Γενική Απεργία! – ΤΙ πρέπει να ξέρουμε, όταν διαδηλώνουμε (General Strike & Demonstration in Greece, twitter tag #23fgr)

Μερικά χρήσιμα στοιχεία, είτε κατεβούμε στο δρόμο, είτε όχι:

 • Οι συγκεντρώσεις: 11.00′: Π. Άρεως ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Ομόνοια: ΠΑΜΕ, Μουσείο10.00′-11.00′: Πρωτοβάθμια σωματεία, Α/Α, Εξω/κή αριστερά

UPDATE: Σημείωση για τους Μετανάστες Απεργούς Πείνας

UPDATE 2: Ένταση στην Αιόλου (επίθεση των ΜΑΤ) προ ολίγου:

1. Μαζικά Μέσα Μεταφοράς (via ThePressProject):

Metro: κανονικά όλα τα δρομολόγια εκτός του συρμού προς αεροδρόμιο
Ηλεκτρικός: λειτουγεί από τις 9.00 μέχρι τις 17.00
Τράμ: λειτουργεί από τις 6.00 έως τις 24.00
Λεωφορεία/ΟΣΕ/Προαστιακός: δεν λειτουργούν

2. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, που παρακάμπτει την απεργία των ΜΜΕ, υπάρχει στο thepressproject.gr (μαζί με κάλυψη και της εξέγερσης στη Λιβύη). Επίσης, εδώ:

 • Ανατρεπτικά Ραδιόφωνα:
  • http://radiourgia.squat.gr/
  • http://www.105fm.org/105fm/
  • http://www.1431am.org/
  • http://www.radio-revolt.org/index/
  • http://www.radio98fm.org/index/

Γενική Απεργία, εξελίξεις… (του Julien Chaulieu23/02/2011)

23 Φεβρουαρίου, ημέρα γενικής απεργίας.

Στην Αθήνα η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ καλούν στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως , το ΠΑΜΕ στις 11:00 στην Ομόνοια και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων στις 10:30 στο Μουσείο. Η απεργία είναι πανελλαδική. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Στο άρθρο αυτό, που θα ανανεώνεται συνεχώς, θα προσθέτουμε ενημερώσεις σχετικά με την απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία που θα ακολουθήσει αργότερα.

Επίσης, σε αυτό το λινκ παρέχεται συνεχής ενημέρωση μέσω της κοινότητας του twitter όπως επίσης σημαντικές πληροφορίες θα υπάρχουν στο Athens Indymedia. (Πληροφορίες λαμβάνουμε είτε μέσα από την Ελληνική εναλλακτική μπλογκόσφαιρα, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης είτε από άτομα που αυτήν την στιγμή συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις).

Απεργία Διαρκείας τώρα!3. ΟΔΗΓΙΕΣ για ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ:

Πολύ καλή λεπτομερή κάλυψη ΟΛΩΝ των θεμάτων που αφορούν διαδηλώσεις και διαδηλωτές έχει το blog http://pernongrata.wordpress.com:

Χρήσιμο είναι και το άρθρο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ/ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ«

#23fgr (Αναδημοσίευση από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών):

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, το δικαίωμα όμως αυτό ισχύει και για τους αλλοδαπούς.

Απόφυγε την κατοχή μαχαιριών ή σουγιάδων, ακόμη και αν τα χρειάζεσαι για άλλη χρήση (επαγγελματική κλπ.), καθώς και κάθε αντικειμένου που θα μπο……ρούσε να θεωρηθεί κατάλληλο για άμυνα ή επίθεση (ρόπαλο κλπ), διότι έχουν συχνά κριθεί ως όπλα.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αυτή θεωρείται παράνομη και δεν προστατεύεται από το Σύνταγμα, «όταν παύει να είναι ήσυχη και χωρίς όπλα και εκτρέπεται σε πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων». Στις παραπάνω περιπτώσεις, απαιτείται παρουσία εισαγγελέα και η απαγόρευση ή η πρόσκληση προς διάλυση γνωστοποιείται στο πλήθος τρεις φορές. Να σημειώσουμε, ότι στην Ελλάδα είναι σπάνια η σύλληψη με αποκλειστικό λόγο τη συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση.ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 

