Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει: Έτσι έχουν τα πράγματα

Στο παράλληλο σύμπαν στο οποίο ζουν οι παπαγάλοι των ΜΜΕ και της «κυβέρνησης» Παπαδήμου (και στο οποίο θέλουν να μας πείσουν ότι ζούμε), το PSI είναι μια κορυφαία επιτυχία της ελληνικής οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, η οποία «απαλλάσσει τον ελληνικό λαό από χρέη 100 δισεκατομμυρίων ευρώ». Ήδη ο πολύ καλός αναλυτής κ. Γιάννης Βαρουφάκης έκανε φύλλο και φτερό τις αστήρικτες θριαμβολογίες, αλλά έχουμε στη διάθεσή μας επιπλέον πηγές που το ευρύ κοινό στην Ελλάδα δε γνωρίζει.

.

Προχωρώ λοιπόν στην αναδημοσίευση-απόδοση του άρθρου με τίτλο «Greece Has Defaulted: Here Is Where We Stand» από το οικονομικό ιστολόγιο Zero Hedge. Η ανάλυση που ακολουθεί είναι σύντομη, αιχμηρή, χωρίς περιστροφές και με ξεγυρισμένες δόσεις λεπτής ειρωνείας. Ακριβώς όπως μου αρέσει. Για επιπλέον επεξηγήσεις όρων που είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, παραθέτω επιπλέον συνδέσμους μέσα στο κείμενο. Συμφωνώ απόλυτα με το διαχειριστή του Zero Hedge στο ότι μετά την ανάγνωση αυτής της ανάλυσης θα πρέπει όλοι να έχουμε καταλάβει τι συνέβη όχι μόνο χθες, αλλά και τι έχει συμβεί από την ώρα που η μεγάλη (και ατελείωτη…) Ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική κρίση βγήκε στο προσκήνιο και τι πρέπει να περιμένουμε για το μέλλον…

.

Εν συντομία (εντάξει, όχι και τόσο) τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν ως εξής:

