Περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (εν όψει της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν)

Εδώ και πολλά χρόνια ασχολιόμασταν με τη διαβόητη υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, τώρα έρχεται ένας νέος – για εμάς – όρος που θα μας απασχολήσει στα επόμενα χρόνια: η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), καθώς θα αποτελέσει το επόμενο σημείο σύγκρουσης, με την Άγκυρα να στρέφει εκεί πλέον τις διεκδικήσεις της.

Η ΑΟΖ είναι ένα από τα κύρια σημεία της Διάσκεψης για το Δίκαιο της Θάλασσας (συμφωνήθηκε το 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα και τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου του 1994). Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του πανεπιστημίου του Maryland Θεόδωρος Καρυώτης, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμελητής του έργου «Greece and the Law of the Sea» την ορίζει ως εξής:

«Η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης (εθνικά χωρικά ύδατα) περιοχή, εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, την εκμετάλλευση, τη διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και υπεδάφους της θάλασσας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα που αναφέρονται στην εξερεύνηση και οικονομική εκμετάλλευση των ρευμάτων και των υπερκείμενων της θάλασσας ανέμων.»

Το σημείο της νέας Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που μας αφορά περισσότερο είναι η παράγραφος 2 του άρθρου 121, η οποία προβλέπει ρητώς την ύπαρξη ΑΟΖ και για τα νησιά, όπως ακριβώς ισχύει και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Με απλά λόγια, τόσο η ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τα νησιά της διαθέτουν ΑΟΖ – και το ίδιο ισχύει φυσικά και για την Κύπρο. Αυτή η ΑΟΖ μπορεί να έχει μήκος μέχρι 200 ναυτικα μίλια στην ανοιχτή θάλασσα. Αν σε κοντινότερη απόσταση υπάρχει ακτή άλλου παράκτιου κράτους, ακολουθείται η μέθοδος της «μέσης χάραξης»: η θαλάσσια περιοχή χωρίζεται ακριβώς στη μέση, κάτι που ισχύει για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία γειτνιάζουν με τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Εκεί όμως που δεν έδωσε η ελληνική πλευρά τη δέουσα σημασία είναι στο γεγονός ότι η θέσπιση της ΑΟΖ καθιστά απηρχαιωμένη την έννοια της υφαλοκρηπίδας. Ο καθηγητής Θ. Καρυώτης, σε σχόλιά του στο τεύχος Απριλίου 2010 του περιοδικού «Πτήση & Διάστημα», αναφέρει «η νέα Σύμβαση έχει καταργήσει τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας». Υπάρχει όμως μια διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών, όπως επισημαίνει ο καθηγητής: «τα δικαιώματα ενός κράτους πάνω στην υφαλοκρηπίδα υπάρχουν ipso facto (δηλαδή αυτοδικαίως) και ab initio (δηλαδή εξαρχής), ενώ η ύπαρξη της ΑΟΖ είναι δυνατή μόνον κατόπιν διακήρυξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του παράκτιου κράτους«. Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, «το παράκτιο κράτος μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα χωρίς να έχει ΑΟΖ, ενώ το αντίστροφο δεν είναι δυνατόν». Εδώ πρέπει να προσέξουμε ένα ακόμα σημείο: από το 1982 που ψηφίστηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει οριοθέτηση μόνον της υφαλοκρηπίδας, αλλά όλες οι αποφάσεις ανεξαιρέτως λαμβάνουν υπόψη την οριοθέτηση και των δυο ζωνών, οι οποίες πάντα συμπίπτουν.

Δε χρειάζεται νομίζω πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς το ρόλο που παίζουν τα παραπάνω στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση σε Αιγαίο και Κύπρο. Στο Αιγαίο, η Άγκυρα ως τώρα διατείνεται ότι τα νησιά του ανατολικού αρχιπελάγους δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, αφού «κάθονται» πάνω σε αυτήν της Μικράς Ασίας. Δηλαδή, προσπαθούν να μοιράσουν το Αιγαίο αναγνωρίζοντας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα μόνον στην ηπειρωτική Ελλάδα. Από το 1974 ως το 1982, είχε νόημα οι δυο χώρες να μιλούν μόνο για ζητήματα υφαλοκρηπίδας, αλλά, από τη στιγμή που ψηφίστηκε η νέα Σύμβαση, το θέμα έπρεπε να επεκταθεί και στην ΑΟΖ. Το διεθνές δίκαιο μας δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης επίλυσης δυο ζητημάτων, συνεπώς καθίσταται προφανές ότι η χώρα μας πρέπει επιτέλους να θέσει το ζήτημα στην πραγματική του βάση.

Δώστε πολλή προσοχή στην πρόβλεψη ΑΟΖ και για τα νησιά: αυτή καταρρίπτει οριστικά, τελεσίδικα και αμετάκλητα όλες τις αλχημείες και αγυρτίες των Τούρκων που αφορούν τον ορισμό των νησιών και της ύπαρξης γύρω από αυτά ζωνών αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Ας δούμε τώρα την περίπτωση της Κύπρου: η Λευκωσία έχει ήδη προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ γύρω από το νησί και έχει εκδώσει άδειες σε ξένες εταιρείες για τη διενέργεια υποθαλάσσιων ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Προσέξτε πώς αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο αν εγκαθιδρυθεί και Ελληνική ΑΟΖ: σύμφωνα με τη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου σχηματίζουν ένα συνεχές και υπό αποκλειστικό ελληνικό έλεγχο τόξο που εκτείνεται από τα στενά του Οτράντο ως τις αντίστοιχες ΑΟΖ του Λιβάνου και του Ισραήλ! Κλειδί βέβαια εδώ είναι το Καστελλόριζο (Μεγίστη) και το σύμπλεγμα των νησιών γύρω από αυτό (Στρογγύλη και Ρω) που, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, ενώνουν την Ελληνική ΑΟΖ με την Κυπριακή. Σε άλλη περίπτωση, η ΑΟΖ της Τουρκίας στα νότια παράλιά της και αυτή της Αιγύπτου θα ενώνονταν και θα διχοτομούσαν την ανατολική Μεσόγειο.

Με απλά λόγια, το νέο Δίκαιο της Θάλασσας μας δίνει τη δυνατότητα να επιλύσουμε αυτόματα σχεδόν όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο προς όφελος της χώρας μας. Οι Τούρκοι αξιωματικοί και πολιτικοί βέβαια δεν είναι (σε αντίθεση με τους δικούς μας) βλάκες. Κατάλαβαν από την πρώτη κιόλας στιγμή τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε για τα σχέδιά τους η ψήφιση του νέου Δικαίου κι έτσι, κατά τις διαπραγματεύσεις, προσπάθησαν να απαλείψουν σημεία όπως η έννοια της ΑΟΖ ή ο ευνοϊκός για εμάς ορισμός των νησιών. Όταν απέτυχαν και βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων, αρνήθηκαν να την υπογράψουν και έκτοτε προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε πλεονέκτημα που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε από αυτήν τη Σύμβαση: προσέγγισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την έπεισαν να μην προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ στη Μεσόγειο! Αυτή η κατάπτυστη επιτυχία της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρει και ελληνική υπογραφή. Δηλαδή, με ελληνική συγκατάθεση, η Τουρκία απαγορεύει στις μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα κ.ο.κ.) να ασκήσουν τα νόμιμα κυριαρχικά τους δικαιώματα!

Όταν επήλθε η διεύρυνση της Ε.Ε. και οι χώρες της Μεσογείου, με προεξάρχουσα την Κύπρο, αποφάσισαν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, η Άγκυρα πέρασε στο στάδιο της «διπλωματίας των κανονιοφόρων» (δηλαδή στο στάδιο της τρομοκρατίας).

Η Τουρκία θεωρεί πως μόνον η διατήρηση μιας απόλυτης στρατιωτικής κυριαρχίας στην περιοχή (κι εδώ συμπεριλαμβάνεται και η συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο) διασφαλίζει τα τουρκικά συμφέροντα και αποτρέπει τις εξελίξεις που δρομολογεί χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία η εφαρμογή των ΑΟΖ – δηλαδή έχουμε ένα κράτος-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ που, με την απειλή των όπλων, απαγορεύει σε μια ομάδα κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους!

Αυτά εξηγούν νομίζω αρκετά καλά τους εξοπλισμούς-μαμούθ της Άγκυρας, αλλά και άλλα, πιο πρόσφατα, γεγονότα. Να γίνω λίγο πιο σαφής; Η Άγκυρα ξεκίνησε την τρομοκρατική εκστρατεία της κατά της Ε.Ε. το Νοέμβριο του 2008, όταν τουρκικά πολεμικά σκάφη απείλησαν ερευνητικά πλοία που δρούσαν για λογαριασμό της Λευκωσίας 27 μίλια νοτίως της νήσου, με τη δικαιολογία ότι βρίσκονταν σε τουρκική ΑΟΖ! Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε από τότε πολλές φορές, στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Μόλις πρόσφατα έσκασε μύτη μια τουρκική φρεγάτα στο Σούνιο, η οποία, με το πρόσχημα της «ασφαλούς διέλευσης», έστελνε ένα σαφές μήνυμα: το μήνυμα του κουτσαβάκικου τούρκικου τσαμπουκά προς Ελλάδα και Κύπρο (αλλά και προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου) να μην τολμήσουν να ασκήσουν τα δικαιώματα που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή η ενέργεια είναι, βεβαίως, επιεικώς απαράδεκτη και δεν θα έπρεπε να γίνει ανεκτή από καμία χώρα της Ε.Ε., ακόμη κι αν η Τουρκία έδινε αντάλλαγμα-ξεροκόμματο μερίδιο σε εξοπλιστικό της πρόγραμμα (που, για να είμαστε ειλικρινείς, αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι όροι της, δεν υπογράφει καμία σχετική σύμβαση).

Την κατάσταση επιδεινώνει η αδράνεια της εγχώριας «διπλωματίας», μια αδράνεια που οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Ξέρετε, δεν υπάρχουν «φίλοι» και «αδελφοί» στη διπλωματία. Στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή είναι αξίωμα πως οποιοδήποτε «κενό» παρουσιαστεί κάπου θα σπεύσει να το καλύψει ο ισχυρότερος ενδιαφερόμενος – στην περίπτωσή μας η Άγκυρα.

Γι’αυτό απαιτούνται άμεσες και μεθοδικές διπλωματικές ενέργειες από την ελληνική πλευρά εδώ και τώρα (και όχι… ζεϊμπεκιές και κουμπαριές), καθώς το διακύβευμα σε ό,τι αφορά κυριαρχικά (θυμηθείτε ότι εδώ και καιρό βρισκόμαστε σε «κόντρα» με την Τουρκία για το ζήτημα του ποιος είναι αρμόδιος να πραγματοποιεί αποστολές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, «κόντρα» που ανοίγει βέβαια και τα υπόλοιπα θέματα) και – πρωτίστως – οικονομικά (αλιεία, εξόρυξη ορυκτών καυσίμων κλπ) συμφέροντα της χώρας μας είναι πολύ μεγάλο. Η Τουρκία δουλεύει πυρετωδώς και προσεγγίζει άλλες μεσογειακές χώρες – κυρίως την Αίγυπτο – για να τις δέσει στο άρμα της, ενώ θεωρώ σίγουρο ότι η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα δεν είναι άσχετη με το όλο ζήτημα. Εδώ χρειαζόμαστε μια πάρα πολύ καλά οργανωμένη, ενημερωμένη, μεθοδική και ανυποχώρητη διπλωματία, η οποία θα προασπίσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και των υπολοίπων μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. που, για να κατευναστεί το ακραία εθνικιστικό «Βαθύ Κράτος» της Τουρκίας, αναγκάστηκαν να απεμπολήσουν κυριαρχικά και οικονομικά τους συμφέροντα που κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Δείτε επίσης: «Πτήση & Διάστημα», τεύχος Απριλίου 2010 (αρ. τεύχους 294), σελ. 12-13.

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

154 comments

 1. Καλoρίζικο το ποστ Αιρετικέ…
  🙂
  (το πρώτο ποστ σε αυτό το μπλογκ από ΑΛΛΟΝ συντάκτη…)

  Το διάβασα δύο φορές, διότι τα γεωπολιτικά θέματα δεν είναι ειδικότητά μου… και το βρίσκω ιδιαίτερα κατατοπιιστικό.

  Δυστυχώς τώρα πια η χώρα μας… όπως και η Αργεντινή (κάποτε) πρέπει να ελέγχει τα ρέστα που πήρε ο πρωθυπουργός της, όποτε πήγε στο παζάρι… 🙂

 2. Καλα, για να καταλαβω.. δίνεις ιδέες στον εχθρο; 👿 + LoL

  Εδω θα τρομαξουμε να ξανασυνθεσουμε την ελληνοτουρκικη φιλια που την ειχε στειλει στα Ταρταρα ο χοντρος… (σοβαρα, χωρις πλακα αυτο)

 3. Ροδιά, πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω το σχόλιό σου. Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα με μια σειρά:

  1. Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας μας δίνει ατράνταχτα επιχειρήματα που καταργούν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών και μας κατοχυρώνουν οικονομικά και γεωπολιτικά στο Αιγαίο.

  2. Η Τουρκία δεν θέλει να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας και ασκεί μια πολιτική τρομοκρατίας με τα casus belli και τις «ασφαλείς διελεύσεις» των πολεμικών της πλοίων, καθώς και τις παρενοχλήσεις εις βάρος αλιέων μας.

  3. Η Τουρκία ανάγκασε τις άλλες μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. να ΜΗΝ ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, εν ονόματι της πολιτικής της απέναντι σ’εμάς.

  4. Φιλία με «casus belli» και με την πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία στο ζήτημα του δουλεμπορίου (δηλαδή διευκόλυνση του δουλεμπορίου) δεν είναι φιλία.

  5. Στη γεωπολιτική και στη διπλωματία υπάρχουν μόνο συμφέροντα, ποτέ φιλίες. Το είδες και στη στάση των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. (με πρώτη τη Γερμανία) όταν τεθήκαμε στο στόχαστρο των οικονομικών τρομοκρατών της Wall Street.

  6. Στο Αιγαίο έχουμε ζωτικά οικονομικά συμφέροντα (αλιεία, πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων – πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που έχουμε κάθε λόγο να υπερασπιστούμε.

  7. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μπορεί εύκολα να αποφέρει έσοδα στο κράτος μας και να τονώσει την ασθμαίνουσα οικονομία μας και να προστατεύσει τους πολίτες μας από την ένδεια που μεθοδεύει το ΔΝΤ μαζί με τους banksters της Goldman Sachs και τους αρχιαπατεώνες της Moody’s, της Standard & Poor’s και της Fitch.

  8. Αν μου ζητούσαν να επιλέξω μεταξύ μιας «φιλίας» με το βαθύτατα εθνικιστικό, πολεμοκάπηλο και αχόρταγο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας που θα μου δώσει εμένα ένα… Ιπεκτσί, αλλά θα στερήσει την οικονομία και τους συμπολίτες μου από πολύτιμα χρήματα, και της κατοχύρωσης και άσκησης των κυριαρχικών και οικονομικών μας δικαιωμάτων (τα οποία είναι use it or lose it) με τίμημα το να μη με κάνει επίτιμο δημότη της καμία τουρκική πόλη και να μην πάρω ποτέ… Ιπεκτσί, σαφώς θα προτιμήσω να μην πάρω ποτέ βραβείο Ιπεκτσί, αλλά να εξασφαλίσω οικονομικούς πόρους για τους συμπολίτες μου, για την παιδεία, για νοσοκομεία, για συντάξεις κ.ο.κ.

  Τόσο απλά.

  Τι προτιμάμε; Βραβεία Ιπεκτσί ή νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, συντάξεις και αξιοπρεπείς μισθούς; Θυμίζω μόνον ότι τα βραβεία δεν τρώγονται, ούτε χρησιμεύουν στο να πληρωθούν λογαριασμοί, δάνεια κλπ.

 4. Ναι, εχεις δικιο, υπαρχουν ολα αυτα. Κατι μου λεει ομως -κληρονομικο χαρισμα;- οτι τπτ απο αυτα δεν θα ειναι στην ατζεντα. Υποθετω/φανταζομαι οτι το φλεγον θεμα συζητησης θα ειναι οι εξοπλισμοι, σε συναρτηση με τις απαιτησεις των εταιρων μας στην ΕΕ για καλη γειτονία.
  ..και μια ερωτησουλα:
  Το στρατιωτικο κατεστημενο προτιμας ή το ισλαμικο;

  • Γράφεις:

   Το στρατιωτικο κατεστημενο προτιμας ή το ισλαμικο;

   Εδώ μου θύμισες ένα παλιό ανέκδοτο:

   Ρωτήσανε κάποτε μια καμήλα «τι προτιμάς βρε καμήλα; Τον ανήφορο ή τον κατήφορο;» Και το ζωντανό απάντησε «χάθηκε βρε παιδιά το ίσιωμα;»

   Επιπλέον, λάδι στη φωτιά της κούρσας των εξοπλισμών βάζει πάντα η τουρκική πλευρά, η οποία διαρκώς εκπονεί εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ, τα οποία καταστρέφουν κάθε ίχνος ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς εκεί τοποθετούν τα οπλικά αυτά συστήματα. Το κάνουν άραγε αυτό οι Τούρκοι καραβανάδες (γιατί περί καραβανάδων πρόκειται) για να μας δείξουν τη… φιλία τους;

 5. Υπαρχει, βεβαια, και η (εκδοχη για) συμφωνια ξεπουληματος κομματιου της θαλασσας σε πολυεθνικη εταιρεια, αλλα αυτο προτιμω να μη το σκεφτομαι.

 6. Και κάτι ακόμα… Φιλία στην οποία μόνον η μία πλευρά κάνει (στανικά συνήθως ή/και κατόπιν απειλής κι εκβιασμού) παραχωρήσεις δε λέγεται φιλία. Τόσο απλά.

  Αν είναι λοιπόν – κι εδώ επανέρχομαι στην προηγούμενή μου απάντηση – να στερηθούν οι συμπολίτες μου συντάξεις, μισθούς, παιδεία, νοσοκομειακή περίθαλψη κλπ που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την εκμετάλλευση του Αιγαίου μέσω της κατοχύρωσης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για να μη χαλάσει αυτή η «φιλία» (που στην πραγματικότητα μόνο φιλία δεν είναι), προτιμώ να μην πάρω ποτέ βραβείο Ιπεκτσί.

  Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον Τουρκικό λαό, αλλά δε θα δεχθώ να φτωχύνουν οι δικοί μου συμπολίτες για να κονομάει το κεμαλικό-εθνικιστικό Βαθύ Κράτος της Εργκένεκον, των πραξικοπημάτων και του κουτσαβακισμού.

 7. Υποθετικο σεναριο επιστημονικης φαντασιας:
  1. Πολυεθνικη πετρελαιων θελει να βγαλει πετρελαιο απο το Αιγαιο, που ειναι τιγκα -το λεν οι δορυφοροι, δεν ειναι μυστικο.
  2. Προτεινει σε ελληνες και τουρκους να τα βρουν μεταξυ τους, ωστε να κανει τη δουλεια της.
  3. Το τελος το αφηνει ελευθερο ο σκηνοθετης: Η γνωμη μου ειναι να κρατησουμε το ειδυλλιακο πολιτιστικο/οικολογικο περιβαλλον της θαλασσας ανεπαφο -βλεπεις τι γινεται με τη BP στις ΗΠΑ σημερα, η μεγαλυτερη ρυπανση… Εσυ τι λες; να τα βρουν για τα μπικικινια ή οχι;

  • Αν θυμάμαι καλά, οι αρχαίοι μας πρόγονοι δε δίστασαν και πολύ να εξορύξουν ασήμι από το Λαύριο…

   EDIT: Υπενθυμίζω επίσης ότι αυτά που εμείς σήμερα βλέπουμε ως γραφικά και πανέμορφα δεν τα’φτιαξαν οι παλιότεροι για να λέμε εμείς σήμερα «αχ κοίτα τι όμορφο πατητήρι/τι όμορφη μυλόπετρα/τι ωραίος τερσανάς», αλλά για να ζήσουν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι κοινωνίες τους μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες που κανείς μας σήμερα δε θα ήθελε να αντιμετωπίσει. Είτε μας αρέσει είτε όχι, το peak oil δε μας χτύπησε απλά την πόρτα, την έσπασε και μπαστακώθηκε στο σαλόνι μας. Κι ο πολιτισμός μας χρειάζεται εν μέρει υδρογονάνθρακες για να κινηθεί: χρειαζόμαστε πετρέλαιο για καύσιμο για τα αυτοκίνητά μας (το υδρογόνο ξεχάστε το, έχω αναφέρει παλιότερα ακριβώς γιατί η υδρογονοκίνηση, ιδίως με «ενεργειακές κυψέλες» είναι μια καραμπινάτη απάτη, χώρια που κανείς δε θα’θελε το αυτοκίνητό του να γίνει Hindenburg, για να μη μιλήσω για το ότι η υδρογονοκίνηση ήταν ένας – ευτυχώς αποτυχημένος – Δούρειος Ίππος των απατεώνων του πυρηνολόμπι), τα πλοία και τα αεροπλάνα μας, το χρειαζόμαστε για πλαστικά, για υφάσματα, για ηλεκτροδότηση κλπ. Είτε μας αρέσει είτε όχι, το χρειαζόμαστε.

   Κι αν είναι να φτάσουμε στα 5 ευρώ (ή σε ό,τι αντίστοιχο καταλήξουμε να έχουμε) το λίτρο πετρελαίου κίνησης και 6 ευρώ το λίτρο αμόλυβδης (που νομίζω μπορεί κανείς να καταλάβει πού ακριβώς θα στείλει κάτι τέτοιο τις τιμές βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στον πληθυσμό), καλύτερα να μάθουμε να ζούμε με το άγχος της αποτροπής του κινδύνου μιας μεγάλης πετρελαιοκηλίδας. Άλλωστε, η μία η άλλη έρχεται, καθώς έτσι κι αλλιώς τέτοιο ρίσκο έχουμε ήδη αναλάβει με τα τάνκερ που κυκλοφορούν στο Αιγαίο και στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου.

   • Αιρετικέ ωραίο το σχόλιο, αλλά… ΤΙ ΤΟΘΕΛΕΣ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ?
    χεχε
    Το Λαύριο, ήταν το ΝΤΑΧΑΟΥ των Αρχαίων, όπου δούλευαν σκλάβοι κάτω από απίστευτα άθλιες συνθήκες….
    :mrgreen:
    Εκείνοι οι κωλο-Αθηναίοι, με την… μπάσταρδη Αμεση Δημοκρατία τους (όπου εξαιρούνταν οι δούλοι) βασίστηκαν στο Λαύριο…
    Ακόμη και η απλή υπόνοια ότι μπορεί ποτέ να αποτελέσει «δίδαγμα» το Λαύριο σήμερα, για μένα είναι ΦΑΟΥΛ..

    Πάντως (ΟΚ, το προηγούμενο είναι δευτερεύον θέμα)…
    …γεγονός είναι ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ εδώ και καιρό. Για το πετρέλαιο έπρεπε να γίνει συμφωνία συν-εκμετάλλευσης με την Τουρκία σε αναλογία 50-50 και να αποκλειστεί ΚΑΘΕ άλλος από την εκμετάλλευσή του. ΔΙότι θα γίνει ολοένα πιο πολύτιμο στο μέλλον για μας (και τους Τούρκους).

    • Το ξέρω ότι το Λαύριο ήταν το Νταχάου της αρχαίας ΕΛ-λάδας, αλλά ήταν το μοναδικό που είχα πρόχειρο για μεγάλο έργο εξόρυξης πόρων (και πιο χαρακτηριστικό). Η υλοτόμηση των δασών για ξυλεία για τα «ξύλινα τείχη» ίσως να μην ήταν αρκετά χαρακτηριστική ή εξώφθαλμη – μπορούσε δηλαδή να πει κάποιος «so what? Πάντα υλοτομούνται δάση και πάντα αναγεννώνται», ενώ το ασήμι, όσο και να’ναι δεν είναι… ανανεώσιμος πόρος ούτε μπορείς να το καλλιεργήσεις.

