Playlist for Richard Wollf videos (Athens lecture 1, 27/5/2010)

Ο Richard Wolff στην ΑΣΟΕΕ (ρεπορτάζ ζωντανής ομιλίας): Αυτοδιαχείριση, η Μαρξιστική Πρόταση για τον 21ο Αιώνα!

R.D.Wolff
Richard D. Wolff

UPDATE 1: Νέα Διάλεξη του καθηγητή Richard D. Wolff σήμερα (28/5/2010) στην Αθήνα. Λεπτομέρειες στο ποστ Διαλέξεις του καθηγητή οικονομικών Richard Wolff του (πολύ γαμάτου) συλλογικού blog «Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα»:

UPDATE 2: Η KnowDame μας ειδοποίησε ότι ανέβηκαν κάποιες πρώτες εκδόσεις video με την πρώτη ομιλία του Richard Wolff (27/5/2010) στο YouTube. Πολύ σύντομα θα μεταφραστούν και θα… ξανα-ανεβούν με ελληνικούς υπότιτλους. Προς το παρόν τις έβαλα ΟΛΕΣ σε ειδικό playlist (click ΕΔΩ ή στην εικόνα):

Playlist for Richard Wollf videos (Athens lecture 1, 27/5/2010)UPDATE 3: Στο ποστ της Cynical  Ένα Μεσημέρι με τον R. Wolff θα βρείτε μια πληρέστερη και… μακράν καλύτερη (της δικής μου) αφήγηση, για την πρώτη διάλεξη του καθηγητή! 🙂 Επίσης δείτε το ποστ Ο Richard D. Wolff γράφει για την Αυτοδιαχείριση των Επιχειρήσεων (σε δική μου μετάφραση, απόσπασμα από σελ. 10-11 της εισήγησης – βάσης για τη διάλεξή του).

[τέλος update 1, 2,3].

Σήμερα Χθες (27/5/2010) ο καθηγητής Richard Wolff μίλησε σε μία αίθουσα της ΑΣΟΕΕ κατάμεστη από bloggers και φοιτητές. Ημουν παρών! Μετά την εκπληκτική ομιλία του, ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων. Στο τέλος… τα είπαμε κι  από κοντά, αλλά όχι μόνο μαζί του: -Μιλήσαμε επίσης με διαδικτυακούς  φίλους και φίλες από την Ελληνική μπλογκόσφαιρα (π.χ. την Cynical) για πρώτη φορά από κοντά! 🙂 Ηταν μία από τις καλύτερες ομιλίες, που παρακολούθησα ποτέ. Παρών ήταν και ο Dennis (ο… τρομερός) που μπορεί να βεβαιώσει του λόγου μου το αληθές!

  • Στο έργο του Richard Wolff είχα αναφερθεί (λίγο μετά τον Greek Rider) σε παλαιότερο ποστ (του 2008), παραθέτοντας και μια πρώτη εκδοχή του βίντεο που μεταφράστηκε τις τελευταίες μέρες και έγινε επίκεντρο μεγάλου ενδιαφέροντος σε πολλά Ελληνικά blog, λόγω της Κρίσης.

Αν και το θέμα της πρώτης διάλεξης (και ο τίτλος της) ήταν η Μαρξιστική Κριτική του Κεϋνσιανισμού (A Marxian Critique of Keynesian Economics), ο καθηγητής Wolff δεν σταμάτησε εκεί. Μεταξύ άλλων, έκανε λεπτομερείς αναφορές σε διάφορα… παράξενα της Αμερικής, όπως η απόφαση της πολιτείας του Oregon να φορολογήσει τους πλούσιους και να ΜΗΝ ακολουθήσει καμμία νεο-φιλελεύθερη πολιτική  λιτότητας, αντίθετα με τον… Σβάρτσενέγκερ, τον κυβερνήτη της -εξίσου προβληματικής- Καλιφόρνιας. Μετά, αφού επεσήμανε τη στασιμότητα των Αμερικάνικων μισθών από τη δεκαετία 70 μέχρι σήμερα, έφτασε στον πυρήνα των ιδεών του για ένα Νέο Μαρξισμό του Εικοστού Πρώτου Αιώνα: Την αντικατάσταση των παραδοσιακών καπιταλιστικών εταιρειών με αυτο-διαχειριζόμενες, όπου τις αποφάσεις (και τις ωφέλειες) θα τις μοιράζονται  οι ΙΔΙΟΙ οι εργαζόμενοι…

Βέβαια, ο παραδοσιακός μαρξισμός – λενινισμός ήταν ανέκαθεν εχθρικός απέναντι στην αυτοδιαχείριση των επιχειρήσεων, την οποία απέκλειε (δογματικά και εξ ορισμού, a priori) είτε σαν «ανεφάρμοστη», είτε σαν… «καπιταλιστική». Αυτός ο δογματισμός ήταν συνυφασμένος με μια τυφλή πίστη των «ορθόδοξων μαρξιστών» στο «σοσιαλιστικό κράτος», το οποίο θα αναλάμβανε να μετασχηματίσει την κοινωνία μέσω Κεντρικού Σχεδιασμού, σαν συλλογικός εργοδότης όλου του λαού, κλπ. Δυστυχώς, αυτό το σύστημα απέτυχε – όπως ξέρουμε. Και… απέτυχε για ένα σωρό λόγους που είναι λίγο-πολύ γνωστοί, καθώς και για ορισμένους άλλους λόγους… όχι τόσο πολύ γνωστούς. Ο Richard Wolff αναφέρθηκε σε έναν από τους τελευταίους:  -Την έλλειψη Γνώσης για την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε «μακρο-οικονομικά» και «μικρο-οικονομικά» επίπεδα της κοινωνίας. Το μακρο-οικονομικό επίπεδο είναι γνωστό, είναι εκείνο που ασχολείται με την ανάλυση ολόκληρων κοινωνιών και οικονομικών συστημάτων. Για το μικρο-οικονομικό επίπεδο όμως, αν και αρκετά γνωστό (και χρήσιμο στην Οργάνωση Επιχειρήσεων) σχεδόν τίποτε χρήσιμο δεν ήταν γνωστό -ΙΔΙΩΣ από μαρξιστική άποψη- μέχρι τώρα, για την αλληλεπίδρασή του με τα μακρο-οικονομικά επίπεδα. Σε αυτά τα πλαίσια, αφετηρία της προσέγγισης του καθηγητή Wolff (στη διάλεξη) ήταν το εξής ερώτημα:  -ΠΩΣ θα διαχειρίζονταν τα προβλήματα της οικονομίας (και τις κρίσεις της) οι επιχειρήσεις, αν αντί για τους διευθυντές και τους ιδιοκτήτες (ή μετόχους) τους, τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι ΙΔΙΟΙ οι εργαζόμενοι; Ε, δεν χρειάζεται πολύς κόπος, για να εντοπίσει κανείς αρκετά κλασσικά  λάθη, που θα είχαν αποφευχθεί, αν η οικονομία ήταν οργανωμένη σε τέτοια (μικρο-οικονομική) βάση. Π.χ. οι εργαζόμενοι ποτέ δεν θα συναινούσαν σε μέτρα που αυξάνουν τη… δυστυχία τους, ενώ θα έκαναν καλύτερη χρήση της δυνατότητάς τους να συν-αποφασίζουν για το ΠΟΥ θα (επαν-)επενδυθεί η δική τους (συλλογική) Υπεραξία….

Υπήρχε (και υπάρχει) μεγάλη άγνοια όμως, στο  μεγάλο πλήθος των κοινωνικών επιστημόνων, των μαρξιστών (και μη-) οικονομολόγων, κ.ά. για το σημαντικό ρόλο της ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ των εταιρειών και των παραγωγικών δομών της κοινωνίας. Αυτό το κενό θέλησε να συμπληρώσει ο Richard Wolff με βάση μαρξιστικές αρχές, εξετάζοντας την Αυτοδιαχείριση σαν ένα σύστημα που θα μπορέσει να πετύχει πρακτικά, εκεί που ο Κεντρικός Σχεδιασμός απέτυχε. Το ζητούμενο είναι θετικά αποτελέσματα ΤΩΡΑ, στον Εικοστό Πρώτο Αιώνα….

Το τρέχον κίνημα συναιτεριστικών επιχειρήσεων του κόσμου έχει ήδη παρουσιάσει πολλά θετικά αποτελέσματα, που… στην Ελλάδα συνήθως αγνοούνται. Εκτός από τη Μαριναλέντα της Ισπανίας υπάρχει -φυσικά- και η Mondragon, μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ συναιτεριστική επιχείρηση στη Βασκία της Ισπανίας, για την οποία υπήρξε εκτενές παλαιότερο ποστ, το 2007. Πρόσφατα ανακάλυψα και video για την ίδια:

Σε αυτή την ανάρτηση. απλώς έξυσα την επιφάνεια μιας εξαιρετικά πλούσιας ομιλίας, την οποία (ευτυχώς) μαγνητοσκόπησε μια φίλη – blogger και θα τη δείτε, ΠΟΛΥ σύντομα. Κλείνω με περισσότερες διαλέξεις (και συνδέσμους) του Richard D. Wolff:

_________________________________

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to NewsvineAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

Enhanced by Zemanta

125 comments

  1. Omadeon προσωπικά είμαι ευγνώμον για την ανταπόκριση σου από την «πρώτη γραμμή» μιας εγώ δεν ήταν δυνατόν να βρίσκομαι στην Αθήνα. Ανυπομονώ και έχω αγωνία να δω και το βίντεο και αισθάνομαι υπερήφανος που τα blogs (με ιδιαίτερη έμφαση και στο δικό σου) κάνουν τόση δουλειά και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Απορώ ποιοι νοήμοντες άνθρωποι κάθονται ακόμη και βλέπουν την προπαγάνδα της κάθε τηλεόρασης.

    Επίσης να πω ότι ο κόσμος είναι διψασμένος για κάτι άλλο σε σχέση με τις οικονομιστικές απόψεις στις οποίες η σωτηρία της οικονομίας περνάει από την εξόντωση των ανθρώπων!!! Πραγματικά φασισμός και κατάντια των σύγχρονων οικονομολόγων και θυμίζω ότι είμαι και εγώ οικονομολόγος με 10 χρόνια σπουδών.

    Και χαίρομαι όταν ακούω τόσο λογικές ομιλίες που δίνουν μια ελπίδα και ένα μπούσουλα προβληματισμού.

    Προσωπικά βαρέθηκα τις μεταμοντέρνες σαχλαμάρες. Δεν πιστεύω ότι θα γίνω ποτέ δογματικός αλλά πρέπει κάποια στιγμή να δούμε ότι ο απόλυτος σχετικισμός μας έφερε στο αμήν!

    Τι θέλω; Λίγη λογική ρε γαμώτο! Δουλειά και προιόν για τους ανθρώπους και όχι σαν αυτοσκοπός υπέρ των υπερπλούσιων. Να βρούμε που είναι το σημείο που πρέπει η εργασία να τέμνει τον ελεύθερο χρόνο της προσωπικής ζωής, που θα βάλουμε μια κόκκινη γραμμή υπερεθνικής συμφιλίωσης κατά του κάθε είδους ανταγωνισμού, στάνταρς με βάση τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι μόνο τις τιμές ανεξαρτήτως αν σκοτώνονται άνθρωποι γι’ αυτό το φτηνό προιόν.

    Πρέπει για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία να γίνει ο άνθρωπος το μέτρο και όχι τα κέρδη ή η πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού. Αυτά είναι εφικτά και τα εμποδίζει μια χούφτα αλητήριων.

    Και πάλι σ’ ευχαριστώ για την ανταπόκριση και συγχαρητήρια στην παρουσία όλων σας!

    • Aν και δεν είμαι Μαρξιστής, πραγματικά βγάζω το καπέλο στον Richard Wolff. Με βοήθησε να καταλάβω πολλά πράγματα, τοσο για την αλλάγη στις πολιτική οικονομία, οσο και για την Αμερικάνικη Αρίστερα (Είναι και τρομερός speaker)! Εννοείται ότι θα πάω και σήμερα!

    • @Greek Rider
      Καλημέρα. Ηταν πράγματι μια πολύ καλή ομιλία, αλλά… όσον αφορά το περιεχόμενό της δεν θα χάσεις ΤΙΠΟΤΑ μόλις βγει το βίντεο. Σε ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια, αλλά… η ανταπόκρισή μου ήταν πρόχειρη και παράλειψε πολλά… π.χ.

      @Dennis τρομερέ…
      …..«μη-μαρξιστή» μου, εσύ 🙂 (χαχαχα)
      Ξέχασα να πω ότι ακολουθεί ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΙΛΙΑ σήμερα, του ιδίου. Λεπτομέρειες στο συλλογικό blog των παιδιών που γνωρίσαμε σήμερα:
      http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2010/05/27/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%ae-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-richard-wo/

      Ααα ρε Ντέννις, …«μη-μαρξιστή»,
      Ας αφήσομε τον ΚΑΘΕ «-ισμό» να πάει να… ξυστεί ! χαχαχα

      _____________
      Tο θέμα δεν είναι AN συμφωνείς με ΚΑΘΕ μαρξιστή,
      (ή ΑΝ το… δεξί αρχίδι, του Φρηντμαν είχε… ξυστεί ! )
      το θέμα ειναι το Σύστημα μια μέρα να σβηστεί ! 🙂 a ha ha

      • Ακριβως της μπλογκόσφαιρας χιουμορίστα
        Στον διαόλο να πάει το σύστημα.

        Παρεπιπτοντως έχεις «νεοφιλελευθερους» συμμάχους στην αυτοδιαχείρηση: Το παρακατω κείμενο δεν είναι ειρωνικο και στο στειλε φιλελευθερος φίλος σου απο το facebook!

        http://forum.politikoblog.gr/fileleytheros_154/2010/04/welcome-to-the-communist-airlines/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+politikoblog%2Fforum+%28Politiko+Forum%29&utm_content=Google+Reader

        • Ντέννις, Εχω ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τον Νίκο Χαραλάμπους (Στοχω ξαναπει ιδιωτικά, τώρα το λέω ΚΑΙ δημόσια, γιατί… δεν πάει άλλο).
          Εχω ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα μαζί του διότι… με βομβαρδίζει με κυριολεκτικά ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ γκρουπ που ιδρύει αδιάκοπα στο φεης-μπουκ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ για θέματα που αφορούν π.χ. ελευθερίες πολιτών αλλά στην πραγματικότητα με το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ να ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΕΙ κόσμο στη Φιλελεύθερη Συμμαχία όπου ανήκει (σαν τομεάρχης νομίζω)…
          …καθως και να ΚΡΥΨΕΙ την ΟΥΣΙΑ της Ιδεολογίας του, που συνοψίζεται ΜΟΝΟ στο εξής:
          «Ζήτω οι καημένοι οι πλούσιοι που… καταπιεζονται στην Ελλάδα και θάπρεπε να απελευθερωθούν στο να πλουτίσουν κι ΑΛΛΟ«.
          (Κίνημα Απελευθέρωσης… Καταπιεσμένων Πλουσίων).

          Στο ποστ που παράθεσες Ντέννις έγραψα ΗΔΗ απάντηση που μεταφέρω εδώ:

          May 28, 2010 at 9:42 am
          Καλημέρα Φιλελεύθερε 154, έλαβα την ειδοποίησή σου μέσω φέηςμπουκ και ήρθα…

          Φυσικά συμφωνώ αφού… πρώτος είχα προτείνει (εν μέσω διαφωνίας μας σε άλλα θέματα) την ιδέα των συνεταιριστικών εταιρειών.

          Η δική σου αντίδραση αν θυμάμαι καλά ήταν σχεδόν αδιάφορη, κάτι σαν… “μα ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει συναιτερισμούς αρκεί να ΜΗΝ το κάνει με χρήματα του κράτους” (ή ειδική μεταχείριση, κλπ). ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝ περάσει από το μυαλό ΠΟΣΟ επαναστατική είναι αυτή η ιδέα, αλλά ήταν και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πράμα για το οποίο δεν… κουράστηκα ιδιαίτερα να σε πείσω, εκείνο τον καιρό (2007). Σαν αποτέλεσμα προέκυψε και το φουτουριστικό χιουμοριστικό μπλογκ “Future politics” όπου… ΣΥΝΕΧΙΖΕΣ (βέβαια) ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ να ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ (ακόμη και μέσα στα πλαίσια ενός κράτους όπου υπάρχουν εξίσου δυνατοί συναιτερισμοί).

          Γενικά ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ από το να… ΠΛΟΥΤΙΣΕΙΣ ακάθεκτος χωρίς ιδιαίτερους φόρους.
          Διότι ανήκεις στο… Κίνημα Απελευθέρωσης Πάσει Θυσία Καταπιεσμένων Πλουσίων και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

          Βρίσκω τις ΣΥΝΕΧΕΙΣ συμμετοχές σου σε διάφορα “κινήματα ελευθερίας” ιδιαίτερα επικίνδυνες και παραπλανητικές.

          Αυτά προς το παρόν, λυπάμαι αν ήταν ΚΡΥΟ ΝΤΟΥΣ.

          ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ για τα ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ γκρουπάκια που ιδρύεις στο φατσοβιβλίο.
          #
          omadeon says:
          May 28, 2010 at 9:43 am
          Υ.Γ. Πρέπει να πω ότι το συγγραφικό και ρητορικό ταλέντο του Φιλελεύθερου_154 είναι ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ.
          Ψάξτε τον στα σχόλια του μπλογκ
          http://futurepolitics.wordpress.com

          Από τότε μέχρι σήμερα όμως… ΠΟΛΛΑ άλλαξαν. ΟΛΟΚΛΗΡΗ η φιλελεύθερη ιδεολογία που έβαζε τις ΑΓΟΡΕΣ πάνω από ΟΛΑ (στην οποία πιστεύει ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ο Φ154) αποδείχθηκε μια ΜΕΓΑΛΗ, ΑΚΡΩΣ καταστροφική ΜΠΑΡΟΥΦΑ… Μάθαμε να ΜΗΝ ακούμε τα επιχειρήματά του πια, σε πολλούς τομείς.

