H Λογική Πλάνη ενός… Κοπρογραφήματος + Εξαιρετική Video-Συνέντευξη για τα Βασανιστήρια

 • UPDATE: Τοπικός σύνδεσμος ΕΔΩ, για τη συνέντευξη του δικηγόρου Γιάννη Ραχιώτη με θέμα τα βασανιστήρια στην Ελλάδα.
 • Η Ρούλα Γεωργακοπούλου επιστρατεύει Λογική Πλάνη για να ρίξει λάσπη στον Τσίπρα (και γενικότερα στην αριστερά). Στο κοπρογράφημά της στα «Νέα» έγραψε:
Ρούλα Γεωργακοπούλου
Ρούλα Γεωργακοπούλου

«Και είπεν αυτοίς [ο Τσίπρας]: «Πρόκειται για τζάμπα μάγκες. Δεν είδα κανέναν από τους παλικαράδες της Χρυσής Αυγής να πάει να ενοχλήσει κανέναν από αυτούς που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω ή κερδίζουν εκατομμύρια πάνω στον πόνο του ελληνικού λαού»… Με το στουπί στο χέρι μας άφησαν οι προχθεσινές διατυπώσεις Τσίπρα για τη ΧΑ. Απάνω που είχε αρχίσει να μας βρίσκει μπόσικους η καλλιεργούμενη άποψη ότι άλλο πράγμα είναι η αριστερή βία κι άλλο η δεξιά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλαβε την ευθύνη να κάνει πολιτικό άνοιγμα προς τους μπράβους με τα μαύρα, να τους καταστήσει θεσμικούς εταίρους και να τους ρίξει μάλιστα στο φιλότιμο υποδεικνύοντας τους στόχους που κάποτε διεκπεραίωνε στο τσακ-μπαμ η εγχώρια τρομοκρατία.  […]»

Προκειται για συνηθισμένη Λογική Πλάνη και «κοπρογράφημα« (=νεολογισμός, όχι δικός μου -χεχε). Διότι…
 • ΔΕΝ συνέστησε ο Τσίπρας, να κάνουν και οι αριστεροί… βίαιες επιθέσεις Χρυσαυγίτικου στυλ σε πλούσιους (ή σε οποιονδήποτε).
 • Ούτε συνεπάγεται, λογικά, από την παρατεθείσα δήλωση, ότι προτείνει ή ενθαρρύνει να αρχίσουν βίαιες επιθέσεις σε πλούσιους οι νεοναζί.
 • Απλώς κατέδειξε με απλή λογική ότι οι Χρυσαυγίτες χτυπούν επιλεκτικά, αφήνοντας κάποιους απείραχτους (άρα μεροληπτούν υπέρ τους).
Δεν το καταλάβατε;  Πρόκειται για «επιχείρημα» τύπου «Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει«. Θα σας το θέσω πιο απλά:
 • Είναι σαν να λέμε ότι «Η Κου Κλουξ Κλαν καίει μαύρους και όχι λευκούς», αλλά…
 • …αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα… κάψουμε εμείς τους λευκούς (!)
 • …ούτε (φυσικά) προτείνουμε στην Κου Κλουξ Κλάν να κάψει και λευκούς.
Ε, αν μετά από αυτό το απλό παράδειγμα (της ίδιας λογικής πλάνης) δεν το εμπεδώσατε ακόμη…  τότε δεν φταίω εγώ! Φταίτε ότι… ζείτε σε μια χώρα Θέατρο του Παραλόγου, όπου περνάει σαν αληθινή κάθε είδους προπαγανδιστική παπαριάΗ Ρούλα έγραψε κι άλλα, βέβαια. Π.χ.
«Αλλά κι από άποψη μικροκομματικής προπαγάνδας αν το πάρουμε, και πάλι υπήρχε τρόπος να γίνει η βρωμοδουλειά χωρίς να εμπλακεί κοτζάμ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πυλώνας της δημοκρατίας, αν με εννοείτε τι εννοώ. Λεγεών τα τσαμπουκαλεμένα κοινοβουλευτικά πρωτάκια, αυτά που ευχαρίστως θα ‘παιρναν πάνω τους το ρίσκο μιας τέτοιας αποστροφής. Ενα ακόμη πολιτικό «ψύλλου πήδημα» που θα έβρισκε την εκτόνωσή του στα απόνερα του facebook ενώ τώρα, λυπάμαι που σας ενοχλώ, αλλά είναι θεσμική σας υποχρέωση, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας.»
Δηλαδή, με μοναδική  βάση τη λογική πλάνη που εξηγήσαμε, η Ρούλα συναρμολογεί εκ του μή όντος, ένα πρωτοφανές συκοφαντικό παραλήρημα. «Βρωμοδουλειά» αποκαλεί το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ατόπημα που κατασκεύασε, ειρωνευόμενη στη συνέχεια το κόμμα που… οι «αταξίες του» θα έπρεπε να προκαλέσουν μέχρι και θεσμική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας!
Εν πάση περιπτώσει, σκεφτείτε το εξής: Κατά πόσον κατακλυζόμαστε από τέτοιου είδους κοπρογραφήματα βασισμένα στην ίδια λογική πλάνη, ή σε άλλες λογικές πλάνες, π.χ. αυτές που είχα εξηγήσει στα εξής παλιά ποστ:
[…]

