Ευρώπη, η ήπειρος που πεθαίνει – και το «μεταναστευτικό»

Αναδημοσίευση ενός άρθρου που καταρρίπτει κάποιους μύθους.

UPDATE: (μερικά συμπεράσματα από το άρθρο και τα σχόλια)

Η νομιμοποίηση των εργαζόμενων μεταναστών και η ισότητά τους με τους ντόπιους, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προύπόθεση μέριμνας και για τις κοινωνικές παροχές ΟΛΩΝ μας (ντόπιων και ξένων). Χωρίς αυτή θα πεινάσει ΚΑΙ ο γηγενής -γηράσκων- πληθυσμός. ΚΑΘΕ εργαζόμενος μετανάστης που ΔΕΝ νομιμοποιείται (άρα ΔΕΝ πληρώνονται και ασφαλιστικές εισφορές) σημαίνει ΛΗΣΤΕΙΑ που διαπράττουν οι εργοδότες σε βάρος των μελλοντικών συντάξεων και παροχών,  όλων μας. Αλλά.. αν ΔΕΝ υπάρξουν ξένοι να δουλέψουν, για τις συντάξεις όλων (ντόπιων και ξένων) τότε θα πεινάσουμε ΟΛΟΙ, κάποτε (διότι οι γηγενείς εργαζόμενοι θα είναι ΠΟΛΥ λίγοι, σε σύγκριση με τον γερασμένο γηγενή πληθυσμό).

Ακολουθεί το άρθρο:

Η ήπειρος που πεθαίνει και το «μεταναστευτικό»

Paul Treanor

 • In English, the original article is here.

