Ο ευρωβασιλίσκος της εργάσιμης εβδομάδας (να δεις τι σου’χω για μετά…)

(το άρθρο βγαίνει αχτένιστο και κατεπειγόντως, διορθώσεις και προσθήκες ευπρόσδεκτες)

Μόλις άκουσα τις προτεινόμενες πουστιές σε βάρος του εργαζομένου μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι τροϊκάνες πιθανώς με την παρότρυνση της Συμμορίας Εκμεταλλευτών Βαρβάρων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, η πρώτη μου σκέψη ήταν: «Ε, όχι ρε γμτ, αυτό είναι ενάντια στους κανονισμούς της ΕΕ». Αποφάσισα λοιπόν να κάνω την έρευνα μου για να δω κατά πόσον είχα δίκιο.

Δυστυχώς, το δίκιο μου βρίσκεται μόνο στην ηθική και ανθρωπιστική σφαίρα, καθώς οι τωρινοί ενωσιακοί κανονισμοί για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου στην ΕΕ την έχουν τη δοσάρα της αντεργατικότητας τους. Οι προτάσεις της τρόικας ξεχειλώνουν αρκετά την παραπάνω οδηγία, αλλά παραμένουν στο γράμμα της και στο φιλοεργοδοτικό υπονοούμενό της.

Η οδηγία υποτίθεται ότι ξεχειλώνει «προσωρινά» παλαιότερα, εθιμικώς καθορισμένα ωράρια (τα κλασσικά τρία οχτάρια – οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες προσωπική ανάπτυξη και αναψυχή, οχτώ ώρες ύπνου) για να εξομαλύνει τις διαφορές της «νέας» Ευρώπης του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού με τις χώρες της «παλαιάς» Ευρώπης του υπαρκτού καπιταλισμού και να επιτρέψει «ευελιξία» στην εργασία προσωπικού που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς π.χ. θεράποντες γιατροί και νοσηλευτές ασθενούς, ναυτικοί, διασώστες κ.ο.κ.. Φυσικά δε, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, «όποιος μάθει να σηκώνει σήμερα το ένα χέρι, αύριο θα μάθει να σηκώνει και τα δυο»,  «τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πεντ’έξι»κτλ.κτλ.κτλ. και η οδηγία διατυπώθηκε κατά τρόπο τόσο αφηρημένο και γενικόλογο ώστε άνετα μπορεί να γίνει λάστιχο και να συμπεριλάβει οποιοδήποτε εργαζόμενο.

Όσο για τη μη διάκριση μεταξύ της κρίσιμης εργασίας που μπορεί να αφορά τη ζωή ενός συνανθρώπου μας (θα ήταν μάλλον αποκρουστικό και παράλογο ένας γιατρός να παρατά μια επείγουσα εγχείριση στη μέση επειδή έληξε το ωράριό του) και της βιομηχανικής παραγωγής ή του εμπορίου (δε θα χαλάσει δα κι ο κόσμος αν τα μαγαζιά και οι τράπεζες δουλεύουν μια ώρα λιγότερο ή αν το παρλιακό πάρει μια μέρα αργότερα την παραγγελία του νέου καραγκλαγκλάν iPhone HXST με 1 terabyte μνήμη, κάμερα 256 μεγαπίξελ και ενσωματωμένη γαργαλιέρα), αυτό είναι ένα άλλο, πολύ μεγάλο θέμα, που αξίζει σεντόνι Βικτώρια. Για ένα πιο ποιητικό, μεταφορικό σχόλιο επι τούτου σας παραπέμπω σε ένα παραμύθι του Ουάιλντ προς το παρόν.

Επιγραμματικά, η τρέχουσα οδηγία (288/2003/ΕΚ) για το χρόνο εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει τα ακόλουθα, προστατευτικά του εργαζομένου όρια:

-Ο μέσος εργάσιμος χρόνος την εβδομάδα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες. Ο μέσος όρος μπορεί να υπολογιστεί σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Ήτοι, απαγορεύεται –εκτός κι αν επιτρέπεται, που θα δούμε παρακάτω πώς γίνεται– σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων ο εργαζόμενος να εργαστεί πάνω από 192 ώρες συνολικά.

-Πρέπει, κατ’ελάχιστον, ο εργαζόμενος να αναπαύεται 11 συνεχόμενες ώρες την ημέρα κάθε 24ωρο.

-Ο εργαζόμενος δικαιούται τουλάχιστον ένα συνεχές εικοσιτετράωρο ανάπαυσης την εβδομάδα (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το προαναφερθέν ενδεκάωρο -«προστίθεται») το οποίο δύναται να συμψηφισθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη.

