Ανεργία νέων στην Ελλάδα: Η πιο τρομακτική γραφική παράσταση της Ευρώπης έγινε ακόμα πιο τρομακτική

Συνεχίζουμε με μια ακόμη αναδημοσίευση-απόδοση άρθρου από το εξαιρετικό οικονομικό ιστολόγιο Zero Hedge. Αυτήν τη φορά, με άρθρο για τα επίπεδα της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2012 και έχει τίτλο «Europe’s Scariest Chart Just Got Scarier«. Απολαύστε λοιπόν ένα κρύο ντους πραγματικότητας, κι αφήστε τους δοσίλογους να λένε βλακείες ότι – και καλά – με τα Μνημόνια και την υποταγή στη διαπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (μπροστά στην οποία οι δικοί μας διαπλεκόμενοι είναι ψιλικατζήδες και μικρά παιδάκια) σώθηκε η Ελλάδα…

.

Την τελευταία φορά που κάναμε γραφική παράσταση για τη νεανική ανεργία στην Ευρώπη στο άρθρο μας με τίτλο «Η Πιο Τρομακτική Γραφική Παράσταση της Ευρώπης (Europe’s Scariest Chart)» ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι, σε ό,τι αφορά τη νεανική ανεργία του τύπου που εμπνέει εξεγέρσεις σαν την Αραβική Άνοιξη, η Ισπανία ήταν στην πραγματικότητα σε χειρότερη μοίρα ακόμη και από την (πλέον επίσημα χρεοκοπημένη) Ελλάδα, της οποίας η νεανική ανεργία τότε ήταν ελάχιστα καλύτερη αυτής… των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευτυχώς, μετά τις τελευταίες (ναι, κι εμείς γελάσαμε) οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι τα πράγματα επέστρεψαν στη φυσιολογική τους κατάσταση, καθώς η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι και επίσημα η δεύτερη κατά σειρά στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία, που ξεπέρασε το 50%. Με άλλα λόγια, η πιο τρομακτική γραφική παράσταση της Ευρώπης μόλις έγινε ακόμα πιο τρομακτική.

Κι έτσι, ενώ η Ελληνική οικονομία είναι υπό διάλυση, μετά από μια ακόμα αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ της όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, παρασέρνοντας αυτή τη φορά το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου από το -7,0% στο -7,5%, αυτό είναι μόνο η αρχή, και πλέον φαίνεται ότι μια θανάσιμη κατάρρευση όχι μόνο του Ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά και της ίδιας της της κοινωνίας, έχει αρχίσει, αφού ο αριθμός των ανέργων στη χώρα των 11 εκατομμυρίων ψυχών είναι τώρα 41%  μεγαλύτερος από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν. Από την Athens News:

Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2011 εκτοξεύθηκε στο 17,3% από το 12,5% του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν υποστεί προσαρμογή για να ληφθούν υπόψη εποχιακοί παράγοντες.

.

Ιδιαίτερα σκληρά επλήγη η νεολαία. Για πρώτη φορά καταγράφεται μεγαλύτερος αριθμός ανέργων στις ηλικίες μεταξύ 15-24 ετών από τον αριθμό των απασχολουμένων. Η ανεργία σ’αυτή την ηλικιακή ομάδα ανέβηκε στο 51,1%, διπλάσια από ό,τι ήταν τρία χρόνια πριν.

.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό που επεβλήθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως όρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της χώρας προκάλεσαν ένα κύμα κλεισίματος και χρεοκοπιών επιχειρήσεων.

 .

Η οικονομία της Ελλάδας εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε περίπου κατά το ένα πέμπτο (σ.τ.μ.: 20%) από το 2008, όταν βυθίστηκε στη βαθύτερη και πιο μακροχρόνια ύφεση της μεταπολεμικής της ιστορίας. Περίπου 600.000 θέσεις εργασίας, πάνω από μία στις δέκα, καταστράφηκαν εν τω μεταξύ.

.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν, σύμφωνα με αναλυτές. «Παρά τη λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης στις αρχές του 2012, είναι δύσκολο να δούμε πώς η αυξητική τάση της ανεργίας μπορεί να σταθεροποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδος.

.

1.033.507 άνθρωποι, αριθμός-ρεκόρ για την Ελλάδα, ήταν άνεργοι το Δεκέμβριο (σ.τ.μ.: του 2011), 41% περισσότεροι από ό,τι τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς (σ.τ.μ.: το 2010). Ο αριθμός των εργαζομένων έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 3.899.319, σημειώνοντας ετήσια μεταβολή της τάξης του -7,9%.