          Το συναιτεριστικό κίνημα είναι ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ και ΔΕΝ θα το οικειοποιηθούν (ΟΨΙΜΑ) ούτε Αγοραίοι Φιλελεύθεροι της…. Αγοράς-ύμπερ-άλλες, ΟΥΤΕ σταλινικοί (του ΚΚΕ Α.Ε.)

          http://forum.politikoblog.gr/fileleytheros_154/2010/04/welcome-to-the-communist-airlines/comment-page-1/#comment-20837

          • Υ.Γ. Ο Νίκος (πολύ αξιοπρεπώς) δήλωσε πως θα… αφαιρέσει τον εαυτό του από φίλο μου στο φατσοβιβλίο…

            …κι εγώ με τη σειρά μου εξέφρασα τη λύπη μου, την εκτίμησή μου για τον ίδιο (από ΑΛΛΕΣ απόψεις, π.χ. αξιοπρέπειας -που έχει) αλλά ΕΠΙΣΗΣ…. την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ να ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ οι δρόμοι μας, τώρα πια…

  2. Για τους βιαστικούς, τα πρώτα 45 λεπτά ανέβηκαν ήδη. Όπως αναφέρουν οι Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα, μόλις τελειώσουν με την επεξεργασία και τη μετάφραση, θα ανεβάσουν ολόκληρη τη διάλεξη με υπότιτλους.

    Το 1ο μέρος

  3. Καλημέρα 🙂
    Ελπίζω μέσα στην εβδομάδα να καταφέρω να αναρτήσω όλη την διάλεξη, κυρίως ο υποτιτλισμός είναι που θα μας πάρει λίγο χρόνο. Δείξτε λίγη υπομονή και ανοχή.
    Θα τα πούμε στην σημερινή ελπίζω.
    J.

    • @Jaquou
      Καλώς ήλθες, θα σου επιτρέψει τώρα… εφ’όρου ζωής ανεμπόδιστη είσοδο ο χαζός… Αυτόματος Θαλαμηπόλος μας.
      Σου στέλνω προσωπικό μέηλ σε 2-3 λεπτά για κάποια τεχνικά θέματα που αφορούν το βίντεο. Επίσης… προτείνω ΑΝ θέλεις να μοιραστούμε τη δουλειά της μετάφρασης (κι αν είναι δυνατόν να βρούμε κι άλλα άτομα για το ίδιο εγχείρημα).
      Τα λέμε αργότερα σήμερα! 🙂

    • Καλήμερα επίσης 🙂

      Δεν νομίζω ότι για μας τους διαχειριστές του Μπλογκ θα είναι τόσο πρόβλημα, εφόσον ξερούμε καλά Αγγλικά, αλλά όντως είναι καλό να γίνει η μετάφραση ώστε να κατανοήσουν όλοι όσοι δεν ξέρουν, και αυτό είναι το σημαντικό.

    • @Jaquou
      έχεις μέηλ

      @Dennis
      Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία όσων διαβάζουν αυτό (και άλλα) μπλογκ δεν ξέρει ΤΟΣΟ καλά αγγλικά ώστε να κατανοήσει 100% ΟΛΗ την ομιλία (ιδίως που… ο ήχος εκ των πραγμάτων είχε κάποιο πρόβλημα, λόγω της απουσίας ηχητικής εγκατάστασης κλπ).

  4. Δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τον Wolff.Τι κρίμα
    Πολλοί σχεδόν όλοι αναφέρθηκαν στον Wolff γαι την περιγραφή της κρίσης που κάνει εδω και καιρό.
    Εχω καλή μνήμη και θυμάμαι ποιοι επισήμαναν οτι το ριζοσπαστικό στην θέση του είναι το αυτοδιαχειριστικό του προγραμμα.

    • @left liberal synthesis
      Καλώς ήλθες και πάλι στο μπλογκ

      Δεν ξέρω αν προλαβαίνεις νάρθεις σήμερα στη διάλεξη αλλά θα χαρώ να τα πούμε άλλη μια φορά από κοντά. Μου έχει ήδη πει ο Ντέννις για τη συνάντηση της άλλης Παρασκευής πάντως και είμαι σύμφωνος…

      Νομίζω ότι για σένα έχει ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ το έργο του Γουλφ, ή… ΠΡΕΠΕΙ να έχει (εκ των πραγμάτων) διότι η ιδέα του για την αυτοδιαχείριση είναι το ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ανάμεσα στα καλά του Φιλελευθερισμού (με τη σωστή έννοια, ή την αρχική) και στα καλά της Αριστεράς (δηλαδή του μαρξισμού κυρίως).
      i.e.
      Richard D. Wolff IS a «Left – Liberal Synthesis»,
      PAR EXCELLENCE ! 🙂

  5. Ωραία,
    Ας τοποθετηθεί άλλος ένας μη μαρξιστής.
    Η «αυτοδιαχείριση» ήταν η «ιδεολογία» των νιάτων μου. Στην Ελλάδα, την εισήγαγε …ο Ανδρέας παπανδρέου!!!
    Σεμινάρια επί σεμιναρίων, ως το 81. Μετά,…ρωτήστε τον James Petras.
    Ας μην ακυρώσω τη νιότη μου, εντελώς.
    Η αυτοδιαχείριση μπορεί να είναι μέρος του προτάγματος της δημοκρατίας.
    Ας φτιάξουμε πρώτα δημοκρατία, κάτι που σαν πρόταγμα μπορεί να συσπειρώσει πολύ περισσότερους από την «αυτοδιαχείριση», σαν τέτοιο.

    Στην σημερινή «χρηματικοπιστωτικοποιημένη» οικονομία, δεν είναι δυνατόν να αγνοείς το ρόλο του τραπεζικού συστήματος και του χρήματος, όταν μιλάς για άλλη λύση. Η «εμμονή» του μαρξισμού με την κατοχή της ιδιοκτησίας, σαν φάρμακο για κάθε νόσο και κάθε μαλακία.

    • Odyssey
      αν και… εκτιμώ αφάνταστα τα ΠΟΛΥ έξυπνα (και συνήθως σωστά) σχόλιά σου σε πολλά μπλογκ, φοβάμαι αυτή τη φορά ΕΠΕΣΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ.

      Μιλάς ΑΠΟΛΥΤΩΣ και ΕΝΤΕΛΩΣ για ΔΙΚΕΣ σου προβολές του Νου. Δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση ΟΛΑ όσα λες με το θέμα. Σοβαρέψου πληζ (και… μην ξανα-τσιτάρεις Καστοριάδη μέσα στα πλαίσια της ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ «πέρα από αριστερά και δεξιά» εμμονής σου με την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΟΡΙΣΤΗ λέξη «δημοκρατία» – εννοώ σε άλλα μπλογκ φυσικά)….

      ΞΕΧΝΑ τον Παρλαπίπα Αντρέα Παπαντρέου και ΞΕΧΝΑ όλα όσα (ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι) ξέρεις για το μαρξισμό ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ….

      _____

      Η “εμμονή” του μαρξισμού με την κατοχή της ιδιοκτησίας, σαν φάρμακο για κάθε νόσο και κάθε μαλακία.

      Εδώ εννοείς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ τη… ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΜΜΟΝΗ με την ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ «εμμονή του μαρξισμού με κατοχή ιδιοκτησίας». ΤΙΠΟΤΕ δεν θα μπορούσε να ήταν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ, ΑΤΟΠΟ και ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ. Νάντα. Null. Nothing.

    • @Odyssey
      Συμφωνώ μαζί σου. Η αυτοδιαχείριση από μόνη της δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Και ο ίδιος ο Wolff το παραδέχεται αυτό. Απλά αισθάνεται την ανάγκη να το τονίσει επειδή κανείς δεν το συζητά.

      Τα επιχειρήματα των Μαρξιστών για το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής σε έναν χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό, όντως δεν έχουν τόση δύναμη λόγω της πτώσης της εξουσίας του επιχειρηματία του δευτερογενούς τομέα. Αυτό όμως δεν αλλάζει ότι είναι παράσιτα (όπως ο ίδιος εξηγεί πολύ καλά, θα δεις στο βίντεο). Μην ξεχνάς ότι η κριτική στο surplus του
      κεφαλαιούχου είναι αρκετά παρόμοια σε υπόβαθρο ηθικό με την κριτική του τόκου του τραπεζίτη. Και το λέω ως μη-Μαρξιστής,

      Μαζί σου είμαστε όλοι στην κριτική κατά του fractional reserve banking system. Και ο Wolff μαζί σου είναι. Απλά ως Μαρξιστής είναι φυσικό να είναι προσανατολισμένος αλλού, όπως εγώ ως Αυστριακός είμαι κατά ενός συγκεκριμένου πράγματος (του τραπεζικού συστήματος). Αυτό που με εντυπωσίασε είναι μια διαφορετική γωνία, από έναν θεωρητικό μιας σχολής στην οποία δεν ανήκω.
      Όσον αφόρα τον Α. Γ. Π. μην ξεχνάς ότι η «λαϊκή οικονομία» της εποχής στήθηκε ώστε να μασήσουν (και να διαφθαρούν) οι αριστεροί και τα στρώματα της κοινωνίας που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν λανθασμένη πολιτική οι συνεταιρισμοί, συνειδητό έγκλημα και στημένο φαγοπότι του ΠΑΣΟΚ ήτανε. Πράγμα που εν μέρει οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε. Αλλά δεν είναι ανάγκη να στα λέω εφόσον τα έχεις ζήσει

      • Ας μη μπερδεύουμε το Μαρξισμό με το Λενινισμό και τα γνωστά «ορθόδοξα δόγματα» που φάγαμε στη μάπα (και απωθούν πολλούς, όπως π.χ. …εσένα ή τον φίλο μας τον Odyssey)…
        …ΟΥΤΕ ΚΑΝ το «δόγμα κατά της ιδιοκτησίας» μπορεί να θεωρηθεί μαρξιστικό. Μαρξιστικό είναι ό,τι αφορά μέσα παραγωγής, όχι… απλή ιδιοκτησία του καθενός.

        Πολύς κόσμος λέει «δεν είμαι μαρξιστής» αλλά ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ τι είναι ο μαρξισμός. Από τα ΛΙΓΑ που ξέρω, ο Μαρξ ασχολήθηκε ΚΥΡΙΩΣ με την ανάλυση του καπιταλισμού (της εποχής του), με την υπεραξία (ιδίως) και με τις αντιφάσεις του συστήματος που έβλεπε. ΔΕΝ στράφηκε ποτέ εναντίον των αυτο-διαχειριζόμενων επιχειρήσεων (από ό,τι ξέρω).

        Επίσης ΠΟΛΥ φλου είναι η έννοια της «δημοκρατίας» όπως συχνά βλέπω να την περιγράφει ο φίλος μας Odyssey. Ο Καστοριάδης (που του αρέσει πολύ και τον τσιτάρει συχνά) ήταν ΑΜΙΓΩΣ αριστερός, όχι «πέρα από αριστερά και δεξιά»….

      • Επίσης…
        Φυσικά και δεν είναι πανάκεια η αυτοδιαχείριση, πλην όμως η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ των εταιρειών είναι πολυ πιο σημαντικό θέμα από όσο νομίζαμε...
        ενώ η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ του θέματος της αυτοδιαχείρισης έγκειται π.χ. στο ότι σήμερα που οι επιχειρήσεις φαληρίζουν στην Αμερική (και αλλού) είναι ιδιαίτερα θετικό αντί να τις «σώζει» το κράτος επιβαρύνοντας φορολογούμενους, να μεταβιβάζεται η ιδιοκτησία τους στους ίδιους τους εργαζόμενούς τους οι οποίοι (όπως αποδείχτηκε και στην Αργεντινή) είναι ΣΥΝΗΘΩΣ οι πλέον κατάλληλοι για να τις επαναλειτουργήσουν ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ !

        ___
        Υ.Γ. Ενας λόγος που με εκνεύρισε κάπως… το σχόλιο του αγαπητού (κατά τα άλλα) Odyssey, είναι διότι αναφέρθηκε στην «εμμονή του μαρξισμού με την ιδιοκτησία», η οποία -εν προκειμένω- είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, εφόσον μιλάμε για… ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ !

  6. Μόλις γύρισα από τη διάλεξη και τη συζήτηση. Παρών ήταν (εκτός από τον Ντέννις κ.ά.) και ένας στενός φίλος μου (ο Λάμπρος Χ), που είναι… σπάνια περίπτωση μαρξιστή επιχειρηματία (που πολύ θα ήθελε να ήταν η εταιρεία του συναιτερισμός… αλλά δεν είναι).

    Στο δρόμο για τη συνάντηση, ΕΝΤΕΛΩΣ τυχαία, βλέπω μια… γνωστή μου φάτσα (από κάποια… video). Πάω και ρωτάω «είστε ο Δημήτρης Καζάκης»? -«ΝΑΙ» (μου λέει…) Συστήθηκα και πιάσαμε κουβέντα. Μέχρι το τέλος του ταξειδιού στον υπόγειο είχαμε πιάσει ένα σωρό θέματα, από… τη θετική προσφορά του Max Keiser (για τον οποίο… συμφώνησε με όσα είπα) μέχρι την ανάγκη για ΕΥΡΥ μέτωπο (που ΕΠΙΣΗΣ συμφώνησε, όπως θα τόθελε και ο…. φίλος μας Odyssey, ω ναι… ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ «πέρα από αριστερά και δεξιά»…) 🙂

    Θα επανέλθω δριμύτερος (ίσως)…

    ________________
    Υ.Γ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ αφήγηση κάνει η Cynical στο ποστ της
    http://e-cynical.blogspot.com/2010/05/r-wolff.html
    ________________

    • Προσεχώς θα πάρω… συνέντευξη (που θα γίνει ποστ) από το φίλο μου τον Λάμπρο Χ (επιχειρηματία με 70+ εργαζόμενους) για τα όνειρά του να ιδρύσει συναιτεριστικό Δίκτυο τεχνικών διαδικτύου, για την εταιρεία που -τελικά- ίδρυσε και προχωράει μέχρι τώρα, ολοένα και πιο ανταγωνιστική μέσω τεχνογνωσίας, ΟΧΙ μέσω… ξεζουμίσματος υπαλλήλων (οι οποίοι τυγχάνουν πλούσιας αμοιβής αυξανόμενης με την απόδοση, κλπ). Θα ήθελε πολύ να μετατρέψει την εταιρεία του σε συναιτερισμό αλλά ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ ΚΑΘΟΛΟΥ οι κανόνες που θέσπισε το κράτος. ΟΠΩΣ ακριβώς συνέβη και σε μένα τον ίδιο πριν πολλά χρόνια… (κι αναγκαστήκαμε να έχουμε ΑΤΥΠΟΥΣ συναιτέρους, τότε…)

  7. @ΟΜΑDEON

    1.Σε προκαλώ να μου πεις πότε, μετά την άρνηση του μαρξισμού εκ μέρους του, ο Καστοριάδης αποκάλεσε τον εαυτό του «αριστερό».
    2. Και μία φορά θυμάμαι να τσιτάρισα Καστοριάδη. Αν αρχίσω να τον τσιτάρω, θα προκύψουν πολύ χειρότερες και «εκνευριστικές» κρίσεις, από τις δικές μου, γι’ αυτό που λέγεται μαρξισμός.
    3.Να μάθεις, λοιπόν, να μην εκνευρίζεσαι.
    4. Όλες οι, ολιγαρχικής αντίληψης, ιδεολογίες έχουν ένα κάποιο πρόβλημα να κατανοήσουν την έννοια της δημοκρατίας. Έχει ο καθένας τους από μια ψευδεπίγραφη εκδοχή της ωραίας αυτής ελληνικής λέξης. Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι λαοί έχουν ζήσει ή ζουν, ακόμα πολλά είδη «δημοκρατίας».

    • 1. ΔΕΝ δέχομαι τέτοιες ΒΛΑΚΕΙΕΣ και ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥΣ. Βρες εσύ πότε είπε ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Πρόκειται για κάτι σχεδόν ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΑΝ τον καταλάβαινες ΕΣΤΩ και λιγάκι πιο σωστά δεν θα το έλεγες ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ αυτό (το εντελώς ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ με το σύνολο του έργου του, ΜΕΧΡΙ και την τελευταία στιγμή της ζωής του).

      2. ΠΟΛΛΕΣ φορές αναφέρθηκες στον Καστοριάδη. Κάποτε μάλιστα (που? δεν θυμάμαι…) παραδέχτηκες ΕΠΙΣΗΣ ότι… δεν τον έχεις διαβάσει και… τόοοοσο πολύ καλά. (μπορώ να βρω το σχόλιο και να το φέρω ΕΔΩ σε λίγο…)
      UPDATE: Προς το παρόν βρήκα αυτή την απάντησή μου σε σένα
      https://omadeon.wordpress.com/2010/03/29/deadly-safety-net/#comment-35999

      3. ΔΕΝ θα μάθω από σένα να «μην εκνευρίζομαι». Οποιος το παίζει δάσκαλος τρώει στη μάπα τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ εδώ.

      4. ΔΕΝ ξέρεις την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ (άμεση) δημοκρατία, διότι ΑΝ ήξερες, θα το θεωρούσες ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ (όπως κι ο Καστοριάδης) ότι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ πρέπει να θεσπιστεί στους ΙΔΙΟΥΣ τους χώρους ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ όλων μας.

      5. Επίσης η ΙΔΙΑ η δημοκρατία αποτελεί ΑΡΙΣΤΕΡΗ κατάκτηση. ΚΑΜΜΙΑ δημοκρατία δεν βοηθήθηκε ή εγκαθιδρύθηκε ποτέ από ΚΑΜΜΙΑ Δεξιά.

      Εν κατακλειδι… ΤΡΙΧΕΣ ΜΠΛΕ.

  8. @dennisvtheterrible
    Αφού είσαι Αυστριακός, υπάρχει σοβαρός λόγος να καταλαβαίνεις πιο εύκολα, αυτό που έγραψα. Υπάρχει «χρηματοπιστωτική» προϊστορία στον τόπο σου.

