Εκλογικός νόμος, τα μνημονιακά μαγειρέματα και οι ευθύνες του ΚΚΕ

Στο προηγούμενο άρθρο μου είχα αρπάξει από τα μούτρα το ΚΚΕ για την πεισματική άρνησή του να συνεργαστεί με οποιαδήποτε άλλη δύναμη της Αριστεράς. Κατηγόρησα – και κατηγορώ – ευθέως το ΚΚΕ και την ηγεσία του ότι με αυτή την αρνητική στάση αλείφουν βούτυρο στο ψωμί του Παπαδήμου. Συνεχίζω να παρατηρώ την επιμονή των οπαδών του ΚΚΕ στο διαδίκτυο και αλλού να επιτίθενται – συχνότατα με χυδαίους χαρακτηρισμούς – σε όποιον έχει το… θράσος να επικρίνει το ΚΚΕ για την άρνησή του να πάρει πρωτοβουλία για να ενώσει την Αριστερά και τις αντιμνημονιακές δυνάμεις (εκτός βεβαίως από τους – μόνο στα χαρτιά αντιμνημονιακούς – χρυσαυγίτες, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι πραιτωριανοί της τραπεζόδουλης «κυβέρνησης» Παπαδήμου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ΜΑΤατζήδων ανήκουν σ’αυτή τη νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση που παριστάνει την «πατριωτική»).

.

Μονίμως η ίδια γελοία καραμέλα: Επικρίνεις το ΚΚΕ; Άρα είσαι αντιΚΚΕ, άρα είσαι αντικομμουνιστής!

.

Τι μου θυμίζει αυτό, τι μου θυμίζει… Α ναι! Την – τελείως ακροδεξιά – κυβέρνηση του Ισραήλ και τα πανταχού παρόντα και ακριβοπληρωμένα παπαγαλάκια της, που επαναλαμβάνουν την εξίσου εμετική καραμέλα «επικρίνεις την πολιτική του Ισραήλ; Άρα είσαι αντισημίτης και ΝΑΖΙ» – μια καραμέλα που την έχουν καταπιεί και αρκετοί καλοπροαίρετοι αντιεθνικιστές, οι οποίοι όμως έχουν πέσει σε μια πολύ καλοστημένη (ομολογουμένως) παγίδα και τσουβαλιάζουν (συχνά κάνοντας τεράστια λογικά άλματα) μόνο και μόνο επειδή κάποιοι τους πουλάνε μπούρδες, εκμεταλλευόμενοι την τίμια ανθρωπιστική ευαισθησία τους.

.

Την ίδια ακριβώς καραμέλα πιπιλίζουν και οι εγχώριοι ακροδεξιοί: «Τολμάς να μιλήσεις κατά της Αστυνομίας, κατά του Στρατού, κατά των βασανιστηρίων εις βάρος κρατουμένων/μεταναστών/διαδηλωτών; Τολμάς να μιλήσεις κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού και του φασισμού; Άρα είσαι εθνομηδενιστής, θολοκουλτουριάρης, ανθέλληνας, προδότης και κίναιδος!«.

.

Αν κατά τα μαθητικά σας χρόνια δεν κάνατε κοπάνα στις ενότητες του μαθήματος «‘Εκφραση-Έκθεση» (ή όπως αλλιώς το έχουν ονομάσει τώρα) που αναφέρονταν στη Λογική και στην Επιχειρηματολογία, ίσως και να καταλάβετε το τεράστιο λογικό κενό των ισχυρισμών που σημείωσα με έντονη γραφή. Ίσως και να καταλάβετε ότι αυτή η συλλογιστική είναι μια μπούρδα και μισή, η οποία οδηγεί κατευθείαν στην υιοθέτηση του χειρότερου αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού, καθώς σπιλώνει, στιγματίζει και ενοχοποιεί την αντίθετη άποψη από αυτήν που όρισε ως «ορθόδοξη» κάποιο Ιερατείο (θρησκευτικό ή κομματικό, δεν έχει καμία απολύτως σημασία) και ανοίγει το δρόμο για νέες Νύχτες των Κρυστάλλων. Αν δεν το καταλαβαίνετε, λυπάμαι, αλλά είστε για τον Καιάδα και καλύτερα να απαλλάξετε τη χώρα από την ύπαρξή σας πριν να είναι πολύ αργά για όλους τους υπόλοιπους – επί της ουσίας, είστε τα ίδια σκατά με τους οπαδούς του δόγματος «μαζί τα φάγαμε», αλλά και με τους ακροδεξιούς που χρησιμοποιούν την ίδια «λογική».

.

Ξέρω ότι σήμερα μιλώ πολύ πιο προκλητικά από ό,τι συνήθως, αλλά πλέον είμαστε σε τέτοιο σημείο που δεν υπάρχουν περιθώρια για ανοχή στους ηλίθιους και στους χαχόλους, πολλώ δε μάλλον στους καθ’έξιν κομματικούς τραμπούκους και λασπολόγους.

.

Μετά από αυτόν τον μακροσκελή αλλά απαραίτητο πρόλογο, θα μιλήσω για το πρώτο θέμα μας: τον εκλογικό νόμο 3231/2004 του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος είναι ένα καθαρό νομοθετικό ανοσιούργημα που νοθεύει τα ποσοστά εκπροσώπησης στη Βουλή και καταστρέφει κάθε έννοια εκπροσώπησης της λαϊκής βούλησης στο βωμό της εξασφάλισης αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Δείτε τι προβλέπει το εκλογικό σύστημα (πηγή: Βικιπαίδεια – επισημάνσεις με έντονη και πλάγια γραφή δικές μου):

.

Σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά. Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια. Αν για παράδειγμα δώσουν 8.000.000 πολίτες έγκυρη ψήφο, θα πρέπει το κόμμα ή ο μεμονωμένος υποψήφιος να λάβει τουλάχιστον 240.000 ψήφους, προκειμένου να λάβει μέρος στην κατανομή των εδρών. Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό την αποφυγή του κατακερματισμού των βουλευτικών εδρών σε πολύ μικρά κόμματα και την ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων, ώστε να σχηματίζεται ευκολότερα απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο νόμος 3231/2004 εισάγει κατά τα λοιπά νέο σύστημα κατανομής των κοινοβουλευτικών εδρών σε όσους ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό. Ως έγκυρες ψήφοι λογίζονται οι ψήφοι οι οποίες δεν είναι άκυρες (σημαδεμένες, μουντζουρωμένες, φάκελος χωρίς ψηφοδέλτιο κλπ.) ή λευκές. Ο αποκλεισμός των λευκών από τις έγκυρες ψήφους έγινε με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, τον ν. 3434/2006, παρόλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η λευκή ψήφος διακρίνεται από την άκυρη και αποτελεί ενάσκηση του εκλογικού δικαιώματος, γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Οι διατάξεις που ορίζουν ότι το εκλογικό μέτρο ευρίσκεται χωρίς να συμπεριληφθούν οι λευκές ψήφοι «θίγουν τον πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας και την ισότητα της ψήφου και είναι αντίθετες προς τις […] συνταγματικές διατάξεις». Η απόφαση αυτή πάντως ανέτρεπε προηγούμενες αποφάσεις τόσο του ίδιου του ΑΕΔ όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες η μη προσμέτρηση των λευκών κατά την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου είχε κριθεί σύμφωνη με το Σύνταγμα[2]. Πιο συγκεκριμένα ο παρών εκλογικός νόμος προβλέπει τα εξής:

 • Για να εισέλθει ένας συνδυασμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων ή μεμονωμένος υποψήφιος) στο Κοινοβούλιο, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας (Άρθρο 5 του νόμου). Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια.
 • Οι 260 250 (σ.σ.: τώρα πια) από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο το κλάσμα {άθροισμα ψήφων όσων ξεπέρασαν το 3%}/260 250. Για να καθορισθεί ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει κάθε συνδυασμός, γίνεται η διαίρεση {ψήφοι συνδυασμού}/{εκλογικό μέτρο}, με το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο (πχ εάν προκύπτει 95,9 ο συνδυασμός κερδίζει 95 έδρες). Εάν στο τέλος της διανομής μένουν αδιάθετες έδρες λόγω των στρογγυλοποιήσεων, αυτές παραχωρούνται στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα από την παραπάνω διαίρεση. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό κατανέμονται και οι έδρες των βουλευτών επικρατείας.
 • Οι υπόλοιπες 40 50 έδρες παραχωρούνται στον πρώτο συνδυασμό, ανεξάρτητα από το ποσοστό του ή τη διαφορά του από το δεύτερο. Η διάταξη αυτή, η οποία είναι στοιχείο πλειοψηφικού συστήματος, έγινε με το αιτιολογικό ότι επιτρέπει τη δημιουργία σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έτσι, για να αποκτήσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι είναι πρώτο σε ψήφους και θα εισπράξει τις 40 50 έδρες, πρέπει να πάρει τουλάχιστον άλλες 111 101 από τις 260 250 έδρες που κατανέμονται με την απλή αναλογική. Άρα χρειάζεται ένα ποσοστό 42.69% 40.5% (111/260 101/250) επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων των κομμάτων που δικαιούνται έδρες, δηλαδή των κομμάτων που έχουν ποσοστό μεγαλύτερο από το όριο του 3%. Έτσι, όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται κάτω από το 3% αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα, ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία. Στις εθνικές εκλογές του 2007 το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων κάτω από 3% ήτανε 3.08%. Έτσι το ποσοστό που απαιτούνταν για να λάβει το πρώτο κόμμα οπωσδήποτε (δηλαδή χωρίς τη χρήση υπολοίπου) 111+40=151 έδρες ήτανε 41.37%. Το πρώτο κόμμα σε εκείνες τις εκλογές έλαβε 41.83% και 112+40=152 έδρες. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό βρίσκεται το πόσες έδρες δικαιούται ένας συνδυασμός σε όλη την επικράτεια, όχι όμως και ποιες.
 • Η κατανομή των συγκεκριμένων εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι πιο περίπλοκη διαδικασία. Για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου (του αριθμού ψήφων που αντιστοιχούν σε μια έδρα), λαμβάνεται ως βάση, σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία, το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν όλοι ανεξαιρέτως οι συνδυασμοί στην οικεία εκλογική περιφέρεια, ανεξάρτητα από το αν ξεπέρασαν το όριο του 3%. Το σύνολο των ψήφων αυτών (χωρίς τα άκυρα και τα λευκά) διά τον αριθμό των εδρών που αναλογούν στην περιφέρεια αυτήν δίνει το εκλογικό μέτρο της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Έτσι κάθε περιφέρεια έχει το δικό της εκλογικό μέτρο. Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός σε μια εκλογική περιφέρεια διαιρούμενο με το εκλογικό μέτρο δίνει τον αριθμό των εδρών που λαμβάνει ο συνδυασμός στην εκλογική περιφέρεια αυτήν. Όπως και στη διαδικασία για όλη την επικράτεια, κατά την πρώτη κατανομή λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο το ακέραιο μέρος του πηλίκου (3,98 = 3 έδρες). Το υπόλοιπο όμως, σε αντίθεση με τη διαδικασία για όλη την επικράτεια, δεν κατανέμεται αμέσως με βάση το δεκαδικό μέρος, αλλά οι έδρες που απομένουν λογίζονται ως αδιάθετες και ακολουθείται άλλη διαδικασία. Για τη διάθεση των αδιάθετων εδρών λαμβάνεται υπόψιν πλέον ο αριθμός των εδρών που δικαιούται ο κάθε συνδυασμός σε όλη την επικράτεια με βάση την πρώτη διαδικασία. Σε αυτό το στάδιο λαμβάνει και το πρώτο κόμμα τις 40 επιπλέον έδρες που του αναλογούν. Οι υπολειπόμενες αυτές έδρες, ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται να λάβει το κόμμα σε όλη την επικράτεια, τού δίνονται στις περιφέρειες όπου έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων (μεγαλύτερο δεκαδικό μέρος στο πηλίκο της διαίρεσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια).

Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με το τυπικό της διαδικασίας, τον αριθμό σταυρών προτίμησης, καθώς και τον τρόπο επανόδου στην υπηρεσία όσων δημοσίων υπαλλήλων παραιτούνται για να θέσουν υποψηφιότητα. Ορίζει ακόμα ότι σε περίπτωση διαδοχικών εκλογών, οι οποίες γίνονται πριν περάσουν 18 μήνες από τις προηγούμενες, αυτές δε θα γίνουν με σταυρό προτίμησης, αλλά με λίστα, όπως στις εκλογές του 1985.

.

Σας άρεσε; Δείτε τώρα τι έγινε το 2007 (πληροφορίες πάλι από την ίδια πηγή). Βουλευτές εξέλεξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛάΟΣ. Κανένας άλλος σχηματισμός δεν εξέλεξε βουλευτή, γιατί δεν ξεπέρασε το κατώφλι του 3%. Η ΝΔ πριμοδοτήθηκε με 40 έδρες ως πρώτο κόμμα. Οι δε υπόλοιπες 260 έδρες διανεμήθηκαν με μέτρο 26.693 (δηλ. το άθροισμα των ψήφων που έλαβαν οι πέντε παραπάνω συνδυασμοί διά το 260) ως εξής:

.

Κατανομή εδρών Εθνικών Εκλογών 2007

.

Στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μπορείτε να βρείτε και το πλήρες κείμενο του «νόμου» για να το απολαύσετε με την ησυχία σας και να δείτε τι δούλεμα τρώμε από τους ταγούς μας που το μόνο που κοιτάζουν είναι πώς θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία τους, δηλαδή το να μπορούν ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτοι να νομοθετούν και να αποφασίζουν ό,τι θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε ΚΑΝΕΝΑΝ.

.

Και για να μην ξεχνιόμαστε… Επειδή κάτι νεοφιδελεύθερα σκατά όπως το ελεεινάκι συνεχίζουν να λένε ότι έχουμε δημοκρατία, υπενθυμίζω ότι σε μια δημοκρατία οι άρχοντες δεν είναι απλά αιρετοί, αλλά είναι και ανακλητοί. Ελέγχονται από το εκλογικό σώμα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και λογοδοτούν στο εκλογικό σώμα για τα πεπραγμένα τους. Επίσης, σε μια δημοκρατία υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία (όχι όπως το εμετικό άρθρο 86 του Συντάγματος και ο συνοδευτικός αυτού «νόμος» που εξασφαλίζει την πλήρη ασυδοσία και ατιμωρησία των πολιτικών). Υπάρχει ισηγορία. Και σε μια δημοκρατία, σιχαμένο ελεεινάκι, ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να πει ελεύθερα τη γνώμη του χωρίς να κινδυνεύει με διώξεις εναντίον του στον εργασιακό του χώρο ή/και λογοκριτικές αγωγές από τον κάθε «εύθικτο» (μη χέσω) απατεώνα πολιτικάντη που θέλει να επιβάλει ομερτά γύρω από τις ενέργειές του. Και τέλος, σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει αυτή η φασιστική καταστολή που βλέπουμε όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παντού πλέον (και βρωμοκοπάει και ζέχνει οργουελικό 1984, ασχέτως του τι λένε τα ελεεινάκια). Άντε, γιατί πολύ έχετε παίξει με τις έννοιες των λέξεων κι έχετε αντικαταστήσει τις κανονικές γλώσσες που μιλάνε οι άνθρωποι με τη σκατένια σας Newspeak.

.

Ο εκλογικός νόμος του Σκανδαλίδη είναι ένα έκτρωμα που νοθεύει το πολίτευμα και το εκτρέπει από τη δημοκρατία (έστω, αυτή την αστική που το ΚΚΕ μισεί) για να εξασφαλίσει διαιώνιση της κονόμας και της αρπαχτής του κάθε ανεπάγγελτου ή αποτυχημένου μαλάκα που το’ριξε στην πολιτική (και στις μίζες) επειδή δεν είναι ικανός να κάνει καμία απολύτως δουλειά. Και πριν βγουν τίποτα θιγμένοι νουδούληδες και πασόκοι να πουν «μα δεν είναι όλοι ίδιοι», θα υπενθυμίσω ότι όλους αυτούς τους νόμους που εξασφαλίζουν πλήρη ασυλία και προκλητικά προνόμια στους βουλευτές τους ψήφιζαν όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές των δυο κομμάτων εξουσίας. Για τις δε αυξήσεις των βουλευτικών «αποζημιώσεων» και κρατικών (με τι λεφτά ρε άθλιοι; Εσείς δεν είστε που μας κόβετε μισθούς και συντάξεις – που τις πληρώσαμε γαμώ το ξεσταύρι μου, αλλά τις κλέψατε – γιατί «δεν υπάρχει σάλιο»;) επιχορηγήσεων στα κόμματα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οπότε βγάλτε το σκασμό, γιατί ΕΣΕΙΣ τα φάγατε και στους πολίτες ρίχνατε κάνα ξεροκόμματο ή κάνα ψίχουλο για να εξαγοράζετε τη σιωπή και την ανοχή του την ώρα που εσείς χτίζατε (με τι λεφτά ρε, αφού δε δουλέψατε ούτε μισή μέρα στη ζωή σας;) επαύλεις και κότερα και βγάζατε στο εξωτερικό δισεκατομμύρια (πού τα βρήκατε ρε κερατάδες;). Λαμόγια! Και μην πείτε ότι – και καλά – ήσασταν αναγκασμένοι να ψηφίζετε νόμους και ενέργειες μονοκούκι και με πλήρη στρατιωτικήκομματική πειθαρχία ή ότι «δε διαβάζατε τι ψηφίζατε», γιατί υπάρχει πολύ σκληρός αντίλογος γι’αυτή τη μαλακία που αναμασάτε:

.

 • Το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 60, παρ. 1) ορίζει ότι έχετε απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση. Άρα, όταν για λόγους κομματικής πειθαρχίας (ή βολέματος) πάτε σαν ενιαίο μπλοκ και ψηφίζετε να γίνουν λαμογιές εις βάρος των πολιτών και των οικονομικών τους ή/και ψηφίζετε να περισταλούν δημοκρατικές και συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών, παραβιάζετε το Σύνταγμα και είστε επίορκοι. Γκέγκε;
 • Ψήφος = Υπογραφή = Ευθύνη. Το καταλαβαίνετε; Είστε υπεύθυνοι προσωπικά, ακόμη και ποινικά (κι αφήστε στην άκρη τις κλάψες περί «ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», δε μασάμε πια), για το τι ψηφίζετε και τι αποφασίζετε. Και πουθενά δε γίνονται δεκτές δικαιολογίες της πυρκαγιάς όπως «δεν ήξερα τι υπέγραφα» ή «δε διάβασα» ή «δεν πρόλαβα να διαβάσω αυτό που ψήφισα, είχα άλλες δουλειές». Σας εκλέξαμε – που να μη σώναμε – για να μας αντιπροσωπεύετε, σας ταΐζουμε πλουσιοπάροχα, συνεπώς είστε υποχρεωμένοι να διαβάζετε τι ψηφίζετε και να ξέρετε τι ψηφίζετε. Αν δεν είστε ικανοί ούτε γι’αυτό, να πάτε να πνιγείτε, παλιοκηφήνες.

.

Σας έτσουξε «κύριοι» πολιτικάντηδες; Ξυδάκι. Πάμε τώρα να δούμε τι λούμπες έχει στήσει ο εκλογικός νόμος στους πολίτες. Πληροφορίες από το «Κουτί της Πανδώρας» και συγκεκριμένα το άρθρο με τίτλο ««Πλάτη» στην αυτοδυναμία βάζει ο εκλογικός νόμος» (ημερομηνία: 16/3/2012). Πιο συγκεκριμένα, ο εκλογικός νόμος που θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές δίνει ασπίδα προστασίας στα μεγάλα κόμματα (παρόλο που πλέον δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν) και παγιδεύει τους πολίτες που θα θελήσουν να τα τιμωρήσουν ψηφίζοντας κάποια μικρά κόμματα. Προσέξτε τι έκανε ο Παυλόπουλος με τον ερμηνευτικό νόμο που κότσαρε πάνω στο νομικό έκτρωμα του Σκανδαλίδη: ακόμη κι αν εσείς ψηφίσετε ένα μικρό κόμμα, τελικά η ψήφος σας – ακριβώς επειδή είναι μικρό κόμμα – θα πάει στο πρώτο κόμμα, που κατά πάσα πιθανότητα δε θέλετε τα στελέχη του ούτε ζωγραφιστά να τα δείτε!

.

Δείτε τι γίνεται με το μπουναμά των 50 εδρών (επισημάνσεις με έντονη και πλάγια γραφή δικές μου):

.

Όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος το κόμμα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό λαμβάνει ως πριμ 50 έδρες με στόχο την επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας. Όπως δηλώνει στο http://www.koutipandoras.gr o συνταγματολόγος κ Χρυσόγονος «εδώ ανακύπτει για πρώτη φορά αντισυνταγματικότητα του εκλογικού συστήματος» και εξηγεί ότι, «εάν μεν υπάρχει ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας (40%-50%) και το ‘πριμ’ το βοηθάει να την αποκτήσει, δικαιολογείται. Αν όμως το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει 20%- 25% τότε όχι μονό δεν εξυπηρετείται ο στόχος της κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά αντιθέτως απομακρύνεται σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης». Όπως εξηγεί ο κ Χρυσόγονος «ενδέχεται το πρώτο κόμμα να μην μπορεί ή να μην θέλει να συγκλίνει με τα αλλά κόμματα ώστε να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση, ενώ αντιθέτως τα υπόλοιπα κόμματα με την ένωση τους να μπορούν. Το γεγονός αυτό αποτελεί παραβίαση της ισοδυναμίας της ψήφου». Για πραξικοπηματικό νόμο με σκοπό να σχηματιστεί κυβέρνηση κάνει λόγο ο κ Βερναρδάκης Χριστόφορος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και εξηγεί ότι «ο συγκεκριμένος νόμος μας έχει μείνει από το παρελθόν». Τότε δηλαδή που το πρώτο κόμμα συγκέντρωνε ποσοστά που πλησίαζαν την αυτοδυναμία. «Σε αυτή την πολιτική και κοινωνική κατάσταση ο εκλογικός νόμος θα έπρεπε να είναι περισσότερο αναλογικός ώστε να βοηθάει τις κυβερνήσεις συνεργασίας». Με λίγα λόγια, όπως εξηγεί ο κ Βερναρδάκης, αν το πρώτο κόμμα λάβει το 25% των εγκύρων ψήφων και συνεργαστεί με ένα κόμμα που έχει λάβει το 12% τότε αυτομάτως αποκτά την αυτοδυναμία που αναζητά και κυβερνά την χώρα (σ.σ.: δηλαδή τραβάνε μια ωραία συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και βάζουνε για έξω φυλαρούχα το ΔηΆρι, δηλαδή την Κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τους πασόκους και για παρατρεχάμενους τη ΔΗΣΥ και το ΛάΟΣ κι εξασφαλίζουν μια βαρβάτη, μνημονιακότατη, αυτοδυναμία στο κυνοβούλιο – και μένει μετά ο λαός να απορεί τι έγινε η ψήφος του. N’est-ce pas, Πάκη;).

