Φουντώνουν οι Ισπανικές διαδηλώσεις για «Αληθινή Δημοκρατία Τώρα»! (Spanish rallies spread demanding Real Democracy Now)

Με κύριο σύνθημα «Democracia Real Ya«  (=»Αληθινή Δημοκρατία Τώρα») φουντώνουν οι Ισπανικές κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας και της διαφθοράς. Στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις, οι διαδηλώσεις και καταλήψεις εξαπλώνονται με πρωτοφανή μαζικότητα και εντυπωσιακή αυτο-οργάνωση (με επιτροπές πολιτών, κλπ). Για μας, εδώ στην Ελλάδα, διδακτικά είναι δύο άλλα χαρακτηριστικά αυτών των διαμαρτυριών:  [1] αποφυγή αχρείαστης βίας και [2] αποφυγή άχρηστων πολιτικών κομμάτων, δηλαδή… όλων! (χαχαχα… αααχ, ευθυμήσαμε…).

Σημειώστε: Η Ισπανία έχει [1] τωρινό ποσοστό ανεργίας 46% σε νέους κάτω των 25 ετών, και [2] δημοτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή (όπου θα… γελάσουμε πολύ). Δείτε τα Video από την κατάληψη της πλατείας Puerta del Sol Μαδρίτης, που βαφτίστηκε και «Ταχρίρ Μαδρίτης»:

La Puerta del Sol de Madrid como Tahrir en El Cairo

(=Πουέρτα Ντελ Σολ Μαδρίτης όπως Ταχρίρ Καϊρου)

Protesta 18 Mayo 2011 Puerta del Sol (Madrid)

Spain Taken the street for a TRUE DEMOCRACY – May 15th 2011

Ε, άααντε μπράβο… μπας και ξυπνήσουν οι λαοί της Ευρώπης από το λήθαργο! Αυτή η Ισπανική έκρηξη πυροδότησε ανάλογες κινητοποιήσεις και στην Ιταλία, όπου σχεδιάζονται καταλήψεις δημοσίων χώρων στη Ρώμη και στη Φλορεντία, κλπ. (όπως έγραψει και η αγγλική Guardian, δίνοντας τον τίτλο «Μεσογειακές κινητοποιήσεις» στο χθεσινό άρθρο της).

____

«Μανιφέστο για την Πραγματική Δημοκρατία στην Ισπανία« (μετάφραση: Julien Chalieu):

Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν κι εσάς: άνθρωποι που που ξυπνούν κάθε πρωί κάθε πρωί και πηγαίνουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους, που εργάζονται σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας.

Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί από εμάς πιστεύουν στο Θεό, μερικοί όχι. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι. Όλοι μας, όμως, είμαστε ανήσυχοι και εξοργισμένοι από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας: τη διαφθορά των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών… αισθανόμαστε αβοήθητοι. χωρίς φωνή.

Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει όλους καθημερινά. Όμως αν αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα της αλλαγής, η ώρα να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία μαζί.
.
Ως εκ τούτου,υποστηρίζουμε ότι:
-Προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η εξέλιξη, η αλληλεγγύη, η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, η οικολογική βιωσιμότητα, η ευημερία και την ευτυχία των ανθρώπων..
-Αυτά αποτελούν αξίες που πρέπει να διέπουν την κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, στην απασχόληση, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην πολιτική συμμετοχή, στην ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, τα δικαιώματα του καταναλωτή, το δικαίωμα για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
-Με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα η κυβέρνηση και το οικονομικό μας σύστημα αδυνατούν να φροντίσουν γι’ αυτές τις προτεραιότητες και αυτό αποτελεί πλέον εμπόδιο για την εξέλιξη των ανθρώπων.
Δημοκρατία σημαίνει κυβέρνηση του λαού (δήμος = λαός, κράτος = δύναμη), και αυτό θα πρέπει να συμβαίνει. Αντίθετα, ξέρουμε όλοι ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν θέλει καν μας ακούσει. Το καθήκον των πολιτικών μας θα έπρεπε να είναι να είναι η μεταφορά της φωνή μας στα εθνικά και διεθνή θεσμικά όργανα, να διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών μέσα από κανάλια άμεσης επικοινωνίας, να λειτουργούν προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας. Ο ρόλος τους είναι να πλουτίζουν και να ευημερούν εις βάρος εμάς, που είμαστε απλοί θεατές της δικτατορίας των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων που έχουν στην κατοχή τους στην εξουσία μέσω των μονοπωλίων του Λαϊκού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
-Η επιθυμία για εξουσία και η συγκέντρωσή της στα χέρια των λίγων παράγει ανισότητα, προκαλεί εντάσεις, φέρνει αδικία, η οποία οδηγεί στη βία. Κι εμείς την απορρίπτουμε.Το απαρχαιωμένο οικονομικό μοντέλο παγιδεύει την ατμομηχανή της κοινωνίας μέσα σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί βουλιάζουν στη φτώχεια τη μιζέρια. Και έτσι καταρρέουμε. Μοναδικός σκοπός του συστήματος είναι η συσσώρευση κεφαλαίων σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας της κοινωνίας.
-Η σπατάλη πόρων οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και οι καταναλωτές πολίτες αποτελούν μέρος του κέντρου βάρους σε ένα μηχάνημα σχεδιασμένο να εμπλουτίσει μια μειοψηφία που δεν ξέρει τις ανάγκες μας.
-Η θέληση και ο σκοπός του ισχύοντος συστήματος είναι η συσσώρευση του χρήματος, όχι με γνώμονα την ευημερία της κοινωνίας. Σπαταλώντας πόρους, μολύνοντας τον πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και δυσαρεστημένους πολίτες.
-Οι πολίτες είναι τα γρανάζια μιας μηχανής σχεδιασμένης για να πλουτίζει μια μειοψηφία η οποία δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες μας. Είμαστε ανώνυμοι αλλά χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς εμείς κινούμε τον κόσμο.

Αν σαν κοινωνία μάθουμε να μην εμπιστευόμαστε αφηρημένες οικονομικές αποδόσεις που ποτέ δεν ωφελούν τους πολλούς, μπορούμε να εξαλείψουμε τις καταχρήσεις την αδικία από την οποία σήμερα όλοι υποφέρουμε. Χρειάζεται μια ηθική επανάσταση…
Χρειαζόμαστε μία ηθική επανάσταση. Αντί να τοποθετούμε τα  χρήματα πάνω τους ανθρώπους, ας τα φέρουμε στην υπηρεσία των ανθρώπων. Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα….
Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.
Νομίζω ότι μπορώ να τα αλλάξω.
Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.
Γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε .Γνωρίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.

Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.

____

Σημεία συμφωνίας του «μανιφέστου-φάντασμα» που συντάχθηκε το ξημέρωμα της 18ης Μάη στην Puerta del Sol (για περισσότερα δείτε την ανάρτηση του Παραλληλογράφου):

Σημεία συμφωνίας του μανιφέστου των πολλών

Οι συγκεντρωμένοι στην Puerta del Sol, με πλήρη συνείδηση ότι αυτή είναι μια δράση εξελισσόμενη και αντιστασιακή, συμφωνήσαμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:

 1. Μετά από πολλά χρόνια απάθειας, μία ομάδα πολιτών διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικής προέλευσης (σπουδαστές, καθηγητές, βιβλιοθηκάριοι, άνεργοι, εργαζόμενοι…) ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ από την αποτυχία αντιπροσώπευσης και τις προδοσίες που συμβαίνουν στο όνομα της δημοκρατίας, ενωθήκαμε στην Puerta del Sol επιστρέφοντας στην ιδέα της Πραγματικής Δημοκρατίας.
 2. Η Πραγματική Δημοκρατία εναντιώνεται στην βαθμιαία απώλεια του κύρους των θεσμών που θέλουν να αντιπροσωπεύουν τους πολίτες, ενώ έχουν μετατραπεί σε παράγοντες διοίκησης και διαχείρησης, στην υπηρεσία των δυνάμεων της διεθνούς οικονομικής ισχύος.
 3. Η δημοκρατία που προέρχεται από τους διεφθαρμένους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς είναι απλά ένας συνδυασμός άκακων εκλογικών πρακτικών, όπου οι πολίτες έχουν μηδενική συμμετοχή.
 4. Η αναξιοπιστία της πολιτικής έφερε μαζί της την κατάσχεση των λέξεων από αυτούς που έχουν την εξουσία. Οφείλουμε να επανακτήσουμε τις λέξεις, να τις επανανοηματοδοτήσουμε για να μην μας χειρίζονται με τη γλώσσα και να μην αφηνόμαστε ως πολίτες ανυπεράσπιστοι και ανίκανοι για  δράση με συνοχή.
 5. Τα παραδείγματα χειρισμού και ουσιαστικά κατάσχεσης της γλώσσας είναι πολυάριθμα και αποτελούν εργαλεία ελέγχου και παραπληροφόρησης.
 6. Η Πραγματική Δημοκρατία σημαίνει να δίνεις τα πραγματικά ονόματα στην αρρωστημένη κατάσταση που ζούμε: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., οι οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody’s και η Standard and Poors, το Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα και είναι υποχρέωσή μας να τα κατονομάσουμε.
 7. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε έναν πολιτικό διάλογο ικανό να δημιουργήσει έναν νέο κοινωνικό ιστό, τώρα συστηματικά τραυματισμένος για χρόνια από τα ψέματα και τη διαφθορά. Οι πολίτες έχουμε χάσει την σεβασμό μας στα πολιτικά κόμματα της πλειοψηφίας, όμως αυτό δεν ισοδυναμεί με απώλεια της κριτικής μας ικανότητας. Το αντίθετο, δεν φοβόμαστε το ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Το να παίρνεις τον λόγο είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Το να ψάχνεις εναλλακτικές για τη συμμετοχή του πολίτη είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ. (σ.μ. εδώ η λέξη politica μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως το ουσιαστικό πολιτική, όπως και ως το επίθετο πολιτικό. Θεώρησα πιο κοντά στο πνεύμα του κειμένου τη χρήση του επιθέτου)
 8. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτουμε είναι η μεταρρύθμιση του Εκλογικού Νόμου που αποδίδει στη Δημοκρατία την πραγματική της έννοια : μια διακυβέρνηση των πολιτών. Μία συμμετοχική δημοκρατία. Και με τη σειρά του, απαιτούμε έναν κώδικα δεοντολογίας για τους πολιτικούς που θα διασφαλίζει την σωστή πρακτική τους.
 9. Υπογραμμίζουμε ότι οι πολίτες που συγκεντρωθήκαμε εδώ αποτελούμε ένα κίνημα που διαπερνά πολλές γενιές, γιατί ανήκουμε σε διαφορετικές γενιές καταδικασμένες σε μια μη ανεκτή απώλεια συμμετοχής στις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την καθημερινή ζωή και το μέλλον μας.
 10. Δεν καλούμε σε αποχή, απαιτούμε η ψήφος μας να έχει πραγματική επιρροή στη ζωή μας.
 11. Τώρα δεν είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε απλά την πρόσβασή μας σε υποθήκες ή για να διαμαρτυρηθούμε για τις ανεπάρκειες της αγοράς εργασίας. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΒΑΝ. Και ως τέτοιο, ένα γεγονός ικανό για να κληροδοτήσει νέα νοήματα στις πράξεις μας και τον λόγο μας. Γεννήθηκε από την ΟΡΓΗ. Αλλά η ΟΡΓΗ μας είναι φαντασία, δύναμη, εξουσία του πολίτη.

Επίσης δείτε: 

______________
English Section
Related posts:

57 comments

 1. Πολύ όμορφο αυτό που γίνεται στην Ισπανία.
  Αλλά δυστυχώς, έχεις και τους μπαχαλάκιδες να απέχουν και να κοτσάρουν ως ρεφορμιστικό οτιδήποτε δεν ασπάζεται 100% το δόγμα… λες και πρέπει να περιμένουμε την «δευτέρα παρουσία» για να φάμε ένα κομμάτι ψωμί με αξιοπρέπεια

  • ΠΟΛΥ σωστή διαπίστωση Julien:

   Αλλά δυστυχώς, έχεις και τους μπαχαλάκιδες να απέχουν και να κοτσάρουν ως ρεφορμιστικό οτιδήποτε δεν ασπάζεται 100% το δόγμα… λες και πρέπει να περιμένουμε την «δευτέρα παρουσία» για να φάμε ένα κομμάτι ψωμί με αξιοπρέπεια

   (έκανα και διορθώσεις, γιατί στην αρχή μπέρδεψα τα δύο μανιφέστα. Πάντως τα βρίσκω και τα δύο, εξίσου ΕΝΩΤΙΚΑ)

 2. Μερικά… μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς ΚΑΙ οργάνωσης, από τους Ισπανούς, ΕΙΔΙΚΑ για εμάς:

  Ποιός… δογματικός αριστερός (ή και δεξιός) ΕΛλην, θα ΤΟΛΜΟΥΣΕ να εκφραστεί με τον ακόλουθο… Ισπανικό τρόπο σε μανιφέστο του?

  Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί από εμάς πιστεύουν στο Θεό, μερικοί όχι. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι. Όλοι μας, όμως, είμαστε ανήσυχοι και εξοργισμένοι από… [κλπ.]

