AKISMET used as CyberWar Weapon of Mass Destruction! Οπλο Μαζικής Καταστροφής του… αντιπάλου (ιστο-)λόγου!

Akismet Rules!
Image by jochenWolters via Flickr

Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Στην αρχή, όταν το αντιλήφθηκα πρώτη φορά, δεν είχα την παραμικρή ιδέα πόσο μεγάλο είναι

ukomadeonEnglish version of this post: Please Click Here.

Όπως φαίνεται όμως, ΔΕΝ είμαι ο μόνος που ανακαλύπτει ξαφνικά πως ΟΛΑ τα σχόλιά μου λογοκρίνονται παντού, δηλαδή πετιώνται αυτομάτως (από το φίλτρο Akismet) στο σκουπιδο-τενεκέ του spam όπου κι αν τα γράψω, σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ blog της WordPress, ακόμη και στο… δικό μου:

Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε πριν 2-3 μέρες, αμέσως μετά από καυτό… ντεμπέητ, μεταξύ του Αιρετικού (co-editor σε αυτό το blog), εμού του ιδίου, και ενός…  εισβολέα (λασπολόγου – βρυκόλακα, κλπ.) – Βέβαια… ΔΕΝ ξέρω ΑΝ τη «βρωμοδουλειά» την έκανε αυτός ή άλλος. Εκ των υστέρων (μου έστειλε μήνυμα και) θυμήθηκα ότι ΚΑΙ μερικά δικά του σχόλια πηγαν στο σπαμ, οπότε -λογικά- δεν είναι κι ο πιο πιθανός υπαίτιος (αν και μπορεί να είναι κάποιος φίλος του, ή οποιοσδήποτε άλλος «αντίπαλός μας»). Πάντως…. ούτως ή άλλως, γράφω αυτό το ποστ – και μέηλ στη WordPress…

Ας δούμε όμως το θέμα πιο γενικά…

Σε άλλους  χώρους  του διαδικτύου, π.χ. στο YouTube, υπάρχουν κι εκεί διαδικασίες καταγγελίας  χρηστών από άλλους χρήστες μέσω «flagging». Στη WordPress υπάρχει επίσης ένα κουμπάκι στον Πίνακα Διαχείρισης που αν το πιέσει κανείς, στέλνει καταγγελία στη WordPress ότι το συγκεκριμμένο blog (που βλέπει ΕΚΕΙΝΗ τη στιγμή) είναι «πηγή spam». Φυσικά, εκτός αυτού, υπάρχει κι η περιβόητη… «εξυπνάδα» (my ass) του φίλτρου Akismet, που (υποτίθεται ότι) «μαθαίνει από τα σχόλια», για να διακρίνει ΠΟΙΑ είναι spam και ΠΟΙΑ ΟΧΙ.

Η πρώτη διαδικασία είναι -προφανώς- η χειρότερη, γιατί κακο-χαρακτηρίζει στα μουλωχτά το ίδιο το blog σας. Η δεύτερη διαδικασία, φαίνεται πιο αντικειμενική, αλλά ΔΕΝ είναι. Μπορεί να καταστρατηγηθεί, να χρησιμοποιηθεί πονηρά από κάποιον που (π.χ.) γράφει επίτηδες σχόλια-μαϊμούδες σε κάποιο blog, με τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ στοιχεία σχολιαστή, και μετά… τα μαρκάρει σαν spam. Το αποτέλεσμα θα είναι -λογικά- να αρχίσει το Ακιζμέτ να θεωρεί ΟΛΑ τα σχόλιά σας παντού στη WordPress (αν έχουν τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ στοιχεία. π.χ. ψευδώνυμο / διεύθυνση) σαν spam. Και -ως γνωστόν- όταν ένα σχόλιο σταλθεί αυτομάτως στη σπαμέστρα, μετά είναι ΠΟΛΥ δύσκολο για ένα ιστολόγιο όπου γράψατε σχόλιο, να αντιληφθεί ότι συνέβη τέτοιο πράμα, εκτός αν…  ειδοποιήσετε. Μα… – ΠΩΣ θα ειδοποιήσετε, όταν ΟΛΑ σας τα σχόλια πηγαίνουν (με αόρατο τρόπο) στη σπαμέστρα ενός άλλου blog; Ο μόνος τρόπος, είναι να στείλετε e-mail, αλλά… εκτός που καταντάει κουραστικό, στο τέλος δεν αποδίδει, άπαξ κι έχετε «μαυριστεί» σαν spammer με πιο ισχυρές διαδικασίες από τη δυνατότητα του συγκεκριμμένου ιστολόγου να κάνει ΕΙΔΙΚΟ κόπο για να σώζει τα σχόλιά σας.

