Μπανανίες (κράτη-μαριονέτες) και… καταδίκες της «Chiquita»

Chiquita Brands International
Image via Wikipedia

Η «United Fruit Company»  ήταν περιβόητη στο παρελθόν για τη δράση της στη Λατινική Αμερική, πολύ πριν μεταμορφωθεί στη γνωστή εταιρεία «Chiquita«. Λιγότερο γνωστή είναι η καταδίκη της «Chiquita» (το 2007) και οι νέες μηνύσεις εναντίον της (το 2010) από εκατοντάδες συγγενείς σφαγιασθέντων από ένοπλες ακροδεξιές ομάδες στην Κολομβία, τις οποίες στήριξε η εταιρεία. Οι επιζώντες (κ.ά.) διεκδικούν τώρα αποζημίωση 1 δισεκατομμύριο δολάρια (σύμφωνα με το Reuters, 14/4/2010, εδώ).

Ενα ειδικό blog διαμαρτυρίας πρότεινε… εναλλακτικά αυτοκόλλητα για τις μπανάνες Chiquita (http://chiquitacorruption.blogspot.com):

[banananas.jpg]

Η βρωμερή αυτή υπόθεση έχει απασχολήσει πολλούς ακτιβιστές σε πολλές χώρες και αρκετές προσπάθειες μποϋκοτάζ των μπανανών “Chiquita”. Π.χ. εναλλακτικά αυτοκόλλητα σε συστοιχίες που μπορείτε να τυπώσετε εύκολα πιο πολλά για να τα… κολλάτε πάνω στις μπανάνες (πηγή: nihilistidealist):

Στο μεταξύ, γράφει η Enfant De L’Haute Mer (εδώ):

Όλοι ξέρουμε τι είναι Μπανανία (Republica Bananera, Banana Republic, République bananière):

είναι μια χώρα που είναι κατ’επίφαση μόνον δημοκρατία, ενώ στην πραγματικότητα διοικείται από τα ιδιωτικά συμφέροντα ή/και ξένες-πολυεθνικές εταιρείες.

Διαφήμιση των ατμόπλοιων της «United Fruit Company». (χρονολογείται μεταξύ 1899 και 1924…)

Αλλά πώς αυτό συνδέεται με τις μπανάνες;

Η «United Fruit Company» και τα Κράτη Μαριονέττες

[…]

… (η UFC) το 1989, άλλαξε όνομα και έγινε «Chiquita Brands International Inc.», ώστε να ξεχαστεί το ενοχλητικό παρελθόν της.
Προφανώς, αυτό δεν ήταν αρκετό..

Το 2007, η επιχείρηση κρίθηκε ένοχη παροχής οικονομικής βοήθειας σε κολομβιανές ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για τις σφαγές που διαπράχθηκαν μεταξύ 1997 και 2002. Η «Chiquita Brands International Inc.» εξόπλιζε τις ομάδες αυτές και είχε στις αποθήκες της περισσότερα από 3.500 Καλάσνικοφ, με την συνδρομή της Banadex (θυγατρικής της), μιας άλλης επιχείρησης-μεσάζοντα μπανάνας επίσης.

Στη δεκαετία του 50, η «United Fruit Company» (πρόδρομος της «Chiquita») προκάλεσε πραξικόπημα και στη Γουατεμάλα, με μεγάλο πλήθος δολοφονιών και βασανισμών, όπως θα δείτε και στα εξής video:

Στην Κολομβία, νεώτερα στοιχεία δείχνουν ότι… δεν ήταν μόνο η «Chiquita» που πλήρωνε  ένοπλες ομάδες. ΟΛΕΣ οι εταιρείες παραγωγής / εξαγωγής μπανάνας στην περιοχή (λέγεται ότι) πλήρωναν 1 σεντ για κάθε κιβώτιο μπανάνας που εξαγόταν σώο. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες  ότι πληρωμές γίνονταν και σε… συνδικαλιστές μικρότερων εταιρειών, για να οργανώσουν απεργίες μακράς διαρκείας, ώστε να κλείσουν αυτές οι μικρές εταιρείες και να απορροφηθούν από τα ολιγοπώλια – κολοσσούς. Δείτε π.χ. το άρθρο:

423.     According to Mangones, during the period of time Chiquita made payments to the AUC, the AUC killed many civilians in the Santa Marta region as part of what the AUC “had to do in order to win” the War against the leftist guerillas. Among those killed by the AUC were some individuals targeted for assassination by Chiquita executives in Colombia.

424.     Chiquita made the payments to the AUC for the purpose of facilitating the AUC’s ability to combat the leftist guerillas and employ the Paramilitary Terrorism Tactics for which it had become notorious, including massacres, extra-judicial killings, forced disappearances, torture, and forced displacements of civilians accused of being leftist guerillas and their sympathizers or supporters…. (source: 2nd link given, here).

