Αφίσσα του Σ.ΠΑ.ΜΕ.

Καλά νέα: Ο “Συνεταιρισμός ΠΑράκαμψης ΜΕσαζόντων”(Σ.ΠΑ.ΜΕ.) σπάει τα Καρτέλ, ενώ το Εστιατόριο ‘Barθelonica’ (Θεσσαλονίκης) ανακάμπτει μέσω της Αυτοδιαχείρισης!

Σε αυτό το blog υπήρξαν αρκετές αναρτήσεις για την Αυτοδιαχείριση και τις Συναιτεριστικές Επιχειρήσεις, π.χ. για τη «λαϊκή πολυεθνική» MONDRAGON και την  «κομμουνιστική κοινότητα» της Marinaleda. Ε, σήμερα έχω την ευχαρίστηση να… σας ευχηθώ «Καλό Μήνα» με ΔΥΟ καλά νέα από το χώρο αυτό και στη χώρα μας:

 1. Αυτοδιαχειριζόμενο Εστιατόριο ‘Barθelonica’
 2. Συνεταιριστική ΠΑράκαμψη ΜΕσαζόντων (Σ.ΠΑ.ΜΕ.)

___________________

1) Το Barθelonica είναι ένα εστιατόριο στην οδό Βενιζέλου 3, στη Θεσσαλονίκη. Από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, το διαχειρίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοί του.

Δύο βδομάδες πριν περάσει το εστιατόριο στα χέρια τους, οι ιδιοκτήτες τους δήλωσαν ότι η επιχείρηση δεν πάει καλά και ότι θα κλείσει για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες και είναι αμφίβολο αν θα ξανανοίξει, αλλά και ακόμη πιο αμφίβολο πόσοι από αυτούς θα έχουν δουλειά, σε περίπτωση που ξανανοίξει. Τους ανακοίνωσαν επίσης ότι θα απολύονταν άμεσα ενώ οι αποζημιώσεις θα τους δινόταν τον Οκτώβριο (αν φυσικά είχαν τα λεφτά να τους πληρώσουν).  Σαν αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να δουλέψουν οι ίδιοι το εστιατόριο, αφού απόσπασαν τη συναίνεση των ιδιοκτητών, και… τα κατάφεραν πάρα πολύ καλά! Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους,

“Σαν εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού/τουρισμού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απόλυση στην σημερινή συγκυρία της βαθύτατης οικονομικής κρίσης και των σκληρών αντιεργατικών επιθέσεων, σημαίνει το πέταγμά μας στην εξαθλίωση. Γι αυτό αποφασίσαμε σαν εργαζόμενοι του εστιατορίου να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Απαιτήσαμε και κατακτήσαμε από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου να πληρώνουν κάποια από τα έξοδα της επιχείρησης και την ασφάλισή μας, και εμείς να αναλάβουμε τη διαχείριση του εστιατορίου για τους δύο μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο) ενώ τον Αύγουστο να μας δοθεί η κανονική άδειά μας.

Σαν εργαζόμενοι του εστιατορίου Barθelonica είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να κλείσει το εστιατόριο που δουλεύουμε αλλά και να μην κλείσει κανένα εστιατόριο και να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Γι’ αυτό συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας στο εστιατόριο Banquet.

Το εστιατόριο Barθelonica θα το διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι με την γενική συνέλευσή μας. Οι αποφάσεις για την λειτουργία του θα παίρνονται με πλειοψηφία και όλοι οι συνάδελφοι θα τις εφαρμόζουμε. Ότι περισσεύει από τα έσοδα αφού αφαιρεθούν τα έξοδα, θα μοιράζονται ισότιμα σε όλους τους συναδέλφους. Όλοι οι συνάδελφοι θα δουλεύουμε τις ίδιες ώρες εργασίας στις ίδιες θέσεις εργασίας που ήμασταν και πριν.

Επιπλέον αποφασίσαμε να προσφέρουμε 30% έκπτωση σε όλους τους πελάτες του εστιατορίου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της Θεσσαλονίκης να μας στηρίξουν ενεργά σε αυτή μας την προσπάθεια να σώσουμε τις δουλειές μας για να μην πεταχτούμε στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Το εστιατόριο Barθelonica βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας, στη Βενιζέλου 3, μέσα στη στοά Ρογκότη, 1ος όροφος. Τηλ. 2310 225 242. Ωράριο λειτουργίας: από τις 11 το πρωί μέχρι τις 1 το βράδυ. Κάθε Κυριακή θα είμαστε κλειστά.

