Juan Manuel Sanchez Gordillo

Ο δήμαρχος της κοινότητας Marinaleda ήρθε στην Ελλάδα! (Marinaleda’s mayor visits Greece; talks in public meetings)

Juan Manuel Sanchez GordilloΉρθε στην Ελλάδα ο δήμαρχος της Marinaleda Juan Manuel Sanchez Gordillo. Χθες μίλησε στο φεστιβάλ της Αμεσης Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου, στο Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης. Στην αυτόνομη κοινότητα Marinaleda είχαμε αφιερώσει προηγούμενο ποστ (εδώ). Το μαχητικό blog «Βαθύ Κόκκινο« ανέβασε video για το θέμα με ελληνικούς υπότιτλους: …(English section: Click HERE).

Εκδήλωση – Συζήτηση 13 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος της κοινότητας Marinaleda στον Βοτανικό Κήπο

Εκδήλωση-Συζήτηση: ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ MARINALEDA ή αλλιώς… πως η ΟΥΤΟΠΙΑ γίνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Oμιλητής: Juan Manuel Sanchez Gordillo (δήμαρχος της αυτόνομης κοινότητας Μαριναλέντα)

H Marinaleda, μια κοινότητα 2645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα.

«Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους! Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες»

Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Στο χωριό δεν υπάρχει παπάς και αστυνομικός, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ τον μήνα.

Coat of arms of Marinaleda, Seville, Spain
Εμβλημα (Coat of arms of) Marinaleda
Flag of Marinaleda, Seville, Spain.
Σημαία (flag of) Marinaleda 

Official site of Marinaleda (in Spanish): www.marinaleda.com

Ακολουθεί η πρόσφατη συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία», του (επί 31 χρόνια κομμουνιστή δημάρχου της Μαριναλέντα) Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο:

Η οικονομική κρίση των ημερών είναι τεχνητή ή πραγματική; Δηλαδή χρεοκόπησαν τα νοικοκυριά ή είναι ένα ακόμη τέχνασμα του κεφαλαίου;

«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Οι «μηχανικοί» των τραπεζών δίνουν δάνεια ακόμη και σε εταιρείες που δεν μπορούν να τους επιστρέψουν τα χρήματα. Υπάρχουν 55 δισ. δολάρια δανείων χωρίς αντίκρισμα. Γι’ αυτό και σ’ αυτή την κρίση υπάρχουν θύτες και θύματα».

Εχει επηρεάσει τη Μαριναλέντα η παγκόσμια οικονομική κρίση; Αν ναι, πώς; Αν όχι, γιατί;

«Βέβαια και την έχει επηρεάσει, όπως όλο τον πλανήτη, αλλά πολύ λιγότερο. Γιατί εμείς απαντάμε με δικά μας μέσα στην κρίση. Εχουμε διπλασιάσει τη δημόσια επένδυση και πετύχαμε να δουλεύει όλος ο κόσμος».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Θεωρείτε ότι μπορεί να αναγεννηθεί; Και πώς; Η οικονομική βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης και η ένταξή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύετε ότι θα τη βοηθήσουν να αναστηθεί οικονομικά;

«Το ΔΝΤ είναι σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται – για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο. Θα έρθουν να κλέψουν τη χώρα και να την κάνουν ακόμη φτωχότερη. Και να δώσουν πλεονέκτημα σε λίγους. Το σημερινό σύστημα είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να βρεθεί στην υπηρεσία των φτωχών. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η παροχή κατοικίας από το κράτος προς όλους τους πολίτες είναι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι θύτες που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κρίση πρέπει να… επιβραβευθούν».

