Κριτική στις 10 Στρατηγικές Χειραγώγησης (μια Μεγάλη Απάτη) Noam Chomsky’s 10 media manipulation strategies are a hoax!

Noam Chomsky
Noam Chomsky

Αυτή την απάτη, που… έχαψαν αμάσητη πολλοί… 🙂 την αποκάλυψε η  Enfant De L’Haute Mer (πρώτη φορά στην Ελληνική μπλογκόσφαιρα) με την ανάρτηση: «Chomsky: ουδέποτε έγραψα τις «10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών» ή το hoax της χρονιάς !»

Internet-hoax-is-not-chomskys…Το κείμενο μου φάνηκε (λέει ο Bricmont) ότι υπεραπλουστεύει και διαστρεβλώνει την σκέψη του Chomsky, και μια που δεν έβρισκα το αγγλικό πρωτότυπο και για να έχω ήσυχη την συνείδησή μου, αποφάσισα να ρωτήσω τον ίδιο. Ιδού η απάντησή του: «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα από πού προέρχονται όλα αυτά… […]
Η προφανής επιτυχία αυτού του κειμένου, δείχνει ξεκάθαρα την παρανόηση της σκέψης του Chomsky σχετικά με την «χειραγώγηση», τόσο εκ μέρους μερίδας υποστηρικτών του, όσο και εκ μέρους των πολέμιών του…

Πρόκειται για έναν υποτιθέμενο δεκάλογο που -δήθεν- «έγραψε ο Τσόμσκυ», ενώ… όχι μόνο ΔΕΝ τον έγραψε, αλλά και δεν θα μπορούσε ποτέ να τον είχε γράψει, για κάποιους… σοβαρούς λόγους που πρέπει να διαβάσετε πιο κάτω , μπας και… βάλετε μυαλό, όσοι χάψατε το μύθο. 🙂 Βέβαια… έχετε σοβαρό ελαφρυντικό: -Ο δεκάλογος είναι πειστικός! :mrgreen: Ακόμη κι εγώ, όταν τον πρωτο-διάβασα, αναρρωτήθηκα ΑΝ είναι πραγματικά του Τσόμσκυ («ή μήπως έγινε κάνα λάθος» -σκέφτηκα- και θα δείτε ΓΙΑΤΙ), αλλά έτεινα να συμφωνήσω μαζί του, σαν πρώτη αντίδραση, όπως όλοι. Το αστείο είναι ότι -άθελά του- ο αρχικός συντάκτης του δεκαλόγου κατάφερε ακριβώς αυτό που… καταγγέλλει ο ίδιος ο δεκάλογος: Χειραγώγησε επιτυχώς τους πάντες, πιο αποτελεσματικά από τις ίδιες τις  «10 στρατηγικές χειραγώγησης», οι οποίες… ανεξάρτητα από το (αποδεδειγμένο) γεγονός ότι ΔΕΝ γράφτηκαν από τον Τσόμσκυ, είναι (κατά το 75% περίπου)… μούφες (αν τις αναλύσετε καλά) και ΕΚΕΙ -δυστυχώς- την… πατήσατε όλοι και όλες ανεξαιρέτως (κι εγώ… μαζί σας, βέβαια… εν μέρει). 😉  Εεεμ, ΤΙ είμαι; -Αλάνθαστος… παψ; :mrgreen: Δεν το πιστεύετε; ΟΚ, ελπίζω να πεισθείτε σε λίγο! Βέβαια… ΔΕΝ είναι όλος ο δεκάλογος εντελώς λάθος. Κάθε «στρατηγική χειραγώγησης» (πλην της δεκάτης που είναι σκέτη μούφα) έχει και σημαντικό ποσοστό αλήθειας, μαζί με ένα ποσοστό πλάνης που περνάει απαρατήρητο, έτσι ώστε ο αναγνώστης καταπίνει το αποτέλεσμα σαν σύνολο, χωρίς να ξέρει ότι την πάτησε σαν… αγαθιάρικο σκυλάκι που βρήκε… νόστιμα  λουκανικάκια, μη γνωρίζοντας ότι περιέχουν φόλα!  😈 Οταν διαπίστωσα ότι ο δεκάλογος είναι ψεύτικος, το πρώτο που υπέθεσα είναι ότι ο συγγραφέας του είναι… Μεγάλος Φαρσέρ, με πολλή μαγειρική μαεστρία, έτσι  ώστε να τρώμε τα λουκανικάκια του ένα-ένα, με αυξανόμενες (αλλά αρχικά μικρές) δόσεις… φόλας,  μέχρι που -στο τέλος- τρώμε απρόσεκτα και τη «στρατηγική Νο.10» χωρίς να  πάρουμε  χαμπάρι ότι είναι…. σκέτη φόλα 100% (μόνο γεύσης λουκάνικου… χωρίς κρεατάκι). (Γουφ-γουφ, αρφ-αρφ…)

Βέβαια, ο δεκάλογος δεν είναι φάρσα. Το 2002, κάποιος Γάλλος… αναρχο-θεοσοφιστής(!), o Sylvain Simsit, γνωστός  παρανοϊκός συνωμοσιολόγος (που πιστεύει ότι… μας κυνηγάνε εξωγήϊνοι, κλπ. αν δείτε το σχόλιο ΕΔΩ) τον έγραψε για να εκφράσει τις ιδέες του, αλλά… (ίσως) θέλησε να του προσθέσει κύρος, παρουσιάζοντάς τον ψευδώς σαν κείμενο «του  Noam Chomsky». Για τις λεπτομέρειες της γέννησης  και της εξάπλωσης του δεκαλόγου, διαβάστε το ποστ της Enfant De L’Haute Mer «Chomsky: ουδέποτε έγραψα τις «10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών». Εδώ, θα ασχοληθούμε όμως με τον ίδιο το δεκάλογο, εντοπίζοντας τις… φόλες, δηλαδή τα λανθασμένα στοιχεία του, που… σχεδόν κανείς δεν έκατσε να αναλύσει και να κριτικάρει συστηματικά.

Πριν προχωρήσουμε στην κριτική ανάλυση, θα ήθελα όμως να πω ότι πάρα πολλά blogs και sites (ελληνικά και ξένα) εξακολουθούν να έχουν αναρτημένες αναδημοσιεύσεις του δεκαλόγου χωρίς τη διόρθωση (ότι δεν ειναι του Τσόμσκυ). Μέχρι και χθεσινή αναδημοσίευση βρήκα (σε βραζιλιάνικο site) που δεν έχει ιδέα ότι ο δεκάλογος δεν είναι του Τσόμσκυ. Επίσης διαπίστωσα ότι…. οι περισσότεροι που έκαναν τη διόρθωση, δεν πρόσθεσαν… καμμία κριτική ή αμφιβολία για την αξιοπιστία του ίδιου του κειμένου (ανεξάρτητα από συγγραφέα). Στο Ελληνικό διαδίκτυο, ορισμένοι δημοσιογράφοι, όταν κατάλαβαν ότι την πάτησαν, απέφυγαν επιμελώς να αναφέρουν την πηγή της διόρθωσης (το ποστ της Enfant) ενώ το  ήξεραν, αποδεδειγμένα! Αυτό είναι σεσημασμένη δημ(οσ)ιογραφική αλητεία και ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που Ελληνες δημοσιογράφοι αποσιωπούν τις διαδικτυακές πηγές τους, είτε για να πουλήσουν μούρη (παριστάνοντας ότι η πηγή είναι οι… ίδιοι), είτε λόγω γαϊδουρινής ισχυρογνωμοσύνης. Η αλητεία της μη-αναφοράς πηγών (ειδικά διαδικτυακών) στο ελληναράδικο δημ(οσ)ιογραφικό κύκλωμα, είναι δυστυχώς κανόνας και θεσμός. Π.χ. ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος του site της αθλητικής εφημερίδας «Sport Day» δεν αναφέρει από ΠΟΥ ειδοποιήθηκε για την πατάτα του, αποδίδοντας τη διόρθωση σε αόριστη πηγή (που δεν κατονομάζει! -ΓΙΑΤΙ άραγε;) και μετά… γράφει ειδικό ποστ «Η απολογία ενός παραπλανημένου» (κλαψ-λυγμ) όπου… αντιγράφει, όπως-όπως, το κείμενο της Enfant De L’Haute Mer, με εσκεμμένες αλλαγές που-και-που… για να μη φανεί  η πραγματική του πηγή! 🙂 Αλλά… σαν να μην έφτανε αυτό, βγήκε κι  άλλος (απ’ το ίδιο τσουβάλι;)  -ο Βασίλης Κουφόπουλος- να παινέψει τον…. ήρωα Χαραλαμπόπουλο, επειδή  -δήθεν- «απολογήθηκε δημοσίως», θεωρώντας τον και… «εξαίρεση» από πάνω (δηλαδή… παραδέχεται σαν κανόνα το γενικό σκυλολόϊ). Όμως πάπαλα η «απολογία» (κλαψ-λυγμ) χωρίς πηγή. Απολαύστε και…. φτύστε (το ποστ εδώ):

….ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, εξηγεί πως και εκείνος με τη σειρά του παραπλανήθηκε από το δημιούργημα του γάλλου μπλόγκερ, Sylvain Timsit, γράφοντας νέο άρθρο στη «Sportday» (http://www.sday.gr/page.ashx?pid=2&aid=32808&autid=6&sn=13).

-Και… ΠΟΥ το έμαθε αυτό, ότι «ήταν δημιούργημα του Sylvain Timsit«? Μήπως… του το είπε… ένα πουλάκι, το ίδιο που… τον τάϊσε και το ποστ της Enfant? (για να το… ρημάξει μετά… στην αντιγραφή, χωρίς να αναφέρει καν πηγή;) Αυτά είναι δημιογραφικές αλητείες και κουτοπονηριές...

Σε μια εποχή όπου έχουμε «διανοούμενους» δημοσιογράφους, που δεν αναφέρουν την πηγή των άρθρων που μεταφράζουν μέχρι τελευταίας λέξης, είναι σημαντικό, να υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, αληθινά σοβαροί, όπως ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος που «απολογούνται  για την παραπλάνησή τους» δημοσίως. Τα λάθη άλλωστε μέσα στο παιχνίδι είναι…

ΤΙ καφρίλα είναι αυτή; Γιατί  ΤΟΣΟΙ πολλοί Ελληνες δημοσιογράφοι βγάζουν ΤΟΣΗ καθικίλα και κόμπλεξ στο διαδίκτυο; Με ΠΟΙΟΥΣ νομίζουν ότι έχουν να κάνουν εδώ; -Με τα… πρόβατα που βόσκαν (και αποβλακώνανε) μέσω  του Τύπου και της τηλεόρασης, τόσα χρόνια; Ορισμένοι κουτοπόνηροι νιούμπηδες δημιογράφοι πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ στο διαδίκτυο «αφέντες» είναι ο ΙΔΙΟΣ ο λαός του (=εμείς) και από το δικό μας «μάτι»  δεν γλυτώνει κανείς. 😈

  • Τουλάχιστον υπήρξε κάποιος (εδώ) που παραδέχτηκε και διόρθωσε το λάθος, όπως έπρεπε

Ενυγουαίη, πάμε τώρα στον ίδιο το δεκάλογο. Ας ξεκινήσουμε από την πιο μεγάλη μούφα του, τη «στρατηγική νούμερο 10»:

10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ’ ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.

Αυτά είναι παρανοϊκές τρίχες. Η «εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων» είναι μια μπούρδα που (ίσως) εκφράζει και την αλαζονεία του συστήματος, αλλά δεν έχει προχωρήσει τόσο σημαντικά, εδώ και δεκαετίες. Η ίδια η μηχανιστική και «μπηχαιηβιοριστική» ιδεολογία της (κατεστημένης) Ψυχολογίας εξασφαλίζει την… ασχετοσύνη και άγνοια των «ειδικών» για τον ανθρώπινο ψυχισμό. ΑΝ κινδυνεύουμε από κάτι, αυτό δεν είναι τούτη… η συνωμοσία «επιστημονικής κατανόησής μας» αλλά η υπαρκτή και αποδεδειγμένη τάση της Εξουσίας για παρακολούθηση και αστυνόμευση του (κάθε) πολίτη. Ο κίνδυνος όμως, αν πιστέψουμε τη μπούρδα, είναι να παρανοήσουμε υπέρ το δέον και χωρίς λόγο. Μάλιστα με τρόπο που… συμφέρει το σύστημα.  Θα την πατήσουμε τότε, όπως πολλοί… έγκλειστοι ψυχιατρικών κλινικών που ενθαρρύνονται να νομίζουν πως ο γιατρός τους «ξέρει τα πάντα γι’ αυτούς», ενώ ξέρει συνήθως ελάχιστα και ασχολείται κυρίως με «συμπτώματα«.

Ε, αντί να κάθεστε στον καναπέ ή να… χαλιέστε με το δεκάλογο, παρανοώντας πως κάποιοι «ειδικοί» ξέρουν πριν από σας για σας (=ωραίο διαφημιστικό σλόγκαν, ε;) …πότε σκοπεύετε να… κλάσετε, 🙂 διαβάστε κάτι πιο σοβαρό μπας κι ενημερωθείτε για την πραγματική καταστολή. Π.χ. αυτό: Για την απαγωγή του Δ. Παπαδάτου (με καυτά στοιχεία για πραγματική «Γκεστάπο» ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα, με βασανιστήρια, κλπ.) – ΚΑΙ με αποδείξεις, ότι… όχι μόνο δεν ξέρουν ΤΙ σκεφτόμαστε, αλλά…  δεν ξέρουν «που παν τα τέσσερα»).

Η παράνοια πως «ξέρουν τον εαυτό μας καλύτερα από εμάς» είναι πολύ επικίνδυνη, όχι μόνο γιατί ενθαρρύνει την παραίτηση, την παράλυση και την υποταγή, αλλά και γιατί αποπροσανατολίζει και αποδυναμώνει τα πιο σημαντικά μας «όπλα»: Την αυτογνωσία και τη ριζοσπαστική συνείδηση, που… κανένας «Μεγάλος Αλελφός» δεν μπορεί να υπερβεί, όσο καλά κι αν (μας) παρακολουθεί.

Τώρα… αν και αληθεύει -βέβαια- ότι οι εξουσίες έχουν κάνει άπειρες έρευνες για να πετύχουν τον απόλυτο έλεγχο των ανθρώπων… η μοναδική «μεγάλη  πρόοδος»  αφορά τεχνικές βασανιστηρίων χωρίς ίχνη (για κρατουμένους) και  «θεραπείες σοκ» (για ολόκληρους λαούς – με την έννοια της Naomi Klein).  Αλλά  (ακόμη πιο φριχτά) βασανιστήρια υπήρχαν ανέκαθεν, ενώ η επίδραση των πολιτικών «μέτρων σοκ» πάνω μας ακυρώνεται όταν τα κατανοήσουμε πλήρως. Κανένας συνειδητός λαός δεν υπακούει σε «θεραπείες σοκ», εκτός αν εξαπατηθεί, αλλά… η εξαπάτηση δεν ισούται με «έλεγχο του νου». Π.χ. το ότι μεγάλο ποσοστό Ελλήνων είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να… ψηφίζουν… ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, δεν αφορά καμία σοβαρή «επιστημονική γνώση του ψυχισμού τους», ούτε την… τηλεπάθεια κανενός Παντογνώστη Μπαμπά / Μεγάλου Αδελφού. Είναι θέμα προπαγάνδας, ΜΜΕ, κ.οκ. …και όσο για τον πραγματικό «Μεγάλο Αδελφό», όχι τον… Παντογνώστη «μεγάλο άλλο» – ™ Lacan …δείτε π.χ. το ποστ της KnowDame σε αυτό το blog: Καλώς ήρθατε στον Θαυμαστό Νέο Κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ή την αφανή δικτατορία νέου τύπου)

  • Εν κατακλείδι:  Κανένας δεν μπορεί να «γνωρίζει πιο καλά τον εαυτό σου από σένα» ΑΝ  εσύ τον γνωρίζεις καλά! (και… μην παρανοείς, βλάκα)! 🙂
  • Ο έλεγχος της ζωής μας, ωστόσο, υπάρχει και εντείνεται. Αυτό είναι όμως θέμα βιοπολιτικής, όπου -πάλι- η αυτογνωσία είναι το πιο μεγάλο όπλο

Πάμε τώρα (σε αντίστροφη αριθμητική σειρά) στις υπόλοιπες «στρατηγικές»:

9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ

Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους.Έτσι, τα άτομα αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης… Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.

Αυτό είναι πολύ παλιό και… ηλίθιο κόλπο, που δεν απαιτεί και.. ιδιαίτερη «στρατηγική»! Το κάθε γουρούνι μπορεί να προσπαθήσει να το κάνει, βέβαια, σε βάρος κάποιων (αν είναι… μαλάκες) όπως π.χ. ο Πάγκαλος στον…  κοπρίτη τον Ελληνικό λαό 🙂 (που τον ανέχεται και δεν έκανε ακόμη… επανάσταση). Σιγά τ’ αυγά… μη σπάσουν, έχουν και… κοντινή ημερομηνία λήξης! 😈 Ε, εδώ που τα λέμε το παλιό αυτό κόλπο είναι και… δοκιμασμένο, ιδιαίτερα αποδοτικό (και μια μέρα… θα μας πούνε και μαλάκες» – ™ Miliokas). Στην Ελλάδα φοριέται πολύ, από το ΠΑΣΟΚ. OK, σημαντικό το ποσοστό αλήθειας εδώ. Πάσο… (λόγω βλακείας του κόσμου)

8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος…

Σ’ αυτό… χμ… δεν αντιλέγω και τόσο. Μόνο που… για να τσιμπήσει κάποιος, πρέπει -απαραίτητα- να είναι ο ίδιος… ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος. Εκτός αν …είναι βλάκας ντροπαλός και μορφωμένος, βέβαια (ο… αρχικός συγγραφέας του δεκαλόγου)? Ε, ΔΕΝ λέει και τίποτα, αυτό. Αλλωστε η «μετριότητα» (που όντως προωθείται) ΔΕΝ ισούται με απλή ηλιθιότητα, χυδαιότητα και αμορφωσιά. Ξέρουμε, π.χ. εδώ στα μπλογκ ΚΑΙ troll που  είναι… βλαμμένες μετριότητες, με «καλούς τρόπους», PhD και (σχετικά) υψηλό I.Q. (και πάλι… σιγά τ’ αυγά)!  :mrgreen:

7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του… «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

Εδώ συμφωνούμε, αλλά… αυτό είναι θέμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Γίνεται σχεδόν φανερά, δεν αποτελεί κάτι κρυφό, ούτε είναι κρυμμένη και ύπουλη «τεχνική χειραγώγησης», τώρα πια. Περισσότερο ίσως οφείλεται σε οικονομικά αίτια παρά σε κοινωνικά ή «μεγαδελφικά». Π.χ. πολιτικές λιτότητας, με περικοπές κονδυλίων για την παιδεία, σε συνδυασμό με εξασφάλιση της ποιοτικής παιδείας για την άρχουσα τάξη (και υποβάθμιση της παιδείας των πολλών). Καλύτερα διαβάστε ένα καλό manual… σύχρονου μαρξισμού, ή το εξαιρετικό άρθρο της KnowDame (στο blog μας): Η Εκπαίδευση στα Χρόνια του Νεοφιλελευθερισμού.

