Η Απάτη της Εθνικής Ενότητας και μια… Ηλίθια Αφίσα εναντίον της

Real Steel Action Figures by Jakks Pacific
Image by toybot studios via Flickr

Η αφίσα που παραθέτω πιο κάτω κυκλοφόρησε από κάποιες «ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» (ουάου -χεχε). Το βασικό μήνυμα της αφίσας, το θεωρώ σωστό και είναι η καταγγελία της κίβδηλης «εθνικής ενότητας», την οποία επικαλείται η άρχουσα τάξη (ή σήμερα ακόμη και η… Ευρωπαϊκή Ενωση) προκειμένου να επιτευχθεί μία… πονηρή συναίνεση για ένα σωρό αντι-λαϊκά μέτρα, κλπ.

Προσπαθώ να βρω έναν τρόπο για  να ξαναγραφτεί καλύτερα, η αφίσα, όπως υποσχέθηκα να κάνω (σε μια συζήτηση), αλλά… όσο περισσότερο την αναλύω, τόσο βρίσκω ένα τέτοιο εγχείρημα πολύ δύσκολο, ή και πρακτικά αδύνατο. Το παράξενο αυτής της υπόθεσης είναι ότι…  συμφωνώ με τα περισσότερα περιεχόμενα της αφίσας, αν τα αναλύσουμε ένα-ένα, σε βάθος [εκτός από μία πρώτη παράγραφο που είναι αντικειμενικά ψευδής]. Παρόλ’ αυτά… δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερος, πιο άχρηστος, πιο εριστικός και πιο εμπρηστικός τρόπος να εκφραστούν, όλα αυτά, από τον τρόπο που εκφράζονται μέσα στην αφίσα.

Υποτίθεται ότι η αφίσα φτιάχτηκε για να «ταρακουνήσει κόσμο», δηλαδή για να προβληματίσει τους (πολιτικά) αδαείς, να ξυπνήσει τον κοσμάκη που χειραγωγείται από τον (αυξανόμενο) εθνικισμό (σε μία πονηρή εποχή που ακόμη και ο… γελοίος ΓΑΠ δηλώνει «πατριώτης»). Στην πραγματικότητα όμως, νομίζω ότι αυτή η αφίσα θα καταφέρει μόνο να απωθήσει, ή ακόμη και να εξαγριώσει τους αδαείς (που διαφωνούν μαζί της), ενώ τους αδαείς που συμφωνούν μαζί της θα τους φανατίσει και θα τους αποπροσανατολίσει, στη χειρότερη περίπτωση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η αφίσα κάνει απλώς «κήρυγμα στους ΗΔΗ πιστούς» (=»preaching to the converted»).

Δυστυχώς, ενώ τα περισσότερα περιεχόμενά της αφίσας είναι σωστά (το ξαναλέω) σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο εμπρηστικός «καταγγελτικός» τόνος της μεταδίδει ιδιαίτερα φανατικό «ανθελληνικό» μίσος, κι αυτό σε μια εποχή… πολύ δύσκολη, όπου η πατριδοκαπηλία οργιάζει, ενώ απαιτείται ενότητα στη λαϊκή αντίσταση  (όχι όμως και «εθνική ενότητα» – η οποία είναι κίβδηλη και ορθώς καταγγέλλεται μέσα στην αφίσα, ιδίως στο τέλος).

Τώρα… Γιατί είναι σωστή η καταγγελία που εκφράζει η αφίσα? Μα… (προφανέστατα) τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης δεν ταυτίζονται με τα «εθνικά», ακόμη λιγότερο με τα λαΪκά συμφέροντα (σε καμία περίπτωση). Η αφίσα διακατέχεται όμως από ακραίο αντι-εθνικιστικό μένος, που φτάνει στα όρια ενός επικίνδυνου «αυτο-ρατσισμού», διότι… εντύπωση μου κάνει και η εξής σύγκρισή της (με τα διεθνή δεδομένα):

 • Τέτοια αφίσα, με τόσο μεγάλο μένος, π.χ. κατά των Εβραίων, δεν έχει γράψει ποτέ κανένας Εβραίος, παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλοί ειλικρινείς, ιδιαίτερα μαχητικοί αντι-εθνικιστές Εβραίοι, που πολεμούν λυσσαλέα το Σιωνισμό και τον (πολύ πιο φονικό από τον Ελληνικό) εθνικισμό του Ισραήλ. Και (τώρα που το σκέφτομαι) τόσο ακραία και μοχθηρή αφίσα, κατά της δικής του εθνικότητάς δεν έχει φτιάξει κανένας άλλος, πουθενά αλλού στον κόσμο, σε καμία χώρα, με την εξαίρεση της Γερμανίας (λόγω του ναζιστικού της παρελθόντος) ή, έστω, της Αμερικής (αν και… ούτε για την Αμερική δεν έχω δει απτό παράδειγμα, απλώς υποθέτω ότι θα μπορούσε ίσως, πολύ πιθανώς, να βρεθεί).  Σε καμία άλλη χώρα, δεν εκφράζει κανείς τέτοιο μένος κατά της ίδιας της χώρας του, πλην ελαχίστων. Για να βρει κανείς τόσο μεγάλο μίσος κατά της χώρας του, θα το βρει μόνο σε εθνικιστικές αφίσες… εχθρών της χώρας του, συνήθως. Απορώ λοιπόν… ΓΙΑΤΙ τόσο μεγάλο μένος κατά της Ελλάδας – και από ποιόν? ΑΝ η αφίσα φτιάχτηκε από… κάποιον ξένο που ζει στην Ελλάδα και νιώθει καταπιεσμένος, είναι βέβαια κατανοητή. Αν όμως γράφτηκε από άτομο που αυτο-προσδιορίζεται σαν ελληνικής εθνικότητας και καταγωγής, τότε είναι… (κατά κάποιον τρόπο) εθνο-σχιζοφρενική (όχι «εθνομηδενιστική«, διότι ο «εθνομηδενισμός» είναι… τελειωμένη έννοια, αδόκιμος όρος, σχεδόν ανύπαρκτος διεθνώς, όπως καταδείχτηκε και σε προηγούμενη ανάρτηση).  Κοντολογίς ο μοναδικός τρόπος να συμφωνήσει κανείς απόλυτα με την αφίσα είναι να μισήσει τη χώρα του (αν είναι Ελληνας) ή να μισήσει την Ελλάδα (αν είναι ξένος).
 • Δυστυχώς, ο πραγματικός επικοινωνιακός στόχος της αφίσας δεν είναι καν όσα γράφει σε φανερό επίπεδο [με τα περισσότερα των οποίων συμφωνώ], αλλά όσα υπονοεί και υποβάλλει (με… πολιτικάντικη επικοινωνιακή / προπαγανδιστική μαεστρία) στον αναγνώστη, δηλαδή… το ΜΙΣΟΣ που ενσταλάζειΗ πρώτη παράγραφος της αφίσας είναι αντικειμενικά ψευδής. Αυτό θα το αναλύσουμε εκτενέστερα λίγο αργότερα (αν και έχει ήδη εξηγηθεί αρκετά σε άλλη συζήτηση). Η πρώτη αυτή παράγραφος, αλλά και το συνολικό ύφος της αφίσας, ακολουθεί μια «Λογική Συλλογικής Ευθύνης», σχεδόν ναζιστική, για την ενοχοποίηση ΟΛΩΝ των Ελλήνων σαν δολοφόνων, βιαστών, κλπ. –παρόλο που χρησιμοποιήθηκε ένα… πολύ πονηρό επικοινωνιακό κόλπο, το εξής:
 • Μπροστά από το «Οι Ελληνες δολοφονούν» υπάρχει ένα… «και»! Ε, όποιος το σκεφτεί ψύχραιμα θα δει ότι οι γενικεύσεις τύπου «(όλοι) οι Ελληνες είναι…»  αποτελούν… εσκεμμένες οφθαλμαπάτες! (χεχε) Διότι το πραγματικό νόημα είναι «ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ Ελληνες δολοφονούν» (κλπ.), το οποίο ΕΙΝΑΙ λογικά σωστό (βέβαια), αλλά… ΟΧΙ το «ΟΛΟΙ οι Ελληνες…»! Καταλάβατε?… (χεχε)

Μια θεμελιώδης παρανόηση της αφίσας (και της… γλώσσας μας)

Στα αγγλικά, η φράση «για την πατρίδα μου» μεταφράζεται «for my country«. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν χρησιμοποιεί στα αγγλικά, το (εθνικιστικό ή και ναζιστικό) συνώνυμο της πατρίδας «fatherland», μέσα στην καθημερινή του έκφραση (π.χ. στη φράση «η χώρα μου» = «my country», ΟΧΙ «my fatherland»). Οπότε… απευθυνόμενος στο δημιουργό της αφίσας, λέω:

Αγαπητέ μου Ανάρχα, Αντιεθνικιστή… που μιλάς μόνο μία γλώσσα, μια γλώσσα που μισείς, αλλά  θα ήθελες να κατείχες εξίσου καλά και την αγγλική, ώστε να προσεγγίσεις την Οικουμενικότητα της Διεθνούς Διανόησης του Κόσμου (που… δυστυχώς ΔΕΝ κατέχεις)… μάθε αγόρι μου, ότι… «θιασώτες της πατρίδας» [όπως τους ονομάζεις] ΔΕΝ υπάρχουν. Οπότε… ΚΑΚΩΣ μαστιγώνεις την ανύπαρκτη αυτή έννοια, των «θιασωτών της πατρίδας»!

Γιατί?

Μα… Διότι στα αγγλικά η «πατρίδα μας» (=our country) είναι κάτι  αυτονόητο, όπως η… μάνα μας, και δεν υπάρχουν «θιασώτες της πατρίδας» όπως δεν υπάρχουν και «θιασώτες της μάνας». (Μάνες υπάρχουν, βέβαια, όπως και… μαμμόθρεφτοι αναρχικοί).

Γενικά, στα αγγλικά είναι πολύ εύκολο (ΚΑΙ σωστό) να πεις ότι καταδικάζεις τους υποστηρικτές της (εθνικιστικής) fatherland, αλλά… είναι επίσης ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι δεν τα βάζεις και με την έννοια του «my country». Είναι δηλαδή… οξύμωρο σχήμα, σκέτη ηλιθιότητα, στα αγγλικά, αυτό που κάνεις ΕΣΥ στα ελληνικά, αναρχικέ μου Ελληνάρα. που μισείς τη μάνα σου (ή τον πατέρα σου, ή και τον… ίδιο τον «παλιό» εθνικιστή εαυτό σου, κλπ). Μάθε λοιπόν… αγγλικά ΠΡΙΝ μιλήσεις (και δες και κάνα… ψυχαναλυτή).

Αυτά… δικέ μου!

Peace, maaan!

OK.  Θα… γράψω μια εναλλακτική εκδοχή της αφίσας, όπως υποσχέθηκα, σύντομα. ΟΧΙ τώρα όμως, λόγω έλλειψης χρόνου (και της ανάγκης για περισσότερο ξεκαθάρισμα μέσω συζήτησης). Στο μεταξύ, ορίστε η αφίσα, μαζί με το πλήρες κείμενό της  (για εύκολη παράθεση με copy-paste),  με κόκκινα γράμματα εκεί όπου διαφωνώ:

»]Η αφίσα [κατά των θιασωτών της πατρίδας, κλπ.]

Επειδή δε γεννηθήκαμε χθες, αλλά έχουμε μνήμη, επειδή φτύνουμε κατάμουτρα την προπαγάνδα των καθεστωτικών media…Επειδή κι εμείς, είτε γεννηθήκαμε εδώ είτε όχι, ζούμε και περπατάμε σ’ αυτούς εδώ τους δρόμους, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως:

ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ
–μαζικά κιόλας– στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία και όπου αλλού πατάει η μπότα του ελληνικού στρατού, όπως δολοφονούσε χθες στη Σρεμπρένιτσα και θα συνεχίσει να δολοφονεί όπου υπάρχει ανάγκη να προστατευτούν τα «εθνικά οικονομικά συμφέροντα».

ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΙΑΖΟΥΝ
κορίτσια και αγόρια από την Αφρική, την ανατολική Ευρώπη και από παντού, χρόνια τώρα στα μπουρδέλα της πρωτεύουσας και στα κωλόμπαρα της επαρχίας, στα αστυνομικά τμήματα των γειτονιών μας. Άλλη μια απτή απόδειξη της παραδοσιακής τους λεβεντιάς-παλικαριάς, ενισχυμένης απ’ τη –δανεική– συνθήκη του οικονομικά «ισχυρού Έλληνα».ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ
Έλληνες τραπεζίτες, εφοπλιστές, αφεντικάνοι, επιχειρηματίες μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, αρχιμανδρίτες και πολιτικοί, τίμιοι δικαστές και αδιάφθοροι αστυνομικοί. Στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και όπου αλλού επεκτείνουν τις βρόμικες μπίζνες τους…

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ
που θέλει να δίνει την ψευδαίσθηση σ’ εμάς τους «από τα κάτω» ότι έχουμε κοινά συμφέροντα μ’ αυτούς που ληστεύουν τις τσέπες μας, βιάζουν την προσωπικότητά μας, μ’ αυτούς που θέλουν να μας ξεζουμίσουν πριν μας δολοφονήσουν σ’ ένα κάτεργο, μια φυλακή, ένα τρελάδικο.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ
ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΤΣΑΚΙΣΕΙ

ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΘΙΑΣΩΤΕΣ
ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σχόλια από εθνικιστές, πατριώτες και «πατριώτες» (με εισαγωγικά ή χωρίς) ΔΕΝ είναι επιθυμητά, εδώ, και… ίσως να κοπούνΑυτό το θέμα ΔΕΝ πρέπει να ολισθήσει στις πολύ βαρετές αντιπαραθέσεις εθνικιστών και αντιεθνικιστών. Αν έχετε όρεξη για τέτοια «μάχη», πηγαίνετε με τα…νεροπίστολά σας να… «παίξετε» κάπου αλλού. Δεν αποκλείονται οι «αντι-εθνικιστές» αλλά… αν πούνε ΚΑΙ αυτοί… μαλακίες ενδέχεται να φάνε μπινελίκια και χοντρή καζούρα. YOU HAVE BEEN WARNED.

:mrgreen:

_____________

Στο υπόλοιπο μέρος αυτής της ανάρτησης, θέλω να αναρτήσω σημειώσεις και σχόλιά μου από άλλες συζητήσεις, που φωτίζουν καλύτερα το θέμα. Κάτι που ΔΕΝ είπα όμως πουθενά, μέχρι τώρα, είναι η απόλυτη έλλειψη ενδιαφέροντος που επιδεικνύει αυτή η αφίσα για οποιοδήποτε χτίσιμο «ενότητας στην αντίσταση». Καταγγέλλει δηλαδή την κίβδηλη «εθνική ενότητα» σαν βάση για αντίσταση, αλλά δεν λέει τίποτε πουθενά για το ΠΟΥ και ΠΩΣ θα οικοδομηθεί μια πραγματική λαΪκή ενότητα αντίστασης…

Η πρώτη πρόταση όπως τέθηκε είναι όντως φάουλ (και η αναφορά στη Σρεμπρένιτσα, εντελώς άκυρη, βλακώδης και ανιστόρητη). Αν θες το κατανοείς, αν δεν θες, κανένα πρόβλημα.

Ούτως ή άλλως, ορθή η παρατήρηση ότι η αφίσα αφορά μόνο εκείνους που συμφωνούν μαζί της πριν καν τη διαβάσουν (προσοχή: εγώ συμφωνώ, αλλά υποθέτω ότι δεν απευθυνόταν σε εμένα αυτή η αφίσα).

[…ΕΔΩ θα μπούν σημειώσεις / άλλα σχόλια –refresh…]

Enhanced by Zemanta

99 comments

 1. Την περίπτωση ευφυούς προβοκάτσιας από φυτευτούς την έχουμε σκεφτεί; Εγώ προσωπικά δεν την αποκλείω.
  Θυμάμαι το πως μεταστράφηκε η κοινή γνώμη το Δεκέμβρη του 2008, το Μάη του 2010 και τον Ιούλη του 2011. Παβλοφική μέθοδος από επιδέξιο ή λιγότερο επιδέξιο χέρι. Ερεθίζουμε τα αντανακλαστικά των νοικοκυραίων (πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, περιουσία) και αυτοί θα επιστρέψουν στις υγιείς απόψεις και θα απορρίψουν την αμφισβήτηση, όσο δόκιμη και δικαιολογημένη και να είναι.

  • ΕΤΣΙ ακριβώς μάη ντήαρ Πέγκουιν….

   Και για να ακριβολογούμε, η αφίσα εξαπλώθηκε με μυστήριο τρόπο σε πολλά μπλογκ που την αναπαρήγαγαν ΤΥΦΛΑ, το ίδιο τυφλά όπως… τα εθνικιστικά μπλογκ αναπαράγουν αντίθετης κατεύθυνσης μπούρδες (αναμειγμένες ΚΑΙ με αλήθειες, μερικές φορές).

   Γενικά είμαι ΠΟΛΥ καχύποπτος για ομάδες και σάητ ελληνικά με τη λέξη «αντιπληροφόρηση». Π.χ. υπάρχει ένα ακραίο αντισημιτικό εθνικιστικό μπλογκ με τον ίδιο τίτλο, και παραπληροφορεί ασύστολα, με αρνήσεις ολοκαυτώματος κλπ.

   Στο μεταξύ, το Ισραήλ φακελλώνει και ξευτελίζει τους ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ειλικρινείς αντι-εθνικιστές του σε ΟΛΑ τα πανεπιστήμιά του, με λίστες προγραφών στο ιντερνέτ και… φύλλο δεν κουνιέται. ΑΛΙΜΟΝΟ αν δεν τους στηρίξουμε, λόγω μυωπίας να «πολεμάμε μόνο το δικό μας εθνικισμό».

 2. Ομαντεον μπορείς να διαφωνείς αλλα να πέφτεις στη λούμπα της προβοκατορολογίας δεν το περίμενα. Ο γάιδαρος δεν πετάει, γκαρίζει. Διαφώνησε με το γκαρισμα, μη μας λες ότι πετάει.

  • Ακου να δεις γαλαξία μου.

   ΔΕΝ είναι θέμα «διαφωνίας». Ούτε αμελητέο θεμα.

   ΔΕΝ βλέπεις αυτό που είναι ΜΠΡΟΣΤΑ Σου, τα ΧΥΔΑΙΑ επικοινωνιακά τρικ της κωλο-αφίσας. Και δεν δίστασες κάποια στιγμή να συκοφαντήσεις ΚΑΙ εμένα για κίνητρα που ΔΕΝ έχω. Μια για… «λογική ακροδεξιάς», μια για «μάρκετιγκ», μια για το ότι «θίχτηκαν πατρίδες» (μέσα μου) και… και… και…

   ΠΟΛΥ αφελής είσαι κατά τα άλλα.
   Θες να σου παραθέσω ΣΤΟΙΧΕΙΑ για προβοκάτορες που δρουν ΣΧΕΔΟΝ φανερά στο «Terminal 119» και αλλού? ΜΗΝ ανησυχείς, θα γίνει ΚΑΙ αυτό, κάποια στιγμή. Είναι ΗΔΗ στο στάδιο της προεργασίας και ΟΧΙ ΜΟΝΟ από μένα.

   Εγώ ΔΕΝ είπα άλλωστε με ΣΙΓΟΥΡΙΑ ότι η αφίσα είναι προβοκάτσια. Είπα ότι ΙΣΩΣ είναι. ΔΕΝ αντιλαμβάνεσαι τη μεγάλη διαφορά? Πρόβλημά σου !

   Για την ακρίβεια, αν σκεφτείς ΠΙΟ ΚΑΛΑ το σχόλιο της Πιγκουίνας, πιο πριν, και ΑΝ αφήσεις στην άκρη την ισχυρογνωμοσύνη σου, ΙΣΩΣ να διαπιστώσεις ότι η αφίσα ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ πρακτικά ΣΑΝ να ήταν προβοκάτσια ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ.

 3. +++++++++++++++++

  Επειδή αναφέρεσαι στην Μικρασιατική εκστρατεία, εδώ :

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2010/03/21/dimitris-glinos-1908/

  ένα κείμενο του Δ. Γληνού γραμμένο σε ανύποπτο χρόνο, το 1908!!! για το τι συνέβαινε πριν το ΄22 στη Μικρά Ασία.

  Διάβασα και τα σχόλια στον Παραλληλογράφο, και επειδή αυτή η ιστορία με τους δήθεν διεθνιστές (στην πραγματικότητα μισέλληνες και θιασώτες όλων των γειτονικών και άλλων εθνικισμών) έχει παραγίνει, πιστεύεις πραγματικά πως όταν κάποιος “χάνει λάδια”, υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσεις λογικά μαζί του; Είναι μάταιο με αυτούς τους τύπους. Εδώ εναντιώνονται στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, γιατί λέει στρέφεται εναντίον του γερμανικού λαού, ο οποίος παρεμπιπτόντως, πριν 70 χρόνια σκορπίστηκε στην Ευρώπη κατά εκατομμύρια για την υπεράσπιση του 3ου Ράιχ και δολοφονούσε μαζικά , με πρώτους στη λίστα των θυμάτων Σοβιετικούς και Έλληνες, όταν άλλοι λαοί άνοιγαν τα πόδια στους κατακτητές. Βέβαια αυτό το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας το παραλείπουν οι «διεθνιστές» ασχέτως που η ιστορία έχει συνέχεια, τίποτα δεν φύεται, όλα έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν. Αν δηλαδή δεν μας είχαν ρημάξει οι Γερμανοί ναζί, οι «σύμμαχοι», οι ντόπιοι λακέδες, δεν θα είχαμε αυτή τη μοίρα που έχουμε. Εκτός από «δολοφόνοι» όπως ισχυρίζεται η αφίσα, Έλληνες είναι και αυτοί:

  Για να μην ξεχνάμε! Λαοί χωρίς μνήμη είναι χαμένοι. Και αυτό είναι το έργο αυτών των δήθεν υπερασπιστών του δικαίου των λαών. Έχουν οργανώσει τη σπίλωση της ηρωικής μνήμης του λαού μας σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους πουλημένους που μας κυβερνούν. Πουθενά δεν γράφουν για τους δίκαιους αγώνες του, μόνο για τα εγκλήματα των προδοτών, του δεξιού κράτους, των δοσίλογων, των Ταγμάτων Ασφαλείας. Λες και μόνο αυτό ήταν η Ελλάδα. Είναι οι, με αριστερό προσωπείο, εντολοδόχοι των σύγχρονων καταπιεστών μας. Η εξουσία γνωρίζει πολύ περισσότερα τεχνάσματα απ’ ότι εμείς οι αφελείς.

  Ξέρω ότι θα πεις πως αυτά τα γράφουν και ακροδεξιά μπλοκ, εκεί όμως είναι το πρόβλημα, ότι μας παγιδεύουν, μας κατηγορούν φασίστες έτσι και υπερασπιστούμε τη μνήμη και την ιστορία, για να κυριαρχεί η απαξίωση της ιστορίας μας και η αμνησία, γιατί ή θα είσαι εθνικιστής ή με αυτούς τους «ελληνόφωνους» άλλη οδός δεν υπάρχει, σε τέτοια διλλήματα βάζουν τον κόσμο που είναι υγιής και όχι διεφθαρμένος όπως όλοι αυτοί, εθνικιστές και «αντιεθνικιστές» που όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το μίσος.

  • Κοίτα να δεις κι εσύ, φίλε κ.κ.

   ΑΝΤΙΘΕΤΑ με το ΔΙΚΟ ΣΟΥ τσουβάλιασμα των «προδοτικών διεθνιστών», που ΟΥΤΕ ΚΑΝ διανοούμαι να κάνω π.χ. για τον εξακριβωμένα ΤΙΜΙΟ (αλλά πλανεμένο κάπως) «αναδυόμενο γαλαξία», εγώ είμαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ διεθνιστής κι όποιος π.χ. με συκοφαντήσει σαν… προδότη ή και σαν εθνικιστή… τρώει στη μάπα τα… γνωστά μπινελίκια μου (λόγω ταχύτητας γραφής εν μέρει -χεχε).

   ΔΕΝ με ενδιαφέρει η υπεράσπιση ΚΑΝΕΝΟΣ εθνικισμού. ΔΕΝ με απασχολεί καν το αν ή όχι π.χ. η γενοκτονία των Ποντίων πρέπει να ονομαστεί «γενοκτονία» ή πρέπει να ονομαστεί «μια μεγάλη σφαγή». ΤΟ ΙΔΙΟ πιστεύω και για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

   Γενικά, οι διανοητικά έντιμοι άνθρωποι είναι δυστυχώς λίγοι. Το θεωρώ πολύ μεγάλο προτέρημα να μπορώ να λέω ότι είμαι μεταξύ τους και επίσης… θεωρώ κάθε άλλον άνθρωπο αθώο μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

   Πιστεύω ότι ο διάλογος αυτός με τον αναδυόμενο γαλαξία είναι μια ΠΟΛΥ μεγάλη ευκαιρία για ένα ΜΕΓΑΛΟ ξεκαθάρισμα, το οποίο θα γίνει ΕΤΣΙ κι αλλιώς, είτε το κατανοήσει ο ίδιος, είτε όχι. Εμένα με ενδιαφέρει ΜΟΝΟ η αλήθεια. ΑΥΤΗ είναι η μοναδική μου πραγματική πατρίδα. Κατά τα άλλα είμαι από ΠΟΛΙΤΙΚΗ άποψη διεθνιστής ΚΑΙ πατριώτης, δηλαδή στηρίζω τον ΚΑΘΕ καταπιεσμένο λαό, χωρίς διακρίσεις. Οι φαντασιώσεις του τώρα, του λαού, το αν είναι ή δεν είναι «έθνος», ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ. (Αρκεί να μη λέει ότι είναι… εξωγήινος ή «ανώτερος»).
   χεχε

   Είμαι και… πλακατζής (όταν δεν είμαι οργίλος) και… ελιτιστής με ΓΙΩΤΑ και με ΥΨΙΛΟΝ. Δηλαδή μου αρέσει ο Οδυσσέας Ελύτης ως… κρυπτο-διεθνιστής μέχρι το κόκκαλο. Και με τα δικά του λόγια θα σου απαντήσω…

   Με την ομορφιά μου εγώ θα ΚΑΤΑΡΓΗΣΩ την έννοια του βιβλίου
   (είπε η Μαρία Νεφέλη)
   και…
   κάθε φορά που λέει «θα κοιμηθώ μ’ αυτόν» ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ την Ιστορία«.

   ΔΕΝ χρειάζομαι Ιστορικές μνήμες και ΔΕΝ νιώθω ανάγκη να υπερασπιστώ υπολήψεις προγόνων. ΑΝ με ενδιαφέρει να μάθω ΤΙ συνέβη όμως, θα το κάνω ΤΙΜΙΑ και με σχολαστικότητα.

   Παραείσαι «πατριώτης» για τα δικά μου γούστα, αλλά… ΔΕΝ ΜΠΥΡάζει, αρκεί η… μπύρα να ΜΗΝ είναι «Μύθος»! χαχαχα 🙂

  • Υ.Γ. Φίλε κ.κ. επειδή… έφερες εδώ κι ένα ΠΟΛΥ σημαντικό νέο…

   Εδώ εναντιώνονται στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, γιατί λέει στρέφεται εναντίον του γερμανικού λαού/…

   Είναι ΗΛΙΘΙΟΣ όποιος το κάνει αυτό (αν δεν είναι βαλτός). Φέρε στοιχεία να τον… ψήσω στη σούβλα (κι ας μην είμαι κατά βάθος… κανίβαλος). Εϊναι ηλίθιος διότι… οι πολεμικές αποζημιώσεις πρέπει να βαρύνουν τραπεζίτες και μεγαλο-αστούς, ΟΧΙ το λαό.

   Τους Ποντίους τους ξέρω καλά και τάχουμε πει εκτενώς. ΞΕΡΟΥΝ και τις; διαφωνίες μου άλλωστε. Ωρες-ώρες είναι σπαστικά τα κολλήματά τους…

   Αλλά… ΑΥΤΟ που είπες τώρα ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το ακούω. Φέρε σύνδεσμο.
   Ποτέ μην κατηγορείς κανέναν ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που να είναι ανοιχτά σε έρευνα.

    • Η μαλακία πάει σύννεφο, από τα λίγα που διάβασα… δειγματοληπτικά.

     Κατ’αρχάς, ο ΣΙΓΟΥΡΟΣ απατεώνας Παπανδρέου ΣΙΓΑ μη ζητήσει από τη «μαμά Μέρκελ» αποζημιώσεις. Αυτός ζητάει άδεια από τραπεζίτες ακόμη κι όταν πηγαίνει για… κατούρημα. ΤΙ λέμε τώρα…

     Μετά, ένα αίτημα αποζημιώσεων υπήρχε ανέκαθεν και ΘΑΦΤΗΚΕ λόγω της λαμογιάς κάποιων πολιτικών. Είμαστε η ΜΟΝΗ χώρα που δεν πήρε τις αποζημιώσεις που θάπρεπε, καθώς και η ΜΟΝΗ χώρα όπου… ναζιστές Γερμανοί εγκληματίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν τιμωρούνται ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ, κατόπιν… πονηρής συμφωνίας.

     Τέλος, ΑΝ η Γερμανία δεν έχει να πληρώσει, ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα. Ας ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ το δικό μας χρέος και να πάνε στο ΔΙΑΟΛΟ, τόσο αυτοί όσο και η… αγελάδα τους. Με το λαό τους ΔΕΝ έχουμε να μοιράσουμε τίποτα.

     ΤΟΣΗ πολλή… μαρξιστική θεωρητικολογία και αφηρημένη μπουρδολογία… ΧΩΡΙΣ λόγο. Πιλάφιασα, να’ ούμε… ακόμη κι εγώ ο… πολυλογάς (και λάτρης του κινέζικου πιλαφιού).

     Θα… ξαναδιαβάσω πιο προσεκτικά το άρθρο και… ετοιμάζω τη σούβλα ΗΔΗ.
     😈

     • Χαίρομαι που απαντάς στο link και χαίρομαι που απαντάς έτσι.

      Έχει και ένα σχόλιο μου εκεί που παραπέμπει στη Mαύρη Bίβλο της Κατοχής, που φτιάξανε μεταξύ άλλων και ο Γλέζος με όλα τα ανατριχιαστικά στοιχεία της κατοχικής περιόδου, με αριθμούς, όλα. Δες το έτσι, για να μην μιλάμε στον αέρα, και ένας νεώτερος θα πει «σιγά και τι έγινε, μια κατοχή ήταν» αν δεν τα έχεις βιώσει. Ο πατέρας μου λέει όταν βομβαρδίσανε οι Γερμανοί τους Ιταλούς στο χωριό, τα πτώματα των Ιταλών ήταν έτσι μέσα στα χωράφια και τα πιτσιρίκια δεν καταλαβαίνανε και πηγαίνανε εκεί και παίζανε, ψάχνανε τις τσέπες τους, βρίσκανε πορτοφόλια με φωτογραφίες. Τον θείο μου που ήταν μαθητής γυμνασίου και έκανε αντίσταση, έγραφε προκηρύξεις εναντίον των Ιταλών και συνθήματα στους τοίχους του σχολείου, τον συλλάβανε, τον κλείσανε φυλακή και τον κρεμούσαν ανάποδα και τον μαστιγώνανε. Σου λέω κάτι προσωπικό, γιατί καμιά φορά διαβάζουμε σε βιβλία και μας φαίνονται απρόσωπα, όμως κάθε οικογένεια έχει τέτοια και χειρότερα να διηγηθεί. Μετά, στον εμφύλιο ήρθανε 10 νοματαίοι οικογένεια από το χωρίο στην Αθήνα πρόσφυγες, γιατί οι φασίστες θα σκοτώνανε τα παιδιά επειδή κάνανε αντίσταση, στα χωριά ήταν πολύ άγρια τα πράγματα. Και μένανε 10 άτομα σε ένα δωμάτιο.

      Μου λες ότι σε ενδιαφέρει η αλήθεια. Ε, αυτή είναι η αλήθεια, μια από τις πολλές…

     • Ε, ναι, είναι πολύ καλό που μετέφερες εδώ τέτοιες πραγματικά συγκλονιστικές μνήμες, οι οποίες μάλιστα… συνιστούν ΠΡΟΣΦΑΤΗ Ιστορία, μέσω προσωπικής σου επαφής με επιζώντες. Από κάτι τέτοιες μαρτυρίες (και διασταυρώσεις στοιχείων) κατασκευάζεται η Ιστορία, άλλωστε, ΟΧΙ από… θεωρητικές αφαιρέσεις που επιδιώκουν να φέρουν την Ιστορία στα δικά τους μέτρα (όπως συμβαίνει συνήθως).