    Άλλο είναι ο Μαρξ, ο Χάγιεκ και ο κάθε ένας που συνεισφέρει στη γνώση και άλλος οι -ισμοί.
    Κοιτάς την πραγματικότητα απ΄ευθείας και όχι μέσω των φακών, που χρησιμοποίησαν άλλοι, για να μπορέσεις να έχεις μια δική σου άποψη. Και τη χρειάζεσαι, όχι σαν κάτοχος της θείας γνώσης, αλλά για να την θέσεις σε διάλογο, μαζί με άλλους, αναζητώντας λύσεις και προτάσεις.
    \
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαν βασικό πρόταγμα και προϋπόθεση την «εθνικοποίηση» των τραπεζών.
    Η Αλέκα, στην πρόσφατη ομιλία της έθεσε σαν πρώτο ζήτημα την «κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής».
    Και κάπου εκεί εξαντλείται ή κάπως έτσι αρχίζει ο δρόμος προς το «σοσιαλισμό».

    Ακόμα πιο πέρα, θα δούμε πως όλοι μαζί -και όχι μόνο οι αριστεροί- αναζητούν λύσεις μόνο στη σφαίρα της οικονομίας. Λες και αυτό το δημιούργημα του ανθρώπου είναι κάτι θεόσταλτο και μπορεί να δώσει λύσεις για κάθε ζήτημα.

    Η «κρίση» είναι ολιστική και μόνο σαν τέτοια μπορεί να κοιταχτεί και να παράγει ανθρώπινες λύσεις.
    Η αυτοδιαχείριση είναι μορφή οικονομικής δημοκρατάις. Η δημοκρατία , η αυτοδιαχείριση, η οικονομία και η πολιτική, όπως, γενικά, οι ανθρωπιστικές γνώσεις και επιστήμες είναι μέσα που οδηγούν στην ολοκλήρωση του συλλογικού αγαθού των κοινωνιών του ανθρώπου.
    ΥΓ Δεν επαίνεσα πουθενά τον ΑΓΠ, για να σπεύδεις να κάμεις «διορθωτική» ανάλυση του τι έγινε τότε.

    • Odyssey

      παρεξήγησες, ποτέ δεν υπενόησα ότι είσαι ΑΓΠ-friendly. Απλά ήθελα να σου πω ότι επειδή έκανε κάτι ο ΑΓΠ (καταστροφέας της Ελλάδας για μένα) δεν σημαίνει ότι είναι του Σατανά. Δεν υπάρχει λόγος να είσαι επιθετικός με μας, μαζί σου είμαστε. Και εγώ προσωπικά σέβομαι το δικαίωμα σου να μην δηλώνεις αριστερός ή να δηλώνεις και εντελώς αντι-μαρξιστής άμα θες. Όσο και αν ευχαριστήθηκα που ο Μαρξισμός δεν είναι χάλια όπως ο Ριζοσπάστης ή η Αυγή τον κάνουν να φαίνεται, αλλό τόσο «αντι-κομμουνιστής» γίνομαι που έπρεπε να περιμένω σωστό Μαρξιστή να έρθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να καταλάβω ότι υπάρχουν και τέτοιοι. Αλλά αυτό αφορά τα Κομμουνιστικά και τα Σοσιαλιστικά κόμματα που σπαταλούν την κληρονομιά τους, όχι τον Μαρξισμό σαν σώμα σκέψης.

      Το μόνο σίγούρο είναι ότι δεν μπορείς να μας κατηγορείς σαν μπλογκ ότι δεν δίνουμε σημασία σε τραπεζικά ζητήματα, ή ότι είμαστε δογματικοί αντι-δεξιοί. Η παρουσία μου ως Αυστριακού στην λίστα των contributors το αποδεικνύει καθώς και η ανοχή του Ομαδεώνα προς τους μη-φανατικούς εθνικιστές (και φιλελεύθερούς). Ο OMADEON θέλει να δηλώνει αριστερός και έχει αυτό το δικαίωμα. Εγώ μπορεί να έχω τις επιφυλάξεις μου, άλλοι το ίδιο, αλλά σίγουρα αξίζει περισσότερο την ταμπέλα από μικροαστούς «προοδευτικούς», τους αναρχο-μηδενιστές, και τους Σταλινο-Μαο-λάτρες.

      ______________________________________
      ΑDMIN/omadeon:
      @Ντέννις, σου διόρθωσα ΠΑΝΩ από 20 λέξεις με… τόνο στη λάθος συλλαβή. Κατά τα άλλα… δεν είχες ούτε ένα άλλο ορθογραφικό λάθος! χαχαχα 🙂

      • @Ντέννις,
        όπως σου είπα και ιδιωτικά…
        (επειδή ΠΟΛΛΟΙ φίλοι και φίλες μου, εκτός από σένα… έχετε φτάσει στο σημείο να ΑΠΕΧΘΑΝΕΣΤΕ τη λέξη «αριστερά» και προσπαθείτε όλοι να πείτε ότι δεν τη δέχεστε «σαν ταμπέλα»…)

        Από καθαρά ΙΣΤΟΡΙΚΗ άποψη, ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι δημοκρατικές κατακτήσεις, βελτιώσεις ή μεταρρυθμίσεις, έγιναν από την ΑΡΙΣΤΕΡΑ της εκάστοτε εποχής.

        Το βασικό χαρακτηριστικό της Αριστεράς (εκτός από την επιθυμία να μειώσει ή να εξαλείψει κοινωνικές ανισότητες)…
        …είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η δημοκρατία. ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν θα υπήρχε ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ δημοκρατία ΠΟΥΘΕΝΑ.
        Οποιαδήποτε άλλη άποψη είναι ΒΑΘΥΤΑΤΑ λανθασμένη, διότι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ. Σόρυ… 😛

        ΑΚΟΜΗ και στην αρχαία Αθήνα (ένα καθεστώς ιδιότυπο και δυστυχώς βασισμένο στη δουλεία) η ΑΡΙΣΤΕΡΑ της εποχής ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ η δημοκρατική παράταξη (κατά τυράννων, αριστοκρατών, κ.ά.)

        Το ότι στην ΕΣΣΔ επί Λένιν και Στάλιν, αυτός ο κανόνας χάλασε, και χάλασε ΑΣΧΗΜΑ, δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στο να έχουμε ΣΥΝΕΠΕΙΑ με την (υπόλοιπη) ΙΣΤΟΡΙΑ της Ανθρωπότητας. Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε δημοκρατία ή δημοκρατικότητα που να μην ήταν ΑΡΡΗΚΤΑ δεμένη με κάποιο είδος «αριστεράς» (της εκάστοτε εποχής).

    • Ρε Odyssey μπορείς να μας πεις ΤΙ σε έπιασε και γράφεις ΤΕΤΟΙΕΣ μπούρδες ξαφνικά και ΤΟΣΟ μεγάλες και χοντρές παρανοήσεις?…
      Μήπως σε εκνεύρισε κάνας… νεοφιλελεύθερος (σαν εκείνο το… σιγανό προπαγανδιστικό ποταμάκι το Γιώργο Καισάριο? χαχαχα)

      Λοιπόν… περιληπτικά (γιατί είναι ΠΟΛΛΑ).

      1) ΛΑΘΟΣ κατάλαβες οτι ο Ντέννις είναι από την Αυστρία. Εννοούσε κάτι σαν σχολή Αυστριακών Οικονομολόγων (επειδή άλλωστε σπουδάζει και οικονομικά).

      2) ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΣ χοντρά ότι ο Ντέννις σου απέδωσε ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ότι «επαίνεσες τον ΑΓΠ»….

      3) «Χεστηκαμάν και άνω τούρλα», γιο το… ΤΙ λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΤΙ λέει η Παπαρήγα. Εγώ είμαι με τον ΖΙΖΕΚ, που είπε ότι πρέπει να ΕΠΑΝορίσουμε το ΤΙ είναι σοσιαλισμός από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Επισης ειμαι με τον (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ) Καστοριάδη….

      4) ΓΙΑΤΙ λες και ξαναλές ότι «η κρίση είναι ολιστική»? Είπε κανείς μας το αντίθετο?

      5) Εφόσον παραδέχεσαι ότι η αυτοδιαχείριση είναι «μορφή οικονομικής δημοκρατίας» ΤΙ νόημα έχουν οι υπόλοιπες «αντιρρήσεις σου»?

      Ρε άνθρωπέ μου… ΠΗΓΑΙΝΕ στρίμωξε κάνα… σκουληκάκι, σαν το Γιώργο Καισάριο (ή τον… γνωστό βρυκόλακα) και ΜΗΝ πειράζεις τα… καλάμια μας! 😈
      χαχαχαα

      __________
      Υ.Γ. Τα δικά μου ποστ περί Καστοριάδη είναι εδώ
      https://omadeon.wordpress.com/category/castoriadis/

      ___________
      Υ.Γ.2 Περί Καστοριάδη, πάλι…
      Χαρακτηριστική συνέντευξη του Καστοριάδη τη δεκαετία 90, αναδημοσιεύτηκε στο indymedia (περί Μακεδονίας)
      http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=922925
      (και συμφωνώ από τότε με ΟΛΑ όσα είχε πει…)
      Επίσης ΠΙΟ σημαντική είναι (για το θέμα του «κατά πόσον αριστερός ήταν») η εξής συνέντευξη
      http://www.costis.org/x/castoriadis/thema_gr3.htm
      ….όπου λέει χαρακτηριστικά, για τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ:

      ΕΡΩΤΗΣH: H κατάρρευση του Aνατολικού μπλοκ είχε σαν συνέπεια να χάσει ο μέσος αριστερός την εμπιστοσύνη του στα κομμουνιστικά κόμματα, αλλά δεν του πάει και να προσχωρήσει στα αστικά κόμματα. Σε τι μπορεί να ελπίζει ο αγνός ιδεολόγος για το μέλλον;

      ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Καστοριάδη):

      Kοιτάξτε, ασφαλώς θα υπάρξει μια περίοδος σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν διάφορα επιχειρήματα, τα οποία ακούμε διαρκώς εδώ και μερικά χρόνια, ότι αν επιχειρήσει κανείς να αλλάξει αυτή τη φιλελεύθερη καπιταλιστική δημοκρατία, θα καταλήξει στο Γκουλάγκ, στη Σιβηρία κ.λπ. Aυτά θα τα ακούμε για μερικό καιρό ακόμα, φαντάζομαι, και μετά οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι, επειδή πήγε κάποιος σε έναν σχιτζή, εγκληματία, δολοφόνο, σοφιστή γιατρό, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας άλλος, ο οποίος είναι λιγότερο εγκληματίας, αλλά εξίσου κακός γιατρός, είναι το ιδεώδες της ιατρικής, δεν είναι έτσι; Θέλω να τονίσω τον παραλογισμό που κάνουν οι άνθρωποι σήμερα, ότι επειδή υπήρξε αυτή η τερατώδης μορφή, η οποία δεν είχε άλλωστε καμιά σχέση με τον σοσιαλισμό, ή με τη δημοκρατίαπαρ’ όλα όσα έλεγε – άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να ακολουθήσουμε την πολιτική του Mπους ή του Mέιτζορ κ.λπ. Kάποτε θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν και οι κάτοικοι των ανατολικών χωρών ότι η πτώση του κομμουνισμού δεν «ασπρίζει» τον καπιταλισμό, ούτε τα προβλήματά του, ούτε τη μιζέρια που υπάρχει στις καπιταλιστικές χώρες, ούτε το γεγονός ότι δεν είναι πραγματικές δημοκρατίες, ότι κυβερνιούνται από μια φιλελεύθερη ολιγαρχία, ούτε την καταστροφή του περιβάλλοντος που επιφέρει η καπιταλιστική οικονομία κ.λπ. Kαι από τη στιγμή εκείνη νομίζω ότι αρχίζουν πάλι, ελπίζω τουλάχιστον, να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα στο μυαλό των ανθρώπων και να αρχίζουν να ξανασκέπτονται πολιτικά, δηλαδή όχι ποιο κόμμα θα εκλέξουν, αλλά πώς θα μπορούσαν να αυτοκυβερνηθούν πραγματικά, να σχηματίσουν συλλογικά δημοκρατικά όργανα και να αλλάξουν τον προσανατολισμό στην κοινωνική ζωή.

      [……]

  9. Μαλακοσυζήτηση κάνουμε και με δική μου ευθύνη.

    @dennisvtheterrible
    Κοιτάω προσεκτικά το πρώτο μου σχόλιο και ψάχνω να βρω σε ποιον ήμουν επιθετικός ή ποιο μπλογκ κατηγόρησα πως δεν δίνει σημασία σε τραπεζικά θέματα ή πως είναι δογματικά αντιδεξιό.
    Κοιτάω και το τρίτο σχόλιο, που απευθύνεται σε σένα και πάλι δεν βρίσκω να την έχω «πέσει» σε σένα.
    Ούτε κάποια άλλη επιθετική πρόθεση περιείχαν τα σχόλια μου, για κάποιον εδω μέσα ή για το μπλογκ.
    Θέλησα να κάμω μια διευκρίνιση για τον ΑΓΠ, γιατί εκτός από σένα κάποιος έγραψε να «ξεχάσω τον παρλαπίπα» ΑΓΠ.
    Δέχομαι, πως το πρώτο σχόλιο μου ήταν λίγο άσχετο. Γενικώς, με θυμάμαι μια ζωή να είμαι εκτός θέματος. (Και δεν μπόρεσα να σπουδάσω, γιατί πήρα 4 στην έκθεση ιδεών).

    Με αφορμή μια λέξη έγραψα, κάτι και φορτώθηκα ένα σωρό απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

    Ούτε είπα σε κανέναν:
    – ΔΕΝ δέχομαι τέτοιες ΒΛΑΚΕΙΕΣ και ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥΣ.
    -ΔΕΝ θα μάθω από σένα να “μην εκνευρίζομαι”. Οποιος το παίζει δάσκαλος τρώει στη μάπα τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ εδώ.
    -Εν κατακλειδι… ΤΡΙΧΕΣ ΜΠΛΕ.
    – ΤΙ σε έπιασε και γράφεις ΤΕΤΟΙΕΣ μπούρδες ξαφνικά και ΤΟΣΟ μεγάλες και χοντρές παρανοήσεις?-«Μιλάς ΑΠΟΛΥΤΩΣ και ΕΝΤΕΛΩΣ για ΔΙΚΕΣ σου προβολές του Νου. Δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση ΟΛΑ όσα λες με το θέμα. Σοβαρέψου πληζ (και… μην ξανα-τσιτάρεις Καστοριάδη μέσα στα πλαίσια της ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ “πέρα από αριστερά και δεξιά” εμμονής σου με την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΟΡΙΣΤΗ λέξη “δημοκρατία” «,
    -«ΞΕΧΝΑ τον Παρλαπίπα Αντρέα Παπαντρέου και ΞΕΧΝΑ όλα όσα (ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι) ξέρεις για το μαρξισμό ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ….»
    -«Ρε άνθρωπέ μου… ΠΗΓΑΙΝΕ στρίμωξε κάνα… σκουληκάκι, σαν το Γιώργο Καισάριο (ή τον… γνωστό βρυκόλακα) και ΜΗΝ πειράζεις τα… καλάμια μας!
    χαχαχαα

    @ΟΜΑDEON
    Απ΄όλα με «ενόχλησε» το «να μην κάνω τον δάσκαλο» και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου για αυτό:
    -ΈΝΑ μόνο τσιτάτο έχω γράψει από τον Καστοριάδη. (Δεν είσαι υποχρεωμένος να βρεις δεύτερο, γιατί είμαι βέβαιος πως δεν έχω γράψει άλλο, αφού δεν τον έχω διαβάσει, παρά ελάχιστα).
    -Δεν είπα ποτέ ότι είμαι μαθητής του Καστοριάδη ή κάποιου άλλου. Αντίθετα , όπως κι εσύ θυμάσαι, είπα πως δεν τον έχω διαβάσει. Όσοι λένε πως είναι μαθητές κάποιου ή κάποιας σχολής δεν με χαλάει. Απλώς, πιστεύω πως πρέπει να αναζητώ την αλήθεια και τις θεωρίες, χωρίς τη χρήση ισμών και θεωριών.
    Κι άλλοι το κάνουν.
    -Συγνώμη που είπα το «να μην εκνευρίζεσαι», αλλά ψάξε να βρεις πόσα δικά σου «μη» έχω δεχτεί, μέσα σε λίγα σχόλια.Δάσκαλε που δίδασκες…
    – ΤΌσα έγραψα δεν συνιστούν «μάθημα» και τα «χειρότερα» για ένα αθώο σχόλιο μου, ήδη τα έχω εισπράξει. (Αν αγαπώ έναν θεωρητικό πολύ είναι τον δάσκαλο Paulo Freire. Μ΄ έμαθε να μην κάνω το δάσκαλο).

    Κλείνω, με αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό και το μόνο που θα ήθελα να μείνει από τις δικές μου ηλίθιες παρεμβάσεις:
    -Η εμμονή του αυτοπροσδιορισμού ως αριστερού για κάποιον είναι δικαίωμα του.
    -Η εμμονή να εμποδίζεις κάποιον να αυτοπροσδιορίζεται ή να αλλάζεις τον προσδιορισμό του, με βάση το δικό σου φαντασιακό είναι άλλο.
    (Να θυμίσω πως κάποια στιγμή, με αποκάλεσαν- καλοπροαίρετα- αριστερό και παρακάλεσα να μη το κάνουν).
    -Η διαφωνία μου με την «αριστερή εμμονή» δεν είναι μόνο διαφωνία αρχής:
    Όταν σε ώρες μεγάλων αποφάσεων πρέπει μια κοινωνία ολόκληρη να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, μπαίνει κάθε φορά το κυρίαρχο δίλημμα.
    Και αυτό σήμερα δεν είναι η φαντασιακή αντίθεση «δεξιού – αριστερού» ή οι άλλες αντιθέσεις που καλλιεργεί η ολιγαρχία.

