Η Ελλάδα θα γελά, η Ιρλανδία θα κλαίει (άρθρο από το μέλλον)

Καλή χρονιά !
Καλή χρονιά !

To «Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει…« (του blogger Φώτη Μπόμπολα)  …είναι ένα εξαιρετικό blog-post (βασισμένο στο άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ), που μπορεί να χρησιμεύσει και πρακτικά, για συγκρίσεις με την κατάσταση της Ελλάδας. Αντιγράφω τα ουσιώδη, με έναν τρόπο που τα καθιστά εφαρμόσιμα στη δική μας περίπτωση, μέσω ενός… τρικ: -Αντικατέστησα το «Ισλανδία» με «Ελλάδα» και κάθε λέξη που είναι παράγωγο της Ισλανδίας με ακριβώς αντίστοιχο παράγωγο της Ελλάδας. Επίσης… πείραξα κάποια νούμερα, για να είναι πιο ταιριαστά. Το αποτέλεσμα είναι… ένα φανταστικό άρθρο από το μέλλον, όταν… πρωθυπουργός της Ελλάδας μπορεί να είναι (π.χ.) ο… Δημήτρης Καζάκης (χεχε): :mrgreen:

Η Ελλάδα μετά τη Στάση Πληρωμών (άρθρο από το μέλλον)

Η Ελληνική Κυβέρνηση του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου έκανε τα εξής, αμέσως μετά την επάνοδο στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή:

Πρώτον, υποτίμησε τη δραχμή και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αρχικά η δραχμή υποτιμήθηκε έναντι του ευρώ κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της δραχμής οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ελληνικής κεντρικής τράπεζας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 6,3% φέτος, και ταχύτατα, ίσως και μέσα στο επόμενο έτος, θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στο 160% του ΑΕΠ, θα μειωθεί σταδιακά στο 80% του ΑΕΠ στα επόμενα 5 (το πολύ 10) χρόνια.

Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Έλληνες ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:

Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών ώστε κανένας Έλληνας να μη χάσει ούτε μία δραχμή από τις καταθέσεις του.

Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Έλληνες μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Έλληνες οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).

Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες (όπως και το κράτος) δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών (ή του κράτους) σε χώρες (ή τράπεζες) του εξωτερικού. Ετσι οι Έλληνες φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γράφει το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», δείχνει ότι «το έξτρα κόστος για μια χώρα που δεν στηρίζει τις τράπεζές της μπορεί να είναι εκπληκτικά μικρό. Η Ελλάδα άφησε τις τράπεζές της να χρεοκοπήσουν και το ΑΕΠ της έπεσε αθροιστικά κατά 15% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Η Ιρλανδία ”έσωσε” τις τράπεζές της και είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 14%».

Προς το παρόν βέβαια… όλο αυτό το θετικό σενάριο θεωρείται «ανεφάρμοστο» και δεν συζητιέται πουθενά στα ελληνικά ΜΜΕ. ΟΚ, τότε… σε όσους / όσες δεν άρεσε το άρθρο, αφιερώνουμε τώρα κάποια… δωράκια για το νέο έτος (φρέσκα-φρέσκα από τo… μαγειρείο του Antistachef):

Επιμηκυντής Χρέους
Επιμηκυντής Χρέους
Αποκριάτικο κοστουμάκι για Υπουργούς
Αποκριάτικο κοστουμάκι για Υπουργούς

Το ιδανικό δώρο για τον πρωθυπουργό
Το ιδανικό δώρο για τον πρωθυπουργό

Κι ένα δωράκι για όσους… δεν έχουν πρόβλημα με το προαναφερθέν άρθρο: Η ομιλία του καθηγητή Κώστα Δουζίνα στο Πολυτεχνείο, στις 19 Δεκεμβρίου 2010 (αμέσως μετά την ομιλία του Slavoj Zizek):

Διαβάστε επίσης:

Enhanced by Zemanta

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to NewsvineAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

56 comments

  • Αγαπητέ Μανώλη επίσης, καλή χρονιά!

   (αν και σήμερα ακόμη λένε «καλή πρωτοχρονιά», εμείς είμαστε λίγο πιο… διαχρονικοί -χεχε)

 1. Eiναι η πιο ελπιδοφορα και για αυτο,η πιο καταλληλη αναρτηση για να αφησουμε πισω το 2010 κ να υποδεχτουμε το 2011!
  Καλη χρονια φιλε omadeon,καλη χρονια σε ολους.

  • Φίλε celin… σε ευχαριστώ που ‘τόπιασες το νόημα’ του ποστ. 😉

   (Κι αν σου πω ότι… κουράστηκα να βρω ΚΑΤΙ -έστω αμυδρά- ελπιδοφόρο,
   δεν πιστεύω να εκπλαγείς καθόλου!)

   Χρόνια πολλά και καλή χρονιά λοιπόν.

  • Καλησπέρα και χρόνια πολλά μανιτάριε… (μόλις επέστρεψα).

   Η αλήθεια είναι ότι φαντάζει σαν ουτοπικό, το ρεαλιστικότατο σενάριο.
   Το πραγματικά ουτοπικό όμως σενάριο, είναι ακριβώς εκείνο που υπόσχονται οι κρατούντες.

 2. @ OMADEON

  Η αλήθεια είναι ότι έχουμε .. δίκιο με τον τρόπο που τόγραψες εσύ και όχι η αφεντιά μου.

  Κάπως έτσι κυμαίνεται και το σημερινό μου σημείωμα στο γνωστό δικτυακό μου στέκι με αφορμή τις ευχές που έγραψα για όλους μας (σας).

 3. @manitaritoubounou,
  Καλή χρονιά λοιπόν.
  Στα ίδια πράματα λίγο-πολύ έχουμε καταλήξει. Π.χ. όπως λες κι εσύ στο τελευταίο σου ποστ, σε…

  Ένα ευρύ Μέτωπο αγώνα, εντός και εκτός της χώρας, που θα ενώσει με μορφές άμεσης δημοκρατίες συλλογικότητες και πρόσωπα, που δεν θα αναγνωρίζει το απεχθές χρέος, δεν θα υποτάσσεται στην Ευρωζώνη και τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, θα αντιστρέψει την πορεία διάλυσης των συλλογικών αγαθών και δικαιωμάτων μπορεί να διώξει την τρόϊκα και να ξεκινήσει μια πολιτισμική-πολιτική πορεία που ο λαός με νέες και παλιές μορφές συλλογικής κοινωνικής συνύπαρξης μπορεί να δώσει νέο όραμα και ελπίδα.

  http://manitaritoubounou.wordpress.com/2010/12/31/eyxes-kalanta-prwt/

  Εμείς τουλάχιστον (στο μικρό σχετικά χώρο της μπλογκόσφαιρας) έχουμε αρχίσουμε να σχηματίζουμε ένα είδος μετώπου, παρά τις διαφορές ή τις παλιές διχόνοιες. Πλην ακροδεξιάς βέβαια, η οποία… δεν υποφέρεται (και άλλωστε έχει προδώσει τη χώρα στηρίζοντας τον ΓΑΠ, σε μεγάλο μέρος της).

  Αλλά και στο χώρο των οικονομικών αναλυτών και οικονομολόγων, εμφανίζονται σημαντικές συγκλίσεις απόψεων που μερικές φορές ξεπερνούν και το όριο αριστεράς και δεξιάς. Π.χ. ο ήπιος δημοκράτης Βασίλης Βιλιάρδος, που δεν μπορεί να τον πει κανείς αριστερό, στις αναλύσεις του συγκλίνει σημαντικά με τον αριστερό Δημήτρη Καζάκη, όπως και (εν μέρει) ο (καθόλου αριστερός) αναλυτής Πάνος Παναγιώτου.

  (Εξαίρεση είναι βέβαια η ένταση που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ υποστηρικτών της παραμονής στη ευρωζώνη και αντιθέτων τους, π.χ. μεταξύ Καλλωνιάτη και Καζάκη. Δεν ξέρω για τις προθέσεις του ίδιου του Καλλωνιάτη, αλλά μερικοί οπαδοί του τρέμουν υπερβολικά την έξοδο από το ευρώ για δικούς τους λόγους, μάλλον συμφεροντολογικούς).

  Πάντως… για να μην ξεφύγουμε από την εορταστική ατμόσφαιρα, ακολουθεί… οργισμένο (και εν μέρει αυτοσαρκαστικό) διάγγελμα του μεγάλου Μαξ Κάϊζερ.

  «These Guys All Need To Be Fired, Trialed, Hung, Burned! They’re All Freaking Terrorists!»
  (Συνοπτική μετάφραση: «Αυτοί οι τύποι [τραπεζίτες και πολιτικοί λακέδες τους] θέλουν εκτέλεση, δικαστήριο, κρέμασμα, κάψιμο, είναι όλοι λαλημένοι τρομοκράτες») -χαχαχα… είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ο θυμός του Μαξ:

 4. Δεν πρόλαβα να γράψω Καζαμία για φέτος. Προσωπικά δεν είμαι τόσο αισιόδοξη για την έξοδο από το Ευρώ – ούτε και για την παραμονή σε αυτό.
  Τέλος πάντων, να είναι πιο ελπιδοφόρο από το προηγούμενο και να μας απαλλάξει από τα χρηματοπιστωτικά βαμπίρ παγκοσμίως.
  Υγεία και δύναμη σε όλους.

 5. @Alien Penguin Χρόνια πολλά,

  Σωστά το είπες, δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη αισιοδοξία, είτε λόγω εξόδου από το ευρώ, είτε λόγω μη-εξόδου. Τα πάντα νομίζω εξαρτώνται από τα υπόλοιπα που (δεν?) θα γίνουν, όχι από το θέμα του ευρώ μόνο του. Για το ευρώ η επιλογή μοιάζει λίγο με «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Πάντως… κάτι που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη είναι ότι υπάρχουν ιδιαίτερα φανατικοί πολέμιοι της εξόδου από το ευρώ που ανήκουν στο κατεστημένο, π.χ. ο Τάκης Μίχας:
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=4591
  …ο οποίος όμως δεν συζητάει καθόλου τις υπόλοιπες ενέργειες που προτείνει ο Λαπαβίτσας ή ο Καζάκης, χωρίς τις οποίες ασφαλώς και είναι κακή η έξοδος από το ευρώ (ενώ ούτε και με αυτές δεν είναι κάτι εγγυημένα θετικό).

  @Κάππα γκρέκο χρόνια πολλά και σε σένα.
  Δυστυχώς καθυστέρησα να μπω ξανά στο μπλογκ αλλά… δεν σε ξέχασα. Ως προς το «μαζί τα φάγανε» υπάρχει και… χειρότερη εκδοχή:

 6. Χρόνια πολλά σε όλους τους διαχειριστές και τους επισκέπτες του blog.

  Στην περίπτωση που παραμείνουμε στο ευρώ, δεν βλέπω κάποιο λόγο για τον οποίο τα πράγματα να γίνουν καλύτερα.Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία.Το ίδιο και η Γαλλία.Η έξοδος από το ευρώ πρέπει να συνοδευτεί και από ένα «χρέος» ευθύνης από τους πολίτες της Ελλάδος.Έξοδος από το ευρώ, και μετά πάλι πίσω στα mall δεν θα ωφελήσει κανένα.Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η προσαρμογή για ένα λαό που έχει καλομάθει τα τελευταία 20 χρόνια.Πιστεύω τελικά πως το πρόταγμα παραμονής στο ευρώ πηγάζει κυρίως από την απαισιοδοξία και την θολούρα για την κατάσταση που θα επικρατήσει σε περίπτωση εξόδου από αυτό.

  • Καλή χρονιά και σε σένα φίλε Oblivion.

   Εντύπωση μου κάνει ότι όλος ο κόσμος συζητάει με πάθος το θέμα του ευρώ, αλλά για τη στάση πληρωμών και τα άλλα μέτρα συνήθως πολύ λιγότερο. Αλλά… χωρίς τα υπόλοιπα αυτά μέτρα, η συζήτηση για το ευρώ δεν έχει και πολύ νόημα. Θα είχε νόημα βέβαια, αν ΔΕΝ ήταν κατοχική κυβέρνηση στην εξουσία, κι αν ΔΕΝ ΗΤΑΝ η αντιπολίτευση της ΝΔ «κατά του μνημονίου» μόνο για τα μάτια. Το τραγικό είναι ότι καμία πολιτική δύναμη ικανή να πάρει την εξουσία ΣΗΜΕΡΑ δεν θα προχωρούσε σε αυτά τα υπόλοιπα.

