Jean-Claude Trichet – Ο αρχιερέας της καταστροφής της ευρωζώνης

Με στοιχεία από άρθρο του Dean Baker στον Guardian

Trichet cartoon
Trichet cartoon

Ο Jean-Claude Trichet, απερχόμενος (επιτέλους) πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπήρξε ο αρχιερέας της καταστροφής του (σαθρού) οικοδομήματος που λέγεται ευρωζώνη. Αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ λοιπόν στα τέλη του μήνα, έχοντας προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέτοια οικονομική καταστροφή που ορκισμένοι εχθροί του δυτικού κόσμου όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν είδαν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα, με δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών να έχουν ριχτεί στον Καιάδα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης (προς τέρψιν των οπαδών του ναζιστικού νεοφιλελευθερισμού) – κι όλα αυτά λόγω της κακοδιαχείρισης της ευρωπαϊκής οικονομίας επί των ημερών του. Την ίδια στιγμή, η υφήλιος ακροβατεί επικίνδυνα στο χείλος μιας ακόμα οικονομικής κρίσης επειδή η ΕΚΤ (δηλαδή ο Trichet) και το ΔΝΤ απέτυχαν οικτρά να αντιμετωπίσουν την κρίση δημοσίου χρέους. Θα περίμενε κανείς από έναν (υποτίθεται) ευφυή και (υποτίθεται) καλά καταρτισμένο οικονομολόγο όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ να έχει πάρει είδηση ότι κάτι στη συνταγή του πήγε στραβά.

Κι όμως: ο Jean-Claude Trichet θεωρεί ότι τα έκανε όλα σωστά – ολόσωστα!

Μοναδικό κριτήριο με το οποίο έπαιρνε (και παίρνει – όσο ακόμα είναι στο τιμόνι της ΕΚΤ) αποφάσεις ο Trichet είναι ο πληθωρισμός. Δηλαδή, για τον Trichet όλα πάνε καλά αν ο πληθωρισμός είναι 2% ή χαμηλότερος. Οι υπόλοιποι δείκτες της οικονομίας δεν εξετάζονται καν, είναι σα να μην υπάρχουν. Η λήψη οικονομικών αποφάσεων, που είναι κλασικό παράδειγμα προβλήματος πολυκριτήριας λήψης αποφάσεων και μάλιστα με τις αντικειμενικές συναρτήσεις να είναι όχι απλά μη γραμμικές, αλλά δυναμικές, στοχαστικές, ακόμη και χαοτικές, από τον «φωστήρα» Trichet και τους εξοργιστικά ακριβοπληρωμένους «ειδήμονες» που τον περιβάλλουν μοντελοποιείται, στην καλύτερη περίπτωση, ως ένα βλακωδώς απλό πρόβλημα που δεν εντάσσεται καν στον μονοκριτήριο γραμμικό προγραμματισμό χωρίς περιορισμούς. Τέτοια προβλήματα λύνει ένας φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο πρώτο κεφάλαιο του μαθήματος «Επιχειρησιακή Έρευνα» και χρησιμεύουν μόνο στο να τον βάλουν στο πνεύμα του συγκεκριμένου επιστημονικού αντικειμένου – δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αξιόπιστο τρόπο μοντελοποίησης ενός πολύπλοκου προβλήματος.

Δεν είναι όμως μόνον ο Trichet. Το πρόβλημα είναι γενικό. Η ΕΚΤ διοικείται από μια απίστευτη κλίκα, μια απίθανη δράκα ατόμων που θεωρούν ότι το μοναδικό κριτήριο που πρέπει να ικανοποιηθεί είναι η επίτευξη μιας συγκεκριμένης (συνήθως αυθαίρετα ορισμένης) τιμής πληθωρισμού! Με βάση την επιπέδου νηπιαγωγείου μοντελοποίηση που έκαναν για το πρόβλημα της οικονομίας κάποτε (δηλαδή στις καλές μέρες), ο στόχος επετεύχθη: ο πληθωρισμός στις χώρες της  ευρωζώνης σπάνια άγγιξε το 3% και συνήθως ήταν πιο κάτω από το «μαγικό» 2% που είχε μετατρέψει σε φετίχ ο «φωστήρας» Trichet και η κλίκα του. Μια χαρά – αν εξαιρέσουμε, βέβαια, το ότι οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης έχουν καταρρεύσει (ή οδεύουν προς κατάρρευση) και το τραπεζικό σύστημα είναι με το ένα πόδι στον τάφο.

