Ο ψοφοδεής ιρρασιοναλισμός της Ελληνικής ΕυρωΑριστεράς -και της επίθεσης του Σπύρου Λαπατσιώρα στο Max Keiser [1]

ΤΙ σημαίνει «ψοφοδεής»; Σύμφωνα με το «Μείζον Ελληνικό Λεξικό», ψοφοδεής είναι εκείνος «που τρομάζει με τον παραμικρό κρότο, λιγόψυχος, φοβητσιάρης». Η λέξη έχει αρχαία ετυμολογία, από το «ψόφος» (που στα αρχαία σήμαινε «υπόκωφος θόρυβος») και το αρχαίο ρήμα «δείδω» (που στα αρχαία σήμαινε «φοβούμαι»). Το ριζοσπαστικό αριστερό blog Radical Desire μας… θύμισε αυτή τη λέξη, με την πρόσφατη λιγόλογη ανάρτησή του: «Ο αφορισμός της ημέρας«:¨

Ψοφοδεής ρασιοναλισμός: Ό,τι απομένει απ’ την αριστερά ως φορέα «μεταρρύθμισης» όταν η πρωτοβουλία μεταρρυθμιστικών κινήσεων περνά εξ ολοκλήρου στα χέρια της Παλινόρθωσης της κοινωνίας φεουδαρχικών προνομίων.

 • (μόνο που εδώ θα μιλήσω για ψοφοδεή… ιρρασιοναλισμό!) :mrgreen:

Αιτία για τούτη εδώ την ανάρτησή μου είναι η λυσσαλέα (και… ψοφοδεής) επίθεση ενός περίεργου άρθρου του γνωστού αριστερού πανεπιστημιακού (και… φανατικού υπερασπιστή της παραμονής μας στην Ευρωζώνη) κ. Σπύρου Λαπατσιώρα κατά του οικονομικού αναλυτή και δημοσιογράφου Max Keiser (Max Keiser case, του Σπύρου Λαπατσιώρα). Πιο συγκεκριμένα, η επίθεση του Λαπατσιώρα σε δύο γνωστά video με τον Max Keiser, που είχα μοντάρει και μεταφράσει (από συνεντεύξεις του) πριν μήνες. Και χαρακτήρισα αυτό το άρθρο του Σπύρου Λαπατσιώρα «περίεργο«, διότι… (κατ’ αρχάς) δεν νομίζω να δημοσιεύτηκε πουθενά αλλού , από [1] το blog του γνωστού…. troll «Νοσφεράτου«, πριν μήνες (όταν ο Ν. είχε πει ότι «έλαβε ιδιωτική άδεια» του ίδιου του Σπύρου Λαπατσιώρα να «δημοσιεύσει ανέκδοτο κείμενό του») και [2] στο blog axinos.wordpress.com, πολύ πιο πρόσφατα…

Σπύρος Λαπατσιώρας
Σπύρος Λαπατσιώρας
Max Keiser
Max Keiser

Με αυτή την ευκαιρία όμως, ας κάνουμε κι ένα σύντομο απολογισμό των 2 video με τον Max Keiser, ώστε να ρίξουμε περισσότερο φως και στους…  λόγους που εκείνο το «περίεργο» άρθρο καταφέρθηκε με τέτοια δριμύτητα εναντίον τους:

1) Το πρώτο video,

«Max Keiser on the Greek Crisis (with Greek subtitles)» σήμερα ξεπέρασε τις 441 χιλιάδες θεάσεις.  Είχε διάρκεια μόλις 8.24 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων ο Max Keiser κατάφερε (με λίγα λόγια) να πει πάρα πολλά για τη χώρα μας. Κυκλοφόρησε 14 Μαρτίου 2010, δηλαδή σε μία περίοδο σχεδόν «ανυποψίαστη» (τουλάχιστον για τα σκάνδαλα της Goldman Sachs στην Ελλάδα και για… άλλα καυτά θέματα – που αφορούν το Ελληνικό χρέος και την Κρίση).
__________________________________________________

2) Το δεύτερο video,

«Max Keiser on the Greek Crisis 2 (22-4-2010)«… σήμερα ξεπέρασε τις 76 χιλιάδες θεάσεις. Είχε κυκλοφορήσει βέβαια περίπου 40 μέρες μετά από το πρώτο, σε περίοδο… κάπως πιο υποψιασμένη, ενώ -στο μεταξύ- η τηλεόραση του «Ant1» είχε «ανακαλύψει» το πρώτο video και το είχε ήδη δείξει (πετσοκομμένο) επανειλημμένα, ώστε το είδαν αρκετά εκατομμύρια Ελληνες (χωρίς φυσικά να αναφέρει τίποτα για τον… κατασκευαστή / υποτιτλιστή).

Επομένως (πρώτο συμπέρασμα) τα 2 video μαζί, ξεπέρασαν τις 517 χιλιάδες θεάσεις στο διαδίκτυο, συν έναν ακόμη μεγαλύτερο (αλλά άγνωστο) αριθμό… εκατομμυρίων θεάσεων στην τηλεόραση!  Ε, το βρίσκω λογικό, μετά από αυτό, κάποιοι που θέλουν δικό τους ακροατήριο, να νιώθουν… επισκιασμένοι, από ΤΟΣΗ πολλή  δημοσιότητα, χωρίς καν να σκεφτώ την… Αριστερά! Εξάλλου η Αριστερά, ή τουλάχιστον ένα τεράστιο μέρος της, κυριολεκτικά αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, γιατί ήταν μια προσπάθεια… ΟΧΙ τόσο για τη διάδοση του Μαξ Κάϊζερ, όσο για την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και τη ριζοσπαστική ΑΦΥΠΝΙΣΗ του απλού λαού, εκείνου του απλού εργαζόμενου κόσμου που δεν έχει  χρόνο για μεγάλες και βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις, αλλά… σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, πήρε μια κρίσιμη καυτή πληροφόρηση, που ίσως κανείς άλλος (εκείνη την πρώτη περίοδο) δεν κατάφερε να προσφέρει ΤΟΣΟ αποδοτικά όσο ο Max Keiser, στα δύο video που συναρμολόγησα (με τα πιο καυτά λεχθέντα του).

Ε, αυτή την «καυτή πληροφόρηση» του κόσμου, θέλησε να αμφισβητήσει (ή μάλλον να…. απορρίψει μετά βδελυγμίας) ο γνωστός («ευρω-κεντρικός») αριστερός ακαδημαϊκός κ. Σπύρος Λαπατσιώρας. Αλλά… αυτή την κριτική του, δεν την έβαλε σε κάποιο έντυπο ή εφημερίδα (ή έστω κάποιο blog… της προκοπής)! Αντί αυτού, αρχικά νόμιζα πως την έστειλε με… «ραβασάκι» (e-mail) στον γνωστό… troll / μπλογκοσφαιρικό βρικόλακα «Νοσφεράτο», αλλά τελικά την είχε στείλει (όπως  αποκάλυψε) σαν «σχόλιο σε mailing list», όπου τη βρήκε ο βρυιόλακας, ο οποίος ζήτησε μετά την «άδεια» του Σ.Λ. για αναδημοσίευση. Ε, λογικό ήταν να… επιστρατεύσει ιδιωτικά πανεπιστημιακό «κονέ» στο πλευρό του, σε μία εποχή που (ο Νόσφος) μας είχε ΗΔΗ λούσει στη λάσπη, φτάνοντας στο σημείο να πει π.χ.  ότι… «αλλοίωσα τα λεχθέντα» των video – μόνο και μόνο επειδή αναγκάστηκα να τα περιορίσω στο λιγοστό χρόνο που επιτρέπει ο κανονισμός του YouTube (παραλείποντας άσχετα ή βαρετά αυτοτελή αποσπάσματα, κλπ)… και πέρασαν μήνες, χωρίς να δώσω περισσότερη σημασία (αφού το blog του βρικόλακα το έχω εντελώς χεσμένο) μέχρι που… μια ωραία πρωία διαπίστωσα (έκπληκτος) ότι το παλιό  πρόχειρο σχόλιο του Λαπατσιώρα  είχε δημοσιευτεί (για πρώτη φορά) και σε κάποιο άλλο blog, σαν σοβαρό άρθρο (αυτή τη φορά) «κατά του Max Keiser»!

OK, αυτή η λυσσαλέα επίθεση του Λαπατσιώρα κατά των video του Max Keiser ξεκίνησε με τρόπο που… δεν αφήνει παρά ελάχιστη αμφιβολία για τις (κακές) προθέσεις του:

Δεν κάθισα να ελέγξω τη μετάφραση και σχολιάζω το κείμενο στα ελληνικά για ευκολία. Το σχολιάζω μόνο και μόνο επειδή έχει διακινηθεί πολύ στους αριστερούς κύκλους. Η κριτική είναι πρόχειρη και βιαστική επειδή μου φαίνεται να πέφτει το επίπεδο της αριστερής συζήτησης και της παράδοσης που έχουμε σε όλα το φάσμα της αριστεράς η τόση ενασχόληση με αυτόν τύπο…

Με άλλα λόγια, ο… υψιπετής αριστερός ακαδημαϊκός διανοούμενος (και φανατικός υπερασπιστής της παραμονής μας στη ζώνη του Ευρώ) κ. Σπύρος Λαπατσιώρας, όχι μόνο έγραψε -δεδηλωμένα- μια «πρόχειρη και βιαστική» κριτική, αλλά… αυτό το έκανε ΚΑΙ εσκεμμένα, μην τυχόν και «δώσει υπερβολική σημασία», σε αυτόν (τον) «τύπο», αλλά το έκανε… «μόνο και μόνο» επειδή… αυτός ο τύπος έκλεψε την παράσταση από την Αριστερά! Μάλιστα… «η προχειρότητα και η βιασύνη», αυτής της κριτικής, ήταν ΤΟΣΟ μεγάλη, ώστε απαξίωσε να διορθώσει ακόμη και προφανή… συντακτικά λάθη του (την παράλειψη του άρθρου «τον» στη φράση «αυτόν (τον) τύπο» ή το «όλα» αντί για το σωστό «όλο», λίγο πιο πριν…) Ε, ντάξει ρε Σπύρο, είναι φανερό ότι δεν σου φτάνουν… ΟΥΤΕ χειρουργικά γάντια, αποστειρωμένα 100%, για να πιάσεις στα χέρια σου το μολυσμένο θέμα «αυτού του τύπου», που (σας) έκλεψε όλη την παράσταση. Πάμε παρακάτω, να δούμε ΤΙ έχεις να πεις, τέλος πάντων…

 

– και συνεχίζει:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε ως αριστερά με κάτι απίθανους τύπους σαν αυτόν, θυμίζει αμερικάνο πάστορα στους δρόμους της Νέας Υόρκης, που το μόνο που προσφέρουν είναι α) κραυγές ενάντια στους «οικονομικούς τρομοκράτες» που θέλουμε να τις ακούσουμε, γιατί ακούγονται ριζοσπαστικά –αλλά να μη ξεχνάμε πόσο ριζοσπαστικά μιλούσε ο Χίτλερ ενάντια στο κεφάλαιο, ή ο ντε Γκώλ ενάντια στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό, οπότε ας μη ταυτιζόμαστε με όποιον φωνάζει δυνατά και λέει να πληρώσουν οι κλέφτες. Το αίτημα να πληρώσουν οι κλέφτες, και μάλιστα κάποιοι επιλεγμένοι κλέφτες, πχ η Wall Streeet, ήταν ένα σύνθημα που σε τελευταία ανάλυση στήριζε το πολιτικό πρόγραμμα της Δεξιάς και όχι της Αριστεράς β) πλήρη δικαιολόγηση και κάλυψη στην πολιτική γραμμή της κυβέρνησης Παπανδρέου, εφόσον 1) το κακό έρχεται απ’ τις αγορές, έξω από εμας και πρέπει να αντισταθούμε σε αυτές 2) υπήρχε κακοδιαχείριση στην ελληνική οικονομία και γι’ αυτό έγινε ότι έγινε 3) απαιτείται ξεκαθάρισμα και εθνική ανόρθωση.

Ε, καλάΑυτός ο αχταρμάς από λανθασμένες προβολές του Νου και ετερόκλητες μορφές αντιφατικών (μεταξύ τους) δαιμονοποιήσεων, που εξαπολύει ο «σοβαρός ακαδημαϊκός» ρωμιός Λαπατσιώρας, κατά του (ασόβαρου?) δημοσιογράφου – αναλυτή Μαξ (που «θυμίζει πάστορα στους δρόμους») είναι μάλλον εντελώς για τα μπάζα. Π.χ. το «επιχείρημα» του Λαπατσιώρα που… παραπέμπει στις κραυγές του Χίτλερ είναι κλασσικό σκουπίδι ανορθολογισμού, που ανάγεται στο εξής:

– O Max Keiser φωνάζει δυνατά, Ο Χίτλερ φώναζε εξίσου δυνατά, επομένως ο Max Keiser είναι (σαν τον) Χίτλερ…

ΟΚ, αν δεν κοιτάξει τα… δικά του χάλια, ο «σοβαρός ακαδημαϊκός» Σπύρος, που έξω από την Ελλάδα -και την κλίκα του-  δεν τον ξέρει κανείς, ας προσέξει τουλάχιστον το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σοβαρό επίπεδο των διάσημων αριστερών διανοούμενων και μαρξιστών οικονομολόγων, που… πήγαν και μίλησαν στην εκπομπή του Max Keiser μετά χαράς, επανειλημμένα, όπως π.χ. ο κορυφαίος Αμερικανός μαρξιστής οικονομολόγος και συγγραφέας Michael Hudson:


Αλλά… δεν είναι μόνο αυτά, τα στοιχεία ανορθολογισμού της «κριτικής» του Λαπατσιώρα. Αν ξέρει κάποιος, έστω και στοιχειωδώς, τις θέσεις του Max Keiser (με όλες τις ατέλειές τους, π.χ. τη λανθασμένη του -έστω- πίστη σε έναν «πιο τίμιο καπιταλισμό»)… ξέρει ότι τα περισσότερα από όσα του προσάπτει (προηγουμένως) ο Λαπατσιώρας είναι σκέτες φαντασιώσεις, λανθασμένες προβολές του Νου. Είναι επίσης πολύ πρόχειρα συμπεράσματα. Π.χ. τίποτε δεν είναι πιο ανακριβές από την (δήθεν) «δικαιολόγηση της γραμμής Παπανδρέου» (από τον Max Keiser) ενώ το μύθευμα του Λαπατσιώρα ότι («σε τελευταία ανάλυση») το σύνθημα «Let Wall Street Pay», ήταν…. δεξιό , μπάζει νερά από παντού. Εξάλλου… το αντίθετο όλων αυτών ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι  αριστερό. Δηλαδή… ΤΙ? To… «Wall Street should NOT pay» θα ήταν… αριστερό, σαν σύνθημα? 🙂 …ή μήπως η επίθεση των αγορών και των κερδοσκόπων (που έχει αναλύσει σχολαστικά και εκτεταμένα ο διάσημος μαρξιστής οικονομολόγος Michael Hudson, ακόμη και… ΜΕΣΑ στην εκπομπή του Κάϊζερ) είναι… αποκύημα της «δεξιάς φαντασίας» του Μαξ Κάϊζερ;

Ας σημειωθεί ότι ο φιλαράκος (τελικά) του Λαπατσιώρα… μπλογκοσφαιρικός βρικόλαξ Νοσφεράτος, υποστήριξε με ΠΟΛΥ πάθος (εκείνη την εποχή που… επιστράτευσε και το Λαπατσιώρα) την ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ άποψη ότι… «η κυβέρνηση Παπανδρέου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ διεφθαρμένη», αλλά και ότι… όποιος λέει τέτοια (κακά λόγια) κατά της διαφθοράς της, είναι «τσιριχτός» (σαν) «ακροδεξιός»! Και… έρχεται ΜΕΤΑ από όλα αυτά, ο… σοβαρός «αριστερός» Λαπατσιώρας, να μας πει… ΤΙ? ότι – (δήθεν) ο Μαξ Κάϊζερ «στήριζε τη γραμμή Παπανδρέου» (σε εκείνα τα video)? E, δεν παίζεται ο τύπος (ο Σπύρος δηλαδή). Ας κοιτάξει ΠΡΩΤΑ τα χάλια του… βρικολακιασμένου φιλαράκου του! :mrgreen:

Δυστυχώς όμως, η «κριτική» του Λαπατσιώρα επεκτάθηκε (και χειροτέρεψε) πολύ περισσότερο από όσο νόμιζα αρχικά (κρίνοντάς την από την πρώτη της, ανεπίσημη εμφάνιση, στο blog του βρικόλακα). Ξεφεύγει και η απάντησή μου από τα όρια ενός (μόνο) ποστ, αλλά πρέπει να… κλείσει κάποια στιγμή, ώστε να μπορεί να διαβαστεί με σχετική άνεση. Επομένως, προς το παρόν μεταφέρω εδώ κάποια άλλα δείγματα του άρθρου, μαζί με απαντήσεις (αρχικά σε σχόλια) και αναβάλλω ό,τι απομένει για δεύτερη ανάρτηση στο άμεσο μέλλον. Το θέμα είναι σοβαρό

Κατ΄ αρχάς… μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις:

1) Ποτέ δεν είπα, ούτε είπε κανείς, ότι ο Max Keiser είναι αριστερός ή ότι προσφέρει μια πλήρη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ανάλυση της κρίσης ή του χρέους ή ορισμένων πτυχών της επικαιρότητας. Παρόλ’ αυτά, παραμένει αναλυτής ΚΑΙ δημοσιογράφος, του οποίου το κύρος δεν αμφισβητούν ΟΥΤΕ μαρξιστές αμερικανοί οικονομολόγοι, όπως ο Μichael Hudson (που εμφανίστηκε ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ στην εκπομπή του Κάϊζερ).