 1. Η Ελλάδα κατάφερε να διαγράψει 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους με αντάλλαγμα ένα πακέτο διάσωσης που αποτελείται από 130 δισεκατομμύρια ευρώ νέου χρέους, εκ των οποίων η ίδια η Ελλάδα θα πάρει το 19%, ή περίπου 25 δισεκατομμύρια, για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί. Κατά κάποιο τρόπο, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από πριν, φορτωμένη με περισσότερο χρέος και έχοντας ψαλιδισμένη την εθνική της κυριαρχία κι όμως – λόγω του κοινού νομίσματος – προσπαθεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τη Γερμανία και την Ολλανδία, κάτι που είναι σα να βρίσκεται στον ίδιο όμιλο στους Ολυμπιακούς με τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γερμανία η Εθνική Ομάδα μπάσκετ της Υεμένης. Τουλάχιστον η «εντός ευρώ» πτώχευση βοήθησε την αποφυγή μαζικής απόσυρσης καταθέσεων (bank run) από τις τράπεζες στην Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κ.α.
 2. Ως αποτέλεσμα του κουρέματος των ομολόγων, η Ελλάδα έχει πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία που δε μπορούν πια ούτε καν να προσποιούνται ότι είναι βιώσιμα, τουλάχιστον σύμφωνα με το αρχικό συμβόλαιο μεταξύ ταμείων και ασφαλισμένων, αλλά οι συνταξιούχοι που ακόμα εργάζονται μπορούν να παρηγορηθούν ξέροντας ότι και οι μισθοί τους θα περικοπούν.
 3. Οι αγοραστές CDS θα χρειαστεί να μασήσουν σίδερα, να βαδίσουν σε αναμμένα κάρβουνα και να αντέξουν όλα τα κλισέ που ξέρει η ανθρωπότητα, αλλά μπορεί να καταλήξουν να πάρουν κάτι για όλο τους τον κόπο, υπό την προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά έχει ρευστότητα και ότι επίσης δεν είναι σοβαρά εκτεθειμένη σε φορέα που δεν έχει ρευστότητα ή σε ίδρυμα που δεν είναι «Too Big To Fail» (θυμάστε τη Lehman Brothers;). Να περιμένετε ότι οι δικηγόροι θα είναι οι πρώτοι που θα ευεργετηθούν από αυτό το γεγονός, καθώς κάθε νέο συμβόλαιο CDS στο μέλλον θα είναι τουλάχιστον εκατό έτοιμες, προδιαμορφωμένες σελίδες.
 4. Καλή τύχη σε κάθε κράτος με χαμηλότερη αξιολόγηση από το ΑΑΑ που από εδώ κι εμπρός θα θελήσει να εκδόσει ομόλογα. Το ότι οι συμβάσεις τώρα πια μπορούν να διακοπούν μονομερώς, όπως έγινε με τα ομόλογα της Ελλάδας με τα retro-CACs, είναι κακός οιωνός για τη δυνατότητα ελκυστικών τιμών από εδώ και μπρός. Η περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποφέρει περισσότερο, καθώς θα αντιμετωπίσει την επιπλέον ταπείνωση της υποδούλωσης στην ΕΚΤ σε οποιοδήποτε σημείο η ΕΚΤ επιλέξει να ασκήσει το ελέω Θεού δικαίωμα της εξουσίας της. Το ρίσκο του ελεύθερου επιτοκίου δεν υπάρχει πλέον. Κράτα σημειώσεις, Bill Sharpe.
 5. Εκατό δισεκατομμύρια ευρώ αντιλαμβανομένου πλούτου εξατμίστηκαν. Αυτό δεν είναι καλό για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που ήδη δεν έχει κεφάλαια, καθώς αυξάνει τη μόχλευση (με πρόχειρους υπολογισμούς) κατά περίπου 6%. Επίσης, δε θα βοηθήσει στη διατήρηση εμπιστοσύνης στη διατραπεζική αγορά, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα αέναων μακροπρόθεσμων αναχρηματοδοτήσεων (LTRO). Η LTRO III φαίνεται ότι θα έρθει νωρίτερα από την QE II.
 6. Με το χρονίζον πιστωτικό γεγονός της Ελλάδας και την LTRO, η Ευρώπη μπορεί να πιστεύει ότι προστάτευσε το σύστημα για τουλάχιστον τρία χρόνια και περιόρισε τη ζημιά στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία (που πιθανότατα θα περάσει από παρόμοια χρεοκοπία μέχρι το τρίτο τρίμηνο). Η ρευστότητα που παρέχεται από την LTRO ελπίζεται ότι θα χαμηλώσει αρκετά τα επιτόκια των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ισπανία και την Ιταλία ώστε αυτές οι χώρες να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των ομολόγων τους και να εξυπηρετήσουν το υπάρχον χρέος και να δανειστούν εκ νέου. Όταν η LTRO λήξει το 2015, «ελπίζεται» ότι κάτι που λέγεται οργανική ανάπτυξη θα έχει αναλάβει τα ηνία στις χώρες που επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας στους δημόσιους τομείς τους,  ώστε να γίνει ευκολότερη η εξυπηρέτηση του χρέους. Η οργανική ανάπτυξη προφανώς είναι κάτι που μπορεί να αναβάλλεται διαρκώς – άλλωστε έχει ήδη αναβληθεί ως το 2015.
 7. Με την Ευρώπη να μιλά όλο και περισσότερο για μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ποσοστά του Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις θα υποφέρουν και ένας λιγότερο φιλικός προς την Ευρωπαϊκή Ένωση υποψήφιος ενδέχεται να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Ευτυχώς, αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, αφού η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια μακραίωνη και τεκμηριωμένη ιστορία άριστης φιλίας και κανείς σ’αυτές τις χώρες δεν υπάρχει περίπτωση να στραφεί στον εθνικισμό.
 8. Με δεδομένη την αγωνία που προκάλεσε η χρονίζουσα ελληνική υπόθεση η κυβέρνηση της Ισπανίας ξέρει ότι μπορεί να ασκήσει  τεράστια μόχλευση επί της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συνεχίσει να αγνοεί τους στόχους ελλείμματος που υπαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γαβγίζει, αλλά δεν την παίρνει να δαγκώσει αυτή τη φορά. Muchos gracias, Ελλάδα.

.

Shortlink: http://wp.me/p3Ayp-43d

11 comments

 1. Στο σημείο 7. είναι ειρωνική η αναφορά στον «ανύπαρκτο κίνδυνο αναβίωσης του εθνικισμού» (αυτό νομίζω, με δεδομένη την τάση που καταγράφεται στη Γαλλία, αποκλείεται να έχει διαφύγει του zerohedge)

  7) As Europe now speaks increasingly of greater EU financial integration, Sarkozy’s poll numbers will be the victim and a less EU friendly individual will likely win the upcoming election.