.

Επειδή έχουν ειπωθεί διάφορα για το αν ένας συνασπισμός κομμάτων παίρνει τις 50 έδρες ή όχι, ιδού τι λέει ο ν. 3636/2008 (πηγή: Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) – άρθρο 1, παρ. 2α (σημειώσεις με έντονη και πλάγια γραφή δικές μου):

2.α. Στο αυτοτελές Κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, σύμφωνα με την παράγραφο 1, πενήντα (50) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8.

Η επιπλέον παραχώρηση πενήντα (50) εδρών γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων Κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των Κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς Κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των Κομμάτων που τον αποτελούν.

.

Βγάλτε κομπιουτεράκι και κάντε τις πράξεις… Ο Παυλόπουλος φρόντισε να δώσει στο Κόμμα του Μνημονίου τη δυνατότητα να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμα κι αν κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα που το απαρτίζουν δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 25%. Ο Παυλόπουλος έφτιαξε έναν ξεκάθαρα πραξικοπηματικό νόμο που στήνει κυβερνήσεις μειοψηφίας, οι οποίες δε θα είναι βέβαια σταθερές, αλλά θα καταρρέουν πολύ εύκολα, όπως γινόταν και στη δεκαετία του ’60, λίγο πριν την επιβολή της Χούντας (της στρατιωτικής, όχι της τραπεζιτογερμανοΔΝΤικής με αρχηγό τον Παπαδήμο)…

.

Πάμε τώρα να δούμε τι γίνεται με τα άκυρα και τα λευκά… Όπως ήδη καταλάβατε από τις επεξηγήσεις της Βικιπαίδειας, το λευκό απλά δε μετράει. Και μη μασάτε από τις απατεωνιές του κάθε καραγκιόζη που στέλνει μαζικά email για να σας ψήσει ότι και καλά «εάν ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών ψηφίζει λευκό τότε ακυρώνεται η εκλογική διαδικασία». Αυτά είναι τρίχες. Γιατί; Παραπέμπω ξανά στο «Κουτί της Πανδώρας» (στο ίδιο άρθρο με πριν):

.

Ο αποκλεισμός των λευκών από τις έγκυρες ψηφους έγινε με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, τον ν. 3434/2006, παρ’όλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η λευκή ψήφος διακρίνεται από την άκυρη και αποτελεί ενάσκηση του εκλογικού δικαιώματος, γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. Οι διατάξεις που ορίζουν ότι το εκλογικό μέτρο ευρίσκεται χωρίς να συμπεριληφθούν οι λευκές ψήφοι «θίγουν τον πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας και την ισότητα της ψήφου και είναι αντίθετες προς τις […] συνταγματικές διατάξεις». Η απόφαση αυτή πάντως ανέτρεπε προηγούμενες αποφάσεις τόσο του ίδιου του ΑΕΔ όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες η μη προσμέτρηση των λευκών κατά την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου είχε κριθεί σύμφωνη με το Σύνταγμα. Με λίγα λόγια σε καμία περίπτωση το μεγάλο ποσοστό λευκών δεν ακυρώνει την εκλογική διαδικασία, αντιθέτως αυτά υπολογίζονται ως άκυρα οπότε δεν αποτελεί ενάσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ετσι ούτε η λευκή ψήφος θα αποτελέσει μέσο αντίδρασης των ψηφοφόρων απέναντι στα μεγάλα κόμματα καθώς χαρακτηρίζεται ως χαμένη ψήφος. Όπως εξηγεί ο κ. Χρυσόγονος, «το εκλογικό αποτέλεσμα διεξάγεται με βάση τις έγκυρες ψήφους. Το λευκό και το άκυρο κατ’ αποτέλεσμα εξομοιώνεται στην αποχή, οπότε όσο μεγάλο και αν είναι το ποσοστό τους δεν παίζει κανένα ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα».

.

Αυτά, για να μη βαυκαλίζεστε ότι απέχοντας από τις εκλογές ή ρίχνοντας άκυρο ή λευκό θα φέρετε κάποιο αποτέλεσμα. Το πολύ-πολύ να καταφέρετε ό,τι κατάφεραν όσοι απείχαν από τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, όπου η αποχή έβαλε στο δημοτικό συμβούλιο τους Ναζί. Αλλά υπάρχει θέμα και με τα μικρά κόμματα. Τι συμβαίνει μ’αυτά; Όπως αναφέρει το «Κουτί της Πανδώρας» (ίδιο άρθρο), τελικά η ψήφος προς αυτά είναι χαμένη ψήφος. Προσέξτε:

.

Σε αυτή την περίπτωση ο συνταγματολόγος κ Χρυσόγoνος αναφέρει ότι «το κάθε κόμμα παίρνει τόσες έδρες όσες αντιστοιχούν στο ποσοστό του, επί του συνόλου των εγκύρων ψήφων που έλαβαν τα κόμματα που υπερέβησαν το 3%» και εξηγεί «όσο μεγαλύτερη είναι η αναντιπροσώπευτη ψήφος τόσο περισσότερο ευνοούνται τα κόμματα που υπερέβησαν αυτό ποσοστό του 3%». Με αυτή την λογική η ψήφος που πηγαίνει σε κόμματα που δεν προβλέπεται να λάβουν το 3% (τη βάση για την είσοδο στη Βουλή) χαρακτηρίζεται από τον συνταγματολόγο «χαμένη ψήφος». Με λίγα λόγια, αν το 5% των πολιτών αποφασίσουν να ψηφίσουν κόμματα που είτε δεν προβλέπεται να «πιάσουν» 3%, είτε προβλέπεται αλλά τελικά δεν θα τα καταφέρουν, τότε το πρώτο κόμμα θα είναι αυτοδύναμο αν έχει μόνο 38%. Σε περίπτωση που το 20% των πολιτών ψηφίσουν κόμματα που δεν θα φτάσουν το 3% τότε οι 250 έδρες μοιράζονται στο υπόλοιπο 80%, οπότε το πρώτο κόμμα θα έχει αυτοδυναμία με ακόμα μικρότερο ποσοστό σχεδόν στο 30% με 32% και λαμβάνοντας και το πριμ των 50 εδρών θα συγκεντρώσει τις 150 έδρες και θα μπορεί να κυβερνήσει.
Να σημειωθεί ότι αυτός ο εκλογικός νόμος μπορεί να αλλάξει και να ισχύσει ακόμα και στις επερχόμενες εκλογές με την προϋπόθεση ότι θα τον ψηφίσουν τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση που τον νόμο τον στήριζαν λιγότεροι από 200 τότε θα ίσχυε στις επόμενες εκλογές.

.

Ούτε λοιπόν η αποχή, ούτε το άκυρο, ούτε το λευκό, ούτε τα μικρά κόμματα είναι λύση. Μόνο τα κόμματα που έχουν ελπίδες να μπουν στη Βουλή. Συνεπώς, αν θέλετε να πετύχετε κάτι, ψηφίστε κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που να έχει δυναμική εισόδου στη Βουλή (ή να είναι ήδη στη Βουλή) και έχει πραγματικά αντιμνημονιακό και δημοκρατικό προσανατολισμό. Αλλιώς, ο Παυλόπουλος έχει φροντίσει η ψήφος σας να κλαπεί από το πρώτο κόμμα.

.

Δείτε επίσης το εξαιρετικά ενδιαφέρον και εμπεριστατωμένο άρθρο των Γιάννη Μαυρή και Γιώργου Συμεωνίδη με τίτλο «Ο εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη (Ν. 3231/2004) και οι επιπτώσεις του στον εκλογικό ανταγωνισμό«.

.

Στο μεταξύ, όπως μαθαίνω από πολύ έγκυρες πηγές, μαγειρεύονται τα εξής πραγματάκια (που ελπίζω να μη γίνουν, αλλά έχουν δρομολογηθεί για το προσεχές μέλλον – από Ιούνιο και μετά):

 • «Εκτόνωση» της πλέμπας που θα ψηφίσει ένα σωρό καινούργια μικρά κόμματα, τα οποία δεν πρόκειται να μπουν στη Βουλή.
 • Ενίσχυση του πρώτου κόμματος (που μάλλον θα είναι η ΝΔ) με τα ποσοστά των μικρών κομμάτων (χάρη στο εκλογικό-καλπονοθευτικό σύστημα των Σκανδαλίδη και Παυλόπουλου).
 • Επανένωση, κάτω από την ομπρέλα της ΝΔ, όλου του γενικότερου δεξιού χώρου (Κεντροδεξιά, Δεξιά και Ακροδεξιά – στη ραφιναρισμένη της μορφή, όπως την εκπροσωπεί σήμερα ο Μάκης Βορίδης) σε ένα σχηματισμό αντίστοιχο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Τι νομίζατε, ότι δεν έδωσαν τα φώτα τους οι Γερμαναράδες στο ΝΔΣΟΚ;
 • Πάμε τώρα στο ΠΑΣΟΚ… Εκεί, το πιθανότερο είναι ότι το ΔηΆρι θα συνενωθεί με το κυρίως διαμέρισμα του ΠΑΣΟΚ και θα επανέλθουν, αναβαπτισμένοι και εξαγνισμένοι στην Κολυμπήθρα του Σιλωάμ, όλοι οι μνημονιακοί που πήγαν για άφεσιν αμαρτιών στο ΔηΆρι. Θα κοιτάξουν να ξαναπάρουν και τους διαγραφέντες κι όλα καλά. Κατευθείαν έχουμε τους «Σοσιαλδημοκράτες» α λα γερμανικά.
 • Περαιτέρω ενίσχυση του εκλογικού νόμου ώστε να μπορεί να βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμη και με 25% ή και λιγότερο.
 • Αποτέλεσμα: Πάνω από 250 βο(υ)λευτές έτοιμοι – με το αζημίωτο πάντα – να ψηφίσουν ό,τι πει η Μέρκελ, η Λαγκάρντ και το κάθε σιχαμένο λαμόγιο του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Goldman Sachs κ.α. Και ποιος γαμεί τους πολίτες…
 • Ενίσχυση των «αντιτρομοκρατικών» νομοθεσιών στα πρότυπα των ΗΠΑ (π.χ. στα πρότυπα της H.R. 347 που ουσιαστικά ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις) και πλήρη συμμόρφωση με ACTA/SOPA/PIPA για χρήση στημένων κατηγοριών «παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων» εναντίον οποιουδήποτε «ενοχλεί» (λογοκρισία παντού δηλαδή).
 • Σε ό,τι αφορά την Αριστερά… Αυτή θα πάρει τον πούλο. Θα μαζεύει κάνα 10% συνολικά και πολύ της είναι.
 • Όσο για τους φασίστες – ε, το ΛάΟΣ θα ενσωματωθεί στη ΝΔ, η δε Χρυσή Αυγή θα ενσωματωθεί ακόμα περισσότερο (όπως έγινε και στη Γερμανία άλλωστε) στα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο κι έχουν ανάγκη από ουγκ για τη στελέχωσή τους.

.

Πάμε τώρα στα συντρόφια… Έχουν γέλιο. Πραγματικά, βγάζουν πολύ γέλιο, γιατί, όπως βλέπετε, ο κόσμος χάνεται κι ο Περισσός επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν έχουν παρόμοιες θέσεις σε πολλά θέματα, αντί να βγει και να επισημάνει όλα αυτά που ετοιμάζονται κατά του πληθυσμού και κατά της Αριστεράς (και σίγουρα τα γνωρίζουν, αλλά τα κάνουν γαργάρα για λόγους που εμένα μου διαφεύγουν). Απλά, ο Περισσός θέλει να κάνει κουμάντο παντού στο χώρο της Αριστεράς, ίσως λόγω της νοοτροπίας «κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά άσχετος στην πόλη» – κι έχει και κάτι προϋποθέσεις στο καταστατικό που θυμίζουν λιγάκι μασονία (π.χ. για να γίνεις ΚΚΕς πρέπει να σε προτείνουν δυο υπάρχοντα μέλη κι άλλες τέτοιες σαχλαμάρες) και δεν κάθονται καλά σε κανενός το στομάχι. Είδαμε ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας (το οποίο αποτελεί ντροπή για κάθε χώρα που θέλει να λέει ότι είναι δημοκρατική) πριμοδοτεί με 50 έδρες το πρώτο κόμμα, ακόμη κι αν τα ποσοστά του είναι κάτω από το 30% – έτσι, του δίνει το πάνω χέρι για να συγκροτήσει «κυβέρνηση» με άλλο – επίσης μειοψηφικό – κόμμα παρεμφερών θέσεων και τρέχα γύρευε αν θα αντιπροσωπεύει πραγματικά τα συμφέροντα του λαού ή κάποιων άλλων.

.

Η Αριστερά είναι διασπασμένη μέχρι αηδίας, χάρη στους διάφορους ταλιμπάν ινστρουχτορίσκους που έχουν κλείσει μάτια κι αυτιά σε κάθε διαφορετική άποψη και δεν επιθυμούν να κάνουν διάλογο: έτσι και τολμήσεις να διαφωνήσεις έστω και ελάχιστα με όσα λένε, ακόμη κι αν είσαι αριστερός, αμέσως τη λάσπη την έχουν έτοιμη να σου τη ρίξουν, με βρισιές ακαταλαβίστικες, που προέρχονται από κομματική κι όχι ανθρωπινή γλώσσα. Και φανατίλα μέχρι εμετού – θυμίζουν όλους αυτούς που τα κάνουν λίμπα για τα σώβρακα και τις φανέλες που φοράνε κάτι ακριβοπληρωμένα βλαχαδερά που κλωτσάνε ένα τόπι. Και σύμπλευση – όταν ο εχθρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – με τη λάσπη των ψιττακών και εξυπνάκηδων του #ftaiei_o_syriza.

.

Ο κόσμος όμως τα βλέπει αυτά. Και ξέρετε πώς αντιδρά; Απομακρύνεται από την Αριστερά, γιατί δεν τη βλέπει πια ούτε καν σαν ψήφο διαμαρτυρίας – ενώ θα έπρεπε η Αριστερά να είναι μια υπολογίσιμη και στιβαρή εναλλακτική πρόταση για διακυβέρνηση. Στο ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάει. Είτε αρέσει στο Ιερατείο του ΚΚΕ είτε όχι, ο Έλληνας δε γουστάρει Σοβιετική Ένωση. Σκατά λειτουργούσε το μαγαζί τότε έτσι κι αλλιώς και τώρα πια έκλεισε. Φινίτο, kaputt, πάπαλα, τετέλεσται. Και η (μετά το 2008) εμμονή του ΚΚΕ στην υπεράσπιση του σταλινισμού απωθεί. Όπως και να το κάνουμε, ο Στάλιν δεν ήταν ένας «καλός ηγέτης που έκανε και κάποια λάθη»! Ένας δικτάτορας της κακιάς ώρας ήταν, που κατήργησε κάθε έννοια δικαιοσύνης με δίκες-παρωδία κατά των στελεχών του ΚΚΣΕ, που τους ομοφυλόφιλους τους έστελνε για 5 χρονάκια στη Σιβηρία (αυτά να τα βλέπουν κάποιοι κρετίνοι υπερασπιστές του Στάλιν που κατηγορούν εμένα για… ομοφοβία, αλλά το άρθρο 121 που έβαλε το ’33 στον Ποινικό Κώδικα της ΕΣΣΔ ο «πατερούλης» το κάνουν γαργάρα) και είχε ξεκινήσει και αντισημιτικές εκστρατείες (τους Εβραίους τους είχε στιγματίσει ως «bezrodniy kosmopolit» όπως έμαθα πρόσφατα). Και προσωπολατρεία μέχρι του σημείου να ξερνάς, παρτάκι που θα το ζήλευε κι η Βόρεια Κορέα (της οποίας τους δικτάτορες θαυμάζουν εκεί στον Περισσό…). Τον κομμουνισμό τον κατέστρεψε κανονικότατα ο Γ.Γ. Στάλιν, το ιερό τέρας του ΚΚΕ.

.

Ο κόσμος τα βλέπει αυτά. Και δε γουστάρει. Όσο λοιπόν το ΚΚΕ εμμένει σταλινικά-βορειοκορεατικά, δεν πρόκειται να πάρει ποσοστά τέτοια που να του επιτρέψουν να γίνει κυβέρνηση (όχι ότι έχει καμιά τέτοια όρεξη άλλωστε, και καλύτερα δηλαδή, γιατί τότε την κάτσαμε: αν τώρα χρειάζεσαι ένα βύσμα για να μη σε συνθλίψουν τα κομματόσκυλα, με το ΚΚΕ στην εξουσία θα χρειάζεσαι το ΟΚ από τουλάχιστον δύο μέλη του Κόμματος – αύξηση 100% και βάλε στο γρηγορόσημο). Κι όσο το τμήμα μάρκετινγκ του Περισσού επιμένει στο να πλασάρει το παραμυθάκι ότι μοναδικοί γνήσιοι εκπρόσωποι της Αριστεράς ως πολιτικής φιλοσοφίας και σκέψης, άλλο τόσο θα μειώνεται η ισχύς και η απήχηση της Αριστεράς! Δε φτάνουν δηλαδή οι πραξικοπηματικοί σχεδιασμοί των μνημονιακών δυνάμεων, έχουμε και το ΚΚΕ να κάνει ακόμα περισσότερη ζημιά. Όσο ο κόσμος δε βλέπει στην Αριστερά ένα φορέα δυνατό και ικανό να κυβερνήσει, απλά ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ! Δώστε με τις θέσεις και τις πρακτικές σας διέξοδο στον κόσμο και θα δείτε για πότε θ’αυξήσετε τα ποσοστά σας! Αρκετά πια με τους μαλακισμένους ινστρουχτορίσκους και τις μικροομαδούλες που έχουν γίνει χειρότερες κι από τις διάφορες θρησκευτικές αιρέσεις που φτάνουν ακόμα και στο σημείο να σφάζονται μεταξύ τους! Φτάνει πια! Κι ούτε έχετε το αλάθητο, χωνέψτε το καλά!

.

Αν το ΚΚΕ σταματούσε να συκοφαντεί ανθρώπους και κινήματα (της Αριστεράς παρακαλώ! Το μόνο τους «έγκλημα» είναι ότι δεν έχουν «πιστοποιητικό» από τον Περισσό), όχι μόνο το ίδιο θα ενισχυόταν και θα βελτιωνόταν η εικόνα του, αλλά θα δημιουργούσε μια σοβαρή συσπείρωση γύρω από την Αριστερά. Θα την ενίσχυε και θα γινόταν εφικτή, ακόμα και με το νόμο Παυλόπουλου (που ήξερε και ξέρει πάρα πολύ καλά τι ευδοκιμεί στις Ομιλούσες Κεφαλές του Ιερατείου του ΚΚΕ και γι’αυτό ένιωσε ασφαλής να φτιάξει αυτό το νόμο, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο νόμος να ευνοήσει ποτέ την Αριστερά), μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα έστελνε όλον αυτό τον άθλιο εσμό που κατέστρεψε τη χώρα στην ψειρού και θα την έκανε πραγματικά δημοκρατική, με ελευθερίες για τους πολίτες, με λογοδοσία για τους πολιτικούς, με κατάργηση στην πράξη του νεοφιδελεύθερου «αναπτυξιακού» μοντέλου της εκ του ασφαλούς αρπαχτής και της ρεμούλας και με άμβλυνση των κραυγαλέων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Να δείτε τότε για πότε θα χτυπάγανε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά της τάξης του 35-40% το καθένα. Αλλά όχι! Το ΚΚΕ απλά δεν θέλει. Σου κοπανάει μερικές ανακοινώσεις που μοιάζουν να βγήκανε από αυτόματη γεννήτρια κειμένων, κατακεραυνώνει τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, κι αντί να βγει μπροστά και να ηγηθεί, κάθεται και φλυαρεί. Από εκεί και πέρα, όσα έγραψα στο προηγούμενο άρθρο μου ισχύουν – δεν αλλάζει τίποτα, ούτε καν ένα ιώτα. Το ΚΚΕ έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στην Αριστερά και απέναντι στο Λαό. Δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να συνεχίζει να διασπά την Αριστερά, ειδικά τώρα που έχει την ιστορική ευκαιρία να μπει στα πράγματα, και να την κρατά μικρή κι αδύναμη. Όσο οι Ομιλούσες Κεφαλές του Περισσού εμμένουν σ’αυτή την πρακτική, ας μας ξεκαθαρίσουν τι είναι: χρήσιμοι ηλίθιοι ή συνειδητοί συνεργάτες του Μνημονίου;

.

Εγώ θέλω μια Αριστερά που να έχει τη βουλευτική δύναμη να κόψει κώλους, όχι μια Αριστερά ψαλιδισμένη, διασπασμένη, παραπεταμένη κι απαξιωμένη. Το ΚΚΕ τι θέλει;

.

Shortlink: http://wp.me/p3Ayp-44L

55 comments

 1. μακαρι να ηξερε τι ακριβως θελει το κκε, για την ακριβεια η ηγετικη του ομαδα…

  θα ηξερε κι ο κοσμος και δεν θα ηταν τοσο μπερδεμενος.

  • Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Αντώνη (όχι Αντώνη του… Lenin Reloaded -χεχε- 🙂 )

   Αυτό ακριβώς θα ήθελα να πω και στον Αιρετικό (αν δεν τόχει λάβει υπ΄όψη).

   ΟΥΚ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ…

   • Προσωπικά νομίζω ότι μια χαρά ξέρουν τι κάνουν. Δε μπορεί όλοι εκεί μέσα να είναι τόσο μα τόσο ντουβάρια που να μην καταλαβαίνουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Το καταλαβαίνω να μη συνεργάζονται με τους μνημονιακούς (ΝΔΣΟΚ, ΛάΟΣ, ΔΗΣΥ, ΦΙΣ, Δράση, ΔηΆρι κλπ). Αλλά με την υπόλοιπη Αριστερά τι τους εμποδίζει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν σε ορισμένες βασικές αρχές;

    Την άλλη φορά δεν τους είχε καλέσει ο Καζάκης να συμφωνήσουν σε κάποιες βασικές αρχές και να δημιουργηθεί ένα κοινό, ενιαίο αντιμνημονιακό μέτωπο; Ποια ήταν η απάντησή τους;

    ΛΑΣΠΗ.

    Να πάνε να γαμηθούνε λοιπόν. Αφού το θέλουν έτσι, αφού θέλουν την Αριστερά διασπασμένη και ανίκανη να αντιδράσει ενώ ειδικά τώρα έχουμε ανάγκη από Αριστερά που να γαμεί και να δέρνει…

    Ψήφος στο ΚΚΕ = Ψήφος στο Μνημόνιο.