 7. Καλησπέρα! Και καλή χρονιά!
  Θα ήθελα να σημειώσω κάτι σε σχέση με τα παραπάνω.
  Πρέπει όλοι μας να ερευνήσουμε -στο μέτρο του δυνατού- τις θετικές συνέπειες της εξόδου από την ΟΝΕ, και ίσως και απ την Ε.Ε., που θα φέρει η άρνηση αποπληρωμής του χρέους (έτσι νομίζω), να τις αντιληφθούμε επαρκώς και ύστερα να προωθηθούν αυτές παντού.
  Και να εμφανιστεί ως δίπολο απ τη μία το άμεσο και απώτερο μέλλον των πολιτών σε μια Ελλάδα «μνημονιακή» με όσα καλά έχει και με όσα δεινά φέρνει και απ την άλλη τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της εναλλακτικής πρότασης, ουτως ώστε να φτάσει στ αυτιά μεγάλου μέρους του πληθυσμού η εναλλακτική πρόταση και ό,τι αυτή συνεπάγεται.
  Αυτό πιστεύω μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τοποθέτησης «μη στρατευμένων» ένθεν κακείθεν κοινωνιολόγων και οικονομολόγων που θα παρουσιάζουν τα δύο ενδεχόμενα στον Ελληνικό λαό.

  • Καλημέρα και καλή χρονιά majestix !
   (χθες το βράδυ έγραφα… σεντόνια σχεδόν ταυτόχρονα με το σχόλιό σου, κι όταν σε είδα ήμουν έτοιμος για πραγματικά σεντόνια και κουβέρτες -χεχε)

   Γι’ αυτό που λες υπάρχουν πολλές παρόμοιες δουλειές. Ίσως η πιο σημαντική να είναι το σάητ των αριστερών οικονομολόγων
   http://nomoneynodebt.gr/

   Καλή χρονιά και πάλι.

   _____________
   Υ.Γ. Από χθες υπήρχε σχόλιο στην ουρά αναμονής με μοναδικό περιεχόμενο ΕΝΑ λινκ, το http://taneagr.blogspot.com
   Είναι νέο «ειδησεογραφικό blog», που είχε στη λίστα των πρωτοσέλιδων από εφημερίδες (που φιλοξενούσε), _μόνο_ την «Ελεύθερη Ωρα» και το «Εσπρέσσο». Αυτό λέει κάτι για την (ΛΑΟΣίτικη?) πολιτική του κατεύθυνση, αν και σήμερα πρόσθεσε στη λίστα εφημερίδων την «Ακρόπολη» και το «Λόγο». Ακολουθεί πιστά τα αχνάρια του Τρωκτικού, το στυλ του, κλπ.

   Γενικά ΔΕΝ φιλοξενούμε σπαμ και διαφημίσεις, ΙΔΙΩΣ από ακροδεξιά «δημοσιογραφικά» μπλογκ, οπότε ανάφερα το λινκ ΧΩΡΙΣ να ελευθερώσω το ίδιο το σχόλιο.

 8. Ευχαριστώ omadeon, έψαχνα καιρό για τέτοια σάιτ.
  Αν έχεις πρόχειρα και άλλα τέτοια links, ακόμα καλύτερα (ακόμα και αντιφρονούντων).
  Όταν ξέρεις καλά την άποψη του «αντιπάλου» σου, μπορείς να χτυπήσεις και τα επιχειρήματά του.
  (το κακό με «σεντόνια» είναι ότι φέρνουν πολύ πιο κοντά τα κανονικά σεντόνια…) 🙂

 9. Δεν μου αρέσει το ευρώ είτε σαν τοτέμ, είτε σαν μορμολύκειο.
  Το ευρώ και το νομισματικό σύστημα είναι ένα και το αυτό.
  Περισσότερο με φοβίζει το ότι δεν είμαστε γεωγραφικά και πολιτισμικά Ισλανδία για να μπορέσουμε να στείλουμε για βρούβες το βαμπίρ που σήμερα περνιέται για διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ακόμα χειρότερα, τόσο οι εχθροί όσο και οι «σύμμαχοί» μας έχουν δώσει να μην πω κι εγώ τι στο βαμπίρ και δε θα χάσουν ευκαιρία να μας κατασπαράξουν – γιατί είμαστε και καλό οικόπεδο, γαμώ την ατυχία μου.
  Επιπλέον, κι αυτό είναι το χειρότερο, δεν έχουμε στην εξουσία ούτε δίκαιους και αδέκαστους Αριστείδηδες, ούτε σοφούς, οδυσσεϊκούς Θεμιστοκλήδες, ούτε Λεωνίδες και Αισχύλους. Ούτε καν μια Γιόχαννα. Μόνο θλιβερά, ψυχοπαθητικά ανθρωπάρια, βαμπίρ κατ’εικόνα και ομοίωση του βαμπίρ που υπηρετούν. Και η αντιπολίτευση, επίσημη και ανεπίσημη το ίδιο.
  Συγγνώμη που σας καταθλίβω, αλλά πρέπει να πω αυτά που βλέπω. Το θέμα δεν είναι να διαολοστείλουμε το Ευρώ, αυτο θα πάει στο διάολο από μόνο του έτσι κι αλλιώς. Το θέμα είναι να διαολοστείλουμε τις πολυεθνικές, κερδοσκοπικές τράπεζες και τους άρπαγες πολυθενικούς επενδυτές(my ass!). Μπορούμε να το κάνουμε αυτό σαν κοινότητα και σαν Ευρώπη;

  • Αγαπητή Πιγκουίνα καθόλου δεν μας καταθλίβεις,
   η τελευταία σου παράγραφος είναι ρεαλιστική έκφραση και δικής μου θέσης

   Το θέμα δεν είναι να διαολοστείλουμε το Ευρώ, αυτο θα πάει στο διάολο από μόνο του έτσι κι αλλιώς. Το θέμα είναι να διαολοστείλουμε τις πολυεθνικές, κερδοσκοπικές τράπεζες και τους άρπαγες πολυθενικούς επενδυτές(my ass!). Μπορούμε να το κάνουμε αυτό σαν κοινότητα και σαν Ευρώπη;

   Υπ’ όψιν, τα χαρτονομίσματα ευρώ έχουν και σήμανση χώρας προέλευσης, το πρώτο γράμμα του σειριακού αριθμού τους, «Υ» για την Ελλάδα, «Ρ» για την Ολλανδία, κλπ. σύμφωνα με τον πίνακα εδώ
   http://en.wikipedia.org/wiki/Euro_banknotes#Serial_number
   …οπότε είναι εξαιρετικό εύκολο εγχείρημα, αν θελήσουν άλλες χώρες, είτε επίσημα είτε και ανεπίσημα να μποϋκοτάρουν τα δικά μας ευρώ, τα τυπωμένα στην Ελλάδα. Μπορούν να το κάνουν πανεύκολα. ΗΔΗ, στη Γερμανία πολλοί ντόπιοι σωβινιστές δεν δέχονται να πληρωθούν με χαρτονομίσματα που δεν έχουν το «Χ» (για «Γερμανία») στην αρχή του σειριακού αριθμού τους. Παραδόξως, ενώ δεν έχει επίσημα προβλεφθεί ενδεχόμενο αποχώρησης χώρας από την Ευρωζώνη, παρόλ’ αυτά τα ΙΔΙΑ τα χαρτονομίσματα έχουν από την αρχή σχεδιαστεί για ΑΜΕΣΗ επάνοδο στο εθνικό νόμισμα και έξοδο από την ευρωζώνη…
   (οπότε… ΤΙ συζητάμε, θα πάει στο διάολο από μόνο του, το ευρώ, μόλις υψώσει κάποια χώρα ανάστημα, αρνούμενη να πληρώσει τα χρέη της)

   Επίσης παραδόξως, καμία ουσιαστική και πρακτική συνεννόηση δεν υπάρχει μέχρι τώρα για έναν αποτελεσματικό ευρωπαϊκό αριστερό διεθνισμό, ικανό να οργανώσει κοινή πολιτική αντίστασης, ΕΣΤΩ και για 2 χώρες μαζί (π.χ. Ελλάδα + Ιρλανδία). Αυτό όμως ενδέχεται να αλλάξει, ίσως και με βίαιο τρόπο στο μέλλον, όπως στην Αργεντινή όταν ο λαός έτρεψε σε φυγή τους πουλημένους πολιτικούς.

   Το μέλλον προβλέπεται άσχημο, βίαιο και… μη-γραμμικά εξελισσόμενο. Η καμπύλη της λαϊκής οργής ως προς τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι γραμμική. Μάλλον θα παρουσιάσει απότομες αιχμές ή εκθετική άνοδο κάποια στιγμή.

   Υ.Γ. Ακουσα και μια νέα φήμη, από πολλές πηγές, ότι οι επικείμενες «μετατάξεις» είναι στην πραγματικότητα απολύσεις, γιατί η τρόϊκα απαίτησε ήδη απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων. Η κυβέρνηση μεθοδεύει τρόπο να γλυτώσει την κατακραυγή με το να επιχειρήσει ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ μετατάξεις που θα αρχίσουν να μετατρέπονται σε απολύσεις, εντελώς μουλωχτά (στην αρχή)… κι αυτό ΟΤΑΝ γίνει αντιληπτό θα προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις νομίζω.

   • «Επίσης παραδόξως, καμία ουσιαστική και πρακτική συνεννόηση δεν υπάρχει μέχρι τώρα για έναν αποτελεσματικό ευρωπαϊκό αριστερό διεθνισμό, ικανό να οργανώσει κοινή πολιτική αντίστασης, ΕΣΤΩ και για 2 χώρες μαζί (π.χ. Ελλάδα + Ιρλανδία).»
    Αυτό ακριβώς, ειδικά τη στιγμή που υπάρχει σαφώς βούληση από «κάτω» και υπάρχουν και οι επαφές (οι έλληνες φοιτητές του εξωτερικού σε κοινό αγώνα με βρεττανούς, εκφράσεις αλληλεγγύης από εργατικά σωματεία του εξωτερικού κ.ο.κ.). Το βρίσκω από απαράδεκτο έως ύποπτο.

    Πειραματικό δεδομένο που συμφωνεί με μια εικασία μου: Θα σχηματιστεί αυτή η ένωση, αλλά η Ελλάδα θα μείνει εκτός. Γιατί; Η απάντηση κρύβεται στα συμφραζόμενα εδώ και θέλω να το κάνω θέμα, γιατί μου πέσανε πολλά κομμάτια του παζλ της Ενδιάμεσης Περιοχής μαζί.

    • Πιγκουίνα διάβασα το άρθρο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου (που έδωσες λινκ) και συμφωνώ με τις ανησυχίες του. Προφανώς ξέρεις καλά και τα περί «ενδιάμεσης περιοχής», κάποιου… μεγκα-μπουρδολόγου που γράφει και στο Hellenic Nexus, του Δημήτρη Κιτσίκη, εκκεντρικού… τουρκόφιλου(!) ελληνάρα εθνικιστή, με υψηλές διασυνδέσεις σχεδόν παντού. Είχα αναφερθεί σ’ αυτόν και πιο παλιά:
     https://omadeon.wordpress.com/2010/05/12/aoz-erdogan/#comment-38615
     https://omadeon.wordpress.com/2010/05/12/aoz-erdogan/#comment-38619
     (σχόλια με σημαντικά στοιχεία, αλλά το ΠΡΩΤΟ λινκ το είχες φέρει ΕΣΥ)

     Οσον αφορά την ανυπαρξία ευρωπαϊκού συντονισμού της αριστεράς, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αδυναμίες της επισήμανε κι ο Στάθης Κουβελάκης, σε ποστ που αναπαρήγαγε το RD:
     http://radicaldesire.blogspot.com/2010/12/blog-post_25.html
     π.χ.

     …τη στιγμή ακριβώς που ένα ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα ασκεί την πολιτική που ξέρουμε, το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας που υπήρξε πρωτοπόρος της σοσιαλ-φιλελεύθερης μετάλλαξης με τον «Τρίτο Δρόμο» του Μπλαιρ κ.ο.κ., μετακινείται προς τα αριστερά,
     […]
     Δεν νομίζω όμως ότι, σε ότι αφορά την εξέλιξη της σοσιαλδημοκρατίας, αυτές οι τάσεις ισχύουν σε άλλες χώρες. Στη Γαλλία για παράδειγμα, ο επικρατέστερος αυτή τη στιγμή υποψήφιος των σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του 2012 είναι ο νυν πρόεδρος του ΔΝΤ Στρος-Καν.