  Πηγή: https://omadeon.wordpress.com/2011/05/20/no-pasaran/#manifesto1

  Μετάφραση καρα-σκυλαδο-ελλαδιστί (ΔΥΟ «μεταφράσεις» -χεχε)

  1.»Μετάφραση» ΠΡΩΤΗ

  Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί και μάγκες αριστεροί, ενώ κάποιοι άλλοι, δηλαδή ΕΣΕΙΣ είστε συντηρητικοί και μαλάκες. Μερικοί από ΕΣΑΣ πιστεύετε και στο Θεό, διότι είστε ηλίθια εθνίκια ενώ εμείς (που τα ξέρουμ’ όλα) όχι. Μερικοί (εμείς) έχουμε συγκεκριμένη ιδεολογία, ενώ άλλοι μαλάκες σαν κι εσάς είναι απολίτικοι. Όλοι μας, όμως, είμαστε ανήσυχοι και εξοργισμένοι από… [κλπ.]

  2. «Μετάφραση» ΔΕΥΤΕΡΗ

  Κάποιοι είμαστε πατριώτες και ορθόδοξοι χριστιανοί, ενώ κάποιοι άλλοι, ΕΣΕΙΣ, είστε προδότες νεοταξικοί. Μερικοί από ΕΜΑΣ πιστεύουμε στο Θεό, διότι έχουμε αρχές ενώ εσείς είστε αναρχικοί και κομμούνια. (Εμείς όχι). Μερικοί (εμείς) έχουμε συγκεκριμένη ιδεολογία το Εθνος και το Γένος, ενώ άλλοι, εθνομηδενιστές και μαλάκες σαν εσάς, είναι πράκτορες/πιόνια της Νέας Τάξης. Όλοι μας, όμως, είμαστε ανήσυχοι και εξοργισμένοι από… [κλπ.]

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
  Βρεγμένη σανίδα, made in Spain για ΚΑΘΕ Ελληνα. (και το μασάζ για ανακούφιση από το… ξύλο, που τρώει από τα ΜΑΤ δωρεάν).

  χαχαχα…. :mrgreen:

  • Να σου κάνω εγώ την αληθηνή Ελληνική μετάφραση

   Δεν υπάρχει αριστερά, δεν υπάρχει δεξιά
   μόνο κόκαλα υπάρχουν των Ελλήνων τα ιερά
   ΟΥΓΚ ΟΥΓΚ ΟΥΓΚ

   Στην Ελλάδα ένα τέτοιο πανέμορφο κίνημα σε χρόνο ρεκόρ θα είχε καταληφθεί από Χρυσαυγήτες, πατριώτες, παπάδες, άντε και μερικούς χαοτικούς μπαχαλάκιδες.

   • Ναι, ναι…
    Julien δυστυχώς αυτό είναι κάτι που πρέπει κανείς πάντα να το λαμβάνει υπ’ όψη, π.χ. ο… Δημήτρης Καζάκης. Ηθελε ο άνθρωπος να βρει πατριώτες με την έννοια του αγώνα κατά της υποδούλωσης της χώρας και έμπλεξε με… ανώτερα όντα από τον αστερισμό του Σείριου !!! 🙂 χαχαχα
    (σπινθηροβόλα μυαλά, που βγάζουν και… σπίθες)! :mrgreen:

    Είναι τεράστιο θέμα, αυτό που θίγεις. Πάντως… το ότι έκανα και πλάκα «στην άλλη πλευρά» έχει το λόγο του. Πολλοί αριστεροί αντι-εθνικιστές είναι αφόρητα δογματικοί, ακόμη και σε μας. Ενα παράδειγμα τέτοιου «αριστερού» το έζησα και το ανέλυσα σχολαστικά, με πλήρη τεκμηρίωση του «αντι-ρατσισμού του» (βασικά η συκοφαντία ότι κάθε αντικαπιταλιστής που μιλάει για διεθνή ελίτ είναι… αντισημίτης συνωμοσιολόγος). Σαν να μην έφταναν οι λαλημένοι «αντι-νεοταξίτες» (π.χ. στο βίντεο εδώ που μεταφράστηκε κιόλας) έχουμε και τους σούπερ-λαλημένους «αντι-συνωμοσιολόγους», κ.ο.κ.

    Γενικά νομίζω ότι όποιος έχει κλειστό μυαλό, τόχει έτσι κι αλλιώς κλειστό. Το ότι διάβασε κάποια πράματα, δεν το κάνει ανοιχτό, ίσα-ίσα μπορεί και να τον οδηγήσει σε μια ΠΛΗΡΗ άρνηση της πραγματικότητας, η γνώση που απόκτησε. Πάντως το παράδειγμα που είπα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τόσο «αθώο»:
    https://omadeon.wordpress.com/2009/10/30/jstreet-and-the-blooodless-jewish-revolution/#comment-47756

    (βαριέμαι τώρα να βρω και το σχόλιο όπου με… απειλούσε ότι θα με «βάλει σε Διεθνή Βάση Δεδομένων με ρατσιστές και αντισημίτες», αλλά… υπάρχει, όπως και η παρόμοια απειλή του για το blog «Λες Μαλακίες»).

    Υ.Γ. Ο «κακός ιδεολογικός ιός» αυτού του τύπου, ανιχνεύτηκε κι από τον… Ζίζεκ, όπως εξήγησα εδώ:
    https://omadeon.wordpress.com/2009/10/30/jstreet-and-the-blooodless-jewish-revolution/#comment-47649
    _____
    Υ.Γ.2 Βρήκα, με αναζήτηση σχολίων, τις απειλές του «Αρνητικού» για… το διεθνές μας φακέλλωμα (εμού και του «Λες Μαλακίες») ως… «ρατσιστές και αντισημίτες»:

    https://omadeon.wordpress.com/2010/06/07/mazis-paramythia-freedom-flotilla/#comment-47894

    Και… ΑΝ σκεφτείς Julien, ότι αυτόν τον τύπο τον είχες και σχολιαστή και ότι συμφωνούσατε κιόλας, βλέπεις ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η φυλή των «Ουγκ, Ουγκ…»! (είναι και η φυλή των «Κούκου, Κούκου…»! 🙂 χαχαχα)

     • Ναι, τα είδα τα… εθνο-μουνόπανα.
      Και πρόκειται για μουνόπανα διότι το ΜΟΝΟ που κάνουν είναι να ρίχνουν τόνους λάσπη σε υποτιθέμενους προδότες. Ευτυχώς όμως στο σύνολο των σχολίων, αν δεν απατώμαι, δεν κυριαρχούν κιόλας.

      Είχα γνωρίσει αρκετούς Ισπανούς και Ισπανίδες κάποτε. Μου έκανε εντύπωση το εξής. Το πόσο σοβαροί και συγκρατημένοι ήταν σε θέματα πατριωτισμού ή γενικά ιδεολογιών. Ο μέσος Ισπανός, όσον αφορά τη χώρα του, νοιώθει «άρχοντας». Το θεωρεί αυτονόητο πως δεν θα προδώσει τη χώρα του, όπως το θεωρεί αυτονόητο πως δεν θα κατηγορήσει το διπλανό του σαν προδότη. Τέλος, θεωρεί αυτονόητο ότι αν υπάρχει αιτία για διαμάχη με το συμπατριώτη του, αυτό θα οφείλεται σε ιδεολογίες που δεν έχουν καμία σχέση με το πατριωτικό ζήτημα. ΔΕΝ τίθεται δηλαδή τέτοιο θέμα, τουλάχιστον σε όσα άτομα γνώρισα. Ισως τίθεται για ορισμένους τοπικιστές, αλλά δεν έτυχε να γνωρίσω τέτοια άτομα.

      Οι ελληνάρες, όμως, ειναι εθνικά κομπλεξικοί και πανέτοιμοι να ρίξουν λάσπη στον άλλον με μοναδική βάση το θέμα του πατριωτισμού. Ο πατριωτισμός για το βρωμο-έλληνα είναι απλώς η ψύχωσή του να κατηγορεί άλλους έλληνες ότι είναι προδότες ώστε να νοιώσει ο ίδιος πατριώτης. Μεταφραζόμενο σε ψυχολογικούς όρους, είναι σαν να προσπαθεί κανείς να δικαιώσει την αγάπη για τη μάνα του συκοφαντώντας τον αδελφό του ότι δεν την αγαπάει εξίσου.

     • Ο εθνικισμός για τον Έλληνα αποτελεί ζωτικό ψεύδος. Ο Καστοριάδης μας έλεγε πως ο Έλληνας έχει την ανάγκη να πιστέψει σε τέτοιου είδους φαντασιακά, πως δεν μπορεί διαφορετικά γιατί η ιστορική συνέχεια του γεμίζει το ιδεολογικό του κενό αναζητώντας συνεχώς στηρίγματα, πράγμα που ισχύει.

      «Ευτυχώς όμως στο σύνολο των σχολίων, αν δεν απατώμαι, δεν κυριαρχούν κιόλας.» Μην το λες, δυστυχώς κυριαρχούν. Αυτός που άνοιξε το γκρουπ είναι μια Ισπανίδα που ζει στην Ελλάδα. Στην σελίδα μας μεταφράσαμε το μανιφέστο της Democracia real που έκανε ανοιχτό κάλεσμα για πολίτες κάθε κατηγορίας. Η κοπέλα αυτή είδε την μετάφρασή μας και θέλησε να κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα. Εγώ της το είπα πως αυτό στην Ελλάδα δεν γίνεται. Γιατί αν μιλήσεις για ουδετερότητα στην Ελλάδα σε χρόνο ρεκορ θα κάνουν κατάληψη οι φασίστες (οι ΚΚέδες ξέρουμε θα το σνομπάρουν ως ρεφορμιστικό μπλα μπλα μπλα).

      Δες εδώ την συζήτησή μας. http://eagainst.com/articles/manifesto-για-πραγματική-δημοκρατία-στην-ισπα/#comment-1767

      Το κίνημα λέει να κατέβουμε χωρίς σημαίες. Οι ελληνάρες θέλουν σημαίες και δεν σέβονται αυτήν την ουδετερότητα. Εγώ δεν θα κατέβαινα ούτε καν με αναρχική σημαία αν γινόταν κάτι τέτοιο. Οι φασίστες όμως θέλουν και καλά να κατέβουν με γαλανόλευκη. Συνεπώς είχα δίκιο όταν έλεγα να μην οργανωθεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα?

      Επίσης, τα πράγματα στην Ισπανία είναι λίγο περίεργα σε ότι αφορά τον πατριωτισμό. Γενικώς νομίζω ότι σαν λαός θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να δουν την καλή πλευρά του «είσαι Έλληνας», «Γάλλος», «Αφρικανός» παρά να πέσουν σε παρόμοια κόμπλεξ σαν τον Έλληνα. Είναι και άλλης κουλτούρας μην ξεχνάς το 36 CNT, αναρχικό κίνημα, σεξουαλική απελευθέρωση… καμία σχέση με εμάς.

      Α και το Λαϊκό κόμμα δεν είναι ακροδεξιό όπως είπαν κάποιοι ότι νάναι. Κεντροδεξιό νεοφιλελεύθερο είναι.

      Δεν έχει πολλούς φασίστες στην Ισπανία, τουλάχιστον όχι όπως στην Ελλάδα. Έχουν στιγματιστεί από την εποχή του Φράνκο. Η κοπέλα έπρεπε να γνωρίζει πως δεν είναι η Ελλάδα Ισπανία. Στην Ελλάδα οι φασίστες είναι ΠΟΛΛΟΙ και δεν γίνεται ανοιχτό κάλεσμα τόσο εύκολα.

     • Συμφωνώ Julien, αν και… πιστεύω πως στο διαδίκτυο ειδικά έχει ΠΙΟ πολλούς τρελλαμένους από όσο «εκεί έξω» (όπου πολλοί είναι αδιάφοροι ή «παρτάκηδες»). Ιδεολόγος ΕΛ-λην στο διαδίκτυο, χωρίς γνώσεις και πολιτική παιδεία, σχεδόν πάντα πωρώνεται και φανατίζεται «πατριωτικά», εκτός αν έχει γνήσιο προοδευτικό background. Κι αυτό το ξέρω από… εμένα τον ίδιο(!!!) πριν ΠΟΛΛΑ χρόνια, όταν… πωρώθηκα με κάτι Τούρκους φασίστες και κατάντησα (για ένα διάστημα)… πατριώτης «Τουρκοφάγος». Εχει πλάκα το θέμα, γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει τα δικά μου λάθη, τότε, και δρούσα με βάση τα ελλιπή στοιχεία που ήξερα, πάντα μονομερώς πληροφορημένοι όπως είμασταν για τα θέματα Τουρκίας και Ελλάδας. Ετσι οργίστηκα πολύ και βρίστηκα με Τούρκους… υπέρ το δέον, τότε, επειδή νόμιζα πως ΜΟΝΟ εκείνοι παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, κλπ. (εποχή 1995/1996).

      Βέβαια… αργότερα ο ΒΟΘΡΟΣ κάποιων… κωλο-ελλήνων με κυνήγησε… ακόμη περισσότερο από όσο εγώ τους Τούρκους φασίστες και… ξαφνικά αντιλήφθηκα ότι υπάρχουν πολλοί φασίστες και στη δική μας πλευρά. Χρειάστηκαν χρόνια και πολλές… αναγνώαεις για να σκέπτομαι παρόμοια με σένα, σήμερα.

     • «Το θεωρεί αυτονόητο πως δεν θα προδώσει τη χώρα του, όπως το θεωρεί αυτονόητο πως δεν θα κατηγορήσει το διπλανό του σαν προδότη.»