    Νομίζω πως η βασική αντίθεση είναι ποιος είναι με το ολιγαρχικό σύστημα και ποιος είναι εναντίον.
    Κατά ορισμένους, χρειάζεται ένα αντιολιγαρχικό μέτωπο, όπως κάποτε υπήρχε ένα εθνικοαπελευθερωτικό ή ένα αντιδικτατορικό. Σε τέτοιες ιστορικές στιγμές , καλείται το ΟΛΟΝ της κοινωνίας να πάρει θέση και τότε οι ιδιαίτερες κομματικές ή πολιτικές προτιμήσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα.
    Νομίζω, λοιπόν, πως στην πράξη το «όραμα» του «σοσιαλισμού», του «εθνικισμού» ή όποιο άλλο όραμα, πρέπει να περνά σε δεύτερη μοίρα και να συμφωνήσουμε όλοι για κοινή δράση:
    Και τι πιο ενωτικό πρόταγμα από τη «δημοκρατία»; Όσο θολό κι αν είναι σήμερα, χρέος αυτών που θα έρθουν σε ρήξη με την απάνθρωπη ολιγαρχία είναι να της δώσουν περιεχόμενο.

    Αυτό το «κύριο πολιτικό δίλημμα» δεν είναι ανακάλυψη δική μου. Κάπου το είδα, μου άρεσε και το αντιγράφω. Διαπιστώνω δε, στην καθημερινή μου ζωή, πως αρέσει και σε άλλους, πέρα από προσωπικές ιδεολογικές αναφορές.
    Επίσης, αρέσει σε πολλούς, πέρα από ιδεολογίες, η συγκεκριμενοποίηση του «αντιολιγαρχικού» χαρακτήρα στο στόχο που λέγεται «τράπεζες-χρήμα-χρέος». Μπορεί να μην είναι πολιτικά ή οικονομικά ορθόν, αλλά αρέσει και δημιουργεί ωραίες συσπειρώσεις και συζητήσεις για το «μετά».

    Ακόμα να καταλάβω ποιο είναι το έγκλημα μου. Αυτή η αδυναμία , ίσως να πρέπει να εκλάβω ως ορθούς τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που μου
    έχει προσάψει ο βλόγερ.

    Ευχαριστώ, πάντως, για τα λινκ με τον Καστοριάδη και τον Ζίζεκ. Μου εμπλουτίζουν την έννοια της δημοκρατίας, η οποία μου είναι ακόμα θολή.

    Κατόπιν αυτών των λίγων που προσπάθησα να βάλω κάτω και να τα πατήσω, θεωρώ περιττό να ασχοληθώ με το σοβαρό θέμα, αν ο Περικλής , ο Καραϊσκάκης, ή ο Παναγούλης ήταν «αριστεροί ή δεξιοί».

    (Ελπίζω να μην εκληφθούν σαν επίθεση στο βλογ. Δεν με λένε «νοσφεράτο»).

    • OK Οdyssey. Αυτό θέλω να τονίσω, ότι αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υπάρχουν ψευτο-διαχωρισμοί. Άμα δεν είχες επιθετική πρόθεση, τότε παραδέχομαι ότι παρερμήνευσα τα λόγια σου.

    • Βρε Odyssey ΜΗΝ το παίρνεις το στυλ μου στραβά και πικραίνεσαι ή διαμαρτύρεσαι χωρίς λόγο, στο ΙΔΙΟ στρατόπεδο είμαστε….

      ΔΕΝ είπα ότι έκανες έγκλημα, ΕΣΥ το λες….

      ΔΕΝ κάνω προσωπικούς χαρακτηρισμούς για σένα. Κάνω για ΟΡΙΣΜΕΝΑ πράματα που πιστεύεις, ορισμένες θέσεις σου (προς θεού ΟΧΙ ΟΛΕΣ, ήμαρτον…)

      Απλά… μούχει συμβεί και μένα, ΣΩΣΤΟΙ άνθρωποι είμαστε, αλλά λέμε και καμμιά μπούρδα, που-και-που….

  10. Ε, μεγάλα παιδιά είμαστε… εδώ ο Ντέννις που είναι βιολογικά ΠΟΛΥ μικρότερός μου… καταλαβαίνει και ΔΕΝ παρεξηγεί (και κάποια στιγμή ως γνωστόν του έκανα κι εκείνου ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ αυστηρή κριτική).

    Δηλαδή ΔΕΝ είναι του επιπέδου σου Odyssey να παρεξηγείσαι ή να παρανοείς ή να παρερμηνεύεις (αν και… συμβαίνει στις… καλύτερες οικογένειες και ΣΙΓΟΥΡΑ συμβαίνει ΚΑΙ σε εμάς εδώ που-και-που) χαχαχα 🙂

    (ΠΟΥ νάβλεπες τα δικά μου… φιάσκα ή εκείνα του Αιρετικού…)

  11. @Odyssey
    ΟΡΙΣΤΕ θέσεις σου, που… Σόρυ, αλλά τις θεωρώ ΜΠΟΥΡΔΕΣ (κι ας τυχαίνει να… συμφωνούν μαζί τους άτομα που ΕΚΤΙΜΩ)….’
    1)

    -Η διαφωνία μου με την “αριστερή εμμονή” δεν είναι μόνο διαφωνία αρχής:
    Όταν σε ώρες μεγάλων αποφάσεων πρέπει μια κοινωνία ολόκληρη να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, μπαίνει κάθε φορά το κυρίαρχο δίλημμα.
    Και αυτό σήμερα δεν είναι η φαντασιακή αντίθεση “δεξιού – αριστερού” ή οι άλλες αντιθέσεις που καλλιεργεί η ολιγαρχία.

    Ρεεεε άνθρωπέ μου…. ΜΗ χρησιμοποιείς ΑΛΟΓΙΣΤΑ το επίθετο «φαντασιακός».
    ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι η αντίθεση «δεξιά – αριστερά» είναι «φαντασιακή» κι ότι «την καλλιεργεί η ολιγαρχία», τότε είσαι ΜΑΚΡΑΝ (ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΑ) ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ.

    ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ. ΔΕΝ θα… φτύσουμε την ΙΔΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ επειδή ΕΤΣΙ μας… καβλώνει (ο όρος «φαντασιακός» είναι ΚΑΙ ΠΟΛΥ γαμιστερός, δε λέω… μόνο που εδώ είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ λανθασμένος).

    Φαντασιακή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ διαφορά μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. ΟΥΤΕ είναι κάτι που μας «καλλιεργεί η ολιγαρχία». Αφού βρε άνθρωπε…. Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ! χαχαχα 🙂

    αααα μα πιαα….

    • Eεε, TI να κάνουμε… ο Odyssey έχει τα κολλήματά του (όπως ΟΛΟΙ σχεδόν)…

      Ααα ρε Odyssey, έτσι και βρω τα σχόλια όπου… ΕΨΗΣΕΣ με τα ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ τον αηδιαστικό νεοφιλελεύθερο Καισάριο, θα σου τα κάνω… ΑΔΡΙΑΝΤΑ να ΜΗ γκρινιάζεις και μου παρεξηγιέσαι επειδή σε κριτικάρω
      (σε άααλλα) δικέ μου…. χαχαχα 🙂

    • Αφού βρε άνθρωπε…. Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

      Για τεκμηρίωσε το μας αυτό με κάποιο κείμενο της αριστεράς… (ποιας αριστεράς άραγε;;;) 😉

      • ΟΛΗΣ της αριστερας, αγαπητή μου KnowDame
        (θα στο φέρω κι αυτό αλλά… ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ)

        (ξέχασα να πω Odyssey ότι… με την KnowDame θα τα βρείτε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ μεταξύ σας… έχετε το ΙΔΙΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑ).΄…. 🙂

        • Ομαδεόν

          Θα περιμένω… και αν νομιζεις ότι θα το ξεχάσω… 🙂

          Odyssey

          Μη μασάς… Με τον Ομαδεόν πλακωνόμαστε αρκετά συχνά (εκτός μπλογκ) για παρόμοιους λόγους. Αυτός θέλει να βάζει σε όλους κάποια ταμπέλα κι εγώ αρνούμαι κατηγορηματικά να μπω σε κάποιο κουτάκι 😉

          • ΛΑΘΟΣ μεγάλο KnowDame (και αδικία μεγάλη, σόρυ…)

            EΔΩΣΕΣ ΟΠΛΟ στην λανθασμένη κατανόηση του Odyssey ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ

            Εγώ δεν υπερασπίζομαι ταμπέλες, αλλά ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ
            και ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ
            Εεεε…
            ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΦΤΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΨΑΡΙ ΕΠΕΙΔΗ… ΝΗΣΤΕΥΕΤΕ…. !!! 🙂
            :mrgreen:

          • Ομαδεον

            Για να αποφύγουμε τα βαφτίσια… εκτός από κρέας και ψάρι…
            υπάρχουν και κοτόπουλα και πολλά είδη λαχανικών ξέρεις
            😆

          • 😯 Αντε πάλι με τις ταμπελες…
            Σου ζητάω εδω και καιρό να βρεις
            καινούργια λέξη και μετά θα ψάχνουμε να
            ορίσουμε τι περιλαμβάνει αυτή η λέξη
            Δεν θα είναι καλύτερα έτσι;;; 😉

          • @Knowdame

            ΤΑ παράπονά σας στους…
            ΛΕΞΙΚΟΓΡΑΦΟΥΣ
            π.χ. της Encyclopedia
            Britannica, Wikipedia,
            κλπ. κλπ.
            :mrgreen:

            ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ λέξη για το κρέας
            που ΔΕΝ θέλεις να δεχτείς
            ότι ΕΙΝΑΙ κρέας, ΔΕΝ ΕΧΩ!
            🙂

    • Καλώς ήλθες satyrikon και… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ.

      Βγάζει ΤΟΣΑ πολλά βίντεο ο Μαξ που ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ…

      Το ότι ΕΠΕΛΕΞΕΣ αυτό ειδικά με ΒΟΗΘΑΕΙ αφάνταστα…

      Ευχαριστώ (και θα επανέλθω…) 🙂

  12. Υπάρχει τώρα κάτι που είπε ο Odyssey που… νομίζω ότι ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ 100% με τον ΤΡΟΠΟ που το διατύπωσε, αλλά…. ορίστε το

    Νομίζω πως η βασική αντίθεση είναι ποιος είναι με το ολιγαρχικό σύστημα και ποιος είναι εναντίον.
    Κατά ορισμένους, χρειάζεται ένα αντιολιγαρχικό μέτωπο, όπως κάποτε υπήρχε ένα εθνικοαπελευθερωτικό ή ένα αντιδικτατορικό. Σε τέτοιες ιστορικές στιγμές , καλείται το ΟΛΟΝ της κοινωνίας να πάρει θέση και τότε οι ιδιαίτερες κομματικές ή πολιτικές προτιμήσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα.
    Νομίζω, λοιπόν, πως στην πράξη το “όραμα” του “σοσιαλισμού”, του “εθνικισμού” ή όποιο άλλο όραμα, πρέπει να περνά σε δεύτερη μοίρα και να συμφωνήσουμε όλοι για κοινή δράση:
    Και τι πιο ενωτικό πρόταγμα από τη “δημοκρατία”; Όσο θολό κι αν είναι σήμερα, χρέος αυτών που θα έρθουν σε ρήξη με την απάνθρωπη ολιγαρχία είναι να της δώσουν περιεχόμενο.

    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ.
    Π.χ. έκανα ΗΔΗ συζήτηση προσωπο-με-πρόσωπο, με τον Δημήτρη Καζάκη όπου συμφωνήσαμε 100% για την ανάγκη για ΕΥΡΥ ΜΕΤΩΠΟ.

    Αυτό δεν σημαίνει όμως (μεταξύ μας -χεχε) ότι η ΑΝΤΙΘΕΣΗ στην ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ δεν είναι (εννοιολογικά και ουσιαστικά) ΑΡΙΣΤΕΡΗ !! χεχε

    Σημαίνει απλά π.χ. ότι ορισμένους ΤΙΜΙΟΥΣ δεξιούς, ακόμη και επιχειρηματίες, τους θεωρούμε ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ μας (π.χ. τον Βασίλη Βιλιάρδο ή τον Πάνο Παναγιώτου)…

  13. @OMADEON
    Τώρα, συνεννοούμαστε.
    Αλλά και για να μη νομίσεις πως με «κέρδισες» :Ρ:
    Είναι κάτι «διλήμματα», που είναι άν ευ νοήματος. (Πώς διάολο υπογραμίζεις το «άνευ νοήματος»;).
    Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, που χρησιμοποίησα τον όρο «φαντασιακό» , ε, ναί. ¨Εχει να κάνει με την φαντασία των ανθρώπων ο όρος «αριστερός – δεξιός». Μπορεί κάποτε κάτι να σήμαινε. ΟΧΙ, σήμερα.
    Στα τοπικά πράγματα, έχω έναν στρατηγό ε.α., που μαζί παλεύουμε διάφορα πράγματα και διαβάζει όσα γράφω. Θ με σκίσει , αν πω πως είμαι αριστερός. Αυτός ΝΟΜΙΖΕΙ πως είναι δεξιός εθνικιστής!
    Ε, τα ίδια μυαλά έχετε.
    Θα βαράτε και οι δύο το σύστημα που μας πηδάει και στα διαλλείμματα θα μαλώνετε για το τι είναι καλύτερο: «η αριστερά ή η δεξιά».
    Καλά κρασιά. (Βάζω τους μεζέδες).
    Με παραδείγματα, σαν αυτά των Βιλιάρδου, Παναγιώτου, Kaiser, με τους οποίους σε πολλά συμφωνούμε όλοι μας και σε άλλα, επίσης, διαφωνούμε, φαίνεται η έννοια του «άνευ νοήματος».

    «Καισάριος»: Μη μου τον πειράζεις. Είναι «αριστερός» , αλλά δεν το ξέρει.
    Το κατάλαβα, όταν μου έστειλε αυτό, για να με πείσει πως έχω άδικο:
    http://www.market-talk.net/index.php/id/3339

    • @Odyssey
      Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που είπες, γιατί είναι το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
      Ε, ΟΧΙ δεν μασάω! Το ότι ο Καισάριος… ξεπατηκώνει τις δουλειές άλλων (εδώ μου βρωμάει… Επίκουρος-μπλογκερ)…
      ΔΕΝ θα με κάνει να τον εκτιμήσω ποτέ. Ορισμένες απόψεις του είναι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ βλαβερές (και σε αυτό θα επανέλθω)…..
      (ΟΠΩΣ ΚΑΙ η KnowDame που… ΣΥΜΦΩΝΕΙ μαζί μου αλλά ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ακόμη)

      Τώρα…
      Για το άλλο που είπες…
      Το να νομίζει κάποιος πως είναι δεξιός ενώ δεν είναι (κ.ο.κ.) για μένα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

      Το κύριο πρόβλημα είναι αλλού, π.χ. στο ότι με το να
      ΝΟΜΙΖΕΙ κανείς ότι αντιστέκεται στην «άνωθεν επιβαλλόμενη ορολογία» μέσω της ΑΡΝΗΣΗΣ του ΤΙ είναι αριστερά και ΤΙ δεξιά (εν προκειμένω) αποτελεί ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΝΟΙΩΝ, παραχάραξη της Ιστορίας και επίσης (δυνάμει-) αντιδραστική πράξη….

      Οταν ορισμένα αριστερά κόμματα έχουνε ξεφυγει στην κοσμάρα τους και ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ πως «εκπροσωπούν την αριστερά»… ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ αυτό το αρνητικό φαινόμενο με το να τους… ΕΚΧΩΡΗΣΟΥΜΕ το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να συνεχίσουν να ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ έναν ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΟ που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δικός τους και ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ (αποκλειστικά).

      Ο όρος «αριστερά» περιλαμβάνει ΠΑΡΑ πολλούς, από Ελευθεριακούς μη-μαρξιστές μέχρι μαρξιστές….

      Ανέκαθεν ήμουν εναντίον της ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ της ΕΝΝΟΙΑΣ λέξεων που είναι ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ….

      ΟΠΟΙΟΣ έχει αντίρρηση, ας ΤΟΛΜΗΣΕΙ να ξεκινήσει π.χ. από εδώ…
      http://en.wikipedia.org/wiki/Left_wing
      Και… επίσης (εν προκειμένω) ας ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ το ανησυχητικό φαινόμενο του…. ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ πως είναι «πέρα από αριστερά και δεξιά»?
      ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ¨- ΟΙ NEO-ΝΑΖΙΣΤΕΣ της «ΤΡΙΤΗΣ ΘΕΣΗΣ», εδώ
      http://en.wikipedia.org/wiki/Third_position

  14. @KnowDame
    Σιγά μη μασήσω…
    Ο κολημένος μιλά για κολήματα . (Ο καθένας στο είδος του).

    • @Odyssey

      Κοίτα να δεις, ΑΝ νομίζετε ότι είμαι «κολλημένος» επειδή ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΝ ΥΠΑΡΚΤΟ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΣΜΟ μιας λέξης απέναντι στην οποία ΕΙΣΤΕ ΒΑΘΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΛΗΜΕΝΟΙ, είστε και ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ.

      Είσαι ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΑ ισχυρογνώμων. ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΣΥ τις ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ. ΤΣΑΚΙΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕ.

  15. @OMADEON
    Τάχουμε ξαναπεί. Ήταν, τότε, που συμφωνούσες με τον νοσφεράτο, εναντίον μου, για «ακροδεξιές» αντιλήψεις. χοχοχο
    Παράτα με.
    «Άνευ νοήματος» συζήτηση.
    Δημοκρατία ή Ολιγαρχία.
    Αυτό με απασχολεί.
    Για το περιεχόμενο αυτών μπορούμε να μιλάμε όσο θέλεις.

  16. @ΟΜ
    Στη δημοκρατία θα αλλάξουμε και τα λεξικά, τις έννοιες και τα περιεχόμενα. Θα κάνουμε και τη νύχτα μέρα, ώστε να πάψουν να υπάρχουν νυχτωμένοι.
    Ή αλλάζουμε το σύστημα συθέμελα ή δεν θα κάνουμε δουλειά.
    Όλα είναι θέμα φαντασίας. Και άμα αυτή η ρημάδα γίνει «εξουσία», όλα να τα περιμένεις.

    • Καισάριε…..
      ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ λάθος κάνεις..,.