Εν κατακλείδι, το ΗΛΙΘΙΟ φίλτρο Akismet (κι όχι μόνο αυτό, βέβαια) εξελίσσεται σε ένα «Οπλο Μαζικής Καταστροφής της Ελευθερίας του Λόγου«, δηλαδή σε μία κατευθυνόμενη ΟΛΙΚΗ λογοκρισία ΟΛΩΝ των σχολίων σας, σε ΟΛΑ τα blog της WordPress. Ε, αν ψάξετε το θέμα μέσω του θείου Γκούγκλη, θα βρείτε πολλές άλλες αναφορές στο ίδιο ανησυχητικό φαινόμενο. Π.χ. πιέστε ΕΔΩ για να κάνετε αναζήτηση στο google με τη φράση «my comments as spam». Aν όμως ψάξετε ένα-ένα τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης, ΠΟΛΥ ελάχιστη βοήθεια θα βρείτε για το πρόβλημα, αφού σχεδόν όλη η βοήθεια θεωρεί  δεδομένο ότι κανείς δεν σας έχει ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙ εσκεμμένα, με στόχο να λογοκρίνεστε… αυτομάτως!

Στην πραγματικότητα, ΑΝ έχει συμβεί εσκεμμένη στοχοποίηση, τότε… η «ασπιρίνη» που προτείνουν ΔΕΝ γιατρεύει την «ίωση»: – Με το να ζητήσετε από κάποιον φίλο σας ιστολόγο να βγάλει μερικά σχόλιά σας από τη σπαμέστρα …ΔΕΝ θα ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ τίποτα! Εξάλλου… εγώ δεν μπορώ πια να γράψω σχόλια ΟΥΤΕ στο δικό μου blog, τις περισσότερες φορές! Κατά καιρούς εμφανίζονται ΕΛΑΧΙΣΤΑ σωστά, αλλά… τα πιο πολλά (γύρω στο 90%) εξαφανίζονται, με το να πετιώνται αυτομάτως (ξανά και ξανά) στη σπαμέστρα, ΟΣΟ κι αν επιμένω να τα μαρκάρω επανειλλημένα σαν «ΟΧΙ-σπαμ«…

This problem is immense; When I first noticed it, I didn’t have the faintest idea HOW BIG it is. Apparently I am NOT the only blogger suddenly discovering that… ALL my comments are being censored everywhere, automatically thrown (by the Akismet spam-filter) into the spam-bin of ANY WordPress blog, wherever I write comments, including… my own blog! It all started a couple of days ago, immediately after a heated debate between [1] an… invader (another blogger who is also a habitual flaming mud-slinger), [2] myself, and [3] a co-editor of my (multi-person-) blog. To be honest, I am not sure if these two events are related, but I do know that the problem is serious.

There are quite a few people with the same problem, as anyone can find out by googling the phrase «my comments as spam». However, unfortunately most of the advice offered by various blogs and sites (including WordPress support) does not really work, in those cases where there is malicious intent at work; nearly all helpful advice assumes that the problem is a mistake in Akismet’s operation, resolvable very simply by un-marking comments wrongly marked as spam. However, this mild medicine will not cure the disease, if someone has repeatedly and systematically tried to turn your comments into spam…

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

Reblog this post [with Zemanta]