      Αυτό που λες, δεν βλέπουν τον πατριωτισμό ετερόνομα. Όχι σαν έθνος-κράτος, αλλά σαν ένα φυσικό δέσιμο των ανθρώπων με ένα μέρος που ζουν είτε γιατί έτυχε να γεννηθούν εκεί, είτε γιατί ζουν εκεί για πολύ καιρό. Μακριά από μεταφυσικές ερμηνείες (όχι ότι λείπουν αυτές οι φωνές, αλλά μιλάω με βάση την πλειοψηφία και το συμπέρασμα που βγάζω εγώ). Θυμάμαι, όσο ζούσα στην Ιρλανδία, είχα γνωρίσει πολλούς Ισπανούς. Την χώρα αυτήν την σιχάθηκα λόγω… του ρατσισμού των Ιρλανδών απέναντί μου που μ’έκανε να καταλάβω πόσο σαπίλα είναι ο ρατσισμός. Οι Ισπανοί όμως αγαπούσαν την χώρα αυτήν σαν να έβλεπαν κάποιου είδους φυσικό συναισθηματικό δέσιμο με το μέρος εκεί και τους ανθρώπους. Δεν βλέπω κάτι ετερόνομο πάνω σ’ αυτό σε σχέση με τον Ελληνάρα με τον οποίο θα τα ξαναπούμε όταν θα αναγκαστεί να φεύγει μετανάστης στην Γερμανία και θα την βρει από τους ομοϊδεάτες του.

     • Επειδή βλέπω λίγες υπογραφές και υποψιάζομαι ότι ο κόσμος στην Ελλάδα έχει αρχίσει τώρα πια και… να φοβάται να υπογράψει (και με κάποιο δίκιο) θάθελα να τονίσω ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν υποχρεούται να δίνει πλήρη στοιχεία εκεί, αν δεν θέλει. Ας φτιάξει κι ένα μέηλ όμως, που νάναι ΑΛΗΘΙΝΟ, ώστε να αντιστοιχεί σε ΑΛΗΘΙΝΟ πρόσωπο. Επίσης… να ΜΗΝ υπογράψει κανείς δύο φορές διότι κάποια στιγμή (ποτέ δεν ξέρεις…) η πλαστοπροσωπεία ίσως και να αποκαλυφθεί (παρόλο που τα ονόματα εξ ορισμού προστατεύονται).

     • Μα… ΒΕΒΑΙΑ !!! 🙂

      Υ.Γ. Είδα στους «σχολιαστές χωρίς σύνορα» το σχόλιό σου, για τον «Αρνητικό», το εξής (στο τέλος του σχολίου σου)
      http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2011/05/22/1-87/comment-page-1/#comment-71880

      Σε ότι αφορά τον αρνητικό, δεν τον έκοψα μπουρδολόγο αλλά μπερδεμένο. Το να μου λέει πως ο Ντεμπορ είναι συνωμοσιολόγος!!! Ε όχι… το τραβήξαμε πολύ!!!

      Χμμμ….
      ΔΕΝ κατάλαβες καθόλου καλά ΤΙ «παίζει» εδώ πέρα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ μπερδεμένος. ΟΥΤΕ φυσικά «μπουρδολόγος» (όπως το έθεσα… ευγενικά για να μη φέρω συγκρούσεις σε άλλο μπλογκ). Ο «Αρνητικός» είναι… πολύ απλά (και 100% αποδεδειγμένα) απλώς στρατευμένος.

      Listen Julien,
      Ασχολείσαι πολύ με τα σκουπίδια του εθνικισμού (και καλά κάνεις… το έργο αυτό είναι… οικολογικό ! χαχαχα).
      Ομως, στο να αντιληφθείς και μια ΣΟΒΑΡΗ δόση ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗΣ, στρατευμένης εθνικιστικής προπαγάνδας (υπέρ του Ισραήλ εν προκειμένω) δεν είσαι τόσο… μπασμένος στο «άθλημα». Λόγω «pattern completion» (εφόσον δεν «κολλάει» και με τα υπόλοιπα) δεν θέλεις καν να το αντιληφθείς, αυτό, υποσυνείδητα (πολύ πιθανώς).

      ΔΕΝ σου απάντησα στους ΣχΣ, επίτηδες, για να μην το κάνω «θέμα» (εκτός θέματος). Δες ξανά τα στοιχεία όμως, π.χ. ΕΔΩ. Εχει όμως σημασία να δεις ΚΑΙ τα υπόλοιπα. Μόνο η ΟΛΙΚΗ κατανόηση και ανάλυση φέρνει εδώ σίγουρο αποτέλεσμα.

      Υ.Γ.2 Το ότι ο Αρνητικός χαρακτήρισε ΚΑΙ τον Γκυ Ντεμπώρ «συνωμοσιολόγο» ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ καθόλου. Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ συνεπές με τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ που βρήκα και παράθεσα.

     • Εγώ φίλε με war of blogs, και τέτοια δεν πολυασχολούμε για να γνωρίζω τι είναι ο κάθε blogger και τι δεν είναι (με εξαίρεση φυσικά τα πολύ γνωστά blogs). Με τον Αρνητικό είχα ένα μικρό πάρε δώσε εδώ
      http://eagainst.com/articles/conspiracytheories/#comment-768
      Έκανε μια κριτική, ήπια και αρκετά καλοπροαίρετη θα μπορούσα να πω, λίγο άτοπη έως πολύ (για να πω την αλήθεια σε κάποια σημεία δεν καταλάβαινα τίποτα απολύτως). Σε πολλά σημεία μάλιστα ήταν τελείως… off the planet. Στο blog του ζήτημα να μπήκα πάνω από 1 ή 2 φορές και εφόσον δεν είδα σημαίες, αντιμεταναστευτικές υστερίες κτλ το άφισα… Αλλά καλά τα λες δεν θα ασχοληθώ περισσότερο, μιας και δεν με εκφράζει ο πόλεμος ενός μπλογκ έναντι σε κάποιο άλλο. Μάλλον όμως θα πρέπει να αναθεωρήσω μιας και η αντιπληροφόριση αυτόν τον σκοπό έχει.

      Κάτι που δεν μπόρεσα να καταλάβω, είναι αυτόν τον τυπάκο στους Σχολιαστές, τον Θραξ Αναρμόδιος γιατί τον κράζουν όλοι; Μου είπαν πως είναι εθνικιστής-ναζί και τέτοια. Κοίταξα τα σχόλιά του και δεν είδα κάτι περίεργο. Άλλωστε δεν μπορώ να πιστέψω πως βάλανε ακροδεξιό στους Σχολιαστές. Σου ξαναλέω, σε πόλεμο με Blogs δεν έχω συμμετάσχει, οπότε δεν ξέρω σίγουρα.

      Όσο για τα περι Ισραηλινής προπαγάνδας, το έχω αντιληφθεί πως πολλοί που το παίζουν καταστασιακοί, Καστοριάδης, νεο-αριστεροί κτλ έχουν μια μανία υπερ του Ισραήλ. Ανάθεμα και αν διάβασαν τίποτα από καταστασιακούς. Προφανώς, αυτά τα ονόματα ακούγονται πολύ σικ για να τα αναμείξουν με την Ισραηλινή ακροδεξιά. Τους βολεύει αυτό το ανθρωπιστικό/ορθολογικό πρόσωπο για κάποιον λόγο, για να τραβάνε κόσμο. Τρανό παράδειγμα, terminal 119… οι τύποι κάπου τα έχουν χαμένα τελείως…

     • Μα… στην τελευταία σου παράγραφο τα λες κι εσύ αρκετά σωστά, Julien.

      ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το θέμα ο «μπλογκο-πόλεμος». Τέτοιο πράμα μεταξύ εμού και του Αρνητικού ΔΕΝ υφίσταται, ήταν εκτός θέματος από την αρχή. Απλά… μπερδεύτηκε μετά το θέμα γιατί δεν κολώνω ΚΑΙ να βρίζω που-και-που, αλλά… ΠΟΛΥ κακώς, γιατί -ορίστε το αποτέλεσμα- ακόμη κι εσύ πνιγμένος απ’ τους πυκνούς καπνούς της φωτιάς του καυγά, δεν μπόρεσες να ελέγξεις τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ σωστά.

      ΑΝ το είχες κάνει… φορώντας αντι-ασφυξιογόνο μάσκα, θα έβλεπες ότι το terminal 119 και ο Αρνητικός είναι ΣΤΕΝΟΙ συνεργάτες κι ότι η πολιτική που προάγουν όλοι αυτοί (πολύ συγκεκριμένα άτομα) είναι απλώς σιωνιστική. Ισως γιατί είναι «αριστερά»(?) σκεπτόμενοι, αλλά σιωνιστές (συνήθως και Εβραίοι, αλλά δεν έχει σημασία, γιατί το «άθλημα» του «κυνηγού αντισημιτών» είναι ή ήταν διεθνώς δημοφιλές).

      Υ.Γ. Για τον αναρμόδιο ξέρω αρκετά και έχω ΚΑΛΗ γνώμη. Η στενομυαλιά ορισμένων φταίει γι’ αυτά που τραβάει…
      Πάντως εγώ ξέρω ΚΑΙ να συμφιλιώνομαι, το οποίο δυστυχώς είναι σπάνιο
      δες εδώ
      http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2011/05/22/1-87/comment-page-1/#comment-71976

 3. Καλησπέρα!
  Νομίζω ότι το ισπανικό αιτημα είναι το μόνο ρεαλιστικό, καθολικό και αποτελεσματικό αίτημα.
  Το «έξω απ το Μνημόνιο» π.χ. έχει πολλές αποχρώσεις και δεν συμπεριλαμβάνει την αντιπρόταση.
  Ένω η «Άμεση Δημοκρατία» είναι αίτημα που συγκεντρωνει τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά και πραγματικά μπορεί να συσπειρώσει γύρω της τον προοδευτικό χώρο…

  • Φιλε majestic, έχεις δίκιο.

   Το «όχι μνημόνιο» ήταν και κόλπο… σαμαρώματος γαϊδάρων, άλλωστε. 😉

   Δεν υπάρχει χρόνος ΤΩΡΑ, αλλά… τον έχω στα υπ’ όψιν τον κύριο «Reset Button Greece» να του κάνω καμιά σάτιρα σε βίντεο, αν μπορέσω.

 4. […] Πλάτων Μανιάς on ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΙΚΑΚΗΣ, Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ …Φουντώνουν οι Ισπανι… on Οι πολίτες παίρνουν στα χέρια …Δρ Φάνης Α. […]

 5. καλησπέρα αγαπητοί
  διαβάζω τις αναρτήσεις και τα σχόλιά σας (Ομαδ/Αιρετ) εδώ κι αλλού
  και είναι πολύτιμη βοήθεια για την αποσαφήνιση κάποιων θέσεων.ελπίζω να έχω την άδειά σας να εντάξω κάποιες απο αυτές τις διατυπώσεις σε μια επιστολή που θέλουμε να στείλουμε ως κίνηση κατοίκων.δεν βρήκα κάποιο μέηλ για να απευθυνθώ κατ’ιδίαν, αν θέλετε επικοινωνήστε στο δικό μου
  σόρρυ για την παρεμβολή!

  • Καλησπέρα αγαπητή μου χ.κ.

   Ο σπόρος σοφίας που έσπειρες… απέδωσε πολλά νομίζω, ΕΔΩ!
   Οπότε, είναι αδιανόητο να αρνηθούμε τέτοια… τιμή που προτείνεις! Και… ΛΙΓΑ σου είπα.

   χ

   Υ.Γ. Θα σου στείλω μέηλ αργότερα… αλλά δυστυχώς φεύγω για λίγες ώρες.
   ΑΝ το επιθυμείς, μπορείς να γράψεις στο δικό μου
   omadeon ΠΑΠΑΚΙ gmail.com

 6. καλημέρα και πάλι
  θα ήθελα εδώ να παραθέσω ένα λινκ http://www.foldedin.blogspot.com/
  μιας συζήτησης που έγινε στην Αθήνα με προσκεκλημένους blogger από τις εξεγερμένες χώρες της Β.Αφρικής.στη συζήτηση που επακολούθησε των εισηγήσεων αλλά και μετά (είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί τους) υπήρχε έντονος προβληματισμός για το «μετά».εκφράστηκε η λαική απαρέσκεια απέναντι στις κυβερνήσεις, δημιουργήθηκε ένα κλίμα αλληλεγγύης και εγρήγορσης, αλλά σημαντικές αλλαγές δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα (σύμφωνα με τα λεγόμενά τους).γιατί;γιατί κατά τη γνώμη μου, ριζικές αλλαγές θα έρθουν μόνο αν γίνει μεταστροφή και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.κι αυτή η διαδικασία παίρνει χρόνο.παροχυμένα ιδεολογικά σχήματα, προκαταλήψεις, αγκυλώσεις, είναι εδραιωμένα βαθιά και δύσκολο να αποδομηθούν.και στους κυβερνήτες και στους κυβερνώμενους.δεν ξεμπερδεύει κανείς με ανατροπές λίγων ημερών με παγιωμένες αντιλήψεις αιώνων, είναι ένας αγώνας διαρκείας.όσο μεγάλη αξία κι αν έχουν, είναι μόνο μια συμβολική επανεκκίνηση.έχουμε τα κότσια να πάρουμε τα ρίσκα μας;να επανακτήσουμε την πολιτική μας υπόσταση σε κάθε έκφανση της ζωής μας; απο τις διαπροσωπικές μας σχέσεις μέχρι τις κοινωνικές;έχουμε το κουράγιο να είμαστε εκτεθιμένοι σε ένα άγνωστο μέλλον κι όχι στην επανάληψη δογματικών συνταγών που απέτυχαν στο παρελθόν; να διαμορφώσουμε καινούριες ταυτότητες και κριτήρια;να ξεπεράσουμε τους φόβους που μας κρατάνε απομονωμένους και περιχαρακωμένους στα μικρά μας εγώ;
  ας κάνουμε μικρά βήματα, απλά, να κρατηθούμε όρθιοι.και τότε θα διαπιστώσουμε πόση πραγματικά δύναμη είχαμε και δεν το γνωρίζαμε.