Η έννοια της δημοκρατίας υφίσταται στις μέρες μας; Θεωρείτε ότι η άμεση δημοκρατία αποτελεί απάντηση στην κρίση;

«Οχι, δεν υπάρχει. Είναι μια φάρσα. Στη σημερινή δημοκρατία ο λαός δεν έχει δύναμη. Είναι μια δημοκρατία της μπουρζουαζίας. Η 5η ελευθερία είναι η ελευθερία τού να κλέβεις, και αυτή είναι η μοναδική ελευθερία, όπως λέει ο Τσόμσκι. Να πάμε σε μια δημοκρατία των εργατών και του λαού, σε μια δημοκρατία με δύο πόδια: πολιτική δημοκρατία αλλά και οικονομική δημοκρατία. Η πολιτική δημοκρατία χωρίς οικονομική δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα».

Η Αριστερά δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της – βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Μπορεί να απαντήσεις στις νέες προκλήσεις;

«Ναι, αλλά με διαφορετική μορφή απ’ αυτήν που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Μια Αριστερά που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον καπιταλισμό και να εφαρμόσει κοινωνική αλληλεγγύη. Εκεί που ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι το κέντρο όλης της οικονομικής ενέργειας. Μια ηθική Αριστερά που ζει όπως μιλάει».

Είναι η Μαριναλέντα μια ιδεώδης κοινωνία;

«Πιστεύω ότι ποτέ δεν θα φτάσουμε στο ιδανικό. Είναι ένας δρόμος όμως που πρέπει να διανύσουμε».

Αν είναι πετυχημένη η πολιτική σας γιατί δεν εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας;

«Πραγματικά σε άλλα μέρη της Ανδαλουσίας, εκεί όπου το συνδικάτο έχει δύναμη, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε γη και να έχουμε κάνει κινήσεις ανάλογες όπως αυτές της Μαριναλέντα. Το αγροτικό συνδικάτο μας έχει 30.000 μέλη και πολλά δημαρχεία. Δεν είναι μια εύκολη κατάκτηση όπως και να το κάνεις, αλλά μια μάχη πολλών αγώνων».

Οπως παρατηρεί ο Βρετανός ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, «από την εποχή των επαναστάσεων περάσαμε στην εποχή των αυτοκρατοριών και από κει στην εποχή των άκρων». Σήμερα σε ποια εποχή βαδίζουμε;

«Είναι η εποχή στην οποία ο μόνος υπάρχων θεός είναι το χρήμα. Ενας θεός που χρειάζεται γενοκτονίες σ’ όλο τον πλανήτη, που συνεχίζει να παράγει πολέμους και 70.000 νεκρούς – δολοφονημένους από την πείνα, κάθε μέρα».

(μετάφραση:  Ηλέκτρα Μπεθυμούτη και Ελένη Γενναδίου).

«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος
«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος (κλικ στην εικόνα για το άρθρο – συνέντευξη στην «Ε»)

Διαβάστε επίσης:

English section:

The mayor of Marinaleda, Juan Manuel Sánchez Gordillo is in Greece these days. He has been invited to give talks in several public meetings, about self-management and the Marinaleda community, etc.

«They all thought that the market was God, who made everything work with his invisible hand. Before, it was a mortal sin to talk about the government having a role in the economy. Now, we see we have to put the economy at the service of man.» — Mayor Juan Manuel Sánchez Gordillo, May 2009 remarks about Spain’s real estate bust and rampant unemployment [4] Mr. Gordillo, the mayor for the past 30 years, has annoited Marinaleda a «utopia for peace», which has no municipal police (a savings of $350,000 a year). Additionally, political murals and revolutionary slogans adorn the town’s whitewashed walls and streets are named after Latin American leftists. Every few weeks, the town hall declares a Red Sunday over a bullhorn and volunteers clean the streets or do odd jobs.[4]

Marinaleda has a long tradition of sociopolitical struggle by agricultural laborers, which has influenced decisively the attainment of diverse political and social advances. Marinaleda has been ruled by CUT-BAI (Collective for the Unity of Workers – Andalusian Left Bloc) since 1979 until 1986 when CUT joined United Left that has since then been the ruling party (whilst most of the composition of IU’s Local branch is basically members of CUT-BAI).