Και τα δέκα εκατομμύρια Ευρωπαίων: Η δημογραφική κατάρρευση
Μτφρ.: Radical Desire
Οι πληθυσμιακές προβλέψεις της Eurostat το 2006 προβλέπουν μείωση πληθυσμού έως το 2050 σε 13 από τις τωρινές χώρες-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένων σημαντικών δυτικών κρατών όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Στην πραγματικότα, κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, το μεγαλύτερο τμήμα του κόσμου είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει στο μονοπάτι των ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου — η εκδίκηση του Μπρέζνιεφ. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι η μείωση θα αναστραφεί.
Ο φόβος της αύξησης πληθυσμού ήταν η πολιτιστική νόρμα στη Δύση έως την δεκαετία του 1990. Αλλά οι λαοφιλείς εικόνες ενός αναπόφευκτα πολυπληθούς μέλλοντος έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί. Μελέτες για τον πληθυσμό του μέλλοντος, όπως το Πρόγραμμα Παγκόσμιου Πληθυσμού IIASA, εισήγαγαν την ιδέα της πτώσης του παγκόσμιου πληθυσμού στα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη. Το σενάριο «χαμηλής γεννητικότητας-υψηλής θνησιμότητας» έδωσε μια πρόβλεψη για τον παγκόσμιο πληθυσμό το 2100 μόνο 3.397 δισεκατομμυρίων — ένα τρίτο μικρότερο από τον σημερινό. Φυσικά υπάρχουν αβεβαιότητες στις προβλέψεις πληθυσμού. Στην αναθεώρηση των Προοπτικών Παγκόσμιου Πληθυσμού του 2006, υπάρχει διαφορά 4 δισεκατομμυρίων μεταξύ του σεναρίου χαμηλής γεννητικότητας και αυτού σταθερής γεννητικότητας. Στα σενάρια της ESA, υπάρχει χάσμα 34 δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανάμεσα στο χαμηλότερο και το ψηλότερο σενάριο για το 2300. Όσο πιο μακριά στο μέλλον προσπαθούμε να προβλέψουμε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι αβεβαιότητες και τα περιθώρια λάθους — και οι δημογράφοι εξακολουθούν να προειδοποιούν για την τεράστια αύξηση πληθυσμού στα επόμενα 50 χρόνια (Βλ. Παγκόσμιος πληθυσμός: Κύριες τάσεις).
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το ρεαλιστικό σενάριο είναι η μακροχρόνια μείωση. Ίσως θυμάστε τις τέσσερις φάσεις της δημογραφικής μετάβασης από την σχολική γεωγραφία. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας, τα ποσοστά  γεννήσεων και θανάτων ήταν υψηλά, γύρω στα 40/1.000. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε, αλλά αργά και ασταθώς. Αυτή ήταν η πρώτη φάση. Τους τελευταίους τρεις αιώνες, και αρχικά στην Ευρώπη, έπεσαν δραστικά τα ποσοστά θανάτων. Στην αρχή, τα ποσοστά γεννήσεων παρέμειναν υψηλά και ο πληθυσμός αυξήθηκε. Αυτή ήταν η δεύτερη φάση. Με την αυξανόμενη πρόνοια, άρχισαν να πέφτουν επίσης και τα ποσοστά γεννήσεων, και η αύξηση πληθυσμού επιβραδύνθηκε: η τρίτη φάση. Τέλος, σύμφωνα με την βασική θεωρία, τα ποσοστά γεννήσεων και θανάτων θα σταθεροποιούνταν περίπου στο 10 ανά 1.000. Η διαδικασία πήρε 250 με 300 χρόνια στην Ευρώπη, αλλά ορισμένες περιοχές στην Αφρική και την Ασία μπήκαν στην δεύτερη φάση μόλις πριν από μία γενιά.
Τελειώνει όμως εδώ η ιστορία; Τι γίνεται αν τα ποσοστά γεννήσεων πέσουν μόνιμα κάτω από τα ποσοστά θανάτων; Φαίνεται πως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες εισήλθαν σε μια πέμπτη φάση της δημογραφικής μετάβασης — και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό θα αναστραφεί ποτέ. Η φάση αυτή παρακμής περιλαμβάνεται πλέον σε κάποιες εκδοχές θεωρίας της δημογραφικής μετάβασης. Για τις χώρες της ΕΕ, η μελέτη της Eurostat προέβλεψε ποσοστό γεννητικότητας σταθερό στα 1.95. Το ποσοστό γεννητικότητας είναι, περίπου, ο αριθμός παιδιών ανά γυναίκα. Για έναν σταθερό πληθυσμό είναι απαραίτητο ένα ποσοστό 2.1. Ένα ποσοστό 1.95 στις χώρες της ΕΕ θα παρέμενε μόνιμα κάτω από το επίπεδο της αντικατάστασης [θανάτων από γεννήσεις]– και αυτό είναι το σενάριο που βασίζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις γεννητικότητας.
Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν μπει ακόμη σε μια πέμπτη φάση. Όμως οι προβλέψεις της Eurostat δείχνουν κάποιες σταθερές τάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι πλούσιες χώρες, η μία μετά την άλλη, αρχίζουν να παρακμάζουν πληθυσμιακά. Και η χαμηλή γεννητικότητα δεν είναι πλέον μόνο ευρωπαϊκή, ούτε περιορίζεται πια στις πλούσεις βιομηχανικές χώρες. Σύμφωνα με τις Προοπτικές Παγκόσμιου Πληθυσμού (αναθεώρηση 2006), και οι 45 αναπτυγμένες χώρες έχουν ποσοστά γεννητικότητας κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης, αλλά τέτοια έχουν επίσης και 28 αναπτυσσόμενες χώρες. Όλες μαζί αποτελούν το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η γεννητικότητα κάτω από τα επίπεδα αντικατάστασης επηρεάζει πλέον χώρες όπως η Αρμενία, η Κύπρος, η Γεωργία, το Καζακστάν, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη.