2) Το κύριο μήνυμα του Μαξ Κάϊζερ ήταν ένα τεράστιο “S.O.S.” και ένα ΤΡΑΝΤΑΓΜΑ των Ελλήνων σε μια εποχή που είμασταν λίγο-πολύ ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΟΙ και σχεδόν ανυποψίαστοι, π.χ. για τις δολοπλοκίες μεταξύ Goldman Sachs και Σημίτη, κλπ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ μια πλήρης ανάλυση του ΤΙ συμβαίνει αλλά μια ΠΡΩΤΗ καταγγελία που έχει εκτιμηθεί ακριβώς γιατί ξύπνησε τον κόσμο.

3) Θα τολμήσω να εκφράσω το φαινόμενο Μαξ Κάίζερ με… Ζιζεκικούς όρους. Εκείνο που πρόσφερε εκείνο το πρώτο βίντεο με τον Μαξ (και εν μέρει το δεύτερο) ήταν σαν “κυρίαρχο σημαίνον” (“master signifier”) σε πολύ απλή, σχεδόν απλοϊκή μορφή, αλλά διατυπωμένη με τρόπο που τράνταξε κόσμο. Το κεντρικό μήνυμα ήταν ΣΩΣΤΟ, ήταν απλά “έχετε εξαπατηθεί, από τις μεγάλες τράπεζες και από τους πολιτικούς σας”.

Μετά…

Ενδεικτικό της… ΑΠΥΘΜΕΝΗΣ μπουρδολογίας του ΛΑΠΑτσιώρα είναι κι αυτό το απόσπασμα “κριτικής” που έκανε:

Max Keiser: O Ελληνικός λαός δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ να πληρώσει για τις απάτες! Κι όσα βλέπουμε ΤΩΡΑ, είναι κλασσική περίπτωση Οικονομικής Τρομοκρατίας: Το ΔΝΤ κρατάει στο χέρι ένα πακέτο Οικονομικής ανακούφισης, και λέει… “Νάτο, είναι για τον Ελληνικό λαό, πάρτε το”, αλλά την ίδια στιγμή, οι τραπεζίτες και τα hedge funds επιτίθενται στα Ελληνικά ομόλογα, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 8.5% ή στο 9%! Πρόκειται για ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ!

(Λαπατσιώρας)
-Το αφήνω ασχολίαστο. Από μόνο του δείχνει τη σύγχυση του τύπου.

ΠΩΣ?? ΔΕΕΕΝ κατάλαβα….
Είπε κάτι προηγουμένως ο Μαξ Κάϊζερ που να ήταν ΛΑΘΟΣ?

κλπ. κλπ. (συνεχίζεται)

Εκτιμώ ιδιαίτερα τα σχόλια του Αιρετικού, του Αντώνη και του Δήμου στο «Radical Desire», αλλά και του Celin (στο blog axinos). Η συνέχεια αυτών των σχολίων είναι εδώ:

https://omadeon.wordpress.com/2010/04/26/max-keiser-in-greek2/#comment-43513

http://radicaldesire.blogspot.com/2010/11/blog-post_8831.html#comment-103901696

Σχόλιο του Celin στο «axinos.wordpress.com» (εκτενές και σωστό)

Και το δικό μου πρώτο εκτενές σχόλιο στο RD ήταν αυτό:

http://radicaldesire.blogspot.com/2010/11/blog-post_8831.html#comment-103887022

________________________________________

Επίσης αξίζει πολύ να διαβάσετε την κριτική απάντηση του Κώστα Λαπαβίτσα στο Σπύρο Λαπατσιώρα, από το site των Αριστερών Οικονομολόγων (με τους οποίους ο «ευρω-λάτρης» Λαπατσιώρας -φυσικά- διαφωνεί έντονα…):

_________________________________________________________

 • Στο επόμενο: Κριτική του Αριστερού… Μπουρδολογικού Λόγου (π.χ. το «επιχείρημα» του Λαπατσιώρα ότι «το σύνθημα κατά της διαφθοράς είναι δεξιό σύνθημα»άρα… …δεν πρέπει ΚΑΝ να φωνάζουμε κατά της διαφθοράς, όπως… επανειλημμένα έχει τονίσει ο… φιλαράκος του Λαπατσιώρα, o περιβόητος troll Νοσφεράτος!) :mrgreen:
 • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη λέξη «ακαδημαϊκός» τη χρησιμοποιώ από συνήθεια αντί του «πανεπιστημιακός» (από το αγγλικό «academic»). ΟΧΙ -φυσικά- για… «μέλος της Ακαδημίας Αθηνών»! 🙂

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to NewsvineAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

Enhanced by Zemanta

67 comments

 1. Και στην εμμονή των Λαπατσιώρα-Μηλιού-Νοσφεράτου έρχεται σαν σφαλιάρα η συνέντευξη του Mark Weisbrot στην «Ελευθεροτυπία». Ο Weisbrot είναι διεθνούς φήμης οικονομολόγος, ο οποίος έχει εργασθεί στο ΔΝΤ, γνωρίζει τι πολιτική εφαρμόζει το ΔΝΤ και έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πει…

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=169385

  • Thanks, Αιρετικέ… ΦΟΒΕΡΟ το άρθρο που έφερες.
   Και αν δεν απατώμαι αποστομώνει και όσους… ήλπιζαν ότι ο Weisbrot ΔΕΝ ήταν τόσο ριζοσπάστης -τελικά- όσο άφηνε να εννοηθεί κάποιο γνωστό προηγούμενο άρθρο του που είχε (μάλλον)… παραχαραχτεί να λέει διάφορα άλλα πράματα…
   Εννοώ κάτι που μπαζαρίστηκε πρόσφατα, από το blog του Φραγκόπουλου,Sfrang 2:
   http://sfrang2.blogspot.com/2010/11/blog-post_26.html

   • Ναι, αυτό που μπαζαρίστηκε ήταν τελικά μια κάπως… δημιουργική έκδοση των όσων είπε ο Weisbrot και είναι λιγότερο γνήσιο κι από το Testimonium Flavianum.

 2. Μπράβο γιά αυτό το πρώτο σουμάρισμα της κουβέντας!
  Καιρός να αποδομηθεί συστηματικά η εξαπάτηση που
  σπρώχνουν οι Λαπατσιώρας -Μηλιός περί της ανάγκης
  παραμονής σε Ευρωζώνη, Ευρώ κλπ στο όνομα τάχα μου
  δήθε μου της επαναστατικής ρήξης! Ο Λαπατσιώρας είναι
  απλά το φερέφωνο του his masters voice Μηλιού. θα πρέπει επιτέλους οι
  πομφόλυγες του βερμπάλα Μηλιού που πουλάει καντάρια
  μαρξισμό να αποκαλυφθούν σαν αυτό που πραγματικά,
  ΠΟΛΙΤΙΚΑ είναι: σέρβις στην ομάδα Τσίπρα και το αντίστοιχο
  πολιτικό προσωπικό του καθεστώτος που λυμαίνεται τον
  αριστερό λόγο και προβοκάρει πολιτικά κάθε αριστερή
  απάντηση στα κρισιακά φαινόμενα με τη σφραγίδα του
  Συνασπισμού. Επιτέλους!

  • Αριστερέ αναγνώστη,
   καλώς ήλθες…

   ΦΥΣΙΚΑ και θα αποδομηθεί ΕΝΤΕΛΩΣ, αυτή η εξαπάτηση…
   (βρισκόμαστε _μόνο_ στην αρχή)
   Ε, ΟΚ. Δεν θα κάτσω να σκάσω σαν…. ερασιτέχνης μάντης ή βοηθός φακίρη να βρω και ΟΛΟΥΣ τους ΛΟΓΟΥΣ που υπάρχει, γιατί μερικούς δεν μπορούμε να τους ξέρουμε 100%, αλλά η εξαπάτηση αυτή ΥΠΑΡΧΕΙ και τη βλέπουμε, ολοένα και πιο καθαρά…
   (με άλλα λόγια εδώ μπορεί να «παίζουν» από συμφέροντα μέχρι και ιδεολογικές συγχίσεις ή φαντασιώσεις… ΔΕΝ έχει καν σημασία ΤΙ).

 3. Mην μου χτυπας την Ευρωλαγνη Αριστερα, γιατι Γκαβλωνω, ο ανθρωπος. Πραγματικα η φλωρια αυτου του κειμενου του Λαπατσιωρα δεν περιγραφεται. Σορυ λεβεντες μου, αριστεροι του σαλονιου (που βλεπετε παντου απλυτες μαζες να υψωνουν νεους Χιτλερ) αλλα η λογικη Max-Keiser-φωναζει-Χιτλερ-φωναζει-αρα-Μax-Keiser-κακο-κακο, εχει το εξης προβλημα:

  1) Ο Σταλιν και ο Μαο μιλουσαν υπερ της εργατικης ταξης, 2) Ο Σταλιν και ο Μαο ηταν αιμοσταγεις τυραννοι => 3) Οποιος μιλαει υπερ της εργατικης ταξης ειναι αιμοσταγης τυραννος => 4) Αρα ολοι οι αριστεροι ειναι wannabe αιμοσταγεις τυραννοι… Δεν ακουγεται και τοσο καλο ε; 😉

  Επισης πολυ μου την σπαει το υπονοουμενο οτι ο «Max Keiser ειναι δεξιος» αρα αναξιοπιστος. Με αλλα λογια μονο «πεφωτισμενοι αριστεροι» (οχι βεβαιως «εθνολαικιστες») εχουν το μονοπωλιο της κριτικης στο κατεστημενο, με τους ψωριαρηδες «δεξιους» (τι εστι δεξιος; τι εστι το ζουμι του;) καλυτερα να αφησουν ησυχο το μαντρι μας, που ειμαστε officially recognised revolutionaries, inc. Εγω προσωπικα δεν ειμαι «αριστερος» διανοουμενος/οικονομολογος με την συμβατικη εννοια τουλαχιστον, σεβομαι Μαρξιστες οικονομολογους οπως ο Richard Wolff, και θεωρω οτι ηταν διαφωτιστικη η εμπειρια να μαθω απο αυτον. Δεν καταλαβαινω γιατι η σαλονατη αριστερη τυπου Νοσφερατου, να παθαινει τετοια κριση με εναν ανθρωπο που στην τελικη δεν ειναι και κανενας «φασιστας». Μαλλον αντιπαθουν τους δεξιους μονο επειδη ειχαν την κακη αισθητικη επιλογη να γινουν δεξιοι, και οχι «πεφωτισμενοι αριστεροι», παρα για κανεναν ουσιαστικο φιλοσοφικο/πολιτικο λογο.

  • Καλημέρα Ντέννις,

   Προφανώς ο Λαπατσιώρας ενοχλήθηκε ΠΑΡΑ πολύ (όπως και άλλοι) από τη δημοτικότητα του Μαξ Κάϊζερ (ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τα βίντεο κλπ.) όπως άλλωστε ΟΜΟΛΟΓΕΙ και ο ίδιος, με το δικό του… αλαθητοπαπικό… αντιμικροβιακό ψεκαστο-σκουπιστο-μαρξιστικό τρόπο (α πα πα πα… ΒΡΩΜΑΕΙ και απαξιώ να τον πιάσω στα χέρια μου, τον τύπο αυτό, μην τυχόν και μολυνθώ, αλλά ΠΡΕΠΕΙ, παρόλο που έχει… μικρόβια)

   Κι είναι βεβαίως ο ΛΑΠΑτσιώρας… αμόλυντη παρθένα «επιπέδου», ως προς τα κλωτσο-μπουνιδο-βρισίδια του διαδικτύου, αφού… μας ΕΚΡΑΞΕ κι εμάς ότι «κατεβάζουμε το επίπεδο της συζήτησης» μέσω των «ύβρεων» δηλαδή εκείνα τα… χάδια που έλαβε στο μπλογκ του «Εχινου», αν δεις το σχόλιό του εκεί:

   Λαπατσιώρας:

   Τα σχόλια δείχνουν το επίπεδο του διαλόγου που υπάρχει στην Ελλάδα μεταξύ των αριστερών και όχι μόνο. Παρά τον υβριστικό χαρακτήρα τους δεν θα τα ακολουθήσω στο δρόμο της κατάργηση του διαλόγου που προτείνουν. Αυτά περί βαμπιρ, ότι τώρα θυμηθήκαμε το νεοφιλελευθερισμό κλπ απλώς μαρτυρούν το επίπεδο αυτών που τα γράφουν…

   http://axinos.wordpress.com/2010/11/27/max-keiser-case-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b1/#comment-52

   …και στη συνέχεια παραθέτει δύο λινκ, σε παίηπερ που έγραψε, που τα διάβασα μετά, ΚΑΙ τα δύο (αν και… βιαστικά, παρακάμπτοντας αριθμητικά στοιχεία και ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες). Και από αυτά τα παίηπερ μπορώ να πω ότι ο Λαπατσιώρας είναι ένας άριστος δάσκαλος για όσους θέλουν να μάθουν καλά το… χρηματοπιστωτικό σύστημα , ή τον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες, τα παράγωγα, κ.ο.κ. ….αλλά ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ. Ως μαρξιστής ΔΕΝ μου γεμίζει το μάτι, διότι οι γενικολογίες που λέει «κατά του καπιταλιστικού συστήματος» απλώς συμπληρώνουν την ΑΡΙΣΤΗ τεχνική γνώση του για το ΠΩΣ λειτουργεί το ίδιο το σύστημα – και του προσφέρουν την ΤΕΛΕΙΑ ψευδαίσθηση -προφανώς- ότι «το πολεμάει», κιόλας…

   Εγραψε ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ μπούρδες ολκής (κατά του Κάϊζερ) σε κείνο το άρθρο ώστε… ειλικρινά δεν ηξερα από ΠΟΥ να αρχίσω και ΠΟΙΑ να πρωτο-πιάσω. Τελικά άρχισα να τον αναλύω από την αρχή. Σίγουρα θα υπάρξει και δεύτερο ποστ, διότι οι… κακές συνήθειες της ΛΟΓΙΚΟΦΑΝΟΥΣ σκέψης του Λαπατσιώρα αποτελούν -όπως φαίνεται- «καθιερωμένο pattern» και σε πολλούς άλλους αριστερούς (ή «αριστερούς») …κι εγώ έξυσα μόνο την επιφάνεια αυτού του… καλο-λουστραρισμένου ΒΟΘΡΟΥ, του γεμάτου από ανορθολογισμό.

 4. Εξαίρετο ποστ,
  πλην όμως…
  …δεν βλέπω όμως να λέει κάποιος εδώ μεσα, ότι ο Μαξ έκανε το θεμελιώδες faux pas, ήτοι να καλέσει το πόπολο σε ΕΞΕΓΕΡΣΗ (04′:54») κατά όσων υποθήκευσαν τη χώρα (κυβέρνηση και ‘σύσκατο’ όλο το τραπεζικό & πολιτκό σύμπλεγμα)
  …δηλαδή τί;
  …τόλμησε να οικειοποιηθεί τον ακρογωνιαίο λίθο -raison d’etre- της αριστεράς ιδεοληψίας ένας «δεξιός»;
  ….χμμμμμμ!

 5. Ας πάρω μία ακόμη μπούρδα ολκής, που έγραψε ο Λαπατσιώρας (και τα σχόλιά μου εδώ κάποια στιγμή μάλλον θα γίνουν νέο ποστ)…

  Max Keiser: Ο λαός πρέπει να απαιτήσει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το ΔΝΤ (όπως οι Ισλανδοί) ή… εκλογές ! Ο Ελληνικός λαός πρέπει να επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος, εφόσον η κυβέρνησή του κάνει… έρωτα με τους τραπεζίτες της Wall Street. Αυτό είναι ΤΥΡΑΝΝΙΑ!
  […..]
  Max Keiser: Η θέση μου είναι ότι η Ελλάδα έχει γίνει στόχος τραπεζών της Wall Street (μαζί τους και η G.S.) Εδώ και δέκα χρόνια, βάλανε στόχο την Οικονομία της χώρας σας. Και το ότι “ήταν μόνο 2 δις η δουλειά” είναι νομική υπεράσπιση… βιαστή! Σαν να λέμε “ολίγον έγκυος” από τη μαζική ΑΠΑΤΗ, που ΚΛΙΜΑΚΩΘΗΚΕ, στη δεκαετία που ακολούθησε! Η Goldman Sachs και οι τραπεζίτες της Wall Street έχουν ΗΔΗ αρπάξει τα Τυχερά Παιγνίδια και τα Διόδια Αεροδρομίων! Θα χυμήξουν τώρα, για να φάνε και άλλους Ελληνικούς πλουτο-παραγωγικούς πόρους! Θέλουν να ΞΕΤΙΝΑΞΟΥΝ τη χώρα, να κάνουν ΕΜΠΡΗΣΜΟ της οικονομίας της! Θα αρπάξουν όλους τους ΠΟΡΟΥΣ πλούτου στην Ελλάδα. Μετά θα πάνε στον επόμενο Αδύναμο Κρίκο της ΕΕ (π.χ. Πορτογαλία). Οι Ελληνες πρέπει να σταθούν ΟΡΘΙΟΙ κατά της Οικονομικής Τρομοκρατίας. Αλλιώς, θα υποταχθούν χάνοντας την ανεξαρτησία τους!

  Λαπατσιώρας:

  Εδώ, η αντίσταση ώστε να μη χαθεί η ανεξαρτησία μας είναι ακριβώς η γραμμή Παπανδρέου. Ας μη ξεχνάμε ότι πέρυσι ο Σαρκοζί και η Μέρκελ είχαν κηρύξει πόλεμο ενάντια στον αμερικάνικο νεοφιλελευθερισμό και στο αμερικάνικο τραπεζικό κεφάλαιο. Ενάντια στις αγορές για να σώσουμε την Ελλάδα. Εθνικό καθήκον. Λέει τίποτα άλλο ο Καρατζαφέρης; Λείπει μόνο η συμπλήρωση ότι οι αγορές έχουν και κάποιους εγχώριους συνενόχους σε κρίσιμες θέσεις. Πόλεμος ενάντια στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό που απειλεί την φτωχή πλήν τίμια Ελλάδα.