Source: Marinaleda in Wikipedia

Related posts in English (human-picked):

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to NewsvineAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

Enhanced by Zemanta
Advertisement

17 comments

 1. Γειά σου ΟΜΑΔΕΟΝ
  Αυτός είναι ο πραγματικός Σοσιαλισμός.Ελευθερία για όλους, Συμμετοχική Δημοκρατία, κατάργηση των Τάξεων, κοινοκτημοσύνη στα μέσα παραγωγής.
  Ορισμένα παραδείγματα σε μικρογραφία κάτι προσφέρουν.
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αργα η γρήγορα θα σαρωθούν από την Αντίδραση.
  Γι ΄αυτό χρειάζεται πρώτα την οργάνωση μας σε ένα πραγματικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την ανατροπή του Καπιταλισμού.
  Και εδώ αρχίζουν φίλε μου τα δύσκολα!

 2. Αν όλα πάνε καλά θα βρίσκομαι στον βοτανικό να παρακολουθήσω την ομιλία.
  Στέλιο δεν χρειάζεται νομίζω να οργανωθούμε σε ένα κόμμα.Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε μεγαλύτερες κοινωνίες (πόλεις επί παραδείγματι) είναι να εφαρμόζουμε την θεωρία στην στην πράξη σε συλλογικότητες(βλέπε barθelonica), όπως κάνουν στην πλειοψηφία τους οι αναρχικοί και με τον καιρό μέσω πίεσης να γίνουν θεσμικές αλλαγές.

  Τις καλησπέρες μου.

 3. Καλημέρα Στέλιο και Oblivion,

  Θα προσπαθήσω να πάω κι εγώ στην ομιλία αύριο.

  Συμφωνώ μαζί σου Oblivion, με την επιφύλαξη ότι -πράγματι- το να ιδρυθεί ΚΑΙ κόμμα, σαν στόχος, δεν είναι κακό, αρκεί να είναι δεύτερο σε προτεραιότητα και όχι πρώτο. Κι αυτό γιατί προέχει η αυτο-οργάνωση και η στήριξη της οποιασδήποτε πολιτικής δράσης σε στέρεες οικονομικές βάσεις. Ενα κόμμα χωρίς τέτοια στήριξη θα είναι άλλωστε καταδικασμένο να βασιστεί σε άλλους πόρους ή πηγές, π.χ. εισφορές ή χρηματοδότες και εταιρείες – που συνήθως αποτελούν πρόβλημα (ή πηγή δεινών).

  Π.χ. το ΚΚΕ είναι γνωστό πως έχει _και_ επιχειρήσεις, επιδιώκοντας από την αρχή να αυτο-χρηματοδοτείται, αλλά… -δυστυχώς- δεν ακολούθησε καθόλου… σοσιαλιστικό τρόπο οργάνωσης, στις επιχειρήσεις που ίδρυσε. Δείτε και το άρθρο του Αχινού http://axinosp.blogspot.com/2010/09/blog-post_08.html («Τσέπωσαν κρατικό χρήμα και απολύουν εργαζόμενους – Οι στυγνοί καπιταλιστές της Περισσός ΑΕ»).
  Συνήθως αποφεύγω να εκφράζω κριτική προς την αριστερά, αλλά αυτό το αναφέρω για να δείξω ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι κάτι συνηθισμένο στην (υπαρκτή) κομματική αριστερά. Το θέμα είναι να είναι αυτή η δραστηριότητα (επίσης) …αριστερή (σε δομή και οργάνωση)!

  • Σορι για το ασχετο σχολιο,δε θελω να σχολιασω τιποτα για τον δημαρχο(μονο ΕΥΓΕ!) θελω να σχολιασω αυτα που λες εδω,για τις απολυσεις στη τυποεκδοτικη.
   Εχω επαναλαβει πολλες φορες τις θεσεις μου,οι οποιες εδω ταυτιζονται με τις δικες σου,Ομαντεον.Οτι δηλαδη η κριτικη στην Αριστερα ειναι επιβεβλημενη αλλα αυτο που προεχει ειναι η επιθεση στη δντ-ο-κυβερνηση.