Δεν μπορούμε πια να λέμε απλώς ότι το τέλος της δημογραφικής μετάβασης είναι ένας σταθερός πληθυσμός. Ίσως ένας πληθυσμός που μειώνεται να είναι «φυσιολογικός» — όπως κάποτε θεωρούνταν «φυσιολογική» η αύξηση. Ίσως η μείωση πληθυσμού να είναι χαρακτηριστική κάθε πλανήτη με προχωρημένη τεχνολογία.
[…]
Μια μαύρη Ευρώπη;
Ένα πράγμα φαίνεται βέβαιο: Η σημασία της Ευρώπης έχει λάβει τέλος. Παρά τις διαφορές στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, όλα τα σενάρια της IIASA και της Eurostat δείχνουν σχετική παρακμή στο μερίδιο που έχει η Ευρώπη στον παγκόσμιο πληθυσμό. Το 1950, περίπου 12% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε στις χώρες που σήμερα απαρτίζουν την ΕΕ. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2050, το ποσοστό αυτό θα έχει κατέβει μόλις στο 4%. Το μερίδιο που προβλέπει η IIASA για όλη την Ευρώπη το 2050 είναι από 7-8%. Στην πρόβλεψη της ESA το 2004, το μερίδιο που προβλέπει το κατά προσέγγιση μέσο σενάριο για το 2300 είναι 7%.
Το σενάριο που βασίζεται στην υπόθεση σταθερής γεννητικότητας είναι πολύ πιο ακραίο: Η γεννητικότητα μένει στα σημερινά επίπεδα σύμφωνα με αυτό το σενάριο, κάτι το οποίο οδηγεί σε απίστευτα υψηλούς αριθμούς για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Για τον ευρωπαϊκό όμως πληθυσμό οδηγεί αντίθετα, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον, σε εκπληκτικά χαμηλά ποσοστά. Ο πληθυσμός της ΕΕ θα έπεφτε μόλις στα 59 εκατομμύρια έως το 2.300. Οι μισές περίπου από τις ευρωπαϊκές χώρες θα έχαναν 95% ή παραπάνω του πληθυσμού τους, και χώρες όπως η Ρωσία και η Ιταλία θα έμεναν με περίπου 1% του πληθυσμού που έχουν τώρα. Αν και κάποιος μπορεί να φανταστεί την δυνατότητα η γεννητικότητα να αυξηθεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, οι συνέπειες φαίνονται αρκετά γκροτέσκες ώστε να κάνουν κάτι τέτοιο να μοιάζει μάλλον απίθανο.
Πρόκειται για μια παράλογη αντίφαση:  τα αντιμεταναστευτικά κόμματα παραπονιούνται για τις ατέρμονες ορδές μεταναστών και για ασφυκτικά γεμάτες πόλεις. Και όμως, οι υπολογισμοί των Ηνωμένων Εθνών για το Ποσοστό Παγκόσμιου Πληθυσμού ανά Περιοχή δείχνουν ότι η κλίμακα σχετικής πληθυσμιακής παρακμής είναι τεράστια. Τόσο μεγάλη, που εκατοντάδες εκατομμύρια μεταναστών θα χρειαζόντουσαν για να αποκαταστήσουν το ποσοστό [των κατοίκων της Ευρώπης] επί του παγκόσμιου πληθυσμού. Η πιο πρόσφατη Αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για την Αντικατάσταση μέσω Μετανάστευσης υπολογίζει το ποσοστό μετανάστευσης που χρειάζεται για να αποκατασταθεί η ηλικιακή ισορροπία. Ο συνοπτικός πίνακας για την ΕΕ περιλαμβάνει ένα σενάριο με σταθερή αναλογία ανάμεσα στην ομάδα ηλικιών από 15-64 και την ομάδα άνω των 65.  Από το 1995 έως το 2050, θα χρειαστούν 700 εκατομμύρια μετανάστες. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει την αύξηση πληθυσμού στην Ευρώπη — στην πραγματικότητα μεταθέτει την αφρικανική και ασιατική αύξηση στην Ευρώπη. Η μετανάστευση που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί ο πληθυσμών χωρών στην ΕΕ είναι μικρότερη, αλλά θα εξακολουθούσε να τρομοκρατεί τα αντιμεταναστευτικά κόμματα: 47 εκατομμύρια μετανάστες. Και οι τρεις στόχοι (η διατήρηση του μεριδίου επί του παγκόσμιου πληθυσμού, η διατήρηση της ηλικιακής ισορροπίας και η διατήρηση του πληθυσμού), προαπαιτούν τεράστιους αριθμούς μεταναστών.
Αν, το 2300, η Ευρώπη παραμείνει σημαντική ήπειρος, θα είναι σχεδόν βέβαια μια μαύρη ήπειρος. Η μελλοντική πολιτική για την μετανάστευση μπορεί να φαντάζει παράλογη με τα κριτήρια του σήμερα. Θα αντικατασταθεί η συνοριακή αστυνομία με διαφημίσεις που θα λένε «ελάτε εδώ»; Σε ένα ποσοστό, αυτό έχει ήδη συμβεί:  στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να ανταγωνίζονται για εξειδικευμένους μετανάστες, αρχής γενομένης από τον κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφορικών Συστημάτων. Ο ανταγωνισμός αυτός  είναι πιθανόν να συνεχιστεί όταν ανακάμψει η οικονομία. Ίσως στο μέλλον οι διακομιστές μεταναστών να αντικατασταθούν από απαγωγείς μεταναστών. Οι επιδρομές για δούλους ήταν κάποτε βασικός τρόπος εύρεσης εργατικού δυναμικού για την χαμηλής αποδοτικότητας γεωργία.