-Πόρισμα των δύο παραπάνω: Ο ανώτατος χρόνος εργασίας για έναν εργαζόμενο την εβδομάδα είναι 78 ώρες και δεν μπορεί να κρατήσει σερί για πάνω από δύομισι περίπου εβδομάδες το μήνα καθώς θα κλείσει το ανώτατο όριο των 192 ωρών εργασίας σε τέσσερεις εβδομάδες. Το ότι οι εργοδότες επιθμούν διακαώς να ξεχειλώσουν το παραπάνω όριο των τεσσάρων εβδομάδων έως και σε εικοσαετία εννοείται.

-Ο εργαζόμενος δικαιούται ένα τουλάχιστον διάλειμμα (30 λεπτών για τον νέο κάτω των 25 ετών, 20 λεπτών για τον ενήλικο άνω των 25) σε περίπτωση που εργάζεται πάνω από 6 ώερς συνεχόμενα.

-Ο εργαζόμενος δικαιούται τουλάχιστον 4 εβδομάδες άδεια μετ’αποδοχών το χρόνο.

-Η βαρεία και επικίνδυνη νυχτερινή εργασία δεν πρέπει να διαρκεί ανώ των 8 ωρών κάθε 24ωρο, ενώ οι εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια δικαιούνται τακτικές δωρεάν ιατρικές εξετασεις ή μεταφορά σε ημερήσια βάρδια σε ειδικές περιπτώσεις.

Υπάρχει δεδικασμένο ότι ο χρόνος εφημερίας για τους γιατρούς και On call διαθεσιμότητας του εργαζομένου θεωρείται εργάσιμος και υπόκειται στους παραπάνω περιορισμούς, δεδικασμένο το οποίο όμως αμφισβητείται.

Η οδηγία επίσης παρέχει τη δυνατότητα opt-out από το παραπάνω μέγιστο ωράριο (την εφαρμόζει το Ρουαγιωμ Ουνί σίγουρα) με βάση συλλογική σύμβαση εργασίας και δηλωμένη συναίνεση του εργαζομένου (ο οποίος καλύπτεται σε περίπτωση τυχόν άρνησής του), με την υποχρέωση να τηρεί μητρώο για τους εργαζομένους που επέλεξαν την υπερβαση ωραρίου και να τηρεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.

Παρέκκλιση επίσης επιτρέπεται για διευθυντές επιχειρήσεων ή στελέχη που είναι εξουσιοδοτημένα να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα, για οικιακές βοηθούς, για  θρησκευτικούς τελετάρχες (υποθέτω κυρίως για μουσουλμάνους ιερείς, οι οποίοι κατά το μήνα του ραμαζανίου κάνουν τη νύχτα μέρα), για ναυτικούς κτλ.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα προτεινόμενα από την τρόικα μέτρα, μ’όλο που ανατρέπουν τα δεδομένα που ξέραμε ως τώρα, δυστυχώς είναι μέσα στα πλαίσια της ισχύουσας Ευρωπαϊκής Οδηγίας 88/2003/ΕΕ για το ωράριο εργασίας.

Πρόβλεψή μου, γνωρίζοντας ότι το καθεστώς στο Ελλαδιστάν έχει εξελιχθεί σε κανονικότατη παθοκρατία (καθεστώς στο οποίο την εξουσία έχουν παθολογικά άτομα με μηδενική ενσυναίσθηση και ισχυρό σαδισμό), όντας απόλύτα συντονισμένο με την εξίσου ψυχοπαθητική γραφειοκρατία της ΕΕ, είναι ότι το παραπάνω μέτρο θα περάσει από τη βουλή και θα νομοθετηθεί σαν «εναρμόνιση της κρατικής νομοθεσίας με τις οδηγίες της ΕΕ» ή παρόμοια ορολογία. Πιθανότατα, θα έρθει σε πακετάκι με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος και τη επίσημη, πλέον, μετατροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε απλά τελετουργικά εξαρτήματα – ή τη διάλυσή τους καθώς πλέον και τυπικά δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Αλλά βγήκα εκτός θέματος.

Εννοείται ότι το ξεχείλωμα του ωραρίου θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη σωματική, όσο και για τη διανοητική υγεία των εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρω τη ραγδαία πτώση ποιότητας της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, την αύξηση περιστατικών κάθε μορφής κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών (γιατί όχι και παππούδων και γιαγιάδων;) απο τους εξουθενωμένους εργαζόμενους γονείς, τον εξαναγκασμό της γυναίκας σε επιστροφή στο σπίτι -αφού πλέον έρχεται μία ή άλλη η εργασία με τα έξοδα για υποκατάσταση των εργασιών του σπιτιού και φροντίδας των παιδιών και των γερόντων- με την ανάλογη επιβάρυνση της κοινωνικής θέσης των γυναικών, αύξηση των αιφνιδίων θανάτων και της θνησιμότητας του πληθυσμού -επιθυμητό μάλλον, αφού κατά τον Μενγκελοβέρδο και τους τροϊκανούς ζούμε και πολύ- κ.ο.κ.