  […]

  Α ρε ΚΑΡΑμπουρδολόγε Σπύρο…
  ΚΟΥΒΕΝΤΑ δεν είπες εδώ για το ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ (στα λεχθέντα του Μαξ) ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αρπάζουν τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας μας. ΟΛΑ τα «ανάγεις στην εθνική ανεξαρτησία«, για την οποία (βεβαίως-βεβαίως) δηλώνεις «κατά» – και μας ΓΕΜΙΣΕΣ σκατά….

  • P.S. The underlying «logical» pattern here:

   1) Papandreou is «against neoliberalism»
   2) I am «against neoliberalism»
   =>
   3) THEREFORE, I support… Papandreou !!! :mrgreen:

   ___________________
   P.S.2
   -Hey Max, IF you’ re trying to read this post, I owe you AT LEAST a good SUMMARY in English (hehe) 🙂

   • Και όλο αυτό δένει υπέροχα με το σημερινό «αφορισμό της ημέρας» του Radical Desire:

    http://radicaldesire.blogspot.com/2010/11/blog-post_28.html

    Όλα θα ήταν πολύ καλύτερα για την δημόσια σφαίρα –αν όχι και για την οικονομία– αν οι χιλιάδες οικονομολόγοι που εκπαιδεύτηκαν ως εμπροσθοφυλακή προπαγάνδας για αυτούς που δεν καταδέχονται καν να μιλούν στο πόπολο (τι ντροπή, να είσαι δούλος που παριστάνει τον αφέντη!) αποφάσιζαν να κάνουν και καμμιά τίμια δουλειά, αφού πρώτα έκαιγαν ή, καλύτερα, έτρωγαν τα πτυχία τους. Είναι αρκετό για το στομάχι του ανθρώπου να έχει να κάνει με πολιτικίζοντες δημοσιογράφους και δημοσιογραφίζοντες πολιτικούς όλη μέρα. Αλλά τελικά, αντί για το κοπάδι χωρίς βοσκό που έβλεπε ο Νίτσε, φτάσαμε να έχουμε πολλούς αλαφροίσκιωτους βοσκούς που μαγεύονται οι ίδιοι απ’ τη φλογέρα τους, ξεχνώντας ότι δεν τους ακολουθεί κανένα κοπάδι.

    Ταιριάζει ΓΑΝΤΙ λέμε!

 6. Ας τους μαζέψει κάποιος. Η εμμονή των ευρωλατρών αυτών για παραμονή στην ευρωζώνη κατα τη γνώμη μου δεν προέρχεται από κάποια «αριστερη ιδελογία» , αλλά προέρχεται από ακριβώς ποια θέση θα πάρουν στο συγκεκριμένο ζήτημα οι «αντιπάλοι» τους (αντίπαλοι = κοινη γνωμη, κκε, μερικοι δεξιοι, μερικοι πρωην πασοκοι, εξωκοινοβ. αριστερά). Είναι τραγικό να τους βλέπουμε ξανά να βάζουν πάνω απ όλα το….»ιδεολογικό» τους πείσμα για την παραμονή της χωρας μας στην ευρωζώνη, επειδή κάποιοι δεξιοί κ κκεδες κ αλλοι, τασονται υπερ της της εξοδου της χώρας μας από αυτή. Ελεος πιά. Στο ιδιο έργο θεατες! Ας καταλάβουν ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν σκεφτόμαστε ως Ελληνες αλλά ως εργαζόμενοι κ πάνω απ’ όλα ως ανθρωποι που δεν επιθυμούν να ζουν με μισθούς πείνας κ όλο αυξανομενες τιμές προιόντων!

  • @Περαστική
   καλώς ήλθες,
   ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ το σχόλιό σου, ΟΠΩΣ το έγραψες
   (και… ακόμη χειρότερα).

   (τα επόμενα σχόλιά σου δημοσιεύονται αυτομάτως ΧΩΡΙΣ καθυστέρηση, εφόσον εγκριθηκε το πρώτο).

 7. Το μπουρδο-άρθρο καταλήγει (not surprisingly) με μια ΑΚΟΜΗ μεγαλύτερη μπούρδα ολκής του Λαπατσιώρα (που μας έπνιξε στους λαπάδες και τα πιλάφια):

  Max Keiser: Ε, αυτό λέω: Είναι αφανές ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ λεηλασίας ΟΛΩΝ των πλουτο-παραγωγικών πόρων της Ελλάδας, όπου……ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ αυτή την κρίση στα ομόλογα, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ από τη Γουολ Στρητ και τα Hedge Funds! Η κρίση αυτή είναι ΚΑ-ΤΑ-ΣΚΕΥ-Α-ΣΜΕ-ΝΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μια ΦΥΣΙΚΗ, ενδογενής κρίση. Είναι ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ της Ελληνικής Αγοράς Ομολόγων από Οικονομικούς Τρομοκράτες. Μήπως η Ελληνική Κυβέρνηση… ΚΑΛΟΠΙΑΝΕΙ την Τρομοκρατία; Ακριβώς ΑΥΤΟ κάνουν! Ο Ελληνικός λαός πρέπει να επιδιώξει Αλλαγή Καθεστώτος ! Να ΔΙΩΞΕΙ αυτή την κυβέρνηση που πηδιέται με τρομοκράτες! Αλλιώς… ΞΑΠΛΩΣΤΕ !

  Λαπατσιώρας:

  Κουβέντα για τη νεοφιλελεύθερη συγκρότηση της Ευρώπης. Γενικά κουβέντα για ότι έχει να κάνει με ανισοκατανομή του εισοδήματος και επομένως πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου.

  E, εδώ του απάντησε ήδη, ΠΟΛΥ εύστοχα, ο Αιρετικός… (ορίστε το λινκ στο σχόλιό του):

  …Κατηγορείτε τον Κάιζερ γιατί δε μιλάει γενικά για το νεοφιλελευθερισμό και τον κακό καπιταλισμό, αλλά μιλά για τη Goldman Sachs. Εδώ μπορεί οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος να σας πει τα εξής:

  1. Μήπως να του ζητούσανε να τοποθετηθεί και για τις συνθήκες εκδοράς των μινκ ή για την προστασία της Καρέττα-Καρέττα;
  2. Θέμα της συγκεκριμένης εκπομπής δεν ήταν η ιδεολογική ανάλυση του νεοφιλελευθερισμού ή του καπιταλισμού – βεβαίως, εσείς αυτό το “παρακάμψατε”….

  Λαπατσιώρας:

  Όλα εξελίσσονται από κάποιους κακούς ξένους. Ο Λάτσης, ο Βγενόπουλος, οι πολιτικές που αύξησαν τα κέρδη στην Ελλάδα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτός κάδρου απλά φταίνε κάποιες τράπεζες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

  Ω ναι, δηλαδή… AN ΔΕΝ ξέρει ο Μαξ ΤΙ σκατά είναι ο Λάτσης ή ο Βγενόπουλος, τότε… «δεν δικαιούται δια να ομιλεί», περί τραπεζιτών και απατεώνων της Wall Street (που είναι ΚΑΙ ο τομέας ή ειδικότητα του Μαξ), έτσι δεν είναι?
  ΤΙ μας λες?

  Αλλά… ΑΝ ο ΛΑΠΑτσιώρας ΗΞΕΡΕ διάφορα… άλλα πράματα, που είχε αναλύσει ο Κάϊζερ, θα έβλεπε π.χ. τις απόψεις του για τη μεγαλο-αστική τάξη της Κίνας, και τον τρόπο που ΕΞΑΠΑΤΑ και ΞΕΖΟΥΜΙΖΕΙ τις μεσαίες τάξεις εκεί, δίνοντάς τους την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ψευδαίσθηση πως απόκτησαν πλούτο. Εγώ μάλιστα απόρησα… που ο Μαξ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΙ και «αριστερός» – μετά από τέτοιες εύστοχες _ταξικές_ αναλύσεις των ΝΤΟΠΙΩΝ κεφαλαιοκρατών της Κίνας!

  Λαπατσιώρας:

  Καλός για την εσωτερική πολιτική στις ΗΠΑ, όπου ο Ομπάμα επιχειρεί ένα περιορισμό της ελευθερίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και οργανώνονται διαδηλώσεις μαζικές ενάντια στη Wall Street αλλά για μας η μόνη πρόταση είναι να διώξουμε τη κυβέρνηση, τους οικονομικούς τρομοκράτες και να ορθοποδήσουμε συνεργαζόμενοι αρμονικά με τον Λάτση.

  ΤΙ μας λέει εδώ ο Σπύρος? Οτι ο Μαξ ξέρει και το… Λάτση? (που λίγο πριν παραπονέθηκε ο Σπύρος ότι… δεν αναφέρθηκε ΚΑΝ ο Μαξ σε τέτοιους ντόπιους ρωμιούς καπιταλες)?…
  Α ναι, ο Μαξ «δεν είναι καλός για μας, είναι καλός ΜΟΝΟ για την Αμερική». Για μας… καλός είναι… ο ΙΔΙΟΣ ο Σπύρος, ΟΚ! 🙂 (got it)…

  Λαπατσιώρας:

  Καμία σχέση με την αριστερά ακόμη και αν μας συγκινεί επειδή βλέπουμε ένα τύπο να φωνάζει στα κανάλια ριζοσπαστικά πράγματα.

  Ω ναι, ναι, Σπύρο. ΠΡΩΤΑ να υποβάλλει… αίτηση να γίνει δεκτός, ως μέλος του ΣυΡΙΖα ο Μαξ, και _μόνο_ τότε να αρχίσει να μιλάει! 🙂

  Σε πολλές εκπομπές στις ΗΠΑ και στους δρόμους της Νέας Υόρκης οι αυτοσχέδιοι ομιλητές λένε καλύτερα πράγματα με περισσότερη οργή και φωνές.

  Oh really? Τότε… ΠΩΣ και δεν τους έδωσαν εκπομπή στο Russia Today, ή στο BBC? (ενώ ακόμη και η Βικιπαίδεια ΘΑΠΡΕΠΕ -τότε- να τους αναφέρει… -χεχε)
  Η «οργή» και «οι φωνές» σε μάραναν, εεε?
  ΑΑΑ ρε Σπύρο, δεν είσαι ΑΠΛΩΣ «ψοφοδεής» (που «φοβάται τον παραμικρό θόρυβο»), είσαι ΜΥΓΙΑΓΓΙΧΤΟΣ και ΨΟΦΙΟΣ. (γι αυτό και είσαι ΟΧΙ ΜΟΝΟ …ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ στη μεγάλη ζωντάνια που έχει ο Μαξ, όταν μιλάει, αλλά και ΕΜΠΑΘΗΣ, με απέχθεια γι’ αυτή τη ζωντάνια)…

  Δεν ασχολούμαι με το υπόλοιπο της συνέντευξης αλλά παραπέμπω στη προηγούμενη κριτική για την πρώτη συνέντευξη

  Ω, Ναι, ναι, Σπύρο, ΤΩΡΑ δέσαμεεε…..
  (dum spiro…. sperno)

  Είμαι ΠΟΛΥ αηδιασμένος από την… Ελεφαντίσια ΠΑΧΥΔΕΡΜΙΑΣΗ τού (δήθεν «ψύχραιμου» και «πολιτισμένου διανοητή») Λαπατσιώρα, να… θΑΒΕΙ με ΤΕΤΟΙΟ πανηλίθιο τρόπο τη ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ κατάληξη – κορώνα των λεχθέντων του Μαξ Κάϊζερ, … ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ να αγγίξει (η «κριτική» του ΛΑΠΑτσιώρα) τις ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ και κατεπείγουσες ΑΛΗΘΕΙΕΣ, που εκστόμισε ο Μαξ σε εκείνη την κατάληξη….

  Ετσι τελειώνω αυτό το σχόλιο ξανα-παραθέτοντας τα ΠΙΟ ουσιώδη που είπε ο Μαξ (και που ο Σπύρος… ΠΑΡΑΚΑΜΨΕ ΕΝΤΕΛΩΣ):

  Max Keiser:

  Ε, αυτό λέω: Είναι αφανές ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ λεηλασίας ΟΛΩΝ των πλουτο-παραγωγικών πόρων της Ελλάδας, όπου……ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ αυτή την κρίση στα ομόλογα, την ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ από τη Γουολ Στρητ και τα Hedge Funds! Η κρίση αυτή είναι ΚΑ-ΤΑ-ΣΚΕΥ-Α-ΣΜΕ-ΝΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μια ΦΥΣΙΚΗ, ενδογενής κρίση. Είναι ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ της Ελληνικής Αγοράς Ομολόγων από Οικονομικούς Τρομοκράτες.

 8. Ειδοποιήθηκα ότι ο βρωμο-Νόσφος (μεταξύ άλλων) επιχείρησε να με βγάλει… ψεύτη, όσον αφορά το ΙΔΙΩΤΙΚΟ μέηλ που έλαβε από το Λαπατσιώρα (με το μπουρδο-άρθρo). Δείτε το θράσος του ΕΔΩ:
  http://axinos.wordpress.com/2010/11/27/max-keiser-case-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b1/#comment-62

  Λεει ο κ.Ομαντεωνας στο Μπλογκ του (όταν ο Ν. είχε πει ότι “το έλαβε σε ιδιωτικό e-mail” από τον ίδιο τον Σπύρο Λαπατσιώρα)
  ———————————————————————–
  φυσικα προκειται για ενα συνηθες ΨΕΜΜΑ.
  οι γνωστοι γκαιμπελισκοι: πες ,πες κατι θα μεινει
  ..

  Ε, ορίστε η ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ότι ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ τα είχε δηλώσει, ενώ… απαντώντας σε ΔΙΚΟ ΤΟΥ σχολιαστή τα επικύρωσε ΑΚΟΜΗ περισσότερο:
  http://nosferatos.blogspot.com/2010/05/max-keiser.html

  Το παρακάτω κειμενο ειναι του Σ.Λ. και το ελαβα με Μέηλ. .. Αναφερεται στην περιπτωση
  Max Keiser…

  Πηγαίνετε επισης στα σχόλια, ακριβώς από κάτω. (ΑΝ τα σβήσει τα έχω ΗΔΗ σώσει ΚΑΙ… καταχωρήσει στο γκούγκλη με ειδικό request).

  Ανώνυμος είπε…

  Νοσφεράτε

  Εχω μία απορία. Το κείμενο της κριτικής είναι του κ. Σπύρου Λαπαπτσιώρα, ή δικό σου;

  Αν είναι του κ. Λαπατσιώρα, γιατί δεν μπόρεσα να το βρω πουθενά αλλού εκτός του ιστολογίου σου;

  Η απορία μου εύλογη… γιατί μου έκανε εντύπωση ότι κάθησε να ασχοληθεί με το τι είπε και πως το είπε ο Μαξ Καιζερ

  22 Μαΐου 2010 9:07 π.μ.
  Νοσφεράτος είπε…

  ειναι του Σ.Λ. και το δημοσιευσα με την αδεια του. Δεν μπορουσεςνα το βρεις διοτι απλά δεν ειχε δημοσιευτει ως τωρα .
  22 Μαΐου 2010 11:25 π.μ.

  Δηλαδή ο Νοσφεράτος απόκτησε (όπως είπε ο ΙΔΙΟΣ)… την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΔΕΙΑ του Σπύρου Λαπατσιώρα, να δημοσιεύσει ένα ΑΓΝΩΣΤΟ κείμενο (του Λαπατσιώρα) που ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ (μέχρι εκείνη τη στιγμή της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ επικοινωνίας Νοσφεράτου – Λαπατσιώρα).

  ΟΚ, και αυτή την «προσωπική άδεια» του Λαπατσιώρα ΠΩΣ την απόκτησε?
  -Με… τηλεπάθεια? :mrgreen:

  Το δε… (αδημοσίευτο) κείμενο (που ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ) ΠΩΣ το απόκτησε?
  -Με… σήματα καπνού, από το… σπίτι του Λαπατσιώρα?
  ΤΙ λέμε τώρα?…. 😈

  UPDATE: Τελικά… ο ίδιος ο Λαπατσιώρας μας έλυσε την απορία του ΠΩΣ έφτασε στα χέρια του Νόσφου το κείμενο. Το είχε -λέει- γράψει σε mailing list, όπου το βρήκε ο Νόσφος και μετά του ζήτησε άδεια για αναδημοσίευση. Μάλιστα….
  ____________________
  Ο Νοσφεράτος έγραψε επίσης κάτι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ βρωμερό, δίνοντας το λινκ στο σχόλιο του (παραπλανημένου από τον ίδιο) Πάνου Ζέρβα, στον οποίο αναφέρθηκε με τα εξής θρασύτατα λόγια:

  κι ας δουμε τι λεει ενας… συνιστολογος

  1. ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ όμως το ότι… αυτόν τον ίδιο συνιστολόγο (Πάνο Ζέρβα) τον έχει λούσει ο ΙΔΙΟΣ ο Νόσφος στη… συκοφαντία, σε πολλά blog, επί σειρά ετών.
  2. ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ότι ο Πάνος Ζέρβας τον έχει ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ από το δικό του μπλογκ, αλλά (μόνο κατ’ εξαίρεση) τον ξαναδέχτηκε για λίγο, επειδή… «μάσησε» και τον ΠΙΣΤΕΨΕ, σε πρόσφατες… κλάψες του (που με αφορούν).
  3. ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ επίσης «καυτά ποστ» του ίδιου του Πάνου, που ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΟΥΝ τον ελεεινό χαρακτήρα του Νοσφεράτου (επίσης _κατονομάζοντάς_ τον). Π.χ.
  http://panosz.wordpress.com/2009/03/04/theodoridis-2/

  ΟΚ, επειδή το ΘΡΑΣΟΣ και το ΑΣΥΣΤΟΛΟ ΨΕΜΑ του Νόσφου, έχουν ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ, θα υπάρξει σύντομα νέο ποστ στο δικό μας μπλογκ που θα ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ (εν μέρει) τα παλιά ποστ του Πάνου Ζέρβα που ξεμπροστιάζουν τον ίδιο (συν ΠΛΗΘΩΡΑ άλλων στοιχείων, ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΟ).