Αυτό το μαγικό 2% του πληθωρισμού, πόση βοήθεια άραγε μπορεί να προσφέρει στο 21,2% των Ισπανών που είναι άνεργοι; Στο 14,6% των Ιρλανδών που είναι επίσης άνεργοι; Στο 17% (και βάλε) των Ελλήνων; Στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που έμειναν άνεργοι λόγω της φούσκας των ακινήτων; Ω ναι, στην Ευρωζώνη υπήρξε μια απίστευτη φούσκα ακινήτων, η οποία «ξέφυγε» από την προσοχή του «ικανότατου» κυρίου Trichet.

Αν ο (υποτίθεται) ικανός και ευφυής κ. Trichet και οι παχυλά αμειβόμενοι (από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, μην το ξεχνάμε) υφιστάμενοί του ήταν όντως ικανοί και ευφυείς, θα είχαν παρατηρήσει τον υπερδιπλασιασμό των εμπορικών τιμών των ακινήτων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα μεταξύ 1998 και 2006 – τιμές όμως που, ακριβώς επειδή δεν αντιστοιχούσαν σε κάποια συγκρίσιμη αύξηση στα ενοίκια, θα έπρεπε να βάλουν σε υποψίες όλους αυτούς τους μανδαρίνους ότι έχουμε να κάνουμε με φούσκα, γιατί η αύξηση των εμπορικών τιμών των ακινήτων δεν ακολουθούσε τους «νόμους» της αγοράς ακινήτων.

Είναι να απορεί κανείς πώς άνθρωποι με τόσο πολυδιαφημιζόμενες και διατυμπανιζόμενες ικανότητες και γνώσεις όπως ο Trichet και οι βοηθοί (μανδαρίνοι) του δεν κατάφεραν να πάρουν χαμπάρι αυτές τις φούσκες και τις στρεβλώσεις που προκαλούσαν. Αλλά κι αν τις είχαν πάρει είδηση (λέμε τώρα…), είχαν έστω κάποια θεωρία, κάποια προσδοκία για το πώς οι οικονομίες θα αντικαθιστούσαν αυτήν τη ζήτηση (που κυμαινόταν περίπου στο 10% του ΑΕΠ) που προκαλούσαν οι φούσκες; Βέβαια, τα πράγματα γίνονταν χειρότερα από το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης είχαν φούσκες ακινήτων – όχι όλες σε τόσο σημαντικό βαθμό. Κι ακόμα χειρότερα γίνονταν τα πράγματα από το γεγονός ότι οι φούσκες αυτές φούσκωναν ακόμη περισσότερο από τις τράπεζες και τα παιχνίδια τους.

Πολύ σωστά επισημαίνει ο Baker στο άρθρο που αποτέλεσε την αφορμή γι’αυτό μου το ποστ ότι είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ένας διοικητής κεντρικής τράπεζας θα έβλεπε την οικονομική κατάσταση στα έτη 2004-6 και δεν θα ανησυχούσε για την επερχόμενη καταστροφή. Τα σημάδια υπήρχαν – κι ήταν πάρα πολύ ισχυρά και ορατά για όλους, εκτός από τους ιεροκήρυκες του νεοφιλελευθερισμού (δηλαδή τα γνωστά και μη εξαιρετέα δωσίλογα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και της μπλογκόσφαιρας) και την ΕΚΤ. Η (πάσχουσα) κυρίαρχη αφήγηση υπαγόρευε τότε πως όποιος τολμούσε να προειδοποιήσει για το επερχόμενο κραχ έπρεπε να στιγματιστεί ως «τρελός», «παρανοϊκός», «συνωμοσιολόγος» ή μέλος της «παλαβής Αριστεράς». Αντί η ΕΚΤ να προβεί στην ανάληψη των ανάλογων ρυθμιστικών ενεργειών, συνέχισε να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά της και να ασχολείται με τη διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

Επίτηδες ή λόγω βλακείας; – Οι ένορκοι ακόμα δυσκολεύονται να βγάλουν άκρη.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι, ακόμη και μετά την κατάρρευση των οικονομιών της Ευρωζώνης που επήλθε και λόγω της φούσκας των ακινήτων που ανέφερα πριν, ο αρχιερέας της καταστροφής κ. Trichet διατήρησε την ψυχοπαθολογική του εμμονή στο κριτήριο «πληθωρισμός στο 2%». Την ώρα που η Fed μηδένιζε τα επιτόκιά της, η ΕΚΤ ανέβαζε το δικό της στο 1,5% «για να αποφύγει τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού».