     Και ξέρεις πάρα πολύ καλά ότι δεν είμαι ρομαντικός και δε φοράω ροζ φακούς όταν κοιτάω το παρελθόν.

  • Αν το Αιγαίο είναι τίγκα στο πετρέλαιο χρειάζεται ΑΜΕΣΗ από κοινού εθνικοποίηση του πετρελαίου του Αιγαίου από Ελληνες και Τούρκους σε αναλογία 50-50 και ΕΞΩΣΗ όλων των άλλων.
   (Ουτοπικό ακούγεται βέβαια, αλλά…)

   Αλλοιώς… θα καταντήσουν τη χώρα μας ΙΡΑΚ με το ΔΝΤ.

   Το ΔΝΤ έβαλε όρο στο Ιράκ να παραδώσει το πετρέλαιο του στη Δύση. Τα ίδια επαναλαμβάνει ΚΑΙ εδώ με άλλον τρόπο.

   Για το οικολογικό θέμα το ΜΟΝΟ που μπορεί να γίνει είναι εξαιρετική φροντίδα να ΜΗ γίνει ρύπανση, όσο το δυνατόν.
   Δυστυχώς λόγω peak oil το πετρέλαιο του Αιγαίου ΠΡΕΠΕΙ να αντληθεί, αλλά για τις ανάγκες της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ περιοχής (Ελλάδας και Τουρκίας).

   • Άντε και τις ανάγκες της Ευρώπης. Οι Αμερικάνοι ας βολευτούν με όσα κλέψανε απ’το Ιράκ και μ’αυτά που θα πάρουν απ’το Βόρειο Πόλο όταν τα μοιράσουν με τους νυν και αεί Σοβιετικούς για να κινήσουν τα θεόβαρα κι ενεργοβόρα χρέπια τους.

    Αλλιώς, ας σταματήσουν το compensating με τα γιγαντιαία SUVs των soccer moms.

 8. Η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη (καμία σύγκριση με την Ελλάδα) και είναι λογικό να έχει αξιώσεις. Και στο Αιγαίο έχει κι αυτή συμφέροντα είτε μας αρέσει είτε όχι.
  Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υποχωρήσουν οι εκατέρωθεν εθνικισμοί και οι εξοπλισμοί που μας έχουν χρεωκοπήσει, και να υπάρξει μια μέση λύση που θα είναι προς το συμφέρον όλων.

  • @Bill

   Η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη (καμία σύγκριση με την Ελλάδα) και είναι λογικό να έχει αξιώσεις.

   Αααν το πάμε έτσι, τότε κι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μεγάλη δύναμη, καθώς και οι χώρες της Μεσογείου σαν ΣΥΝΟΛΟ (που δεν θάπρεπε να ανέχονται κανέναν «νταή»).

   Και στο Αιγαίο έχει κι αυτή συμφέροντα είτε μας αρέσει είτε όχι.

   Ε, ναι. Και ποιός ΒΛΑΚΑΣ το αμφισβητεί αυτό?

   Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υποχωρήσουν οι εκατέρωθεν εθνικισμοί και οι εξοπλισμοί που μας έχουν χρεωκοπήσει, και να υπάρξει μια μέση λύση που θα είναι προς το συμφέρον όλων.

   Καμμία αντίρρηση, αλλά δεν νομίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει διάθεση για μέσες λύσεις. Για λύσεις που συμφέρουν τους… κυρίους της, ναι.

   Για μένα το θέμα τίθεται ανάποδα. Συμφωνία 50-50 σε ΟΛΑ και κατάργηση κάθε συμφεροντολογικής ιδιομορφίας (που εν προκειμένω συμφέρει τη «μεγάλη δύναμη»).
   Αλλά και με ΚΛΩΤΣΙΕΣ έξω από την Ε.Ε.με την παραμικρή συνέχιση του «casus belli».

 9. Kαλορίζικος, Αιρετικέ!

  Ακριβές το άρθρο σου, να τονίσω όμως τις διαφορές ανάμεσα σε αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ.

  Να διευκρινίσουμε λίγο τις έννοιες. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, ή χωρικά ύδατα, εκτείνονται στα 12 μίλια από τις γραμμές βάσης ενός κράτους (γραμμές βάσης είναι, χοντρικά, το στρογγύλεμα της ακτογραμμής ενός κράτους) χωρίς να χρειάζεται καμμία δήλωση από το κράτος που ασκεί το δικαίωμα. Συγκριτικά, το παλιό δίκαιο της θάλασσας έλεγε πως η αιγιαλίτιδα ζώνη εκτείνεται από 3 έως 12 μίλια και η ακριβής απόσταση ορίζεται από το κράτος.

  Δυστυχώς, με την ολιγωρία μας την εποχή που τέθηκε σε ισχύ το νέο δίκαιο της θάλασσας, ισχύει πως σε όλον τον κόσμο τα χωρικά ύδατα είναι 12 μίλια, εκτός από το Αιγαίο όπου είναι 6. Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως στον εναέριο χώρο είναι 10, αλλά αυτό είναι μια ελληνική πατέντα καθώς πουθενά αλλού δεν υπήρξε διαφορετική ζώνη για θάλασσα και αέρα.

  Η ΑΟΖ τώρα, δεν είναι έδαφος στο οποίο το κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι μια ζώνη όπου το παράκτιο κράτος έχει την αποκλειστικότητα της οικονομικής εκμετάλλευσης. Η ΑΟΖ δηλαδή έχει να κάνει μόνο με οικονομικές δραστηριότητες. Υπολογίζεται και αυτή από τις γραμμές βάσης, ξεκινά από το όριο της αιγιαλίτιδας ζώνης και μπορεί να εκτείνεται έως τα 300 μίλια από τις γραμμές βάσης.

  Κατά τα άλλα, οι ισχυρισμοί της Άγκυρας πως η ΑΟΖ της «πηδάει» την Κύπρο και ξαναξεκινά νοτίως της είναι όχι απλώς παράνομοι, αλλά και τελείως γελοίοι.

  • Καλημέρα Κρείτων (Long time, no see… 🙂 )

   Αν και είμαι τελείως «ερασιτέχνης» σε τέτοια θέματα, από αυτά που λες (και τα υπόλοιπα) προκυπτει μια πιθανή Good Deal.

   1) Παραχώρηση στην Τουρκία του 50% σε ΟΛΕΣ τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης του Αιγαίου (π.χ. Πετρέλαιο)…
   2) …αλλά με αντάλλαγμα επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε 12 μίλια, εφαρμογή του Διεθνούς δικαίου σε ΟΛΑ (και στην ΑΟΖ).

   Δεν είναι μια συμφωνία καλύτερη για την Ελλάδα βέβαια. Ενας εθνικιστής θα επιζητούσε ΠΟΛΥ περισσότερα (και ίσως ΟΛΟ το Αιγαίο, λόγω της ΑΟΖ). Είναι όμως καλύτερη ΚΑΙ για την Ειρήνη ΚΑΙ για την ευημερία όλων στην περιοχή.

   Δηλαδή προτείνω κάτι σαν «δώρο με προϋποθέσεις» που θα λέει στους Τούρκους -«ΤΙ σκάτε για υφαλοκρηπίδες και αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ, τη στιγμή που μπορούμε να υπογράψουμε μια συνθήκη που σας δίνει σε ΟΛΑ 50%»?

   Βέβαια καλό είναι να υπάρχει κι ένας όρος 3. που θα αφορά αμοιβαίους αφοπλισμούς κλπ.

   Οι πονηριές εκατέρωθεν πρέπει να σταματήσουν. Η πονηριά της Τουρκίας έχει αναλυθεί επαρκώς. Ομως… ΣΥΜΦΕΡΕΙ την Τουρκία μακροπροθεσμα?

   • Εγώ όμως αναρωτιέμαι… Ακόμη κι αυτό το 50-50 θα το δέχονταν οι εθνικιστές καραβανάδες της Τουρκίας; Ή μήπως τα θέλουν μονά-ζυγά δικά τους;

    • ΑΚΡΙΒΩΣ εκεί είναι το θέμα Αιρετικέ μου.

     Ο τολμών νικά. ΑΝ μπορούσε κάποιος να θέσει το θέμα ΕΤΣΙ, τόσο απλά, από τη δική μας πλευρά, τότε θα έβγαινε και στην επιφάνεια η ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε αυτό που λές…

     ΔΕΧΟΝΤΑΙ το 50%? ή … θέλουν κι άαααλλο? χαχαχα

     • Omadeon, τεκνον εμον (!) βασικος κανων ειναι να μη διδει κανεις τπτ προτού λάβει! Δεν διδωμεν, δεν προτεινομεν, μονον… βολιδοσκοπώμεν! 🙂
      Ουζακια, τσιφτετέλια και ζεϊμπεκικα μεχρι να σπασει ο παγος λεμε…

     • Οι καραβανάδες όμως της Τουρκίας έχουν αποδείξει ότι ξέρουν πολύ καλά να εκμεταλλεύονται τις κουμπαριές και τις ζεϊμπεκιές προς όφελός τους και να λειτουργούν ως φαταούλες και παρτάκηδες. Γι’αυτό ήρθε η ώρα να κοπούν τα πανηγύρια και να μιλήσουν οι δικηγόροι. Κι όπως μου έχει δείξει η εμπειρία μου, αν έχεις αποτελεσματικούς δικηγόρους, τύφλα να’χει μια διμοιρία μπράβων.

     • Αιρετικέ η Ροδιά το έχει εκφράσει πολύ εύστοχα όλο αυτό το… τσιφτετελο-πανηγύρι.

      Για μένα βασικός κανών όμως, Ροδιά μου, είναι να είμαι ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ και ΔΙΑΦΑΝΟΣ σε όσα προσφέρω και όσα ζητάω.

     • Αιρετικε, η τουρκια ζει στο νεφελωμα της αυτοκρατορικης απογόνου (Βυζαντιου τε και Οθωμανων) και καλο ειναι να βοηθηθει να.. ξυπνήσει! 😀

      omadeon, τουλαχιστον, να μη διδωμεν ακριβως εκεινα στα οποια θελουμε να καταληξουμε! Ας διδουμε κατι λιγοτερο! 😉

     • Ως προς το δεύτερο, Ροδιά μου…
      προσωπικά.συχαίνομαι τα… παζάρια
      (ΙΔΙΩΣ τα ανατολίτικα…)

      Η άποψή μου είναι Δίκαιη προσφορά ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ,
      κι όποιος δε θέλει… ας δικαιολογήσει κάτι άλλο
      (εν προκειμένω ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ…)

     • Κανεις δεν τα μπορει, αλλα ειναι η δικη τους πραγματικοτητα, η νοοτροπια του ανατολιτη, αν εχεις ακουστα, και αυτο αλλαζει με το χρονο και την εκπαιδευση -και αν το θελουν οι ιδιοι.

     • Γιατί, σε τέτοια «πραγματικότητα» δε ζουν και οι εθνικισταράδες μας; Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα: Όλα είναι για τα ΛΕΦΤΑ.

     • Ναι, φυσικα, μονο που διαφερουν τα ποσοστα. Επειδη ομως αυτο ειναι ααααλλο θεμα, ανοιξτε καποιο να το συζητησουμε στα σοβαρα πώς και τί μπορει να γινει…
      Πώς μπορει να συνταιριαξουν νοοτροπιες, να μορφωθει ο κοσμος, να μαθει να σκεφτεται, κλπ.
      Εδω μπουκαρισαν οι ΗΠες στο (προηγμενο σχετικα) Ιρακ για να… το εκδημοκρατικοποιησει! Το πιο; Το Ιρακ, που εχει τη πιο αρχαια ιστορια και πολιτισμο, που οι κατοικοι ξοδευαν πανω απο το 1/3 του μισθου τους για αγορα ΒΙΒΛΙΩΝ.
      Τα λεφτα, ναι, ολοι το *ξερουν* αλλα τι πανε και ψηφιζουν;

     • Αυτές τις αυτοκρατοριολάγνες αηδίες καλά θα κάνουν επιτέλους να τις ξεχάσουν όλοι όσοι ζουν σ’αυτήν την πυριτιδαποθήκη που λέγεται Βαλκάνια-ανατολική Μεσόγειος. Αρκετό αίμα χύθηκε για μπούρδες και μεγαλοϊδεατισμούς.

      Το μέλλον σίγουρα ΔΕΝ είναι οι αυτοκρατορίες και ακόμα πιο σίγουρα ΔΕΝ είναι ούτε οι στρατόκαυλοι ούτε οι πολεμοκάπηλοι ούτε οι καραβανάδες.

      Και συμφωνώ με την ιδέα των δίκαιων και ξεκάθαρων συμφωνιών. Τα ελεεινά παζάρια εγώ δεν τα μπορώ καθόλου.

     • κατι εγινε με το σχολιο, δεν χωραγε στη φορμα, το εγραψα απο πανω και βγηκε λαθος.. συγγνωμη, προς τον Αιρετικο η απαντηση.. ❓

     • Γεια σου Omadeon!

      Για να απαντήσω και στους δυο σας, θυμάμαι σαν χτες την απάντηση που μου έδωσε γνωστός αρχιεθνικιστής, όταν ακόμα ήταν άγνωστος. Μου είχε πει κατά λέξη «να πούνε ξέρω γω 60% η Ελλάδα, 40% η Τουρκία, δεν έχω κανένα πρόβλημα, το πρόβλημά μου είναι πως θα πουν 90% η τάδε πετρελαϊκή, 6% η Ελλάδα, 4% η Τουρκία». Κι εκεί είχε ένα δίκιο εδώ που τα λέμε.

      Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πολύ απλά. Ο Τσάβες ναι μεν εθνικοποίησε τα πετρέλαιά του, αλλά χάνει την τεχνογνωσία που θα έφερνε μαζί της μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία.

      Από την άλλη, κι η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία ξέρουμε τι μπορεί να κάνει για χάρη του κέρδους και λέω τώρα: αν γίνει ΕΝΑ ατύχημα σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Ελλάδα, το οποίο θα προκαλέσει τη μισή πετρελαιοκηλίδα από αυτήν που δημιουργήθηκε πρόσφατα στον κόλπο του Μεξικού, μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος της καταστροφής για το Αιγαίο;

      Τεσπα… μακραίνει η συζήτηση… 🙂

     • [snark]Όταν μιλάς για την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού εννοείς τη νέα επιχειρηματική στρατηγική της BP που προβλέπει δωρεάν διανομή αργού πετρελαίου σε θαλάσσιους οργανισμούς που δεν το χρειάζονται και για τους οποίους είναι απόλυτα βλαβερό;[/snark]

      Σόρρυ, δε μπόρεσα να μην ειρωνευτώ τη British Petroleum για τις αηδίες της… Ειδικά μετά τις παράλογες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης της.

 10. H Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή σε κατάσταση προτεκτοράτου επειδή ΔEN μπορεί να πληρώσει το χρέος της, δε πα να κοπεί και ο 6ος μισθός στο δημόσιο και να σταλούν όλοι οι άνω των 65 στην Σπιναλόνγκα για να πάψουν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμόν.

  H Eλλάδα μπορεί να πληρώσει μόνο με περαιτέρω υποταγή. H AOZ θα ρυθμιστεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της JP Morgan και της οικογένειας Pότσιλδ.

  Kαλορίζικον το πόστιον!

  • Καλημέρα Κάρολε….

   Δυστυχώς είναι ΑΧΑΡΟΣ ο ρόλος του χιουμορίστα που… θυμίζει στους θνητούς την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ… 🙂

  • Εκτός αν ακούσουμε επιτέλους αυτά που έχει μαλλιάσει η γλώσσα (σε σημείο να’χει γίνει… γιεγιές) του Max Keiser να λέει.

 11. Θα υπενθυμίσω πάντως ότι εκτός από εμάς, και οι γείτονες Τούρκοι έχουν δεχτεί την επίσκεψη του ευαγούς ιδρύματος που μοιράζει λεφτά, με εξαιρετικά αποτελέσματα για την ελευθερία και τη δημοκρατία των γειτόνων.

  Ενα τυχαίο άρθρο:

  http://www.wsws.org/articles/2000/sep2000/turk-s27.shtml

  Ένα όχι τυχαίο απόσπασμα από το άρθρο:

  «Two years after the coup industrialist Rahmi Koc, a representative of Turkish big business, summed up its meaning: “The difference is this: before September 12, we were forced to do everything in a democratic system… That meant it was difficult and time-consuming to get anything done, and everything was looked at from a political angle. The difference under the military government is that there is no longer the difficulty of getting decisions passed by parliament.”»

  • @crazed alien penguin
   ΠΟΛΥ σωστά…
   (Κι όποιος δεν πιάσει την ειρωνεία της πρώτης παραγράφου του σχολίου σου… είναι πλανεμένος ΟΙΚΤΡΑ -χεχε)

   Παρεμπιπτόντως… ΕΧΕΙΣ ΜΕΗΛ !!! (το έστειλα προ ολίγου)

   Ας υπενθυμίσω και κάτι άλλο (που έχω σε πολλλά λινκ αλλά όχι πρόχειρα αυτή τη στιγμή)…
   Οτι και στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, ο εθνικισμός της έγινε ακραίος ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με την εξοντωτική για τη χώρα αυτή… άλωση της Οικονομίας της από την «Παγκόσμια Τράπεζα» και το ΔΝΤ,. που επέφεραν μεγάλη οδύνη στους εργαζόμενους (και το δηλητήριο του εθνικισμού τους χορηγήθηκε σαν Μορφίνη για να ξεχάσουν τους πόνους).

   Αλλά οι δικοί μας Μακεδονομάχοι Εθνικισταράδες ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ την ΑΛΩΣΗ της ΠΓΔΜ από την Παγκόσμια Τράπεζα, τουλάχιστον επαρκώς ώστε να γίνει κάτι πιο θετικό, π.χ. μια προσέγγιση λαών και πολιτών. Το νου τους είχαν ΜΟΝΟ στο όνομά τους και στην τόνωση του δικού μας εθνικισμού… (ΠΟΝΕΜΕΝΗ ιστορία αυτή).

   • Υ.Γ.
    Dear alien penguin,
    Εστειλα και ΔΕΥΤΕΡΟ μέηλ (άκυρο εν μέρει το πρώτο…)

    -Μόλις απόκτησες EDITOR STATUS σε αυτό το μπλογκ (με το ψευδώνυμο «trellohim», όπως το είχες δώσει στη WordPress). Αν θέλεις μπορείς να αλλάξεις το ΟΝΟΜΑ που θα εμφανίζεται στα δικά σου ποστ, όταν ποστάρεις.
    (Αυτό έκανε κι ο Αιρετικός, γιατί το δικό του registered name ήταν… μακρυνάρι).

 12. Αιρετικέ πολύ ενδιαφέρον το πρώτο σου κείμενο εδω πέρα. Καλορίζικος!

  Δεν διαφωνώ καθολου με το πνεύμα των όσων λές έχω όμως μερικές ενστάσεις πρακτικής φύσης…

  Μερικές έχουν ηδη τεθεί από άλλους συνομιλητές αλλά θα τις επαναλάβω:

  1) Ακόμα και αν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έχουμε δίκιο αυτό δεν σημαίνει πως οι τούρκοι θα το σεβαστούν και θα παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες τις διεθνούς νομιμότητας. Η στάση τους κατά το παρελθόν προδιαθέτει για το αντίθετο. Επίσης μην ξεχνάμε πως η Τουρκία είναι μία χώρα ημι-δικτατορική και τέτοιου είδους καθεστώτα τείνουν να παραβλέπουν στην πολιτική δράση τους την θέληση των λαών τους. Και ένα τρίτο στοιχείο, άμεσα εξαρτώμενο από τα προηγούμενα δύο, είναι πως και τουρκία έχει οικονομικά συμφέροντα στο Αιγαίο οπότε έχει κάθε κίνητρο να προκαλέσει και πόλεμο ακόμα, στην περίπτωση που εμφανιστούμε ανένδοτοι ως προς την προοπτική να εκμεταλλευθεί και αυτή τα κοιτάσματα πετρελαίου που ενδεχομένως υπάρχουν στο Αιγαίο.

  2) Ένας παράγοντας που, θέλουμε – δε θέλουμε, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην περίπτωση που υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο, είναι η πετρελαιοβιομηχανία. Το θεωρώ αδύνατο, εφοσον τελικά παρθεί* η απόφαση για εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, να παραμείνουν αμέτοχες και να αφήσουν το ελληνικό κράτος, ή έστω το ελληνικό και το τουρκικό μαζί, να εκμεταλλευθούν αυτά τα κοιτάσματα, εαν πάντα υπάρχουν. Είναι σίγουρο πως θα ζητήσουν μερτικό από τα κέρδη, καλό μερτικό, και θα ασκήσουν κάθε είδους πίεση, τόσο σε μας οσο και στους Τούρκους, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην μοιρασιά.

  * Λέω εφόσον παρθεί γιατί δεν είναι καθόλου δεδομένο πως η πετρελαϊκές εταιρείες επιθυμούν την εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων. Τυχόν εκμεταλλευσή τους θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια οπότε θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του πετρελαίου, και αρα σε μείωση των κερδών της πετρελαιοβιομηχανίας. Δεν νομίζω πως αυτή η προοπτική θα ενθουσιάζει ιδιαίτερα την πετρελαιοβιομηχανία…

  Οπότε, είναι πολύ πιθανό να δούμε πιέσεις, ισχυρές πιέσεις, από την πλευρά της πετρελαιοβιομηχανίας προκειμένου να ΜΗΝ τύχουν εκμετάλλευσης τα κοιτάσματα σε πετρελαιο του αιγαίου…

 13. Αμάν, τι φρικιαστικό αβαταρ είναι αυτό που μου φόρεσε η wordpress ρε παιδιά… 😯

     • Μόλις σου έστειλα πρόσκληση. Κοίτα το μέηλ σου.

      Προσκλήσεις βέβαια… δεν στέλνω σε ΟΛΟΥΣ (χεχε) αλλά σε ανθρώπους που βρίσκω συμβατές τις απόψεις τους και έχουμε «ζυμωθεί» στο διάλογο ήδη, επί μακρόν.

      Πολύ σύντομα θα σχηματιστεί μια συλλογική δομή όπου π.χ. μπορεί να ισχύει σύστημα ψηφοφορίας για αποδοχή νέων μελών, με… δικαίωμα βέτο όσων είναι ΗΔΗ μέλη.

      Το… προσωπικό μου συμφέρον (χεχε) είναι ότι με αυτό τον τρόπο κάποια στιγμή θα… ασχολούμαι με το μπλογκ ΠΟΛΥ λιγότερο, αφού θαχει… απογειωθεί σε πολλά ποστ ΧΩΡΙΣ την πάρτη μου! 🙂

 14. «προσέγγισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την έπεισαν να μην προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ στη Μεσόγειο! Αυτή η κατάπτυστη επιτυχία της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρει και ελληνική υπογραφή»
  Παιδιά, πώς τεκμαίρεται αυτό;
  Κατά τα άλλα, πολύ σωστή η ανάλυση!

  • Εύλογη απορία, την είχα κι εγώ.