Άφησε στο σπίτι ατζέντες με τηλέφωνα.
Έχε μαζί σου το κινητό σου τηλέφωνο, αφού προηγουμένως έχεις αφαιρέσει από αυτό, τυχόν πληροφορίες που δεν θέλεις να γίνουν γνωστές σε περίπτωση σύλληψής σου. Σε περίπτωση σύλληψής σου, το πιθανότερο είναι ότι θα σου αφαιρεθεί το κινητό από την αστυνομία (όχι πάντα). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πρώτα λεπτά για να ειδοποιήσεις με γραπτά μηνύματα, οικείους σου ή δικηγόρο. Aν συλληφθείς και σου ζητηθεί να το παραδώσεις, αφαίρεσε πρώτα την κάρτα και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, απενεργοποίησέ το.
Έχε μαζί σου:
Α. Ταυτότητα ή διαβατήριο.
Β. Τηλεκάρτα
Γ. Σημείωσε στο χέρι σου ή μάθε απέξω ένα τουλάχιστον από τα τηλέφωνα της Ομάδας Νομικής Βοήθειας (………….).
Δ. Για την περίπτωση σύλληψης, κάποια φάρμακα που χρειάζεσαι οπωσδήποτε ή υγρό φακών
Στην Ελλάδα δεν θεωρείται παράνομο το να φοράς μαντήλι, κουκούλα, γάντια ή άλλα προστατευτικά (περικνημίδες, γυαλιά κολύμβησης κλπ.), αν και η χρήση τους θεωρείται επιβαρυντική περίσταση σε κάποια αδικήματα. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η αστυνομία χρησιμοποιεί ευρέως μεγάλες ποσότητες χημικών αερίων ενάντια στους διαδηλωτές, μπορείς να εφοδιαστείς με ό,τι από αυτά κρίνεις κατάλληλο, έχοντας υπόψη ότι μερικές φορές η λήψη υπερβολικών μέτρων μπορεί να τραβήξει την προσοχή της αστυνομίας.
Μετά τη διαδήλωση φρόντισε να ενημερώσεις τους φίλους σου ότι είσαι καλά και συμφωνείστε ένα σημείο συνάντησης. Έτσι αποφεύγεται ο πανικός και οι άσκοπες αναζητήσεις οικείων προσώπων.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ)

Σιγουρέψου ότι δεν μένεις μόνο/η σου και έχε τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά, ώστε να υπερασπιστείς και τον εαυτό σου αλλά και άλλους, καταθέτοντας, για παράδειγμα, σε περίπτωση προβλημάτων με την αστυνομία.

Σε περίπτωση που παραβρεθείς σε σύλληψη ή κακοποίηση διαδηλωτή, φρόντισε να πληροφορηθείς τα στοιχεία του (αρκεί το ονοματεπώνυμο!) και να ενημερώσεις την Ομάδα Νομικής Βοήθειας σχετικά με την ώρα, τον τόπο και τα περιστατικά του επεισοδίου. Χρήσιμο είναι αμέσως μόλις βρεθείς σε ασφαλές μέρος να καταγράψεις ό,τι είδες με κάθε δυνατή λεπτομέρεια και να φροντίσεις να φτάσει από σένα ή έμπιστό σου πρόσωπο στην Ομάδα Νομικής Βοήθειας. Τα στοιχεία σου, όπως και το περιεχόμενο της αναφοράς σου δεν θα γίνουν γνωστά σε κανέναν, πέρα από τα μέλη της ομάδας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια, αν το επιθυμείς κι εσύ, σε νομικές ενέργειες υπεράσπισης διαδηλωτών ή κατά των οργάνων της τάξης που παρανόμησαν.

Σε περίπτωση που η διαδήλωση δεχθεί επίθεση από την αστυνομία (συνήθως με χημικά αέρια), φρόντισε να απομακρυνθείς από το σημείο συγκροτημένα μαζί με τους συντρόφους σου, χωρίς να τρέχεις. Ακολούθησε τον κύριο όγκο της πορείας και παρέμεινε στον κεντρικότερο δρόμο. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να φύγεις από τυχόν παράπλευρους, στενούς δρόμους και μην απομονωθείς. Συνήθως, ομάδες αστυνομικών βρίσκονται στα στενά και συλλαμβάνουν όσους τρέχουν πανικόβλητοι να ξεφύγουν από τα αέρια.
Στην περίπτωση που οδηγηθείς σε Νοσοκομείο λόγω προβλήματος από τη χρήση χημικών, πάρε αναλυτική γνωμάτευση και ειδοποίησε την Ομάδα Νομικής Βοήθειας. Η γνωμάτευση θα βοηθήσει για την μετέπειτα αγωγή αποζημίωσης.

5. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ… (…)

[δείτε τα υπόλοιπα ΕΔΩ]

Ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα:

«Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αφρικής»

Βασικά όποιος από τους Δικτάτορες της Β Αφρικής απειλήθηκε το πρώτο μέσο αυτοάμυνας που πήρε ήταν να σταματήσει την επικοινωνία και να βυθίσει την χώρα του στα σκοτάδια. Μπεν Αλι Μουμπάρακ Καντάφι…

Η Ένωση συντακτών ημερήσιων εφημερίδων Αφρικής κήρυξε απεργία απο μόνη της…

Kαι αν μέναμε στο σύνταγμα;

Από yiannis63, Κατηγορίες: 23 Φεβρουαρίου 2011 και δεν υποχωρούμε […]

Η ζωή έχει μεγαλύτερη τόλμη και δημιουργική φαντασία από χίλιες αναλύσεις και άλλες τόσες δημοσκοπήσεις. Ότι σήμερα μας φαίνεται συμπαγές, σταθερό, ακίνητο, απλησίαστο, μπορεί να ανατραπεί μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Η εξέγερση, η επανάσταση, το βάθεμα της δημοκρατίας, δεν παραγγέλλονται, δεν σχεδιάζονται, δεν υπογράφονται. Ένας βασικός νόμος της εξέλιξης λέει ότι : «η συμπεριφορά μας εξελίσσεται σύμφωνα με τις ανάγκες μας».

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσουμε να λειτουργούμε λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν να μην αναπτύσσουμε συμπεριφορές ορθολογιστικής υποταγής.

Ας μην αποχωρήσουμε…

_____________

Μικρή Σημείωση για Συμπαράσταση στους Μετανάστες

Κάτι ακόμη… (που κανονικά θα ήταν ανεξάρτητο νέο ποστ, αλλά έδωσα προτεραιότητα στην Απεργία) για το θέμα των μεταναστών απεργών πείνας:

Η έλλειψη σθεναρής συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας, εκτός των άλλων.. είναι ΚΑΙ προδοσία της ντόπιας εργατικής τάξης, η οποία (εφόσον δεν νομιμοποιούνται άνθρωποι που δουλεύουν ήδη κάποια χρόνια εδώ) εξωθείται σε μια «κινεζοποίηση», μια εξαθλίωση που προκαλείται από την προτίμηση της εργοδοσίας για χαμηλότερα αμοιβόμενους ξένους εργάτες. ΑΝ υπήρχε το παραμικρό ενδιαφέρον ΚΑΙ για τους ντόπιους εργάτες (όχι μόνο τους ξένους) τότε… θάπρεπε η μαύρη εργασία να είχε θεωρηθεί κακούργημα, με ποινές φυλάκισης πολλών ετών, για παρανομούντες εργοδότες! (όσο εξωπραγματικό κι αν ακούγεται…)

Εν κατακλείδι… το να είσαι ‘‘κατά των απεργών πείνας», είναι σαν να τάσσεται υπέρ του να… πεινάσεις κι εσύ! Καλύτερα… δέσε πέτρα στο λαιμό και πνίξου, τότε!

ΛΟΓΙΚΑ, αν το δούμε, το θέμα, οι 300 (περίπου) απεργοί πείνας… ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ από την πολιτεία για τις παρανομίες ΑΛΛΩΝ, δηλαδή των εργοδοτών που δεν τους κόλλαγαν ένσημα, τόσα χρόνια. ΑΝ υπήρχε η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ λογική συνέπεια, τότε η πολιτεία θα έπρεπε να είχε νομιμοποιήσει ΑΜΕΣΑ όλους τους απεργούς, με μοναδική προϋπόθεση την…. ΚΑΤΑΔΟΣΗ των παρανομούντων εργοδοτών τους, ώστε να τιμωρηθούν για την παρανομία τους…

Προτείνονται επίσης:

 • […]

_________________

Δεν πληρώνω - We won't pay
Δεν πληρώνω - We won't pay

English Section:

Some videos (if you missed them):

Papandreou PBS interview critique & satire – Greek Crisis Secrets Revealled

Ο ΓΑΠ χτυπά το ΔΝΤ (English subtitles, Papandreou slams the IMF)

[…]

Advertisements

3 comments

 1. Ενα εκπληκτικό βίντεο για τη χθεσινή διαδήλωση ανέβασε το «Russia Today». Στα πρώτα λεπτά δείχνει ένα ΜΑΤατζή που τον χτύπησε μολότωφ και μετά διάφορα άλλα σημαντικά στιγμιότυπα, π.χ. τις διαμαρτυρίες ενός ανάπηρου με χειρουργική μάσκα που -προφανώς- τον πέρασαν για «αναρχικό» οι ΜΑΤατζήδες και τον είχαν κυκλώσει έτοιμοι να τον μπουζουριάσουν (το οποίο ΔΕΝ ξέρουμε αν έγινε).

  Για το.. τσουρούφλισμα του μπάτσου κανείς δεν λυπήθηκε. Εύχομαι να επιζήσει και να… βάλει μυαλό ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ από το ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ αυτό σώμα.