      Αυτός είναι… ΕΝΑΣ ακόμη λόγος, που αρνούμαι να σε… τσουβαλιάσω μαζί με τον… εθνικισμό, ή κάποιο είδος νοσηρού πατριωτισμού, όπως υπονόησε λιγάκι ο άλλος φίλος μας, ο αναδυόμενος γαλαξίας (μετά το… εικονικό γιαουρτάκι που του πέταξες ΚΑΙ εσύ βέβαια:mrgreen: χαχαχαχα).

      Η εμπειρία είναι κάτι ιερό. ΙΔΙΩΣ για όσους την έζησαν από πρώτο χέρι. Και μας ενδιαφέρει η ΑΛΗΘΕΙΑ που βγαίνει από την άμεση εμπειρία, ΟΧΙ τόσο οι ιδέες ή και οι μετέπειτα ερμηνείες της (συνήθως από άσχετους).

     • Γεια σου αγαπητέ Ομαδεόν

      Είδα τώρα στο Νewsit ότι αρχίζει αύριο η δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις, και επειδή «υποσχέθηκες» 🙂 να κάνεις μια σχετική ανάρτηση και για τις απόψεις που εναντιώνονται στη διεκδίκηση τους, ίσως θα ήταν μια καλή αφορμή. Στο Olympia πριν λίγες μέρες είδα και ένα ανατριχιαστικό ντοκουμέντο, και υπάρχει πάντα η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής με όλα τα στοιχεία, όπου, μεταξύ άλλων, γερμανίδα βουλευτής δηλώνει οτι δίδονται συντάξεις στους SS αντί να δοθούν οι αποζημιώσεις στα θύματα τους (σ.34-35)!

      http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=95283&catid=3

      http://olympia.gr/2011/09/09/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84/

      Click to access Mavri_Vivlos_Katochis.pdf

 4. Πρώτη φορά μπαίνω ομαντεόν στο μπλόγκ και βλέπω αρκετή μαυρίλα στο σχόλιο του κ.κ.. anyway. Άλλο η προβοκατορολογία άλλο το «πιστεύω ότι η αφίσα ήθελε να προβοκάρει». Αποφάσισε επιτέλους αν διαφωνείς πολιτικά ή αν βλέπεις φαντάσματα όπως και ο «κ.κ.» που είναι και πολύ πατριώτης ναούμ’. Πάντως έχεις τεράστιο θέμα να καταλάβεις ότι δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα. Και εγώ θα μπορούσα να κάνω 10 ποσταρίσματα με τα «λάθη» σου αλλά δεν ωφελεί σε τίποτα από τη στιγμή ΄που διαφωνούμε πολιτικά.
  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι και η επιμελητιακή υποστήριξη σε εκστρατευτικό σώμα σημαίνει συμμετοχή στις σφαγές. καλή συνέχεια.

  • Αναδυόμενε γαλαξία, εγώ βλέπω ΠΟΛΥ σκοτάδι ΚΑΙ στο δικό σου σχολιο.

   ΔΕΝ δείχνεις να κατάλαβες τίποτα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ.

   Είσαι ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ και ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΑ ισχυρογνώμων. ΚΟΨΕ τη γαμημένη την κωλο-ταμπέλα «πρακτορολογία» ή «προβοκατορολογία». Εδώ… έφαγες στη μάπα ΗΔΗ κάποιον προβοκάτορα και τα ξέχασες τώρα? (τον γνωστό «Αρνητικό»)

   Εξακολουθώ να πιστεύω ότι και η επιμελητιακή υποστήριξη σε εκστρατευτικό σώμα σημαίνει συμμετοχή στις σφαγές.

   Αυτό είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ σφάλμα από ΚΑΘΕ άποψη, ΚΑΙ λογικά ΚΑΙ νομικά, διεθνώς. Είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαράδεκτη άποψη και ΟΧΙ θέμα διαφωνίας. Και έχει ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ λογική, «συλλογικής ενοχής». Την ίδια «λογική» με σένα εφαρμόζει π.χ. και το Ισραήλ στη Γάζα. ΚΑΤΑΛΑΒΕ το.

  • @risinggalaxy
   ΤΙ ΛΕΣ
   εδώ ρε… αναδυόμενε γαλακτο-αμνησία
   (που σε ξέρω και με ξέρεις KAI από κοντά)???

   Πρώτη φορά μπαίνω ομαντεόν στο μπλόγκ και βλέπω αρκετή μαυρίλα στο σχόλιο του κ.κ.. anyway.

   Αυτό ΕΔΩ το σχόλιό σου, ΔΕΝ το θυμάσαι?(20 Μαρτίου 2011)?
   https://omadeon.wordpress.com/2011/03/20/videos/#comment-53831

   ομαδεον ο alex jones στηρίζει και στηρίζεται από τα πλέον ακροδεξιά σχήματα στις ΗΠΑ όπως η john brich society.
   Από τους κυριότερους χρηματοδότες του GCN είναι και ο αρχιμαφιόζος Αντνάν Κασόγκι.
   [….]
   Τουλάχιστον στον αντιεξουσιαστικό χώρο βλέπω ότι υπάρχει καλά ακονισμένο το εργαλείο της κριτικής σκέψης.

   Προφανώς φιλικά και με πολλούς χαιρετισμούς.
   risinggalaxy
   🙂

   Είσαι ΠΑΠΑΡΑΣ και ΨΕΥΤΗΣ, αν και… άθελά σου. Διότι…

   έχει ΑΤΡΟΦΗΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το εργαλείο της Κριτικής Σκέψης ΣΑΣ.

   ΟΠΩΣ και της… ΜΝΗΜΗΣ σας / σου.

   ________________________
   Υ.Γ. Οσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα τώρα…

   Α) Με έδιωξες λόγω ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ιδεών και ΑΡΝΗΣΗΣ να γίνει διάλογος. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες του ΚΩΛΟΥ. Εγώ θα είχα φύγει ΕΤΣΙ κι αλλιώς, αλλά πρόλαβε το γελοίο υποκείμενο ο σχολιαστής σου «no11888» να ρίξει λάσπη που ΠΙΣΤΕΨΕΣ άκριτα και ΜΕΡΟΛΗΠΤΗΣΕΣ υπέρ του.

   Β) ΔΕΝ είναι δυνατόν να μου απαγορεύεις την είσοδο στο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΜΠΛΟΓΚ Παραλληλογράφος. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δικό σου. ΟΥΤΕ είναι δυνατόν να ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ «συζήτηση» στο συγκεκριμμένο ποστ μετά το ΒΙΑΙΟ αποκλεισμό του κυριότερου συνομιλητή σου (εμού). Η μεθόδευση αυτή είναι απαράδεκτη έως φασιστική.
   UPDATE: ΔΕΝ υλοποιήθηκε τελικά κάτι τέτοιο. Υλοποιήθηκε όμως φραγή εισόδου στα ποστ του risinggalaxy ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ της ΛΑΣΠΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟ.

   Επομένως

   1. ΑΠΑΙΤΩ να ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ τα σχόλια στη γνωστή συζήτηση, αλλά και να ΑΡΘΕΙ κάθε περιορισμός της εισόδου μου σε _άλλα_ ποστ, ΟΧΙ δικά σου. Στα δικά σου ποστ, ειδικά, σου δίνω το λόγο της τιμής μου ότι ΔΕΝ ξαναμπαίνω έτσι κι αλλιώς. [UPDATE: δεν επιβλήθηκε τελικά αυτό, αλλά ισχύει η φραγή]
   Αλλά η τυχόν κριτική ιδεών ή λαθών (οποιουδήποτε) ΔΕΝ θα φιμωθεί κιόλας… στο δικό μας μπλογκ (υπενθυμίζω το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ) ή αλλού.

   2.
   Ετοιμαζόμουν να σου γράψω σχόλιο, αλλά… πάρτο εδώ, αφού πετσοκόβεις.

   Βλέπω…
   Μεγάλη Νίκη της Λάσπης βλέπω. ΘΡΙΑΜΒΟ της Παραπληροφόρησης.
   ΑΠΟΘΕΩΣΗ της Κλειστόμυαλης ΒΛΑΚΕΙΑΣ και Εθελοτυφλίας.

   Είσαι ΛΑΘΟΣ τελικά, Γαλαξία μου. Τίμιος μεν, αλλά…
   Διότι έχεις ΕΝΑ σωρό παρανοημένους ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΥΣ εκεί μέσα, όπως κάποιος Dr Aluca που πίστεψε την ΕΣΧΑΤΗ δυσώδη λάσπη-ΜΠΟΥΡΔΑ του ¨»νο1888″ και την εξαπλώνει χωρίς αντίλογο.

   Τις ΩΡΕΣ που έχω φάει προσπαθώντας να πολεμήσω το φασισμό και τον αντισημιτισμό στο αντιφατικό «Ολυμπία» (όπου ΔΕΝ συχνάζω, σόρυ, ΚΑΙ αυτό είναι ΛΑΣΠΗ) ΔΕΝ τις ΕΧΑΣΑ ΤΖΑΜΠΑ. Ο κομπλεξικός ελεεινός ρουφιάνος 11888 παραπληροφορεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

   ΑΝ έχεις τιμή, ΙΧΝΟΣ τιμής Γαλαξία, ΚΟΨΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ τα δικά μου [ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ] σχόλια αλλά ΚΑΘΕ σχόλιο που αναφέρεται σε μένα έμμεσα ή άμεσα. Και επίσης ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ (εγώ ΕΧΩ αντίγραφο, αλλά… ΜΗ διανοηθείς εκ των υστέρων πετσοκόμματα).

   Αν δεν το κάνεις αυτό, το «θέμα» θα κλιμακωθεί μέχρι εκεί που… ΔΕΝ φαντάζεσαι.
   you have been warned…

   ___________________
   Υ.Γ.2
   Πάααρε τώρα και το πρωινό σου Υγιεινό Βρισίδι με άρωμα βανίλιας:

   https://omadeon.wordpress.com/2011/08/25/antiethikistarades/#comment-60609

 5. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ για… homework (ενδιαφερομένων)

  1. Αναρρωτηθήκατε ποτέ… γιατί η ΑΠΛΗ συμμετοχή Γερμανού στρατιώτη στη Βερμαχτ, στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, δεν διώχθηκε ποτέ ποινικά?

  2. Επίσης… ΓΙΑΤΙ (αντίθετα) η συμμετοχή στα Ες-Ες ήταν αιτία έρευνας και ένδειξη για πολύ πιθανά εγκλήματα πολέμου?

  3. ΠΟΙΑ είναι ακριβώς η έννοια της «συμμετοχής»? Αν π.χ. η Ιταλία έστειλε στρατό στο Ιράκ, ο ΚΑΘΕ στρατιώτης της είναι αυτομάτως ένοχος για το Abu Graib?
  -ΟΧΙ βέβαια…

  Η έννοια της ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ είναι πολύ διαφορετική από τη συμμετοχή και εν πάσει περιπτώσει βαραίνει όσους ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ εγκλήματα και δεν τα καταγγέλλουν (αν δεν τα έκαναν οι ίδιοι). Και επίσης βαραίνει ΚΥΡΙΩΣ την ηγεσία ή τους ανώτερους.

  Ο κάθε στρατιώτης ΔΕΝ μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων ΠΟΥ θα τον στείλει να πολεμήσει η χώρα του, αλλά… από τον ΙΔΙΟ εξαρτάται το αν ή όχι θα υπακούσει σε εγκληματικές διαταγές. Πολλοί ΔΕΝ υπάκουσαν (και γύρω στο 60% των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θέλει να ΓΥΡΙΣΕΙ πίσω).

  ΟΛΑ αυτά, αν μιλάμε για «δολοφονίες» και «σφαγές». Δεν αφορούν καν άλλου είδους φταίξιμο σε πολιτικό ή ιμπεριαλιστικό επίπεδο (ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ).

 6. Μεταφέρω εδώ ένα διάλογο, που ξεκίνησε κάποιος… μάλλον σοβαρός σχολιαστής του «Παραλληλογράφου» και θα απαντάω κάθε φορά… πρώτα εδώ, ώστε να διορθώνω και οποιαδήποτε λάθη… πληκτρολόγησης (χεχε).

  Γειά σου και από μένα Omadeon.
  Ερώτηση:
  Στην πρόταση “Και οι Ελληνες δολοφονούν”, με τι διαφωνείς; Ειδικότερα στο νόημα της πρότασης, αποτελούμενο από Υποκείμενο- Ρήμα, τί σε σοκάρει; Ή μήπως εστιάζεις στην απουσία Αντικειμένου (τι/ ποιούς δολοφονούν), άρα άκυρη η πρόταση; Σε ρωτώ ευθέως, ισχύει η παραπάνω πρόταση, ναι ή όχι; Αληθής η πρόταση ή ψευδής;
  Και για να σε βοηθήσω, ΑΝ η πρόταση ήταν “Και οι Έλληνες ΔΕΝ δολοφονούν” ποια θέση θα έπαιρνες (ψάχνοντας το αληθές και το ψευδές); Αυτά επί (ΚΑΙ του επικοινωνιακού) θέματος.
  ΥΓ: Ειλικρινά, πιστεύεις ότι με τον βομβαρδισμό των γυναικόπαιδων από τους “συμμάχους μας” δεν βάλαμε το χέρι μας στη δυστυχία κάποιων εκατομμυρίων Φυγάδων; Δηλαδή, τι θέλουμε; Κι άλλους μεγαλοϊδεατισμούς (άσε που δεν απαλλαχτήκαμε ποτέ);
  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/08/23/%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82/#comment-81780

  Του είχα απαντήσει ως εξής (αλλά… επανήλθε μετά)

  Επιτέλους βρήκα το σχόλιό σου.
  Γενικά, θεωρώ την αφίσα άκρως παραπλανητική ΚΑΙ εμπρηστική στο ΣΤΥΛ της.
  (Ασχέτως αν στα περισσότερα που λέει, όπως εξήγησα εκτενώς, συμφωνώ).
  π.χ.
  Η πρόταση “ΚΑΙ οι Ελληνες δολοφονούν” είναι έντεχνα φτιαγμένη για να συγχέεται ΕΠΙΤΗΔΕΣ με το “πιο ισχυρό” περιεχόμενο “οι Ελληνες δολοφονούν” (σκέτα).

  Αυτό βγαίνει από στοιχειώδη ανάλυση του ΤΙ μεταδίδει σε λανθάνουσα μορφή η αφίσα. ΑΥΤΟΣ είναι ο τρόπος που έχει ΣΤΟΧΟ της να διαβαστεί και από… αδαείς εθνικιστές ή αφελείς.

  Διότι έχει στόχο τη συλλογική ενοχοποίηση, την πρόκληση μίσους και ΤΙΠΟΤΕ άλλο, κατά βάθος. Τόσο πολύ μάλιστα, ώστε δεν αποκλείεται να είναι και προβοκάτσια, που θα προκαλέσει εθνικιστικό μίσος και αντιδράσεις ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετες από όσα πρεσβεύει.

  Αυτό επεσήμανε και σχολιάστρια – συν-ιστολόγος στο σχόλιό της εδώ
  https://omadeon.wordpress.com/2011/08/25/antiethikistarades/#comment-60519

  Από την άλλη πλευρά, το ότι ΚΑΙ (ορισμένοι) Ελληνες δολοφονούν, είναι κοινοτοπία, ή και… πλεονασμός. Σημασία έχουν συγκεκριμένες δολοφονίες και συγκεκριμένα εγκλήματα. Τέτοιες (ρατσιστικές) δολοφονίες έχουν συμβεί αλλά είναι ελάχιστες, από στατιστική άποψη. Εξίσου λίγες με τις δολοφονίες… ελλήνων από ξένους ή από κοινούς εγκληματίες.

  Πόσες φορές θα το πούμε, ότι η πλειοψηφία ΚΑΘΕ πληθυσμού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δολοφόνοι? Και ΓΙΑΤΙ να ασχοληθούμε ΤΟΣΟ πολύ, ΤΟΣΟ γενικά και αόριστα με… εθνικιστικές μπούρδες, σε στυλ “οι Ελληνες ποτέ δεν δολοφονούν”. Μήπως η αφίσα θέλει να ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ τέτοιες μπούρδες για να… έχει “υλικό να πολεμάει”?

  Επειδή όμως… η πονηρή αφίσα έχει μανιασμένο ανθελληνικό μίσος και στόχο να προκαλέσει ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ενοχοποίηση ελλήνων, συγχέει ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ευθύνες με ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ. Σε αυτό το λάθος πέφτεις ΚΑΙ εσύ ΚΑΙ ο αναδυόμενος Γαλαξίας, λόγω “ξεχειλώματος της λογικής”, _όχι με δόλο_.

  Στο Υ.Γ σου, τώρα…

  Εντελώς ΑΛΛΟ πράμα είναι το “βάλαμε το χέρι μας στη δυστυχία κάποιων” (όπου και πάλι, ο πληθυντικός ΠΕΡΙΤΤΕΥΕΙ γιατί δεν βάλαμε ΟΛΟΙ το χέρι μας)…
  …και ΕΝΤΕΛΩΣ άλλο πράμα είναι το “και οι Ελληνες ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ”.

  Στρατιώτες που δολοφονούν μαζικά (άμαχους ή αιχμαλώτους) ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ. Ακόμη και η Αμερική προσπάθησε να υποκριθεί πως έκανε τέτοιες διώξεις. Το θέμα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ και ΑΠΕΙΡΩΣ πιο σημαντικό από “βάλσιμο χεριών” με έμμεσο τρόπο ή με… πολιτικές ενέργειες κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστών.

  Αν έχουμε π.χ. ένα μεγάλο πρόβλημα με τα ΜΑΤ, ως πολίτες, είναι ακριβώς γιατί ΟΛΟΙ τους ασκούν τεράστια κτηνώδη βία. ΑΝ αντίθετα μόνο ελάχιστοι ΜΑΤατζήδες έσπαζαν κεφάλια, αυτό θα είχε ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά ΚΑΙ για μας.

  ΔΕΝ είναι το ίδιο, κάποιος που υπηρετεί εξουσίες αλλά ΔΕΝ εγκληματεί, όσο μπορεί, με κάποιον που ΔΕΝ το κάνει [εγκληματεί δηλαδή].

  Στην πρώτη παράγραφο, όμως η αφίσα, τολμάει να υιοθετήσει τη… θέση της Χρυσής Αυγής, ότι δήθεν οι “εθελοντές” στη Βοσνία ήταν “Ελληνες στρατιώτες ανεξαρτήτως φρονημάτων”. Αυτό είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ψέμα (της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστών). Στη Σρεμπρένιτσα ΔΕΝ ΠΗΓΕ κανένας απολύτως Ελληνας που να ΜΗΝ ήταν φασίστας ή ναζί. Σε άλλα μέρη πήγαν ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ αφελείς (που δεν τους πήραν και μαζί τους οι εγκληματίες). Εχω φάει ΕΝΑ καλοκαίρι ολόκληρο για να ερευνήσω ΕΙΔΙΚΑ τη Σρεμπρένιτσα και ξέρω ΤΙ σου λέω.
  Και η άκριτη υιοθέτηση των ψεμάτων της Χρυσής Αυγής με ενοχλεί αφάνταστα.

  ΔΕΝ βρίσκω κανένα λόγο να διαλύσω ηλίθιους μύθους “αμόλυντων Ελλήνων” με ένα ΤΟΣΟ ηλίθιο ΚΑΙ προβοκατόρικο τρόπο.

  ΑΝ έχεις αντίρρηση, ευπρόσδεκτη, αλλά… μπορείς και να την εκφράσεις στο δικό μας μπλογκ (σύνδεσμος πιο πριν σε σχόλιο εκει).
  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/08/23/%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82/#comment-81915

  _____________
  (συνέχεια στο επόμενο σχόλιο, για την αντ-απάντησή του, και τη δική μου…)

 7. Ο ίδιος σχολιαστής (parameterλ) πάλι:

  α) Για το στυλ που αναφέρεις: Η αφίσα έχει συγκεκριμένο αποδέκτη (θιασώτες και απολογητές). Οπότε δεν μεταδίδει τίποτα σε λανθάνουσα μορφή, παρά τον α΄πληθυντικό, τον οποίο, εδώ, δεν μπορείς να θεωρήσεις γενίκευση. Δεν είναι, όμως, για μένα η γενίκευση το θέμα, και δεν εστιάζω καθόλου εκεί. Εστιάζω στην επιτεινόμενη ρητορική μίσους που πηγάζει από τους συγκεκριμένους κύκλους της ακροδεξιάς, για να δώσεις μια αποστομωτική απάντηση απέναντι σ΄αυτήν την πρακτική, κάνεις λοιπόν ακριβώς το ίδιο λογοπαίγνιο αντιστρέφοντας τους όρους, χωρίς να αλλοιώνεις την αλήθεια. Η παραπάνω ερώτησή μου είναι απολύτως λογική, και δεν επιδέχεται παρερμηνείας, δεν είναι λάθος ή ανύπαρκτο το νόημα στην πρόταση.
  β) Το κείμενο είναι γραμμένο από ομάδες ΑΝΤΙπληροφόρησης. Ότι αποκαλούνται έτσι, δίνει μια επιπλέον πληροφορία για το περιεχόμενο της αφίσας.
  Ως προς τους χαρακτηρισμούς “μανιασμένο ανθελληνικό μίσος” νομίζω ότι υπερβάλλεις, όταν ανταποδίδεται στα ίσα αυτό που πρέπει να ακούσουν οι τιμητές και απολογητές του έθνους. Όπως και όταν γράφεις για σύγχυση πολιτικών και διοικητικών ευθυνών, πολιτικά υπεύθυνος για τον εαυτό του είμαστε θεωρητικά όλοι μας, και αυτός που θέλει να επικοινωνήσει κάτι στους άλλους και οι άλλοι που διαβάζουν το μήνυμα της αφίσας. Όταν είσαι της άποψης, πως όλοι οι ξένοι είναι κλέφτες, μοχθηροί και εγκληματίες ή για παράδειγμα (πέρα για πέρα αληθινό, το άκουσα φέτος από επιστήμονα οικονομολόγο) πως οι Εβραίοι δεν αφήνουν την δεξιά να κυβερνήσει, καθώς μαζί με τους μασόνους και τους ροδόσταυρους έτσι το αποφάσισαν, τότε μόνος σου έχεις παραχωρήσει την πολιτική σου υπευθυνότητα.
  Η πλειοψηφία ενός λαού δεν είναι δολοφόνοι, να συμφωνήσω λοιπόν στο αυτονόητο και να σου αντιτείνω η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πολιτικά ανώριμοι, άρα ηθικά συνένοχοι, όταν ο ελ. στρατός παίζει τον τσιλιαδόρο του νατο. Αυτά έχει η αντιπροσώπευση.
  Συμμερίζομαι επίσης, όσα λες για τον ρόλο εθνικιστών στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

  ___________________
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ (πριν τη βάλω στο άλλο blog) (bold δικά μου)

  α) Για το στυλ που αναφέρεις: Η αφίσα έχει συγκεκριμένο αποδέκτη (θιασώτες και απολογητές). Οπότε δεν μεταδίδει τίποτα σε λανθάνουσα μορφή, παρά τον α΄πληθυντικό, τον οποίο, εδώ, δεν μπορείς να θεωρήσεις γενίκευση.

  1. Ενα ΔΗΜΟΣΙΟ κείμενο, σε τοίχους _και_ στο ιντερνέτ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση «συγκεκριμμένο αποδέκτη», σήμερα. Το ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετο ισχύει. Ας το κατανοήσουμε αυτό ΜΙΑ για πάντα. ΚΑΘΕ ΤΙ που γράφουμε δημόσια έχει «αποδέκτη», εξ ορισμού και απολύτως ΚΑΘΕ πολίτη, ακόμη και… ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ανθρωπότητα! Μπορεί ένα κείμενο να επιτίθεται σε κάποιους «στόχους», ναι. Αλλά οι «αποδέκτες» ΔΕΝ πρέπει να συγχέονται με τους «στόχους».

  Γι’ αυτό, έχει μεγάλη σημασία σήμερα, με την «επικοινωνιακή διεθνοποίηση», ΚΑΘΕ τι που γράφουμε δημόσια να προσέχει, να έχει ΗΔΗ λάβει υπ’ όψη του, ότι απευθύνεται εξ ορισμού σε ΚΑΘΕ αποδέκτη. Ακόμη και σε ξένους μέσω μετάφρασης (έστω και… αυτόματης / ατελούς). Εκείνο που με ανησυχεί πιο πολύ, είναι βέβαια η πιθανή επίδραση της αφίσας σε άτομα βασικά καλοπροαίρετα, έλληνες απλούς, ΟΧΙ εθνικιστές, που όμως δεν έτυχε να έχουν εμβαθύνει επαρκώς σε έννοιες όπως ο πατριωτισμός, κ.ο.κ. διότι, σε τέτοια άτομα, η αφίσα πολύ πιθανώς προκαλεί ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετη αντίδραση από μια «συστράτευση κατά του εθνικισμού». Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι…

  Η αφίσα στοχεύει ΟΧΙ ακριβώς στον εθνικισμό, αλλά στον (ασαφή ΚΑΙ αδόκιμο όρο) «θιασώτες της πατρίδας». ΠΡΩΤΗ φορά βλέπω τέτοια… μπούρδα, που ΔΕΝ υπάρχει, αλλά… συνιστά συλλογική ενοχοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού, επειδή οι περισσότεροι ΕΧΟΥΝ πιστέψει σε κάποια έννοια πατρίδας, όπως και όλοι οι άλλοι λαοί του κόσμου. Θα μου πείτε «να μην τους κριτικάρουμε?», «να μην τους ταρακουνήσουμε»? Μα… ΦΥΣΙΚΑ και αξίζει να τους ταρακουνήσουμε, ΑΝ μπορούμε να τους επηρεάσουμε θετικά, με τον ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ τρόπο. ΟΧΙ «βαρώντας στο ψαχνό» τσουβαλιάζοντάς τους μαζί με… δολοφόνους και ακροδεξιούς.

  Π.χ. μπορεί να μην είμαι χριστιανός, αλλά δεν θα προκαλούσα με λάσπη ΚΑΘΕ πιστό. Μπορεί να έχω ξεπεράσει την έννοια της πατρίδας αλλά ΔΕΝ αναμένω ο καθένας να το κάνει εξίσου (και μάλιστα σε ΤΟΣΟ ταχύτερο διάστημα). Ομως την επιρροή μου, ΚΑΙ στον πιστό ΚΑΙ στον οποιονδήποτε πλανεμένο, θα την ασκήσω, αν μπορέσω, ΧΩΡΙΣ να τον κάνω εχθρό.

  ______

  2. Πλήθος μελετών πολιτικής επικοινωνίας σήμερα, έχει εστιαστεί… όχι τόσο στο ΦΑΝΕΡΟ μήνυμα, ενός προπαγανδιστικού ή πολιτικού κειμένου, όσο στο ΛΑΝΘΑΝΟΝ μήνυμα. Εκείνο που προκύπτει π.χ. από βιαστική ανάγνωση (όπου π.χ. η παράλειψη μιας λέξης είναι αναμενόμενο κοινό λάθος πολλών ανθρώπων) κλπ.

  Αν, παραλείποντας π.χ. ένα απλό «και», βγαίνει τελείως διαφορετικό νόημα, αυτό ΙΣΩΣ είναι τυχαίο αλλά ΙΣΩΣ και όχι. Εξαρτάται, από άλλες παραμέτρους στα συμφραζόμενα, κλπ. Ε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακούστηκε ΗΔΗ από έντιμο σχολιαστή (τον νο11888) ότι «μπορεί και να μην προσέξουν το ΚΑΙ» κάποιοι αποδέκτες, οπότε… πρόβλημά τους (το λέω με δικά μου λόγια). Ενας άλλος καλοπροαίρετος σχολιαστής, μιλώντας σε μένα πριν λίγο, επανέλαβε την πρόταση ΧΩΡΙΣ το «και», ρωτώντας με μάλιστα «σε ΤΙ» διαφωνώ? (ενώ ο ίδιος είχε ΗΔΗ εκφράσει την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ χωρίς το «και»).

  Εεεε, μετά από όλα αυτά, αλλά κι από προσεκτική ανάγνωση της αφίσας, διαπιστώνω ότι αυτή η διατύπωση, που προκαλεί ολισθήματα σε γενίκευση, είναι ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ και σκόπευε ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΑ να ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ παρερμηνείες που… εξοργίζουν τους «αποδέκτες της»!!!

  Το θέμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αμελητέο, διότι (άλλωστε) υπήρχε ΑΠΛΟΣ τρόπος να αποφευχθεί τέτοια παρερμηνεία, με μια άλλη διατύπωση. Π.χ.
  «Νομίζεις ότι οι Ελληνες ποτέ δεν σκοτώνουν»
  -ΛΑΘΟΣ ! Διότι ΚΑΙ οι Ελληνες σκοτώνουν….

  (κλπ.)
  ________

  3. Λόγω του [1] θεωρώ την «επικοινωνιακή τακτική» της αφίσας ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ επιτηδευμένη ΚΑΙ εμπρηστική. ΟΧΙ βέβαια μόνο γι αυτό το λόγο (που είναι πια αποδεδειγμένος). Παραδόξως, εγώ είμαι εκείνος που συκοφαντήθηκε για «μάρκετιγκ» και «επικοινωνιακά» τεχνάσματα, κλπ. Αντίθετα, θα ήθελα μια πιο καθαρή διατύπωση ΧΩΡΙΣ τα επικοινωνιακά τρικ που ΗΔΗ περιέχει η αφίσα.

  Δεν θα με πείραζε ΤΟΣΟ πολύ, αν π.χ. η αφίσα ξεκινούσε ανάποδα, με την τελευταία παράγραφο πρώτη (τα περί βιομηχάνων). Διότι είναι προφανές σε ΚΑΘΕ αποδέκτη ότι οι βιομήχανοι (και άλλα επώνυμα λαμόγια) αποτελούν ΜΕΡΟΣ του πληθυσμού ή μικρή μειοψηφία. Αντίθετα, η εκτόξευση ψευδούς κατηγορίας κατά ελλήνων στρατιωτών (γενικά) ότι… δολοφονούν μαζικά, στην αρχή, δείχνει και τα ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΑ κίνητρα της αφίσας. Οσο για την ταύτιση των Χρυσαυγιτών εγκληματιών «εθελοντών» με τον… «ελληνικό στρατό» είναι το πιο σημαντικό ατόπημα που με… έβγαλε από τα ρούχα μου («δικαιώνοντας» τη Χ.Α.)

  Ας μην κουράσω άλλο, απαντώντας και στα υπόλοιπα. Θα επισημάνω όμως, ότι υπάρχει σαφέστατο λάθος και στο χαρακτηρισμό που κάνεις κι εσύ, «τιμητές και απολογητές του έθνους». Η λεγόμενη «εθνική συνείδηση» είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, τίποτε παραπάνω. Σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το τσουβάλιασμα των απλών πολιτών που (καλώς ή κακώς) ΕΧΟΥΝ κάποια εθνική συνείδηση, με… θεωρητικούς «τιμητές» και «απολογητές» (εθνικισμού). Εθνος και εθνική συνείδηση, εθνικισμός, ή και πατριωτισμός, είναι σε σημαντικό βαθμό ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ πράματα. Ο καθένας μπορεί να έχει «εθνική συνείδηση» χωρίς να σκέφτεται καν την έννοια έθνος, ακόμη λιγότερο τον εθνικισμό. Π.χ. Προσωπικά, στο παρελθόν, αν έμενα για μεγάλο διάστημα στην Αγγλία, άρχιζα να… σκέφτομαι αγγλικά, ώρες-ώρες ξεχνώντας και το… ότι είμαι έλληνας!!! Ω, ναι, ναι. Το παραδέχομαι, αλλά…. ΞΕΡΩ ότι είναι «μια ιδέα» (και ότι… τα ΠΑΝΤΑ είναι «μια ιδέα» -χεχε).