   Υποθέτω πως θα μας διαφωτίσει ο Αιρετικός (τώρα μάλλον έχει δουλειά…)

 15. Κατ’ αρχήν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας (ΔΔτΘ) λέει πολλά πράγματα και η οριοθέτηση των ΑΟΖ δεν είναι τόσο απλή και τόσο straightforward όσο θα θέλαμε να νομίζουμε (πχ. Ελλάδα και Κύπρος δεν γίνεται να έχουν συνεχόμενες ΑΟΖ αν τηρηθεί η αρχή της μέσης γραμμής).
  Κατα δεύτερον, η Τουρκία, νομίζω, δεν έχει υπογράψει και ως εκ τούτου το τι προβλέπει το ΔΔτΘ ουδόλως τη δεσμεύει (το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να επιβληθεί σε μια χώρα) και επομένως δεν λύνει κανένα μας πρόβλημα.
  Τρίτον, σχετικά με τη σχέση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και το τι προβλέπει το ΔΔτΘ, νομίζω ότι υπάρχει μια αντίφαση / σύγχυση στο post. Λέει ότι τα νησιά (μπορούν να) έχουν ΑΟΖ, όμως παρακάτω λέει ότι ΑΟΖ χωρίς υφαλοκρηπίδα δεν νοείται (“το παράκτιο κράτος μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα χωρίς να έχει ΑΟΖ, ενώ το αντίστροφο δεν είναι δυνατόν”). Το τι εννοεί το ΔΔτΘ για την ΑΟΖ των νησιών είναι ένα τεράστιο ζήτημα, και το να εννοεί τα νησιωτικά κράτη είναι ένα ενδεχόμενο που δεν επιδέχεται (από την Ελλάδα) διασταλτικές ερμηνείες.
  Συνοψίζοντας: Το δίκαιο (όχι το δίκιο) είναι σύνολο κοινά αποδεκτώνκανόνων και πλαισίων. Από τη στιγμή που δεν είναι κoινά αποδεκτό κάθε δίκαιο είναι κενό περιεχομένου. Στις διαφορές που λεχει η Ελλάδα με την Τουρκία το ΔΔτΘ είναι κενό περιεχομένου από τη στιγμή που η Τουρκία δεν το αποδέχεται και δεν υπάρχει τρόπος να της επιβληθεί.

  Υ.Γ. Το να επικαλούμαστε ότι η Τουρκία βρίσκεται εν αδίκω επειδή δεν έχει αποδεχτεί το ΔΔτΘ (όπως επίσης κι 100 χώρες ακόμη μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ) δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Αν το ΔΔτΘ έλεγε ότι τα νησιά ούτε υφαλοκρηπίδα έχουν ούτε ΑΟΖ η Ελλάδα θα το είχε αποδεχτεί;

  • Αφού η Τουρκία δεν το έχει υπογράψει και δεν το έχει αναγνωρίσει, τότε γιατί έχει προβεί σε ανακήρυξη ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο; Δύο μέτρα και δυο σταθμά; Δε γίνεται να αποδέχεται και να εφαρμόζει διεθνείς συνθήκες όποτε τη βολεύουν και όταν δεν τη βολεύουν να το γυρνάει αλλιώς. Κι επιπλέον, αφού δεν το έχει υπογράψει και δεν το έχει αναγνωρίσει, γιατί βλέπουμε τουρκικές μελέτες να προάγουν και να προετοιμάζουν την ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ στη Μεσόγειο;

   Επίσης, όπως θα δείτε εδώ (στοιχεία της CIA), ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ, αλλά επιβεβαιώνεται ότι στον Εύξεινο Πόντο η Τουρκία ανακήρυξε ΑΟΖ, μια έννοια που ανήκει σε δίκαιο που δεν αναγνωρίζει!

   Κι επίσης, το καλοκαίρι του 2009, η Γαλλία αποφάσισε ότι θα ανακηρύξει ΑΟΖ 70 μιλίων.

   Και δείτε κι αυτό

   Και βέβαια, θεωρώ τη βασική μου πηγή πληροφόρησης για το άρθρο μου (το περιοδικό «Πτήση & Διάστημα») αξιόπιστη και σίγουρα απείρως εγκυρότερη των «πατριωτικών» ιστολογίων.

   • Δηλαδή, με απλά λόγια:

    Μια νομική έννοια δε γίνεται στη μια περίπτωση να την αναγνωρίζεις και στην άλλη να μην την αναγνωρίζεις. Δε γίνεται και έτσι και γιουβέτσι, ούτε γίνεται να’σαι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ.

    • Αυτό ισχύει για τους πολίτες ενός κράτους. Για ένα κράτος μπορεί αν είναι και έτσι και γιουβέτσι, κι αν σε παίρνει να έίσαι ταυτόχρονα και αστυφύλαξ και χωροφύλαξ. Δηλαδή, το ότι η Τουρκία ανακηρύσσει ΑΟΖ δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Αλά χρησιμοποιεί έναν όρο που υπάρχει και στο διεθνές δίκαιο, για την Τουρκία όμως αυτό που έχει ονομάσει ΑΟΖ δεν υπόκειται στο ΔΔτΘ.

     • Η Τουρκία όχι μόνο έχει κηρήξει ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο, αλλά κι εκεί, τα χωρικά της ύδατα είναι 12 μίλια, κανονικά. Τα 6/10 μίλια ισχύουν μόνο στο Αιγαίο. Μπορεί δηλαδή, de facto, να μην ισχύουν στο Ιόνιο.

      Εν τω μεταξύ, δεν είμαι σίγουρος για το αν έχουμε κηρύξει ΑΟΖ εμείς, διότι κάτι είχε πάρει το αυτί μου για προβλήματα με την Αίγυπτο πάνω σε αυτό το θέμα. Το οποίο δεν εξηγείται διαφορετικά, το πρόβλημα αφορά προφανέστατα τη χάραξη της ΑΟΖ.

      Πάντως για το θέμα αστυφύλαξ/χωροφύλαξ, το Διεθνές Δίκαιο, δε διαφέρει από το δίκαιο μιας χώρας: αν σε παίρνει, το παρακάμπτεις. Αυτό δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό από μόνο του. Απλώς συμβαίνει.

     • Δεν έχουμε ανακηρύξει ακόμα.

  • Γειά σου Vrennus.

   Αν θέλεις, το διορθώνω και στο αρχικό σου σχόλιο….

   Μια ερώτηση τώρα.
   Οσον αφορά το casus belli, επιτρέπεται να υπάρχει τέτοιο πράμα για χώρα που ΣΥΖΗΤΑΕΙ ειδική σχέση (αν όχι συμμετοχή) στην Ε.Ε.?

   • Κάτω από λογικές συνθήκες, το casus belli προς οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε. θα έπρεπε να είναι αιτία βέτο για κάθε ενταξιακή διαπραγμάτευση.

    Αλλά η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη αγορά.

 16. Eναι πολλα τα ζητηματα. Κατ εμε αυτο που πρεπει να σταματησει ειναι η κουρσα εξοπλισμων των δυο χωρων και εκει πρεπει να επικεντρωθουμε. Μειωση των εξοπλισμων ομως ΔΕΝ σμαινει και συρσιμο στις θεσεις του γειτονα.

  Η μονομερης διακυρηξη ΑΟΖ, τουλαχιστον στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ του Αιγαιου ισως να ελυνε μερικα προβληματα «ασφαλους διελευσης» , «διεθνων υδατων» κτλ.

  • Καλως ήλθες Ζαφόντ…

   Πολύ σωστά.

   Υπ όψιν, αυτό το ποστ σπάει ένα «ταμπού» διάχυτο μεταξύ … δογματικών, το ότι αυτά τα θέματα είναι… για ενασχόληση εθνικιστών, αποκλειστικά. Ε όχι βέβαια… Μπορει να μη με ενδιαφέρει η μπακαλική, αλλά τα ρέστα μου τα ΕΛΕΓΧΩ όταν πάω στο μπακάλη! 🙂

   • Ευχαρισθω!

    Αν μοι επιτρεπεται επι της διαδικασιας (ως λεγουσι κ τα συντροφια)
    Οταν η πολιτικη κουβεντα περιγραφεται γυρω απο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ορους (συμφερον, δυναμη, κερδος, κοινωνια κτλ) και δεν παει σε ανοησιες τυπου προγονοι, μαρμαρωμενος βασιλιας και τα τοιαυτα ειναι ελαχιστοι οι…εθνικισται που μπορουν να αρθρωσουν λογο οιουδηποτε ειδους.

    Τετοια γραφω και μετα φτυνομαι!!!

    • Zaphod, σωστά….
     Στα δικά σου τελευταία ποστ, αποδεικνύεις ότι…
     φτύνει καλύτερα όποιος φτύνει τελευταίος (χεχε) ΕΔΩ
     http://aeisixtir.blogspot.com/2010/05/blog-post_08.html
     (Τοπ μουφεν – συλλογή από μούφες και μπούρδες….)

     ..ενώ στο πιο τελευταίο σου ποστ «τοπ της εβδομάδας»
     http://aeisixtir.blogspot.com/2010/05/t_12.html
     ακολουθείς την Ιερά Παράδοση του ΥπερΚειμενισμού, τον οποίο ασπάζομαι κι εγώ (μαζί με τον Σουβλακισμό)! 🙂
     (ΑΥΤΟ είναι το καλό με τα μπλογκ, ότι ένα ποστ μπορεί να τα συνδυάζει ΟΛΑ μαζί κι όποιος θέλει μαθαίνει λεπτομέρειες…)

 17. Βρε παιδια… δεν ερχεται μονος του ο ανθρωπος! Ερχεται με «συνοδεία 10 υπουργών(!) και 100 επιχειρηματιών» τι σημαινει αλλο, εκτός απο θετική ενεργεια;
  Εμενα με συγκινει τουλαχιστον. Εμεις πότε και πού πηγαμε (ή πού θα πηγαιναμε) εν χορδαις και οργανοις να επισκεφτουμε καποια χωρα;

  Οι δυσκολιες μπορει (το ευχομαι) να μας φερουν κοντα και να τα βρουμε επιτελους -καλυτεροι ειναι οι γαλλοι που τα βρηκαν με τους γερμανους και εχουν αναδειξει μαζι τη γαλλογερμανικη δυναμη; Φαινεται πως οι γειτονες μας ειναι σε εξισου -αν οχι χειροτερη- κατασταση και νομιζω πως η στιγμη ειναι μια αληθινη ευκαιρια…

  • Ροδιά, είσαι βλέπω στο «τραλαλα…»

   ΤΙ θέλουν 100 επιχειρηματίες από μια χώρα που παραπαίει και προσφέρεται για ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ?

   Μα… να την ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ κοψοχρονιά, dear Ροδιά….

   ΠΩ ΠΩ ΠΩ αυτή η τεχνητή αισιοδοξία σου είναι ΥΔΡΟΚΥΑΝΙΟ.

   • Κατηγορουμαι τωρα και για.. τεχνητη αισιοδοξια.. εχμ.. θα το λαβω σοβαρα υποψη λεμε.. 😉

    1. για σκεψου τη θεση της Τουρκιας σημερα. Ποσα αντιμετωπιζει στο εσωτερικο της, με οικονομικα, με στρατιωτικο κατεστημενο, με ισλαμιστες, κλπ. Δεν νομιζω πως ειναι και πολυ καλυτερη απο τη δική μας -το αντιθετο θα ελεγα…
    2. για σκεψου ενα ελληνοτουρκικό άξονα (αντιστοιχο με το γαλλογερμανικο στο περιπου) στην νοτιανατολική Ευρώπη, που μόνο ευκαταφρόνητος δεν θα είναι…
    3. αν καταφέρουμε να απεμπλακούμε από τον βραχνά των πανάκριβων εξοπλισμών θα κερδίσουμε όλοι.

    Βλεπω τη φαση παρομοια με εκεινη του μεσοπολεμου, οπου η χωρα μας εχασε μια τεραστια ευκαιρια εξαιτιας διαφορων βασιλοκολληματων. Σημερα υπαρχει το εθνικιστικο λαος, ε, ας μη του κανουμεε το μαξιλαρακι…
    Προσεξε, δεν σε κατηγορω για τιποτα, μονο θελω να σκεφτεις οτι μπορει να εχει βασεις η αισιοδοξια μου! :))

    • Ελληνοτουρκικός άξονας με τον συγκεκριμμένο πρωθυπουργό είναι… άστα να πάνε…
     (να μην πω τούρκικoς, σκέτος και βαρύς διπλός…)

     Ειμαι ΚΑΙ εγώ αισιόδοξος, εύχομαι η συνάντηση να μην οδηγήσει σε ΤΙΠΟΤΑ… 🙂

 18. Ροδιά, ξεχνάς ότι ο τουρκικός στρατός ΕΙΝΑΙ ο επιχειρηματικός της κόσμος. Κάνε έναν κόπο και ψάξε τι μερίδιο έχει στην Tofas, στα εργοστάσια της Toyota, της Hyundai, της Renault κλπ.

  • Ναι, βρε συ.. αλλα καλο δεν ειναι να σκεφτομαστε και λιγο διαφορετικα και να μη βλεπουμε ολο φαντασματα και εφιαλτες;
   Μιλαγα πριν μερικα χρονια με κατι τουρκους συναδελφους που μου εξηγουσαν ποσο εκεινοι μας φοβουνται!!! Θεωρουν οτι εμεις ειμαστε πολυ πιο εξελιγμενοι και σε πολυ καλυτερη κατασταση, με φιλους ολους τους ευρωπαιους, κλπ, και κινδυνευουν απο μας μη παμε να τους… κατακτησουμε! Τετοια τρελλά…

   • Τώρα μ’αυτά που μου αναφέρεις, ποιος βλέπει φαντάσματα; Εγώ που αναφέρω ξεκάθαρα μια ισχύουσα κατάσταση (δηλαδή ότι στην Τουρκία οι καραβανάδες λύνουν και δένουν κι ελέγχουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και κάθε σχετική συμφωνία του κράτους) ή οι Τούρκοι συνάδελφοί σου που φοβούνται – τα χαϊβάνια – ότι θα ξεκουνήσουμε να… πάρουμε την ΜΠόλη; Πάνε καλά; Η… ΜΠόλη έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους – όσους έχει ΟΛΗ η Ελλάδα. Θα τρελαθούμε τελείως;

    Και στην τελική, δε φταίω εγώ αν οι συνάδελφοί σου στην Τουρκία έχουν μυαλά φτιαγμένα από το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούν στις οικοδομές τους (μπετόν αρμέ και αλφαμπλόκ) και είναι πολύ στουρνάρια για να αναρωτηθούν «για κάτσε, αυτά που μου λέει το κράτος ισχύουν ή είναι ΜΑΛΑΚΙΕΣ;». Μόνοι τους επιλέγουν να τρώνε κουτόχορτο! Ακούς εκεί σπουδαγμένοι άνθρωποι να καταπίνουν αμάσητη ό,τι μαλακία πουλάει η κρατική προπαγάνδα… ΕΛΕΟΣ.

   • Και δες λίγο – και δείξτο και στους Τούρκους συναδέλφους σου – αυτό το άρθρο που μας έφερε η Πιγκουίνα:

    http://www.wsws.org/articles/2000/sep2000/turk-s27.shtml

    Αντί να βλέπουν φαντάσματα για Ρωμιούς που θα ξεσηκωθούν υπό τας διαταγάς του… Μαρμαρωμένου Βασιλιά για να πάνε μέχρι την Κόκκινη Μηλιά και να τους στείλουν από εκεί που ήρθαν, καλά θα κάνουν να απαιτήσουν ΑΜΕΣΟ εκδημοκρατισμό της χώρας τους και ξερίζωμα όλων των καραβανοχουντοφασισταράδων που τρώνε με δέκα μασέλες ο καθένας.

    Και ήρθε ο καιρός να καταλάβουν ότι μόνο μια μικρή, αλλά πολύ σπασαρχίδικη μειοψηφία, αποτελούμενη από πιστοποιημένα κρετίνους, έχει ως… «εθνικό της ύμνο» το εμετικό εθνικιστοτσιφτετέλι «Ethnic» του εφευρέτη του Riot Police Kitsch (S.A.G.A.P.O.-M.A.L.AKAS.) Μιχάλη Ρακιντζή.

    • «αλά θα κάνουν να απαιτήσουν ΑΜΕΣΟ εκδημοκρατισμό της χώρας τους και ξερίζωμα όλων των καραβανοχουντοφασισταράδων που τρώνε με δέκα μασέλες ο καθένας.»

     Ναι, αλλα ειναι δυσκολο να τους βοηθησουμε λιγουλακι σαν καλοι γειτονες; Δες το θετικα πια.. ΔΕΝ ειναι οι καραβαναδες που ερχονται εδω. Η πιθανοτητα να θελει ΚΑΙ η κυβερνηση της Τουρκιας εξομαλυνση των σχεσεων μας (μετα το Μεγαλο Υπνο του Μικρουλη ΚΑΚ, του πλεϊστεϊσιονπαιχτη, επι μια 6ετια) νομιζω οτι ειναι σημαντικη.

     • Ροδιά και Αιρετικέ

      Απόψεις του στυλ «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη» έχουν διαπιστώσει σαν αιτία των κακών ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ακόμα και ακαδημαϊκοί και διαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, όπως ο Mustafa Aydin εδώ. Στην πράξη όμως τι γίνεται όλα αυτά τα χρόνια; Πόσες υποχωρήσεις έχει κάνει η Ελλάδα και πόσες η Τουρκία;

     • Σωστή (διπλή) επισήμανση νομίζω, KnowDame.

      Η μη-υποχωρητικότητα όμως είναι και συνάρτηση του ΕΠΙΠΕΔΟΥ κάθε χώρας, του κατά πόσον έχει δεχτεί κάποιες αρχές (π.χ. ανθρώπινων δικαιωμάτων, κλπ.).

      Π.χ. δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς… φως από Συνέδριο Κατά των Βασανιστηρίων σε… χώρα που βασανίζει συστηματικά πολλούς κρατουμένους της. Παρομοίως, ΔΕΝ μπορείς να περιμένεις άλματα προς την Ειρήνη από χώρα που (εν μέρει) κυβερνιέται από καραβανάδες εθνικιστές….

      ΑΥΤΗ άλλωστε ήταν και η (ίσως απλοϊκή) λογική πολλών Ελλήνων αντι-μιλιταριστών κλπ. – ότι εξανθρωπιζόμενη η Τουρκία θα σεβόταν πιο πολύ ΚΑΙ την Ελλάδα…
      …αλλά δυστυχώς η κτηνωδία κάνει ΠΑΝΤΟΥ άλματα (όπως και το ξεπούλημα στους Διεθνείς Κυρίους, που ΜΟΝΟ αυτοί καθορίζουν τωρα πια, τα πιο σημαντικά πράματα…)

     • Δεν κυβερνιέται ΕΝ ΜΕΡΕΙ από καραβανάδες Omadeon. ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από καραβανάδες γίνεται το κουμάντο κι οι πολιτικοί απλώς υπογράφουν.

     • Καλα, ε, και το προσφατο μπουζουριασμα των στρατηγων πώς το εκτιμας; για πλακα το εκανε η κυβερνηση;

     • Εγώ πάντως είμαι κατά του να κάνουμε κι άλλες υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχικών και οικονομικών μας συμφερόντων. Έχει δει κανείς την Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις; Ε λοιπόν, ας τακτοποιήσουν οι ίδιοι τα του οίκου τους.

      Τα δε περί «καλών γειτόνων» εγώ τ’ακούω βερεσέ. Ήρθε ποτέ κανείς να μας ανοίξει τα μάτια μας να διώξουμε τους χουντικούς; ΟΧΙ. Ήρθε ποτέ κανείς να μας «βοηθήσει» να εκδημοκρατιστούμε;

      Το έχω ξαναπεί: στην πολιτική, στη διπλωματία, δεν υπάρχουν ούτε «φίλοι» ούτε «αδελφοί». Θυμάται κανείς τις βλακείες περί «ορθόδοξων αδελφών» Σέρβων και Ρώσων; Τέτοιες ηλιθιότητες τραγούδαγε μόνον ο Mr. «Στιγμιαίο Λάθος» στη δεκαετία του ’70.

      Στα λόγια λοιπόν η τουρκική πλευρά καλά τα πάει. Στα έργα όμως; Μιλάνε για αφοπλισμό. Ποιος αφοπλισμός; Όταν ετοιμάζουν έναν τεράστιο αποβατικό στόλο στο Αιγαίο μιλάνε για αφοπλισμό; Όταν έχουν φτιάξει μια πολεμική αεροπορία-μαμούθ μιλάνε για αφοπλισμό; Όταν διαρκώς διατυπώνουν εδαφικές, κυριαρχικές και οικονομικές αξιώσεις εις βάρος της χώρας μας μιλάνε για αφοπλισμό και «καλή γειτονία»;

      Ο καλός γείτονας – τουλάχιστον έτσι ξέρω απ’τους γονείς μου (που δεν πολυκαταλαβαίνουν αυτόν τον απίθανο ορισμό που εδόθη προηγουμένως) – ΔΕΝ πάει να πάρει το σπίτι του γείτονά του, ΔΕΝ πάει να κάνει κουμάντο στο σπίτι του γείτονά του ούτε στήνει κανόνια κι όπλα στραμμένα προς τη μεριά του γείτονά του. Αυτά ξέρω εγώ.

      Τελείωσε. Πρώτα θα δω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ, ΑΠΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ από την Τουρκία και μετά θα σκεφτώ ΑΝ έχω λόγους να τη θεωρήσω «καλό γείτονα». Μέχρι τότε, όχι απλά κρατάω μικρό καλάθι, αλλά επαναλαμβάνω το τζογαδόρικο «τα βλέπω».

  • Καλημέρα Ζαφόντ (κ.ά.)

   Αυτή η ιστορία, που προκάλεσε και την οργή του Κον Μπεντίτ, μου δημιούργησε και την εντύπωση πως ο Κον Μπεντίτ ενοχλήθηκε πολύ από τη… ΜΑΛΘΑΚΟΤΗΤΑ, την ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ και τσαγανού στο φιλαράκο του τον Γ.Α.Π. διότι… αναγκάστηκε ο ΙΔΙΟΣ (ο Κον Μπεντίτ) να πει φωναχτά όλα εκείνα που ο ντροπαλός κι υποτακτικός Γιωργάκης ΦΟΒΗΘΗΚΕ να εκστομίσει ! χαχαχα
   🙂

   Η υπόθεση ήταν τόσο κραυγαλέα, ώστε προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ καθώς και συνεχή δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο (περιέργως, ο ελληνικός ήταν πολύ πιο ντροπαλός). Σε μια ανάλυση του πρακτορείου Reuters υπό τον τίτλο Broke? Buy a few warships, France tells Greece («Χρεωκόπησες; Αγόρασε μερικά πολεμικά πλοία, λέει η Ελλάδα στην Γαλλία») γινόταν γνωστό ότι η Γαλλία προσπαθεί να πουλήσει στην Ελλάδα έξι φρεγάτες, 15 ελικόπτερα και έως 40 πολεμικά αεροσκάφη. Η Γερμανία από την πλευρά της πίεζε την Αθήνα για την εξόφληση του υποβρυχίου Παπανικολής. Οσοι γνωρίζουν την υπόθεση το αποκαλούν «Κουτσονικολή» γιατί γέρνει από την μία πλευρά….

   Υ.Γ.
   S.O.S.
   Από χθες… συμβαίνει ένα ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ρε παιδιά. ΟΛΑ τα σχόλιά μου πηγαίνουν ΚΑΤ’ΈΥΘΕΙΑΝ στο spam-bin !!! ΑΚΟΜΗ και ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΠΛΟΓΚ (από όπου τα… ανασύρω κάθε φορά με ΚΟΠΟ) !!!

  • Πραγματικά, και οι δυο χώρες έχουν μπει εδώ και χρόνια σε ένα ηλίθιο παιχνίδι για να κονομάνε οι παραγωγοί όπλων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και ορισμένων ακόμη χωρών που παίζουν δεύτερο και τρίτο βιολί.

   Για να κονομάνε αυτά τα λαμόγια, διότι περί λαμόγιων πρόκειται, έχει στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα προπαγανδιστών εκατέρωθεν που τρομοκρατούν τους δυο λαούς και τους καλλιεργούν το αμοιβαίο μίσος και τον αμοιβαίο τρόμο.