Τέτοιοι «δεκάλογοι» είναι καλοί για πολιτικά… νηπιαγωγεία. Με… πορδές δεν βάφει κανείς αυγά (ακόμη και.. καφετιά). Ούτε αναβαθμίζει την παιδεία, η συνωμοσιολογία του κειμένου, στο τέλος : «(βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους)». (αθόρυβες… κλανιές για ήρεμες πορδές, άααντε γειά…)

6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.

Αυτό είναι δυστυχώς… σε μεγάλο βαθμό μια σούπερ-απλοϊκή ημι-παρανοϊκή μπούρδα ολκής. Και λέω «σε μεγάλο βαθμό», διότι έχει κι ένα μικρό ποσοστό αλήθειας, βέβαια. Π.χ. η συναισθηματική ταύτιση του θεατή με το (π.χ. δακρύβρεχτο ή μελοδραματικό) Θέαμα είναι κάτι επιθυμητό (κυρίως για το… ταμείο του σινεμά, ή για κάποιον δραματοποιό προπαγανδιστή). Αλλά το να πεις έτσι… στεγνά κι απλοϊκά, ότι «για όλα φταίει το πολύ συναίσθημα», ή -ακόμη χειρότερα- ότι «αυτό επιδιώκει το σύστημα», είναι σαν να εθελοτυφλείς για ένα σωρό άλλα, πιο σημαντικά (και ενίοτε αντίρροπα) πράματα. Εξίσου καλά π.χ. μπορεί να πει κανείς, ότι το σύστημα προωθεί (στη δουλειά του καθενός) το ακριβώς αντίθετο: – την υπακοή σε ολοένα και περισσότερο ψυχρούς (δήθεν λογικούς) κανόνες, που κάνουν τον εργαζόμενο ακόμη πιο αποξενωμένο απο τα συναισθήματά του.

Εξάλλου, αν το συναίσθημα τυφλώνει την «ικανότητα για λογική σκέψη», σ’ αυτό συνήθως δεν φταίει το ίδιο το συναίσθημα αλλά ο τρόπος που διοχετεύεται, το είδος του, η (ενδεχόμενη) λανθασμένη ταύτιση (και αποξένωση από τον πυρήνα) ή ένα σωρό άλλες παράμετροι. Πρωτίστως όμως, η δυσκολία λογικής σκέψης οφείλεται σε άλλου είδους ανεπάρκειες, εντελώς διαφορετικές από την υποτιθέμενη υπερβολή ή κατάχρηση του συναισθήματος.  Σχεδόν καμμία χώρα δεν εκπαιδεύει άλλωστε, σήμερα, τα παιδιά της στην ίδια τη λογική, ή την καλλιέργεια του στοχασμού γενικά, με επαρκή τρόπο. Και -στην τελική- όποιος βιώνει τα δικά του συναισθήματα με υγιή τρόπο, τείνει να σκέφτεται και πιο καθαρά. Αν δεν σκέφτεται σωστά, κάτι άλλο συνήθως δεν πάει καλά. ΔΕΝ θα σκεφτεί καλύτερα π.χ.  αν γίνει ψυχρός και… αντι-συναισθηματικός. Τέλος… αυτή η «στρατηγική» βρωμάει αποφυγή ή άρνηση ενός άλλου, αντίθετου προβλήματος. Δηλαδή ίσως αποτελεί «χάδι» εκλογίκευσης του αναγνώστη για τη δική του… απώλεια συναισθήματος (κάνοντάς τον να νιώθει μέχρι και… περήφανος ή τυχερός, αν νιώθει λιγότερο…). (το θέμα είναι πάντα- να μη σπάσουν τ’ αυγά). :mrgreen:

5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος.Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί; «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

Αυτή  η στρατηγική συζητιέται. Εν μέρει είναι «standard bookwork» για έναν ψυχολόγο (και πολλοί άλλωστε δουλεύουν σαν σύμβουλοι διαφημιστών), ειδικά όταν αφορά προϊόντα που -για να καταναλωθούν- πρέπει να διεγείρουν την παιδική πλευρά του αποδέκτη των διαφημίσεων. Ενίοτε χρησιμοποιούνται -πράγματι- και σαν τεχνικές λανθάνοντος (και μη-) αυταρχισμού, από το κράτος ή τα ΜΜΕ, κ.ο.κ. Παρόλ’ αυτά, πρέπει να είσαι και λίγο βλάκας, για να δεχτείς π.χ. να σου μιλάει  ο άλλος υποτιμητικά, σαν να είσαι παιδάκι. Αυτά ίσως στην Ελλάδα… πείθουν λιγότερο, παραδόξως γιατί οι Ελληνες τα έχουν ήδη υποστεί, είτε από τη συμπεριφορά μπάτσων, είτε στο στρατό (οι άντρες) κ.ο.κ. Περισσότερο είναι πρόβλημα άλλων χωρών, με άκρον άωτον τις Η.Π.Α. όπου το «infantilization» (=παιδιαριοποίηση?) είναι καθημερινότητα -δεν ξέρω όμως πόσο, γιατί… δεν πήγα ποτέ εκεί (ούτε θάθελα -χεχε- Σιγά μην κουβαλήσω και  τα… αυγά!) :mrgreen:

3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Για να γίνουν αποδεκτά  τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.

4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ’ ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.

Αυτές οι 2 «στρατηγικές χειραγώγησης» (3 και 4) είναι οι μόνες που θα μπορούσαμε να πούμε ΣΩΣΤΕΣ (ή σε πολύ μεγάλο βαθμό σωστές). Εξηγούνται άλλωστε θαυμάσια και σε ένα σωρό άλλα άρθρα ή βιβλία, ακόμη και… επίσημες μελέτες για την εφαρμογή (αντι-λαϊκών) πολιτικών, όπως ένα… περιβόητο εγχειρίδιο «λιτότητας» (που είχαμε δημοσιεύσει και σε αυτό το blog: Ο ωμός τσελεμεντές του ΔΝΤ για συντριβή υπόδουλων λαών). Αν βέβαια δεν τις ξέρατε είναι καλό που τις μάθατε τώρα, σε 2 παραγράφους. Παρόλ’ αυτά… έχετε ακόμη ΜΠΟΛΙΚΗ δουλειά! (τα αυγά είναι πολλά, αλλά… σιγά τ’ αυγά).

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ

Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

Αυτή η «στρατηγική νούμερο 2» είναι ένα… πολύ κακό κακέκτυπο ενός ρεζουμέ του βιβλίου «Δόγμα Σοκ» της Naomi Klein. Διαβάστε τουλάχιστον κάποια άρθρα γι’ αυτό (αν όχι το ίδιο το βιβλίο) και… θα ωφεληθείτε πολύ περισσότερο (από το «δεκάλογο»)! 🙂 …ή δείτε και το ευχάριστο βίντεο (με ελληνικούς υπότιτλους και αποσπάσματα ειδήσεων εποχής) με τη Naomi Klein, στο εξής ποστ:

Διαβάστε επίσης ένα ΠΟΛΥ αποκαλυπτικό απόσπασμα του βιβλίου ¨Δόγμα Σοκ» που παρουσιάζει ο Celin:ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΠΟ ΕΝΑΝ… ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΝΤ (Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΝΙΝΤΑΝΤ ΚΑΙ ΤΟΜΠΑΝΓΚΟ). (Ειλικρινά ΔΕΝ κατανοώ ΤΙ στο διάολο χρειάζεται ο «δεκάλογος», άμα διαβάσετε 5-6 άρθρα σαν κι αυτό)

Και τώρα πάμε στη… «ναυαρχίδα» του δεκαλόγου(-ιού), καθώς ο… στόλος των 10 «στρατηγικών» του, πλέει στο διαδίκτυο… αδυσώπητα νικηφόρος (χεχε). 🙂

1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει  καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

Ε, λυπάμαι αλλά ενώ… σε πρώτη ανάγνωση αυτό μου είχε φανεί ΚΑΙ σ’ εμένα σωστό,  αρχικά, ΑΝ καθήσετε να το αναλύσετε όπως εγώ, γραμμή-γραμμή, θα εκπλαγείτε με το πόσο… μεγάλη, κοινότοπη μπούρδα ειναι! Πρώτα-πρώτα, εμείς εδώ στο διαδίκτυο (που… δεν είμαστε και «χθεσινοί» -χεχε) ξέρουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι, κάθε μέρα και κάθε στιγμή, πόσο τεράστιο πρόβλημα είναι η Υπερφόρτωση Πληροφορίας. Μάλιστα ήμουν από τους πρώτους  στην Ελληνική μπλογκόσφαιρα που αναφέρθηκε επίμονα στο πρόβλημα αυτό (χωρίς να έχω την… μεγαλομανή αυταπάτη ότι ήταν πρωτοτυπία διεθνώς).  Information Overload, φίλες και φίλοι. Γκουγκλίστε το, να… στραβωθείτε από την Υπερφόρτωση Πληροφορίας, της… ίδιας της φράσης «Υπερφόρτωση Πληροφορίας«. ΤΙ άλλο να πω; Εδώ στο διαδίκτυο, μάλιστα, δεν είμαστε σαν τους… ηλίθιους εξω-διαδικτυακούς τηλεορασόβιους που ζούν σε αποχαύνωση λόγω ΑΧΡΗΣΤΗΣ απόσπασης προσοχής, για την οποία ευθύνονται… κυρίως οι ίδιοι, αφού δεν έμαθαν την ΑΞΙΑ της πληροφορίας μέσω διαδικτύου. Εμείς όμως ξέρουμε ήδη πολύ καλά,  ότι η Υπερφόρτωση Πληροφορίας είναι τεράστιο, υπαρκτό και σχεδόν αξεπέραστο πρόβλημα του διαδικτύου (και του μέλλοντος)… που προκαλεί (αν δεν έχεις το νου σου) ΑΠΕΙΡΗ «απόσπαση προσοχής», χωρίς όμως… να ρίχνουμε το φταίξιμο κάπου αλλού, π.χ. σε κάποιους «κακούς». ΣΙΓΑ μην την κατευθύνουν κιόλας, οι «κακοί», αυτή την ΠΛΗΜΜΥΡΙΔΑ που μας έχει πάρει και μας έχει σηκώσει.  (αν και η δυνατότητα υπάρχει και ήδη προσπαθούν… χύμα στο κύμα). Ομως είναι τσουνάμι που όλα τα ακυρώνει, που τηλεοράσεις και πολιτικούς αποστομώνει… μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι. (αααχ… συγνώμη που έκλασα αθόρυβα, έφαγα ΠΟΛΛΑ αυγά). :mrgreen:

Πάντως… μια και την κάτσαμε τη βάρκα, αγοράσαμε δεκάλογο αρωμάτων λευτεριάς και μας προέκυψαν μόνο αυγά κι ευωδιαστές… κλανιές, γιααα κοιτάχτε λίγο, τώρα, και έναν… ΓΝΗΣΙΟ αναλυτικό κατάλογο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ τεχνικών χειραγώγησης, που σχεδόν όλες αφορούν κάποια μορφή «απόσπασης προσοχής», αλλά… όχι την απλοϊκή μπούρδα του εν λόγω δεκαλόγου (που… αν είχε γράψει ο Τσόμσκυ τέτοιο δεκάλογο, θα είχα, κι εγώ, πάρει ΗΔΗ… Νόμπελ, από… 10 χρονών).  🙂

Ορίστε λοιπόν ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ κατάλογος τεχνικών χειραγώγησης (που θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά, ελπίζω… στο μέλλον):

Ε, άντε μπράβο, ΞΥΠΝΗΣΤΕ, για νάχετε και… όνειρα γλυκά! :mrgreen:

  • Σημείωση: Αρχικά ήθελα να… μεταφράσω αυτή την κριτική και στα αγγλικά, ώστε να «τα χώσω» και σε ένα σωρό παραπλανημένους του εξωτερικού, αλλά το άφησα, λόγω… Υπερφόρτωσης Πληροφορίας(!), προς το παρόν! :mrgreen:

Χρήσιμα παρεμφερή αναγνώσματα:

Ακολουθεί λίστα από blog και site που την πάτησαν (και το αρχικό άρθρο στα αγγλικά, χωρίς τα… πρόσθετα):

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Chomsky Internet Hoax Virus-like Dis-information Campaign

1. Τα blog που… δεν πήραν χαμπάρι την απάτη:

Πολλά blog… χειραγωγούν το κοινό με την ακούσια παραπληροφόρηση ότι ο δεκάλογος (χώρια τα λάθη του) ήταν δήθεν του Chomsky, αλλοιώνοντας τη δημόσια εικόνα για τον ίδιο, δηλ. π.χ. τα εξής: [1], [2], [3] , [4], [5], [6], [7]… ενώ την πάτησε και το διάσημο «Κουτί της Πανδώρας» (ΕΔΩ).

UPDATE: Ισως το… δημιουργικότερο ποστ σε αυτή την κατηγορία, να είναι το… άκρως ευρηματικό ποστ του site «Αυτονομία ή Βαρβαρότητα».  Αργότερα όμως ανακάλυψα ότι αυτό μάλλον είναι… αντίγραφο του σβησμένου ποστ στο isonomia blog (που υπάρχει ακόμη στο google cache, εδώ). Παρακάμπτοντας όλες τις ατέλειες του δεκαλόγου, ο συντάκτης του παράθεσε για κάθε κανόνα κι ένα σχετικό βίντεο, με απίστευτα αποδοτικό τρόπο. ΤΙ αποδεικνύει; -Ίσως ότι ο δημιουργικά και ριζοσπαστικά σκεπτόμενος μπορεί να αξιοποιήσει ακόμη και… κείμενο με σοβαρές ατέλειες ή λάθη, δίνοντάς του τη δική του πνοή και ερμηνεία. Τα κατάφερε διότι ερμήνευσε το δεκάλογο με το δικό του τρόπο, επικεντρωνόμενος στα ουσιώδη (για την Ελλάδα). Πραγματικά θλίβομαι αν… τον απογοητεύσουν τα δικά μας ευρήματα  και η πικρή αλήθεια. Πάντως… για τις 100% λανθασμένες στρατηγικές δεν μπόρεσε να βρει βίντεο, ενώ για κάποιες μερικά-λανθασμένες παράκαμψε τα… λανθασμένα τμήματά τους, σβήνοντάς τα κι από το δεκάλογο!

2. blog /sites που έμαθαν την απάτη και έκαναν διόρθωση με σωστή αναφορά στην πηγή (και… μπράβο τους)[1], [2], [3], [4], [5]

  • Αυτά είναι λιγότερα, αλλά πολλά. Δεν ξέρουμε επίσης αν έχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστίa του δεκάλογου! Πάντως… η Enfant De L’Haute Mer έχει, αν δείτε τα σχόλια στο blog της -το μοναδικό ελληνικό blog που έκανε τον κόπο να ψάξει (και πρώτο βρήκε την απάτη)…

3. Blog / sites που έμαθαν την απάτη (από σχόλια αναγνωστών ) αλλά δεν διόρθωσαν τα ποστ τους, μη έχοντας την παραμικρή αμφιβολία για το δεκάλογο (ανεξάρτητα από συγγραφέα) είναι η «Καλύβα», κάποιος στο indymedia και το «Ξυπνήστε Ρε» με… ακλόνητα «επιχειρήματα» τα εξής: :mrgreen:

«Έχει σημασία ρε 12.33 αν είναι του Τσόμσκυ ή του Καράμπελα? Αλήθειες δε λέει?» [ksipnistere.blogspot.com]

«Βρε μια χαρά τα λέει! Και δεν πρόκειται για “θεωρία συνομωσίας” αλλά για παγιωμένη (και εύκολα αναγνωρίσιμη) πρακτική της (κάθε) εξουσίας…»  [Πάνος Ζέρβας, «Καλύβα»]

OK. Ειδικά γι’ αυτούς τους… μπετόβλακες 😈 παραθέτω (από το ποστ της Enfant) όσα… ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ να ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ:

.…Ειδικά η 10η στρατηγική, λέει πως το «σύστημα» γνωρίζει πολύ καλύτερα τα άτομα απ’όσο τα ίδια τα άτομα γνωρίζουν τον εαυτό τους κλπ κλπ με αποτέλεσμα το «σύστημα» να είναι σε θέση να ελέγχει τα άτομα περισσότερο απ’όσο τα ίδια μπορούν να ελέγχουν τον εαυτό τους…
Το κείμενο μου φάνηκε (λέει ο Bricmont) ότι υπεραπλουστεύει και διαστρεβλώνει την σκέψη του Chomsky, και μια που δεν έβρισκα το αγγλικό πρωτότυπο και για να έχω ήσυχη την συνείδησή μου, αποφάσισα να ρωτήσω τον ίδιο. Ιδού η απάντησή του: «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα από πού προέρχονται όλα αυτά… […]
Η προφανής επιτυχία αυτού του κειμένου, δείχνει ξεκάθαρα την παρανόηση της σκέψης του Chomsky σχετικά με την «χειραγώγηση», τόσο εκ μέρους μερίδας υποστηρικτών του, όσο και εκ μέρους των πολέμιών του. Ο Chomsky και ο Ed Herman, που έχουν γράψει το Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media (1988) […] ενώ το 1992 γυρίστηκε το ντοκυμανταίρ: Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media , πουθενά δεν υπονοούν πως κάπου υπάρχει μια κρυφή οργάνωση που «χειραγωγεί τις μάζες». Αποδεικνύουν ότι υπάρχουν μια σειρά φίλτρα, που συνδέονται με το ότι τα μήντια έχουν σχέσεις με ιδιωτικά συμφέροντα, διαφήμιση και δράση ομάδων πίεσης κλπ. […]
Εδώ αρχίζει το δικό μου το ψάξιμο: τίνος είναι λοιπόν το κείμενο;…

4. Blog που έμαθαν την απάτη αλλά… δεν πείσθηκαν 100%, κι έβαλαν απλώς… ερωτηματικό στη φράση «είναι του Τσόμσκυ;«, κοπυ-πεηστάροντας το ποστ της Enfant ΧΩΡΙΣ ΠΗΓΗ είναι λίγα, π.χ  [αυτό – αν και αντέγραψε άλλο blog που… πρώτο έκανε το λάθος].