  Να το πω διαφορετικά. Το ότι είμαι π.χ. χειμερινός κολυμβητής, κι ότι το θεωρώ βλακεία να ΜΗΝ κολυμπάει κανείς το χειμώνα, ΔΕΝ σημαίνει και ότι… θα χυμήξω πάνω στον καθένα που δεν το κάνει σαν… «τιμητή της φοβίας απέναντι στο κρύο θαλάσσιο νερό του χειμώνα». (η αναλογία δεν είναι τυχαία, διότι… μέσα σε συλλογικές ταυτότητες κολυμπάμε όλοι). -χεχε

 8. Omadeon

  Για να μην καταντήσω RD δεν θα πω απεύθυνση αλλά θα ζητήσω απλά να μάθω που απευθύνεται η αφίσα. Το Ταργκετ γκρουπ που λέγαμε ελληνικά. Έπειτα θα ζητούσα να μάθω τον σκοπό της – τον στόχο της. Διαβάζοντας εδώ και εκεί, είδα όμως την πρώτη μου αντίδραση να λέει: ε’ και τι έγινε σιγά να μην αισθανθώ υπεύθυνος για κάθε ακραία μαλακία που βγαίνει. Δεν διαφωνώ με την αφίσα και παράλληλα δεν συμφωνώ καθόλου με το περιεχόμενο. Αυτό έπαθα. Αυτό που έπαθα με έκανε να σκεφτώ. Διεθνιστής όπως δηλώνω σε κάθε στενόματιο Κρατικιστή, νιώθω ότι πιστεύοντας στο δίκιο ΟΛΩΝ, πρέπει να το διατρανώνω ΕΔΩ που βρίσκομαι και δρω, σε αυτούς που ΜΑΖΙ συμβιώνω. Σιγά μην καταφέρω να γίνω Διεθνιστής σε Τοπικό επίπεδο.(είναι το όνειρό μου). Η δική σου εμμονή με ξεκόλλησε από την θεωρία του Ισπανού φιλόσοφου Ντε Γκαμιέτε και είπα να απευθυνθώ στον Πατριώτη που δεν χαρίζω με τίποτα στους «πατριώτες», με το μήνυμα της Εθνικής Ενότητας σε όλους τους κατοικούντες Εδώ.
  Πατριώτης όποιος θέλει το καλό του χωροχρόνου που βιώνει και δρα και δεν μισεί των αλλωνών, τους χώρους.
  Έθνος αυτοί που μαζί με όλα τα πιτσιρίκια που γεννήθηκαν εδώ έχουν χαρτιά ώστε να μπορούν να αλλάξουν καταστάσεις.
  Μου βγήκε αυτό http://goo.gl/vVD1b μετά λίγη(για να δικαιολογήσω τις ασάφειες και τα νοητικά χάσματα) ώρα.
  Να σαι καλά που ενώ δεν είσαι «τεράστιος»(sic) γίνεσαι Δάσκαλος;) για να ΜΗΝ μασάμε βιαστικά και αφηρημένα ότι έρθει – σιγά μωρέ το πράγμα.

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ τον risinggalaxy και υπολοίπους για την ιδέα!

  • Αγαπητέ φίλε ologistis,

   Το ΠΟΥ απευθύνεται η αφίσσα (θεωρεί πως) το ξεκαθάρισε ένας σχολιαστής στο άλλο μπλογκ, στον οποίο όπως είδες απάντησα προηγουμένως. Απλά θεωρεί πως η αφίσα «απευθύνεται σε τιμητές και απολογητές του έθνους».

   Τις αντιρρήσεις μου με αυτή την άποψη θα τις βρεις στο προηγούμενο σχόλιο.

   Επίσης… λόγω πείρας έχω μάθει ότι πλήθος ανθρώπων έχουν λανθασμένα οδηγηθεί σε μια «αμυντική στάση», όσον αφορά τέτοια θέματα έθνους ή εθνικής ταυτότητας. ΕΞΟΥ και η ντόπια πόλιτική φιλολογία «κατά του εθνομηδενισμού».

   Μα… όπως εξήγησα, η εθνική ταυτότητα είναι ένα απλό κοινωνικό φαινόμενο, τίποτε παραπάνω. Αν π.χ. μείνω προσωπικά για μεγάλο διάστημα στην Αγγλία θα νιώθω και «αγγλική ταυτότητα», αρκετές στιγμές, χωρίς να θεωρώ το έθνος σαν κάτι… υπέρτατο ή αιώνιο (σιγά τ’ αυγά)….

   Ας ΜΗΝ κάνουμε εχθρούς μας χωρίς λόγο, ανθρώπους που δεν έχουν τον ίδιο προβληματισμό, τα ίδια βιώματα και τις ίδιες αναγνώσεις. Αν υπάρχει κάτι εγκληματικό σε κάποια εθνικιστική συμπεριφορά, οφείλουμε να βρούμε τρόπο να συστρατευτούν οι αθώοι μαζί μας (ενάντια σε τέτοια φαινόμενα) και ΟΧΙ να απωθηθούν νομίζοντας πως… κυνηγάμε το έθνος ή την εθνική τους ταυτότητα. Δυστυχώς βέβαια, ορισμένοι από μας… ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κυνηγάνε αυτά τα πράματα, σχεδόν σαν μανία καταδίωξης.

   Μόνο που… ΟΛΕΣ οι συλλογικές ταυτότητες είναι… σαν τα νερά της θάλασσας, όπου… κολυμπάμε συνέχεια. Οποιος θέλει να δέρνει τη θάλασσα χάνει το χρόνο του. Πολύ καλύτερο θα ήταν να… μάθει κολύμπι! 🙂

   ΚΑΙ εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον risinggalaxy για τα… θετικά του, που είναι πολύ περισσότερα από τα… απαράδεκτά του. Ε, ΤΙ να κάνουμε, ΕΧΕΙ κι αυτός ελαττώματα. (ΕΓΩ να δεις)!… :mrgreen:

   ___
   Επίσης ευχαριστώ ΚΑΙ εσένα θερμά, για τα πολύ καλά σου λόγια. Για έναν… βρωμόστομο σαν κι εμένα, είναι… άφεση αμαρτιών, ίσως!(?) 🙂

 9. Κατ’αρχάς, δε διαφωνώ εντελώς με την αφίσα.
  Συμφωνώ στο ότι το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός εθνικισμός συμμετέχουν και είναι συνένοχοι σε αθλιότητες εις βάρος άλλων λαών.
  Συμφωνώ στο ότι αρκετός κόσμος, λόγω ανενημερωσιάς και καθεστωτικής πλύσης εγκεφάλου δεν έχει ταξική συνείδηση και την υποκαθιστά με την εθνική συνείδηση.
  Συμφωνώ στο ότι η επίκληση της εθνικής ταυτότητας χρησιμοποιείται για να αποσπάσει τη συναίνεση και την ενεργή συνεργασία του λαού στα εγκλήματα και τις αθλιότητες ενός παγκοσμιοποιημένου κατεστημένου.
  Αλλά..
  Η παραπάνω αφίσα, επιμένω, πατάει κουμπιά και προκαλεί εξαρτημένα αντανακλαστικά απέχθειας και φοβίας στον πολύ κόσμο.
  Κι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να έχει υπονομευτεί στο μυαλό του κόσμου η έννοια «εθνική ενότητα».

  • Προσυπογράφω ΑΠΟΛΥΤΩΣ
   ΟΛΑ όσα είπες, Πιγκουίνα,
   ΟΠΩΣ τα είπες.

   ΔΕΝ σου κάνω όμως… κομπλιμέντο! 🙂

   Είναι σημαντικό αυτό, γιατί… είσαι πολύ πιο συγκρατημένη από μένα και _ακριβολογείς_ στις διατυπώσεις σου.

   (εγώ πλατιάζω ή ξεφεύγω λιγάκι, συνήθως με αρκετή υπερβολή στη μία πλευρά κάθε ζητήματος κάθε φορά, αν και θέλω να βλέπω ΟΛΕΣ τις πλευρές)

  • Σορρυ για την παρεμβολή

   Πόσο πιο καίρια λόγια… προκαλεί εξαρτημένα αντανακλαστικά … φοράω την ζωή του Σάκη του Ψιλικατζή και βγαίνω στην γωνία να διαβάσω την αφίσα. Απαντάω στο 1ο: καλά κάνουν στα μεμέτια.
   2ο: Ας μην ερχόντουσαν να μας δώσουν το μ…ι τους.
   3ο: Το ξέρουμε και για αυτό δεν κόβω αποδείξεις.
   4ο: Κατάλαβα, τα άπλυτα ανάρχια το γράψανε, δε πα να σαπίσουνε στη φυλακή.

   Ο αληθινός Σάκης, χωρίς την αφίσα, σε στιγμές κουτσομπολιού της γειτονιάς: Κοίτα ρε μαλάκα αυτές τις αραπίνες. Είναι δεν είναι δώδεκα. Μου ‘ρθε μία, για τσιγάρα και την σφαλιάρωσα. Την νύχτα κάνουν πιάτσα στο αδιέξοδο κάτω από τα σπίτι μου. Βρήκα τον γιό μου να μαλακίζεται στο παράθυρο τις προάλλες. Ξέρεις τι σκέφτηκα; Πες ότι πάει μαζί τους, να του δώσω και τα φράγκα, αλλά άμα του αρέσει το σφιχτό μ…ι τι γίνεται μετά; Έχω και τα κορίτσια, ξέρεις τώρα.. δηλ. θα την πέσει σε καμιά φίλη της μικρής; Κατάλαβες; Δεν είναι ωραία, ρε παιδί μου, μικρά παιδιά… Καλά γέμισε ο κόσμος πουτάνες, αλλά γιατί μικρά παιδιά;
   Έφυγα, έχοντας την εντύπωση, ότι η γνώση του Σάκη για το σφιχτό κάπου βασιζόταν, αλλά η αγάπη του για τα παιδιά του, ήταν κάτι που δεν κρυβόταν.

   Την επόμενη φορά, που θα σχολιάσω μαζί του τα κοινωνικά της γειτονιάς, σκοπεύω να του πω: να τους δώσουμε ΧΑΡΤΙΑ και να πάνε όπου θέλουνε και ότι πρέπει η Κωλοευρώπη να δώσει τα φράγκα εκεί στις χώρες τους, για να μην έρχονται. Ελπίζω να μην με προλάβει εκείνος και μου πει ότι ως νέος Χρυσαυγίτης θα οργανώσει μάζωξη στην γειτονιά για να τις διώξει (και να πάνε παρακάτω)…

   • Φίλε ologistis ΜΗ ζητάς συγνώμη…

    Μας θύμισες και μια άαααλλη «οπτική γωνία», πιθανού «αποδέκτη» της αφίσας. Ως γνωστόν, ο Σάκης που είδε την αφίσα στην κολώνα της γειτονιάς του, την ώρα που είχε κοντοσταθεί να αγοράσει πασατέμπο… ΔΕΝ μπορεί να εμποδιστεί από το είναι ΚΑΙ αυτός, άλλος ένας αποδέκτης της.

    Θα μπορούσαμε να εξερευνήσουμε πολύ περισσότερο, τις πιο πιθανές αντιδράσεις πιθανών «αποδεκτών» της αφίσας. Ακόμη πιο… εκπληκτικά θα ήταν και τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας.

    Ακόμη και πειραματικά, ΑΝ το θέλαμε και είχαμε συνεργασία άλλων, θα μπορούσαμε να κάνουμε σοβαρή επιστημονική έρευνα για το ΠΩΣ βλέπουν την αφίσα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ άνθρωποι, σαν ένα είδος γκάλοπ.

    Αλλά… σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να… με διακόψω για διαφημίσεις (και γιατί… δεν μπορούμε συνέχεια να βλέπουμε τη σοβαρή πλευρά στα πάντα).

    Γουστάρω να διαφημίσω… δωρεάν, ένα ποστ για μια… ΣΟΒΑΡΗ έρευνα / γκάλοπ στο διαδίκτυο, που αφορά το… μεγάλο διανοητή Γιώργο Παπανδρέου, που… «θυσίασε τα πάντα για την πατρίδα» (του). [*] 😉

    http://papaioannou.wordpress.com/2011/08/24/%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF/

    (τέλος… απλήρωτης διαφήμισης τρίτου) χαχαχα 🙂 😈

    _______
    [*] ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το «για την πατρίδα του» ΔΕΝ εννοεί τίποτα πονηρό. Απλά… την Αμερική, όπου άλλωστε ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ο άνθρωπος (πριν αγοράσουν μετοχές της… ψυχής του κάποιοι τραπεζίτες).

    -ΔΕΝ είναι «Εβραίος» ο ΓΑΠ. ΜΗΝ ακούσω μαλακίες (από νέους επισκέπτες). Αυτό είναι αποδεδειγμένο ΨΕΜΑ, by the way (σοβαρά μιλάω).

 10. ΟΚ. Αααχ, ευθυμήσαμε… (γκουχ-γκουχ) με την… γαμάτη «επιλογή» στο τέλος του γκάλοπ για τον ΓΑΠ ! (στο προηγούμενο σχόλιο, στο τέλος). 🙂

  Καιρός να πούμε και κάτι σοβαρό, έτσι… για να περνάει η ώρα (άλλοι «λένε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα», εμείς όμως… είμεθα «αντιδραστικοί»¨)! 8)

  Εκείνο λοιπόν που παρατήρησα, (ψυχ)αναλύοντας ορισμένα… προηγούμενα σχόλια, είναι ενδιαφέρον, για να… απομονώσουμε μερικούς «ιδεολογικούς ιούς» (ή «μιμήδια») που μας έφεραν μερικοί φίλοι επισκέπτες (και δεν ανιχνεύθηκαν αρχικά, από τα… δρακόντια ιδεολογικά μας «anti-virus»)! :mrgreen:

  ΔΥΟ «ιοί», επικίνδυνοι και για… σχηματισμό κακοήθων ιδεολογικών όγκων, σε δύο διαφορετικές… ιδεοληπτικές παραλλαγές, ακριβώς συμπληρωματικές και αλληλο-τροφοδοτούμενες μεταξύ τους, μας κουβάλησαν εδώ (άθελά τους) δύο αγαπητοί επισκέπτες μας, ο risinggalaxy και ο «κ.κ.».

  ______________________________
  Ιός 1.0) [rising galaxy]:

  Άλλο η προβοκατορολογία άλλο το “πιστεύω ότι η αφίσα ήθελε να προβοκάρει”. Αποφάσισε επιτέλους αν διαφωνείς πολιτικά ή αν βλέπεις φαντάσματα όπως και ο “κ.κ.” που είναι και πολύ πατριώτης ναούμ’.

  Ιός 2.0) [κ.κ.]

  …αυτή η ιστορία με τους δήθεν διεθνιστές (στην πραγματικότητα μισέλληνες και θιασώτες όλων των γειτονικών και άλλων εθνικισμών) έχει παραγίνει, πιστεύεις πραγματικά πως όταν κάποιος “χάνει λάδια”, υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσεις λογικά μαζί του; Είναι μάταιο με αυτούς τους τύπους.
  […]
  Για να μην ξεχνάμε! Λαοί χωρίς μνήμη είναι χαμένοι. Και αυτό είναι το έργο αυτών των δήθεν υπερασπιστών του δικαίου των λαών. Έχουν οργανώσει τη σπίλωση της ηρωικής μνήμης του λαού μας σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους πουλημένους που μας κυβερνούν. Πουθενά δεν γράφουν για τους δίκαιους αγώνες του, μόνο για τα εγκλήματα των προδοτών, του δεξιού κράτους, των δοσίλογων, των Ταγμάτων Ασφαλείας. Λες και μόνο αυτό ήταν η Ελλάδα. Είναι οι, με αριστερό προσωπείο, εντολοδόχοι των σύγχρονων καταπιεστών μας. Η εξουσία γνωρίζει πολύ περισσότερα τεχνάσματα απ’ ότι εμείς οι αφελείς.

  ____________________________

  Αυτοί οι δύο ιδεοληπτικοί «ιοί», που είναι συμπληρωματικοί γιατί τρέφονται ο ένας από τον άλλον, αλληλο-ενισχύονται σε βαθμό ανησυχητικό και θεριεύουν στο διαδίκτυο ολοένα και περισσότερο. ΙΣΩΣ και να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τις πολιτικές συγκρούσεις (ΚΑΙ κτηνωδίες) του μέλλοντός μας.

  Ο πρώτος ιός 1.0 εθελοτυφλεί πλήρως σε όσα είναι μπροστά στα μάτια του, σχεδόν προφανή. Εν μέρει διότι αδυνατεί να κατανοήσει το βαθμό που η προβοκατόρικη φόρτιση της αφίσας ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα… όχι ενός αλλά πολλών διαφορετικών αιτιών, ίσως και παράλληλων ταυτοχρόνως.

  Π.χ. ενδέχεται να είναι μη-εσκεμμένη, αλλά ΥΠΑΡΚΤΗ έκφραση ενός σχεδόν υποσυνείδητου Εννοιολογικού Υποστρώματος, σε λανθάνουσα κατάσταση.

  Ενδέχεται να είναι το λογικό αποτέλεσμα μιας βαθύτερης αξιωματικής ιδεοληπτικής… «παθολογίας» (γκουχ-γκουχ) 8) …όπως την εξήγησε με εκπληκτική διαύγεια και απλότητα η lascapigliata στον Παραλληλογράφο:

  [εγώ είπα]

  [….]
  Να προβληματίσει η αφίσσα, έτσι όπως είναι, χλωμό το βλέπω. εκτός αν μιλάμε για preaching to the converted.
  Τέτοιου είδους αφίσες έχουμε δει δεκάδες. ΔΕΝ εντυπωσιάζουν πια. Απλώς απωθούν, ακόμη κι εμάς που σε γενικές γραμμές συμφωνούμε μαζί τους.
  Στόχος ΔΕΝ είναι άλλωστε να προβληματίσουν. Είναι η εριστικότητα και η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ εχθρών. Κάτι που φάνηκε και στη στάση του αναδυόμενου γαλαξία.

  lascapigliata
  24 Αυγούστου, 2011 3:07 μμ
  Μα οι εχθροί πρέπει να κατασκευαστούν, αλλιώς πώς θα οριοτεθεί το εμείς;
  Ή αλλιώς πώς θα νιώσουμε εμείς τόσο γαμάτα που ανήκουμε σε μια ομάδα “φωτισμένων” αν δεν το τρίψουμε στη μούρη των άλλων;
  Έχει μια εφηβική νοοτροπία η πολιτική αν μη τί άλλο…

  Tέλος ενδέχεται να είναι ΚΑΙ πραγματικά ευφυής, απόλυτα συνειδητή προβοκάτσια. ΤΙΠΟΤΕ από αυτά δεν αποκλείεται, αλλά σίγουρα κάτι πολύ σοβαρό… «δεν πάει καθόλου καλά» μέσα στην αφίσα.
  ΑΚΟΜΗ πιο ανησυχητική βρίσκω όμως την απόλυτη ΑΡΝΗΣΗ (denial) στην οποία επιδίδεται ο αναδυόμενος γαλαξίας, απέναντι σε όλα αυτά, με το «αποφάσισε αν βλέπεις φαντάσματα» (μας βγάζει και… τρελλούς δηλαδή, επειδή βλέπουμε το ΠΡΟΦΑΝΕΣ που ΔΕΝ θέλει, ή δεν μπορεί να δει).
  Τσκ, τσκ, τσκ…

  Για το δεύτερο «ιό», θα πω απλώς ότι βλέπει δόλο εκεί όπου ΔΕΝ υπάρχει.
  (και ότι χαρακτηρίζεται από ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΤΗΤΑ σε θέματα συλλογικής ταυτότητας… ΑΛΛΗ πικρή ιστορία αυτή).
  Υπάρχει όμως (αντί δόλου) ΚΥΡΙΩΣ βλακεία, ή σύγχιση, ισχυρογνωμοσύνη και φανατίλα. ΔΕΝ υφίσταται θέμα «προδοσίας» (αυτό με εκνευρίζει ιδιαίτερα, σαν ψέμα) και όλα τα γνωστά «αντι-νεοταξίτικα» παραμύθια. ΑΥΤΑ τα παραμύθια όμως είναι η ΤΡΟΦΗ της εθελοτυφλίας του Ιού νούμερο 1, η οποία είναι το «ανεξήγητο» για το οποίο… παρανοεί ο ιός νούμερο 2, κ.ο.κ. (μέχρι το άπειρο…)
  _________________________

  Ιός 3.

  Ο «Ελληναράδικος αντι-εθνικισμός», πάντως (ιός νο.3) ΕΙΝΑΙ είδος σκληρού ψυχο-ναρκωτικού… για ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ανθρώπους. Π.χ. ΙΣΩΣ για κάποιον στον οποίο απάντησα προ ολίγου, στο άλλο μπλογκ (σόρυ φίλε, αλλά….)

  [δείτε το επόμενο σχόλιο, όπου τα μετέφερα, με προσθήκες]

 11. Χωριστό σχόλιο γιατί… αλλιώς δεν διαβάζεται. Κι είναι ΤΡΟΜΕΡΑ σημαντικό.

  @Πιγκουίνα, σόρυ για την υπερβολική πολυλογία, δώσε βάση όμως ΕΔΩ.

  Πρόσεξε ΤΙ ομολογεί ΦΑΝΕΡΑ ένας… %#%$%$%%&. Χθες το βράδυ Δεν είχα μεταφέρει εδώ ένα πολύ σημαντικό μέρος του «σχολίου» του.Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ότι συζητάμε ΚΑΝ με τέτοια «πειραγμένα» άτομα…

  UPDATE: Εδώ έγινε μια παρεξήγηση όμως. Ο ΑΘΩΟΣ αυτός σχολιαστής, o MitsoBourdoul (και blogger του Παραλληλογράφου) ΔΕΝ είχε κανένα δόλο, ούτε διάθεση να αλλοιώσει τίποτα, σε ΟΛΑ όσα είπε. Τα έγραψε ΟΛΑ τελείως ειλικρινά και αυθόρμητα. Με αυτό τον τρόπο φώτισε καλύτερα και την αφίσα βέβαια, αλλά αυτό είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό θέμα, από την ειλικρίνειά του, η οποία δεν πρέπει να αμφισβητηθεί ΚΑΘΟΛΟΥ. Αυτή την ειλικρίνεια., την είχα σοβαρά υποτιμήσει αρχικά, και του ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ. Πρόκειται για μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ειλικρίνεια, με τεράστια αξία για το θέμα της αφίσας.

  Σε όσα ακολουθούν, θα γίνουν διορθώσεις, σε (ευτυχώς λίγα) σημεία.

  Σύνδεσμος στο ορίτζιναλ σχόλιο:
  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/08/23/%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82/#comment-81986

  Στο πρώτο μέρος του σχολίου του, ο «mitsovurdul» παραθέτει σαν «τεκμήριο» ένα ηλίθιο βίντεο παλιάς συνέντευξης με «εθελοντή στη Βοσνία» (διάβαζε χρυσαυγίτη ή άλλου είδους φασίστα). Σαν «πρόλογο» ΠΡΙΝ το βίντεο, γράφει:

  «Έτσι… για την προβοκάτσια…»

  Αλλά μετά το βίντεο, κάνει και… αποκαλυπτική δήλωση:

  Το ζουμί εν ολίγοις είναι ένα. Κολόζωα υπάρχουν παντού. Και στην Ελλαδίτσα μας. Και για να μην ξεχνιόμαστε η τέχνη της επικοινωνιακά και πολιτικά ορθής προσέγγισης των διαφόρων ζητημάτων έχει ως μοναδικούς αποδέκτες τα κολόζωα αυτά.
  Κατά τα άλλα η αφίσα χρησιμοποιεί την μέγιστη και πιο αυθαίρετη γενίκευση, δηλαδή την έννοια του έθνους, όπως ακριβώς την χρησιμοποιούν και οι υποστηρικτές της. Δηλαδή, όπως οι έλληνες μεγαλουργούν μακριά από τις παθογένειες της ελλαδίτσας που όπου κι αν βρίσκονται τους πληγώνει και μπλα μπλα (το καλύτερο για μένα κλισέ), έτσι ακριβώς και οι έλληνες δολοφονούν. Όπως ακριβώς οι έλληνες είναι κατ’ εξοχήν φιλόξενος λαός έτσι και είναι κατ’ εξοχήν λαός βιαστής κτλ.

  __________
  Τώρα γίνεται πιο κατανοητό και το νόημα της απάντησής μου:
  (Ρουά Ματ):

  Omadeon 26 Αυγούστου, 2011 12:11 πμ

  @mitsovurdul
  Κατ ‘αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ΧΕΣΤΗΚΑ για υπολήψεις εθνών και για έθνη.
  Ομως κάνεις ΔΥΟ φάουλ, εδώ (και αποδεικνύεις… όσα λέω).
  ____1____.
  Λες

  Το ζουμί εν ολίγοις είναι ένα. Κολόζωα υπάρχουν παντού. Και στην Ελλαδίτσα μας. Και για να μην ξεχνιόμαστε η τέχνη της επικοινωνιακά και πολιτικά ορθής προσέγγισης των διαφόρων ζητημάτων έχει ως μοναδικούς αποδέκτες τα κολόζωα αυτά.
  Κατά τα άλλα η αφίσα χρησιμοποιεί την μέγιστη και πιο αυθαίρετη γενίκευση, δηλαδή την έννοια του έθνους, όπως ακριβώς την χρησιμοποιούν και οι υποστηρικτές της. Δηλαδή, όπως οι έλληνες μεγαλουργούν μακριά από τις παθογένειες της ελλαδίτσας που όπου κι αν βρίσκονται τους πληγώνει και μπλα μπλα (το καλύτερο για μένα κλισέ), έτσι ακριβώς και οι έλληνες δολοφονούν. Όπως ακριβώς οι έλληνες είναι κατ’ εξοχήν φιλόξενος λαός έτσι και είναι κατ’ εξοχήν λαός βιαστής κτλ.

  Εδώ παραδέχεσαι ουσιαστικά, 100%, ότι η αφίσα… ανταποδίδει τα πολύ μεγάλα εθνικιστικά ΨΕΜΑΤΑ, με… ΑΚΟΜΗ πιο μεγάλα ΑΝΤΙεθνικιστικά ΨΕΜΑΤΑ.
  Διότι ΟΥΤΕ είναι οι Ελληνες”κατ΄εξοχήν φιλόξενος λαός” (ΣΗΜΕΡΑ), ούτε και είναι λαός “κατ΄εξοχήν βιαστής”!
  Αλλά…
  Με… ακόμη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ (προπαγανδιστικά _και_ προβοκατόρικα) ΨΕΜΑΤΑ, δεν είναι δυνατόν να πολεμάς τα εθνικιστικά ψεύδη.
  Εκτός αν εφαρμόζουμε “λογική”… ναζιστικών αντιποίνων (ψευτιάς)
  Εεε… πέστο
  ρε παιδί μου, να ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ.
  Διότι… ΑΥΤΟ λέω κι εγώ, για την 1η παράγραφο της αφίσας ! ΧΑΧΑΧΑ…

  [ΟΠΕΡ ΕΔΕΙ ΔΕΙΞΑΙ].

  Game OVER. :mrgreen:

  ___ 2 ___.
  Δεν Πρόλαβα να δω ακόμη το βίντεo με τους “Ελληνες” στη Βοσνία.
  ΓΙΑΤΙ το άλλαξες? Μήπως γιατί… δεν αποδείκνυε όσα ΝΟΜΙΖΕΙΣ?
  Λες στην αρχή

  Τέτοιο είναι το μεγαλείο τους, που σε πείσμα των κακών γλωσσών πήγαν στο πλευρό των ορθόδοξων σέρβων αδερφών τους, όχι ως μισθοφόροι αλλά, ως γνήσιοι εθελοντές. Τα έξοδα για τη σφαγή τα πληρώσανε μόνοι τους οι Έλληνες. Δεν κάτσανε στο σβέρκο των γειτόνων των, σέρβων σφαγέων.

  -ΠΟΙΟΙ ¨”Ελληνες”?

  Τα… κολόζωα που πήγαν στη Σερβία ήταν ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ Χρυσαυγίτες.

  Και το μεγάλο σου φάουλ νο.2 είναι ότι… τρώς το ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ της προπαγάνδας της Χρυσής Αυγής, ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ μαζί της, ότι… στη Σερβία πήγαν “Ελληνες” (σκέτο).
  ΛΑΘΟΣ.
  ΦΑΣΙΣΤΕΣ πήγαν.
  Νεοναζί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ
  (και πολύ ελάχιστοι άλλοι, εθνικιστές κι αυτοί).

  (period).

  Για το σχετικό ποστ, μόνο η συλλογή στοιχείων πήρε σχεδόν ένα καλοκαίρι, για τη δράση των “Ελλήνων” στη Σερβία, τα ψεύδη του Βιτάλη, κ.ο.κ.
  https://omadeon.wordpress.com/2009/07/31/srebrenitsa-trance/
  Είχα φτιάξει μέχρι και βίντεο τότε (περικλείεται ΜΕΣΑ στο ποστ)

 12. Ο βλαχο-αναρχ(ανθ)ελληνάρας όμως… ΔΕΝ πτοείται. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να πουλάει μαγκιά, πουλώντας ΚΑΙ τρέλα.
  UPDATE: όλα Αυτά αποσύρονται, είναι ΑΔΙΚΑ για την ειλικρινή προσωπικότητα, αυτού του ανθρώπου.
  …αλλά ειναι αργά. Διαστρέφει λιγάκι το νόημα όσων είπε, μπας και παραπλανηθεί ο αναγνώστης, στο [2] πιο κάτω: Στο σημείο [4] πουλάει τρέλα 100% (με στάχτη-στα-μάτια-«χιούμορ»).

  mitsovurdul
  26 Αυγούστου, 2011 12:41 πμ
  @omadeon
  1. Σε ποια ιστορική περίοδο σταμάτησε ο λαός μας να είναι φιλόξενος? Ή μήπως ήταν μια συγκεκριμένη μέρα?
  2. Αφού είπαμε το σχόλιο το έκανα για την προβοκάτσια και μόνο
  3. Μα να σου πω βλέπεις φαντάσματα? Δεν άλλαξα το βίντεο δικέ μου. Απλά από λινκ το έκανα embed.
  4. Μα τι είναι αυτό το χρυσή αυγή. Καινούριο μπακάλικο? Α όλα κι όλα εγώ το κουτόχορτό μου το ψωνίζω μόνο στου Βασιλόπουλου που είναι γκουρμέ.

  Και η απάντησή μου (υπερβολικά ήπια μάλιστα, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ήπια…)¨

  Omadeon
  26 Αυγούστου, 2011 2:31 πμ
  1. Ρώτα την encyclopedia dramatica (google it). Εγώ πάντως έχω προσέξει ΦΟΒΕΡΕΣ αλλαγές προς το χειρότερο, στη χώρα αυτή, από τότε που γύρισα από την Αγγλία οριστικά (2001 περίπου). Από στατιστικές μελέτες, άλλωστε, η “ελληνική φιλοξενία” έχει διαλυθεί.

  2. Αρα ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ ότι ΗΤΑΝ προβοκάτσια. Οπερ Εδει Δείξαι.

  Game OVER.

  3. Ναι, αλλά για κάποιες στιγμές στο δικό μου browser έβγαινε το… Debtocracy. ΓΙΑ έλεγξέ το αυτό (έχει ξαναγίνει).

  4. Με άλλα λόγια να… χρυσαγαπιόμαστε. ΠΡΟΤΙΜΑΣ να πιστεύεις ΑΚΟΜΗ και τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να θρέψεις το ΜΙΣΟΣ κατά αυτού εδώ του… κωλολαού.

  Ah well, no problem. I got over the shock of Greek bullshit-culture, a long time go.
  You can ALSO GROW out of it, maaan.

  Cheerio

  ___________
  ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ, σε ένα μεγάλο λάθος μου:

  Στο [2], ΔΕΝ έπρεπε να απαντήσω «Αρα ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ ότι ΗΤΑΝ προβοκάτσια…» (κλπ.)

  Επρεπε να είχα πει:

  2. ΜΗΝ κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου.
  Δεν θα παίξουμε και τον παπά, τώρα.

  Το σχόλιό σου αναφερόταν ΡΗΤΑ στην προβοκάτσια της ΑΦΙΣΑΣ.
  ΟΡΙΣΤΕ τι είχες ξεκαθαρίσει:

  Κατά τα άλλα η αφίσα χρησιμοποιεί την μέγιστη και πιο αυθαίρετη γενίκευση, δηλαδή την έννοια του έθνους, όπως ακριβώς την χρησιμοποιούν και οι υποστηρικτές της. Δηλαδή, όπως οι έλληνες μεγαλουργούν… [μπλα-μπλα-μπλα]

  Επομένως…
  ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ ότι ΗΤΑΝ προβοκάτσια.

  Οπερ Εδει Δείξαι.

  Game OVER.

  _____________

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: To blog του mitsovurdul
  http://mitsovurdul.wordpress.com/
  («Επιτρέπεται η ανάγνωση μόνο σε προσκεκλημένους αναγνώστες».)
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2. Ελπίζω να έγινε κατανοητό, ότι «προβοκάτσια», εδώ, ΔΕΝ σημαίνει… πρακτοριλίκια ή ασφαλίτες. Σημαίνει προβοκατόρικο, ή προκλητικό, εμπρηστικό στυλ. Αν και… ποτέ δεν ξέρεις! 8) ΧΑΧΑΧΑ… 🙂 Στην περίπτωση αυτή όμως, το άτομο είναι τσεκαρισμένο.

 13. Αρχίσανε και τα … αναμενόμενα ΑΓΕΛΑΙΑ ανθρωπάκια,
  να βγάζουνε γλώσσα λιθοβολώντας τώρα

  Μια «κούλα» (που έχει πεί κι άλλες μαλακίες, όποτε τη διάβασα), είπε

  koula:

  Exactly. OVER MY DEAD BODY. Only.

  εσυ γιατι θιχτηκες omadeon?
  α ναι…
  over your dreadful BOLDy, you mean…

  εχεις γραψει τα μισα απο τα 300 (εως τωρα σχολια)
  με τις μισες λεξεις ή καψ ή μπολντ… τα εχεις βαλει με ολους… και ακομα δεν εχεις καταφερει να ολοκληρωσεις οποτε προσθετεις κι άλλα??? και τωρα γραφεις και ινγκλέζικα ? θα τα ξαναπεις ολα στα ινγκλέζικα??