    Και κάτι ακόμα, για να τελειώνουμε μια και καλή με τις αυταπάτες και τις μαλακίες:

    Όταν ένα κόμμα βάζει τους μηχανισμούς του να συκοφαντήσουν έναν άνθρωπο ή ένα κίνημα ΔΕΝ είναι προσωπικό ζήτημα ούτε προσωπική κόντρα γαμώ το ξεσταύρι μου. Είναι καθαρά πολιτική επιλογή και συγκεκριμένη μεθοδολογία συκοφάντησης του άλλου για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

    Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό είναι ηλίθιος και μπετόβλακας.-

    • Αιρετικέ,
     Εδώ ξεχνάς τον τεράστιο ρόλο της ιδεολογίας, που είναι τύφλα μεγάλη.
     (Και το… βλέμμα της αγελάδας στα γυαλισμένα μάτια του Μαϊλη -χαχαχα).

     Ενας παρανοΪκός συνήθως ΝΟΜΙΖΕΙ ότι είναι και πονηρός, ότι τάχει τετρακόσια.
     -ΜΕΓΑΛΟ σφάλμα… (κι όχι μόνο δικό του).

     Εγώ παρακολουθώ πολύ ανελλιπώς και τις ιδεολογικές «εξελίξεις» στο κόμμα.
     Σε μεγάλο βαθμό βοηθάει κι ο γνωστός λενινιστής μπλόγκερ.
     Διαβάζω ΟΛΑ του τα ποστ και ΟΛΑ τα σχόλια εκεί.
     Και διαπιστώνω τις ΘΛΙΒΕΡΕΣ ιδεολογικές εξελίξεις,
     που προσφέρουν στην τύφλα της παράνοιας το… ιδεολογικό της εποικοδόμημα,
     κάνοντάς το εξαιρετικά δύσκολο, για τους «φορείς του ιού»,
     να ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ την… αρρώστεια τους.

     Εν περιλήψει, το κόμμα πολύ πρόσφατα αποφάσισε να εγκαταλείψει τη «θεωρία των σταδίων»
     (για μετάβαση στο σοσιαλισμό). Δηλαδή (εν περιλήψει και υπερ-απλουστευμένα)
     την ιδέα ότι μπορεί να φτάσει μία χώρα στο σοσιαλισμό και μέσα από εκλογές.

     Επομένως… στ’ αρχίδια τους κι αν κυβερνήσει κάνας «Παπαδήμιος-2».

     Αυτοί έχουν τα σαλεμένα μυαλά ΠΑΝΩ απ’ τα κεφάλια τους, καβαλήσανε κόκκινο καλάμι πια.
     Νομίζουν ότι κοντεύει η ώρα για βίαιη λαΪκή επανάσταση,
     όπου (ακόμη χειρότερα) ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΗΓΗΘΟΥΝ, οι ίδιοι.

     Και στρατηγικά ξέρουν πολύ καλά ότι εντείνεται η λαΪκή οργή λόγω αυξανόμενης καταπίεσης.
     Γι’ αυτό και ΔΕΝ θα την εμποδίσουν, την καταπίεση.
     Θα την εκμεταλλευτούν για να παλέψουν «αλά Λένιν», «κινητοποιώντας τις μάζες».
     Πραγματικά ζουν ΜΕΣΑ στο δικό τους Μύθο.
     Και δυστυχώς δεν είναι απλή… μάρκα μπύρας.

     Δεν λέω ότι είμαι κατά μιας βίαιης λαΪκής εξέγερσης.
     Ισως και να γίνει, ή και νάναι αναγκαία.
     Αλλά αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ τυχοδιωκτισμό (και επίσης «οππορτουνισμό»),
     το να ΚΛΩΤΣΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ τη ΣΙΓΟΥΡΗ λαΪκή νίκη μιας αντι-μνημονιακής συγκυβέρνησης
     και να φορτώνεις στο λαό το τεράστιο βάρος μιας πολύ πιο δύσκολης
     (και αμφιλεγόμενης σε αποτελέσματα ή τελική έκβαση) βίαιης επανάστασης.

     • Υ.Γ. Λογικά, με βάση όλα αυτά (και όχι μόνο)….

      Μέσα στην ηγεσία του ΚΚΕ υπάρχουν αυτή τη στιγμή ΔΥΟ κατηγορίες μελών, που κάνουν μεγάλη ζημιά

      1) Οι παρανοϊκοί ιδεολόγοι (σε στυλ Μαϊλη) που κάνουν τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ζημιά στις μάζες.
      2) Οι κρυπτο-συμφεροντολόγοι οππορτουνιστές (ΠΟΛΥ πιθανώς σε στυλ Γόντικα, που πρέπει νάναι και μέγας υποκριτής).

      Υ.Γ.2 Η Αλέκα παραμένει, στη δική μου αντίληψη, μεγάλο ΜΥΣΤΗΡΙΟ.
      Πολύ πιθανώς προσπαθεί να ισορροπήσει τις προηγούμενες δύο ομάδες…

      Υ.Γ.3 υπήρχε βέβαια και τρίτη κατηγορία, ΑΓΝΩΝ ιδεολόγων με ΜΥΑΛΟ. Οπως ο Γιώργος Ρούσης,
      http://delicious.com/omadeon/rousis
       George Rousis
      που πετάχτηκε έξω μετά το 18ο συνέδριο και τη «σταλινική στροφή».
      http://delicious.com/stacks/view/RMKiMm
      -new delicious stack για Γιώργο Ρούση,

      …Και (πολύ πιθανώς) σήμερα ο… εξαιρετικά προσεκτικός στις εκφράσεις του
      (αλλά τεθείς σε δυσμένεια προ ετών, με έξωση από το Πολιτικό Γραφείο) Σπύρος Χαλβατζής.
      Σπύρος Χαλβατζής


     • (το «βλέμμα της αγελάδας»…)

      Μάκης Μαίλης (σε χαρακτηριστικές πόζες…)

      http://trollopedia.blogspot.com/2011/10/blog-post_313.html
      (=τρολιά μαύρου χιούμορ….)

      Πεθανε ο Μακης Μαιλης

      Νεκρος βρεθηκε ο εκπροσωπος τυπου του ΚΚΕ Μακης Μαιλης σημερα το πρωι στο σπιτι του, πιθανοτατα απο καρδιακη προσβολη. Πληροφοριες λενε οτι η ενταση των ημερων καθως και η δυσκολη αποστολη του συντονισμου της προστασιας της βουλης επεσαν βαρια στο μελος του ΚΚΕ και μεγαλο αγωνιστη και δεν αντεξε. Συντετριμενη η Αλεκα Παπαρηγα εξεδωσε ανακοινωση:
      Σημερα χασαμε εναν μεγαλο αγωνιστη, ενα απο τα σημαντικοτερα στελεχη της εργατικης ταξης του ΚΚΕ. Απο σημερα η εργατικη οικογενεια ειναι φτωχοτερη. Καλο σου ταξιδι συντροφε Μακη θα σε θυμομαστε για παντα.
      Προσθεσε επισης με εντονο υφος:
      Πρεπει επιτελους το ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτει και να αναλαβει τις ευθυνες του. Ως ποτε θα θρηνουμε θυματα στο ονομα του κουκουλοφορισμου?

      🙂 🙂 :mrgreen:

      ____________________

      Δείτε κι αυτό (κριτική από την ΚΟΕ)

      [….]
      Μια σπουδαία συζήτηση στην ελληνική κοινωνία

      Ναι, αυτό το διάστημα συντελείται κάτι καταπληκτικό. Γίνεται συζήτηση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία για την «πρόταση συμμαχίας και εξουσίας» του ΚΚΕ. Με τεράστια κοσμοσυρροή σπεύδουν όλοι να ακούσουν και να πάρουν μέρος στις διεργασίες.

      Αν δεν το πιστεύετε…

      …ο Μάκης Μαίλης μας πληροφορεί πως «ευτυχώς για την εργατική τάξη και τ’ άλλα λαϊκά στρώματα, υπάρχουν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και χιλιάδες άλλοι συνεργαζόμενοι μαζί τους». Ποιοι είναι αυτοί οι «χιλιάδες άλλοι συνεργαζόμενοι μαζί τους», αποτελεί μυστήριο. Δεν μιλά για τους ψηφοφόρους, ούτε για τους οπαδούς. Δεν μιλά ούτε για συνεργαζόμενες δυνάμεις. Είναι η συμμαχία στα χαρτιά, στις διακηρύξεις, στη φαντασία, στον εκνευρισμό, στο γράψε για να γράψεις Μάκη, τον πόνο να γλυκάνεις…

      http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1906&catid=118:240&Itemid=163

     • Ποια βίαιη λαϊκή επανάσταση και μαλακίες τούμπανα ελπίζουν και προσδοκούν οι ηλίθιοι; Έχουν επαφή με την πραγματικότητα ή τους έχει κάνει κουρκούτι το μυαλό η πολλή ανάγνωση των απάντων του Λένιν και του Στάλιν; Κάτι τέτοιο είναι πολύ πέρα από τη νοοτροπία της σημερινής κοινωνίας.

     • Να τη βάλουν στον πάτο τους την «ιδεολογία». Εδώ έχουμε να κάνουμε με πολύ πρακτικά ζητήματα. Ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική είναι να κυβερνήσει η αντιμνημονιακή Αριστερά (όχι η πασοκική Κολυμπήθρα του Σιλωάμ που λέγεται ΔηΆρι ούτε ο Σαμαράς με τις ουρίτσες του).

      Γιατί δε θέλει κάτι τέτοιο το ΚΚΕ;

 2. Είναι αργά, κι έκατσα εκτάκτως να μελετήσω κάποια πράματα….

  Πριν πάω για ύπνο αναφέρω κάτι που σκέφτηκα ΠΟΛΥ έντονα σήμερα.

  Σαν να μου φαίνεται ότι η ηγεσία του ΚΚΕ διαπράττει ένα… τραγικό λάθος,
  που ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ θυμίζει αρχαία τραγωδία, το μύθο του Οιδίποδα.

  Ως γνωστόν ο Οιδίπους προσπάθησε να αποφύγει τη μοίρα του, αλλά…
  με ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ.

  -Οπως και το ΚΚΕ που τώρα (δεκαετίες μετά) θέλει να αποφύγει π.χ. τα λάθη του συμβιβασμού της Βάρκιζας.

  Αλλά με το να αρνηθεί τη μοίρα του συμβιβασμού (όπως την αντιλαμβάνεται)… θα συμβιβαστεί χειρότερα.

  ΝΟΜΙΖΕΙ ότι με το να υψώνει τείχη, αποκλείοντας συγκυβέρνηση με άλλους (της αριστεράς),
  ότι έτσι θα αποφύγει το συμβιβασμό με τον καπιταλισμό.

  Ομως η τραγική και αμείλικτη μοίρα του ΚΚΕ, είναι ότι ΑΥΤΗ ακριβώς η απόφασή του,
  είναι εκείνη που θα το συμβιβάσει ΑΠΟΛΥΤΑ (και εκ των πραγμάτων) με τον καπιταλισμό.

  _________________________________

  Να το πω κι αλλοιώς: «ΟΛΟΙ πλην Λακεδαιμονίων» 😦

  Σπαρτιάτες είναι το κόμμα.

  Αυτά…

 3. Τώρα… ΔΕΝ το παίζω «ΚΚΕ-δολόγος», ούτε και επικροτώ τις βρώμικες επιθέσεις κατά του ΚΚΕ από τον ΔΟΛ κ.ά.
  αλλά πρέπει να μαζέψω στοιχεία για να κατανοήσουμε ΤΙ στο διάολο συμβαίνει μέσα στο κόμμα.

  Από το 2009 (μετά το 18ο συνέδριο, της αποκατάστασης του Στάλιν) το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ είναι οι εξής 12 άνθρωποι
  http://faros.wordpress.com/2009/02/28/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BF/

  Το Νέο Πολιτικό Γραφείο
  Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ (που εκλέχτηκε από το 18ο Συνέδριο), σε συνεδρίασή της εξέλεξε το νέο Πολιτικό Γραφείο της, το οποίο αποτελείται από 12 μέλη και είναι το :
  1. ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ)
  2. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
  3. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  4. ΓΟΝΤΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  5. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ
  7. ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
  8. ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  9. ΜΠΕΛΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
  10. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
  11. ΡΑΖΟΥ ΛΟΥΙΖΑ
  12. ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
  […]
  – Το νέο Πολιτικό Γραφείο, αποτελείται πλέον από ένα επί πλέον μέλος. Δαλαδή από 11 μέλη που είχε το προηγούμενο και πιο προηγούμενο, τώρα αριθμεί 12 μέλη.
  – Συνεχίστηκε η σημαντική ανανέωσή του (έχουμε περίπου 30% νέο “αίμα”). Το 2005 είχαμε τρία νέα μέλη σε σχέση με το ΠΓ του 2000, ενώ στο σημερινό εκτός από αυτό, μπήκαν άλλα τρία νέα μέλη.. (που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στο Πολιτικό Γραφείο).
  […]

  Δυστυχώς τους περισσότερους ΔΕΝ τους ξέρω. Για τους Γόντικα και Κουτσούμπα όμως ξέρω αρκετά που ΔΕΝ μου αρέσουν καθόλου….
  Ακόμη και ο ξεφτιλισμένα-νεοσταλινικός Μπαλασόπουλος άσκησε κριτική στο Γόντικα (πόσω μάλλον εμείς?)
  http://leninreloaded.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

  Σήμερα πάντως ο Μπαλασό έγραψε νηφάλιο, σχετικά ορθολογικό ποστ,
  αν και… δεν είμαι σίγουρος, τελικά, ΑΝ λέει κάτι ουσιαστικό:
  http://leninreloaded.blogspot.com/2012/03/blog-post_5417.html
  Προσπαθεί προφανώς να «καλύψει τρύπες» στην εξαιρετικά δογματική, άχρηστη απάντηση του Ριζοσπάστη
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6764571

  …που απορρίπτει (για πολλοστή φορά) πρόταση συνεργασίας, αυτή τη φορά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εδώ
  http://aristeroextreme.blogspot.com/2012/03/blog-post_11.html

  ΤΡΙΧΕΣ.
  Μέσω εννοιολογικής ανάλυσης, όλοι λένε ΚΑΙ κάποιες μπούρδες βέβαια,
  (με βαρύγδουπα λόγια ΜΑΖΙ με αλήθειες ΚΑΙ με κάποιες σωστές προτάσεις).
  Αν τα λέγανε όμως στην… Ισλανδία, θα τους στέλνανε σε κάνα… ψυχίατρο ΟΛΟΥΣ μαζί, οι Ισλανδοί ! 😈

  Ορίστε δείγμα… μπαλασοπουλισμών (ήπιας μορφής, δε λέω):

  Από εκεί και πέρα, και επειδή αναφέρεται συχνά το λενινιστικό «συμμαχία και με το διάβολο» ως βάση νομιμοποίησης σχεδίων ενότητας: «ναι, αρκεί με αυτό να μπορείς να πετύχεις κάτι θετικό δια την υπόθεσή σου», θα απαντούσα. Και εδώ ερχόμαστε σε κάτι που κανείς δεν συζητά: δεν είναι απλώς το αν θα τα βρίσκουν μεταξύ τους οι «συνεργάτες» ώστε να μην καταλήξουν σαν την ΠΑΕ ΠΑΟ, είναι το αν έχουν ένα γερό και εφαρμόσιμο σχέδιο στο μυαλό τους για το τι θέλουν να κάνουν. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έχω ως τώρα καταλάβει είναι ότι θέλει να εξασφαλίσει «καλύτερους όρους» για τα συγκριτικά φτωχότερα και πιο ευάλωττα στρώματα, αλλά δεν ξέρω πώς ακριβώς θα το κάνει, και δεν μού έχει δώσει την αίσθηση ότι ξέρει ο ίδιος από όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει. …

  ΗΛΙΘΙΟ κόλλημα.

  1) Πρώτον, διότι ορισμένα πράματα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τα ξέρει, ΟΥΤΕ και μπορεί.
  Μιλάμε για ΠΟΛΛΟΥΣ «μαύρους κύκνους» (κατά Nicholas Taleb).
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nassim_Nicholas_Taleb

  2) Δεύτερον, διότι αν μία κυβέρνηση της αριστεράς θέλει να βοηθήσει τους φτωχούς,
  θα το κάνει έτσι κι αλλοιώς ΟΠΩΣ κι αν μπορέσει. Είναι ανόητο «control freak attitude»,
  το να θέλει να ξέρει σε ΚΑΘΕ λεπτομέρεια, ΠΩΣ να το κάνει ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  3) Τρίτον, διότι η μετατροπή των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών σε κρατικές και με διαφορετική, πιο δημοκρατική διαχείριση, ΕΙΝΑΙ εφικτή.

  4) Τέταρτον, διότι και η μεταμόρφωση πολλών μικρών επιχειρήσεων σε συναιτεριστικές έχει ΗΔΗ πετύχει και αναλυθεί εκτενώς
  π.χ. περίπτωση Semler:
  http://delicious.com/omadeon/semler
  Αυτό φυσικά δεν αποκλείει τη συνέχιση κάποιας μορφής ιδιοκτησίας (που ενοχλεί το ΚΚΕ)
  αλλά είναι ΠΟΛΥ σημαντικό βήμα μπροστά.
  -και μπορει να υλοποιηθεί ακόμη πιο σοσιαλιστικά, σύμφωνα με όσα διδάσκει και ο Richard D. Wolff,
  http://delicious.com/omadeon/wolff

  5) Πέμπτον, διότι τα έσοδα του κράτους αρκούν για να ανασάνει ΚΑΙ ο λαός,
  ΑΝ σταματήσει η αφαίμαξη από τοκογλύφους και η φοροδιαφυγή μεγάλων διαπλεκόμενων αστών.

  κ.ο.κ.

  __________________
  Τέλος… δείτε τα χάλια του Μπαλασό, στη συμπεριφορά του σε κάποιο σχολιαστή που υπογράφει «επιζών της Τασκένδης»
  http://leninreloaded.blogspot.com/2012/03/i_23.html?showComment=1332530249901#c2548511083291812611
  (από δω και κάτω κυρίως)

  Το εξής πολύ σωστό σχόλιο:
  http://leninreloaded.blogspot.com/2012/03/i_23.html?showComment=1332577452398#c7980234996727024138

  Επιζών της Τασκένδης
  Mar 24, 2012 01:24 AM
  Οικονομική ισότητα ήθελα να γραψω και από lapsus έγραψα οικονομική ελευθερία η οποία συμφωνώ, είναι αστική κατηγορία. Υπήρχε λοιπόν οικονομική ισότητα στον υπαρκτό; κατηγορηματικά όχι, οι οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στη γραφειοκρατία (κομματική και κρατική) υπήρξαν συγκρίσιμες με αυτές πολλών καπιταλιστικών κρατών.

  όσο αφορά την υπόλοιπη απάντηση σου είναι άσχετη με τα ερωτήματα που έθεσα και απολογητική. Την επίθεση που δέχτηκε η επανάσταση από τις ιμπεριαλιστικές χώρες καθώς και την πολλαπλή πίεση (πολιτική, οικονομική κλπ) δεν την αρνούμαι. Το ερώτημα όμως δεν αφορούσε τις αιτίες του εκφυλισμού, του θερμιδώρ μίας και ανέφερες τη Γαλλική Επανάσταση ή της ανεπανάστασης κατ’ άλλους, αλλά το χαρακτήρα αυτών των κοινωνίων: ήταν εργατικά κράτη που εξασφάλιζαν, με διάφορες αντιφάσεις και δυσκολίες, οικονομική ισότητα και πολιτική ελυθερία και ισότητα; αν ναι άξιζαν και αξίζουν την υποστηριξή των κομμουνιστών και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νέες κομμουνιστικές προσπάθειες. Αν όχι, αν δηλαδή πρόκειται για εκμεταλλευτικά καθεστώτα στα οποία η εργατική τάξη είχε σε μεγάλο βαθμό απαλλοτριωθεί οικονομικά και πολιτικά, τότε πρέπει να μας βρουν απέναντι τους και η οποιαδήποτε σύνδεση του κομμουνιστικού οράματος με αυτά, υπονομέυει αυτό το όραμα αντί να το ενισχύει. Το ερώτημα είναι απλό αλλά θεμελιώδες και δεν απαντάται με επιχειρήματα του τύπου «πως άντεξε η Κούβα τόσα χρόνια;» το ότι άντεξε η κουβανική επανάσταση τόσες δεκαετίες αυτό καθιστά αυτόματα το κουβανικό κράτος σοσιαλιστικό ή κομμουνιστικό; είναι μήπως το πρώτο αυταρχικό, γραφειοκρατικό καθεστώς που έχει σημαντική απήχηση στον πληθυσμό; το καθεστώς του Νάσερ είχε εξίσου αν όχι μεγαλύτερη αποδοχή από τους Αγύπτιους, ενώ η οικονομική του πολιτική υπήρξε παρόμοια με αυτής της Κούβας. Ο Καντάφι επίσης άντεξε 4 δεκαετίες και για μεγάλα διαστήματα μπορεί να υποστηριχθεί βασιμα πως εξασφάλιζε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Το να υπερασπίζεται κάποιος την Κούβα από την ιμπεριαλιστικη επιθετικότητα είναι ένα ζήτημα (απαραίτητο για κάθε κομμουνιστή). Το να την προβάλλει ως πρότυπο κομμουνιστικής χώρας όμως σημαίνει δύο πράγματα: ή εθελοτυφλεί απέναντι στην οικονομμική και πολιτική πραγματικότητα του νησιού ή έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον κομμουνισμό από αυτή του Μαρξ και του Λένιν.

  -με την εξής… ΠΑΝΗΛΙΘΙΑ «απάντηση» (μετά από λίγο)
  Αντωνης
  Mar 24, 2012 03:45 AM

  Να το ξαναπώ; Ζήτω ο Φιντέλ και η ηρωϊκή Κούβα! Κάτω η ατέλειωτη υποκρισία των τσανακογλυφτών του κεφαλαίου που μού επιτρέπουν τον σοσιαλισμό μόνο με την προϋπόθεση να είναι ανύπαρκτος!