   Πρωτύτερα απήντησα στη Ροδιά για το φόβο που διακατέχει, όσον αφορά εμάς, τους Τούρκους συναδέλφους της, αναφέροντας τα εξής:

   Τώρα μ’αυτά που μου αναφέρεις, ποιος βλέπει φαντάσματα; Εγώ που αναφέρω ξεκάθαρα μια ισχύουσα κατάσταση (δηλαδή ότι στην Τουρκία οι καραβανάδες λύνουν και δένουν κι ελέγχουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και κάθε σχετική συμφωνία του κράτους) ή οι Τούρκοι συνάδελφοί σου που φοβούνται – τα χαϊβάνια – ότι θα ξεκουνήσουμε να… πάρουμε την ΜΠόλη; Πάνε καλά; Η… ΜΠόλη έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους – όσους έχει ΟΛΗ η Ελλάδα. Θα τρελαθούμε τελείως;

   Και στην τελική, δε φταίω εγώ αν οι συνάδελφοί σου στην Τουρκία έχουν μυαλά φτιαγμένα από το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούν στις οικοδομές τους (μπετόν αρμέ και αλφαμπλόκ) και είναι πολύ στουρνάρια για να αναρωτηθούν “για κάτσε, αυτά που μου λέει το κράτος ισχύουν ή είναι ΜΑΛΑΚΙΕΣ;”. Μόνοι τους επιλέγουν να τρώνε κουτόχορτο! Ακούς εκεί σπουδαγμένοι άνθρωποι να καταπίνουν αμάσητη ό,τι μαλακία πουλάει η κρατική προπαγάνδα… ΕΛΕΟΣ.

   Το σχόλιο βρίσκεται εδώ: https://omadeon.wordpress.com/2010/05/12/aoz-erdogan/#comment-38470

   Μάλλον πρέπει να το διορθώσω λίγο. Η προπαγάνδα δεν είναι μόνο κρατική, αλλά πρωτίστως εtαιρική.

   Να πάρουμε λίγο τα πράγματα με μια σειρά:

   1. Ποιος ΧΕΣΤΗΚΕ να πάει και να κατακτήσει την Μπόλη; Ούτε καν οι ίδιοι οι κατάμαυροι του Λά.Ο.Σ. και του απέθαντου εν ΕΛ-λάδι εθνικοσοσιαλισμού δεν πρόκειται να πάνε.

   2. Είναι ποτέ δυνατόν μια χώρα με πληθυσμό 11 εκατομμύρια να πάει να κατακτήσει μια ΠΟΛΗ 11 εκατομμυρίων; Μόνο ένας πιστοποιημένα βλαμμένος, Ι/5 νοητικό και καραγκαγκά-μπίου-μπίου, πιο πανύβλαξ ακόμη κι από το μέσο οπαδό του Παπαθεμελή και του Σταύρου Βιτάλη (αλήθεια, «κύριε» Βιτάλη, με τους χρυσαύγουλους που στείλατε να σφάξουν αμάχους στη Σρεμπρένιτσα τι γίνεται; Ίσως να σας βολεύει να ξεχαστεί η υπόθεση, αλλά εγώ, προς κακή σας τύχη, δεν πάσχω από αμνησία), θα το πίστευε αυτό.

   3. Τάσσομαι απολύτως υπέρ ενός αμοιβαίου αφοπλισμού. Προσέξτε όμως: Από την ελληνική πλευρά αυτός έχει ήδη ξεκινήσει από τον καιρό ακόμη του ανικανότερου, λόγω έλλειψης χρημάτων και λόγω του ότι ο Μεϊμαράκης δεν υπέγραφε ΚΑΜΙΑ προμήθεια για να μη βρεθεί μπλεγμένος σε καμιά περίεργη ιστορία και μετά τρέχει και δε φτάνει. Από τουρκικής πλευράς όμως, κάθε μήνα ανακοινώνονται διαρκώς εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ: τεράστια αποβατικά σκάφη, συμμετοχή στο πρόγραμμα του F-35, μόνο αεροπλανοφόρο που δεν άρχισαν να ετοιμάζουν οι κεμαλικοί καραβανάδες. Θέλετε αφοπλισμό; ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ. Λέω λοιπόν εγώ κύριοι, υπογράψτε έναν ΑΜΟΙΒΑΙΟ αφοπλισμό, μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και των δυο χωρών κατά 50% για την Ελλάδα και 65% για την Τουρκία, πλήρη και ουσιαστική αποκατάσταση του 7 προς 10 (το οποίο έχει γίνει πλέον 4 προς 10), αποστρατιωτικοποίηση της τουρκικής πολιτικής κι επιχειρηματικής ζωής, έναν ωραίο Καιάδα-πτυελοδοχείο για εγκλεισμό των εκατέρωθεν πατριδοκαπήλων-πολεμολάγνων-ελληνοφάγων-τουρκοφάγων απατεώνων-εγκληματιών και ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ κατάργηση του casus belli, τραβήξτε και μια ΑΜΟΙΒΑΙΑ αποδεκτή συμφωνία για ΑΟΖ και εκμετάλλευση αλιευμάτων και πετρελαϊκών αποθεμάτων και ΤΟΤΕ ΜΟΝΟΝ θα σας παραδεχτώ.

   Με απλά λόγια, στις κουβέντες περί αφοπλισμού εγώ λέω «τα βλέπω», για να χρησιμοποιήσω και γλώσσα χαρτόμουτρου. Θέλω τον αφοπλισμό, αλλά δε μ’αρέσει να’μαι το κορόιδο.

 19. Περαστικά μας!

  Αγκυρα «ασφαλείας» στο Αιγαίοt

  Η Αγκυρα έχει εξαγγείλει διεθνώς και μονομερώς από τις αρχές του χρόνου ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο ασφαλείας των θαλάσσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης πετρελαίου στην περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εναντίον της τρομοκρατίας.

  Με τη ναυτική αναγγελία NAVTEX101/10 η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελεί σε μόνιμη βάση την επιχειρησιακή αποστολή με τίτλο «Ασπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου» (Agean – Mediteranian Shield), κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή αυτή.

  Με άλλα λόγια, η Τουρκία ανέλαβε στρατιωτικές και ναυτικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή του FIR Αθηνών και Λευκωσίας, εναντίον της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει διεθνώς και επισήμως στην προσπάθεια αυτή της Αγκυρας, αν και έχει ήδη πάρει «πρόγευση» των διαθέσεων της Τουρκίας, με τις πρόσφατες «κρουαζιέρες» των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Αντιθέτως, από ελληνικής πλευράς, τα γεγονότα αυτά υποβαθμίστηκαν με εμφανή στόχο να ξεχαστούν γρήγορα.

  Με τη σχετική NAVTEX 101/10, η Τουρκία δηλώνει διεθνώς ότι είναι η μόνη δύναμη στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, που παρέχει προστασία στα πλοία, με παράλληλο έλεγχο και πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας. Σε σύνοδο για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, που έγινε τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, πλοίαρχος Κενάνογλου, δήλωσε ότι με βάση σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την 1η Απριλίου 2006, η Τουρκία έχει αναλάβει επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας για την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου με την επωνυμία «Ασπίδα της Μεσογείου». Ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει -και παρακαλούνται- όλα τα πλοία, εμπορικά και πολεμικά, να δίνουν πληροφορίες στα τούρκικα πολεμικά πλοία που εκτελούν επιχειρήσεις «Ασπίδα της Μεσογείου», προκειμένου να διευκολύνονται οι προσπάθειες της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.

  Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται και στην τουρκική NAVTEX101/10, με την οποία καλούνται όλα τα πλοία που κινούνται στην εν λόγω περιοχή να δίνουν πληροφορίες, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε έπειτα από αίτημα των τουρκικών πολεμικών πλοίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες.

  Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξηγείται το γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα, το τουρκικό πολεμικό πλοίο, που αρμένιζε έξω από τη Ραφήνα, ζήτησε από το εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος» πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του στην περιοχή του Κάβο Ντόρο…

  Με την «πρωτοβουλία» της αυτή η Αγκυρα επιχειρεί να αυξήσει τα εθνικά και επιχειρησιακά οφέλη της στην περιοχή, και μάλιστα επικαλούμενη το Συμβούλιο Ασφαλείας. Με τον «μανδύα» του Συμβουλίου, η Αγκυρα όχι μόνον θα μπορεί να εκτελεί αβλαβή διέλευση π.χ. στις ακτές της Κέας, αλλά θα μπορεί και να ελλιμενίζεται με το πρόσχημα των επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας.

  Η Τουρκία ακόμα, προσβλέπει και στα οικονομικά οφέλη από τις επιδιωκόμενες επιχειρήσεις της κατά της τρομοκρατίας για τις θαλάσσιες μεταφορές. Τα οφέλη αυτά θα γίνουν σημαντικότερα όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν οι αγωγοί πετρελαίου στην περιοχή, όπου η κίνηση των πετρελαιοφόρων πλοίων θα αυξηθεί κατακόρυφα. Και τούτο γιατί οι δαπάνες προς την Τουρκία για την παροχή προστασίας των θαλάσσιων μεταφορών δεν θα καταβάλλονται από τις ιδιοκτησίες των εμπορικών πλοίων, αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ), στους οποίους οι πλοιοκτήτες θα καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο προστασίας.

  Μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι επίσημες «ορατές» αντιδράσεις της Αθήνας δείχνουν να είναι υποτονικές και σε αυτό το ζήτημα.

  Πέραν των ανούσιων και αναποτελεσματικών «διαβημάτων» της Αθήνας προς την Αγκυρα, που δεν λαμβάνονται ποτέ υπόψη, η χώρα βλέπει και πάλι να αμφισβητούνται και να «περικόπτονται» (σ.σ.: αν δεν παραχωρούνται) ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή του FIR Αθηνών, στον εναέριο και στο θαλάσσιο χώρο.

  Φυσικά, η Τουρκία έχει μεθοδεύσει από μακρού χρόνου την εξέλιξη αυτή και συγκεκριμένα από το 1995. Τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να αποδεχθεί την κατάργηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ της προηγούμενης ΝΑΤΟϊκής απόφασης MC8604, με την οποία, μέχρι τότε είχε ανατεθεί στον αρχηγό του ελληνικού στόλου, η θαλάσσια περιοχή του FIR Αθηνών, ως περιοχή ευθύνης του για κάθε είδους επιχειρήσεις. Η Τουρκία τώρα σπεύδει να καλύψει το κενό.

 20. Τα «όχι» του ’99 και 2006 θέλει να κάμψει ο Ερντογάν

  Η κυβέρνηση δείχνει να προσανατολίζεται σε διαδικασία Ανταλλαγής Αεροπορικών Δεδομένων (ADES) με την Τουρκία κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Παπανδρέου και Ερντογάν, με στόχο να μειώσει τις αναχαιτίσεις των τουρκικων μαχητικων στο Αιγαίο και επομένως την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες που προκύπτουν από αυτές.

  Αυτή η διμερής ηλεκτρονική ανταλλαγή αεροπορικών δεδομένων δεν είναι άγνωστη διαδικασία τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Αθήνα:

  Το 1999, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είχε ενημερώσει και το ΝΑΤΟ και την Αθήνα για την πρόθεσή της να καταθέτει το καθημερινό πρόγραμμα πτήσεων (DFS) των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

  Ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε αντιδράσει θετικά και μάλιστα είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι αυτή η ενέργεια της Τουρκίας με το DES αποτελεί πράξη καλής θέλησης της Αγκυρας.

  Ωστόσο, το υπουργείο Αμύνης, ύστερα από ωριμότερη σκέψη, προφανώς, απέρριψε την προσφορά της Τουρκίας και εξακολούθησε να αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά, διότι έκρινε ότι με την κατάθεση, απλώς, του καθημερινού προγράμματος πτήσεων των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο θα παραχωρούν τα ελληνικά δικαιώματα και αρμοδιότητες στην Τουρκία.

  Και η Ελλάδα

  Η τωρινή πρόταση για ένα Σύστημα Ανταλλαγής Αεροπορικών Δεδομένων (ADES) στην ουσία αποτελεί αντιγραφή της πρότασης του 1999 για το DES με μια κεφαλαιώδη προσθήκη, αν η συμφωνία αυτή καταλήξει:

  Δεν θα δίνει μόνον η Τουρκία στην Ελλάδα το πρόγραμμα πτήσεων των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, αλλά το ίδιο θα κάνει και η Ελλάδα προς την Τουρκία για τις πτήσεις των ελληνικών στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

  Στην περίπτωση που συμφωνηθεί τώρα το ADES, τότε είναι μάλλον προφανές ότι στο βωμό της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών παραχωρούνται επί της ουσίας ελληνικά δικαιώματα στην Τουρκία, που διατηρεί επιπλέον το δικαίωμα του αιφνιδιασμού:

  **Τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα καταθέτουν στην Αθήνα τα προβλεπόμενα από τον ICAO σχέδια πτήσης τους στο Αιγαίο.

  Με το σύστημα ADES (όπως και με το προηγούμενο, απορριφθέν από την Ελλάδα σύστημα DES του 1999) η Τουρκία δεν θα περιλαμβάνει και δεν θα αναφέρει το σημείο εισόδου και εξόδου των τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών. Με τη μη παροχή στην Ελλάδα των σημείων εισόδου και εξόδου στο FIR Αθηνών αυτομάτως καταργούνται οι αρμοδιότητες της Αθήνας για την παροχή εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τον ICAO, με τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας.

  **Αν τα τουρκικά αεροσκάφη δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης, σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO, τότε δεν θα υποχρεούνται να αναφέρουν και τις συσκευές έρευνας και διάσωσης που φέρουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Κατ’ αυτό τον τρόπο όμως, η Αθήνα θα φαίνεται ότι απεμπολεί τις αρμοδιότητες για παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών, που έχουν παραχωρηθεί από τον ICAO.

  **Μια τυχόν αποδοχή και συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ADES εγείρει αυτομάτως θέμα εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ., με δεδομένο ότι η Τουρκία αναγνωρίζει σταθερά και στην πράξη μόνον τα 6 ν.μ.

  Μια τυχόν διμερής ελληνοτουρκική συμφωνία χωρίς σαφέστατη και κατηγορηματική αναφορά (και αποδοχή από την Τουρκία) των 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου είναι σαφές ότι τορπιλίζει το ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα των 10 ν.μ.

  **Σε μια τέτοια περίπτωση η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας καθίσταται θέμα ακόμη πιο περίπλοκο και ετεροβαρές υπέρ της Τουρκίας.

  **Αν δεν αναφέρονται κατηγορηματικά τα 10 ν.μ., τότε η Ελλάδα περιέρχεται σε δυσχερή θέση αφού περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος αντίδρασης των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

  **Μια τυχόν ελληνοτουρκική συμφωνία για το ADES φέρει σαφώς στο προσκήνιο το θέμα των γκρίζων ζωνών.

  Εμπρακτη αμφισβήτηση

  Αν δεν υπάρχει ρητή δέσμευση ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν θα παραβιάζουν την κυριαρχία όλων των ελληνικών νήσων, νησίδων και βραχονησίδων (συμπεριλαμβανομένων και των Ιμίων), τότε αποκτά υπόσταση η τουρκική θέση περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και ενισχύεται η τουρκική έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικότητας νήσων του Αιγαίου.

  **Μια ελληνοτουρκική συμφωνία ADES δεν θα επιτρέψει στην Αθήνα να αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά, διότι αυτά θα θεωρούνται εκ των προτέρων «φίλια» αεροσκάφη, αφήνοντας εκ των πραγμάτων στην Αγκυρα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού σε περίπτωση σχεδιασμού ενέργειας που θα συνιστά απειλή.

  Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι το 2006 η Αγκυρα προσπάθησε να μετατρέψει την πρότασή της για το καθημερινό πρόγραμμα πτήσεων στο Αιγαίο σε σύστημα ADES, απαιτώντας δηλαδή από την Ελλάδα να υποβάλλει και εκείνη στην Τουρκία το ελληνικό πρόγραμμα ελληνικών πτήσεων στο Αιγαίο. Ομως η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. απέρριψε το τουρκικό αίτημα.

  Τον Δεκέμβριο του 2010 το ελληνικό ΥΠΕΞ, όμως, αποδέχθηκε διάταξη του ICAO, σύμφωνα με την οποία τα τουρκικά αεροσκάφη μπορούν να πετούν στο Αιγαίο ανεξέλεγκτα, διότι «στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες».

  Σημειώνεται ακόμη ότι τα κίνητρα της δήθεν λευκής απεργίας των Ελλήνων πιλότων ήταν πρωτίστως τα εθνικά θέματα και όχι τα οικονομικά. Και τούτο, διότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τελευταίως έχει δοθεί εντολή στους Ελληνες πιλότους να μην αναχαιτίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη, αλλά να τα παρακολουθούν από μεγάλες αποστάσεις. *

  • Eπαληθεύεται λοιπόν ότι ο ΓΑΠ δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανός να προστατεύσει τα συμφέροντά μας. Αν είναι ηλίθιος ή πουλημένος θα φανεί στην πορεία.

 21. Αυτά από την Κύρα Αδαμ, γιατί οι επίσημες ανακοινώσεις τα παρουσιάζουν όλα ωραία και καλά.

  Και μία είδηση για αλλαγή των σχολικών βιβλίων, που αν πράγματι πραγματοποιηθεί ΚΑΙ από τις δύο χώρες θα είναι ευτύχημα… μόνο που έχω αμφιβολίες για το αν θα το πραγματοποιήσει η Τουρκία.

  Η Τουρκία έχει αποδείξει όλες τις τελευταίες δεκαετίες, ότι εκμευταλεύεται κενά, ή ολιγωρίες των κυβερνήσεων μας και προχωρά σπιθαμή σπιθαμή χωρίς να υποχωρεί ποτέ, όπως έχει δείξει και η περίπτωση της εισβολής στην Κύπρο.

  Πολύ φοβάμαι ότι με αυτή την κυβέρνηση η Ελλάδα θα χάσει σε βάθος χρόνου, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Μακάρι να διαψευστώ

  • Ουουου καλάαα….
   Προβλέπω να μας ΤΡΕΛΛΑΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ εκατέρωθεν,
   1) οι μεν πονηροί Τούρκοι που… αποκλείεται να πάρουν πίσω ορισμένες πάγιες εθνικιστικές θέσεις τους,
   2) οι δε Ελληνες εθνικιστές και πατριώτες που θα βλέπουν ΚΑΘΕ τι με κακό μάτι (κι ας είναι θετικό, λέμε τώρα…)
   και τέλος…
   3) οι Ανθρωπιστές Ελληνες… ΕΜΠΟΡΟΙ ΟΠΛΩΝ :twisted:(π.χ. σαν τον πρώην σύζυγο της… κ. Δραγώνα) που θα προτρέπουν κινήσεις υπέρ της Ειρήνης (στα βιβλία ΜΟΝΟ) αλλά θα τρίβουν τα χέρια τους όποτε υλοποιείται κάτι ΑΝΤΙΘΕΤΟ (λέμε τώρααα….)

   Κι η πονεμένη ιστορία με το βιβλίο της Ρεπούση, θα μας ΦΑΕΙ, ξανά και ξανά και ξανά…

 22. Επί της ευκαιρίας, να δώσω μια μελέτη που είχε κάνει ένας Γάλλος διπλωμάτης το 2009, για όσους θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα

  The Greco-Turkish dispute over the Aegean Sea : a possible solution ?

  Αιρετικέ εσύ την ξέρεις. Σου την είχα δώσει κατά την συζήτηση που είχαμε κάνει πρόσφατα σε άσχετο ποστ

  • Καλά έκανες και το επανέφερες KnowDame. Είναι κάτι που πρέπει πολύς κόσμος να δει για ν’αρχίσουν να καταρρίπτονται ορισμένοι μύθοι – και ειδικά οι σαχλαμάρες των αμφίβιων…

 23. Προς ολους που συζητουμε το θεμα:
  Αυτο που ειναι βεβαιο ειναι πως μια καλη σχεση γειτονίας/φιλιας/κλπ χτιζεται σωστα οταν καθενας θετει τα όριά του. Δεν φταιει η Τουρκια που ζητα, επειδη «βρισκει και τα κανει» οπως λεμε λαϊκα. Εμεις, παλι, δεν χρειαζεται να «ορθωνουμε αναστημα» και αλλα κουφα, απλως να εχουμε σταθερη σταση και αρχες για καθε ζητημα που αφορα τη σχεση μας.
  Μεχρι σημερα, η χωρα μας εχει κανει ενα σωρο παλινδρομησεις, οσον αφορα τα ελληνοτουρκικα. Καθε αλλαγη κυβερνησης αλλαζε τη πολιτικη μας απεναντι στους γειτονες. Ευτυχως, υπηρχε αλληλεγγυη σε δυσκολες στιγμες -π.χ. σεισμοι, πυρκαγιες- δειγμα άμβλυνσης της επιθετικοτητας.
  Αντιθετως, η Τουρκια εχει μια σταθερη πολιτικη διεκδικησεων απεναντι μας. Αυτη η συμπεριφορα καλλιεργειται (ΚΑΙ) απο τις δικες μας παλινδρομησεις, δεν ειναι αμελητεο το γεγονος.
  Μεχρι το 2004 η κατασταση εδειχνε να προχωρει θετικα, βημα βημα, αλλα μετα διακοπηκε και ξαναμπηκαμε στο τουνελ της αδιαφοριας -τουλαχιστον, η Ντορα δεν ηταν αξια ή η κυβερνητικη γραμμη δεν την αφησε να συνεχισει, δεν γνωριζω. Σημερα, παμε να πιασουμε το νημα απο εκει όπου αφεθηκε/εγκαταλείφθηκε και αυτο συμβαινει οχι μονο χαρη σε δικες μας προσπαθειες, αλλα κυριως χαρη στις προσπαθειες της Τουρκιας, η οποια βρισκεται ξαφνικα εγκλωβισμενη σε παρομοια προβληματα με τα δικα μας.
  Η επισκεψη του τουρκου πρωθυπουργου μαζι με ενα μεγαλο επιτελειο υπουργων και επιχειρηματιων, σε μενα τουλαχιστον σημειοδοτει μια «πρεσβεια καλης θελησης», οπως π.χ. οι πρεσβειες της αρχαιας εποχης μεταξυ φιλων κρατων/πολεων.
  Νωριτερα, εθιξα μερικα σημεια περι των προβληματων και δεν τα ξαναγραφω…
  Ειχα μια συζητηση με νεαρη φιλη, που ελεγε περιπου οσα γραφει ο Αιρετικος και της απαντουσα «ας μη μενουμε σε στερεότυπα» περι ανθρωπινων δικαιωματων, κλπ κλπ, και ας αρχισουμε να υποψιαζομαστε την ουσια που υπαρχει πιθανοτατα πισω απο τις δηλωσεις. Δεν λεγονται φορα παρτιδα ορισμενα πραγματα…
  Συμπασχω με το φιλο τουρκικο λαο, δεν λεω με κανενα τροπο «καλα να παθουν» και τετοια φαιδρα. Βαλτε τον εαυτο σας στη θεση του και ισως τα δειτε διαφορετικα.
  ΟΥΦΦΦ εγραψα και’γω ενα σεντονι!!! :)))

  • Σε γενικές γραμμές, συμφωνώ με όσα γράφεις εδώ, Ροδιά.
   Τόσο για το θέμα της σταθερότητας (και μη-)…
   …όσο και για για το «συμπάσχω με το φίλο Τουρκικό λαό»…
   …όσο και για την ανάγκη μιας ΜΗ-προκατειλλημένης στάσης, σε στυλ «ας δούμε ΤΙ έχουν να πουν ΠΡΙΝ κρίνουμε»….

   Δυστυχως το πρόβλημα είναι κυρίως ΔΙΚΟ ΜΑΣ, πάλι.

