κλπ.) -ιδιαίτερα όσων πειραμάτων δεν αναιρούν (αλλά ενισχύουν) την πραγματική (αλλά πρακτικά άπιαστη) «Ελευθερία της Αγοράς«! 😛

Ε, αυτού του είδους η μελέτη σήμερα (λόγω της Κρίσης) απόκτησε μίαν αυξημένη Πρόσθετη Αξία (χωρίς… ΦΠΑ! 🙂 ). Διότι η αναίσχυντη Αλητεία των Τραπεζιτο-γκάγκστερ (banksters) έχει ρουφήξει όλο τον πλανήτη, όπως φαίνεται κι απ’ τα πιο τελευταία νέα της Επιχείρησης  «Μια Χώρα – Ιφιγένεια εν Αυλίδι«, αυτής της επικείμενης Τελετουργικής Θυσίας της Ελλάδας, στην Αυτοκρατορική Αυλή των Καννιβάλων του ΔΝΤ. ΟΛΟΙ ξέρουμε, τώρα, πως αυτή η  Θυσία είναι μόνο η αρχή της προέλασης του Καζινο-καπιταλισμού σε… εξιταριστικές (exciting) νέες περιπέτειες ευρύτερων Ευρω-κατακτήσεων. Η γνωστή Διεθνής  Βρωμυλο – ολιγαρχία- των Banksters (όπου «bankster» = «τραπεζίτης» + «γκάγκστερ», π.χ. Goldman Sucks, JP Morgan-ο-πειρατής, και λοιποί) έχει λυσσάξει για νέες αγορές (αλλά δεν βρίσκει άλλες) άπιαστες μωρές παρθένες. Την πέφτει επομένως -τελικά-  μόνο σε ξεζουμισμένους σκλάβους, δηλαδή… εμάς! Ε, ναι,  όλους εμάς, τα πειθήνια… αρνιά που δεν αρνιόμασταν να μας κουρεύουν τακτικά και να μας βγάζουν το λάδι μέχρι τώρα (για να δούμε ως πότε) αλλά τώρα καλούμαστε «δημοκρατικά», σχεδόν εθελοντικά (ελέω νταβαδο – πολιτικάντηδων Τσοπαναραίων) να γίνουμε και…. σουβλιστά αρνιά σφαχτάρια Προβατο- παιδο-νόμων και Τρομο-Πλουτονόμων…

Στο νέο άρθρο του στο «Εθνος», ο Γιώργος Δελαστίκ επισημαίνει:

«Αποπληξία κινδυνεύει να πάθει όποιος διαβάζει την περιβόητη λίστα των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ που δημοσιεύει κάθε χρόνο το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό «Φόρτσιουν»…

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, μέσα στο έτος της κρίσης, το 2009, τα κέρδη αυτών των 500 αμερικανικών κολοσσών αυξήθηκαν έναντι του 2008 κατά… 335%! Οχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Αύξηση κερδών 335% με πτώση του τζίρου κατά 8,7%! Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και εξήντα χρόνια!

Με ποιο τρόπο; Με τον απλούστερο: τη μαζική σφαγή των εργαζομένων. Αυτές οι 500 επιχειρήσεις που μέσα στο 2009 συσσώρευσαν αστρονομικά κέρδηαπέλυσαν 821.000 εργαζόμενους!

Μερικά σχετικά άρθρα από το blog  «Σοφοκλέους 10»:

__________________________

Μερικά στοιχεία / Some Evidence:

(Εδωσαν τα κράτη στην τραπεζόμυγα κώλο, κι αυτή… έχεσε τον κόσμο όλο)

English Section

John Robb is «an author, an entrepreneur, and a former USAF pilot in special operations». He is NOT a communist, nor anything like a lofty /  lefty radical, such as… myself! 🙂 . He wrote a book called «Brave New War» (published in April 2007 by Wiley; a top 25 book on Amazon, that you can purchase here). OK, so here is what John Robb wrote a few days ago (14 April 2010) in his blog-post «The Financial Oligarchy Hikes Taxes«:

Here’s a chart (below) that depicts the growth of the financial oligarchy. Of particular note is how quickly the financial oligarchy has looted its way back to previous highs in profitability. How?  It has used control fraud to hike taxes on the real economy. As with most forms of control fraud, our loss will far, far exceed their gain.