5. Blog που έμαθαν την απάτη και πείσθηκαν, αλλά… «ντράπηκαν» να αναφέρουν την ΠΗΓΗ που -όμως- αντέγραψαν (το ποστ της Enfant) είναι κυρίως μερικά… γαϊδουρο-δημ(οσ)ιογραφικά, π.χ  [αυτό].

[…η λίστα συμπληρώνεται σιγά-σιγά (κάντε refresh)…]

_____________________________

In English:

Noam Chomsky’s 10 media manipulation strategies are a hoax! Conclusive evidence that it is a hoax has been published repeatedly, ever since the hoax’s first appearance: a French article of 2002. However, this (virus-like) Urban Legend of the Internet is still alive and strong, infecting blogs and sites all over the world, even today.

About the «ten strategies for manipulation of the masses» attributed to Noam Chomsky (by Jean Bricmont, a close collaborator of Noam Chomsky)

(my own translation from the source: article in «Grand Soir», Oct. 2010)

A text entitled «The ten strategies for manipulation of the masses»  and attributed to Noam Chomsky is circulating widely on the net these days. Moreover, we already see, in response to this text, criticism of Chomsky as a «follower of conspiracy theories» in the «big» press (1).

The 10th principle also reflected well the fantasies, common in the extreme left, about the knowledge acquired by the «system» of the average person, based on «biology, neurobiology, and applied psychology,» which is very different from what Chomsky thinks, who knows that our real scientific knowledge about humans is still extremely limited.

As the text seemed to be a simplification and a distortion of Chomsky’s thought, and I could not find its equivalent in English, I asked him about it, to find out what really is the case. Here is his answer:

«I have no idea where that came from. I did not compile this myself, I did not write or put on the web. I guess whoever did it could argue that it’s an interpretation of what I wrote here and there, but certainly not in this form or as a list. «

He and Ed Herman, co-authors of The Making of consent (ed. Agone, 2008) did not suggest that there is, somewhere, a hidden organization that «manipulates the masses.»
They did show that there are a number of filters, associated with private ownership of media, in charge of publicity, the action of influential groups etc. resulting in a worldview, -as conveyed by the media- which is extremely biased, but it operates much like ideology (according to Marx), a process without a subject.

Curiously, it is somehow reassuring, to think that there exist manipulators who know everything, because they direct it; so at least they should know where the world is going. Unfortunately, there are many power relationships, lies and ideological bias, but there is no pilot in the aircraft.

-Jean Bricmont

______

So, the article that follows is NOT Noam Chomsky’s; it’s a certified… Hoax:

Top 10 media manipulation strategies

Republished from Thecompulsiveliar.com

Renowned critic and always MIT linguist Noam Chomsky, one of the classic voices of intellectual dissent in the last decade, has compiled a list of the ten most common and effective strategies resorted to by the agendas “hidden” to establish a manipulation of the population through the media.

Historically the media have proven highly efficient to mold public opinion. Thanks to the media paraphernalia and propaganda, have been created or destroyed social movements, justified wars, tempered financial crisis, spurred on some other ideological currents, and even given the phenomenon of media as producers of reality within the collective psyche.

But how to detect the most common strategies for understanding these psychosocial tools which, surely, we participate? Fortunately Chomsky has been given the task of synthesizing and expose these practices, some more obvious and more sophisticated, but apparently all equally effective and, from a certain point of view, demeaning. Encourage stupidity, promote a sense of guilt, promote distraction, or construct artificial problems and then magically, solve them, are just some of these tactics.

1. the strategy of distraction

The primary element of social control is the strategy of distraction which is to divert public attention from important issues and changes determined by the political and economic elites, by the technique of flood or flooding continuous distractions and insignificant information. distraction strategy is also essential to prevent the public interest in the essential knowledge in the area of the science, economics, psychology, neurobiology and cybernetics. “Maintaining public attention diverted away from the real social problems, captivated by matters of no real importance. Keep the public busy, busy, busy, no time to think, back to farm and other animals (quote from text Silent Weapons for Quiet War ).”

2. Create problems, then offer solutions

This method is also called “problem -reaction- solution. “It creates a problem, a “situation” referred to cause some reaction in the audience, so this is the principal of the steps that you want to accept. For example: let it unfold and intensify urban violence, or arrange for bloody attacks in order that the public is the applicant’s security laws and policies to the detriment of freedom. Or: create an economic crisis to accept as a necessary evil retreat of social rights and the dismantling of public services.

3. The gradual strategy

acceptance to an unacceptable degree, just apply it gradually, dropper, for consecutive years. That is how they radically new socioeconomic conditions ( neoliberalism ) were imposed during the 1980s and 1990s: the minimal state, privatization, precariousness, flexibility, massive unemployment, wages, and do not guarantee a decent income, so many changes that have brought about a revolution if they had been applied once.

4. The strategy of deferring

Another way to accept an unpopular decision is to present it as “painful and necessary”, gaining public acceptance, at the time for future application. It is easier to accept that a future sacrifice of immediate slaughter. First, because the effort is not used immediately. Then, because the public, masses, is always the tendency to expect naively that “everything will be better tomorrow” and that the sacrifice required may be avoided. This gives the public more time to get used to the idea of change and accept it with resignation when the time comes.

5. Go to the public as a little child

Most of the advertising to the general public uses speech, argument, people and particularly children’s intonation, often close to the weakness, as if the viewer were a little child or a mentally deficient. The harder one tries to deceive the viewer look, the more it tends to adopt a tone infantilising. Why? “If one goes to a person as if she had the age of 12 years or less, then, because of suggestion, she tends with a certain probability that a response or reaction also devoid of a critical sense as a person 12 years or younger (see Silent Weapons for Quiet War ).”

6. Use the emotional side more than the reflection

Making use of the emotional aspect is a classic technique for causing a short circuit on rational analysis , and finally to the critical sense of the individual. Furthermore, the use of emotional register to open the door to the unconscious for implantation or grafting ideas , desires, fears and anxieties , compulsions, or induce behaviors …

7. Keep the public in ignorance and mediocrity

Making the public incapable of understanding the technologies and methods used to control and enslavement. “The quality of education given to the lower social classes must be the poor and mediocre as possible so that the gap of ignorance it plans among the lower classes and upper classes is and remains impossible to attain for the lower classes (See ‘ Silent Weapons for Quiet War ).”

8. To encourage the public to be complacent with mediocrity

Promote the public to believe that the fact is fashionable to be stupid, vulgar and uneducated…

9. self-blame Strengthen

To let individual blame for their misfortune, because of the failure of their intelligence, their abilities, or their efforts. So, instead of rebelling against the economic system, the individual autodesvalida and guilt, which creates a depression, one of whose effects is to inhibit its action. And, without action, there is no revolution!

10. Getting to know the individuals better than they know themselves

Over the past 50 years, advances of accelerated science has generated a growing gap between public knowledge and those owned and operated by dominant elites. Thanks to biology, neurobiology and applied psychology, the “system” has enjoyed a sophisticated understanding of human beings, both physically and psychologically. The system has gotten better acquainted with the common man more than he knows himself. This means that, in most cases, the system exerts greater control and great power over individuals, greater than that of individuals about themselves.

Add to DeliciousAdd to DiggAdd to FaceBookAdd to Google BookmarkAdd to MySpaceAdd to NewsvineAdd to RedditAdd to StumbleUponAdd to TechnoratiAdd to Twitter

Enhanced by Zemanta

61 comments

  1. Στη θέση σας θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός σε σχέση με το 10ο σημείο, όπως και για τη σημασία μιας «φάρσας». Η παραγωγή «φαρσών» μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου (βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_warfare / http://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_operations_(United_States)), ιδίως όταν δεί κανείς τη «διακόσμηση» του αρχικού site προέλευσης της «φάρσας» (http://www.syti.net/).
    Κατά δεύτερον, ποιός σας είπε ότι η επιστημονική ανάλυση της κίνησης των μαζών εξακολουθεί να είναι αδύνατη?! Αυτό μπορεί να ίσχυε το 19ο και ακόμη μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, μπορώ όμως να σας βεβαιώσω άπο την δική μου ερευνητική εμπειρία ότι αυτό έπαψε να ισχύει. Διαβάστε λίγο πιο προσεκτικά το βιβλίο Numeratti του Stephen Baker (http://thenumerati.net/) που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Έσοπτρον κ συγκρίνετε το με τα όσα έγραψα στη μελέτη Τεχνοφεουδαρχία το 2007. Η μόνη παγίδα του 10ου σημείου βρίσκεται στην ερμηνεία της λέξης «τα άτομα» όπου τίθεται θέμα ορισμού. Αλλά το «μέσο άτομο» ως στατιστική μονάδα κ με τις υπολογιστικές δυνατότητες της εποχής -πόσο μάλλον τις αυριανές – μπορεί πράγματι να «ελεγχθεί», γεγονός που εξαρτάται επίσης απο τον ορσιμό του ρήματος «ελέγχω». Σκεφτείτε το βαθύτερα…κ μην αισθάνεσται τόσο ασφαλείς γιατί μπορεί να νιώσετε πολυ άβολα στο μέλλον απο τον «αόρατο εχθρό»

    ____________
    Admin/Omadeon: η πρώτη μου απάντηση είναι πολύ πιο κάτω, εδώ:
    https://omadeon.wordpress.com/2011/01/15/chomsky-hoax-manipulation-strategies/#comment-45001

  2. Θα πρόσθετα και εναν ενδέκατο λόγο στο δεκάλογο. «Υπόβαλε την άποψη δια του όγκου»¨! Δηλαδή μετά που γράφεις κάτι για να δείξεις πόσο οργανωμένο και ανίκητο είναι το σύστημα, πές ότι τον έγραψε ένας διάσημος, ώστε να τρομοκρατηθεί εντελώς το κοινό. Αν αυτός ο κάποιος θελήσει να αρνηθεί ότι υποστήριξε αυτές τις απόψεις, τότε… πείσε τον.

    Αυτή η άποψη μάλιστα ισχύει κατα κόρον στον Ιντερνετ σήμερα, ειδικά στην Ελλάδα. Πολλά μπλόγκ, για μερικές χιλιάδες ευρώ το χρόνο προπαγανδίζουν συστηματικά, φυσικά φορώντας προβιές, ή καλύτερα αριστερές φορεσιές, επαναστατικές κλπ.

    Αλήθεια κάπου στο άρθρο σου διάβασα ότι ο δεκάλογος γράφτηκε απο αυτόν που υποτίθεται τον έγραψε, το 2002. Απο τότε εως τώρα είναι 8 χρόνια. Γιατί δεν διέψευσε ο ίδιος ο Τσόμσκυ και περίμενες και εσύ κι εγώ να το διαβάσουμε σήμερα απο κάποιον άλλον; Προσωπικά πάντα θεωρούσα Κρουγκμαν και Τσόμσκυ πουλημένους μέχρι το κόκαλο στο σύστημα.

    • Ξενοφών, σόρυ, αλλά…

      Πολύς κόσμος στο Ελληνικό διαδίκτυο ΝΟΜΙΖΕΙ πως οι λέξεις «συνωμοσιολόγος» και «συνωμοσιολογία» δεν εκφράζουν τίποτα υπαρκτό, παρά είναι… «ετικέτες’ που επινόησε το σύστημα για να θάβει τους αντιπάλους του. Εεε…. αυτό συμβαίνει διότι… δεν ξέρουνε ακόμη ΤΙ εστί… Ξενοφών! 😈 χαχαχα

      Προσωπικά πάντα θεωρούσα Κρουγκμαν και Τσόμσκυ πουλημένους μέχρι το κόκαλο στο σύστημα.

      Είναι δυνατόν, να ρίχνεις ΤΕΤΟΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΛΑΣΠΗ στον Τσόμσκυ? ή να εξισώνεις Κρούγκμαν και Τσόμσκυ, ή με… πρακτοριλίκια του συστήματος? Αν είχες την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΙΔΕΑ από Τσόμσκυ ΔΕΝ θα εκστόμιζες καν, κάτι τέτοιο. (Κι όποιος ρίχνει λάσπη στον Τσόμσκυ καλύτερα είναι να… δέσει το λαιμό του σε ένα βαρίδι τσιμέντο και να βουτήξει στη θάλασσα).

      Επισης…
      UPDATE:

      Αλήθεια κάπου στο άρθρο σου διάβασα ότι ο δεκάλογος γράφτηκε απο αυτόν που υποτίθεται τον έγραψε, το 2002. Απο τότε εως τώρα είναι 8 χρόνια.

      Στην αρχή δεν ειχα καταλάβει ΤΙ υπονοείς εδώ. Μετά κατάλαβα, ότι… ΔΕΝ ειναι δυνατόν να τρέχει ο Τσόμσκυ να διαψεύσει ΚΑΘΕ μπούρδα που γράφει κάθε ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ σε ΑΣΗΜΑΝΤΟ site, για τον ίδιο… (και μάλιστα στα Γαλλικά, δηλαδή… σε γλώσσα που -ναι μεν- καταλαβαίνει ο Τσόμσκυ, αλλά δεν παρακολουθεί τα Γαλλικά περιθωριακά site με την ίδια προτεραιότητα που παρακολουθεί τα Αγγλόφωνα).

      Σου διέφυγε επίσης, ότι όλος ο ντόρος και η ΠΟ ΜΕΓΑΛΗ εξάπλωση του δεκαλόγου ξεκίνησε ΠΡΟΣΦΑΤΑ…) αλλά… το ΕΞΑΠΛΩΝΕΙΣ κι αλλού.

      Αλλιώς… τα είχα πάρει στο κρανίο αρχικά και είχα γράψει το εξής:

      -Είναι δυνατόν, να λες…. «δεν διέψευσε ο ίδιος ο Τσόμσκυ», …τη στιγμή που το ποστ ΞΕΚΙΝΑΕΙ με _ρητή_ αναφορά στο ότι ΔΙΕΨΕΥΣΕ, με λινκ στο ποστ της Enfant De L’Haute Mer? (όπου… ΑΝ είχες κάνει κλικ και ΔΙΑΒΑΖΕΣ, θα έβλεπες ΚΑΙ τα στοιχεία)?
      http://inconue.wordpress.com/2010/12/31/%c2%abdix-strategies-de-manipulation-de-masses%c2%bb-faussement-attribues-a-chomsky/

      Ο Δωδέκατος… ΚΙΝΔΥΝΟΣ του ΗΛΙΘΙΟΥ δεκαλόγου είναι ότι τον πιστεύουν ΕΥΚΟΛΑ κάτι… συνομωσιολόγοισ. Που η ΜΟΧΘΗΡΗ συκοφαντία (π.χ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ κατά του… Τσόμσκυ!) …τους εχει γίνει ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ προκειμένου να δικαιωθεί η συνωμοσιολογική τους παράνοια.

      Για το διαδίκτυο, ο ΣΤΡΕΒΛΟΣ τρόπος που συλλογίζεται ο δεκάλογος (σε ορισμένα σημεία του, αλλά… ΚΑΙ εσύ μαζί του ΠΟΛΥ πιο γενικά) είναι ΘΑΝΑΤΟΣ. Ειναι η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ για την κουλτούρα του μέλλοντός μας. Διότι ο στρεβλός παρανοϊκός τρόπος σκέψης ειναι το ΒΑΤΕΡΛΩ της κουλτούρας, το ΑΝΙΑΤΟ σημείο όπου… όταν φτάσει, την κάνει ό,τι θέλει ΚΑΙ ο αντίπαλος.

      ______
      (Για τον Κρούγκμαν εντελώς άλλα ισχύουν, αλλά δεν είναι και απλοϊκά… απλουστεύσιμος σε απλό υπηρέτη ή πράκτορα, χωρίς δική του άποψη. Εκείνος άλλωστε δουλεύει φανερά σαν σύμβουλος του Ομπάμα. Ο Τσόμσκυ δουλεύει ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ φανερά, αλλα… ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ, σαν σύμβουλος επαναστατών και απελευθερωτικών κινημάτων).

      • Γιώργο, μην τα ξαναλέμε. Η επανασταση γίνεται με πράξεις. Bank Run οργανώνεις; Δημοψήφισμα τότε; Το είδαμε κι αυτό. Μπουκοτάζ Γερμανικών και Γαλλικών προιόντων; O Τσόμσκυ που είναι «σύμβουλος επαναστατών» αυτά σε συμβούλεψε να κάνεις; Να γράφεις μόνο διαφημίζοντας την άποψη του ενός και του άλλου φιλόσοφου του καναπέ; Εμ γι’αυτό δεν έχεις κάνει και καμία επανάσταση εως τώρα.