  δε β@ριεσαι…
  καλή συνέχεια!

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  (που ΔΕΝ μετέφερα εκεί, γιατί άρχισαν να εκμεταλλεύονται το πλήθος των σχολίων μου. Εεε, καλά, ΠΟΣΟ προβλέψιμοι πια, είναι οι ιντερνετικοί ΗΛΙΘΙΟΙ?)
  __________
  Εγώ μωρή κούλα έχω «ολοκληρώσει» προ πολλού κι έχω ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΙ το ψέμα που προσκυνάτε όλοι εδώ μέσα. ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ηλίθιοι, με ΜΙΚΡΗ μόνο μειοψηφία στη συζήτηση αυτή που ΞΕΡΕΙ τα χάλια σας αλλά σας ΑΝΕΧΕΤΑΙ.

  (Ευτυχώς είναι αρκετοί σώφρωνες άνθρωποι μέλη του ομαδικού μπλογκ σας βέβαια, αλλά ΔΕΝ αναμένεται να χάνουν το χρόνο τους με ΕΣΑΣ εδώ ειδικά).

  Ο Zaphod με κάλυψε ήδη, με τα ελάχιστα που είπε, προ πολλού. Μόνο που… δεν κάλυψε το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πρόβλημα που είναι η ΑΠΟΔΟΧΗ του ψέματος.

  Εγώ όμως την ψευτιά ΔΕΝ την ανέχομαι και αν χρειαστεί, ΝΑΙ, θα το γράψω ΚΑΙ στα αγγλικά, σε δημόσιο ποστ διαμαρτυρίας σε ΟΛΕΣ τις ΣΟΒΑΡΕΣ αντι-εξουσιαστικές οργανώσεις του κόσμου. Για να μάθουν ΠΑΝΤΟΥ στον πλανήτη τα χάλια της αφίσας και να ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ώστε να μη ξαναγίνουν ποτέ και πουθενά ΤΕΤΟΙΑ χάλια.

  Α, και για να μην ξεχνιόμαστε. ΠΟΙΟΣ σου είπε κυρα-κούλα, ότι «θίχτηκα» στο συγκεκριμμένο σχόλιο? ΒΟΥΛΩΣΕ το στόμα σου αν ΔΕΝ διαβάζεις σωστά. ΑΛΛΟΥ θίχτηκα, ΟΧΙ σε εκείνο που απάντησες. Θίχτηκα από τη ΜΠΟΧΑ της αδελφοκτόνας ΚΑΦΡΙΛΑΣ ορισμένων…
  _______
  Αφού μου πέρασε ο θυμός… έβαλα strike-through font.

 14. Η σχολιάστρια xanadu (που έχει σχολιάσει πολύ όμορφα κατά καιρούς ΚΑΙ εδώ στο anti-IMF blog)… δήλωσε πως η ίδια είναι το πρόσωπο που «ανακάλυψε την αφίσα» και την έφερε στον Παραλληλογράφο. Εντύπωση μου προξενεί ότι… το στυλ της και η συνολική της στάση ΑΛΛΑΞΕ σημαντικά, από τότε. Πιθανολογώ ότι επειδή λάτρεψε υπερβολικά την αφίσα και την πίστεψε τυφλά, ΦΑΝΑΤΙΣΤΗΚΕ.
  …Διότι στη συζήτηση έδειξε το χειρότερο εαυτό της, έκανε σημαντικά φάουλ (και σε άλλους)… κι έδειξε ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ αδιαλλαξία και ισχυρογνωμοσύνη.

  ΔΕΝ υπολογίζω το ΚΟΣΤΟΣ της κριτικής που της κάνω, παρόλο που την είχα εκτιμήσει πολύ στο παρελθόν. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται, έστω κι αν μας κοστίσει τη διαδικτυακή φιλία ενός αξιόλογου προσώπου…

  Απλά πρόσεξα να ΜΗΝ εκφράζομαι επιθετικά απέναντί της, ΟΣΟ το δυνατόν. Και στο εξής που είπε, απαντώ (εδώ, όχι στο άλλο μπλογκ):

  26 Αυγούστου, 2011 12:55 πμ
  Και επειδη πολυ πρηξιμο πεφτει περι “γενικευσεων” (και οχι μονο σε αυτο το θεμα αλλα σε ΟΛΑ τα θεματα) μπλα μπλα μπλα
  να ξεκαθαρισουμε οτι δε γινεται καθε μα καθε φορα σε καθε αφισα ή κειμενο να βαζουμε υποσημειωση “εξαιρουνται οι παρακατω” ή να λεμε καθε φορα “καποιοι απο τους μικροαστους ΟΧΙ ΟΛΟΙ” ή ισχύει για το ταδε ποσοστο του πληθυσμου μπλα μπλα μπλα
  και αλλες τετοιες ανουσιες υπερβολες…

  Το σχόλιο αυτό περιέχει ΠΟΛΛΑΠΛΑ «αχυρένια επιχειρήματα». Ρίχνει αλλού το βάρος του προβλήματος της αφίσας, για να ΜΗ το αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια.

  Το πρόβλημα της αφίσας ΔΕΝ λύνεται μέσω «πολιτικής ορθότητας». Λύνεται ΜΟΝΟ μέσω ειλικρίνειας, διαύγειας και παρρησίας. Το φάουλ της πρώτης παραγράφου (και η ψευδέστατη, ανιστόρητη αναφορά στη Σρεμπρένιτσα) ΔΕΝ είναι θέματα πολιτικής άποψης ή πολιτικής ορθότητας (και μη). Είναι θέματα ΑΛΗΘΕΙΑΣ και ΨΕΜΑΤΟΣ, με την καθαρά λογική και αντικειμενική έννοια, η οποία ΠΑΣΧΕΙ ΣΟΒΑΡΑ σαν λειτουργία της αντίληψης, πολλών ανθρώπων.

  Οσο για τις «γενικεύσεις», είναι απολύτως φυσικό… εγκέφαλοι που ΔΕΝ έχουν μάθει τη στοιχειώδη αρετή της ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ απέναντι στον ΙΔΙΟ τον εαυτό τους και σε όσα πιστεύουν, να πέφτουν επανειλλημένα ΚΑΙ σε λάθη γενικεύσεων. Διότι με γενικεύσεις και με τσιτάτα και με «χαλασμένο λογισμικό» ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ, σχεδόν πάντα. ΔΕΝ είναι ικανοί ούτε καν με τις γενικεύσεις να σκεφτούν, τις χαλάνε ΚΑΙ αυτές και καταλήγουν σε ένα απίστευτο μπέρδεμα – αλαλούμ με «καλούς» και «κακούς» σαν ΜΟΝΑΔΙΚΑ, μανιχαϊστικά σημεία αντιληπτικής αναφοράς.

  Τον ψεύτη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς.

  Με αυτό ΔΕΝ θέλω να υπονοήσω ότι η xanadu είναι και ψεύτρα. ΟΥΤΕ ότι… η ίδια πάσχει από τα προβλήματα που περιέγραψα, στο ΒΑΘΜΟ που το έκανα…

  Αλλά μέσα σε ένα ΠΛΗΘΟΣ ανθρώπων όπου τέτοιες αρνητικές διανοητικές συνήθειες είναι κοινός τόπος, είναι φυσικό ΚΑΙ η ίδια να επηρεάζεται σοβαρά.

  __________
  Για το περιεχόμενο του ΙΔΙΟΥ του σχολίου της, τώρα…

  Θα το πω αγγλικά, γιατί… ΕΤΣΙ μούρχεται. Σόρυ.

  What her comment is demanding, is an intellectual LICENCE to generalize without restriction, because the very need to control generalisations seems annoying. However, this is an inherently erroneous, logically FALSE, intellectually VERY dangerous demand; it’s a demand for the right to say “Greeks are murderers” without having to qualify iτ (e.g. as “SOME Greeks are murderers”). Absolute Generalisations, ESPECIALLY with an explicit demand to use them without restriction, are the essence of Intellectual RACISM, par excellence. Every racist statement contains a lethal, absolute generalisation, e.g. “Jews are corrupt”, or “Black men are stupid”. Any logic quantifier OTHER than the universal, is therefore hated and avoided by fascists and racists (and bigotted minds in general)
  The sad conclusion from this, is that certain parts of Greek anarchist or leftist culture are deteriorating intellectually, moving closer towards an imitation (or cloning) of fascist and racist “thinking”. And this is probably because, in Greeece, it is a commonplace intellectual habit to generalise without restriction, anyway. It’s a habit EMBEDDED in the Greek language, I think. And of course, it’s WRONG. This habit has another interesting aspect, possibly offering an explanation:
  It is the inability to think UNIVERSALLY, which is being SIMULATED by the mind’s erratic tendencies to use absolute generalisations. To approach the Universal Truth, we need intellectual tools and abilities that are typically beyond the naive simplistic, manichean “logic” of “us against them” or “goodies and baddies”. We also need to face the CONTRADICTIONS inside ourselves AND inside the Other (not just in society – which is… strangely enough, the EASIEST task). So we need to become “dialectical”, etc. Generalisations are then transcended, by this process. However, this positive process is typically never even started, when we are STILL incapable of perceiving the commonest, most obvious factual and logical falsities, right in front of our eys, e.g. that…

  It was NOT the “Greek Army” but specific Greek Neo-nazis who participated in the Srebrenica massacre. Strangely enough, by DENYING this proven fact, the racist illusion of “Greek Guilt” is sustained, albeit as a “cultural guilt” (just like modern Extreme Right ideologists pretend to believe in “Cultural” rather than racial differences), but… this time under an “anti-nationalist” disguise.
  Now, I am NOT prepared to let those nazi criminals get away with it. By diffusing their crimes (as a stigma) for Greek soldiers in general (which is false), THEIR interest (to hide and escape punishment) is served very well.

  • Dont worry, Monsieur Iordanoglou….

   Σας εντόπισε ο ΗΛΙΘΙΟΣ αυτόματος Robot-μπάτλερ του blog και μου έστειλε ειδοποίηση να του δώσω το «ΟΚ», ώστε να μπαίνετε ανενόχλητος από τώρα και στο εξής! 🙂 χεχε

 15. μια διαπίστωση…

  Οι ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ Γενικεύσεις που ΙΣΧΥΟΥΝ στην Κοινωνία, σχεδόν απόλυτα…
  …είναι οι ΤΑΞΙΚΕΣ.

  Διότι…
  Το ΧΡΗΜΑ, η οικονομική ισχύς, όπως λέει και ο Ζίζεκ όταν μιλάει για την «Οικουμενικότητα του Καπιταλισμού» (Universality of Capitalism)
  …αποτελεί το «point de capiton» ή το «master signifier» της ταξικής διαφοράς.

  Αυτό ισχύει ως προς την ταξική πλευρά της κοινωνίας, αλλά (φυσικά) ΔΕΝ αποκλείει αστούς που έχουν αναπτύξει φιλο-εργατική συνείδηση, κ.ο.κ.

  Το ζητούμενο, στην ταξική πάλη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να… πλήξουμε τα άτομα, είτε το καθένα είτε και όλους. Τα άτομα που είναι απλοί ΦΟΡΕΙΣ της ταξικής εξουσίας δεν πρέπει καν να μας απασχολούν, όταν το κύριο θέμα είναι η κατάργησή της.

  (αν και μας απασχολούν, βέβαια, τα λαμόγια και οι οικονομικοί εγκληματίες)

  _____________

  ΠΟΥ το πάω? Μα… στη «χάραξη ενός ΑΠΟΛΥΤΟΥ ορίου», που είναι αυτονόητη σαν ιδιότητα της ίδιας της Ταξικής Πάλης.

  Δηλαδή, πιο λιανά, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σκεφτόμαστε, εντελώς θεμιτά, με τους (φαινομενικά απλούς) όρους του «Εμείς» και «Αυτοί», κατ’ εξαίρεσιν σε θέματα Ταξικής Πάλης, διότι ΑΚΡΙΒΩΣ η Ταξική Πάλη αποτελεί την πιο σημαντική, πιο ισχυρή και πιο αξεπέραστη ΔΙΑΚΡΙΣΗ ή ΟΡΙΟ ανάμεσα σε ένα «εμείς» και ένα «αυτοί».

  ΟΛΕΣ οι άλλες διακρίσεις τύπου «εμείς κι αυτοί» ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ, μέσα στο χωνευτήρι του παγκόσμιου καπιταλισμού, έτσι κι αλλιώς.

  Και… είναι άλλωστε ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ να εφαρμόσουμε ένα ΤΟΣΟ απόλυτο Οριο διάκρισης (εμείς-κι-αυτοί) μεταξύ ανθρώπινων ομάδων ή εθνοτήτων, που μπορούν και διαχέονται η μία μέσα στην άλλη.

 16. Μιας λοιπόν και μου δίνεις το ελεύθερο, θέλω απο αυτό εδώ το βήμα να σε συγχαρώ δημόσια για τις υπέροχες μουσικές σου, το πάντρεμα του παλαιού με τους ήχους και τους ρυθμούς της συγχρονης εποχής είναι εξαιρετικό, και πάλι συγχαρητήρια.

  • Με κάνεις και ντρέπομαι φίλτατε….

   Είναι άλλωστε γνωστό ότι ΚΑΙ τα ελαττώματά μου, δηλαδή… το εξής ένα… η πολυλογία και η υπερβολή… ΔΕΝ παίζεται.

   Θα… σε ευχαριστήσω σεμνά και… θα ειδοποιήσω τον… πνευματικό δικηγόρο μου, διότι… η ΜΗΝΥΣΗ που υπέβαλλα κατά της ΑΠΑΤΗΣ του δήθεν «Θεού», ζητώντας ΑΜΕΣΗ άφεση αμαρτιών ΚΑΙ αποζημίωση… εκκρεμεί στο αρχείο.

   (όπως κατάλαβες, τα καλά σου λόγια βοηθάνε..) 🙂
   χαχαχα….

   • Μιλώ μόνο της γλώσσα της αληθείας, εκτός απο ένας βαθύς γνώστης της κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικής ιστορίας γενικά και οξύνους ιστολόγος και σχολιαστής, με μεγάλη μου ευχαρίστηση ανακάλυψα σήμερα πως είσαι κι ενας εξαιρετικός μουσικός. Πραγματικά τιμή μου που δυναμαι να συνδιαλλέγομαι μαζί σου.

    • KAI για μένα είναι μεγάλη τιμή να μιλάω με έναν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ διανοούμενο, από όσα πρόλαβα να διαβάσω μέχρι τώρα.

     Ευτυχώς που… έχω το γνώθι σ’ αυτόν για τις υπερβολές μου (χεχε) και… προσαρμόζομαι εύκολα στις απαιτήσεις ενός υψηλότερου επιπέδου ιδεών, σαν το δικό σου φίλε Ιορδάνογλου !

  • E, καλά…
   μιλάμε για ΦΟΒΕΡΟ ιστολόγιο

   http://iordanoglou.wordpress.com/

   Από μια γρήγορη ματιά που έριξα, είναι ΠΟΛΥ υψηλού επιπέδου αριστερό ιστολόγιο. ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ λάθος μου, το ότι δεν είχα ρίξει ματιές και ΠΙΟ ΠΡΙΝ.

   (αν και συνήθως το κάνω, για ΚΑΘΕ σοβαρό συνομιλητή)

   ___
   (κι εκεί που νόμιζα ότι διάβασα αρκετά, πάαααλι βρήκαμε δουλειάαα…..)
   :mrgreen:

   • Τελικά όντως, η υπερβολή είναι ενα χαρακτηριστικό σου.
    Σε ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια, αν και επαναλαμβάνω πως τα βρίσκω υπερβολικά.

    • ΜΑ… όπερ έδει δείξαι ! :mrgreen:

     (πάει και η μήνυση, αλλά… δεν ΜΠΥΡάζει, ας πιούμε τώρα… Κάίζερ αντί Μύθου) χαχαχα

   • Έλα εντάξει μια χαρά είναι το ιστολόγιο του ιορδάνογλου. Αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει ειδικά για την ελληνική οικονομία, αλλά που θα πάει θα τον καταφέρω 😛

    • AAA…. μα ΤΙ ευχάριστη έκπληξη, Ms. Lascapigliata !!!

     KAI το δικό σου ιστολόγιο ΜΙΑ χαρά είναι, από τα λίγα που είδα ΤΩΡΑ….

     Είδα και ένα τελευταίο σχόλιό σου στον παραλληλογράφο που με εκφράζει απόλυτα. ΟΧΙ επειδή… με ωφελεί προσωπικά (που κι αυτό ισχύει), αλλά γιατί εκφράζει MONO την αλήθεια σε υψηλότερο επίπεδο, εκείνο που θα ήθελα να γίνει κοινά αποδεκτό από κάθε άνθρωπο που συζητάει στο διαδίκτυο. Ετσι, το επαναλαμβάνω και εδώ:

     Οι παράλογες αντιδράσεις πυροδοτούνται από παράλογες δράσεις.

     Εν προκειμένη έχουμε άτομα που βάζουν την προπαγάνδα σε ανώτερη θέση από το διάλογο, επομένως και από τη λογική. Ταυτόχρονα απορρίπτουν την προσπάθεια διαλόγου ως παράλογη. Διπλή παγίδευση. Φανατισμός.

     Πώς μπορείς να ευχαριστήσεις τέτοια άτομα; Παπαγαλίζοντας τις φράσεις που τους αρέσουν, και κουνώντας το κεφάλι σου μπρος-πίσω. Από την πίσω πόρτα στην τρέλα δηλαδή. Πρέπει να αποδεκτείς την πίεση του πλήθους για να γίνεις αποδεκτός. Peer pressure. “8/10 σχολιαστές συμφώνησαν με την αφίσα” αναφωνεί ο no11888!

     Μα τότε το ψάρι βαφτίζεται μοσχάρι, αν το θέλει η πλειοψηφία.

     Κάτι τέτοιες στιγμές εκτιμώ ακόμα περισσότερο το zaphod που δεν θυσίασε ποτέ τον ορθολογισμό του, για χάρη του λαϊκισμού του.

  • Με τον Ομαντεον μας χωρίζει μια ιδεολογική αβυσσος αλλα σε οτι αφορα την μουσική, εγω πιστεύω οτι ειναι απο τα καλύτερα κρυμμενα μυστικά της Ελληνικής Ηλεκτρονικής μουσικής.Το ρεμίξ στον Μίκη ειναι καταπληκτικο, μια νεα αναγνωση σε ενα κλασσικο ανθεμ

   • Φίλε ΒλήμαΜπράδερς, ακόμη δεν ξέρω ποιός είσαι… διαδικτυακά,

    (αν κι έχω μια πολύ πιθανή περίπτωση, κατά νου, από τη συζήτηση στον Παραλληλογράφο)…

    Εκτός του ότι σε ευχαριστώ εκ βαθέων για τα καλά σου λόγια (και αναγνώριση κάποιων κόπων που… μείνανε στην «εξορία»)…
    …θα ήθελα να αμφισβητήσω με θετικό τρόπο, το «μας χωρίζει μια ιδεολογική άβυσσος».

    ΜΟΝΟ με τους ναζιστές με χωρίζει, τέτοια άβυσσος…

    Αν και… κάποτε, λόγω μουσικής, το 2004 είχε τύχει να γνωρίσω έναν νέο που ήταν (τότε) νεόφερτο μέλος της… Χρυσής Αυγής (φίλος της κόρης ενός άλλου γνωστού μου κλπ.) Και σε διαβεβαιώ ότι ΟΥΤΕ με αυτόν μας χωρίζει καμία άβυσσος, στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του πνεύματος που ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι. Απλά… (για εκείνη την περίπτωση) μας χώριζε (όπως λες) μια «ιδεολογική άβυσσος», διότι υπάρχουν ΤΟΣΑ πολλά που εκείνος ο νέος αγνοούσε ή δεν καταλάβαινε, κλπ. και πολλά ψέματα που είχε πιστέψει.

    Ιδεολογία μου είναι το ΣΠΑΣΙΜΟ των ορίων που φυλακίζουν.

    Η ΣΥΝΘΕΣΗ των πολλαπλών Χώρων μας.

    «Αβυσσος» σε χωρίζει από αυτό?

    Αμφιβάλλω !!! :mrgreen: 🙂

    (αν βέβαια είσαι κάποιος που αδίκησα ή παρερμήνευσα ίσως να έχεις ΚΑΙ το δίκιο σου…
    ΔΕΝ ξέρω, αλλά τότε θα κάνω Ο,ΤΙ μπορώ, για να γκρεμίσω ΚΑΙ τον ΤΟΙΧΟ αυτό)

    • Εντάξει το αβυσσος ήταν μια υπερβολή, απλα ανήκω και εγω στον αντιεθνικιστικό χώρο και θιγομαι απο την (αν μου επιτρέπεις τη λέξη) εμμονη σου με το συγκεκριμένο θέμα ,αλλα όπως λέμε :got to give credit where credit is due και νομίζω οτι γιαυτο το ρεμιξ πραγματικά το αξίζεις

     • Φίλε ΒλήμαΜπράδερς…

      Μάλλον…. την ΙΔΙΑ άβυσσο μοιραζόμαστε, τελικά… χαχαχα

      Αλλά αυτή μπορούμε να την ξεπεράσουμε,
      ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ από την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
      στα τίμια κίνητρα,
      ο ένας του άλλου.

      Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια,

      Θα ήθελα το γεφύρωμα… αβυσσών τσέπης
      να ήταν ΑΛΛΟ ένα ρημίξ!!! 🙂

 17. Omadeon, γενικά συμφωνώ σε όλα όσα λες, εκτός που στην αρχή με είπες πολύ… πατριώτη, που δεν είμαι, αλλά δεν πειράζει γιατί δεν με ξέρεις, εξάλλου είσαι καλοπροαίρετος και διαλλακτικός, όπως διαπιστώνω. Είμαι απλώς ένας άνθρωπος που έχει πατρίδα και δεν έχει κόμπλεξ να το πει, γιατί δεν μεγάλωσα με φασίστες, πατριδολάγνους, θρησκόληπτους. Έτσι δεν ντρέπομαι να πω οτι έχω μια ταυτότητα, ότι υπάρχουν πράγματα που αγαπώ, κι αυτό είναι όλο.
  …..
  μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου!
  Αετόμορφα έχει τα ψηλά βουνά στα ηφαίστεια κλήματα σειρά
  και τα σπίτια πιο λευκά στου γλαυκού το γειτόνεμα!
  …….
  Τώρα κάποιου μπορεί, όταν ήταν παιδί, να του είχαν πρήξει το κεφάλι με το «πατρίς- θρησκεία- οικογένεια» και μόλις ακούει τη λέξη πατρίδα, βγάζει φουσκάλες. Λογικό και αυτό, μέχρις ενός σημείου….

  Επειδή απ’ ότι είδα – και άκουσα – σου αρέσει ο Θεοδωράκης, βάζω αυτό το video, που δείχνει οτι κάποτε, τη δεκαετία του ΄70, οι Έλληνες γέμιζαν τα στάδια και τραγουδούσαν επαναστατικά τραγούδια.

  • Φίλε κ.κ.

   ΜΟΝΟ από τον αντίπαλό σου μπορείς να μάθεις,
   όσα έχεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανάγκη,
   για να εξελιχτείς.

   ΟΧΙ απαραίτητα… τον εχθρό σου,
   αλλά τον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ «αντίπαλο», που… μετράει,
   ΑΚΡΙΒΩΣ λόγω της διαφωνίας ΤΟΥ ! 🙂

   Οπότε… (συλλογιζόμενες τις διαφωνίες και τις ΕΧΘΡΕΣ σου ακόμη που είδα, με άλλους)

   Η γή δεν είναι δική μας
   και
   όσα αγαπάμε δεν είμαστε ΕΜΕΙΣ.

   Η ταυτότητα που χτίζεται με βάση κάτι «εκεί έξω»,
   είναι μια ταυτότητα εύθραυστη,
   που κάποτε απειλείται,
   και κάποτε ίσως και να γκρεμιστεί.

   ΔΕΝ είναι μηδενισμός,
   όταν ο Βούδας είπε:

   «να έχετε έναν Νου ΚΑΘΑΡΟ,
   σαν… ΑΔΕΙΟ σπίτι,
   από όπου…
   ΤΙΠΟΤΕ
   δεν μπορεί
   να κλέψει
   κανείς»

   Αρα…

   ΔΕΝ είναι (εθνο)μηδενισμός
   λοιπόν,
   και η αγάπη χωρίς πατρίδα,

   για όλες τις πιθανές πατρίδες

   όλων των πιθανών εαυτών μας,

   σε όλα τα πιθανά μέρη του κόσμου.

   Είναι η ΚΑΡΔΙΑ και το ΦΩΣ μας.

   ************************
   *** ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ***
   ************************
   ************************

   • Ο Βούδας μια χαρά τα λέει. Μίλησα για πατρίδα, όχι για έθνος. Πατρίδα είναι ότι αγαπάμε, οτιδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Δε μιλάω απαραίτητα για γεωγραφικά σύνορα, κράτη κ.λπ. Αν τώρα συμπίπτει πολλοί άνθρωποι π.χ. να σκέφτονται στην ίδια γλώσσα ή να μοιράζονται τον ίδιο ήλιο, έχουν μια κοινή αναφορά. Γι αυτό ο Ελύτης μπορεί να συγκινεί και εσένα και εμένα, πρώτα γιατί κατανοούμε τη γλώσσα και γιατί έχουμε το βίωμα του μπλε του Αιγαίου, των λευκών σπιτιών, του ήλιου, σε αντίθεση π.χ. με Βόρειες χώρες που έχουν άλλα βιώματα.
    Δεν έχω έχθρες κ.λπ. οι άλλοι μπορεί. Αυτό που λες είναι απόρροια του είδους της «συζήτησης» κωφών και της επιθετικότητας σε άλλα ιστολόγια, που μιλάνε με σχήματα, κλισέ και βρίζουν ή διαγράφουν όποιον λέει κάτι διαφορετικό, σε αυτούς πες τα. Αν θες να δηλώσω ντε και σώνει τι είμαι, διεθνιστής είμαι, γιατί απλούστατα πιστεύω στη συναδέλφωση των ανθρώπων και των λαών, μέσα από το ιδιαίτερο που είναι ο καθένας, και μόνο έτσι μπορεί να γίνει, μια σούπα όλα δε γίνεται. Αλλά τι σχέση έχει ο διεθνισμός με το μίσος για τη χώρα στην οποία ζεις, δεν ξέρω. Σκέψου μια αφίσα στα αλβανικά, που κολλήθηκε σε τοίχους των Τυράννων, να γράφει ακριβώς τα ίδια αντικαθιστώντας το « Έλληνες» με το «Αλβανοί». Πιστεύεις ότι θα υπήρχε έστω ένας τίμια εργαζόμενος μεροκαματιάρης Αλβανός που θα ευχαριστιόταν αν την έβλεπε και δεν θα του άναβαν τα λαμπάκια; Σκέψου το ίδιο για οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Παντού εξάλλου υπάρχουν δολοφόνοι. Όσο για το «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» που έφερε κάποιος για σύγκριση, ατυχές το παράδειγμα. Ήταν ένα σύνθημα που λεγόταν εκτός Αμερικής (έχει σημασία) σε μια χώρα που ήταν και είναι αμερικάνικο προτεκτοράτο, από ένα λαό που υπέφερε από την ιμπεριαλιστική κατοχή. Η Αμερική είναι η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του 20ου αιώνα.
    Αυτά και τέλος.

 18. Risinggalaxy, μην τολμήσεις να ξανασχολιάσεις εδώ. Από τη στιγμή που είσαι έρμαιο του ρουφιάνου και συκοφάντη 11888 (ο οποίος είναι ίδια φάρα με το Νοσφεράτο), είσαι απλά ανόητος και επιρρεπής στο να πιστεύεις και να αναπαράγεις συκοφαντίες. Συκοφαντίες, συκοφάντες και άτομα που άκριτα πιστεύουν συκοφάντες και γίνονται φερέφωνά τους εγώ δεν ανέχομαι εδώ μέσα. Επίσης, ο 11888 είναι πλέον persona non grata εδώ μέσα. Αρκετά πια με τους δήθεν «αντιεθνικιστές». Οι πραγματικοί αντιεθνικιστές δεν τάσσονται με κανέναν εθνικισμό και οι πραγματικοί προοδευτικοί δε συκοφαντούν ούτε ρουφιανεύουν κόσμο.

  • O Rising Galaxy δεν φταίει επειδή εμπιστεύεται τον 11888,
   αλλά επειδή έγινε άθελά του, έρμαιό του, ναι.

   Ο καθένας μπορεί να την πατήσει, εμπιστευόμενος κάποιον (και εγώ πολλές φορές). \
   ΔΕΝ είναι κάτι υποτιμητικό, δηλαδή.

   Μήπως θάπρεπε όμως να ασχοληθούμε και με τον… ΕΜΠΡΗΣΜΟ της εμπιστοσύνης?
   ΤΙ εννοω?

   Μα… ο ψευταράκος ρουφιάνος 11888, ένα άτομο ΧΩΡΙΣ τσίπα ή τιμή…
   ΔΕΝ μετέφερε εκεί τα ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ θετικά που συνέβησαν εδώ, όταν ρουφιάνεψε το ιστολόγιό μας με επιλεκτική λάσπη. ΠΑΛΙΟ το κόλπο.

   ΤΕΣΣΕΡΑ άτομα από τον Παραλληλογράφο ανάπτυξαν φιλικές σχέσεις μαζί μας τις τελευταίες δύο μέρες. (εκ των οποίων ΤΡΙΑ άτομα είναι ΜΠΛΟΓΚΕΡ εκεί).

   Η αναλυτική εξέταση σχολίων που κάνω συχνά εδώ, επί χρόνια, ΔΕΝ έχει στόχο να επιτεθεί σε κάποιον άνθρωπο ή να προσβάλλει., κ.ο.κ.
   Να ΒΓΑΛΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ στη φόρα έχει σκοπό, μόνο αυτό.
   Δηλαδή… Text Comprehension, Text Analysis, κυρίως.

   Μερικές φορές μου τη δίνει και υπερβάλλω. ή… ρίχνω κάνα μπινελίκι, που-και-που, αλλά δεν το θεωρώ κεντρικό θέμα, αυτό. Και ΑΝ αδικήσω κανέναν, ανακαλώ.

   Α ρε γαλαξία, αναδυόμενε…

   • Ο καθένας επιλέγει αυτά και αυτούς που θέλει να πιστέψει. Έχει πλήρη ευθύνη ο καθένας και για τις απόψεις του και για το ποιους επιλέγει να πιστέψει. Ο risinggalaxy επέλεξε να πιστέψει ψεύδη της πιασάρικης, αλλά ύποπτης αυτής αφίσας. Επέλεξε να πιστέψει τον 11888 (που ερχόταν και μας παρίστανε τον καλό εδώ πέρα και από πίσω έκανε άλλα). Είναι λοιπόν απόλυτα υπεύθυνος για τα μυαλά του, για τα γραφόμενά του και για τα έργα του. Ο ψεύτης είναι υπεύθυνος για το ψέμα του. Αυτός που, παρά τα τεκμήρια, επιλέγει να πιστέψει το ψέμα και να το αναπαραγάγει (γιατί κολακεύει την ιδεολογία του, γιατί τον κάνει να νιώθει «ανώτερος», γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντά του ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο), είναι δυο φορές υπεύθυνος και είναι χειρότερος ψεύτης από τον αρχικό. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά ο risinggalaxy φέρθηκε σαν teabagger. Ψεύτες και συκοφάντες και τα φερέφωνά τους εγώ δεν θέλω. ΤΕΛΟΣ.-

    • Ντάξει, ο risinggalaxy ΔΕΝ φέρθηκε εντελώς τίμια στο τέλος, με την πιο τελευταία του ανακοίνωση, Λέει και κάποιες μαλακίες και κάνει παρερμηνείες κλπ.

     Εχει πράγματι υλοποιήσει απόλυτη φραγή από το μπλογκ τους, διότι ό,τι και να γράψω ούτε καν πάει σε μοντεραίησον, αλλά μάλλον στο σπαμ. Και ΕΣΒΗΣΕ μερικά τελευταία σχόλιά μου (σύντομα σχόλια που έκανα μετά την ανακοίνωση).

     Βρίσκω τις εξελίξεις θλιβερές από κάθε άποψη, πολιτική, ιντερνετική, από επικοινωνιακή, κ.ο.κ. αυτό που έγινε με παρέλυσε κατά κάποιον τρόπο.

     Κατ’΄αρχάς, ΤΙ σχέση έχει η κωλο-αφίσα και η συγκεκριμμένη συζήτηση με το υπόλοιπο συλλογικό μπλογκ τους? όπου… παραλίγο να αρχίσω να αρθρογραφώ ΚΑΙ εγώ, όπως ξέρεις…

 19. Δεν λύνονται με «απαγορεύσεις επισκέψεων», αυτά τα θέματα.