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to NewsvineAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

Related articles by Zemanta

Enhanced by Zemanta

12 comments

 1. Οποια πέτρα και να σηκώσεις θα βρεις την U/F. Δολοφονίες, επεμβάσεις σε ξένα κράτη, υποστηριξη διεφθαρμένων δικτατόρων κλπ. Η Γουατεμάλα είναι ενα απο τα μεγάλη εγκληματα των ΗΠΑ. Στην Κουβα, μετα την επικρατηση του Κάστρο εγιναν πάνω 1000 δολοφονικές απόπειρες.
  Οταν τελείωσαν το χρυσάφι, το ασήμι και το νίτρο, η ζαχαρη και ο καφές ήταν τα δυο επομενα προϊόντα μεγάλων συμφερόντων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού!

  • Έτσι ακριβώς, αγαπητή Ange-ta.

   Μερικές εξοργιστικές λεπτομέρειες ΤΩΡΑ τις μαθαίνω…
   Στο μεταξύ εμείς δεν έχουμε μπανάνες, αλλά έχουμε… υδροηλεκτρικά έργα (μεταξύ άλλων).

 2. Διαβάζοντας τις ανοιχτές φλέβες της Λατ. Αμερικής, σου περνάει αυτομάτως απο το μυαλό, ότι η Ευρωπη θα εκφυλιστει σε Βορεια και Νότια. Οπως οι ΗΠΑ και η υπόλοιπη Αμερική. ΟΙ ΗΠΑ καταφεραν να πλουτίσουν γιατι:

  1. Ειχαν τα τεράαααααστια πλούτη όλης της Αμερικής, Βόρειας και Νότιας
  (το ίδιο θα γινει και εδώ)

  2. Ειχανενα ανεξάντλητο εργατικό δυναμικό, απο λευκούς, μαύρους (δούλους) και μετανάστες. (τους Ινδιάνους τους είχε σφάξει ή εκτοπίσει σε άγονα εδάφη). Οπότε κανένα εργατικό κινημα δεν κατάφερε να πετύχει πολλά πράγματα ενώ αντιστάθηκε με λύσσα και μέτρησε τεράστιες απώλειες.
  (το ίδιο επιδιώκεται και εδω με τα ανοιχτά συνορα)

  3. Δεν είχαν κανένα ηθικό ενδοιασμό να σκοτώσουν, να ληστεψουν και να λεηλατησουν. Ολα τα έκαναν στο όνομα της Δημοκρατιας και της θείας Βούλησης!

  4. ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ!!!!!!!, ενώ το επέβαλαν με σπαθί και αίμα σε όλους τους άλλους λαούς, συμμάχους ή όχι!!! (το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τον ΠΟΕ)

  5. Αυτοί ήταν όλοι εθνικιστές, ενω οι άλλοι επρεπε να είναι διεθνιστές (δηλαδη πουλημένοι και προδότες)

  • Κάπως έτσι τα βλέπω κι εγώ Αντζε-τα….

   Και τώρα με το ΔΝΤ απορώ με τον κόσμο που «τσιμπάει το δόλωμα» και θεωρεί πως είναι ποτέ δυνατόν να έχει καλή κατάληξη, οποιαδήποτε δική του ανάμειξη….
   π.χ. από το ΔΝΤ,
   σε χώρες της Αφρικής, επιβλήθηκε «ελεύθερη αγορά» για τα ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ προϊόντα αλλά τα ντόπια προϊόντα υποχρεώθηκαν σε τεχνητή αύξηση των τιμών τους, έτσι ώστε να μην… ανταγωνίζονται τα εισαγόμενα!

   Επίκειται μάλιστα και ποστ για την συζητούμενη αρπαγή των πόρων της ΔΕΗ, όπου βλέπει κανείς κάτι αντίστοιχο.

   Σήμερα πάντως δεν είναι οι Αμερικάνοι που κυβερνούν μέσω των τραπεζών, είναι οι τράπεζες που κυβερνούν… μέσω της Αμερικής (όπως θα ξέρεις).

   Μόνη μας παρηγοριά είναι ότι οι mega-τραπεζίτες (λέει ο Michael Hudson) ΞΕΡΟΥΝ πια ότι οι μέρες του συστήματός τους τελειώνουν και βιάζονται να αρπάξουν ό,τι μπορούν, όσο πιο γρήγορα, με σκοπό να το μετατρέψουν (από χρήμα που αύριο δεν θα έχει καμία αξία) σε «hard assets».
   http://delicious.com/omadeon/michael_hudson
   Αυτό δείχνει ότι πλησιάζουμε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή.

   • «Σήμερα πάντως δεν είναι οι Αμερικάνοι που κυβερνούν μέσω των τραπεζών, είναι οι τράπεζες που κυβερνούν… μέσω της Αμερικής (όπως θα ξέρεις).»