Κάτι σημαντικό -ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ και όχι μόνο για τους Έλληνες- είναι ότι η παραπάνω οδηγία είναι υπό αναθεώρηση τα τελευταία εννέα χρόνια μετά από πολλές , κωλυσιεργίες. Από τις τέσσερεις επιτροπές που συνδιαλέγονται, οι τρεις είναι εργοδοτικές και οι δύο από αυτές -Επιχειρηματίες και «Εργολήπτες δημοσίων υπηρεσιών»(=ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι)- θα διατηρήσουν σαφέστατα εχθρική στάση απέναντι στους εργαζομένους. Η τελική, διορθωμένη οδηγία αναμένεται να εκδοθεί κατά περίεργη σύμπτωση φέτος τον Νοέμβριο.  Περιμένω η χώρα μας να παίξει τον, βγαλμένο από την αρχαιοελληνική μας μυθολογία, ρόλο του Δούρειου Ιππου και από ότι φαίνεται και από τα σχόλια σε αυτό το διαφωτιστικό άρθρο της Guardian εδώ, το παιχνίδι το έχουν πάρει ακόμα και οι άγγλοι χαμπάρι.

Υ.Γ.:  Μια αύξηση του χρόνου εργασίας κατά 20%, θα κάνει, από ότι υπολόγισα χοντρικά, 16,7% των τωρινών εργαζομένων πλεονάζοντες, άρα η ανεργία θα αυξηθεί εν τέλει κατά περίπου 12% (το 16,7% του 70%), για 42% ανεργία (και αυτά μπακαλίστικα, χωρίς να υπολογίζω την ανάδραση). Τι χαρά, τι χαρά…

Διαβάστε επίσης:

 

Με δεδομένη την εντολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να σταματήσει η διαπραγμάτευση στο υπουργείο Εργασίας και να αναζητηθούν «ήπιες» (καταλάβατε…) λύσεις που θα είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο (τι σας έλεγα παραπάνω;) (όπως ρητά ζήτησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος – για να μην έχετε ψευδαισθησεις ότι είναι μια παρέα και τα έχουν μιλημένα) οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων διαπίστωσαν ότι χωρίς να παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία και μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αποσύνδεση των ωρών εργασίας από το ωράριο λειτουργίας θα μπορούσε να γίνει πράξη μέσω επιχειρησιακών ή και ατομικών συμβάσεων (μετά τη λήξη της μετενέργειας για τις τελευταίες) –(opt out και πήδημα σε συνεργασία με τα εργοδοτικά σωματεία-για τις τράπεζες θα δείτε από το Φλεβάρη και μετά τι έχει να γίνει. Δωράκι στο Σάλλα και το Λάτση. Το δικαίωμα της πρώτης νύχτας οσωνούπω).

Κυλιόμενο ωράριο
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφόσον προκριθεί το παραπάνω εναλλακτικό σενάριο της σύναψης επιχειρησιακών ή ατομικών συμφωνιών, θα μπορεί να γίνει σε εξαήμερη βάση, με τήρηση του 40ώρου (και το είδατε ότι η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει σαρανταοχτάωρο ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ όρο, θα γίνει η επέκταση, μη σας κοροϊδεύουν) και της προβλεπόμενης από την κοινοτική νομοθεσία ενδεκάωρης ημερήσιας ανάπαυσης (καλως ήρθατε στο γκουλάγκ του 78ωρου). Οι επιχειρήσεις θα έχουν χαμηλότερο κόστος αφού δεν θα καλούνται να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή υπερεργασίας υπερωρίας και τα ωράρια θα είναι εξατομικευμένα (opt-out) ανά εργαζόμενο ή ομάδες εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι είτε θα λαμβάνουν ρεπό είτε θα απασχολούνται με κυμαινόμενο ωράριο: Η νομοθεσία επιτρέπει σήμερα σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο έως 40 ώρες την εβδομάδα σύστημα αυξημένης απασχόλησης (+ 2 ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών) υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ή του μικρότερου ωραρίου, ώρες να αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου, μειωμένης απασχόλησης). (κατά τα άλλα δεν είχαμε ευελιξία-μη χέσω)«

Advertisements

9 comments

 1. ΠΟΛΥ σημαντική ανάρτηση αγαπητή Πιγκουίνα και… χαίρομαι αφάνταστα που υπάρχει επιτέλους ένα άρθρο κι απο σένα εδώ.