  Προσωπικά… ΔΕΝ θα απαγόρευα στον rising galaxy καθόλου, να έρθει εδώ.

  Τον 11888 θα τον πέταγα έξω σαν επικίνδυνο καθ’έξιν συκοφάντη. Κατάφερε από το κακό του να χαλάσει σήμερα ένα ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑ επικοινωνίας.

 20. Ορίστε το τελευταίο σχόλιο του risinggalaxy.

  ΣΤΑΖΕΙ συκοφαντία και ενοχοποίηση ΚΑΙ κακή κατανόηση των ΠΑΝΤΩΝ.

  Εχω αρχίζει να εκνευρίζομαι διαβάζοντάς το ξανά και ξανά.

  risinggalaxy
  26 Αυγούστου, 2011 11:28 μμ
  Έβρισες εμένα αλλά και συντρόφους μου. Ναι θεωρώ συντρόφους-ες μου αυτούς ππου έβγαλαν την αφίσα.
  Επανειλημμένα είπες ότι η αφίσα έλεγε σκοπίμως ψέμματα -αν και εγώ δεν διαπιστώνω τίποτα τέτοιο λόγω πολιτικής θέσεως. Έτσι σου λέω να το αφήσουμε εδώ. Εσύ συνεχίζεις. Από τη μια βρίζεις από την άλλη δεν δέχεσαι ότι δεν μπορεί να υπάρχει σημείο συμφωνίας και καλύτερα να το το αφήναμε. Δηλαδή σαν να λέμε η συμφωνώ ή βρισίδια.
  Πατρονάρεις, τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Έβρισες ανθρώπους που συνεργάζομαι και εκτιμώ.
  Απείλησες άλλον επισκέπτη του Παραλληλογράφου ότι κρατάς “ημερολόγιο” με “μαλακίες” του και το χρησιμοποιείς ως επιχείρημα σε διάλογο μαζί του.
  Αν υπάρχουν φίλοι σου από τον Παραλληλογράφο που γνωριστήκατε ας πρόσεχαν. Δεν με αφορά. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να μου το αναφέρεις.
  Δεν με αφορά το τι σου λέει ο συνεργάτης σου στο omadeon. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να το μαθαίνω εγώ. Με αφορά ότι άφησες να αναπτυχθούν υπόνοιες μετά από σχολιασμό ότι παίζει να είναι και έργο πρακτόρων η αφίσα.
  Επειδή μέχρι τώρα εγώ δεν έχω γνωρίσει κανέναν “πράκτορα” στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο που βρίσκομαι καλό θα ήταν τουλάχιστον σε αναρτήσεις μου να μη ξανασχολιάσεις.

  Τελευταία φορά που απαντώ. Από εδώ και πέρα θα γίνεται moderation.
  Ευχαριστώ ειλικρινά για το χρόνο σου ξανά και ξανά. Ειλικρινώς, καλή τύχη.

  Ομως εμείς ΤΩΡΑ αρχίζουμε…
  αναλυτικά, από την αρχή:

  risinggalaxy
  26 Αυγούστου, 2011 11:28 μμ
  Έβρισες εμένα αλλά και συντρόφους μου. Ναι θεωρώ συντρόφους-ες μου αυτούς ππου έβγαλαν την αφίσα.
  Επανειλημμένα είπες ότι η αφίσα έλεγε σκοπίμως ψέμματα -αν και εγώ δεν διαπιστώνω τίποτα τέτοιο λόγω πολιτικής θέσεως.

  Αφού η «θέση σου» βρε παπάρα ΕΙΝΑΙ το ψέμα (και η εθελοτυφλία).

  Έτσι σου λέω να το αφήσουμε εδώ. Εσύ συνεχίζεις. Από τη μια βρίζεις από την άλλη δεν δέχεσαι ότι δεν μπορεί να υπάρχει σημείο συμφωνίας και καλύτερα να το το αφήναμε. Δηλαδή σαν να λέμε η συμφωνώ ή βρισίδια.

  ΤΙ λες? Και τα εκατοντάδες σχόλιά μου ήταν ΟΛΑ «βρισιές»?
  ΕΤΣΙ όπως τα παρουσιάζεις, είναι 98% μυθοπλασία, ΑΚΡΩΣ συκοφαντική.
  Είπα «98%», διότι… γύρω στο 2% των σχολίων μου
  ΗΤΑΝ βρισίδια (το παραδέχομαι), αλλά ΟΧΙ για το λόγο που λες,
  Ηταν ΟΛΑ απαντήσεις σε ΑΛΗΤΕΙΕΣ, λάσπη και προστυχιές.

  Απλά… τώρα ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙΣ ένα ΑΛΛΟΘΙ για
  την ΚΤΗΝΩΔΗ σου τάση να ΠΝΙΓΕΙΣ το διάλογο.

  Πατρονάρεις, τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι.

  Διότι προβάλλει ο ΝΟΥΣ σου μια εξουσία ΠΑΝΤΟΥ,
  ενός Γονιού ή ΑΦεντικού, κι εκεί που ΔΕΝ υπάρχει….

  Έβρισες ανθρώπους που συνεργάζομαι και εκτιμώ.

  ΠΟΙΟΥΣ ακριβώς?
  Να τους κατονομάσεις ΕΝΑΝ-ΕΝΑΝ, (ή με ψευδώνυμα, κλπ)

  Απείλησες άλλον επισκέπτη του Παραλληλογράφου ότι κρατάς “ημερολόγιο” με “μαλακίες” του και το χρησιμοποιείς ως επιχείρημα σε διάλογο μαζί του.


  ***

  ΑΥΤΟ κι αν είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ψευτιά έτσι όπως το διατύπωσες (πήγαινε δες τη διευκρίνιση).

  Αν υπάρχουν φίλοι σου από τον Παραλληλογράφο που γνωριστήκατε ας πρόσεχαν.
  Δεν με αφορά.
  Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να μου το αναφέρεις.
  Δεν με αφορά το τι σου λέει ο συνεργάτης σου στο omadeon.
  Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να το μαθαίνω εγώ.
  Με αφορά ότι άφησες να αναπτυχθούν υπόνοιες μετά από σχολιασμό ότι παίζει να είναι και έργο πρακτόρων η αφίσα.
  Επειδή μέχρι τώρα εγώ δεν έχω γνωρίσει κανέναν “πράκτορα” στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο που βρίσκομαι καλό θα ήταν τουλάχιστον σε αναρτήσεις μου να μη ξανασχολιάσεις.

  Τελευταία φορά που απαντώ. Από εδώ και πέρα θα γίνεται moderation.
  Ευχαριστώ ειλικρινά για το χρόνο σου ξανά και ξανά. Ειλικρινώς, καλή τύχη.

  Ε, καλά… μας ΔΟΥΛΕΥΕΙ ?

  (με ύφος σαν Ανακοίνωση Αεροσυνοδού-Ρομπότ, ένα πράμα…)

 21. Απείλησες άλλον επισκέπτη του Παραλληλογράφου ότι κρατάς “ημερολόγιο” με “μαλακίες” του και το χρησιμοποιείς ως επιχείρημα σε διάλογο μαζί του.

  ΤΙ λες βρε? Κατάλαβες τίποτε από όσα λες εδώ?

  ΠΟΙΟ «ημερολόγιο»?

  ΑΥΤΑ ΕΔΩ τα σχόλια είναι το «ημερολόγιﻨ.

  Τις μαλακίες σας, ΝΑΙ τις καταγράφω,
  μην τυχόν και τις σβήσετε. Κάνω συλλογή…
  ________________
  Ποιον «άλλον επισκέπτη»?
  Μήπως… ντρέπεσαι να πεις, ότι ήταν ο ΙΔΙΟΣ πάντα, ο no11888 ?

  ____________

  «Αν υπάρχουν φίλοι σου από τον Παραλληλογράφο που γνωριστήκατε ας πρόσεχαν. Δεν με αφορά

  Τι λες εδώ ρε παπάρα εις τον κύβον?

  ΔΕΕΝ σε αφοράααα?

  Και τότε ΤΙ ρόλο παίζεις ΕΣΥ μεσα στο χώρο ΤΟΥΣ?

  (Αληθειοκτόνος Ανθρωποπνίχτης Ψυχρός Προπαγανδιστής?)

  ____________

  Αν είναι να διώξεις κάποιον, βρε μαλάκα…
  κάποιον μάλιστα που τον εκτιμάς
  ΚΑΙ σε εκτιμάει…
  γράφεις κάτι ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ,
  σαν δημόσια εξήγηση.

  Κάτι σαν… «λυπάμαι αλλά λόγω προστριβών / υπερβολικών σχολίων / τρολαρίσματος / κλπ. / βάζω σε φραγή τον Τάδε».

  και ΟΧΙ με αυτό το γαμημένο το καταγγελτικό
  το στυλάκι «Δίκες της Μόσχας»
  ένα πράμα…
  Οπου… ΕΠΡΕΠΕ να βρεθεί «βάσιμη» ενοχή,
  τις πιο πολλές φορές
  να ΕΠΙΝΟΗΘΕΙ κιόλας.
  https://omadeon.wordpress.com/2011/08/25/antiethikistarades/#lies

  _______________

  νέο σχόλιο, + ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στο τουητερ:

  https://omadeon.wordpress.com/2011/08/25/antiethikistarades/#comment-60631

  ______


 22. *****************************************************************
  «Υγιεινό Πρωινό Βρισίδι με Αρωμα Βανίλιας»
  ….. [προσχέδιο για τραγούδι / ποίημα] -(c) Omadeon 2011
  *****************************************************************

  [
  intro / progressive trance buildup / strong reverb accelerated

  όποιος σύντροφο προδίδει, προδίδει γενικά,
  ΚΑΙ τους πολλούς προδίδει, μεσ’ στα πιο πολλά….
  όποιος λίγο σε προδίδει, προδίδει γενικά,
  ΚΑΙ τους ΠΙΟ πολλούς προδίδει, και στα πιο πολλά….

  όποιος σύντροφο προδίδει, προδίδει γενικά,
  ΚΑΙ τους πολλούς προδίδει, μεσ’ στα πιο πολλά….
  όποιος λίγο σε προδίδει, προδίδει γενικά,
  ΚΑΙ τους ΠΙΟ πολλούς προδίδει, και στα πιο πολλά….

  ]
  …………drum progression / INTRO…………..

  Είπε:

  Εβρισες ανθρώπους που εκτιμώ…

  ΨΕΥΤΟ-ΑΝΑΡΧΙΚΕ του ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
  που… ΟΥΤΕ να βρίζεις ΣΩΣΤΑ, δεν έμαθες ποτέ….

  Τίμιε… ΥΠΟΚΡΙΤΗ, -στον-ίδιο-σου-τον-εαυτό,

  Σοβαρά τώρα, ρε μαλάαακα…

  ΕΙΝΑΙ δυνατόν να ΔΗΛΩΝΕΙΣ «αντι-εξουσιαστής»
  ΚΑΙ να ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙΣ κάποιον με μια…
  ΤΟΣΟ γελοία, «καθωσπρέπει» αιτία?

  Ενώ… τελικά ΔΕΝ τον διώχνεις γι’ αυτό,
  αλλά για λόγο
  ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ
  (όπως ο ΙΔΙΟΣ, τελικά, _παραδέχτηκες…
  ΚΑΘΟΛΟΥ έμμεσα, όπως είδαμε
  στο σχόλιο ΕΔΩ)

  …τότε ΓΙΑΤΙ επικαλείσαι σαν
  «πρόσθετο ενοχοποιητικό στοιχείο»
  ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ Παπαριές?

  Εξάλλου, ΔΕΝ σου «έβρισα»
  «τους συνεργάτες».
  (ΚΑΙ ΧΕΣΤΗΚΑ αν είναι «συνεργάτες σου»)
  Το ΒΟΘΡΟ σας και ΔΡΟΜΟ, έξω απ’ το διαδίκτυο,
  χρήσιμοι ηλίθιοι δικαιωτές του… Αδωνη,
  και θέσεων της… Χρυσής Αυγής

  [=ότι στη Βοσνία ΔΕΝ πήγε η… ΙΔΙΑ]

  Από ΛΑΣΠΗ και ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ
  μόνο, αμύνθηκα

  για την οποία εσύ
  ΚΑΙ αδιαφόρησες
  ΚΑΙ στραβά μάτια έκανες.

  (ΚΑΙ την πρώτη σχετικά ήπια λάσπη ,
  ΕΣΥ την εριξες
  …)

  Γι’ αυτό,
  _τώρα_ σε βρίζω
  και σε κατηγορώ
  ότι ΞΕΠΕΣΕΣ
  ΑΠΕΤΥΧΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣ, σαν άνθρωπος ΚΑΙ σαν «αναρχικός»,
  μέσα σε μία στιγμή,
  σε ΜΙΑ επιλογή
  κλάσματος στιγμής…

  Κι αν δεν ερχόταν εδώ ο ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ, ¨
  αυτό το σκατόπραμα ΧΩΡΙΣ ΨΥΧΗ,
  ο «σχολιαστής» σου, ο «no11888»,
  ο κατ΄εξοχήν ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ
  [
  διότι… (ρεφραιν)

  όποιος σύντροφο προδίδει, προδίδει γενικά,
  ΚΑΙ τους πολλούς προδίδει, μεσ’ στα πιο πολλά….
  όποιος λίγο σε προδίδει, προδίδει γενικά,
  ΚΑΙ τους ΠΙΟ πολλούς προδίδει, και στα πιο πολλά….

  όποιος σύντροφο προδίδει, προδίδει γενικά,
  ΚΑΙ τους πολλούς προδίδει, μεσ’ στα πιο πολλά….
  όποιος λίγο σε προδίδει, προδίδει γενικά,
  ΚΑΙ τους ΠΙΟ πολλούς προδίδει, και στα πιο πολλά….

  ]
  …αν δεν ερχόταν εδώ να ΚΛΕΨΕΙ
  να ΑΡΠΑΞΕΙ «Ενοχοποιητικά στοιχεία»
  με επιλεκτικό, ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ και ΠΑΡΑΠΟΙΗΤΙΚΟ τρόπο

  και να σου τα φέρει
  (ο «no11888»),

  ΔΕΝ θα είχες τώρα…
  ΟΥΤΕ αφορμή,
  ΟΥΤΕ και παράπονο,
  ότι «σου βρίσαμε» τους… ΕΥΣΕΒΕΙΣ πιστούς σου.

  Ο cyber-ρουφιάνος no11888
  έκανε το ΨΗΦΙΑΚΟ αντίστοιχο
  του… Μπατσικού Φυτέματος όπλων [*]
  σε τσέπες ανθρώπων που είχαν μόνο πέτρες.
  ___________
  [*] Εδώ υπάρχει βέβαια η εξής διαφορά. Οτι τα όπλα εισάγονται εντελώς από αλλού, δεν είναι τμήμα όσων έχει μαζί του ο συλλαμβανόμενος. Υποτίθεται ότι τα επιλεκτικά αποσπάσματα κειμένων βρέθηκαν στην «τσέπη» του καταγγελλόμενου ψηφιακά. Μόνο που οι παραλήψεις άλλων τμημάτων κειμένου, διευκρινιστικών, θετικών, κλπ. μετατρέπουν τα πετσοκομμένα σχόλια σε ΟΠΛΑ Μαζικής Ψηφιακής Καταστροφής του Διαλόγου, «μαζικής» διότι καταστρέφουν συζητήσεις ή κοινότητες ολόκληρες.

  Το ίδιο «έργο» παίχτηκε κάποτε και σε ένα άλλο, κλειστό φόρουμ, όπου… ένας ρουφιάνος (εθνικιστής εκείνος) άρπαξε πετσοκομμένες σημειώσεις μου (από εδώ) και τις έβαλε εκεί, για ενοχοποίηση. Ανέλυσα όσα είχαν παρερμηνευτεί… αλλά ήταν ΠΟΛΥ αργά για το «λυντσάρισμα».

 23. Το δικό μου θέμα ΕΛΗΞΕ, εφόσον τα αιτήματά μου ΕΓΙΝΑΝ σεβαστά,
  από ό,τι φαίνεται. (όχι το θέμα της ΙΔΙΑΣ της αφίσας, βέβαια).

  ΔΕΝ ζήτησα άλλωστε κάτι παράλογο ή που να αποτελεί «ειδική χάρη».
  Ζήτησα τα αυτονόητα που ο καθένας θα έπρεπε να ζητήσει…

  1. ΟΥΤΕ εμποδίζομαι να σχολιάζω στον Παραλληλογράφο, σε άλλα ποστ

  2. ΟΥΤΕ είδα νέο γύρο σημαντικής λάσπης εν απουσία μου.

  3. Την υπόσχεσή μου την ΤΗΡΩ και δεν σχολιάζω ποτέ ποστ του risinggalaxy,

  Παρόλ’ αυτά, αν γράψει κάτι καλό… ΔΕΝ κολώνω να του βάλω και «like» (ήδη το είχα κάνει χθες) -χεχε

  Σχολίασα όμως σε ποστ κάποιου άλλου, που συνιστώ
  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/08/27/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF/
  (εκπληκτική η ιστορία του πρώτου Αντιστεκόμενου Πολυτεχνείου το… 1897)

  …τέλος, υπάρχει ένα ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ άλλο ποστ (που διάβασε και η Πιγκουίνα και της άρεσε).
  ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ:
  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/08/27/%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-hellenic-swap/
  (ΟΛΑ τα κόλπα της Γκόλντμαν στην Ελλάδα, κλπ.)

  • Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω από όλα αυτά είναι πως τελικά συμφωνείς πάνω κάτω με την αφίσα, ή αν θες η διαφωνία σου δεν είναι και του θανάτου. Επίσης συμφωνείς με όλο αυτό τον τρόπο που σχολιάστηκε η άποψη σου, γιατί αν δεν συμφωνούσες και είχες θιγεί πραγματικά, θα ζητούσες τουλάχιστον να σου δοθεί μια συγνώμη και εγγυήσεις οτι δεν θα ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο, ούτε προς εσένα αλλά ούτε και ως προς κανέναν άλλο. Επομένως, πολύς θόρυβος για το τίποτα. Εγώ στη θέση σου, όπως έχει συμβεί κιόλας αντίστοιχα, θα είχα προσβληθεί θανάσιμα και θα είχα διαρρήξει τη σχέση μου. Κι αυτό γιατί έχω πολύ συγκεκριμένες βασικές ιδέες και αρχές τις οποίες υπερασπίζομαι στα σοβαρά και όχι για να περνά η ώρα. Αλλά αυτά εγώ. Όλα πάντως έχουν ένα τίμημα.

   • Φίλε κ.κ. ΟΧΙ, δεν νομίζω ότι είναι τα πράματα
    ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι, όπως τα ανακεφαλαιώνεις…

    Κατ’ αρχάς… (ουάου)…. έχεις συνδέσει πολλά πράματα , που… μερικά ΔΕΝ ισχύουν, αλλά τάχεις δέσει γερά, ΟΛΑ μαζί σαν… σφιχτό κόμπο ένα πράμα…

    Η ευθιξία, με την έννοια του «παρεξηγιάρη» ΔΕΝ είναι πια.. ελάττωμα μου. ¨
    Η οργή ΕΙΝΑΙ (δυστυχώς) αλλά θεωρώ ότι έχει τεθεί σε έλεγχο, ολοένα και περισσότερο, .λόγω πείρας, αλλά και ακατάπαυστης μελέτης διαδικτυακών συγκρούσεων (όχι μόνο δικών μου).

    Η ευθιξία όπως την εννοείς εσύ τώρα, είναι πάλι κάτι ΠΟΛΥ διαφορετικό. Εϊναι περισσότερο ευθιξία π.χ. επώνυμου προσώπου που συκοφαντήθηκε και ζητάει να αποκατασταθεί η τιμή του, κ.ο.κ. (και είναι κοντά στην άλλη αλλά με πολύ σημαντικές διαφορές).

    Χμ… ΔΕΝ μπορείς να σκέφτεσαι εξω-διαδικτυακά, όταν θίγεσαι στο διαδίκτυο.
    ΟΥΤΕ να απαιτείς αυτά που είναι συνηθισμένα να απαιτείς π.χ. στον Τύπο.

    Είμαι μέλος της «φυλής του διαδικτύου», με την έννοια ότι θεωρώ σαν ΚΥΡΙΑ αιτία πολλών προβλημάτων μας την εισβολή εξω-διαδικτυακών συνηθειών και λαθών που μας κάνανε το διαδίκτυο… «καλοκαιρινό».Και επίσης παλεύω για μια διάφανη ανάπτυξη ιδεών και διαλόγων, που ΔΕΝ είναι συνηθισμένη, δυστυχώς.

    Το κάθε γκρουπούσκουλο, ή «Ομάδα Αναρχικών,» ή «πατριωτών», που μπήκε στο διαδίκτυο και πήρε εκτυπωτή για να τυπώνει φυλλάδια, μπορεί να ΝΟΜΙΖΕΙ πως βρίσκεται στην ίδια περίπου… γαμάτη κοινότητα αλλά… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ! 🙂

    ΔΕΝ ξέρω από ΠΟΥ να αρχίσω να σου εξηγώ ΤΙ πιστεύω και ΤΙ ισχύει…

    Κατ’ αρχάς η ιστορία αυτή ΔΕΝ έχει τελειώσει καθόλου. Από καμία άποψη, πλην των πιο στοιχειωδών και αυτονόητων σχεδόν δικαιωμάτων μου, τα οποία _έγιναν_ σεβαστά. Τελικά… όχι εντελώς βέβαια, γιατί είδα προηγουμένως ότι έχωσε κι _άλλο_ σκατο-σχόλιο αυτό το ασόβαρο υποκείμενο, ο 11888….

    Θα σου γράψω μια αναλυτικότερη απάντηση, σημείο-προς-σημείο, μπας και φωτιστεί το θέμα περισσότερο.

    Ευχαριστώ για το φιλικό «γάντι της πρόκλησης» που πέταξες! 🙂

    (σε 2-3 λεπτά θα δεις το επόμενο σχόλιο)

   • Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω από όλα αυτά είναι πως τελικά συμφωνείς πάνω κάτω με την αφίσα, ή αν θες η διαφωνία σου δεν είναι και του θανάτου.

    Εδώ απλώς εκφράζεις νομίζω την απογοήτευσή σου, επειδή δεν συμμερίζομαι τη δική σου αγανάκτηση, κατά της αφίσας…

    Θα ήθελες ίσως μια εντονότερη σύγκρουση, ή μάλλον μια εντονότερη διαφωνία.

    Ε, μετά από 300 τόσα σχόλια (δεν θυμάμαι πόσα) ΑΚΟΜΗ και να το ήθελα αυτό που λες, είναι μάλλον αργά.

    Το λες «με τρόπο» βέβαια, ευγενέστατος ων.

    Αραγε… υπάρχει τρίτος δρόμος για τον… αντι-εθνικισμό? (σκέφτομαι εγώ). 🙂

    Ρε γαμώτο, η αφίσα λέει αλήθειες, ναι, αλλά είναι ΚΑΙ για τα μπάζα…
    ΠΩΣ τα κατάφερε?
    Ακόμη δεν άρχισε μια ΣΩΣΤΗ επικοινωνιακή και σημειολογική ανάλυσή της. Και κάποιος πρέπει να το κάνει αυτό, κάποιος που πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να μην είναι καθόλου εθνικιστής ΟΥΤΕ και… τυφλωμένος φανατικός πολέμιος πατρίδων, όπως οι… συντάκτες της αφίσας (προφανώς).
    Ισως πρέπει να μεταφραστεί στα αγγλικά και να σταλεί σε κάποιο καθηγητή Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΚΑΙ Κοινωνιολογίας κάπου στον κόσμο. ΠΟΙΟΝ?

    Το πρόβλημα της αφίσας είναι σοβαρό. Είπα τόσα και τόσα… αλλά μόνο για την πρώτη παράγραφο. Υπάρχουν κι άλλα σημεία, που σηκώνουν πολλή ανάλυση και κριτική, αλλά… θεωρώ ότι είναι απολύτως ανίκανοι να κάνουν τέτοια κριτική όλοι σχεδόν οι Ελληνες πατριώτες (με εισαγωγικά ή χωρίς).

    Βασικά…
    Η αφίσα θα μπορούσε ΙΣΩΣ και να… μηνυθεί(?), βάσει Διεθνούς Δικαίου, σαν έκφραση ρατσισμού, που θίγει τους Ελληνες. Σε αμερικάνικο δικαστήριο, θα μπορούσε ίσως και να καταδικαστεί (ΔΕΝ ξέρω). Αλλά για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να οργανωθεί από αντι-ρατσιστές ΓΝΗΣΙΟΥΣ, και όχι Ελληνες, Ισως… στη Σκανδιναβία? Και με ποιό αποτέλεσμα? ΜΟΝΟ εθνικιστές θα ωφελούσε.

    (αυτά τα λέω τελείως υποθετικά, ΔΕΝ προτρέπω κιόλας τέτοια μήνυση…)

    (ΔΕΝ τελείωσα όμως… υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ εκπλήξεις κρυμμένες εδώ…)

    Εγώ την αφίσα την βλέπω ΗΔΗ με το μάτι ενός ξένου που… ενοχλείται από την επίθεση κατά τρίτης εθνότητας. Η εθνότητα, διεθνώς, είναι κάτι που νομίζω ότι προστατεύεται και νομικά. ΔΕΝ μπορείς να λες στα καλά καθούμενα, π.χ. «οι Τοιύρκοι είναι κλέφτες». Γιατί όχι να εφαρμοστεί αυτό και στην περίπτωση της Ελληνικής εθνότητας? «Θιασώτες της Πατρίδας» και μαλακίες… τσκ, τσκ, τσκ.

    Επίσης συμφωνείς με όλο αυτό τον τρόπο που σχολιάστηκε η άποψη σου,

    Μα… ΔΕΝ σχολιάστηκε. ΔΕΝ δέχτηκαν ΚΑΝ σωστό διάλογο. Ορισμένα άτομα μόνο, που φάνηκε ότι αποτελούν μέρος της ίδιας «αγέλης», λέγανε διάφορες μπούρδες… αρνούμενοι να συζητήσουν (ουσιαστικά) – με ΣΠΑΝΙΕΣ εξαιρέσεις.

    ΤΙ να συμφωνήσω? Είσαι με τα καλά σου? χεχε

    ΣΩΣΤΕΣ κριτικές της αφίσσας εκφράσανε κι άλλα άτομα πάντως. Η «lascapigliata» του blog http://lascapigliata.wordpress.com είπε ΦΟΒΕΡΑ πράματα με λίγα λόγια. Μερικά που είπε ήταν ανεκτίμητης αξίας και γενικότερα, σαν έξυπνες διαπιστώσεις προβλημάτων σε πολλές παρόμοιες αγελαίες καταστάσεις στο διαδίκτυο….

    Ενα άλλο άτομο έκανε πολύ σωστή κριτική στην αφίσα, κι είναι μπλόγκερ του Παραλληλογράφου. Δυστυχώς όμως φαίνεται σαν να είναι κυριαρχούσα κλίκα πλέον, τα μέλη της «μίνι αγέλης» (θα το ψάξω το θέμα…)

    …γιατί αν δεν συμφωνούσες και είχες θιγεί πραγματικά, θα ζητούσες τουλάχιστον να σου δοθεί μια συγνώμη και εγγυήσεις οτι δεν θα ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο, ούτε προς εσένα αλλά ούτε και ως προς κανέναν άλλο.

    ΛΑΘΟΣ συνεπαγωγές εδώ. ΤΙ εγγυήσεις και από ΠΟΙΟΝ? ΝΑ παραστήσω το θιγμένο, ενώ είμαι… βάρβαρος και ανεξάρτητος… «δυνάμει εγκληματίας» (χαχαχα) ΔΕΝ μου πάει… θα βαρεθώ να κλαίω και θα τελειώσουμν τα… κρεμμύδια. Να τους γαμήσω το σόϊ? Μπορεί να μη γίνει συναινετικά αυτό…
    χαχαχα

    Το ψηφιακό μου ρόπαλο ΣΙΓΟΥΡΑ θα πέσει πάνω σε μερικά άτομα, κάποια άλλη στιγμή, αλλά ΟΧΙ αυτά που το… φοβούνται ή το περιμένουν. Και ΟΧΙ με τον τρόπο που νομίζουν. Με τον ΜΟΝΟ καθαρό και τίμιο τρόπο που υπάρχει στον κόσμο: Την ΚΑΥΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ. Κι έχω πάααρα πολλά μαζεμένα να χώσω σε ΠΟΛΥ κόσμο. Ενας-ένας θα πάρουνε όλοι. Μετανοείτε αμαρτωλοί…

    Επομένως, πολύς θόρυβος για το τίποτα.

    ΑΚΟΜΗ πιο λάθος συνεπαγωγή εδώ. Ο θόρυβος ήταν 120 ντεσιμπέλ και τα «like» 19 μέχρι στιγμής. Και ακόμη δεν άρχισαν τα… πιο βαρβάτα σύνθεσάϊζερ για την ΠΛΗΡΗ συναυλία.

    ΚΑΘΟΛΟΥ «για το τίποτα». Ο καλλιτέχνης ΔΕΝ τρέφεται με… μηνύσεις και συγνώμες. Αλίμονο αν στόχος μας ήταν μια «συγνώμη» από… αναρχικούς του καναπέ και του γλυκού νερού, καθωσπρεπιστές που ΟΥΤΕ να βρίζουν σωστά δεν ξέρουν…. Λέρα του μέλλοντός μας, ΕΛΕΓΚΤΕΣ του Λόγου μας.

    Εγώ στη θέση σου, όπως έχει συμβεί κιόλας αντίστοιχα, θα είχα προσβληθεί θανάσιμα και θα είχα διαρρήξει τη σχέση μου.

    ΑΛΛΟ το ένα, ΑΛΛΟ το άλλο. Και ΤΙ θα πει «θανάσιμα»…

    ΠΟΙΑ σχέση να διαρρήξω? Την αξία των χειρότερων εχθρών μου ΔΕΝ τη μείωσα ποτέ επειδή έτυχε νάναι εχθροί μου. Με μερικούς τα βρήκα κιόλας.

    Δώσε λινκ σε σημείο διαλόγου, μπας και έχει «ζουμί», να το βάλουμε με πλήρη ανάλυση λεχθέντων στο ειδικό «meta-blogging blog», to
    http://metaomadeon.wordpress.com

    Κι αυτό γιατί έχω πολύ συγκεκριμένες βασικές ιδέες και αρχές τις οποίες υπερασπίζομαι στα σοβαρά και όχι για να περνά η ώρα.

    Εδώ η χρήση της Τυπικής Λογικής λέει ΤΥΦΛΑ και αμείλικτα ότι το λανθάνον μήνυμα που μου μεταδίδεις είναι το εξής

    ΑΝ δεν τους πολεμήσεις όσο εγώ,
    -δεν έχεις βασικές ιδέες και αρχές,
    -(ή) δεν τις υπερασπίζεσαι σοβαρά
    -(ή) τις έχεις για να περνάς την ώρα σου

    ΟΛΑ λάθος. ΣΟΡΥ.

    Αλλά αυτά εγώ.

    Σόρυ, ΔΕΝ υπάρχει στο Σύμπαν «εγώ» και «εσύ».
    Είμαστε το ΙΔΙΟ σύμπαν και το ΙΔΙΟ ον (σε μεγάλο βαθμό).

    Όλα πάντως έχουν ένα τίμημα.

    Εδώ λες ότι εσύ είσαι πατριώτης και παλληκάρι, και υφίστασαι τίμημα.

    ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΣΑΛΑ.

    Ενα καλό παιδί είσαι. ΚΑΙ πολύ έξυπνος ΚΑΙ ευγενικός ΚΑΙ υποτιμημένος σοβαρά στο απρόσωπο διαδίκτυο, όπως όλοι.

 24. Η πασαρέλα της ΜΠΟΥΡΔΑΣ έχει αρχίσει να μου τη δίνει.

  Κάποια καλή κυρία (η Zeta Dor)… είπε τα εξής
  http://parallhlografos.wordpress.com/2011/08/23/%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82/#comment-82388

  Είναι σαφέστατο πως το κείμενο της αφίσας γενικεύει, ως απάντηση στις εγκληματικές γενικεύσεις του ισχύοντος κατεστημένου (κράτος και πολίτες).

  Αντίρρηση 1. ΚΑΘΟΛΟΥ σαφέστατο. ΤΟ ανιστόρητο περιεχόμενο της πρώτης παραγράφου ΑΚΥΡΩΝΕΙ τη φαντασίωση της…. σαφήνειας. Οι συντάκτες της Αφίσσας ΔΕΝ ξέρουν ΠΟΥ παν τα τέσσερα. Και πραγματικά πιστεύουν ένα ΨΕΜΑ.

  Αντίρρηση 2. ΕΣΕΙΣ γενικεύετε, ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ κράτος ΜΑΖΙ με πολίτες και βαφτίζοντάς τα ΚΑΙ τα δύο με το ενιαίο όνομα «ισχύον κατεστημένο».