      ΜΟΝΟ στην Ελλάδα ένας ΗΜΙΜΑΘΗΣ ΝεοΦιελεύθερος προπαγανδιστής θα μπορούσε να πει ότι «μόνο στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση για το Μαρξισμό»…

      (επειδή κάποιοι άλλοι… ΞΥΝΙΖΟΥΝ τη μούρη στη λέξη «αριστερά»… και του το ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ λόγω ΑΜΑΘΕΙΑΣ)

    • Κύριε Καισάριε,

      Επειδή… Στις σπουδές μου έμαθα ΚΑΙ πολιτική οικονομία ΚΑΙ μικρο-μάκροοικονομική ΚΑΙ χρηματοοικονομική διοίκηση ΚΑΙ ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων, πραγματικά θα έπρεπε να εκπλαγώ που διαμαρτύρεστε επειδή συζητήθηκαν οι ιδέες ενός οξυδερκούς οικονομολόγου, ιδέες μάλιστα που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική επιστήμη, σε σχολή όπου διδάσκονται ΚΑΙ οικονομικά.

      Είναι σα να διαμαρτύρεστε για τη διδασκαλία του νόμου του Kirchhoff στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής ή του Πυθαγορείου θεωρήματος σε μαθηματική σχολή ή των ιδεών του Γαλιλαίου και του Κοπέρνικου στο μάθημα της αστρονομίας. Τέτοια λογοκρισία στον ακαδημαϊκό χώρο είχαμε μόνον επί Ιεράς Εξετάσεως και επί Χούντας. Αυτά νοσταλγείτε;

      Θα περίμενε κανείς από κάποιον που θέλει να λέγεται σοβαρός αναλυτής να μην υποπέσει σε τέτοια γκάφα ολκής. Αλλά επειδή έχω διαβάσει την αρθρογραφία σας, δεν εκπλήσσομαι καθόλου.

  17. Χμ.
    Καλά.
    Θα το έχω υπόψη μου.
    Σκέφτομαι να αλλάξουμε τον ορισμό της ζωής. Τι λες;
    Όσα ξέραμε γι΄αυτήν είναι λάθος.
    Ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα είναι.
    Κι έχω κι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, τώρα που γέρασα.
    Έζησα ή ονειρεύτηκα;
    (Κλεμένα είναι κι αυτά τα λόγια. ολίγον παραποιημένα).

    Και ομολογώ πως είμαι ημιμαθής.
    «Ημιμάθειας Εγκώμιον» τιτλοφορείται ένα πρόσφατο ανάγνωσμα. Παμπούκης, αν θυμάμαι καλά ο συγγραφέας. .

    • Με την ημιμάθεια ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα, Odyssey.
      ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως ΕΙΜΑΣΤΕ ημιμαθείς στην εποχή της ΕΚΡΗΞΗΣ της ΓΝΩΣΗΣ.

      Το πρόβλημα (πάααλι) είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΟΥ.

      Είναι π.χ. ΟΛΑ εκείνα που έβγαλες στην επιφάνεια ο ΙΔΙΟΣ για τις… ΜΠΟΥΡΔΕΣ του Καισάριου, αλλά… τώρα έκανες πίσω παρασυρόμενος από την ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ της ισχυρογνωμοσύνης σου (ίσως)…

      Δηλαδή η ημιμάθεια γίνεται πρόβλημα, ΜΟΝΟ όταν γίνει ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ.
      Και ο ΠΡΩΤΟΣ που πληρώνει -εν προκειμένω- είσαι ΕΣΥ, διότι ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ τις αρνητικές ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ στα ΙΔΙΑ τα ιδανικά που τιμάς, προωθείς και πιστεύεις…

  18. @Ομ
    Ξανά παράτα με.
    Και, βέβαια, τα προσπέρασα. Δεν σκοπεύω να ξοδέψω χρόνο σε άνευ σημασίας θέματα.
    Και ισχύει και για τον Καισάριο , αυτό. Ο οποίος είναι «μαρξιστής», αλλά δεν το ξέρει. Όσο είναι και «φιλελεύθερος».
    Και δεν με ενδιαφέρει, τελικά, τι νομίζει για τον εαυτό του.
    Το ερώτημα είναι (για τον Γ.Καισάριο):
    Με ποιον είσαι; Με την Ολιγαρχία ή με τη δημοκρατία;
    Αν απαντήσεις,θα έχουμε συνέχεια.

    • Ο ΠΟΛΥ απλοΪκός τρόπος που χειρίζεσαι το θέμα του Καισάριου είναι ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΤΤΑΣ (για τις ΔΙΚΕΣ σου ιδέες)…

      Εγώ σε προειδοποίησα…

      Η άγνοια και η ημιμάθεια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ντροπή.
      Ισα-ίσα είναι προϋπόθεση της ΓΝΩΣΗΣ.

      Αμα γίνεσαι όμως ΑΛΑΖΩΝ υπάρχουν συνέπειες.
      Μία από αυτές είναι ΚΑΙ ο Καισάριος. ΦΑΤΟΝ τώρα… χεχε

    • Και δεν με ενδιαφέρει, τελικά, τι νομίζει για τον εαυτό του.
      Το ερώτημα είναι (για τον Γ.Καισάριο):
      Με ποιον είσαι; Με την Ολιγαρχία ή με τη δημοκρατία;
      Αν απαντήσεις,θα έχουμε συνέχεια
      .

      (ξύπνησα πρωϊ-πρωί… ξαναείδα αυτό το «σχόλιο» και τα πήρα στο κρανίο κανονικά…)
      __________
      UPDATE: Καλά να πάθω… που δεν ΗΠΙΑ ΚΑΦΕ πριν σχολιάσω…
      έκανα ΚΑΙ εγώ ΠΑΤΑΤΑ, ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ !!! χαχαχα
      (o Odyssey απευθυνόταν στον Καισάριο και ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ του την είπε)

      Ορίστε το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ… ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ:
      (σχόλιο που είχα γράψει… ενώ δεν είχα καλά-καλά ξυπνήσει):

      ΕΙΝΑΙ δυνατόν να ρωτάει τέτοια πράματα ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ αυτός ο άνθρωπος?
      ΓΙΑΟΥΡΤΙ θέλει, που τολμάει ΚΑΝ να ρωτήσει… εμένα, ή εμάς, σε ΑΥΤΟ το μπλογκ, «αν είμαστε με την ολιγαρχία ή με τη δημοκρατία»….

      Εεεεεε…. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ,
      ΚΙ ΕΣΥ κι η ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ερώτησή σου
      (πούναι ΚΑΙ προσβλητική εκτός από παρανοϊκή…)

      Αντε και… ΓΑΜΗΣΟΥ κι εσύ ΜΑΧΜΟΥΡΛΗ εαυτέ μου… 🙂
      (που σχολιάζω ΠΡΙΝ ΚΑΝ πιω καφέ… χαχαχα) 🙂

  19. Και, βέβαια, τα προσπέρασα.

    ΔΕΝ είσαι σωστός.

    Εγώ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΩ κανένα σχόλιο και ΙΔΙΩΣ τα δικά σου.

    Αν δεν διαβάζεις τα σχόλιά μας καλύτερα ξεκουμπίσου. Υπεροψίες ΤΕΤΟΙΟΥ είδους ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ εδώ.

  20. Ξεκουμπίζομαι.
    Αλλά θα μου στερήσεις τη χαρά ενός διαλόγου με τον κ.Γ.Καισάριο. (Σιγά, μην απαντήσει).

    • Odyssey,

      ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ.

      Μόλις απόδειξες ότι είσαι επίσης για ΚΛΩΤΣΙΕΣ..
      Είναι ΑΛΗΤΕΙΑ αυτό που έκανες, το να… πρωταγωνιστείς σε μια συζήτηση όπου όμως… ΔΗΛΩΝΕΙΣ ότι… απαξιείς να διαβάσεις τα σχόλια του (σχεδον μοναδικού) συνομιλητή σου.

      ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ λοιπόν,

      ΑΠΟΚΛΕΙΕΣΑΙ μέσω moderation.

    • ΑΡΧΙΔΙΑ ΠΑΤΕΡΑ «πανέτοιμος ήσουν»…

      Μόλις απόδειξες ότι είσαι επίσης για ΚΛΩΤΣΙΕΣ..
      Είναι ΑΛΗΤΕΙΑ αυτό που έκανες, το να… πρωταγωνιστείς σε μια συζήτηση όπου όμως… ΔΗΛΩΝΕΙΣ ότι… απαξιείς να διαβάσεις τα σχόλια του (σχεδον μοναδικού) συνομιλητή σου.

      ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜHΣΟΥ λοιπόν,

      ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΣΑΙ μέσω moderation,
      απλά θα ΤΡΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ BΡΙΣΙΔΙ,
      ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που μιλάς! 😈

  21. @Οdyssey

    Αν διαβάζεις το site μου θα ξέρεις πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος είναι η έλλειψη δημοκρατίας.

    http://www.market-talk.net/index.php/id/5098/

    Όσο αναφορά με τον ποιον είμαι, είμαι με την ελεύθερη αγορά, με την ελεύθερη βούληση, με την πυγμή του νόμου και με το κράτος δίκαιου.

    Είμαι υπέρ του διαχωρισμού των εξουσιών και πιστεύω ότι η Αμερική είναι η πιο δημοκρατική χώρα στον κόσμο.

    Είμαι επίσης κατά του κριτικισμού, των επαγγελματιών συνδικαλιστών, κατά του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών πειραμάτων.

    Όσο αναφορά την ολιγαρχία, δεν ξέρω τι εννοείς, αλλά αν εννοείς με όλους αυτούς που έχουν κάνει την Ελλάδα μπάχαλο, η απάντηση είναι ΟΧΙ.

    http://www.youtube.com/user/kcapital

    • Μιλάτε για έλλειψη δημοκρατίας εσείς κ. Καισάριε που ζητάτε ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ στο τι θέματα θα συζητιούνται σε ακαδημαϊκό περιβάλλον; Μου θυμίζετε τις γνωστές ομάδες που σκούζουν ζητώντας δημοψήφισμα για να μην περάσουν νομοθεσίες που κατοχυρώνουν ανθρώπινα δικαιώματα.

      • Αιρετικέ από ό,τι κατάλαβα…
        ΔΥΣΤΥΧΩΣ τον εύθικτο ΑΓΑΘΙΑΡΗ δημοκράτη Οδυσσέα… τον ΜΑΓΕΨΕ ο Καισάριος…
        -του μιλησε για «δημοκρατία» και ΧΑΖΕΨΕ ο άνθρωπος,
        (ΘΑΜΠΩΘΗΚΕ…)

        ΦΥΣΙΚΑ με ‘δημοκρατία» ο Καισάριος δεν εννοεί τίποτε άλλο από τη ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ νεο-φιλελεύθερη ασυδοσία. ΑΝ θέλει κάποιος να το καταλάβει αυτό, τότε…

        1) Ας μελετήσει ΤΙΤΛΟΥΣ των άρθρων του Καισάριου στο e-Rooster. (θα επανέλθω γιατί μερικά είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ χτυπητά… Π.χ. ιδίως κάτι ιδέες που έχει περί συντάξεων, ξεπουλημάτων περιουσιών δημοσίου, κλπ)

        2) Ας δει το βιογραφικό του (ως προς το… αααν δικαιολογεί ΤΟΣΟ μεγάλο αέρα αυθεντίας, γύρω από τα οικονομικά και χρηματιστηριακά και δημοσιονομικά, κλπ).

        3) ας δει ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ όπως το εξής…
        http://e-rooster.gr/05/2009/1369#comment-123003

        Ας δει το σχόλιο 9 με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ και όταν στο σχόλιο 42 τον στριμώχνουν για τα καλά, ζητώντας του να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, τότε…
        Γ. Καισάριος:

        «Τα νούμερα τα οποία αναφέρω τα είχα διαβάσει πριν από μερικά χρόνια. Ειλικρινά δεν θυμάμαι καν που τα διάβασα.»

    • ******************************************
      ΕΙΔΙΚΟΝ ΒΡΑΒΕΙΟΝ «ΧΡΥΣΗ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΣ»
      (Her Master’s Voice) 2010
      στην εξής δήλωση
      *****************************************

      Είμαι υπέρ του διαχωρισμού των εξουσιών και πιστεύω ότι η Αμερική είναι η πιο δημοκρατική χώρα στον κόσμο.
      – ™ George Kaisarios

      ******************************************

      • Ο τύπος μόλις κέρδισε εισιτήριο σκέτο αλέ και χωρίς ρετούρ για τα best of του «Λες Μαλακίες«.

        Τέτοιες κοτσάνες είναι σα να λέμε…

        Είμαι υπέρ του διαχωρισμού των εξουσιών και πιστεύω ότι η Κίνα είναι η πιο δημοκρατική χώρα στον κόσμο.
        – ™ George Kaisarios

        Ή…

        Είμαι υπέρ της χορτοφαγίας και πιστεύω ότι το βραστό μίγμα χοιρινού, μοσχαρίσιου και αρνίσιου λίπους είναι η πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο.
        – ™ George Kaisarios

        Μην εκπλαγεί κανείς αν αύριο κάνει και καμιά τέτοια δήλωση και μάλιστα με περισπούδαστο ύφος, τέτοιο που να πείσει τους αδαείς και τους ευήθεις.

  22. @Ο Αιρετικός,

    Δεν διαμαρτύρομαι επειδή συζητήθηκαν οι ιδέες ενός οξυδερκούς οικονομολόγου.

    Δεν διαμαρτύρομαι καν.

    Το γεγονός όμως ότι νέοι ασχολούνται με το θέμα μαρξισμού άπλα μου λέει ότι είμαστε 100 (τουλάχιστον) χρόνια πίσω από την σύγχρονη πραγματικότητα και δεν σωζόμαστε σαν έθνος με τίποτα!!!

    • Επειδή το διάβασα το σχόλιό σας και τυχαίνει – για κακή σας τύχη – να μην είμαι διανοητικά καθυστερημένος, αυτά να τα πείτε κάπου που να περνάνε. Όχι σ’εμένα.

    • Δια λογικής συνεπαγωγής, η δήλωση Καισάριου ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ με:

      Το γεγονός όμως ότι νέοι ασχολούνται με τις ιδέες ενός οξυδερκούς οικονομολόγου απλά μου λέει ότι είμαστε 100 (τουλάχιστον) χρόνια πίσω από την σύγχρονη πραγματικότητα και δεν σωζόμαστε σαν έθνος με τίποτα!!!

      • Ε ναι. Μπουρδολόγος μέγας και paparologist με PhD in BS’ing. Αν αυτές τις βλακείες τις έλεγε χωρίς να έχει συγκεκριμένη ατζέντα, απλώς θα ήταν γραφικός.

    • Το γεγονός όμως ότι νέοι ασχολούνται με το θέμα νεοφιλελευθερισμού άπλα μου λέει ότι είμαστε 100 (τουλάχιστον) χρόνια πίσω από την σύγχρονη πραγματικότητα και δεν σωζόμαστε σαν έθνος με τίποτα!!!

      Επιτέλους συμμάζεψα λίγο το σχόλιό σου, γιατί ήταν epic fail. Στην ουσία μου χρωστάς χάρη.

      • Κι εμείς σου χρωστάμε χάρη, Dear Mr. Sly

        (ο μπάτλερ του μπλογκ σου χρωστάει επίσης… ΑΜΕΣΗ είσοδο εδώ, από τώρα και στο εξής …. χεχε)

        • Εεεεεεεεεεεεε;

          Όχι, συγκνώμη, εγκώ ντεν ξέρει τίποτα. Τζούνγκλα-ραπόρτο ντεν είναι ντικό μου, εγκώ σχολιαστή τουρίστα εκεί. Ούτε blog άλλο είναι ντικό μου (αθώος κυρ-αγροφύλακα!). Αν εσείς εννοεί FrapDigo έρτει εντώ, εσείς πρέπει το πει FrapDigo.

          ΥΓ: Πόσα δίνεις για το πόστο;

    • Ναι, καταλαβαίνω ότι έχεις ΞΕΧΥΘΕΙ σε ΠΑΡΑ πολλούς επικοινωνιακούς χώρους, ΜΜΕ και μπλογκ για κάποιους ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΡΙΜΜΕΝΟΥΣ λόγους….

    • Λυπάμαι, αλλά επειδή σας έχω παρακολουθήσει, γνωρίζω ότι αυτά που λέτε θα έπρεπε να απασχολούν μόνο το hoaxbusters.org και το snopes.com.

  23. Ευχαριστώ για την φιλοξενία αλλά θα αποχωρίσω.

    Ως συνήθως, δεν μπορείτε να κάνετε διάλογο χωρίς να βρίζετε και να χαρακτηρίζετε.

    • Επειδή όμως εγώ…. ΔΕΝ σε έβρισα
      (έβρισα ΜΟΝΟ τον Οδυσσέα για… «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ» λόγους -πλέον…χεχε)

      ….σαν τιμωρία για σένα ΕΙΔΙΚΑ που ΨΕΥΔΕΣΑΙ
      ΧΩΝΩ τώρα ΕΔΩ με κόπυ-πεηστ
      το εξής, που είπα πριν…
      (ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ κι από… κακή συνήθεια το… προσπέρασες! :mrgreen: )
      _______________

      @Αιρετικέ, από ό,τι κατάλαβα…
      ΔΥΣΤΥΧΩΣ τον εύθικτο ΑΓΑΘΙΑΡΗ δημοκράτη Οδυσσέα… τον ΜΑΓΕΨΕ ο Καισάριος…
      -του μιλησε για «δημοκρατία» και ΧΑΖΕΨΕ ο άνθρωπος,
      (ΘΑΜΠΩΘΗΚΕ…)

      ΦΥΣΙΚΑ με ‘δημοκρατία» ο Καισάριος δεν εννοεί τίποτε άλλο από τη ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ νεο-φιλελεύθερη ασυδοσία. ΑΝ θέλει κάποιος να το καταλάβει αυτό, τότε…

      1) Ας μελετήσει ΤΙΤΛΟΥΣ των άρθρων του Καισάριου στο e-Rooster. (θα επανέλθω γιατί μερικά είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ χτυπητά… Π.χ. ιδίως κάτι ιδέες που έχει περί συντάξεων, ξεπουλημάτων περιουσιών δημοσίου, κλπ)

      2) Ας δει το βιογραφικό του (ως προς το… αααν δικαιολογεί ΤΟΣΟ μεγάλο αέρα αυθεντίας, γύρω από τα οικονομικά και χρηματιστηριακά και δημοσιονομικά, κλπ).
      http://e-rooster.gr/?author=105

      3) ας δει ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ όπως το εξής…
      http://e-rooster.gr/05/2009/1369#comment-123003

      Ας δει το σχόλιο 9 με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ και όταν στο σχόλιο 42 τον στριμώχνουν για τα καλά, ζητώντας του να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, τότε…
      Γ. Καισάριος:

      «Τα νούμερα τα οποία αναφέρω τα είχα διαβάσει πριν από μερικά χρόνια. Ειλικρινά δεν θυμάμαι καν που τα διάβασα.»