  • Καλό απόγευμα αγαπητή χ.κ.
   Το λινκ που έδωσες είναι εξαιρετικό σε πλούσια πληροφόρηση, αλλά ΚΑΙ για δικούς του συνδέσμους. Το λινκ στο πιο τελευταίο άρθρο εκεί (που τώρα εμφανίζεται πρώτο αλλά δεν θα είναι πάντα πρώτο), δηλαδή η συζήτηση που ανέφερες, είναι
   http://foldedin.blogspot.com/2011/05/networked-revolts.html

   …και από τους ομιλητές εκεί, έχω κάποιες επιφυλάξεις για τον Ακη Γαβριηλίδη, του οποίου οι ιδέες είναι στείρα αντι-εθνικιστικές (π.χ. αδυνατεί να καταλάβει το «φαινόμενο της μεμβράνης» στο θέμα του έθνους, νομίζοντας ότι έθνος και λαός δεν έχουν τίποτε σαν κοινό συμφέρον και ότι η συλλογική ταυτότητα μπορεί να ακυρωθεί ολοσχερώς). Τον Ακη ΔΕΝ θα τον άκουγα ποτέ σε θέματα που αφορούν επιθυμητές αλλαγές στη συλλογική συνείδηση. Είναι ικανός να… περιμένει μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία, όταν θα καταργηθεί η «εθνική» παράμετρος σε όλα και να… γκρινιάζει αντί να κάνει κάτι. Είναι και ΠΑΝΤΕΛΩΣ άσχετος με την Ελληνική πολιτική κατάσταση, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος. Ευχαρίστως θα αναγνώριζα όμως κάποιες δουλειές του για την κριτική ανάλυση του εθνικισμού (πάλι όχι 100%). Εχω συζητήσει μαζί του εκτενώς σε σχόλια αυτού του μπλογκ, κι είχα γράψει αρκετά ποστ για ένα βιβλίο του, κλπ.

   Προσπαθώ αυτές τις μέρες να οργανώσω καλύτερα τη συλλογή τέτοιων συνδέσμων, όπως και το συνδυασμό τους («mashup») μέσω Yahoo Pipes, αν και δημοσιοποίησα μόνο ελάχιστες δουλειές (από καμιά διακοσαριά περίπου):
   http://pipes.yahoo.com/pipes/person.info?display=pipes&guid=WNSS2GVGVGTS2YAKSIKRS4AFTY
   Π.χ. μια δουλίτσα που φαίνεται μόνο ιδιωτικά, αλλά και δημόσια αν έχει κανείς το σωστό λινκ, είναι
   http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.info?_id=02b132ce26b0e73438cf24ed4f95bd5d
   (μέρος δουλειάς για Ανάλυση Φυσικής Γλώσσας). Μπορεί να φαίνεται άσχετο θέμα, με όσα λες, αλλά πιστεύω ότι στον τομέα της συλλογικής αυτο-οργάνωσης θα παίζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρόλο κάποια αυτοματοποίηση των ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ μεταξύ ιστολογίων, πληροφοριών, ειδήσεων, σάητ, κλπ.
   Κι αυτό είναι σημαντικό διότι… _αντί_ η Υπερφόρτωση Πληροφορίας να μας καταβάλλει, πρέπει να χαλιναγωγηθεί, έτσι ώστε να διευκολύνει την ΑΚΥΡΩΣΗ των… δογματισμών μας. Πως? -Μέσω μιας Θηριώδους αλλά (επίσης) ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ Πλημμυρίδας Γνώσης και Δεδομένων, η οποία ΔΕΝ θα επιτρέψει αυταπάτες και παρωπίδες, όπως ακριβώς ένα… Τσουνάμι ΔΕΝ αφήνει κανένα σπίτι όρθιο στο διάβα του, όταν χτυπά τη στεριά
   (=food for thought) 🙂

   • στη συγκεκριμένη συζήτηση πάντως, ο Γαβριηλίδης είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σε σχέση με τη γλώσσα και το ίντερνετ.δεν έχω διαβάσει άλλα κείμενά του για να έχω άποψη γενικώς, αλλά ειδικώς συμφωνώ με τις επισημάνσεις του.
    οπότε και αυτό που λες για το «τσουνάμι», είναι πολύ σχετικό θέμα.μόνο που τα πράγματα έχουν προχωρήσει πάρα πολύ στον τομέα των «αποτελεσματικών αλγόριθμων».κι εδώ τίθεται ένα ηθικό ερώτημα, κι όχι επιστημονικό.υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης με ποιοτικές παραμέτρους, που συσχετίζει δεδομένα ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα τα καίρια σημεία που απαρτίζουν ένα δίκτυο.το θέμα είναι οτι ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο/επιλεκτική στόχευση/καταστολή, κι όχι για να διευκολύνει την πρόσβαση στη γνώση.ελπίζω οτι θα χρησιμοποιηθεί με βάση τον ανθρωπισμό και την διεύρυνση των οριζόντων και όχι το αντίθετο…

    • οπότε θα έλεγα οτι και το «ελεγχόμενης» (πλημμυρίδας), ίσως θα ήταν καλύτερο να αντικατασταθεί με κάποια άλλη λέξη
     που να σηματοδοτεί τη δυνατότητα του ίδιου του χρήστη να καθορίζει τις ποιοτικές παραμέτρους για να λαμβάνει τα δεδομένα που τον ενδιαφέρουν.

     • ΣΩΣΤΗ παρατήρηση, ευχαριστώ. ΔΕΝ το είχα σκεφτεί…
      (παρεμπιπτόντως είδα και ακόμη μελετώ τη δουλειά σου, στην Τέχνη, γι’ αυτό… καθυστέρησα την απάντηση στο τελευταίο μέηλ) 🙂

    • Ο Γαβριηλίδης συνήθως λέει πολύ ενδιαφέροντα πράματα, ναι. ΚΑΙ γράφεi επίσης. Είναι περίπλοκο το θέμα του, κι οι αντιρρήσεις μου αφορούν ένα υποσύνολο της δουλειάς του, εκεί που… του βγαίνουν και τα «κολλήματα» ίσως.

     Στα υπόλοιπα, έχεις απόλυτο δίκιο και… εντυπωσιακή κατανόηση για το πρόβλημα που εξήγησες, αγαπητή χ.κ.
     Υπάρχει, ωστόσο, μια απλή λύση στο πρόβλημα αυτό. Να γίνει οριζόντιας και ελεύθερης πρόσβασης τέτοιου είδους τεχνολογία, στον καθένα. Επικίνδυνο είναι να «διαλέγει το google πριν από μας για μας», όχι να μπορούμε να προγραμματίζουμε ΤΙ θα ψάξουμε μόνοι μας (με τη βοήθεια εργαλείων που καθιστούν αυτό τον έλεγχο προσβάσιμο και ΧΩΡΙΣ τεχνικές γνώσεις στο χρήστη).

     Σήμερα δούλεψα κι άλλο στο θέμα, κάνοντας μερικές ακόμη λειτουργίες δημόσιες. Π.χ. αυτή εδώ,
     http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.info?_id=e029509365a82045ebd2b5a3862292f7
     …που εξάγει από οποιοδήποτε ελληνικό κείμενο τους «εννοιολογικούς όρους» του, με ένα «κολπάκι»: -Επειδή δεν υπάρχει τέτοια λειτουργία στα Ελληνικά, μεταφράζει πρώτα (αυτομάτως) το κείμενο στα αγγλικά. Μετά, βρίσκει τους αγγλικούς όρους (αξιοποιώντας έξυπνες λειτουργίες που υπάρχουν για αγγλικά κείμενα) και τέλος… ξαναμεταφράζει αυτούς τους αγγλικούς όρους στα ελληνικά. Το αποτέλεσμα είναι γουστόζικο, αν και σε περίπου 5% των περιπτώσεων κάνει και λάθη (ασήμαντα, γιατί δεν οδηγούν σε μετάφραση κι έτσι δεν εμφανίζονται και σαν αποτέλεσμα).

     Π.χ. Το κείμενο-παράδειγμα (default) είναι…τυχαία μπούρδα: 🙂

     «Η Ελλάδα αποδέχεται τη Συμφωνία της Λισσαβώνας διότι έχει ηλίθιο πρωθυπουργό. Η ενδοτικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συμμαχία των τραπεζών δημιουργεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.»

     [το οποίο φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε, σε Ο,ΤΙ θέλουμε]

     Από αυτό το κείμενο βγαίνουν αυτομάτως οι εξής (δίγλωσσοι πλέον) εννοιολογικοί όροι:

     Ελλάδα, greece
     Λισσαβώνα, lisbon
     ευρωπαϊκή ένωση, european union
     οικονομικό πρόβλημα, economic problem
     πρωθυπουργός, prime minister
     συμμόρφωση, compliance
     τράπεζες, banks

     …και τώρα αυτούς μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε π.χ. για αυτόματες λέξεις-κλειδιά (keywords).

     Ε, όπως καταλαβαίνεις αυτό ΔΕΝ υπόκειται σε… έλεγχο από εξουσίες. Είναι μια αυτοματοποίηση «δημοκρατική», που μπορεί να ΣΥΝΔΕΣΕΙ ιστολόγια μεταξύ τους, να δημιουργήσει ευρετήρια, κ.ο.κ.

     Υ.Γ. Αν απορείς για το «συμμόρφωση«, βγήκε σαν… συνώνυμο του «ενδοτικότητα» λόγω αυτόματης μετάφρασης. Θα μπορούσα να εισάγω ένα στάδιο μετα-επεξεργασίας, με πίνακες συνωνύμων και λεξιλόγια, ώστε να _εξαναγκαστεί_ το πρόγραμμα να χρησιμοποιήσει τον αρχικό όρο, «ενδοτικότητα». Ομως… αυτό θα γίνει αργότερα (και εξάλλου το «συμμόρφωση» ανήκει στην ίδια οικογένεια συνωνύμων του «Wordnet» όπως και το «ενδοτικότητα»). Δυστυχώς, βέβαια, ΔΕΝ υπάρχει ακόμη το περίφημο λεξικό «Wordnet» στα Ελληνικά. Για το αγγλικό wordnet έχω μαζέψει συνδέσμους εδώ:
     http://delicious.com/omadeon/wordnet.

    • Υ.Γ.2 Ενα ακόμη παράδειγμα. Πήρα ένα τυχαίο τμήμα του ενός μανιφέστου, και το έβαλα σαν κείμενο-για-επεξεργασία στο ίδιο πρόγραμμα (εδώ):

     Η Πραγματική Δημοκρατία εναντιώνεται στην βαθμιαία απώλεια του κύρους των θεσμών που θέλουν να αντιπροσωπεύουν τους πολίτες, ενώ έχουν μετατραπεί σε παράγοντες διοίκησης και διαχείρησης, στην υπηρεσία των δυνάμεων της διεθνούς οικονομικής ισχύος.

     Το αποτέλεσμα… είναι ενδιαφέρον (τουλάχιστον) αλλά (πάντα) όχι και εντελώς σωστό:

     γόητρο
     prestige

     δημοκρατία
     democracy

     οικονομική δύναμη
     economic force

     πολίτες
     citizens

     όργανα
     institutions

     Δεν αναμένεται τέλειο αποτέλεσμα όμως. Ούτε καν… υπάρχει κάτι τέλειο εδώ πέρα. Στόχος είναι η σύνδεση κειμένων, η εύρεση λέξεων-κλειδιά, κ.ο.κ. Αν θέλει κανείς να πάει παραπέρα, μπορεί βέβαια.

 7. holla!
  μπορώ να πω κάτι, συσχετίζοντας κάποια πράγματα;Ομαδ. είπες κάπου στη μέση «Ο μέσος Ισπανός, όσον αφορά τη χώρα του, νοιώθει “άρχοντας”. Το θεωρεί αυτονόητο πως δεν θα προδώσει τη χώρα του, όπως το θεωρεί αυτονόητο πως δεν θα κατηγορήσει το διπλανό του σαν προδότη. Τέλος, θεωρεί αυτονόητο ότι αν υπάρχει αιτία για διαμάχη με το συμπατριώτη του, αυτό θα οφείλεται σε ιδεολογίες που δεν έχουν καμία σχέση με το πατριωτικό ζήτημα.»
  κατα πρώτον ειδικά η Ισπανία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα με τα αυτονομιστικά κινήματα οπότε έχει «πατριωτικό ζήτημα».
  κατα δεύτερον, στα 40 χρόνια δικτατορίας του Φράνκο, ο χαφιεδισμός και οι φυλακίσεις/μαρτύρια, είχαν φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που κατάφεραν να εξοντώσουν σχεδόν κάθε αντίσταση.(μια έξοχη ταινία πάνω στο συλλογικό αυτό τραύμα είναι ο Λαβύρινθος του Πάνα)
  οπότε θα έλεγα οτι το ενωτικό κλίμα, μάλλον απορρέει απο τις νοπές μνήμες που εγκαλούν σε σύναιση και μετριοπάθεια, γιατί έχουν ζήσει στο πετσί τους το ανάποδο.