  Ε, Συμβάλλετε ΚΑΙ εσείς, ως φαίνεται στο τσουβάλιασμα λαού με… κράτος και εξουσία, ώστε να γίνουν επιτέλους… ένα και το αυτό. ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ενότητα. 😈

  Επίσης οι αναρχικοί, ποτέ δεν ήταν ψηφοθηρικοί -όπως προφανέστατα κάποιος εδώ μέσα- ώστε να ασκούν μια comme il faut επικοινωνιακή πολιτική.

  Αντίρρηση 1. ΠΟΙΟΣ «προφανέστατα ψηφοθηρεί»?
  ΤΙ είναι αυτές οι μπούρδες? Είναι κάποιο μέλος κόμματος ή πολιτικός ΜΕΣΑ στη συζήτηση? ή μήπως η κερία εννοεί… εμένα? ΑΝ εννοεί εμένα, τότε είναι ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ η αποψάρα της. ΖΟΜΠΥ του διαδικτύου είναι όποιος το πιστεύει αυτό.

  Αντίρρηση 2. ΔΕΝ είναι θέμα «comme il faut» επικοινωνιακής πολιτικής. ΠΩΣ να το κάνουμε? ΔΕΝ είναι θέμα πολιτικής ορθότητας. Είναι πολιτικό πρόβλημα κινδύνου προβοκάτσιας, των ίδιων των λαΪκών μαζών, που ΚΑΝΕΝΑΣ σωστός αναρχικός δεν θα είχε διανοηθεί, σε προηγούμενες δεκαετίες… διότι θα ήξερε το αποτέλεσμα.

  Ακόμα, αν και βρίσκω πλέον παροχημένα τα φεμινιστικά κινήματα ή τις αντιεθνικοκεντρικές φανατίλες διότι αν και ακούσια, στρέφουν αλλού το βλέμμα -μακριά από την κοινή συνιστώσα όλων των αδικιών που είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάταων (ανεξαρτήτου φύλου/εθνικότητας), θεωρώ πως τα λόγια τους είθισται να παρεξηγούνται μόνο από άτομα που εσκεμμένα εθελοτυφλούν.

  ΔΕΝ μας λέτε ΤΙΠΟΤΕ χρήσιμο ή σωστό εδώ, κυρία μου.

  Είστε απλώς «come il faut» και ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ταυτόχρονα.
  Και ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ το ίδιο βιολί βιολάκι, στο τέλος.¨Διότι…

  -ΔΕΝ «παρεξηγούμε» την αφίσα.
  -ΔΕΝ με ενοχλεί ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ η αφίσα.
  -Τη ΦΟΒΑΜΑΙ για το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ που θα έχει ΠΡΑΚΤΙΚΑ στον αδαή πληθυσμό.

  Τα υπόλοιπα ΑΧΡΗΣΤΑ όμορφα λογάκια σας συνιστούν… προσκύνημα στο Μεγάλο Ναό της «Liberal Multiculturalist Tolerance» όπως την ονομάζει ο Slavoj Zizek.

 25. Το προηγούμενο σχόλιο μπήκε και κάτω από ποστ του Θράκα Αναρμόδιου στους «Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα».
  http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2011/08/06/1-138/comment-page-1/#comment-76185
  The plot thickens… 😈 🙂

  @κ.κ.
  Φίλε σε ευχαριστώ που με ταρακούνησες, τελικά, να δω το θέμα ΛΙΓΟ καλύτερα… :mrgreen:

  (είπαμε, μαθαίνουμε ΜΟΝΟ από τους έχοντες διαφορετική άποψη…)

  (κι είπα πολλές υπερβολές, αλλά… δεν μπυράζει, η μπύρα ΔΕΝ είναι Μύθος)

  _____________
  Λοιπόν… το βρήκα !!!

  Η Αφίσα πρέπει να σταλεί ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ στον καθηγητή Κώστα Ντουζίνα, στο Λονδίνο. ΕΧΩ και το μέηλ του….

  😈

  Ρε γαμώτο… τάχω παίξει, αλλά η αφίσσα πρέπει να μεταφραστεί και αγγλικά, ώστε να κατανοηθεί πιο σωστά σε διεθνές επίπεδο.

  Τόχω ίσως υπερτιμήσει το θέμα, αλλά… δεν υποτιμώ ποτέ το διαδίκτυο, για τη ΔΥΝΑΜΗ που έχει να μετατρέπει τις μπούρδες σε… σκατο-θύελλες. Μας ενδιαφέρει να απομονωθεί ο «νοσογόνος ιδεολογικός ιός», που μαστίζει σχεδόν όλο το ελληνικό διαδίκτυο τώρα πια, με τις ΑΝΟΥΣΙΕΣ συγκρούσεις που προκαλεί και τη φανατίλα ΟΛΩΝ.

 26. Λοιπόν, ευχαριστώ για τις απαντήσεις, γιατί είναι σοβαρές, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς το ήθος. Αυτό σημαίνει πως θα τα ξαναλέμε 🙂

  Στην ανάλυση του σχολίου μου έπεσες αρκετά μέσα σε όλα, εκτός από ένα, που δεν φταις εσύ, εγώ δεν το εξήγησα. Λέγοντας «όλα έχουν ένα τίμημα» δεν εννοούσα οτι εγώ είμαι παλληκάρι, πατριώτης κ.λπ. – δεν είμαι εξάλλου πατριώτης με την αρνητικά έννοια, παλληκάρι μπορεί, λίγο 🙂 – Εννοούσα οτι στη ζωή συμβαίνει συχνά το εξής: όταν λες την αλήθεια ή υπερασπίζεσαι τέλος πάντων τα πιστεύω σου χωρίς εκπτώσεις, μπορεί να χάσεις κάποιους «φίλους» και οι περισσότεροι δεν θέλουν να πληρώσουν αυτό το τίμημα, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στις πολιτικές οργανώσεις, πατάει βέβαια σε μια υγιή ανθρώπινη ανάγκη.

  Κατά τα άλλα είδα ότι σχολίασες στους ΣΧΣ – δεν διάβασα ακόμα τα σχόλια αλλά θα το κάνω – και χάρηκα, γιατί η εντύπωση μου είναι πως πρόκειται για καλά παιδιά στην πλειοψηφία, κάτι που χρωματίζει και όλο το blog. Το αντίθετο μπορεί να συμβαίνει αλλού….. ονόματα δε λέμε….

  Εις το επανειδείν Omadeon 🙂

  • Φίλε κ.κ.
   Κι εγώ σε ευχαριστώ που με ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΠΟΛΥΤΑ και… επιβεβαιώνω πως… δεν έχω κανένα στοιχείο ότι είσαι «πατριώτης» (τουλάχιστον με την βρωμισμένη και αρνητική χροιά της λέξης που προκύπτει από κάποια… τσουβαλιάσματα).

   ΔΕΝ έχει σημασία αυτό, όμως. Το θέμα είναι να ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΜΑΣΤΕ.

   Αλλωστε και ο Herr K, σοβαρός μπλόγκερ που τον εκτιμώ πολύ, θα μπορούσε να ταξινομηθεί σαν «πατριώτης αριστερός». Με τη διαφορά ότι με εκείνον ΜΠΟΡΩ να επικοινωνώ θαυμάσια ΚΑΙ να βγαίνει θετικό αποτέλεσμα. Ενώ με άλλους… κολλημένους, «αντι-εθνομηδενιστές» κλπ. δεν βγαίνει τίποτα.

   Με προβληματίζει κάπως εκείνο που είπε ο αναδυόμενος γαλαξίας στην αρχή για σένα, ΕΝΤΕΛΩΣ αυθαίρετα, ότι είδε «πολλή μαυρίλα στο σχόλιό σου». Εγώ μαυρίλα ΔΕΝ διαπίστωσα. Κάποια σημεία μόνο, που χρήζουν ξεκαθάρισμα, ναι.

   Τους Σχολιαστές χωρίς Σύνορα τους… ταλαιπώρησα γιατί έγραψα κι άλλα μετά, σχόλια – χείμαρρο. Δυστυχώς… ο εξαιρετικός Θράκας Αναρμόδιος υπέστη τη… λογοδιάρροιά μου ΜΑΖΙ με τους υπόλοιπους (χεχε), αλλά αυτό είναι ΕΝΤΕΛΩΣ προσωρινή ταλαιπωρία (τους), γιατί… φεύγω ΜΑΚΡΥΑ από το διαδίκτυο αρκετές ώρες.

 27. Την καλύτερη δουλειά κάνεις.

  Το ποιος είναι μαύρος και ποιος άσπρος θα φανεί επί συγκεκριμένης θεματολογίας, τώρα τι να λέμε έτσι;
  Για τα εθνικά και τέτοια, έχω την εξής απλή αντίληψη: η έννοια της πατρίδας υπάρχει στους ανθρώπους, φυσικά, επίκτητα, δεν έχει σημασία, πάντως υπάρχει στον πολιτισμό μας. Και είναι κάτι καλό, εξανθρωπίζει. Είναι το σημείο αναφοράς, η ταυτότητα που λέμε, ή ένα μέρος της τέλος πάντων, αν και στη γενική της έννοια όπως είπαμε πατρίδα είναι όλες μας οι αναφορές, τα πρόσωπα που αγαπήσαμε, οι τόποι, η γλώσσα, οι ποιητές, όλα. Αν δεν έχεις αναφορές, δεν υπάρχεις, είσαι φτερό στον άνεμο. Γι αυτό όλοι οι λαοί παλεύουν για την μνήμη τους, τη γλώσσα τους, την ιστορίας τους, τα έθιμα τους, τη γη τους. Και πώς ξεκληρίζονται οι λαοί και οι φυλές: μόλις τους ξεριζώσεις όλα αυτά, παύουν να είναι, να υπάρχουν. Το μεγαλύτερο όπλο του Αμερικάνικου και γενικά αγγλοσαξονικού ιμπεριαλισμού είναι η γλώσσα, που κατάφεραν να την κάνουν διεθνή, με σκληρή δουλειά, μέσα από τη μουσική, το σινεμά, αυτή τη μέγιστη αμερικάνικη βιομηχανία. Δε λέω, κι εμένα μου αρέσει και η γλώσσα και η μουσική και ο κινηματογράφος τους, αλλά όμως είναι και έτσι. Δεν εξαφάνισαν τους Ινδιάνους; Δεν κατέστρεψαν στο Ιράκ τα μνημεία ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, πέρα από τις ανθρώπινες ψυχές; Φυσικά οι πολιτισμοί αναμειγνύονται μέσα από τις σχέσεις και τις αλλαγές στο χρόνο. Γι αυτό αυτά που γράφονται στο blog Olympia, αρχαιολατρεία κ.λπ. είναι φαιδρά. Είμαστε και αυτό αλλά και ένα σωρό άλλα που ακολούθησαν, βυζάντιο, τουρκοκρατία, ενετοκρατία, Ευρώπη, Ανατολή, ένα ιδιαίτερο μίγμα από όλα αυτά. Όπως και κάθε λαός έχει τη δική του διαδρομή. Κάπως έτσι χοντροειδέστατα βέβαια. Τώρα αυτό δεν έχει σχέση με εθνικισμούς και μίσος. Ίσα ίσα όταν γνωρίζεις ιστορία, όταν αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο με ευρύτητα, όταν είσαι ουσιαστικά μορφωμένος με λίγα λόγια, δεν μπορεί να είσαι πατριδοκάπηλος και εθνικιστής, αυτά είναι για τα ζώα, βαρβαρότητες. Επειδή έχω ένα τόπο – αναφορά, μπορώ να νοιώσω τους ανθρώπους που ξεριζώνονται, την ανάγκη να έχεις ένα σπίτι, τους ανθρώπους σου, τη μουσική σου, τον τρόπο που έχεις μάθει να ντύνεσαι κ.λπ. Και επειδή έχω ένα πολιτισμό, μπορώ να σέβομαι και να ενδιαφέρομαι για τους διαφορετικούς πολιτισμούς που πλουτίζουν τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποια πολύ δύσκολα θέματα, όπως οι λεγόμενες εθνικές διενέξεις, η μαζική μετανάστευση, που πρέπει να απαντά κανείς πολύ προσεκτικά, σεβόμενος αυτές τις αρχές που σου λέω, αλλά και άλλα δεδομένα πολιτικά κυρίως. Δύσκολο. Αυτά τώρα φτάνει, δε μ’ αρέσει να γράφω κατεβατά. Είναι και εκτός θέματος.

  • Τελικά πήγα σε παραλία, αλλά…τώρα πίνω φρέντο και γράφω σε λαπτοπ με Wi-Fi.

   Κάποιες σκέψεις για όσα λες.

   Κατ’ αρχάς, κάθε άνθρωπος (ναι) ξεκινάει τη ζωή σε κάποια κοινότητα, κάποια συλλογικότητα που εν μέρει τον διαμορφώνει θετικά ή τον εμπλουτίζει, αλλά και εν μέρει τον χειραγωγεί, κ.ο.κ.

   Αν και είμαι μαθητής σε τέτοια θέματα, ΟΧΙ ειδήμων…
   Δεν έχει ΤΟΣΟ μεγάλη σημασία αν τη λέμε έθνος ή φυλή ή πατρίδα, ή «home» αγγλικά… (που δεν είναι μόνο το σπίτ), όσο έχει σημασία να τη βλέπουμε χωρίς προσκόλληση και παρωπίδες, πάντα σε σχέση _και_ με την υπόλοιπη ανθρωπότητα, ψάχνοντας την αλήθεια που ΙΣΧΥΕΙ ανεξάρτητα από τόπο, δηλαδή την «Οικουμενική» αλήθεια ή Οικουμενικότητα. Οπως εξηγεί συχνά και ο καθηγητής Ντουζίνας, αυτή η αλήθεια, η Οικουμενική, ήταν προσόν και του αρχαίου αθηναΪκού πολιτισμού. Και ΔΕΝ το λέει αυτό «εθνικιστικά».

   Είπες κάτι για την αγγλική γλώσσα…
   ΔΕΝ είμαι σίγουρος αν συμφωνώ με τον τρόπο που το έθεσες, γιατί δεν την βλέπω _πρακτικά_ σαν απειλή. Το αντίθετο μάλλον. Είναι ένα εργαλείο που αποτελεί ΔΩΡΟ πολιτιστικό, η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ Διεθνής Γλώσσα, δηλαδή «Lingua Franca», που (καλώς ή κακώς) ΕΤΥΧΕ να είναι η αγγλική σήμερα. Πολύ τυχερός ήμουν που την έμαθα νωρίς, εξίσου καλά με την ελληνική.
   Σκέφτομαι σε δύο γλώσσες κι είναι μεγάλο δώρο αυτό, μακάρι να είχα κι ένα μαγικό ραβδί να κάνω τους άλλους δίγλωσσους, γιατί τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια. Είμαι υπέρ της πολυγλωσσίας από ΠΟΛΥ μικρή ηλικία. Χωρίς τα αγγλικά ο άνθρωπος στο διαδίκτυο είναι ΣΧΕΔΟΝ ανάπηρος, δυστυχώς…
   Δεν έχει σημασία ΤΩΡΑ αν λόγω ιμπεριαλισμού έγινε πρώτη μούρη η Αγγλική.
   Στην αρχαιότητα ήταν η Ελληνική. ΔΕΝ θάθελα να νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό, όμως. Μόνο… τυχεροί. Περήφανος πρέπει να νιώθει ο άνθρωπος για όσα κάνει ο ΙΔΙΟΣ, όχι για όσα έκαναν οι πρόγονοί του, διότι… η Αρετή ΔΕΝ μεταβιβάζεται κληρονομικά, δεν είναι δυάρι ή εξοχικό που του άφησε κάνας παππούς (χεχε)

   Τον ψεύτη, κι αν τον ξεπλένεις, τη γλώσσα σου χαλάς.
   ΤΙ να την κάνεις και τη γλώσσα σου, αν τρέφει την ψευτιά?
   🙂

   Είναι ΜΕΓΑΛΟ ψέμα ότι η γνώση της Αγγλικής καταστρέφει την ντόπια γλώσσα ή κουλτούρα. Αντίθετα, ο δίγλωσσος καταλαβαίνει ΚΑΙ τα Ελληνικά καλύτερα, με ένα δεύτερο σημείο αναφοράς για διασταύρωση εννοιών. Αλλά πρέπει να είναι δίγλωσσος, όχι… να ξεχάσει τη δική του γλώσσα όπως οι Ιρλανδοί, που ξέχασαν την Κελτική με το ζόρι. Η βία κατά γηγενών γλωσσών είναι μια παρενέργεια του εθνικισμού βέβαια, για καλλιέργεια εθνικής ομοιομορφίας και ομοιογένειας. (Στην περίπτωση των Ιρλανδών ήταν βία ενός ξένου εθνικισμού, στην περίπτωση των σλαβομακεδόνων ήταν βία ενός κυρίαρχου, ελληνικού εθνικισμού, κ.ο.κ.)

   Πραγματικά δεν εμπιστεύομαι και τη λεγόμενη «Ιστορική Μνήμη». Οχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γιατί συγχέεται με τη λεγόμενη «Κυριαρχούσα Αφήγηση». Και αν το καλο-εξετάσει κανείς, ΟΛΗ σχεδόν η Ιστορική Μνήμη αποτελεί αφήγηση (κάποιων άλλων).
   .
   ΟΛΑ αυτά είναι χιλιο-συζητημένα θέματα όμως. Εκείνο που δεν βλέπω να συζητιέται επαρκώς, είναι η διαδικασία ΘΕΤΙΚΗΣ υπέρβασης των εθνικισμών.
   Δηλαδή…
   Η επιθυμία να δει τον κόσμο κανείς
   ΚΑΙ μέσα από τα μάτια του Αλλου,
   αν μπορεί, και όσο μπορεί…
   είναι νομίζω το θεμέλιο του ξεπεράσματος κάθε ρατσισμού ή εθνικισμού.
   ΠΩΣ σκέφτεται ο Αλλος? ΠΩΣ νιώθει? Νιώθει άραγε το κρύο ή τη ζέστη όπως εμείς? Πονάει όπως πονάμε? κ.ο.κ. (βασικά χρήσιμα στοιχειώδη ερωτήματα που κάθε ανοιχτός νους πρέπει να σκεφτεί – κι υπάρχουν ΠΟΛΛΑ άλλα, παρεμφερή).

   Το σπάσιμο των ορίων και των διαχωρισμών, χωρίς βία και χωρίς αμυντικότητα είναι η πεμπτουσία της δικής μας παγκοσμιοποίησης (των λαών και των ανθρώπων, όχι των Κεφαλαίων και των Αγορών).

   Τα λέω καλά? Ας με ελέγξει κάποιος άλλος… 🙂
   Πιγκουίνα, ΤΙ λες? χεχε

   Πιστεύω ότι όποιος έχει ξεπεράσει πραγματικά τον εθνικισμό ή και την πατρίδα σαν έννοια, πρέπει να γίνει βοηθός των άλλων, για να κάνουν το ίδιο, όχι εχθρός τους. …to expand the Other’s Mind.

 28. @κ.κ.
  Για να επικεντρωθώ τώρα πιο πολύ σε όσα έγραψες…

  Φυσικά οι πολιτισμοί αναμειγνύονται μέσα από τις σχέσεις και τις αλλαγές στο χρόνο. Γι αυτό αυτά που γράφονται στο blog Olympia, αρχαιολατρεία κ.λπ. είναι φαιδρά. Είμαστε και αυτό αλλά και ένα σωρό άλλα που ακολούθησαν, βυζάντιο, τουρκοκρατία, ενετοκρατία, Ευρώπη, Ανατολή, ένα ιδιαίτερο μίγμα από όλα αυτά. Όπως και κάθε λαός έχει τη δική του διαδρομή. Κάπως έτσι χοντροειδέστατα βέβαια. Τώρα αυτό δεν έχει σχέση με εθνικισμούς και μίσος. Ίσα ίσα όταν γνωρίζεις ιστορία, όταν αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο με ευρύτητα, όταν είσαι ουσιαστικά μορφωμένος με λίγα λόγια, δεν μπορεί να είσαι πατριδοκάπηλος και εθνικιστής, αυτά είναι για τα ζώα, βαρβαρότητες. Επειδή έχω ένα τόπο – αναφορά, μπορώ να νοιώσω τους ανθρώπους που ξεριζώνονται, την ανάγκη να έχεις ένα σπίτι, τους ανθρώπους σου, τη μουσική σου, τον τρόπο που έχεις μάθει να ντύνεσαι κ.λπ. Και επειδή έχω ένα πολιτισμό, μπορώ να σέβομαι και να ενδιαφέρομαι για τους διαφορετικούς πολιτισμούς που πλουτίζουν τον κόσμο.

  Δεν ξέρω αν η φίλη Πιγκουίνα έχει να πει κάτι εδώ, γιατί έχει μεγαλύτερη αντίληψη των επιπλοκών ή των ιδιομορφιών σε τέτοια θέματα…

  Εγώ θάλεγα ότι καλά ακούγονται όλα αυτά, σαν προϋπόθεση για κάτι καλύτερο, προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η εξέλιξή μας ΔΕΝ σταματάει ποτέ.

  Υπάρχουν καθαρά ψυχολογικοί μηχανισμοί αμυντικότητας ή προσκόλλησης, ταύτισης, προβολής, άρνησης, κλπ. που μπερδεύονται μερικές φορές τόσο πολύ με τέτοια θέματα ώστε οι παρενέργειές τους δεν είναι ευχάριστες.

  Ποτέ μου δεν αντιλήφθηκα τη λέξη «ταυτότητα» σε σχέση με έναν εξωτερικό[*] τόπο ή χώρο, ακόμη και το δικό μου. Ειναι κάτι που ανάπτυξα σαν παιδί, κάτι σαν να είμαι… εξωγήινος ένα πράμα (χεχε). «Δε γαμιέστε κι εσείς και η Ιστορική σας Μνήμη», μουρχόταν να πω στα ελληνικά σχολεία που έβλεπα τη χειραγώγησή τους πιο καθαρά, γιατί είχα ΗΔΗ φοιτήσει δύο χρόνια σε ξένο σχολείο (αγγλόφωνο σε άλλη χώρα) και μπορούσα ΗΔΗ, στο δημοτικό, να σκέφτομαι σε άλλη γλώσσα, ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά. Προσωπικά βιώματα βέβαια…

  Αλλά ειλικρινά νομίζω ότι κάθε παιδί είναι κατά κάποιον τρόποεξωγήινο.
  Ηρθε άλλωστε στη Γη από τη… Μήτρα ! (Νιρβάνα?) 🙂

  «Μάθετε ότι τα παιδιά σας
  ΔΕΝ είναι δικά σας…»
  – Χαλιλ Γκιμπράν.

  Χμ… Μεγάλες, ΚΑΥΤΕΣ αποκαλύψεις, εε?
  Κάποιος εθνικιστής μπορεί να τις πετσοκόψει και να τις ρίξει σε κάνα φόρουμ, για να με βγάλει «προδότη κοσμοπολίτη». Ομως… ΠΟΥ να ξέρει, ο βλάκας, ότι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή η «αίσθηση του ξένου», ήταν το θεμέλιο του να αρχίσω να νοιάζομαι για τη χώρα όπου γεννήθηκα, με ιδιαίτερα σοβαρό τρόπο, σαν να γίνομαι… «φύλακας άγγελός της» ένα πράμα (χεχε)? 🙂

  (αργότερα τόκοψα, ήταν παιδικό βίτσιο, άλλωστε… χαχαχα)

  _______
  εξωτερικό[*] τόπο ή χώρο = Ο,τιδήποτε ΕΞΩ από τον Εσωτερικό Χώρο του Νου, ή την Αντίληψη, ή τη Συνείδηση, κ.ο.κ.

  ______________________

  Χρειαζόμαστε μια ΑΠΟΣΤΑΣΗ από τη χώρα μας για να την αγαπάμε.
  (όπως και για σχεδόν ο,τιδήποτε… αγαπάμε).

  Και εξωτερικά βιώματα τα οποία να αγαπήσουμε, ΟΧΙ… τηλεόραση μόνο.

  Γι’ αυτό ότσν διαβάζω Ελύτη, ακόμη και σήμερα… συγκινούμαι, σχεδόν δακρύζω ώρες-ώρες, ΟΧΙ με τη χώρα αυτή, αλλά με το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΡΑΜΑ του νάσαι ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ πάνω στη γή, ν’αγαπάς ό,τι βλέπεις, αλλά και να κουβαλάς μαζί σου έναν Αλλο Κόσμο, μυστηριώδη, που με μαγικό τρόπο είναι ο ΙΔΙΟΣ κόσμος με τον εξωτερικό, μόνο που είναι… και ΜΕΣΑ και ΕΞΩ εξίσου.

  Μα… κι ο Ελύτης τα ΙΔΙΑ ακριβώς ένοιωθε, όταν έγραφε π.χ. ότι…
  «Ποτέ δεν θα σταθείς καλά πάνω στη Γη,
  αν δεν έχεις το Ενα πόδι ΕΞΩ από αυτή»
  (ή κάτι ανάλογο…. αν θυμάμαι καλά).

  Ηταν ΚΑΙ εκείνος… εξωγήινος στην ψυχή. Με μεταφορικό τρόπο βέβαια, και ΧΩΡΙΣ να το εκλάβει σαν κάτι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΟ, σαν ορισμένους… τρελλαμένους εθνικιστές που νομίζουν πως κατάγονται από το Σείριο. Πούτσες μπλε. Κατάγονται από τη Μήτρα, και από τον Πυρήνα του μυστηρίου DNA που είναι ΙΔΙΟ για ΟΛΑ τα είδη. ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ μέχρι στιγμής.

  Αλλά ο Ελύτης, που μπόρεσε να αγαπήσει τη χώρα του σαν εξωγήινος, προβάλλεται σήμερα σαν εθνικιστής. Το μεγάλο του μυστικό δεν συζητιέται στα σχολεία ποτέ. Ο ίδιος ΔΕΝ κατανόησε καλά-καλά το ίδιο το φως που κουβαλούσε. Το έβλεπε όμως πιο καθαρά από όλους. Σε αντανάκλαση παντού.

  (η Πιγκουίνα θα με ΚΡΑΞΕΙ…
  το έριξα πολύ στη Μεταφυσική.
  Αλλά… το βλέπω σαν ΕΜΠΕΙΡΙΑ,
  ποτέ σαν Πίστη)

 29. Και… εδώ φτάνουμε, στο ΠΟΛΥ μεγάλο, καλά κρυμμένο μυστικό…
  ότι ΟΤΑΝ δεις τον τόπο σου με αυτό τον τρόπο…
  ΓΙΝΕΣΑΙ ικανός, να δεις…
  και ΚΑΘΕ άλλον τόπο
  με ακριβώς
  τον ίδο
  τρόπο…
  (αρκεί να πας εκεί, να τον ΔΕΙΣ)

  ad libidum

  ΘΑΜΒΟΣ. Καθαρό νερό με σπίθες.,

  Τα υπόλοιπα ΕΠΟΝΤΑΙ…
  _________________

  EN κατακλείδι…

  Ρόδο μου αμάραντο:

  http://omadeon.com/logic

  http://omadeon.5gbfree.com//logic/multiforms_1.html#axiom_3

  ΤΡΙΤΟ ΑΞΙΩΜΑ της ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

  Το μέσα και το έξω, ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ.
  (και η εκκλησία επιλέχτηκε… για να παραπλανεί.
  ΔΕΝ είμαι Χριστιανός, ΟΥΤΕ πιστός κανενός Θεού).

 30. Βλέπω ότι έχεις διάφορες ανησυχίες. Καλό αυτό!!!

  Λοιπόν, επειδή δεν μου αρέσει να μακρηγορώ διαδικτυακά – το θεωρώ κάπως κολοβό τρόπο επικοινωνίας – θα πω δυο τρία από αυτό το τεράστιο που συζητάμε.

  Βάζεις, ίσως άθελα σου ένα ζήτημα που νομίζω κομβικό για να κατανοούμε συμπεριφορές και απόψεις: τα βιώματα που έχει το κάθε πρόσωπο (μου αρέσει αυτή η λέξη, προερχόμενη από το χριστιανισμό, τη βρίσκω πολύ εκφραστική του τι είναι ο καθένας μας). Είδες λες ότι μεγάλωσες με δυο γλώσσες, σε δυο χώρες κ.λπ. είσαι σα να λέμε κάπως κοσμοπολίτης, και όσα υποστηρίζεις ταιριάζουν τέλεια με αυτό. Εγώ πάλι έχω μια μητρική γλώσσα και έζησα σε μια χώρα, είμαι δηλαδή πιο πολύ επικεντρωμένος σε ότι συμβαίνει εδώ. Πάλι έτσι ίσως εξηγείται η προτίμηση μου. Αλλά

  Για το εξωτερικό και την απόσταση: τίποτα δεν αποκλείει να αισθάνομαι κι εγώ ξένος εδώ, για άλλους λόγους, δεν υπάρχει χώρος να τους πούμε. Ο Παπαδιαμάντης, που διάβαζα ότι έζησε όλη του τη ζωή στη Σκιάθο κυρίως – δεν ξέρω αν τον εκτιμάς αλλά κατά γενική ομολογία έχει γράψει αριστουργήματα – μπόρεσε και ένιωσε πολύ βαθιά την μικροκοινωνία όπου ζούσε, και ταυτόχρονα στάθηκε σε απόσταση για να την αποτυπώσει με ακρίβεια. Αυτό βλέπουμε εκ του αποτελέσματος. Δηλαδή υπάρχουν δυο – τουλάχιστον – τρόποι να «γυρίσεις» τον κόσμο, να «ταξιδέψεις». Ο ένας είναι ο ευκόλως εννοούμενος. Ο άλλος είναι από μια μικρή γωνιά αυτού του απέραντου κόσμου. Μια φορά σε ένα νησί, πριν αρκετά χρόνια, σε ένα χωριό απόμερο, ούτε θυμάμαι να σου πω πού ήταν, κάπου στο Αιγαίο, πιάσαμε κουβέντα με μια γιαγιά. Δεν είχε πάει ποτέ πέρα από το χωριό της, μια φορά μόνο στην πρωτεύουσα του νησιού. Ήταν όμως ίσως πιο σοφή απ’ ότι άνθρωποι που όλη μέρα βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο για business και δεν βλέπουν ποτέ τι γίνεται γύρω τους με καθαρό μάτι. Και σίγουρα ήταν πολύ φιλόξενη με κάτι περίεργους ξένους όπως εμείς. Ένας μεγάλος πρωτοπόρος ζωγράφος του 16ου αι. που τυχαίνει να ξέρω, ο Vermeer, αν δεις τους πίνακες του, είναι όλοι στο ίδιο εσωτερικό, στο σπίτι, στο ατελιέ του. Και μερικά τοπία της μικρής πόλης του, το Delft στην Ολλανδία. Υπάρχει μάλιστα ένα μοτίβο που το επαναλαμβάνει: παγκόσμιοι χάρτες κάπου στα σκοτεινά του πίνακα, που συμβολίζουν τη σχέση με τον έξω κόσμο, εξάλλου η Ολλανδία ήταν τότε μια μεγάλη ναυτική, αποικιοκρατική δύναμη.

  Για την ταυτότητα και την «πατρίδα», πιστεύω ότι είναι πράγματα που τα κουβαλάς απολύτως μέσα σου, οπότε συμφωνώ απόλυτα ότι δεν έχει να κάνει με τίποτα εξωτερικό, ίσα ίσα είναι η εσωτερίκευση αυτού που κάποτε ήταν ξένο, δηλαδή έξω από σένα. Γι αυτό σε προηγούμενα σχόλια μου είπα “αυτό που αγαπάς”, δηλαδή που έχεις εσωτερικεύσει, μπορεί να είναι οτιδήποτε, αν όμως βρίσκεις κοινά με άλλους ανθρώπους, και ευτυχώς συμβαίνει αυτό, μιλάμε για συλλογικές αναφορές, συλλογική μνήμη. Και βέβαια έχεις δίκιο ότι την ιστορία τη γράφουν οι ισχυροί, αλλά δεν μιλώ γι αυτό, υπάρχει και η ιστορία από στόμα σε στόμα, οι μύθοι, οι θρύλοι, τα λαικά – δημοτικά τραγούδια που έχουν όλοι οι λαοί, κάτι αληθινό διασώζεται τελικά.

  Σε όλα όσα λες δεν διαφωνώ, και για τη γλώσσα, καλό είναι που υπάρχει μια διεθνής γλώσσα, σκέψου όμως πόσες άλλες υπέροχες γλώσσες έχει επισκιάσει. Είναι και έτσι, είναι όμως και αλλιώς. Η πραγματικότητα είναι αντιφατική.