      • Το e-rooster φίλε Omadeon είναι ένα βρωμερό νεοφιλελεύθερο περίττωμα που προάγει τη χειρότερη μορφή ασύδοτης πλουτοκρατικής ολιγαρχίας. Γιατί σου φαίνεται παράξενο να γράφει εκεί ο Καισάριος;

        • Ε, ντάξει …

          Αιρετικέ δεν είσαι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που αγανακτεί με το e-rooster….

          Ομως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ίδιοι. Εδώ… ακόμη και ο αγαπητός μας Ντέννις ΞΕΚΙΝΗΣΕ σαν τακτικός σχολιαστής εκεί…

          Ενώ ένας άλλος από εκεί… έχει προσφέρει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ σε ειδικό μπλογκ…. που εκθέτει πολύτιμα στατιστικά στοιχεία και… άρθρα – φωτια κατά του ΔΝΤ, κλπ.
          (θα ρωτήσω αύριο τον ΝΤέννις που τον ξέρει γιατί δεν τον θυμάμαι τώρα…)

    • Ώρα καλή στην πρύμνη σας κι αέρα στα πανιά σας. Όπως βλέπετε, η προσπάθειά σας να σπαμάρετε την προπαγάνδα και το ναρκισστιστικό σας υφάκι εδώ πέρα απέτυχε. Δεν πρόκειται να μας λείψετε – εμένα τουλάχιστον μου προκαλούν αηδία άτομα που υποτιμούν τη νοημοσύνη μου όπως εσείς.

  24. @Καισάριε
    Η δημοκρατία είναι αυτό που λέει η ελληνική ετυμολογία της λέξης. Άμα λες «δημοκρατία» τις ΗΠΑ, θα σε στείλω στον Ρον Πολ να σε διαψεύσει.
    Και ξέρεις καλά , γιατί μιλά για «αποκατάσταση της δημοκρατίας» στις ΗΠΑ.
    Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία και υπάρχει Ολιγαρχία, όταν οι όροι του παιχνιδιού ευνοούν κάποιους οι οποίοι είναι «περισσότερο ίσοι».
    Δεν υπάρχει δημοκρατία στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και όπου αλλού, όταν ο ιδιοκτήτης του χρήματος – χρέους είναι οι τραπεζίτες.
    Και αυτό το «προνόμιο» δεν προέρχεται από κάποια «ελεύθερη αγορά», αλλά από το δώρο που έκαναν, κάποτε, οι πολιτικοί σε αυτούς.
    Επίσης, δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία, όταν υπάρχει φτώχια. Σύμφωνα με την ελληνική ετυμολογία της λέξης, δημοκρατία είναι «το κράτος=η δύναμη του δήμου». Και, αν υπήρχε δημο-κρατία θα ήταν αδύνατο να υπάρχουν τόσο πολλοί φτωχοί. Θα είχαμε, ανάλογα με τις δυνατότητες τους κάποιου πλούσιους και κάποιους φτωχούς.ΟΧΙ, όμως, την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου χαμένη στη φτώχια και το 1% του πληθυσμού να έχει περιουσίες μεγαλύτερες από το ΑΕΠ πολλών κρατών.

    Επίσης, δεν νοείται «κράτος», χωρίς «δήμο». Μόνη της η λέξη είναι συνώνυμο της βίας και της δύναμης (τίνος;).
    Προφανώς, κάποιων λίγων.
    Αυτό το διακρατικό πλέον κράτος, που χάρισε το ευρώ στους ιδιώτες της ΕΚΤ, είναι το ίδιο, που καταστρατηγώντας τους νόμους που θέσπισε, έρχεται , σήμερα, να δώσει ευρώ από την ΕΚΤ απ΄ευθείας στα κράτη. (Για τα 750 δις μιλώ). Για τις συντάξεις, όμως, δεν περισσεύει δεκάρα.
    Ευνομία της πλάκας δηλ.
    Όπως, λοιπόν, για μένα (και για κανέναν άλλον) είναι άνευ νοήματος το δίλημμα αριστερά-δεξιά , είναι και άνευ νοήματος το δίλημμα κράτος-αγορά.
    Και τα δύο αυτά ανθρώπινα δημιουργήματα ελέγχονται πλήρως από μία μικρή ομάδα ανθρώπων, παγκοσμίως.
    Δεν έχουμε , λοιπόν, πολιτική ή οικονομική δημοκρατία, όταν το παιχνίδι με το χρήμα και το χρέος έχει γίνει τόσο δυσβάστακτο για τους λαούς όλου του κόσμου.
    Για μένα, πάλι, δημοκρατία είναι το πολίτευμα που βάζει πάνω από όλα τον δήμο, στην ολότητα του, δηλαδή τον Άνθρωπο.
    Και, επιδίωξη της πολιτικής, που είναι η επιστήμη των επιστημών, κατά τον Αριστοτέλη, είναι η επίτευξη του συλλογικού καλού.
    Όσο αυτό «το συλλογικό καλό» λείπει, όσο η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι απελπισμένοι και φτωχοί, όσο δεν υπάρχει η ευδαιμονία σαν κυρίαρχος σκοπός των ανθρώπινων κοινωνιών, δημοκρατία δεν υπάρχει.

    Οικονομική, πολιτική και κοινωνική Ολιγαρχία, λοιπόν, είναι η εξουσία, το πολίτευμα μιας χούφτας ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που έχουν το προνόμιο να πλουτίζουν, με τη βοήθεια πολιτικών, συνδικαλιστών , θεσμών και κομμάτων, σε βάρος της τεράστιας πλειοψηφίας των ανθρώπων.

    Όποιος μιλά για δημοκρατία στις αγορές, την πολιτική και την κοινωνία δεν επιτρέπεται να προσπερνά αβίαστα το γεγονός του ποιος κατέχει το χρήμα, διεθνώς.
    Αυτοί οι λίγοι, λοιπόν, μέσω των ΜΜΕ, του πολιτικού χρήματος και των πολιτειακών θεσμών στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, ελέγχουν ένα πολίτευμα, που στη φύση του είναι ολιγαρχικό και στο όνομα «republic».
    Τα έχουμε ξαναπεί, βέβαια και όταν σου είπα «να πάρει η δημοκρατία την εκτύπωση και διακίνηση του χρήματος», «να γίνει το χρήμα , δημόσιο εργαλείο και όχι ιδιωτικό εμπόρευμα», μου απάντησες, χωρίς να το δικαιολογήσεις, πως «θα γίνουμε ζιμπάμπουε».
    Εγώ, νομίζω πως στην Ελλάδα και αλλού , αν δεν γίνουμε Ζιμπάμπουε, θα γίνουμε ένα ανελεύθερο και απάνθρωπο καθεστώς, σαν αυτό της Κίνας. Εκεί να δεις το «νόημα» της διάκρισης «κράτος – αγορά».

    Το χρήμα φτιάχτηκε το 700π.Χ., με σκοπό να απαλλάξει τους ανθρώπους από το χρέος, που προέκυπτε από την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών. Και σήμερα, με στρεβλό τρόπο, το χρήμα είναι χρέος, που ΠΟΤΕ΄ δεν θα μπορέσει να εξοφληθεί.
    Άρα, πρέπει να επινοήσουμε ένα πολίτευμα, που με το όνομα δημοκρατία να έχει και το περιεχόμενο σωστό.

    • Δεν μου λες ΡΕ ΑΝΑΙΔΕΣΤΑΤΕ…
      ΓΙΑΤΙ να διαβάζω τα ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΕΝΤΟΝΙΑ
      τη στιγμή που εσύ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
      ΠΟΛΥΤΙΜΑ σχόλια ΜΕ ΛΙΝΚ που ΚΟΠΙΑΖΩ να σου δώσω…
      ΜΠΑΣ και ΜΑΘΕΙΣ κάτι επιτέλους πέρα από τις ΠΑΡΛΑΠΙΠΕΣ που γράφεις?

      https://omadeon.wordpress.com/2010/05/28/rick-wolff-in-athens1/#comment-39116

    • Αν εξαιρέσουμε την πρώτη παράγραφο, όλο το υπόλοιπο σχόλιο μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:

      «Σκοτάδι, πισσοσκόταδο, μαύρο σκοτάδι πίσσα,
      σκοτάδι είσαι σκοτεινό, σκοτοσκοτεινιασμένο,
      σκοτάδι κατασκότεινο, και βράδυ βραδιασμένο.»

      Ή, σε φραγκολεβαντίνικα…

      Black is the night on the mountains, in the plains is falling snow.

  25. χωρίς να έχω προλάβει να διαβάσω όλα τα σχόλια, το πρόβλημα της αυτοδιαχείρησης των επιχειρήσεων από τους ίδιους του εργαζόμενους σε μικροοικονομικό επίπεδο σχετίζεται άμεσα με αυτό που ονομάζουμε the trategy of commons όπου αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως σε enviromental economics π.χ. για την εκμετάλλευση δημόσιων φυσικών πόρων κτλ, αν επιχείρηση πάει να αυτοδιαχειριστή αυτόματα γίνεται δήμοσιο αγαθό ως προς την πλευρά των εργαζόμενων εργαζόμενων και έχει όλα τα θετικά και αρνητικά όπως έχουν τα δημόσια αγαθά π.χ. the problem of free rider κτλ

    «The “tragedy of the commons” is a metaphor used to illustrate the potential conflict between individual self-interests of producers and consumers and the common or public good. »

    http://tutor2u.net/economics/revision-notes/a2-micro-externalities-overview.html

    • Καλώς ήλθες και πάλι Βασίλη
      (ΕΣΥ ΕΙΔΙΚΑ έχεις… ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο να μη τα διαβάσεις όλα, διότι… δεν ήσουν το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ όσων… δεν διάβασες -χεχε)
      🙂
      Τώρα…
      Ξέρω λίγο-πολύ το πρόβλημα που λες, πάντως υπάρχουν και άνθρωποι με ΠΟΛΥ σοβαρές προτάσεις να ξεπεραστεί. Π.χ. ο διαδικτυακός φίλος μου ο Ισραηλινός εφευρέτης Erez Elul:
      http://iswith.wikidot.com/quick-comcom-social-networking

      Τέλος… μετάφρασα ορισμένα της διάλεξης του Wolff εδώ
      http://omadeon.blogspot.com/2010/05/richard-d.html

    • Βασίλη, στη βικιπαίδεια βρήκα πολλά, για τον όρο αυτό…
      http://en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons
      (tragedy of the commons)

      Δική μου πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι μόνο σε ένα γνήσιο (αμεσο-)δημοκρατικό ΚΑΙ σοσιαλιστικό σύστημα λύνεται το πρόβλημα. Εν μέρει (και έμμεσα) μάλλον ΗΔΗ απάντησε ο Wolff εδώ: http://omadeon.blogspot.com/2010/05/richard-d.html

      ΘΑ συνεχίσω το ψάξιμο και θα σου πω….

  26. Ο ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΣ (πλέον) φιλο-αμερικάνος προπαγανδιστής (της ΑΣΥΔΟΤΗΣ αγοράς) Καισάριος… «έβγαλε γλώσσα» και στο άρθρο του εδώ
    http://www.market-talk.net/index.php/id/8797
    …του οποίου το λινκ μας έδωσε ο ίδιος πριν (κατά τα άλλα μας κατηγορούν και για… «λογοκρισία» κάποιοι… χαχα)
    Ε, ναι. Ενα άρθρο όμως… ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ:

    Αγαπητέ αναγνώστη, το επίπεδο της αριστερίζουσας νοοτροπίας είναι τόσο πολύ εμπεδωμένο στη χώρα μας (ακαδημαϊκοί, ΜΜΕ και δυστυχώς και οι φοιτητές) που δεν υπάρχει περίπτωση ούτε 1 στο δισεκατομμύριο η Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πράξη τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕκΤ, ΔΝΤ & ΕΕ.

    Ενώ… ΠΟΛΥ θα τόθελε, το να ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ στην πράξη,
    η νεοφιλελεύθερη εντολή ΥΠΟΤΑΓΗΣ στο ΔΝΤ, Αρπαγής πλούτου και ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ…
    ο κ. Γιώργος -δεν-υπάρχει-δημοκρατικότερη-χώρα-απ-την-Αμερική- Καισάριος.
    _______
    Υ.Γ. Μας ΦΛΟΜΩΣΕ στη ΜΠΟΥΡΔΑ και ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ (μέσω του ΣΚΑΪ) ενώ….
    ….ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ οικονομικές σπουδές. ΟΡΙΣΤΕ το βιογραφικό του (στην πρώτη παράγραφο του λινκ, ακολουθούν μετά ΑΡΘΡΑ του στο e-rooster):

    http://e-rooster.gr/?author=105 (Νεοφιλελεύθερο ρεσιτάλ μαλακίας)

    Βιογραφικό σημείωμα
    Ο Γιώργος Καισάριος είναι ανεξάρτητος αναλυτής και αρθογράφος και γράφει καθημερινά τις απόψεις του για τις αγορές από το 2000 στο site http://www.market-talk.net. Οι απόψεις του εμφανίζονται κατά καιρός σε οικονομικά έντυπα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σπούδασε computer engineering στο New York Institute of Technology και μετά ασχολήθηκε με το venture capital στην Νέα Υόρκη.
    […]

    «ασχολήθηκε με Venture Capital» = Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ του σχέση με τα οικονομικά.
    Εεε, τέτοιος «οικονομολόγος» είμαι ΚΑΙ εγώ (και με… Εταιρεία ΠΟΛΥ μπροστά από την εποχή της κάποτε, ΧΩΡΙΣ venture capital, την «HyperLOGIC R&D«)

  27. Σκεφτόμουν να στείλω ένα πράγμα ή δύο για τα market failures σήμερα και τις λύσεις που προτείνουν οι οικονομολόγοι καθώς και την δικιά μου πρόταση, αλλά είδα τον όγκο των σχολίων και πανικοβλήθηκα!

    Για το e-rooster θα πω κάποια πράγματα. Είναι ένα site που πρακτικά με «έμπασε» παλαιότερα στην πολιτική, και όντως εκεί έστειλα τα πρώτα μου σχόλια. Ο λόγος που μου άρεσε ήταν ότι ακόμη και αν δεν συμφωνούσα πάντα με έκανε να σκεφτώ. Δεν είναι όλα τα παιδιά που είναι μαζεμένα εκεί «σατανάδες». Το αντίθετο, με κάποιους έχω πολύ καλή επικοινωνία και σήμερα (τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη, που έγραψε άρθρα κατά του μηχανισμού στήριξης του ΔΝΤ και συχνά μιλάει κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την δική του ιδεολογική σκοπιά ή τον Chrys Aureus που έχει ένα από τα καλύτερα οικονομικά μπλογκ). Δυστυχώς δεν μπορώ να συμπόρευση πολιτικά με τον κόκορα, καθώς πιστεύουν μύθους που εγώ έχω εδώ και καιρό αφήσει πίσω. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, του καπιταλισμού ως υπερασπίσιμου συστήματος οργάνωσης της κοινωνίας. Αλλά όχι μόνο αυτό. Με ενοχλεί ο «φιλελεύθερος μαρθοβουρτσισμός» του. Η θεωρία ότι για όλα τα κακά φταίει ο ελληνικός σοσιαλισμός, όπως φυσικά με ενοχλεί και η αντιστροφή στάση. Ο κ. Καισάριος που μίλησε τόσο απόλυτα κατά της ΑΣΟΕΕ που έφερε τον Richard Wolff, άκουσε αυτά που είπε ο Wolff ή η λέξη Μαρξισμός τον οδήγησε να βγάλει Παπική Βούλα; Κατά του Κευνσιανισμού μίλησε περισσότερο, των μεγαλύτερων εχθρών των φιλελεύθερων (είτε νεο- είτε παλαιο-). Ακόμη και ο Τηλέμαχος παραδέχτηκε ότι τελικά ότι οι μαρξιστές και οι Αυστριακοί μοιάζουν αρκετά στην αντίθεση τους κατά του κρατικού καπιταλισμού, απλά διαφέρουνε στις λύσεις. Εγώ του απάντησα ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο Μαρξιστής όσο ο «πολιτισμικός Μαρξιστής» ή «αριστερός μαρθοβουρτσιστής» που είναι μια συγκεκριμένη κατηγόρια αριστερού που ο μόνος λόγος που δηλώνει αριστερός είναι επειδή είναι αλαζόνας μικροαστός που μισεί τους δεξιούς και νομίζει ότι είναι ριζοσπάστης με το να αναπαράγει ψευτο-αριστερά κλίσε. Αυτό είναι που οδηγεί πολλούς ορθά σκεπτόμενους ανθρώπους στην Δεξιά. Όμως όπως οι πραγματικοί φιλελεύθεροι ενοχλούνται που τους κατηγορούν συνοδοιπόρους του Μπους, έτσι δεν πρέπει αυτοί να συγχέουν την αριστερά με μια συγκεκριμένη ομάδα που αντιπαθούν (και σας διαβεβαιώνω αντιπαθώ και εγώ μέχρι θανάτου).

    Aυτό είναι που έχω να πω στο θέμα και δεν θα μιλήσω παραπάνω.