[…]

Δεν είναι αδύνατο να έχουμε κάποια νέα μορφή «επιδρομών για την εξασφάλιση πληθυσμού», αν και θα είναι πιο εκλεπτυσμένη. Προς το παρόν, οι ψηφοφόροι στις πλούσιες χώρες βλέπουν τους μετανάστες ως απειλή. Η στάση αυτή προϋποθέτει ότι υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα μεταναστών, για παράδειγμα στην Αφρική. Αλλά σε 25 ή 30 χρόνια, εάν οι πλούσιες χώρες αποφασίσουν ότι χρειάζονται εκατομμύρια μεταναστών, μπορεί απλώς να μην τους βρίσκουν. Αν τα αφρικανικά επίπεδα διαβίωσης βελτιωθούν και μειωθεί η γεννητικότητα, οι Αφρικανοί μπορεί να μην είναι ενθουσιώδεις στην ιδέα της μετανάστευσης. Στην πραγματικότητα, είναι ήδη αργά για να υιοθετηθεί μια στρατηγική «μαζικής μετανάστευσης.» Η μαζική μετανάστευση μπορεί να είναι ιστορικά εφήμερο φαινόμενο. Η μετανάστευση από κράτος σε κράτος μειώνεται αναμφίβολα αν ιδωθεί ως ποσοστό επί όλων των ειδών ταξιδίου. Η κυκλοφορία διεθνών επιβατών έχει αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν αυξανόταν με τα ίδια ποσοστά η μετανάστευση, σχεδόν όλοι μας θα ήμασταν μετανάστες. Οι τεχνολογικές αλλαγές είναι μια ακόμα χρησιμότερη ένδειξη: το 1550, ένα πλοίο που έπλεε από την Ευρώπη στην Ιαπωνία χρειαζόταν ένα χρόνο για να φτάσει, και το ένα τρίτο του πληρώματος πέθαινε σε ένα τυπικό ταξίδι μετ’ επιστροφής. Σήμερα είναι εφικτό να μεταφέρεις αεροπορικά ολόκληρο τον πληθυσμό της Ιαπωνίας στην Ευρώπη σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από έναν χρόνο. Αλλά η μετανάστευση δεν αυξήθηκε ανάλογα. Η τάση φαίνεται να είναι ένας κόσμος με πολλές μετακινήσεις, αλλά και με μόνιμη κατοικία στην χώρα γέννησης. Και έτσι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να ανοίξει τις πύλες και να περιμένει τους μετανάστες να έρθουν.
Μετάφραση:  Radical Desire

Advertisements

11 comments

 1. Αναδημοσίευσα αυτό το άρθρο χωρίς καμία προσθήκη ή αλλαγή, αλλά -φυσικά- δεν μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για ΟΛΑ τα (πολλά) στοιχεία του, απλώς τα βρίσκω… εκπληκτικά.

  Το άρθρο βασίζεται στη λογική του «πόσοι χωράνε» (στην Ευρώπη) αλλά… το πιο καυτό θέμα δεν είναι ακριβώς εκεί, νομίζω. Το θέμα είναι πρωτίστως resources, τα οποία (λόγω Peak Oil) θα λιγοστέψουν πολύ, ενώ και η ταυτόχρονη κερδοσκοπία (που ήδη άρχισε) με τα τρόφιμα θα προκαλέσει λιμούς.

  Επίσης… η επιβίωση ΔΕΝ είναι δεδομένο πως θα είναι καλύτερη στην Ευρώπη, σε περίοδο βαθιά μέσα στο Peak oil, διότι οι λιγότερο «προηγμένες» χώρες λέγεται ότι είναι -παραδόξως- πιο ανθεκτικές στις νέες συνθήκες -τότε- (όχι όμως όλες). Αυτό πουθενά δεν αναφέρθηκε, στα Ελληνικά ΜΜΕ, αλλά το είχα συναντήσει σε ξένα site με θέμα το Peak Oil.