 9. Απαντώντας σε ΠΟΛΥ σημαντικό εκτενές σχόλιο του Celin, με το καυτό ερώτημα «υπάρχουν οικονομικοί τρομοκράτες, ή όχι?», ο ίδιος ο Σπύρος Λαπατσιώρας έσπευσε να σερβίρει… δυσανάγνωστα ογκώδες ΠΙΛΑΦΙ, του οποίου παραθέτω το ΠΙΟ… ζουμερό κομμάτι, εκείνο με την… ΠΙΟ πικάντικη «σάλτσα»: 🙂

  http://axinos.wordpress.com/2010/11/27/max-keiser-case-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b1/#comment-66

  …θα έλεγα ότι έχουμε οικονομική τρομοκρατία αλλά δε θα έλεγα ότι όλα αυτά οφείλονται σε οικονομικούς τρομοκράτες. Βέβαια είναι πιο εύληπτο να προσωποποιείς τον εχθρό, παρά να βλέπεις αυτά τα φαινόμενα ως φαινόμενα που απορρέουν από τη λειτουργία ενός συστήματος και είναι διάχυτα στις δομές που το οργανώνουν – τόσο ο Μαρξ όσο και ο Φουκώ το έχουν δείξει αναλυτικά αυτό. Η πλάνη ότι αρκεί να ρίξουμε μερικούς τραπεζίτες ή κάποιους που έχουν τώρα την εξουσία, για να έχουν καλύτερες μέρες οι μισθωτοί έρχεται σε σύγκρουση με τα γεγονότα: πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας…

  Το… βαρύ πιλάφι του Σπύρου, που συνοδεύει το… ζουμερό πικάντικο κομμάτι (σε bold), στρέφει την προσοχή αλλού. Μόνο που… το κομμάτι αυτό περιέχει και… κατσαρίδα (που ξέχασε ο μάγειρας). Και η «κατσαρίδα» αυτή είναι ΠΟΛΥ απλή, είναι το υποσύνολο του μηνύματος ,

  «…αλλά δε θα έλεγα ότι όλα αυτά οφείλονται σε οικονομικούς τρομοκράτες…»

  Α ναι, ναι, ναι…
  Η Goldman Sachs… _είναι_ (τελικά) απολύτως αθώα.
  :mrgreen:
  Ο «κακός καπιταλισμός» φταίει για ΟΛΑ. Τρομοκρατία ασκείται από όλους και από παντού σε όλους. ΜΗΝ ελπίζετε να αλλάξετε τον κόσμο (χτυπώντας ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΥΣ τρομοκράτες) αφού… δεν υπάρχουν καν, τέτοιοι συγκεκριμμένοι οικονομικοί τρομοκράτες.

  Μπράβο Σπύρο, ΑΞΙΟΣ μάγειρος! Εύχομαι να… επιχορηγηθεί πλουσιοπάροχα και αυτή η «συνταγή» σου, από τα… πιλαφάδικα της Ε.Ε. (σε ειδικό academic project). 😈

  __________
  Υ.Γ. σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με όλα αυτά τα… πιλάφια, ο ΣΟΒΑΡΟΣ διανοητής Slavoj Zizek ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ότι μέσα στον καπιταλισμό είναι ΑΝΩΦΕΛΟ και ΑΔΙΕΞΟΔΟ να ζητάς (με τη μία) «ολική αλλαγή του συστήματος». Αντίθετα πρέπει ΠΑΝΤΑ να απαιτείς ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ πράματα, χτυπώντας ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΥΣ στόχους, στη σειρά….

  ____________
  Υ.Γ.2 (για να ΜΗΝ παρεξηγούμαι…)
  Το ΥΠΟΛΟΙΠΟ κομμάτι του… πιλαφιού που παράθεσα, ΕΙΝΑΙ -βέβαια- ΟΛΟΣΩΣΤΟ (μέχρι και… ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΚΑ ΑΛΗΘΕΣ). ΔΕΝ ζούμε ρε Σπύρο σε… νηπιαγωγείο. Το ΔΗΘΕΝ επαναστατικό αυτό (αλλά ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΚΟ) τμήμα του κειμένου σου δρα όμως… -τελικά- ΠΟΛΥ περισσότερο σαν… «ιδεολογικό ηρεμιστικό«. Δηλαδή το εξής:

  …Βέβαια είναι πιο εύληπτο να προσωποποιείς τον εχθρό, παρά να βλέπεις αυτά τα φαινόμενα ως φαινόμενα που απορρέουν από τη λειτουργία ενός συστήματος και είναι διάχυτα στις δομές που το οργανώνουν – τόσο ο Μαρξ όσο και ο Φουκώ το έχουν δείξει αναλυτικά αυτό. Η πλάνη ότι αρκεί να ρίξουμε μερικούς τραπεζίτες ή κάποιους που έχουν τώρα την εξουσία, για να έχουν καλύτερες μέρες οι μισθωτοί έρχεται σε σύγκρουση με τα γεγονότα: πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας…

  χμμμ…. «πιο εύληπτο»??? ΤΙ λες ρε Σπύρο? ΠΙΟ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟ να λες, ΟΧΙ «πιο εύληπτο». ΔΕΝ απευθύνεσαι σε βλάκες. ΦΥΣΙΚΑ και θα θέλαμε να «φάμε το σύστημα» (γενικά) αλλά για να… χορτάσουμε ζητάμε ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΥΣ για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ άτομα (και εταιρείες), που θέλουμε να φάμε ΤΩΡΑ... 😈

  • «Έχουμε (οικονομική) τρομοκρατία, αλλά δεν θα έλεγα ότι οφείλεται σε (οικονομικούς) τρομοκράτες.»

   Συνεπώς, η έκρηξη της βόμβας με την οποία ξεπάστρεψε τόσο κόσμο η τρομοκρατική φασιστική οργάνωση «Ordine Nuovo» του Pino Rauti στην Piazza Fontana δεν οφείλεται στο ότι τα μέλη της «Ordine Nuovo» αποφάσισαν να φτιάξουν τη βόμβα, να την τοποθετήσουν και να την πυροδοτήσουν.

   Σε τι οφείλεται; Σε κάτι αόριστο και νεφελώδες, το οποίο καλύτερα είναι να παραμείνει αόριστο και νεφελώδες.

   Στο παράδειγμα που παρέθεσες Omadeon, το αόριστο και νεφελώδες είναι ο κακός καπιταλισμός. ΟΚ, συμφωνούμε ότι ο κακός καπιταλισμός εμπεριέχει την πρακτική της οικονομικής τρομοκρατίας. Μάλλον, δεν είναι τόσο ότι την εμπεριέχει, απλά ότι δεν την απαγορεύει. Για να πάψει η οικονομική τρομοκρατία, ο Λαπατσιώρας λέει ότι χρειαζόμαστε ριζική αναμόρφωση του καπιταλισμού ή ριζική αλλαγή συστήματος. Κι εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται πολύ ενδιαφέροντα:

   1. Ριζικές αλλαγές δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, παρά μόνον διά της βίας (με γενικευμένη εξέγερση και ανατροπή του ισχύοντος οικονομικού-πολιτικού συστήματος). Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;

   2. Ξεχνάμε τη ριζική αλλαγή του συστήματος και πάμε στη σταδιακή. Για να υπάρξει σταδιακή αλλαγή, θα πρέπει κάποιες πρακτικές να τεθούν εκτός παιχνιδιού (π.χ. διά της απαγορεύσεως, εάν δεν υπάρχουν ήδη νόμοι που να τις απαγορεύουν). Αλλά, όταν απαγορεύεις κάποιες πρακτικές, πρέπει αυτοί που τις χρησιμοποιούν να τιμωρούνται. Και αυτοί που τις χρησιμοποιούν είναι πολύ συγκεκριμένα άτομα, πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Αυτούς λοιπόν θα πρέπει να τους σύρεις στα δικαστήρια, να τους κλείσεις μέσα και να δημεύσεις τα παράνομα κέρδη τους ώστε να επιστρέψεις στο λαό αυτά που του κλέψανε.

   Αλλά κάποιοι – όνομα και μη χωριό – δε θέλουν ούτε ν’ακούνε για τιμωρία συγκεκριμένων προσώπων! Κάτι τέτοιο συνιστά (εθνο)λαϊκισμό και πρέπει να εξορκισθεί – ειδικά δε αν μπλέκονται στις λαμογιές και πολιτικά πρόσωπα, θα βγουν και θα σου πουν για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής». Χμμμμμμ… Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτήν τη φράση;

   ΥΓ. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους δε μάθαμε ποτέ ποιοι δημοσιογράφοι είναι σε payroll πολιτικών…

   • Αιρετικέ συμφωνώ φυσικά…

    ΑΥΤΕΣ οι συνεπαγωγές είναι οι συνειρμοί που πρέπει να αρχίσει να κάνει κι ο κόσμος που… πνίγεται στα πιλάφια (όταν δεν τρώει κουτόχορτο).

    Πάντως… είχαμε προ ολίγου κι έναν «περίεργο» σχολιαστή, που έγραψε το εξής, που παραθέτω αυτούσιο ΧΩΡΙΣ να το ελευθερώσω, διότι μπορεί κάλλιστα να είναι troll:
    _______________________________
    roulis:

    Submitted on 28/11/2010 at 20:27

    Ομολογώ ότι βρισκω την κριτικη του Λαπατσίωρα στον Keiser εύστοχη και πειστική. H ρητορική του MaxKeiser θυμίζει αυτή του AlexJohnes και άλλων θεωριοσυνομοσιολόγων. Σχετικά με την παραμονή ή την έξοδο της ελλάδα απο το ευρω να υπογραμμίσω μόνο ότι το ποιος θα οφεληθεί – ο λάος ή η πλουτοκρατία – είναι ζητημα πολιτικό και εξαρτάται από τον τρόπο και τους όρους που θα συνοδεύουν την τυχόν έξοδο ή παραμονή.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Ρούλη… με γειά σου με χαρά σου, ΔΕΝ σου απαγόρευσα την έκφραση άποψης, που τη δημοσίευσα όπως βλέπεις αυτούσια, παρόλο που τη θεωρώ ΑΣΤΗΡΙΚΤΗ (όσον αφορά το… τσουβάλιασμα του Max Keiser με τον Alex Jones, ή την «εύστοχη και πειστική κριτική», κλπ. – ΟΧΙ το υπόλοιπο σχόλιό σου περί ευρώ, κλπ. που το βρίσκω λογικό).

    Δυστυχώς δεν ξέρουμε ακόμη αν έχεις πραγματική διάθεση διαλόγου ή αν είσαι troll κι έτσι για τεχνικούς λόγους παράθεσα το σχόλιό σου χωρίς να το ελευθερώσω. (διότι άπαξ και ελευθερωθεί ΜΙΑ φορά, μπορεί να ανοίξει… «βομβαρδισμό»).

    Να… ενεργείσαι τακτικά ΚΑΙ να σκουπίζεσαι καλά… 😈

    • Τέτοιες ανορθογραφίες μόνο δυο σεσημασμένα troll της «ζήτω το μνημόνιο-ο Keiser είναι λαϊκιστής» πτέρυγας τις κάνουν.

 10. Στο προηγούμενο σχόλιό μου (που σχολίαζε το «πιλάφι» κλπ.) ήρθε απάντηση του Σπύρου στο άλλο blog (και είναι προς τιμήν του ότι απαντά επί της ουσίας, χωρίς να σταθεί σε σημεία σύγκρουσης μαζί του). Το θεωρώ υποχρέωσή μου να το μεταφέρω κι εδώ:

  omadeon

  1) “Η Goldman Sachs… _είναι_ (τελικά) απολύτως αθώα”.

  Δεν λέω προφανώς αυτό. Λέω ότι ακόμη και να εκλείψει η όποια Goldman Sachs υπάρχει ενα σύστημα που θα βρίσκεται σε λειτουργία, εκτός αν ο τρόπος έκλειψής της οργανώνει την αλλαγή αυτού του συστήματος. Καλό είναι να στοχοποιείς τη Goldman Sachs μαζί όμως και τις εγχώριες τράπεζες που κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά δεν αρκεί αν μένεις σε αυτό. Σε προηγούμενο σχόλιο στον Αιρετικό τοποθετήθηκα για κάποια σημεία που θέτεις.

  2) Επίσης προφανώς από το ίδιο το κείμενο στο οποίο σχολιάζω τα κείμενα του Keiser δεν λέω ότι
  “Ο “κακός καπιταλισμός” φταίει για ΟΛΑ. Τρομοκρατία ασκείται από όλους και από παντού σε όλους. ΜΗΝ ελπίζετε να αλλάξετε τον κόσμο (χτυπώντας ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΥΣ τρομοκράτες) αφού… δεν υπάρχουν καν, τέτοιοι συγκεκριμμένοι οικονομικοί τρομοκράτες.”

  Λέω ότι ο “τρομοκράτης” που τώρα πρέπει να οργανωθούμε για να κτυπήσουμε αποτελεσματικά είναι μέσα στη χώρα. Παραθέτω για να μη ξαναγράφω:
  «Δεύτερον για τα χρέη δεν ευθύνονται οι κακοί ξένοι αλλά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του καπιταλισμού: αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου. Δευτερογενή μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο και επομένως μείωση στα κρατικά έσοδα, ή καλύτερα μη- αύξησή τους τη στιγμή που η Ελλάδα είχε τους μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη και τους υψηλότερους δείκτες κερδοφορίας μέχρι το 2008 σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Πρωτογενή λόγω της μείωσης της μερίδας των μισθών (το κομμάτι της πίττας που ανήκει στους μισθωτούς) και αύξηση της μερίδας των κερδών σε ιστορικό επίπεδο, που οδήγησε σε υψηλή σχετική φτώχεια (20% σταθερά τα τελευταία 11 χρόνια) και υψηλές ανισότητες. Αυτό είναι το οικονομικό έγκλημα αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε οι ξένοι αλλά ο εγχώριος ταξικός συσχετισμός και η κυριαρχία των νεοφιλελευθέρων πολιτικών τύπου Σημίτη και Χριστοδουλάκη. Δεν αναφέρουμε Ολυμπιάδα, Αμυνα, Εκκλησία, φοροαπαλλαγές εφοπλιστών, φορολογία 7% στις τράπεζες,, δάνεια για να πραγματοποιηθούν οι μεταβιβάσεις δημοσίων επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο (Τράπεζες, ΟΤΕ) και απώλεια εσόδων από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, off-shore εταιρείες για φοροαπαλλαγές, μη-πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και πολλά άλλα, δομημένα ομόλογα, παίξιμο αποθεματικών στο χρηματιστήριο και πολλά άλλα.
  Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καμία απάτη. Τόσα χρόνια λέγανε ρητά και δυνατά ότι θα μειώσουμε τους φόρους στα κέρδη και θα αυξήσουμε τους φόρους στους μισθούς. Θα έχουμε λιγότερο κράτος, περισσότερο ιδιωτικό τομέα κλπ. Άλλο αν η μνήμη στο σημερινό τηλεοπτικό χρόνο είναι κοντή»

  3) Ο, τι λέει ο Zizek ασκώ στο κείμενο, συμφωνώντας έμπρακτα μαζί του. Προσδιορίζω συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους στόχους αντί να θέτω ως στόχο κάτι δευτερεύον.

  4) Τώρα για τη αντιφατική σχέση μεταξύ κατανόησης και δράσης νομίζω ότι έχουν ειπωθεί πολλά και κάποια στιγμή θα επανέλθω.

  (σε πρώτη ανάγνωση)… σωστά είναι αυτά -φυσικά- με τη διαφορά ότι… ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες (που επεσήμανα πιο πριν) οι οποίες δρουν σαν «λανθάνον μήνυμα», πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεται κανείς.

  Η στοχοποίηση του Max Keiser σαν ανεπιθύμητου «φωνακλά δεξιού» (που «θυμίζει πάστορα») μαζί με την πλήρη αποσιώπηση των πιο σημαντικών του λεχθέντων, σε κείμενο που (υποτίθεται πως) του ασκεί σοβαρή κριτική, δείχνουν πως αυτό το «λανθάνον μήνυμα» ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ.

  • Υ.Γ. Το… μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώνω, στα κείμενα του Σπύρου Λαπατσιώρα είναι η… ΑΡΧΙΚΗ πειστικότητα που έχουν, η οποία…με αποπροσανατόλισε, ακόμη κι εμένα, προς στιγμήν, να ΜΗΝ προσέξω… κι άλλες «περίεργες» λεπτομέρειες:

   -Αν ξαναδιαβάσετε το σχόλιό του, με ΠΟΛΛΗ προσοχή, θα δείτε ένα ανεξήγητο «λογικό άλμα» κάποια στιγμή, το εξής (που ΔΕΝ προκύπτει από όλα τα -σωστά- προηγούμενα):

   Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καμία απάτη. Τόσα χρόνια λέγανε ρητά και δυνατά ότι θα μειώσουμε τους φόρους στα κέρδη και θα αυξήσουμε τους φόρους στους μισθούς. Θα έχουμε λιγότερο κράτος, περισσότερο ιδιωτικό τομέα κλπ. Άλλο αν η μνήμη στο σημερινό τηλεοπτικό χρόνο είναι κοντή…

   Ε, ΔΕΝ νομίζω ότι βγήκε ποτέ κανένας πολιτικός (ΑΚΟΜΗ και της Ν.Δ.) να πει φανερά και ξάστερα, δημόσια, ΟΟΟΛΑ αυτά που απαριθμεί πιο πριν ο Σπύρος, και ΙΔΙΩΣ δεν είπε κανείς ότι θα «αυξήσει τους φόρους στους μισθούς» (ειδικά). Και ΑΝ το είπε κανείς, θα… εκπλαγώ πολύ (και δεν θα τον ψήφιζε και κανείς).