     Η αμηχανία αποτελεί όντως σήμερα το κυρίαρχο στοιχείο στο γενικότερο αριστερό τοπίο, και είναι έκδηλη κατ’αρχήν στα τμήματα της Αριστεράς που έχουν τον πιο σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.
     […]
     …είδαμε π.χ. το Αριστερό Μπλόκο της Πορτογαλίας να υπερψηφίζει καταρχήν το «πακέτο βοήθειας» στην Ελλάδα, έστω και αν διαφώνησε με τους όρους του. Είδαμε, την ίδια στιγμή, το Γαλλικό ΚΚ να συγκεντρώνει υπογραφές για ένα κείμενο που πρότεινε να μας δανείσει η Ε.Ε. αλλά με χαμηλότερο επιτόκιο. Στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο έχουμε π.χ. το γαλλικό ΝΡΑ που αρνείται κάθε λογική αναμέτρησης με την Ε.Ε. και την ΟΝΕ, υπό το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «εθνικές λύσεις» που θα πρέπει να απορρίψουμε. Περίπου δηλαδή η ίδια λογική με αυτήν της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ.

     Από την άλλη πλευρά, έχουμε μετακινήσεις ρευμάτων της Αριστεράς σε πιο μαχητικές κατευθύνσεις, με σημείο συμπύκνωσης των αντιθέσεων το ζήτημα της ευρωζώνης. Το πιο χαρακτηριστικό κατ’ εμέ παράδειγμα είναι στη Γαλλία ο Μελανσόν…
     […]
     …Βλέπουμε λ.χ. την πολιτική κρίση στην Ιρλανδία. Αυτή προέρχεται από την κατάρρευση ενός πολιτικού σκηνικού εντελώς ιδιόμορφου, όπου και οι δύο πόλοι του δικομματισμού είναι κόμματα κεντροδεξιά και όπου οι διακρίσεις Δεξιάς-Αντιδεξιάς ουσιαστικά δεν υπάρχουν.
     […] Οι πιο ριζοσπαστικές τάσεις αντιπροσωπεύονται από τα ρεπουμπλικανικά ρεύματα που συνδέονται με τον ιρλανδικό εθνικισμό. Έτσι, λόγω της απουσίας ενός μαζικού αριστερού κόμματος, ακόμη και στη σοσιαλδημοκρατική του εκδοχή, έχουμε στην Ιρλανδία μια μεγάλη αποσύνδεση του κοινωνικού από το πολιτικό. Βλέπουμε ότι οι κοινωνικές αντιστάσεις βρίσκονται τώρα σε ανοδική φάση – και αυτό είναι αναπόφευκτο, δεδομένης της επίθεσης που εξαπολύεται. Το είδαμε αυτό και στην Πορτογαλία, με την πρόσφατη, πολύ επιτυχημένη γενική απεργία. Ειρήσθω εν παρόδω, στην Πορτογαλία έχουμε το αντίθετο φαινόμενο: έναν πολιτικά και εκλογικά ισχυρό πόλο στα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά μία κοινωνία που ουσιαστικά δεν έχει ζήσει σημαντικές κινητοποιήσεις εδώ και τρεις δεκαετίες – και αυτό να το κρατάμε.
     […]
     Και στη Γαλλία είδαμε επίσης ένα πάρα πολύ μεγάλο κοινωνικό κίνημα (κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης), το οποίο όμως ηττήθηκε. Και η συζήτηση που γίνεται στη Γαλλία έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με αυτή την αδυναμία σύνδεσης του πολιτικού με το κοινωνικό, στην αδυναμία εκπόνησης μιας στρατηγικής που θα επέτρεπε την κλιμάκωση και τη διεύρυνση των κινητοποιήσεων. Είχαμε πολύ μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά δεν κατάφερε αυτό το κίνημα να μετατραπεί σε ένα απεργιακό κύμα
     […]
     Στην Ιταλία, έχουμε και πάλι μία πολύ απογοητευτική εικόνα μέσα στην Αριστερά. …τα κοινωνικά κινήματα και οι κοινωνικές αντιστάσεις αναπτύσσονται (όπως βλέπουμε τώρα με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ή προηγουμένως με τις κινητοποιήσεις στη Fiat) και πάλι σε αποσύνδεση με το πολιτικό επίπεδο,
     […]

 10. Πολύ ωραίο τ0 μπλόγκ και χαίρομαι Ομαντεόν που καταγγέλεις τα νεοφιλελεύθερα βαμπίρ. Το ΔΝΤ έχει φέρει γενίτσαρους στην Ελλάδα. Δες αυτό

  http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=6394&LID=1

  που θα φτάσουν ακόμα, αγοράζουν συνειδήσεις.

  • Ε,ρε τι μου θύμισες… Τον κύριο Martingale ή Fartingale ή πορδοθύελλα, τον συνοδοιπόρο του κάθε ταλαίπωρου ακροδεξιού και χρήσιμου ηλίθιου ελληνομαλάκα στο ΣΥΡΙΖΑ-watch, το εξέχον μέλος του κατευθυνόμενου αποκόμματος «Δημοκρατικοί» και νυν οπαδό του «ανένταχτου αριστερού Αντώνη Σαμαρά» (έζησα για να το ακούσω και αυτό), τον προοδευτικό που είναι πιο συντηρητικός από τους συντηρητικούς και πολλά άλλα ων ουκ έστι αριθμός.
   Εξακολουθώ πάντως να παρακολουθώ τη λιμασμένη συμμορία αυτού του περίεργου χώρου διεκδικητών της εξουσίας και τρέμω στην ιδέα ότι είναι έστω και ελάχιστα ικανή να καβαλήσει το κλίμα οργής και δυσαρέσκειας για να υφαρπάξει την εξουσία.

   • Ααα χα χα, πιγκουίνα είχα τσακωθεί έντονα ΚΑΙ εγώ με τον Martingale / Fartingale, τότε που σύχναζε σε μπλογκ φίλου (που με… δυσκολία τον ανεχόταν, κι αν δεν απατώμαι τον πέταξε έξω στο τέλος).

    Παρεμπιπτόντως, (άσχετο) αλίευσες λαυράκι στο νέο σου μπλογκ
    http://alienpenguinsangryfeet.wordpress.com/2010/12/17/the-goatfucker-moment-for-lls-and-slavoj/
    …αλλά ελευθέρωσε και τα σχόλιά μου, αν θες και… καλορίζικο το μπλογκ.

    Χαίρομαι πολύ, αλλά και… ολίγον θλίβομαι, όταν βλέπω ποστ και μπλογκ αξιόλογα δικά σας που… δεν εμφανίζονται εδώ.
    Π.χ. κι ο Αιρετικός γράφει πολύ καλά ποστ στο ‘Λες Μαλακίες’ αλλά δεν τον ενδιαφέρει η προβολή τους, αν κρίνει ότι δεν έχουν σχέση με το «Anti-IMF ex-Omadeon» blog. Π.χ.
    http://les-malakies.blogspot.com/2010/09/blog-post_21.html
    (ένα ποστ που όμως… είναι 100% σχετικό με τα εδώ).

    ___________
    @ttsakos καλώς όρισες κι εσύ στο μπλογκ, καλή σου χρονιά, ευχαριστούμε για το λινκ και τα καλά σου λόγια.

 11. Αγαπητέ Omadeon

  Καλή χρονιά το 2012 γιατί όπως λέει και η ΓρεκοΦρένεια το 2011 θα είναι χάλια.
  Μακάρι το 2011 να πιάσουμε πάτο, μήπως και το μόνο που θα μας μείνει θα είναι να ανέβουμε λίγο. (έστω και διπλό πάτο ω ή αλλιώς χρηματιστηριακό κώλο)

  • Καλή χρονιά ΚΑΙ το 2011 αγαπητέ… Κόκκινε-πάντα,

   Η Γκρεκοφρένεια τζάμπα περιμένει φως το 2012,
   αν δεν επέλθει σωτήριον… σκότος ΜΕΣΑ στο 2011 ! χαχαχα

  • Να τα πω?:P

   Τα έλεγα και εγώ αυτά φίλε!Μακάρι να πάρουν ΚΑΙ άλλα μέτρα, μπας και ξυπνήσουν οι βρωμο-«αστοί» και διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στα Καγιέν και στα μπουζούκια!

   Τις καλησπέρες μου.

   • Καλησπέρα καταστροφέα (βρωμο-αστών κλπ.) χεχε

    Οι βρωμο-αστοί χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες, όπου οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ αστοί είναι ελάχιστη μειοψηφία. Οι υπόλοιποι, κάποια στιγμή θα… κλάψουν τα καγιέν τους ΧΩΡΙΣ νάχουν και λεφτά για… κλαψιάρικα μπουζουκο-άσματα. :mrgreen:

    Εμείς οι υπόλοιποι πάντως, που προβληματιζόμαστε περί ευρώ, ίσως βρούμε ΠΟΛΥ χρήσιμη αυτήν εδώ τη σελίδα

    http://www.thepressproject.gr/theme.php?id=135

    ….όπου οι διαχειριστές του press-project μάζεψαν ένα μωσαϊκό από χρήσιμες πληροφορίες, συνδέσμους, βίντεο κλπ. ΜΑΖΙ με περιλήψεις,
    ΟΛΑ γύρω από το καυτό ερώτημα “έξοδος από το ευρώ;” (ναι/όχι/γιατί, κλπ.)

    • Ωραίος!

     Θα σου στείλω και εγώ με mail μια ομιλία (pdf), από τις καλύτερες αναλύσεις που έχω διαβάσει.

     Btw,την πρώτη κατηγορία των αστών την λέμε και άρχουσα τάξη.Εγώ την θεωρώ ξεχωριστή τάξη από τους (για εμένα) αστούς.Αυτούς δηλαδή που θα πάνε στο mall,στο cinema και στα μπουζούκια, γιατί βγήκε το κόμμα που ψήφισαν την προηγούμενη μέρα.

     • Ελήφθη (προ πολλού) αν και διάβασα μόνο δείγματα προς το παρόν (από το κείμενο αυτό του Καστοριάδη που μου έστειλες). Εχω κι εγώ μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ συλλογή κειμένων / βιβλίων του ιδίου σε pdf/word και θα στη στείλω σύντομα. Αν τη θέλει και κανείς άλλος ας στείλει μέηλ στο
      omadeon [παπάκι] gmail.com

     • Μην μπεις στον κόπο, έχω τα άπαντά του:P

 12. Στο προηγούμενο ping-back
  http://filologos10.wordpress.com/2011/01/04/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%E2%80%A6/
  (που… δεν περίμενα, και μάλιστα θεωρήθηκε αρχικά σπαμ, από το τρελό φίλτρο της Γουορντ-πρες) έγραψα το εξής σχόλιο (που περιμένει έγκριση):

  Ὁ/ἡ OMADEON γράφει:
  5 Ἰανουαρίου 2011, 13:25
  Ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση και… (εκτός του ότι… ευλόγησα τα γένια μου)… χαχα…
  …εκτιμώ ιδιαίτερα ότι η αναδημοσίευση εκφράζει και προωθεί την πιο σημαντική ιδέα μας, που είναι ένα “ ευρύ μέτωπο πέρα από κομματικές εντάξεις”.

  Δεν είχα ακόμη την ευκαιρία να αξιολογήσω πλήρως αυτό το άγνωστο μπλογκ, παρά μόνο είδα ότι προωθεί τη «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη. Επομένως, προβλέπω ότι σε αρκετά ίσως διαφωνούμε μαζί τους, αλλά… στα θέματα ΔΝΤ/ΕΕ φυσικά δεν διαφωνούμε. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που… βάζω τόσο νερό στο κρασί μου για χάρη της οικοδόμησης ενός Μετώπου, αλλά θαρρώ πως αξίζει τον κόπο.

  _________
  Υ.Γ. Δεν είναι μόνο _αυτό_ το pingback που λάβαμε. Είναι κι από την «Ολυμπία»,
  http://olympia.gr/2011/01/03/%ce%ad-%ce%ac-2/
  …που έγραψε ο φίλος μας ο Περίοπας, κι επανέλαβε στο δικό του blog:
  http://catakravgi.blogspot.com/2011/01/blog-post_03.html
  …κι ένα από τον Σατυρικό, που δυστυχώς έχει σφάλμα λόγω… μήκους τίτλου στη WordPress, οπότε το επαναλαμβάνω
  http://underinformation.wordpress.com/2011/01/03/%u03B7-%u03B5%u03BB%u03BB%u03B1%u03B4%u03B1-%u03BC%u03B5%u03C4%u03B1-%u03C4%u03B7%u03BD-%u03C3%u03C4%u03B1%u03C3%u03B7-%u03C0%u03BB%u03B7%u03C1%u03C9%u03BC%u03C9%u03BD-%u03B1%u03C1%u03B8%u03C1%u03BF/

  Επαναλαμβάνω ότι με όλους αυτούς ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ σε όλα, αλλά ενώνουμε τη φωνή μας για τα ΟΥΣΙΩΔΗ.