   Δηλαδή, ΕΧΕΙ η κυβέρνησή μας ικανότητα διαπραγμάτευσης, ακόμη και σωστής ΟΡΑΣΗΣ? ή… είναι ΤΟΣΟ κραυγαλέες οι γκάφες της ώστε κάθε φορά θα χρειαστεί κι ένας… Κον Μπεντίτ, για να φωνάξει το δίκιο της που… ντρέπεται να πει? 🙂

   Οσο για τους Τούρκους σαν λαό, ΔΕΝ αμφιβάλλω ότι στην Τουρκία (ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ) υπάρχει ΠΟΛΥ λιγότερο μίσος προς τους Ελληνες από όσο μίσος υπάρχει (στατιστικά) στους Ελληνες κατά των Τούρκων.
   Υπ’ όψιν… οι Τούρκοι, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ αυτοί που μας βλέπουν εχθρικά, ΔΕΝ μας βλέπουν και ρατσιστικά (όπως οι δικοί μας εθνικιστές – βλέπουν αυτούς).
   (Εξηγώ: Δεν μας θεωρούν «κατώτερους», ίσα-ίσα μας ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ αλλά… δεν θα δίσταζαν να κόψουν τα κεφάλια μας, αν νοιώσουν απειλημένοι. ΠΟΛΥΣ κόσμος στην Τουρκία φοβάται «εισβολή από την Ελλάδα» – ΟΣΟ κι αν φαίνεται σε ΕΜΑΣ απίστευτο…)

   Υπάρχουν κάτι τέτοια λεπτά πράματα, που διαφεύγουν της προσοχής πολλών Ελλήνων, ακόμη και των πιο τίμιων μη-εθνικιστών ή πατριωτών.

   • Omadeon

    Εχεις κάποια δημοσκόπηση (τις οποίες δεν πολυεμπιστεύομαι), ή μελέτη για το «ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ»;
    Θα με ενδιέφερε να τη δω

    Ροδιά

    Κι εγώ πιστεύω ότι σε επίπεδο λαών δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα (ειδικά τα τελευταία χρόνια). Τρελαμένοι ΚΑΙ καλοπροαίρετοι υπάρχουν και από τις δυο μεριές των συνόρων. Την εξωτερική πολιτική μιας χώρας όμως την καθορίζουν τα ζωτικά συμφέροντα της, όπου ζωτικά συμφέροντα στον 21ο αιώνα πλέον, τα καθορίζουν οι γνωστοί διεθνείς τραπεζίτες και οι πολυεθνικές. Γι’ αυτό θεωρώ ότι χάνουμε «επεισόδια» αν προσπαθήσουμε να κρίνουμε τις συνομιλίες σε καθαρά «εθνικά» πλαίσια. Για την ακρίβεια θεωρώ ότι το παιχνίδι είναι χαμένο, όσο χαμένο ήταν εξαρχής με την οικονομική κρίση. Η αποδεδειμένη (κατ’ εμέ) μεθόδευση της κυβέρνησης ΓΑΠ να συρθούμε στο ΔΝΤ αυτό μου λέει.

    • @KnowDame, τόξερα πως θα ζητούσες ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ… χεχε 🙂
     Ε, σόρυ, είχα δει αρκετές στατιστικές πριν λίγα χρόνια κι είχα διαβάσει άρθρα, αλλά ΔΕΝ τα έχω πρόχειρα ΤΩΡΑ. Θα ψάξω μπας και τα ξαναβρώ…

     Αν θέλεις όμως… ΑΠΤΗ απόδειξη, κάνε μια σύγκριση ανάμεσα στη… θερμή υποδοχή που επιφυλλάσσουν επιφύλαξαν ΣΗΜΕΡΑ (14-5-2010) κάποιοι δικοί μας (ΕΝΑ σωρό οργανώσεις, Πόντιοι, κ.ά.) στην επίσκεψη Ερντογάν και σύγκρινέ το με αντίστοιχες υποδοχές Ελλήνων επίσημων στην Τουρκία. Μάλλον θα βρεις στη δεύτερη περίπτωση μόνο ακραίους ισλαμιστές ή Γκρίζους Λύκους, κλπ.
     …ενώ οι δικοί μας (υποτίθεται πως) είναι δημοκράτες, πατριώτες και… (φυσικά) έχουν ΠΑΝΤΑ δίκιο!
     ΟΡΙΣΤΕ τα
     http://theamapati.wordpress.com/2010/05/14/erdogan/
     ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως μας απειλεί άλλωστε ο «Οθωμανισμός».
     Ε, σόρυ, ΔΕΝ μασάω….
     (και εν προκειμένω… ΤΙ φταίνε οι… ίδιοι οι Οθωμανοί?
     Οι ΔΙΚΟΙ μας φταίνε, που δεν ασκούν ανεξάρτητη πολιτική!)

     Ε, ΝΑ κόψουν ΟΛΑ τα τσιφτετέλια, πρώτα, και ΜΕΤΑ νάρθουν να μου πουν περί «Οθωμανισμού» (τα πατριωτάκια μου…)

     Αυτό είναι κι ένα από τα (ΠΟΛΥ σπάνια) θέματα όπου διαφωνώ κάθετα με τον αγαπητό μας φίλο Χρήστο Μόρφο.
     Θεωρώ ΤΕΛΕΙΩΣ αρνητικές ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ αντι-τουρκικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης Τούρκων επισήμων. Αν μη τι άλλο, διότι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μήνυμα που μεταδίδεται έτσι διεθνώς είναι ότι είμαστε… άξεστοι εθνικιστές!
     (άσε που ΤΙΠΟΤΕ δεν καταφέρνουν έτσι...)

     • Υπ΄όψιν, ΔΕΝ διαφωνώ με πολλά που επισημαίνει ο Χρήστος (ή μάλλον η ανακοινωση στο μπλογκ του)…

      Διαφωνώ με τη σκοπιμότητα μιας διαδήλωσης τέτοιου είδους. ΔΕΝ πρόκειται να πείσει την κυβέρνηση να γίνει λιγότερο ανίκανη, ΟΥΤΕ να πτοήσει όσους θέλουν κάποιες συμφωνίες, είτε συμφέρουσες είτε όχι, αλλά… το ΜΟΝΟ που δημιουργεί είναι κακή εικόνα προς τα έξω. Τέλος παντων… μπορεί και να κάνω λάθος…

    • Ωχού… Μαυρη μαυριλα πλακωσε λεμε.. 😉
     Πάρ’το αλλιως: Χαμενο δεν ειναι τιποτα, μεχρι να αποφασισουμε οτι κατι χαθηκε και, αν νομιζουμε πως χαθηκε κατι, ε, υπαρχουν τροποι να ανακτηθει, ισως και να γινει η λεγομενη «ευκαιρια» -και δεν ασπαζομαι το τσιτατο, μονο… ευκαιριακα το αναφερω! Εννοώ οτι η νεα πραγματικοτητα που σκαει μυτη στις μερες μας ειναι ετοιμη να υποταχτει και στις δικες μας επιθυμιες, αρκει να ενεργησουμε προς αυτη τη κατευθυνση, με πρωτο βημα τη κατανοηση των πραγματων που συμβαινουν. Η Τουρκια, ΝΟΜΙΖΩ, βρισκεται δυο ποντους πιο κοντα στο θεμα αυτης της αντιληψης, εχει κατανοησει το θεμα ή τουλαχιστον προσπαθει να το καταλαβει και να τοποθετηθει σχετικα με το μελλον που ανοιγεται. Εμεις, μενουμε απαθεις ή δρουμε σπασμωδικα, αν εξαιρεσουμε τη σημερινη συναντηση που δινει ενα σημα πως αρχιζουμε να κατανοουμε…
     Η καραμανλικη αδρανεια, αν μετατραπει σε μονιμη κατασταση απαθειας, μας βλεπω ζητιανους. Δραση και ΙΔΕΕΣ λοιπον! 😀

  • Εγώ πάντως τον Ερντογάν θα τον υποδεχόμουν με μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα διαπραγματευτών και δικηγόρων. Πρόσεξε το τελευταίο που είπα: ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ.

   Γιατί, όπως μου έμαθε η εμπειρία μου, αν έχεις καλούς δικηγόρους, δε χρειάζεσαι μπράβους…

   • Διπλωματων, μαλλον.. Αν ειχαμε μερικους διπλωματες στην ομαδα των λογιστων «διαπραγματευτων» του δανεισμου, νομιζω οτι τα πραγματα θα ηταν καλυτερα για μας και ο κ. υπ.οικον. δεν θα κουραζοταν τοσο πολυ! Τσακιστηκε να τρεχει ο ανθρωπος, για ενα αποτελεσμα κατωτερο του τρεχαλητου που εκανε. Απλα πραγματα. Το να υποτιμουμε τη διπλωματια δεν μας κανει εξυπνοτερους. Ο διπλωματης γνωριζει περισσοτερα απο ενα δικηγορο πανω σε θεματα ελιγμων και στη χωρα μας υπαρχουν διπλωματες αστερια αναξιοποίητα -αξιοποιουνται σε αλλες χωρες, διδασκοντας, κλπ, αλλα εδω χτυπανε μυγες.

    • Ολα αυτά είναι σωστά αλλά… προϋποθέτουν πως ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ροδιά μου…..

     Κάτω από τις ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ συνθήκες, έχουμε «διπλωμάτες» που είναι ΤΟΣΟ κακοί ώστε… ακόμη κι ο Κον Μπεντίτ ΕΦΡΙΞΕ με τη ΣΙΩΠΗ τους
     και εξερράγη λέγοντας ΠΡΟΦΑΝΗ πράματα έξω από τα δόντια…

     ΤΙ να πει ΠΟΙΑ κυβέρνηση, μετά από αυτό?

     • Εχουμε διπλωματες, αλλα ΔΕΝ τους χρησιμοποιουμε!!! Στην ΕΕ στειλαμε ΛΟΓΙΣΤΕΣ να διαπραγματευτουν, χωρις εστω ενα συμβουλο διπλωματη, και η περιπτωση ΔΕΝ ηταν στενα λογιστικο προβλημα, αλλα κατεξοχην ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
      Τι εγινε; Σπασαν τα ποδια τους να τρεχουν, κοπιασανε δυσαναλογα, για να «πετυχουν» αυτο που πετυχαν. Απλο.

 24. Υ.Γ. ΑΝ πηγαινε ο δικος μας πρωθυπουργος πρωτος στη γειτονα χωρα μαζι με αντιστοιχο επιτελειο, ε, τοτε ισως και να ανησυχουσα… Για σκεφτειτε το και αυτο. Οσο παει ισχυροποιειται η αποψη μου οτι, πραγματι, η γειτονισσα μπορει να βρισκεται σε κινδυνο -και, αν συμβαινει αυτο, στον ιδιο κινδυνο βρισκομαστε κι εμεις.
  (αν π.χ. αναδυθει ενα στρατιωτικο καθεστως διπλα μας, δεν θα κατσει με σταυρωμενα χερια)

  • Ροδιά

   Θεωρώ εύστοχο το σχόλιό σου. Σχετικά πρόσφατα κάτι πήρε το μάτι μου περί φημών για σχεδιαζόμενο πραξικόπημα. Από την ειδησεογραφία φαίνεται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να περιορίσει το βαθύ κράτος των στρατιωτικών -κεμαλιστών

 25. Να φέρω και κάτι ακόμα:

  http://bloopers-test.blogspot.com/2010/05/blog-post_9436.html

  Η αρχή του άρθρου:

  «Φίλες και φίλοι, ήδη από το 2008 σας είχα ενημερώσει για την σημαντική γεωπολιτική μεταβολή στην περιοχή μας και την ανάδειξη της Τουρκίας επίσημα σε περιφερειακή δύναμη του κόσμου. Είχα υποστηρίξει τότε ότι δημιουργείται ένα sub-region μεταξύ Ρωσίας – Κίνας και ΕΕ, το οποίο υποστηριζόμενο κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ, ανατίθεται στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό είχα προβλέψει την άμεση γεωστρατηγική και γεωοικονομική υποβάθμιση της χώρας μας. Τα γεγονότα, δυστυχώς, με δικαίωσαν.

  Σήμερα επανέρχομαι για να πω ότι τώρα πλέον γίνεται το επόμενο βήμα ολοκλήρωσης της συγκρότησης αυτού του sub-region. Η επίσκεψη Ερδογάν στην χώρα μας σηματοδοτεί την αυγή της υπαγωγής της Ελλάδας σε αυτήν την περιοχή στην οποία θα ηγείται η Τουρκία. Από το «ανήκομεν εις την Δύσιν» περάσαμε στο «η Ελλάδα ανήκει στους έλληνες» για να καταλήξουμε στο «Αιγαίο ανήκει στις τσιπούρες του», που θα οδηγήσει στην επανασύσταση μιας μίνι οθωμανικής αυτοκρατορίας αυτή την φορά, με την Ελλάδα να γλιστρά σιγά-σιγά από την αγκαλιά των κεντροευρωπαϊκών δυνάμεων για να καταλήξει στην αγκαλιά της Τουρκίας. »

  Υστερόγραφο:
  Τα ονόματα Μπρεζίνσκι και Χάντιγκτον σας λένε κάτι;

  • Γεια σου Πιγκουίνα !
   Αααν μου λένε, λέει (τα ονόματα…) – ΑΞΕΧΑΣΤΑ είναι.
   Σημαντικό είναι ΟΛΟ το άρθρο, ιδίως το δεύτερο τμήμα του, όπου μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει:

   Προφανώς αυτά που σημειώνω δεν γράφονται για να ερεθίσω κάποια εθνικιστική φλέβα, αλλά για να προβληματίσω σκεπτόμενους ανθρώπους, οι οποίοι, ίσως να βλέπουν και αυτοί, όπως και ‘γω ότι η ελληνική δημοκρατία δεν λειτουργεί και ότι ο λαός υπάρχει απλώς για να ψηφίζει στις κάλπες που στήνει και χρωματίζει, όπως επιθυμεί, το καθεστώς. Παραδομένοι στην παραπληροφόρηση και στην χυδαιότητα των ΜΜΕ, αδυνατούμε πλέον να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις που διαμορφώνονται ερήμην μας και να παρέμβουμε καθοριστικά στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

   _______
   Υ.Γ. ΔΕΝ ξέρω ΤΙ φταίει, αλλά… σχεδόν όλα τα δικά μου σχόλια ΧΑΝΟΝΤΑΙ και πετιώνται αυτομάτως στη σπαμέστρα….
   Επιχείρησα να γράψω σχόλια σε άλλα wordpress blogs και συνέβη ακριβώς το ίδιο…
   Πράμα που ΙΣΩΣ σημαίνει πως… κάποιοι μαλάκες κάνανε spam-mail με κάτι από το blog ή από τα βίντεο και ενεργοποίησαν το Akismet Spam Filter να μεταχειρίζεται όλα τα δικά μου σχόλια σαν spam. ΚΑΤΙ πρέπει να γίνει, γιατί αλλοιώς… ουσιαστικά έχω αποκλεισθεί από το να γράφω σχόλια σε ΟΛΑ τα άλλα μπλογκ της WordPress (χώρια που μοχθώ να σώσω τα σχόλιά μου ΕΔΩ)….
   (Αιρετικέ αν έχεις καμμιά ιδέα επικοινώνησε μαζί μου)

   • Μηπως κανας συνδιαχειριστης εκανε καμμια ρυθμιση; Λογω αγνοιας, οχι απο προθεση εννοειται. 😉

    • Πολύ αμφιβάλλω. Πιο πιθανό θεωρώ κάποιος που ενοχλείται από όσα βγαίνουν στη φόρα εδώ μέσα να έκανε καμιά πουστιά.

     • Ελα… οχι παλι συνομωσιολογικα σεναρια.. Δεν θα το αντεξω! :ΡΡ

     • Δηλαδή το flagάρισμα που κάνουν οι νεοναζί στο Youtube (ρώτα τον Urfus να σου πει περισσότερα) δε συμβαίνει κι είναι συνωμοσιολογικό σενάριο;

   • Ομαδέωνα, θα το ξέρεις μάλλον το κόλπο, κάνε μία μίνι-αλλαγή στο IP σου. Αυτό μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα, κλείνοντας απλά τον Router για μερικά δευτερόλεπτα. Δοκιμάσε το, ενδεχομένως η ελαφρά αλλαγή του IP που θα επέλθει να λύσει και το πρόβλημα.

    Εαν όχι εδω είμαστε όλοι οι υπόλοιποι, κάτι θα σκεφτούμε που θα λύσει το πρόβλημα.

     • Πέρασε τελικά το σχόλιο?

     • Οχι, κανένα σχόλιο δεν πέρασε μόνο του (ούτε αυτό ΕΔΩ)!!

      ΟΛΑ πάνε στο σπαμ και τα ανασύρω από εκεί….

  • Αγαπημενη μου Πινγκουίνα, το χρισμα του «στρατηγικου εταιρου» απο τις ΗΠΑ προς τη Τουρκια δοθηκε επειδη η χωρα αυτη υποστηριζει τις βασεις των ΗΠΑ στο εδαφος της και μαλιστα κοντα στα συνορα με το Ιραν. Οι βασεις αυτες ειναι ΑΧΡΗΣΤΕΣ χωρις τη στηριξη απο τις βασεις που εχουν οι ΗΠΑ στη Σουδα. Τι θα εκανε ΕΝΑΣ (αρκετος ειναι!) διπλωματης; Θα ελεγε «κυριοι, αν δεν ανακαλεσετε το χρισμα του «στρατηγικου εταιρου» προς τη Τουρκια, εμεις κλεινουμε τη Σουδα επ’ αοριστον!
   Αλλα, ειπαμε. Δεν χρησιμοποιουμε διπλωματες. Προτιμαμε την… αντιποιηση επαγγελματος! Τα κανουμε ολα μονοι μας με σπουδες λογιστικης ή πολιτικους μηχανικου ή ή ή –βαλε οποιο επαγγελμα θελεις, ακομα και αποφοιτου Λυκειου, βαλε τωρα που γυριζει!– ενος πολιτκου προσωπου, δλδ, ενος ασχετου εξυπνακια που νομιζει πως ζει 100 χρονια πισω.
   Ειμαι σε θεση να γνωριζω οτι διπλωματες με γνωσεις και εμπειρια υπηρετουν σε ασχετες θεσεις σε ασχετες πρεσβειες, «διπλωματης; τι φρουτο ειν’ αυτο; αχρειαστος να ειναι» λενε πολλοι ζηλοφθονοι…
   Ελπιιζω ο ΓΑΠ να εχει καταλαβει τη σημασια της (εστω συμβουλευτικης) χρησης διπλωματων σε καθε περιπτωση. Τα ζητηματα δεν ειναι πλεον στενα *οικονομικα* ή *στρατιωτικα* ή θεματα *συμμαχιων*.. ειναι ξεκαθαρα ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Σημερα, η οικονομια ΕΙΝΑΙ Πολιτικη με Π κεφαλαίο.
   (αντε, φευγω τωρα) 🙂

  • Είχα υποστηρίξει τότε ότι δημιουργείται ένα sub-region μεταξύ Ρωσίας – Κίνας και ΕΕ, το οποίο υποστηριζόμενο κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ, ανατίθεται στην Τουρκία

   Δηλ. ενεργειακών αγωγών

   Πιγκουίνα

   Πολύ καλό το άρθρο που μας έφερες, καθώς και άλλα του κ. Γιαννακόπουλου. Btw μήπως ξέρεις ποιος είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλους; Ποια η ιδιότητα του;

   • Δεν ξέρω, από τα συμφραζόμενα στους bloopers φαίνεται ότι είναι ανταποκριτής εξωτερικής πολιτικής.

    • Μίνι βιογραφικό από παλιά άρθρα του Γιαννακόπουλου στο e-roosters:

     http://e-rooster.gr/author/giannakopoulos

     «O Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας (Ερευνητής στο Södertörns University, Sweden)»

 26. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά στην Βικιπαίδεια αναφέρεται ότι το μοντέλο των πολιτιστικών συνόρων του Χάντιγκτον είναι εμπνευσμένο απο τις ιδέες του κυρίου καθηγητή Δημητρίου Κιτσίκη.
  Ψάξτον, Αιρετικέ, και ψάξε τι πρεσβεύει ο κύριος – θα βρεις τη χαρά σου (not)

 27. Βρε παιδια! Ο κοσμος αλλαζει κι εμεις βρισκομαστε στο κεντρο της αλλαγης και αν δεν αποφασισουμε να σκεφτουμε (και να δρασουμε, εννοειται!) προς τα πού θελουμε να παμε τη χωρα και τη πάρτη μας, ε, μαλλον μας βλεπω στα… αζητητα! 🙂
  Θεωρουμε πολλα πραγματα δεδομενα, οπως π.χ. το τσιτατο «ανηκομεν εις την Δυσιν», ή στο ΝΑΤΟ, ή στην ΕΕ και δεν βαζουμε μπροστα το ενα ποδαρακι μας για ενα βημα προς μια απο τις πολλες κατευθυνσεις που να νοιγονται μπροστα μας. Παραδειγμα; Η Κινα μας δανειζε χρηματα κι εμεις δεν θελαμε να κακοκαρδισουμε τους «εταιρους» μας, πώς θα το παρουν οι καημενοι και αν θα μας παρεξηγησουν, κλπ, τη στιγμη που οι ΗΠΑ δανειζονται απο τη Κινα!!!
  Ειχαμε αναλαβει παλιοτερα τη μεσολαβηση μεταξυ Ισραηλ και Παλαιστινης και την αφησαμε στα χερια των τουρκων με αποτελεσμα να χαλασει η μαγιονεζα. Και αλλα πολλα παραδειγματα… Τι θελω να πω;
  Οτι στεκομαστε μοιρολατρικα και περιμενουμε το τρενο να περασει και αν σταθει να μας παρει θα λεμε οτι ειμαστε τυχεροι! Σκατα! Αντι να δρομολογησουμε εμεις μερικα τρενα, δεν κανουμε τιποτα. Για τουτο, τη σημερινη συναντηση τη θεωρω ενα βημα μεγαλης σπουδαιοτητας, ακομα και αν δεν δωσει συντομα καρπους.. εχει ριξει ομως ενα σπορο.
  Αυτα και ες αυριον παλι :)))

   • Οχι, δεν το ξερω. Εχω τις πηγες μου 😉
    Ειχε βγει καπου (δεν θυμαμαι πού) αλλα το’καναν γαργαρα.

    • Δες εδώ:

     http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=966237

     Και μόνον το γεγονός ότι αυτό το Νέο Λερναίο Κείμενο αναπαράγεται αφιλτράριστο και αμάσητο από τα γνωστά κοτσανοblog του «πατριωτικού» χώρου θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.

     Σοβαρά τώρα, η Κίνα που κάνει τα σκληρότερα παζάρια τι συμφέρον θα είχε να μας σώσει;

     • Βρε συ! δεν με αφηνεις να φυγω λεμε.. 😉
      Να ρωταμε καλυτερα «τι συμφερον εχουμε να ξανοιχτουμε προς τη Κινα», γιατι ΕΜΕΙΣ εχουμε συμφερον και μαλιστα πολλαπλο. Εχει και η Κινα, αλλα μας χαλαει αυτο; Η τεραστια χωρα των δισεκατ. κατοικων, της τεραστιας αγορας, με τη σουπερ καλπαζουσα αναπτυξη πρσφερθηκε να μας δωσει ενα ελαχιστο (για εκεινη) αλλα τεραστιο (για εμας) ποσο, αλλα καναμε τον… κινεζο!
      Ξερεις την ιστορια που «καποιανου του χαριζανε γάιδαρο κι αυτος τονε κοιταζε στα δοντια»; στο περιπου ετσι! Κολλημενοι στις αξιες της Ευρωπης που σιχτιριζουμε. Και μετα ήρθαν οι μελισσες.. ουπς! το ΔΝΤ και μας γκαστρωσε. Εν αγνοια μας! Καλα λεει ο Ζαφωδιος.. σχιζοφρενεια σκετη, αναλατη και χωρις ζαχαρη!!!
      Η μετακινηση των ηπειρωτικων πλακων δεν ειναι το μοναδικο αξιπεριεργο φαινομενο στη Γη. Η μετακινηση των ηπειρωτικων δυναμεων ειναι πιο σημαντικη για μας τα ανθρωπακια. Μετακινειται μια πλακα και τι εγινε; ενας σεισμος, χαρα στο πραγμα λεμε.. Μετακινειται η οικονομικη δυναμη απο την (εγγονη) Αμερικα και τη (μαμα) Ευρωπη προς την (γιαγια) Ασια και σειεται ο κοσμος. Αυτη ειναι μια πραγματικοτητα που θα πρεπει να εχουμε στραβωθει εντελως για να μη τη βλεπουμε.
      Οχι, δεν προτεινω ατακτη μετακινηση κατα Κινα μερια, ειναι και πολυυυυ μακρια… Προτεινω να διατηρουμε επαφες και να ασκουμε σωστη διπλωματικη πολιτικη. Ξερεις οτι στη Κινα υπαρχει υπηρεσια/τμημα/κατι τετοιο τεσπα «ελληνολογιας» με μπολικους ανωτερους υπαλληλους με ντοκτορα απο ελληνικα παν/μια και αριστη γνωση της γλωσσας και της δικης μας ιστορικης κ κοινωνικοπολιτικης πραγματικοτητας; Εχω γνωρισει δυο και ξερω (αυτο για να μη με ρωτησεις).
      Λες να εχουμε εστω ενα «κινεζολογο» στο ΥΠΕΞ; Μακαρι να εχουμε εστω ΕΝΑΝ. Το ευχομαι.
      Πριν ρωτησεις τι θελει η Κινα απο εμας, σκεψου οτι η Κινα ειναι το 1/3 του πλανητη σε πληθυσμο κι εμεις μια κουτσουλιτσα που σκασιλα της κι αν εξαφανιστουμε απο το χαρτη.