   Αντίθετα, ο ΓΑΠ βγήκε και είπε ΑΚΡΙΒΩΣ τα αντίθετα (κι έτσι ξεγέλασε το λαό και τον ψήφισε). Ο Σημίτης… μία από τα ίδια (περίπου). Η δε ΝΔ δεν εκλέχτηκε ποτέ με σύνθημα την… αύξηση φορολογίας στους μισθούς (ΑΝ είναι δυνατόν !!!! – αυτό είναι ΜΠΟΥΡΔΑ ΟΛΚΗΣ)… αλλά τον πόλεμο στις «απάτες του ΠΑΣΟΚ», κ.ο.κ.

   • Ώστε δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι ένοχοι, έτσι; Άρα, ζήτω η ατιμωρησία! Όταν δεν τιμωρούνται οι ένοχοι, πώς θα ξεκινήσει η αλλαγή του συστήματος;

    • Αιρετικέ…
     Αστα να πάνε!
     Εχουμε να κάνουμε με ΤΕΡΑΣ… υπομονής ΚΑΙ μορφώσεως (έως… παραμορφώσεως). 🙂 Τα ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ που λέει είναι -φυσικά- σωστά. To να μπορέσω (ακόμη κι εγώ) να εντοπίσω τις «τρύπες» στον «ιστό» των επιχειρημάτων του, το βρίσκω ΠΟΛΥ κοπιαστικό ώρες-ώρες (και φαντάζομαι άλλοι… ούτε καν το διανοούνται).

     Φυσικά οι «τρύπες» στο τελευταίο σχόλιο του Σ.Λ. είναι πολύ μεγάλες, γιατί -αριστοτεχνικά- μεταθέτουν ΟΛΗ την ευθύνη για τις πολιτικές και τους πολιτικούς στο λαό που τους ψήφισε, τον… ΔΗΘΕΝ γνωρίζοντα, πως… π.χ. θέλουν να του αυξήσουν τη φορολογία στο μισθό του. Αρα, συγκεκριμμένοι ένοχοι ΔΕΝ υπάρχουν (όπως λες) πέραν των… ίδιων των ψηφοφόρων, κ.ο.κ.

     • Δηλαδή επιστρέφουμε στη ναζιστική ιδέα της συλλογικής ευθύνης. Κι εδώ είναι το οξύμωρο: ο «κακός», «λαϊκιστής», δεξιός, καπιταλιστής Max Keiser να απορρίπτει αυτήν την κατάπτυστη ιδέα, αλλά δυο προβεβλημένοι φορείς της αριστερής διανόησης στην Ελλάδα να την αποδέχονται και να την προωθούν!

      Κανείς σοβαρός και συνεπής αριστερός δεν θα αποδεχόταν να υιοθετήσει την πιο χυδαία, άθλια και απαράδεκτη σύλληψη της ακροδεξιάς, δηλαδή την τιμωρία ενός ολόκληρου λαού και την απαλλαγή όσων καταλήστευσαν τα χρήματα που αυτός ο λαός κατέβαλε με φόρους και εισφορές, πολλώ δε μάλλον τη φασιστική δαιμονοποίηση αυτού του λαού από τα (δεξιότατα) γερμανικά ΜΜΕ τύπου Bild και Focus με τους πηχιαίους τίτλους που θύμιζαν «Στόχο», «Ελεύθερο Κόσμο», «Ελεύθερη Ώρα» και «Α1».

      Αλλά ξέχασα… Εγώ κι εσύ είμαστε οι εθνολαϊκιστές και οι «αριστεροί» μπετόβλακες (εσύ ειδικά είσαι ο… «σταλινικός» μπετόβλαξ), ενώ οι γκουρού (αυτόκλητοι) της αριστεροσύνης αποδέχονται όλον αυτόν τον εμετό και τον προωθούν, άλλος λιγότερο επιδέξια κι άλλος πιο επιδέξια.

     • Η συλλογική ευθύνη προκύπτει σαν ΕΜΜΕΣΗ λογική συνεπαγωγή, ορισμένων θέσεων που -επιφανειακά- μπορεί κάλλιστα ΚΑΙ να την απορρίπτουν μετά βδελυγμίας…

      Σήμερα δεν έχει πια τόση σημασία το ΦΑΝΕΡΟ επίπεδο της ιδεολογίας, ή αυτό που ισχύει ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ στον εκφραστή της, αλλά το ΛΑΝΘΑΝΟΝ επίπεδο της ιδεολογίας όπως αυτό εκφράζεται στην πράξη, ή όπως προκύπτει ΕΜΜΕΣΑ από λογικές συνεπαγωγές που ξεφεύγουν από το συνειδητό ιδεολογικό έλεγχο (και αυτο-έλεγχο)…

 11. Καλησπέρα και από εμένα.

  Διάβασα αυτά που έγραψε ο κ.Λαπατσιώρας και θα συμφωνήσω μαζί σου Omadeon.Τον διάβολο τον κρύβει στις λεπτομέρειες και ναι εκ πρώτης όψεως τα σχόλιά του μοιάζουν οκ, αλλά εγώ έχω μια ένσταση.Ο νεοφιλελευθερισμός είναι μια όψη του καπιταλισμού απάνθρωπη και περιοδικά καταστροφική αποδεδειγμένα.Ούτε οι θιασώτες του πλέον δεν νομίζω να το αρνούνται.Και αναρωτιέμαι γιατί ο κ.Λαπατσιώρας στοχοποιεί με τέτοια μανία τον κακό καπιταλισμό?Υποθέτω επειδή είναι η εύκολη κρυψώνα κάθε αριστερού.Επειδή είναι εύκολο να επιθυμείς και να απαιτείς την κατακρήμνιση ενός οικονομικού συστήματος που ξέρεις πως δεν πρόκειται να ανατραπεί βραχυπρόθεσμα.Το αποτέλεσμα είναι να κλείνει σκόπιμα το μάτι σε πολιτικές,πολιτικούς και τζογαδόρους.Σκόπιμα?Ελπίζω πως όχι.Αλλά αναρωτιέμαι κ.Λαπατσιώρα ,αυτοί που τζογάροντας στα σιτηρά,ανεβάζουν τις τιμές τους την εποχή που χιλιάδες πεθαίνουν από πείνα είναι οι καλοί και ο καπιταλισμός είναι ο κακός?Αυτοί που τρέλαναν τις αγελάδες (εν γνώση τους!) και αυτοί που ποντάρουν σε χρεοκοπίες ολόκληρων εθνών (==>λαών) και τις μεθοδεύουν για προσωπικό κέρδος (τι άλλο?) τι είναι?Άγια θύματα του καπιταλιστικού συστήματος?Δεν μας τα λέτε καλά κ.Καθηγητή…

  Η άποψη του Ζιζεκ με βρίσκει 101% σύμφωνο.

  • Καλώς τον δημιουργικό… καταστροφέα μας! 🙂

   Νομίζω ότι… ΚΑΙ εσύ «έπεσες μέσα» όταν συμπεραίνεις (ΠΟΛΥ λογικά) ότι

   …..είναι εύκολο να επιθυμείς και να απαιτείς την κατακρήμνιση ενός οικονομικού συστήματος που ξέρεις πως δεν πρόκειται να ανατραπεί βραχυπρόθεσμα.

   + τα προηγούμενα που «αναρωτιέσαι», κλπ. κλπ.

   Και… η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ότι είσαι στο σωστό (λογικό) δρόμο, είναι η… ίδια η συνέντευξη που έδωσαν Μηλιός ΚΑΙ Λαπατσιώρας, πριν λίγο καιρό στο μπλογκ «aformi.wordpress.com», την οποία έχω δει σήμερα ΠΟΛΛΕΣ φορές, προσπαθώντας να… ψυχολογήσω πιο καλά τον Σ.Λ. και… διαπίστωσα ότι (ανάμεσα στα πολλά σωστά που λέει) ξεπροβάλλει αρκετές φορές μια λανθάνουσα (αλλά ΑΠΟΛΥΤΗ) βεβαιότητα πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα συνεχιστούν και θα επιδεινωθούν για… αρκετές δεκαετίες ακόμη. Με άλλα λόγια, περίπου την τρίτη φορά που είδα τη διάλεξη, διαπίστωσα πως αυτός ο άνθρωπος είναι… πραγματικά ΠΟΛΥ σίγουρος πως το τρέχον σύστημα θα διαρκέσει ΚΑΙ θα γίνει χειρότερο για πολλά, πολλά χρόνια ακόμη.

   Τώρα… ΠΟΙΑ είναι η πρακτική του στρατηγική, για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, έστω με αμυδρές πιθανότητες να πετύχει? Ε, σόρυ, αλλά… ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΥΘΕΝΑ τέτοια ΠΡΑΚΤΙΚΗ στρατηγική. Τα ίδια περίπου (σε άλλο επίπεδο)… του τα έχει επισημάνει ΚΑΙ ο Κώστας Λαπαβίτσας (σε άρθρο που παράθεσα λινκ):
   http://www.nomoneynodebt.gr/details.php?id=153

   …όσο για τη συνέντευξη σε βίντεο (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ μακροσκελή) κατέβασα… 1 Gigabyte *.wmv και κουράστηκα να τη βλέπω, off-line:

   Επίσης -γενικά- ΔΕΝ εμπιστεύομαι πια πανεπιστημιακούς που δεν έχουν -ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ- ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με… προγράμματα χρηματοδότησης της Ε.Ε. (ή και της κυβέρνησης). Κι όσοι δεν έχουν καμμία τέτοια σχέση είναι ΜΑΛΛΟΝ η εξαίρεση, σήμερα. Οι πιο πολλοί… απλώς φοβούνται ΠΑΡΑ πολύ την έξοδο από το ευρώ γιατί απειλεί ΚΑΙ τους ίδιους…

 12. Είμαι απαισιόδοξος.Γιαυτό πιστεύω πως το παρόν οικονομικό σύστημα έχει ψωμιά ακόμα.Και αυτή η πεποίθηση δεν εκπορεύεται από κάποια λανθάνουσα ιδεολογία όπως την αποκαλείς, αλλά από την πραγματικότητα που βιώνουμε.Μακάρι να κάνω λάθος.Τουλάχιστον σε αντίθεση με τον Λαπατσιώρα, εγώ δεν κλείνω το μάτι στην διαφθορά,την ανηθικότητα,τον σταρχιδισμό και την απάθεια των ανθρώπων-κλειδιά.Αυτοί όμως υπήρχαν και θα υπάρχουν σε ένα σύστημα που βασίζεται σε αυτούς.Αν πχ είχες και από την άλλη την εργατική τάξη να έχει ξεκάθαρη ταξική συνείδηση τα αποτελέσματα δεν θα είχαν φτάσει εδώ.Αν από τις 5 Μάιου μέχρι σήμερα είχαμε απεργία (λέω τώρα..) ακόμα και το χρέος θα είχε διαγραφεί.
  Επίσης υπάρχουν και προτάσεις για ένα πιο υγιές σύστημα ακόμα και μέσα στον καπιταλισμό και από μαρξιστές (Wolff).Προτάσεις υπάρχουν πολλές με λίγα λόγια.Το θέμα είναι τι φτάνει στα αυτιά των πολιτών και ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ–>ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΦΙΛΤΡΑΡΕΤΑΙ.

  Υ.Γ-Σου έστειλα το mail.Αν θες τσέκαρέ το.

  • Oblivion
   Δεν είπα ποτέ ότι η απαισιοδοξία οφείλεται σε λανθάνουσα ιδεολογία. Ισα-ίσα, αν ισχύει μια επίδραση είναι αντίστροφη, δηλαδή -ίσως- η απαισιοδοξία επηρεάζει κάπως, κάποια λανθάνουσα ιδεολογία.

   Η λανθάνουσα ιδεολογία επηρεάζει τελείως διαφορετικά, π.χ. σε κάποια «στρέβλωση απόψεων» προς κατευθύνσεις που ίσως έχουν σύνδεση με κάποιο απωθημένο (και μη-) προσωπικό συμφέρον, αλλά… αυτό δεν αφορά …εσένα ή εμένα, αφορά όσους τείνουν να παίζουν έναν κοινωνικό ρόλο λίγο-πολύ ηγετικό, ή έστω αρκούντως σημαντικό. Αν ήσουν καθηγητής πανεπιστημίου με ρόλο σε κάποιο κόμμα και δημοσίευες πολιτικά άρθρα, θέλοντας να προτείνεις και επίσημες πολιτικές, τότε θα άλλαζε το θέμα…

   Για την παράμετρο πάντως της αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας η δική μου στάση είναι να… τη βάζω στην άκρη, όσο μπορώ. Τη θεωρώ παράσιτο στην ορθή σκέψη, γιατί επηρεάζει συναισθηματικά.
   Εξάλλου… αφού ξέρεις κι εσύ για τον Ρίτσαρντ Γουλφ και τόσα άλλα πράματα, ξέρεις ότι ακόμη και στη χειρότερη των περιπτώσεων, που το τρέχον άθλιο σύστημα διαρκέσει δεκαετίες, ΥΠΑΡΧΟΥΝ λύσεις, όχι για την κοινωνία σαν σύνολο αλλά για ΚΑΠΟΙΕΣ συλλογικότητες μέσα στην κοινωνία που θέλουν να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο. Ο John Holloway έχει λάθος να προτεινει την εγκατάλειψη της μαζικής πάλης (που πιστεύει ότι θα διαφθαρεί από οποιαδήποτε σχέση με εξουσία), αλλά… το να υπάρξει μια εναλλακτική «κοινωνία νούμερο 2» παράλληλα με την επίσημη πλειοψηφική, ίσως αποτελέσει ΠΡΑΚΤΙΚΗ λύση αν δεν υπάρξει άλλη διέξοδος.

   Το μέηλ σου το έψαξα αλλά δεν το βρήκα. Για ξαναστείλτο αν μπορείς ΤΩΡΑ.

 13. Υ.Γ. Δεν καταλαβαίνω την ΨΥΧΩΣΗ που έχει πάθει, τόσον καιρό, αυτό το ανεκδιήγητο βαμπιρικό ΑΠΟΒΡΑΣΜΑ, ο Νοσφεράτος, και προσπαθεί ΤΟΣΟ μανιωδώς να με συνδέσει με εκείνη τη φωτογραφία του καράβλαχου που προσπαθεί να… πηδήξει μια πλαστική κούκλα
  http://nosferatos.blogspot.com/2010/11/max-keiser-1.html
  (θαυμάστε… ΨΥΧΩΤΙΚΗ εμμονή και ΑΠΟΛΥΤΗ ανικανότητα άρθρωσης της παραμικρής κριτικής)

  Σε λίγες μέρες θα του ΣΠΑΣΩ τα κόκκαλα στο διαδικτυο ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΑ πάντως… σε ΕΙΔΙΚΟ ποστ.

 14. Άφησα κάποια σχόλια στο ράντικαλ, αν τα βρείτε χρήσιμα. Απέφυγα του axinou γιατί δεν μπορώ πλέον να διαβάζω τα ελληνικά χωρίς τόνους του Νόσφυ και τα «κάνω πως δεν καταλαβαίνω-αλλά σε κατηγορώ ως φασίστα, λαϊκιστή, και τι μαλ* που είσαι που ασχολείσαι με μένα το μ*». Να τον χαίρεται ο Λαπατσ.

  Για την εμβάθυνση του νεοφιλελευθερισμού και καταρράκωση των θεσμών της αστικής δημοκρατίας, δεν είναι μόνο ο Λαπ. που το «προβλέπει» [δεν θυμάμαι σε ποιο γαλλικό άρθρο, το είχα πρωτοδιαβάσει] (το καλοκαίρι μας Μηλιός και σία μας είχαν δώσει το αναδιαρθωτικό «μενού» {με όμοιες προβλέψει για μπάι-μπάι ντιμόκρασι}

  ΝΒ Ο Βαρουφάκης προτείνει είτε τρία ευρώ [στερλίνα – του νότου – και μάρκο, και ο νότος πάει για μεσοπολεμικές καταστάσεις] ή « επανασχεδιασμός της Eυρωζώνης ως μονόδρομο … Δυστυχώς, τίποτα από αυτά που συζητούνται σήμερα στο πλαίσιο της E.E. δεν αφήνει περιθώριο να ελπίσουμε ότι οι ηγέτες μας ετοιμάζουν τον απαιτούμενο επανασχεδιασμό»
  (http://www.inprecor.gr/index.php/archives/7776)

 15. Και μια συμβουλή για Νόσφυ: μη σπαταλάς το χρόνο σου– ή τον πληρώνουν να κάνει τη «δουλειά» που κάνει (οπότε δεν ενδιαφέρεται για την άθλια εικόνα που δίνει προς τα έξω) ή κάτι άσχημο τρέχει μαζί του.
  Το είχα πάρει χαμπάρι από την πρώτη μας διαδικτυακή συνάντηση.

  Όσο για Λ., η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι «όμοιος ομοίω», birds of a feather, και ας πρόσεχε τις παρέες του. Τι να πω; [Για τις παρατηρήσεις του περί «καπιταλισμού», ουσιαστικά σας δίνει «μάθημα», λες και είστε πρωτοετείς, για το τι σημαίνει «δομή» — ωραίες παρατηρήσεις για φοιτητές που φτιάχνουν σκονάκια για τις εξετάσεις].