Πότε θα αναρωτηθούν οι Έλληνες αν η πλήρης και ολοκληρωτική καταστροφή της κοινωνίας τους αξίζει, μόνο και μόνο για να μπορούν να προσποιούνται ότι αξίζει να ζουν σαν Ευρωπαϊκή αποικία, ειδικά τώρα που τα συνταξιοδοτικά ταμεία εξατμίστηκαν;

.

UPDATE (μέσω της φίλης και σχολιάστριας L’Enfant de la Haute Mer): Η είδηση για το ότι η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έχει πια ξεπεράσει το 50% έχει ήδη γίνει θέμα στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Δυστυχώς, λόγω άλλων υποχρεώσεων δε στάθηκε ακόμα εφικτό να παρακολουθήσω τι λένε οι εγχώριοι καραγκιόζηδεςεκλεκτοί δημοσιογράφοι που στηρίζουν τη χούντακυβέρνηση ΜέρκελΠαπαδήμου, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δε θα έχουν πει τίποτα σχετικά με το θέμα, για να μην τους πάρει με τις πέτρεςπανικοβληθεί ο πληθυσμός από τη ζοφερή εικόνα της πραγματικότηταςαντικυβερνητικής προπαγάνδας των αναρχοσυριζαίων και ξένων που μισούν τον εκλεκτό κ. Παπαδήμο και τα ικανότατα στελέχη που τον περιβάλλουν. Παρακάτω προσθέτω τις σχετικές παραπομπές για να δείτε όλοι τι αναφέρουνχυδαία προπαγάνδα κατά της εκλεκτής και δημοκρατικότατης κυβέρνησης κάνουν οι δημοσιογραφικές πηγέςαντικυβερνητικοί προπαγανδιστές της αλλοδαπής:

.

ΥΓ. Παρακαλούνται οι φίλοι ιδιοκτήτες άλλων ιστολογίων, όταν αναδημοσιεύουν άρθρα (από οποιαδήποτε πηγή) εν όλω ή εν μέρει ή διαγράμματα, γραφικές παραστάσεις και πίνακες που συνοδεύουν άρθρα που τους άρεσαν, να έχουν τη στοιχειώδη ευγένεια και αξιοπρέπεια να αναφέρουν την πηγή και μάλιστα σωστά (δηλαδή: όνομα πηγής με σύνδεσμο προς την κεντρική της σελίδα, τίτλο άρθρου με σύνδεσμο-παραπομπή προς το άρθρο και ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου που αναδημοσιεύουν). Σοβαρά κύριοι, δε θα χάσετε την «αποκλειστικότητα». Αντίθετα, θα δείξετε στους αναγνώστες σας ότι είστε έντιμοι και σέβεστε τη νοημοσύνη τους, γιατί έτσι τους δίνετε τη δυνατότητα να αντιπαραβάλουν το αρχικό περιεχόμενο με τη δική σας μετάφραση, απόδοση ή/και κριτική.

.

Shortlink: http://wp.me/p3Ayp-43t

17 comments

  • Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωση. Τα περνάω στο κυρίως άρθρο.

   • καλησπέρα Αιρετικέ!
    Δες κι αυτό:
    Krugman: How The Greek Government Is NOT Like A Family
    http://yellowdoggereldemocrat.wordpress.com/2012/03/12/krugman-how-the-greek-government-is-not-like-a-family/
    και αν θέλεις ψάξε τα tags Greece, Austerity, κλπ του εξαιρετικού αυτού κυρίου.
    Για όσα λες στο τέλος, γεια στο πληκτρολόγιό σου!

    • Σ’ευχαριστώ θερμά. Τον Krugman τον παρακολουθώ στενά και πραγματικά μ’αρέσει ο τρόπος που αναλύει τα πράγματα. Από τους capitalism-friendly οικονομολόγους, είναι ένας από εκείνους που μιλάνε λογικά αντί να αναμασάνε τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού (του οποίου οι υπέρμαχοι είναι πιο γελοίοι κι από τους σαϊεντολόγους).

     • Το διαβάζω τώρα και το έχω βάλει ήδη σ’αυτά που ακολουθώ. Και πάλι σ’ευχαριστώ.

  • Ευχαριστούμε Enfant De L’Haute Mer για τα πολύτιμα στοιχεία που έφερες (και εκ μέρους του Αιρετικού που χθες ήταν στην Κρήτη για τις τελικές φάσεις της απονομής του διδακτορικού του).

   • Υ.Γ. oops !!! Ποιός ξέρει… πόσες ώρες είχα αφήσει το παράθυρο αυτό ανοιχτό χωρίς να κάνω ρηφρές! χαχαχα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s