  • Ίσως να ακουστώ λίγο…μακάκας, αλλά να καταλάβω μια σύμπλευση της ευρύτερης αριστεράς με κοινό στόχο.Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να ενώσουμε τις γροθιές μας (ποιες γροθιές όταν οι άλλοι θα κάνουν sieg heil) με τον ακροδεξιό χώρο.Το στοίχημα της αριστεράς όπως έχουμε πει και ξαναπεί είναι να πάρει με το μέρος της το κέντρο, και δεν εννοώ το πολιτικό κέντρο, αλλά τους απολιτίκ που τόσα χρόνια ήταν εγκλωβισμένοι ή/και προσκολλημένοι στο δίπολο ΝΔ/ΠΑΣΟΚ.Που ακόμα και έτσι να γίνει το πράγμα (που δεν), πάλι εγείρεται μεγάλο θέμα για την συνέχεια…αλλά ας μην επεκταθούμε προς τα εκεί.Γνώμη μου είναι πως καλά είμαστε έτσι όπως είμαστε (ως ευρύτερα χωρία).

   • Oblivion
    Δεν είπα _ποτέ_ να ενώσουμε τις γροθιές μας με τον ακροδεξιό χώρο, κι αν εντοπίσουμε τέτοια στοιχεία σε κάποιο από τα λινκ που στείλανε ping-back φυσικά ΔΕΝ θα συνεχίσουμε καμία απολύτως σύμπλευση.

    Το πολύ που μπορώ να ανεχτώ προσωπικά είναι ένας ήπιος εθνικισμός ή πατριωτισμός, έστω σε στυλ Θεοδωράκη. ΔΕΝ θεωρώ το Μίκη ακροδεξιό και επομένως ούτε και τη «Σπίθα» φασιστική, αν και κάποια εθνικιστικά στοιχεία σίγουρα έχει.

    Μπήκες σε έδαφος που έχουμε καλύψει εκτενώς στο παρελθόν, πριν γνωρίσεις το μπλογκ, όταν λέγαμε ότι ισχύει η εξίσωση
    «Φασισμός + Χ = Φασισμός» (όπου Χ = ο,τιδήποτε).
    (και το «+» υποδηλώνει σύμπλευση)

    Δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο. Βέβαια, είναι πιθανό ότι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν και π.χ. ορισμένα (χμ…) ήπια πατριωτικά blog ανέχονται εθνικιστές (πολύ λιγότερο-ήπιους) στις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ συνδέσεις. Εμείς όμως ΔΕΝ το κάνουμε, και σε αυτό νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα σε όλους μας (δηλ. δεν «επιβάλλω άποψη», εκφράζω ΗΔΗ υπάρχουσα ομοφωνία).

    Με πολύ μεγάλη δυσκολία άλλωστε μπορώ να ανεχτώ τη λεγόμενη «πατριωτική αριστερά», παρά το γεγονός ότι έχω με ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ συμπαθούντες της, καλές φιλικές σχέσεις (όσους είναι σπάνιες θετικές εξαιρέσεις). Γενικά, στην «πατριωτική αριστερά» έχω απευθύνει σκληρή κριτική. Επίσης ΔΕΝ συμπαθώ καθόλου τον Καραμπελιά, ενώ άλλοι στο «Αρδην», π.χ. ο Γιώργος Ρακκάς, με έχουν εξοργίσει. Υπάρχουν παλιά ποστ για τέτοια θέματα ΕΔΩ (που θα βρεις με search). Το δε «Ρεσάλτο» το θεωρώ (κρυπτο-)ναζιστικό. Tούχω ρίξει και βρισίδια στο παρελθόν.

    Βέβαια, στον «πατριωτικό χώρο», μπλογκ όπως ο Περίοπας ή ο Ακρίτας _δεν είναι_ φασιστικά. Μάλιστα ο Περίοπας είχε εκδιώξει τους ακροδεξιούς με πολύ θαρραλέο τρόπο από δικό του ποστ, κάποτε (γεγονός που έκανε ΚΑΙ το φίλο Αιρετικό να τον συγχαρεί).

    Υ.Γ.
    Το blog Ολυμπία είναι ειδική περίπτωση, που μερικές φορές… ΕΧΕΙ στοιχεία κατακριτέα, αλλά έχει ΚΑΙ το ελαφρυντικό ότι γράφουν εκεί (ελεύθερα) πολλοί συγγραφείς. Η κυριαρχούσα προσωπικότητα εκεί πάντως, η «Ολυμπιάδα», δεν συμπαθεί καθόλου, ούτε τους νεοναζί, ούτε το ΛΑ.ΟΣ. – ενώ δήλωσε ότι δεν της αρέσει καν ο όρος «Νέα Τάξη». Υπάρχουν και ποστ της με τα οποία διαφώνησα, αλλά σε πολλά άλλα συμφωνώ. Και εκτίμησα ιδιαίτερα ότι η ίδια τάχθηκε επίσης κατά του αντισημιτισμού. Ομολογουμένως δεν παρακολουθώ ΟΛΑ τα ποστ του blog «Ολυμπία», αλλά όσες φορές πήρε κάτι στραβό το μάτι μου, μπήκα εκεί και τους το ΕΙΠΑ (και εκτίμησα ότι αυτό έγινε ανεκτό, 100%).

    • Συμφωνούμε..πάλι:P.

     Αν και με την πατριωτική αριστερά δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς.Το πρόταγμα της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ από μέρος της αριστεράς δεν θα το χαρακτήριζες πατριωτικό?Γιατί μου φαίνεται οτι είναι καιρός να επανατοποθετηθούμε πάνω σε κάποια πράγματα που θεωρούνταν ταμπού για την αριστερά.

     Υ.Γ-Ξεκαθαρίζω πως από την στιγμή που μια λύση είναι η βέλτιστη για τους πολίτες (και από τους πολίτες) μιας χώρας και μόνο υπό αυτήν την λογική θα χρησιμοποιούσα την λέξη χώρα αντί όλης της άλλης πρότασης.

     • Με «πατριωτική αριστερά» φίλε Oblivion εννοώ… όσους -κυρίως- ΗΔΗ αυτο-προσδιορίζονται με αυτό τον τρόπο. Κι αυτοί είναι σήμερα ένας ΠΟΛΥ συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, _κυρίως_ όσοι πρόσκεινται στα περιοδικά «Αρδην» και ¨Ρήξη» του Γιώργου Καραμπελιά (όπου ανήκουν πάνω από 10 ομάδες, όπως έμαθα από πρώτο χέρι, συζητώντας με μέλος τους κάποτε από κοντά).
      Επίσης «πατριωτική αριστερά» ΘΕΛΕΙ να θεωρεί τον εαυτό της μια άλλη ομάδα, του περιοδικού «Ρεσάλτο» (αλλά αυτοί είναι χειρότεροι, τους έχει αποκηρύξει ΚΑΙ το «Αρδην»)….

      Εχοντας πια τρισήμισυ ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια στα μπλογκ, μπορώ να σου πω μέσα σε 3 λεπτά, ΑΚΡΙΒΩΣ _αν_ ένα μπλογκ ανήκει στην «πατριωτική αριστερά». Τις δικές μου συμπάθειες ανάμεσά τους, τις δηλώνω, κι είναι σπάνιες. Δηλαδή ο Herr K (εξαιρετικά ήπιος, δημοκράτης ΚΑΙ σοβαρός άνθρωπος, όπως διαπίστωσα όταν πήγα και… σπίτι του), ο Χρήστος Μόρφος (αν και έφυγε προ καιρού από το Αρδην), ο μπλόγκερ «Εξαποδώ» (πρώην ΚΚΕ), η αγαπητή και ειλικρινέστατη Ange-ta (με πολύ καλό μπλογκ, που σχολιάζει και στον Greek Rider) και μερικοί άλλοι…

      Για την επανατοποθέτηση που λες συμφωνώ απόλυτα, και ΦΥΣΙΚΑ είμαστε κι εμείς πατριώτες, με την έννοια που εξηγείς. Δυστυχώς όμως… εμείς ΞΕΡΟΥΜΕ ότι δεν είμαστε προδότες… εε… δηλαδή καλαμπόκι, αλλά… δεν το ξέρουν ΚΑΙ οι κότες !!! 🙂 χαχαχα

 13. Αυτό το ποστ (που αναπαράχθηκε και άρεσε σε πολύ κόσμο) στηρίχτηκε -βέβαια- στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ οικονομικό πρόγραμμα της Ισλανδίας, βάσει ενός άρθρου του Γιώργου Δελαστίκ. Ομοιότητες έχει πολλές, όμως… ΚΑΙ με το προτεινόμενο από τον Κώστα Λαπαβίτσα πακέτο μέτρων για ξεπέρασμα της κρίσης στην Ελλάδα μέσω στάσης πληρωμών, εξόδου από το ευρώ, εθνικοποίησης τραπεζών κλπ.

  Ετσι διαπιστώνω με χαρά ότι το άρθρο συνοψίζει εκλαϊκευτικά και πολλά από όσα προσπάθησε να εξηγήσει ο Λαπαβίτσας στην παρουσίαση του βιβλίου του, π.χ. στο post και βίντεο εδώ:
  http://aformi.wordpress.com/2010/12/24/%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%bb%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b2%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%ce%b6%cf%8e%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1/

  Τώρα… ο Γιάννης του Left-Liberal Synthesis, έχει μια ΠΟΛΥ κακή συνήθεια. Οταν θέλει να θάψει κάποιον με εξαιρετικά οξύ τρόπο, ΧΩΡΙΣ τη δυνατότητα αντιλόγου (ή να… παινέψει άλλους), ΔΕΝ γράφει ποστ, αλλά δημοσιεύει «τελεσίγραφο» στην αριστερή στήλη του μπλογκ του. Π.χ. για τον Κώστα Λαπαβίτσα και την πρότασή του, ο Γιάννης/LLS έγραψε τα εξής… πρωτοφανή, όπου ΟΣΑ έχω τονίσει με bold μου φάνηκαν… ΠΑΡΑ πολύ άδικα, μοχθηρά KAI συκοφαντικά:
  http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/
  (αριστερή στήλη του blog, δεν βρίσκω τοπικό σύνδεσμο, κάντε σκρολ-ντάουν. Παραθέτω ΚΑΙ την εικόνα του κειμένου, με direct link για ευκολία)

  H ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΌ,ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

  Ο Λαπαβίτσας παρουσιάζει το βιβλίο του.
  Η περιγραφή του πειστική , αλλά η πρόταση του είναι τόσο περίπλοκη τεχνικά, που παρότι παρουσιάζεται και ως πολιτικά λυτρωτική είναι μάλλον μια θαυμάσια τεχνική άσκηση οικονομολόγου επί χάρτου. Στάση πληρωμών του χρέους που για να πετύχει , θέλει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ,και νέα δραχμη, και δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, και εκούσια καθολική οριζόντια πτώση της αγοραστικής δύναμης και, και, και…. Και όλα αυτά όχι για κανένα σοσιαλισμό, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος. Με χαρά ο ίδιος επικυρώνει την τεχνική της αρτιότητα, από την συμφωνία με τον Economist (!!!). Αποφεύγει με αδικαιολόγητη και υπερβολική αμηχανία που τελικά τον εκθέτει, τις διευκρινιστικές ερωτήσεις του Βεργόπουλου για την παραγραφή και τελικά μας αφήνει μια γεύση ενός έντιμου και εργατικού ακαδημαϊκού. Υπήρξε και ένα άγχος για την επιβεβαίωση της πρωτοτυπίας της πρότασης του. Σύντροφε Λαπαβίτσα , από το βροχερό Λονδίνο δεν βλέπεις και λίγο High Channel για ενημέρωση; Τα ίδια ακριβώς και πολύ πριν από σένα μας έλεγε ο Κόλμερ και ο γνωστός Θάνος της Χούντας. Με λίγα λόγια το μέσα έξω από το Ευρώ, στάση όχι πληρωμών , κλπ δεν μπορεί να αποτελεί επίδικο εντός αριστεράς με μονομανή τρόπο. Καθώς από ότι φαίνεται υπάρχει δεξιό και αριστερό Ευρώ, δεξιά και αριστερή παύση πληρωμών κλπ. Όλη η ομιλία του Λαπαβίτσα με κλικ στην εικόνα (ευγενική απαλλοτρίωση από το ιστολόγιο Αφορμή)

  Το ΑΔΙΚΟ θάψιμο του Λαπαβίτσα, από τον LLS, ανωτέρω… ΔΕΝ περιορίζεται όμως, σε όσα τόνισα με bold. Το ΠΝΕΥΜΑ και το ΝΟΗΜΑ του κειμένου αυτού, διακατέχονται από ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μοχθηρή ειρωνεία, που με κυνικό τρόπο ΜΑΧΑΙΡΩΝΕΙ αλλά ΚΑΙ ξεγλυστράει από τον εντοπισμό των δικών της… ΚΡΑΥΓΑΛΕΩΝ λαθών. Π.χ.