Εδώ και δυο σχεδόν χρόνια, η ΕΚΤ, μαζί με τα φιλαράκια της στην Τρόικα, έχει στραγγαλίσει όχι μόνο την Ελληνική οικονομία, αλλά και τις οικονομίες όλου του κόσμου, προσπαθώντας να ξεζουμίσει τις μεθοδευμένα υπερχρεωμένες χώρες με «μεταρρυθμίσεις» (ή μάλλον απορρυθμίσεις) και υποχωρήσεις που ταπεινώνουν ολόκληρους λαούς, αφαιρούν την αξιοπρέπεια από εκατομμύρια συνανθρώπους μας (ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους) και, μέσω της τιμωρητικής και εξευτελιστικής αφαίρεσης της εθνικής κυριαρχίας χωρών που δεν συμμορφώνονται με τις ψυχοπαθολογικές εμμονές του «κυρίου» Trichet και της κουστωδίας του, τις μετατρέπουν σε κακέκτυπα της μεσοπολεμικής «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» και τις οδηγούν με πιθανότητα 100% στην άνοδο της ακροδεξιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Baker θεωρεί τραγικό να αφήσουμε τον Trichet να συνταξιοδοτηθεί νομίζοντας ότι έχει κάνει καλή δουλειά. Εγώ το βρίσκω εγκληματικό. Από την άλλη όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό να εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και όντως, γι’αυτά τα συμφέροντα να έκανε πολύ καλή δουλειά. Αυτό θα μας το δείξει το μέλλον – δηλαδή το πού θα δουλέψει μετά ο «κύριος» Trichet. Ηθικά όμως, συμφωνώ με τον Baker ότι είμαστε απολύτως υποχρεωμένοι να τον ταπεινώσουμε – δεν είναι δυνατόν ένας τραπεζίτης που έβλαψε τόσο πολύ 27 χώρες να χαίρει ασυλίας, ατιμωρησίας και, ακόμα χειρότερα, επαίνου. Είναι επίσης καθήκον μας απέναντι στην Επιστήμη να καταστεί ο Trichet παράδειγμα προς αποφυγή, παράδειγμα αποτυχημένου και ανίκανου αναλυτή και ανεπαρκούς επιστήμονα – όχι να τον δούμε να αποτελεί… μοντέλο για τους μελλοντικούς φοιτητές των οικονομικών σχολών, οι οποίοι θα καταλήξουν να ακολουθήσουν τα καταστροφικά του χνάρια.

UPDATE: Προσθέτω επίσης στο αρχικό άρθρο πληροφοριακό υλικό που έφεραν οι συνιστολόγοι Omadeon και Ολογιστής σχετικά με τη διαμαρτυρία Ελλήνων φοιτητών σε ομιλία του (υποτίθεται) ικανότατου και ερίτιμου κυρίου Trichet στην πρωτεύουσα του Τετάρτου Ράιχ:

Βίντεο από το Radiobubble:

http://news.radiobubble.gr/2011/10/video.html

Και το άρθρο στο ιστολόγιο «Real Democracy Now! Berlin/GR»:

http://realdemocracynowberlingr.wordpress.com/2011/10/25/

Shortlink: http://wp.me/p3Ayp-3Ow

EXTERNAL LINKS (added by Omadeon):

Original English text (from Dean Baker’s article in the Guardian) used for automatic tagging/curation by Zemanta

Jean-Claude Trichet will be retiring as head of the European Central Bank at the end of October.

[…]

Meanwhilethe world teeters on the brink of another financial crisis because of the failure of the ECB, along with the IMF, to effectively address the sovereign debt crisis. Most incredible of all, Trichet probably thinks he has done a good job.