        Βαλε καλά στο ξερό σου το παρακάτω: Ο πιο σίγουρος τρόπος να αποφύγεις μια επανάσταση είναι να πείσεις τον λαό ότι αυτή ήδη γίνεται. Την κάνουν ο Τσόμσκυ, ο Τριανταφυλλόπουλος, εσύ…

        Μόλις σε δώ να θέτεις την ισχύ του μπλόγκ σου, και της επισκεψιμότητας σου, στην υπηρεσία ενός κινήματος, που θα αποτελέσει πραγματική απειλή για το συστημα, τότε θα σκεφτώ ότι είσαι λιγάκι επαναστάτης. Για το καλό της συντριπτικής πλειοψηφίας εννοώ. Κάνε κάτι επιτέλους !

        Υγ. βεβαια δεν περιμένω να το δημοσιεύσεις αυτό αλλά μια φορά την απάντηση μου εσύ να την ξέρεις 🙂

        • Εισαι ΠΟΛΥ μοχθηρός και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ βρωμερός παρανοϊκος αρχι-παπάρας Ξενοφώντα.

          Εγω….όχι ΜΟΝΟ δημοσιεύω τη ΒΡΩΜΕΡΗ αυτή απάντηση σου αυτή αλλά -αν βρω χρόνο- ίσως και να την κάνω ΚΑΙ ποστ. Για να σε ΦΤΥΣΕΙ όλος ο κόσμος ΠΑΝΤΟΥ στο διαδίκτυ και να αναγκαστεις μόνος σου να το βουλώσεις με τις ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ παπαριές που λές.

        • Ρε ηλίθιε Ξενοφώντα, ο Τσόμσκυ έχει γίνει γνωστός όχι για τον φιλοσοφικό στοχασμό του, αλλά για τον πολιτικό ακτιβισμό του πανίβλακα.Ακόμα και τα βιβλία που έχει γράψει εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.Αμφιβάλλω αν υπήρξαν προσωπικότητες σαν τον Τσόμσκυ και τον Ζιν, τον αιώνα που μας πέρασε, που να ήταν και επιστημονάρες (Τσόμσκυ κάνουν σε όλα τα τμήματα Γλωσσολογίας) και πολιτικά ενεργοί.Το ότι βάζεις τον Τσόμσκυ πλάι στον Μάκη, δείχνει το πόσο μπετόβλακας είσαι.

          Υ.Γ-Συγγνώμη για την γλώσσα omadeon,αλλα δεν μπορώ να επιδεικνύω καθωσπρεπισμό σε γελοίους.

          • Oblivion
            πολύ καλά ξηγήθηκες…
            ΤΙ συγνώμη για τη γλώσσα???
            χαχαχα
            ΕΓΩ θάπρεπε να ζητήσω συγνωμη
            (από τους αναγνώστες)
            αλλά… με αυτό τον άνθρωπο, τάχω παίξει.
            ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ να κάνω.
            Ρίχνει και το δηλητήριό του,
            «ξέρω ότι δε θα δημοθιέφθεις αφτό το θχόλιο…» [*]
            Εεεεε… άη σιχτίρ από δω χάμου!

            [*] όταν τον πρωτογνώρισα,
            πριν ΠΟΛΛΑ χρόνια,
            και τον είχα _μαζί μου_ στη μικρή μου εταιρεία,
            ΔΕΝ ΕΙΧΕ τέτοια χάλια ο Νους του,
            αλλά… ήταν κάπως… ψευδός!
            (όταν ξαναμιλήσαμε μετά απο ΠΟΛΛΑ χρόνια,
            είχε φτιάξει το μικρο-ελάττωμα. Πάντως…
            …ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΟΥΤΕ άλλο τηλεφώνημά του!) 🙂

          • Και…
            ονειρευόμουν συναιτερισμούς!!!
            ΧΑΧΑΧΑ
            🙂
            Ρεεε… ΤΙ πάθαμεεε….

            Υ.Γ. Για την ακρίβεια, με τον Ξενοφώντα σχεδόν ποτέ δεν μιλήσαμε για τα πολιτικά μου όνειρα ή τα συναιτεριστικά. Ηταν αποκλειστικά αρμόδιος για πωλήσεις λογισμικού, και πρώην επιτυχημένος… οικονομικός μάνατζερ (πωλήσεων) μιας άλλης εταιρείας που… τον ξεζούμισε κάποτε αυξάνοντας τα κέρδη της, κλπ.
            ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ατομιστής, ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΣ πολιτικά, μοναχικός λύκος πάντα… το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΘΥΜΑ για τους μηχανισμούς ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ στη σκέψη που βλέπουμε ΤΩΡΑ.

          • Σαν να μου φαίνεται πως η εταιρία που τον ξεζούμισε έκανε ένα τεράστιο λάθος.Θα τα πήγαινε περίφημα ως διευθύνων σύμβουλος.:P

          • ΜΗΝ το γελάς καθόλου! Ο Ξενοφών σαν πωλητής ήταν πωλητάρας, και στις ιδέες για μπίζνες… «Γεννημένο αρπαχτικό«.

            Αν ήταν στην Αμερική, θάταν ίσως πλούσιος.

            Αλλά εδώ, από την… κοσμάρα των πωλητών, κατάντησε μοναχικό Κίνημα… Πολιτών.
            :mrgreen:

            Υ.Γ. Το νάσαι όμως σκράπα από πολιτική και από φιλοσοφία, επαν-εφευρίσκοντας τροχούς…γράφοντας βιβλίο… είναι δρόμος ολισθηρός.

  3. Ηρθα για λίγο μόνο και ξαναφεύγω τώρα…

    Ενα πράμα μόνο. ΦΥΣΙΚΑ ο δεκάλογος έχει ποσοστό αλήθειας (το είπα ήδη).
    Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένος από επικίνδυνα στοιχεία παράνοιας.

    Η συνωμοσιολογία και η παράνοια ΕΙΝΑΙ της μόδας. Επιπλέον είναι εκ φύσεως ελκυστικές (ο νους μας «τη βρίσκει» με δαύτες). Και τέλος… ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι 100% απρόσβλητος από αυτές, ΙΔΙΩΣ σε έναν κόσμο γεμάτο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ συνωμοσίες.
    ΕΞΟΥ και ο ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ κίνδυνος να χάσουμε τη σωστή κρίση μας.

    Κι αυτό είναι… άααλλλη μια μοντέρνα στρατηγική του συστήματος:

    – Κάνε τον επαναστατημένο… να παρανοήσει τελείως.

    Φεύγω….

  4. @κ. Θεοφάνη Ράπτη…
    Για το σχόλιό σας εδώ:
    https://omadeon.wordpress.com/2011/01/15/chomsky-hoax-manipulation-strategies/#comment-44992
    (σόρυ, ευτυχώς το σχόλιό σας σώθηκε από τον… μπάτσο του σπαμ)

    Στη θέση σας θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός σε σχέση με το 10ο σημείο, όπως και για τη σημασία μιας “φάρσας”. Η παραγωγή “φαρσών” μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου (βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_warfare / http://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_operations_(United_States)), ιδίως όταν δεί κανείς τη “διακόσμηση” του αρχικού site προέλευσης της “φάρσας” (http://www.syti.net/).

    Ευχαριστούμε για τα λινκ… που μερικά τα ξέρω, όπως ΚΑΙ για ψυχολογικό πόλεμο, infowar / cyberwar είμαι ενήμερος, αλλά…
    -Ποιός είπε ότι αρνούμαι τη «σημασία της φάρσας», ή ότι αρνούμαι πως «μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου»;
    -Είδατε πουθενά να λέω κάτι τέτοιο? και ΤΙ σημασία έχει αυτό?

    ΚΑΘΕ άλλο. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, θα πω τα εξής 2:
    [1] ΠΟΙΟΣ μας προστατεύει απο τους «φαρσέρ»? …αλλά και…
    [2] ΠΟΥ το στηρίζετε ότι «είναι φάρσα» ο δεκάλογος?
    (υπάρχει ΚΑΙ αντίφαση εδώ πέρα…)
    Μήπως… θέλετε να πείτε ότι ΕΠΙΤΗΔΕΣ έγινε η «φάρσα του δεκαλόγου»?
    Να υποθέσω δηλαδή… ότι ο ΙΔΙΟΣ ο δεκάλογος, που μας «ξυπνάει να είμαστε σε επιφυλακή», αποτελεί… κόλπο προπαγάνδας εναντίον μας?
    ΘΟΥ Κύριε, ο μη γένοιτο…
    χαχαχα 🙂

    Κοιτάχτε, γι’ αυτό και λέω: ΤΡΙΧΕΣ ο δεκάλογος. Αχρηστος έτσι κι αλλιώς.

    Κι ένας άλλος, μετά από σας (Ξενοφών) άρχισε _ακόμη_ χειρότερες υπόνοιες, κατά του… Τσόμσκυ, εκείνος.
    -ΒΛΕΠΕΤΕ _ΠΟΥ_ οδηγεί η παράνοια;

    Επίσης είπατε:

    Κατά δεύτερον, ποιός σας είπε ότι η επιστημονική ανάλυση της κίνησης των μαζών εξακολουθεί να είναι αδύνατη?! Αυτό μπορεί να ίσχυε το 19ο και ακόμη μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, μπορώ όμως να σας βεβαιώσω άπο την δική μου ερευνητική εμπειρία ότι αυτό έπαψε να ισχύει.

    Εδώ… αγριεύω. Και ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ότι αρνούμαι την ΣΥΓΧΡΟΝΗ «επιστημονική ανάλυση της κίνησης των μαζών?
    ΕΣΕΙΣ το υποθέσατε αυτό.
    Εκεινο που ίσως ΔΕΝ καταλάβατε είναι ότι εγώ μιλάω ενάντια στην ΠΑΡΑΝΟΙΑ ότι «ξέρουν τον εαυτό μας καλύτερα από όσο εμείς οι ίδιοι τον ξέρουμε».
    Διότι αυτό είναι… ΚΛΙΝΙΚΟΣ ορισμός συμπτωμάτων ΠΑΡΑΝΟΪΚΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ, κύριέ μου. (Οτι -δήθεν- «διαβάζουν τη σκέψη μας»).

    Εμ, ΔΕΝ τη διαβάζουν, ΟΣΟ κι αν προσπαθούν, ΟΣΟ κι αν μελετούν τις «κινήσεις των μαζών».
    Εξάλλου ΚΑΙ οι μάζες (ή συλλογικότητες) οργανώνονται σήμερα ΚΑΛΥΤΕΡΑ από ποτέ άλλοτε… ΑΝ το θέλουν -βέβαια-!
    Κι εγώ ασχολούμαι π.χ. με το collective intelligence + swarm intelligence.
    Κι είναι πρόοδος (για μας) από τώρα και στο εξής.
    http://www.delicious.com/omadeon/CollectiveIntelligence?setcount=100

    Διαβάστε λίγο πιο προσεκτικά το βιβλίο Numeratti του Stephen Baker (http://thenumerati.net/) που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Έσοπτρον κ συγκρίνετε το με τα όσα έγραψα στη μελέτη Τεχνοφεουδαρχία το 2007.

    ΔΕΝ έχω διαβάσει το βιβλίο αυτό και ΙΣΩΣ και να ΜΗ το διαβάσω καν. Διότι…,
    1) Ανήκω ο ΙΔΙΟΣ στους «numeratti» (αναρχοκομμουνιστική πτέρυγα) :mrgreen:
    2) Τις άλλες «πτέρυγες» τις έχω εντελώς ΧΕΣΜΕΝΕΣ.
    3) Τη διαφήμιση του βιβλίου την είδα στο «Hellenic Nexus», όπου είχα… φρίξει με το ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΚΟ και παρανοϊκό άρθρο (κατά των Wikileaks) του Λουκά Καβακόπουλου. Και θα ήθελα πολύ να γράψω μια εκτενή κριτική της μπουρδολογίας του, αλλά… βαρέθηκα γιατί είναι ΠΟΛΥΣ κόπος.

    Τέλος, ΔΕΝ είμαστε μόνο «numeratti».
    Είμαστε και… «symbolic_logic_computatti» 🙂
    http://www.delicious.com/omadeon/logic?setcount=100

    ΔΕΝ ξέρω ποιός είστε και ΤΙ γράψατε κ. Ράπτη μου.
    Αμυδρά your name rings a bell…
    (θα σας ψάξω, βέβαια…)
    🙂

    • Υ.Γ.
      κ. Θεοφάνη Ράπτη, δεν μου λέτε… είστε αυτός εδώ?
      http://www.ekeo.gr/?page_id=186
      -λίστα με ερευνητές της «Αθηνάς» (Ελλην. Κέντρο Ελέγχου ΟΠΛΩΝ) ?

      (ντάξει, για το βιβλίο σας τα βρήκα όλα. ΔΕΝ εντυπωσιάζομαι όμως… σόρυ. Από τέτοιου είδους βιβλία και θεωρίες έχω ΜΠΟΥΧΤΙΣΕΙ. Διότι εμποδιζουν και την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πρόοδο της αξιοποίησης της Νέας Τεχνολογίας ΑΠΟ το λαό, καθώς και τον ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ρόλο ημών των χάκερ/geeks... από το να αξιοποιηθεί σωστά. Το μόνο που συνήθως βγαίνει από βιβλία σαν το δικό σας ειναι ΠΑΡΑΝΟΙΑ και ΠΑΡΑΛΥΣΗ, ή ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ολέθρια, που… χτύπησε άσχημα ΚΑΙ μένα ΚΑΙ άλλους στο παρελθόν, ΚΑΙ το Wikileaks ΣΗΜΕΡΑ).

      Οι πληροφορικάριοι είναι πολεμιστές από τη φύση τους.
      Και το μέλλον είναι ΜΑΖΙ ΜΑΣ.
      Το θέμα ειναι νάμαστε κι εμείς ΜΑΖΙ με το Λαό.

      _______________
      Υ.Γ.2
      Εριξα και μια σύντομη ματιά στο σάητ του Stephen Baker
      http://thenumerati.net/
      …και έμαθα ΠΟΙΟΣ ειναι εδώ:
      http://thenumerati.net/index.cfm?catID=8
      (έχει μέχρι και φωτογραφίες από τις… γάτες του -χεχε)
      (κλασσικός αμερικάνος που γυρίζει σα σβούρα, από δω κι απο κεί, προσπαθεί να επιβιώσει με ανοιχτό μυαλό, κι έχει ακόμη… χρόνια μπροστά του μέχρι να ΕΠΑΝ-ανακαλύψει το… μαρξισμό -χαχαχα) 🙂

    • Από χθες μέχρι σήμερα…
      ανάμεσα σε άλλα που ερεύνησα,
      ανακάλυψα ότι ο κ. Θεοφάνης Ράπτης
      είναι _πολύ_ ενδιαφέρων άνθρωπος,
      καθόλου αμελητέος!
      Μπορείτε να τα βρείτε όλα κι εσείς με το ακόλουθο
      google search ‘Θεοφάνης Ράπτης’

      π.χ.
      το επιστημονικό έργο του (και βιογραφικό) εδώ
      http://cag.dat.demokritos.gr/raptis.php

      ….και -από πολιτική άποψη, κλπ.-
      το γεγονός ότι αναφέρθηκε θετικά σε μελέτη του η ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αγαπητή
      κ. Νέλλυ Ψαρρού (που είχε ποστάρει και για τη Ναόμι Κλάϊν, κλπ.)
      http://www.nellypsarrou.com/index.php?option=com_content&task=view&id=158&Itemid=50
      τη μελέτη (που καταφέρεται _κατά_ της αφελούς παρανοϊκής συνωμοσιολογίας) την κατέβασα ήδη.

      Click to access HAARPrebuttal-1.pdf

      Δυστυχώς έχει ένα… ασήμαντο αλλά χτυπητό ορθογραφικό λάθος στον τίτλο (ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ το κ. Ράπτη!!! Είναι αμαρτία, η μελέτη είναι καλή)
      που… μου θυμίζει τον εαυτό μου (=κάνει πολλά ΚΑΙ… βιάζεται πολύ).
      χαχαχα 🙂

      Το βιβλίο του είναι εδώ (11 ευρώ μόνο -χεχε)
      http://www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0339196&ref=pathfinder
      (αν και έχω ΣΟΒΑΡΕΣ επιφυλάξεις γι’ αυτό, ίσως το διαβάσω…)
      …παρόλο που για επαγγελματίες του χώρου μας είναι
      ΠΟΛΥ εύκολο να κάνουμε και λάθος συμπεράσματα,
      παλαβώνοντας και τον αδαή αναγνώστη, που είναι…
      (λόγω της άγνοιάς του) ευάλωτος σε ΚΑΘΕ είδους παράνοια.

      Θεοφάνη (σόρυ για τον ενικό)
      είσαι επαγγελματικά / επιστημονικά καλύτερός μου
      αλλά… διατρέχεις κινδύνους να πέσεις ΚΑΙ εσύ σε λάθη που…
      …τάχω κάνει κι εγώ (ή φάει στη μάπα)! 🙂

      ________
      Υ.Γ. Επισης, το να δουλεύει κανείς σαν σύμβουλος οργανισμού
      ή εταιρείας που κάνει ελέγχους… όπλων, δημιουργεί και
      κάποιες εμμονές ή τάσεις που ειναι ΔΥΣΚΟΛΟ να μην επηρεάσουν
      κάπως αρνητικά ΚΑΙ το τυχόν κοινωνικό/πολιτικό έργο του!
      (Γι’ αυτό κι εγώ τα ΑΠΕΦΥΓΑ ΟΛΑ αυτά…)

  5. Ο δεκάλογος είναι πειστικός από μόνος του.Δεν χρειάζεται να τον έχει γράψει ο Τσόμσκυ για να το πάρουμε στα σοβαρά ή όχι.Το 10ο είναι όντως τραβηγμένο, αλλά omadeon,κάνε τον κόπο να δεις το «Αιώνας του Εαυτού».Πραγματικά αξίζει και έχει να κάνει με αυτό.
    Το ότι το σύστημα γνωρίζει εμένα ή εσένα καλύτερα από εμάς τους ίδιους, i highly doupt that.Εξάλλου στατιστικά αν το δεις, δεν χρειάζεται καν «όπλα ελέγχου» με την ουσιαστική έννοια ,για να ποδηγετήσει την πλειοψηφία.