Οι εργαζόμενοι του Εστιατορίου BARΘELONICA.

Πηγές της είδησης: Αντιπληροφόρηση, Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα.

Ε, ντάξει (θα πουν μερικοί)… ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη κι ένα εστιατόριο με αυτοδιαχείριση για δύο μόνο μήνες δεν φαίνεται τόσο σημαντικό. Ομως… δεν είναι έτσι! Οπως είπε κι ένας σχολιαστής του blog «Σχολιαστές χωρίς σύνορα» (click εδώ),

Το να λειτουργήσει το εστιατόριο και να έχει κερδοφορία έστω και για 2 μήνες (κι ας εκμεταλλευτεί το γεγονός το αφεντικό στο τέλος), θα περάσει ένα πολύ δυνατό μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία που η Αργεντινή της πέφτει μακρυά.

Αντιγράφω από το ίδιο blog:

Πλέον, όπως μας λένε, το barθelonika «λειτουργεί κανονικά χωρίς αφεντικά, υπεύθυνους και σχέσεις ιεραρχίας. Όλοι και όλες μαζί αποφασίζουμε για τα πάντα, βρίσκουμε τους προμηθευτές και συντηρούμε τον χώρο. Στο περιβάλλον της κρίσης αν δεχτούμε τις αποφάσεις των αφεντικών, χωρίς να αντιδράσουμε θα οδηγηθούμε στην εξαθλίωση», τονίζουν. Οι εργαζόμενοι αμέσως μόλις ανέλαβαν τη διοίκηση του εστιατορίου προχώρησαν σε μείωση 30% σε όλα τα πιάτα και κάλεσαν την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να στηρίξει το αυτοοργανωμένο εγχείρημαΤην Κυριακή η κουζίνα του barθelonika μεταφέρεται στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στο οποίο οι εργαζόμενοι πήραν απόφαση να συμμετέχουν και να μαγειρέψουν για τους επισκέπτες.

_______________________________________________________

2) Και τώρα μια ακόμη πιο σημαντική είδηση για την Αυτοδιαχείριση στην Ελλάδα που αφορά (και ωφελεί) όλους/όλες μας:

Αφίσσα του Σ.ΠΑ.ΜΕ.
Αφίσσα του Σ.ΠΑ.ΜΕ. (κλικ για να μπείτε στο blog του)

Παραθέτω την ανακοίνωση του Σ.ΠΑ.ΜΕ.:

Η Συνεταιριστική ΠΑράκαμψη ΜΕσαζόντων (Σ.ΠΑ.ΜΕ.) είναι μια προσπάθεια προώθησης της ιδέας και της πρακτικής του συνεταιρίζεσθαι μέσα από τη δημιουργία χώρων διάθεσης (συνεργατικών πρατηρίων) αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων, που ηπρομήθεια και η διάθεσή τους θα γίνεται παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, χωρίς τα ίδια τα πρατήρια να βγάζουν κάποιο κέρδος. Οι τιμές των αγαθών θα έχουν μία ελάχιστη προσαύξηση προκειμένου να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα των χώρων, στοχεύοντας να είναι δίκαιες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους χρήστες των προϊόντων. Η οργάνωση της εργασίας στα πρατήρια θα γίνεται στη βάση της συλλογικότητας, μοιράζοντας τον εργάσιμο χρόνο μεταξύ μας και καθορίζοντας βάρδιες ανάλογα με το χρόνο που μπορεί και θέλει να προσφέρει ο καθένας και η καθεμιά. Τα προς διακίνηση προϊόντα θα προέρχονται κυρίως από συνεταιρισμούς, αλλά και από μεμονωμένους  παραγωγούς, ανάλογα με συγκεκριμένα κάθε φορά  κριτήρια. Θέλουμε να στηρίξουμε  ανθρώπους που μοχθούν και δημιουργούν αγαθά που ικανοποιούν βασικές και πραγματικές ανάγκες, αλλά και να παλέψουμε για το χτίσιμο νέων συνεταιρισμών.