  Στάση πληρωμών του χρέους που για να πετύχει , θέλει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ,και νέα δραχμη, και δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, και εκούσια καθολική οριζόντια πτώση της αγοραστικής δύναμης και, και, και….

  ΣΙΓΑ τα δύσκολα ρε Γιάννη, και ΣΙΓΑ τα… αυγά. Στο δικό μου ποστ (εδώ) με παράδειγμα την Ισλανδία, ΟΛΑ αυτά που λέει ο Λαπαβίτσας, σε γενικές γραμμές, αποδείχτηκαν ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΦΙΚΤΑ και ΑΠΟΛΥΤΩΣ σωτήρια στην περίπτωση της Ισλανδίας. Και ΟΧΙ ιδιαίτερα περίπλοκα… ενώ το ότι η Ισλανδία -φυσικά- ΔΕΝ έγινε σοσιαλιστική, ΔΕΝ σημαίνει ότι το «σχέδιο Λαπαβίτσα» (ή κάτι πολύ παρόμοιο)… δεν ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ και ΠΡΑΚΤΙΚΑ.

  Βέβαια… ο Γιάννης, υποστηρικτής του Κουβέλη (δεδηλωμένος πλέον) ΔΕΝ θέλει -φυσικά- να αλλάξει ΤΙΠΟΤΕ από όλα αυτά τα… «ιερά» (προφανώς – για τον Γιάννη) που αμφισβητεί ο Λαπαβίτσας (και ΠΡΑΚΤΙΚΑ έπληξε η Ισλανδία). Δηλαδή… [1] τις τράπεζες (που εθνικοποιήθηκαν) [2] το νόμισμα (που το Ισλανδικό υποτιμήθηκε) και [3] την ταυτόχρονη πτώση των χρωστούμενων στις (κρατικοποιημένες) τράπεζες, με την πτώση της αγοραστικής δύναμης (των Ισλανδών) κλπ. κλπ.

  Και όλα αυτά όχι για κανένα σοσιαλισμό, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος. Με χαρά ο ίδιος επικυρώνει την τεχνική της αρτιότητα, από την συμφωνία με τον Economist (!!!).

  Ααααχ… ξέχασα, δηλαδή ΔΕΝ έπρεπε ΚΑΝ να ανοίξει ο δρόμος (της Ισλανδίας) ΟΥΤΕ να υπάρχει (έστω μερική) συμφωνία ορισμένων τεχνικών πορισμάτων του Λαπαβίτσα με τον Economist. Θα έπρεπε όμως να υπάρχει ΠΑΝΤΑ συμφωνία με τον…. ΓΝΩΣΤΟ Τιτανο-τεράστειο… Σούπερ-Οικονομολόγο… Γιώργο Α. Παπανδρέου, και του αφανούς ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ του, συντρόφου Κουβέλη, κλπ. κλπ.
  Τώρα… :mrgreen: ΔΕΣΑΜΕΕΕΕ…. χαχαχα 🙂

  • Επίσης… το βίντεο το ΕΧΩ ΔΕΙ. Ε, σόρυ αλλά ΔΕΝ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η ΜΟΧΘΗΡΗ ΛΑΣΠΗ που ρίχνει ο Γιάννης/LLS στον Κώστα Λαπαβίτσα, εδώ:

   Αποφεύγει με αδικαιολόγητη και υπερβολική αμηχανία που τελικά τον εκθέτει, τις διευκρινιστικές ερωτήσεις του Βεργόπουλου…

   Σόρυ, αυτό ειναι ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΩΝ. Το βίντεο το ΕΙΔΑ και τις… ΗΛΙΘΙΕΣ ερωτήσεις του Βεργόπουλου επίσης. Τη δε αμηχανία την είδα κι εγώ, ήταν όμως… δυσκολία του Λαπαβίτσα, να απαντήσει ΕΥΓΕΝΙΚΑ χωρίς να ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ τον άλλον. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, σόρυ.

  • Και κάτι ακόμη, ΠΟΛΥ σοβαρό, σε ΧΩΡΙΣΤΟ σχόλιο για να τονιστεί.

   Η ακόλουθη μοχθηρότατη λάσπη ξεπερνάει ΚΑΘΕ όριο, αλλά… ίσως και να μην την προσέξατε, αν διαβάσατε τα προηγούμενα με βιασύνη. Πάμε λοιπόν… ΞΑΝΑ σε όσα είχα τονίσει με bold:

   Υπήρξε και ένα άγχος για την επιβεβαίωση της πρωτοτυπίας της πρότασης του. Σύντροφε Λαπαβίτσα , από το βροχερό Λονδίνο δεν βλέπεις και λίγο High Channel για ενημέρωση; Τα ίδια ακριβώς και πολύ πριν από σένα μας έλεγε ο Κόλμερ και ο γνωστός Θάνος της Χούντας. Με λίγα λόγια το μέσα έξω από το Ευρώ, στάση όχι πληρωμών , κλπ δεν μπορεί να αποτελεί επίδικο εντός αριστεράς με μονομανή τρόπο.

   Δηλαδή, ο Λαπαβίτσας (κατά τον LLS)…
   1) ΔΕΝ πρωτοτυπεί, διότι…
   2) λέει τα ΙΔΙΑ που έλεγε και η… χούντα [*]

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 8)

   AN είναι δυνατόν….

   Ρε συ Γιάννη/LLS, ΜΗΠΩΣ θέλεις να αλλάξεις τη… συμμετοχή σου στο ζωϊκό βασίλειο, και να ξαναγίνεις… ερπετό? :mrgreen:
   (πριν ΠΟΛΛΑ εκατομμύρια χρόνια, οι πρόγονοί μας ΗΤΑΝ και ερπετά, αν δεν απατώμαι…) 😈

   [*] (σημείωση) – Η χούντα όμως… ΔΕΝ διάβαζε… Economist ! 🙂 8)

   _________________
   Επειδή… έχω ΠΟΛΛΑ να σούρω στον LLS, αλλά… δεν μπορώ να παρατείνω αυτή την παρένθεση εδώ, ΟΥΤΕ έχω χρόνο ή διάθεση για ειδικό ποστ (προς το παρόν)… δείτε τα σχόλιά μου σε πρόσφατα ποστ του:
   1) πολλά στο ποστ εδώ (όπου… ο LLS επιστρατεύει στο άρμα του Αριστερο-φιλελευθερο-Ψαριανο-Κουβελισμού τον… Ζίζεκ ως «υποστηρικτή της Ayn Rand» -wow!… :mrgreen: )
   (λινκ σε σχόλιό μου κάπου στη μέση, υπάρχουν κι άλλα πιο πριν + πιο μετά)
   http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2010/12/szizek-ayn-rand.html?showComment=1294223129593#c4324653188458225585

   2)
   http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2010/12/blog-post_24.html?showComment=1294357979910#c4238897186022662779
   OMADEON said…

   Και ΤΙ μας νοιάζει εμάς ΤΙ λέει ο ελεεινός Χαλια-βδέλλας (ή άλλα εθνο-ερπετά).

   Ο Τσάβεζ ΔΕΝ ενοχλεί τον Ζιζεκ επειδή αξιοποίησε το πετρέλαιο της Βενεζούλας. Για εντελώς άλλα πράματα του κάνει που-και-που καμμιά κριτική.

   Το θέμα του πετρελαίου ο Ζίζεκ το βλέπει από την άποψη των commons. Και με αυτή την έννοια φυσικά και χρεώνει η Βενεζουέλα ταρίφα σε κάτι που θάπρεπε να είναι κοινό. Κοινό όμως ανάμεσα σε ΠΟΙΟΥΣ? ΕΚΕΙ είναι το θέμα. Κοινώς… καλό πράμα η ελευθερία στο σεξ, αλλά όχι… να μας ανοίγουν τα πόδια κι οι γυναίκες αυτομάτως. ΕΣΤΩ μια… ταρίφα βρε αδελφέ (αν δεν υπάρχει ειλικρινής ΕΡΩΣ και θοθιαλιζμόθ).

   Πάμε παρακάτω… σοβαρά τώρα.
   Το ποστ είναι ΕΚΤΟΣ θέματος. Λες και δεν ειναι ελεεινός προδότης ο ΓΑΠ, κάθεται και ψυχαναλύει τους εθνοπαρανοϊκούς που βλέπουν παντού προδότες.

   Το πετρέλαιο της Ελλάδας είναι ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ γεγονός υπαρκτό (κατά επίσημη εκτίμηση μπορεί να καλύψει ΠΟΛΥ μεγάλο μέρος των αναγκών μας σε πετρέλαιο ΑΝ δεν είχε ΗΔΗ ξεπουληθεί) κι εσείς κάθεστε και ψυχαναλύετε τα του εδάφους και υπεδάφους και αρχίδια του Καράμπελα.

   Αυτά είναι ΤΡΙΧΕΣ, και βαθύτατα ΑΝΤΙ-Ζιζεκικές, διότι ο Ζίζεκ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ποτέ να πάρουμε το ντουφέκι και να κυνηγάμε εθνοπαρανοϊκούς ή «λαϊκιστές», είπε (ίσα-ίσα) να βλέπουμε τα ΣΩΣΤΑ και ΘΕΜΙΤΑ αριστερά αιτήματα που ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ πίσω από την ταμπέλα του λαΪκισμού.

   Σόρυ.

   3) σε πολύ παλαιότερο ποστ (που ανακάλυψα ΤΩΡΑ):
   http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2009/12/blog-post_13.html?showComment=1294258621027#c5151141841128398855

   Ακόμη δεν ξεκίνησα όμως τη ΣΟΒΑΡΗ δουλειά που ΠΡΕΠΕΙ να γίνει. Εγραψε και μια κραυγαλέα, μοχθηρή «εισήγηση» (στην αριστερή στήλη – μονόλογο) για τη διάλεξη του Ζίζεκ (όπου φαίνεται και η… βουλιμία του Γιάννη/LLS για…ΠΛΗΡΗ οικειοποίηση κι ενσωμάτωση του Ζιζεκ στο αρμα της καθ’ημάς ΨΕΥΤΟ-αριστεράς Κουβέλη & Σία)
   (για αυτό το θέμα όμως θα βάλω σχόλιο σε ποστ με θέμα τον Ζίζεκ)

   Ο ΖΙΖΕΚ Ο ΜΗΡΥΚΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

 14. Φίλε Omadeon
  Καλή Χρονιά στο ιστολογιο,μια και ειναι η πρώτη φορά που το επισκεπτομαι
  Επέτρεψε μου να σε απαλλάξω από τον κόπο για περιττη εργασία παρέχοντας συνοπτικές διευκρινήσεις
  1.-Τα παράπλευρα σχολια στο LLS προφανώς σχολιάζονται εντός των αναρτήσεων και μάλιστα χωρίς moderation
  2.-To παράπλευρο σχολιο για τον Λαπαβίτσα, δεν αποσκοπεί στην ειρωνία αλλά στο συμπέρασμα που με κοκκινα γραμματα γράφεται.Μάλιστα παρέχεται και το λινκ της συνεντευξης.

  Το συμπερασμα

  Με λίγα λόγια το μέσα έξω από το Ευρώ, στάση όχι πληρωμών , κλπ δεν μπορεί να αποτελεί επίδικο εντός αριστεράς με μονομανή τρόπο. Καθώς από ότι φαίνεται υπάρχει δεξιό και αριστερό Ευρώ, δεξιά και αριστερή παύση πληρωμών κλπ.

  3.-Με απλά λόγια λέω πως είναι αγονη η ταξινόμηση χοντρικά: Μηλιός-Λαπατσίωρας= ΓΑΠ Γιουνκερ γιατί τότε Καζακης Λαπαβίτσας = Ρουμπινι Κολμερ

  4.-Αυτό είναι το συμπερασμα μου, και οχι η καθ οιονδηπτε τροπο υποτίμηση της εργασίας RSF που το LLs «λινκαρισε» από την πρωτη στιγμή.