This last point really is central because the ECB, like much of the economics profession, continues to be controlled by a bizarre clique that believes that the most important, and possibly only, goal that a central bank should pursue is a 2% inflation target. By this measure, the ECB has done reasonably well, even as the eurozone economy has crumbled around it. After all, inflation in the eurozone economies rarely exceeded 3% and averaged well under the 2% target over the last decade.

[…]

If Trichet and his colleagues at the ECB had been awake, they would have noticed that real house prices in Spain had more than doubled between 1998 and 2006. The same was true in Ireland. There was no remotely comparable increase in rents, strongly indicating that this boom was not being driven by the fundamentals of the housing market.

[…]

How could Trichet and his colleagues have failed to have noticed these housing bubble and the economic distortions that they were creating? Or, insofar as they did notice them, did they have a theory by which economies can seamlessly replace the 10 percentage points of GDP-worth of demand (or thereabouts) that was being generated by the housing bubbles in these countries?

It didn’t help that much of the rest of the eurozone also had bubbles in their housing markets (Germany was the big exception), although they were not creating quite as large distortions as in Spain and Ireland. Nor did it help matters that important non-eurozone countries, like the United States and the United Kingdom, also had bubbles in their housing market and that the whole process was being driven by over-leveraged banks.

[……]

More recently, along with its troika partners, the European Commission and the IMF, the ECB has had the whole eurozone financial system, and indeed, the world financial system, teetering on the brink of disaster as it tries to squeeze additional concessions out of Greece and other debt-burdened economies. While the betting is that a resolution to the debt crisis will be reached before the whole system explodes, the ECB and its partners are imposing enormous risks on everyone else for concessions that are of questionable value, at best.

It would be tragic if Trichet is allowed to go into retirement thinking that he has done a good job. In terms of public service failures, Trichet’s performance ranks a notch or two below Michael Brown watching New Orleans drown when he was head of the Federal Emergency Management Agency (FΕΜΑ).

Humiliating Trichet is not just a question of justice or morality, although is painful to see someone who has caused so much harm escape with impunity. More importantly, it is an issue of incentives. The people given responsibility for economic policy should be held accountable for their performance. If Trichet is toasted into retirement, we have no reason to expect any better results from his successor. That would be a real disaster.

[…]

Enhanced by Zemanta

18 comments

  • Merci Enfant,

   Στα αγγλικά υπάρχει το trickster (ουσ.),
   αλλά στα γαλλικά είναι ομόηχα το tricher / Trichet κι έχει πλάκα. Τίποτε δεν είναι τυχαίο… 🙂

  • Φοβερά ενδιαφέρουσα η πληροφορία για τη δυνατότητα παραγωγής λογοπαιγνίου με το όνομα του Trichet – απορώ πώς δε βρέθηκε κανένας ξένος ή Έλληνας γαλλομαθής αρθρογράφος να τον «περιποιηθεί» δεόντως. Το τραγικό με τον Trichet πάντως είναι ότι αυτός (και η ομήγυρή του) αποτελεί το ισχυρότερο επιχείρημα κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Γιατί;

   1. Είναι ανίκανος ή/και διεφθαρμένος
   2. Η καριέρα του δημιουργεί απορίες για τις διαδικασίες πρόσληψης και τα κριτήρια ανέλιξης δημοσίων υπαλλήλων στην ιεραρχία
   3. Είναι υπερβολικά ακριβοπληρωμένος
   4. Στο δημόσιο τομέα (δηλαδή κυρίως σε μια μεσαία επιχείρηση – όχι στις πολύ μεγάλες και διαπλεκόμενες) θα είχε απολυθεί στο εξάμηνο και πολύ λέω.

   Πραγματικά απορώ πώς δε βρέθηκε κανένα νεοφιδελεύθερο troll ν’αρχίσει το κήρυγμα με αφορμή τον Trichet. – αν και ίσως η θεοποίησή του από τους Μανδραβέληδες και τους Πρετεντέρηδες να αποτελεί τελικά μια εξήγηση.