  • χ.κ. holla ! 🙂

   Εχεις ΠΟΛΥ δίκιο ΚΑΙ στα δύο, θάπρεπε να διευκρινίσω ότι εννοούσα κυρίως νέους ανθρώπους, ή το ενωτικό κλίμα που λες κι εσύ ότι επικράτησε, πολύ μετά την πτώση του Φράνκο, για τους λόγους που εξήγησες.

   Για την ακρίβεια… η Ισπανική μεταπολίτευση συνέβη περίπου ταυτόχρονα με τη δική μας (1975) και υπάρχει (όπως και σε μας) πάνω από 1 γενιά που ΔΕΝ έζησε το φασισμό. Ισως και 2, αν λάβουμε υπ’ όψη τα μικρά παιδιά του 1975, δηλαδή άτομα που σήμερα είναι 40 – 50 ετών.

   Μια σύγκριση των 2 ιστοριών είναι ενδιαφέρουσα, γιατί ΚΑΙ η Ελλάδα, αν και δεν είχε τον Φράνκο… είχε μια ιδιαίτερα αυταρχική και μισερή δημοκρατία, πριν τη χούντα του 1967.

   Οπότε… δεν βλέπω ΓΙΑΤΙ στην Ελλάδα να θεριεύει ΤΟΣΟ πολύ, σήμερα, ο φασισμός κι ο εθνικισμός. Δεν υπάρχουν κι εδώ τραύματα που να τον αποτρέπουν? Μεγάλη συζήτηση αυτό.

   Το «πατριωτικό ζήτημα» επίσης στους Ισπανούς βλέπω ότι έχει προκαλέσει το αντίθετο του εθνικισμού πρακτικά, αν κρίνουμε από τις ΑΠΟΥΣΕΣ εθνικές σημαίες.

   • για μένα είναι σχεδόν μη συγκρίσημοι όροι.η ισπανία υπήρξε αυτοκρατορία, η γλώσσα της είναι δεύτερη ομιλούμενη σε όλη την αμερική κλπ, έχει βιομηχανία και παραγωγή.άλλη κλίμακα.
    επίσης η δικτατορία του φράνκο, δεν έχει σχέση με την εδώ, και επισημαίνω πως ο φράνκο δεν ανατράπηκε, αλλά απεβίωσε.χαρακτηριστικό δε είναι οτι οι ισπανοί αγαπούν τον βασιλιά τους ακριβώς γιατί την κρίσημη στιγμή προκύρηξε εκλογές (καμία σχέση δλδ με τα δικά μας)κι ενδεχομένως αυτό το «democracia real» να απηχεί και κάτι απο εκείνες τις εποχές.
    τώρα ως προς το εθνικό τους ζήτημα, γνωρίζεις πολύ καλά οτι πολλοί καταλανοί, οι βάσκοι κλπ, θεωρούν οτι βρίσκονται υπο κατοχή, μιλάνε τη δική τους γλώσσα και έχουν τη δική τους οργάνωση, το δικό τους εθνικισμό.κι απέναντι στην κεντρική διοίκηση έχουν αναπτύξει εδώ και δεκαετίες ισχυρή αυτοοργάνωση.
    προσωπικά θα προτιμούσα πιο διεθνιστικά μοντέλα, κι όχι αποσχιστικά, είναι κι αυτό μια συζήτηση.όμως αυτό που βλέπω ως σημαντική διαφορά με τους έλληνες, είναι μια διαφορετική στάση των υποκειμένων ως προς τον τόπο τους.απλά, ενδιαφέρονται και νιάζονται περισσότερο για το δημόσιο καλό, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, ή διαστρέβλωσης.
    στην ελλάδα ο ατομικισμός ήταν και είναι τέτοιος που διασπά κάθε συλλογικότητα.όσο πίσω και να κοιτάξει κανείς, τα ίδια, με μικρές αναλαμπές.
    συνοψίζοντας, ας προσπαθήσουμε να δούμε τι συμβαίνει εδώ, τα αίτια, την ιστορία μας, τα προφίλ και τα ανφάς μας, τις πραγματικές μας δυνατότητες, για να δούμε και τις προοπτικές μας.
    καλημέρα
    υ.γ. είναι μάλλον προτιμότερο να λέμε οτι η άποψη του τάδε ή του δείνα έχει αυτά τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, παρά να ταξινομούμε τον ίδιο ως ό,τι.(προδότη, φασίστα, πράκτορα κλπ) αυτό εννοώ όταν λέω «ηπιότερους τόνους» για ένα διάλογο.γιατί αλλιώς μπορεί και να βρεθούμε προ εκπλήξεων, απο την ίδια την πρακτική μας.

 8. Αγαπητή χ.κ.
  με συνάρπασαν οι επισημάνσεις σου και έκανα μια έρευνα για Ισπανικό Εμφύλιο και άλλα ιστορικά / κοινωνικά δεδομένα για την Ισπανία. Κι είναι πολλά που δεν ήξερα (ή που νόμιζα πως ήξερα).

  Από αναζητήσεις βρήκα κι ένα βίντεο που μου έκανε εντύπωση, γιατί δεν ήξερα ότι τα μαζικά εγκλήματα του Ισπανικού Εμφυλίου, οι ομαδικοί τάφοι, κλπ. μόλις το 2007 άρχισαν να ερευνώνται στην Ισπανία (με νόμο αποκατάστασης θυμάτων ή συγγενών τους, κλπ.)

  Spain debates law to recognise civil war victims – 30 Oct 07

  Παρεμπιπτόντως, φουντώνουν ΚΑΙ οι δικές μας συγκεντρώσεις σε παρόμοιο στυλ. Ένας Χάρτης παρόμοιων κινητοποιήσεων στην Ελλάδα είναι αυτός (ή τουλάχιστον ΗΤΑΝ, πριν μερικές ώρες):

  http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=212817676416621586771.0004a40c920e1ff81f11a&q=%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1+25+%CE%9C%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85+2011&t=h&ll=38.212288,24.136963&spn=6.757138,9.876709&z=7

  Ως μη-ανήκων σε κόμμα ή οργάνωση, δεν έχω πρόβλημα να πάω κι εγώ (αν και σήμερα ειδικά κωλύομαι). Θα λύσω και κάποιες απορίες, για αυτές τις κινητοποιήσεις. Στο RD, τέθηκε ένα καυτό ερώτημα, το «Ποιος τα οργανώνει». Ε, αν λάβω υπ’ όψη όσα είχε πει ο Julien, η απάντηση είναι «κανείς», αλλά το πιο καυτό θέμα δεν είναι αυτό, αλλά το «ποιος τα διαβρώνει».

  Κι ένα σύγχρονο τραγούδι punk με εικόνες και στίχους για τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939)

  Και τέλος μίνι-ντοκυμαντέρ σε 2 μέρη για τον Ισπανικό Εμφύλιο

  • πολύ ενδιαφέροντα λινκ, δίνουν το ιστορικό πλαίσιο και βοηθάνε στην κατανόηση των επίκαιρων.
   τη γνώμη μου για τις συγκεντρώσεις αυτές τις εξέθεσα παραπάνω.για μένα το πρόβλημα δεν είναι αν τις υποκινεί ή τις διαβρώνει κάποιος.για μένα το θέμα είναι να δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων σε πολύ απλή βάση, να επαναδιαμορφωθεί η δημόσια σφαίρα,
   κι απο εκεί να προκύψει ένα άλλο μέλλον.το σημείο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η ίδια η διαδικασία.δλδ, αν οι άνθρωποι θα μάθουν να σκέφτονται, να συνομιλούν και να κρίνουν τότε θα συστήνουν δύναμη εκ των πραγμάτων.αν απλά τρέξουν πάλι κάτω απο παντιέρες, αποποιηθούν τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες (δλδ την εξουσία τους), τότε θα έχουμε πάλι μια επανάληψη του ιδίου.

   • συμπληρωματικά, γιατί ξαναδιαβάζοντας δεν ξέρω αν το είπα καλά.
    θεωρώ οτι η διαδικασία τέτοιων συγκεντρώσεων, δεν ενδείκνυται για την δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των ατόμων, ούτε μάλλον τους εκπαιδεύει ως πολιτικά όντα.όσο κι αν η επικαιρότητα (η επέλαση της βαρβαρότητας) καλεί σε άμεση κινητοποίηση, πρέπει κανείς να σκεφτεί ποιές θα είναι οι δράσεις που θα βοηθήσουν τα άτομα να αποκτήσουν δεξιότητες και κατεύθυνση.αν λοιπόν ο ατομικισμός είναι ένα δομικό πρόβλημα, η εκπαίδευση στην συνύπαρξη επιτυγχάνεται καλύτερα σε μικρότερη κλίμακα, όπου κανείς μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αναγνωρίζεται με τους άλλους, μαθαίνει τι σημαίνει να δεσμεύεται σε κάποιες βασικές αρχές που τίθενται απο την ίδια την ομάδα, δοκιμάζεται η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξης, επιτυγχάνονται μικροί στόχοι αλλά ουσιαστικοί.ενημερώνεται, μορφώνεται, συγκροτεί το λόγο του, ενώ ταυτόχρονα ανακτά και την αυτοπεποίθηση του σε πραγματική βάση.χτίζει σχέσεις και άμυνες.στην ελλάδα, μια χώρα μικρή, όσο κι αν η κατάσταση είναι άσχημη, υπάρχει αυτή η συνθήκη της κλίμακας, που αν την αξιοποιήσουμε μπορεί να έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

   • (απαντώ ΚΑΙ στο επόμενο σχόλιό σου εδώ, αγαπητή χ.κ. αλλά… μειώνω το «βάθος του δέντρου» απαντώντας στο προηγούμενο).
    _______________

    Στο δεύτερο σχόλιό σου συμφωνώ απόλυτα με τη διευκρίνιση. Είναι αναγκαίο να κατανοηθούν όλα αυτά που λες, σαν μέρος της διαδικασίας αυτο-οργάνωσης «από-κάτω-προς-τα-πάνω».

    Στο προηγούμενο σχόλιο επίσης είπες σωστά πράματα, μόνο που… δεν αναιρούν τον ΠΟΛΥ βλαβερό ρόλο της διάβρωσης από νεοναζί/ακροδεξιούς, τέτοιων κινημάτων στην Ελλάδα, κάτι που αποδείχτηκε πρακτικά, χειρότερα από όσο νόμιζα.

    Αντιγράφω λοιπόν εδώ (εμπλουτισμένα) μερικά σχόλιά μου στο RD, για τις κινητοποιήσεις στην Ισπανία (ΚΑΙ στην Ελλάδα). Το σχόλιο αυτό… ίσως γίνει ποστ, με τίτλο:
    «ΔΕΝ είναι α-πολιτικές, αλλά ειναι απλώς ακομμάτιστες, οι (βασικά αντι-καπιταλιστικές) Ισπανικές κινητοποιήσεις»

    Σημαντικό θεώρησα το εξής
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1294248
    (καθόλου «απολιτίκ» κείμενο, βαθύτατα αντικαπιταλιστικό).

    Ο καπιταλισμός δεν εξυγιαίνεται, καταστρέφεται. Μέση λύση δεν υπάρχει. Πρέπει να πάμε στη βάση του προβλήματος, πρέπει να πάμε στην κατάργηση του καπιταλισμού.

    Έχουμε καταλάβει τους δρόμους λίγες μέρες πριν το εκλογικό πανηγύρι, αυτό το πανηγύρι όπου εκλέγεται δημοκρατικά αυτός που θα εκτελέσει τις ντιρεκτίβες της αγοράς. Λοιπόν, είναι ένα πρώτο βήμα. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Πρέπει να εξελίξουμε το κίνημα, να δημιουργήσουμε και να σταθεροποιήσουμε οργανώσεις και δομές για τον αγώνα, για τις συζητήσεις μεταξύ των συντρόφων, για να αντιμετωπίσουμε την καταστολή που έχει ήδη χτυπήσει στην Μαδρίτη και στη Γρανάδα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι χωρίς κοινωνική αλλαγή, χωρίς κοινωνική επανάσταση, τα πάντα θα συνεχίσουν όπως πριν.

    Καλούμε σε συνέχιση της διαδήλωσής μας της άρνησης του θεάματος του εκλογικού τσίρκου και κάθε πιθανής μανούβρας. Καλούμε σε υποστήριξη του συνθήματος “Να φύγουν όλοι!” όμως καλούμε επίσης στη συνέχιση του αγώνα και μετά την Κυριακή 22 του μηνός…
    [ . . . . .]
    Καλούμε σε οργάνωση σ’ όλες τις χώρες για να αγωνιστούμε μαζί ενάντια στην τυραννία του εμπορεύματος.
    A LA CALLE, ?A LUCHAR!
    ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ!

    LA DEMOCRACIA ES LA DICTADURA DEL CAPITAL
    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    EL CAPITALISMO NO SE REFORMA, ?SE DESTRUYE!
    Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ!