  5.-Στα περι Ισλανδίας, ας μην ξεχνάμε είναι χώρα εκτος Ευρώ.Την διαφορά την κατανοούμε

  6.-Οσον αφορά αλλα ποστ του LLS, ας είμαστε ψυχραιμοι. Αλλωστε μια φουριοζικη εκτίμηση σου για λενα «θανατηφορ λάθος » του ΛΛΣ, μετά από ενα μικρό ψυχραιμο διαλογο κατεληξε στην δική σου πολυ τιμητική προταση ένα απόσπασμα μου να σχολιασθεί και αξιολογηθεί από τους ίδιους Δουζίνα και Ζιζεκ τους οποίους ξέρεις
  (με χαρα αναμένω την απαντηση σου σε αντιπροταση να κανουμε ενα ευρυτερο κείμενο προς τον Ζιζεκ).

  Συμπερασμα

  Ψυχραιμία, η περιοδος είναι περιεργη, χρειαζόμαστε μερικές απλες διευκρινήσεις πριν αρχίσουμε τις τελεσιδικες αποφάσεις

  • Γιάννη εκτιμώ ιδιαιτέρως την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα, αρετές που… έχω κάπως ανεπαρκείς ώρες-ώρες. (χεχε) Παρόλ’ αυτά, εδώ πέρα προκύπτουν θέματα ΠΟΛΥ σοβαρά. ΔΙΑΣΤΡΕΦΕΙΣ πολλά πράματα. ΠΑΡΑ πολλά. Και τα διαστρέφεις διότι έχεις στο μυαλό σου ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ένα δικό σου σχέδιο, μια συγκεκριμμένη πολιτική κατεύθυνση και ατζέντα, την οποία τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να κατανοώ.

   Το σχόλιό σου αυτό, ευγενέστατο, νηφαλιότατο, σε ορισμένα σημεία του ΠΑΛΙ αλλοιώνει νοήματα και μπορεί κάλλιστα να κατηγορηθεί ότι ρίχνει στάχτη στα μάτια.

   Η ειρωνεία σου στο Λαπαβίτσα ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ, σόρυ. Και ΤΙ έχεις τέλος πάντων να προτείνεις ΕΣΥ?

   Οι «διευκρινίσεις» είναι πλέον εκτός τόπου και χρόνου. Διότι η αλίευση των σημείων όπου υπάρχουν αλλοιώσεις ΔΕΝ γιατρεύεαι από «διαβεβαιώσεις» διευκρινιστικού τύπου. Πάμε παρακάτω…

   Φίλε Omadeon
   Καλή Χρονιά στο ιστολογιο,μια και ειναι η πρώτη φορά που το επισκεπτομαι

   Καλή χρονιά, αλλά το ιστολόγιο αυτό, το είχες επισκεφτεί ΠΟΛΛΕΣ φορές στο παρελθόν. Απλά άλλαξε λίγο ο τίτλος και η δομη του (που έγινε συλλογικό), ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Απορώ ΓΙΑΤΙ το λες ΤΩΡΑ αυτό….
   Με βάζεις σε σκέψεις, ότι ΠΟΥΛΑΣ ΤΡΕΛΑ για να φανείς νηφάλιος

   Επέτρεψε μου να σε απαλλάξω από τον κόπο για περιττη εργασία παρέχοντας συνοπτικές διευκρινήσεις
   1.-Τα παράπλευρα σχολια στο LLS προφανώς σχολιάζονται εντός των αναρτήσεων και μάλιστα χωρίς moderation

   Ποτέ δεν έχω δει να σχολιάζονται τα παράπλευρα σχόλια αυτά, και επιπλέον αυτό είναι ΠΡΑΚΤΙΚΑ και ΤΕΧΝΙΚΑ δύσκολο. Το σωστό είναι να μπορεί κανείς να κάνει παράθεση ή σχόλιο κάτω από κάποιο ποστ. Αλλιώς είναι σαμποτάζ της σωστής συζήτησης, αυτή η ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ εκνευριστική τακτική.
   Ειχα φρίξει και πιο παλιά που έγραψες ΠΟΛΥ βρωμερές μπούρδες παράπλευρα, κατά του Radical Desire και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τις σχολίασε .

   2.-To παράπλευρο σχολιο για τον Λαπαβίτσα, δεν αποσκοπεί στην ειρωνία αλλά στο συμπέρασμα που με κοκκινα γραμματα γράφεται.Μάλιστα παρέχεται και το λινκ της συνεντευξης.

   Γιάννη, ΜΗ πουλάς τρέλλα σε μένα. Το μαχαίρι σου στο Λαπαβιτσα το ΕΜΠΗΞΕΣ βαθιά και ΔΕΝ κρυβεται. Οσο για το «Μάλιστα παρέχεται και το λινκ της συνεντευξης» αυτά τα λενε σε ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ, όχι σε μένα.

   Το συμπερασμα

   Με λίγα λόγια το μέσα έξω από το Ευρώ, στάση όχι πληρωμών , κλπ δεν μπορεί να αποτελεί επίδικο εντός αριστεράς με μονομανή τρόπο. Καθώς από ότι φαίνεται υπάρχει δεξιό και αριστερό Ευρώ, δεξιά και αριστερή παύση πληρωμών κλπ.

   Μαλακίες συμπέρασμα. ΤΙΠΟΤΕ δε λέει αυτό. Μια μπουρδο-εξυπνάδα είναι. ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ειρωνική, ΚΑΙ υπονομευτική. ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΜΠΑΝΑ Γιάννη.

   3.-Με απλά λόγια λέω πως είναι αγονη η ταξινόμηση χοντρικά: Μηλιός-Λαπατσίωρας= ΓΑΠ Γιουνκερ γιατί τότε Καζακης Λαπαβίτσας = Ρουμπινι Κολμερ

   4.-Αυτό είναι το συμπερασμα μου, και οχι η καθ οιονδηπτε τροπο υποτίμηση της εργασίας RSF που το LLs “λινκαρισε” από την πρωτη στιγμή.

   Ασε ρε Γιάννη, θες να σου φέρω τον υπεροπτικό τρόπο που έθαψες ΑΚΟΜΗ χειρότερα και την «Αφορμή», ότι δήθεν μηρυκάζανε και δεν καταλαβαίνανε τον Ζίζεκ, στον οποίο θες να γίνεις αυθεντία (και ΚΑΛΩΣ το θες, αλλά… απαιτεί ΣΕΒΑΣΜΟ στο αντικείμενο, ΟΧΙ να λες ΜΠΟΥΡΔΕΣ όπως π.χ. «Αν τους τάλεγε ο Κουβέλης θα διαφωνούσανε αλλά επειδή τους τα είπε ο Ζίζεκ τα μηρυκάζανε»!)

   5.-Στα περι Ισλανδίας, ας μην ξεχνάμε είναι χώρα εκτος Ευρώ.Την διαφορά την κατανοούμε

   Πάλι υποτιμάς τους άλλους και πουλάς τρέλλα.

   6.-Οσον αφορά αλλα ποστ του LLS, ας είμαστε ψυχραιμοι.

   Εχω εντοπίσει ΠΟΛΛΑ άλλα ποστ σου, που είναι απαράδεκτα. Ενα από αυτά ήταν περι… Χαρδαβέλλα και πετρελαίου, κλπ.
   Ιδού: http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2010/12/blog-post_24.html

   Αλλωστε μια φουριοζικη εκτίμηση σου για λενα “θανατηφορο λάθος ” του ΛΛΣ, μετά από ενα μικρό ψυχραιμο διαλογο κατεληξε στην δική σου πολυ τιμητική προταση ένα απόσπασμα μου να σχολιασθεί και αξιολογηθεί από τους ίδιους Δουζίνα και Ζιζεκ τους οποίους ξέρεις

   ΑΥΤΟ κι αν είναι… εξοργιστικού τύπου… ΠΛΗΡΗΣ διαστρέβλωση όσων σου είχα πει. ΔΕΝ ειναι ΚΑΘΟΛΟΥ τιμητική η πρότασή μου. Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο. Και ημουν ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ. Διαπράττεις ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ αλλοιώσεις συστηματικά και επανειλημένα. Και… απ’ ό,τι βλεπω, ΟΧΙ ΜΟΝΟ στον Ζίζεκ.

   (με χαρα αναμένω την απαντηση σου σε αντιπροταση να κανουμε ενα ευρυτερο κείμενο προς τον Ζιζεκ).

   ΔΕΝ κατάλαβες καλά Γιάννη, να τη ΧΕΣΩ την πρότασή σου «να κάνουμε [πρώτο πληθυντικό] ένα ευρύτερο κείμενο προς τον Ζίζεκ». ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ποτέ.

   Εγώ θα κάνω το κείμενο ΜΠΑΣ και καταλάβουν ο Ζίζεκ κι ο Δουζίνας με…ΤΙ ακριβώς έχουν να κάνουν στο Ελλάντα.

   Συμπερασμα

   Ψυχραιμία, η περιοδος είναι περιεργη, χρειαζόμαστε μερικές απλες διευκρινήσεις πριν αρχίσουμε τις τελεσιδικες αποφάσεις

   Σόρυ
   KAMMIA πολυτέλεια δεν έχουμε για ευγένειες σαλονιών. Ιδίως η υποχθόνια λάσπη για λόγους ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ σκοπιμότητας είναι Ο,ΤΙ χειρότερο και ΔΕΝ αναιρείται από «διευκρινίσεις» και διαβεβαιώσεις. Η περίοδος δεν είναι απλώς περίεργη, αλλά περίοδος ΜΑΧΗΣ. Και ΔΕΝ έχουμε πολυτέλειες που είχαμε πριν ελάχιστους μήνες, για ανεκτικότητα και σούπα-μούπες.

 15. Ο φίλος Γιάννης νομίζω θα αλλάξει γνώμη αν ακούσει τα τελευταία 4-5 ή και περισσότερα infowar (του Χατζηστεφάνου).Αποδεδειγμένα αυτά για τα οποία ο Γιάννης εκφράζει τον σκεπτικισμό του, όχι μόνο έχουν εφαρμοστεί αλλά έχουν στεφθεί και με επιτυχία.Νομίζω η πλευρά της αριστεράς που θέλει έξοδο από ευρώ, έχει βάλει στο τραπέζι τόσο παρόμοια γεγονότα (υπέρογκα χρέη,απεχθή κυρίως), όσο και «αλγόριθμους» που θα βοηθούσαν την ιδιαιτερότητα της Ελλάδος κατά την διαδικασία αυτή.Νομίζω και η άλλη πλευρά της αριστεράς θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι τα χαρτιά της και να επιχειρηματολογήσει γιατί και πως θα ωφελήσει την Ελλάδα η παραμονή της στην (οικονομική) ΕΕ.Το βάρος της απόδειξης στην προκειμένη περίπτωση δεν το φέρει μόνο η αριστερά που θέλει έξοδο, μιας και η περίφημη «Ευρώπη των λαών» έχει αποτύχει παταγωδώς.

  • Oblivion, η ομορφιά του συλλογικού διαλόγου (και του συλλογικού μπλογκ) ειναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο σε στυλ όσο και σε απόψεις…

   Παρόλ’ αυτά, ΔΕΝ προτίθεμαι να… καταπιώ μπούρδες όπως “Αν τους τάλεγε ο Κουβέλης θα διαφωνούσανε αλλά επειδή τους τα είπε ο Ζίζεκ τα μηρυκάζανε”!
   – ™ LLS
   (ΣΙΓΑ το… μέγα φιλόσοφο… Κουβέλη! χαχα… και ΣΙΓΑ την ομοιότητα όσων είπε ο Ζιζεκ με τα του Κουβέλη. ΤΡΙΧΕΣ και ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ…)

   Νομίζω ότι ο πρέπων τίτλος για το ιστολόγιο του Γιάννη είναι -πράγματι-
   LEFT LIBERAL APOSYNTHESIS

   Ενότητα με Κουβέληδες και συνοδοιπόρους είναι εκ φύσεως αδύνατη.

    • ΠΟΛΥ καλά είμαστε αλλά… εγώ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΩ ΚΑΛΑ με μουλωχτές και υποχθόνιες λάσπες όπως αυτή που είχα εντοπίσει εδώ (ξαναγράφω το σχόλιο διότι… ο Γιάννης θέλει να μας πείσει ότι… το μαύρο είναι άσπρο και ότι… δεν ειρωνεύτηκε, ούτε λάσπωσε το Λαπαβίτσα).