   • Άρχισα να φοβάμαι ότι το πρόβλημα δεν είναι το «κακό» δημόσιο ή ο «κακός» ιδιωτικός τομέας αλλά το συνειδητό ξεχαρβάλωμα κάθε έννοιας κοινωνικής συνείδησης. Π.χ. ο ιδιώτης, μέχρι πρότινος, γιατρουδάκος του χωριού, ο οποίος προσπαθούσε να τιμήσει τον όρκο του Ιπποκράτη και έθετε το λειτούργημά του πάνω από τη χρηματική αμοιβή, μόνο λοιδωρίες και ειρωνεία θα συναντούσε από τους Μανδραβελοπρετεντέρηδες. Θ’αλλάζανε πεζοδρόμιο για να μη διασταυρωθεί ο δρόμος τους με τον «λιγδή».
    Ο Τρισέ ανήκει στην ίδια κατηγορία ψυχοπαθητικών και εξουσιαστικών αρπακτικών την οποία κωλογλείφουν οι διάφοροι σκουπιδοφάγοι της διανόησης, προσβλέποντας σε ένα ξεσκλίδι σάρκας και κοκκάλου του θηράματος, το οποίο αποτελούν οι φυσιολογικοί άνθρωποι και τα έργα τους. «Ιδιωτικό» και «δημόσιο» δεν έχουν και τόση σημασία στον χώρο της σύγχρονης εξουσίας με τις αιμομικτικές σχέσεις. π.χ. ένα τυπικό βιογραφικό εδώ.

 1. Αυτό που φοβούνται οι τράπεζες είναι ο πληθωρισμός, γιατί ο χρόνος, ενώ για την τράπεζα πρέπει να είναι χρήμα, είναι χασούρα.

  • Πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση Ange-ta.

   Νομίζω ότι η οικονομική κρίση επίσης βλάπτει τις εισπράξεις τόκων, από ανθρώπους ή εταιρείες που δεν έχουν να πληρώσουν,
   τα «κόκκινα δάνεια» είναι στα ύψη, άρα οι απώλειες λόγω πληθωρισμού δεν αναπληρώνονται το ίδιο καλά όπως παλαιότερα.

   Υ.Γ. Ενα «Δεν Πληρώνω» είναι ό,τι κι ό,τι…

 2. Αιρετικέ συγχαρητήρια.

  Για τους Τρισέ, Ολι-Ρεν (sorry) Στρως-Καν και Μπαρόζο είχε αποκαλύψει πολλά ο Δημήτρης Καζάκης, εδώ

  «Οι Δον Κορλεόνε της παγκόσμιας διακυβέρνησης» (Του Δημήτρη Καζάκη, Παρασκευή, 10 Δεκ. 2010)
  http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/12/blog-post_10.html

  ___________

  Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, έχω βλάβη στη φόρτιση του κινητού σήμερα (από χθες). Αν έχεις κάτι επείγον στείλτο PM στο twitter.

  Αν κανείς άλλος θέλει να με βρεi, υπάρχει το omadeon ΠΑΠΑΚΙ gmail.com (που ειδοποιεί αυτομάτως για κάθε νέο μέηλ).

 3. Αιρετικέ… τα συνήθη… respect κτλ.

  Για τον Απατεώνα ομόηχο του French civil servant Jean-Claude Trichet η βραδιά θα περνούσε ανώδυνα μιλώντας για την υστεροφημία του και το Έργο που επιτέλεσε. Κάποια Ελληνάκια τον ανάγκασαν να απαντήσει πως αγνοούσε ότι «τα πράγματα είχανε φτάσει σε τέτοιο σημείο για τους Έλληνες».
  Την ηχητική καταγραφή της δήλωσής του δεν μπόρεσα να την βρω. Όμως οι λόγοι των φοιτητών είναι καταγεγραμμένοι καθώς και τα πανό που άνοιξαν στο video πο παραθέτει ο Omadeon

  Η περιγραφή των γεγονότων στο http://realdemocracynowberlingr.wordpress.com/2011/10/25/
  Και ίσως θα άξιζε ως μία αναφορά στο αρχικό σου post!

 4. Αναρωτιέμαι, τι σόι 2% πληθωρισμό έχεις όταν οι τιμές των ακινήτων τρέχουν με 20% και βάλε. Δηλαδή το να ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων (και των μετοχών) δεν είναι πληθωρισμός; (Απάντηση: Όχι, είναι …«ανάπτυξη»!!!)