________________________________________

ΟΚ. Πάμε στο δεύτερο θέμα μας, σήμερα. Δείτε ένα πολύ σημαντικό video, αποκλειστικής συνέντευξης (σε blogger) του δικηγόρου Γιάννη Ραχιώτη, με θέμα τα βασανιστήρια στη χώρα μας. Καταρρίπτονται μέσα εκεί και αρκετές λογικές πλάνες της προπαγάνδας που κυκλοφορεί για τη συγκάλυψη και την ενθάρρυνση των αστυνομικών βασανιστηρίων, που γίνονται, τώρα πια, μεθοδικά:
 • Επαλήθευση ότι έγιναν, πράγματι, άγρια βασανιστήρια σε βάρος 15 συλληφθέντων πρόσφατα (παρά τις διαψεύσεις του Δένδια) υπάρχει στο άρθρο «Καταγγελίες για τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ: Βαριά σωματική βλάβη είδαν οι ιατροδικαστές» (Αυγή)
 • Η πιο συνηθισμένη λογική πλάνη (σε ορισμένα ελληναράδικα ΜΜΕ) για θέματα βασανιστηρίων, είναι η ταύτιση όσων διαμαρτύρονται κατά των βασανιστηρίων με τα (ενδεχόμενα) αδικήματα κάποιων θυμάτων τους.  Δηλαδή, δεν στέκει η λογική πλάνη ότι όποιος αντιτίθεται π.χ. στο βασανισμό τρομοκρατών, είναι ο ίδιος… τρομοκράτης (ή, έστω, «υποστηρικτής τους»)!
 • Το βίντεο διαρκεί πάνω από μισή ώρα. Αντιγράφω εδώ τη λίστα των σημαντικότερων χρονικών σημείων του βίντεο, από την ανάρτηση του δημιουργού του, «Ελευθεριακού»:
Mία Συζήτηση (19/10/12)  για την Αστυνομική Βία Και Τους Βασανισμούς
με τον Δικηγόρο Γιάννη Ραχιώτη
Παρατίθενται Συγκεκριμένοι Χρόνοι Θεμάτων:
– Τα… Μεμονωμένα Περιστατικά (02:29)

– Διαχρονικά Βασανιστήρια
            (Μετανάστες-Ποινικοί-Πολιτικοί) (03:42)

– Αστυνομία & Παρακράτος
               (Ο Ρόλος Της «Χρυσής Αυγής») (05:52)

– Όπλα Taser (10:15)

– Τρόποι & Μεθόδευση
Βασανιστηρίων
         (Η Μαρτυρία Ενός Ποινικού) (11:38)