     Πήγαινε δες και το βίντεο (αν δεν το ειδες).

     Προς το τέλος θα δεις ΤΙ εννοώ με τα εξής:
     _________

     …ΔΕΝ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η ΜΟΧΘΗΡΗ ΛΑΣΠΗ που ρίχνει ο Γιάννης/LLS στον Κώστα Λαπαβίτσα, εδώ:

     Αποφεύγει με αδικαιολόγητη και υπερβολική αμηχανία που τελικά τον εκθέτει, τις διευκρινιστικές ερωτήσεις του Βεργόπουλου…

     Σόρυ, αυτό ειναι ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΩΝ. Το βίντεο το ΕΙΔΑ και τις… ΗΛΙΘΙΕΣ ερωτήσεις του Βεργόπουλου επίσης. Τη δε αμηχανία την είδα κι εγώ, ήταν όμως… δυσκολία του Λαπαβίτσα, να απαντήσει ΕΥΓΕΝΙΚΑ χωρίς να ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ τον άλλον. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, σόρυ.

 16. Θαυμάστε… ‘συμπέρασμα’ (=του κώλου) από το Γιάννη/LLS:

  Το συμπερασμα

  Με λίγα λόγια το μέσα έξω από το Ευρώ, στάση όχι πληρωμών , κλπ δεν μπορεί να αποτελεί επίδικο εντός αριστεράς με μονομανή τρόπο. Καθώς από ότι φαίνεται υπάρχει δεξιό και αριστερό Ευρώ, δεξιά και αριστερή παύση πληρωμών κλπ.

  Γιαααα…. να αναλύσουμε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ,
  ΤΙ ακριβώς λέει εδώ (γιατί… θα μας τρελάνει -χεχε).

  1) «δεν μπορεί να αποτελεί επίδικο εντός αριστεράς»
  – ΠΟΙΟΣ του είπε ότι ΑΠΟΤΕΛΕΙ κάτι τέτοιο?
  =STRAWMAN ARGUMENT,
  http://en.wikipedia.org/wiki/Strawman_argument

  2) «με μονομανή τρόπο»
  ΠΟΥ βλέπει το «μονομανή τρόπο»? Δηλαδή ο Λαπαβίτσας είναι… μονομανής?
  (μουλωχτή λάσπη με… μπλε και πράσινους ΛΕΠΤΟΥΣ κόκκους -χεχε)

  3) «Καθώς από ότι φαίνεται υπάρχει δεξιό και αριστερό Ευρώ, δεξιά και αριστερή παύση πληρωμών»
  ΦΥΣΙΚΑ και υπάρχει δεξιά και αριστερή παύση πληρωμών, αν και ο ίδιος αυτός ο όρος είναι ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟΣ από τα μαλλιά, επισκιάζει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ διάκριση ανάμεσα σε [1] παύση πληρωμών που γίνεται με πρωτοβουλία (και σε όφελος) του δανειστή (οπότε ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ «παύση πληρωμών» γιατί ειναι ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ με δυσμενείς όρους)… και σε [2] παύση πληρωμών που γίνεται με πρωτοβουλία του δανειζόμενου (σε στυλ Καζάκη ή Λαπαβίτσα).
  Και λοιπόν… ΤΙ? ΤΙ θέλει να πει ο ποιητής… Ιωάννης εδώ?
  ΛΕΕΙ ΚΑΝ κάτι καινούργιο, ή απλώς… εξυπνακίζει?
  (για αριστερό και δεξιό ευρώ, ΔΕΝ το συζητάμε, αποτελεί αλλοίωση τουλάχιστον περίεργη…)

 17. Επειδή ο Γιάννης… ζει στην κοσμάρα του (ιστολογίου του)… παραθέτω ένα ΠΟΛΥ σημαντικό σχόλιο από προηγούμενο άρθρο (που μου είχε στείλει με μέηλ ο Δουζίνας, αφού ενημερώθηκε για διάφορα… προβληματάκια)
  https://omadeon.wordpress.com/2010/12/23/costas-douzinas-the-greek-volcano/#comment-44291

  Επίσης… οι «ευρω-δίαιτοι αριστεροί» ας… προσέξουν ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ τα εξής, που ΔΕΝ συμβαδίζουν με το δικό τους «σχέδιο» (μη-)δράσης:

  Οι Έλληνες πρέπει να προετοιμαστούν πολιτικά και οικονομικά για μεγάλη μείωση του χρέους η και έξοδο από το ευρω. Αυτές οι λύσεις θεωρούνταν ακραίες μέχρι πρόσφατα, τώρα όμως προτείνονται τόσο από συστημικούς αναλυτές όσο και από τις αγορές. Το αν η αναδιάρθρωση του χρέους (haircut) ή η στάση πληρωμών θα γίνει προς όφελος του λαού η των χρηματιστών, θα εξαρτηθεί από την πολιτική κινητοποίηση της επόμενης περιόδου.

  Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ πρέπει να λογοδοτήσουν για την καταστροφή της χώρας. Θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένα δικαστήριο τύπου Bertrand Russell για να διερευνήσει την ηθική και νομική ευθύνη τους. Η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση για τα μέτρα και η συμπεριφορά των ελεγκτών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θυμίζει αποικιοκράτες σε περιοχές υπό διεθνή κηδεμονία. Επομένως η συνταγματικότητα των μέτρων πρέπει να ελεγχθεί δικαστικά, κάτι που ήδη γίνεται από σημαντικούς φορείς της κοινωνίας, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

  Γενικότερα, η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο, πατριωτικό μέτωπο αντίστασης, πέρα από κομματικές εντάξεις. Μια ηγεμονική πολιτική αναγνωρίζει την πολυδιάσπαση των κοινωνικών δυνάμεων και προσπαθεί να αναγάγει μια βασική αντίφαση που συμπυκνώνει τις αντιθέσεις σε γραμμή αντιπαράθεσης των λαϊκών δυνάμεων. Το κοινό καλό και η δημοκρατία είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για ηγεμονική πολιτική.

  (ένας λόγος που δημοσιεύω με μεγάλη μου χαρά το άρθρο, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όσα γράφει σε αυτό το τμήμα του…)

  Εγώ ξέρω ότι Δουζίνας και Ζίζεκ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ σε απόψεις. Απλά διαφέρουν σε ΤΡΟΠΟ προσέγγισης. Και με βάση αυτό ας ΣΚΕΦΤΕΙ σοβαρά ο αναγνώστης ΑΝ ευσταθεί η ΜΠΟΥΡΔΑ του Γιάννη ότι -τάχαμου- ο Ζίζεκ ταυτίζεται με τους Κουβέληδες και τους ροζ-αριστερους της ΔΗ.ΑΡ. (στην οποία ανήκει κι ο Γιάννης). Δηλαδή (για να μην αλλοιώνω κι εγώ το Γιάννη), η εξής… βαρυσήμαντη δήλωσή του:

  «Το να φωνάξεις τον Ζιζεκ για να κάνεις ότι δεν ακούς τα μισά από όσα λέει, αποσιωπώντας τον αντιφατικό «σουπα μουμες», τη στιγμή που αν τα ίδια τα ακούσεις από τον Κουβέλη, θα πάθεις εγκεφαλικό είναι μέγιστη υποκρισία.» – ™ LLS

  (ή -δικό μου ρεζουμέ- “Αν τους τάλεγε ο Κουβέλης θα διαφωνούσανε αλλά επειδή τους τα είπε ο Ζίζεκ τα μηρυκάζανε”!)

 18. Ορίστε και το ΠΛΗΡΕΣ «παράπλευρο κειμενο» του Γιάννη/LLS για τη διάλεξη του Ζιζεκ και περί… «μηρυκαστικών» (=μη-Κουβελικών) της Αριστεράς (π.χ. η «Αφορμή»):

  Ο ΖΙΖΕΚ Ο ΜΗΡΥΚΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

  Ανήκουμε στους «φανατικούς» του ΣΖ για αυτό που ακριβώς είναι: Ερευνητικός αντιφατικός ανοικτός σε όλα. Η «ασυνέπεια» του ΣΖ είναι το πλεονέκτημα του.

  Ωστόσο αυτό που έγινε στο ΜΑΧ χθες [=ομιλία Ζίζεκ] είναι υπεράνω λογικής και στα όρια της προσβολής της κοινής λογικής

  ‘Ένας χώρος γνωστός για μια συγκεκριμένη ρητορεία (έξω από το Ευρώ, η Δημαρ δεν είναι αριστερά κλπ) καλεί τον ΣΖ ο οποίος ΕΚΤΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ μας θυμίζει το παράδοξο των αγορών (περίπτωση Μαλι όπου η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί δυνητικά θετικά, Σουηδία = κοινωνικό κράτος και ανταγωνισμός συμβαδίζουν) και ο «χώρος» χειροκροτεί από την χαρά του.

  Σύντροφοι ο ΣΖ κάνει μια χαρά την δουλειά του μεταξύ των οποίων και η είσπραξη ευάριθμων συγγραφικών δικαιωμάτων . (ge ge??)

  Εσείς που οργανώσατε την διάλεξη και σαν «ιθαγενείς» χάχες χειροκροτείτε τις εξυπνάδες, καταλαβαίνετε τι ακούτε και πως λέγεται;

  Τελικά η μεταταπρατική Αστική Ελιτ δεν έχει παρά μεταπρατική ιδεολογία, αλλά και μερίδες της ριζοσπαστικής διανόησης ομοίως δεν ξέρουν τι μηρυκάζουν και απλώς «εισάγουν» χωρίς την απαραίτητη εντιμότητα του εισαγωγέα. Εκτός εάν θέλουν να μπολιάσουν μια συγκεκριμένη αριστερά, με αντίδοτα ρεαλισμού και ευρωπαισμού. Αλλά καλά να μας το λένε και εμάς για να ξέρουμε τι κάνουμε. Τα ίδια πράγματα χωρίς το περιτύλιγμα Slavoj γίνονται αντικείμενο λοιδορίας και αφορισμού.

  Πάντοτε οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

  Το να φωνάξεις τον Ζιζεκ για να κάνεις ότι δεν ακούς τα μισά από όσα λέει, αποσιωπώντας τον αντιφατικό «σουπα μουμες» , την στιγμή που αν τα ίδια τα ακούσεις από τον Κουβέλη, θα πάθεις εγκεφαλικό είναι μέγιστη υποκρισία.

  Με κλικ στην εικόνα η διάλεξη του ΣΖ και το «επίσημο» κείμενο.

  ____________
  Ε, ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ στη διάλεξη και ΔΗΛΩΝΩ ότι αυτές οι ΑΝΑΙΔΕΙΣ Κουβελικές ΜΠΟΥΡΔΕΣ του Γιάννη με έχουν κάνει ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ από χθες που τις διάβασα.
  ΔΕΝ ανταποκρίνονται με ΤΙΠΟΤΑ σε όσα είπε ο Ζίζεκ, πλην ελαχίστων μικρών σημείων της ομιλίας του, που είναι συζητήσιμα (και όπου δεν είναι ξεκάθαρο το θέμα, διότι ο Ζιζεκ μιλάει από ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΗ σκοπιά από αυτή των Κουβελικών της ΔΗ.ΑΡ. – σκέφτεται την ευρωπαϊκή αριστερή ενότητα, και άλλες παραμέτρους).

  Και -επιτέλους- ΔΕΝ αποτελεί ΚΑΘΟΛΟΥ υποκρισία το να συμφωνείς με το… 98% της (υπέροχης) διάλεξης αλλά να διαφωνείς στο 2%. Ο Ζίζεκ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ απαντήσεις, ακόμη λιγότερο… Κουβελικές απαντήσεις. Θέτει μόνο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

  Αυτό το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ κείμενο του Γιάννη σκέφτομαι να το κάνω ποστ (με κριτική).

  ____________
  ΜΙΑ ακόμη παρανόηση / διαστρέβλωση, που έκανε ο Γιάννης, σε βάρος του Ζίζεκ και ιδίως όσων τον εκτιμούν (χωρίς να είναι… Κουβελικοί) είναι και τα περί κοινωνικού κράτους στη Σουηδία και ανταγωνιστικότητας, που είπε ο Ζίζεκ, δηλαδή το «Σουηδία = κοινωνικό κράτος και ανταγωνισμός συμβαδίζουν» (φράση του Γιάννη, που ΔΕΝ αποδίδει πάλι… επακριβώς όσα είπε ο Ζίζεκ).