  Ω Ναι, καλά κρασιά… και πούρα Αβάνας πολλάαα….
  🙂 :mrgreen:

  Αλλά o σχολιαστής του «την είπε», αμέσως μετά:

  Επιζών της Τασκένδης
  Mar 24, 2012 03:56 AM

  Ήταν απλά ζήτημα χρόνου το πότε θα κατέφευγες στην επίκληση των «ηρώων» και τις προσευχές. Εύχομαι ο θεός με το μούσι ή με το μουστάκι να σε προστατεύει

  🙂 🙂 🙂

  […]

  Επιζών της Τασκένδης
  Mar 24, 2012 03:33 AM

  Οκ περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
  Αν η αντίληψη σου για το σοσιαλισμό είναι η Κούβα τότε πάω πάσο. Φυλετική ισότητα και ισότητατα των γυναικών λοιπών, δεν έχεις ακούσει τίποτα δηλαδή για την συστηματική υστέρηση των μαύρων Κουβανών σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες (κάτι που ανγνώσρισε και ο Φιντέλ σε συνέντευξη του πριν λίγα χρόνια στον Ραμονέτ αν θυμάμαι καλά, την απέδωσε όμως στην μορφωτική τους υστέρηση!!!); επίσης υπάρχει ισότητα των γυναικών τη στιγμή που είναι διάχυτη η κουλτούρα του matsismo (κατι που χαρακτηρίζει όλη τη Λ. Αμερική), ενώ βέβαια είναι εντελώς ίση μία φτωχή μαύρη εργάτρια μέ ένα μεσαίο για να μην πω ανώτερο στέλεχος της γραφειοκρατίας. Επίσης πόση ισότητα βίωναν μέχρι πριν κάμποσα χρόνια οι ομοφυλόφυλοι που διώκονταν ακόμη και ποινικά για τη σεξουαλική επιλογή τους; (κατάσταση που ευτυχώς έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό) Πόσο εύκολα στηλιτεύουν καποιοι την τυπική ισότητα που συγκαλύπτει και στηρίζει την πραγματική ανισότητα, στο δυτικό καπιταλισμό αλλά την καταπίνουμε αμάσητη όταν μας χτυπάει κατακέφαλα στο «σοσιαλισμό»…

  Μπορείς να μου πεις κατά την άποψη σου που έγκειται το σοσιαλιστικό στοιχείο στον υπαρκτό σοσιαλισμό; Στον κρατικό έλεγχο των μέσων παραγωγής μήπως; και σε τι συνίσταται ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας του κράτους; μήπως στο ότι ελέγχει τα μέσα παραγωγής; δεν σου φαίνεται κάπως κυκλική αυτή η λογική; το κράτος είναι αποθήκη των μέσων παραγωγής;

  Μπορείς να υποστηρίζεις την Κούβα όσο απόλυτα θέλεις, μην περιμένεις όμως να πείσεις και πολλούς για τον κομμουνισμό φέρνοντας τη ως παράδειγμα. Τώρα μάλιστα που ο αδελφός Ραούλ, ο οποίος εκλέχθηκε ελεύθερα και δημοκρατικά, κατατροπώνοντας τους αντιπάλους του ( α ξέχασα δεν υπήρχαν τέτοιοι, ήταν κάτι σαν τις εκλογές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) κανει μαζική στροφή προς της αγορά, απολύoντας ένα εκατομμύριο εργάτες και απελευθερώνοντας στην ιδιωτική πρωτοβουλία μία σειρά τομείς της οικονομίας. Τώρα λοιπόν θα μπορείς να επιχειρηματολογήσεις πως με βάση (και) την εμπειρία της Κούβας, ο κομμουνισμός που πρεσβέυεις είναι ένα στάδιο πριν τον… καπιταλισμό στην κοινωνική εξέλιξη.

  Αντωνης
  Mar 24, 2012 03:40 AM:

  ΝΑΙ ρε φίλε. Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΥΒΑ. Έχεις πρόβλημα; Φάε την Ελλάδα σου τότε και παράτα με.

  • ΕΞΩ από το διαδίκτυο, τότε, ξεφτιλισμένε νεο-σταλινικέ, που έχεις «αντίληψη για το σοσιαλισμό» την Κούβα ΕΙΔΙΚΑ…
   …όπου ΔΕΝ ΕΧΕΙ διαδίκτυο για το λαό, εκτός από σπάνια και ελεγχόμενα ιντερνέτ-καφέ.
   (και κομματικά στελέχη…)

   Εγώ που διαβάζω ΚΑΙ Κουβανούς διανοουμένους ξέρω ότι ζητάνε ΠΙΟ ΠΟΛΛΗ ελευθερία με ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ σοσιαλισμό.

   (θα φέρω λινκ σε λίγο)

 4. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την Αναλυτική, Πλήρη και Ορθότατη ανάρτηση.
  Χάρηκα ιδιαίτερα που σας βρήκα (μέσω του fb του Χάρυ Κλυν), γιατί ένοιωθα γραφικός και εξωγήινος, με αυτά που άρχισα να γράφω (πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2010) http://apohi-lefko-akiro.blogspot.com και δεν έβλεπα ουσιαστική ανταπόκριση.
  Έχετε κάνει πολύ δουλειά γενικώς, αλλά διάβασα μόνο αυτή την ανάρτηση.
  Βλέποντας τις αντιδράσεις (και στα υφιστάμενα Κόμματα), όσων υποστηρίζουν ΑΠΟΧΗ-ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ και για να αποφύγω τις υποψίες τους, ότι θέλω να τους πείσω να ψηφίσουν συγκεκριμένα Κόμματα (αφού έκρινα ότι είναι σημαντικότερο το να συμμετέχουν αρχικά), δεν αναφέρθηκα στην «ένοχη» φράση της «χαμένης Ψήφου» για τα πολύ «μικρά» (<3%) Κόμματα.
  Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
  Φώτης.

 5. Πολύ χρήσιμα τα στοιχεία για τον εκλογικό νόμο.

  Τώρα περί ΚΚΕ – αλλά γενικά και οργανωμένης αριστεράς θα έλεγα, γιατί στην Ελλάδα όλα τα αριστερά κόμματα είναι κλωνοποιημένα ΚΚΕ, από το μητρικό, με την έννοια οτι ο κόσμος που τα ίδρυσε, από εκεί προέρχεται, ως το αρχαιότερο , και κουβαλά τις ίδιες αντιλήψεις – το ΚΚΕ αυτό ήταν πάντα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες!

  Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο: οτι το ΚΚΕ – και επομένως και όλη η οργανωμένη αριστερά, όπως εξήγησα παραπάνω – τηρεί τη μυστική συμφωνία της Γιάλτας, μεταξύ Στάλιν – Τσώρτσιλ, σύμφωνα με την οποία η επιρροή των αριστερών ιδεών στην Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%.

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD

 6. Εν τω μεταξύ, φαντάζομαι ότι το γελοίο και βοθρώδες νεοφιδελεύθερο μπατσοκόσκατο ελεεινάκι συνεχίζει να λέει ότι «δεν έχουμε χούντα».

  Απάντηση στο ελεεινάκι είναι αυτή η πλήρης αναφορά του BlackMediterraneanPirate από τους «Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα» (τους οποίους είχε κατασυκοφαντήσει ένας υπερτιμημένος παρανοϊκός «διανοούμενος» με νεοσταλινική νοοτροπία)

 7. Χαχαχα…
  @κ.κ. ΠΟΛΥ καλή φάση με το 10% της επιρροής (συμφωνία της χαρτοπετσέτας).
  Τώρα όμως έχουμε εισέλθει σε συμφωνίες… κωλόχαρτων (και ΙΔΙΩΣ διαφωνίες). 🙂

  Μια πρόχειρή μου κριτική σε άρθρο του «Ριζοσπάστη», που απορρίπτει με ηλίθιο τρόπο την πρόταση συνεργασίας από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  (τα είχα γράψει και στο blog του Celin)

  (απευθύνομαι σε δεύτερο πρόσωπο, σε Κνίτες όπως ο «Radio Collectiva» που απάντησε σε σχόλιό μου ΕΔΩ)

  Το νέο άρθρο στο «Ρ». Λέει
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6764571

  …Σε άλλο σημείο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνει: «Οι πολιτικοί «άξονες» για την κοινή αριστερή και αγωνιστική δράση που προτείνει σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, στην ανατρεπτική Αριστερά και σε όλα τα αγωνιζόμενα ρεύματα και δυνάμεις, είναι οι παρακάτω: Ανατροπή των μνημονίων, των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Παύση πληρωμών προς τους πιστωτές, μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους. Εθνικοποίηση – κρατικοποίηση όλων των τραπεζών και των μεγάλων, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Εξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την ΕΕ.

  Εχετε διαφωνία ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ? Σε ΤΙ ακριβώς?

  Αφού σε ΤΙΠΟΤΕ δεν διαφωνείτε (κι ελάχιστοι άλλοι διαφωνούν).

  (συνέχεια παράθεσης του «Ρ» από ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

  «Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, σταθερή εργασία με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, εισόδημα εργαζομένων και λαού σε βάρος των κερδών του κεφαλαίου»..

  Αυτά βέβαια ΕΙΝΑΙ λάθη, όπως εκφράζονται έτσι σαν απλά ευχολόγια. Φυσικά δεν πέρασε από το μυαλό των (ΚΚΕδογενών) συντρόφων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι κάποια άλλα πράματα είναι πρακτικά, όπως πέρασμα ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων στους ίδιους τους εργαζόμενους, με συμμετοχή και της ευρύτερης κοινωνίας κι ενός διαφορετικού κράτους που θέλει ΧΡΟΝΟ να χτιστεί, κλπ.
  …αλλά αυτά επίσης ΟΥΤΕ ΚΑΝ πέρασαν από το μυαλό του αρθρογράφου του «Ρ». Αντί αυτού λέει

  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτείνει μια πολιτική συμμαχία από τα πάνω, με συμφωνία σε επιμέρους στόχους πάλης, φάσκοντας και αντιφάσκοντας.

  -ΠΟΥ? ΠΟΥ δηλαδή «φάσκοντας και αντιφάσκοντας»? ΔΕΝ κατάλαβα.
  Τα προηγούμενα ΠΟΛΥ συγκεκριμμένα αιτήματα είναι καρα-τσεκαρισμένα ως λογικά συνεπή,
  από ΠΛΗΘΟΣ αριστερών οικονομολόγων (και άλλων).
  ΠΟΥ βρήκε «φάσκειν και αντιφάσκειν»? ΤΡΙΧΕΣ. Συνεχίζει όμως:

  Λέει [η ΑΝΤΑΡΣΥΑ] ότι χρειάζεται η συγκρότηση «ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής της αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεών τους».

  ΠΟΛΥ σωστά (και καθόλου «αντιφατικά»).

  Καλεί κόμματα να συμμαχήσουν για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Τι θα έλθει μετά την ανατροπή της κυβέρνησης και της αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου; Αλλη κυβέρνηση; Ποια; Και με ποιο πρόγραμμα; Τους στόχους που παρατάσσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

  Ναι, τους προηγούμενους στόχους, που ΜΟΝΟ εσείς σνομπάρετε ενώ ΟΛΟΣ ο υπόλοιπος σοβαρός κόσμος τους θεωρεί ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥΣ (ΚΑΙ διεθνώς).

  Τι θα γίνει με την καπιταλιστική ιδιοκτησία;

  ΟΥΦΦ… Νομίζω ότι κανένας πιθανός σας σύμμαχος δεν θά’χε αντίρρηση για στρατηγικά αναγκαίες μεγάλες εθνικοποιήσεις, π.χ. σε τράπεζες, ενέργεια, βαριά βιομηχανία, κλπ. Από κεί και πέρα όμως, είμαστε χώρα αυτο-απασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων, και γι’ αυτούς ειδικά ούτε καν το ΚΚΕ δεν προτείνει… ατσούμπαλη εθνικοποίηση.

  Επομένως, ΤΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ, ΕΔΩ?
  -ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ εν αμαρτίαις, για ΣΕΧΤΑΡΙΣΜΟ?

  Read more: http://celinathens.blogspot.com/2012/03/blog-post_23.html#ixzz1qAJPnh1W

  —————–

  A, ορίστε ΤΙ βρήκατε: (συνεχίζω)

  «…Πιο κάτω όμως η πρόταση συμμαχίας, λέει ότι γίνεται για το μαζικό κίνημα. Να τι λέει: «Ενα μέτωπο αγώνα, που θα συνενώνει τις αγωνιστικές και ταξικές μαζικές οργανώσεις των εργαζομένων και του λαού σε μια ενιαία πολιτική κατεύθυνση ανατροπής».

  Μπλα, μπλα, μπλα, ατέλειωτος ΑΝΟΥΣΙΟΣ βερμπαλισμός του ΚΩΛΟΥ (κι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά ΚΑΙ από εσάς). Ζείτε στην κοσμάρα σας. Αυτά είναι ευχολόγια και Artificial Text (=KKE-generator products). Μετά ο «Ρ» λέει:

  Μ’ αυτήν την αντιφατικότητα [sic] προσπαθεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική συμφωνία διεξόδου, ανάμεσα σε κόμματα που θέλουν κυβέρνηση και μάλιστα εντός Ευρωζώνης, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ που καλεί την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε πάλη για ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την εργατική εξουσία.

  Α, κατάλαβα… θα παίξουμε τώρα και την… κόκκινη κολοκυθιά,
  σε στυλ «εσύ είσαι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ κι εγώ όχι». 🙂

  Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Του-Φου-Μαν-Τσου, για μια… Ενιαία Παρανοϊκή Αριστερά! :mrgreen:

  Αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα ξεκινήσει ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ με την Ε.Ε. έτσι κι αρχίσει η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ σοσιαλιστική πολιτική σαν αυτή που ΗΔΗ σας πρότειναν (και αρνείστε με γελοίες προφάσεις)

  Read more: http://celinathens.blogspot.com/2012/03/blog-post_23.html#ixzz1qAKxsfOQ

  • Τι είναι άσπρο, γλιτσερό και κρατάει μαστίγιο;

   Η μαλακία που δέρνει τους οπαδούς της νομενκλατούρας του ΚΚΕ, γιατί η νομενκλατούρα (έτσι ρε, να χρησιμοποιήσω κι εγώ την κόντρα-πλακε/MDF γλώσσα του Κόμματος) έχει ΑΛΛΑ παιχνίδια να παίξει. Ρε, τώρα χρειαζόμαστε μια Αριστερά που να γαμεί και να δέρνει κι αυτοί παίζουν τις κουμπάρες! Πόσο πιο άθλιοι μπορεί να γίνουν;

  • Κάποιος (μάλλον αγαθιάρης) μπλόγκερ υποστηρικτής ή μέλος του ΚΚΕ ασκεί μια πολύ ήπια (αυτο-)κριτική στο «Ριζοσπάστη», εδώ
   http://stratolatis.blogspot.com/2012/03/blog-post_24.html
   Ετοίμασα απάντηση στην ανάρτησή του, την εξής (που αντιγράφω εδώ για έλεγχο λαθών πρώτα)

   Η απόρριψη της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αστήρικτη, απαράδεκτη, και συνιστά «the last straw» (αγγλιστί).

   Ο νέος καλπονοθευτικός νόμος σήμερα εγγυάται την επικράτηση κυβερνήσεων μειοψηφίας. Μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ λαϊκή ήττα στις αστικές εκλογές, είναι η συνολική εκλογική συνεργασία της αριστεράς, με στόχο τη ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ακόμη και χωρίς το «μπόνους 50 εδρών» που… βλακωδώς νόμιζε ο Τσίπρας ότι θα έπαιρνε (αυτή η συνεργασία). Δυστυχώς, η μη-συνεργασία της αριστεράς θα φέρει τη ΣΙΓΟΥΡΗ ήττα, ζημιώνοντας ΚΑΙ το κόμμα που θα τεθεί στο στόχαστρο ακόμη περισσότερο από το λαό (συνολικά).

   Τα βλακώδη λάθη του αρθρογράφου του Ριζοσπάστη στην απάντησή του προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναλύθηκαν και ΕΔΩ.

   Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ, που είναι υπεύθυνη γι’ αυτή τη σεχταριστική πολιτική, είναι πολύ πιθανό ότι θα ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ στο επόμενο συνέδριο του ΚΚΕ, μετά από μακρά περίοδο ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ, λόγω μνημονιακής συγκυβέρνησης που θα έχει προκύψει σαν συνέπεια αυτής της πολιτικής.

   Υπερασπιστές της μη-συνεργασίας, έχετε γύρω στον… ένα μήνα (ή μέχρι τις εκλογές) να αποβάλλετε ΟΛΑ τα ελαττώματά σας και να σοβαρευτείτε. Μετά, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ, γιατί η εργατική τάξη θα σας ΦΤΥΣΕΙ, μαζί με ΟΛΟΥΣ τους υπαίτιους για την επικείμενη λαϊκή ήττα.

   Από τώρα και στο εξής η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΚΕΙΑ και η ΠΑΡΑΝΟΙΑ, καθώς και η ΥΠΕΡΟΨΙΑ, θα θεωρούνται ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΕΣ.

   ΔΕΝ υπάρχουν περιθώρια για «συζήτηση». Τη «συζήτηση» έπρεπε να την είχατε κάνει από ΠΕΡΥΣΙ.

 8. Α, ξέχασα να αναφερθώ στο ΠΟΛΥ καλό ποστ της φίλης κ.κ.
  Το αναπαράγω ΟΛΟ εδώ, σε ΕΝΑ σχόλιο (χεχε) έτσι ώστε να το «χρωματίσω» σε μερικά σημεία του.
  …αλλά δείτε το πρωτότυπο γιατί έχει ΚΑΙ video ΚΑΙ πολύ ενδιαφέροντα σχόλια.
  http://kerasiakrinoi.blogspot.com/2012/03/blog-post_5475.html

  Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012
  Αφιερωμένο σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και λοιπούς ασυμβίβαστους…
  …που σνομπάρουν τις εκλογές και αρνούνται τις εκλογικές ή και μετεκλογικές διεργασίες με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης….

  Αλλά αν μετά τις εκλογές, που θα έχουμε αυτήν ακριβώς την κυβέρνηση που έχουμε τώρα και βέβαια αυτήν ακριβώς την ίδια πολιτική, έρθω και σας πετάξω γιαούρτια και νεράντζια, δεν πιστεύω να απορήσετε! Ούτε που ο εξαθλιωμένος πλέον κόσμος θα σας κατατάσσει, με αποδείξεις, στην ίδια μεριά με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τη Ντόρα και τον Κωλοτούμπα! Και αυτά θα γίνουν έτσι ακριβώς αν τα ποσοστά σας αθροιζόμενα δίνουν κυβέρνηση. Γι αυτό, αν συνεχίσετε με τα ίδια μυαλά, να παρακαλάτε να μην πάρετε παραπάνω από αυτό που δεν σας επιτρέπει παρά να κάθεστε βολικά στην αντιπολίτευση, τη μείζονα, την ελάσσονα, και την εξωκοινοβουλευτική.

  Ακολουθούν μερικές διδακτικές ιστορίες

  Ραφαέλ Κορέα: Πρόεδρος του Ισημερινού. Εξελέγη το 2006 με ποσοστό 57,2% έναντι 42,7% του αντιπάλου του, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν δεύτερο. Ο Κορέα αρνήθηκε το χρέος της χώρας του ως παράνομο. Επανεξελέγη το 2009 με ποσοστό 51,7% από τον πρώτο γύρο.
  Ισλανδία: Η συντηρητική κατά τα άλλα κυβέρνηση, πλην όμως όχι εθελόδουλη καθώς φαίνεται -όπως η δική μας – διοργάνωσε δημοψήφισμα για το χρέος, στο οποίο ο λαός της χώρας αποφάσισε με ποσοστό 93% οτι δεν πληρώνει.

  Ιρλανδία: Σε δημοψήφισμα πρόκειται να τεθεί το νέο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

  Γαλλία: O υποψήφιος για την προεδρεία και πιθανότερος νικητής, σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ δηλώνει οτι θα επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο.

  Πείτε μας τώρα πως τα δημοψηφίσματα – που όλως τυχαίως ούτε ένα δεν έχει γίνει στην Ελλάδα – με αυτά τα αποτελέσματα, που γίνανε σεβαστά από τις κυβερνήσεις που τα διοργάνωσαν, είναι άνευ σημασίας για το μέλλον αυτών των λαών. Ότι δηλαδή αυτές οι κυβερνήσεις είναι το ίδιο με τη δική μας και οτι οποιαδήποτε κυβέρνηση, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, είναι ένα και το αυτό! Θυμίζω οτι δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο έχει ζητήσει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Πείτε μας και οτι η σωτηρία του λαού του Ισημερινού, που αρνήθηκε διά στόματος Κορέα να πληρώσει το παράνομο χρέος, δεν οφείλεται και στη βούληση αυτού του ανθρώπου και της κυβέρνησής του να βοηθήσει τη χώρα του, ανθρώπου που εκλέχτηκε με εκλογές! Πείτε μας οτι είναι το ίδιο Σαρκοζί και Ολάντ ως προς το αν θα εφαρμοστεί ακέραιο το νέο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο δεν επιτρέπει παρά μόνο 0,5% ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα για κάθε χώρα! Που σημαίνει σφαγή! Πείτε μας με λίγα λόγια οτι δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι στην κυβέρνηση και επομένως δεν έχουν καμιά σημασία οι εκλογές!

  (πέστα Χρυσόστομη…)
  Δείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και τα σχόλια εκεί, όμως:
  http://kerasiakrinoi.blogspot.com/2012/03/blog-post_5475.html

  • Εξαιρετικό το άρθρο της, αλλά βέβαια της απάντησαν με ΜΑΛΑΚΙΕΣ. Να βάλουν τη Συνθήκη της Χαρτοπετσέτας εκεί που ξέρουν – με Αριστερά να βολοδέρνει στο 10% (όπως είχε δεσμευτεί ο Στάλιν) δε γίνεται δουλειά. Η Αριστερά πρέπει να έχει τέτοια ποσοστά στο Κυνοβούλιο που να κόβει κώλους και να την τρέμουν οι ανεπάγγελτοι αληταράδες του ΝΔΣΟΚ και της ακροδεξιάς σωματοφυλακής τους (ΔΗΣΥ-Δράση-ΛάΟΣ-ΦΙΣ-Χρυσή Αυγή).

   • Παιδιά ευχαριστώ πολύ για την αναπαραγωγή και τα καλά σας λόγια.

    Να πω για τα σχόλια. Κόσμος που πρόσκειται φιλικά στο ΚΚΕ έχει έρθει κατά κύριο λόγο με δική του αρχική πρωτοβουλία στο blog μου και εκτοτε δέχεται κάθε είδους κριτική που κάνω για την πολιτική του ΚΚΕ με πνεύμα φιλικό και διάθεση συζήτησης. Αυτό βέβαια αφορά στα συγκεκριμένα πρόσωπα και από αυτή την άποψη θέλω να τους υπερασπιστώ διότι έχει αναπτυχθεί και μια σχέση, όπως και με σας άλλωστε, οπότε το καταλαβαίνετε τι εννοώ.

    Όμως δείχνει και κάτι: οτι οι άνθρωποι από «κάτω» εξακολουθούμε να παραμένουμε Ανθρωποι – και όχι κομματικά ρομπότ ή ιδεοληπτικές μηχανές – καθώς μπορούμε να συνομιλούμε και να βρίσκουμε κοινά, παρά τις αρχικά ίσως και πολύ διαφορετικές αφετηρίες.

    Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει οτι η κοινωνία διαφέρει από την δημόσια εικόνα που εμφανίζουν οι σχέσεις των κομματικών μηχανισμών, οτι η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά, και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε και να το διαφυλάξουμε.

    • Ναι, αγαπητή κ.κ. δεν αμφιβάλλω ότι ειναι ΕΤΣΙ όπως τα λες τα πράματα και ότι η δική σου… έμφυτη ευγένεια (χεχε) ενίοτε βοηθάει πολύ περισσότερο από τη δική μας… πολύ σκληρότερη στάση (ιδίως του Αιρετικού που αποφάσισε να μη χαρίζει κάστανα εδώ και καιρό).