    BLOQUE “?QUE SE VAYAN TODOS!
    qsevayan@yahoo.es19
    de Mayo de 2010

    Το λινκ το βρήκα στον «Παραλληλογράφο», στο τέλος του εξής ποστ
    http://parallhlografos.wordpress.com/2011/05/23/%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/

    Και… πριν πει κανείς (εύλογα) ότι «μα αυτά τα λένε αναρχικοί, δηλαδή μια χούφτα άνθρωποι», παραθέτω κάτι που δείχνει ότι η αντι-κομματικότητα των ισπανικών διαμαρτυριών είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΗ, σχεδόν αναπόφευκτη. Διότι…

    …»Η σημερινή έκρηξη δεν έχει, ωστόσο, ξεκινήσει από το μηδέν. Χρόνια δουλειάς σε μικρή κλίμακα από τα εναλλακτικά δίκτυα και κινήματα, πρωτοβουλίες και αντιστάσεις με πιο περιορισμένο αντίκτυπο είχε κρατήσει τη φλόγα της αμφισβήτησης ζωντανή σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η γενική απεργία της 29 Σεπτέμβρη 2010 άρχισε επίσης μια πρώτη ρήξη, αν και η επακόλουθη υπαναχώρηση από τις ηγεσίες των CCOO και UGT (σημ. οι αντίστοιχες ΓΣΣΕ) και η υπογραφή από αυτές του κοινωνικού συμφώνου έκλεισε το δρόμο σε κινητοποίησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μεγάλωσε  την ανυποληψία και την έλλειψη κύρους των μεγάλων συνδικάτων στις τάξεις της μαχητικής νεολαίας και των κινηματικών πρωτοβουλιών.

    _______
    Πηγή της παραγράφου είναι η μετάφραση ανάλυσης από το Zcommunications.org:
    http://parallhlografos.wordpress.com/2011/05/21/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1/

    Αναζητώ τώρα και άλλα λινκ, που κάπου αποθήκευσα, για αιτήματα ελέγχου εργοστασίων από εργάτες, κλπ. Θα βρεθούν σίγουρα (αν κι έχω πνιγεί από Υπερφόρτωση Πληροφορίας γενικά). Φυσικά δεκτή η αντίρρηση ότι πιθανότατα, σχεδόν σίγουρα, ήταν έκφραση μειοψηφική.

    Ομως… νομίζω ότι η ουσία είναι η εξής.

    -ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είπε «απολιτίκ», στην Ισπανία, τις συγκεντρώσεις! Τις είπαν, βέβαια, «μη-κομματικές», «μη-συνδικαλιστικές», μη-…θρησκευτικές, κ.ο.κ.
    Και… ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ έκαναν, μάλλον, αφού κόμματα και συνδικάτα στην Ισπανία είναι άχρηστα ή πουλημένα.

    ____________________

    ΤΙ προβλήματα υπάρχουν στις αντίστοιχες Ελληνικές κινητοποιήσεις?

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: -Περίπου αυτά που επισήμανε και το RD:
    http://radicaldesire.blogspot.com/2011/05/smirnoff.html
    -αλλά με κάποιες επιφυλάξεις, όπως είπα και σε σχόλια, π.χ.

    http://radicaldesire.blogspot.com/2011/05/smirnoff.html#comment-212019705

    Μία άλλη πτυχή των ισπανικών κινητοποιήσεων, που αποσιωπήθηκε παντού (πλην μερικών ελάχιστων blog) ήταν η σταδιακή εμφάνιση νέων αιτημάτων και μανιφέστων, ολοένα και πιο ριζοσπαστικών, π.χ. για πέρασμα των εργοστασίων στους εργάτες, λαΪκή εξουσία, άμεση δημοκρατία, κλπ. Οι διαπιστώσεις που κάνεις Αντώνη είναι βασικά σωστές. ΙΔΙΩΣ για την Ελλάδα, όπου το δήθεν «απολιτικό» χαρακτηριστικό των Ισπανών εξεγερμένων (λέω «δήθεν» γιατί δεν ήταν ακριβώς έτσι) προβλήθηκε υπέρ το δέον και χρησιμοποιήθηκε σαν σιγαστήρας ή φίμωτρο για να καταστείλει τα πιο ριζοσπαστικά αιτήματα ΚΑΙ εδώ. (Αυτό δεν αποκλείει βέβαια τη στήριξη ειλικρινών διαμαρτυριών ΚΑΙ από εμάς, ΝΟΜΙΖΩ…)

    Εδώ έχουμε όμως άλλα προβλήματα, όπως η συνήθης διάβρωση τέτοιων μη-κομματικών πρωτοβουλιών από «πατριώτες» (ενώ στην Ισπανία δεν εμφανίστηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ εθνική σημαία). Με «πατριώτες» σε εισαγωγικά εννοώ ΚΑΙ φασίστες, όπως γνωστός «πατριώτης» (στην πραγματικότητα σύμμαχος και συνεργάτης Χρυσαυγιτών) μέλος του «Πατριωτικού Μετώπου Ελλήνων Ισπανίας»(!!!) που «ανέλαβε» κεντρική ιστοσελίδα της «Σπίθας», για να προωθήσει… Χρυσαυγίτικα βίντεο (=για τουλάχιστον ένα από αυτά αποσπάσθηκε και… υπογραφή από το Μίκη, σαν δήθεν «προτεινόμενο», ενώ αμφιβάλλω ΑΝ το είχε δει καν)!

    Το να αηδιάσει κανείς από τα κόμματα, είναι βέβαια φυσιολογικό. Προσωπικά το νοιώθω κι εγώ, αλλά όχι και στο βαθμό να… αρχίσω να ρίχνω λάσπη σε αριστερά κόμματα. Και αυτή ακριβώς η λάσπη δείχνει την πολιτική σκοπιμότητα της «απολιτίκ» στάσης (που δεν ρίχνει την ίδια λάσπη π.χ. στους νεοναζί, ούτε και στη ΝΔ. Αρα είναι ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ…).

    ———–
    http://radicaldesire.blogspot.com/2011/05/smirnoff.html#comment-212023441

    Αναφέρω χαρακτηριστικό παράδειγμα της… «περίεργης» ΔΗΘΕΝ απολιτίκ κατάστασης. Στο Youtube (όπου βέβαια το βίντεο με τη μετάφραση συνέντευξης του _αριστερού_ Ισπανού συγγραφέα Jose Luis Sampedro ξεπέρασε τις 25.000 θεάσεις, κλπ. κλπ.) έλαβα «προσκλήσεις φιλίας» στο κανάλι μου ΚΑΙ από… περίεργα άτομα, μεταξύ των οποίων…
    1) Στρατόκαβλος εθνικιστής, ΔΗΘΕΝ απολιτικός, πιθανότατα στρατιωτικός, με βίντεο που υμνούσαν ό,τι πιο ακραίο και με φίλους νεοναζί έλληνες πανκ, κλπ. κλπ.
    2) Ελληνοαμερικάνα «Πετυχημένη επιχειρηματίας» με… τετραψήφιο αριθμό φίλων και επίσης τετραψήφιο αριθμό «συνδρομητών» (που δείχνει ΜΕΓΑΛΗ δικτύωση) η οποία είχε επισκέπτη στο κανάλι της νεοναζί με ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ σημαία, να της λέει «Heil» (δηλώνοντας και τον εαυτό του σαν «skinhead Hellas») αλλά… καμία διαφωνία δεν είχε, η κερία! 🙂 Οπότε… ψάχνοντας ΤΙ καπνό φουμάρουν οι «φίλοι της» βρήκα φυσικά πλήθος ακροδεξιών και επίσης… το ΚΕΝΤΡΙΚΟ βίντεο-κανάλι της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε ποιον τα κάνουν αυτά? Για… πρωτάρη με περάσανε? Ασε, να’ούμε… 🙂

    Υ.Γ. ΔΕΝ δίνω λινκ εσκεμμένα, για να μη τους προωθώ κιόλας. Οποιος δεν με πιστεύει, ας μου γράψει να τα στειλω ιδιωτικά. Πάντως… κάτι άλλο που βγαίνει τώρα, μετά από σκέψη, είναι η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ διάβρωση [διείσδυση] από νεοναζί (διαφόρων «φυλών», ΟΧΙ μόνο Χ.Α.) σε αυτή την κατάσταση, με ΠΛΗΡΗ ανοχή και συνεργασία ανθρώπων που κανονικά θα έπρεπε να είναι «φιλελεύθεροι δημοκράτες» (σαμαρωμένοι… γάϊδαροι, κλπ).

 9. Τελικά… ίσως βάλω στο ίδιο προσεχές ποστ και τα εξής σχόλια:

  Το σχόλιο του Γιάννη Τζανάκου και η απάντησή μου:
  http://radicaldesire.blogspot.com/2011/05/blog-post_24.html#comment-210878302

  Γιάννης Τζανάκος:

  Αυτό που βλέπω είναι απο διαφορετικές οπτικές πολύ πρεμούρα ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ. Ότι θές ακούς. Επειδή βαριέμαι τώρα τις αναλύσεις θα συνεχίσω τον «λαικισμό» μου, όπως είπε και ο συναναγνώστης του ευρωπαικού δημοκρατικού οικολογικού διαφωτιστικού μελίρυτου και κυρκοθεμελιωμένου σοσιαλισμού, έτσι μπας και ανάψουν τα πνεύματα, τα αποκοιμισμένα απο την ευρωπαιστική ύπνωση. Λίγο ως πολυ λένε οι φίλοι ότι έξοδος απο το ευρώ σημαίνει: εθνικισμό, εθνοκαπιταλισμό, κρατικισμό, κατάρα! κατάρα!..θα γίνουμε Αλβανία του Χότζα, θα γίνουμε βόρεια Κορέα, θα πεινάσουμε, θα μας φάνε οι εθνικιστές σταλινικοί απομονωτιστές..Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, ή μάλλον είναι πολύ σοβαρό το ΡΗΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΘΕΙ στην αριστερά, όπως και να την εννοούμε. Επειδή έχω σιχαθεί να απολογούμαι σε τροτσκιστές και ευρω-»κομμουνιστές» μια ζωή για το λάθος του σταλινισμού, όσον αφορά την άποψή του για την μορφή της άνισης ανάπτυξης του καπιταλισμού, ήρθε η ώρα, μιάς και έχω πιεί και ουκ ολίγον κρασί να τους πω: πάρτε τα ά…… μου μετα συμπαθήσεως. καμμιά ολοκλήρωση του παγκόσμιου καπιταλισμού, υπο οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα υπερβεί τον νόμο της άνισης ανάπτυξης,και τον εθνοκαπιταλισμό, άρα και η σοσιαλιστική προοπτική είναι η μόνη διεθνιστική προοπτική. Όπου όμως σοσιαλίστική και κομμουνιστική προοπτική σημαίνει διάλυση ΟΛΩΝ των αστικών θεσμών και εθνικών και διεθνών. Αν νομίζουν οι »διεθνιστές» της »ολοκλήρωσης» ότι θα πατήσουν πάνω στο έδαφος των διεθνοκαπιταλιστικών θεσμών, αν νομίζουν ότι θα σερφάρουν όμορφα πάνω στον »διεθνισμό» του κεφαλαίου και την ιδεολογία της φιλελεύθερης »οικουμενικότητας» ας περιμένουν όσο θέλουν. Όμως να μην μας πρήζουν το συκώτι και ας βάλουν μυαλό επιτέλους και να πάνε στο νεοπασόκ. Εδω είχαν πρόβλημα και με τον Ανδρέα Παπανδρεου! Ποιός ξεχνά τα κομπρομί της «ανανεωτικής» αριστεράς με την ευρωπαιστική δεξιά, τα άρθρα των παπουτσάκηδων , τις γλοιώδεις γλύκες των εσωτερικάκηδων με τους ευρωδεξιούς και το κοινό »μέτωπό» τους »απέναντι» στον λαικισμό-εθνικισμό του Αντρέα ούτε καν απέναντι στο κκε-αυτό το είχαν σίγουρο για απόσυρση, πήραν και κεί τα ….-. Ποιός ξεχνά τις περισπούδαστες αναλύσεις στον «Πολίτη», ποιός ξεχνά το γλύψιμο στον Σημίτη;..βαρέθηκα. Αλλά δεν θα ασχοληθώ τώρα με τον »ανανεωτικό» χώρο, είναι πτώματα και ζέχνουν, μέχρι τώρα στην ΑΥΓΗ υπάρχουν άρθρα υπέρ του Μνημονίου. Βλέπείς οι σύντροφοι δεν τα σπάνε ποτέ, δεν έχουν τη στοιχειώδη τσίπα, είδε ποτέ κανείς να έχουν τσίπα οι αριστεροί της »ευρωπαικής προοπτικής»; εδώ γινόταν διάσπαση και τους έβλεπες στην τι-βι, την μέρα του χωρσιμού στην κοινοβ.ομάδα να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται..τέτοια αναξιοπρέπεια, τέτοια ξεφτίλα, ούτε μια διάσπαση δεν μπορούν να κάνουν συγκρουσιακά, σαν άνθρωποι δηλαδή που πονάνε, όχι σαν δήθεν τάχαμου δημοκράτες….Το ανησυχητικό για μένα είναι η διάδοση επικράτηση και ηγεμονία των ιδεών τους και στην λεγόμενη επαν.αριστερά. Συζητάμε τώρα να σταματήσουμε την κυριαρχία των αστικών ιδεών, και του ανερχόμενου νεοεθνικισμού κάθε είδους, με τον φόβο και την απαξίωση κάθε ρήξης στο επίπεδο της ανεξαρτησίας της χώρας, σπιλώνοντας την ως αριστεροπατριωτική εθνικιστική και τα ρέστα..μόνον που έτσι της στρώνουμε το χαλάκι..Λές και η έξοδος απο το ευρώ, σημαίνει αυτόματα την έκπτωση στον εθνικιστικό βόθρο, λές και η τακτική και ταξικά καθορισμένη ρήξη με τους όποιους διεθνείς θεσμούς μας οδηγεί στον ρατσισμό ή τον Καραμπελιά. Αν η πολιτική είναι κάπου μια διαδικασία πρόκλησης-απάντησης θα έλεγα το εξής: Η πολιτική ευρωαριστερών και αριστερίστικών σχημάτων, άρνησης ή επιφύλαξης απέναντι στην έξοδο απο το ευρώ είναι πολιτική στήριξης του ιμπεριαλισμού ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ, είναι πολιτική εφεδρεία της ΕΕ του ΝΑΤΟ της τρόικα, είναι πολιτική υποτέλειας στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, και σε τελική ανάλυση είναι πολιτική που οδηγεί απευθείας στον εθνικισμό-ρατσισμό απο την «αντίθετη» κατεύθυνση. ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΖΕΣΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ σύντροφοι της ιδεολογικής μπαλαφάρας…αν νομίζετε πως θα υπερβείτε το κκε με τις αερολογίες σας θα βρεθείτε προ εκπλήξεων. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΚΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, και ο κόσμος θεωρούσε τον ΣΥΝ και τον αριστερισμο αριστερά η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ θα είχε τριπλάσια ποσοστα…άντε καλη ψυχή σύντροφοι

  ————-
  Και η απάντηση:

  http://radicaldesire.blogspot.com/2011/05/blog-post_24.html#comment-211246073

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον σχόλιο, εμβαπτισμένο και σε πλούσια εμπειρία. Από τα πολλά σωστά που λέει, κρατώ μια πρόταση στο τέλος, ως σημείο-κλειδί και για… άααλλες διαπιστώσεις.

