Mikis Theodorakis trance remixes

UPDATE (2/9/2021): Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης. Καρφιτσώνω αυτή την ανάρτηση (του 2010) στην κορυφή του blog.

Πάει πολύς καιρός τώρα… από το 2006, όταν συναντήθηκα για πρώτη φορά με το Μίκη Θεοδωράκη (στο σπίτι του) -μία συνάντηση που είχα επιδιώξει μέσω e-mail, για να του παρουσιάσω κάτι διασκευές (trance remixes) της μουσικής του. Η αντίδρασή του υπήρξε απίστευτα θετική και ενθαρρυντική, στο διάστημα που ακολούθησε. Αυτή η θετική στάση περιλαμβάνει και μία υπογεγραμμένη συστατική επιστολή του, προκειμένου να πείσουμε… κάποιους άλλους να βοηθήσουν σε αυτή τη δουλειά, η ολοκλήρωση της οποίας δυστυχώς -μέχρι στιγμής- αναβλήθηκε (ή πήγε χαμένη) λόγω διαφόρων δυσκολιών (π.χ. τη διάλυση της ορχήστρας του Μίκη, κλπ).  Ακολουθεί μια από εκείνες τις διασκευές (2010): 

 
Η εικόνα που ακολουθεί είναι σκαναρισμένη ανοιχτή συστατική επιστολή του Μίκη, με θετική αξιολόγηση (και την προσωπική του έγκριση)  γι’ αυτές τις διασκευές, παρά το ότι υπήρξαν και αρνητικές αντιδράσεις από… «Θεοδωρακικότερους του ιδίου του Θεοδωράκη» (όπως του είχα πει και… είχε γελάσει, τότε):

  • Ενας σκοπός αυτής της (κάπως… εγωκεντρικής) ανάρτησης  🙂 είναι και να… (αυτο-)παρακινηθώ στη συνέχιση των διασκευών, που χρειάζονται «τελειώματα» ή βελτιώσεις (πιο εύκολα τώρα, χάρις στην πείρα που αποκτήθηκε). Ενας άλλος λόγος που το κάνω είναι για να… μην πάει χαμένη όλη αυτή η δουλειά: – Kαμμιά δεκαριά remixes, αρκετά εκ των οποίων (όπως αυτό εδώ) δεν βγήκαν ποτέ προς τα έξω, μέχρι τώρα….

  • Η ιστορία αυτών των διασκευών άρχισε… σχεδόν τυχαία, όταν έπιασα κάποιο κομμάτι του Μίκη να το μελετήσω καλύτερα και να το διασκευάσω, μπας και γίνει πιο «μπητάτο» και χορευτικό. Σε λίγες βδομάδες είχα στα χέρια μου 6 διασκευές, αρκετά πρωτόγονες εκείνη την εποχή (2006) και… την επιθυμία να πάρω την άδεια του Μίκη Θεοδωράκη προκειμένου να εμφανίσω τις διασκευές στο διαδίκτυο. Ετσι του έστειλα ένα μέηλ, το οποίο απαντήθηκε σε ελάχιστες μέρες (2 αν θυμάμαι καλά) με πρόσκληση να πάω σπίτι του. Πήγα… Άκουσε το πρώτο remix («Της Δικαιοσύνης Ηλιε Νοητέ» – που δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, μέχρι τώρα). Του άρεσε, οπότε… άκουσε και όλα τα υπόλοιπα, από την αρχή ως το τέλος. Δεν τον ενόχλησαν τα (αρκετά) λάθη των διασκευών, από τη στιγμή που διαμόρφωσε γενικά μια θετική άποψη -προς έκπληξή μου! Στους μήνες που ακολούθησαν, συνέχισα τις διασκευές και κάποια στιγμή επιδίωξα συνεργασία με κάποιους γνωστούς μου DJ, ώστε να γίνει σοβαρότερη και… ομαδικότερη (πάντα -χεχε) δουλειά. Δυστυχώς (το 2006)  μόνο ένας DJ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να κάνουμε ομαδικές διασκευές. Ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα διασκευή, την οποία -ωστόσο- δεν θέλησε αργότερα να μοιραστεί  (ούτε και την… τελείωσε). Ισως επιδίωκε να κάνει μόνος του όλη τη δουλειά -δεν ξέρω- πάντως χάσαμε επαφή, ενώ ένας άλλος, παρά τις υποσχέσεις του, δεν βρήκε διέθεσε παρά ελάχιστο χρόνο, για να ασχοληθεί σοβαρά (αργότερα, αρχές του 2007). Μετά… ένας Γερμανός DJ ενδιαφέρθηκε, αλλά… προσπάθησε κι αυτός να φτιάξει και να παρουσιάσει μια εντελώς δική του νέα διασκευή (του «Ενα το Χελιδόνι») σε Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Μουσικής στη νήσο Κω, τον Αύγουστο του 2007. Τη διασκευή αυτή δεν την άκουσα ποτέ, γιατί το φεστιβάλ… ματαιώθηκε! (Κάποιοι άλλοι που την άκουσαν, είπαν ότι δεν είχε πετύχει σε αρμονική ανάπτυξη, αλλά από άποψη ρυθμού ήταν καλή). Επισκέφτηκα δεύτερη φορά το Μίκη Θεοδωράκη, το φθινόπωρο του 2007, έχοντας φέρει μαζί μου νέες εκδόσεις των remix – οι οποίες του άρεσαν ακόμη περισσότερο. Η αλληλογραφία μας συνεχίστηκε, αλλά οι αλλεπάλληλες ασυνέπειες συνεργατών, καθώς και άλλα εμπόδια (όπως η διάλυση της «Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη») με αποθάρρυναν απ’ το να συνεχίσω τις προσπάθειες. Χωρίς τη βοήθεια επαγγελματικών στούντιο, δεν ήταν εύκολο να συνεχιστεί ΣΩΣΤΗ δουλειά. Πάντως… δύο καλοί μου φίλοι DJ  βοήθησαν σε ένα θέμα, το «mastering» (και την τελική μορφή κάποιων remix): Ο DJ John (Γιάννης Γαβαλάς) και o DJ E-styles. θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην τους ευχαριστήσω (άσχετα με τις ασυνέπειες άλλων)….