What makes this looting possible?  Costless debt (from central banks), a free pass on usury, subsidies (bailouts), government collusion (no arrests, investigations, or meaningful new regulation after the crisis), mark to make believe valuation (a mechanism that allows banks to avoid realizing losses on worthless assets), government purchases of bad assets, and government guarantees (on all of the new bad «assets» of too big to fail banks).

How to read this chart from Deutsche Bank:  It shows comparative growth (and not absolute valuations).  Everything is baselined at 1970.

Σύγκριση Τραπεζικού και Επιχειρηματικού Κεφαλαίου (Finance v. Industry)
Σύγκριση Τραπεζικού και Επιχειρηματικού Κεφαλαίου (Finance v. Industry)

Recommended Articles in English:

 • […under construction…]
Reblog this post [with Zemanta]

21 comments

 1. Το ΔΝΤ και η Ουγγαρία.
  Πιθανότατα σημαντικό άρθρο.

  «If the IMF can limit itself to providing immediate help to countries in need, this is a role that can be accepted. The main problems – lack of transparency of the agreements, a still distinctively neoliberal vision of how economies work – are just as much, or rather more, attributable to the Hungarian government, as to the IMF. The deficits of democracy and poor economic governance in Hungary make our indebted future increasingly bleak.»

  http://www.brettonwoodsproject.org/art-564876

  • Alien Penguin, thanks για το λινκ!
   Από ό,τι φαίνεται, η «βαλίτσα του ΔΝΤ» πάει πολύ πιο μακρυα…. στο μέλλον:

   Ο ξακουστός μπλόγκερ Επίκουρος έκανε νέο ποστ για οικονομικά θέματα, μετά από μακρά σιωπή:
   «Αναρωτιέται κανείς;» (Παρασκευή, 23 Απρίλιος 2010)
   http://www.epicurus2day.gr/index.php/economicsystem/176-2010-04-22-22-31-49

   Αντιγράφω εδώ κάποια σημαντικά που λέει, προς το ΤΕΛΟΣ του ποστ:

   ….Ο ρόλος της Αμερικής αλλάζει. Ο οικονομικός δερβέναγας πλέον είναι ανάπηρος. Η Αμερική έχει τώρα να επιλύσει το δικό της χρέος. Το δολάριο δεν είναι πια (και ούτε πρόκειται) το ισχυρό νόμισμα. Ο κύκλος του έχει κλείσει. Το ισχυρό νόμισμα πρέπει να προέλθει από αλλού. Από που; Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Παγκοσμιοποίηση λαμβάνει χαρακτήρα Κεντροποίησης. Υφίσταται ανάγκη Διευθυντηρίου. Το οποίο, όπως ο ΟΗΕ, θα ελέγχεται από αυτούς που πρέπει. Και το οποίο θα μπορεί σε ένα βράδυ να γράψει ή να ξεγράψει την ιστορία ενός έθνους. Και το μέλλον του; Φυσικά, φυσικά…