   Αυτη η ειδηση ομως μου εχει κατσει στο λαιμο.
   Σε συνδυασμο με τις μπουρδες του ΣΥΡΙΖΑ περι προωθησης της υποψηφιοτητας Μητροπουλου στην Αττικη,
   με εχουν ξενερωσει τελειως.Οποιος ξερει τι εστι Μητροπουλος,καταλαβαινει τι λεω,μιλαμε για εναν θαμωνα του Αυτια κ του Παπαδακη,επιπεδου Ψωμιαδη,οσο αριστερος ειναι αυτος αλλο τοσο πατριωτης ειναι ο ΓΑΠ.
   Αν κυκλοφορει σε κανα γιου τιουμπ η συνεντευξη του στο μεγκα πριν λιγες μερες,δειτε τον,μιλαμε για μια υποψηφιοτητα-αθλιοτητα.

   Αλλα ακομα κ αυτη η τεραστια πατατια ωχρια μπροστα στις απολυσεις των εργαζομενων,
   τι διαολο,γιατι μας ξενερωνουν ετσι;
   καλη η αυτοοργανωση κ οσα λετε με τον oblivion,αλλα χωρις ενα κομμα να στηριξουμε,δε κανουμε τιποτα,τουλαχιστον εγω ετσι το βλεπω,συμφωνω δηλαδη με τον Στελιο.

   θα μου πει καποιος «ρε φιλε,χθες ελεγες για στηριξη της αριστερας κ τωρα τα γυριζεις,πολυ ευκολα απογοητευεσαι»
   τι να κανουμε,δε μπορω να τα χωνεψω αυτα που διαβασα.Τι να πω,δε ξερω,
   παντως εδω,στα σχολια
   http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/09/blog-post_7732.html
   διαβασα μια απαντηση απο καποιον προφανως ψηφοφορο του ΚΚΕ,οποιος θελει,μπορει να ριξει μια ματια,ισως η απαντηση ειναι επαρκης για καποιους,για καποιους αλλους μαλλον δε θα ειναι.

  • Γεια σας !
   Είναι καλό να υπάρχει αυτή η ροή πληροφόρησης για τέτοια θέματα γιατί πέρα όλων των άλλων, αποτελεί και ένα είδος απάντησης στο γκρίζο και το μαύρο που μας περι-βάλλει.
   Ο ίδιος ο δήμαρχος λέει κάτι που νομίζω ότι (πρέπει να )ισχύει για όλες τις προσπάθειες , όπως και αν αυτοπροσδιορίζονται, οποιαδήποτε αλλαγή και αν ευαγγελίζονται :
   ΄΄Μια ηθική Αριστερά που ζει όπως μιλάει΄΄
   Το να ΄΄ζούμε όπως μιλάμε΄΄ είναι λοιπόν ενα΄΄στοίχημα ΄΄ μια αναγκαία συνθήκη, καταλυτική για την ΄΄επιτυχία΄΄ οποιουδήποτε εγχειρήματος . Έτερο σημαντικό για μένα είναι η συνειδητή καθημερινή προσπάθεια μέσα από τις πράξεις μας, να μειώσουμε τον ανθρώπινο πόνο ή τουλάχιστον να μην προκαλούμε και άλλον με διάφορα λογικά ή λογικοφανή προσχήματα.
   Και στα δυο οι άγνωστοι φίλοι από την Ισπανία εκπέμπουν αισιοδοξία, κυρίως ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ τους. Να ναι καλά.

   • Το μόνο κακό είναι ότι… δεν μπόρεσα να παραστώ στην εκδήλωση! (λόγω βλάβης αυτοκινήτου, περίμενα μπας και βοηθήσει ένας φίλος, αλλά… έμπλεξε κι αυτός οπότε ΧΑΣΑΜΕ)

    Με όσα λες αγαπητέ provato, συμφωνώ 100% !