Στις συνελεύσεις μας θα αποφασίζουμε ποια προϊόντα θα διαθέτουμε, με στόχο αυτά να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λογική ενός αλληλέγγυου εμπορίου. Εμπνεόμαστε από το παράδειγμα του «Συνεταιρισμού για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο εμπόριο: Ο Σπόρος», ο οποίος στηρίζει προϊόντα που παράγονται από πολιτικά κινήματα, όπως αυτό των Ζαπατίστας. Σκοπεύουμε επίσης να ενισχύσουμε εγχώριους παραγωγικούς συνεταιρισμούς (όσους έχουν απομείνει και λειτουργούν σαν τέτοιοι και όχι σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις). Όσον αφορά στους μεμονωμένους παραγωγούς, επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην οργάνωσή τους σε νέους συνεταιρισμούς. Τα επιδιωκόμενα χαρακτηριστικά αυτών των συνεταιρισμών είναι σε γενικές γραμμές: τα παραγόμενα προϊόντα να ανταποκρίνονται σε πραγματικές και όχι τεχνητές ανάγκες, οι μέθοδοι παραγωγής να είναι συμβατές προς το περιβάλλον, ο ουσιαστικός κοινωνικός έλεγχος και η διαρκής εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των μελών τους. Πιστεύουμε ότι αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν σε μια κλίμακα στα μέτρα των ανθρώπων και όχι στην τερατώδη βιομηχανική κλίμακα, έτσι ώστε όλα τα στάδια (από την παραγωγή μέχρι και τη διάθεση των προϊόντων) να ελέγχονται πραγματικά από το σύνολο των μελών τους.

Η κίνηση μας θα ζητήσει να φέρει σε επαφή παραγωγούς και χρήστες των προϊόντων και να καλλιεργήσει σχέσεις ουσιαστικής συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους. Θα συζητάμε από κοινού και θα προτείνουμε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, χωρίς να αναλωνόμαστε σε αδιέξοδες θεωρητικές αναλύσεις. Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία ενός αστικού-προμηθευτικού συνεταιρισμού λαι του πρώτου μας πρατηρίου. Όλα τα ζητήματατου συνεταιρισμού και του πρατηρίου καθορίζονται και ελέγχονται από τις τακτικές μας συνελεύσεις.

Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι  μακρύς και δύσκολος. Όμως αξίζει  τον κόπο να τον περπατήσουμε.

Περισσότερες πληροφορίες στο  blog του «Σ.ΠΑ.ΜΕ.»:

___________________________________________

Παρεμφερείς αναρτήσεις /  σελίδες σε αυτό το blog:

UPDATE 1: Παραθέτω video με τη Συνεταιριστική Εταιρεία MONDRAGON:

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to NewsvineAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

Enhanced by Zemanta

4 comments

 1. Κοίτα που δεν είχα πάει ποτέ στο Barθelonica και τώρα μάλλον θα πάω! Μακάρι να πετύχει

  • Κι εγώ θα πάω, μόλις βρεθώ ξανά στη Θεσσαλονίκη.

   Ελπίζω το πείραμά τους να πετύχει και -ιδίως- να διαρκέσει….

   Ενδεικτικό του ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ είναι τα νούμερα με βάση τα οποία κινείται η καπιταλιστική κοινωνία είναι και το γεγονός ότι κατέβασαν τις τιμές κατά 30% και όμως κράτησαν το μαγαζί κερδοφόρο…
   Οι ιδιοκτήτες σκεφτόντουσαν περικοπές προσωπικού ενώ εκείνο που χρειάζονταν ήταν πιο παραγωγική και οργανωμένη δουλειά – προφανώς. Βέβαια, δεν αποκλείω να χρωστάνε πολλά σε τράπεζες και γι αυτό να είναι στριμωγμένο το μαγαζί….

 2. Μόλις ανακάλυψα άλλη μία προσπάθεια, αντίστοιχη με αυτή της Σ.ΠΑ.ΜΕ.

  http://www.ebloko.gr/

  Επειδή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και με θα, επειδή με δανεικά και τζάμπα χρήμα δεν παράγεται πραγματική ανάπτυξη, το ebloko.gr υλοποιεί μια μικρή αλλά ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Υλοποιεί ένα μοντέλο «μηχανισμού στήριξης» εκείνων που χρειάζονται στήριξη και ευνοεί τη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης.

  Το ebloko είναι ηλεκτρονική λαϊκή αγορά που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθευτεί τα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και κατασκευαστών ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ, και μάλιστα να τα παραλάβει, αν θέλει, στην πόρτα του. Το ebloko είναι και κάτι πολύ περισσότερο: βήμα προβολής όχι μόνο των παραγωγών και των προϊόντων τους (δωρεάν) αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του λαϊκού πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς του τόπου…

  Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο εδώ έχει ενδιαφέρον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s