  • Καλώς το Δήμο…
   Γράφαμε μαζί, όπως φαίνεται…
   αλλά άργησα να δω το σχόλιό σου διότι στο μεταξύ είχαμε διακοπή ρεύματος, τόσο έντονη που… δεν άντεξε ΟΥΤΕ το «ups»! 🙂

   Εχεις δίκιο για τον Λ., μου διέφυγε μάλιστα… η ΠΡΟΦΑΝΗΣ τεράστια άνεση που έχει, στο να «δίνει μαθήματα» περί δομής καπιταλισμού (ή ό,τι προκύψει).
   Μόνο που… του ξέφυγαν και κάποια άλλα πραματάκια, όπως θα είδες…

   Είμαι πολύ απογοητευμένος με τις εξελίξεις στο ΣυΡιΖα και αλλού. Ειδικά η θέση υπέρ του Ευρώ επικράτησε μάλλον «πραξικοπηματικά», από ό,τι είδα, παρά την εντατική έρευνα της «Πρωτοβουλίας Αριστερών Οικονομολόγων».
   Αρχικά νομίζω ότι δεν υπήρχε μονομερώς η θέση αυτή, το θέμα ήταν ανοιχτό – και μάλιστα πιο πολλά ήταν τα άρθρα και οι κινητοποιήσεις για την άλλη πλευρά. Ειδικά στο YouPayYourCrisis η αναλογία άρθρων πρέπει να ήταν ΠΟΛΛΕΣ φορές περισσότερα _ενάντια_ στην Ευρωζώνη.

 16. Από σχόλιο του Δήμου στο Radical Desire… ανακάλυψα ότι ο Τσίπρας είχε πει την εξής… μεγκα-μπούρδα (που θα δείτε πιο κάτω σε BOLD) στις 13 Μαρτίου 2010 (την ημέρα που… είχα αποκοπεί τελείως από ειδήσεις και μπλογκ, προκειμένου να τελειώσω και να ανεβάσω στο YouTube το πρώτο βίντεο με τον Μαξ Κάϊζερ -χεχε):

  http://tvxs.gr/node/72014/438693#comments
  «Κατά τον κ. Τσίπρα λοιπόν, η έξοδος από το ευρώ σημαίνει «εξώθηση της κοινωνίας στην ένδεια και την εξαθλίωση».

  Είναι ο ίδιος που την άνοιξη χαρακτήριζε «παραμύθια» το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «έξυπνο σενάριο, καλοστημένο σκηνικό σε όλες τις τηλεοράσεις». (Πρόταση για διευρυμένο σώμα στο 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ, tvxs 13/03/2010, http://tinyurl.com/34jmwjw).

  ___________
  Υ.Γ. Το είπα αυτό διότι…. έμεινα έκπληκτος, όταν σύγκρινα τις μπούρδες αυτές του Τσίπρα, με το… οκτάλεπτο του Max Keiser, που ήταν καταιγισμός και καταπέλτης (με τις όποιες ατέλειές του, και ΠΑΡΑ το ότι δεν είναι καν αριστερός ο Μαξ). Σαν τη μέρα με τη νύχτα, μιλάμε, σαν τη ζωή συγκρινόμενη με το θάνατο. Το οκτάλεπτο εκείνο του Max Keiser σε ελάχιστες μέρες είχε ήδη περάσει μήνυμα σε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ χιλιάδες ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΩΝ Ελλήνων που… κοιμόμασταν όλοι (όσον αφορά π.χ. τη Goldman Sachs). Και φυσικά έκλεψε την παράσταση, χωρίς ΟΥΤΕ εγώ να το πάρω χαμπάρι, αρκετά…

  (η αλήθεια είναι ότι ΗΞΕΡΑ πως είχε ειπωθεί μια τέτοια μπούρδα από τον Τσίπρα, αλλά για μεγάλο διάστημα, μέχρι σήμερα, νόμιζα ότι την είχε πει ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΙΝ… διότι πολύ σπάνια δίνω σημασία σε… μπουρδο-ανακοινώσεις κομματικών συνεδρίων κλπ.)

  _________
  Υ.Γ.2
  Ααα ρε Celin, ΠΟΣΟ καλοπροαίρετος (έως αφελής) είσαι, τελικά???….
  (είδα τα πραγματικά ανοιχτόκαρδα σχόλιά του, στο «αχινός» και… ΣΧΕΔΟΝ ΤΡΟΜΑΞΑ…)

  _______
  Υ.Γ.3 Θα πρέπει επίσης να τεθεί ένα σημαντικό ερώτημα.
  – ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ να βγει σε μπλογκ το κείμενο κατά του Κάϊζερ (αδημοσίευτο μέχρι τώρα πλην στου Νόσφου), και ΤΙ ακριβώς εξυπηρετεί μια τέτοια συγκυρία (αν δεν είναι φυσικά τυχαία)?
  ΧΛΩΜΟ το βλέπω νάναι τυχαίο γιατί η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι» γύρω από τον ΣύΡιΖα και την «ευρω-στροφή» του… (και ο κόσμος που πίστεψε τον Μαξ, ή αργότερα τον Καζάκη ΕΝΟΧΛΕΙ πολύ). Κι ας μην ξεχνάμε τον τρόπο που το έγραψε ο Λαπατσιώρας:

  Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε ως αριστερά με κάτι απίθανους τύπους σαν αυτόν…

  «Κάποια στιγμή»? Μήπως θεωρούν ότι… ΗΡΘΕ η στιγμή? (και ΓΙΑΤΙ?) :mrgreen:

  • omadeon,σε ευχαριστω κ εγω για την ιδιαιτερα τιμητικη αναφορα του σχολιου μου προς τον Λαπατσιωρα,ξερεις,δεν ειναι κ ευκολο για εναν ασχετο τελειως απο οικονομικα οπως εγω,να συμμετεχει σε συζητηση περι οικονομικων,αντιτιθεμενος με εναν οικονομολογο!
   Διαβαζω ολα αυτα που γραφεις εσυ εδω
   (και οχι μονο εσυ αλλα κ οι υπολοιποι σχολιαστες) και ξεκαθαριζουν καπως μεσα μου τα πραγματα.
   Χαιρομαι επισης που καταλαβαινεις τι ανθρωπος ειμαι,ξερεις καλα οτι ο ανθρωπος οργανωνει τις αμυνες του απεναντι στον κοσμο,
   και η δικια μου αμυνα ειναι αυτη που περιεγραψες.
   Ειναι αναγκαιοτητα για μενα η καλη προαιρεση.
   Και σταματα εδω γιατι το group therapy του Διαδικτυου-οπως μου εχεις γραψει σε παλιοτερο σχλιο σου με το οποιο συμφωνω-
   εχει κ τα ορια του.

   • Celin καλώς ήλθες κι εσύ.
    Μην ανησυχείς για το τελευταίο… 😉

    Το θέμα είναι… όσοι από μας μονομερώς στηρίχτηκαν στην άμυνα, να ασκηθούν ΚΑΙ λιγάκι στην επίθεση! 🙂

    • Ωπα,εγινε λαθος,να το διορθωσω!
     Δεν ηθελα να γραψω «ΣΤΑΜΑΤΑ»
     αλλα «ΣΤΑΜΑΤΩ»!!
     Εκτος αν ηταν καποιου ειδους φρουδικη παραπραξια,εννοωντας «ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,ΜΗ ΜΕ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΕΙΣ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Κ Ο ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ!!!'»

     Εννουσα «ΣΤΑΜΑΤΩ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΣΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΑ»

 17. Α και τα περί «μετάφρασης», είναι ανακλαστικό Μηλιού-Λαπ. (κάτσε κάτω και μέτρα στα άρθρα τους πόσες φορές εμφανίζεται η φράση «poorly translated» — σε papers όταν δεν σου αρέσει η μετάφραση την τροποποιείς και γράφεις «trans. modified», εκτός αν έχει παραληφθεί κάτι από το πρωτότυπο).

  • Εντύπωσή μου είναι πάντως,
   ότι έχουν μπόλικη… ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.
   🙂

   Καλή σου νύχτα Δήμο. ΣΚΕΨΟΥ το τελευταίο μου ερώτημα (πιο πάνω)….
   (ΓΙΑΤΙ _τώρα_?)

 18. Τι πιο κουτοπόνηρο τι στιγμή που προτείνεται «σεισάχθεια» (αντί της επιμήκυνσης) βάσει της τεχνογνωσίας που προσφέρει η CADTM, να αλλάζουν τα «σαΐνια» τερέν: βάλε τέσσερις αρνήσεις σε μια θέση και κανένας δεν θα μπορεί πλέον να καταλάβει τι προτείνει ποιος: «Δεν εντάσσεται στα συμφέροντα των εργαζομένων η έξοδος του ελληνικού καπιταλισμού από το ευρώ», άρθρο όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι «Δεν εντάσσεται ούτε στα συμφέροντα των καπιταλιστών η έξοδος του ελληνικού καπιταλισμού από το ευρώ». Δεν περνάς, δεν περνώ…και σε ποιανού τα συμφέροντα «εντάσσεται» ή δεν εντάσσεται… γύρω γύρω όλοι…

  [Και βεβαίως ας ξεχάσουμε προς το παρόν το χρέος, διότι πρέπει «να διαλύσωμεν τάς τοιαύτας πλάνας καί μαρξιστικάς σας βλασφημίας»]. Άι σιχτίρ.

  • βάλε τέσσερις αρνήσεις σε μια θέση και κανένας δεν θα μπορεί πλέον να καταλάβει τι προτείνει ποιος

   Αυτό θα μπορούσε να γίνει ΚΑΙ τίτλος για… νέο ποστ! 🙂 (με πιθανό υπότιτλο «Η χρήση της… Τεχνητής Νοημοσύνης σε Ανθρώπινα Κείμενα, σαν Εργαλείο Προπαγάνδας και Αποπροσανατολισμού»).

   Πραγματικά η ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ της σύγχρονης πανεπιστημιακής κρυπτο-κατεστημένης «μαρξιστικής» σκέψης έχει ξεπεράσει την «κρίσιμη μάζα»… που απαιτείται για να επέλθει Ανάδυση (emergence)… Μπουρδολογικού Ψευδο-ριζοσπαστικού Λόγου 3ης Γενιάς [*], που ΔΕΝ ανιχνεύεται εύκολα από το μέσο αναγνώστη (εν μέσω διαδικτυακής Υπερφόρτωσης Πληροφορίας).

   [*] η Πρώτη Γενιά ήταν ο Σταλινισμός (μάλλον), η Δεύτερη Γενιά ήταν συνθηματολογικές προσομοιώσεις αριστερής φρασεολογίας (όπου εντάσσεται και το πρώϊμο ΠΑΣΟΚ). Η Τρίτη Γενιά αναδύεται ΤΩΡΑ, κι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί, διότι είναι ΤΕΧΝΗΤΑ ΕΥΦΥΗΣ:
   -Μια Τέλεια Προσομοίωση Μαρξιστικού Λόγου, μη-ανιχνεύσιμη χωρίς ισχυρά εργαλεία. όπως το… Badiou / Zizek Ideological Anti-Virus! :mrgreen:

   _______
   Υ.Γ. Το παρόν σχόλιο είναι το ΠΡΩΤΟ που έγραψα πρώτα σε… ειδικό «comment editor» δικής μου κατασκευής (γραμμένου σε Visual Prolog + ASM) που σύντομα θα γίνει ελεύθερα διαθέσιμος σαν Free Software. Επιτρέπει να «ζωγραφίζει» κανείς το σχόλιό του (όπως είναι το… βίτσιο μου) ΧΩΡΙΣ κόπο…

 19. Αντιγράφω εδώ και τον συναφή διάλογο μεταξύ εμού και MLOG, ή μάλλον κομμάτι του. Η MLOG διαφώνησε με την άποψή μου ότι ο Μηλιός προωθεί μια αταξική θεώρηση της «Ευρώπης» παραθέτοντας, μεταξύ άλλων, το εξής εδάφιο από κείμενό του:

  «»Η εργατική τάξη δεν ζημιώθηκε από το ευρώ καθαυτό, αλλά από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που κατάφερε να επιβάλει ο συλλογικός κεφαλαιοκράτης, στοιχείο των οποίων είναι η μεταβίβαση των πιέσεων του διεθνούς κεφαλαιακού ανταγωνισμού στις δυνάμεις της εργασίας.»

  Η απάντησή μου:
  «Τι είναι το ευρώ; Κάτι σαν το νερό ας πούμε, που μπορεί να μας σώσει τη ζωή ή να μας πνίξει, αναλόγως περιστάσεων; Υπάρχει νόημα στο ευρώ πέρα από την ανάγκη των μεγάλων κρατών της Ευρώπης για ένα διακρατικό σχηματισμό που θα ευνοούσε την εθνική κεφαλαιοκρατική τάξη απέναντι σε ΗΠΑ και Ιαπωνία; Το ευρώ ήταν κάποιου είδους ουδέτερη πραγματικότητα ανεξάρτητη από συγκεκριμένους ανταγωνισμούς για οικονομική ηγεμονία;

  Αυτό εσένα δεν σου φαίνεται αταξική θεώρηση;»

  Σχετικό με τα παραπάνω λεχθέντα μου εδάφιο από το «Επανάσταση και Επανάληψη» του Kojin Karatani που δημοσιεύτηκε σε μετάφραση μου στο μπλογκ και αργότερα στο περιοδικό Ένεκεν:

  «Ο αυτοκράτορας αντιπροσωπεύει μια Αυτοκρατορία που υπερβαίνει τα όρια της πόλης ή του έθνους-κράτους. Εξαιτίας αυτής της δομής, το περιστατικό του Καίσαρα φαίνεται να επαναλαμβάνεται σε άλλους τόπους και χρόνους. Για παράδειγμα ο Ναπολέων, που απέκτησε εξουσία μέσα απ’ την Γαλλική Επανάσταση και τους πολέμους που την ακολούθησαν, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον βρετανικό βιομηχανικό καπιταλισμό θεμελιώνοντας μια Ευρωπαϊκή ένωση: Ο Ναπολέων αυτοχρίστηκε αυτοκράτορας και θεμελίωσε μια Αυτοκρατορία όχι γιατί τον ενδιέφερε το παρελθόν αλλά εξαιτίας της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης του καιρού του. Πράγματι, η ιδέα του Ναπολέοντα θα μπορούσε να ειδωθεί ως το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σ’ αυτό το σημείο στην ιστορία, το σχέδιό του θα μπορούσε με μεγαλύτερη ακρίβεια να ειδωθεί ως προπομπός του χιτλερικού Τρίτου Ράιχ: κατάκτηση της Ευρώπης.
  […]
  Σήμερα, το πλαίσιο του έθνους-κράτους λέγεται πως έχει ατροφήσει. Είναι αλήθεια ότι το στοιχείο του έθνους έχει εγκαταλειφθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι διαλύεται το κράτος. Είναι μόνο μέσα από την θέληση του κράτους ως τέτοιου που ένα κράτος μπορεί να συμμαχήσει με ένα άλλο. Δεν υπήρξε ποτέ κράτος το οποίο να απέρριψε την συμμαχία ή την υποταγή όταν η ίδια του η επιβίωση απειλούνταν. Μόνο το έθνος ως φαντασιακή κοινότητα απορρίπτει κάτι τέτοιο. Οι θεωρητικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι η Ένωση υπερβαίνει το σύγχρονο κυρίαρχο κράτος. Όπως το έθνος-κράτος πιέζεται από την παγκόσμια οικονομία όμως, το ίδιο συμβαίνει και με την τοπική ένωση κρατών. Για να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τα ευρωπαϊκά κράτη διαμόρφωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκχώρησαν τις οικονομικές και στρατιωτικές τους δυνάμεις στο υπερσύστημα. Αυτό δεν μπορεί να κριθεί ως υπέρβαση του σύγχρονου κράτους. Τα κράτη ενώνονται και δημιουργούν κράτος συνασπισμού κάτω από την πίεση του παγκόσμιου καπιταλισμού ή της παγκόσμιας αγοράς. Η ΕΕ δεν είναι το πρώτο συνασπιστικό κράτος της ιστορίας· προηγείται το γερμανικό “Τρίτο Ράιχ” και η ιαπωνική “Σφαίρα Κοινής Ευμάρειας της Ευρύτερης Ανατολικής Ασίας”, μορφώματα που σχεδιάστηκαν αμφότερα στην δεκαετία του 1930 για να αντιμετωπίσουν τις συνασπισμένες οικονομίες της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Πριν από τον πόλεμο, αυτά τα συνασπισμένα κράτη αναπαρέστησαν τον εαυτό τους ως υπερβαίνοντα το σύγχρονο παγκόσμιο σύστημα, δηλαδή τον καπιταλισμό και το έθνος-κράτος. Το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή ένωση υπήρξε πριν ακόμα από τον Ναπολέοντα· το ιδανικό του είναι η παλιά Αυτοκρατορία, αν και αυτή έχει υλοποιηθεί μόνο απ’ τον γαλλικό και γερμανικό ιμπεριαλισμό.
  […]
  Το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή ένωση υπήρξε πριν ακόμα από τον Ναπολέοντα· το ιδανικό του είναι η παλιά Αυτοκρατορία, αν και αυτή έχει υλοποιηθεί μόνο απ’ τον γαλλικό και γερμανικό ιμπεριαλισμό.»