 2. Συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση …από τον απλό, τον αυθόρμητο κόσμο μπροστά στην Βουλή:

  1. Κλέφτες! Κλέφτες! συνοδευόμενο βεβαίως με το γνωστό παράσημο της ανοιχτής παλάμης!
  2. Δεν σε θέλει ο λαός, πάρε την τρόικα και μπρος!
  3. Γιωργάκη προπονήσου και βάλε τα κολάν, έρχονται οι Έλληνες και σε κυνηγάν!
  4. Κουφάλες κουφάλες έρχονται οι κρεμάλες!
  5. Ο λαός στην Βουλή οι προδότες στο Γουδί!
  6. Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73!
  7. Αέρα αέρα να φύγει η χολέρα!
  8. Το πασόκ είναι εδώ να ληστεύει το λαό!
  9. Τζέφρυ σαν πρώτα θα πας στην Μινεσότα!

  -Αντιγράφω από το ποστ του φίλου μας, axinosp:
  http://axinosp.blogspot.com/2011/02/blog-post_9059.html
  (διαβάστε το, είναι ΠΟΛΥ κατατοπιστικό, τόσο για την… ξεφτίλα του ΠΑΜΕ, που… την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια ΧΩΡΙΣ να ενωθεί με τον πολύ κόσμο, όσο και για το ΣΤΗΜΕΝΟ παιγνίδι των προβοκατόρων που μόλις έριξαν τα πρώτα μολότωφ στο σύνταγμα, άρχισαν να επιτίθενται σε ΟΛΟ το πλήθος τα ΓΟΥΡΟΥΝΟΕΙΔΗ ένστολα φιλαράκια – συνάδελφοί τους, κλπ. κλπ.)

  (προσωπικά δεν παρευρέθηκα, όντας σε μεγάλη απόσταση από την Αθήνα ΚΑΙ με χαλασμένο αμάξι – πάρτε το και σαν δικαιολογία -χεχε- πάντως… «διαδήλωσα» κι εγώ μέσω… τουήτερ)

 3. Καλησπέρα!
  Το μόνο δεδομένο είναι ότι για άλλη μια φορά μια ειρηνική διαδήλωση μετατράπηκε σε «Έκθεση Χημικών της Αστυνομίας» στην Γκαλερί του Συντάγματος…

  Ως προς τα υπόλοιπα, δεν κατέστη δυνατό να μείνει ο κύριος όγκος των διαδηλωτών στο Σύνταγμα για ώρες, όπως υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας και στους υπολοίπους, καθώς ήταν αδύντο. Έσκαγαν παντού γύρω μας μολότωφ, χημικά και δακρυγόνα και τραπήκαμ σε φυγή κακήν κακώς.
  Δε με ενδιαφέρει αν τα χημικά τα ρίχνουν οι μπάτσοι και τις μολότωφ οι κουκουλοφόροι, με ενδιαφέρει ότι οι δύο αυτές ομάδες του συστήματος κατάφεραν για άλλη μια φορά να μας διαλύσουν.
  Τώρα θα μου πείτε: «κι εσύ ρε μάγκα, που θες να κάνεις και εξέγερση, με τι περιμένεις να σε αντιμετωπίσουν οι αρχές; Με ροδοπέταλα;»
  Κι εγώ θα απαντήσω (όπως μόνος ρώτησα, έτσι πάλι μόνος απαντώ):
  «Το να αντιμετωπίσουν οι διαδηλωτές τους μπάτσους είναι εφικτό. Ενωνόμαστε, πιανόμαστε όλοι μαζί αλυσίδα, φοράμε και καμιά μάσκα και τα καταφέρνουμε με την απαραίτητη τσαντίλα εναντίον τους. Το να αντιμετωπίσουμε όμως και τον εσωτερικό εχθρό, τους κουκουλοφόρους, είναι αδύνατο. Γιατί οι μολότωφ δεν αντιμετωπίζονται από άοπλους. Στην επόμενη διαδήλωση πρέπει πρώτα να κινηθούμε εναντίον των κουκουλοφόρων που μας γαμ… κάθε διαδήλωση και μετά να πάμε κατά Βουλή μεριά. Και δε με ενδιαφέρει το ποσοστό των κουκουλοφόρων που είναι ασφαλίτες. Διότι υπάρχει και το ποσοστό , πίσω απ το οποίο κρύβονται οι ασφαλίτες, και είναι οι λεγόμενοι αντεξουσιαστές, που είναι πιο… εξουσιαστές κι απ τον ΓΑΠ. Διότι καταφέρνουν αυτό που δύσκολα θα κατάφερνε η Αστυνομία: να διαλύει τις διαδηλώσεις.
  Ενώ στη μάχη λαός-μπάτσοι ο νικητής θα είναι ο λαός και εύκολα μάλιστα»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s