   Το ΔΝΤ αποφασίστηκε το 2008 στο Πίτσμπουργκ. στην Σύνοδο των G20 και όπως λέγεται εκτός ατζέντας, να αποκτήσει τον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Του δόθηκε ως μποναμάς ένα πακέτο 500 δις, το οποίο αφορά τα εκδιδόμενα από αυτό SDRs. Η μεγαλύτερη έκδοση SDRs που έγινε ποτέ από το ΔΝΤ ήταν 10 φορές μικρότερη και προ 30 ετών. Τα πράγματα αλλάζουν. Ο (απερχόμενος τάχα) δερβέναγας εν τω μεταξύ θα κοιτάξει να απαξιώσει αργά ή σταθερά το νόμισμα του για να μπορέσει να απαξιώσει το χρέος του. Να αναγεννηθεί… Το ΔΝΤ θα παράγει χρήμα (από το πουθενά φυσικά) και θα παίζει τον ρόλο που η FED παίζει στις ΗΠΑ. Θα αγοράζει με χρήμα προερχόμενο από κοπανιστό αέρα, χρέη κρατών ανά την υφήλιο και θα τα κάνει δικά του. Όχι τα χρέη, τα κράτη. «Debt Monetization»

   Στην διαδρομή αυτή, κάτι έπρεπε να γίνει με το Ευρώ. Τα πράγματα είναι απλά. Ο πιο αδύναμος κρίκος επελέγη. Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ανακαλύφθηκε λες και επρόκειτο για την ανακάλυψη ότι η γη δεν είναι επίπεδη. Θα μπορούσε να είχε συμβεί προ 5ετίας ή 10ετίας ή 20ετίας, ή μετά από 10 ή 20 χρόνια. Είναι τόσο απλό. Όποτε κι αν κάποιοι αποφάσιζαν ότι θα πρέπει να διακόψουν τον δανεισμό μας, ή να μας δανείζουν με μεγαλύτερα επιτόκια, θα χρεοκοπούσαμε. O στόχος ήταν
   α. να πληγεί το Ευρώ,
   β. να μας στείλουν ως παράδειγμα χώρας – μέλους προς μίμηση στο ΔΝΤ,
   γ. να έχουν τον στρατηγικό έλεγχο μιας χώρας που εσχάτως έδειχνε να απολαμβάνει τα 35 χρόνια ανεξαρτησίας της και να ανακτά δυνάμεις (με τις όποιες φυσικά ατέλειωτες παθογένειες αυτού του λαού).

   Στην πορεία θα ακολουθήσουν και άλλοι. Έτσι δεν έγινε με δολιοφθορές και ανατροπές καθεστώτων στο παρελθόν; Με στρατιωτικά χτυπήματα ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Σερβία. Με την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας»;
   Κλπ.

   Ο έλεγχος της αγοράς ομολόγων γίνεται από τις τράπεζες. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί μια false flag κρίση και έπειτα να αναλάβουν οι οικονομικοί τρομοκράτες να δημιουργήσουν κλίμα. Αν θέλουν μπορούν αύριο να αυξήσουν τα CDS (τα θυμάστε; Epicurus2day – CDS – Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά τους θαναι 05/11/2008, Epicurus2day – CDS – 5/9/2008)M, τα spreads, τον ΓΔ κατά 100% σε μία ημέρα. Κάποτε έλεγαν ότι η Αγορά είναι πιο δυνατή από τον καθένα. Στις ΗΠΑ εδώ και καιρό, αρκετοί ενεργοί παίκτες, σοβαροί παίκτες, έχουν πάψει να το πιστεύουν. Όταν οι μεγάλες εταιρείες έχουν πλέον οικονομική δύναμη και τζίρους πολύ μεγαλύτερους από τα κρατικά ΑΕΠ, είναι λογικό. Όταν βρίσκονται σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, είναι λογικό Το lobbying στις ΗΠΑ τι είναι;

   Στην Αργεντινή το 2000, μούντζωσαν το ΔΝΤ και αποφάσισαν ότι θα προσπαθήσουν μόνοι να βγουν από το αδιέξοδο. Σε 3 χρόνια είχαν ανάπτυξη άνω του 8% και ένα καθαρό κούτελο.

   Η λύση είναι μία. Μακριά από τον διάολο και προσπάθεια αναγέννησης από τις στάχτες. Αλλιώς δεν έχουμε ιδέα τι μας περιμένει.