  • Ο Trichet και οι λοιποί ιερείς του νεοφιλελευθερισμού πραγματικά ξαναέγραψαν όλη την οικονομική και χρηματοοικονομική βιβλιογραφία. Ο ξέφρενος πληθωρισμός στην αγορά ακινήτων βαπτίστηκε ανάπτυξη και δε φάνηκε να συνυπολογίζεται στις μετρήσεις του πληθωρισμού για την εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια, εδώ πιάνεις μια πολύ αμαρτωλή ιστορία και δεν ξέρω από πού πρέπει ν’αρχίσω – αν πρέπει ν’αρχίσω από τη φούσκα του NASDAQ (με τις dot-coms που έγιναν not-coms, αφήνοντας πλήθος αφελών και αδαών επενδυτών κυριολεκτικά με το… στο χέρι και λίγους «insiders» με κάμποσα εκατομμύρια δολλάρια επιπλέον στους λογαριασμούς τους που – όλως τυχαίως – βρίσκονται σε τράπεζες φορολογικών παραδείσων όπως οι Νήσοι Καϋμάν ή η εντιμότατη Ελβετία) ή από τη φούσκα του δικού μας χρηματιστηρίου.

   Πάντως, θυμάμαι καλά ότι το 1999 έθετα διαρκώς ερωτήματα σε καθηγητή μου που μας έκανε χρηματοοικονομική διοίκηση και ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων πώς γίνεται μια χώρα με μηδενική, ουσιαστικά, πραγματική οικονομία, να έχει χρηματιστήριο με το δείκτη να βρίσκεται στις 4.500 και να φλερτάρει με τις 5.000 μονάδες. Λογική και πειστική (για νουνεχή άνθρωπο) απάντηση δεν πήρα ποτέ.

   • Κατά τον ίδιο τρόπο που η μετοχή μιας εταιρείας που ήταν μια αποθήκη με τέσσερεις part-time φύλακες πήγε από το κατοστάρικο στο χιλιάρικο.

    • Κυκλοφορούν και ανέκδοτα γύρω από το θέμα.
     ΠΩΣ κάποιος πλάσαρε ένα ασήμαντο μαγαζί στον αφελή ανταγωνιστή του με έωλα επιχειρήματα,
     ΠΩΣ εκείνος μετά το πλάσαρε αλλού (αφού απηύδησε) επαναλαμβάνοντας τα έωλα επιχειρήματα του πρώτου (και προβάλλοντας την τιμή που το αγόρασε σαν στοιχείο)
     ΠΩΣ ο τρίτος αγοραστής κατάλαβε το κόλπο και το ξαναπούλησε με «στοιχεία» την αύξηση των τιμών από προηγούμενες διαδοχικές πωλήσεις, κλπ. κλπ.
     (αλλά δεν θυμάμαι τη συνέχεια, θα μας την πει κάποτε ο φίλος μου ο Λάμπρος που… αν δεν το προσέξατε, έγινε ΚΑΙ εκείνος συν-ιστολόγος εδώ, με όνομα «lchronop»).

     Ο Λάμπρος (παρεμπτιπτόντως) έχει ήδη γράψει ένα (ιδιωτικό ακόμη) άρθρο με θέμα συγκεκριμένη απάτη τράπεζας που έζησε, ενώ… ξέρει άλλη μία απάτη που έβλαψε πολύ κόσμο πριν 2-3 χρόνια. Εχει μια επιχείρηση μαζί με κάτι 3 συνεταίρους (και 60 υπαλλήλους) και ετοιμάζει πακέτο προτάσεων για να την μετατρέψει σε συναιτεριστική, ώστε να… επιβιώσει !

 5. @Ολογιστή… μα… ΕΣΕΝΑ δεν προλαβαίνω ! 🙂 χαχαχα
  Το λινκ που έφερες ΕΣΥ, το έβαλα όμως εδώ
  http://delicious.com/omadeon/trichet
  (πριν φύγω για αρκετές ώρες)

  @Vrennus Καλώς όρισες. Ναι ναι, το κρέας (του πληθωρισμού) βαφτίστηκε ψάρι, η κοινωνία νηστεύει.

  @Αιρετικέ δικό σου το ποστ, αν θες βάλε λινκ στο ζουμερό που έφερε ο Ολογιστής.
  Εγώ πρόσθεσα γελοιογραφία και άλλα τινα.
  Αν θες, εγκατάστησε και το Zemanta http://www.zemanta.com για ΗΜΙ-ΑΥΤΟΜΑΤΟ tagging, συνδέσμους κλπ.

