Για το μποϋκοτάζ κατά του αθόρυβου «ψηφιακού πραξικοπήματος» στο YouTube (Ενημέρωση στα Ελληνικά)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για το σημερινό (πρώτο) «μποϋκοτάζ του YouTube« (από πολλά έμπειρα μέλη του).

Tο πρώτο αυτό μποϋκοτάζ λήγει σήμερα, μετά τα μεσάνυχτα, οπότε θα ξανακάνουμε δημόσια τα video στα κανάλια μας. (Είχαμε κάνει ιδιωτικά τα video, σαν διαμαρτυρία). Δυστυχώς δεν πρέπει να ήταν μεγάλη η συμμετοχή, καθώς δεν υπήρχε χρόνος για ενημέρωση, ενώ και ο λόγος για τη διαμαρτυρία μας δεν είναι εύκολα κατανοητός σε αδαείς (και μη-θαμώνες του YouTube). Γιατί λοιπόν προχωρήσαμε σε αυτή τη διαμαρτυρία?

Ενα αθόρυβο «ψηφιακό πραξικόπημα» συντελείται, αυτές τις μέρες στο YouTube, που στον περισσότερο κόσμο περνάει εντελώς απαρατήρητο. Η κατάργηση των «φίλων» από το YouTube και η μαζική, υποχρεωτική μετατροπή όλων των «φιλιών» σε «συνδρομές» έχει τεράστιες καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνική δικτύωση, αλλά και στον πολιτικό ακτιβισμό.

  • Το να είσαι συνδρομητής π.χ. στο κανάλι ενός τηλεοπτικού σταθμού δεν σημαίνει καθόλου απαραίτητα ότι θεωρείς αυτο το σταθμό «φίλο σου», ή ότι είσαι «φίλος του». Αντίθετα, αρκετές πηγές ειδήσεων που παρακολουθούμε ενδέχεται να μας προξενούν αποστροφή ή έχθρα, χωρίς όμως να σταματάμε να τις παρακολουθούμε.

Η πραξικοπηματική κατάργηση των φιλιών στο YouTube και η ενσωμάτωσή τους σε πελατειακές «συνδρομητικές» σχέσεις συνιστά πρωτοφανή επίθεση κατά της ελεύθερης κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα αποτελεί θανάσιμο πλήγμα και για τον πολιτικό ακτιβισμό μέσα στο YouTube, διότι οι «φιλίες» των άλλων ανθρώπων εκεί αποτελούσαν τον πιο αξιόπιστο τρόπο εντοπισμού συμμάχων ή αντιπάλων, μέσα σε ένα μέσο που (πολύ συχνά) παραπλανά. Π.χ. προσωπικά στο παρελθόν δεν είχα αποδεχτεί δεκάδες «προτάσεις φιλίας», μετά από εξονυχιστικό έλεγχο που έκανα στις κοινωνικές πολιτικές δικτυώσεις των ανθρώπων που με είχαν προσεγγίσει. Πολύ συχνά δεν αποδέχτηκα π.χ. άτομα που μέσα στο κοινωνικό τους δικτύωμα υπάρχουν Χρυσαυγίτες ή άλλοι ακροδεξιοί, ή και φανατικοί θρησκόληπτοι. Αλλά… μόνο από τα  video, που έφτιαχναν αυτοί οι άνθρωποι, ήταν αδύνατον να αποφασίσει κανείς με ακρίβεια τον πολιτικό τους προσανατολισμό.

  • Στο άμεσο μέλλον θα καταντήσει σκληρή δουλειά, το να αποφασίζεις με ποιον θα πας και ποιον θ’ αφήσεις… Ενώ τηλεοπτικοί σταθμοί (και άλλες πηγές ειδήσεων ή… σκουπιδιών) θα ασχημονούν ανενόχλητα, χώνοντας το δικό τους σάπιο υλικό ανάμεσα στις (κατεστραμμένες πλέον) κοινωνικές μας δικτυώσεις. Στο άμεσο μέλλον επίσης προβλέπεται να μετατραπεί το YouTube σε φυτώριο… ανεξέλεγκτων χαφιέδων που θα μπορούν πια να παρασταίνουν ο,τιδήποτε, χωρίς να μπορούμε να εντοπίσουμε την πηγή της παραπληροφόρησης που σπέρνουν.

Ολα αυτά «δένουν» βέβαια και με τη γενικότερη πρωτοφανή πολιτική χειροτέρευση, π.χ. τη μετατροπή όλης της Αμερικής σε ένα τεράστιο δυνάμει- Γκουαντανάμο, με νέα μουλωχτή νομοθεσία που επιτρέπει κράτηση ακόμη και Αμερικανών πολιτών χωρίς δίκη για απεριόριστο διάστημα, από το… στρατό ! Μετά την εμφάνιση των καταλήψεων της Ουώλ Στρητ (και αμέτρητων άλλων τόπων) στις ΗΠΑ το κατεστημένο έχει σαφώς (και εν μέρει φανερά) προβληματιστεί, για το ΠΩΣ θα μπορέσει να μειώσει την ισχύ των κοινωνικών δικτυώσεων στο διαδίκτυο.

Φαίνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Google (που έχει αγοράσει το YouTube προ ετών) θεωρεί πως βρήκε ένα… μαγικό ραβδί για να κατασταλεί ο διαδικτυακός πολιτικός ακτιβισμός. Δυστυχώς γι’ αυτόν (και ευτυχώς για μας) υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αν και το τωρινό πλήγμα στο (πολύ δημοφιλές) YouTube δεν είναι καθόλου αμελητέο (π.χ. μόνο τα δικά μου video κοντεύουν το 1 εκατομμύριο θεάσεις). Ας σημειωθεί ότι… για πρώτη φορά ο ίδιος διευθύνων σύμβουλος υπήρξε ΚΑΙ προσκεκλημένος της γνωστής λέσχης…  (μεγαλομανών παρανοϊκών πλουτοκρατών) «Μπίλντερμπεγκ» (και ο νοών νοείτω).

  • Φυσικά, ΗΔΗ ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις για να ανεβάζουμε video, κι ευτυχώς υπάρχουν πολλά άλλα site. Κανένα τους δεν προσφέρει τις ευκολίες που πρόσφερε το YouTube, ή… το τεράστιο κοινό του. Ισως η καλύτερη λύση είναι να ανεβάζουμε video σε πολλά site, ταυτόχρονα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Enhanced by Zemanta

4 comments

  1. Update. Τελικά, μάλλον (δεν ξέρω) κάνεις λάθος. Το Υ/Τ έχει επιλογή να διαλέξεις «Παλιά εμφάνιση καναλιού» και αν το κάνεις, τότε έχει επιλογή για να προσθέτεις φίλους. Πάντως, έκανα αυτό που είπα στο προηγούμενο σχόλιο. Στο Υ/Τ υπάρχει τρέηλερ του βίντεο φόρος τιμής για τον Χίτσενς, 4’Στην ουσία λιγότερο, αφού για 2′ εμφανίζετε ένα χέρι να δείχνει την περιγραφή και το λινκ που σε βγάζει στο 29λεπτο (μείον την εισαγωγή 2 λεπτά, μείον τους 6 λεπτά τίτλους τέλους) κυρίως βίντεο. Ευκαιρία για πειραματισμούς, κάνε με αντ στο Υ/Τ http://www.youtube.com/user/FATFREDDY666GR?feature=mhee

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s