     Παρόλ’ αυτά γνώμη μου είναι ότι χρειάζονται ΚΑΙ οι δύο στάσεις, η ευγενική ΚΑΙ η σκληρή, ανάλογα με το περιεχόμενο μιας κουβέντας ή όσων λέει κάποιος.

     Σήμερα είπα π.χ. κι εγώ κάποια καλά λόγια για κάποιον που… αντιπαθώ, και δεν τον αντιπαθώ για προσωπικούς λόγους, αλλά γιατί είναι τόσο αγαθιάρης ώστε έπεσε κάποτε θύμα κάποιου άααλλου (σε βάρος μου).
     Αυτουνού εδώ:
     http://celinathens.blogspot.com/2012/03/blog-post_23.html?showComment=1332799606207#c1816283466795814159
     …ο οποίος έγραψε το εξής ποστ:

     http://poexania.wordpress.com/2012/03/27/%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3/

     …και αφού το διάβασα βιαστικά, του έδωσα κάποια αναγνώριση σε όλα πλην ενός τμήματος (που παράθεσα στο επόμενο σχόλιο).
     Παρόλ’ αυτά… μετάνοιωσα στη συνέχεια. Η ευγένειά μου ήταν βλαβερή κι αχρείαστη. Διότι… έκανα ζημιά, συσκοτίζοντας ακόμη περισσότερο τον βασικό ΣΚΟΠΟ του δικού του ποστ και την ΟΥΣΙΑ του μηνύματός του, που ήταν τελικά ΚΕΝΟ (χρήσιμου) περιεχομένου ΚΑΙ βλαβερό. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ προπαγανδιστικό ποστ ήταν, για να περάσει τη γραμμή του ΚΚΕ με έναν τρόπο που ρίχνει ΛΑΣΠΗ σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους ΚΑΙ προτρέπει το λαό να κάτσει στ’ αυγά του (χώρους δουλειάς = _πρόφαση_).
     Θα παραθέσω ένα άλλο μέρος του ποστ του, όπου αποκαλύπτεται αυτό (κι αν δεν το πρόσεξα εγώ ο ίδιος σε πρώτη ανάγνωση, φαντάσου πόσο απαρατήρητο πέρασε, αυτό το δηλητήριο, σε πολλούς άλλους, όχι τόσο «πονηρεμένους»):

     Ορίστε λοιπόν το εδάφιό του, που δεν είχα διαβάσει… τόσο προσεκτικά (κι αναλύω ΤΩΡΑ)

     Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι θέλουμε την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όσοι την θέλουμε, πως θα γίνει αυτό;

     Με εκλογές;

     Μέσα από την βουλή;

     Όχι φυσικά

     ΓΙΑΤΙ «όχι φυσικά»? Καινούργια… μόδα είναι αυτή?

     Σε ένα σωρό χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας και της παλιάς Χιλής (του Αλλιέντε), οι εκλογές βοήθησαν κάποια στιγμή αποφασιστικά το λαό και η αλλαγή ήρθε ΜΕΣΑ από τη Βουλή, σχεδόν αποκλειστικά μέσα από αυτή. Αυτή η μπούρδα συγκαλύπτει και την τεράστια πλύση εγκεφάλου στην οποία υπόκεινται οι μάζες σχεδόν παντού στον κόσμο, ώστε να ψηφίζουν ΛΑΘΟΣ.

     Η ιδέα ότι «αν ψηφίσουν σωστά» θα επέλθει χούντα και αυταρχισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πάντα σωστή. Το σύστημα στις περισσότερες αστικές δημοκρατίες είναι φτιαγμένο για να βασίζεται στη συναίνεση του κόσμου, όχι τόσο πολύ για να καταργεί ξαφνικά τις (όποιες) ελευθερίες του λαού με ακραίο τρόπο, αν και σίγουρα προετοιμάζεται… και εξίσου σίγουρα αποτελεί ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ το να ΜΗ ψηφίσουμε σωστότερα «επειδή αν το κάνουμε θα επέλθει χούντα» (το οποίο λέει πιο κάτω ο ίδιος μπλόγκερ, για την περίπτωση να… νικήσει εκλογικά το ΚΚΕ)!

     Πάααμε παρακάτω…

     Ο μόνος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι με συνεχείς λαϊκούς αγώνες και δράσεις, με σύγκρουση, με οργάνωση, με επαγρύπνηση.
     Δηλαδή το «ψηφίζω μια συμμαχία της αριστεράς για να την βγάλω κυβέρνηση και την πέφτω για ύπνο» δεν παίζει.

     Αυτό είναι ωραίο… επικοινωνιακό επιχείρημα …δηλαδή ΤΕΧΝΑΣΜΑ. Αφού… τσίμπησα κι εγώ και το πίστεψα.
     Βάζει (κι εκμεταλλεύεται) αχρείαστες ενοχές σε όσους ΗΔΗ αγωνίζονται, να αναρρωτηθούν «μήπως δεν αγωνίζομαι ΑΡΚΕΤΑ»?
     να μην πω ότι… το ΕΠΟΜΕΝΟ μπουρδολόγημα θα είναι και η… απαξίωση του διαδικτύου ώστε να επικρατήσει η ΛΟΥΔΙΤΙΚΗ άποψη «μόνο εκεί έξω μετράει ο αγώνας».

     Εξάλλου, ΠΟΙΟΣ να «πέσει για ύπνο» εδώ στο διαδίκτυο, όπου… βαράμε τα πλήκτρα μέρα-νύχτα (χεχε) όταν δεν… ξεστραβωνόμαστε στο διάβασμα?
     Ας πάει να τα πει αυτά ΑΛΛΟΥ. :mrgreen:

     Και δεν παίζει όχι μόνο επειδή ένα κόμμα η ένας συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα για την ανατροπή χωρίς την συνεχή συμμετοχή του λαού. Αλλά και επειδή ένας αχταρμάς από διάφορα κόμματα και αποκόμματα της αριστεράς ακόμα και αν έχουν καλό σκοπό(που δεν έχουν) δεν μπορεί να καθοδηγήσει ούτε τον εαυτό του, πόσο μάλλον τον λαό(εργατική τάξη).

     Εδώ λέει MΠΟΥΡΔΕΣ ΟΛΚΗΣ, ρίχνοντας ύπουλη λάσπη σε ΟΛΟΥΣ τους αριστερούς-πλην-ΚΚΕ, στη φράση «διάφορα κόμματα και αποκόμματα της αριστεράς ακόμα και αν έχουν καλό σκοπό(που δεν έχουν

     Αλλά ένα ΒΑΣΙΚΟ πρόγραμμα ανακούφισης του λαού θα έπρεπε ΟΛΑ τα αριστερά κόμματα να είχαν ΗΔΗ βρει από κοινού ΚΑΙ να το είχαν εγκρίνει ΟΛΟΙ μαζί 100%. Κι όποιος δεν θα προσυπέγραφε να πεταγόταν στα σκουπίδια (ΚΑΙ εντός ΚΑΙ εκτός βουλής).

     Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να μας απασχολεί στις κουβέντες και στην καθημερινότητα μας είναι όχι η στείρα εκλογολογία, το να πάει αυτός με εκείνον για να κερδίσουμε, αλλά το πώς εμείς οι ίδιοι θα κινηθούμε για να ενταχθούμε στον αγώνα, δηλαδή στα σωματεία, στις λαϊκές επιτροπές, στις κλαδικές οργανώσεις, στους δρόμους κλπ. Όλα αυτά όχι επειδή τα λέει το ΚΚΕ(καλά και για αυτό:) αλλά επειδή άλλος τρόπος για να έρθουν τα πάνω κάτω δεν υπάρχει.

     Μαλακίες τούμπανα. Στάχτη στα μάτια για ΠΛΗΡΗ απαξίωση του μοναδικού εναπομείναντος δημοκρατικού δικαιώματος, σε αστικές δημοκρατίες, δηλαδή της ψήφου (ΕΚΤΟΣ αν… αποτελεί ψήφο στο ίδιο το ΚΚΕ) Γι’ αυτό τους βρίζει ο Αιρετικός (και ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ κάνει). ΚΑΜΜΙΑ ΨΗΦΟΣ σε όσους παραπλανούν το λαό.

     Το να ενταθεί βέβαια ο αγώνας στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, είναι απόλυτα σωστό. ΚΑΙ στα σωματεία ΚΑΙ παντού. ΚΑΙ σε κινήματα βέβαια τα οποία… έχει συκοφαντήσει το ΚΚΕ, όπως το «Δεν Πληρώνω». Αλλά κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα μετατραπεί σε «επιχείρημα» για εκλογική… απάθεια (μέσω απαξίωσης των πάντων πλην ΚΚΕ).

     Γι’ αυτό το λόγο, ο κάλος στο κεφάλι των κομματόσκυλων ΔΕΝ φεύγει αν δεν φάει αρκετές εικονικές… ροπαλιές. Η ευγένεια ΒΛΑΠΤΕΙ και η παγίδα που έχει στηθεί είναι ΠΟΛΥ μεγάλη. Μετά από όλα αυτά όμως, δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Καζάκη ακόμη και για τη (βασικά λανθασμένη κατ’ εμέ αρχικά) επιλογή του να δεχτεί ΚΑΙ τον Καμμένο σε ένα ευρύ μέτωπο. Διότι η αριστερά (με πρώτο σε ξεφτίλα το ΚΚΕ) έχει ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. Απομένει ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ λαός, που… αν λόγω βλακείας ή παραπληροφόρησης είναι «δεξιός» πρέπει ωστόσο με ΚΑΠΟΙΟΝ τρόπο να αξιοποιηθεί αντι-μνημονιακά κι αυτός.

     • Last time I checked, η Μέρκελ και οι τραπεζίτες δεν έλαβαν ούτε για μια στιγμή υπόψη τις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών. Κάνανε τις μπίζνες τους με το εκάστοτε λαμόγιο της ελληνικής «κυβέρνησης» και εξαθλίωσαν το λαό, οδηγώντας σε αυτοκτονίες, σε ανεργία κ.ο.κ.

      Μόνη λύση για την ανατροπή των Μνημονίων είναι μια ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (και όχι μονοκομματικό καθεστώς που θέλει το ΚΚΕ, έτσι; Τις σταλινικές μαλακίες να τις αφήσουν στην άκρη).

      Όσο το ΚΚΕ σαμποτάρει κάθε τέτοια προσπάθεια και δρα σταλινικά, συκοφαντικά και διασπαστικά, θα το λέω ανοιχτά ότι ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ = ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

      Χωρίς ΑΡΙΣΤΕΡΗ πλειοψηφία στη βουλή, συνέχεια θα ψηφίζονται μνημόνια και θα εξαθλιώνεται κι άλλο ο λαός.

      Τον οποίο τελικά το ΚΚΕ τον έχει ΧΕΣΜΕΝΟ. Οι μάσκες πέσανε και τα χουλιγκάνια του Περισσού να πάνε να πουλήσουν «επανάσταση» (του καναπέ) αλλού.

 9. Στο μεταξύ Omadeon, αυτό το βίντεο στο οποίο ο Κοντογιώργης (πρώην πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου) ξεσκίζει τον ΠΑΠΑΚ πρέπει να το δουν στο Zero Hedge υποτιτλισμένο (ή να τους το δώσει κάποιος και να το μεταφράσει κάνας άλλος Έλληνας σχολιαστής) για να γίνει η «κυβέρνηση» ακόμα πιο ρόμπα.

  • Είχα ξεχάσει να δώσω το λινκ… Μισή ώρα βίντεο λέμε… Έμπαινε Κοντογιώργη!

 10. Πάντως… αν θέλουμε να διαβάσουμε και μια ΚΟΣΜΙΑ πολιτική κριτική (με την οποία δεν συμφωνώ σε όλα αλλά την ΕΚΤΙΜΩ γιατί δεν καταφεύγει σε εύκολη λάσπη, δαιμονοποίηση και χαρακτηρισμούς) είναι η κριτική του «ΠΡΙΝ» κατά του Δημήτρη Καζάκη, εδώ.
  http://www.prin.gr/2012/03/epam.html
  ΕΠΑΜ: Ψαρεύοντας στα θολά αντι-μνημονιακά νερά
  (το σχόλιό μου αυτό ίσως γίνει ποστ)

  Το ΕΠΑΜ αν και πρεσβεύει τη θέση για έξοδο από το ευρώ, στο θέμα της ΕΕ έχει άλλη προσέγγιση. Η οξύτατη κριτική για την ΕΕ στο πλαίσιο της τρόικας δεν συνδέεται με μια πρόταση ρήξης και αποδέσμευσης. Στην ιδρυτική διακήρυξη (16/7/2011) τονίζει πως παλεύει για «αναθεώρηση των σχέσεών μας με την ΕΕ με πρώτο βήμα την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος που να εκφράζει τη δυναμική μιας νέας οικονομικής πορείας της χώρας προς όφελος του λαού». Πέρα από το γεγονός ότι είναι πολύ ασαφές τι ακριβώς αφορά αυτή η αναθεώρηση των σχέσεων, δεν εξηγείται εύκολα πώς θα παραμείνει στην ΕΕ μια χώρα που αρνείται την ευρωζώνη και συγκρούεται, προκαλώντας κόστος, με το σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των χωρών που ηγεμονεύουν.

  Θεμιτή (και κόσμια) η κριτική επισήμανση, αλλά μάλλον άστοχη στα συμπεράσματά της.
  Διότι
  1) είναι ΠΟΛΥ σαφές το ΠΩΣ θα γίνει μια ριζική αναθεώρηση σχέσεων με την ΕΕ, ξεκινώντας με επίκεντρο τον οικονομικό τομέα, όπου σχεδόν τίποτα δεν θα παραμείνει ίδιο, μετά τη στάση πληρωμών ΚΑΙ εθνικοποίηση τραπεζών, κλπ. (μέτρα που αναφέρει ρητώς και πολύ σαφώς το καταστατικό του Ε.ΠΑ.Μ).
  2) Αν η ιδιότητα του «μέλους της ΕΕ» αποσυνδεθεί από ένα σωρό δυσάρεστες παρενέργειες, δεν αποτελεί η έξοδος από την ΕΕ αυτοσκοπό, διότι (π.χ.) ενδέχεται ΚΑΙ άλλες χώρες της ΕΕ (σχεδόν σίγουρα) να επαναστατήσουν και να επιχειρήσουν οι λαοί της ΜΑΖΙ με τον ελληνικό λαό να αποτινάξουν το χρηματο-οικονομικό, τραπεζικό και μεγαλο-καπιλιστικό ζυγό που είναι η ΟΥΣΙΑ της σημερινής Ε.Ε.
  3) Η απάντηση στο ρητορικό ερώτημα του ΠΡΙΝ, «δεν εξηγείται εύκολα πώς θα παραμείνει στην ΕΕ μια χώρα που αρνείται την ευρωζώνη…» ίσως και νάναι (απλούστατα) …«ΔΕΝ θα παραμείνει».
  Κοινώς… στ’αρχίδια μας(!), αν μείνει ή δεν μείνει,
  άμα αρνηθεί τα αρνητικά να… υπομείνει. (χεχε)

  Παραδόξως, η ‘ασαφής στάση’ του Καζάκη ίσως αποτελεί κι ένα είδος ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, ανάμεσα σε μαξιμαλιστικές και δογματικές θέσεις, 100% υπέρ της ΕΕ (=ΣΥΡΙΖΑ) και 100% εναντίον της (=ΚΚΕ) και γι’ αυτό το λόγο, ίσως αποτελεί και ‘συνδετικό κρίκο’, για ένα ΠΟΛΥ ευρύ αντι-μνημονιακό μέτωπο (που περιλαμβάνει και μια ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΗ, αλλά όχι δογματική, απομάκρυνση από την ΕΕ).

  Πάμε παρακάτω…
  Το «ΠΡΙΝ» λέει:

  Εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός ότι το ΕΠΑΜ κρατά σαφώς πιο χαμηλούς τόνους απέναντι στις ΗΠΑ και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Στην ιδρυτική διακήρυξη δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά, ενώ…

  Ολόσωστη κριτικη επισήμανση, χρήσιμη ΚΑΙ για τον Καζάκη να τη λάβει σοβαρά υπ’ όψη του. Είναι θέμα ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗΣ βέβαια, όχι… δόλου «υπέρ των ΗΠΑ»! Μόνο που… η δράση του ΓΑΠ έχει σαφώς κατηγορηθεί και για φιλο-αμερικανισμό, σέρνοντας την ΕΕ στα χάλια που συμφέρουν ορισμένους πλουτοκρατικούς κύκλους ΚΑΙ των Η.Π.Α. κι αυτό δεν νομίζω να το ξεχνάει ο Καζάκης, ο οποίος έχει αναφερθεί επανειλλημένα και στην αρχική οικονομική κρίση, που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. το 2008.

  Στην ιδρυτική διακήρυξη δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά, ενώ… στο κείμενο του Δ. Καζάκη με τίτλο «Τι είναι και τι θέλει το ΕΠΑΜ;» (28/7/2011) που εκλαϊκεύει τις βασικές αρχές, η μόνη αναφορά στον ιμπεριαλισμό γίνεται όταν ο Καζάκης διευκρινίζει πως «για εμάς ο πατριώτης δεν ταυτίζεται με τον εθνικιστή και ούτε ο εθνικιστής ταυτίζεται με τον φασίστα. Έστω κι αν πολλοί θέλουν σκόπιμα να τους ταυτίζουν, ώστε να παραδώσουν τον πατριωτισμό του λαού στον φασισμό. Αυτού του τύπου οι απλουστευτικές ταυτότητες έχουν σαν μόνο στόχο, συνειδητά ή ασυνείδητα, την ταύτιση ενός δήθεν διεθνισμού με την ιμπεριαλιστική ιδεολογία των ανοιχτών συνόρων».

  Εδώ ο Καζάκης επισημαίνει κάτι ΠΟΛΥ σωστό ΚΑΙ γνωστό… αλλά το «ΠΡΙΝ» επικεντρώνει την προσοχή του αλλού, κριτικάροντας κάποιον «Νταντόν» στην ιστοσελίδα του ΕΠΑΜ που επιρρίπτει ευθύνες στην αριστερά για τη ΜΗ-αναγνώριση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ιμπεριαλισμού. Ε, κι αυτή η επισήμανση του «Νταντόν» σωστή είναι. Με το «φονιάδες των λαών Αμερικάνο黨δεν βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας την οικονομική επέλαση της Ε.Ε. και ιδίως της Γερμανίας, σε βάρος της δικής μας οικονομίας.

  Το «ΠΡΙΝ» στη συνέχεια επισημαίνει:

  Μένει στο απυρόβλητο έτσι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός που είναι παρών μέσω του ΔΝΤ και κυρίως συσκοτίζεται η αιτία των Μνημονίων που είναι η καπιταλιστική κρίση και όχι η γερμανική επιθετικότητα.

  Μα… δεν νομίζω ότι ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ αυτό, λογικά, τη στιγμή που ο Καζάκης ξέρει πολύ καλά (και έχει δηλώσει) ότι «οι τράπεζες δεν έχουν πατρίδα’. ΠΟλύ πιθανώς δεν το ξεκαθάρισε όμως αρκετά. Και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ αυτή την κριτική κόσμια ΚΑΙ εποικοδομητική.

  Κυρίως όμως δημιουργούνται αυταπάτες ότι μέσα από μια νέα ισορροπία σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ υπάρχει διέξοδος, τη στιγμή που είναι η καπιταλιστική κρίση που οδηγεί σε παροξυσμό την επιθετικότητα του κεφαλαίου και υπαγορεύει παρόμοιες επιλογές σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, αλλά και σε αυτή των ΗΠΑ.

  Μα… κι αυτό δεν νομίζω ότι συνεπάγεται από όσα λέει ο Καζάκης. Και ΠΑΛΙ το θεωρώ όμως εποικοδομητική κριτική, χρήσιμη για βελτιώσεις και ξεκαθαρίσματα, από τον Καζάκη.

  Ασφαλώς το θέμα όμως, δεν είναι μονομερείς «γεωπολιτικές ισορροπίες» αλλά πρακτικά μέτρα απελευθέρωσης της χώρας μας και της οικονομίας της ΑΚΡΙΒΩΣ από το διεθνές κεφάλαιο. Κι αυτό ΗΔΗ το έχει ξεκαθαρίσει ο Καζάκης.

  Πολύ πιθανώς τώρα… δεν αρέσει η απόφαση του Καζάκη να ΜΗ θέλει διαχωρισμούς ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς (κι αυτό ακριβώς είναι το ΚΥΡΙΟ σημείο που ‘τσούζει την αριστερά’). ΜΕ τη διαφορά ότι… στον πιο πολύ κόσμο, στον απλό λαό, το να είναι κανείς δεξιός ή αριστερός ΔΕΝ ΕΧΕΙ πάντα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ σύνδεση με ταξική ταυτότητα του καθενός, παρά μόνο με (ασαφείς και ομιχλώδεις) προσωπικές ιδεολογικές ή και ιδεοληπτικές ταυτίσεις. Κι αυτό το υπαρκτό πρόβλημα είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ για να το αμελεί η αριστερά (σε αντίθεση με τον Καζάκη που βρήκε έναν τρόπο, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ατελή, για να το λύσει – ίσως το μοναδικό _επικοινωνιακό_ τρόπο που το λύνει ΠΡΑΚΤΙΚΑ).

  Λέει μετά, το ΠΡΙΝ:

  Η αναγωγή της ελληνικής κρίσης σε θέμα εθνικής κυριαρχίας και μόνο συσκοτίζει τα αίτια και οδηγεί σε μετέωρες πολιτικές απαντήσεις.
  Ούτε όμως και η οπτική που θέλει να βλέπει πέρα από Αριστερά και Δεξιά, δηλαδή πέρα από τη σύγκρουση κεφαλαίου και εργασίας δεν φέρνει κάτι καινούργιο, εμπλουτίζοντας τη συζήτηση για την αναμέτρηση με την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.

  Ο Καζάκης, έχει παρεξηγηθεί πολύ σαν…. είτε εθνικιστής. είτε μη-αριστερός, ενώ ο ίδιος δηλώνει ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ‘κομμουνιστής’ (και το εννοεί). Ειναι ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ πέραν αριστερας και δεξιάς, βέβαια, αλλά ΠΡΑΚΤΙΚΑ είναι εξαιρετικά αριστερός, μέχρι και κομμουνιστής (χωρίς να θέλει να το επιβάλλει όμως, όπως θέλουν άλλοι). Ο ίδιος ξέρει πολυ καλά, ότι ΚΑΙ πάρα πολλές επιχειρήσεις βλάπτονται σοβαρά από τις πολιτικές λιτότητας. Αρα επιδιώκει να συσπειρώσει, ίσως, ΚΑΙ τέτοιες (κυρίως μικρές) επιχειρήσεις, στον αγώνα. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και μεγάλο τόλμημα για την αριστερά, βέβαια, που δεν μπορεί να κατανοήσει ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες αλλάζουν ραγδαία ΚΑΙ οι παλιοί ταξικοί διαχωρισμοί / συσχετισμοί. Ο μικρός επιχειρηματίας όμως, ανέκαθεν είχε και τη συμπάθεια του ΚΚΕ, που δεν έθεσε ποτέ σαν πολιτική του προτεραιότητα την… διάλυση μικρών επιχειρήσεων. αλλά την κρατικοποίηση των _πολύ_ μεγάλων. Σαν συνέπεια, δεν απέχει και πολύ η στάση του Καζάκη από εκείνη του ΚΚΕ, ενώ η νέα αριστερή προοπτική που αναδύεται διεθνώς (από το έργο του Richard D. Wolff κ.ο.) δεν είναι (πάντα) η διάλυση των επιχειρήσεων με κρατικοποιήσεις, αλλά ΚΑΙ η μετατροπή τους σε συναιτερισμούς, κάτι που αναμφίβολα αρέσει ΚΑΙ στον Καζάκη, αλλά παραμένει… ακατανόητο ή ανεπιθύμητο από το ΚΚΕ (που το θεωρεί κι ανεφάρμοστο) κλπ.