   Μόνο που για να συμβεί αυτό θέλουμε αποκαθήλωση όλων των σκιάχτρων που μας περιβάλουν Μπορούμε; Πολύ αμφιβάλλω. Ο ραγιαδισμός, η ατολμία και η μιζέρια μας, δεν μας το επιτρέπουν….

 2. Βαρεμένοι σοσιαλιστές, θείτσες, εμετικοί ακροδεξιοί και λοιποί πραγματευτάδες που πλούτισαν στις πλάτες μας, τώρα μας κατηγορούν. Λένε πως εμείς φταίμε για την κατάντια μας λόγω της σπατάλης μας. Ποιοι μιλάνε; Αυτοί που έκαναν την βίζιτα επάγγελμα. Αυτοί που γονάτισαν την χώρα μας, κάνοντας την χυδαιότητα και την απάτη, επιστήμες. Από την άλλη τα ζώα της παγκοσμιοποίησης μας περνάνε για τόσο μ@λ@κες που πιστεύουν πως θα περπατάμε γονυπετείς και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε (όχι να ζούμε) καταναλώνοντας. Το ξαναέγραψα: Από την στιγμή που όλοι έχουμε κάνει την διάγνωση του προβλήματος, δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην δράσουμε. Αφού δεν αντιδρούμε σημαίνει πως είμαστε δειλοί, οπότε ή θα τους ανεχτούμε μιζεριάζοντας ή θα μας κάνουν ότι θέλουν κι εμείς θα σιωπούμε.

  Υπάρχει λύση: Να ανακτήσουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη. Πως; Να οργανωθούμε! Όλοι! Ανεξαρτήτως τι πιστεύουμε και που ανήκουμε. Να μην τους αφήσουμε να μας επιβάλουν μια νέα χούντα!

  Καλώ όλους τους bloggers να αναδημοσιεύσουν το παρόν κείμενο και να οργανωθούμε όλοι σαν ελεύθεροι και απλοί πολίτες, έχοντας το πλεονέκτημα της επικοινωνίας μεταξύ μας που μας δίνει το ίντερνετ και να σαμποτάρουμε και να διώξουμε τους απατεώνες από την χώρα μας. Ας μην φοβόμαστε, δεν θα μας κάνουν τίποτα, ποντάρουν στην ανοχή μας και στο ότι δεν αντιδράμε. Να ανταλλάξουμε σχέδια και ιδέες αντίστασης. Χωρίς καπελώματα και σημαίες.

  Μην αφήσουμε ο ένας τον άλλον μόνο του.

  • @Stranger, καλώς ήλθες !
   (Κι από τώρα και στο εξής τα σχόλιά σου δεν θα έχουν καθυστέρηση εμφάνισης – τα ξέρεις αυτά…)

   Είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΟ το κείμενό σου και συμφωνώ απόλυτα, σε ΟΛΑ που λέει, ΟΠΩΣ τα λέει.

   Φυσικά «παίζει» να γίνει ΚΑΙ ποστ (με μοναδική δυσκολία τον… καταιγισμό πληροφορίας)…

 3. Μονάχα Stranger μην περιμένεις να τύχει της δέουσας ανταπόκρισης το σχόλιό σου σε ιστολόγια των οποίων οι ηγετικές ομάδες τα πίνουν με παπαγαλάκια κι εγκάθετους της κυβέρνησης.

 4. Βαρεμένοι σοσιαλιστές, θείτσες, εμετικοί ακροδεξιοί και λοιποί πραγματευτάδες που πλούτισαν στις πλάτες μας, τώρα μας κατηγορούν. Λένε πως εμείς φταίμε για την κατάντια μας λόγω της σπατάλης μας. Ποιοι μιλάνε; Αυτοί που έκαναν την βίζιτα επάγγελμα.

