Απάτη τραπεζιτών η «διάσωση της Ελλάδας» -Michael Hudson (IMF-EU «salvation» of Greece and Ireland is a bankster – hoax)

European Day Of Action: Protest March Begins O...
Image by infomatique via Flickr

UPDATE: An English version of this interview with professor Michael Hudson was also posted in his own site: «Financial Interests Dictate Sovereign Policy«

Συνέντευξη του μαρξιστή οικονομολόγου Michael Hudson στην «Ελευθεροτυπία». Την αναπαράγω εδώ (με τονισμούς δικούς μου) μαζί με παλαιότερο video (στα αγγλικά) που είχα ανεβάσει, με τον Michael Hudson και τον Richard Wolff. Ακολουθεί η συνέντευξη (όπου η «Ε»… ξέχασε το «μαρξιστής» , στην περιγραφή του Michael Hudson) και μετά το video.

  • In English English summary: The American Marxian economist professor Michael Hudson, interviewed by Greek newspaper «Eleftherotypia«, explains why the IMF/EU project to «save Greece and Ireland» is a banksters’ hoax

«Ολέθρια η πολιτική των τραπεζιτών»

ΣΧΕΔΙΑ απάτης των τραπεζών και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος αποκαλεί ο διεθνούς κύρους [μαρξιστής] οικονομολόγος, αναλυτής της Γουόλ Στριτ, και σύμβουλος της Λεττονικής αντιπολίτευσης Michael Hudson τα προγράμματα διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για Ελλάδα και Ιρλανδία.

Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται τα χαρακτηρίζει οικονομικές στρατηγικές που θα μετατρέψουν τις εμπλεκόμενες χώρες σε νέες Λετονίες (σ.σ.: το παράδειγμα της Λετονίας επικαλέστηκε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στ. Καν ως επιχείρημα ότι το Ταμείο βοηθά τις χώρες που χρηματοδοτεί), δηλαδή σε κοινωνίες όπου επικρατούν ακραία αντιεργασιακά μέτρα και όπου το βιοτικό επίπεδο συρρικνώνεται με στόχο να ξεπληρωθούν τα χρέη προς τις ξένες τράπεζες.

Ενα πρόσφατο άρθρο σας, «Σχέδια απάτης των πλουσίων και των απλήστων», περιγράφει τα σχέδια διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τις χώρες της ευρωζώνης ακριβώς ως τέτοιου είδους σχέδια. Κατά την άποψή σας, ποια είναι τα κύρια ελαττώματα των σχεδίων διάσωσης για την ευρωζώνη και τι σκοπούς εξυπηρετούν;

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας προσπαθεί να αναγκάσει τους πολιτικούς να ρουφήξουν χρήματα από τους εργαζόμενους και τη βιομηχανία για να αποπληρώσουν τους τραπεζίτες. Αυτή η εξέλιξη θα μειώσει σταδιακά τον σχηματισμό κεφαλαίου και θα συμπιέσει προς τα κάτω το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Οι τράπεζες παραποίησαν την πραγματική αξία των ισολογισμών και ως εκ τούτου το τι πραγματικά τους χρωστάνε κάτω από συνθήκες αγοράς. Τώρα, που πήραν τα χρήματά τους και τη σκαπουλάρισαν, η «πραγματική» οικονομία καλείται να πληρώσει.

Καλή προσπάθεια, αν οι τραπεζίτες τα καταφέρουν να αποδράσουν με αυτό το κόλπο που επιχειρούν! Αλλά είμαι χαρούμενος που βλέπω τη Γερμανία να εναντιώνεται στην πρόταση της Ε.Ε. για διπλασιασμό των κεφαλαίων προς το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.

Εχετε επίσης γράψει ότι «η Λετονία έχει γίνει ένα πειραματόζωο ως προς το πόσο πολύ μπορεί να μειωθεί το βιωτικό επίπεδο…». Θεωρείτε ότι το ίδιο πράγμα προορίζεται για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και για οποιοδήποτε άλλο «γουρουνάκι» έχει την ατυχία να δει τον έλεγχο των δημοσιονομικών του να περνάει στα χέρια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ;

Οι ξένοι τραπεζίτες ωθούν την Ελλάδα να γίνει σαν τη Λετονία και να θυσιάσει την οικονομία της προς όφελός τους. Η πραγματικότητα είναι ότι η αποπληρωμή των δανειστριών ξένων τραπεζών κάτω από τους όρους που έχουν επιβληθεί είναι όπως η πληρωμή του φόρου σε μια δύναμη που σας έχει κατακτήσει στρατιωτικά.

Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει τώρα τη δυνατότητα να δει τα αποτελέσματα αυτής της άθλιας πολιτικής που εφαρμόζεται στη Λετονία και να τα αποφύγει. Οταν η νεοφιλελεύθερη φούσκα έσκασε, η κυβέρνηση της Λετονίας δανείστηκε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ υπό όρους που επιβάλλουν τόσο βαθιά λιτότητα, που η οικονομία βυθίστηκε κατά πάνω από 20% και η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη. Παράλληλα, οι φόροι στους μισθούς και τις αμοιβές ανήλθαν στο 68%. Πάνω από το 12% του πληθυσμού αναγκάστηκε να καταφύγει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά.

Πώς εξηγείτε την επέμβαση του ΔΝΤ στην κρίση του ευρωπαϊκού χρέους; Οφείλεται αυτό στο ότι η Ε.Ε. στερείται την τεχνική πείρα ή επειδή είναι ετερόρρυθμος εταίρος του πολυεθνικού χρηματικού κεφαλαίου;

Αυτό που θεωρείται «τεχνική πείρα» εκ μέρους του ΔΝΤ είναι κάτι καθαρά πολιτικό, όχι αντικειμενικό και ουδέτερο. Στα χέρια των νεοφιλελεύθερων, «χρηματοοικονομική πείρα» σημαίνει πόσο φορολογήσιμο πλεόνασμα, πόσο διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα και πόσα κέρδη μπορεί να βουτήξει ο χρηματοπιστωτικός τομέας για τον εαυτό του.

Οι πραγματικοί ειδικοί θα ακολουθούσαν τη συμβουλή που έδωσε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς τη δεκαετία του 1920 σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και τα ενδοσυμμαχικά δάνεια. Είναι καλύτερα να σβηστούν τα «κακά» χρέη από το να προσπαθήσει μια χώρα να πληρώσει τους πιστωτές της με αντίτιμο τη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου και των δημόσιων δαπανών στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλες βασικές υποδομές. Μια σοφή κυβέρνηση θα υποτάξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, του σχηματισμού κεφαλαίου και των αυξανόμενων επιπέδων διαβίωσης. Η πολιτική «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» [σημ. Omadeon: Washington Consensus] που έχει δρομολογήσει σήμερα για την Ευρώπη η Ε.Ε. και το ΔΝΤ εφαρμόστηκε στις δικτατορίες του Τρίτου Κόσμου στις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80 κάτω από την απειλή των όπλων, αλλά η Ευρώπη είναι ελεύθερη να επιλέξει.

Βλέπετε διέξοδο από την κρίση κρατικού χρέους και κρατικής κυριαρχίας που μαστίζουν σήμερα την Ευρώπη;

Το οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης δεν έχει προκληθεί από το «κρατικό χρέος» αλλά από τα κακά δάνεια των τραπεζών, την παραπλανητική χρηματοοικονομική πρακτική και τη νεοφιλελεύθερη άρση των ελέγχων στον τραπεζικό τομέα. Οι «επιδρομείς Βίκινγκ» της Ισλανδίας, η Anglo Irish Bank της Ιρλανδίας και άλλες ξένες τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν απώλειες από χρηματοπιστωτικές αξιώσεις που είναι κατά μεγάλο μέρος φανταστικές, τουλάχιστον όσον αφορά τη δυνατότητα υπερχρεωμένων οικονομιών να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Η «κρίση» μπορεί να επιλυθεί αναγκάζοντας τις τράπεζες να διαγράψουν (write down) τις αξιώσεις τους περί χρέους στο επίπεδο «σκουπιδιών», όπως είναι και το πλέον ρεαλιστικό σενάριο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστραφούν εθνικές οικονομίες υποβαλλόμενες σε περιουσιακό ξεγύμνωμα.