    • Ντέννις θενκς, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ένα ΣΟΒΑΡΟ σχόλιο….
      …που μου δίνει την ευκαιρία να πω ότι ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ που κι εσύ εξηγείς ΕΠΙΜΕΝΩ να ΜΗ χαθεί η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ του όρου «αριστερά»…

      Τώρα….ΜΗ ζαλίζεσαι από τον όγκο σχολίων,
      και ΑΝ θες να… διασκεδάσεις δες την ΑΥΤΟκριτική μου εδώ
      https://omadeon.wordpress.com/2010/05/28/rick-wolff-in-athens1/#comment-39149

  28. ΟΚ, παραθέτω τώρα κι ένα άρθρο του Καισάριου προς… ΓΝΩΣΙΝ και ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΙΝ (αγαθιάρηδων…. δημοκρατών -χεχε)

    http://e-rooster.gr/03/2010/2330

    Τι θα μας κάνουν οι «Κακοί» του ΔΝΤ
    Μαρ 25th, 2010 | Γιώργος Καισάριος

    Πολλά ακούμε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άλλα δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό τι ακριβώς θα μας ζητήσουν αν, τελικά δεν ευδοκιμήσει κάποιο πακέτο βοήθειας από την Ευρώπη και αναγκαστεί η Ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει στο ΔΝΤ για να καλύψει με ευνοϊκότερο επιτόκιο τις δανειακές μας ανάγκες.

    Η λίστα των όσων μπορεί να απαιτήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα παρουσιάζεται πάνω κάτω ως η εξής:
    Τι από όλα αυτά δεν έπρεπε να κάνουμε από μόνοι μας τώρα και τουλάχιστον μια δεκαετία;

    1. Πλήρης αναδόμηση στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου και εντοπίζεται ανεξέλεγκτη σπατάλη πόρων.
    2. Άρση της μονιμότητας.
    3. Εξίσωση ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα 67.
    4. Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Ίσως επιβιώσουν 2-3 κατηγορίες.
    5. Πλήρης κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
    6. Φορολόγηση των αγροτών.
    7. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ.
    8. Απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
    9. Επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λ.π.)
    10. Περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
    11. Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
    12. Ριζική αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του τρόπου λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων.
    13. Ριζική αναδιοργάνωση της Παιδείας. Προτείνονται δίδακτρα στα πανεπιστήμια με κάποια πρόβλεψη για τα χαμηλά εισοδήματα.
    14. Προτείνουν και άλλα («τεχνικής φύσεως») θέματα τα οποία θα συρρικνώσουν το Δημόσιο και θα καταστείλουν τις δημόσιες δαπάνες.
    15. Απόλυση 230.000 εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με κατάργηση θέσεων, ενοποίηση και συγχωνεύσεις οργανισμών, ΔΕΚΟ κ.λ.π.

    Το ερώτημα είναι το εξής. Τι από όλα αυτά δεν έπρεπε να κάνουμε από μόνοι μας τώρα και τουλάχιστον μια δεκαετία;

    Σταχυολογώ τα ΠΙΟ ΟΥΣΙΩΔΗ…. με bold:

    Ο Γιώργος Καισάριος ερωτά ΓΙΑΤΙ δεν έγιναν εδώ και 10 χρόνια τα εξής:

    3. Εξίσωση ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα 67.
    4. Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Ίσως επιβιώσουν 2-3 κατηγορίες.
    5. Πλήρης κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
    10. Περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
    11. Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

    Υ.Γ. Αφήνω τις απολύσεις 230.000 δημοσίων υπαλλήλων απ’ έξω, γιατί… αυτό ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να ήταν σωστό, ΑΝ και ΜΟΝΟ ΑΝ έφευγαν τα αργόσχολα και μόνιμα ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ….

    • Λέει ανοησίες ο Καισάριος, όπως πάντα. Και απορώ πώς ένας κομπιουτεράς (βιογραφικό εδώ) που ασχολήθηκε με venture capital θεωρείται και αυτοπλασάρεται ως εξπέρ της οικονομικής επιστήμης και μάλιστα περισσότερο από πραγματικούς οικονομολόγους (κι έχει μάλιστα και «άποψη» για το αν πρέπει να συζητιούνται στα πανεπιστήμια οικονομικές λύσεις βασισμένες στο μαρξισμό, ο πανάσχετος).

      Μόνο στην Ελλάδα όμως, όπου «ό,τι δηλώσεις είσαι», είναι δυνατόν αλεξιπτωτιστές σαν τον Καισάριο να ενταχθούν στο star system των οικονομικών αναλυτών.

      Μου θυμίζει τους συναδέλφους μου που, ενώ είναι μηχανολόγοι μηχανικοί, τους φουσκώσαν τα μυαλά επειδή κάνανε τρία υποχρεωτικά (άντε και ένα προαιρετικό) μαθήματα οικονομικής φύσης (πολιτική οικονομία, χρηματοοικονομική διοίκηση και ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων, με προαιρετικό μάθημα τη μικρο-μάκροοικονομική) και την είδαν χρηματιστές και οικονομολόγοι.

      Πραγματικά, ο Καισάριος εξ αντικειμένου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑ ΠΑΝΩ Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

      Ας πάρουμε τώρα αυτά που προτείνει. Κατ’αρχάς, προτείνει μερικά αυτονόητα πράγματα, για να χαϊδέψει τ’αυτιά των αναγνωστών του – ανώδυνες προτάσεις, οι οποίες είναι εντελώς trivial (τετριμμένες δηλαδή). Τα δε υπόλοιπα είναι μπούρδες.

      Προτείνει λοιπόν:

      3.Εξίσωση ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με ενιαίο όριο συνταξιοδότησης τα 67.

      Για να δούμε όμως… Όντως, η Κομισιόν (αυτός ο άθλιος γραφειοκρατικός οργανισμός που αποτελείται από προκλητικά ακριβοπληρωμένους χαρτογιακάδες – και ψάξτε τα μισθολόγιά τους αν θέλετε να δείτε τι κακομαθημένα έχουν την απαίτηση να πεινάσουμε για να συνεχίσουν αυτοί να κονομάνε, και μάλιστα αυξήσανε και τις δαπάνες τους κατά 4.5%) και το ΔΝΤ λένε «αυξήστε τα όρια συνταξιοδότησης». Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι στο ΔΝΤ (για τη συντήρηση του οποίου ΟΛΟΙ μας πληρώνουμε εισφορές κι ας μη μας το λένε) οι «εργαζόμενοι» πληρώνουν 5% ασφαλιστική εισφορά (ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος πληρώνει μεταξύ 20% και 30% των αποδοχών του σε ασφαλιστικές εισφορές) και με 3 χρόνια «υπηρεσίας» μπορούν στα 50 τους χρόνια να συνταξιοδοτηθούν κανονικότατα.

      Η Κομισιόν λέει «αυξήστε τα όρια συνταξιοδότησης, προκειμένου ένας εργαζόμενος να μην περνά παραπάνω από το 1/3 της ενήλικης ζωής του στη σύνταξη».

      Πέραν του ότι αυτό είναι μια μπούρδα και μισή, γιατί είναι αδύνατο να προεξοφλήσει κανείς πόσο θα ζήσει κάποιος άνθρωπος (άλλος μπορεί να πεθάνει στα 100, άλλος στα 70, άλλος στα 80), μαθηματικά αν το πάρουμε, θα πρέπει να ΜΕΙΩΘΟΥΝ τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, όπως πολύ ωραία γράφει ο talos στο σχετικό του άρθρο:

      Να χέσω τα πτυχία των χαρτογιακάδων της Κομισιόν και να βράσω και τον υπερτιμημένο Καισάριο που δεν ξέρει να κάνει απλά μαθηματικά του δημοτικού.

      Αλλά να βράσω και τους αναγνώστες που πείθονται από τέτοιες ΜΠΟΥΡΔΕΣ που προτείνουν τέτοιοι «φωστήρες», αντί να πάρουν χαρτί και μολύβι και να κάνουν τις πράξεις από μόνοι τους.

      Προτείνει επίσης ο αυτόκλητος οικονομικός αναλυτής (κι έσπευσαν οι ευήθεις να το υιοθετήσουν):

      5.Πλήρης κατάργηση 14ου και 13ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

      Για κακή τύχη όμως του Καισάριου και των λοιπών παπαγάλων του ΔΝΤ, ο talos έγραψε ένα υπέροχο άρθρο όπου καταρρίπτει μία-μία τις μπούρδες που λέει το ΔΝΤ στην ιστοσελίδα του τη σχετική με την Ελλάδα (και, βεβαίως, κατακρεουργεί και τις κοτσάνες του Καισάριου).

      Αντιγράφω λοιπόν από εδώ:

      This is highly misleading to the point of dishonesty:

      a. The 13th and 14th payments are just a particular way to temporarily distribute annual income. The only measure of wages that is meaningful is on a yearly basis. According to the European Economy Statistical Annex of 2007, Greece was second from the bottom in average wage purchasing power in the EU.

      b. Some people do retire early, as early as 41. These are few. Very few. Mostly in the Armed Forces (where they can retire and then get another job legally, meaning they continue contributing to the system) and the police. Also until recently women working in the public sector with underage children qualified for early retirement at 50+. But the average retirement age in the economy as a whole is 61 years. These reforms pretty much push full retirement for many people at around 67. Mentioning that some retire as early as 50 and stopping at that, is monstrously misleading. This piece of misinformation has been repeated ad nauseam around the global media (i.e.). This piece of disinformation is actually repeated again in the document:

      The pensionable retirement age for some groups beginning at around 50 is out of line with life expectancy in Greece–and out of line with the rest of the Euro zone countries. Given the aging of the population, such a low age for pensions, coupled with generous coverage ratios to last earned income, has put far too much strain on Greece’s public finances.

      This in a country where 28% of the over 65-year-olds are living under the official poverty line…

      Και μεταφράζω (τα bold δικά μου):

      Αυτό (ο ισχυρισμός του ΔΝΤ ότι ο 13ος κι ο 14ος μισθός είναι πρόβλημα και πρέπει να κοπούν) είναι ιδιαίτερα παραπλανητικό και αγγίζει τα όρια της ανεντιμότητας:

      α. Ο 13ος κι ο 14ος μισθός είναι απλά ένας ιδιαίτερος τρόπος κατανομής του ετήσιου εισοδήματος. Το μόνο μισθολογικό μέτρο σύγκρισης που έχει νόημα είναι σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το European Economy Statistical Annex του 2007, η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χαμηλότερη μέση αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. η κατάσταση από τότε έχει επιδεινωθεί).

      β. Μερικοί άνθρωποι πράγματι συνταξιοδοτούνται νωρίς, ακόμη και στα 41 τους χρόνια. Αυτοί είναι λίγοι. Πολύ λίγοι. Κυρίως στις Ένοπλες Δυνάμεις (όπου μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και να βρουν νόμιμα μια άλλη δουλειά, που σημαίνει ότι συνεχίζουν να συνεισφέρουν στο σύστημα) και στην Αστυνομία. (σ.σ. τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συνταξιοδοτούνται όντως μπορούν να πιάσουν άλλη δουλειά νόμιμα, αλλά η στρατιωτική σύνταξή τους τότε περικόπτεται αγρίως. Αυτά ΔΕ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ο Καισάριος και οι όμοιοί του «φωστήρες» ή, ορθότερα, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ…) Επίσης, μέχρι πρόσφατα, γυναίκες που εργάζονταν στο δημόσιο τομέα και είχαν ανήλικα παιδιά θεμελίωναν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης στα 50+ (σ.σ. στα 50 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και οι «εργαζόμενοι» του ΔΝΤ, είτε έχουν ανήλικα παιδιά είτε όχι). Αλλά η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην (ελληνική) οικονομία είναι τα 61 χρόνια. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις ουσιαστικά ωθούν τα όρια συνταξιοδότησης για όλους περίπου στα 67. Το να αναφέρει κανείς ότι μερικοί συνταξιοδοτούνται στα 50 και να σταματά εκεί είναι τερατωδώς παραπλανητικό. Αυτή η παραπληροφόρηση έχει επαναληφθεί ad nauseam στα παγκόσμια ΜΜΕ. Αυτή η παραπληροφόρηση επαναλαμβάνεται και στο έγγραφο (του ΔΝΤ):

      Η ηλικία συνταξιοδότησης που για ορισμένες ομάδες ξεκινά στα 50 είναι ασύμβατη με το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα – και με το προσδόκιμο ζωής στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, μια τόσο χαμηλή ηλικία συνταξιοδότησης, σε συνδυασμό με το γενναιόδωρο ποσοστό κάλυψης των τελευταίων μισθών (σ.σ. εννοεί το ότι η σύνταξη καθορίζεται από τους μισθούς των τελευταίων ετών εργασίας του συνταξιοδοτούμενου), έχει πιέσει πολύ τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

      Αυτά σε μια χώρα όπου το 28% των πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών ζει κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχιας.

      Βεβαίως, η καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων από την «έντιμη» κυβέρνηση Σημίτη για να φουσκώσουν οι μετοχές του ΟΤΕ δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στο χάλι των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως δεν έπαιξε κανένα ρόλο το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ Νομοθετικό Διάταγμα 179/1969 του Εθνικού μας Γυψαδόρου (κατά κόσμον Γεωργίου Παπαδόπουλου) με το οποίο χορηγήθηκε ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ στους ταγματασφαλίτες (δηλαδή αυτούς που συνεργάστηκαν με τα ναζιστικά στρατεύματα εντασσόμενοι στο εκτρωματικό σώμα των γερμανοτσολιάδων). Ούτε φταίει το γεγονός ότι το κράτος αφήνει μεγάλες επιχειρήσεις να ΜΗΝ πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές (τις οποίες κάνουν Καγιέν, Κοχίμπα και κότερα οι «επιχειρηματίες»). Φταίνε ΜΟΝΟΝ τα όρια ηλικίας – πάντα σύμφωνα με τον «φωστήρα» Καισάριο.

      Προτείνει επίσης ο Καισάριος:

      10.Περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

      Δηλαδή, αντί να δημευθούν τα περιουσιακά στοιχεία όσων «επιχειρηματιών» δεν κατέβαλαν ούτε δεκάρα ασφαλιστικές εισφορές, αντί να υποχρεωθούν όσοι έβαλαν την υπογραφή τους για να λεηλατηθούν ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ο «φωστήρας» και «υπέρλαμπρος αστήρ» της οικονομικής επιστήμης Γιώργος Καισάριος ζητά να «απαλλοτριωθούν» τα αποθεματικά των υγιών ασφαλιστικών ταμείων για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες που ανοίχτηκαν στα άλλα από τους σημερινούς νεοφιλελεύθερους πολιτικούς μας ταγούς.

      Δηλαδή ο Καισάριος ζητά να πεινάσουν άνθρωποι που ήταν εντάξει με τις εισφορές τους και διαχειρίστηκαν σωστά τα ασφαλιστικά τους ταμεία για να μην αναγκασθεί το κράτος να κυνηγήσει νομικά τα στελέχη του που κατέκλεψαν τα άλλα ταμεία κι επέτρεψαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες (με πρώτους ΟΛΟΥΣ τους καναλάρχες) να ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ τις προβλεπόμενες από το νόμο εισφορές.

      Άλλη κοτσάνα του Καισάριου…

      11.Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

      Εν πρώτοις, αυτό έχει ουσιαστικά καθιερωθεί. Έχετε δει κανέναν πτυχιούχο μηχανικό να παίρνει ως πρώτο μισθό τα προβλεπόμενα 1200 ευρώ; Όλοι τους ως πρώτο μισθό έχουν τα 600 ευρώ και ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ. Ή μήπως να μιλήσουμε για τις αμοιβές των ωρομισθίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίες (αν συνυπολογίσουμε και το χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία του μαθήματος) τελικά πέφτουν κάτω από το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη;

      Επίσης, ο Καισάριος έχει δει ποτέ του τις συλλογικές συμβάσεις; Έχει δει τις προβλεπόμενες αμοιβές; Οι αμοιβές που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις είναι προσβλητικά χαμηλές. Αλλά ακόμη κι αυτές είναι ένα θεσμοθετημένο κάτω όριο που δεσμεύει κράτος και εργοδοσία (η οποία εργοδοσία εν τέλει έχει την ευθύνη της λήψης των κατάλληλων αποφάσεων για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της επιχείρησης – αλλά αυτό μας το αποκρύπτουν ο Καισάριος και οι όμοιοί του, προσπαθώντας δολίως να καλλιεργήσουν στον πληθυσμό Σύνδρομο Στοκχόλμης) ώστε να εξασφαλίζεται μια ψιλοαξιοπρεπής (και πάλι όμως χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) αγοραστική δύναμη για τον πολίτη.

      Άλλη κοτσάνα:

      13.Ριζική αναδιοργάνωση της Παιδείας. Προτείνονται δίδακτρα στα πανεπιστήμια με κάποια πρόβλεψη για τα χαμηλά εισοδήματα.

      Earth calling Kaisarios… Όταν είχα κάνει τα χαρτιά μου το 1994 για Αγγλία (αλλά τελικά πέρασα με άνεση τις πανελλήνιες, οπότε δεν ξενιτεύτηκα), ακόμη και στην απολύτως εμπορευματοποιημένη αγγλική ανώτατη παιδεία οι όροι φοίτησης προέβλεπαν (University of Glasgow) ΔΩΡΕΑΝ φοίτηση υπό την προϋπόθεση ότι θα περνούσα τα μαθήματά μου. Λησμονεί επίσης ο Καισάριος ότι η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Αυτό το έχουν λησμονήσει και κάτι άλλοι που φορτώνουν παράλογα υψηλά δίδακτρα για μεταπτυχιακά της πλάκας… Κι άνοιξε η όρεξη διαφόρων.