  Ε, ΦΥΣΙΚΑ το κοινωνικό κράτος μπορεί να γίνει και ΑΙΤΙΑ για ακόμη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα (π.χ. μέσω καλών συνθηκών που ευνοούν την παραγωγικότητα, κλπ). ΟΠΩΣ ΚΑΙ η συνεταιριστική οργάνωση της παραγωγής. Και λοιπόν τι? -Αυτό αναιρεί όσα λέμε εμείς? -ή αναιρεί όσα γράφονται στην «Αφορμή» (ΥΠΕΡ των συναιτεριστικων πρωτοβουλιών)?

  Ο Ζίζεκ στην ομιλία του απλώς επεσήμανε την κατάρριψη του ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ μύθου, ότι δήθεν «το κοινωνικό κράτος μειώνει την ανταγωνιστικότητα» φέρνοντας το παράδειγμα της Σκανδιναβίας. ΔΕΝ βλέπω ΠΟΥ αυτό «δικαιώνει» τους Κουβελικούς και ΠΟΥ αυτό… εκθέτει την «υποκρισία» των αντι-Κουβελικών.

  (περί «παγκοσμιοποίησης και Μάλι», επίσης… εντελώς άλλο πράμα επεσήμανε ο Ζιζεκ και ΑΛΛΟ κατάλαβε ο Γιάννης – θα επανέλθω)
  _________
  Γιάννης/LLS:

  «περίπτωση Μαλι όπου η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί δυνητικά θετικά, »

  Απάντηση του Δήμου (από το RD):

  Αν αυτό δεν είναι εγκληματική δήλωση δεν ξέρω τι είναι [είχα αναρτήσει και το τρέιλερ για το Bamako, αλλά ο Μετακρυψορχίδης της ΔηΜΑρ ζιζεκικούς αγρούς ηγόραζε].

 19. Υ.Γ. προσθέτω και άλλη… παλαιότερη δήλωση του εν λόγω, από το 2009 (που ατυχώς δεν είχα προσέξει πιο πριν – κι αυτή δεν αφορά το Ζίζεκ)

  -Η πιο «νεοφιλελευθερη» ελιτ της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή δεν γουστάρει κανενός κρατικούς ελέγχους, περιορισμούς, αλλά επιβιώνει στην απόλυτη ασυδοσία είναι οι εφοπλιστές. Δεν παράγουν σχεδόν καμία απασχόληση, και άρα δεν αντλούν παρά ελάχιστη σχετικά υπεραξία εντός Ελλάδος, αλλά παρέχουν το 35 % των συναλλαγματικών διαθεσίμων. Η αφωνία της αριστεράς στο φαινόμενο και η συνεχής ενασχόληση με τους περιθωριακούς Αγούδημους και την Ακτοπλοία, είναι χαρακτηριστική. Με απλά λόγια ο απόλυτος «νεοφιλελευθερισμός» μας συμφέρει μερικά ως οικονομία, ως μακροικονομικό μέγεθος που στηρίζει το όποιο βιωτικό επίπεδο. Εκτός αν κάποιος μου ανακοινώσει πως η Αριστερα είναι έτοιμη να απεμπολήσει 13-15 δις Ευρώ τον χρόνο από τα διαθέσιμα της χώρας…

  http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2009/12/blog-post_13.html

  Ο νεοφιλελευθερισμός των εφοπλιστών, ο «απόλυτος νεοφιλελευθερισμός», πιο γενικά, ΑΚΟΜΗ και όταν ΔΕΝ δημιουργεί δουλειές , ΟΥΤΕ πληρώνει φόρους, είναι -κατά τον LLS- καλός, «μας συμφέρει μερικά ως οικονομία, ως μακροικονομικό μέγεθος που στηρίζει το όποιο βιωτικό επίπεδο».

  Τα σχόλια δικά σας, εγώ… έμεινα ΑΦΩΝΟΣ ! :mrgreen:

 20. Omadeon
  Είναι η πρωτη φορά που επισκεφθηκα το ιστιλογιο το 2011 και για αυτό τα χρόνια πολλά
  Υπάρχει με τεράστια αλληλουχία σχολών σου, που γίνονται σε ένα τόνο και με τετοιες απαξιωτικές κρίσεις, τις οποίες κατανοώ ως περιεχόμενο ,και αναρωτιέμαι να θα τις αποδεχόταν κανείς.
  Προφανώς δεν θα δώσω την παραμικρή ευκαιρία να μεταβάλονται οι διάλογοι, σε ένα συνεχες πινγκ πονγκ outing με χλευασμούς
  Ευχαριστώ για την προσοχή που διαβάζεις το LLS, η οποία τελικά είναι τετοια ετσι ωστε κατα δήλωση σου ένα απόσπασμα ενέχει θεση «δόγματος» αξίου να σχολιασθεί από τον ίδιο τον Ζιζεκ!!
  Η αλληλουχία σχολιων μας στο LLS παραμένει ανεπαφη, το moderation μου είναι για ιεδεολογικούς λογους ανοικτό, αλλά αδυνατώ πραγματικά να συνεχίσω να παριστανω τον σάκκο του μποξ με συνεχή κτυπηματα σε διάφορα ρινγκ , στα οποία ουτε καν παρίσταμαι
  Καλές αναρτήσεις και καλή συνέχεια σε οποιου στυλ blogging επιθυμείς

  • αδυνατώ πραγματικά να συνεχίσω να παριστανω τον σάκκο του μποξ με συνεχή κτυπηματα σε διάφορα ρινγκ , στα οποία ουτε καν παρίσταμαι

   Προφανώς -λογικά- εννοείς τα 2-3 λινκ που έδωσα στο Radical Desire, όπου δεν παρίστασαι. Αυτά όμως δεν αποσκοπούσαν σε συζήτηση. ΔΕΝ υφίσταται «ριγκ όπου δεν παρίστασαι» Γιάννη, ΑΣΤΑ αυτά τώρα. ΤΟΣΟ εσύ δεν έχεις μοδεραίησον (σε μένα), ΟΣΟ κι εγώ δεν έχω (σε σένα). ΚΑΙ εδώ παρίστασαι εσύ, ΑΝ θες, ΚΑΙ σε σένα, εγώ.

   ΤΡΙΧΕΣ επιχείρημα, πάλι για εντυπωσιασμό….

   Διότι το θέμα ΔΕΝ είναι ΑΝ εσύ νοιώθεις σάκκος του μποξ, ή έτσι ή γιουβέτσι, το θέμα είναι οι ΑΠΟΨΕΙΣ σου (ή το πως θάβεις ΕΣΥ άλλους).

   Κι αν εσύ θεωρείς την αριστερά-πλην-Δημ.Αρ. …πτυελοδοχείο, μην παραπονείσαι μετά για κριτική που σε κάνει να νιώθεις σάκος του μποξ.

   (και φυσικά σε ΤΙΠΟΤΕ ουσιαστικό δεν απάντησες με αυτό το σχόλιο)

  • Γιααα… να τα πάρουμε ένα-ένα, όμως, όσα είπες:

   Omadeon
   Είναι η πρωτη φορά που επισκεφθηκα το ιστιλογιο το 2011 και για αυτό τα χρόνια πολλά

   ΟΚ, θενκς, ανταπέδωσα.

   Υπάρχει με τεράστια αλληλουχία σχολών σου, που γίνονται σε ένα τόνο και με τετοιες απαξιωτικές κρίσεις, τις οποίες κατανοώ ως περιεχόμενο, και αναρωτιέμαι να θα τις αποδεχόταν κανείς.

   Απαξιωτικές κρίσεις? ΟΚ. Ας μην κατηγορούσες ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ την αριστερά (ή μάλλον το Αριστερό Βήμα κ.ά. που συμπαθούν το Ζίζεκ, συλλήβδην) πλην ΔΗΜ.ΑΡ. για «υποκρισία» (και «μηρυκασμό» του Ζίζεκ), τον Λαπαβίτσα ότι «εκτέθηκε» υπεκφεύγοντας το Βεργόπουλο (ή ότι «δεν πρωτοτυπεί» διότι… θυμίζει τη χούντα)… και και και….

   «τεράστια αλληλουχία σχολών»? (προφανώς εννοείς σχολίων, ΟΚ)…
   Ε, ναι, αλλά απλώς έξυσα μια ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ μόνο, ΠΟΛΥ λίγα είπα. Βέβαια τα είπα κάπως μαζεμένα διότι ξύπνησα κι εγώ κάπως απότομα, ως προς τον «αριστεροφιλελευθερισμό σου»…

   Δεν αναμένω να δεχτεί κανείς τις απαξιωτικές μου κρισεις. Εδώ δεν είμαστε σαλόνι, ειμαστε ΚΑΜΙΝΙ ιδεών που ΚΑΙΝΕ. Οι κρίσεις όμως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ σημασία, η ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ είναι το παν.

   Προφανώς δεν θα δώσω την παραμικρή ευκαιρία να μεταβάλονται οι διάλογοι, σε ένα συνεχες πινγκ πονγκ outing με χλευασμούς

   ΤΙ θα κάνεις, δηλαδή? ΤΙΠΟΤΕ δεν μπορείς να κάνεις. Από τη στιγμή που λέει κάποιος π.χ. ότι «1+1=3» το ΜΟΝΟ που μπορεί να κάνει είναι να αποδεχτεί ότι _δεν_ ισχύει. (Αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι ισχύει)….

   Ευχαριστώ για την προσοχή που διαβάζεις το LLS, η οποία τελικά είναι τετοια ετσι ωστε κατα δήλωση σου ένα απόσπασμα ενέχει θεση “δόγματος” αξίου να σχολιασθεί από τον ίδιο τον Ζιζεκ!!

   Γιάννη… ΑΛΛΟΥ οι σποντίτσες οι μουλωχτές, ότι δεν διαβάζω εγώ «με προσοχή» το LLS. Αν δεν διάβασα αρκετά _άλλα_ ποστ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διάβασα με ΠΟΛΛΗ προσοχή όσα ΗΔΗ διάβασα.

   Η εν λόγω δήλωσή σου, ΝΑΙ, θεωρώ ότι αποτελεί (νέο) ΔΟΓΜΑ. Και ήταν η εξής:

   Στο απόσπασμα που ακολουθεί ο ΣΖ εκφράζει ακριβώς την υποστήριξη του προς την ιέρια του Φιλελευθερισμού Ayn Rand γιατί ακριβώς συνηγορεί προς ένα πλήρη φιλελευθερισμό.

   Κι έφαγα ΑΡΚΕΤΕΣ ώρες να σου εξηγώ ΓΙΑΤΙ, αυτό ΔΕΝ ισχύει.
   Διότι (όπως κι ο Αντώνης) ΔΕΝ θεωρώ ότι ο Ζίζεκ «υποστηρίζει» τη Ραντ «για το φιλελευθερισμό της». Σε πρώτη προσέγγιση, τη «θαυμάζει» για τη συνέπειά της. Σε δεύτερη προσέγγιση, η Ραντ τον ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ διότι εκφράζει σε αποσταγμένη μορφή, έναν ιδεολογικό «ιό» ασύδοτου καπιταλισμού (που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η «Φιλελεύθερη Ουτοπία» ΟΥΤΕ ένας «πλήρης φιλελευθερισμός» – όπως διατείνεσαι εσύ). Τέλος πάντων….

   Αυτό αποτελεί δόγμα στο βαθμό που παραπλανεί και αδαείς σε ένα ιδιότυπο κράμα φιλελευθερισμού και ‘αριστεράς’, που είναι και ο δικός σου βαθύτερος (ας πούμε) ιδεολογικός σκοπός. Κι είναι επίσης ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ δόγμα διότι προσελκύει κόσμο στην ιδεολογική σφαίρα της Δημ.Αρ. (και όχι μόνο), κλπ.

   Για τα περί σάκκου του μποξ σου απάντησα ήδη. Καποια στιγμή θα μαζέψω τα ευρήματά μου και θα τα κάνω ποστ, ΠΟΛΥ πιο σοβαρό σε στυλ και όσο το δυνατόν ΛΙΓΟΤΕΡΟ επιθετικό σε προσωπικό επίπεδο.

   _________
   Υ.Γ. Το ΠΟΣΟ επικίνδυνο είναι το «νέο δόγμα» περί Rand/Zizek, φάνηκε κι από το ποστ της αγαπητής Πιγκουίνας, που ΠΡΩΤΗ πρόσεξε το πρόβλημα, ότι… κάτι δεν πάει καθόλου καλά:
   http://alienpenguinsangryfeet.wordpress.com/2010/12/17/the-goatfucker-moment-for-lls-and-slavoj/
   (και την ευχαριστώ θερμά που το εντόπισε)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s