  ΠΡΙΝ:

  Απλώς έχει βγάλει από τους στόχους και τη ρητορική του ΕΠΑΜ το εργατικό κίνημα που ακόμα και όταν δεν είναι ο δρόμος για να βγει στο προσκήνιο η κοινωνική πλειοψηφία, τροφοδοτεί τις κινητοποιήσεις με πρακτικές, μορφές πάλης, πλαίσιο, αλλά και κόσμο. Ενδεικτική είναι σε πολιτικό επίπεδο για την αδυναμία αυτή της λογικής η πρόταση που απεύθυνε το ΕΠΑΜ (22/2/2012) για κοινή στάση απέναντι στο Μνημόνιο προς στην Αριστερά, τις λαϊκές συνελεύσεις αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους και τον Παπαθεμελή, εκτιμώντας πως πρόκειται για το σύνολο αυτών «που έχουμε συνεπή στάση απέναντι στο Mνημόνιο

  Εδώ χρειάζεται προσεκτικό ξεκαθάρισμα.
  Εβαλα σε έντονα γράμματα το ακόμα και όταν δεν είναι ο δρόμος για να βγει στο προσκήνιο η κοινωνική πλειοψηφία διότι είναι πολυ σημαντικό, να αναγνωριστεί αυτό (για το εργατικό κίνημα) και από την αριστερά. Ο Καζάκης του δίνει μεγάλη προτεραιότητα, για προφανείς λόγους. Δηλαδή… δεν είναι όλος ο κόσμος «μια Χαλυβουργική», αν και… πολλοί θα θέλαμε να είναι. Υπάρχει μια ευρύτερη, ΑΜΕΣΗ συλλογική συνείδηση, που… παρά τις (όχι πάντα σωστές) ιδεολογίες και τις ιδεοληψίες της είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθεί πολιτικά ΤΩΡΑ. Αν όμως, το εργατικό κίνημα «τροφοδοτεί τις κινητοποιήσεις με πρακτικές, μορφές πάλης, πλαίσιο, αλλά και κόσμο» τότε… ΔΕΝ βλέπω ΠΩΣ εμποδίζει h στάση του Καζάκη μια τέτοια… αναζωογόνηση, που είναι ασφαλώς καλοδεχούμενη (και προβάλλεται ανελλιπώς από όλα τα ιστολόγια του ΕΠΑΜ, έτσι κι αλλοιώς).

  Και το ΠΡΙΝ καταλήγει:

  Ενδεικτική είναι σε πολιτικό επίπεδο για την αδυναμία αυτή της λογικής η πρόταση που απεύθυνε το ΕΠΑΜ (22/2/2012) για κοινή στάση απέναντι στο Μνημόνιο προς στην Αριστερά, τις λαϊκές συνελεύσεις αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους και τον Παπαθεμελή, εκτιμώντας πως πρόκειται για το σύνολο αυτών «που έχουμε συνεπή στάση απέναντι στο Mνημόνιο

  Μα… έτερον-εκάτερον. Εδώ το ΠΡΙΝ (καλή τη πίστει) μπερδεύει δύο διαφορετικά είδη συλλογικοτήτων. ΔΕΝ είναι ίδιο το εργατικό κίνημα με τις πολιτικές φράξιες ή κόμματα που αυτή τη στιγμή «εκπροσωπούν» (καλώς ή κακώς, ψευδώς ή αληθώς, ΜΑΖΙ με όλα τους τα λάθη, κλπ.) το λαό «σαν σύνολο» (εργαζομένων και ανέργων).

  Δηλαδή… ΔΕΝ έπεται π.χ. ότι ένας χαλυβουργός που νοιώθει «ιδεολογικά δεξιός» (ή ακόμη και… ακροδεξιός) παύει να είναι… χαλυβουργός (ή απεργός). Τον ακροδεξιό φυσικά δεν τον θέλουμε (κυρίως γιατί είναι μη-συνεργάσιμος και βλαβερός). Τον απλό δεξιό, ή τον «ιδεολογικά κεντρώο», όμως, που ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ μέλος του εργατικού κινήματος, ΠΩΣ δεν θα τον απωθήσουμε, αν τον απορρίψουμε λόγω των ιδεολογικών του συγχίσεων ή λαθών και ιδεοληψιών (που ενδεχομένως τον έκαναν ψηφοφόρο… λανθασμένου πολιτικού χώρου όπως η ΔΗΜΑΡ, ή οι Ο/Π, ή κι ο Παπαθεμελής)? Εδώ σε θέλω κάβουρα, να…. νοιώσεις τον Καζάκη που περπατά στα κάρβουνα! 🙂 χα χα χα

  Είτε ηθελημένα, είτε άθελά του, εδώ ο Καζάκης έχει καταφέρει μια υπέρβαση που είναι πολύ δυσκολοχώνευτη για πολλούς. Πάντως… είτε επιτυχημένα, είτε όχι, ο στόχος του είναι κατανοητός και σεβαστός. Και το «ΠΡΙΝ» δεν τον δυσκολεύει με ψεύδη ή αστήρικτη λάσπη, αλλά προσφέρει ερεθίσματα για ΣΩΣΤΟ προβλήματισμό.

  • Μαλακίες τούμπανα. Ο Καζάκης είναι πραγματιστής και δεν πετάει στα σύννεφα όπως οι αιθεροβάμονες του «ΠΡΙΝ». Αυτοί ονειρεύονται ότι θα ρίξουν την ηγεμονία των ΗΠΑ, ότι θα γίνουν οι σούπερ-ντούπερ αντάρτες… Πώς ρε, από τον καναπέ κι από το σαλονάκι;

   • Αιρετικέ δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράματα (για το ΠΡΙΝ, που ενσωματώνει αρκετό κόσμο της αριστεράς τον οποίο ΔΕΝ απορρίπτει ούτε ο Καζάκης).

    Αν ήταν έτσι απλά τα πράματα δεν θα έκανα τον κόπο όλης αυτής της ανάλυσης, όπου είναι διδακτικό το άρθρο του «ΠΡΙΝ» για πολλούς λόγους (αν το συγκρίνουμε π.χ. με τους… λιβέλλους κατά του Καζάκη που γράφει ο Ριζοσπάστης).

    Αλλά… ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ήταν έτσι απλά τα πράματα, αν δηλαδή είναι «αιθεροβάμονες» και «πετούν στα σύννεφα»… οι του «ΠΡΙΝ», αυτό δεν αποκλείει την λογικά ορθή… προσγείωσή τους, γιατί (αν μη τι άλλο) το βασικότερο πρόβλημα ΔΕΝ το προσέγγισαν σωστά κι είναι δύσκολο από τη φύση του. Είναι το «πέρα από αριστερά και δεξιά», που… απαιτεί θηριώδη προσοχή, γιατί (ας μη το ξεχνάμε) τέτοιο σύνθημα είναι αυτομάτως ΥΠΟΠΤΟ υπό κανονικές συνθήκες σαν… τριτο-θεσικό / ακροδεξιό.

    • Εγώ είδα πολλά φληναφήματα στην απάντησή τους, τα οποία τελικά καταλήγουν σε υπεκφυγές. Ωραία λοιπόν, να κάτσουν να τρώνε φάπες από τον Παπαδήμιο και τα ΜΑΤ τους – και γιαούρτια από όλους εμάς.

     • Εγώ τα λάθη που βλέπω τα ΑΝΑΛΥΩ Αιρετικέ, γιατί θεωρώ πως αξίζει τον κόπο.

      Μην ξεχνάς τη… χυλόπιττα που φάγανε οι άνθρωποι αυτοί από το ΚΚΕ (την επιστολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Σε εκείνο το θέμα απάντησα πιο πριν.

      Αυτά που για σένα (ή για μένα) είναι προφανή «φληναφήματα»… δεν είναι απαραίτητα έτσι και για άλλους.

      Αν βαριέσαι να τα γράψεις πάρε τηλ. και πες μου τα ‘φληναφήματα’ ιδιωτικά διότι… δεν είδα τέτοιο πράμα. Συζητήσιμα λάθη, ναι (ΚΑΙ μερικά σωστά).

     • Ξαναδιάβασα στα πεταχτά κάποια πράγματα. Ζητάει το «ΠΡΙΝ» από τον Καζάκη πιο σκληρή κριτική στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό κλπ. Μάλιστα. Κάτι άλλο; Μήπως καμιά Ταϊλανδέζα να τους κάνει μασάζ σιάτσου; Μήπως καμιά γυμνή Γιαπωνεζούλα ξαπλωμένη στο τραπέζι και σερβιρισμένο το (μπλιαχ) σούσι επάνω της; Σοβαρολογούμε μωρέ; Εδώ ο κόσμος χάνεται και το μουνί χτενίζεται! Καιγόμαστε με τα κωλομνημόνια, με τις δολοφονικές και ληστρικές πολιτικές που επεβλήθησαν από το κατάμαυρο μέτωπο (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛάΟΣ-ΔΗΣΥ-ΔηΆρι-Δράση-ΦΙΣ-Χρυσή Αυγή) κι αυτοί λένε «δε λες αρκετά για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό»! Θα πει κάποιος καλοπροαίρετος αναγνώστης «καλά, ντιπ καταντίπ μαλάκες είναι; Αυτό μας καίει τώρα;» και θα είχε δίκιο, αλλά επειδή έχω φάει στη μάπα πολλούς ινστρουχτορίσκους (κάτι θαυμαστές του Πολ Ποτ…) κι έχω αρκετή εμπειρία από τη σιχαμένη πάρτη τους, το «benefit of the doubt» έχει τελειώσει. Koniec. Kaputt. Ende. Fin. The End. Πάπαλα. Τέρμα. Δεν είναι ηλίθιοι, είναι ειδικοί στην παραπληροφόρηση και στο να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Τα ίδια κάνανε και κάνουν και όλοι οι φοιτητοπατέρες (και οι καθηγητοπατέρες και οι εργατοπατέρες) και του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ) σε ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ τις γαμωσυνελεύσεις σε φοιτητικούς συλλόγους, στις ΕΛΜΕ κλπ. Ποτέ να μη συζητήσουμε το θέμα για το οποίο μιλάμε. Όχι. Όπως έκανε κάποτε ο πάλαι ποτέ κνίτης και νυν λαοσίτης Γιώργος Κύρτσος, με το στανιό να συζητηθεί ό,τι μαλακία ήθελε ο κάθε «σύντροφος» για να ΜΗΝ συζητηθεί το θέμα της γαμημένης ημερήσιας διάταξης. Και δώσε επιμονή και ξανά φασαρία μέχρι να φύγουν όλοι.

      Έ όχι «σύντροφοι». Κομμένες οι πουστιές σας, τις έχουμε φάει στη μάπα. Ο κόσμος σιχάθηκε τα κόλπα σας και σας μισεί εξίσου με το ΜΠΑΤΣΟΚ. Θα μιλάτε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ασχολούμαστε με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και το πώς θα γλιτώσουμε από αυτό κι από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (της οποίας την ύπαρξη τώρα αρνείται ο Ριζοσπάστης – γιατί άραγε;), δεν ασχολούμαστε ούτε με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ούτε με την ισραηλινή εξωτερική πολιτική ούτε με το πώς κλάνουν τα κοάλα. Γκέγκε; Αρκετά με τις υπεκφυγές και με τα φληναφήματα της πορδής, αρκετά με τη σταλινική πολιτική σπίλωσης και κατασκευής ενόχων.

 11. Μεταφέρω μια στιχομυθία εδώ, από το blog του Celin, αρκετά σημαντική. Αιρετικέ τις αντιρρήσεις μου για τον ΤΡΟΠΟ που είχες εκφράσει κάτι πολύ συγκεκριμμένο, σε ιδιωτική συνομιλία μας, τις ξέρεις. Εκανες μια ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΠΑΓΩΓΗ που μπερδεύει κόσμο, παρεξηγείται εύκολα, κ.ο.κ. Αναγκάστηκα να τη διορθώσω ΕΔΩ (όσον αφορά τις δικές μου απόψεις):

  Ανώνυμος
  Mar 27, 2012 06:11 AM
  Γιωργάκη, είπαμε καθρέφτης – καθρέφτης αλλά όχι και στον γκρεμό μαζί. Τhere is NOTHING to worry about, my friend! Ο στόχος είναι να καταλάβεις τις κωλοτούμπες σου και δεν θα πέσουμε σε καμία κατρακύλα που έχεις δοκιμάσει.

  Αν σε θορύβησα σου ζητώ συγνώμη. Αυτόν τον σκοπό είχα.

  Μπροστά σου είναι η διέξοδος διαφυγής αφού στην έπεσαν τόσο υπερ-βολικοί κουκουέδες να καταλάβεις ότι αυτοί φταίνε και να τα βάλεις μαζί τους. (ανώνυμους και επώνυμους)
  Το Κόμμα μια χαρά καθαρές και κρυστάλλινες θέσεις έχει, που είτε συμφωνεί κάποιος, είτε διαφωνεί.

  «Διαφωνώ με το Κόμμα γιατί έχει θέση ότι εκλογικές συμφωνίες είναι αδύνατο να γίνουν αυτή τη στιγμή. Δεν θα το Ψηφίσω.»
  Έχει μία λεπτή διαφορά με το «ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ναι στο μνημόνιο και στον καρατζαφύρερ που θα δώσει συχαρίκια στο Κόμμα.»

  Είσαστε ικανοί και ιδιαίτερα ευφυείς για να την καταλάβετε και να μην υπερβαίνετε «κόκκινες» γραμμές.

  Ο θόρυβος ενοχλεί και άλλους.

  ————-

  OMADEON
  Mar 27, 2012 06:20 AM
  ΔΕΝ συμφωνούμε πάντα σε όλα, ο Αιρετικός κι εγώ.

  Εγώ ΔΕΝ θα το έγραφα όπως το έγραψε κι ίσως θα πρέπει να το ξεκαθαρίσω επειγόντως αυτό.

  ΘΑ έγραφα όμως, ότι ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ το ΚΚΕ αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με άλλους και τους συκοφαντεί συστηματικά, φυσικά και αυτό συνεπάγεται λογικά ότι ΔΕΝ πρέπει να ψηφιστεί. Και επειδή ΔΕΝ είμαι ικανοποιημένος για όσα λες «ότι έχει κρυστάλλινες θέσεις το κόμμα», δεν σκοπεύω να το ψηφίσω ΟΥΤΕ εγώ.

  ΔΕΝ κάνουμε κωλοτούμπες, αλλά η τεταμένη κατάσταση επιταχύνει εξελίξεις που ΤΟΥΜΠΑΡΟΥΝ όλες τις εκάστοτε παραδοχές μας.

  ————–

  OMADEON
  Mar 27, 2012 06:22 AM
  (Το παρόν σχόλιο θα μεταφερθεί ΚΑΙ στο μπλογκ μας ΤΩΡΑ)

  http://celinathens.blogspot.com/2012/03/blog-post_23.html?showComment=1332853908907#c3726830056297579940

  • Υ.Γ. Και… επειδή αυτός ο σχολιαστής δείχνει να υπερτιμά σοβαρά το ΚΚΕ, όπως πολλοί άλλοι… ισχυριζόμενος ότι «έχει κρυστάλλινες θέσεις», ορίστε ένα καλό «debunking» από μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τα χώνει γερά (στον trash) παρά το εχθρικό περιβάλλον διαλόγου, εκεί όπου γράφει:

   βαγγέλης ζ
   Mar 27, 2012 05:35 AM
   Σύντροφε trash μάθε να διαβάζεις. Δεν είπα ότι θα έχουμε ΚΤΠ [Καπιταλιστικό Τρόπο Παραγωγής] αλλά όχι κδα [Καπιταλιστικό Δρόμο Ανάπτυξης]. Το ακριβώς αντίθετο είπα, ότι το ΚΚΕ προτείνοντας άλλο δρόμο ανάπτυξης αφήνει ανέπαφο τον ΚΤΠ. Είναι η γνωστή ιστορία του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής, που είναι μια ανακάλυψη της β΄διεθνούς και του σταλινισμού. Δεν υπάρχει ούτε ο σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής, ούτε σοσιαλιστικές σχέσεις.

   Πουθενά δεν λέω ότι καλώ σε κοινή δράση στις εκλογές. Το ακριβώς αντίθετο λέω ότι το ΚΚΕ καλεί σε κοινή δράση στις εκλογές γιατί νιώθει πιο άνετα με τους πολίτες ψηφοφόρους που έχουν άλλη αντίληψη για την εξουσία, απ’ ότι νιώθει με αγωνιζόμενες με άλλη αντίληψη μάζες.

   Για πλατείες η αντίληψη του ΣΚΑΙ και του ΚΚΕ (δεν κάνω πλάκα, λέγατε ακριβώς το ίδιο ότι δεν έχει σχέση με το οργανωμένο κίνημα) κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Η συνάντηση του κινήματος κατάληψης του δημόσιου χώρου (σαν εμβαδόν και όχι μόνο) με το εργατικό κίνημα έγινε και έφερε και όλα τα μεγάλα κινηματικά γεγονότα στα μέσα Ιούνη, στο τέλος Ιούνη, τον Οκτώβρη και στις 12 Φλεβάρη. Το ότι το ΚΚΕ ήταν απόν από τα περισσότερα από αυτά για να κάνει κομματικά πανηγυράκια, το χαρακτηρίζει.

   Σοβαρέψου αν θες να λέγεσαι και ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί το internet και την μπλογκόσφαιρα για ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό και το κομμουνιστικό κίνημα.

   Λες το εξής: ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί ΣΥΡΙΖΑ,ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΔΗΜΑΡ άρα ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί ΔΗΜΑΡ». Είναι αυτό διαφορετικό από το «ο αστυνομικός όργανο, το μπουζούκι όργανο, άρα ο αστυνομικός μπουζούκι»?

   Όσον αφορά το αν η πρόταση απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και είναι αντί-εε σαν πρόταση μάλλον δεν στο έχουν πει αλλά δεν υπάρχει ενιαία στάση για το θέμα της ΕΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στον συν. Πολύ μεγάλο κομμάτι λέει αυτά που έλεγε το ΚΚΕ μέχρι πολύ πρόσφατα, μέχρι να αποφασίσει ότι πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ μέχρι την εργατική εξουσία. β(Καταγγείλτε σαν κόμμα τον εαυτό σας ότι μέχρι πέρυσι πρόπερσι σπέρνατε αυταπάτες για την έξοδο από την ΕΕ, την απειθαρχία κτλ, και τότε τα λέμε). Που είναι το ίδιο με την λαϊκή, αλλά έχει 2 ονόματα για ποικιλία. Που δεν θα έρθει ούτε κοινοβουλευτικά, ούτε με κοινωνική επανάσταση. Που θα έρθει σε μια χώρα της ΕΕ, μιας και η ερ εξ [=εργατική εξουσία] είναι για το ΚΚΕ προϋπόθεση της αποδέσμευσης και όχι το αντίθετο.

   Από κει και πέρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτείνει συγκεκριμένο πλαίσιο για το αγωνιστικό μέτωπο. Άλλες δυνάμεις της αριστεράς μπορούν να βάλλουν το δικό τους. Πάρε για παράδειγμα το ζήτημα του χρέους. Αν η αγωνιστική ταξική ενότητα και η ανώτερη μαζικοποίηση και πολιτικοποίηση του εργατικού κινήματος γίνουν με την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωομόλογα, αναστολή πληρωμών του χρέους κτλ, εδώ είμαστε και το συζητάμε. Αν πάλι γίνουν με την γραμμή του ΚΚΕ δηλαδή να πληρώνουμε κανονικότατα το χρέος μέχρι την εργατική εξουσία, πάλι το συζητάμε. Αν πάλι έχω εγώ δίκιο και η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί σαν διαπραγμάτευση του καπιταλιστικού κανιβαλισμού, και του ΚΚΕ σαν κομματική οικοδόμηση και διαμαρτυρία, πάλι το συζητάμε. Αν βέβαια αποδεχόσασταν την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βγουν οι γραμμές από τους δοκιμαστικούς σωλήνες και να μετρηθούν εκεί που παίζουν ρόλο: στην μαζικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού και λαικού κινήματος

   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/03/blog-post_5417.html?showComment=1332851714351#c8521589615800951868

   Το σχόλιο του trash στο οποίο απάντησε ήταν αυτό εδώ:
   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/03/blog-post_5417.html?showComment=1332789547977#c764725392754158479
   (και… δεν θάλεγα ότι «γράφτηκε σε ανθρωπινή γλώσσα» -χεχε)

  • Αυτός ο σύντροφος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «βαγγέλης ζ» δείχνει να ξέρει ΠΟΛΛΑ πράματα αρκετά καλά…

   Μακάρι να ξέραμε και ΠΩΣ να τον φωνάξουμε για διάλογο εδώ, στο μπλογκ μας! 🙂

   Οσο για το… ΤΙ εννοεί με αυτά εδώ: (=που αφορούν μια ιδεολογική «σημαία» για το σημερινό ΚΚΕ)

   …η γνωστή ιστορία του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής, που είναι μια ανακάλυψη της β΄διεθνούς και του σταλινισμού. Δεν υπάρχει ούτε ο σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής, ούτε σοσιαλιστικές σχέσεις.