  Το παραπάνω είναι πολύ σωστό.
  Η πλάκα όμως είναι πως έχει αρχίσει να διακινείται μία νέα θεωρία που λέει πως εφόσον η πλειοψηφία του κόσμου ψήφιζε τόσα χρόνια τα κόμματα τότε φέρει τεράστια ευθύνη και για τα χάλια της χώρας.

  Είναι όμορφες αυτές οι θεωρίες περί συλλογικής ευθύνης. ΚΑΙ αυτοί που φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη για τα χάλια μας θα την γλυτώσουνε με το μικρότερο δυνατό κόστος, ΚΑΙ αυτοί που φταίνε πολύ λιγότερο θα επωμιστούνε ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης για να ξελασπώσουν οι πρώτοι.

  Εδω ένα τυπικό παράδειγμα αυτού του νέου τύπου επιχειρηματολογίας, και από ένα πολιτικό δεινόσαυρο ταυτισμένο ολόψυχα με το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ.

  http://www.apapadopoulos.gr/main/rec/sp_gr/sp146/sp146.html

 5. Επειδή θέλω να κάνω ένα διάλειμμα από την κασσάνδρειο φάση, κάποιες ενδιαφέρουσες μεταρρυθμιστικές ιδέες από έναν Αμερικανό.

  http://www.justpeace.org/compassionsuggestions.htm

  Απο εκεί και πέρα, προσωπικά, άρχισα να νιώθω ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, χαοτικό από τη φύση του, άρχισε να κλυδωνίζεται πολύ-πολύ επικίνδυνα. Η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή.
  Νιώθω ότι το γιγάντιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τα τρισεκατομμύρια διακίνησης, τις κολοσσιαίες συναλλαγές και τους τεράστιους όγκους παραγωγής και κατανάλωσης, να πορεύεται στο δρόμο που πορεύτηκαν οι δεινόσαυροι. Εξάλλου έχει και τη νοοτροπία του τυραννόσαυρου (σκοτώνουμε και καταβροχθίζουμε ότι βρεθεί στο δρόμο μας + «συνεργασία; τι είναι αυτό; το σκοτώνεις και το τρώς ή το γαμάς και το παρατάς;»).
  Ίσως να έρχεται η εποχή της οικονομίας-θηλαστικού: μικρή (τοπική), ευέλικτη, αυτοδύναμη, με ομαδικό πνεύμα και διάθεση για παιχνίδι κι εξερεύνηση μόλις καλυφθούν οι βασικές της ανάγκες, όπως η οικονομία της Μαριναλέντα. Και, για να φύγω από την φάση της Κασσάνδρας εντελώς, ίσως, τώρα που θα ψοφήσουν οι οικονομίες-δεινόσαυροι, θα δούν άσπρη μέρα οι οικονομίες-θηλαστικά.

  • Καλημέρα crazed alien penguin,

   Σε όλα αυτά που περιγράφεις ότι κατέληξες… κατέληξα κι εγώ!

   Κι εμένα, δεν μου αρέσει η υπερβολική ενασχόληση με τη μαυρίλα, είτε την τωρινή είτε την μελλοντική ή εσχατολογική. Εντελώς διεξοδικά ασχολούμαι μαζί της, διότι… (λόγω ρεαλισμού) δεν μπορώ να κάνω αλλοιώς.

   Σίγουρα οι μικρές κοινότητες είναι ένα θετικό μέλλον, για όσους τις υλοποιήσουν, ανεξάρτητα από τα χάλια που μπορεί να δούμε σε μαζική κλίμακα.