    • Oblivion
      καλώς ήλθες να με… βάλεις σε τάξη λιγάκι, 🙂 με την… κριτική σου… ΠΑΝΤΑ καλοδεχούμενη (ΑΚΟΜΗ περιμένω απάντηση του Αντώνη σε μία ένστασή σου… αλλά δεν χάθηκε η ευκαιρία, θα του το θυμίσω..)

      Κοίτα να δεις, κι εγώ -πίστεψέ το ή όχι- είχα πέσει με τα μούτρα, αρχικά, στο… θαυμασμό για το δεκάλογο. Κάτι μου βρώμαγε, όμως… που ολοένα και πιο πολύ το έψαχνα, μέχρι που κατέληξα σε τούτο το ποστ. Δεν ξέρω ΑΝ είδες και τις αναβαθμίσεις που έγιναν αργά σήμερα…

      Κι έχω καταλήξει ότι το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα του δεκαλόγου είναι… ακριβώς η «πειστικότητά του». Κάπου ερεθίζει και ικανοποιεί κάποιες πάρα πολύ διαδεδομένες φαντασιώσεις μας, κάπου συνοψίζει (αλλά δυστυχώς ΚΑΙ δηλητηριάζει) ορισμένες σωστές ιδέες και εντυπώσεις μας…

      Η τελική αξία του δεκαλόγου για ανθρώπους όπως… εσύ ή εγώ, είναι δυστυχώς ΠΕΡΙΠΟΥ μηδέν. Τα ξερουμε, όσα είναι σωστά, ΗΔΗ από αλλού (και πιο καλά). Και όσα είναι λάθη (κι έδειξα αρκετά) είναι επικίνδυνα για λόγους που ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ εκ πρώτης όψεως. Θα σου επισημάνω π.χ. κάτι παρεμφερές, στο σχόλιο του κ. Ράπτη, προηγουμένως, σοβαρού συγγραφέα, κλπ. κλπ. (κι εδώ ποτέ, μα ποτέ, δεν ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ την αξία κανενός, κάνοντας κριτική…)

      Ε, λοιπόν ΑΝ ο σοβαρός συγγραφέας κ. Ράπτης διαπράττει τέτοιο σφάλμα αντίληψης (που επεσήμανα πριν)… να λέει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ότι «οι φάρσες είναι όπλα ψυχολογικού πολέμου» και ΕΠΙΣΗΣ να υπονοεί ότι ο ΙΔΙΟΣ ο δεκάλογος… ΕΙΝΑΙ φάρσα (infowar), καταλαβαίνεις… ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΑΥΤΟ;
      -Νομίζω σε ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ, αν μη τι άλλο σε ΠΑΡΑΛΥΣΗ (αν όχι παράνοια). Και ΤΙ βγαίνει έτσι? -Τίποτε απολύτως.

      Δες και τη ΛΙΣΤΑ που έχει το λήμμα της βίκυ με τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ στρατηγικές media manipulation
      http://en.wikipedia.org/wiki/Media_manipulation

      ….και αναλογίσου ΠΟΣΟ ΛΙΓΟ στο Ελλάντα, συζητιώνται ΑΥΤΕΣ, ενώ είναι… πολύ πιο απτές, επικίνδυνες και σημαντικές:

      Contents (με διαφορετικά είδη «απόσπασης προσοχής»)
      1 Distraction types

      1. 1.1 Distraction by nationalism
      2. 1.2 Straw man fallacy
      3. 1.3 Distraction by scapegoat
      4. 1.4 Distraction by phenomenon
      5. 1.5 Distraction by semantics
      6. 1.6 Distraction by regression
      7. 1.7 Distraction by misleading
      8. 1.8 Distraction by horror

      2 Other types

      1. 2.1 Appeals to consensus
      2. 2.2 Fear mongering
      3. 2.3 Demonisation of the opposition

      ____________
      Ας σημειωθεί ότι… ΑΝ ψάξετε ΚΑΛΑ τους περισσότερους… «αντι-νεοταξίτες» που δόξασαν το Δεκάλογο σαν να ήταν οι… Δέκα Εντολές Εξ Ουρανού, στην πράξη πέφτουν ΣΥΝΕΧΩΣ οι ΙΔΙΟΙ στις πραγματικές παγίδες Manipulation που εξηγεί τεκμηριωμένα το προηγούμενο λήμμα της βικιπαίδειας. Κι επειδή όλοι αυτοί… συνήθως είναι ΚΑΙ απρόσεκτοι ΚΑΙ βιαστικοί, ΚΑΙ… διστακτικοί να κάνουν κλικ στα λινκ (χεχε) ΞΑΝΑ-ΜΑΤΑ-ΔΙΝΩ το σύνδεσμο, τουλάχιστον να το ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΝ (αν μπήκαν εδώ) ότι ΚΑΚΩΣ δεν έκαναν ΗΔΗ κλικ:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Media_manipulation

  6. Ο Δεκάλογος ΙΣΩΣ κάνει κάποιο καλό σε ΠΟΛΥ αδαείς κι απληροφόρητους (χωρίς να αποκλείω να τους κανει ΚΑΙ κακό). Για όσους/όσες όμως… θέλουν να ψαχτούν πιο καλά, καλός είναι πρώτα-πρώτα ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Τσόμσκυ:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Manufacturing_Consent:_Noam_Chomsky_and_the_Media
    http://en.wikipedia.org/wiki/Manufacturing_Consent:_The_Political_Economy_of_the_Mass_Media
    Το βιβλίο το έχω. Παραδόξως… ενώ είχα κατεβάσει ΚΑΙ το βίντεο, ΔΕΝ το είχα δει όλο (έχοντας διαβάσει πιο παλιά το βιβλίο). Ομως διαπίστωσα προ ολίγου ότι έχω πολλά να μάθω ακόμη ΞΑΝΑδιαβάζοντας το βιβλίο πιο προσεκτικά (και συνδυάζοντάς το με όσα έμαθα από τότε…)

    Ενυγουαίη… το ντοκυμαντέρ / βίντεο μπορείτε να το κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ κι από εδώ (αν και… αν το κάνουν πολύς κόσμος μαζί… καθυστερεί ή κάνει abort):
    http://www.archive.org/details/NoamChomskyNoamChomskyManufacturingConsent_0

    ________
    ΟΛΑ τα ποστ σε τούτο το μπλογκ με αναφορά σε Τσόμσκυ
    https://omadeon.wordpress.com/?s=Chomsky

    δικά μου General links on Chomsky:
    http://delicious.com/omadeon/chomsky?setcount=100
    Wikipedia on Chomsky:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky

  7. Η φαντασίωση που ικανοποιούν δεν είναι άλλη από αυτή που θέλει εμάς θύματα ,και επομένως καμία ευθύνη δεν βαραίνει τις πλάτες μας, και τους μεγαλοκαπιταλιστές τους κακούς σε στρογγυλά τραπέζια,κάνοντας πλάνα και χαϊδεύοντας γάτες Περσίας.(προφανώς δεν απολογούμαι για την πάρτι κανενός μπουρζουοπατέρα)

    Όσο για τις στρατηγικές χειραγώγησης, αυτές πιστεύω έχουν να προσφέρουν μόνο σε κρίσιμες φάσεις όπως η διεξαγωγή ενός πολέμου.Όταν ρίχνουν για παράδειγμα λάσπη σε όλο τον αναρχικό/ελευθεριακό χώρο τα καθεστωτικά μέσα, δεν το κάνουν (πιστεύω) για να χειραγωγήσουν (αν και εκεί καταλήγει), γιατί ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ δεν ξέρουν τι πρεσβεύει ο μεγάλος αυτός χώρος.Βέβαια και σε αυτό κρατάω και μια πισινή μιας και δεν έχω δει πως λειτουργούν από μέσα τα ΜΜΕ.Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι τα πράγματα δεν είναι μόνο μαύρα ή μόνο άσπρα.Η όλη σαπίλα έχει να κάνει με το γενικότερο κοινωνικοπολιτικό ρεύμα/υποκουλτούρα που κυριαρχεί στις δυτικές κοινωνίες.(Ξέρω, είναι πολύ γενικό και αυτό)

    Το Manufacturing Consent το έχω δει.Πολύ καλό.

    Δες αυτό (είναι 4 μέρη και είναι τρομερό):

    http://www.tvxs.gr/webtv/%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81/%CE%BF-%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF

    • Oblivion, συμφωνώ και επαυξάνω,
      (κι έπιασες τώρα το θέμα από τη σωστή του «άκρη», νομίζω…)

      Η φαντασίωση που ικανοποιούν δεν είναι άλλη από αυτή που θέλει εμάς θύματα ,και επομένως καμία ευθύνη δεν βαραίνει τις πλάτες μας, και τους μεγαλοκαπιταλιστές τους κακούς σε στρογγυλά τραπέζια,κάνοντας πλάνα και χαϊδεύοντας γάτες Περσίας.(προφανώς δεν απολογούμαι για την πάρτι κανενός μπουρζουοπατέρα)

      Ναι, αλλά… και κάτι ΑΚΟΜΗ χειρότερο, που εν μέρει ανάφερα και πριν (περί «μπλοκαρίσματος» / παράλυσης, αν όχι ΚΑΙ παράνοιας…)
      Δηλαδή… ΟΧΙ μονο (ανεύθυνα και παθητικά) θύματα, αλλά ΚΑΙ έρμαια σκοτεινών, παντοδύναμων «κύκλων» που μας έχουν ΗΔΗ νικήσει – άρα ειναι και μάταιη ΚΑΘΕ αντίσταση, εκτός αν… π.χ. μια μέρα αναλάβει την προεδρία της Αμερικής ο… Alex Jones! 🙂

      Επίσης μια ΥΠΕΡΤΙΜΗΣΗ του αντιπάλου, αντί μια συνετή και ψύχραιμη εστίαση στα ΔΙΚΑ ΤΟΥ αδύνατα σημεία (ένα από αυτά π.χ. είναι και το… τεράστιο χάος, της κοινωνίας κάτω απο την ασύδοτη, αχαλίνωτη «ελεύθερη αγορά», που δύσκολα ελέγχεται καν, ΕΞΟΥ και οι φαντασιώσεις μερικών ισχυρών ότι θα καταφέρουν να την ελέγξουν – άρα και το γνωστό… Κλαμπ Παρανοϊκών Μεγαλομανών «Bilderberg» που πάσχει κι από παιδικές φαντασιώσεις Παντοδυναμίας… -χεχε).

      Αντί να κοιτάξουμε τον τρόπο που ΕΜΕΙΣ είμαστε οι… μαλάκες (που δεν φυσάμε όλοι μαζί να πέσουν τα χάρτινα κάστρα τους…) τους δίνουμε ΠΟΛΛΗ δύναμη ΚΑΙ με τη φαντασία μας, από πάνω. Κι όταν πάρουμε χαμπάρι τη βρωμοδουλειά, ίσως νάναι κι αργά (π.χ. μπορεί να μας φέρουν και τα ευρωπαϊκά ΜΑΤ)…

      Όσο για τις στρατηγικές χειραγώγησης, αυτές πιστεύω έχουν να προσφέρουν μόνο σε κρίσιμες φάσεις όπως η διεξαγωγή ενός πολέμου.Όταν ρίχνουν για παράδειγμα λάσπη σε όλο τον αναρχικό/ελευθεριακό χώρο τα καθεστωτικά μέσα, δεν το κάνουν (πιστεύω) για να χειραγωγήσουν (αν και εκεί καταλήγει), γιατί ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ δεν ξέρουν τι πρεσβεύει ο μεγάλος αυτός χώρος.

      Μα… φυσικά και ΕΙΝΑΙ έτσι. Οταν «πέφτει γραμμή» από ψηλά, δεν πέφτει σαν… μηχανιστικός κώδικας προς εκτέλεση από τυφλά ρομπότ, πέφτει πλάγια, τεθλασμένα, ή και φλου. Συνήθως οι καλύτεροι υπηρέτες του συστήματος για να επιβιώσουν ΚΑΙ οι ίδιοι και να τάχουν καλά με τον εαυτούλη τους έχουν ΚΑΙ αυτοί φαντασιώσεις – ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΑ που τους τυφλώνουν. Τα ΠΑΝΤΑ είναι ιδεολογία, κι ιδεολογία χωρίς στρεβλή φαντασίωση πίσω της είναι σαν ψάρι έξω από το νερό….

      Βέβαια και σε αυτό κρατάω και μια πισινή μιας και δεν έχω δει πως λειτουργούν από μέσα τα ΜΜΕ.

      Σκέψου λιγο τις… γελοιότητες ορισμένων δημοσιογράφων που αναφέρω στο ποστ, και… σπάσε πλάκα. ΙΔΙΩΣ στην Ελλάδα, είναι για γέλια συνήθως…

      Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι τα πράγματα δεν είναι μόνο μαύρα ή μόνο άσπρα. Η όλη σαπίλα έχει να κάνει με το γενικότερο κοινωνικοπολιτικό ρεύμα/υποκουλτούρα που κυριαρχεί στις δυτικές κοινωνίες. (Ξέρω, είναι πολύ γενικό και αυτό)

      Ε, ναι… και δες (δείτε κι εσείς) το νεο ποστ του RD
      http://radicaldesire.blogspot.com/2011/01/blog-post_15.html
      («Η κριση της Κρίσης»)

  8. Βρήκα -παρεμπιπτόντως- και την πηγή των… ατελειών / λαθών του δεκαλόγου.
    (δηλαδή το Γενικό «πλαίσιο θεωρίας» οπου ανήκει ΚΑΙ ο δεκάλογος)

    Το είχε αναφέρει και η Enfant (=μπλόγκερ που ανακάλυψε την απάτη), αλλά… δεν είχα δώσει σημασία, αρχικά. Ηταν ένα μακροσκελέστατο κείμενο που… αγγίζει ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ τα όρια της παράνοιας, με τίτλο ‘Σιωπηλά όπλα’:
    http://www.syti.net/GB/SilentWeaponsGB.html
    Κι όποιος… καταλάβει ΠΟΥ κατέληξε, (υποτίθεται) κάτω από την “ανάλυσή του”… αξίζει συγχαρητήρια! Επίσης… ΔΕΝ μασάω ότι είπε αλήθεια ΚΑΙ σ’ αυτό (που το απέδωσε σε άγνωστο Αμερικάνο, κλπ.) ο ΙΔΙΟΣ το σκάρωσε, ΤΙ λέμε τώρα… χαχαχα 🙂 Εγώ το διάβασα όλο και ΔΕΝ κατάλαβα. Κατάλαβα ότι ο συγγραφέας του “έπιασε” πολλές αλήθειες, αλλά… όντας απαίδευτος σε άλλα πράματα (π.χ. το μαρξισμό) “ξέφυγε” τελείως.

    Η έννοια του “σιωπηλού όπλου” που κατασκεύασε είναι σκέτο παραλήρημα.
    Αυτό προκάλεσε και τις… περίεργες πτυχές του δεκαλόγου.
    Αναπλήρωσε την έλλειψη γνώσεων πολιτικής με σκέτη ΠΑΡΑΝΟΙΑ.
    Και… όπως όλοι οι παρανοΪκοί… “έπεσε μέσα”, κατανοώντας ΠΟΛΛΑ.
    Ομως δεν φτάνει αυτό, ούτε κάνει και καλό, στο τέλος.

    Είχε όμως… και το “γνώθι σ’ αυτόν”, ο Γάλλος αυτός παρανοϊκός.
    Ποιος ξέρει ΠΟΣΟ και ΠΟΣΟΙ τον λέγανε τρελό και… απηύδησε, ο καημένος.
    Εγραψε λοιπόν -ΨΕΜΑΤΑ-[*] ότι τάχαμου ο δεκάλογος ήταν του Τσόμσκυ, για να τον αφήσουν ήσυχο.
    ΑΥΤΟ είναι το στόρυ.
    Και… ούτε καν ο Μπαξεβάνης, του “Κουτιού της Πανδώρας” δεν το πήρε χαμπάρι! χαχαχα :mrgreen:
    _________
    Υ.Γ. [*] ή αλλιώς κάποιος άλλος, sτο βραζιλιάνικο site http://www.adital.com.br μετάφρασε και παρουσίασε το δεκάλογο με το όνομα του Τσόμσκυ, γιατί (ίσως ντράπηκε επειδή) ο Sylvain Timsit (o Γάλλος) ειναι -τελικά- ΓΝΩΣΤΟΣ «στην πιάτσα» παρανοϊκός σούπερ-συνωμοσιολόγος, που πιστεύει ότι μας… κυνηγάνε ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ -Δείτε την αγγλική μετάφραση στη μέση του γκουγκλισματος:

    Sylvain Timsit, the paranoid conspiracy theorist who believes that a world government controls the destinies of the world, will impose a lobotomy to make us slaves, we will fliquer in everything we do, and that aliens are behind it? Well, I must once again become serious now.