   …έχω ΗΔΗ αρκετές ιδέες, αλλά βρήκα ΚΑΙ αυτό:

   Click to access Greco%20The%20myth%20of%20socialist%20planning%20in%20Russia.pdf

   ΡΩΣΙΑ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΥ

   Αν σήµερα είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι τριάντα χρόνια «ευηµερίας»
   και αχαλίνωτης συσσώρευσης έχουν απλώς οδηγήσει το δυτικό καπιταλισµό για µια
   ακόµη φορά στο δαιµονισµένο κύκλο των κρίσεων, οι µεταπτώσεις του καπιταλισµού
   στην ανατολική και τη ρωσική του µορφή καλύπτονται ακόµη από το µύθο της
   απουσίας κρίσης στην Ανατολή, το µύθο του «σοσιαλιστικού σχεδιασµού» και της
   εγγυηµένης ανάπτυξης

   [… σελ.9 …]
   Ένα µεγάλο µέρος του µύθου περί ρωσικού σχεδιασµού έγκειται στην ύπαρξη
   αυτών των «στόχων», που σχολιάζονται µε ικανοποίηση στις οµιλίες και στον
   επίσηµο Τύπο. Αλλά, στην πραγµατικότητα, αυτοί οι στόχοι δεν σχεδιάζουν τίποτα,
   µιας και δεν είναι, γενικώς, παρά η προβολή των τάσεων που έχουν ήδη καταγραφεί
   στο παρελθόν.
   Ο δήθεν σχεδιαστής δεν ασκεί καµία επίδραση στη δυναµική της
   παραγωγής. Αντί να κυριαρχεί στον οικονοµικό µηχανισµό δεν κάνει τίποτε
   περισσότερο από να τον ακολουθεί όσο µπορεί προσπαθώντας να προβλέπει που θα
   πάει. ∆εν προσδιορίζει την παραγωγή, αλλά… το δείκτη,
   σύµφωνα την τάση που
   αυτή ακολούθησε κατά το παρελθόν. Αυτό αποδεικνύει η εξέλιξη του 8ου, του 9ου και του 10ου
   πεντάχρονου πλάνου για την παραγωγή των βασικών προϊόντων….

   …Σε ένα πολύ ενδιαφέρον (και πολύγλωσσο) ιταλικό σάητ που αυτοπροσδιορίζεται εδώ
   http://www.quinterna.org/lingue/english/0_english.htm

   • Θα φέρω το παράδειγμα του Holodomor, του Λιμού που έπληξε την Ουκρανία μεταξύ 1932-1933, με απροσδιόριστο ακόμα αριθμό θυμάτων. Αυτός ο Λιμός προκλήθηκε από ανθρώπινες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις της σταλινικής διοίκησης. Τα διαθέσιμα στοιχεία ΔΕΝ τα θεωρώ ικανά για να στηρίξουν τον ισχυρισμό ότι επρόκειτο για γενοκτονία, αλλά είναι απολύτως ικανά για να αποδείξουν τα εξής:

    1. Ο κεντρικός σχεδιασμός της ΕΣΣΔ ήταν κυριολεκτικά της πυρκαγιάς.
    2. Οι ιθύνοντες στη Μόσχα δεν ξέρανε τι τους γινόταν.
    3. Ο ίδιος ο Στάλιν ήταν τέρμα παρανοϊκός και έριχνε το φταίξιμο στους λιμοκτονούντες αγρότες, τους οποίους παρουσίαζε σε προπαγανδιστικές ταινίες ως «αντεπαναστάτες» που «κρύβανε τη σοδειά».

    Λοιπόν, να βάλουν και τον κεντρικό τους σχεδιασμό εκεί που ξέρουν, κι όσο για τον πατερούλη τον Στάλιν, ο τύπος ήταν ένας βλαμμένος ψυχάκιας που του φταίγανε όλοι οι άλλοι και δεν αναγνώριζε ποτέ τις αποτυχίες του – και το λαό της Σοβιετικής Ένωσης τον είχε χεσμένο. Άμα νοιαζόταν, θα φρόντιζε να μη δημιουργούνταν τέτοια προβλήματα. Να πάνε στα τσακίδια οι νεόκοποι οπαδοί των ηλιθίων γραφειοκρατών της ΕΣΣΔ.

   • Και για να δει όλος ο κόσμος τι ανάλγητος παπάρας ήταν ο Στάλιν… Ορίστε πώς αντιμετώπισε τους αγρότες της Ουκρανίας:

    1. From 18 November 1932 peasants from Ukraine were required to return extra grain they had previously earned for meeting their targets. State police and party brigades were sent into these regions to root out any food they could find.
    2. Two days later, a law was passed forcing peasants who could not meet their grain quotas to surrender any livestock they had.
    3. Eight days later, collective farms that failed to meet their quotas were placed on «blacklists» in which they were forced to surrender 15 times their quota. These farms were picked apart for any possible food by party activists. Blacklisted communes had no right to trade or to receive deliveries of any kind, and became death zones.
    4. On 5 December 1932, Stalin’s security chief presented the justification for terrorizing Ukrainian party officials to collect the grain. It was considered treason if anyone refused to do their part in grain requisitions for the state.
    5. In November 1932 Ukraine was required to provide 1/3 of the grain collection of the entire Soviet Union. As Lazar Kaganovich put it, the Soviet state would fight «ferociously» to fulfill the plan.
    6. In January 1933 Ukraine’s borders were sealed in order to prevent Ukrainian peasants from fleeing to other republics. By the end of February 1933 approximately 190,000 Ukrainian peasants had been caught trying to flee Ukraine and were forced to return to their villages to starve.
    7. The collection of grain continued even after the annual requisition target for 1932 was met in late January 1933.

    Αυτός ήταν ο πατερούλης. Ένας στυγνός παρανοϊκός που με εντελώς άστοχο κεντρικό σχεδιασμό οδήγησε την Ουκρανία στο Λιμό και μετά του φταίγανε οι αγρότες – ΝΑΙ ΡΕ, ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ (που μου το παίζουν εργατοπατέρες κι αγροτοπατέρες οι νεοσταλινικοί του ΚΚΕ) και τους έπαιρνε και τα ζώα εργασίας και τους κατηγορούσε και για εσχάτη προδοσία… Ο παλιοξεφτίλας. Αυτόν ρε έρχονται και μας υπερασπίζονται τα διαδικτυακά ΚΝΑΤ; Ου ρε!

    ΥΓ: Και μετά φταίνε οι ανάρχες που τους βρίζουν… Καλά τους κάνουν.

  • Επιμένω στη θέση μου ότι ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ = ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ακριβώς επειδή η νεοσταλινική του ηγεσία επιμένει στις εξής απαράδεκτες θέσεις, οι οποίες αλείφουν (εν γνώσει της ηγεσίας του κόμματος) βούτυρο στο ψωμί των νεοφιδελεύθερων δικτατόρων:

   (α) Μη συνεργασία με οποιαδήποτε αντιμνημονιακή δύναμη, ΙΔΙΩΣ από το χώρο της Αριστεράς.

   (β) Χυδαία συκοφάντηση κάθε κινήματος (ειδικά αριστερού) που δεν προέρχεται από το μαλακό υπογάστριο του κόμματος. Θυμίζω τη λάσπη κατά του «Δεν Πληρώνω».

   (γ) Συκοφάντηση αριστερών που δεν είναι σταλινικοί.

   (δ) Επιμονή στη διασπαστική-διχαστική συμπεριφορά απέναντι στον ιδεολογικό χώρο της Αριστεράς που τελικά δείχνει στον κόσμο μια άθλια εικόνα για την Αριστερά και τον αποτρέπει από το να ψηφίσει Αριστερά στην επερχόμενη παρωδία εκλογών.

   (ε) Επιμονή του ΚΚΕ να ισχυρίζεται ότι είναι ο μόνος γνήσιος εκφραστής της Αριστεράς και να μας πουλά μονοπώλιο στην έκφραση της εργατιάς.

   (στ) Μίσος του ΚΚΕ κατά της «μεσαίας τάξης», την οποία σπρώχνει είτε στο σιχαμένο ΔηΆρι-Κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τους μνημονιακούς μπατσόκους είτε στο δεξιό τσαρδί.

   Και είδα πρόσφατα και κάτι εξυπνάδες, με μομφές διαφόρων ινστρουχτορίσκων ότι και καλά οι αντιμνημονιακοί είναι… πασόκοι. Έλεος πια.

   Γι’αυτούς ακριβώς τους λόγους, δεν παίρνω πίσω τίποτε από τη θέση μου ότι ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ = ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ούτε αλλάζω έστω και ένα ιώτα.

   Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια Αριστερά που να είναι πανίσχυρη μέσα στη Βουλή και να γαμεί και να δέρνει. Να μη μπορεί ο Παπαδήμιος να περάσει ούτε μισό νόμο. Τι λέω; Μια Αριστερά που να ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ.

   Το ΚΚΕ εσκεμμένα σαμποτάρει κάθε τέτοια βλέψη και κάνει τα πάντα για να βγει αυτοδύναμη μια μειοψηφική «κυβέρνηση» με Παπαδήμιο και Σαμαρά. Ας μας εξηγήσει το ΓΙΑΤΙ.

   Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες και προπαγανδιστικές παπαριές του κώλου. Ο Περισσός και τα τσιράκια του ας αφήσουν επιτέλους τις εξυπνάδες και τη λασπολογική τακτική τους και ας εξηγήσουν ΤΩΡΑ, μπροστά σε ΟΛΟ το λαό το εξής:

   ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ;

   • Αιρετικέ τώρα διάβασα την… «απολογία σου» (χεχε) η οποία βάζει τα πράματα στη θέση τους, νομίζω.
    (ΤΙ «απολογία» δηλαδή… καταπέλτης).

    Εγώ θα προσθέσω κάτι.
    Η τελευταία σου γραμμή, είναι λογική συνεπαγωγή, όχι αξίωμα

    «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ;»

    όπως και η αρχική σου έκφραση που ενόχλησε κάποιον, που τη μετέφερε ως εξής (αποσπασματικά):

    «ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ναι στο μνημόνιο και στον καρατζαφύρερ που θα δώσει συχαρίκια στο Κόμμα.»

    (ψάχνω να βρω ΠΟΥ το είχες πει αυτό και δεν το βρίσκω, αν και θυμάμαι ότι ΚΑΠΟΥ το είπες. ή όχι?)

    Για την ακρίβεια, είχες πει και το εξής:

    Ψήφος στο ΚΚΕ = ψήφος στη ΝΔ = ψήφος στο ΠΑΣΟΚ = ψήφος στη ΔημΑρ = ψήφος στο ΛάΟΣ = ψήφος στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

    Και η λογική που οδηγεί εκεί, είναι αμείλικτη.
    UPDATE: Θα υπήρχε δυνατότητα να ΜΗΝ ισχύει, αυτό ειδικά, το τελευταίο.
    αν το ΚΚΕ έδινε… (έστω και αμυδρό) μήνυμα ότι _ίσως_ και να συνεργαστεί
    με άλλους στην αριστερά, ΜΕΤΑ τις εκλογές. Ομως τέτοιο μήνυμα ΔΕΝ είδαμε.
    και το μοναδικό παρόμοιο ήταν από τον γνωστό… εξω-κομματικό υπερ-λενινιστή:
    http://celinathens.blogspot.com/2012/03/blog-post_23.html?showComment=1332852087457#c9118307259432690993

    «Εάν υπάρχει ξεκάθαρο εφικτό πλάνο πολιτικής που είναι έτοιμο να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και θα τα ανακουφίσει οικονομικά (περιλαμβανομένης, πιθανώς –αυτοί θα είναι υπευθυνοι να το κρίνουν– της εξόδου από την ΕΕ), βεβαίως να συνεργαστούν. Εάν όχι, δεν βλέπω ποιο είναι το νόημα»

    (ω ναι, μόνο που στις εκλογές θα πάνε όλοι «με χάντικαπ», αν δεν έχουν ΗΔΗ μιλήσει για συνεργασία. Επίσης τώρα θα τους ψηφίσει όλους με λιγότερη προθυμία ο λαός. Και τα ποσοστά τους θα είναι πεσμένα, διότι ο λαός θα ψήφιζε ΠΟΛΥ ευκολότερα ένα παλλαϊκό αντι-μνημονιακό μέτωπο. ΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΡΥ, ΤΟΣΟ καλύτερα).

    Αν, τώρα, είναι παρεξηγιάρηδες ορισμένοι και θέλουν να τους σέβεται ο κόσμος
    ΕΠΕΙΔΗ (κατ’ αυτούς) το κόμμα είναι… αξιωματικά άξιο σεβασμού,
    ε, ας μάθουν κι αυτοί ότι… ΚΑΙ ο σεβασμός (γενικά) είναι θεώρημα, ΟΧΙ αξίωμα
    Προκύπτει λογικά από κάποιες προϋποθέσεις. ΔΕΝ είναι δεδομένος άνευ όρων.

    Στην καθομιλουμένη, ο σεβασμός ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ, δεν παραχωρείται επειδή κάποιος παππούς ήταν στο ΕΛΑΣ/ΔΣΕ/ΕΑΜ.
    Κι ο καημένος ο παππούς που πέθανε στη Μακρόνησο ή επέζησε βασανιστήρια ΚΕΡΔΙΣΕ το σεβασμό με το παραπάνω.
    Αυτοί οι αληταράδες όμως, ΤΩΡΑ, που βρίζουν και συκοφαντούν… ΠΩΣ τον αξιώνουν?
    Κι αυτοί που σαμποτάρουν συντρόφους, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για παλλαϊκή ενότητα, ΠΩΣ θα απολογηθούν?

    Τώρα… όπως σου εξήγησα (και το είπα εν μέρει κι εδώ) είναι θέμα «έκφρασης» ή στυλ.
    Οι «κόκκινες γραμμές» που έθεσε αυτός ο σύντροφος ΔΕΝ μπορούν να τεθούν σε θέματα έκφρασης,
    (λες κι είναι κανείς υποχρεωμένος να μιλάει σε βλάκες και παρεξηγιάρηδες και να λαμβάνει μέτρα γι’ αυτό).

    Υποχρεωμένος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, λοιπόν.
    Απλά… εγώ θεωρώ σοφότερο μερικές φορές να προβλέπω την παρεξήγηση και να την αποφεύγω εκ των προτέρων.
    γιατί π.χ. και ο Καζάκης παρεξηγήθηκε πολύ, όταν συνέκρινε το ΚΚΕ με το… Μανιαδάκη (της ασφάλειας του Μεταξά).

    Προφανώς μπερδεύουν, ορισμένοι, τις «κόκκινες γραμμές» με το κόκκινο της… ντροπής που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ,
    ή με το κόκκινο χρώμα του θυμού στα… καρτούν.

    Αν πάρω τώρα…. το σύνολο των παραπόνων που εξέφρασε το ίδιο άτομο, ο ανώνυμος σχολιαστής στο blog του Celin,
    δηλαδή παραπόνων για αδικίες στο κόμμα του, που προσπάθησε να εξισώσει με τις αδικίες του κόμματος κατά άλλων,
    φυσικά «έκλεψε στο ζύγι» ζυγίζοντας όλη τη λάσπη όλων.

    Πάααλι καλά, που παραδέχτηκε κάποια πράματα.
    Κάαατι είναι κι αυτό….
    Αλλά… ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ αυτό.
    Θα έφτανε, αν δεν υπήρχε η ακραία φάση που ζούμε,
    αν κάναμε προσεγγίσεις αλληλο-κατανόησης, σε καιρό κοινωνικής ειρήνης.

    Χρειάζεται χρόνος, προκειμένου να αποβάλλουν τα κολλήματά τους οι άνθρωπο (ΑΝ τα αποβάλλουν).
    Αλλά χρόνος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΩΡΑ.
    Εξού και η επισήμανσή μου στο Celin ότι πρέπει οι συνεννοήσεις για συνεργασία να γίνονται ΠΡΙΝ τις εκλογές.
    Ισως είμαι επηρεασμένος από την… αγγλική κουλτούρα, που δεν κάνει τα πάντα… τελευταία στιγμή (όπως στην Ελλάδα).
    Αλλά πιστεύω επίσης ότι μετά τις εκλογές, θα «τζογάρουν» όλα τα αριστερά κόμματα, στην πλάτη του ίδιου του λαού.
    Θα χυμήξουν να φάνε το «κρέας» των ψήφων και των εδρών, να το μοιραστούν μεταξύ τους σαν τα ιμάτια του Χριστού.
    ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ την ΙΔΙΑ αξιοπιστία που θα είχαν αν μπορούσαν να συμφωνήσουν από πριν, κάποια πράματα.
    ΟΥΤΕ την ίδια πολιτική σταθερότητα, ή αποτελεσματικότητα.

    Τη μία μέρα θα συμφωνούν σε κάτι, την άλλη θα διαφωνούν σε κάτι άλλο…
    θα παζαρεύουν έδρες και δύναμη με ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ τις θέσεις τους, κ.ο.κ.

    • Να δεις ποιος είχε πει ότι «ευτυχώς έχουν και το ΚΚΕ να τους φυλάει»… Ο Πάγκαλος ήταν;

     • Κι εγώ θυμάμαι κάτι τέτοιο Αιρετικέ και το ψάχνω ΤΩΡΑ.
      Προς το παρόν βρήκα κάτι ανάλογο, σε άρθρο στο Βήμα με «αποκαλύψεις υπουργού»
      (που έκρυβε την ταυτότητά του)
      http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=425382

      «Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά»
      – Το δραματικό παρασκήνιο των δύο ετών του μνημονίου

      (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2011)

      Αυτό το άρθρο, το είχε καταγγείλλει σαν προπαγανδιστικό και προβοκατόρικο
      (δήθεν στοχευμένο κατά του ΚΚΕ) ο Αντώνης Μπαλασόπουλος του Lenin Reloaded,
      _μετά_ τα γεγονότα της 20 Οκτώβρη 2011.
      αλλά εγώ γέλασα με τις αποκαλύψεις του άρθρου σε βάρος του… ΔΝΤ και της κυβέρνησης,
      φτιάχνοντας και σχετικό video:

      Και… τώρα που το σκέφτομαι, χλωμό το βλέπω να είχε στόχο το ΚΚΕ, εκείνο το άρθρο
      Διότι εξέθετε τους ΠΑΝΤΕΣ και δημιούργησε μεγάλο σκάνδαλο, τότε…
      αλλά ΟΧΙ με επίκεντρο το ΚΚΕ
      (που ήταν μόνο άκρως δευτερεύον τμήμα η αναφορά του άρθρου σ’ αυτό).

      Σχετικά με τον Πάγκαλο και το ΚΚΕ, ο άγνωστος υπουργός στο άρθρο ανέφερε κάπου,

      «Θα γίνουµε Αργεντινή. Θα µπουν µέσα και θα µας σκοτώσουν» φώναξε ο κ. Θ. Πάγκαλος όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο των τριών υπαλλήλων. Βρισκόταν στη Βουλή και δίπλα του οι βουλευτές που τον άκουσαν πάγωσαν, πιστεύοντας ότι ο όχλος θα εισβάλει και θα τους λιντσάρει. Είχαν υπολογίσει χωρίς την… κυρία Αλέκα Παπαρήγα! Η γενική γραµµατέας του ΚΚΕ, µονίµως καχύποπτη και προνοητική, είχε δώσει αυστηρές εντολές στην οµάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ. Οι γεροδεµένοι κοµµουνιστές, αντί να καταλάβουν τα (πρώην) Ανάκτορα, υπάκουσαν και τα προφύλαξαν εµποδίζοντας τον «συνασπισµό» ακροαριστερών και παρακρατικών να σπάσουν τον αστυνοµικό κλοιό από την πλευρά του Μνηµείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Για µία ακόµη φορά το ΚΚΕ έσωσε την αστική δηµοκρατία…

      Αυτό γράφτηκε φυσικά 4 μέρες ΠΡΙΝ την 20ή Οκτώβρη
      (της επίθεσης με μολότωφ κατά του αθωράκιστου πλήθους των οπαδών του ΠΑΜΕ).

      Λογικά, ο άγνωστος εκείνος υπουργός (ή το «Βήμα» ή άλλος)…
      ΔΕΝ θα μπορούσε να ήξερε εκ των προτέρων, 100%, ΤΙ ακριβώς θα συνέβαινε _μετά_.
      οπότε… αντί της θεωρίας περί «προβοκάτσιας» προκύπτουν άααλλα πράματα,
      ΟΧΙ ιδιαίτερα ευχάριστα για το ΚΚΕ.

      Παρόλ’ αυτά, η προβοκάτσια δεν μπορεί να αποκλειστεί σαν ενδεχόμενο.
      Ισα-ίσα είναι ιδιαίτερα πιθανό να έγινε ΚΑΙ προβοκάτσια την 20ή Οκτώβρη
      ΧΩΡΙΣ να έχει σχέση άμεση με εκείνο το άρθρο (απαραίτητα)
      και χωρίς να απαλλάσσει το ΚΚΕ από _κάποιες_ σοβαρές ευθύνες του
      ….τις οποίες ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ το άρθρο (σχεδόν… ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ)
      ,
      προκαλώντας την εύλογη δυσαρέσκεια φανατικών φίλων του ΚΚΕ όπως ο Μπαλασόπουλος.

      Το άρθρο είναι ΙΣΧΥΡΗ ένδειξη για το ρόλο του ΚΚΕ σαν «προστάτη της Βουλής».
      Δεν είναι απόδειξη βέβαια. ΟΥΤΕ αποκλείεται να ήταν λάσπη τα περί Πάγκαλου, κλπ.

 12. Που ήταν τελικά τα …ΟΥΚ και οι …παρακρατικοί στις παρελάσεις; Οι ελεύθεροι σκοπευτές;

  «Μια αριστερά που τρομάζει και ζητάει προκαταβολικά συγνώμη και απόσταση από την εκδήλωση εξεγερτικών διαθέσεων απέναντι στη σαπίλα του αστικού πολιτικού κόσμους, πως μπορεί να περιμένει να πάρουν στα σοβαρά ο εργαζόμενος κόσμος, οι άνεργοι και ειδικά η νεολαία, τα λόγια της για ..επανάσταση;»

  -Παναγιώτης Μαυροειδής.
  http://aristeroblog.gr/node/628

   • Και… (αντιγράφοντας από εκεί)

    «Την σχετική συζήτηση την είχε ξεκινήσει από τις 11/3/12 ο Ριζοσπάστης, σε δημοσίευμα με τίτλο ‘’ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ, Φτιάχνουν κλίμα, που «μυρίζει» προβοκάτσια’’. Πηγή της εφημερίδας αποτέλεσαν διάφοροι ακροδεξιοί ιστότοποι, οι μπαρούφες των οποίων αναμεταδόθηκαν αμάσητες.

    Ορίστε και το άρθρο του Ριζοσπάστη
    http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6740183&publDate=11/3/2012

    Ακόμη κι εγώ… επηρεάστηκα, κι έγραψα ότι «ίσως έχει δίκιο η προειδοποίηση της Παπαρήγα»
    -όπως το είχα… μετριάσει (σαν «προειδοποίηση») αν και θάπρεπε να είχα πει:
    «η προβοκατορολογία, η επηρεασμένη από ακροδεξιά site και κυβερνητική τρομολαγνεία«.

    !!! 😈

 13. Κάτι… έπαθε ΚΑΙ ο Τσίπρας τελευταία. ΔΕΝ πάει καλά…
  Κρίμα το παιδί, που μου θυμίζει έντονα θαμώνα… καφετέριας (με φραππέ στο χέρι -χεχε)

  Με τις τελευταίες του δηλώσεις, θα τον έλεγα ΚΑΙ μεγάλο…. αληταρά,
  που αξίζει να του ρίξει κανείς κάνα φραππέ στη ΜΟΥΡΗ (μαζί ΚΑΙ με το ποτήρι).