  Ας διαβαστούν προσεκτικά τα παραπάνω από τους λάτρεις του «ουδέτερου» ευρώ που απλά «κακομεταχειρίστηκαν» εκ των υστέρων οι «κακοί κεφαλαιοκράτες». Το ευρώ είναι η ραχοκοκκαλιά του αυτοκρατορικού σχηματισμού της ΕΕ, του οποίου η Ελλάδα διετέλεσε ευγνώμων και οιονεί αποικιακός σφουγγοκωλάριος πολύ πριν απωλέσει και επισήμως την «εθνική κυριαρχία» δια της επιτροπείας ΕΕ. Και ο Μηλιός βόσκει περί άλλων τινών παριστάνοντας τον εγχώριο Αλτουσέρ.

  ΟΚ τώρα;

  • Καλημέρα Αντώνη !

   Εριξα μια πρώτη ανάγνωση στο σχόλιό σου και το βρίσκω ιδιαίτερα πολύτιμο για κατανόηση των εν λόγω… Τεχνητά Ευφυών Φαινομένων!
   🙂

   …Και ο Μηλιός βόσκει περί άλλων τινών παριστάνοντας τον εγχώριο Αλτουσέρ.

   Αραγε είναι… Ελευθέρας Βοσκής (και τότε… ΓΙΑΤΙ)?
   ή είναι ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ βοσκής


   (σε λειβάδι που έστρωσαν… προγράμματα / projects της Ε.Ε.)? :mrgreen:

 20. επιτροπείας ΔΝΤ εννοούσα.

  Για το σχόλιο απάντησης σε Δήμο: Οι καιροί είναι πονηροί, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ανάγνωση αρκετών πρόσφατων κειμένων. Εφιστώ την προσοχή γενικώς, γιατί έχουμε σε νέα φάση όπου διαχέονται πολύ περίεργα πράγματα κάτω απ’ την ετικέτα της αριστεράς. Και συνιστώ ψυχραιμία στην αντιμετώπισή τους. Ήρεμα και με ακρίβεια.

  • Αντώνη συμφωνώ απόλυτα… (και σοβαρά τώρα) αναζητώ μεθόδους για την ανίχνευση τυχόν εξαπάτησης.

   Προς το παρόν έχω βρεί κάποια τρικ «ad hoc». Δηλαδή:
   -Πάρα πολλά κείμενα έχουν «λανθάνοντα επίπεδα σημαίνοντος» (latent ideological connotation levels) που δρουν παράλληλα με το κύριο επίπεδο σημαίνοντος.

   Π.χ. πιο πριν, τα εντοπισμένα, σε σχόλια του Λαπατσιώρα,

   1)“…αλλά δε θα έλεγα ότι όλα αυτά οφείλονται σε οικονομικούς τρομοκράτες…”

   και

   2) «…δεν υπάρχει απάτη..

   Επειδή κάθε Νους επεξεργάζεται τα δεδομένα ΠΑΝΤΑ ξεκινώντας από το πιο επιφανειακό επίπεδο (σημαίνοντος), και μετά πηγαίνοντας στα πιο πολύπλοκα (στα οποία όμως καταβάλλει και ΠΙΟ ΠΟΛΛΗ προσπάθεια), υπάρχει δυνατότητα να «μαγευτεί ταχυδακτυλουργικά», με το να εμπλακεί σε αρκετά πολύπλοκα μηνύματα που στρέφουν αλλού την προσοχή από ΠΙΟ επιφανειακά επίπεδα ιδεολογικού σημαίνοντος, τα οποία όμως «προγραμματίζουν» την αντίληψη πολύ πιο ανεξίτηλα.

   ΤΙ κάνει ένας… ταχυδακτυλουργός για να μαγέψει το κοινό του?
   – ΠΑΝΤΑ στρέφει την προσοχή σε κάτι πιο πολύπλοκο (από αυτό που κάνει).
   Η προσοχή του κοινού στρέφεται σε αυτό το (φανερό) πολύπλοκο και έτσι… ΧΑΝΕΙ την αντίληψη του ΠΙΟ απλού (κρυμμένου) «κόλπου» (π.χ. να βγάζει από το μανίκι ένα κρυμμένο χαρτί).

   _______
   Υ.Γ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων…

   ΔΕΝ λέω ότι ολοι, όσοι ‘μαγεύουν’ το κοινό, με τέτοιους «ταχυδακτυλουργικούς τρόπους», το κάνουν (πάντα) ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ.
   Πιθανολογώ ότι στις ΠΙΟ πολλές περιπτώσεις το κάνουν ΑΣΥΝΑΙΣΘΗΤΑ ή ασυνείδητα, ή (έστω) μισο-συνειδητά. Είναι κάτι που… «έμαθε», με φυσικό τρόπο να κάνει ο εγκέφαλός τους, μετά από μακροχρόνια… εμπλοκή του, σε… ΜΕΓΑΛΗ πολυπλοκότητα εννοιών ΣΥΝ μεγάλη… αυτο-εξαπάτηση και/ή ανάγκη να εξαπατούν (τους άλλους).
   :mrgreen:
   Εντόπισα ΗΔΗ κάποια επαληθεύσιμα κοινά γνωρίσματα τέτοιων φαινομένων. Π.χ.

   1) Το πιο επιφανειακό μήνυμα είναι και το ΠΡΩΤΟ που επεξεργάζεται κάθε Νους, το πιο απλό και ταυτόχρονα το πιο διαρκές (που ΜΕΝΕΙ στη μνήμη, έστω σαν λανθάνων «προγραμματισμός» – που ΔΕΝ ακυρώνεται εύκολα όπως έχουν αποδείξει γνωστά πειράματα Ψυχολογίας).

   2) ΟΣΟ πιο πολύπλοκο είναι το ΦΑΝΕΡΟ μήνυμα, ΤΟΣΟ μεγαλύτερη η δυνατότητα εξαπάτησης του αναγνώστη (ΚΑΙ του… συγγραφέα) μέσω της εμφύτευσης / εμποτισμού λανθανόντων απλούστερων (επιφανειακών) μηνυμάτων.

   3) Παραδόξως… το ΠΙΟ φανερό ειναι ΚΑΙ το πιο λανθάνον. Π.χ. μια πολύπλοκη εννοιολογική κατασκευή που περιέχει σαν ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ το μήνυμα «δεν υπάρχει απάτη», μπορεί κάλλιστα να λέει… ακόμη και πράματα που αντιφάσκουν με αυτό το υποσύνολο. Στρέφοντας όμως ΟΛΗ την προσοχή του, ο αναγνώστης (ΚΑΙ ο συγγραφέας – ενδεχομενως) στο ΠΙΟ πολύπλοκο μέρος του κειμένου (που απαιτεί και ΠΙΟ πολύ κόπο επεξεργασίας) αφήνει την «πόρτα ανοιχτή», για να… προγραμματιστεί από το ΠΙΟ ΑΠΛΟ μήνυμα, που αρχικά ήταν το απολύτως φανερό αλλά (στην πορεία) κατέστη ΛΑΝΘΑΝΟΝ.
   Δηλαδή, το προπαγανδιστικό ιδεολογικό μήνυμα (μιμήδιο/meme) είναι (για τη ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ προσπάθεια κατανόησης του πιο πολύπλοκου φανερού περιεχομένου) το (αρχικά) ΑΠΟΛΥΤΩΣ φανερό που δεν λαμβάνουμε υπ΄όψιν, αλλά… μας «προγραμματίζει».
   κ.ο.κ.

 21. @Omadeon

  Είπες:

  «Εξάλλου… αφού ξέρεις κι εσύ για τον Ρίτσαρντ Γουλφ και τόσα άλλα πράματα, ξέρεις ότι ακόμη και στη χειρότερη των περιπτώσεων, που το τρέχον άθλιο σύστημα διαρκέσει δεκαετίες, ΥΠΑΡΧΟΥΝ λύσεις, όχι για την κοινωνία σαν σύνολο αλλά για ΚΑΠΟΙΕΣ συλλογικότητες μέσα στην κοινωνία που θέλουν να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο. Ο John Holloway έχει λάθος να προτεινει την εγκατάλειψη της μαζικής πάλης (που πιστεύει ότι θα διαφθαρεί από οποιαδήποτε σχέση με εξουσία), αλλά… το να υπάρξει μια εναλλακτική “κοινωνία νούμερο 2″ παράλληλα με την επίσημη πλειοψηφική, ίσως αποτελέσει ΠΡΑΚΤΙΚΗ λύση αν δεν υπάρξει άλλη διέξοδος.»

  Μα αυτό λέω και εγώ.Προσωπικά δεν πιστεύω να γίνει μια ριζική και ακαριαία αλλαγή στο σύστημά μας και αυτό διότι οι πολίτες (η πλειοψηφία) δεν έχει μπει καν στον κόπο να αμφισβητήσει τους θεσμούς του (ιδιοκτησία,εκμετάλλευση,ατομικότητα κλπ…).Ακόμα και αν γίνει όμως αμφιβάλλω για το αν ΔΕΝ θα διαφθαρεί από την εξουσία.Είμαι 100% με την κοινωνία νούμερο 2 που πολύ σωστά λες.

  Υ.Γ-Σου ήρθε το mail?Omadeon@gmail.com δεν είναι?

  • Oblivion, καλημέρα…
   Χαίρομαι που συμφωνούμε (και απλώς σου θύμισα κάτι που ΗΔΗ ξέρεις)….
   αλλά το μέηλ ΔΕΝ ήρθε, εκτός αν τόστειλες με ΠΟΛΥ περίεργο όνομα ή ψευδώνυμο και το gmail το πέρασε για σπαμ ΧΩΡΙΣ να το αντιληφθώ…

   Χμ…
   μια και έκανα το σχόλιο, 2-3 πράματα ακόμη…
   1) Η διαφορά είναι ότι εμείς είμαστε 100% «με την κοινωνία νο.2» για λόγους ρεαλιστικούς και πρακτικούς (κυρίως), ενώ άλλοι («ιδεολόγοι» όπως ο John Holloway) είναι για λόγους δογματικούς και ουτοπικούς (έως και… ηθικολογικούς).
   2) Στην πραγματικότητα (αυτό το λέω ΚΑΙ για τον Αντώνη που διαφωνεί -όπως κι εγώ- ριζικά με τις θέσεις του John Holloway και πιστεύει στην προτεραιότητα της μαζικής πάλης)… αυτό που λέμε ΔΕΝ διαφέρει π.χ. από το να πάνε κάποιοι… αντάρτες στα βουνά (αφού δεν μπορούν να μείνουν στην πόλη). Τα δικά μας «βουνά» μπορεί βέβαια νάναι και… αγροκτήματα σε πεδιάδες! 🙂

   __________
   Tο ΕΛΑΒΑ το μέηλ σου επιτέλους, και… πραγματικά ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ το είχε πετάξει το gmail στα ανεπιθύμητα. Απαντω σε λίγο… Σου ΑΠΑΝΤΗΣΑ! 🙂

   ____________
   Υ.Γ. Οσον αφορά τις θέσεις του John Holloway,
   στο βιβλίο του ΔΩΡΕΑΝ on-line «Change the world without taking power»,
   http://libcom.org/library/change-world-without-taking-power-john-holloway
   …θα πρέπει κάποια στιγμή να το διαβάσω/-σουμε ΟΛΟ, και να ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ κάπως… διαφορετικά (από τις κύριες θέσεις του), γιατί έχει σημεία που είναι σωστά και μου κίνησαν πολύ το ενδιαφέρον (από πρώτη δειγματοληψία αποσπασμάτων, και άλλων άρθρων του).

 22. @Αντώνη και @Δήμο…
  Διαβάζω για ΠΟΛΛΟΣΤΗ φορά,
  το «περίεργο» άρθρο του Μηλιού («υπέρ του ευρώ»)
  http://aformi.wordpress.com/2010/11/21/δεν-εντάσσεται-στα-συμφέροντα-των-εργ/
  …και καταγράφω (για να μην ξεχάσω) τα εξής αλιευμένα «κόλπα» του.

  2. Ο καθεστωτικός μεταρρυθμισμός της Αριστεράς:

  Ακόμη και ο τίτλος, εδώ… προ-καταλαμβάνει, είναι biased. Διότι –αν υπάρχει- «καθεστωτικός μεταρρυθμισμός της Αριστεράς«, ΤΙΠΟΤΕ δεν τον καθιστά (a priori) ταυτόσημο με… την (αυθαίρετη/arbitrary) Δομή Εννοιών («διακρίσεων») που αναπτύσσει ο Μηλιός, στη συνέχεια. Και ΤΙΠΟΤΕ δεν απαλλάσσει τον ΙΔΙΟ το Μηλιό από το… ενδεχόμενο να είναι ο ΙΔΙΟΣ, φορέας κάποιου (άλλου?) «αριστερού καθεστωτικού μεταρρυθμισμού». (Μάλιστα ΑΥΤΟ ακριβως πιστεύω ότι ΕΙΝΑΙ – και ελπίζω να το καταδείξω).

  Πάμε παρακάτω…

  «Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ»
  Η συντηρητική «πατριωτική εκδοχή» του καθεστωτικού μεταρρυθμισμού αναπαράγεται αυτοτελώς από τα κόμματα εξουσίας.
  Όλες οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν ως «μεταρρυθμίσεις» για το «καλό της χώρας», από το οποίο θα προέκυπτε κατόπιν «βελτίωση της ζωής των εργαζομένων».

  Ω ναι. Π.χ. όπως… ο ΙΔΙΟΣ ο Μηλιός, που στηρίζοντας μανιωδώς το Ευρώ, στηρίζει ΚΑΙ το καλό της χώρας! 🙂
  (as far as… PASOK is concerned).

  Όμως, στη συντηρητική αυτή εκδοχή του καθεστωτικού μεταρρυθμισμού εγκλωβίζεται και η Αριστερά, όποτε και όπου
  κυριαρχεί στο εσωτερικό της η αστική ιδεολογία που ερμηνεύει την πάλη των τάξεων ως «πάλη των εθνών»:

  ΣΙΓΑ, την «πάλη των εθνων», της… Αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα και… τ΄αρχίδια του Καράμπελα. ΚΑΝΕΝΑΣ σοβαρός αριστερός με ΕΛΑΧΙΣΤΗ ευφυία δεν αντιλαμβάνεται ΤΙΠΟΤΕ, σαν «πάλη εθνών». ΜΟΝΟ στο… ζωολογικό κήπο, ίσως! Αυτός ο ΠΑΝΤΕΛΩΣ ανύπαρκτος… πίθηκος, που ΙΣΩΣ υπάρχει ακόμη σε γκρουπούσκουλα «πατριωτών αριστερών»… που δεν μπορεί να αντιληφθεί ΤΟΣΟ αυτονόητες ιδέες, υπάρχει ΚΥΡΙΩΣ (ή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ)… στο μυαλό του Μηλιού (κατά το… «μέσα στο μυαλό του Τζων Μάλκοβιτς» -χεχε), ως ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ, για να δημιουργήσει «αχυρένιο επιχείρημα» (ανορθολογισμού).

  UPDATE: Παρεμπιπτόντως, ΑΚΟΜΗ και η «Πατριωτική Αριστερά» (με την οποία διαφωνώ σε ΠΟΛΛΑ, αλλά ΟΧΙ σε όλα)… ΔΕΝ στηρίζει τις ιδέες της σε μια (ξεπερασμένη) «πάλη εθνών». Ισα-ίσα, θεωρεί τη «Νέα Τάξη» (έναν όρο που απεχθάνομαι και ΔΕΝ χρησιμοποιώ) σαν ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ από έθνη, άχρωμη, διεθνοποιημένη. Το δε (δικό μας) έθνος θεωρεί (η «Π.Α.») πως αλλοιώνεται «πολιτιστικά» (κυρίως) – όπου έχω διαφωνίες- αλλά… ΟΥΤΕ αυτό δεν το θεωρεί «πάλη εθνών». Το θεωρεί πάλη πολιτισμού για «διατήρηση παραδόσεών» ενάντια σ’ έναν άχρωμο, πολτοποιητικό, «νεοταξικό διεθνισμό» -και διαφωνώ, γιατί ΔΕΝ πιστεύω πια σε «ντόπιους πολιτισμούς». Αλλά… «πάλη των εθνών» (σκέτη) βλέπουν ΜΟΝΟ οι εθνικιστές και -κυρίως- οι ναζιστές / ρατσιστές. Η «Π.Α.» κατ’ εμέ πάσχει από αντιφάσεις (π.χ. αμυντικότητας) πέφτοντας στην ΠΑΓΙΔΑ μιας δόσης εθνικισμού χωρίς λόγο (αλλά και χωρίς σημασία).

  Πάμε παρακάτω…

  Οι «ξένες δυνάμεις» και τα «ξένα» συμφέροντα εναντίον της «Ελλάδας» και του «ελληνικού έθνους».
  Ένα ερμηνευτικό σχήμα από το οποίο απορρέει μονοσήμαντα ως ζητούμενο η βελτίωση της θέσης της «χώρας» απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές της, σαν προϋπόθεση για να βελτιωθεί κατόπιν η θέση των εργαζομένων.

  ΠΟΙΟΣ το… γαμεί το «έθνος»? 🙂 Εδώ έχουμε ΧΩΡΑ με ΣΥΝΟΡΑ και «κρατικό χρέος», με δικό της… ΦΠΑ, κλπ. κι ένα λαό που είναι εγκλωβισμένος ΜΕΣΑ στα σύνορα αυτά, να υφίσταται το ΔΙΚΟ της επίπεδο ακρίβειας, ή ποσοστό ανεργίας, ή κρατικό χρέος, κ.ο.κ. Επομένως… ΠΕΡΙΤΤΕΥΕΙ ΚΑΘΕ αναγωγή σε έθνος ή εθνικισμό, αφού η «χώρα» ΥΠΑΡΧΕΙ σαν διακριτή οντότητα (εντός ΣΑΦΩΝ ορίων ή συνόρων) και γι’ αυτό ακριβώς ΜΠΟΡΕΙ να εφαρμοστεί μια άλφα ή βήτα «κρατική πολιτική», κ.ο.κ.