    Αυτή η εκδοχή είναι πιο πιθανή, διότι…
    1) ο Sylvain Timsit ειχε αναρτήσει το δεκάλογο με το ΔΙΚΟ ΤΟΥ όνομα (λινκ που έδωσε η Enfant)
    http://www.syti.net/Manipulations.html
    2) Παρόλ’ αυτά, το κείμενο παρουσιάστηκε με όνομα συγγραφέα «Τσόμσκυ» από τον άνθρωπο που «μετέφρασε το δεκάλογο στα Ισπανικά/Πορτογαλικά» (google-translated from Portuguese). Αυτός όμως… έχει εξαφανίσει ΚΑΘΕ ίχνος της αρχικής… πρεμιέρας του άρθρου με όνομα συγγραφέα «Νόαμ Τσόμσκυ». ΑΝ ήταν εντάξει ΓΙΑΤΙ το έκρυψε? ΓΙΑΤΙ δεν άλλαξε το όνομα, -αντί να σβήσει τη σελίδα? Αν ήταν «λάθος εκ παραδρομής» ΓΙΑΤΙ… τραβάει ζόρι? (ΚΑI οι δύο έγιναν… καπνός, αν ειναι καν… διαφορετικά πρόσωπα). :mrgreen:

  9. Είπες την σωστή λέξη φίλε Omadeon.ΥΠΕΡΤΙΜΗΣΗ.Έχει προκύψει?Ήταν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα εκ μέρους του συστήματος?Δεν έχει σημασία.Πολλές φορές έχω ακούσει άτομα να λένε για το σύστημα και πόσο μεγάλες μπάλες έχει, και παρατηρώ μια περίεργης φύσης ηδονή όταν το λένε.Σαν απόλαυση, σαν τρομολαγνεία.Θα έλεγα ότι μοιάζει με το σύνδρομο της στοκχόλμης, αλλά και πάλι είμαι offside.Η απάντηση βέβαια σε αυτά αυτές τις μέρες είναι μία.»Τυνησία!».

    «Σκέψου λιγο τις… γελοιότητες ορισμένων δημοσιογράφων που αναφέρω στο ποστ, και… σπάσε πλάκα. ΙΔΙΩΣ στην Ελλάδα, είναι για γέλια συνήθως…»

    Ισχύει.Πέφτουν θύματα των τελμάτων στα οποία οδηγεί η (μη-) ιδεολογία τους.(η κυρίαρχη).Το περισσότερο γέλιο το βγάζει ο πορτοσάλτε, μιας και είναι από αυτούς που θα επιχειρήσουν και το «ένα βήμα παραπέρα» από το μοτίβο του καθωσπρέπει και σοβαρού δημοσιογράφου.

    • Κι εσύ έπεσες μέσα, φίλε Oblivion.

      …Πολλές φορές έχω ακούσει άτομα να λένε για το σύστημα και πόσο μεγάλες μπάλες έχει, και παρατηρώ μια περίεργης φύσης ηδονή όταν το λένε. Σαν απόλαυση, σαν τρομολαγνεία. Θα έλεγα ότι μοιάζει με το σύνδρομο της στοκχόλμης, αλλά και πάλι είμαι offside.

      Η απάντηση βέβαια σε αυτά αυτές τις μέρες είναι μία.”Τυνησία!”.

      Εεεμ… :mrgreen:

      Μία είναι η ου-σία.
      Η ΤΥ-ΝΗ-ΣΙ-Α…. 🙂
      http://inconue.wordpress.com/2011/01/14/ben-ali-chasse-de-tunisie-wikileaks/

      Και Μία η Α-νοη-σία.
      Η Τρο-ΜΟ-λα-γνεία…

      Σοβαρά τώρα, ΟΛΗ η «ηδονή» της παράνοιας, αν ρωτήσεις και κάνα ψυχολόγο (θα ρωτήσω την κοπέλα ενός φίλου μου αύριο, που είναι Gestalt Psychologist να το ΞΑΝΑ-επιβεβαιώσει…) είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή η «περίεργη ηδονή» που περιγράφεις (σαν τρομολαγνεία, κλπ.)
      Κι αυτή η ηδονή… αναπληρώνει άλλα πράματα, μπορεί επίσης να συγγενέψει ΚΑΙ με μια (κατατονικού τύπου) ΠΑΡΑΛΥΣΗ. Κυριολεκτικά…

      __________
      http://anarchypress.wordpress.com/2011/01/14/delenda-est-carthago-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF/
      Delenda est Carthago! Γενικευμένη εξέγερση στην Τυνησία!

  10. Γεια σου omadeon!
    Συμπτωση:Μολις πριν 3-4 μερες επεσα πανω σε αυτον τον δεκαλογο,και επειδη θελω να ειμαι ειλικρινης,σκεφτηκα και να το αναδημοσιευσω γιατι κ εγω ενθουσιαστηκα!
    Απλα εγω το εψαξα λιγο και σχεδον αμεσως ανακαλυψα οτι αυτο δεν ειναι του Τσομσκυ αλλα του Γαλλου μπλογκερ(Καπου σε ενα μπλογκ ονοματι ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ νομιζω,ειπωθηκε η αληθεια)

    Διαφωνω λιγο με τις μικρες ενστασεις για τα υπολοιπα σημεια πλην του 1,ΟΚ,δε διεκδικουν Οσκαρ Εμπνευσμενης συλληψης και πρωτοτυπιας,αλλα τα θεωρω αξιοσημειωτα για τον κοσμο που ενημερωνεται απο τη tv,δε θελω να φανω αλαζονας,αλλα πραγματα που για οσους κινουμαστε στη μπλογκοσφαιρα φανταζουν τετριμμενα,για τους απεξω μπορει να φανουν Μεγαλες Αποκαλυψεις.
    Επομενως,θεωρω οτι το κειμενο εχει μια καποια αξια
    (Στο σημειο που λεει:»Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος…» χαμογελασα,γιατι πριν λιγες μερες ετυχε να γραψω ενα αρθρο ονοματι ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ,ριξε αν θες μια ματια
    http://celinathens.blogspot.com/2011/01/blog-post_03.html
    ακριβως το ιδιο πραγμα,λιγο πιο γλαφυρα,λεω κ εγω!)

    ΑΛΛΑ
    Θα συμφωνησω 100% μαζι σου για το ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΣΦΑΛΜΑ του πρωτου σημειου,το οποιο εν δυναμει συμπαρασυρει και τα υπολοιπα.Και μπραβο που το σκεφτηκες,εγω ας πουμε διαβαζοντας το ουτε καν μου πηγε στο μυαλο
    οτι το σημειο αυτο ΘΕΟΠΟΙΕΙ την ικανοτητα διεισδυτικοτητας και επηρεασμου των μαζων απο την Εξουσια.
    Ναι,αυτα ειναι παρανοικες τριχες που μπορει να οδηγησουν το λαο αν τις πιστεψει στη παραιτηση(ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΝΑ,ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΟΙ…)
    Και αυτο ειναι τοσο τερατωδες σφαλμα που ανετα σε βαζει σε υποψιες,αλλωστε μια τετοια θεοποιηση του Συστηματος,μονο σε ενδυναμωση του οδηγει.

    Επομενως,μπραβο φιλε για την αποδομηση,
    τη θεωρω επιβεβλημενη,επουδενι δε πρεπει να αποδωσουμε τετοιες διαστασεις και ικανοτητες στην Εξουσια.

    • Φίλε Celin, σε… περίμενα (Χεχε)
      έχοντας διαβάσει και το δικό σου άρθρο με το απόσπασμα της Κλάϊν
      («it’s the real thing» – όχι απομιμήσεις, η Κλάϊν)…
      Θενκς για τα καλά λόγια, ενθάρρυνση, κλπ.

      Πρόσεξε όμως τώρα κάτι, στο άρθρο του συνεργάτη του Τσόμσκυ, Jean Bricmont, στο αγγλικό τμήμα του ποστ (το μετάφρασα ο ίδιος από γαλλικά σε αγγλικά, με τη βοήθεια του… θείου Γκουγκλ-μακ-Ντακ -χεχε)
      https://omadeon.wordpress.com/2011/01/15/chomsky-hoax-manipulation-strategies/#uk
      (τα καυτά σημεία με bold)

      1) …The 10th principle also reflected well the fantasies, common in the extreme left, about the knowledge acquired by the “system” of the average person, based on “biology, neurobiology, and applied psychology,” which is very different from what Chomsky thinks, who knows that our real scientific knowledge about humans is still extremely limited.

      2) ….there are a number of filters, associated with private ownership of media, in charge of publicity, the action of influential groups etc. resulting in a worldview, -as conveyed by the media- which is extremely biased, but it operates much like ideology (according to Marx), a process without a subject.
      Curiously, it is somehow reassuring, to think that there exist manipulators who know everything, because they direct it; so at least they should know where the world is going. Unfortunately, there are many power relationships, lies and ideological bias, but there is no pilot in the aircraft.

      Τα σημεία που έβαλα με bold λένε, σε απλά Ελληνικά

      1) (λέει ο Τσόμσκυ) «Το σύστημα ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ για τον εαυτό μας, διότι -γενικά- η ίδια η επιστήμη ξέρει ΕΛΑΧΙΣΤΑ». (Τα περί ελέγχου μαζών ή καταναλωτών ΔΕΝ σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο, είναι πολύ επιφανειακού είδους γνώση…)

      2) Η χειραγώγηση ΔΕΝ γίνεται «κεντρικά» από _μια_ ομάδα που κατευθύνει τους πάντες (αν και υπάρχουν πολλές ομάδες, συμφέροντα, πιέσεις, φίλτρα, κ.ο.κ.) Αντίθετα, γίνεται με «έναν τρόπο παρόμοιο με την ιδεολογία στον Μάρξ», δηλαδή μια «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ«.
      (εδώ θα πρόσθετα ότι ΚΑΙ η εξάπλωση της παρεξήγησης έγινε σαν διαδικασία «μόλυνσης» χωρίς πρόθεση ή κατεύθυνση να συμβεί)

      3) Η Γη, παρά την ύπαρξη συμφερόντων (κλπ.) παραμένει… πλανήτης ουσιαστικά ακυβέρνητος («δεν υπάρχει πιλότος στο αεροπλάνο» λέει ο Μπρικμοντ, συνοψίζοντας το στοχασμό του Τσόμσκυ). ΕΤΣΙ κατανοούμε καλύτερα και τις (απεγνωσμένες) προσπάθειες των ισχυρών να ελέγξουν τα πάντα. (λέσχες τύπου Bilderberg κλπ.) – απλά φοβούνται ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ και… ήδη δεν μπορούν. Οπως δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν π.χ. την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού (ενώ αν ήταν όλα κεντρικά κατευθυνόμενα θα μπορούσε -ίσως- με μια απλή εντολή άνωθεν, να είχε αποφευχθεί -λέμε τώρα)

      Αυτά τα τρία σημεία ΔΕΝ τα κατανοούν καθόλου, ούτε οι αφελείς στην Ελλάδα «αντι-νεοταξίτες», ούτε και οι σεσημασμένοι παρανοϊκοί όπως ο πραγματικός συγγραφέας του δεκαλόγου Sylvain Timsit, που… νομίζει ότι η Νέα Τάξη υπηρετεί και… εξωγήϊνους (χωρίς πλάκα, ΕΤΣΙ νομίζει)

  11. Σαν αποτέλεσμα της ΕΥΚΟΛΗΣ τάσης για συνωμοσιολογία, δεν κατανοούμε καθόλου καλά ΠΩΣ λειτουργεί ο κόσμος (και τις πραγματικές συνωμοσίες, ή μάλλον μυστικές συνεννοήσεις ισχυρών κλπ.)

    1) Δεν κατανοούμε τον τεράστιο ρόλο της ιδεολογίας, να διαμορφώνει απόψεις.
    2) Δεν κατανοούμε το τεράστιο χάος που υπάρχει (ΠΑΡΑ την άρχουσα τάξη).
    3) Δεν κατανοούμε τα ΚΙΝΗΤΡΑ πολλών ισχυρών ανθρώπων ή κλικών.

    Βέβαια… έχω πέσει κι εγώ έξω, αρκετές φορές. Δεν διεκδικώ… αλάθητο. Πριν μέρες η Πιγκουϊνα διόρθωσε ένα τέτοιο λάθος (την άγνοια του γεγονότος ότι στην κορυφή ιεραρχιών μπαίνουν συνήθως άτομα διαταραγμένα και ναρκισσιστικά).

    Ομως η υπερβολική πίστη π.χ. σε μια «συνωμοσία για παγκόσμια κυβέρνηση», μπορεί να χάσει τη μπάλα, ΜΗ κατανοώντας π.χ. ένα κίνητρο «τακτοποίησης του χάους», που μπορεί να έχουν, όσοι επιδιώκουν την «παγκόσμια κυβέρνηση». Αυτό το κίνητρο δεν είναι καθόλου απαλλαγμένο από φόβο – και παράνοια ακόμη (π.χ. μην τυχόν χάσουν τα πλούτη τους, ή μην τυχόν και η κατάσταση τους ξεφύγει τελείως, όπως οι… χρηματιστηριακές αγορές).

    Μετά… η συνωμοσιολογία ρίχνει πάντα το φταίξιμο αλλού και δεν βλέπει τον τρόπο που ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι, δηλαδή κανονικοί άνθρωποι, δρούμε σαν φορείς ιδεολογίας και προπαγάνδας ΧΩΡΙΣ να το καταλαβαίνουμε, πολλές φορές.
    Το άρθρο στη βικιπαίδεια για «media manipulation» περιέχει λίστα με φαινόμενα χειραγώγησης που (αρκετά) αφορούν ΚΑΘΕ άνθρωπο. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορεί να εξαπλώνει δηλαδή τη χειραγώγηση (ή και να την ξεκινάει ακόμη) λόγω του τρόπου που σκέφτεται ή δρα:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Media_manipulation

    Ο Γκαίμπελς ειχε πει ότι «εμείς οι εθνικοσοσιαλιστές ΔΕΝ βάζουμε ιδέες στο λαό, αξιοποιούμε (και ενθαρρύνουμε) ιδέες που ΗΔΗ έχει μέσα του ο λαός…»

    Πριν καιρό, υπήρξε ποστ π.χ. για τη διαδομένη «λογική πλάνη» της «Ενοχής μέσω σύνδεσης» (guilt by association). Μια πλάνη που είναι τρόπος χειραγώγησης από τα ΜΜΕ αλλά _και_ τρόπος ιδεολογικής τύφλωσης απλών ανθρώπων, στο ιντερνέτ ακόμη περισσότερο.

    _______
    https://omadeon.wordpress.com/2008/06/09/logic-fallacy2/
    (Α, ΝΑ μια άλλη, ΠΟΛΥ διαδεδομένη «λογική πλάνη»
    που αποτελεί ΚΑΙ «τρόπο χειραγώγησης».
    Δεν την εξαπλώνουν μόνο τα ΜΜΕ.
    Την εξαπλώνουμε ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι...)

  12. Κάτι άλλο (χωριστό θέμα και σχόλιο)….

    Χθες αναρωτιόμασταν, ο oblivion κι εγώ, καθένας με τον τρόπο του…
    -ΤΙ είδους ψυχολογικές ανάγκες (φαντασιώσεις κλπ.) τρέφει ο δεκάλογος, έτσι ώστε να μας… αρέσει τόσο πολύ και να τον δεχόμαστε τόσο εύκολα (ιδίως στην αρχή).

    Ε, λοιπόν, ΝΑ κάτι που μας ευχαριστεί:
    – Απαλλάσσει τον αναγνώστη του από ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ υποψία, ή νύξη, ότι… ο ΙΔΙΟΣ είναι φορέας χειραγώγησης την οποία -έστω άθελά του- εξαπλώνει !!!

    Αν η υπόθεση ήταν ΜΟΝΟ να εντοπίσουμε τα «κόλπα της εξουσίας» στο να μας χειραγωγεί, τότε… πάρα πολύς κόσμος θα είχε ΗΔΗ επαναστατήσει. ΟΛΑ αυτά που λέει ο δεκάλογος είναι περίπου γνωστά και στον τελευταίο… π.χ. Αθηναίο ταξιτζή ! 🙂 (δεν είναι πλάκα, σκεφτείτε το…)

    Ο δεκάλογος προκαλεί… αγαλλίαση ψυχής.
    ΑΑΑΧ πόσο μας χειραγωγούνε άλλοι. :mrgreen:
    Επιτέλους αποκτάμε την αίσθηση ότι «τους τσακώσαμε»
    -και κατανοούμε ΟΛΑ τους τα πονηρά κόλπα. Αμ δεεε….

    Το ΠΙΟ μεγάλο μέρος -ίσως- της «χειραγώγησης» το ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΜΕΣΑ μας και το εξαπλώνουμε ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι, ανάμεσά μας, σαν πρόβατα που ΘΕΛΟΥΝ την ίδια τους τη σφαγή. ΕΤΣΙ πετυχαίνει η εξουσία να την υπακούουν… ΑΚΟΜΗ και άνθρωποι βασικά ξύπνιοι, που τα περισσότερα «κόλπα» του δεκαλόγου ΗΔΗ τα ξέρουν, και όμως δρουν σαν να μη τα έχουν ψυλλιαστεί.

    Τέλος, υπάρχουν ΠΟΛΛΑ «κόλπα χειραγώγησης» που ΔΕΝ αναφέρονται καν μέσα στον δεκάλογο. Ας σκεφτούμε μερικά από αυτά…

    Ο ΙΔΙΟΣ ο δεκάλογος αποτελεί… υψιστο (αθέλητο βέβαια) τρόπο χειραγώγησης.

    Διότι π.χ. μας δίνει μια αίσθηση «παντοδυναμίας» πάνω στους «αφέντες μας».

    Διότι π.χ. «συμπληρώνει ένα ευχάριστο σύνολο / pattern» που δινει την εντύπωση της ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ, κι υπάρχει έμφυτη τάση του εγκεφάλου να ψάχνει για τέτοια πληρότητα, με τη μορφή των «Gestalt» στην ψυχολογία:
    https://omadeon.wordpress.com/2009/09/06/dishonesty-as-defense-against-cognitive-dissonance/
    (ένα… βίτσιο από το οποίο -μάλλον- δεν είναι 100% απρόσβλητος ΟΥΤΕ καν ο ίδιος ο Τσόμσκυ!!)

    Μπορείτε να βρείτε κι άλλα, πολλά…
    -και δεν εννοώ μόνο όσα προκαλεί ο ΙΔΙΟΣ ο δεκάλογος
    Θα βρείτε κι άλλα πολλά, εδώ:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Media_manipulation

    Αρκεί να «πονηρευτεί» κανείς, μετά την… αγορά του προϊόντος – δεκαλόγου.