  Ορίστε ταα….

  http://aristeroblog.gr/node/617

  ΣΥΡΙΖΑ: δογματισμός υπέρ ΕΕ, υπεκφυγές για το χρέος και την ανατροπή
  (by gkreasidis on Mon, 2012-03-26)

  …Το νέο ευρωσύμφωνο απαιτεί τη συνταγματική κατοχύρωση των μνημονιακών πολιτικών και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δηλώνουν αποφασισμένοι να το κάνουν για να μείνει η χώρα στην ΕΕ. Όταν ο Α. Τσίπρας στο ερώτημα να θέλει την Ελλάδα εντός ΕΕ και ευρώ «Ναι, αλλά όχι μια Ελλάδα η οποία θα είναι το Μπαγκλαντές της Ευρώπης» (ΣΚΑΪ, 18.3.12), δίνει στην πρόταση του Μαύρου Μετώπου την αίσθηση ενός σκληρού, αλλά ρεαλιστικού δρόμου.

  Αποπροσανατολιστική είναι και η τοποθέτηση για το χρέος. Το κείμενο ξεκινά από την πρόταση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μια θέση αποδοχής του διαχωρισμού τους χρέους σε ένα κομμάτι που ο λαός οφείλει να αποπληρώσει και ένα επαχθές που πρέπει να διαγραφεί. Ακολουθεί η θέση που συχνά επαναλαμβάνεται για «επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους» που συγκεκριμενοποιείται στην «αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές για εύλογο χρονικό διάστημα», το οποίο προσδιορίζεται σε τρία χρόνια. Το πλαίσιο συμπληρώνει η δήλωση ότι αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, ακολουθεί «η μονομερής αναστολή πληρωμών χωρίς τη συναίνεση των πιστωτών». Στη συνέχεια ο Τσίπρας δηλώνει πάλι στο ΣΚΑΪ ότι δεν προτείνει έξοδο από το ευρώ και «γιατί έχουμε υπογράψει το αγγλικό δίκαιο, έχουμε υπογράψει με δυο λόγια ότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα, αν φύγουμε από το νόμισμα, να μετατρέψουμε και το χρέος στο νέο νόμισμα» που ουσιαστικά προσεγγίζουν τη θέση Κουβέλη περί σεβασμού όσων υπέγραψε η χώρα. Αυτά προτείνονται παρόλο που αναγνωρίζεται ότι η διαχείριση του χρέους τελικά λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος που το διογκώνει.

  Η περιπλάνηση από τη μερική διαγραφή στην αναστολή πληρωμών λειτουργεί σαν ιδεολογική παραδοχή ότι λύση εκτός της εξυπηρέτησης του χρέους δεν υπάρχει.

  Τα όρια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται ορατά όταν στο θέμα της δημοκρατίας. Η κριτική του αναγνωρίζει πως «πρώτο θύμα στην περίοδο του μνημονίου είναι η ίδια η δημοκρατία», περιγράφοντας την περιστολή των δικαιωμάτων και την ένταση του αυταρχισμού. Αγνοεί όμως το θεμέλιο της βίας και του αυταρχισμού, τον εξοβελισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων από τους χώρους δουλειάς. Περιγράφοντας σαν αντίπαλο τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλισμού, δεν αγγίζει το θέμα της εξουσίας του κεφαλαίου, την αιτία της κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Αποφεύγει τον σκόπελο της ανατροπής που έχει ανάγκη η κοινωνία και τη συζήτηση για το χαρακτήρα της. Μακριά από τον ορίζοντα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, αναγκαστικά περιορίζεται εντός της ΕΕ και της διαχείρισης του χρέους, περιορίζοντας αντίστοιχα την αντίθεση στο μνημόνιο στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας και όχι μιας άλλης κοινωνικής πορείας….

  […]

  Αλλά… για να ΜΗ νομίσει κανείς τώρα, ότι «απέμεινε ο Καμμένος» (αντίθετα έμεινε ο… λαός καμμένος)

  Πολλά καλούδια έχει το αριστερό blog του Μαυροειδή,
  που… ολοένα και περισσότερο ΕΚΤΙΜΩ, όπως και το Γιώργο Τριανταφυλλόπουλο, εκεί:
  http://aristeroblog.wordpress.com/2011/10/01/%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%BF%CF%83-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1/

  Το πιο πρόσφατο άρθρο του Γιώργου Τριανταφυλλόπουλου, μάλλον θα το αναδημοσιεύσω και εδώ.
  http://eparistera.blogspot.com/2012/03/blog-post_25.html
  (δηλαδή το ίδιο το pdf, λέω να το κάνω ποστ ΜΑΖΙ με πρόσθετα στοιχεία)

  • Περί Καμμένου (αντιγράφω από το λινκ που τουήταρα)

   http://aristeroblog.gr/node/604

   …Η «συνταγή» για το κόμμα του Πάνου Καμμένου είναι πετυχημένη, παρά το γεγονός ότι τα πρόσωπα είναι φθαρμένα. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» συμπυκνώνουν όλες τις αδυναμίες του πολύχρωμου και αντιφατικού αντιμνημονιακού κινήματος και ταυτόχρονα αποτελούν την πιο χυδαία δυσφήμηση και επιχείρηση καπηλείας και ιδιοποίησής του. Σε ένα μεταμοντέρνο αχταρμά, ο Πάνος Καμμένος διαστρεβλώνει συνειδητά, κλέβει και παραποιεί, ώστε να φέρει στα μέτρα του επιχειρήματα από το σύνολο σχεδόν της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Από το παράδειγμα του Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό, όπως το ανέδειξε το ντοκιμαντέρ Χρεοκρατία, μέχρι την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου την οποία οι «Ανεξάρτητοι» μετονομάζουν σε «Επιτροπή Λογιστικής Έρευνας», η οποία, με τη βοήθεια μιας ανεξάρτητης «διεθνούς επιτροπής οικονομολόγων», θα ελέγξει αν το χρέος είναι απεχθές.

   Στις ομιλίες του Πάνου Καμμένου μπορεί κανείς να εντοπίσει στοιχεία από τα επιχειρήματα δημοφιλών οικονομολόγων, όπως του Δ. Καζάκη και του Γ. Βαρουφάκη, τον πατριωτικό λόγο του Μίκη Θεοδωράκη, συνταγματολόγων όπως ο Γ. Κασιμάτης, η ακόμα και κάποια από τα επικοινωνιακά συνθήματα του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

   Πολύ μου χτυπάει στα νεύρα αυτή η τακτική ΠΙΘΗΚΙΣΜΟΥ αληθειών από τον ΟΥΡΑΓΚΟΤΑΓΚΟ Καμμένο.
   (σόρυ Πανούλη αλλά…)

   Αυτό φυσικά το εκμεταλλεύονται και το αξιοποιούν τα μνημονιακά παπαγαλάκια στην γκεμπελική προπαγάνδα ότι «άκρα Αριστερά» και «άκρα Δεξιά» λένε τα ίδια πράγματα. Και όλα αυτά τα αντιμνημονιακά επιχειρήματα αξιοποιούνται στην περίπτωση του κόμματος Καμμένου για να υπηρετήσουν μια εθνικιστική, ρατσιστική και αντιδραστική και ρηχή γραμμή «εθνικής αντίστασης» απέναντι στη γερμανική κατοχή, υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας και εναντίον της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
   […]

   Ταυτόχρονα με τη δήθεν φιλολαϊκή δημαγωγία, ο Πάνος Καμμένος σήμερα φλερτάρει με τη δράση του ακροδεξιού παρακράτους, τους «οδηγούς της ΕΘΕΛ» που είναι κολλητοί με τις δυνάμεις ασφαλείας, τους προπηλακισμούς ακροδεξιών και το πιο ρηχό τμήμα της αγανάκτησης απέναντι στο σύνολο των κομμάτων της Βουλής.

   Και «με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» ο Πάνος Καμμένος. Και με τους «ήρωες» βατραχανθρώπους που φώναζαν εμετικά φασιστικά συνθήματα, όπως «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ» και με τα ΜΑΤ που ξυλοκοπούν διαδηλωτές. Παράλληλα όμως, με δικές του δηλώσεις, πάντα σταθερά προσιλωμένος στις αρχές της ιερής συμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ και των αξιών της «ελεύθερης αγοράς» με «κοινωνικό πρόσωπο».

   Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος βροντοφωνάζει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε καμία περίπτωση μετεκλογικά με ΝΔ, ΛΑΟΣ, ή Χρυσή Αυγή αλλά ο -πιο μετριοπαθής- άρτι διορισθείς εκπρόσωπος του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ρέαλ, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας.

   _____________
   Τελειώνω για σήμερα (και φεύγω) με μια χαρακτηριστική πόζα του φραπεδο-Τσίπρα,
   που είναι…. ΤΟΣΟ μαλάκας, ώστε ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ με αυτό τον ΗΛΙΘΙΟ τρόπο.
   (αφού ΚΑΘΕ χαμόγελο στο ΔΟΣΙΛΟΓΟ είναι ΚΑΙ ηλίθιο ΚΑΙ καταδικαστέο, αλλά ΚΑΙ παρεξηγήσιμο).


   Ε, όχι ρε ΚΩΛΟΠΑΙΔΟ Αλέξη, να μάθεις να ΜΗ χαμογελάς στο ΔΗΜΙΟ, ΖΩΟΝ.

   • Και ζητώ συγνώμη που τους έβρισα όλους… αλλά εμείς οι ανένταχτοι και ΜΗ-διάσημοι έχουμε ΔΙΚΑΙΩΜΑ να τους βρίζουμε (τον Τσίπρα πάντως δεν τον αντιπαθώ και τόσο, μέχρι τώρα).

    Μου φαίνεται τελικά ασυνεπές βέβαια, να τους βρίζω εγώ και να απαιτώ να μη τους συκοφαντούν άλλοι…
    αλλά ΕΤΕΡΟΝ-ΕΚΑΤΕΡΟΝ. Εγώ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ότι ο Τσίπρας κρύβεται πίσω από κουκουλοφόρους (για το Δεκέμβρη 2008).

    Τον βρίζω από… αγάπη (χεχε)

    (και είναι χίλιες φορές χειρότερη η λάσπη από τη βρισιά)
    ____________
    Διαβάστε επειγόντως και τη ΣΟΒΑΡΗ κριτική της Αριάδνης Αλαβάνου (που άρχισα να εκτιμώ πολύ)

    »Aλαλούμ» και »άλλ΄ αντ’ άλλων» οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ευρώ και χρέος
    http://aristeroblog.gr/node/619

    Το… καλυτερότερο είναι το εξής (και ρεζουμέ στο τέλος):

    Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι το πιο σημαντικό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρημα υπέρ του ευρώ, δεν είναι ούτε η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας ούτε η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ούτε αναζωογόνηση των πληττόμενων μικρομεσαίων, ούτε οι εξαγωγές – εισαγωγές, ούτε η αγροτική οικονομία, αλλά το μέγεθος του χρέους, το οποίο υποτίθεται ότι πρόκειται να διαγράψει στο μεγαλύτερο μέρος του. Αφού λέει ότι προτίθεται να το διαγράψει, πως θα πολλαπλασιαστεί;

    Τα κόμματα ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ…

    Τάγραψα και στου Celin: http://celinathens.blogspot.com/2012/03/blog-post_27.html#ixzz1qPyA2bth

    _______________
    Α, η Αριάδνη Αλαβάνου (που δεν ξέρω ΤΙ συγγένεια ΙΣΩΣ έχει με τον Αλέκο Αλαβάνο)…
    είναι μεταφράστρια πολλών βιβλίων και δημοσιογράφος,

    Σύντομα στοιχεία της βρήκα εδώ
    http://www.tlaxcala-int.org/biographie.asp?ref_aut=2203&lg_pp=el

    είναι «Μεταφράστρια, δημοσιογράφος» και (σημειώστε κάτι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ):

    Ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για ΕΛΕ επί του ελληνικού δημόσιου χρέους (ΕΛΕ).

    Ορίστε ΓΙΑΤΙ είναι ΤΟΣΟ βλαβερός για τη λαϊκή πάλη ο… Τ.Φ.
    -που θεωρεί «πράκτορες της Νέας Τάξης» την ΕΛΕ.

    • Ως ανένταχτοι έχουμε όχι απλά δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να τους ρίχνουμε τα καντήλια που τους χρειάζονται. Σε ό,τι αφορά δε τον ΤΦ εγώ υποψιάζομαι πολλά…

  • Τι σεβασμός σε όσα υπέγραψε η χώρα και μαλακίες τούμπανα; Αυτά υπεγράφησαν από κυβέρνηση που δεν έχει καμία νομιμοποίηση από το λαό και αποτελούν προϊόν εκβιασμού και ύποπτης συναλλαγής. Μια σοβαρή κυβέρνηση οφείλει με το που θα ορκιστεί να ακυρώσει αμέσως όλα τα μνημόνια! Ακούς εκεί «σεβασμός σε όσα υπέγραψε η χώρα»!

 14. Σχόλιό μου στο blog kke4ever:

  Σχολιάζω για να καταρρίψω μια νέα συκοφαντία κατά του Καζάκη από το Ριζοσπάστη που κατηγορεί τον Καζάκη για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή. Διαδώστε το γιατί η αναγνωσιμότητά σας είναι μεγάλη.

  Ενα κλικ στο εξής ΕΝΕΡΓΟ link σας πάει αμέσως στο ΣΩΣΤΟ σημείο (41:28) της συνέντευξης Καζάκη 29-3-2012: youtube.com/watch?v=vzTvIn4AmWs&t=41m28s

  Εκεί ο Καζάκης λέει τα εξής, επί-λέξει:

  «Αυτός ο βάλτος, αυτή τη στιγμή, αποτελεί έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο για το λαό, διότι εδώ δεν μιλάμε για ομαλές συνθήκες. Αν οδηγήσουμε τον κόσμο να παίρνει 150 ή 180 ευρώ, με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών…»
  («που είναι ο στόχος τους και το ανακοινώνουν επίσημα» -συμπληρώνει ο Κακλαμάνος)
  «…(τότε) Τι συνείδηση ακριβώς παράγουμε; Συνείδηση λούμπεν! Συνείδηση υποταγμένων, περιθωρίου. Και η συνείδηση αυτή γεννάει μόνο το Αυγό του Φιδιού. Δεν γεννάει επαναστάτες, ούτε κοινωνικές εξεγέρσεις! Το αυγό του φιδιού γεννάει. Και φυσικά, απελπισία, μιζέρια και αθλιότητα…»
  (παύση)
  «…Πάρε υπ΄όψη σου ότι ακολουθούν και Χρυσαυγίτικη επίσημη τακτική, πλέον. Ο Χρυσαυγιτισμός είναι η επίσημη ιδεολογία του πολιτικού συστήματος! Δες τα «κέντρα συγκέντρωσης λαθρο-μεταναστών»: Στρατόπεδα συγκέντρωσης!

  Δηλαδή εδώ ο Καζάκης, όχι μόνο καταδίκασε απερίφραστα τη Χρυσή Αυγή, αλλά τη συνέδεσε και με καθαρά ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ πολιτικές «στρατοπέδων συγκέντρωσης», για τις οποίες καταγγέλλει το πολιτικό κατεστημένο! (Λίγο πριν το σημείο αυτό, είχε κάνει κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι όποιος δεν βοηθάει το λαό με ξεκάθαρες θέσεις ΤΩΡΑ, οδηγεί σε «βάλτο, μια μεσοβέζικη λύση…» λαϊκής εξαθλίωσης).

  Οπως βλέπετε, η συκοφάντηση του Καζάκη αποδεικνύεται περίτρανα σε όσα παράθεσα (και όχι μόνο). Είναι πολύ πιο σημαντική από τα ενδεχόμενα λάθη της πολιτικής κριτικής του, ή και της προσωπικής του οξύτητας, ειδικά κατά όσων τον συκοφαντούν, αλλά… που δεν πλήττει ΟΛΟΥΣ: Διότι π.χ. είπε _μόνο_ καλά λόγια για τον Λαφαζάνη, στο ίδιο video, πιο πριν, χαρακτηρίζοντάς τον «από τους πλέον έντιμους πολιτικούς», κλπ.

  Ειδικά για το άρθρο του Ριζοσπάστη σκέφτομαι να φτιάξω video που να λύνει μια παρεξήγηση: -Τα στατιστικά «υπέρ-«/»κατά-» μνημονίου στο «Χωνί» ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι «ο Καζάκης θα συμπορευτεί με τη Χρυσή Αυγή». -Αυτό είναι ψευδέστατο, όπως αποδείχτηκε. ΕΞάλλου, ΛΟΓΙΚΑ δεν έστεκε το «συμπέρασμα» του Ριζοσπάστη, όπως απέδειξε και η εννοιολογική ανάλυση, σε προηγούμενο σχόλιό μου στο «Βαθύ Κόκκινο» (ΕΔΩ). Το ότι «χωράει» κάποιος κάπου, δεν σημαίνει ότι… μπήκε κιόλας. ΟΛΟΙ χωράμε σίγουρα και στην πόρτα της… Κόλασης! 🙂

  Αρχικά θορυβήθηκε κι ο συνιστολόγος μου τζάμπα. Δηλώσαμε ΚΑΙ οι δύο πάντως, ότι δεν θα δεχτούμε συμπαράταξη με τη Χρυσή Αυγή, διότι υπάρχουν και κόκκινες γραμμές που ο ίδιος ο Καζάκης γνωρίζει. Αλλωστε ΟΛΟΙ οι φασίστες μπορούν πια να πάνε στους χώρους όπου ανήκουν. Ο Κωλοτουμπο-καρα-τζαμπαφύρερ θα τους μοιράσει και τζάμπα ληγμένες τροφές! 🙂

  Βέβαια η «συνεργασία» με τον Καμμένο παραμένει κάπως μεμπτή, αλλά εξαρτάται ΠΟΣΟ στενή θα είναι, με ΤΙ όρους και (ιδίως) ΠΩΣ θα εμφανιστεί εκλογικά. Εφόσον ο Καμμένος σε αρκετά… καυτά[sic] θέματα εκφράζει θέσεις μάλλον παρόμοιες με του Καζάκη και του… ΚΚΕ(!!!) (δεν εννοώ μακροπρόθεσμους πολιτικούς στόχους) δεν μπορώ να απορρίψω «εκ του μακρόθεν συμπόρευση», αρκεί να μην καίγεται η αξιοπιστία του Καζάκη εξ αιτίας της.
  ΠΩΣ μπορούν KAI δεξιοί ψηφορόροι να αξιοποιηθούν προς όφελος θέσεων που θα ανακουφίσουν το λαό, αν απορρίψει ο Καζάκης τελείως τον Καμμένο?
  Ετσι κι αλλοιώς ο Καμμένος αφαιρεί ψήφους από ΝΔ/ΛΑΟΣ, επομένως… συμφέρει! 😉

  http://kke4ever.blogspot.com/2012/03/blog-post_3532.html?showComment=1333186139416#c1946202754949527091

  (τα είχα γράψει επίσης, με ελάχιστες αλλαγές και στο anti-ntp: http://anti-ntp.blogspot.com/2012/03/29-3-2012.html – όπου περιμένει έγκριση).

  • Οπότε αφήνεις στην άκρη τους πειραματισμούς με τα virtual synths και στρώνεσαι να φτιάξεις καινούργιο ποστ σχετικά με το θέμα.

   • Αιρετικέ… ΤΙ να πω… με ξεσκέπασες (χαχαχα) και με ΑΝΑΓΚΑΣΕΣ να γράψω επιτέλους, το εν λόγω ποστ:

    https://omadeon.wordpress.com/2012/04/01/oloi-mazi-na-fygoun-oi-nazi/
    «Για τη λάσπη κατά του Δημήτρη Καζάκη… ποιος ψεύτης γιορτάζει σήμερα?»

    Φεύγω όμως τώρα… ολοταχώς (και δεν θα μπορώ να εγκρίνω τυχόν σχόλια από καινούργιους…)

 15. Αντιγράφω εδώ ένα σχόλιο πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου, γύρω από τις ευθύνες του ΚΚΕ και τις εκλογές…

  http://leninreloaded.blogspot.com/2012/04/blog-post_7854.html?showComment=1335459128684#c4080056157405238190
  contratempo:

  Σκεφτόμουν να ψηφίσω ΚΚΕ. Μου φέραν τον Ριζοσπάστη την προηγούμενη Κυριακή και τον διάβασα. Μιάμιση σελίδα κατακεραύνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μισή για τους «ανεξάρτητους έλληνες» και μισή για τα χρυσά αυγά. Λοιπόν, δε θα σας την κάνω τη χάρη. Μάλλον στο ΣΥΡΙΖΑ θα το ρίξω, όχι γιατί τους θεωρώ επαναστάτες, ούτε γιατί συμφωνώ μαζί τους. Αλλά γιατί δε θεωρούν ως κύριο εχθρό τα άλλα αριστερά κόμματα, όπως ακριβώς έκαναν στον μεσοπόλεμο στη Γερμανία σοσιαλδημοκράτες και κομμουνιστές αμφότεροι (μέχρι που σφαγιάστηκαν μερικές χιλιάδες κομμουνιστές και άλλαξε η γραμμή). Και επειδή δε θέλω να βρεθώ σφαγμένη από κανέναν χρυσαυγίτη, θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ (μπας και βάλετε μυαλό δηλαδή και αφήστε την μπουρδολογία και την σχοινοβασία της σκέψης στα όρια της λογικής, τη μια η εργατική τάξη είναι ανοργάνωτη και αδύναμη να σύρει προς το μέρος της τους μικροαστούς που προλεταριοποιούνται και την άλλη μετά τις εκλογές αν το ΚΚΕ πάρει πολλούς ψήφους θα αποσταθεροποιήσει το σύστημα και θα αρχίσει η επαναστατική διαδικασία! Αλλά όμως, δε μπορεί ο λαός να συγκρουστεί με τις δυνάμεις καταστολής γιατί είναι ανοργάνωτος, και έτσι αφήνουμε 500.000 κόσμο να περιφέρεται γύρω από το Σύνταγμα και να τρώει χημικά.

  Είναι και ενδιαφέρον, ευαίσθητο και σοβαρό άτομο, αν κρίνω από το μπλογκ της,
  η κοπέλλα που έγραψε (θαρραλέα σε εχθρικό μπλογκ) το προηγούμενο.

  Ορίστε τα μπλογκ της (το δικό της κι ένα ομαδικό όπου συμμετέχει)
  http://antichronismos.blogspot.com http://logokiposgr.blogspot.com

  Παρόλ’ αυτά…
  ο γνωστός αληταράς (Δήμος) δεν δίστασε να τη συκοφαντήσει ότι εκτελεί… διατεταγμένη υπηρεσία ή προβοκάτσια:

  dkoss:
  Apr 26, 2012 11:43 AM

  @contratempo

  Μ’αρέσει το προεκλογικό σποτάκι. Μόνον χάριν δεοντολογίας, θα έπρεπε να αναφερθεί ότι οι εμφανιζόμενοι είναι ηθοποιοί (ή τέλος πάντων κάτι σαν «this is a paid advertisement»).

  Είστε άξιοι της μοίρας σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s