Η σημερινή κρίση στην Ευρώπη είναι μια κρίση κρατικής κυριαρχίας. Το ερώτημα είναι: Ποιος θα έχει τον έλεγχο της οικονομίας, της φορολογικής φιλοσοφίας και των δημόσιων δαπανών; εκλεγμένοι αξιωματούχοι που ενεργούν στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος ή μια παρεισφρητική οικονομική ολιγαρχία; Η Ε.Ε. έκανε λάθος να πει στις κυβερνήσεις να πληρώσουν επειδή ακολούθησαν τη συμβουλή της και υπέκυψαν στην πίεσή της να εμπιστευθούν τους χρηματοπιστωτικούς απατεώνες και να ενδώσουν στην απελευθέρωση των τραπεζών. Η ΕΚΤ πρέπει να επιστρέψει χρήματα για τη διάσωση των τραπεζών στις κυβερνήσεις που έπεσαν θύματα. Ανάμεσα σε άλλες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, η Ευρώπη χρειάζεται μια κεντρική τράπεζα που θα μπορεί να κάνει αυτό που υποτίθεται ότι κάνουν οι κεντρικές τράπεζες: να δημιουργεί χρήματα για να χρηματοδοτεί τα κυβερνητικά ελλείμματα. Αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το άρθρο 123 του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, όπως τροποποιήθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αποτρέπουν την κεντρική τράπεζα να δανείζει στις κυβερνήσεις. Αυτό αναγκάζει τις τελευταίες να επιβάλλουν φόρους.

Ο κρατικός τραπεζισμός δεν είναι απαραιτήτως πληθωριστικός. Χρηματοδοτεί αυτό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οικονομιών: επένδυση στις υποδομές και σχηματισμό κεφαλαίου για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ελαχιστοποίηση του κόστους του επιχειρείν.

Προκύπτει ότι αυτό που προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις είναι ο δανεισμός από εμπορικές τράπεζες, οι οποίες διογκώνουν τις αξίες των περιουσιακών στοιχείωνμη αποδοτικά. Δεν είναι απαραίτητο να συνεχιστούν τα πράγματα ως έχουν. Τα πρόσφατα 30 χρόνια νεοφιλελεύθερης χρηματοοικονομικής πόλωσης είναι αντιστρέψιμα.

WHO is who?

(OMADEON: συμπληρώνω την παράγραφο που ακολουθεί με σημαντικά στοιχεία που δεν αναφέρει η «Ελευθεροτυπία»).

Ο Μichael Hudson είναι μαρξιστής οικονομολόγος, συγγραφέας βιβλίων, επικεφαλής – οικονομικός σύμβουλος της Λεττονικής αντιπολίτευσης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, στο Κάνσας, ενώ διδάσκει παράλληλα στη Σχολή Οικονομικών του Βερολίνου και είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Μελέτη Μακροπρόθεσμων Οικονομικών Τάσεων. Διατέλεσε ανώτατος οικονομικός σύμβουλος για την προεδρική εκστρατεία του Dennis Kucinich το 2008.

Γράφει τακτικά για το «Harper’s Magazine», τους «New York Times» και άλλες ξένες οικονομικές εφημερίδες.

Περισσότερα για τον Michael Hudson:

…Πιο αντεργατικός νόμος δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ούτε στη διάρκεια των πιο ειδεχθών δεξιών δικτατορικών καθεστώτων. Στόχος του νόμου αυτού δεν είναι μόνο ο πλήρης μισθολογικός εξευτελισμός των εργαζομένων, αλλά και η ηθική απαξίωση και ο διασυρμός τους ενώπιον των εργοδοτών. Να αισθάνονται δηλαδή οι εργαζόμενοι ότι ανά πάσα στιγμή βρίσκονται στο απόλυτο έλεος του αφεντικού τους, που μπορεί να τους λιώσει!

Είναι τόσο απεχθής αυτή η πολιτική, που ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αισθάνεται την ανάγκη να διακηρύσσει κάθε μέρα, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, ότι το ΔΝΤ δεν ζήτησε μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Εννοεί έτσι ότι είναι αποκλειστική επιλογή του πρωθυπουργού η λεηλασία των εισοδημάτων των Ελλήνων εργαζομένων και όχι επιταγή ή απαίτηση των ξένων επικυρίαρχων της πατρίδας μας. Πρόκειται δηλαδή για εφαρμογή του πραγματικού κυβερνητικού προγράμματος του Γ. Παπανδρέου, το οποίο υπερβαίνει τις εντολές των ξένων δυναστών της Ελλάδας.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει σχέδιο να πετάξει στον κοινωνικό Καιάδα τους εργαζόμενους. Αργά αργά κάποιοι αρχίζουν να αντιδρούν

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to NewsvineAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

Enhanced by Zemanta

14 comments

  1. Hudson και Wolff.Αυτά είναι!
    Αύριο στις 17:00 στην ΣΕΜΦΕ θα γίνει συζήτηση με θέμα την οικονομική κρίση και το αν όσα γίνονται είναι μονόδρομος, με κεντρικούς ομιλητές τους κ.Π.Παπακωσταντίνου ,Γ.Μήλιο και Δ.Καζάκη.Όσοι πιστοί προσέλθετε.