  Το ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης μειώνεται ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καινούργια ιδέα, βέβαια. Ομως αυτό το άρθρο δίνει εκπληκτικά στατιστικά στοιχεία (και το πρωτότυπο είναι γεμάτο πηγές).

 2. Επίσης -τώρα που το σκέφτομαι- το άρθρο κάνει μια παραδοχή που… δυστυχώς είναι ΛΑΘΟΣ: -ΔΕΝ υπάρχει λόγος, να μείνει η Ευρώπη (ή οποιοδήποτε άλλο μέρος) στον ίδιο συνολικό αριθμό κατοίκων. Ισα-ίσα, η μείωση του πληθυσμού είναι απολύτως αναγκαία ΠΑΝΤΟΥ (όχι μόνο στην Ευρώπη) σε περίοδο προχωρημένου peak oil.
  Και… δεν μιλάμε για μικρή μείωση, γιατί ο ιδανικός πληθυσμός της γης -μετά από κάποια χρόνια- πρέπει να μειωθεί σε ένα υποπολλαπλάσιο του σημερινού (π.χ. 1-2 δισεκατομμύρια), ιδανικά. Αλλιώς δεν θα φτάνει η παραγωγή τροφής (και άλλων αγαθών, που χωρίς πετρέλαιο θα γίνουν δυσεύρετα, ή πολύ δύσκολα θα παράγονται).

  Κάτι ακόμη:
  Το ότι «χρειάζονται μετανάστες» για να καλύψουν τα διάφορα «κενά της Ευρώπης», ΔΕΝ είναι κάτι που θα… συγκινήσει ξενόφοβους (το αντίθετο μάλλον). Ισα-ίσα, πολλοί από αυτούς ανησυχούν ότι… «θα εκλείψει η λευκή φυλή» (και το άρθρο αυτό ίσως γίνει… εφιάλτης τους!) -χεχε.

 3. «Το ότι “χρειάζονται μετανάστες” για να καλύψουν τα διάφορα “κενά της Ευρώπης”, ΔΕΝ είναι κάτι που θα… συγκινήσει ξενόφοβους (το αντίθετο μάλλον). Ισα-ίσα, πολλοί από αυτούς ανησυχούν ότι… “θα εκλείψει η λευκή φυλή” (και το άρθρο αυτό ίσως γίνει… εφιάλτης τους!) -χεχε.»

  «Η πιο πρόσφατη Αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για την Αντικατάσταση μέσω Μετανάστευσης υπολογίζει το ποσοστό μετανάστευσης που χρειάζεται για να αποκατασταθεί η ηλικιακή ισορροπία. Ο συνοπτικός πίνακας για την ΕΕ περιλαμβάνει ένα σενάριο με σταθερή αναλογία ανάμεσα στην ομάδα ηλικιών από 15-64 και την ομάδα άνω των 65. Από το 1995 έως το 2050, θα χρειαστούν 700 εκατομμύρια μετανάστες. »

  Είσαι σίγουρος; Αν ξαναδιαβάσεις την πιο πάνω παράγραφο, θα συνειδητοποιήσεις ότι οι ρυθμοί δημογραφικής μείωσης στην Ευρώπη εγγυώνται, αν δεν υπάρξουν μεταναστευτικές ροές νέων ανθρώπων, ότι σε κάποιο σημείο αρκετά σύντομα θα καταργηθούν πλήρως οι συντάξεις και κάθε μορφή κοινωνικής πρόνοιας για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι κάτω των 65 ετών να δουλεύουν. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που τα Ηνωμένα Έθνη ερευνούν αυτόν τον δείκτη.

  Αν λοιπόν ο Άρειος επιθυμεί να πληρώσει για την ανωτερότητά μένοντας χωρίς σύνταξη, περίθαλψη κλπ, be my guest. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ρατσιστών είναι επίσης και παρτάκηδες μέχρι αηδίας, οπότε δεν νομίζω.