   Επίσης… κάτι σύνδεσμοι που μου έστειλε ο παλιός μου φίλος Ξενοφών, αφορούν τη ΘΕΤΙΚΗ όψη του μέλλοντος, αν την κατορθώσουμε. Δίνω έναν από αυτούς που έψαξα και βρήκα πολύ ενδιαφέροντα: http://saharaforestproject.com
   (τους υπόλοιπους τους ψάχνω πριν τους παραθέσω)

 6. … για τον δεινόσαυρο που που λέγεται τραπεζοπιστωτικό σύστημα, εννοείται…

 7. Το άρθρο του Βιλιάρδου είναι πολύ διαφωτιστικό και … ελπιδοφόρο :mrgreen:

  Eπίσης δίνει επαρκείς εξηγήσεις γιατί χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάιερ πρότεινε τη διαγραφή μέρους του χρέους. H γερμανική Deutche Bank, οι αμερικανικές Goldman Sachs και J.P. Morgan, ελέγχουν το 75% της παγκόσμιας αγοράς των CDS

 8. Έχω ανακαλύψει ένα καταπληκτικό σαϊτ τον τελευταίο καιρό και θεωρώ ότι αξίζει να το μοιραστώ. Το έχουν δύο Ισραηλινοί οικονομολόγοι καθηγητές και έχουν αναρτημένα εκεί διάφορα άρθρα τους. Το ενδιαφέρον στην όλη ιστορία, το πολύ ενδιαφερόν, είναι ότι όλα τους τα άρθρα καταπιάνονται και ασκούν κριτική σε οτιδήποτε έχει σχέση με την καπιταλιστική οικονομία. Η κριτική τους ξεκινάει από τις θεωρητικές βάσεις της νεοκλασσικής θεωρίας των οικονομικών και φτάνει μέχρι το φαινόμενο του πολέμου. Στα τελευταία τους άρθρα ασχολούνται φυσικά και με την παγκόσμια κρίση. Μην νομίσει κανείς ότι θα συναντήσει τίποτα μαρξιστές γιατί απλούστατα δεν είναι. Ασκούν κριτική και στην μαρξιστική θεωρία, όπως επίσης και σε αρκετά από τα συμπεράσματά της.

  Επειδή το σάϊτ τους είναι τεράστιο θα προσπαθήσω να επανέλθω δίνοντας λινκ σε κάποια από τα πολύ αξιόλογα άρθρα που έχω διαβάσει εκεί.

  http://bnarchives.yorku.ca/view/subjects/

 9. […] που… στην Ελλάδα συνήθως αγνοούνται. Εκτός από τη Μαριναλέντα της Ισπανίας υπάρχει -φυσικά- και η Mondragon, μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ σε μέγεθος […]

 10. […] π.χ. για τη “λαϊκή πολυεθνική” MONDRAGON και την  “κομμουνιστική κοινότητα” της Marinaleda. Ε, σήμερα έχω την ευχαρίστηση να μοιραστώ μαζί σας ΔΥΟ […]

 11. Ο δήμαρχος της αυτοοργανωμένης κοινότητας Marinaleda στο Βοτανικό

  Ο Δήμαρχος της Marinaleda, Juan Manuel Sanchez Gordillo, της αυτόνομης κοινότητας στην Ισπανία, χωρίς αστυνομία και εκκλησία, με μηδενική ανεργία έναν αγροτικό συνεταιρισμό που δουλεύουν όλοι και λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, 1200 ευρώ το μήνα, με άμεση δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων έρχεται στο Βοτανικό να μας μιλήσει για την αυτοδιαχειριζόμενη πραγματική Ουτοπία.

  Δευτέρα 13/9 και ώρα 20:00-23:00 στη πλατεία Αγ. Δημητρίου Πετρούπολης

  Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος, Βοτανικός Κήπος

  http://www.votanikoskipos.blogspot.com/

 12. […] Στην αυτόνομη κοινότητα Marinaleda είχαμε αφιερώσει προηγούμενο ποστ (εδώ). Τομαχητικό blog “Βαθύ Κόκκινο“ ανέβασε video για το θέμα […]

 13. […] Στην αυτόνομη κοινότητα Marinaleda είχαμε αφιερώσει προηγούμενο ποστ (εδώ). Τομαχητικό blog “Βαθύ Κόκκινο“ ανέβασε video για το θέμα […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s