    Υ.Γ-Πήρες το mail μου Omadeon?

    • Thanks Oblivion,
      μόλις γύρισα και -ναι- είδα το μέηλ της απάντησής σου στο δικό μου.
      Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να παραστώ αύριο, θα σε ειδοποιήσω. Πάντως…

      Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης,

      ΔΙΑΛΕΞΗ

      του Σλάβοϊ Ζίζεκ

      στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

      (αμφιθέατρο Μ.Α.Χ., είσοδος από οδό Στουρνάρα)

      Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου,

      στις 11:30 π.μ.

      με θέμα

      «Ζώντας στην εποχή των τεράτων»

      • Το ξέρω και αυτό Omadeon:D.Κατά 99% θα είμαι και εκεί αν και ο κ.Ζίζεκ τα μιλάει κάπως δύσκολα τα αγγλικά:P.

  2. Eδω ο Δελαστικ τα λεει ακομα καλυτερα!
    http://www.prin.gr/2010/12/simoria.html
    Παντως απορω,
    (οχι για τον Δελαστικ)
    ολοι αυτοι των μεσων μεταφορων και ολοι οι υπολοιποι που προαναγγελλουν απεργιες κτλ,
    γιατι σκουζουν τωρα;Τι ψηφισαν οι δημοσιοι υπαλληλοι;πασοκ,νδ και αποχη δε «ψηφισαν» οι 8 στους 10;
    Δηλαδη τωρα καταλαβαμε ολοι οτι ο ΓΑΠ ειναι μελος συμμοριας και αποφοιτος της Μαφιας του Σικαγο;Οτι ηρθε για να μας ξεσκισει ολους;

    Εδω κ μηνες τα φωναζαμε κ μας λεγανε και γραφικους η «υπερασπιστες των δημοσιων τεμπεληδων υπαλληλων»,
    ρουφατε ολοι το αυγουλακι τωρα κ προσοχη μη σκιστει κανα καλσον.

    Τελοσπαντων,ας μου συγχωρεθει η πικρια,ο κυνισμος κ μια διαφαινομενη αποδοχη της ηττας,
    απλα ξερετε τι βλεπω;Ειχαμε μια ευκαιρια στις δημοτικες εκλογες να απονομιμοποιησουμε το Καθεστως κ αυτη η ευκαιρια χαθηκε.Νομιζω οτι τωρα ειναι αργα για δακρυα.
    Μακαρι να λεω μαλακιες,να εκραγει το ηφαιστειο και να πεσει η λαβα πανω τους και να τους καψει.
    Αλλα φοβαμαι οτι αυτο εδω θα γινει και τιποτα αλλο
    http://celinathens.blogspot.com/2010/11/blog-post_15.html

    • Καλησπέρα φίλε Celin,
      έρριξα μια γρήγορη ματιά στο ποστ σου, που είχα ξαναδεί (αλλά χωρίς τα σχόλια που ακολούθησαν μετά)….
      Αν και λίγο απαισιόδοξος, έχεις δίκιο σε ΟΛΑ νομίζω.

      Επίσης ο Δελαστίκ, αν και ψύχραιμος άνθρωπος στο λόγο και στο γράψιμό του, αυτή τη φορά… τάχει πάρει στο κρανίο κανονικά ΚΑΙ με το δίκιο του. Σημειώνω ότι αυτή είναι η ΠΡΩΤΗ φορά που τον βλέπω να ονομάζει τον Παπανδρέου «κάθαρμα», έτσι στεγνά όπως στο «Πριν» (σε μια παραλλαγή ίδιου -ουσιαστικά- περιεχομένου όπως το άρθρο του στο -καθωσπρέπει- «Εθνος»):

      Στο «ΠΡΙΝ»:

      Σε αδίστακτη πολιτική συμμορία ληστών στην υπηρεσία των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου αναδεικνύεται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου – του πιο μισητού πολιτικού καθάρματος που κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα….