  13. Θα μπορούσαμε απλοϊκά να κάνουμε αναφορά στην περίφημη «κυρίαρχη ιδεολογία» και με αυτή να εξηγήσουμε πολλά.Ωστόσο, επειδή δεν μπορούμε να βλέπουμε τα άτομα (και κατ΄επέκταση τις μάζες) σαν αντικείμενα, τον τελευταίο αιώνα αυτοί που ασχολήθηκαν με την πολιτική, αναγκάστηκαν να ψαχτούν και με την ψυχανάλυση, γιατί κακά τα ψέματα, από τον εθνικιστή μέχρι τον αναρχικό (ως 2 άκρα),κάθε άτομο είναι και ένας κόσμος.Νομίζω πως στο τελευταίο σχόλιό σου έκανες πολύ καλή προσέγγιση στο φαινόμενο που συζητούσαμε.Επίσης είναι ΠΟΛΥ σημαντικό να γνωρίζουμε πως ναι μεν η άρχουσα τάξη έχει πλήρη ταξική συνείδηση (γνωρίζει την θέση της), αλλά το καπιταλιστικό φαντασιακό και η «ορθολογικότητα» του καπιταλισμού μια χαρά τους ορίζει.Πολύ απλά θα πιστεύουν στο TINA ή στο ότι πράγματι ο κομμουνισμός είναι κάτι ανέφικτο.Και το τονίζω το τελευταίο γιατί νομίζω πως αυτή η στάση βοηθάει στην αντιμετώπιση των συνωμοσιολογικών θεωριών.

  14. κι εγώ την πάτησα σαν αρχάριος και το είχα δημοσιευσει κι ευχαριστώ omadeon που μ’ ενημέρωσες! Βεβαίως το κατέβασα…

    • Καλημέρα Κλείτορα,
      το ΕΙΔΑ ότι το κατέβασες και… διαφωνώ απολύτως και εντελώς. – χαχαχα

      Και άλλοι έκαναν το ίδιο (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ χειρότερο) λάθος που έκανες εσύ. Π.χ. οι «σχολιαστές χωρίς σύνορα».

      Κάποια στιγμή θα πρέπει να κοπεί ΕΝΤΕΛΩΣ και το ΔΗΘΕΝ δικαίωμα να….
      κατεβάζουμε. ΠΟΙΟΙ είμαστε εμείς? Θεοί που σβήνουν με ένα μαγικό ραβδί όλα μας τα λάθη μαζί με όποια πληροφορία γουστάρουμε. Εδώ αγριεύω…
      🙂
      …και θα μπορούσα να γράψω ένα ΑΚΟΜΗ μακροσκελέστερο ποστ για να αναπτύξω τους πολλούς λογους που ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να κατεβεί ο δεκάλογος, αλλά να μπει «update» στην αρχή του με κριτική κλπ.

      Ειδικά οι «σχολιαστές χωρίς σύνορα», μαζί με το κατέβασμα του δεκαλόγου κατέβασαν και ΕΝΑ σωρό σχόλια που είναι πάρα πολύ σημαντικά. Αν μη τι άλλο, γιατί δείχνουν τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πίστεψαν ένα σωρό άνθρωποι και όχι τι ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ (να νομίζουν ότι) πιστεύουν.

      Εντελώς άλλα πράματα πιστεύουμε
      από αυτά που… πιστεύουμε ότι…
      πιστεύουμε!

      Καλή σου μέρα (είναι κι ωραία)

      _________
      @oblivion καλημέρα και σε σένα, θα επανέλθω…

    • Α… ξέχασα να πω ότι…
      ΔΕΝ ξανα-ειδοποιώ,
      ΟΥΤΕ εσένα (Κλείτορα),
      ΟΥΤΕ κανένα άλλον,

      για ΚΑΝΕΝΑ απολύτως (παρόμοιο) λάθος.

      Να μάθετε να ΜΗ τα σβήνετε
      (σαν… γάτα που… σκεπάζει τις κουτσουλιές της). :mrgreen:
      Να μάθετε να τα ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ.

      ΚΑΚΩΣ αποκτήθηκε κι η τεχνική δυνατότητα σβησίματος. Κι εγω έχω σβήσει ποστ -δε λέω- αλλά το θεωρώ ΛΑΘΟΣ μου (αν και ήταν ποστ ασήμαντα, που έσβησα διότι αφορούν ξεπερασμένες μπλογκο-διενέξεις).

      Σε θέματα ιδεολογικά και πολιτικά όμως, τίποτε δεν θα έπρεπε να σβήνεται, ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ…

      ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ θα πρέπει να γίνει
      η ΑΠΟΚΡΥΨΗ δημοσιευμένου κειμένου.

      Υπάρχει βέβαια και το http://archive.org καθώς και το google cache αλλά έχουν ατέλειες. Χρειαζόμαστε καλύτερη τεχνική κάλυψη για επαναφορά σβησμένων κειμένων. Total Recall. Forever and EVER.

      _________________
      Big Brother may be watching, but…
      SO ARE WE
      – ™ WikiLeaks
      (and this is a WARNING… 🙂 )

  15. αν μπορούσα θα έσβηνα πολλά περισσότερα (ο νοών νοείτω) είναι ο παλιοχαρακτήρας μου να γκρεμίζω ό,τι δεν στέκει. :))

    • Χαχαχα….

      Μα ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ είναι, βρε Κλείτορα
      να κάνουμε λίγη αυτοκριτική με UPDATE ?

      Υπάρχει και το strikethrough font,
      και ΤΟΣΑ άλλα ωραία εργαλεία, που μας δόθηκαν
      όταν μπήκαμε σε αυτό το θεϊκό μέρος… χαχαχα 🙂

  16. έτσι είναι η δική μου αυτοκριτική. το ευκολο θα ήταν να ενημερώσω αλλά τότε απλώς θα συνέχιζε να υπάρχει ενημερωμένο ενώ έτσι το έστειλα δια παντώς κι ανενημέρωτο σαν τα σκουπίδια ένα πράγμα…

    • το έστειλα δια παντώς κι ανενημέρωτο σαν τα σκουπίδια ένα πράγμα…

      …ΚΑΚΩΣ, πολύ κακώς.
      Κι αυτό δείχνει ΕΝΤΟΝΗ τάση να ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ
      μέσω ΑΡΝΗΣΗΣ και ΑΠΩΘΗΣΗΣ του ίδιου του ΕΑΥΤΟΥ σου.

      Εφόσον σου άρεσε το κείμενο, εφόσον το ανάρτησες,
      έγινε πλέον κομμάτι ΣΟΥ.
      Και τώρα …απωθείς και αρνείσαι
      ένα κομμάτι σου…

      8)
      🙂
      __________
      Υ.Γ.
      It will cost you… 150 euros an hour, please… 😛

      (cash or cheque, but we boycott Visa & Mastercard)

  17. μόνο απωθόντας και αρνούμενος ό,τι με λερώνει μπορώ να συνεχίσω ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ.
    ΥΓ. ουκ αν λάβεις παρα του μη έχοντος!

    • ΟΚ, ας μιλήσουμε σοβαρά για το θέμα τοτε.

      Η οπτασία της ιδεολογικής καθαρότητας, είναι ακριβώς η φαντασίωση ότι μπορούμε να πετύχουμε μέσω ΑΡΝΗΣΗΣ, τη διαγραφή και την απαλλαγή από … ιδέες που εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε ή πιστεύαμε κ.ο.κ.

      ….και είναι μια από τις πολλές αιτίες -παραδόξως- της ΜΗ-καθαρότητας των ιδεών.

        • Ισα-ισα, η φύση τίποτε δεν διαγράφει.
          Οι ζώντες οργανισμοί πεθαίνουν βέβαια,
          αλλά ΔΕΝ διαγράφουν κανένα σφάλμα τους.
          Λειτουργούν με διορθώσεις,
          πάνω στο παλαιότερο DNA.

          Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου DNA
          είναι μη-ενεργό ή άχρηστο. Δεν διαγράφτηκε.
          Απλά ξεπεράστηκε. Το κουβαλάμε ΟΛΟ και τώρα.

  18. Επίσης η ΨΕΥΔαίσθηση (παιδικής) παντοδυναμίας
    συνδέεται _και_ με το νηπιακό στάδιο ανάπτυξης…
    …όταν δεν υπήρχε νεβαιότητα για την υλική ύπαρξη του Εξω Κόσμου.

    …όταν ΔΕΝ είχαμε μάθει ακόμη,
    ότι ένα (στέρεο)αντικείμενο συνεχίζει να υπάρχει, ακόμη και όταν
    δεν το βλέπουμε (π.χ. το πήγαιναν οι γονείς μας σε άλλο δωμάτιο).
    (Και φυσικά είμασταν το «Κέντρο του Κόσμου μας»).

    Τώρα… η διαγραφή κειμένων, μπορεί να συσχετιστεί με την παιδική φαντασίωση, σε ΕΚΕΙΝΟ το στάδιο ακριβώς, ότι -δήθεν μπορούμε να εξαφανίσουμε και εμείς οι ίδιοι, κάποια αντικείμενα.

      • Εεεεελα βρε Κλείτορα…. ΣΙΓΑ το ερείπιο.
        Να είμαστε ΠΙΟ ειλικρινείς 😈

        ΠΑΛΑΤΙ το θεωρούσατε όλοι, το Δεκάλογο…
        μέχρι που κάποιο πουλάκι σφύριξε «φάουλ».

  19. παλατι το θεωρούσα μέχρι που γκρεμίστηκε, ουδείς αλάθητος (η αλήθεια είναι πως περίμενα συζήτηση για το θέμα αλλά αφού δεν προχωρησα σε… κατεδάφιση).

    • Για μένα Κλείτορα οι κατεδαφίσεις οι απότομες είναι πάντα ΥΠΟΠΤΕΣ.

      Π.χ.
      Πολλοί Ρώσοι πρώην «καλοί κομμουνιστές» γίνανε νεοφιλελεύθεροι.

      – ΓΙΑΤΙ έγινε αυτό? Διότι -λέμε τώρα- «δεν ήταν έντιμοι».
      – Μα… ίσα-ίσα (λέω εγώ) παραήταν έντιμοι.
      Εφάρμοζαν πρακτικά την ΠΙΟ ΙΕΡΗ,
      την ΠΙΟ ΚΡΥΦΗ Θεμελιώδη Αρχή
      του Κόμματός τους:
      Γκρέμιζαν και διέγραφαν.

      ΔΕΝ ήταν κομμουνιστικό, το κόμμα.
      Ηταν… γκρεμιζο-αρνησιακό κόμμα. 🙂

    • Κανεις λάθος,
      στις δίκες της Μόσχας, ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ γκρέμιζαν. Με ομολογίες, τις οποίες το Κομμα ήθελε να είναι ΚΑΙ ειλικρινείς.

      Τις αντιλήψεις των άλλων ΚΑΝΕΙΣ δεν χρειαζόταν να τις γκρεμίσει.
      Σε μεγάλο βαθμό είχαν ήδη απωθηθεί. (οι πιο πολλές βεβαια. Για τις υπόλοιπες…. υπήρχε και η Σιβηρία…)

      ΚΑΘΕ φορά που αρνιόμαστε κάτι που σκεφτόμασταν ή πιστεύαμε,
      ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια κάνουμε.

        • Πρέπει να διαβάσεις (αν δεν τις ξέρεις) τις αναλύσεις του Slavoj Zizek για το σταλινισμό και για τις «δίκες της Μόσχας». Θα εκπλαγείς, ίσως…

          ΔΕΝ αληθεύει ότι ήταν «μόνο για τα μάτια του κόσμου». Ηταν ΚΑΙ αυτό, βέβαια, οι δίκες, αλλά κυρίως ήταν μέσο ΚΑΙ αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας που έδινε τρομερή σημασία στην ιδεολογία, στην πραγματική πίστη του ατόμου σε αυτήν, κλπ. κλπ.

          Κάθε άτομο ΔΙΕΓΡΑΦΕ και ΜΕΣΑ του, όλα όσα κάποια στιγμή θεωρούσε «αντιδραστικά».

  20. Κι εγώ είμαι ένα… ζώον, ώρες-ώρες…

    Ηρθε ο άνθρωπος να με ευχαριστήσει, που τον ειδοποίησα (ο Κλείτωρ)
    κι εγώ… «τον πήρα από/με τα μούτρα»….
    (πως το λένε?) 🙂
    Εεεμ… ΝΑ γιατί δεν απωθώ τίποτα.

    ΟΥΤΕ κι ΑΥΤΟ βέβαια! :mrgreen:

  21. Καλημέρα! Παραδεχόμενος ότι ο Sylvain Simsit είναι μεγάλος καραγκιόζης που χρησιμοποιεί το όνομα του Τσόμσκι για να ακουστεί, θέλω να πω ότι εμένα με βρίσκει σύμφωνο ο δεκάλογος.
    Διατηρώ μόνο κάποιες επιφυλάξεις για τις στρατηγικές 6 και 10, ως προς την πληρότητα της αλήθειας τους.
    Ναι ίσως είναι κάπως απλοικός, «εκλαικοποιημένος», αλλά διαβάζοντάς τον ένιωσα πως έβλεπα σε 10 προτάσεις τη στρατηγική χειραγώγησης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις.
    Ίσως αν έβαζε μερικούς «-ισμούς» παραπάνω να ήταν πιο ακριβής επιστημονικά ο συγγραφέας, αλλά παραλείποντάς τους έκανε το δεκάλογό του πιο προσιτό σ’αυτούς που δεν αντέχουν την επιστημονική και ατέρμονη ρητορεία και θέλουν λίγα λόγια και απλά.
    (μεταξύ αυτών κι εγώ!) 🙂

    • Καλημέρα majestix,
      Δυστυχώς μόλις μπήκα στο blog (και φεύγω σε λίγο)…
      Για κάποιο λόγο (π.χ. αλλαγή IP address?) η Τεχνητή Χαζομάρα της WordPress είχε παρανοήσει κι αυτή, βάζοντάς σε αναμονή. Ενυγουαίη,
      Κοίτα…
      Αν κι έχω σοβαρές ενστάσεις και με άλλες στρατηγικές (όπως διατυπώθηκαν, εν μέρει) γενικά συμφωνώ και με σένα, χωρίς αντίφαση.

      Μάλιστα ένας λόγος που… ταλαιπώρησα τον Κλείτορα ήταν αυτό που είπες, κάτι που όλοι νιώσαμε – τουλάχιστον στην αρχή:

      …ίσως είναι κάπως απλοικός, “εκλαικοποιημένος”, αλλά διαβάζοντάς τον ένιωσα πως έβλεπα σε 10 προτάσεις τη στρατηγική χειραγώγησης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις.

      Δηλαδή… ακόμη και αν δεν ισχύει αυτό (που απέδειξα ότι σε πολλά δεν ισχύει) ΠΩΣ είναι δυνατόν αυτό που όλοι νιώσαμε κάποτε, να το αρνιόμαστε κατηγορηματικά, αργότερα, μόλις μάθαμε τα στοιχεία για το συγγραφέα (και κάποιες κριτικές)?

      Επίσης σωστά επισήμανες ΚΑΙ αυτό (που κανείς μας δεν είπε μέχρι τώρα):

      Ίσως αν έβαζε μερικούς “-ισμούς” παραπάνω να ήταν πιο ακριβής επιστημονικά ο συγγραφέας, αλλά παραλείποντάς τους έκανε το δεκάλογό του πιο προσιτό σ’αυτούς που δεν αντέχουν την επιστημονική και ατέρμονη ρητορεία και θέλουν λίγα λόγια και απλά.
      (μεταξύ αυτών κι εγώ!) 🙂

      Θάλεγα ότι ο δεκάλογος είναι -τελικά- μια ΑΣΚΗΣΗ, ένα πείραμα με τους ίδιους τους εαυτούς μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, κλπ. …και μάλιστα «πολλαπλών μορφών» (χεχε)
      1. Είναι μια ΠΡΟΚΛΗΣΗ, όχι μόνο να εντοπίσουμε τα λάθη του αλλά και να κάνουμε αυτοκριτική (αν τα κατάπιαμε – όσα κατάπιαμε)
      2. Είναι ένα ερέθισμα για προβληματισμό, π.χ. για τη σημασία της απλότητας στην έκφραση (όπως είπες κι εσύ), αλλά και για πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων η… θετική όψη της τρέλας (και της παράνοιας ακόμη)!!! Αυτό -το τελευταίο- ίσως ξενίσει, το λέω για πρώτη φορά και δεν είναι απλό ζήτημα. Φυσικά, η παράνοια, για όποιον -ιδίως- δεν την έχει συνειδητοποιήσει (ότι την… έχει) είναι πολύ αρνητική κατάσταση, για πολλούς λόγους (ενώ οδηγεί και σε κραυγαλέα λάθη, π.χ. η «θεωρία» ότι υπάρχουν εξωγήϊνοι που… υπηρετεί η «Νέα Τάξη», κλπ.)

      Ομως η παράνοια -αντίθετα με ότι πιστεύουμε συνήθως- έχει και μια θετική λειτουργία, που _σε μικρές δόσεις_ μπορεί να φανεί χρήσιμη, σαν «μηχανισμός προειδοποίησης και άμυνας» !!
      «Υγιής» δεν είναι ο άνθρωπος που «δεν παρανοεί ποτέ», αλλά εκείνος που έχει οξυδέρκεια και εγρήγορση, και ΛΑΜΒΑΝΕΙ υπ’ όψη ενστικτώδεις (έστω) μη-λογικά προκύπτουσες «παρανοϊκές προειδοποιήσεις». Οπως η γάτα… στην άκρη του δρόμου, καθώς πλησιάζουμε, που ενστικτωδώς -πολλές φορές- συσπειρώνεται σε στάση επιφυλακής… (χεχε) :)\
      UPDATE: Κι αυτό δεν το έβγαλα μόνος μου. Σε τέτοιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει ΚΑΙ «ειδικοί», π.χ. ο μακαρίτης David Cooper, (αντι-)ψυχίατρος και μαθητής του R.D. Laing. (ίσως φέρω λινκ αργότερα, ΑΝ βρεθεί. Θα το βρείτε πάντως στο βιβλίο του «η Γραμματική της Ζωής» που το είχα κάποτε σαν… ευαγγέλιο, όταν ήμουν 20+ χρονων).