21 comments

  • Καλημέρα φίλτατε Κλείτωρ ! 🙂

   Γιαααα να δω ΑΝ θα σκοράρω σχόλιο ΤΩΡΑ… (αφού… τους τα έψαλα κανονικά) ! χεχε

   • Υ.Γ. ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ…

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέσα στο δικό μου μπλογκ…. ΚΑΤΙ παίζει…
    (ίσως η συγγραφή ποστ να λαμβάνεται υπ΄οψιν θετικά από το ΗΛΙΘΙΟ Ακιζμέτ…. γιατί ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ δεν έβγαιναν σχόλια ΟΥΤΕ εδώ, τις περισσότερες φορές…)

    • Οπότε Ομαδέωνα υποθέτω πλέον πως τα νέα είναι ευχάριστα, το πρόβλημα λύθηκε. 🙂 Άλλωστε είδα και κάποια σχόλια σου νωρίτερα στην καλύβα.

     Έστειλες email στη wordpress και με κάποιο τρόπο σε «απελευθέρωσαν» εκείνοι από τα κεντρικά ή ακολούθησες κάποιο άλλο τρόπο προκειμένου να λύσεις το πρόβλημα?

     • Ακόμη… δεν έγραψα στη WordPress! Λόγω αναβλητικότητας αλλά και γιατί άρχισε να υποχωρεί το φαινόμενο. Ιδού το πως:

      1) Δήλωσα διεύθυνση ιστοσελίδας για το ψευδώνυμό μου, αντί για το μπλογκ, το κανάλι μου στο YouTube.
      2) Σύμφωνα με τη θεωρία που εξήγησα, το φαινόμενο είναι τεχνητό.Οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες εισαγωγές στοιχείων μου κάπου αλλού, από κάποιον που επίσης μαρκάριζε τα στοιχεία μου σαν σπαμ. Ομως… αν δεν το επαναλάβει ξανά και ξανά, λογικά η επίδραση αυτή φθίνει (κι αν το επαναλάβει από την ίδια διεύθυνση καρφώνεται ο ίδιος και δεν λαμβάνεται καν υπ΄όψη). Κοντολογίς, έπρεπε να περιμένω λιγάκι…

     • Καλή η πατέντα σου! 😉

 1. Κλασική περίπτωση, όπως και στο You Tube.

  Mου τη σπας, σου ρίχνω τα βίντεα παρουσιαζόμενος σαν ο Kίτσος Kαραφακλάνογλου κάτοχος δικαιωμάτων μουσικής, εικόνων κλπ. και χαιρετίσματα.

  Έλεγχος δεν υπάρχει, γιατί κάτι οργανισμοί του μεγέθους του YT ή της WP προτιμούν να σαπίσουν στην σφαλιάρα έναν απλό χρήστη, παρά να διακινδυνεύσουν μια μήνυση ή μια επίθεση από ισλαμιστές κομάντος αυτοκτονίας.

  • Alex, Thanks very much,

   What seems to be happening NOW, is that the problem gradually withers away, for understandable reasons:
   i.e.
   (IF my theory is correct then…)
   IF attempts to mark comments as spam have stopped, then -logically- their effect will gradually be reduced.

   I must admit I made this post partly to scare off people who do such things. Maybe they assumed nobody noticed it… We’ll see! 🙂

 2. Μου ήρθε μία ιδέα Ομαδέωνα.

  Παρατηρώ πως όταν γράφεις ένα σχόλιο, είτε εδω είτε αλλού, περνάς και την διεύθυνση του μπλόγκ κάτω από το ονομά σου. Εννοώ πως εαν κανείς κάνει κλικ στο όνομά σου μεταφέρεται ( ή τουλάχιστον μεταφερόταν μέχρι να ανακύψει το πρόβλημα) εδω, στο μπλόγκ.

  Η ιδέα μου είναι να γράφεις σχόλια αλλά αντί να περνάς την διεύθυνση του μπλόγκ στην φόρμα υποβολής απάντησης απλά να την γράφεις μέσα στο σχόλιό σου.

  Για παράδειγμα, εαν γράψεις ένα σχόλιο στην καλύβα του Πάνου έτσι όπως σου προτείνω, το όνομά σου δεν θα εμφανιστεί μπλέ, όπως εμφανίζεται ένα όνομα σχολιαστή όταν περιέχει την διεύθυνση ενός μπλόγκ, αλλά μαύρο. Την διεύθυνση του μπλόγκ μπορείς μετά να την περάσεις κατευθείαν μέσα στο σχόλιο σου.