      • Tι να πω φιλε,ας ελπισουμε να μας διαψευσει ο Δεκεμβρης που θα ερθει.
        Πρωτη φορα βλεπω κ εγω απο δημοσιογραφο μεγαλης εφημεριδας
        -αν κ ο Δελαστικ προφανως ειναι απο τις φωτεινες εξαιρεσεις που επιβεβαιωνουν τον κανονα της υποταγμενης δημοσιογραφιας-
        τετοιο λεκτικο γρονθοκοπημα.
        Μπραβο του.

        • Φίλε Celin, έχω πει πολλές φορές ότι είναι παγίδα το δίπολο «αισιοδοξία – απαισιοδοξία». Ισως κακώς το έθεσα πρώτος, σαν θέμα, στη συζήτηση αυτή….

          Οι τριγμοί του καπιταλισμού είναι παγκόσμιοι. Δες ΤΙ λένε για το πιο καυτό θέμα του πλανήτη κάπου αλλού, π.χ. στο σχόλιο ΕΔΩ (σε συζήτηση όπου συμμετείχα έντονα)
          http://www.guardian.co.uk/discussion/comment-permalink/8796339

          • «Φίλε Celin, έχω πει πολλές φορές ότι είναι παγίδα το δίπολο “αισιοδοξία – απαισιοδοξία”

            Αν σε καταλαβαινω καλα,Ναι,συμφωνω οτι ειναι παγιδα.Το επαναστατικο υποκειμενο-δεν εννοω προφανως εμενα,σιγα τον Τσε-
            πρεπει να βρισκεται οσο μπορει σε μια κατασταση ψυχραιμιας,σχεδον απαθειας και,πως να το πω,κατι σαν ενεργητικη αταραξια.
            Αποφασιστικοτητα κ θεληση ειναι τα ζητουμενα.
            Θα πρεπει σχεδον να απαγορευσει στον εαυτο του να ενθουσιαζεται,γιατι ο ενθουσιασμος συχνα-οχι παντα-δεν ειναι παρα η αλλη οψη της απογοητευσης.
            Δυστυχως αυτη ειναι μια ιδεατη κατασταση κ το διπολο αισιοδοξια-απαισιοδοξια,ειναι ενα διπολο που δυσκολα αποφευγεται.

            Ευτυχως,το δυσκολο ειναι κατι διαφορετικο απτο ανεφικτο.

            ΥΓ Μπραβο φιλε που συμμετεχεις κ σε συζητησεις που ξεφευγουν απτα τετριμμενα και γινονται εκτος Ελλαδας,για να μαθαινουμε τι γινεται εκει κ να μαθαινουν τι γινεται εδω.

  3. Διαβάστε κι εδώ:

    http://themeanoldinvestor.blogspot.com/2010/12/icelands-temptation.html

    Μια σύγκριση της Ισλανδίας (που έστειλε το ΔΝΤ και την ΕΕ για βρούβες και πτώχευσε) με την Ιρλανδία.
    Το αποτέλεσμα για την Ισλανδία επιγραμματικά: Μετά από δύο χρόνια ζόρι, η Ισλανδία όχι απλώς επέζησε, αλλά άρχισε και βγάζει και πλεονάσματα, η ανεργία της είναι η μισή από αυτή της σωσμένης Ελλάδας (σωθήκαμαν) και παίρνει πάλι μπρός το χρηματιστήριό τους, άρα όλο και κάποιες εταιρείες δουλεύουν και πάλι.

    Διαβάστε το.

    • Ευχαριστώ θερμά Πιγκουίνα. Δυνατό το άρθρο, π.χ. με τα εξής στοιχεία:

      …the Icelandic economy is showing some very real signs of life again. In the third quarter of 2010, their economy grew by 1.2%. Their budget deficit for 2010 was only 6.3% of GDP. For 2011, more robust growth will lead to.. get this.. a budget surplus. Their unemployment rate has fallen from a high of 9.7% to 7.3% this year. The stock market is on a modest upswing again. Now lets take a look at Ireland: their unemployment rate is 14.1% and rising. Their budget deficit, including the backstopping of bad banks, is 32% of GDP…

  4. Για να τα πιάσουμε από την αρχή.