– Η Άρνηση Νομικής Βοήθειας
                (Το «Τρυκ» Της Προσαγωγής) (17:34)

– Κατηγορίες & Κουκουλονόμος (20:14)

– «Αναρχοκομμούνια Θα Πεθάνετε…»
           (Ακραία Ψυχολογικά & Σωματικά Βασανιστήρια) (21:40)

– Το Πολιτικό Μήνυμα Του Δένδια (25:27)

– Αποδείξεις Βασανιστηρίων
               (Μνήμη Και Δημοσιοποίηση) (29:14) 
_________________________________________________________________________________

9 comments

 1. Δεν ξέρω αυτή τη Γεωργακοπούλου. Το ποστ είναι πολύ σωστό ως προς την αποδόμηση αυτών που λέει πάντως. Βέβαια διαφωνώ με το οτι σχολιάζεις έτσι τη φωτογραφία. Θα αρκούσε να την έχεις αναρτήσει απλώς.

  • Χμ… ευχαριστώ κ.κ. για τη… διαφωνία. Ισως έχεις δίκιο, τελικά. Υπάρχουν και αθώοι άνθρωποι που χαμογελάνε με τον ίδιο τρόπο…

   (το σκεφτόμουν προ ολίγου αυτό).

   Η Ρούλα έμαθα ότι ήταν 20 χρόνια συνεργάτις του Σημίτη, κι άλλα πολλά…

  • Αφαίρεσα τις… περιττολογίες περί χαμόγελου (γιατί δεν έχουν… επιστημονικό κύρος, ούτε αποκλείουν κάποιος άνθρωπος που χαμογελά με τον ίδιο τρόπο να… παρεξηγηθεί).

   Ευχαριστώ για την εποικοδομητική σου κριτική! 🙂

  • Ε, ναι. Κανονικά ήθελε χωριστό ποστ, αλλά… θα επισκίαζε το προηγούμενο.

   Α… ΠΟΛΥ καλή ενημέρωση, για πάρα πολλά θέματα ΜΑΖΙ, προσφέρει κάθε βδομάδα, ο διαδικτυακός φίλος Gerogriniaris

   http://gerogriniaris.blogspot.com/2012/10/15-21102012.html
   («Τα σύντομα της εβδομάδας 15-21/10/2012»)
   ______________

   Κάτι άλλο (για… δύσπιστους που… παρακάμπτουν και τη λογική ακόμη)

   1) Η παράλογη «θεωρία» της Ρούλας ότι ο Τσίπρας… ενθάρρυνε τη Χ.Α. να χτυπήσει πλούσιους κλπ. καταρρίπτεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστούμε το εξής: ΔΕΝ τον συμφέρει αυτό, διότι (πολύ απλά) θα έχανε το ίδιο του το επιχείρημα. Ισα-ίσα, αυτό που λέει το εννοεί κι είναι οφθαλμοφανές. Δεν το λέει για να ρίξει «πάσα βίας» στη Χρυσή Αυγή, διότι… ΑΝ και ΟΤΑΝ η Χρυσή Αυγή θα έκανε κάτι τέτοιο, τότε ο Τσίπρας θα είχε διαπράξει… αυτο-γκολ.

   2) Επίσης δεν έπεται ότι θα ασκήσει την ίδια βία με τη Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ,
   ένα κόμμα που έχει γίνει… τόοοσο ήπιο, ώστε αποκήρυξε ακόμη και τα γιαουρτώματα μνημονιακών πολιτικών!

   Πέραν αυτού, εγώ απλώς κατάρριψα ένα κραυγαλέο ψέμα, αλλά… ΔΕΝ έπεται ότι συμφωνώ σε όλα και με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Τσίπρα. Μάλλον το αντίθετο ισχύει, δηλαδή διαφωνώ σε αρκετά ζητήματα, αλλά υπεραμύνομαι των (όποιων) σωστών, χωρίς πάθος ή συμφέρον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s