  Για κάνε ένα πείραμα να δεις τι θα γίνει…

  • @Δ.Π.
   Ναι, αυτό που λες μπορεί να λειτουργήσει…
   Μόνο που (ξεχνάς ότι) εφόσον υπάρχει κάποιος με κακή πρόθεση, τίποτε λιγότερο δεν θα λειτουργήσει από την ΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ από ΚΑΘΕ είδους αναφορά στο μπλογκ μου ή σε άλλο προσωπικό στοιχείο. Ο πόλεμος αυτός έχει σαν δεύτερο στόχο να εμποδίσει την εξάπλωση αναφορών στο μπλογκ (εκτός από τα σχόλιά μου). (ΕΞΩΘΕΙ σε απόλυτη ανωνυμία δηλαδή…)

   Διότι… από τη στιγμή που ΥΠΟΓΡΑΦΩ ένα σχόλιο π.χ. σαν «omadeon», ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τρόπος να εμποδιστεί ο υπαίτιος από το να αλλάξει τακτική και να στέλνει στο σπαμ οποιοδήποτε σχόλιο έχει απλή αναφορά της λέξης αυτής. Και… μαζί με μένα τότε θα λογοκρίνονται αυτομάτως και ΟΛΟΙ όσοι αναφέρονται στο μπλογκ ή στο ψευδώνυμό μου.

   Εϊναι ΣΑΤΑΝΙΚΟ φαινόμενο… (λες και σχεδιάστηκε ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ για να επιτρέπει ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ εκδίωξη στοχευμένων ατόμων από ΠΑΝΤΟΥ).

   • Υ.Γ. Από τεχνική άποψη, ΑΝ διαβάσει κανείς τα σχετικά κείμενα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ στο πρόβλημα. ΚΑΜΜΙΑ απολύτως, διότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον αν ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ την τροφοδότηση του Ακιζμέτ με στοχευμένα στοιχεία….

    Υπάρχει όμως μια ΔΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ, για ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ίδιου του Ακιζμέτ, ΑΝ υποθέσουμε ότι οι δημιουργοί του θα την ακούσουν και ότι… δεν είχαν κακή πρόθεση να βοηθήσουν καποιους άααλλους (π.χ. μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. κλπ) από την αρχή – αυτό ΠΑΙΖΕΙ, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε καθόλου ΟΥΤΕ να το επιβεβαιώσουμε)…

    Η ΔΟΜΙΚΗ λύση είναι να δημιουργηθούν μέσα στο ίδιο το Ακιζμέτ «safe lists», ατόμων που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν είναι σπαμερς. Πιθανώς έχοντας σαν ΠΡΩΤΗ βάση, το γεγονός ότι έχουν δικό τους μπλογκ που ΔΕΝ είναι ένοχο για σπαμ….

    • Αν όμως φάει το Akismet ένα μαρκάρισμα για spam και αναγκαστούν να φάνε στη μάπα τις ίδιες τους τις αβλεψίες, θα καταλάβουν ότι κάνουν βλακείες.

   • Διότι… από τη στιγμή που ΥΠΟΓΡΑΦΩ ένα σχόλιο π.χ. σαν “omadeon”, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τρόπος να εμποδιστεί ο υπαίτιος από το να αλλάξει τακτική και να στέλνει στο σπαμ οποιοδήποτε σχόλιο έχει απλή αναφορά της λέξης αυτής.

    Υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί αυτό που αναφέρεις παραπάνω? Μου φαίνεται λίγο παρατραβηγμένο…
    Εαν υπήρχε αυτή η δυνατότητα μάλλον θα την είχαν βάλει σε εφαρμογή, έτσι ώστε ουσιαστικά να σε φιμώσουν πλήρως.

    Ένα λινκ με κάποιες ενδεχομένως χρήσιμες πληροφορίες,

    http://en.forums.wordpress.com/topic/spam-my-own-comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s