  Το μόνο που «πείραξα» είναι το έβαλα στην κορυφή της λίστας των πρόσφατων ποστ,
  ενεργοποιώντας τη ρύθμιση «allways on top» kλπ.
  Διότι το θέμα είναι σημαντικό και κινδυνεύει να μη γίνει αντιληπτό μέσα στο… βουνό αναρτήσεων από πάνω
  που… ΟΛΕΣ έχουν την ίδια ρύθμιση (και κακώς, θα το αλλάξω σε λίγο).

  Επίσης αν επιθυμείς πιο μεγάλα γράμματα κλπ. επικοινώνησε μαζί μου (αν και τα ξέρεις όλα βέβαια).

  Ψάχνω και για κατάλληλη φωτό, που χρησιμεύει και αν παει στο Τοπ της WordPress, αλλά… δεν βρήκα μέχρι στιγμής.
  ΚΑΠΩΣ παρεμφερές και εξίσου ανησυχητικό βρίσκω το τελευταίο ποστ του Βαρουφάκη
  http://attikanea.blogspot.gr/2012/09/blog-post_44.html
  Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012
  «Μπορεί η Ελλάδα να γίνει χειρότερα; Μπορεί! Και λέγεται Κόσοβο «

 2. Με τι απόψεις συμφωνεί και τι πρότυπα εργασίας πρωθεί στέλεχος της ΚΕ του ΔηΑριού – σε ανύποπτο χρόνο:

  Ποιος είναι σήμερα ο κόσμος και που ανήκει η Ελλάδα;
  Στην Ελβετία ψήφισαν 67% όχι, στο ερώτημα για επιπλέον ημέρες άδειας, αν είναι να αυξηθούν οι φόροι. Στην Ν. Κορέα έχουν 3 ημέρες επίσημη άδεια και 7 ανακυκλώσιμους κάδους στους δρόμους, εδώ παίρνουμε 3 ημέρες άδεια για να ψηφίσουμε.

  ( http://mhmadas.blogspot.gr/2012/06/blog-post_1217.html )

  • Οπερ Εδει Δειξαι, πιγκουίνα…

   Αλλωστε είναι «πρώτοι στον αγώνα» σε όλα, ρε παιδί μου, οι ΡΗΜΑΔ.
   (Κι ο Πανούσης υπέρ της… αθωότητας των ναζί για αντιποίηση αρχής).
   http://www.tovima.gr/vimafm/interviews/article/?aid=474452

   Καλά κάνεις και φέρνεις στοιχεία, γιατί… δεν προλαβαίνω.
   Γράφω κι ένα ποστ για αυτοδιαχείριση της ΣΕΚΑΠ.

   • Βέβαια δεν του είπανε του κυρίου ότι στην Κορέα πλέον ισχύει γενικά πενθήμερο και σαραντάωρο ενώ ακόμα και στην Ιαπωνία των εργασιομανών και στην Ινδία των ενδεκαώρων εργασίας υπάρχει πίεση από την κυβέρνηση για λιγότερη εργασία. Αλλά αν το πρόβλημά σου με μια χώρα είναι ο λαός της, θα κάνεις το πάν για να τον εξολοθρεύσεις.

  • Μια και μιλήσαμε για ΔΗΜΑΡ… (Ράδιο-ΑΡβύλα διαφήμισή της):

   (από τον φίλο των bloopers, οι περισσότεροι το είδαμε ήδη, αλλα είναι βελτιωμένο από τεχνική άποψη)

 3. Οι εξελίξεις τρέχουν με βήμα ταχύ. Αν δεν περάσει τώρα το ξεχείλωμα της εργασίας, θα περάσει με την επόμενη δόση. Ήδη τα παπαγαλάκια του Μεγα αρχίσανε να μιλάνε για ελεύθερο ωράριο των καταστημάτων.

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1614945

  Και προσέξτε: η πλειοψηφία των διαλεγομένων είναι εργοδοτικών συμφερόντων. Σαν να έχουμε δέκα λύκους κι έναν βοσκό να διαπραγματεύονται τη μοίρα των προβάτων. Η διαγραφή του προέδρου των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ είναι επίσης σημαντικό σημάδι.
  Το χειρότερο είναι ότι ο επαγγελματίας άεργος Σαμαράς, ο κωλοκαθιστός και συγγράφων παπαριές κατα παραγγελία Στουρνάρας -όνομα και πράμα και οι αλήτες του ΣΕΒ αποφασίζουν τη μοίρα των εργαζομένων. Γαμώ την πουτάνα μου, γαμώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s