  Η πολιτική ευρωαριστερών και αριστερίστικών σχημάτων, άρνησης ή επιφύλαξης απέναντι στην έξοδο απο το ευρώ είναι πολιτική στήριξης του ιμπεριαλισμού ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ, είναι πολιτική εφεδρεία της ΕΕ του ΝΑΤΟ της τρόικα, είναι πολιτική υποτέλειας στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, και σε τελική ανάλυση είναι πολιτική που οδηγεί απευθείας στον εθνικισμό-ρατσισμό απο την «αντίθετη» κατεύθυνση. 

  Είναι μια φράση που θα ήθελα να την κάνω θέμα ανάρτησης…

  Διότι εκφράζει, με συμπυκνωμένο τρόπο αλλά και με σχετική πληρότητα, όλη την προβληματική κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, και πληρώνουμε ακριβά όταν (όχι τελείως αδικαιολόγητα) κάποιοι ημιμαθείς «πατριώτες» εξαπολύουν πάνω μας, συλλήβδην, τη συκοφαντία ότι είμαστε «πρακτόρια της Νέας Τάξης» ή «σοράκια» (πιόνια του Σόρος). Δυστυχώς βέβαια… η συνήθης αντίδραση όσων γίνονται στόχοι αυτής της λάσπης είναι η στείρα άρνηση, ή και η επισήμανση της «συνωμοσιολογίας» και της παράνοιας του εκάστοτε… «αντι-νεοταξίτη» κατηγόρου-ιεροεξεταστή και «κυνηγού προδοτών». Μόνο που… από τον τρελό και το μικρό μαθαίνεις και την αλήθεια, έστω σε διαστρεβλωμένη ή παρανοϊκή μορφή. Διότι΄… μπορεί εσύ ή εγώ ή ο Αντώνης ή και πολλοί άλλοι, ανεξάρτητοι αριστεροί και κομμουνιστές και αναρχικοί, να μην έχουμε καμία απολύτως σχέση με αυτές τις συνήθεις εθνο-παρανοϊκές συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις. πλην όμως… οι τελευταίες εκφράζουν, έστω και με διαστρεβλωμένο και παρανοϊκό τρόπο, την ατελή και περιορισμένη (από έλλειψη κατανόησης κλπ.) απεικόνιση στο φαντασιακό επίπεδο του εκάστοτε πατριώτη ή εθνικιστή… ενός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ γεγονότος. Και το πραγματικό αυτό γεγονός πρώτη φορά το βλέπω να εκφράζεται με τόση πολλή σαφήνεια σε τόσο λίγα λόγια. 

  Αν θέλουμε όμως πραγματικά να αλλάξουμε τον κόσμο, θα πρέπει ανάμεσα σε άλλα (συνήθως ζόρικα και επίπονα) επικοινωνιακά τολμήματα, να ανοίξουμε διάλογο με τους λαλημένους αυτούς «αντι-νεοταξίτες» συνωμοσιολόγους, προτάσοντας την ωμή και άφοβη αλήθεια της διαπίστωσής σου, χωρίς παρωπίδες και αυταπάτες. Θα πρέπει να τους πούμε «ναι, εξαπατηθήκατε, αλλά… όχι από μας ειδικά και όχι με τον τρόπο που νομίζετε (ή που σας έκαναν να νομίζετε)».

  ————————

  http://radicaldesire.blogspot.com/2011/05/blog-post_4659.html#comment-211385587

  Ακριβέστατο, πραγματικά σπουδαίο και αληθινό το ποστ.

  Μόνο που.. αφορά την ΕΞΩ-διαδικτυακό και απληροφόρητο μέσο άνθρωπο, το εύκολο θύμα της τηλεόρασης, ή (το πολύ) έχοντα σύνδεση διαδικτύου με κύριο σκοπό να βρει μουσική και τσόντες, άααντε και κάνα «δημοσιογραφικό μπλογκ» που να τον βομβαρδίζει με πληροφορία που γαργαλάει κι ερεθίζει, ΜΗ απαιτώντας κόπο επεξεργασίας ή περαιτέρω αναζήτησης.

  Εκείνο που συστηματικά ξεχνάς ίσως, αγαπητέ Αντώνη, είναι ότι υπάρχει και μια άλλη πληθυσμική ομάδα, τώρα πια, της οποίας είσαι ο ΙΔΙΟΣ μέλος, θες δε θες, όσο και να… τσινάς λέγοντας ότι δεν εισαι, ή ότι δεν θέλεις, κ.ο.κ.

  Υπάρχει η (υποτιμημένη από πολλούς, ΚΑΙ από σένα) Κοινότητα των Ενεργών Χρηστών του Διαδικτύου, που ζουν με… βουνά ολόκληρα πληροφορίας ΚΑΙ γνώσης, όπου… όλα όσα λες (πολύ σωστά) πως δεν κατανοεί ο σύγχρονος άνθρωπος, Homo SAPIOUS (σαν aborigine τον Μότσαρτ) εμείς (όχι όλοι βέβαια) συνήθως… τα τρώμε για breakfast.
  Φυσικά… δεν είμαστε όλοι έτσι (και ήδη είπα, ουσιαστικά, ότι είμαστε μικρή μειοψηφία σε μία… μειοψηφία, τουλάχιστον στην Ελλάδα…)

  Παρόλ’ αυτά, το πολιτιστικό χάσμα ανάμεσα σε μας και τον υπόλοιπο χειραγωγημένο (πιο πολύ) πληθυσμό μεγαλώνει. Και όχι μόνο λόγω του κόπου της δικής μας πλευράς για καλυτέρεψη (ΑΝ τον κάνουμε). Λόγω και όσων ήδη εξηγείς (πιο γενικά), κλπ.

  Αλλά… τη Cyber-Culture (που ΕΙΜΑΣΤΕ) ας μη την υποτιμάμε !!!
  -Είναι θετική ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ.

  Υ.Γ. ίσως το κάνω ποστ, είναι ΠΟΛΥ σοβαρό θέμα (ΚΑΙ το ποστ ΚΑΙ το… άλλο).
  Ισως ήρθε και ο καιρός να υψώσουμε ανάστημα… Γιατί στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ, μια πραγματικά υγιής και (προοδευτικά) σκεπτόμενη Cyber-Κουλτούρα. Στην πραγματικότητα μέχρι και το 2000 περίπου (ή πιο μετά) ήταν ΜΟΝΟ ένας Βόθρος (από ακροδεξιούς κυρίως και μπόλικους ΞΕΡΟΥΣ τεχνοκράτες). ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ (σχετικά) μπήκατε εδώ κι εσείς… οι «αριστοκράτες» (χεχε)… ΜΗ γνωρίζοντας όμως ότι δεν είσαστε εδώ ΜΟΝΟ εσείς. Ειναι και άλλοι που έζησαν το διαδίκτυο ΠΡΙΝ έρθετε εσείς με ΠΑΡΟΜΟΙΟ πολιτιστικό και πολιτικό προσανατολισμό, κάποτε…

  Υ.Γ.2 Τα χιλιο-ειπωμένα και ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ «επιχειρήματα» ότι (ΔΗΘΕΝ) ειμαστε «ταξικά προνομιούχοι» επειδή είμαστε στο διαδίκτυο ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΩ, σόρυ. Εχω δει και απλούς εργάτες ΚΑΙ άνεργους ΚΑΙ… ταξιτζήδες ακόμη που έχουν μανιώδη συμμετοχή στο διαδίκτυο (που σήμερα δεν κοστίζει ακριβά, κι ο υπολογιστής επίσης κοστίζει όσο ένα… πλυντήριο). Επομένως είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΑΪΚΟ εργαλείο τώρα πιο, ΚΑΙ το διαδίκτυο ΚΑΙ οι υπολογιστές. Ελιτισμός ΤΕΛΟΣ. (μόνο που… αυτό μας έφερε εδώ και ΟΛΗ την ανθρώπινη… Σαβούρα της άριστα περιγραφόμενης σε αυτή την ανάρτηση… ΠΑΡΑΚΜΗΣ).

 10. Και μερικά ακόμη, που… αντιγράφω από φυλαγμένα σε αρχείο, αλλά ξέχασα ορισμένα λινκ (που θα βρεθούν αργότερα)

  Απαντώντας στο εξής (του Αντώνη)

  Η επιλεκτική κριτική τύπου («δεν μας λέει αρκετά για…») ισχύει για ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ως ατελέσφορη και αδιέξοδη. Κανείς δεν λέει αρκετά για οτιδήποτε σε ό,τι αφορά ταξική ανάλυση σήμερα.

  Είχα πει (ένα πρωί, για να… πάει καλά η μέρα -χεχε)

  Ε ΝΑΙ, και…
  όχι μόνο σε ό,τι αφορά ταξική ανάλυση…

  Είναι χαρακτηριστικότατο σημάδι της θεωρητικής παρακμής της αριστεράς αυτό

  Ω ναι. Αλλά…
  Μάλλον είναι περισσότερο χαρακτηριστικό σημάδι (ή και αποτέλεσμα) της Πλημμυρίδας Πληροφορίας και Γνώσης,
  που… σαν ΤΣΟΥΝΑΜΙ τα πάντα έχει σαρώσει
  ακυρώνοντας ιδεολογικές (και μη) φαντασιώσεις
  αυταπάτες παντογνωσίας και πλήρεις εξηγήσεις,
  αποσπασματικές λύσεις, απεικονίσεις, παραποιήσεις
  εθελοτυφλικές, διχαστικές διαστρεβλώσεις
  και επιλεκτικές βολικές Δαιμονοποιήσεις
  του Χαώδους Πραγματικού,
  κλπ. κλπ. κ.ο.κ.

  Απλώς, η Αριστερά…
  εγκλωβισμένη όπως είναι
  σε Ξεπερασμένα Εργαλεία Σκέψης
  (αφορισμούς, τσιτάτα, ντετερμινισμούς, γενικεύσεις)
  με βαθυστόχαστα-διαλεκτικό… χαλασμένο λογισμικό
  θεωρητικών λαθών και κωνώπων διυλϊστικό…
  καμήλους οφθαλμοφανών αντιφάσεων καταπίνει
  και Κτηνώδεις όγκους Δεδομένων (ξανα-)φτύνει

  Απλώς, η Αριστερά…
  αδυνατεί να δει ότι… χύμα στο κύμα (όπως όλοι) 
  στο ΙΔΙΟ Info-tsounami κολυμπάει
  (με τα βιβλία των κλασσικών μαζί) και γκρινιάζει
  ενώ στου πελάγους τον Ανοιχτό Ορίζοντα ρεμβάζει
  μπας και ξαναφανεί… κάνα Κόκκινο Νησί 
  και… δόστου και… περί άαααλλων τυρβάζει .
  ελπίζω ΟΧΙ όμως και ΧΩΡΙΣ…
  laptop με Wi-Fi,
  ώστε να…. σε διαβάζει ! 🙂 χαχαχαχα

  Καλό κέφι ! (Αντώνη, ΚΑΙ όλοι…) 🙂

 11. «να φύγουν όλοι»
  μα έχουν ήδη φύγει.
  και ξαναλέω, όπου δεν υπάρχουν συντεταγμένες δυνάμεις, αφήνουν το πεδίο ελεύθερο για τις μαφίες.
  η εμπειρική μου πραγματικότητα: στο διαταύτα, λίγους βλέπω να κάνουν πράξη τα λόγια τους με επιμονή και θάρρος.σε δράσεις για την υποστήριξη μεταναστών και ευπαθών ομάδων, σε κινήσεις αυτοοργάνωσης.μας λείπει η παιδεία, και ίσως ακόμα βαθύτερα η πίστη, το συναίσθημα.και τελικά απο όλα αυτά τα κραυγαλέα, βλέπω στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράση.κι ας μην έχουν μπράτσα και τσαμπουκάδες.όσο θα περιμένετε την επανάσταση, θα κάνουμε έργο
  τις καλησπέρες μου
  (λίγο προβοκατόρικο, σόρρυ 🙂

  • Καθόλου προβοκατόρικο, αυτό.