 4. Recommended reading:

  Ο Robin Blackburn (ο κορυφαίος ιστορικός της δουλείας, ίσως όχι τυχαία αν διαβάσεις τι λέει το πιο πάνω κείμενο για επιστροφή στην δια της βίας αρπαγή εργασίας που μπορεί να οδηγήσει η δημογραφική κατάρρευση στην Ευρώπη) έγραψε κάποια σημαντικά βιβλία για το θέμα της κατακόρυφης αύξησης του ποσοστού υπερήλικων, την γήρανση δηλαδή των Δυτικών κοινωνιών:
  The Age Shock: http://www.amazon.com/Age-Shock-How-Finance-Failing/dp/1844670139/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1299390031&sr=1-1
  Banking on Death or Investing in Life: The History and Future of Pensions (http://www.amazon.com/Banking-Death-Investing-History-Pensions/dp/1859847951/ref=pd_bxgy_b_text_b)

  • Αντώνη θενκς… (σντόοοιιιγκ…)
   Φοβερά αυτά που επισημαίνεις, το μυαλό μου δεν έκανε «κλικ» αργά χθες το βράδυ.

   Αυτά τα 2 σχόλια είναι ίσως πιο σημαντικά κι από το άρθρο, αφού -λογικά- οδηγούν και στο εξής:

   Η νομιμοποίηση και η ισότητα, των εργαζόμενων μεταναστών, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ μέριμνα, για τις κοινωνικές παροχές ΟΛΩΝ (ντόπιων και ξένων). Χωρίς αυτή θα πεινάσει ΚΑΙ ο γηγενής (γηράσκων) πληθυσμός.

   ΚΑΘΕ εργαζόμενος μετανάστης που ΔΕΝ νομιμοποιείται (άρα ΔΕΝ πληρώνονται και ασφαλιστικές εισφορές) σημαίνει ΛΗΣΤΕΙΑ που διαπράττουν οι εργοδότες σε βάρος των μελλοντικών συντάξεων όλων μας.

   Οπως κι εγώ χθες το βράδυ, ΠΟΛΥΣ κόσμος ΔΕΝ κάνει «κλικ», ΔΕΝ τα συνειδητοποιεί καθόλου, αυτά. Υπάρχει έντονη, επίμονη προπαγάνδα να ΜΗ φτάνουμε σε αυτά τα απλά λογικά συμπεράσματα. ΚΑΘΕ κακοπληρωμένος παράνομος μετανάστης, για όσο διάστημα δεν γίνεται νόμιμος, ισοδυναμεί με κλοπή των δικών μας παροχών από τους εργοδότες του.

   Αλλά… ΑΚΟΜΗ πιο εκπληκτικά, αν ΔΕΝ υπάρξουν ξένοι να δουλέψουν, για τις συντάξεις όλων (ντόπιων και ξένων) τότε θα πεινάσουμε ΟΛΟΙ κάποτε. (κι αυτό ΔΕΝ το είδα να διαδίδεται, στα ΜΜΕ, ούτε καν από την αριστερά…)

 5. αν ΔΕΝ υπάρξουν ξένοι να δουλέψουν, για τις συντάξεις όλων (ντόπιων και ξένων) τότε θα πεινάσουμε ΟΛΟΙ κάποτε. (κι αυτό ΔΕΝ το είδα να διαδίδεται, στα ΜΜΕ, ούτε καν από την αριστερά…)

  Αυτό ακριβώς λέω. Ότι τις «πραγματιστικές», ας το πω έτσι, διαστάσεις του θέματος η αριστερά δεν τις έχει ακουμπήσει καν, διότι κατ’ ουσία ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ το ακροδεξιό σενάριο του «πλημμυρίσματος» της Ευρώπης που υποτίθεται ότι «δεν σηκώνει άλλους μετανάστες.» Το αποδέχεται, εννοώ, από άγνοια των δεδομένων. Για αυτό θεωρώ αυτό το κείμενο τόσο σημαντικό.

  Σε ευχαριστώ για την αναδημοσίευση, ελπίζω έστω και αργά να αρχίσει μια πληρέστερη ενημέρωση για το δημογραφικό ζήτημα και τις επιπλοκές που παρουσιάζει για το εργασιακό μέλλον στην Ευρώπη.