  Φτάνει τώρα, τέλος, δεν έχω τις αντοχές σου! 🙂

 31. οκ! λογικη παγιδα ειναι η αφισα, σχεδιασμενη να αναμοχλευεσει παθη και να προκαλεσει παρορμητικες αντιδρασεις! αρα, αναζητουμε τον παικτη/σχεδιο και δεν επικεντρωνομαστε απλα στην στιγμια σκακιστικη κινηση! 😀

  • Δεν στο είπα πριν, αλλά… φίλε ξεκουκουλοφόρε είναι πολύ δύσκολη η διαλεύκανση… ολόκληρου «σχεδίου» με παίκτες και σκακιέρες.
   ΔΕΝ λειτουργεί 100% αυτή η προσέγγιση, διότι συγχέει συνειδητούς σκοπούς με… αυτοματισμούς ή έμμεσες διαδικασίες. Και επίσης διότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων. Ετσι λειτουργούν οι συνωμοσιολόγοι, που βλέπουν τα πάντα σαν ένα ιεραρχικά κατευθυνόμενο, συνειδητό σχέδιο. Ετσι λειτουργεί και το καινούργιο «φρούτο» του «αντι-νεοταξισμού», βλέποντας τα πάντα σαν μια σκακιέρα με παίκτες από πάνω (=τη «Νέα Τάξη»). Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Δεν είναι σκακιέρα αλλά «πλέγμα αυτόνομων παικτών».

   Οταν, κάποτε, είχαν διεισδύσει πράκτορες του FBI σε σχεδόν όλες τις αριστερές αμερικανικές οργανώσεις, σαν προβοκάτορες, δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερο κόπο για να σπρώξουν τους (ειλικρινείς) οπαδούς αυτών των οργανώσεων σε πράξεις βίας ή άλλες παρανομίες, που οδηγούσαν σε συλλήψεις. Αυτό δεν αναιρεί όμως την ειλικρίνεια των υπόλοιπων μελών τους.

   Σε περιπτώσεις «ιδεολογικής προβοκάτσιας», πρέπει να επικεντρωθούμε στην ιδεολογική ανάλυση, διότι η ιδεολογία είναι το ζητούμενο, μαζί με την κοινωνική λειτουργικότητά της. Μόνο έτσι αναδύονται και οι «ωφέλειες για το κατεστημένο». Το να παρατήσουμε την αφίσα, ψάχνοντας για «παίκτες» και «σκακιέρες», σημαίνει να εγκαταλείψουμε και τη διαλεύκανση.

   Στο θέμα μας τώρα…
   Δεν αποκλείω π.χ. να έχει διεισδύσει ένας και μοναδικός συνειδητός προβοκάτορας, σε ολόκληρη ομάδα ανθρώπων όπως οι δημιουργοί της αφίσας, για ενθάρρυνση των ιδεολογημάτων που ΗΔΗ έχουν (οι ειλικρινείς υπόλοιποι). Δεν χρειάζεται παραπάνω άλλωστε, κι ας διαβεβαιώνει ο γαλαξίας ότι «δεν έχει συναντήσει ούτε έναν». ΕΝΑΣ αρκεί. Και πιθανότατα δεν τον έχει συναντήσει προσωπικά, ποτέ. Ισως είναι μέλος του ραδιοφωνικού σταθμού στα Γιάννενα, που έφτιαξε και την αφίσα…

   Μόνο η σχολαστική ανάλυση της «σκακιστικής κίνησης» αποκαλύπτει δυνάμει-σχεδιασμούς. Δυστυχώς, το μόνο στοιχείο που έχουμε είναι αυτή η αφίσα, μαζί με την εθελοτυφλία κάποιων «συνεργατών» στη «συζήτηση». Ποτέ δεν θα μάθουμε όμως το πλήρες σχέδιο ή ποιος «κρύβεται», ή και ΑΝ κρύβεται, πίσω του. Ισως και να μην κρύβεται κανένας, αλλά… κάποιοι να χαμογελάνε καθώς ενθαρρύνουν τους «χρήσιμους ηλίθιους», εκ του μακρόθεν !

   Ο Γκέμπελς είχε πει
   «εμείς οι εθνικοσοσιαλιστές δεν βάζουμε ποτέ ιδέες στο λαό, αλλά… ενισχύουμε κάποιες ιδέες που ΗΔΗ έχει ο λαός«.

 32. Ζαλιστηκα διαβαζοντας τα περισσοτερα σχολια εδω και καμια εκατοστη απο το μπλογκ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΟΣ! Κι απο τη ζαλαδα, δεν εχω καθαρο μυαλο για να σχολιασω!
  Θα το προσπαθησω ομως..

  Αν αυριο τυπωσω μια αφισα που να λεει με μεγαλα γραμματα
  «ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΑΣ ΡΗΜΑΞΕ ΤΗ ΧΩΡΑ Η ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΒΓΑΖΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΝΔ..ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΤΕ..
  ..ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΓΑΜΗΣΙ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ; ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΨΟΦΙΜΙΑ, ΠΙΕΙΤΕ ΤΑ ΦΛΟΚΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΩΝΕΨΗ!»,

  τι θα εχω πετυχει περα απο το να κανω απλως τη καβλα μου; Να εκτονωσω την οργη μου για τον οντως υπαρκτο ραγιαδισμο και να να κοιμηθω το βραδυ ικανοποιημενος που τους «τα εχωσα»;
  Η αφισα μου αυτη περιγραφει τη πραγματικοτητα, οποτε, ενταξει, ολα καλα;

  Οχι. Η πραγματικοτητα δεν ειναι κατι στατικο, ειναι κατι δυναμικο που διαρκως εξελισσεται και στην εξελιξη της αυτη, ολοι μας βαζουμε το λιθαρακι μας
  (Το Καθεστως που εξουσιαζει βεβαια, τοποθετει κοτρωνες)
  Οταν εκφραζεις απλα την οργη σου, αυτο λειτουργει σαν αυτοεκπληρουμενη προφητεια, και στο τελος πραγματοποιειται το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΑΓΜΑ το οποιο αποστρεφεσαι και το οποιο σε εξοργιζει.

  Δεν εχει κανα νοημα να κραζεις τους συμπολιτες σου απο τον θρονο της ηθικης σου ακεραιοτητας. Δεν εχει νοημα γιατι δε κατορθωνεις ετσι τιποτα, πλην του να στρεφεις εναντιον σου τη κοινη γνωμη, τον λαο, τον ραγια λαο, τον ταπεινωμενο λαο, τον λαο που ψηφιζε τη δικομματικη μαφια και εκανε μυριαδες λαθη,
  ομως με αυτον τον λαο σε δενει κοινη μοιρα,
  αυτος ο λαος ειναι μαζι σου σε αυτο τον πολεμο που μας εχει στησει το Κεφαλαιο,
  κι αν δεν ειναι μαζι σου, πρεπει να κανεις ο,τι μπορεις για να του κατακτησεις τη ψυχη.

  Κι οχι απλα να ξεσπας τα νευρα σου απο τη λαικη παθητικοτητα και ιδεοληψια
  και να ξεχαρμανιαζεις μετα, αραχτος και light.

  Νομιζω οτι η αφισα εκφραζει ενα κομματι λαου που εχει αηδιασει απο αυτη τη παθητικοτητα και την ιδεοληψια, που βλεπει Καρατζαφερηδες και τη περαση που εχουν οι αηδιες τους,
  και τους εχουν γυρισει τα μυαλα αναποδα. Ακουνε τον καθε ασχετο να λεει πως «ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟ»
  (και οχι το Κεφαλαιο και οι Καπιταλιστες)
  και αντιδρουνε βιαια μπροστα σε αυτη τη μπουρδολογια.

  Στις οντως ανιατες περιπτωσεις, δεν ειναι κακο να αντιδρας με λεκτικη βια.
  Στις υπολοιπες ομως; Δε θελουμε τον λαο με το μερος μας; Τι διαλογος να γινει με εναν συντηρητικο(πατριωτη κι οχι εθνικιστη) τυπο,
  οταν του πετας στη μαπα αυτη την αφισα;
  Να τον ξυπνησεις αποκλειεται, το μονο που θα πετυχεις θα ειναι να τον εξαγριωσεις. Κι αν τον εξαγριωσεις, χανεις τον φυσικο σου συμμαχο.

  Το μελλον θα χτιστει απο συμμαχιες. Αν δεν υποχωρησουμε ο καθενας λιγα βηματακια, δε θα βρεθουμε ποτε μαζι. Κι αν δε βρεθουμε μαζι, θα μας ξεσκισουν.

  ΥΓ Καποιος που μολις εχει ληστευτει απο μια συμμορια αλλοδαπων,
  ζωντας σε μια εξαθλιωμενη γειτονια, στην οποια εχει στοιβαχτει απο τη χουντα του πασοκ, μαζι με Ελληνες κι αλλοδαπους που ολοι μαζι βιωνουν την ιδια δυστυχια, απειλουμενοι οχι μονο απο τη χουντα του πασοκ αλλα και που συμμοριες ημεδαποαλλοδαπων που ανοιγουν καθημερινα τα σπιτια και τα μαγαζια τους,
  καποιος ληστευμενος λοιπον,
  τι νομιζετε οτι θα απαντησει στο «ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΛΕΒΟΥΝ»;
  Δηλαδη, αφου κλεβουν και οι Ελληνες, δε πρεπει να διαμαρτυρεται οταν τον κλεβουν οι ξενοι; Φυσικα γνωριζει οτι και οι ελληνες κλεβουν, το πιθανοτερο ειναι οτι εχει ληστευθει και απο Ελληνες, απο τη στιγμη που ζει σε εξαθλιωμενη συνοικια;
  Ε, και;
  Δεν ειναι αυτη η απαντηση που πρεπει να του δωσεις.
  Η απαντηση που πρεπει να του δωσεις ειναι αλλη.
  Πρεπει να του πεις οτι ενας ειναι ο δρομος, η αλληλεγγυη μεταξυ ολων αυτων που ζουνε σε αυτον τοπο και δεχονται επιθεση απο τις θεραπαινιδες του Κεφαλαιου, δηλαδη τη δικομματικη μαφια και τους Ντοροκαρατζαφερηδες.
  Πρεπει να του πεις οτι η πατριδα σου ΔΕΝ ειναι ο Ελληνας καναλαρχης, εφοπ΄λιστης, βιομηχανος.
  Πατριδα σου ειναι ο εργαζομενος σε αυτη τη χωρα, κι αυτος που νιωθει την ιδια χωρα για πατριδα, κι ο ανεργος που θελει να βρει δουλεια εδω, διχως να παρασιτει κλεβοντας τους αλλους.
  Κι αυτος δεν εχει καμια σημασια αν ειναι Ελληνας η αλλοδαπος. Το ιδιο πατριδα ειναι.

  Πρεπει να αρχισουμε να μιλαμε πρακτικα. Το να επαναπαυομαστε στον θρονο της ηθικης-ιδεολογικης μας ακεραιοτητας, κι απο κει επανω, να κατακεραυνωνουμε οποιον δεν ανταποκρινεται στις απαιτησεις μας,
  μπορει να τροφοδοτει το ναρκισσισμο μας,
  αλλα δε βοηθαει καθολου τον σκοπο που -ισχυριζομαστε- ο,τι εχουμε.
  Κι υποθετω οτι σκοπος ολων μας ειναι να εξοντωθουν τα αφεντικα και η τραπεζοκινητη ολιγαρχια.

 33. Έχω πετύχει, ουκ ολίγες αφίσες παρόμοιου περιεχομένου. Ειδικά σε περιοχές εκτός κέντρου και περισσότερο στην ΒΑ και Δ Αττική. Μου είχε προκαλέσει εντ΄θυπωση η γεωγραφική κατανομή των αφισοκολλήσεων αλλά ότι σκέψη και να έκανα, είναι μάλλον επιπόλαια (ή σε λάθος βάση) οπότε δεν τη μεταφέρω.

  Αυτό που μου μένει από την βλακώδη προπαγάνδα είναι ότι με μεθόδους εθνικής διακήρυξης, παραμορφώνεται το γεγονός της επίθεσης στους λαούς και ευτελίζεται με την μορφή επιθέσεως σε έθνη, σε χώρες με κριτήρια .. εθνικά ή και αντεθνικά. Η επίθεση των κερδοσκόπων φερ’ ειπείν, παρουσιάζεται σαν επίθεση «ανθελλήνων», «μασόνων», «εβραίων» και δεν ξέρω τι άλλο, εναντίον Έλλήνων, αντί του σωστού που βέβαια είναι επίθεση καφαλαιούχων στα λαϊκά στρώματα για τον όλο και εντονότερο αποθησαυρισμό πλούτου, για την όλο και εντονότερη απαξίωση της εργασίας, για την επίτευξη όλο και μεγαλύτερου κέρδους. Αποσιωπάται το ότι το Κεφάλαιο αντεπιτίθεται (με τη μορφή του πλασματικού κεφαλαίου) και παίρνει πίσω ότι με αγώνες είχαν κερδίσει οι λαοί.

  Ο κλεισμένος στο καβούκι του Έλληνας αυτοϊκανοποιείται διαβάζοντας προπαγανδιστικές αφίσες περί «ανθελλήνων» δίχως να ρίξει μία ματιά στην πανευρωπαϊκή πια εξαθλίωση των λαών. Δίχως να δει τα 7.500.000 Γερμανών εργζομένων που ζουν με κάτω από 400 ευρώ το μήνα προς δόξαν του αποπληθωρισμού (λέγε με μειωση του κόστους εργασίας με παράλληλη αύξηση των κερδ΄βν των μονοπωλίων)

  Άντε όμως να πείσεις τον «πατριώτη» πως χέστηκε το κεφάλαιο αν είναι Έλληνας, Κινέζος, Μογγόλος ή Ινδονήσιος. Στο μυαλό του ο Σπάιντερ Μαν είναι ο Έλληνας και ο Venom είναι ο Ανθέλληνας.

  • Κατ’ αρχάς έλειπα 2 μέρες εντελώς από το διαδίκτυο και σήμερα μετά τα μεσάνυχτα είδα πρώτη φορά τα σχόλια (εκτός από εκείνο του κ.κ.)
   Γενικά συμφωνώ με τα σχόλιά σας, δεν βρίσκω τίποτε όπου να διαφωνώ.

   Δυστυχώς όμως, ενώ είπα τόσα και τόσα, κάθε φορά που σκέφτομαι το θέμα της αφίσας (και την απαράδεκτη «συζήτηση» που έγινε) βρίσκω πτυχές που δεν έχουν ακόμη βγει στο φως.

   Φίλε sky
   Ανάμεσα στα παράδοξα αυτής της ιστορίας, είναι και το ότι σήμερα, στις λαΪκές μάζες, υπάρχει μια νέα διάθεση για αδελφοσύνη με άλλους λαούς και για έναν πραγματικά γνήσιο «πατριωτικό διεθνισμό», με την έννοια της αλληλεγγύης, στα πλαίσια του κοινού αγώνα κατά των τραπεζιτών, κλπ. Όχι μαζί με όλους τους λαούς, βέβαια. Π.χ. ΔΕΝ ξέρει ο μέσος Ελληνας αυτό που είπες για τη Γερμανία, όπως δεν δεν ξέρει και ο μέσος Γερμανός το ότι οι Ελληνες σαν λαός δεν είναι τεμπέληδες χαραμοφάηδες, όπως τους παρουσίασαν πολλά γερμανικά ΜΜΕ.Εμαθε όμως ο Ελληνας την Ισλανδία, και τώρα τελευταία έχει εμπνευστεί πολύ κι από την Ισπανία, όπως έδειξε το κίνημα των πλατειών.

   Δηλαδή το κλίμα είναι θετικό, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, για να ξεπεράσει και ο Ελληνας την υπερβολική δόση πατριωτισμού του, αλλά με θετικό τρόπο, όχι μέσω ενοχής για τη δική του συλλογική ταυτότητα (όπως θα ήθελε π.χ. ο… Πάγκαλος, όταν εκστόμισε το «μαζί τα φάγαμε»).
   !!!
   Επομένως, σε μια τέτοια εποχή, απορεί κανείς μήπως… η αφίσα εκφράζει και κάποια… υστερική οργή, μην τυχόν και αχρηστευτούν οι δικές της «μέθοδοι». Διότι έχει στόχο να πλήξει τον πυρήνα… ΟΧΙ του εθνικισμού, ΟΥΤΕ καν του πατριωτισμού, αλλά του ίδιου του λαού, στη συντριπτική πλειοψηφία του.

   Πάρα πολύ λίγους Ελληνες θα βρει κανείς, που να ΜΗΝ είναι «θιασώτες της πατρίδας». ΤΙ θα πει «θιασώτης»? Ο καθένας μπορεί να θεωρηθεί θιασώτης της πατρίδας, εφόσον πιστεύει ότι έχει πατρίδα. Δεν είναι καν ανάγκη να είναι «πατριώτης», ακόμη λιγότερο εθνικιστής. Ακόμη κι ένας αντι-εθνικιστής, όπως εγώ, δεν αρνείται το ότι _έχει_ κάποια πατρίδα… αν έχει σώας τα φρένας. (Άσχετα με το ότι, προσωπικά, κάποιες εποχές ένιωθα «σχεδόν Αγγλος»). Επομένως, «θιασώτες της πατρίδας» σημαίνει… οποιοσδήποτε, πλην των ίδιων των δημιουργών της αφίσας (και όσων συμφωνούν μαζί τους απόλυτα).

   Στη δική μου περίπτωση μάλιστα, το βρίσκω εξοργιστικό ΚΑΙ κωμικό μαζί, το ότι ο «αναδυόμενος γαλαξίας», μετά από τόσα πολλά που είχα ΗΔΗ πει, και παρόλο που με με ξέρει ΚΑΙ προσωπικά, μετά από πολύωρη πολιτική συζήτηση (σε σπίτι φίλου κάποτε) με κατηγόρησε ότι… θίχτηκα λόγω «πατριωτισμού». Βέβαια, ΑΝ εννοεί με τη λέξη «πατριωτισμός», την αλληλεγγύη με τούτο το λαό κατά της ντόπιας και διεθνούς πλουτοκρατίας, αυτό είναι _αυτονόητο_ για μένα. Θα έπρεπε όμως, να είναι αυτονόητο ΚΑΙ για τον ίδιο. Σε αντίθετη περίπτωση… θα έπρεπε να… «τα φάμε μαζί» με κάποιον Πάγκαλο ή να «τα φάμε μαζί» με κάποια… πολυεθνική.

   Οι «μέθοδοι» της ενοχοποίησης ολόκληρων λαών εμφανίστηκαν και αλλού, παλιότερα. Αλλά π.χ. στην περίπτωση της παλιάς Νοτίου Αφρικής, ΟΧΙ χωρίς βάσιμη αιτία, τότε. Διότι ήταν η εποχή όπου σχεδόν όλοι οι λευκοί της Νοτίου Αφρικής, πλην όσων (ελάχιστων) ήταν δεδηλωμένοι πολέμιοι του απάρτχάΪντ, ουσιαστικά είχαν γίνει συνένοχοι του καθεστώτος. Είμαστε τέτοια χώρα? ΟΧΙ. Παρόλ’ αυτά, τέτοιες μέθοδοι ΔΕΝ χρησιμοποιούνται. Ακόμη και π.χ. στην περίπτωση του Ισραήλ, ποτέ δεν λέμε «ΚΑΙ οι Εβραίοι δολοφονούν» (κάτι τέτοιο θα ήταν είτε… λογικός πλεονασμός, είτε και αντισημιτισμός). Γιατί λοιπόν τέτοιο μένος? Η σύγκριση με άλλες χώρες αποκαλύπτει πολλά. Στις περισσότερες χώρες δεν εμφανίζονται καν αφίσες με τέτοιο ύφος.

   Αν εξαιρέσουμε το μεταναστευτικό ζήτημα, σε κανένα άλλο ζήτημα δεν μπορεί να βρει, τώρα πια, ο μέσος Ελληνας, μια _υπαρκτή_ αιτία για εθνικισμό ή ρατσισμό. Ακόμη και σ’ αυτό το ζήτημα, μάλιστα, αν είχε πιο καλή γνώση, θα το προσέγγιζε διαφορετικά, χωρίς πανικό για την εθνική του ταυτότητα, κλπ.

   Ε, ακριβώς αυτή τη στιγμή επιλέγουν κάποιοι για να κυκλοφορήσουν μια από τις πιο προκλητικές αφίσες που είδα ποτέ, η οποία ωστόσο… παραδόξως έχει και αρκετά σωστά, αναμειγμένα με τα λάθη της.

   ΤΙ θα πει΄»θιασώτης της πατρίδας». Προσωπικά δεν είμαι θιασώτης κανενός, αλλά… ο όρος μοιάζει προορισμένος για να προκαλέσει έχθρες. Επίσης αποτελεί σαφέστατη… ιδεολογική ολίσθηση προς το χειρότερο, αν τον συγκρίνουμε με το γνωστό (σε αναρχικούς κύκλους) «θιασώτης του έθνους».

   Και… ακόμη, μόνο μια επιφάνεια έξυσα.

 34. Πολύ κουβέντα για το …κάτι.

  Είναι ζήτημα ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ να πούμε ΟΧΙ στα καλέσματά τους εναντίον μίας – μίας κοινωνικής ομάδας που στοχοποιούν. Όταν έρθει η σειρά μας δεν θα έχει μείνει κανένας για να μας βοηθήσει…

  Ποιος είναι ο ορισμός της ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ;
  Παίρνουν την πολιτική βάση και την εκτρέπουν αριστοτεχνικά σε αφορισμούς που θα έχουν Αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Το Κάλεσμα σε μάζες το εκτρέπουν σε Κριτική Απαξίωση των μαζών για να δημιουργήσουν τι; Απέχθεια του ενός για τον άλλο και περιχαράκωση.
  Τις όποιες δράσεις τις κατατάσσουν κατά τα αμερικάνικα πρότυπα: Foe όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας. Τις κάνει το «κόμμα», τότε ΟΚ. Δεν τις κάνει το «κόμμα», είναι εχθρικές πράξεις. Μα που να πάρει «Δεν πληρώνω» είναι όλες…
  Κοινοί Προβοκάτορες!
  Μία ψυχοπαθολογική αρρώστια θα μπορούσε να τους έδινε την ρετσινιά του Άρρωστου Προβοκάτορα. Η ανάγκη για ρεβάνς. Να πάρουν αντεκδίκηση από μία προσωπική ήττα που βίωσαν. Τι είναι το χειρότερο; Απλοί Προβοκάτορες ή Άρρωστοι Προβοκάτορες να βρίζουν τις μάζες που προσπαθείς να πλησιάσεις μιλώντας εξ ονόματός σου;

  Ας γίνουμε λοιπόν και εμείς Απόλυτα Κατανοητοί: όποιος δεν είναι μαζί μας στο Πρόσταγμα των Καιρών για ΠΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ τότε είναι ΕΧΘΡΟΣ μας.

  ΥΓ. Χρησιμοποιώντας τα όπλα και τις μεθόδους του αντιπάλου τα πράγματα γίνονται πολλές φορές πιο εύκολα. Η Αφίσα προσθέτει τίποτα στην Πολιτική Ανυπακοή; Όχι. Σκίστε τη όπου την βρείτε. Η «καθάρια μαρξιστική» σκέψη που λέει ότι οι μάζες δεν είναι έτοιμες μιλάει για Πολιτική Ανυπακοή; Όχι. Χλευάστε την όπου την βρείτε να ορθώνει λόγο. Άντε για να τελειώνουμε με τους Προβοκάτορες, άρρωστους και μη.

 35. Άσχετο:

  Ομαδεόν, επειδή είδα σχόλιο σου στη Σεισάχθια για τη γλώσσα, βάζω τρία link – το έστειλα και στους ΣΧΣ, κάτω από εσένα, αλλά για κάποιο λόγο δεν εμφανίστηκε.

  http://abnet.agrino.org/htmls/E/E010.html

  http://abnet.agrino.org/htmls/E/E009.html

  http://users.ntua.gr/nborbil/Article1.htm

  Κατά τα άλλα άκουσα λίγο κάτι μουσικές σου, μου άρεσε ιδιαίτερα αυτό με τον Ξυλούρη. Επίσης έριξα μια ματιά στη θεωρία των μορφών, αλλά τα μαθηματικά δεν μου αρέσουν, οπότε δεν μπορώ να εμβαθύνω. Σίγουρα όμως έχει πολύ ενδιαφέρον.

  Υ.Γ. είσαι αυτός ο κύριος με τα γυαλιά – καθρέφτη τύπου ΓΑΠ σε μαραθώνιο;

 36. Ξαναστέλνω σχόλιο που δεν εμφανίστηκε, μάλλον κάτι φταίει με τον υπολογιστή μου.
  Άσχετο με το θέμα εδώ

  Ομαδεόν
  Στέλνω 3 link για τη γλώσσα, με αφορμή σχόλιο σου στη Σεισάχθια:

  http://abnet.agrino.org/htmls/E/E010.html

  http://abnet.agrino.org/htmls/E/E009.html

  http://users.ntua.gr/nborbil/Article1.htm

  Επίσης άκουσα μερικές από τις μουσικές σου, μου άρεσε ιδιαίτερα αυτό με τον Ξυλούρη. Έριξα μια ματιά και στη θεωρία των μορφών, το σχήμα το κατάλαβα, αλλά τα μαθηματικά δεν μου αρέσουν κι έτσι δεν μπορώ να εμβαθύνω, σίγουρα όμως έχει ενδιαφέρον.

 37. Η αναπαραγωγή τέτοιων αφισών, των οποίων το περιεχόμενο και το ύφος βρωμάει Terminal 119 (ακροδεξιά κίνηση ισραηλινών συμφερόντων που λυμαίνεται τους ευρωπαϊκούς αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς κύκλους όπου χύνει το δηλητήριό της βρίσκοντας «χρήσιμους ηλίθιους»), από ένα μπλογκ το οποίο μέχρι πρότινος είχα σε πολύ μεγάλη υπόληψη αποτελεί προφανώς πλήγμα για το επίπεδο και το γόητρο του μπλογκ και θα πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκια στους ιδιοκτήτες του για τις προθέσεις του ατόμου που ενθουσιάστηκε μ’αυτήν την πονηρά διατυπωμένη αφίσα και την έκανε σημαία – και άσκησε μάλιστα και χυδαία λογοκρισία υπέρ της. Θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει: είναι βλάκας ή έχει άλλα, ταπεινά ελατήρια;

  Ο risinggalaxy ενήργησε διασπαστικά, κινούμενος από την ψευδαίσθηση ότι είναι «σπουδαίος» επειδή έχει πλέον τετραψήφιο αριθμό followers στο Twitter και αποκάλυψε ότι τελικά δεν είναι τόσο αγνά υπέρ της ελευθερίας για το λαό και τους πολίτες όσο πλασαριζόταν ως τώρα.

  Κι επίσης, εδώ θα ήθελα να επισημάνω, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία, τη γελοιότητα του να νομίζει κανείς ότι έγινε σημαντικός επειδή τον μάθανε κάμποσοι στο διαδίκτυο:

  Internets famous

 38. Σε ό,τι αφορά δε τους αγύρτες προβοκάτορες Terminal119 που παριστάνουν τους αντιεθνικιστές, ενώ ταυτόχρονα ασπάζονται και προωθούν τον ισραηλινό εθνικισμό, έχω βρει με μια πολύ πρόχειρη αναζήτηση το εξής:

  http://eksegersis.blogspot.com/2009/01/terminal-119.html

  Λοιπόν, οι Terminal119 είναι τόσο «αντίφα» ή «αριστεροί» ή «αντιεξουσιαστές» όσο είμαι εγώ καναλάρχης. ‘Nuff said.

  Κανένας γνήσιος αντιεθνικιστής δεν ασπάζεται κανέναν αντιεθνικισμό. Κανένας γνήσιος αντιρατσιστής δεν ασπάζεται κανένα ρατσισμό. Τα υπόλοιπα είναι μαλακίες. Οι Terminal119 είναι προβοκάτορες και έμμισθοι πράκτορες του φασιστικού-σιωναζιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ του Ισραήλ, πάει και τελείωσε. Όποιος ασπάζεται υλικό τους γίνεται συνένοχος προβοκάτσιας. Αν το κάνει άθελά του, είναι βλάκας και καλά θα κάνει να ζητήσει συγγνώμη και να εξαφανιστεί από το διαδίκτυο μέχρι να ξαναβγάλει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και να μάθει να διαβάζει πίσω από τα εντυπωσιακά συνθήματα. Αν το κάνει εσκεμμένα, είναι κάθαρμα και με τέτοιους εγώ είμαι πάντα σε πόλεμο. Αυτά για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα.

  Αφίσες σαν αυτή είναι επικίνδυνες και διασπαστικές, ειδικά όταν οι λαοί όλου του κόσμου δέχονται τον άγριο (και αιματηρό – τόσες αυτοκτονίες για χρέη αλλά και τόση καταστολή βλέπουμε από τα δίποδα γουρούνια των ΜΑΤ με κυβερνητική εντολή και χρυσαυγίτικη συνδρομή) πόλεμο Κεφαλαίου-Νεοφιλελεύθερων-Ακροδεξιάς. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, να κάνει στην άκρη.

  • Αιρετικέ, δεν θα σε κουράσω με κάποιες σχολαστικές αντιρρήσεις σε λεπτομέρειες, που σου εξήγησα ήδη ιδιωτικά…
   Παρόλ’ αυτά, θα θυμίσω σε όλους το γνωστό αξίωμα:

   “Μην αποδίδεις ποτέ δόλο σε πράξεις που εξηγούνται σαν αποτέλεσμα βλακείας” – αξίωμα του Hanlon.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon's_razor
   («Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.»)
   __________________

   Διευκρινίσεις

   1. Θεωρώ ότι το «αξίωμα του Hanlon», μαζί με τη διάγνωση τρομερής αλαζονείας, δογματισμού και ισχυρογνωμοσύνης, ταιριάζει απόλυτα στον «αναδυόμενο γαλαξία». Και δεν έχει απαραίτητα σχέση με δείκτη ευφυίας. Και ο πιο ευφυής άνθρωπος όταν τυφλωθεί από τα ελαττώματα αυτά, ΓΙΝΕΤΑΙ ηλίθιος (για κάθε πρακτικό σκοπό).

   2. Οσον αφορά το Terminal 119, ασφαλώς ισχύει η εμφάνιση κραυγαλέων υπερ-σιωνιστικών απόψεων που βάζουν σε σκέψεις διότι είναι γνωστό το «φύτεμα» στο διαδίκτυο προπαγανδιστών του Ισραήλ, ιδιαίτερα αν είναι άτομα εβραϊκής καταγωγής με εθελοτυφλία για το δικό τους εθνικισμό (θέλοντας να παραστήσουν και τον αριστερό). Αυτό το «έργο» έχει παιχτεί και στην περίπτωση του «Αρνητικού».

   3. Οσον αφορά την ταμπέλα «ακροδεξιός», προσωπικά δεν τη χρησιμοποιώ εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη προσοχή.
   Ακροδεξιοί σιωνιστές ασφαλώς και υπάρχουν (π.χ. Israelman, Lieberman) αλλά υπάρχουν και… άααλλα φανατικά φιλο-ισραηλινά «φρούτα» που μπερδεύουν.
   Οι «anti-germans», για παράδειγμα, http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Germans_(political_current)
   …ακραίοι αντιφασίστες της Γερμανίας, που διαδηλώνουν και με… ισραηλινές σημαίες (θέλοντας τη συλλογική ενοχοποίηση ΟΛΩΝ των Γερμανών σαν αντισημιτών):

   Οι Anti-germans μπορούν να θεωρηθούν… περισσότερο παλαβοί παρά κάτι άλλο (όπως και η δική μας ΟΑΚΚΕ).
   Παρόλ’ αυτά, παραμένουν «ακραιφνείς αντιφασίστες»,
   Κατ’ εμέ είναι 100% ειλικρινείς στις… παλαβομάρες τους (καθώς και στον ακραίο φιλο-ισραηλινό σιωνισμό τους).
   Είναι και παρακλάδι ή σέκτα και των διεθνών «ΑΝΤΙΦΑ» (όπως και οι συντάκτες της αφίσας εδώ).

   Για κάθε πρακτικό σκοπό η ΛΟΓΙΚΗ τέτοιων «παλαβών» και η λογική ακροδεξιών σίγουρα έχει εκπληκτικές ομοιότητες, αλλά οδηγείται κανείς σε τελείως λάθος συμπεράσματα εν εκλάβει μια τέτοια ομοιότητα σαν… εξίσωση.

   UPDATE: Ενα παράδειγμα σε άλλο πολιτικό χώρο: Μερικοί συνωμοσιολόγοι είπαν ότι ο Μπιν Λάντεν είναι… Αμερικανός πράκτορας (έτσι απλά). Το πιο πιθανό όμως, δηλαδή το σχεδόν σίγουρο, είναι ότι δεν ήταν (στην περίοδο 2001 και μετά). Οι πράξεις του συνέφεραν βέβαια, κάποιους υποχθόνιους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως και η ιδεολογία του Νορβηγού φονιά Μπρέηβικ (ενδεχομένως). Αλλά ούτε ο Μπρέηβικ ούτε ο Μπιν Λάντεν είναι «πληρωμένοι πράκτορες». Ολα τα λεφτά είναι η χρησιμοποίηση «χρήσιμων ηλιθίων». Οποιος τους θεωρήσει όμως «βαλτούς» με την έννοια της συνειδητής διατεταγμένης υπηρεσίας, χάνει τη μπάλα και δεν κατανοεί ΤΙ ακριβώς συμβαίνει.