Προηγούμενα ποστ για το Μίκη, τη μουσική του και τα remixes:

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΔΕΝ είναι  ΟΛΑ τα ποστ, υπάρχουν και άλλα…]

Δείτε / ακούστε επίσης:

_________________________________

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to NewsvineAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

4 comments

  1. Εννοείται ότι όλη αυτή η μουσική ενασχόληση δεν είχε (και δεν έχει) την παραμικρή σχέση με τις δημόσιες δηλώσεις του Μίκη (κυρίως μετέπειτα, δηλαδή μετά το 2006, για άλλα θέματα, φυσικά)… με αρκετές των οποίων διαφώνησα κατά καιρούς σε διάφορα σημεία τους… και ότι όλη αυτή η ιστορία κόστισε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ κόπο και πόνο, για διάφορους λόγους….

    Πάντως… οι ΠΙΟ τελευταίες δηλώσεις του Μίκη με βρίσκουν σε πολλά σύμφωνο, όταν μίλησε για το ΔΝΤ και για την οικονομική αφαίμαξη της χώρας μας, κλπ.

    Ισως ήρθε ο καιρός να ξαναρχίσει αυτή η δουλειά, ανεξάρτητα από πολιτική (με την εξαίρεση του ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ κοινού αγώνα ΟΛΩΝ μας κατά του καζινο-καπιταλισμού).

    Υ.Γ. Οπως πολλοί άλλοι που αγαπήσαμε τη μουσική του Μίκη (ΚΑΙ τον ίδιο) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τυχόν διαφωνίες μας με τις δηλώσεις του (μετά το 2006)… το βρήκα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ επίπονο, βασανιστικό και άβολο να ισορροπώ ανάμεσα σε 2 άκρα: Να μην προδώσω ΟΥΤΕ όσα πιστεύω, ΟΥΤΕ την εκτίμησή μου για το Μίκη (σαν μεγάλη προσωπικότητα μακροχρόνιων αγώνων). Εκείνο που συνέβη είναι ότι… μπλοκαρίστηκα, κι αυτό συνετέλεσε σε μία αναβλητικότητα, γι’ αυτή τη δουλειά, αλλά και στη διακοπή της αλληλογραφίας μας (που είχε ξεκινήσει με ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο). Σε κάποια φάση υπερασπίστηκα το Μίκη από όσα (εναντίον του) θεώρησα συκοφαντικά ή λανθασμένα, ΧΩΡΙΣ όμως να συμφωνώ σε όλα μαζί του. ΔΕΝ ΗΤΑΝ εύκολο, αλλά οδήγησε σε μια διαδικασία πολιτικής συνειδητοποίησης (από το 2007 μέχρι σήμερα).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s