    Η Κρίση ήρθε.
    Ποια κρίση ;
    Θέλεις επιθετικό προσδιορισμό;
    Πες την τότε Κρίση Δημοσίου Χρέους.
    Στο δημοτικό μου μάθανε ότι το ουσιαστικό κρύβει την ουσία.
    Το ουσιαστικό κρύβει το ουσιαστικότερο!
    Η ΚΡΙΣΗ
    Δώστης ότι ονόματα θες.
    Άλλωστε οι παραλλαγές εξυπηρετούν την συσκότιση.
    Στην Ιρλανδία κρίση των Τραπεζών.
    Στην Πορτογαλία κρίση των Ακινήτων ή μήπως στην Ισπανία.
    Και να κάθομαι μια ώρα να προσπαθώ να θυμηθώ στα Αγγλικά τι σημαίνει Exegesis.
    (έχω πρόβλημα όπως φαίνεται. Είμαι στόκος)
    http://fravia.com/realicra/exegesis.htm
    Bγάλε από την θέση του στην πρόταση το επίθετο και βάλτο μετά το ουσιαστικότερο/ουσία μήπως και μπερδευτεί και ουσιαστικοποιηθεί κι αυτό.
    Ουπς, πρέπει να μιλήσουμε για Δημόσιο Χρέος.
    Ή μήπως αν δεν το είχαμε τότε θα έσκαγε το Δανεισμένο για μια ζωή Νοικοκυριό;
    (βλέπε δάνειο 300.000 για ένα τεσσάρι με αποπληρωμή 35χρόνων)
    Ή μήπως οι Πιστωτικές Κάρτες;
    (Η κατοχή Diners είναι το όνειρο πολλών Ελλήνων.[πηγή: CIAFactBook 1978] )
    Ή εκείνα τα 120.000 ακίνητα;
    (πάνω από 100.000 οι εργολάβοι την περασμένη δεκαετία[πηγή: δική μου ]
    Ναι καλά, σε λίγο θα μου πεις οι τράπεζες;
    (Μόνον οι τραπεζικοί υπάλληλοι το ξέρουν)

    Υπάρχει μια κατηγορία οικονομολόγων, της σχολής που βρίσκεται στο δεξί μας χέρι όπως μπαίνεις, που πιστεύουν στην αναγκαιότητα των κύκλων στην Οικονομία.
    Κύκλοι, κύματα κάτι σε καμπύλες πάντως. (Γυναικείο σώμα έχει αυτή Η οικονομία)
    Έσπευσαν να βγουν από τα Χρηματιστήρια όταν άρχισαν να μπαίνουν οι Mastercard(2006/05) και Visa(2008/03) γιατί;
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΟΥΣΚΑΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ;
    Ίσως διότι στον Λαϊκό Καπιταλισμό (Χρηματιστήριο) πας για να διασπείρεις το ρίσκο και την χασούρα σου γιατί το κέρδος ουδείς πίστεψε ότι μπορεί να μοιραστεί.
    Αυτοί οι ίδιοι ήταν που υπηρετούσαν την ιδέα της «αειφόρου ανάπτυξης» γνωρίζοντας ότι νομοτελειακά κάτι τέτοιο είναι μοιραίο να οδηγήσει σε αίμα, δάκρυα και ιδρώτα (Ρουβάς δίσκος: ΑΝΕΦΙΚΤΟ)

    Εδώ είναι κάτι που δίνει δίκιο στην Αλέκα να μιλάει για ΚΡΙΣΗ ότι είδος κι αν έχει ως βιτρίνα.
    Φυσικά τα ρέστα της τα δίνει σε αυτό :
    «…Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τις σπουδές των παιδιών μας μετά από 10, 20 χρόνια που μπορεί να συμβεί κάτι καλύτερο. Ο καθένας θα προσπαθήσει. Μήπως δε στέλνουμε τα παιδιά μας στα φροντιστήρια για να μπουν στο Πανεπιστήμιο;…»(Ριζοσπάστης, 16/01/2007)
    http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/1/2007&id=8425&pageNo=8&direction=1

    για να αναρωτιόμαστε γιατί τίποτα δεν γίνεται στην ΕΛΛΑΔΑ;

    ΥΓ: Γραμμένο μετά την μεγάλη κινητοποιήση που έγινε αφού ΨΗΦΙΣΤΙΚΕ ο ΝΟΜΟΣ.

    Απελπισμένα και όχι Φιλικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s