   • Έκανα έτσι κι αλλιώς το διαχωρισμό: κάποιος που υιοθετεί τέτοιες προβοκατόρικες προπαγανδιστικές μπαρούφες ή είναι χρήσιμος ηλίθιος ή έχει δόλο. Επίσης, να σου υπενθυμίσω ότι το αποτέλεσμα μετράει, καθώς και ότι ο ηλίθιος είναι συχνά πιο επικίνδυνος από αυτόν που έχει δόλο.

    • Ναι, το ξέρω… αλλά δεν έγραψα όλα αυτά μόνο για σένα, φυσικά, Αιρετικέ.

     Είναι μεγάλος ο κίνδυνος παρανόησης, και άλλωστε η χυδαία λάσπη που εκτοξεύτηκε προσπάθησε μανιωδώς να με βγάλει «συνωμοσιολόγο» που ψάχνει κυριολεκτικά για πράκτορες που δεν υπάρχουν (στο χώρο των προσώπων της συζήτησης, όχι κάπου αλλού).

     • Εσύ μίλησες για ηλίθιους. Κι εγώ για ηλίθιους μιλάω. Ας κάτσει κάτω ο καθένας από όσους τρώνε αμάσητο το παραμύθι αυτής της κωλοαφίσας να σκεφτεί ποιος από τους δυο χαρακτηρισμούς του ταιριάζει περισσότερο: του πράκτορα ή του ηλίθιου;

      Το σίγουρο είναι ότι κανένας από τους δυο χαρακτηρισμούς δεν (πρέπει να) κάνει κάποιον να νιώθει άνετα. Αν κάποιος είναι πράκτορας, είναι σαφές ότι είναι αποβλητέος και επικίνδυνος. Αν είναι ηλίθιος, είναι πάλι επικίνδυνος λόγω βλακείας. Και συχνά η ζημιά που κάνει ένας βλάκας είναι χειρότερη από αυτήν που κάνει ένας πράκτορας.

  • Καλό μήνα φίλε ολογιστή. Το θέμα το άλλαξα γιατί αντιλήφθηκα ότι προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα που δεν είχα αντιληφθεί παλαιότερα.

   Π.χ. το αυτομάτως-μεταβαλλόμενο εύρος σελίδας, που επιτρέπει ΚΑΙ σε υψηλής ευκρίνειας βίντεο να παίζονται σε ΠΛΗΡΕΣ μέγεθος, π.χ. αυτό εδώ
   https://omadeon.wordpress.com/2011/06/29/troikan-hero2/
   🙂
   Επίσης είναι… χορταστικός και ο χώρος γραφής, τόσο σε σχόλια όσο και σε ποστ.

   (θα επανέλθω με περισσότερα σε λίγο…)

 39. Το μεσημέρι προσπάθησα να στείλω κάποιο σχόλιο, αλλά δεν φαινόταν, προφανώς λόγω κάποιων αλλαγών που κάνατε. Anyway, με γεια!!! Καλύτερο τώρα!

  Ομαδεόν, άκουσα μερικές μουσικές σου, μου άρεσε ο Ξυλούρης ιδιαίτερα.

  Στέλνω link για τη γλώσσα, είδα σχόλιο σου στη Σεισάχθια.

  http://abnet.agrino.org/htmls/E/E003.html

  http://abnet.agrino.org/htmls/E/E009.html

  http://users.ntua.gr/nborbil/Article1.htm

  http://periglwssio.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

  Άμα και τώρα δε φανεί το σχόλιο, τα παρατάω!

  Και καλό μας μήνα – Φθινόπωρο…..

 40. Σημείωση (Σχετική με αυτό εδώ το ποστ)…

  Προ ολίγου ο Γαλαξιάρχης… έκλεισε τα σχόλια, στη νέα συζήτηση στον «Παραλληλογράφο».

  Ετσι… δεν πρόλαβα να βγάλω δημόσια το σχόλιο που έγραφα εκείνη τη στιγμή, σε έναν… ψευταράκο, τον DrAluka. Ορίστε το

  Θες να ρωτησεις και για πιο λογο ξεκινησε και εβριζε την Koula ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ του χωρις εκεινη να του εχει αναφερθει καν?

  Ψεύδεσαι. Aφού… το ΙΔΙΟ το σχόλιο στο δικό μου μπλογκ που αναφερότανε στην Κούλα (και κακώς μεταφέρθηκε) είχε και πλήρη παραπομπή στα δικά της λεχθέντα

  ΟΡΙΣΤΕ η απόδειξη:
  https://omadeon.wordpress.com/2011/08/25/antiethikistarades/#comment-60558

  ΕΤΣΙ νομίζεις ότι θα τη βγάλετε καθαρή?

  Με ψέματα και διαστρεβλώσεις?

  Για την ακρίβεια, η Κούλα είχε πεταχτεί ξαφνικά για να εκφράσει μια μπούρδα και μισή, ότι τάχαμου κριτήριο για την αλήθεια ή το ψέμα ήταν… ο αριθμός των σχολίων μου, κλπ.

  Ηταν άκρως εκνευριστική ΚΑΙ άδικη η παρέμβασή της και άκρως δικαιολογημένη η δική μου αντίδραση. Αλλωστε… ΤΙ πρόβλημα έχετε με τη λέξη «μωρή» (και μάλιστα σε χώρο που δεν σας αφορά)? τη στιγμή που βρίζετε πολλαπλάσια ΚΑΙ σκαιότατα, ενώ μέσω της μίας και μοναδικής λέξης επιτεύχθηκε και πλήρης αποκλεισμός μου ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ τότε.

 41. Γιατί επιμένεις ρε συ με αυτούς τους τύπους; Με συγχωρείς κιόλας, δε μου πέφτει λόγος βέβαια, απλώς ξέρεις εκτιμώ το blog σας, και προσπαθώ να καταλάβω δηλαδή.

  Εσύ είσαι και χίλιες φορές πιο έμπειρος από μένα στο διαδίκτυο. Εγώ αυτούς όταν ήταν ακόμα στους ΣΧΣ, ούτε που πλησίαζα, γιατί θυμάμαι άνοιγα π.χ. το blog και έβλεπα τι γράφανε, το στυλ, συγκεκριμένα πρόσωπα που λες κι εσύ εδώ και άλλα επίσης που όταν τους βλέπω να σχολιάζουν δεν πλησιάζω γιατί το θεωρώ μάταιο. Μετά μια μέρα είδα οτι οι ΣΧΣ άλλαξαν και είναι τώρα καλά παιδιά εκεί που δίνουν άλλο τόνο και γι αυτό και διαβάζω και σχολιάζω.

  Αυτός ο χαμογελάτε – τρομάρα του – μια φορά έγραψε κάτω από ένα ευγενέστατο σχόλιο ύβρεις στα καλά καθούμενα, μετά από κάτω έγραψε και χαμογελάτε!!! Πολύ θέλει να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να συνεννοηθείς;

  Τέλος πάντων, έχει και πλάκα, άμα δεν το παίρνεις και πολύ βαριά. Αλλά εγώ νομίζω να ενισχύσουμε την άλλη πλευρά, όπως το γράφει και ο Αιρετικός, αυτούς που υπερασπίζονται τελικά πραγματικά το λαό, την πραγματική δημοκρατία, όχι που μου θέλουν και άμεση δημοκρατία και η λογοκρισία πάει σύννεφο, και χωρίς λόγο κιόλας. Δηλαδή εκεί που μπορείς πραγματικά να συζητήσεις και να γίνουν ζυμώσεις, όχι φασισμός. Νομίζω εξάλλου Ομαδεόν, σε μερικά συμφωνήσαμε ήδη, βέβαια είδα σήμερα πάλι κάτι με την ταυτότητα έλεγες 🙂

  Αντιγράφω από ένα ωραίο βιβλίο: Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή, Σ. Σταυρίδης

  «Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΝ ΧΩΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
  Ταυτόν είναι αυτό που παραμένει ίδιο ως προς τον εαυτό του. Αυτό που δεν αλλάζει.
  …..
  Ταυτότητα λοιπόν του ορατού, πρέπει να θεωρείται ότι συμπυκνώνει τα σταθερά του γνωρίσματα. Το ίζημα που απομένει μετά την ανατάραξη του συμβάντος, η διαυγής εικόνα, η ακίνητη εικόνα.
  …..
  Έτσι, η ταυτότητα του πραγματικού καταλήγει να είναι ότι διασώζεται από το χρόνο.

  ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ (για σένα που είσαι πολύ ψηφιακός!)

  Στην ψηφιακή εικόνα, επειδή δυνάμει ή πράγματι μπορεί κανείς να μπει μέσα της, με άλλα λόγια να «ζήσει» την περίσταση της – και τούτο είναι το νόημα της διαντίδρασης (interactivity), αποκτά στοιχεία ταυτότητας που προσομοιάζουν σε ιδιαιτερότητες. Ακραία συνέπεια τούτης της λογικής είναι η υιοθέτηση πλασματικών ταυτοτήτων από χρήστες του internet που συμμετέχουν στη ζωή μιας κατασκευασμένης κοινότητας ή μιας δυνητικής πόλης…. Οι συνθετικές εικόνες της ζωής αυτής, μιας ζωής κυριολεκτικά εικονικής, δεν ταυτίζονται παρά με τις περιστάσεις της.
  Οι συνθετικές εικόνες μπορούν με άλλα λόγια να συνθέσουν ταυτότητες.
  …..
  Ο διασκορπισμός του υποκειμένου σε συνθετικές ταυτότητες συνιστά μια διάσωση της πολλαπλής ετερότητας που μπορεί να το χαρακτηρίζει.»

  Εγώ, με ότι διαβάσματα και εμπειρίες έχω δεν μπορώ να διανοηθώ ότι είμαστε τίποτα άλλο από ταυτότητες και ετερότητες σε διαρκή αλληλεπίδραση. Ταυτότητα μπορεί να νοηθεί η παγίωση σε κάτι, δηλαδή η ακινητοποίηση, και ετερότητα η δύναμη μεταβολής, το διαφορετικό. Και λέω το διαφορετικό δύναμη μεταβολής γιατί πάντα η ετερότητα μας αναγκάζει σε διαχείριση της, άρα αλλαγή στάσης, διαφοροποίηση από το γνωστό σε κάτι άγνωστο. Όπως συμβαίνει π.χ. με τους ξένους, τους μετανάστες. Και μέσα μας είναι έτσι τα πράγματα, σε επίπεδο ατόμου π.χ. η αλλαγή στο σώμα μας με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι ένα σοκ το οποίο διαχειριζόμαστε, σε όλες τις ηλικίες, καθώς μεγαλώνουμε; Γίνεσαι έφηβος, και με το που πάς να προσαρμοστείς σε αυτή την πραγματικότητα – ταυτότητα – διαπιστώνεις ότι έχεις πια παραμεγαλώσει και να, έχεις άλλα προβλήματα εκεί κ.λπ.
  Μπορεί να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο; Δεν νοείται δύναμη μεταβολής χωρίς κάποιο «εμπόδιο». Το αντίστοιχο είναι και οι συντηρητικοί και οι επαναστάτες σε μια κοινωνία. Και οι δυο δυνάμεις χρειάζονται. Είναι π.χ. οι γονείς με τα παιδιά συχνά ένα τέτοιο παράδειγμα, το παλιό και το νέο. Αλλά για να κάνεις άλμα, κάπου πατάς. Αν σου αφαιρέσουν τη βάση, απλώς αιωρείσαι στο κενό, όπως λέει ο Νίτσε για τον μοντέρνο άνθρωπο. Το ίδιο και στις επιστήμες, η ιστορία π.χ. ασχολείται με το παρελθόν, και είναι θεμελιώδης επιστήμη, ενώ άλλες περιοχές της σκέψης τις ενδιαφέρει η ανατροπή, η δημιουργία. Ο Θεοδωράκης είπε κάποτε για τους δεξιούς, τους φασίστες που τους στέλνανε στις εξορίες και τις φυλακές και τις εκτελέσεις, χρειάζονται και αυτοί, αν δεν ήταν αυτοί εμείς δεν θα είχαμε γίνει ήρωες! Έχει ενδιαφέρον φιλοσοφικά, έτσι είναι η πραγματικότητα, όχι φυσικά πως υποστηρίζει κανείς τέτοιες στάσεις ζωής. Το λέω σαν ακραίο παράδειγμα, όπως η δράση και η αντίδραση στη φυσική.

  Εμένα δεν θα με απασχολούσε αν είναι φαντασιακό, νοητό ή όχι, γιατί και το φαντασιακό υπάρχει, όπως είπες, όχι ίσως υλικά αλλά τι σημασία έχει.
  Ταυτιζόμαστε και απομακρυνόμαστε από ταυτότητες για να συναντήσουμε ετερότητες που θα γίνουν νέες ταυτότητες και πάει λέγοντας. Έτσι ζούμε. Εσύ π.χ. έχεις διαλέξει το διαδικτυακό όνομα Ομαδεόν. Γιατί δεν το αλλάζεις κάθε τρεις και λίγο; Για να αναγνωρίζεσαι ως τέτοιος, να ταυτοποιείσαι από τους άλλους, πώς αλλιώς θα αναγνωρίζεσαι; Έχεις ήδη μια ταυτότητα, μόνο και μόνο από το ψευδώνυμο σου, χώρια τους συνειρμούς που αυτό κουβαλάει (ομάδα, ομαδικός). Δηλαδή εδώ ένα nickname κουβαλάει τόσα μέσα του, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για πιο σημαντικά πράγματα.

  Και για να το συσχετίσω με τα άλλα που λέγαμε πριν, υποψιάζομαι ότι μέσα από αυτή τη διένεξη … ορίζεσαι εσύ με σαφήνεια, αναζητάς δηλαδή κάτι δικό σου, πώς τοποθετείσαι απέναντι σε αυτές τις θέσεις. Εδώ απαντάω μόνη μου στο γιατί το συνεχίζεις. Κρίνω και από τον εαυτό μου. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί, αφού μόνο να τσακώνεσαι με κάποιον γίνεται γιατί κάθεσαι και ασχολείσαι. Και διαπίστωσα ότι έτσι οικοδομούσα την ταυτότητα μου, και ο απέναντι μου ήταν απαραίτητος … για να τον βρίζω 🙂 και ήταν ο καθρέφτης μου.

  • Αγαπητή κ.κ. σήμερα έφαγα αρκετό μέρος της… πολύτιμης μέρας μου αναλύοντας τη νέα συζήτηση και έμαθα αρκετά πράματα.

   Δεν αργεί η στιγμή του τελειωτικού ξεκαθαρίσματος, γιατί τέτοια φαινόμενα τάχουμε φάει στη μάπα αλλά δεν παύουν να συνεχίζονται με μηδενική αντίσταση. Ακόμη και άτομα βασικά ειλικρινή ή άδολα αποπροσανατολίζονται, ή ακόμη και φανατίζονται από τέτοιες καταστάσεις. Αυτή η διαδικτυακή αγελοποίηση και στρέβλωση του διαλόγου είναι το νούμερο 1 πρόβλημα του διαδικτύου. Η σημασία του θα φανεί στο μέλλον, όταν ορισμένες κοινωνικές ζυμώσεις θα ενισχύσουν το ρόλο των μπλογκ αλλά και θα εντείνουν αυτή τη βοθρο-κουλτούρα, η οποία είναι εκ φύσεως μικρο-αστική και καταπιεστική, αλλά δεν το συνειδητοποιεί.

   Πάρε τα σχόλια του μετριοπαθούς και σωστότατου σχολιαστή Dvorak, σαν παράδειγμα… αθώου που παραμένει ανυποψίαστος για αυτές τις καταστάσεις. Με ρώτησε γιατί έβρισα τον μανικάκο, χωρίς να ψάξει την αιτία, νομίζοντας ότι ξεκίνησα πρώτος. Μόνο επιφανειακή ανάγνωση έκανε ΚΑΙ εκείνος δηλαδή, εθισμένος σε μια τεχνητή ισορροπία μικρο-αστικής ευγένειας στο διάλογο. Πάρε μετά παράδειγμα την «loophole» (υποθέτω ότι είναι γυναίκα λόγω του αβατάρ της). Συνεπής και τίμια στις… αναδημοσιεύσεις που κάνει ξανά και ξανά (αν και αδυνατώ να βρω δικό της ποστ) ΚΑΙ με τις σωστές απόψεις (αν ψάξεις ΤΙ έχει γράψει) δεν δίστασε ωστόσο να εκφραστεί με το χειρότερο αγελαίο τρόπο, λες και μιλάει σε κάποιο μίασμα με βεβαρυμένο διαδικτυακό μητρώο. Αυτή έχει ΠΟΛΛΑ να μάθει, και η άγνοιά της είναι θανάσιμη άγνοια. Αύριο θα μεγαλώσει τα παιδιά της (αν δεν το έκανε ήδη) με μια στρεβλή και στενόμυαλη αντίληψη, που είτε θα αναπαράγει χειραγωγημένες προσωπικότητες σαν τη δικιά της, είτε θα προκαλέσει μεγάλη ανταρσία από τις επόμενες γενιές. Το διαδίκτυο είναι μηχάνημα ακτίνων Χ, μέσα από το οποίο… άγνωστοί μας άνθρωποι αποκαλύπτονται γυμνοί, όσο καλά κι αν νομίζουν ότι κρύβονται. Και ΔΕΝ αποκαλύπτονται όταν μιλάνε όμορφα και πολιτισμένα. Από τις συγκρούσεις κυρίως αποκαλύπτονται. Από τις στιγμές απώλειας ελέγχου κι από τις (ηθελημένες ή αθέλητες) ψευτιές.

   Είμαι ένας μελετητής (τώρα πια) της διαδικτυακής κουλτούρας. Με λύπη μου βλέπω τις καταστάσεις όπου η ψευτιά επικρατεί χωρίς ουσιαστικό αντίλογο, κι έχω καταλήξει σε συγκεκριμένα «αντίδοτα»…

   Η γυναίκα του Λάμπρου (ενός κολλητού μου φίλου) είναι επαγγελματίας ψυχολόγος και παρομοίασε αυτό που κάνω στο διαδίκτυο με… πρακτική ομαδική ψυχολογία (των άλλων). Γκρουπ θέραπυ -χαχαχα. Σε σχεδόν κανένα άλλο μπλογκ δεν γίνεται τέτοια δουλειά ξεκαθαρίσματος. ΟΛΕΣ οι απόψεις μετράνε, ΟΛΑ τα λάθη είναι συγχωρητέα (αλλά με την προϋπόθεση της ειλικρίνειας και του αλληλο-σεβασμού). Οποιοι στερούνται ειλικρίνειας ή/και σεβασμού για τους άλλους, ΔΕΝ κάνουν και για διαδικτυακό διάλογο. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι θα τους αφήσουμε ανενόχλητους να βρωμίζουν την Ιδεόσφαιρα και τη Μπλογκόσφαιρα. Πρέπει κάτι να γίνει, κάτι συστηματικό. Αυτό ήθελα να γίνει και από πολύ παλιά.

  • Υ.Γ. Πρέπει να ξεπεραστεί τελείως το «παιδικό στάδιο» όπου ο άλλος είναι ένας «καθρέφτης μας».

   Οι ταξικές διαφορές είναι ένα παράδειγμα θεμελιώδους διάκρισης που δεν μπορεί να αναχθεί σε προβολή του (κακού) εαυτού μας, σε τελική ανάλυση, όσο κι αν τέτοιες προβολές λειτουργούν προσωρινά ή λόγω ανωριμότητας.

   Παρόμοια θεμελιώδης διάκριση που ΔΕΝ ανάγεται σε προβολές του νου είναι και η διάκριση (λογικής) αλήθειας και ψεύδους. Πρέπει ο κόσμος να φύγει από την… «παιδική χαρά» ή το νηπιαγωγείο των μη-συνειδητών προβολών και να γίνει συνειδητός στις προβολές που κάνει, αλλά και συνειδητός για τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει ΧΩΡΙΣ να παρεμβάλλονται προβολές. Αυτό είναι βέβαια δύσκολο, ίσως και η πιο δύσκολη δουλειά στο διαδικτυακό διάλογο.

   • Το group therapy καλό πράγμα είναι, χαχαχα, αφού έχεις την όρεξη να κάνεις κάτι τέτοιο! 🙂

    Όταν είπα καθρέφτης, εννοούσα οτι η αντίθετη άποψη σε βοηθά να διασαφηνίσεις τη δική σου, η αντιπαράθεση δηλαδή είναι εποικοδομητική, π.χ. αναγκάζεσαι να δομήσεις ένα σωρό επιχειρήματα, όπως λες κι εσύ έμαθες αρκετά πράγματα, εγώ ανοίγω και κανένα βιβλίο για ν’ απαντήσω, έτσι είναι. Το είπα για την οικοδόμηση της ταυτότητας μας σε σχέση με το ΑΛΛΟ.

    Όσο για τις ασυνείδητες προβολές, μεγάλη αλήθεια και πολύ σωστό!!! Γενικά θα έλεγα ότι όλα πρέπει να είναι συνειδητά, έχει σημασία, τότε λειτουργούμε καλύτερα. Μπορεί να εξακολουθείς να κάνεις το ίδιο πράγμα, αλλά να ξέρεις τι κάνεις και γιατί. Τότε είναι επιλογή. Εγώ π.χ. είχα ντοπαριστεί με θυμό με αυτούς τους τύπους που με λένε από δω κι από κει φασίστα. Γιατί άμα με γνωρίσεις θα καταλάβεις οτι αν υπάρχει το αντίθετο του φασίστα, του εθνικιστή, του δεξιού, αυτό είμαι εγώ 🙂 Αλλά τώρα είμαι στη φάση της απεξάρτησης 🙂 και γιατί έχει σημασία οτι υπάρχει π.χ. στο διαδίκτυο και καλός κόσμος, όπως οι σχσ (οι τωρινοί φυσικά) και δεν είναι μόνο γεμάτο με αυτούς τους συκοφάντες, και σιγά σιγά είδα πως και άλλοι είχαν τραβήξει τα ίδια με μένα.

    Οι ταξικές διαφορές δεν είναι ορατές στον διαδικτυακό διάλογο εύκολα, όπως και ένα σωρό άλλα, εκεί είναι το πρόβλημα, δεν έχεις ιδέα με ποιον μιλάς. Εσύ λες οτι καταλαβαίνεις πολλά – ακτίνες χ – αλλά σίγουρα αυτό σου παίρνει πολύ χρόνο και έχεις και γνώσεις και πείρα, δεν ισχύει για τον απλό σχολιαστή. Συμφωνώ για τις θεμελιώδεις διακρίσεις, αλλά τα χαρακτηριστικά του μέσου έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες.

    Πάντως χαίρομαι που το κάνεις όλο αυτό τόσο συνειδητά.

    Γουστάρεις το διαδίκτυο κάργα ε!!!

    🙂

    • Χαίρομαι που το βλέπεις θετικά, το θέμα, dear κ.κ. 🙂

     Ξέχασα όμως να σου πω κάτι σημαντικό, πιο πριν, απαντώντας σε κάτι που είπες:

     Γιατί επιμένεις ρε συ με αυτούς τους τύπους; Με συγχωρείς κιόλας, δε μου πέφτει λόγος βέβαια, απλώς ξέρεις εκτιμώ το blog σας, και προσπαθώ να καταλάβω δηλαδή.

     Εσύ είσαι και χίλιες φορές πιο έμπειρος από μένα στο διαδίκτυο. Εγώ αυτούς όταν ήταν ακόμα στους ΣΧΣ, ούτε που πλησίαζα, γιατί θυμάμαι άνοιγα π.χ. το blog και έβλεπα τι γράφανε, το στυλ, συγκεκριμένα πρόσωπα που λες κι εσύ εδώ και άλλα επίσης που όταν τους βλέπω να σχολιάζουν δεν πλησιάζω γιατί το θεωρώ μάταιο. Μετά μια μέρα είδα οτι οι ΣΧΣ άλλαξαν και είναι τώρα καλά παιδιά εκεί που δίνουν άλλο τόνο και γι αυτό και διαβάζω και σχολιάζω.Γιατί επιμένεις ρε συ με αυτούς τους τύπους; Με συγχωρείς κιόλας, δε μου πέφτει λόγος βέβαια, απλώς ξέρεις εκτιμώ το blog σας, και προσπαθώ να καταλάβω δηλαδή.

     Μα… δεν ξεχνώ και τα ΣΩΣΤΑ άτομα που γράφουν στον Παραλληλογράφο. Υπάρχουν κι αυτοί ξέρεις, και δεν είναι λίγοι, αλλά για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτό το… χμ…. αγελαίο κλίμα έχουν καταντήσει να εξαναγκάζονται σε σιωπή (ίσως και χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, περίπου σαν εξαρτημένο ανακλαστικό που ακολουθούν). Να σου αναφέρω μερικά άτομα? (αν και δεν τα ξέρω όλα…)

     Πρώτα-πρώτα η lascapigliata. Mετά… ο ίδιος ο Γαλαξιάρχης (όχι ο αναδυόμενος Γαλαξίας), τον οποίο ήξερα και πολύ πιο πριν, σαν μπλόγκερ Zaphod. Διαδικτυακά γνωριζόμαστε και δεν είχα ποτέ κανένα παράπονο μαζί του, ούτε φυσικά και ο Αιρετικός (που επίσης τον ξέρει καλά).

     Θάλεγα ότι θετικός είναι και ο crippledhorse (που έγραψε μόνο ένα σχόλιο στην πρόσφατη συζήτηση, κάπως… περιπαιχτικό για το Νοσφεράτο, αλλά μετά δεν ξανασχολίασε). Θετικοί είναι και ο Eddie (που τον εκτιμώ ιδιαίτερα λόγω της δράσης του στο twitter αλλά ΚΑΙ για τα σχόλιά του σε μπλογκ, όσα διάβασα)… Μετά είναι κι άλλοι, αρκετοί.

     Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσει κανείς την ανάλυση του κοινωνικού τους χώρου από ακριβώς αυτά τα ΣΩΣΤΑ άτομα, με τα οποία ειλικρινά δεν πιστεύω να είχες κι εσύ ιδιαίτερο πρόβλημα. Και γεννιέται τότε… το εύλογο ερώτημα, ΓΙΑΤΙ σιωπούν και «καταπίνουν» τα σκατά που βλέπουν? ΞΕΡΟΥΝ ότι πρόκειται για σκατά, ή τα περνάνε για… σοκολάτες? 🙂 Ο Eddie έγραψε στο τουήτερ ότι είναι λάθος να εκλάβουμε «χωρίς χιούμορ» τις βρισιές του Alexantro Trollientes. Ε, έχει μεγάλο λάθος ο Eddie, διότι δεν έχει ζήσει όπως εγώ… φόρουμ στο παρελθόν όταν τα χειρότερα βρισίδια «πέρναγαν» σαν ΔΗΘΕΝ «πλάκες». Παρά το μεγάλο του λάθος είναι πολύ αξιόλογος, κατ’ εμέ ΚΑΙ τίμιος επίσης.

     Υπάρχει πολλή θετική δουλειά, που πρέπει να γίνει αλλά δεν έγινε ποτέ. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Γιατί άλλωστε? Το ίδιο σχεδόν ρωτάς κι εσύ.

     «Καυγάδες»… σου λέει ο άλλος. Οχι φίλε, δεν είναι ΕΚΕΙ το θέμα, δεν είναι θέμα καυγάδων. Αυτό είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρουν οι αλήθειες που θάβονται, οι λανθασμένες κοινωνικές συμπεριφορές, η ευκολία της επικράτησης λανθασμένων ιδεών ή φημών, και οι τεχνικές του (εκούσιου ή ακούσιου)… μπλογκερικού τραμπουκισμού, που χρησιμοποιούν οι αγέλες ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι μάλιστα… δέσανε το γάϊδαρό τους στο διαδικτυακό τους χώρο και ΞΕΧΑΣΑΝ ότι είναι συλλογικός και επίσης ότι το ΠΡΩΤΟ πράμα που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να κάνουν είναι να σέβονται τους μειοψηφικά-διαφωνούντες….

     • «Και γεννιέται τότε… το εύλογο ερώτημα, ΓΙΑΤΙ σιωπούν και “καταπίνουν” τα σκατά που βλέπουν? ΞΕΡΟΥΝ ότι πρόκειται για σκατά, ή τα περνάνε για… σοκολάτες? :-)»

      Έμ, έλα μου ντέ! Μια παροιμία λέει «πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» και μια άλλη «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες».

      Θέλω να πω, μια δυο τρεις .. εκατό, ε, δε βλέπεις τι γίνεται; Αφού κάθεσαι πάει να πει μια απ’ τα ίδια κ εσύ.

      Γιατί σημασία έχει Ομαδεόν, αδερφέ μου 🙂 τo «άρωμα» που αναδύει ένα blog, η κυρίαρχη τάση. Προφανώς και δεν είναι όλοι ίδιοι. Αλλά …

     • Μα… εδώ ΑΡΧΙΖΕΙ η πραγματική δουλειά ξεκαθαρίσματος, δεν τελειώνει.
      (μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι -χαχαχα)
      🙂
      Το «άρωμα» που λες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, με όλα της τα ιδιόμορφα γνωρίσματα και παράξενες, ενίοτε ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΕΣ ιδιότητες να χειραγωγεί, να προγραμματίζει, να καθοδηγεί συμπεριφορές, να εξαπατά.

      Και επίσης εμφανίζεται ένα φαινόμενο παρόμοιο με το πείραμα των πιθήκων που καταβρεχόντουσαν κάθε φορά που κάποιος ανέβαινε σε σκάλα να πιάσει μια μπανάνα. Στο τέλος πλάκωναν στο ξύλο οι πίθηκοι ΚΑΘΕ νεόφερτο πίθηκο που θα ανέβαινε τη σκάλα χωρίς να καταβρέχεται κανένας.

      Είμαστε αγελαία ζώα κι αυτό είναι σήμερα το μεγαλύτερό μας μειονέκτημα, που κατανοούμε λιγότερο από κάθετι άλλο. Τα πειραματικά ευρήματα γι’ αυτό το θέμα είναι…. ανατριχιαστικά.

      ΔΕΝ ισχύει το «πες μου το φίλο σου να σου πω ποιός είσαι»,¨εδώ, γιατί… π.χ. ο εξαιρετικός μπλόγκερ Γαλαξιάρχης / Zaphod συνεχίζει να είναι εξίσου εξαιρετικός και άψογος, αλλά αδυνατεί να σπαταλήσει ενέργεια για να ασχοληθεί με τα πίτουρα (και να φάνε κι αυτόν οι κότες).
      Ομως τα πίτουρα είναι δηλητηριώδη και θα φάνε απολύμανση αργά ή γρήγορα.
      :mrgreen:

     • Ναι, αυτά τα τρομακτικά φαινόμενα με έχουν απασχολήσει κι εμένα κατά καιρούς, επειδή τα υφίσταμαι δηλαδή, όχι από θεωρητικό ενδιαφέρον.
      http://vaduende.wordpress.com/2010/09/21/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CF%8C%CF%81%CF%86%CF%89%CF%83%CE%B7/
      Είχα γράψει και κάποιες σκέψεις σχετικά. Δεν είναι καλό κείμενο, αλλά ο προβληματισμός είναι στη σωστή κατεύθυνση 🙂
      http://antisomata.wordpress.com/2010/06/23/%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA-%CE%BA/

 42. Το εκπληκτικό πείραμα των πιθήκων και της μπανάνας, σε βίντεο
  Παρόμοια πορίσματα βγήκαν ΚΑΙ για εμας τους ανθρώπους. π.χ. στο λινκ εδώ

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ
  Θα γίνει κάποτε χιουμοριστικό ποστ για την εφαρμογή του πειράματος στη… διαδικτυακή κουλτούρα αγελαίας μορφής, διότι.. υπάρχει αστεία ΑΜΕΣΗ αντιστοιχία, ανάμεσα στα εξής
  1. όποιος ανεβαίνει να πιάσει τη μπανάνα
  = όποιος επεμβαίνει με παρρησία όταν αδικείται άλλος χρήστης
  2. καταβρέξιμο του πιθήκου
  = επίπληξη να μην ανακατεύεται, να μην κάνει το δικηγόρο, κλπ.
  3. κανένας δεν ανεβαίνει να πιάσει τη μπανάν’α
  = όλοι καταντάνε να σωπαίνουν μπροστά σε αδικίες
  4. όποιος νεοφερμένος ξανα-ανεβεί να πιάσει τη μπανάνα
  = όποιος καινούργιος θίξει τα κακώς κείμενα της αγέλης
  5. πλακώνουν στο ξύλο χωρις να καταβρέχονται
  = τρέχουσα αγελαία διαδικτυακή (υπο-)κουλτούρα
  κ.ο.κ.

  • Ωραίο το video.

   Ακριβώς έτσι γίνεται. Ζούγκλα δηλαδή … κυριολεκτικά 🙂 🙂 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s