      Εντυπωση μου κανει παντως, πώς γινεται να εχουν διαποτισει το ειναι μας ολα τα εθνικιστικα τσιτατα και ιδεες που, κατα τα αλλα, τις εχουμε αποκηρυγμενες. Εδω βαζω και μενα την ιια, γιατι, μα την αληθεια, αργησα να ξυπνησω αλλα… ξυπνησα!!! Το ευχομαι σε ολους. 🙂
      ΑΥΡΙΟ τα ξαναλεμε. Κλεινω τη συνδεση, παπαλα. 😉

     • 1. Εγώ θέλω ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για το ότι η Κίνα προσέφερε ευνοϊκό δανεισμό – τα ίδια έλεγαν και για το «αδερφόν ορφόντοξον ξανφόν γκένος», το ρωσικό, που τελικά ήταν λιακουρέικο ράδιο αρβύλα.

      2. ΑΝ ισχύει, θέλω να μάθω με ΤΙ ακριβώς όρους προσέφεραν αυτόν τον «ευνοϊκό δανεισμό».

      3. Εννοείται ότι θέλω ΣΟΒΑΡΕΣ πηγές, όχι Αργύρη Σιδέρη κι άλλους τέτοιους κρετίνους.

     • Εδω, αδυνατω να «δωσω» πηγες. ή με εμπιστευεσαι ή οχι. Διαδιακτυκα δεν βγηκε παντως. Καπου ειπωθηκε, αλλα δυστυχως δεν το εγραψα.

     • Κυκλοφόρησε ως chain mail. Κι έχω μάθει από την εμπειρία μου και την ενασχόλησή μου στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας με το φαινόμενο του spam και των chain mail ότι είναι αναξιόπιστα.

   • Και να μας δανείζει η πατρίδα του Σουν Τζου, δεν θα το κάνει για τα ωραία μας μάτια ή τη μεγάλη μας ιστορία – οι κινέζοι σαφώς θεωρούν ότι την έχουν μεγαλύτερη (την ιστορία).
    Πάντως έχω δει πάρα προϊόντα made in China με 520 barcode. Το κρατάω γιατί κάτι σημαίνει…

    • Ααααααααααα εσυ θα με σκασεις! :))
     Φυσικα και εχουν συμφερον. Αλλα το κοστολογουν πολυ χαμηλοτερα απο το συμφερον του ΔΝΤ που θα μας ρημαξει. Αληθεια, ποιο ειναι το συμφερον του ΔΝΤ; Το ξερουμε;
     byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee smutsssssssssss

 28. Έχει σκεφτεί κανείς ποτέ το ενδεχόμενο ότι μπορεί οι πολιτικοί και ο στρατός της Τουρκίας να μας παίζουν «καλός μπάτσος-κακός μπάτσος»;

 29. Αιρετικέ καλημέρα,
  ΠΟΛΥ ΣΩΣΘΟ, αλλά….
  …άαασε τους μπάτσους και πιάσε τους… καπάτσους! 🙂

  Δημήτριος Κιτσίκης
  -σχόλιο εδώ:
  https://omadeon.wordpress.com/2010/05/12/aoz-erdogan/#comment-38546
  ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΜΟΡΦΩΝ…
  α χα χα χααα

  ________
  (And a very good morning to you, dear penguin)

  Παρεμπιπτόντως…
  ΟΛΑ μου τα σχόλια πάνε στο ΣΠΑΜ και τα βγάζω κάθε φορά από εκεί με ΔΙΠΛΟ ΚΟΠΟ…
  (τα μαρκάρω πρώτα ότι δεν είναι σπαμ και μετά ότι δεν είναι… για μοδεραίησον)

  • Ο καθηγητής κ. Δημήτριος Κιτσίκης ΔΕΝ μας δίνει τα ΠΛΗΡΗ τεύχη των περιοδικών που εκδίδει… \
   παρά μόνο την ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ εκάστου τεύχους του !
   (απαιτεί να τα αγοράσουμε κιόλας !!!)

   Εεε…. ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΟΥΛ, κύριε Κιτσίκη,

   εν διαδικτύω είσθε νιούμπης, παρδαλό κατσίκι !

   ΣΙΓΑ μην αγοράσομεν το περιοδικόν σας

   Ελάτε ΕΔΩ να λάβετε το φάρμακόν σας ! 🙂

   _________________
   Δείγμα εξώφυλλου τεύχους:

   Click to access intermediateregion_issue_51.pdf


   (ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ)

   Ἔκκληση στὸ ΚΚΕ………………………………………………….. 2
   Ἰσχύς: πάθος καὶ πύργος τῆς Βαβέλ …………………………….. 3
   Βία καὶ Ἀναρχία: δύο ὀρθόδοξες ἀξίες……………………………. 9
   Ἀπὸ τὸ Βατοπαίδι στὴν Ἔτνα: ἡ ἀναγέννηση τῆς Ὀρθοδοξίας….22

   Κάτι ΣΟΥΠΕΡ-τρελλαμένους του ΠΙΟ ΣΑΠΙΟΥ κατεστημένου, που ΝΟΜΙΖΟΥΝ πως είναι κι αγγελούδια, το διαδίκτυο τους φτιάχνει σε χρόνο πατ-κιουτ. Αρκεί να ΔΕΧΟΝΤΑΙ τη συζήτηση….

   E, αν είναι ΕΝΑ άτομο στον κόσμο που δικαιούται βραβείο Νόμπελ στην Επιστήμη του Να-τα-Εχειν-με-ΟΛΟΥΣ-καλά (τους ΠΙΟ βαριά ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ) αυτό είναι σίγουρα ο κ. Κιτσίκης! 🙂
   Π.χ.

   Από την παιδική του ηλικία, ο Δημήτρης Κιτσίκης είχε μία έμμονη ιδέα. Ήθελε να συμφιλιώσει όχι μόνον τους Έλληνες με τους Τούρκους αλλά και να τους ενώσει σε μία ελληνοτουρκική συνομοσπονδία και να επανιδρύσει με τον τρόπο αυτό, υπό σύγχρονη μορφή, την Οθωμανικήν Αυτοκρατορία.[12] Ως ορθόδοξος χριστιανός, μελέτησε την τουρκική θρησκεία του μπεκτασισμού-αλεβισμού[13] και επιδίωξε να στήσει γέφυρα με την Ορθοδοξία, για να σχηματιστεί μία βάση μελλοντικής ενώσεως Αγκύρας και Αθηνών. Ο Κιτσίκης πιστεύει στη δυνατότητα συνεργασίας διαφόρων θρησκειών, όπως τα μιλλέτια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και γι’ αυτό συνεργάστηκε στενά με τους σιΐτες του Ιράν,[14] τους εβραίους του Ισραήλ[15] και τους βαϊσνάβους ινδουϊστές της Ινδίας.[16] Ο μεγαλύτερος γιός του, Νίκος, είναι βαϊσνάβος από το 1984 και ζει με την Ινδή γυναίκα του εν μέσω της πολυπληθούς βαϊσναβικής κοινότητας του Γκαίνσβιλ (Gainesville) της Φλόριδας. Αν και μέλος της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, πάντοτε συμπαθούσε το κίνημα των Παλαιοημερολογιτών, οι οπαδοί του οποίου απορρίπτουν τη χρήση του νέου ημερολογίου. Όπως η Ορθοδοξία επικράτησε κατά της Εικονομαχίας τον 9ο αιώνα, επαναφέροντας τη χρήση της εικόνας στη χριστιανική λατρεία, μένει πεπεισμένος πως το Παλαιό Ημερολόγιο θα επανέλθη στις ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίες από τις αρχές του 20ου αιώνα το έχουν απορρίψει. [17]

   ___________
   Ορίστε και μερικά άλλα ΚΟΥΦΑ πράμάτα…

   Σε συνέντευξη στο περιοδικό της Πόλης, Yeni Aktüel (25 Σεπτεμβρίου 2007) ὁ καθηγητής Αντώνης Λιάκος, ερωτηθείς από τον Τούρκο δημοσιογράφο από πού ο Καραμανλής πήρε τις ιδέες του για ελληνοτουρκική συνεργασία, απάντησε «από τον Κιτσίκη».

   […]

   Δ. Κιτσίκης, «Το μοντέλο της τρίτης ιδεολογίας», σ. 233–253, στο «Η τρίτη ιδεολογία και η Ορθοδοξία», Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1998.

   @Dennis, αυτό ΒΡΩΜΑΕΙ νεοφασισμό Τρίτης Θέσης, πρέπει να το ερευνήσουμε….. :mrgreen:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Third_Position
   ___________

   Ίδρυμα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) Δημήτρη Κιτσίκη
   Το προεδρικό διάταγμα υπ΄αριθμ. 129, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), αρ. φύλλου 190, της 15ης Σεπτεμβρίου 2008, κατοχυρώνει επισήμως το Ίδρυμα Δημήτρη Κιτσίκη.[49]
   Προεδρικό Διάταγμα (1 των 3)
   Προεδρικό Διάταγμα (2 των 3)
   Προεδρικό Διάταγμα (3 των 3)

   Και κατέβασα ΟΛΑ τα Φ.Ε.Κ. – από τα οποία εξακρίβωσα ΔΥΟ τινα…
   1) η ΖΟΥΡΛΑ του κ. Κιτσίκη κοστίζει στο ΔΗΜΟΣΙΟ τουλάχιστον 20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο (φτηνιάρικα…)
   2) ΛΟΓΩ αυτής το δημόσιο έφτιαξε ειδική διάταξη για να δέχεται αλλοδαπους «ερευνητές» στο ιδρυμα Κιτσίκη, που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πολίτες της Ε.Ε. (και που ενδεχομένως θα κοστίσουν… ΠΟΛΥ περισσότερο)

   Τώρα θα μου πείτε «γιατί λες ‘ΖΟΥΡΛΑ'»…
   Ε, σόρυ, αλλά… ΑΝ δεν το καταλάβατε αυτό με τη μία, ΤΙ να εξηγώ….
   ___________

   • Ευτυχοδυστυχώς το έχω το βιβλίο, το οποίο με αηδιάζει. Μήπως να βρώ τρόπο να το κάνω pdf?
    Third Positionist δεν είναι πάντως – και μακάρι να ήταν, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Εντάσσεται μάλλον σε ένα ρεύμα που καταδικάζει τον Φασισμό σαν την κορύφωση του Δυτικού Ορθολογισμού και προτείνει την επιστροφή σε μια «Βυζαντινού» τύπου θεοκρατία (ουσιαστικά ένα Ιρανικού τύπου πολίτευμα με παπάδες και καλογέρια αντί για μουλάδες).

    «Εξ’οικείων τα βέλη» εδώ από έναν «Αντιβαρικό» τύπο.

    • Ω ναι, αξίζει τον κόπο !
     :mrgreen:
     Για να γίνει pdf, θέλει σκανάρισμα (όπως ξέρεις) και σε δεύτερη φάση ένα καλό OCR (π.χ. Finereader) που μετατρέπει με τη μία το pdf (των εικόνων) σε text (δεχόμενο και διορθώσεις) κλπ. Πιθανολογώ ότι τα ξέρεις ΟΛΑ, αλλά στείλε προσωπικό για λεπτομέρειες, if in ANY doubt.

     ________
     Υ.Γ. Στο λινκ που παράθεσες (του Γιάννη της Πορτα-Ορέα -χεχε)….
     έχει ΠΟΛΛΑ νόστιμα (και αρκετά μάλλον σωστά) περί Κιτσίκη…
     Αρκεί να κάνει κανείς αναζήτηση με τη λέξη «Κιτσίκης» για να τα βρει (μετά από πολύ άσχετο υλικό στην αρχή). Π.χ.

     Κιτσίκης.

     Θα ήταν λάθος αν στο σημείο αυτό παραλείπαμε τον κυριότερο σύγχρονο εκπρόσωπο της τουρκοφιλίας, τον Δημήτριο Κιτσίκη. Ο ίδιος αποκαλεί τη θεωρία του «ελληνοτουρκισμό», αν και, επειδή έχει επεξεργαστεί τόσο πολύ την προϋπάρχουσα αυτή θεωρία του 19ου αι. διανθίζοντάς την με πολλές ανακρίβειες και δίνοντάς της νέο νόημα, θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει «κιτσικισμό» (όσο κι αν ο ίδιος ο Κιτσίκης θα κολακευόταν, αντί να ντραπεί, γι’ αυτό το χαρακτηρισμό). Πριν εξετάσουμε ωστόσο τις απόψεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα αναφερθούμε στην ιδεολογία του Κιτσίκη.

     Ο Δ.Κ., ακριβώς λόγω του αντιδυτικισμού του, δείχνει να αγνοεί τα στοιχειώδη της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας. Έτσι προκειμένου να αποδείξει ότι η Δύση παρερμήνευσε τα βασικά και τα στοιχειώδη της ημέτερης φιλοσοφίας, καταλήγει να διαστρεβλώνει την ημέτερη φιλοσοφία. Έτσι, γράφει (Η τρίτη ιδεολογία και η Ορθοδοξία, σ. 28):

     «διαβάζουμε με έκπληξη σε ελληνικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό του 1927, στο λήμμα «αντίφασις», τα παρακάτω: «νόμος της αντιφάσεως καλείται ο θεμελιώδης νόμος του διανοείσθαι, καθ’ όν δεν δύναται να υπάρχει τι και συγχρόνως να μην υπάρχη» (Ελευθερουδάκη, Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν, τόμος Β’, Αθήνα, 1927, σ. 230). Δηλαδή μια «ελληνική» εγκυκλοπαίδεια δίνει έναν ρατσιοναλιστικό ορισμό του νόμου της αντιφάσεως και αγνοεί τον αντίθετο ορθολογικό ορισμό της ελληνικής διαλεκτικής, κατά την οποία «ο θεμελιώδης νόμος του διανοείσθαι είναι ότι δύναται να υπάρχη τι και συγχρόνως να μη υπάρχη»».

     Δηλαδή ο Δ.Κ. πιστεύει ότι κάτι μπορεί να υπάρχει και να μην υπάρχει κι ότι όποιος υποστηρίζει το αντίθετο δεν ακολουθεί τους έλληνες φιλοσόφους. Φαίνεται ότι ο Δ.Κ. δεν διάβασε τον Πλάτωνα, για να πληροφορηθεί ότι από τότε οι Έλληνες είχαν αντιληφθεί την ύπαρξη του νόμου της αντίφασης και μάλιστα, αντί για τις γενικόλογες αερολογίες που παρουσιάζει ως «ελληνικές», ότι δηλαδή κάτι μπορεί να υπάρχει και να μην υπάρχει (ως προς τι, άραγε;), οι Αρχαίοι Έλληνες συμφωνούν με τον… σατανικό, δηλαδή δυτικό (!) ορισμό της αντίφασης: Ας διαβάσει τι γράφει ο Πλάτωνας (Πολιτεία, 436c-e):
     [………]
     Ωστε ενώ ο Πλάτωνας δίνει ακριβώς τον νόμο της αντίφασης, ότι δεν γίνεται κάτι ή κάποιος να κάνει ή να βρίσκεται σε μία κατάσταση ως προς ένα σημείο αναφοράς, και ταυτόχρονα να μην κάνει και να μη βρίσκεται στην κατάσταση αυτήν ως προς το ίδιο σημείο αναφοράς, ενώ δηλαδή αναιρεί όσα λέει ο Δ.Κ., έρχεται
     ο αντιδυτικός Κιτσίκης και κατηγορεί τη Δύση ότι διαστρέβλωσε την αρχαία φιλοσοφία. Εκτός κι αν ο Πλάτωνας δεν ήταν αρχαίος Έλληνας, οπότε πάλι ο Δ.Κ. έχει δίκαιο.

     Ο Δ.Κ. μέσα στον παραληρηματικό αντιδυτικισμό του γράφει (ό.π., σ. 31) ότι «ο διάβολος καραδοκούσε και τελικά έπεισε αυτούς τους λαούς [σημ.: τους Δυτικούς κατά τον 15ο αιώνα] ν’ απαρνηθούν τη διαλεκτική σκέψη και να δεχτούν την δική του σκέψη, τον ρατσιοναλισμό (…) το φοβερώτερο δε όπλο που έβαλε ο διάβολος στα χέρια του δυτικού ανθρώπου, υπήρξε η τεχνολογία, αυτό που κοινώς ονομάζουμε δυτική επιστήμη». Πέραν του ότι ο Δ.Κ. γνωρίζει πώς σκέφτεται ο Διάβολος, μας πληροφορεί ότι η δυτική επιστήμη (π.χ. η τυπογραφία ή οι η/υ) είναι του Διαβόλου όπως είναι και ο ορισμός της διαλεκτικής από τον Πλάτωνα. Περιττό να αναφερθούμε στις άλλες απόψεις του Κιτσίκη, όπως ότι (ό.π., σ. 33) «μόλις η Αναγέννηση ανδρώθηκε, άρχισε να εξάγεται σ’ όλο τον πλανήτη με την βία», προφανώς διότι ο Δ.Κ. θα πιστεύει στα σοβαρά ότι το Ισλάμ, άρχισε να «εξάγεται» από την αραβική χερσόνησο αρχικά στη Μεσόγειο και έπειτα στον υπόλοιπο πλανήτη όχι με τη βία, αλλά με την πειθώ και το διάλογο.

     Εδώ να προχωρήσουμε στο επόμενο τμήμα της ιδεοληψίας του Δ. Κιτσίκη. Εν συντομία ο Δ.Κ. είναι νεοεποχίτης ενώ παριστάνει τον Ορθόδοξο πουλώντας (ειλικρινώς και πιστεύοντάς το ολόψυχα, είναι η αλήθεια) αντιδυτική ορθόδοξη ρητορεία. Γράφει ο Δ.Κ. (ό.π., σ. 39): «μόνον η Ορθοδοξία είναι ορθή διαλεκτική στην υπηρεσία της αρμονικής σκέψεως». Θα έπρεπε να πει ο Δ.Κ. στους Ορθόδοξους ότι η Ορθοδοξία «του» είναι στην υπηρεσία κάποιας κινεζικού τύπου (γιν και γιάνγκ) αρμονικής σκέψης και όχι στην υπηρεσία του ανθρώπου ή της χριστιανικής σωτηρίας κ.ο.κ. Ο Δ.Κ. έχει όμως κι άλλα. Έτσι γράφει, αυτός ο «αυθεντικός ορθόδοξος», αλλού: «Η Ινδία στις Βέδες κατέγραψε την πιο παλιά ανθρώπινη θρησκευτική σοφία, αυτή που ολοκληρώθηκε στις υψηλότερες μορφές του ελληνορθόδοξου ησυχασμού», εννοώντας προφανώς ότι η Ορθοδοξία (η οποία, αν δεν το γνωρίζει ο Ορθόδοξος Δ.Κ., πιστεύει ότι μόνο αυτή κατέχει ολόκληρη την αλήθεια) είναι μετεξέλιξη του Ινδουισμού. [……..]
     Ώστε ο Δ. Κιτσίκης μέσα στο προϋπάρχον παραλήρημα του αντιδυτικισμού θέλει να εμφανίσει ένα ενιαίο «ανατολικό» πολιτισμικό μπλοκ (συμμαχία του «ενδιάμεσου χώρου» και της «ασίας») εναντίον της Δύσης,

     Ὁ Κιτσίκης προσπαθεῖ νὰ ἀποδείξει τὴν ὕπαρξη ἑνὸς ἰσλαμοβυζαντινοῦ ἀντιδυτικοῦ μετώπου κάνοντας λόγο γιὰ τὸν φιλοθωμανικὸ ἐνδοτισμὸ τῶν ἔσχατων Βυζαντινῶν ἀρχόντων. [….]
     Το πιο σκοτεινό τμήμα της ιδεολογίας του Δ. Κιτσίκη είναι, φυσικά, ο φιλοτουρκισμός του. Καταρχήν, εφόσον ο Κιτσίκης πιστεύει ότι η Οσμανική Αυτοκρατορία είναι η νόμιμη διάδοχος της Βυζαντινής, θα έπρεπε να εξηγήσει για ποιον λόγο οι Τούρκοι, τόσο πριν όσο και μετά τον Κεμάλ, δεν θαυμάζουν το Βυζάντιο, δεν νοιώθουν συνεχιστές των Βυζαντινών, δεν διαφημίζουν τη δόξα του Βυζαντίου, δεν φροντίζουν για τον πολιτισμό του Βυζαντίου, δεν διδάσκονται τη βυζαντινή ιστορία ως τμήμα της τουρκικής ιστορίας, δεν τιμούν τους βυζαντινούς αυτοκράτορες, δεν ιδρύουν λ.χ. ένα μουσείο βυζαντινής (πολεμικής) ιστορίας και πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αντίθετα φρίττουν και εξαγριώνονται μόνο στην σκέψη του Βυζαντίου….[……….]

     Ο Δ. Κιτσίκης θα έπρεπε, προκειμένου να πει ότι οι Οσμανοί-Τουρκομάνοι είναι συνεχιστές των Βυζαντινών, να εξηγήσει την καταστροφή, από τα αδέρφια του, τους Οσμανούς-Τουρκομάνους και Σελτζούκους, των ελληνικών πόλεων (μαζί με τα περίχωρά τους) της Μικράς Ασίας τους 2,5 πρώτους αιώνες από τη στιγμή (1071) που πάτησαν την περιοχή αυτήν (οι παρακάτω πόλεις υπέστησαν είτε άλωση είτε σφαγή των κατοίκων τους και λεηλασία, είτε συνδυασμό των παραπάνω):[……….]

     Θα έπρεπε να εξηγήσει ο Δ. Κιτσίκης, γιατί θεωρεί τον εκκαθολικισμό των Ορθοδόξων Ελλήνων και Βαλκάνιων (ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε, ούτε καν στις επί 4 και 7 αιώνες λατινοκρατούμενες ελληνικές περιοχές) χειρότερο από τον εξισλαμισμό των Ορθόδοξων Ελλήνων Μικρασιατών και Βαλκάνιων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε φοβερά υψηλό βαθμό. Ως ultra Ορθόδοξος ώς το μεδούλι, ο Δ. Κιτσίκης θα έπρεπε να θεωρεί τουλάχιστον ίσου μεγέθους συμφορά την εγκατάλειψη της Ορθοδοξίας, είτε οι αποστάτες γίνονται άθεοι είτε βουδδιστές είτε καθολικοί είτε μουσουλμάνοι. Ωστόσο ο Δ. Κιτσίκης αγανακτεί με τον καθολικισμό που προσπάθησε να απορθοδοξοποιήσει τους Ορθόδοξους Έλληνες, αλλά διόλου δεν αγανακτεί με το Ισλάμ και συγκεκριμένα με τους Οσμανούς-Τουρκομάνους και τους Σελτζούκους, οι οποίοι προσπάθησαν, απείρως εντονότερα και συστηματικότερα απ’ ό,τι οι Λατίνοι, να απορθοδοξοποιήσουν τους Ορθόδοξους Έλληνες -και τα κατάφεραν απείρως αποτελεσματικότερα. Όταν όμως η τουρκοφιλία και ο αντιδυτικισμός επικρατούν στη σκέψη του και την εμποδίζουν να σκεφτεί λογικά, είναι αναμενόμενο ο Δ. Κιτσίκης να μην αντιλαμβανόταν ότι δίνει συγχωροχάρτι στον έναν από τους δύο εχθρικούς λαούς που προσπάθησαν στο παρελθόν να καταστρέψουν την Ορθοδοξία – υπέρ και για χάρη της οποίας υποτίθεται ότι αντιπαρατίθεται στον έναν (τους Δυτικούς) από τους δύο εχθρούς.