   Ο μόνος… προβοκάτωρ εδώ μέσα… είμαι εγώ 🙂 (Χαχαχα)
   διότι η «Γραμμή Omadeon» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «να φύγουν όλοι»,αλλά…
   «ΠΟΥ πήγατε?
   Ελάτε, ένας-ένας…
   θα πάρετε κι εσείς»!
   :mrgreen:
   (και καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του, φυσικά, 100%… κομμουνιστικά. π.χ. ο καλός τον έπαινο, ο γελοίος την καζούρα, κ.ο.κ.).

   ΟΥΤΕ παιδεία θα βρεις εύκολα πάντως, ΟΥΤΕ… αυθορμησίες βάσει ανθρωπιστικών αρχών που λιγοστεύουν (γενικότερα)…

   Το πιο πιθανό για την Ελλάδα είναι να γίνει μεγάλο τραλαλά στον υπόλοιπο κόσμο (και ιδίως στην Ευρώπη) οπότε.. θα ακολουθήσουμε κι εμείς. Δυστυχώς μπορεί νάναι αργά, αλλά (ΔΕΝ ξέρω) μπορεί και να προλάβουμε στο τσακ, την τελευταία στιγμή. Από την άλλη πλευρά, σε ελάχιστες μέρες προβλέπεται ΜΕΓΑΛΟ «πανηγύρι» (που ίσως δώσει έμπνευση και σε άλλους).

 12. και κάποιος να μου εξηγήσει παρακαλώ πόσο ριζοσπαστικό είναι το ΚΚΕ
  όταν βρίσκεται στη βουλή γιατί το’χω απορία
  (όσο και το γιατί δεν έχει απαιτήσει απόδοση δικαιοσύνης για τη σωρεία σκανδάλων και δημεύσεις «βουλευτικών» περιουσιών)

  • @χ.κ. Χμ…
   Περί ΚΚΕ ειδικός είναι ο καθηγητής Γιώργος Ρούσης, ένας από τους ελάχιστους ΠΟΛΥ αξιόλογους, διαβασμένους (ΚΑΙ ακέραιους στο χαρακτήρα) «ορθόδοξους μαρξιστές-λενινιστές», για πολλά χρόνια μέλος του ΚΚΕ. Δεν έχω καταλάβει ακόμη ΑΝ… ανήκει ακόμη, ή δεν ανήκει (τελικά) στο κόμμα, αλλά η κριτική του ήταν τόσο ποιοτική ώστε δυσκολεύτηκε πολύ το κόμμα να τον χειριστεί. Δυστυχώς ΑΚΟΜΗ δεν διάβασα το βιβλίο του «Μαρξ γεννήθηκες νωρίς», αλλά… τον υπερασπίστηκα σε συζήτηση εκατοντάδων σχολίων, όπου μας τα πρήξανε… χαζοί Κνίτες. Παρόλ’ αυτά ο φοιτητής που έχει εκείνο το μπλογκ, ο «άθλιος», είναι έξυπνος ΚΑΙ δίκαιος, απ’ τα λίγα που ξέρω. ΚΑΘΟΛΟΥ «χαζός Κνίτης», άσχετα αν σε ΜΕΡΙΚΑ πράματα διαφωνούμε… και (στα πιο πολλά) είμαστε σύμμαχοι: http://a8liothtes.wordpress.com/

   Για τους βουλευτές του ΚΚΕ, θα ξαναπώ κάτι που λίγοι ξέρουν σήμερα (που όμως εσύ θα το ξέρεις). Οτι το μισθό τους τον ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟ υποχρεωτικά στο κόμμα, και μετά το κόμμα τους κόβει ένα μικρό μισθό. Ε, με όλες τις ατασθαλίες, ή τα λάθη, ή και τις αδικίες που έχει διαπράξει κατά καιρούς το κόμμα (δηλαδή η ηγεσία του) ΔΕΝ το θεωρώ επείγον θέμα κριτικής ΤΩΡΑ, στην παρούσα κρίση. (Πιο παλιά όμως το είχα κάνει, τότε με το θέμα «παλινόρθωσης του Στάλιν»).

   Αυτή τη στιγμή όμως, ακολουθώ τη «Γραμμή Celin»! χαχαχα :mrgreen:

   • χαχα (((((δεν έχω σήμα…celin, ακούς;)))))

    ό,τι και να κάνουν με τα μισθά τους, δεν μπορώ να καταλάβω πώς ορίζονται ως κίνημα ανατροπής.δλδ, στη ρωσία, ήταν κίνημα που κατέλαβε την εξουσία επαναστατικά.τώρα τι είδους οντότητα είναι;
    και για ποιά επανάσταση μπορεί να μιλάει;προσπαθώ να φανταστώ τα συντρόφια να καβαλάνε τα έδρανα χαιρετώντας τους παλιούς συναδέλφους χαχα σορρύύύύ (celiiiiiin, ακόμα δεν σ’ακούω!)

    • Μα… δεν ακούς ΣΩΣΤΑ τον σύντροφο

     Το σωστό… ακουστικό είναι ΕΔΩ
     http://www.celinathens.blogspot.com/

     (το θέμα είναι ΑΝ ακούει εκείνος βέβαια…
     ή αν… γράφει ανάρτηση ΤΩΡΑ με επιγραφή απ’ έξω «δεν ευκαιρώ»).

     Για τα περί κινήματος ανατροπής, ας μην ξεχνάμε τον κακόμοιρο Αλλιέντε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το πρόβλημα εκεί, στη συμμετοχή στη Βουλή, αλλά φυσικά στο ΠΩΣ.

     • ναι οκ, τα λέμε πολύ καιρό τώρα αυτά, αυτά που αν είμασταν άνθρωποι αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας σ’όλο τον πλανήτη, θα έπρεπε να τα είχαμε σκεφτεί εδώ και πολλά χρόνια.
      αλλά όταν λέω και το παρακάτω, αντιμετωπίζομαι ως τέρας (το λιγότερο) έχω συνηθίσει πια.
      χ

    • τουτέστιν: αν το ΚΚΕ δεν πιστεύει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά στην επαναστατική κατάληψη της εξουσίας κλπ, ας αποχωρήσει απο τον μηχανισμό που αποποιείται κι ας ξαναγίνει αμιγώς κίνημα.για να δούμε, πόσοι απο ‘κει μέσα θα το άντεχαν
     (όλα τ’αλλα τα ακούω βερεσέ και «ρεφορμισμούς» που τόσο δεν τους αρέσουν)

     • αν το ΚΚΕ δεν πιστεύει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά στην επαναστατική κατάληψη της εξουσίας κλπ, ας αποχωρήσει απο τον μηχανισμό που αποποιείται κι ας ξαναγίνει αμιγώς κίνημα.για να δούμε, πόσοι απο ‘κει μέσα θα το άντεχαν…

      Ειλικρινά ΔΕΝ ξέρω αν μια τέτοια κίνηση θα ήταν η καλύτερη, ή σωστή γενικά….
      Υπάρχουν υπέρ-, υπάρχουν και κατά- (αρκετά).

      Γενικά η αριστερά (και το ΚΚΕ) πάσχει πάρα πολύ στον επικοινωνιακό τομέα, υστερεί τόσο πολύ ώστε πρέπει (κατ’ εμέ) να δουλέψει ΕΚΕΙΝΟ το πρόβλημά της, πρώτα, μαζί και με τις ιδεολογικές της αδυναμίες ή αντιφάσεις (ή και την… άγνοιά της ακόμη, π.χ. για θέματα όπως ο Συνεταιριστικός Σοσιαλισμός του Richard D. Wolff), κλπ. ΠΡΙΝ κάνει κάτι τόσο ριζοσπαστικό όπως το να πει «δεν συμμετέχουμε πια στον κοινοβουλευτισμό».

      Πιθανολογώ ότι το μόνο που θα κατάφερνε τότε η αριστερά θα ήταν η μονοπωλιακή επικράτηση δεξιάς και ακροδεξιάς ΚΑΙ στη Βουλή ΚΑΙ έξω. Και επίσης… ήταν ΜΑΛΛΟΝ λάθος της αριστεράς (δηλαδή του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ), μετά την κατοχή, η αποχή σε κάποιες εκλογές. Εκείνη η αποχή ήταν νομίζω σοβαρή αιτία ΚΑΙ για τον Εμφύλιο (όχι μοναδική αιτία βέβαια).

      Πάντως τάσσομαι ΚΑΤΑ της αποχής, σχεδόν φανατικά. Και είχα εξηγήσει εκτενώς ΓΙΑΤΙ, σε 2 ποστ (ΚΑΙ ένα video) στις δικές μας βουλευτικές εκλογές:
      1)
      https://omadeon.wordpress.com/2010/11/07/vote-left/
      2)
      https://omadeon.wordpress.com/2010/11/14/greek-zombie-nation-remix/
      Στη συζήτηση, έκανα βέβαια… φάουλ στο διάλογο, π.χ. με τον (φίλο ΤΩΡΑ) μπλόγκερ «Θράκα Αναρμόδιο».

      ΝΑ και το βίντεο (που κάτι δεν πάει καλά και ΔΕΝ το βλέπω σώο ΜΕΣΑ στο σχετικό ποστ, προ ολίγου)

     • δεν διαφωνώ, όμως τότε να μην εκτοξεύονται τέτοια πυροτεχνήματα (γιατί είναι ληγμένα)
      να συμβαδίζουν λόγος και πράξη για να έχουν αξιοπιστία.
      να παραδεχτούν και ρητά οτι το σύστημα έχει προβλήματα, αλλά η προσπάθεια τους είναι να τα βελτιώσουν.

      προσωπικά δεν περιμένω και πολλά απ’αυτούς.κι εννοώ οτι σε κάθε κόμμα μπορεί να έχουν μείνει σοβαροί άνθρωποι,ιδεολόγοι, αλλά οι οι αγράμματοι καιροσκόποι φιλοχρήματοι, τους έχουν υπερκεράσει κατά πολύ.
      κι ας μην κοιτάμε μόνο αρχηγούς, αλλά σύνολα.

     • Ετσι όπως το έθεσες τώρα… συμφωνώ απολύτως!

      Μα… ούτε κι εγώ περιμένω πολλά από το ΚΚΕ, διότι δεν πιστεύω στα κόμματα γενικά. Πιστεύω ότι σαν οργανωτική δομή, τα πολιτικά κόμματα είναι ΗΔΗ ξεπερασμένα, ληγμένα εξ ορισμού και απολύτως. ΔΕΝ είναι κατάλληλη δομή για τον 21ο αιώνα, όπου αναδύεται μια άααλλη δομή.

      Για μένα το σωστό σύνθημα είναι (και ήταν):
      ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΔΙΚΤΥΑ
      ********************************************************
      🙂
      …και ΔΕΝ εννοώ τα (ξενέρωτα πλέον ή και ελεγχόμενα) «social networks» (του χαβαλέ ή του φατσο-βιβλίου…)

     • ας ξεκινήσουμε απ’τα απλά, για να πάμε και στα σύνθετα.τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι το κείμενο του Freud Δυσφορία μέσα στον Πολιτισμό, που παρά κάποια ξεπερασμένα ίσως σημεία, λέει κάποια πολύ σωστά πράγματα, βοηθώντας στην ερμηνεία των σημερινών δεδομένων.η βαθιά δυσφορία και το άγχος της παρατεταμένης αγωνίας, μπορεί να οδηγεί τον άνθρωπο (ατομικά και συλλογικά) στην αυτ-καταστροφή, προκειμένου να δωθεί τέλος στο άγχος.ας το έχουμε κι αυτό κατά νου, για τα περί βίας.

     • Και πάλι συμφωνώ απόλυτα, αν και… το «Civilisation and its Discontents» το έχω σχεδόν ξεχάσει και πρέπει να το ξαναδιαβάσω.

      Ηταν ίσως το πρώτο βιβλίο του Φρόϋντ, μαζί με το «Τοτέμ και Ταμπού», που είχα διαβάσει πριν… δεκαετίες, αλλά και το πρώτο που αμφισβήτησα αργότερα, αφού διάβασα Μαρκούζε («Ερως και Πολιτισμός»), Wilhelm Reich, R.D. Laing, κλπ.

      Γενικά η άποψή μου είναι ότι ο Φρόϋντ εκφράζει ο ΙΔΙΟΣ έναν Πατριαρχικό Πολιτισμό, τον οποίο «δικαιώνει», αλλά ότι (σε αυτό) έχει θεμελιώδη λάθη.

      Στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για πολιτισμό, ΧΩΡΙΣ τοτέμ… ενοχών από σφαγή Πατριαρχών.

      Υπάρχει π.χ. η νέα κουλτούρα της Μουσικής trance και μιας βασικά… Μητριαρχικής Πνευματικότητας, που ΔΕΧΕΤΑΙ να ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ το Συμβολικό Φόνο του αρχέγονου… Αρχιδο-πατέρα Βασιλιά. 🙂 Κι ο τρελός χορός της ειναι… ΑΚΡΙΒΩΣ η Γιορτή γι’ αυτή την Τελετουργική Συμβολική Πατροκτονία, κλπ. κλπ. (την οποία μοιράζεται πια όλη η φυλή, αυτονομημένη επιτέλους) αλλά… αυτά είναι ΠΟΛΥ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ… εδώ, κι εγώ ΠΟΛΥ… ΠΟΛΥΛΟΓΑΣ 🙂 -οπότε… σε ευχαριστώ που με ανέχτηκες! 😛

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s