  Σας αφήνω (άργησα ήδη)

 6. Θέλω να βάλω Video. Θέλω να βάλω Video. 🙂 🙂
  Omadeon στην έφερα! 🙂

  Απαγορευμένο βίδεο:

  Άσχετο αλλά τόσο επίκαιρο και σχετικό με «τι να κάνουμε;»

 7. Hμερομηνία : 28-10-11
  Η ανήθικη κερδοσκοπία του κ. Τρισέ
  Του Σταυρου Λυγερου

  Αν και οι λεπτομέρειες για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, θεωρείται δεδομένο ότι από το «κούρεμα» δεν θα εξαιρεθεί μόνο το δάνειο της τρόικας, αλλά και τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 62 δισ. που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει αγοράσει στη δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Την εξαίρεση αυτή προέβλεπε και η απόφαση της 21ης Ιουλίου 2011. Εξαίρεση σημαίνει πως όταν τα ελληνικά ομόλογα λήξουν, η ΕΚΤ θα εισπράξει την ονομαστική αξία τους, αποκομίζοντας κέρδος της τάξεως του 30-45%!

  Η ΕΚΤ εξαιρέθηκε από το «κούρεμα» με το επιχείρημα ότι δεν είναι ιδιωτικός τομέας. Πρόκειται για προσχηματικό και διάτρητο επιχείρημα. Η ΕΚΤ είναι θεσμός της Ευρωζώνης με αποστολή να εξασφαλίζει τη σταθερότητα του ευρώ. Δεν είναι κερδοσκόπος των αγορών. Εάν αγόρασε ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του ρόλου της, τότε πρέπει να εξαιρεθεί από το κούρεμα. Πρέπει, όμως, και στη λήξη κάθε ομολόγου να εισπράξει από την Ελλάδα όσα ακριβώς πλήρωσε για να το αγοράσει. Αυτό ισοδυναμεί με πρόσθετη διαγραφή χρέους ύψους περίπου 20 δισ. Επίσης, για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως, η ΕΚΤ δεν πρέπει να εισπράττει ολόκληρο το κουπόνι (ετήσιος τόκος), αλλά μόνο τον τόκο που αντιστοιχεί στην πραγματική τιμή αγοράς κι όχι στην ονομαστική αξία του κάθε ομολόγου. Εάν, αντιθέτως, η ΕΚΤ αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με σκοπό το κέρδος, τότε πρέπει να υποστεί το κούρεμα του 50% που θα υποστεί κάθε κερδοσκόπος.

  Αυτοί είναι οι κανόνες και η ηθική της αγοράς, για τα οποία κατά τα άλλα κόπτονται ο κ. Τρισέ και οι όμοιοί του.

  Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ το ευρωπαϊκό ιερατείο εξαιρεί την ΕΚΤ από το «κούρεμα» με το επιχείρημα ότι δεν είναι ιδιωτικός τομέας, αρνήθηκε να εξαιρέσει από το «κούρεμα» τα ασφαλιστικά Ταμεία με τον ισχυρισμό ότι είναι αποταμιεύσεις ιδιωτών κι όχι κρατικός τομέας! Ας σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία εντάσσονται στη Γενική Κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, το ευρωπαϊκό ιερατείο χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  Ανεξαρτήτως προσχημάτων και νομικών ακροβατισμών, είναι έξω από κάθε πολιτική λογική και ηθική αντίληψη η ΕΚΤ να κερδοσκοπεί σε βάρος μιας χώρας-μέλους, η οποία κατά γενική ομολογία δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο. Ο ισχυρισμός ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά δεν αφορά την Ελλάδα είναι υποκριτική υπεκφυγή. Εάν η ΕΚΤ δεν τα είχε αγοράσει, αυτά τα ελληνικά ομόλογα θα βρίσκονταν σε χέρια ιδιωτών επενδυτών και θα «κουρεύονταν» κατά 50%. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια πρόσθετη διαγραφή ελληνικού χρέους ύψους 31 δισ. και μια αντίστοιχη μείωση του ετήσιου κονδυλίου για πληρωμή τόκων.

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_28/10/2011_1296644

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s