     Ο Δ. Κιτσίκης (Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σ. 39) χρησιμοποιεί την επιστολή που απέστειλε στον Μεχμέντ Β’ τον Πορθητή ο Γεώργιος Τραπεζούντιος, με την οποία τον καλεί να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, για να τεκμηριώσει τη θεμελιώδη άποψη του Κιτσικισμού, ότι η οσμανική αυτοκρατορία είναι διάδοχος της βυζαντινής. Ίσως θα «ξέχασε» ο Δ.Κ. ότι, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ύπαρξη προδοτών σ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας, ο Γεώργιος Τραπεζούντιος δεν ήταν ούτε ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας ούτε εκπροσωπούσε το Βυζάντιο και την βυζαντινή κυβέρνηση, και ότι η επίσημη άρνηση, έπειτα από επίσημη πρόταση του Μεχμέντ Β’, του Βυζαντίου να παραδοθεί, λίγο πριν την 29η Μαΐου 1453, συνιστά απόδειξη ακριβώς ότι η οσμανική αυτοκρατορία δεν είναι νόμιμη διάδοχος και συνεχιστίς της Βυζαντινής.
     […….]
     Θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί οι «συνεχιστές των Βυζαντινών» Οσμανοί δεν είχαν αγάλματα στα παλάτια και στις πόλεις τους, γιατί δεν αντέγραφαν ούτε μελετούσαν αρχαίους έλληνες συγγραφείς, γιατί δεν ήταν Χριστιανοί, γιατί είχαν ως νομοθεσία την ισλαμική Σαρία και όχι το βυζαντινο Δίκαιο, γιατί δεν διατήρησαν την ελληνική ως επίσημη γλώσσα της Αυτοκρατορίας και, εφόσον πιστεύει ότι Έλληνες Ορθόδοξοι και Τούρκοι Μουσουλμάνοι ήταν ισότιμα στοιχεία της Οσμανικής Αυτοκρατορίας, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Ορθόδοξος Αυτοκράτορας της τελευταίας.

     Δ. Κιτσίκης έχει φτάσει στο κατάντημα να ισχυρίζεται ότι οι χριστιανοί υπήκοοι της Οσμανικής Αυτοκρατορίας αυτοαποκαλούνταν Οσμανοί και ότι μόνο αργότερα αυτοαποκαλούνταν Έλληνες ή Ρωμηοί. Προφανώς θα αγνοεί ότι οι Μουσουλμάνοι Οσμανοί θεωρούσαν τους Χριστιανούς «ραγιάδες» και ουδέποτε θα εξίσωναν, πρακτικά ή σε θεωρητικό επίπεδο, τους εαυτούς τους με τους κατακτημένους Χριστιανούς. Προφανώς επίσης ο Δ. Κιτσίκης θα αγνοεί όλα τα δημοτικά ποιήματα που αναφέρονται σε Ρωμιούς, Γραικούς και Έλληνες, σε αντιδιαστολή προς τους Τούρκους-Οσμανούς.

     Ο Δ. Κιτσίκης καταφέρεται εναντίον της μετά το 1831 και ώς το 1947 επανάκτησης εκ μέρους της Ελλάδας των εδαφών της, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα ήταν επεκτατική και η Τουρκία αμυνόμενη, άρα η πρώτη ήταν ο ταραξίας και η δεύτερη το καλό παιδί της περιοχής, κι άρα η αίσθηση των Νεοελλήνων ότι η Τουρκία είναι ο επιθετικός τραμπούκος της περιοχής είναι απόλυτα λανθασμένη. Δεδομένου ότι ρητά ο Δ. Κιτσίκης θεωρεί ότι όντως οι Βυζαντινοί ήταν Έλληνες (άρα και η αυτοκρατορία τους ελληνική), θα έπρεπε να κατανοήσει ότι η επανάκτηση εδαφών δια της εκδίωξης του εισβολέα, ακόμη και έπειτα από 4 ή 5 ή και 10 αιώνες από την έναρξη της εισβολής, δεν συνιστά επεκτατισμό ή επιθετική πολιτική, και συνεπώς η Ελλάδα απλώς έπαιρνε πίσω τα εδάφη που από το 1071 και ύστερα οι Οσμανοί και Σελτζούκοι Τούρκοι σταδιακά υποδούλωναν αποσπώντας τα από την ελληνική αυτοκρατορία. Εκτός κι αν ο Δ.Κ. δεν πιστεύει ότι οι Βυζαντινοί ήταν Έλληνες.

     Ο Δ.Κιτσίκης ισχυρίζεται ότι «ο οικουμενικός πατριάρχης ήταν συνηγεμών της κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Η πραγματικότητα είναι ότι κατά την Τουρκοκρατία θανατώθηκαν 11 Οικουμενικοί Πατριάρχες, εκατοντάδες επίσκοποι και μητροπολίτες, χιλιάδες παπάδες και ότι από όλους τους εκατοντάδες ορθόδοξους ναούς της Κωνσταντινούπολης, μόνο τρεις (3) ανήκουν σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. [……]

     Τόσο με την διατριβή του στο Παρίσι, στην οποία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα ξεγέλασε τη Δύση στη Συνθήκη των Σεβρών με την προπαγάνδα της, για να προκαλέση τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (η οποία διατριβή χρησιμοποιήθηκε από Τούρκο για τη συγγραφή προπαγανδιστικού βιβλίου υπέρ της δημιουργίας ισλαμικού κράτους στην ελληνική Θράκη), όσο με τη βοήθεια στη συγγραφή του βιβλίου του Τ. Οζάλ Η Τουρκία στην Ευρώπη, στο οποίο ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο ανήκει στους Τούρκους, ότι ο Όμηρος ήταν ο Ομέρ Εφέντης, ο Αγαμέμνων ο Αγά Μεμνούν κ.ο.κ., ο Δ. Κιτσίκης είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ελληνικής καταγωγής υπερασπιστή των τουρκικών θέσεων και της τουρκικής επεκτατικής κρατικής πολιτικής. Κι επειδή όλος αυτός ο «ελληνοτουρκισμός» σίγουρα θα φαντάζει και πολύ καρα-προοδευτικός, θα έπρεπε να γνωρίζουν οι αφελείς ότι η Χούντα και ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος ήταν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της δημιουργίας ελληνοτουρκικού κράτους και «της ειρήνης των λαών», όπως κι ο ίδιος ο Δ.Κ. μάς το λέει.

     Ο Δ. Κιτσίκης επαναλαμβάνει τα ανόητα επιχειρήματα των Τούρκων ιστορικών, ότι δίχως την οσμανική κατάκτηση τα Ορθόδοξα Βαλκάνια θα είχαν εκκαθολικιστεί, για να δικαιολογήσει την τουρκική βαρβαρότητα. Η ανακρίβεια των επιχειρημάτων αυτών είναι προφανής: ούτε η Κύπρος (επί 4 αιώνες υπό λατινική κατοχή) ούτε η Κρήτη (επί 4,5 αιώνες υπό λατινική κατοχή), αλλά ούτε και τα Επτάνησα (επί 6,5 αιώνες υπό Βενετική, Γαλλική και Αγγλική κατοχή) απορθοδοξοποιήθηκαν ούτε αφελληνίστηκαν….
     […bla bla bla…]
     Διευκρινίζοντας ότι είναι άλλο πράγμα οι εξ ανάγκης ψευδείς δηλώσεις υποταγής εκ μέρους των Πατριαρχών προς τους Σουλτάνους, υπό την απειλή σφαγής των Χριστιανών, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι πίσω από τον «ελληνοτουρκισμό» βρίσκεται η ψυχολογία του ραγιά. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο τύπος που, αδυνατώντας να αντιδράσει διαφορετικά, εκλογικεύει την υποδούλωσή του και καταλήγει να ισχυρίζεται ότι η υποδούλωσή του τού βγήκαν σε καλό· είναι η λογική της συμπάθειας προς τον νταβατζή-Οσμανό, ο οποίος «προστατεύει» το ελληνικό έθνος (από τους Δυτικούς), αποσπώντας του σε αντάλλαγμα εδάφη, αξιοπρέπεια και ανθρώπινο δυναμικό (γενίτσαροι). Ίσως η λογική της εκλογίκευσης και της ηττοπάθειας να είχε κάποια βάση στην Τουρκοκρατία, ειδικά τους πρώτους αιώνες της, όταν καμμιά ελπίδα απελευθέρωσης δε διαφαινόταν. Όχι όμως πλέον.

     Πέρα από τον φιλοτουρκισμό του ο Δ. Κιτσίκης διαστρεβλώνει την εικόνα του Βυζαντίου και του βυζαντινού πολιτεύματος. Έτσι, γράφει (Η τρίτη ιδεολογία και η Ορθοδοξία, σ. 302): «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε θεοκρατία και συνεπώς πλήρης και αληθής άμεση δημοκρατία, στο μέτρο που η αυτοκρατορία ήταν εκκλησία..
     [……….]
     ………Τρίτον, κάθε διασύνδεση άμεσης δημοκρατίας και απόλυτης μοναρχίας συνιστά διαστρέβλωση της έννοιας της άμεσης δημοκρατίας, στην οποία ο ηγέτης και οι άρχοντες εκλέγονται δια κλήρωσης. Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό το ζήτημα στις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού. Τέταρτον, τέλεια διακοπή των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους δεν υπάρχει ούτε καν στο σημερινό ελληνικό κράτος, αμφιβάλλουμε όμως αν ο Δ.Κ. θεωρεί την Ελληνική Δημοκρατία «θεοκρατία», δηλαδή «άμεση δημοκρατία»! Πέμπτον, δεν υπάρχει «εξαγνισμός» στην ορθόδοξη παράδοση. Προφανώς ο Δ.Κ. θα μπέρδεψε την αρχαιοελληνική θρησκεία, τις ασιατικές θρησκείες (ινδουϊσμός, βουδδισμός) και τις ορολογίες των θρησκειών αυτών με την Ορθοδοξία και την ορθόδοξη ορολογία. Έκτον, ουδέποτε στην βυζαντινή ιστορία οι μοναχοί ή ειδικά το Άγιο Όρος δεν είχαν, θεσμικά ή πρακτικά, ως λειτουργία τους το να δίνουν συμβουλές επί των κοσμικών θεμάτων στους αυτοκράτορες. Ο ρόλος των μοναχών και της Εκκλησίας ήταν ασήμαντος και θεσμικά ανύπαρκτος στην εκλογή, στον έλεγχο ή στην ανατροπή ενός βυζαντινού αυτοκράτορα. Το αν οι μοναχοί ή οι ιερείς εξομολογούσαν τους βυζαντινούς αυτοκράτορες, με κανέναν τρόπο δε συνιστά θεοκρατία, αφού οι ίδιοι ιερείς και μοναχοί εξομολογούσαν και συμβούλευαν και τους υπόλοιπους βυζαντινούς. Προφανώς ο Δ.Κ. φαντασιώνεται ένα πολίτευμα το οποίο δεν υπήρξε ποτέ…………

     Εε….
     ΔΕΝ χρειάζομαι άλλα, για να τον κάνω… ΒΡΑΣΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ,
     (ή στη γάστρα) τον κ. Κιτσίκη… 😈
     Αλλά ΒΡΑΖΩ εγώ ο ΙΔΙΟΣ, ήδη (χαχαχα)

    • Αμάν πια με το Βυζάντιο A crazed Alien Penguin!

     Τι ήταν πια η Βυζαντινή Αυτοκρατόρια; Μια παρασιτούπολη (η Κωνσταντινούπολη) που απομιζούσε την επαρχία οικονομικά και πολιτισμικά, που ήταν θεσμικά τοσο γραφειοκρατική και αυτοκρατοροκεντρική, που άμα δεν είχε ικανό μονάρχη κατέρεε. Εναι τυχαίο ότι η Αναγεννήση και ο Διαφωτισμός συνέβη στην πιο πολυκεντρική και check-and-balanced Δύση; Εξάλλου και έδω είχαμε διανοούμενους τότε αλλά μόνο όταν αυτοί μετανάστευσαν στην Ιταλία εκάναν κάτι. Μου αρέσει που είναι πολιτικά ορθό κατά τα αλλά να μιλάς στην Ελλάδα κάτα της Καθολικής Εκκλήσιας, αλλά αμά μιλήσεις για την «Ορθοδοξία μας» και το Βυζάντιο που ήταν τα ίδια και χειρότερα, είσαι κάκος! Πιστεύω οτι συμφωνείτε παιδία…

 30. Θα ήθελα να μάθουμε ΠΟΛΛΑ περισσότερα για τις ιδιότυπες ιδέες του κ. Κιτσίκη «κατά του κοινοβουλευτισμού»…
  Στο λήμμα της Βίκυ αναφέρονται και τα εξής:

  Φιλοσοφία, σκέψη και επιτεύξεις

  Από τη δεκαετία του 1960, ο Δημήτρης Κιτσίκης είναι ο αναγνωρισμένος θεωρητικός, πρώτα στην Ελλάδα και μετά στην Τουρκία, της ιδέας της ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας, την οποία προώθησε επηρεάζοντας ηγέτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και διανοουμένους και στις δύο χώρες.[25] Τα βιβλία του στα τουρκικά είχαν μεγάλη επιτυχία στην γείτονα χώρα και εξυμνήθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.[26] Κράτησε στενές επαφές με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον πρεσβύτερο και τον Τουργκούτ Οζάλ,[27] Τα βιβλία του προκάλεσαν μία από τις μεγαλύτερες θύελλες της ελληνικής ιστοριογραφίας. Συζητήθηκαν με επερώτηση ακόμα και στην ελληνική Βουλή.[28] Στα βιβλία του αμφισβητούνται οι καθιερωμένες ιδέες περί ελληνικής δουλείας επί Τουρκοκρατίας, καθώς και μία σειρά στερεοτύπων που διδάσκονταν στα ελληνικά σχολεία και στα πανεπιστήμια, όπως η ιστορία του «κρυφού σχολειού».[29] Αλλά παρά του ότι ο πατέρας του, Νίκος Κιτσίκης, υπήρξε κοινοβουλευτικός άνδρας της Αριστεράς, ο Δημήτρης Κιτσίκης έχει μία απέχθεια προς τον κοινοβουλευτισμό, τον οποίον θεωρεί τελείως ξένο προς το ελληνικό λαοκρατικό πρότυπο.[30]

  [30]2 – Βλέπε πολλά άρθρα του κατά του κοινοβουλευτισμού στο περιοδικό Ενδιάμεση Περιοχή. Επίσης «Η ελληνική Λαοκρατία», στο Τρίτο Μάτι, τεύχος 90, Νοέμβριος 2000 και το βιβλίο του, Το Βυζαντινό πρότυπο διακυβερνήσεως και το τέλος του κοινοβουλευτισμού, Έσοπτρον 2001.

  Αναρωτιέμαι τώρα…
  ΤΙ θα πει για δαύτον ο φίλτατος Χρήστος Μόρφος (που ΕΡΕΥΝΑ τέτοια θέματα…) χεχε

  Εγώ θάλεγα….
  1) «ένας τρελλαμένος που ζει στην ΚΟΣΜΑΡΑ του μπουρδουκλώνει ΑΣΧΗΜΑ δύο χώρες (προσπαθώντας να τις… ενώσει με το ΖΟΡΙ) και στο τέλος… αποδεικνύεται ΣΟΥΠΕΡ-χρήσιμος ηλίθιος…» (ή κάτι παρόμοιο…)
  2) Πίσω από όλα ΔΕΝ κρύβεται η Νέα Τάξη, πίσω από όλα κρύβεται ο Κιτσίκης (χαχαχα…)
  3) Ζητείστε τα ρέστα σας από το… Θεό (του Κιτσίκη, όχι το δικό σας…) 🙂

 31. -Περί Δημήτρη Κιτσίκη, πάλι….

  Η περιπτωσάρα του δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για την αξία των Τμημάτων Ιστορίας, σοβαρών Πανεπιστημίων…
  http://www.history.uottawa.ca/faculty/kitsikis.html

  Και το ότι το «ίδρυμα Κιτσίκη» ιδρύθηκε ΠΟΛΥ πρόσφατα, (2008) δείχνει ίσως την υλοποίηση της νεο-Οθωμανικής Στροφής (που αρχικά… δεν είχα πάρει στα σοβαρά, θεωρώντας την… υπερβολή των Καραμπελικών – πριν καιρό).

  Ορίστε το διεθνές site του ιδρύματος Κιτσίκη
  http://www.idkf.gr

  Λυπάμαι, είμαι ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ κι ΑΝΤΙ-τσιφτετελιστής μέχρι το κόκκαλο… :mrgreen:

 32. Μα γιατί σε ενοχλεί ο Κιτσίκης; Εδώ εσύ θα μοίραζες τα πετρέλαια τού Αιγαίου φίφτυ-φίφτυ με τούς Τούρκους και βγάζεις τρελλό τον Κιτσίκη…; Η πλάκα είναι βέβαια ότι και το 100% να έπαιρνε η Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι θα το έπαιρναν οι Έλληνες, αλλά ΟΚ! νάχαμε να λέγαμε…

  • Μα…. ΠΩΣ είναι δυνατόν να ΜΗ σε ενοχλεί ο Κίτσίκης? χεχε :mrgreen:

   Υπάρχουν…. ΔΕΚΑΔΕΣ λόγοι, όχι μόνο να ενοχλεί αλλά και να… εξοργίζει ο Κιτσίκης, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ από αυτούς τους λόγους δεν έχει σχέση με την… αμφισβήτηση της ψυχικής του υγείας (που υποθέτεις). ΜΗΝ ακούς τις υπερβολές και τα αστεία που λέω που-και-που. Ισα-ίσα, ο Κιτσίκης (από καθαρά «κλινική άποψη») ΜΑΛΛΟΝ τάχει τετρακόσια, γι ΑΥΤΟ κι είναι ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ βλαβερός (τρελλαμένος, όχι τρελλός).
   Ομως ….ΚΑΝΕΝΑΣ από αυτούς τους λόγους δεν έχει σχέση με το… πόσο τοις εκατό του πετρελαίου στο Αιγαίο θεωρείται (από σένα ή εμένα) δίκαιο να παραχωρηθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα

   Εγώ δεν είπα να τους ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ το 50%. Είπα να τους το δώσουμε με ΠΟΛΥ μεγάλα και σοβαρά ανταλλάγματα. Δες τα σχόλια πιο πάνω. Δηλαδή π.χ. με ΥΠΟΓΡΑΦΗ εκ μέρους τους ΟΛΩΝ των συμφωνιών ΔΔτΘ, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου (άρα ΚΑΙ αποχώρηση του στρατού τους από την Κύπρο -τόχα ξεχάσει αυτό αλλά εξυπακούεται) κλπ. κλπ.

   Τώρα…
   Αν δεν σου αρέσει το 50%, συν ΟΛΑ τα άλλα (σαν αντάλλαγμα) τότε… πες, πρότεινε εσύ ΠΟΣΟ τοις εκατό θα θεωρούσες δίκαιο, και με ΤΙ ανταλλάγματα! 🙂
   :mrgreen:

   (σαμποτάρανε εδώ και χρόνια τους διπλωμάτες, οι ΙΔΙΟΙ οι πολιτικοί μας, οπότε… ΕΜΕΙΣ πρέπει να τα βρούμε αυτά…)

 33. Προ ολίγου έγραψα ένα σχόλιο στο Χρήστο Μόρφο και… τόφαγε η σπαμέστρα, όπως όλα… Το έσωσα όμως και το αντιγράφω

  -σε απάντηση του σχολίου του Χρήστου εδώ:
  http://theamapati.wordpress.com/2010/05/14/erdogan/#comment-23571
  …είπα τα εξής:

  Δεν τίθεται θέμα πολιτικής ορθότητας αλλά βέλτιστης αποτελεσματικότητας. Τα δίκαια αυτά αιτήματα των διαδηλωτών έπρεπε να τεθούν πολλούς μήνες πριν σε μια σωστή βάση επικοινωνιακής επιρροής που θα προγραμμάτιζε -ιδανικά- μια πραγματικά μαζική διαδήλωση ΠΟΛΛΟΥΣ μήνες πριν συμβεί, ώστε να είναι πολυπληθής, να ΜΗ συνδέεται με επισκέψεις Τούρκων επισήμων και να προβληθεί παντού στον κόσμο σαν κάτι σοβαρό και συζητήσιμο, άρα αποτελεσματικό.

  Ομως όταν επισκέπτεται μια χώρα κάποιος ξένος, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ επικοινωνιακά σωστό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό να διαδηλώνουν 2-3 χιλιάδες άτομα εναντίον του, διότι (1) απομονώνονται εύκολα (2) δεν είχαν εκ των πραγμάτων ΧΡΟΝΟ να ετοιμαστούν (3) συκοφαντούνται πιο εύκολα και (4) αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια δύναμη καταστολής (γιατί το κράτος προσπαθεί να προστατεύσει τους ίδιους τους επισήμους που ήρθαν).

  Μια πιο αποτελεσματική πράξη διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια τουρκικής επίσκεψης θα ήταν μια ολιγομελής επιτροπή που να ζητήσει ακρόαση ή/και επίδοση επιστολής (σε συνδυασμό με ομιλίες κλειστού χώρου και άλλες επικοινωνιακές κινήσεις). Ομως η ΙΔΙΑ η περίδος της επίσκεψης είναι η χειρότερη για διαδηλώσεις στο δρόμο… ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ οι δύο χώρες βρίσκονται σε τεράστια σύγκρουση στα πρόθυρα πολέμου κ.ο.κ. (πράμα που δεν συμβαίνει τώρα νομίζω).

  Το θέμα εν κατακλείδι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να είσαι πολιτικά ορθός αλλά πιο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ.

 34. Αδιαλλαξία πίσω απ’ τα χαμόγελα

  Η πολλαπλώς επιμελημένη προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να περιορίσει την επίσκεψη Ερντογάν στο «ανατέλλον θαύμα» της νέας ελληνοτουρκικής συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, που θα σηματοδοτήσει «τη νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών, κράτησε μέχρι τη συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών.

  Εκεί χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά της ώρας για να χαλάσει «η ωραία ατμόσφαιρα» και να εμφανιστεί ένας ακραία διεκδικητικός σε βάρος της Ελλάδας και απολύτως πιεστικός πρωθυπουργός τη Τουρκίας, σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με την Αθήνα και με απόλυτους όρους.

  Συγκεκριμένα, ο Τ. Ερντογάν:

  * Ζήτησε τον άμεσο αφοπλισμό των ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο και θέσπιση «ειδικών όρων» για τις ασκήσεις. «Επιθυμώ τον αφοπλισμό των αεροσκαφών», είπε ο Τ. Ερντογάν, και τόνισε ότι στο ΝΑΤΟ δεν καταγράφονται παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (αφού την «εικόνα» για τη δραστηριότητα στο Αιγαίο τη δίνουν κατά το δοκούν τα τουρκικά ραντάρ).

  * Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να άρει την «απειλή πολέμου» σε βάρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι θέμα που λύνεται μονομερώς (!), αλλά είναι θέμα που θα λυθεί όταν τελειώσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, υπονοώντας σαφώς ότι δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα την επέκταση των χωρικών υδάτων της.

  * Ζήτησε πλήρη «παραλληλία» στα θέματα του οικουμενικού πατριαρχείου και της εκλογής του μουφτή στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Θα ζητήσουμε από τους υποψήφιους για το οικουμενικό πατριαρχείο να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι ο οικουμενικός πατριάρχης πρέπει υποχρεωτικά να φέρει την τουρκική υπηκοότητα και τώρα δεν υπάρχουν πλέον έλληνες ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη…), αλλά η Ελλάδα πρέπει να επιτρέψει την εκλογή του μουφτή στη Θράκη και να επικυρώσει την εκλογή αυτή». Το θέμα πρέπει να λυθεί το συντομότερο, είπε. Ζήτησε ακόμα επιτακτικά την άμεση λειτουργία του τζαμιού στο Μοναστηράκι.