 6. Ναί αλλά ποιός ωδήγησε -σκόπιμα ‘ισως-την Ευρώπη στην υπογεννητικότητα? για να φτάσει στο σημείο να λέει ο συντάκτης του άρθρου «ελάτε καλοί μου άνθρωποι να δουλέψετε στην Ευρώπη για να πληρώσετε με τις «εισφορές» σας τις συντάξεις μας?»Και επίσης εδώ δεν πρόκειται μόνο για τις συντάξεις, εδώ πρόκειται και για δημιουργία «νέου τυπου» ανθρώπου.ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ:Η ΕΥΡΩΠΗ “ΤΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ” ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ
  http://underinformation.wordpress.com/2010/02/09/count-richard-nicolaus-coudenhove-kalergi-europeans-to-become-negroid-mongrels/
  Ρίξε μιά ματιά-ίσως φαίνεται υπερβολικό- αλλά δεν αποκλείεται.
  Καλό βράδυ…

  • Αγαπητέ satyrikon
   KAΝΕΝΑΣ δεν οδήγησε «σκόπιμα» την Ευρώπη στην υπογεννητικότητα.

   Αυτό είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ λάθος. ΠΩΣ θα μπορούσε δηλαδή να το κάνει? Με… προπαγάνδα «μην κάνετε παιδιά»? -ΔΕΝ υπήρξε τέτοια στην Ευρώπη, υπήρξε επίσημη διαφήμιση όμως, μιας τέτοιας άποψης, στην Κίνα (Πάαααλι καλά! -χεχε)

   ΟΛΕΣ οι σχετικές μελέτες (που εξηγεί και το άρθρο) δείχνουν σχεδόν το ίδιο pattern εξέλιξης της γεννητικότητας, σε σχέση με άλλες παραμέτρους και η Ευρώπη είναι ΜΑΛΛΟΝ φυσιολογική. Απλώς… δεν ακολουθούν τους ρυθμούς της, άλλες ήπειροι, που βρίσκονται σε άλλη φάση…

   Thanks για το λινκ, θα το διαβάσω και θα σου πω…

  • Διάβασα το ποστ σου Σατυρικέ
   και…. πρέπει να σου πω ότι τα ίδια τα γραπτά που παραθέτεις, αυτού του… ευγενούς αριστοκρατικού κυρίου (χεχε) Καλλέργη, δείχνουν ότι… ατυχώς ΔΕΝ ήτο και πολύ στα καλά του!!!! χαχαχα….
   Θα σου πρότεινα μάλιστα, περίπου σαν πείραμα, ΑΝ επιθυμείς, να… τον (ξανα-)διαβάσεις ΜΑΖΙ με τη συνειδητή προσπάθεια, να τον θεωρήσεις λίγο… τρελλούτσικο!

   Εδώ πέρα… προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με άλλους που μας λένε ΧΩΡΙΣ λόγο «συνωμοσιολόγους» (αν δεις τα διπλανά σχόλια – σε άλλο ποστ). Ε εγώ ΔΕΝ θα το κάνω για σένα, απλά θα σου θέσω το ερώτημα…
   -Μπας κι ήταν λίγο παρανοϊκούλης αυτός ο «κόμης» Καλέργης και… πήρε κι άλλο κόσμο στο λαιμο του? 🙂 χεχε
   ΜΗ μασάς… (ο καθένας μπορεί να «τσιμπήσει», δεν είναι ανάγκη νάμαστε κι εμείς)
   ________
   Υ.Γ.
   Για τα υπόλοιπα, ίσως σχολιάσω στο ποστ σου ! 🙂
   _________
   Υ.Γ.2 Πάντως ο τίτλος σου είναι πολύ σωστός, και δείχνει ότι.. μυρίστηκες την ΟΥΣΙΩΔΗ «νέα βρωμοδουλειά» της Ε.Ε.:

   ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ:Η ΕΥΡΩΠΗ “ΤΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ” ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

 7. Είναι αδύνατο να ελέγξεις τα patterns και τους ρυθμούς της γεννητικότητας ακόμα και αν προσπαθήσεις ως κράτος.

  Στην μείωση της γεννητικότητας οδήγησαν την Ευρώπη η εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών και η δραστική μείωση του πληθυσμού που απασχολούνταν στην γεωργία και την κτηνοτροφία πριν την βιομηχανική επανάσταση, η μόρφωση, η γυναικεία χειραφέτηση, και το αυξανόμενο βιωτικό επίπεδο.

  Σε ό,τι αφορά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα μη αντικατάστασης πληθυσμού, ρόλο παίζει το χαμηλό σχετικά προσδόκιμο ζωής, η οικονομική μετανάστευση και το χαμηλό συγκριτικά βιωτικό επίπεδο. Ίσως και άλλοι παράγοντες, που δεν γνωρίζω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s