    Σωστά, αλλά χωρίς την Αμερική, οι τράπεζες θα ήταν άχρηστοι. Κατι σαν την κόττα και το αυγό.

    Θυμησου και τον πόλεμο του όπιου: 21 χρόνια κράτησε, για να επιβάλει η Μ.Βρεττανία την ελεύθερη διακινηση του όπιου στη Κίνα. Και μετα σου λένε η θρησκεια είναι το όπιο του λαού. Η ΜΒ πέρασε στο όπιο, χωρίς θρησκεια.

    Το μόνο παρηγορο είναι ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες!!

 3. Ολιγαρχία,δουλεία,ανδροκρατία.Αυτός ο κόσμος πρέπει να τελειώσει.Είναι πολύ αρρωστημένο και απάνθρωπο το αποτέλεσμα .

  • @sonora,
   Καλώς ήλθες στο μπλογκ. Οπως συμβαίνει πάντα, από τώρα και στο εξής (μετά την έγκριση του πρώτου σου σχολίου) μπορείς να σχολιάσεις χωρίς καθόλου καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων σου.

   Στο μεταξύ, έριξα και μια γρήγορη ματιά στο μπλογκ σου (όπως κάνω πάντα σε καινούργια άτομα με μπλογκ) και μου άρεσαν πολλά, ΙΔΙΩΣ αυτό
   http://amazonsday.blogspot.com/2010/07/blog-post.html
   (που περιέχει και πολλά χρήσιμα λινκ και αποσπάσματα κειμένων αλλού).

   Πράγματι, η ανδροκρατία, η ολιγαρχία και η δουλεία είναι όψεις του ίδιου κακού.
   Ακόμη και οικονομολόγοι όπως ο Lietaer αναγνωρίζουν τις ρίζες του προβλήματος στη μονομέρεια της ανδροκρατικής κοσμο-αντίληψης, που διέπει και τον κόσμο του χρήματος μέχρι σήμερα.
   Δεν θυμάμαι σε ΠΟΙΟ βίντεο ο Lietaer αναφέρεται εκτενώς στο θέμα αυτό, αλλά οι σύνδεσμοι που μάζεψα για τη δουλειά του είναι εδώ:
   http://delicious.com/omadeon/lietaer

 4. Η Chiquita είναι αυτό που λέμε «ιστορία μου αμαρτία μου»… Και δεν είναι μόνο αυτή. Και η Coc(k)a-Cola τα ίδια έκανε στη Νότιο Αμερική, και ίσως να τα κάνει ακόμα.

 5. Και βέβαια, εκτός από τα φρούτα, τον καφέ και τη ζάχαρη, συνεχίζεται αμείωτη η στυγνή εκμετάλλευση του Τρίτου Κόσμου για χρυσό, χαλκό, ασήμι, μόλυβδο, ουράνιο…

  Πολυεθνικά τέρατα όπως η Newmont, η Rio Tinto, η Freeport McMoran, η Barrick, στήριξαν δικτατορίες, προκάλεσαν εμφυλίους, σκότωσαν κοσμάκη και καταστρέφουν το περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό που η επιβίωση είναι πλέον αδύνατη… Χαρακτηριστική η περίπτωση της Freeport McMoran στην κατεχόμενη από την Ινδονησία Δυτική Παπούα.

  Και μιας και μιλάμε για Μπανανίες, κράτη-μαριονέττες, εμείς δηλαδή τι είμαστε;
  http://antigoldgreece.wordpress.com/2010/07/14/timis-2/

  • Καλώς ήλθες antigoldgreece.

   Το άρθρο σου αυτό το ξέρω καλά (το είχα λάβει και με μέηλ) και… σκεφτόμουν να το κάνω νέο ποστ. Είμαστε σε μία φάση που σκεφτόμαστε να παραθέτουμε πολύ περισσότερα ποστ από άλλα μπλογκ (μαζί με λινκ στην πηγή κλπ.) γιατί βοηθάει την ενημέρωση αυτό.

   ____________
   Συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το άρθρο
   http://antigoldgreece.wordpress.com/2010/07/14/timis-2/
   (Οι περιπέτειες του Frank Timis στην Ελληνική Μπανανία)

 6. Eυχαριστούμε θερμά για τη σύσταση!

  Είμαι κι εγώ σε φάση που με «στενεύει» το μπλογκ και σκέφτομαι να το διευρύνω λίγο με άρθρα από άλλα μπλογκ, χωρίς να ξεφύγουμε και πολυ από το θέμα μας που είναι η εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων.

  Επίσης (γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, που θα’λεγε κι ο επίτιμος) οποιαδήποτε αναφορά στο τεράστιο σκάνδαλο των μεταλλείων βοηθάει τον αγώνα μας να σώσουμε τον τόπο μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s