  Η ειρωνία αρχίζει από ‘δω: «Since France and Germany fortunately have a long and storied history of being the best of friends, and no one in either country would ever pander to nationalist sentiments, this shouldn’t present a problem.»

  • Συμπλήρωση: μάλλον αναφέρεται στην Μαρίν Λεπέν ως the less EU friendly individual will likely win the election

   Δεν είναι πιθανή η εκλογή της Λεπέν. Θα πάρει κάποια αρκετά υψηλά ποσοστά, αλλά δεν εκλέγεται (κατ’ εμέ).

   • Ξεχνάς όμως ότι, μεταξύ των Γερμανών αναγνωστών συσκευασιών για τσιπούρεςεφημερίδων, οι περισσότεροι διαβάζουν Bild. Ξέρεις τι είναι η Bild; Αν εκδιδόταν στην Ελλάδα, θα ήταν το μπαστάρδι που θα έβγαινε αν κάνανε τρίο η Espresso, ο ΣτόΚος και η Α1. Το εν λόγω κακέκτυπο χαρτιού υγείαςέντυπο ήταν από τα πρώτα που έσπευσαν να δαιμονοποιήσουν τον ελληνικό λαό και να χαϊδέψουν τον καταπιεσμένο εθνικισμό των Γερμανών (οι οποίοι ως συλλογικότητα και κοινωνία ποτέ δε χώνεψαν την πολιτική, ιδεολογική, τακτική και ηθική ήττα του ναζισμού και τον έχουν πάντα στην πίσω μεριά του πρωσσοστρατόκαυλου μυαλού τους όπως οι δικοί μας οι εθνικισταράδες έχουν στην πίσω μεριά του μυαλού τους την κάψα για την Κόκκινη Μηλιά), οι οποίοι αποδέχονται μια χαρά τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά Ελλήνων μεταναστών (γιατί, ως γνωστόν, για ΟΛΑ τα δεινά των κοινωνιών φταίνε ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟΝ οι μετανάστες κι ακόμα περισσότερο αν προέρχονται από κατώτερες, ήτοι μη Άριες φυλές).

 2. Και στους δύο εθνικισμούς αναφέρεται, εννοείται. Ο γαλλικός όμως είναι που προηγείται σε άνοδο σήμερα, γι’ αυτό λέει για Γαλλία.

  Το σχόλιό μου όμως είχε να κάνει με την ειρωνία που αποπνέει το σημείο 7. και που ίσως δεν μεταφέρεται στο μεταφρασμένο (π.χ. με τρεις τελίτσες ή με ένα κατάλληλο σχόλιο του μεταφραστή). Δεν ξέρω πως το εξέλαβες εσύ. Ότι το λέει ειρωνικά, ή κυριολεκτικά; Προφανώς ειρωνικά, αλλά δεν «μεταδίδεται» αυτό από την απόδοση, που είναι πολύ καλή βέβαια.

  Και δεν θα σχολίαζα, αν δεν είχα δώσει και εγώ προσοχή σε αυτή την καταπληκτική ανάρτηση του zero.

  Γενικά τα κείμενα του έχουν μια φοβερή ειρωνεία και χειρισμό της γλώσσας και γι’ αυτό τον έκαναν διάσημο, εκτός από τις αναλύσεις του βέβαια, που είναι πολυ διαφωτιστικές.

  Για να ευλογήσω και τα γένια μου, εμένα μου έχουν δώσει privileges σχολιαστή, ίσως και να ήμουν η πρώτη που το ανακάλυψα το 2009 και το διέδωσα και έγινε τόσο αγαπητό στην Ελλάδα, από δεξιούς και αριστερούς σημείο αναφοράς. Παράξενο αυτό.

  Παρατηρώ πλέον, ιστολόγια όλη η ύλη τους βασίζεται σε αυτόν ή ανατρέχουν συστηματικά.