 4. Κάτι ΄τετοια πρέπει να έχουμε στον νου μας για να ξαναφτιάξουμε των Ελλήνων τις Κοινότητες γιατί όπως λέει και ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος στο άρθρο «Η αναπροσαρμογή θα είναι βίαιη»
  http://axinosp.blogspot.com/2010/09/blog-post_13.html
  «…Η επιστροφή στην αγροτική οικονομία θα συντελεσθεί μαζικά, υπό το φάσμα του λιμού. Άνεργοι, νεόπτωχοι, απολυμένοι, όσοι εξάντλησαν τα αποθεματικά τους και εκποίησαν περιουσιακά στοιχεία, κατανάλωσαν δηλαδή το συσσωρευμένο «λίπος» τους, θα καταφύγουν στην επαρχία ως ύστατο καταφύγιο επιβίωσης. Θα πραγματοποιηθεί δηλαδή η αντίστροφη μέτρηση της κίνησης που συντελέσθηκε την περίοδο 1950-1990,όταν οι πληθυσμοί της επαρχίας συνέρρευσαν στην Αθήνα για να διορισθούν στο δημόσιο ή να εργασθούν στις δυσανάλογα εκτεταμένες υπηρεσίες. Αυτή η κίνηση, εφ’ όσον συνεχίσει να κυβερνά την χώρα το παρόν διεφθαρμένο και ανίκανο πολιτικό σύστημα ,θα συντελεσθεί άναρχα και σπασμωδικά. Οι νεοαστοί θα πρέπει να γίνουν νέο-αγρότες, χωρίς να διαθέτουν -ιδίως οι ηλικίες κάτω των τριανταπέντε- καμμία σχετική εμπειρία, ούτε κάν παράσταση της αγροτικής ζωής, της έννοιας της χειρωνακτικής εργασίας, του μόχθου και της παραγωγής. Το βιοτικό τους επίπεδο θα πέσει δραματικά, θα αναγκασθούν να προσαρμοσθούν σε συνθήκες ζωής και εργασίας αδιανόητες για τα έως σήμερα δεδομένα τους….»
  Για ποιό λόγο μας το λέει το γερμανικό Think tank ZTransfBw στο άρθρο «Δραματικές συνέπειες θα έχει το «τέλος του πετρελαίου», φοβούνται οι Γερμανοί»
  http://axinosp.blogspot.com/2010/09/blog-post_12.html
  «Η μελέτη του ZTransfBw (εδώ στα γερμανικά) κάνει λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς, μετατόπιση του κέντρου βάρους στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα και υποβάθμιση της ισχύος των δυτικών χωρών αλλά και βαθιές πολιτικές κρίσεις κάνει λόγο η μελέτη λόγω του «ζενίθ πετρελαίου».
  «

  • Αυτά να τα βλέπουν οι κρετίνοι που αγόραζαν βενζινοβόρα SUV και πουλά(γα)νε μούρη τρομοκρατώντας όλους τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Τώρα να τους δω, που υποχρεωτικά θα τα βάλουν από πίσω τους, καθώς τα υπερτιμολογημένα αυτά χρέπια δε θα μπορούν ούτε για ανταλλακτικά να τα πουλήσουν…

 5. […] Ήρθε στην Ελλάδα ο δήμαρχος της Marinaleda Juan Manuel Sanchez Gordillo. Χθες μίλησε στο φεστιβάλ της Αμεσης Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου, στο Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης. Στην αυτόνομη κοινότητα Marinaleda είχαμε αφιερώσει προηγούμενο ποστ (εδώ). Τομαχητικό blog “Βαθύ Κόκκινο“ ανέβασε video για το θέμα με ελληνικούς υπότιτλους: …(English section: Click HERE). […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s