  * Εδειξε να πιέζει σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση να παραβιάσει τη Συμφωνία Σένγκεν της Ε.Ε. ώστε η Αθήνα να χορηγεί βίζες και στα «γαλάζια τουρκικά διαβατήρια» (κοινά) για να μπαίνουν στην Ελλάδα για τουριστικούς σκοπούς.

  * Ζήτησε τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκοκυπρίων, με συμμετοχή και του ΟΗΕ ή και της Ε.Ε. για τη λύση του Κυπριακού, μέχρι «το τέλος του έτους».

  * Ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο (παραπέμποντας στο σχέδιο Ανάν και τη διαπραγμάτευση στο Μπούργκενστοκ).

  * Επανέλαβε ότι δεν θα ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο, αν δεν υπάρξει αμοιβαιότητα προς τους Τουρκοκύπριους.

  * Ο Τ. Ερντογάν δεν παρέλειψε εκ νέου να κάνει παρατηρήσεις προς τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν την οικονομική πολιτική του Γ. Παπανδρέου.

  Μπροστά σ’ αυτή την «ομοβροντία» των τουρκικών απαιτήσεων, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να επαναφέρει τη χαμένη προηγούμενη «ωραία ατμόσφαιρα», υπενθυμίζοντας ότι στη διμερή συνεργασία πρέπει απαραιτήτως να προστεθεί η κλιματική αλλαγή και ότι σε λίγες ημέρες θα βρεθούν και οι δύο στη Βραζιλία, όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Λούλα για θέματα περιβάλλοντος.

  Οταν τα πράγματα σοβάρεψαν, ο Γ. Παπανδρέου θύμισε στον Τ. Ερντογάν ότι η Τουρκία οφείλει να καταθέτει σχέδια πτήσεων των μαχητικών της στο Αιγαίο, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για αφοπλισμό των ελληνικών μαχητικών και σταμάτημα των αναχαιτίσεων.

  «Οι εναέριες μάχες είναι το παρελθόν μας», είπε, «τα κοινά τουριστικά σχέδια είναι το μέλλον».

  Ο Γ. Παπανδρέου ακόμα υποστήριξε την ανάγκη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, παραδεχόμενος ότι στο Μπούργκενστοκ -αν και ο ίδιος δεν ήταν παρών- είναι σίγουρος ότι ο Τ. Ερντογάν «έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο…».

  Αφησε ακόμα να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά το αίτημα της Τουρκίας να χαλαρώσει αισθητά η συμφωνία Σένγκεν για τα τουρκικά διαβατήρια. Η «καλή ημέρα» είχε φανεί όμως από το πρωί.

  Συγκεκριμένα, λίγο μετά την άφιξη στην Αθήνα του Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης στην περιοχή της Ανδρου, οι τουρκικές δυνάμεις, όπως και προχθές, εγκλώβισαν έξι αυτή τη φορά ελληνικά αεροσκάφη, δύο F16, δύο Μιράζ και δύο Φάντομ στην περιοχή της άσκησης, μόλις πέρασαν ανατολικά τον 25ο μεσημβρινό ζητώντας τους «ταυτότητες και προορισμούς». Είναι ακριβώς το ίδιο προκλητικό επεισόδιο για το οποίο το υπουργείο Αμυνας έκρινε ότι δεν αξιολογείται από στρατιωτικής απόψεως.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=162639

 35. Ώρα να δώσω κι εγώ μια δική μου απάντηση στον κ. Ερντογάν (τον «καλό μπάτσο» της υπόθεσης – είχα ξαναπεί ότι μάλλον πρέπει να σκεφτούμε ότι Τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί μας παίζουν «καλός μπάτσος-κακός μπάτσος» κι ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να καταπίνουμε το παραμύθι ότι υπάρχει «διάσταση απόψεων» μεταξύ πολιτικών και καραβανάδων):

  1. Εντός του FIR Αθηνών και του Ελληνικού Εναερίου Χώρου, τα αεροπλάνα μας έχουν δικαίωμα να φέρουν οπλισμό. Ακόμη και σε διεθνή εναέριο χώρο, όπως ακριβώς η Τουρκία διεκδικεί ελεύθερη μεταφορά οπλισμού για τα δικά της αεροσκάφη, έχουμε κι εμείς το ίδιο δικαίωμα. Συνεπώς, η πρόταση-απαίτηση που διατύπωσες «κουμπάρε»… ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ.

  2. Το «casus belli» είναι μια μονομερής απόφαση της Τουρκίας. Όσο δεν το καταργεί, δεν πρόκειται να δει ούτε καν «ειδική σχέση» με την Ε.Ε. Βέτο λοιπόν κι εκεί ώσπου να βγάλει ο ήλιος κέρατα.

  3. Εδώ εγώ έχω να του αντιπροτείνω τα εξής: να προσφέρουμε αναγνώριση αιρετού κι όχι διορισμένου μουφτή, ΑΛΛΑ (α) ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ αρμοδιότητα να εφαρμόζει τη Σαρία σε υποθέσεις οικογενειακού κ.α. δικαίου – τέτοιες αρμοδιότητες να περάσουν στα Ελληνικά δικαστήρια, (β) ο μουφτής θα συνεχίσει να έχει την Ελληνική υπηκοότητα, καθώς σ’αυτό το κράτος γεννήθηκε και πολίτες αυτού του κράτους «εξουσιάζει». Γιατί ο πατριάρχης έχει την Τουρκική;

  4. Καμία χαλάρωση της συνθήκης Σένγκεν. Ελεύθερη διακίνηση πολιτών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ΜΟΝΟΝ όταν η Τουρκία θα έχει γίνει μέλος της Ε.Ε. και θα έχει συμμορφωθεί ΠΛΗΡΩΣ με τις επιταγές της Ε.Ε. Και βέβαια, για να ανοίξει ο δρόμος γι’αυτό, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ κατάργηση του casus belli και άλλα πράγματα στα οποία κάνει πως δεν άκουσε ο «κουμπάρος».

  5. Η συνάντηση για το Κυπριακό πρέπει να είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΜΕΡΗΣ: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Αρκετά παράσιτα κάνανε οι εθνικομαλάκες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

  6. Δεν αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο; Ωραία, δε μπαίνει η Τουρκία στην Ε.Ε. Τόσο απλά.

  7. Τις εξυπνάδες αυτές να τις πουλήσει σε ξεπουλημένους Εφιάλτες ή/και σε ηλίθιους. Το τουρκοκυπριακό καθεστώς είναι καραπαράνομο του κερατά και δεν αναγνωρίζεται από κανέναν (εκτός από κάτι αεριτζήδες Βρετανούς μεσίτες ακινήτων), η δε Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Δε μπορεί να το χωνέψει; Να του φέρουμε σόδα!

  8. Το τι θα κάνουν τα κόμματα της Ελληνικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη στάση τους απέναντι στο ΓΑΠ είναι δικός τους λογαριασμός κι όχι δικός του.

  9. Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εκ μέρους της Κύπρου κατά του Ντενκτάς και της συμμορίας του για τους αγνοουμένους.

  Αυτάαααα…

  • 2. Το “casus belli” είναι μια μονομερής απόφαση της Τουρκίας. Όσο δεν το καταργεί, δεν πρόκειται να δει ούτε καν “ειδική σχέση” με την Ε.Ε. Βέτο λοιπόν κι εκεί ώσπου να βγάλει ο ήλιος κέρατα.

   Αιρετικέ

   Ελπίζω να είδες κάτι άρθρα που δημοσιεύονται τώρα τελευταία, όπου αναφέρεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν είναι «καλά παιδιά» και δεν κάθονται να τους ληστεύουν οι τραπεζίτες με τα σώβρακα κατεβασμένα. Ελπίζω έτσι να γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της πολλαπλής προδοσίας των πολιτικών μας τις τελευταίες δεκαετίες,

   • Τα έχω δει, αλλά ήδη πολλοί πολιτικοί της Ε.Ε. απορρίπτουν αυτήν την ιδέα που έριξε στο τραπέζι η τσουλίτσα των τραπεζιτών (η Μέρκελ).

  • 3. Εδώ εγώ έχω να του αντιπροτείνω τα εξής: να προσφέρουμε αναγνώριση αιρετού κι όχι διορισμένου μουφτή, ΑΛΛΑ (α) ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ αρμοδιότητα να εφαρμόζει τη Σαρία σε υποθέσεις οικογενειακού κ.α. δικαίου – τέτοιες αρμοδιότητες να περάσουν στα Ελληνικά δικαστήρια, (β) ο μουφτής θα συνεχίσει να έχει την Ελληνική υπηκοότητα, καθώς σ’αυτό το κράτος γεννήθηκε και πολίτες αυτού του κράτους “εξουσιάζει”. Γιατί ο πατριάρχης έχει την Τουρκική;

   Έχω την εντύπωση πως η εφαρμογή της Σαρία εντός της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης προβλέπεται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Που στην εφαρμογή της να δεις η Τουρκία πως έχει παίξει το παιχνίδι αστυφύλαξ / χωροφύλαξ που λέγαμε παραπάνω. Κι επειδή η Τουρκία είναι η αναθεωρητική δύναμη της περιοχής ενώ η Ελλάδα πάγια επιθυμεί τη διατήρηση του status quo, η μεριά μας δεν επιθυμεί αναθεώρηση της συνθήκης. Ωστόσο, η Σαρία, από τη μία, ο αναπροσδιορισμός των ρόλων των μειονοτήτων από την άλλη, είναι σημεία στα οποία η συνθήκη πρέπει, εκ των πραγμάτων να αναθεωρηθεί: πρώτον, διότι δεν νοείται να εφαρμόζεται η Σαρία σε ευρωπαϊκό έδαφος στις μέρες μας, δεύτερον, διότι οι μειονότητες (Θράκη, Κων/πολη, Ίμβρος & Τένεδος) παρέμειναν δημιουργώντας μία ισορροπία ανάμεσα στις δύο μεριές. Η ισορροπία αυτή, με το βίαιο εκτοπισμό των ελληνορθοδόξων από την Τουρκία, έχει διαταραχθεί.

   Στο δια ταύτα, η παρούσα κατάσταση επιτρέπει στην Τουρκία να καταργεί de facto τη συνθήκη στα σημεία που τη βολεύει, οπότε μια αναδιαπραγμάτευση της συνθήκης είναι αναπόφευκτη στο μέλλον. Η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη για τέτοιο ενδεχόμενο;

   Δεύτερον, η εθνικιστική τύφλωση που προκάλεσε το «Ελλάς – Ελλήνων – Χριστιανών» και οι απανωτές (*&(ες των ελλήνων πολιτικών έχουν χαρίσει κυριολεκτικά ολόκληρη τη μουσουλμανική μειονότητα στους τούρκους. Ενώ η εναλλακτική υπήρχε κι ήταν απλούστατη:

   http://www.zagalisa.gr/content/apokalypsi-oi-pomakoi-den-eksislamistikan-apo-toys-othomanoys

   οι όσοι αδελφοί Πομάκοι υπερηφανεύονται για τα διάδοση του ισλάμ από τους οθωμανούς, ζουν μέσα σε ένα ψέμα και θα έπρεπε να ντρέπονται για τους οθωμανούς, διότι έβλαψαν το ισλάμ, αφού το μετέτρεψαν από θρησκεία αγάπης, σε θρησκεία πολέμου και αίματος. Ήταν λογικό όλοι οι χριστιανοί να τους μισούν μέχρι και σήμερα.

   Η άποψή μου, εν ολίγοις, είναι η εξής: το Ισλάμ δεν είναι ενιαίο. Υπάρχει και το φιλελεύθερο ρεύμα του Ισλάμ, το οποίο μάλιστα είναι φιλελληνικό ρεύμα, αφού οι εκπρόσωποί του, μελέτησαν τους έλληνες φιλοσόφους (το πως τους ερμήνευσαν, ας το αφήσουμε). Πολύ απλά λοιπόν, το ελληνικό κράτος έπρεπε να έχει φτιάξει, χρόνια τώρα, μια ισλαμική θεολογική σχολή στη Θράκη, η οποία θα πρέσβευε το φιλελεύθερο Ισλάμ. Οι έλληνες μουσουλμάνοι αναβαθμίζονται σε συνεχιστές αυτής της παράδοσης. Το πόσα πολλαπλά οφέλη θα είχαμε από μια τέτοια τακτική, το αφήνω στα ευκόλως εννοούμενα.

  • ΠΟΛΥ καλή ανάλυση KnowDame…
   Κρίμα που δεν έγινε από την αρχή ΤΜΗΜΑ του ποστ…

   Αν θες μπες στο Editor-mode και γράψε κάνα απόσπασμα… (για μελλοντικούς ή βιαστικούς αναγνώστες).

 36. Και τώρα κάτι από τον… Ιό της «Ε», που (όπως φαίνεται)… ΣΥΝΗΛΘΕ από τα δικά του κολλήματα, κι άρχισε να λέει ΑΛΗΘΕΙΕΣ για την Τουρκία καταρρίπτοντας την προπαγάνδα του Παπαχέλμαν, κ.ά.

  Προσέξτε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ το τέλος του άρθρου, που παραθέτω, γιατί έχει άμεση αναφορά στο ΔΝΤ και την ολέθρια επίδρασή του στην Τουρκία

  http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100502.htm

  Η γοητεία του τουρκικού μοντέλου
  Άλλοι φοβούνται πως το ΔΝΤ θα μας γυρίσει στην Τουρκοκρατία. Κι άλλοι ελπίζουν ότι θα γίνουμε Τουρκία. Ώστε να νιώσουμε, επιτέλους, τι θα πει ανάπτυξη, τάξη και ασφάλεια…
  […….]

  Ακαδημαϊκή ελευθερία ΓΙΟΚ
  […….]

  Το «άσυλο» των ΜΑΤ
  Από ‘κει και πέρα, οι καθ’ ημάς λάτρεις της «τάξης» είναι λογικό να εντυπωσιάζονται από την εικόνα των τουρκικών ΑΕΙ: κάμερες επιτήρησης παντού, ιδιωτική αστυνομία (σεκιουριτάδες) σε αγαστή συνεργασία με το πανταχού παρόν «σπουδαστικό» της (κανονικής) Ασφάλειας, και σε μικρή απόσταση κλούβες των ΜΑΤ για να επέμβουν σε κάθε ενδεχόμενο.
  […….]

  Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση από κούνια
  Τα ανώτατα ιδρύματα δεν είναι όμως ο μόνος εκπαιδευτικός χώρος που «διαπαιδαγωγείται» κοινωνικοπολιτικά κι επιτηρείται στρατιωτικοαστυνομικά. Το μάθημα «Στοιχεία Εθνικής Ασφαλείας» αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχολικού προγράμματος από το 1926 μέχρι σήμερα. Το διδάσκουν δε όχι δάσκαλοι και καθηγητές υπαγόμενοι στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά εν ενεργεία ή απόστρατοι αξιωματικοί. Σύμφωνα με το ισχύον σχετικό διάταγμα του 1998, σκοπός του μαθήματος είναι «να προωθήσει την εκμάθηση στη νεολαία των εθνικών στρατηγικών μας, των εθνικών μας στόχων και των εθνικών μας συμφερόντων», καθώς και «να μάθει η νεολαία να μάχεται εναντίον όσων διαφωνούν με τα παραπάνω».

  Εκτός σχολείου, το διαβόητο άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα καθιστά άλλωστε ποινικό αδίκημα, τιμωρητέο με φυλάκιση από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια, κάθε «δημόσια προσβολή του τουρκικού έθνους, της Δημοκρατίας ή της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας», καθώς και κάθε δημόσια προσβολή της κυβέρνησης, της δικαστικής εξουσίας, του στρατού ή των υπηρεσιών ασφαλείας. Μέχρι την πρόσφατη τροποποίησή του (30.4.2008), αντί για την τιμή «του τουρκικού έθνους» το άρθρο προστάτευε την τιμή του «τουρκισμού», εν γένει.

  Πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταράφ» έφερε στο φως μια συμπληρωματική διάσταση του μαθήματος «εθνικής ασφαλείας»: οι αξιωματικοί που το διδάσκουν οφείλουν ταυτόχρονα να συμπληρώνουν, για λογαριασμό του ΓΕΕΘΑ, τους φακέλους φρονημάτων των μαθητών και των εκπαιδευτικών με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

  Η καταγραφή αυτή του ριζοσπαστισμού της νέας γενιάς εξ απαλών ονύχων συνιστά όντως πρωτοποριακή πρακτική, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά και στα καθ’ ημάς: αντί να «χαρτογραφούνται» μια φορά κάθε δεκαετία με τις εισβολές των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, οι δυνητικοί «τρομοκράτες» του μέλλοντος θα εντοπίζονται έγκαιρα χάρη στην ανάλυση του αντικομφορμιστικού λόγου και των εφηβικών ανησυχιών μέσα στις σχολικές αίθουσες. Για λόγους σεβασμού της ελληνικής ιδιοπροσωπίας, καλό θα ήταν ωστόσο οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές-χαφιέδες ν’ αντικατασταθούν από λαγωνικά της «Αντιτρομοκρατικής»….

  […….]

  Το Εξπρές του ΔΝΤ

  Αν κάτι μας μαθαίνει η πολύχρονη «συνεργασία» της Τουρκίας με το ΔΝΤ, είναι η ταυτότητα των θυμάτων της: από το 1958 μέχρι σήμερα, τις συνταγές του Tαμείου τις έχουν πληρώσει μονομερώς οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι κι οι δημοκρατικές ελευθερίες.

  Η ένταξη της Τουρκίας στο ΔΝΤ, το 1947, συνοδεύτηκε από υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 120% και άνοιγμα της οικονομίας στο δυτικό κεφάλαιο. Μια δεκαετία μετά, η έκρηξη των εισαγωγών κι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή υποχρέωσαν την κυβέρνηση Μεντερές να προσφύγει στις καλές υπηρεσίες του Ταμείου. Η λίρα υποτιμήθηκε ξανά, οι τιμές «απελευθερώθηκαν» κι η κυβέρνηση κατέφυγε στον ανοιχτό αυταρχισμό. Την αιματηρή καταστολή μιας φοιτητικής εξέγερσης, την άνοιξη του 1960, ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης».

  Δεν ήταν παρά η αρχή ενός φαύλου κύκλου διαδοχικών «αναδιαρθρώσεων» σε βάρος της μισθωτής εργασίας και των παραδοσιακών μικροαστικών στρωμάτων, απελπισμένων αντιδράσεων κι ανελέητης καταστολής. Το δραματικό αποκορύφωμα ήρθε το 1978-79, όταν η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετζεβίτ, αντιμέτωπη με τις οικονομικές συνέπειες της εισβολής στην Κύπρο, υπέστη τη συνδυασμένη πίεση της εγχώριας αστικής τάξης και του ΔΝΤ.

  «Ο σοσιαλδημοκράτης Ετζεβίτ έπρεπε να καταπιεί το πικρό χάπι που του πρόσφερε το ΔΝΤ ως αντίτιμο της οικονομικής της ‘διάσωσης’. Οι παραχωρήσεις που ήταν ωστόσο διατεθειμένος να κάνει δεν αρκούσαν για να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ και την τουρκική επιχειρηματική κοινότητα, παρόλο που κατάφεραν ν’ αποξενώσουν τους ίδιους τους οπαδούς του. Η TUSIAD [ο τουρκικός ΣΕΒ] δυσφορούσε επειδή ο Ετζεβίτ δεν προχώρησε αρκετά για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για λιτότητα, ενώ οι μισθοσυντήρητοι οπαδοί του πίστευαν πως είχε προχωρήσει υπερβολικά, εκχωρώντας πάρα πολλά σε βάρος τους» (F. Ahmad, “The Making of Modern Turkey”, σ.177-8).

  Στις γερουσιαστικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1979 ο Ετζεβίτ υπέστη συντριπτική ήττα και παραχώρησε τη θέση του στον (παραδοσιακά δεξιό) Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Αυτός διόρισε ως πανίσχυρο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τον Τουργκούτ Οζάλ, μέχρι τότε διαπραγματευτή της χώρας με το ΔΝΤ, και στις 24.1.1980 εξήγγειλε ένα δραστικό πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων, «ακόμη οξύτερο απ’ ό,τι είχε ζητήσει ή ελπίσει το ΔΝΤ» (όπ.π., σ.178). Δεδηλωμένο μοντέλο του Οζάλ ήταν η Χιλή του Πινοτσέτ. Ακολούθησε απεργιακή έκρηξη με αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών κι αστυνομίας, καταλήψεις εργοστασίων, επιστράτευση των φασιστικών συμμοριών των «Γκρίζων Λύκων» κατά των συνδικάτων και της Αριστεράς και σταδιακή διολίσθηση της χώρας σ’ έναν έρποντα εμφύλιο πόλεμο με 20 νεκρούς την ημέρα.

  Στις 12 Σεπτεμβρίου 1980 ο στρατός επέβαλε δικτατορία. Ο Οζάλ προβιβάστηκε σε αναπληρωτή πρωθυπουργό και οι ένοπλες δυνάμεις ανάλαβαν να του εξασφαλίσουν την «κοινωνική ειρήνη» που θεωρούσε απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματός του. Συνδικάτα και κόμματα διαλύθηκαν, οι απεργίες απαγορεύθηκαν κι ένα κύμα παραδειγματικής κρατικής τροκρατίας ανέλαβε να «αποπολιτικοποιήσει» δια παντός την τουρκική κοινωνία. Μέσα σε 15 μήνες συνελήφθησαν 122.600 άτομα, απαγγέλθηκαν 3.600 θανατικές καταδίκες κι εκατοντάδες κρατούμενοι πέθαναν από τα βασανιστήρια. Ο Οζάλ «εξελέγη» πρωθυπουργός το 1983 και πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1989, επιβάλλοντας τους ρυθμούς και τα όρια μιας ελεγχόμενης επανόδου στον κοινοβουλευτισμό.

  «Η οικονομική πολιτική της δεκαετίας του ’80 αύξησε σε μεγάλο βαθμό το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς», σημειώνει χαρακτηριστικά ένας ιστορικός. «Από τη μια, είχε δημιουργηθεί μια τάξη πολύ πλούσιων επιχειρηματιών», που «επιδείκνυαν τον πλούτο τους με τρόπο που, πριν, ήταν αδιανόητος στην Τουρκία. Από την άλλη, η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας του πληθυσμού είχε μειωθεί δραματικά» (E. Zurcher, «Σύγχρονη Ιστορία της Τουρκίας», σ.397).

  Ο έλεγχος της τουρκικής οικονομίας από το ΔΝΤ δεν σταμάτησε όμως με την αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού. Το 1999-2001 επιβλήθηκε ένα ακόμη δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας κι ιδιωτικοποιήσεων (το 17ο στη σειρά), για να αποκαταστήσει τις «ισορροπίες» που είχαν «κλονιστεί» από την κεϋνσιανή πολιτική παροχών του Ερμπακάν. Ακολούθησαν δυο «πακέτα» δανείων, το 2002-2005 και 2005-2008, με αντίτιμο το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα κύμα ιδιωτικοποιήσεων και την αντιλαϊκή αναμόρφωση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση Ερντογάν. Και έπεται συνέχεια…

  • Όλα αυτά που λέει ο Ιος αποδεικνύουν περίτρανα όσα λέμε πολλοί εδω στη Ελλάδα, ότι δηλαδή Τουρκία ήταν και παραμένει, κατα κύριο λόγο, μία συγκαλυμμένη δικτατορία με κάποια επιχρίσματα δημοκρατικότητας.

 37. […] όλα! Ούτε για την ΑΟΖ (ξεχάστε την υφαλοκρηπίδα, αυτή έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι είναι απηρχαιωμένη και άνευ σημασίας σαν όρος), […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s