  • To Zero Hedge είναι μια πολύ αξιόπιστη και καλά τεκμηριωμένη πηγή, η οποία βέβαια μπορεί να εκτιμηθεί πολύ περισσότερο από οικονομολόγους και μάλιστα ειδικευμένους στην αγορά παραγώγων (λόγω της πολύ εξειδικευμένης ορολογίας του). Σε ό,τι αφορά την ειρωνεία του, αυτή είναι δεδομένη: στο Zero Hedge γράφουν άνθρωποι που ξέρουν πάρα πολύ καλά τις λαμογιές που γίνονται στα χρηματιστήρια και στις τράπεζες, που ξέρουν πολύ καλά ότι στην καρδιά του το σύστημα είναι σχήμα Ponzi (αεροπλανάκι – πυραμίδα) και δε μασάνε τα λόγια τους (ούτε βέβαια είναι «καθηγηταράδες» που προσπαθούν, σα φανατισμένοι σαϊεντολόγοι τύπου Tom Cruise, να μυήσουν κόσμο στη θρησκεία του χρηματιστηριακού τζόγου και του νεοφιδελευθερισμού).

   • Eτσι είναι, διδάσκει και διαφωτίζει το Zerohedge (o καθένας μετά χρησιμοποιεί και τα δικά του φίλτρα βέβαια για αυτά που γράφει το zero).

    Και έχει μεγάλη ανταπόκριση από Ελλάδα.

    Νομίζω ότι χτύπησε φλέβα στην κυριολεξία (έχει και διαφήμιση πολύ από Ελλάδα πλέον).

    Τυχερός ο μάγκας πάνω στην ατυχία μας…

    • Για την ακρίβεια αγαπητή Αλλενάκι φυσικά… δεν θεωρώ το Zero Hedge θέσφατο, ΟΥΤΕ κι ο Αιρετικος. Εχουμε βρει και άρθρα του αμφιλεγόμενα κατά καιρούς. Αλλά… όταν μιλάει κανείς για… σωλήνες νερού, λογικό είναι να ακούει κι έναν καλό υδραυλικό. Κι όταν μιλάει για μετοχές και CDS καλό είναι να ακούει έναν αντίστοιχα ειδικό.
     🙂
     Πολλές βρώμες έχουν βγει κατά καιρούς σε βάρος του zerohedge, αλλά… πολύ πιθανώς οφείλονται σε αγανάκτηση ισχυρών κύκλων που ενοχλούνται. Αλλά ακόμη κι αν ισχύουν μερικές φήμες, εμείς επικεντρωνόμαστε στα γεγονότα. Υπάρχουν δεκάδες άλλα άρθρα που επιβεβαιώνουν όσα υπάρχουν σε άρθρα όπως αυτό.

     • Η ένστασή μου για το Zero Hedge είναι μια διαφαινόμενη στήριξη που φαίνεται να παρείχε ως τώρα στον Ron Paul για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τον τύπο τον θεωρώ και αυτόν μέρος του 1% και πιστεύω ότι είναι απολύτως απίθανο να κάνει κάτι υπέρ του 99%.

      Από εκεί κι έπειτα, επειδή τυχαίνει να παρακολουθώ πάμπολλα σοβαρά οικονομικά ιστολόγια, ως τώρα δεν έχω δει κάποιο πρόβλημα με τις αναλύσεις του Zero Hedge. Το αντίθετο μάλιστα. Έτσι, όντως είναι μια πραγματικά αξιόλογη και σοβαρή πηγή.

     • Καλημέρα Omadeon.
      Δεν είπα ότι το έχετε θέσφατο, άλλωστε ο καθένας έχει τα φίλτρα του.

      Και πρώτη φορά διαβάζω άρθρο του εδώ.

      Είπα για άλλα ιστολόγια το αναφέρουν και αναδημοσιεύουν τακτικά πλέον (μεταξύ των οποίων και εγώ, αν και τελευταία έχω σταματήσει).

      Οι αναλύσεις που κάνει είναι πολύ εύστοχες. Δηλαδή παίρνει την οικονομική είδηση από τους FT πχ. ή το Μπλούμπεργκ και αναλύει τις συνέπειες π.χ. του τσουναμιού της Ιαπωνίας στην παγκόσμια οικονομία.

      Ασφαλώς και αυτος θα έχει τις «προτιμήσεις» του βέβαια.

      Εχει όμως και πολύ καλους συνεργάτες αρθρογράφους, Bruce Krasting, Reggie Middleton, Chris Martenson, Yves Smith, George Washington.

      H Yves Smith είναι εξαιρετική. Θαυμάσια.

 3. […] πραγματικότητα σε χειρότερη μοίρα ακόμη και από την (πλέον επίσημα χρεοκοπημένη) Ελλάδα, της οποίας η νεανική ανεργία τότε ήταν […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s