  Επομένως, τα συμφέροντα του (εργαζόμενου) λαού της χώρας εξαρτώνται ΚΑΙ από τη ‘διακριτότητά της» στο χώρο, (τόσο τον γεωγραφικό και γεωπολιτικό χώρο, όσο και τον οικονομικό).

  Τώρα… Οσον αφορά τα «ξένα συμφέροντα» ΔΕΝ ΕΧΕΙ πια σημασία το ότι είναι ξένα, αφού ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ είναι (κυρίως) ΔΙΕΘΝΗ, ενώ είναι ΠΟΛΥ αρνητικά σε εκμεταλλευτικότητα και για άλλες χώρες, όχι μόνο αυτήν εδώ. Αλλά ΚΑΙ ο ντόπιος καπιταλισμός, όχι μόνο διαχέεται και συγκοινωνεί πια με τον διεθνή, αλλά δρα και σαν υπηρέτης του ή σαν ντόπιος αντιπρόσωπός του. (Και λοιπόν…. ΤΙ?)

  Με το να πάψουμε να βλέπουμε τα συμφέροντα σαν «ξένα», ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ αλλάζει. Οπως και με το πάψουμε να βλέπουμε τη χώρα σαν ‘έθνος’ ΤΙΠΟΤΕ δεν αλλάζει (για την κατάσταση του λαού εντός της, ή τη διακριτότητα των ΣΑΦΩΝ ορίων της).

  Εξάλλου, το «αντίθετο», που υποδεικνύει (έμμεσα) ο Μηλιός, ΕΠΙΣΗΣ δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ νόημα πια: Το να ΜΗ βλέπουμε «σαν πρόβλημα» τους «κακούς ξένους», αλλά το να βλέπουμε «σαν πρόβλημα» τους «κακούς ντόπιους καπιταλιστές», ΣΙΓΑ τ’ αυγά… (γιατί… θα σπάσουν, μέσ’ στα.. Ευρωπαϊκά φορτηγά! 🙂 ).

  Προσωπικά, πιστεύω (και παραθέτω ακόμη χωρίς απόδειξη) το εξής: Ο ΚΙΒΔΗΛΟΣ «αντι-εθνικισμός» του Μηλιού είναι ΕΤΕΡΟΦΩΤΟΣ διότι έχει ΑΝΑΓΚΗ (σαν στόχο) κάποιον «εθνικισμό», σαν ΑΦΟΡΜΗ ή ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ για να συκοφαντήσει τον (εκάστοτε αριστερό) αντίπαλο ως εθνικιστή.
  ΤΙΠΟΤΕ άλλο δεν βλέπω εδώ…

  Στη σημερινή συγκυρία κρίσης του δημόσιου χρέους, η «εθνική λύση» που προτείνει ο αριστερός καθεστωτικός μεταρρυθμισμός συμπυκνώνεται στο σύνθημα «έξω από το ευρώ και την ΕΕ».

  Oh, Really? And… WHY is this, so? -Because Dr. Milios SAID so! :mrgreen:
  Ααα… ΓΙΑΤΙ δηλαδή, μονοπώλιο τόχει το… φρούτο η μηλιά? Πάρτε… αχλάδι τότε, από… μένα:

  Omadeon:
  Στη σημερινή συγκυρία κρίσης του δημόσιου χρέους, η «εθνική λύση» που προτείνει ο αριστερός
  καθεστωτικός μεταρρυθμισμός του Μηλιού, συμπυκνώνεται στο σύνθημα «OXI έξω από το ευρώ και την ΕΕ».

  😈

  Πάαααμε παρακάτω…

  Η ροή των επιχειρημάτων είναι μια απλοϊκή εξειδίκευση της «εθνικής αφήγησης»:

  ΟΧΙ. Η ροή των επιχειρημάτων (κατά του Ευρώ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ απολύτως ΣΧΕΣΗ με «εθνική αφήγηση».

  – Η ένταξη στην ΕΕ και ιδίως στο ευρώ ζημίωσε τη «χώρα». Αυτό αποδεικνύεται κυρίως από τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εμπορίου υλικών αγαθών και υπηρεσιών (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών).

  Η ΦΤΗΝΗ (και λανθασμένη) συνεπαγωγή εδώ (του Μηλιού) είναι η εξής

  1) «Εθνικιστικό» είναι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ εξετάζει «ζημία για τη «χώρα»«.
  (=ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ παραδοχή)

  2) Ο,τιδήποτε εθνικιστικό ειναι ΚΑΙ καπιταλιστικό (ή αντι-λαϊκό)
  (σ’ αυτό… προσωπικά ΔΕΝ διαφωνώ -χεχε)

  3) Οι αντίθετοι με την ευρωζώνη αριστεροί διαπράττουν το [1],
  επομένως είναι το [2].

  ΤΡΙΧΕΣ. -ΔΕΝ διαπράττουν το [1], άρα ΔΕΝ συνεπάγεται και το [2].

  Επιπλέον, ο Μηλιός ειναι ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ. (θα επανέλθω για περαιτέρω εξηγήσεις…)

 23. Δείτε ρε πούστη μου ομιλία το 15αχρονο…

  Sorry για το offtopic αλλα πιστεύω πως αξίζει..

  • Καλά… ΦΟΒΕΡΟ βίντεο, Oblivion.

   Τέτοια οφφ-τόπικ τα ΘΕΛΟΥΜΕ! χεχε

   (προσπάθησα να κάνω αλλαγές στο λινκ σου μπας και παίξει ζωντανά, αλλά… μέχρι στιγμής δεν το κατάφερα)

 24. Καλησπέρα παιδιά,
  εννοείται ότι δεν διάβασα όλα τα σχόλια (μέχρι τη μέση έφτασα και με έπιασε πονοκέφαλος!).
  Έλεος πια μ’ αυτά τα καθ’ έξην πνεύματα αντιλογίας. Τους αριστερούς που ταμπελιάζουν κάθε άποψη που δε γουστάρουν ως «δεξιά», «εθνικιστική» κλπ κλπ, και τη στέλνουν στο πυρ το εξώτερο.
  Μ’ αυτούς τους ευρωλιγούρηδες έχει πιάσει πάτο η αριστερά. Άσε που σε λίγο θα ακούει ο κόσμος «αριστερά» και θα του’ ρχεται αναγούλα. Ήθελα να’ ξερα ούτε τώρα που η ίδια η νυφίτσα αυτοπροσώπως, ο Van Rompouy, δήλωσε χωρίς προσχήματα τι Ευρώπη ονειρεύεται, ούτε τώρα δεν το βουλώνουν;
  http://anatolikatisedem.blogspot.com/2010/11/blog-post_4501.html
  Ας πάνε να πιάσουν στασίδι πρωί πρωί έξω απ’ το Μαξίμου μπας και πάρουν καμιά θέση στο κυβερνητικό σχήμα (για τη σωτηρία της χώρας, θα διευρυνθεί κι άλλο, λεφτά υπάρχουν).
  Σ’ όλους αυτούς τους κυρίους, εγώ η «εθνολαικίστρια», θα θυμίσω τα λόγια του ποιητή από μια ομιλία του στις 16 Απριλίου του 1964, στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης: «…είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι;» ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ
  Ας τα εκτυπώσουν κι ας τα κρεμάσουν πάνω απ’ το γραφείο τους.
  Αλλά ξέχασα. Ποιος είναι αυτός που μιλάει; Ένας δεξιός, ένας αστός, ένας εθνικιστής είναι. Στο πυρ το εξώτερο κι ο Σεφέρης που μιλάει. Τους ζήτησε την άδεια;

  • Aνατολή,
   Πολύ χαίρομαι που τα ξαναλέμε.

   Το post σου μόλις το διάβασα (και συμφωνώ κιόλας). Εγραψα και σχόλιο! Δεν σε θεωρώ όμως «εθνολαϊκιστρια» (χεχε).

   Ο διάλογος φυσικά είναι τώρα πια αρκετά μακροσκελής, αλλά… εφόσον είχα το χρόνο, το επιδίωξα κιόλας, κάτι σαν «σημειωματάριο ιδεών» για το ΕΠΟΜΕΝΟ ποστ ήταν για μένα. Αν δεν απατώμαι είχαμε συζητήσει το θέμα των μεγάλων διαλόγων πριν κάποιους μήνες.

   Δυστυχώς η δομή της σκέψης των ευρωλιγούρηδων χρειάζεται σχολαστική αποδόμηση, βήμα-προς-βήμα, χωρίς να αφήνει κανείς να «πέσει κάτω» καμμία λεπτομέρεια, γιατί… «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες».

   Υ.Γ. σχόλια όπως ΑΥΤΟ ΕΔΩ είναι στην πραγματικότητα… «προσχέδια για ποστ»: https://omadeon.wordpress.com/2010/11/28/lapatsioras-against-max-keiser/#comment-43629
   -και πολύ θα ήθελα να διάβαζες ΑΥΤΟ ΕΔΩ: https://omadeon.wordpress.com/2010/11/28/lapatsioras-against-max-keiser/#comment-43623
   🙂

 25. OMADEON,
  έστειλα σχόλιο αλλά δεν το βλέπω. Μήπως έκανα καμιά πατάτα και δεν το έστειλα τελικά; Να το ξαναστείλω;

  • Ωωωω… καλώς ήλθες Ανατολή,

   1 λεπτό, πιθανώς έγινε τεχνικό λάθος από τη wordpress…

   (όλα καλά, το σχόλιο εμφανίστηκε, είχε πράγματι χαθεί στη σπαμέστρα και… ΕΥΤΥΧΩΣ που το είπες, γιατι μετά από ελάχιστες μέρες εξαφανίζονται εκεί τα πάντα…)

 26. Έχω όμως να πω κάτι σχετικά με την επιμονή του Νοσφεράτου να πετσοκόβει τον Ζίζεκ καταπώς τον βολεύει για τα μικροπολιτικά του παιχνίδια:

  Για το Νοσφεράτο ο Ζίζεκ είναι ό,τι για τον Άδωνη Γεωργιάδη ο Ισοκράτης. Αλίμονο και στον Ισοκράτη και στο Ζίζεκ!

  • Αιρετικέ καλημέρα, καταλαβαίνω ΠΩΣ το σκέφτηκες αυτό αλλά…
   ..με πιο ώριμη σκέψη (και… πρωϊνό καφέ) θάλεγα ότι ΔΕΝ ισχύει.

   Πρώτον, ο Ζίζεκ είναι ζωντανός κι έγραψε 50 βιβλία, ενώ ο Ισοκράτης μας άφησε ελάχιστα κείμενα και δεν πήρε…. χρονομηχανή για να ζει… ΤΩΡΑ.

   Δεύτερον, ο Αδωνις παραποιεί (ή παρερμηνεύει κατά το δοκούν) αφορισμούς του Ισοκράτη μιας ή δύο γραμμών, ενώ ο Νοσφεράτος αποκρύπτει κατεβατά ολόκληρα του Ζίζεκ που είναι… λιγουλάκι διαφορετικά από τον τρόπο που τον ερμηνεύει (θα αναφερθώ σε μερικά από αυτά, που εντόπισα, στο άμεσο μέλλον). Παρόλ’ αυτά, δεν εντόπισα να τον παραποιεί ΤΟΣΟ χοντρά, πουθενά, όσο ο Αδωνις τον Ισοκράτη. Ισα-ισα, απλώς τον… αντιγράφει συνήθως και είναι καλός στο ρόλο του… Εξυπνου(? χμ…) Φωτοτυπικού.

   Τέλος είναι ΚΑΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ για τη σκέψη και πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ η απόπειρα σύγκρισης Νοσφεράτου με Αδωνι. (δηλαδή με… φασίστα πάαααλι). Τέτοια βίτσια (τσουβαλιάσματος με φασίστες του ΚΑΘΕΝΟΣ) θα πρέπει να τα… ΞΕΧΑΣΕΙΣ, να τα ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΑ (είναι και… ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΕΝΤΕΛΩΣ αντι-αισθητικά). Ο ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑΑΑ πολύς αντιφασισμός ΦΑΝΑΤΙΖΕΙ και ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΑ το Νου… (ισοπεδώνοντας τα ΠΑΝΤΑ και ΦΑΣΙΣΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ τα)

   Υ.Γ. Μούρθε κάπως… κατακέφαλα η σύγκριση (και απόπειρα εξομοίωσης).. σόρυ. ΠΟΛΥ θα ήθελε η ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ απληστία του Υποσυνειδήτου μας να ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ τον κόσμο σε ΜΟΝΟ δύο κατηγορίες, τους καλούς αντιφασίστες και τους κακούς φασίστες, αλλά ΟΤΑΝ το καταφέρει αυτό θα έχει ΑΥΤΟ-ΑΧΡΗΣΤΕΥΤΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ.

   Υ.Γ.2 Ισως να ΜΗΝ τάλεγα αυτά αν η σύγκριση δεν ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ το Ζίζεκ. Αλλά… κάπου επηρεάστηκα από το γεγονός ότι ο Ζίζεκ είναι ΑΚΡΙΒΩΣ εκείνος που έχει αναλύσει πολύ καλά τις διαδικασίες αυτές…
   Δηλαδή, η δημιουργία μιας κατηγορίας ανθρώπων που «δεν είναι άνθρωποι» είναι ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ χαρακτηριστικό του ΙΔΙΟΥ του φασισμού, και ΟΤΑΝ καταφέρουμε να γίνουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ αντι-φασίστες θα έχουμε γίνει… ΚΑΙ φασίστες-χωρίς-το-φασισμό (σα να λέμε… Καφές χωρίς καφεϊνη, ή Κόκα Κόλα λάϊτ, κ.ο.κ.)
   Το project στο οποίο μας παρασέρνει ο ΑΚΡΑΤΟΣ αντι-φασισμός είναι ΔΟΜΙΚΑ φασιστικό, αλλά… ΑΠΙΑΣΤΟ, και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επικίνδυνο, διότι δεν θα υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος να απαλλαγούμε από αυτό το… βίτσιο, ΟΤΑΝ το φέρουμε στα άκρα και το ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

   Εκείνο από το οποίο ΤΩΡΑ υποφέρουμε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ο φασισμός, πια. Ειναι αντίθετα η δαιμονοποίηση των πάντων (που διαφωνούν με την Ηγεμονία του Νεο-φιλελευθερισμού) σαν «ακροδεξιών» και «εθνικιστών», όπως απέδειξε και η πρόσφατη ομιλία του (άνωθεν διορισμένου) Ευρω-προέδρου Van Rompouy
   (ίδε ποστ της Ανατολής,
   http://anatolikatisedem.blogspot.com/2010/11/blog-post_4501.html
   )

 27. Δεν τον συγκρίνω με τον Άδωνη ως φασίστα. Εστιάζω σ’αυτό που επισημαίνεις, ότι και οι δυο αποκρύπτουν τεράστια αποσπάσματα κειμένων αυτών που επικαλούνται (για να μη μασάμε τα λόγια μας: παραποιούν τα λεγόμενα των αναφερομένων), δημιουργώντας έτσι σύγχυση και εσφαλμένες εντυπώσεις στους αναγνώστες – ο καθένας για το δικό του σκοπό βεβαίως, ακόμη κι αν οι ιδεολογίες τους είναι διαμετρικά αντίθετες. Άλλωστε, η «δημιουργική» αντιμετώπιση των πηγών δεν είναι προνόμιο καμίας ιδεολογίας. Θυμήσου πώς οι Χριστιανοί επινόησαν το Testimonium Flavianum…

  • OK, Αιρετικέ… ανακαλώ εν μέρει, αλλά… η ουσία παραμένει.

   Υπάρχουν ΑΚΡΩΣ σημαντικές διαφορές, ανάμεσα στις παραποιήσεις που κάνει ο Αδωνις (οι οποίες είναι… για ΓΕΛΙΑ μόνο)… και σε εκείνες τις ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ανεπαίσθητες, διαφοροποιήσεις που κάνει ο Νόσφος ΣΥΝΟΛΙΚΑ στο έργο του Ζίζεκ. Ο δεύτερος (όπως είπα) συνήθως δεν τον παραποιεί καν. Απλώς… ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ δεν παρουσιάζει τμήματα του έργου του Ζίζεκ που… δεν τον συμφέρουν.

   Υ.Γ. Επίσης ο Νόσφος δηλώνει… ακραιφνής αντι-φασίστας ΚΑΙ αυτός (χαχαχα…)
   ΚΑΙ μας έχει αποκαλέσει ακροδεξιούς (νομίζω εσένα κυρίως, ενώ εμένα με έχει βαφτίσει «Ρεσαλταρισμένο»).

   (και όσα είπα πριν αναλύοντας τον «άκρατο αντι-φασισμό» και τους ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ του, ισχύουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΑΚΟΜΗ περισσότερο, για τον ΙΔΙΟ το Νόσφο…)

 28. […] Anti-IMF Collective Blog (formerly Omadeon) For a Resistance of Multiple Forms Μετάβαση στο περιεχόμενο ΑρχικήAboutAbout (in Greek)AdminOff-topicOmadeon SitesUK Top blogsStrictly private pageCouncilDigestBook quotesAlain BadiouBill MollisonMoney and Finance (alternative forms)Israel ShahakNaomi KleinSlavoj ŽižekSlavoj Žižek bibliographyTaguieffEnglish postsGreek postsΑνοιχτή Επιστολή στο Indymedia (29-11-2009)Posts (index)Blog Digest 2007-2008ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣtrollbinLinksGreek CrisisMoney AlternativesOther BlogsUseful LinksMANUALMNHMONIOVideosAgainst BankstersMax Keiser VIRAL VIDEO News – Ιστοσελίδα ΕνημέρωσηςPeakoil VideosZanonZizek videos ← Ο ψοφοδεής ιρρασιοναλισμός της Ελληνικής ΕυρωΑρισ… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s