      Τέλος, ο υπέρλαμπρος αυτός φωστήρας της οικονομικής ανάλυσης προτείνει…

      15. Απόλυση 230.000 εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

      Επίσημα, η χώρα μας είχε ποσοστό ανεργίας 12% τον Ιανουάριο (πηγή: «ΤΑ ΝΕΑ«), τα δε ποσοστά ανεργίας των νέων αγγίζουν το 30% (πηγή: «Εθνος«). Αν προστεθούν άλλες 230.000 ανέργων όπως προτείνει ο… «φωστήρας» Καισάριος, μπορείτε να φανταστείτε τι έχει να γίνει;

      Προφανώς, ο Καισάριος (και οι όμοιοί του) φαντασιώνεται μια κοινωνία με ποσοστά ανεργίας 50-60%, όπου πτυχιούχοι ΑΕΙ θα παρακαλάνε για μια δουλίτσα που θα τους αποφέρει 200 ευρώ το μήνα και θα δέχονται να εργάζονται σε κάτεργα σαν αυτά της Foxconn, της λαμογιοφάμπρικας που φτιάχνει τα iPod-iPhone-iPad κι οι εργάτες της αυτοκτονούν από τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

  29. Επιπλέον θα πω την άποψη μου ΑΚΟΜΗ μια φορά για τις αγορές. Διαφωνώ ΚΑΘΕΤΩΣ και ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ με οποιαδήποτε λογικά λανθασμένη σύγχυση των αγορών με τους πλούσιους. Υπάρχουν αγορές όπως οι χρηματοπιστωτικές που όντως ισχύει αυτό, και είναι οι πιο ανθυγιεινές αγορές. Κατά τα άλλα οι αγορές αποτελούνται τόσο από τους παραγωγούς όσο από τους καταναλωτές. Για μένα το να εντοπίζεις τον εχθρό στις ασύδοτες αγορές είναι εκτός θέματος. Ο market fundamentalism είναι ένας μύθος καθώς άμα είσαι πλουτοκράτης είσαι επιλεκτικά market fundamentalist εκεί που σε συμφέρει και εκεί που δεν σε συμφέρει δεν είσαι. Η σωστή στάση για μένα είναι η αντίθετη! Να δηλώνεις υπερασπιστής της ελεύθερης αγοράς ενάντια στα φορομπηχτικά μετρά και στους κορπορατιστές πλουτοκράτες (που καταστρέφουν τις αγορές). Με αυτόν τον τρόπο είσαι εντός θέματος και οικονομικά σωστός. Η υποκρισία των νεοκλασικών οικονομολόγων πρέπει να αποκαλυφθεί, όχι να καλύπτεται με το να τους αποκαλούμε απλά φονταμενταλιστές. Είναι σαν να αποκαλείς έναν Παπά επειδή είναι παιδεραστής φανατικό της Ηθικής

    Όπως ο οικοδεσπότης μας Ομαδεώνας επανόρισε την Αριστερά από μηδενική βάση, έτσι και εγώ επανορίζω την Αγορά από μηδενική βάση (δηλαδή ότι λέει το λεξικό)!

    Ασύδοτη αγορά: Μια αγορά που ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κοινωνικοποιεί τις απώλειες.
    Φονταμενταλισμός της Αγοράς: Μια τάση ανάμεσα στους οικονομολόγους να θεωρούν ότι τίποτα δεν είναι αποτελεσματικό αν δεν περάσει από μηχανισμούς τιμής. (Ο Wolff είπε κάτι πολύ ωραίο για τον πατέρα που θα εδίνε χαστούκι στον γιο του, αν ζητούσε από την μάνα του να τον πληρώσει για να μαγειρέψει). Με αυτόν τον τρόπο διευρύνω τον όρο ώστε να συμπεριλάβει και Κευνσιανούς που το πιστεύουν αυτό.
    Ελεύθερη Αγορά: Μια αγορά ελεύθερη από κρατική παρέμβαση και μονοπώλια.
    Οικονομία της Αγοράς: Μια οικονομία που καθοδηγείται από τον μηχανισμό των τιμών, με χρήμα ως μέσο ανταλλαγής, αγορά εργασίας ως μέσο διανομής του εισοδήματος για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων. Δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου, ότι μου λένε στην σχολή λέω. Έχει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της αλλά δεν είναι καλή απλά επειδή είναι «της αγοράς». Είναι σαν να λέμε ότι ο Στάλιν είναι καλός επειδή είχε καλές προθέσεις. Ούτε είναι απαραίτητα ελεύθερη (η ιστορία αποδεικνύει το αντίθετο).
    Αυτό είναι το παράδοξο που μπερδεύει τον κόσμο! Μπορείς να είσαι απόλυτα υπέρ της Ελεύθερης Αγοράς και απόλυτα κατά της Οικονομίας της Αγοράς. Είναι «αλλόκοτο» αλλά ισχύει!
    Στην τελική δεν είναι η ελευθερία απλά κάτι που έχει να κάνει με τις αγορές μαγικά. Η ελευθερία υπήρχε σαν σύλληψη πολύ πριν τον Πλούτο των εθνών.

    • Xαίρε Διονύσιε Πέμπτε Τρομερέ! 🙂

      Είναι η πρώτη φορά που θα διασταυρώσουμε τα ξίφη μας αλλά πρέπει να γίνει γιατί εντόπισα νομίζω ένα λαθάκι στο σχόλιο σου παραπάνω.

      Πιο συγκεκριμένα, λές :

      » Ελεύθερη Αγορά: Μια αγορά ελεύθερη από κρατική παρέμβαση και μονοπώλια.

      Οικονομία της Αγοράς: Μια οικονομία που καθοδηγείται από τον μηχανισμό των τιμών, με χρήμα ως μέσο ανταλλαγής, αγορά εργασίας ως μέσο διανομής του εισοδήματος για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων. […]Μπορείς να είσαι απόλυτα υπέρ της Ελεύθερης Αγοράς και απόλυτα κατά της Οικονομίας της Αγοράς. Είναι «αλλόκοτο» αλλά ισχύει! »

      Είναι αλλόκοτο και σίγουρα ΔΕΝ γίνεται να ισχύει.

      Εφόσον είσαι υπερ της ελεύθερης αγοράς είναι λογικά αδύνατο να μην είσαι και υπέρ κάποιας μορφής της οικονομίας της αγοράς.
      Για να στο πω αλλιώς, εαν ίσχυε αυτό που λές, δηλαδή να μπορεί να είναι κανείς υπέρ της ελεύθερης αγοράς και ταυτόχρονα εναντίον της οικονομίας της αγοράς, τότε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει αυτό, θα έπρεπε να μπορεί να υπάρξει μία ελεύθερη αγορά αλλά χωρίς την ίδια στιγμή η οικονομία να καθοδηγείται από τον μηχανισμό των τιμών και το χρήμα να είναι μέσο ανταλλαγής, πράγμα φυσικά απολύτως αδύνατο.

      Η ελεύθερη αγορά είναι μία μερική υποπερίπτωση της οικονομίας της αγοράς, είναι ένα υποσύνολο ενος ευρύτερου συνόλου, και δεν έχει κανένα νόημα ως έννοια εξω από το πλαίσιο μίας οικονομίας της αγοράς.

      • Καλησπερα Δυστροπη Πραγματικοτητα.

        Για να μην μπλεξουμε τα μπουτια μας θα ελεγα οτι ειμαι κατα του παροντος συστηματος της αγορας. Επισης θα ελεγα οτι ο λογος που δεν ειμαι υπερ της παρουσας οικονομιας της αγορας, ειναι επειδη η παρουσα οικονομια της αγορας βασιζει την διανομη του εισοδηματος της για το μεγαλυτερο μερος του πλυθησμου στην αγορα εργασιας. Και θεωρω οτι η ταση της αγορας αυτης ειναι να μην προαγει πληρη απασχοληση παρα μονο σε μερικες περιπτωσεις. Αντιθετα πιστευω οτι η ταση ενος δυναμικου συστηματος οπως το αγοραιο ειναι σε μια οικονομια πληρους (ή σχεδον πληρους) εντασεως κεφαλαιου. Αυτο δειχνει η ιστορια του. Αυτό ομως σημαινει πληρης ανεργια. Ουπς!
        Η αγορα εργασιας δεν ειναι ορθος τροπος διανομης του εισοδηματος. Οντως δουλεψε σε αρκετα καλυτερο βαθμο απο το συστημα της φεουδαρχιας, αλλα πιστευω λογω κυριως της τεχνολογιας που απελευθερωσε ο καπιταλισμος. Για εμενα τα μονα καλα αυτου του συστηματος ειναι η τεχνολογια και οτι παραγονται τα αγαθα που θελει η κοινωνια (εν αντιθεση με τον «υπαρκτο»)
        Για να το ξεκαθαρισω λοιπον η αληθεια ειναι οτι θελω ενα ελευθερο συστημα αγορας, καθως πιστευω οτι ο κρατισμος οδηγει σε γραφειοκρατειες και μονοπωλια, αλλα ενα ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικο συστημα αγορας.

        Το ιδανικο μου οικονομικο συστημα ονομαζεται «Μουτουαλισμος» και ειναι επιρρεασμενο απο τις ιδεες του Προυντον. Δες εδω:

        http://www.mutualist.org/

  30. Ορίστε ένα χάπακι για τους φονταμενταλίστες του Οικονομισμού: νεοκλασσικούς και αντι-νεοκλασσικούς!

    A magic despicable term that has been abused for very long but that is coming back into acceptance is the word ‘market.’
    In the past, the anthropomorphized market has been accused of all sort of atrocities (imperialism, wars, slavery, etc.) that were, in actual fact, committed by some human beings (in power) against other human beings (powerless).
    Attributing most evils to the greedy instinct of men operating on the world market, has given to the nation states the fabricated ‘moral’ justification to intervene in order to tame and master the ‘monster.’
    In fact the state, being an instrument of war, and following an economic philosophy (mercantilism) based on rivalry and booty, could only see in the market a force of destructive competition while totally ignoring (or cunningly passing over in silence) the aspects of cooperation (producers and consumers acting for the personal-reciprocal profit) and emulation (firms improving via competing).
    Moreover, the idea that the state can regulate the market for the so called ‘public’ (i.e. common) good more and better than the ‘public’ itself (i.e. each individual singularly or in association) is theoretically ludicrous and empirically mendacious. Especially considering the fact that the state dominated market was and, in some cases, is still based on state monopolies (gas, electricity, telephone, radio, tv, air and railway transport, postal services, etc.) surreptitiously called natural or public monopolies as if nature had anything to do with it or the public had something to rejoice in about prices always on the rise, because of lack of competition, via state protectionism and dirigism.
    The suppression of the free market and the imposition of the state-controlled market has allowed the state to play, more effectively, two basic roles indispensable to its survival:

    – tax collector. The state needs to control the economy in order to assure for itself a specific quota of revenues. Most of these revenues are in the form of a surcharge on the purchase of goods and services (i.e. V.A.T.). The control of the market is essential for the state as tax collector.

    – favours distributor. The state-controlled market is the familiar pond for state controlled and state protected firms. Throughout their existence, these firms have acted as centres for the distribution of a series of favours (money, employment, etc.) to the clique in power and to their supporters.

    In the last decades of the XX century, with state monopolies like inflated dinosaurs advancing towards extinction (that is bankruptcy), and with state regulations strangling people’s initiative and driving society right into recession and depression, the state-controlled market is not, any longer, unanimously popular with the press.
    It is at this very moment that those who have championed freedom all the time, who have seen with anguish the assault by the state on the free market, rightly viewing it as an assault on personal freedom, should not commit the mistake of making the newly recovered free-market (still not so free) their idol. And this for mainly two reasons:

    – historical reason
    Throughout history, kings and rulers have, generally, been in favour of merchants and their trade as a way to fill their coffers. State and market are not antithetical terms. In fact, mercantilism has been the name given to the economic ideology of the state. The state has not been against the market, but against the uncontrollable untaxable market; that is, against any free intercourse (transaction), where individuals are free to attend undisturbed to their interests as producers and consumers, in a process whose aims are distributed (shared) and multiplied (increased) benefits for all.
    For this reason, whatever goes in the direction of freedom should be favoured, without unduly stressing one aspect, as would be in the case of a market only approach.

    – semantic reason
    The term market applies to a time and a society based essentially on material goods where the transactions happened in a specific place, be it the «piazza» (town square), or the «foire» (fair) where the merchants convened to show and sell their goods. It is less appropriate for a time and a society where services prevail over merchandise, software over hardware, virtuality over materiality. In this society, to declare that somebody bought a software program or a e-book in the market sounds quite odd while it seems perfectly natural and more appropriate when the purchase refers to fruit and vegetables.

    Before and alongside the market, there were and there are other expressions of socio-economic intercourse. Within the new paradigm we should use terms that portray actions that convey the full range of contemporary transactions not adequately covered by the term ‘market.’ These action/transaction terms are:

    – Exchange. It involves generally two specific individuals or groups of people. The term exchange gives the idea of reciprocity and includes all sort of transactions (monetary and non-monetary, with vouchers, with time currency, and so on).
    – Share. It could involve many people, sometimes unknown to each other. In a society based on knowledge, sharing is becoming a very common and a widely-practised occurrence. For instance, people share expertise in a variety of give and take processes (e.g. through the Web) that go almost unnoticed.

    – Give. A considerable number of socio-economic intercourse (more than we imagine) is based on the giving of gifts. In this case, what somebody gets back (at least in material terms and in the short period) is less than what he/she has given away, but the personal and social effect is a gigantic condivision and multiplication of good feeling and good will.

    These three actions/transactions, from exchange to gift giving, can be seen as on a continuum, from mirroring behaviour (exchange = reciprocating intercourse) to marvelling at somebody’s action (give = initiating intercourse).
    So, even keeping the word ‘market’ as a usable term for plain economic intercourse concerning physical goods of everyday use (food, clothes, etc.) or raw materials (petrol, coal, etc.), in the other cases it would be more appropriate to start using these three words: exchange, share, give. And the more we use them the more we diffuse and pay attention to the reality they represent.

    http://www.polyarchy.org/paradigm/english/magic.html#market

    • @Dennis
      Ενδιαφέρον και ΚΑΛΟ το άρθρο… αλλά ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ νομίζω, για τούτο το… ΗΔΗ πολύ βεβαρημένο (σε σχόλια) ποστ…

      Επιπλέον…. εντόπισα ΗΔΗ και κάτι που ΔΙΑΦΩΝΩ διότι «κάνει μπαμ» ότι βρωμάει «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟ». Αυτό εδώ:

      Moreover, the idea that the state can regulate the market for the so called ‘public’ (i.e. common) good more and better than the ‘public’ itself (i.e. each individual singularly or in association) is theoretically ludicrous and empirically mendacious.

      Αυτό βέβαια… νομίζω ότι ΕΙΝΑΙ σωστό, κάτω από τις (ουτοπικές σήμερα και ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ) συνθήκες Πλήρους Ικανότητας Ορθής Κρίσης (του ευρέως κοινού) αλλά στην ΠΡΑΞΗ είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ και αποτελεί ΣΟΒΑΡΗ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ για να ΜΗ δούμε όσα είναi ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ.

      Οταν ΚΑΤΑΚΛΥZΕΤΑΙ η (μπάσταρδη) Ελληνική αγορά από ΚΑΡΤΕΛ, αγαπητέ Ντέννις, τότε… (πολύ απλά) τους ΚΟΒΕΙΣ ΤΟΝ ΚΩΛΟ χωρίς πολλά-πολλά…
      ΔΕΝ περιμένεις μέχρι τη… Δευτέρα Παρουσία της Αμεσης Δημοκρατίας. που θα συν-αποφασίσει για το ΠΩΣ να ρυθμιστεί η Αγορά (με βέλτιστο τρόπο….)

      Αντίθετα, εκείνο που χρειαζόμαστε ΤΩΡΑ, είναι:

      1) πρώτα-πρώτα ένα «κλασσικό» αριστερό πρόγραμμα ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (π.χ. Τραπεζών και ορισμένων ΔΕΚΟ)…

      2) δεύτερον μια ομοβροντία από πλαφόν σε ΤΙΜΕΣ και κέρδη, δηλ. π.χ. οποιοσδήποτε βγάζει κέρδος πάνω από π.χ. 30% να έχει ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ προκειμένου να ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ την τιμή (ή τα… παντελόνια του)….

      3) Τρίτον μια ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΩΣΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ για τιμές στο διαδίκτυο (όπως π.χ. οι καινοτομικές ιστοσελίδες με τιμές βενζίνης, αλλά… αυτή τη φορά να καλύπτουν τα ΠΑΝΤΑ)

      ______________
      ΠΟΛΥ σημαντικότερο ΤΩΡΑ είναι να αντιμετωπίσουμε απειλές όπως αυτή εδώ
      https://omadeon.wordpress.com/2010/05/28/rick-wolff-in-athens1/#comment-39155
      (ΟΛΑ όσα ΣΤΗΡΙΖΕΙ ο Γιώργος -λέγε-με-ΔΝΤ- Καισάριος)…

    • Το κείμενο δυστυχώς δεν το βρήκα ικανοποιητικό. Είναι γεμάτο ανακρίβειες, λογικές αντιφάσεις, ερμηνείες βαφτιζόμενες ως γεγονότα, και θεωρητικά ανεπαρκείς εξηγήσεις.

      Θα επανέλθω αργότερα για μερικές σύντομες κριτικές παρατηρήσεις στα προβληματικά του σημεία (που είναι μπόλικα).

      • Στειλε τις κριτικες σου και αν θες τις προωθω στον συγγραφεα του αρθρου που γνωριζομαστε διαδικτυακα…

        • Διονύσιε κανένα πρόβλημα.
          Θα γράψω εδω τις όποιες κριτικές μου και κατόπιν διάλεξε ότι κρίνεις πως αξίζει και προώθησέ το στον συγγραφέα του άρθρου.

  31. Ναι Ομαδεώνα. Δεν διαφωνώ ότι τα σχόλια έχουν γίνει πολλά. Ίσως είναι καλό να μεταφερθούν σε άλλο νέο ποστ. Θα δούμε.

    Δεν θα συζητήσω σήμερα τίποτα άλλο επειδή έχω εργασία και ήδη έχασα πολύ χρόνο. Οπότε μην παραξενευτείς άμα δεν με δεις να σχολιάζω για μέρες ΟΚ; Θα παρακολουθώ όμως τα πάντα!

    🙂 😉

  32. Μια και μιλάμε για μια ΝΕΑ ανάγκη ΟΛΩΝ, να… κατανοήσει ο κόσμος τα ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ του μαρξισμού…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s