      Ο δεκάλογος θα έπρεπε μάλλον να… διδάσκεται, μαζί με… όοοολα αυτά που είπαμε (σε βάρος του και όχι μόνο). θάπρεπε να είναι το ΠΡΩΤΟ μάθημα μιας σειράς μαθημάτων, για «πολιτική συνειδητοποίηση και αυτογνωσία». Και… ΛΙΓΑ είπαμε. Εχει κι άααλλα… :mrgreen:

      Μόνο που ο αριθμός των ιστολογίων που χάψανε το μύθο αυξάνεται ακόμη και τώρα. Ελαβα ολόκληρη λιστα τους από φιλικό πρόσωπο…
      Και είναι σκληρή δουλειά (αλλα θα το επιχειρήσω) να ειδοποιηθούν όλα, με μέηλ (τώρα πια).

      …Ομως έχω άλλες δουλειές τώρα, καθώς και να απαντήσω ένα φιλικό μέηλ που μου έστειλε ο κ. Θεοφάνης Ράπτης – για το οποίο τον ευχαριστώ θερμά και (του) δηλώνω ότι το ΕΛΑΒΑ – αν μας διαβάζει…

  22. «Φυσικά, η παράνοια, για όποιον -ιδίως- δεν την έχει συνειδητοποιήσει (ότι την… έχει) είναι πολύ αρνητική κατάσταση, για πολλούς λόγους (ενώ οδηγεί και σε κραυγαλέα λάθη, π.χ. η “θεωρία” ότι υπάρχουν εξωγήϊνοι που… υπηρετεί η “Νέα Τάξη”, κλπ.)»
    H παραπάνω πρόταση αφορά την επιστημονικά αποκαλούμενη «Λιακοπούλιεα παράνοια» ή αλλιώς «Παράνοια των Νεφελίμ»
    Προφανώς και εξωγήινοι πρέπει να κρύβονται πίσω από το ασφαλιστικό… 😉
    Έχεις δίκιο, όλοι έχουμε την παράνοιά μας, αλλά το θέμα είναι πώς τη χρησιμοποιούμε ή ποιοι την εκμεταλλεύονται για να τη χρησιμοποιούμε για χάρη τους.
    π.χ. οι διάφοροι Λιακόπουλοι βρίσκουν μυαλά πελαγωμένα από την κατάταση γύρω τους και τους λένε «μην ανησυχείς, οι Ελ θα έρθουν απ το Σείριο και θα σώσουν τους επιχθόνιους απογόνους τους». Κάτι σαν τη Δευτέρα Παρουσία δηλαδή σε πιο Star Wars έκδοση.
    Έτσι η παράνοιά τους γίνεται πεδίο εκμετάλλευσης…
    Η παράνοια άλλοτε σε κάνει επιθετικό και άλλοτε αμυντικό.
    Έχει να κάνει και με τα κόμπλεξ, που όλοι κουβαλάμε, όπως ακριβώς και την παράνοια.
    «Είναι μια ΠΡΟΚΛΗΣΗ, όχι μόνο να εντοπίσουμε τα λάθη του αλλά και να κάνουμε αυτοκριτική (αν τα κατάπιαμε – όσα κατάπιαμε)»
    Το παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας δημιουργικής παράνοιας αρκεί να μην πνιγούμε στο πέλαγος της αυτοκριτικής.
    Έτσι κι αλλιώς δεν είναι ανάγκη κάποιος να έχει 100% δίκιο για να συμφωνούμε μαζί του.
    Ούτε χρειάζεται να αυτομαστιγωνόμαστε αν «την πατάμε» ενίοτε.
    Όταν ψάχνεις , θα πέσεις και σε λάθη.
    Κανένας επιστήμονας δεν έκανε εφεύρεση, χωρίς να ανατινάξει δυο-τρεις φορές το εργαστήριό του…

    • ΟΛΑ σωστά, νομίζω, Majestix.

      Περί «αυτομαστιγώματος» μικρή σημείωση μόνο:
      -Γι’ αυτό και τόνισα (στον Κλείτορα) ότι δεν πρέπει να ΑΡΝΙΟΜΑΣΤΕ, ήνα ΑΠΩΘΟΥΜΕ πλευρές του εαυτού μας ή απόψεις μας, που κάποια στιγμή ξεπεράσαμε. Η αυτοκριτική ΔΕΝ ΙΣΟΥΤΑΙ με αυτομαστίγωμα. ΔΕΝ είναι σαν τις… ομολογίες των κατηγορουμένων στις «δίκες της Μόσχας» επί Στάλιν.

      Η αυτοκριτική μπορεί να είναι και η… χαρά του παιδιού (μέσα μας) που αενάως μεγαλώνει, αυτο-σαρκάζεται, δημιουργεί, κλπ.

  23. Είχαμε δύο σχόλια άκρως ανεπιθύμητα, εδώ…
    Τα παραθέτω ΑΥΤΟΥΣΙΑ, χωρίς όμως να τα… ελευθερώσω. :mrgreen:
    (εντός ολίγου θα σβηστούν τελείως από την ουρά αναμονής)

    1. Το ένα, είναι του παλιού μου γνωστού, Ξενοφώντα, ένα ΠΑΝΗΛΙΘΙΟ σχόλιο (όπως ΟΛΑ τα άλλα, του ιδίου).

    Xenofon Issaris
    Υποβλήθηκε 22/01/2011, 20:50 | In reply to mazestix ( toixo-toixo.blogspot.com ).

    Νομιζω ότι κάνετε τεράστιο λάθος να νομίζετε ότι ο κόσμος χειραγωγείται με οποιονδήποτε τρόπο. Οι Ελληνες κλέβουν με απίθανους τρόπους όπως μπορεί ο καθε ένας. Εδώ στη Σαμο, κάποιοι παρίσταναν τους τσοπανους για να πάρουνε επιδότηση 3εκ. για να κάνουν αρχή για κοπάδι αιγοπρόβατα. Κι αφού πηραν τα λεφτά και τα κατσίκια…. τα έφαγαν! Αυτοί κυριολεκτικα τα έφαγαν με τον Πάγκαλο 🙂

    Ε, η απάντηση μου είναι ότι…
    =ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ, στον τρόπο που σκέφτεσαι, ΔΕΝ χρειάζεσαι ΟΥΤΕ χειραγώγηση! Είσαι ανεπίδεκτος μαθήσεως ΚΑΙ χειραγώγησης(!) άμα δηλώνεις -αξιωματικά- ότι αποτελεί «τεράστιο λάθος να νομίζετε ότι ο κόσμος χειραγωγείται με οποιονδήποτε τρόπο«… ΚΑΙ μετά το «τεκμηριώνεις» με βάση… ιστορίες γι’ αγρίους… κατσικοκλέφτες! χαχαχα

    2. Το δεύτερο σχόλιο, μου έκανε φοβερή εντύπωση, όχι τόσο για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ηλιθιότητα ΚΑΙ τη λάσπη του, αλλά για το… συγγραφέα, που είναι επώνυμος μπλόγκερ ΚΑΙ συγγραφέας βιβλίου (που διαφημίζει στο μπλογκ του):

    petrosadam
    http://petrosadam.wordpress.com
    Υποβλήθηκε 22/01/2011, 20:42 | In reply to mazestix ( toixo-toixo.blogspot.com ).

    Οχι μωρέ, είπαμε, θα τους σώσει όλους ο Ομαντεόν, μαζί με τον Τριανταφυλόπουλο και τον Τσόμσκυ

    ΟΥΣΤ από δω χάμου, καθικάκι ΚΩΛΟέλληνα που γράφεις βιβλία και στα αγγλικά, αλλά για καυτά πολιτικά ζητήματα (στο μπλογκ σου) είσαι ΣΚΕΤΟ τουμπεκιστάν. Αη σιχτίρ από δω χάμου, ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ λασπολόγε του κώλου, ΓΟΥΡΟΥΝΙ εις τον κύβον, ΚΑΙ τσανακογλύφτη εξουσιών για τις οποίες να μιλήσεις ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΣ. Βάλτο το κωλοβιβλίο σου στον κώλο σου και ΜΗΝ ξανα-πατήσεις εδώ!

    • Ανακάλυψα προ ολίγου ότι «Πέτρος Αδάμ» (το δεύτερο λασπο-μπουρδο-σχόλιο) είναι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ψευδώνυμο του Ξενοφώντα Ισαρη. Διότι…

      1) Τα i.p. addresses Πέτρου Αδάμ και Ξενοφώντα Ισαρη είναι ΙΔΙΑ

      αλλά και…

      2) αν πάτε στο… διαφημιστικό μπλογκ του, όπου λέει διάφορες κοινότοπες μπουρδίτσες προσπαθώντας να προωθήσει το νέο «βιβλίο του Πέτρου Αδάμ», έχει ένα πολύ σύντομο blogroll που τιτλοφορείται «Links και Επικοινωνία», το εξής:

      Links & Επικοινωνία

      * Brain Food – Εκδόσεις ΟΞΥ
      * Email στον συγγραφέα
      * ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ
      * ΕΝΕΡΓΟΝΙΑ
      * Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη

      Ε, σε αυτή τη λίστα το τέταρτο, το «Ενεργονία», είναι το ΠΡΩΤΟ βιβλίο του Ξενοφώντα. Και το πρώτο λινκ είναι ο εκδοτικός οίκος που το εξέδωσε (τελικά) – αφού είχε φάει φτύσιμο από άλλον, το Λιβάνη, στο τελευταίο λινκ, ο οποίος τελικά… εξέδωσε το καινούργιο βιβλίο του.
      χαχαχαχα 🙂

      Μονο που τέτοια κόλπα ΜΟΧΘΗΡΗΣ μουλωχτής λάσπης με άλλο ονοματάκι σε εμάς τους παλιούς του ιντερνέτ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ και ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ με ΠΛΗΡΗ αποκάλυψη στοιχείων. Αν και στην περίπτωση αυτή το εν λόγω άτομο δεν έκρυβε αρχικά το όνομά του, το λάθος της μοχθηρής τάσης να ρίξει βιαστική λάσπη με άλλο όνομα, του στοίχησε ΕΠΙΣΗΣ την αποκάλυψη και του ΑΛΛΟΥ ονόματός του, με το οποίο εξαπατά το κοινό του ΤΩΡΑ.

      Ενας λόγος που… ΔΕΝ συμπαθώ τα μυθιστορήματα είναι διότι ο καθένας μπορεί να γράψει… άπειρα. Εν προκειμένω κάποιος που τολμά να ομολογήσει -στα μουλωχτά- σε σχόλιό του προς κάποια ΑΦΕΛΗ θαυμάστρια το εξής… εκπληκτικό:

      petrosadam on 06/09/2010

      Προσωπικά, ελπίζω και εύχομαι σ΄αυτούς που ονομάζεις “θύτες”, Μαρικάκι, να καταλάβουν. Αφου οι άλλοι ξέρουν. Που είναι η ευτυχία, η αγάπη, η ομορφιά. Τα πιστεύουν, τα αναγνωρίζουν, ξέρουν που να τα ψάξουν, και ενίοτε τα απολαμβάνουν. Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα ότι οι “θύτες”, έχοντας θυσιάσει και προδώσει τα πάντα στο βωμό λίγου ακόμη πρακτικού κέρδους, δεν τα έχουν απολαύσει πραγματικά ποτέ. “Σέναν κόσμο όπου οι νικητές αντιπροσωπεύουν την ματαιοδοξία, και οι χαμένοι την ελπίδα ….”
      http://petrosadam.wordpress.com/2010/06/01/%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BC-who-is/

      Στην πραγματικότητα, ο αποτυχημένος… θύτης Κθενοφών προθπάθησε να γράπθει βιβλίο που να διαβάθουν θύματα 😈
      ___________
      Για να καταλάβετε το… μυστικό της αναδυόμενης… «εκδοτικής επιτυχίας» του Ξενοφώντα Ισαρη (aka Πέτρου Αδάμ) σκεφτείτε βαθιά το σχόλιο που παράθεσα, που παραπλανά αριστοτεχνικά. Διότι στο σχόλιο δηλώνει (ΠΟΛΥ ψευδώς βέβαια) ότι… ΟΛΑ τα θύματα ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ειναι η ευτυχία (κι επομένως δεν χρειάζεται καν να μάθουν) ενω εκείνοι που πρέπει να (το) μάθουν είναι οι… θύτες. Με αυτό τον ΕΞΑΙΣΙΟ… εμπορικό τρόπο ο άνθρωπος που θεωρεί τον Τσόμσκυ… πουλημένο πράκτορα του κατεστημένου (πιο πριν) καταφέρνει να… ΓΛΥΦΕΙ ΕΞΙΣΟΥ, τόσο τα θύματα όσο και τους θύτες! 🙂

      Ααα ρε Ξενοφώντα, ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΣ σε τίποτα, ποτέ.

      ΣΙΓΑ μην ΧΑΛΑΣΩ τη… φαντασία μου, στα σενάριά του. Προτιμώ να διαβάσω το άλλο του βιβλίο κάποτε, για να δω ΤΙ στο διάολο είχε στο μυαλό του όταν το έγραφε κι ΑΝ έχει πουθενά ΚΑΠΟΙΟ δίκιο. ΑΝ όχι, θα φάει ΜΕΓΑΛΗ φόλα και θα μάθει να παραμείνει ΣΚΕΤΟΣ μυθιστοριογράφος και ΟΧΙ «διανοούμενος».

      _________
      Υ.Γ. Το νέο βιβλίο του Κθενοφώνδα, όπως ΔΗΛΩΝΕΙ ο ίδιος κάπου, είναι… μια «αφήγηση που του έκανε ένας παιδικός του φίλος». Δεν αποκλείω καθόλου ο… τσίφτης πωλητάρας Κθενοφών να έπεισε κάποιον ΑΛΛΟΝ να γράψει το βιβλίο, υποσχόμενός του ποσοστά, ή -εν πάσει περιπτώσει- να έδρασε σαν «καλλιτεχνικός του μάνατζερ» (όπως ήθελε να γίνει και… δικός μου μάνατζερ, κάποτε) !
      Εν πάσει περιπτώσει, δείγματα του βιβλίου -για να μην το… αδικούμε εκ των προτέρων- βρίσκονται εδώ, κι είναι… 846 σελίδες το ατιμούλικο 🙂 :
      http://www.livanis.gr/ShowFlashBook.aspx?ProductId=595729#/0

      • UPDATE: Μετά από κάποιες μέρες ο Κθενοφών απάντησε στο προηγούμενο σχόλιο, παραδεχόμενος ότι ΕΙΝΑΙ ο Πέτρος Αδάμ, αλλά και ότι… (μεταξύ άλλων)

        …Η Ενεργονία εκδόθηκε γιατί κέρδισε στο λογοτεχνικο διαγωνισμό του ΟΞΥ. Το Τραγούδι στον Ανεμο έγινε δεκτο στον εκδοτικο οίκο Λιβάνη, στον οποίο το πρώτο του απόσπασμα 108 σελίδες πήγε ΑΝΩΝΥΜΩς αρχικά με email σε… 20 λεπτά ! Ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη δεν έχει απαντήσει ΠΟΤΕ σε άλλον συγγραφέα θετικά πρίν απο δυο μήνες απο την κατάθεση χειρογράφου. Γνώρισαν ποιός είμαι, και τα στοιχεία μου, ΜΕΤΑ την συμφωνία μας. Και βέβαια ακομη, δεν γνωρίζω ΚΑΝΕΝΑΝ στο εκδοτικο κύκλωμα αφού είμαι στη Σαμο, πρίν απο εδω ήμουν στην ΑΦρική…

        Ε, λυπάμαι αλλά ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ αυτό τον ιδιότυπο συνδυασμό… συγγραφικού ταλέντου (μακάρι και αναγνωρισμένου) με… ανορθολογική συνωμοσιολογία. Γεμίσαμε τέτοιους συγγραφείς στην Ελλάδα. Πριν 2 μήνες πέθανε κι ο παρανοϊκότερος όλων, ο Φουράκης, και… έχυσε μαύρο δάκρυ συρφετός τρελλαμένων.

        Το θέμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ _μόνο_ να γράφεις «καλά βιβλία», που κερδίζουν διαγωνισμούς ή κρίνονται εμπορικά από εκδότες. Το θέμα είναι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ να ΜΗΝ παραπληροφορείς το λαό (λόγω της δικής σου άγνοιας), να ΜΗ τον δηλητηριάζεις με τις συνωμοσιολογικές παράνοιές σου (π.χ. ότι ο Τσόμσκυ είναι «βαλτός» από το κατεστημένο). Διότι -εν προκειμένω- ο αδαής αναγνώστης πολύ περισσότερο βλάπτεται από την εξάπλωση μιας τέτοιας λάσπης ή άλλων ψεμάτων, παρά ωφελείται από τα «καλά σου βιβλία».

        («πετυχημένος συγγραφέας» είναι και ο… Λιακόπουλος).

        Επομένως… άααντε γειά, Κθενοφών! :mrgreen:

  24. […] George Omadeon Αν ο καθένας ανα-δημοσιεύει κείμενα που “διάβασε κάπου” χωρίς αναφορά της ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ πηγής τους, αυτομάτως τα λάθη (και οι “διαδικτυακοί μύθοι”) εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα και θεριεύουν χωρίς καμμία δυνατότητα να διορθωθούν αποτελεσματικά. Διότι μετά το άρθρο της Ισκρα θα το αναδημοσιεύσουν δεκάδες ή εκατοντάδες ιστότοποι, κι άντε να τρέχει κανείς να τους διορθώνει… Ετσι εξαπλώθηκε π.χ. ο ΜΥΘΟΣ του δήθεν “Δεκάλογου του Τσόμσκυ” (που δεν έγραψε ποτέ ο Τσόμσκυ)… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s