Συνέλαβαν τον Βαξεβάνη για το ΟΧΙ του στη διαφθορά (και κωλοτούμπα του ΠΑΜΕ, κλπ) – Journalist Kostas Vaxevanis, the Greek Julian Assange – le «Julien Assange Grec» [updated 30 Oct.]

Συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης! Αφέθηκε ελεύθερος αργότερα. Την επόμενη μέρα (29 Οκτωβρίου) παραπέμφθηκε σε δίκη για την επόμενη Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου. (Βιάζονται για να μην έχει καλή προετοιμασία υπεράσπισης). Τελικά αθωώθηκε! (δείτε τα τελευταία σχόλια…)

Δείτε video πιο πρόσφατων δηλώσεών του στα σχόλια, ΕΔΩ. Την 28η Οκτωβρίου 2012, επέτειο του ‘ΟΧΙ‘, η δοσιλογική κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ συνέλαβε τον Κώστα Βαξεβάνη επειδή είπε ‘ΟΧΙ στη διαφθορά‘ δημοσιεύοντας την «εξαφανισμένη» λίστα Λαγκάρντ σε έκτακτο τεύχος του «HOT-DOC» (που έχω ανά χείρας, όπως και περίπου… 100 χιλιάδες άλλοι Ελληνες). [Αυτή η ανάρτηση είναι 3-θέματα-σε-1, με κοινό παρανομαστή το γενικό χάλι της «δημοκρατίας» μας: Καταστολή Τύπου / Διαφθορά + Ναζισμός + Προβληματικός Συνδικαλισμός].

Βαξεβάνης: Αναζητούν εμένα αντί για την αλήθεια:

Το tweet του Κ. Βαξεβάνη την ώρα της σύλληψης
Το tweet του Κ. Βαξεβάνη την ώρα της σύλληψης
Σχόλιο Καμμένου στο twitter για τη σύλληψη Βαξεβάνη
Σχόλιο Π. Καμμένου στο twitter για τη σύλληψη Βαξεβάνη

Αντι-παρέλαση στο Περιστέρι:

Παρακαλείστε επίσης να προσυπογράψετε τo ψηφιακή αίτημα «Κάτω τα Χέρια από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη«:

Πολύ διαφορετικά κριτήρια φαίνεται να έχει η Δικαιοσύνη για το τι σημαίνει παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δημοσίευσης από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το Σεπτέμβριο του 2012 των «μυστικών της νύχτας». Η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα «λίστα» με ονόματα καλλιτεχνών μαζί με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, το σύνολο της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους αλλά και τα καθαρά εισοδήματα για τα έτη 2008-2009.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει τώρα με την αυταπάγγελτη δίωξη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη που δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ τότε δεν είχε κινηθεί κανένας ελεγκτικός ή διωκτικός μηχανισμός. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκειμένη περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ δεν έγινε επιλεκτικός διαχωρισμός ονομάτων και δημοσιεύτηκε αυτούσια χωρίς να περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Είναι μια λίστα που αναφέρει απλώς ονοματεπώνυμο και ιδιότητα όπως καταγράφεται από την ίδια την Ελβετική τράπεζα.

Φαίνεται πως η δικαιοσύνη μεροληπτεί και χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετικά κριτήρια σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις. Δείχνει «ευαίσθητη» και αντιδρά άμεσα για την δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ και δείχνει εντελώς «αδιάφορη» σε άλλες περιπτώσεις.


Για τη σημερινή παρέλαση και για εργασιακά νέα:

Διαβάστε επίσης για τον Κώστα Βαξεβάνη:  


_______

Η περίπτωση Βαξεβάνη συγκρινόμενη με... Κασιδιάρη
Η περίπτωση του Κώστα Βαξεβάνη συγκρινόμενη με… Ηλία Κασιδιάρη

Για τη διείσδυση νεοναζί στην ελληνική αστυνομία, ο Αρης Χατζηστεφάνου έφτιαξε ένα δίγλωσσο ντοκυμαντέρ που παρουσίασε η εφημερίδα «Guardian». Εϊναι μια σπάνια περίπτωση, που αγγλική εφημερίδα προβάλλει ελληνικό βίντεο ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες, μία αγγλόφωνη (ΕΔΩ) και μία ελληνόφωνη ( ΕΔΩ), που κάποιοι ανέβασαν και στο YouTube:

Η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρύσει στην αστυνομία

Για αυτό το θέμα, δείτε επίσης:

Στο μεταξύ,

Μόλις κυκλοφόρησε και το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής», για το οποίο μίλησε ο ίδιος στην εξής συνέντευξη:

Δ, Ψαρράς: Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής


_______

Μια άλλη ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Η απίστευτη κωλοτούμπα του ΠΑΜΕ, που είπε «ΟΧΙ» σε απεργία διαρκείας μέσα σε συνέλευση της ΑΔΕΔΥ, δεν ήταν έκπληξη για όσους αμφισβητούν τα θεατρικά εργατο-πατεριλίκια και τις… πατερίτσες των αναποτελεσματικών 24ωρων απεργιών (που εξηγήσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση ΕΔΩ), ή τα κούφια λόγια για αγώνες μετά τα μέτρα. Περιγράφεται λεπτομερώς στην ανάρτηση της «Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών», της οποίας σημαντικό τμήμα αντιγράφω εδώ:

Όσα συνέβησαν χτες 25/10 στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ μας αφορούν όλους και όλες!
Σε μια συγκυρία με ανοιχτή κυβερνητική αστάθεια, η οποία –παρά τους θεατρινισμούς– στην πραγματικότητα αποδεικνύει και το φόβο που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τη λαϊκή οργή και την αντίσταση των εργαζόμενων, θα περίμενε κανείς το συνδικαλιστικό κίνημα να βγει μπροστά, ακριβώς αυτή τη στιγμή, και να καλέσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για να τη μετατρέψει σε πραγματική πολιτική κρίση. […..]
Αντ’ αυτού, η εισήγηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ήταν «μία από τα ίδια», με μια γενική 24ωρη απεργία στις 9 Νοέμβρη, πολύμορφες δράσεις, συναυλία και άλλη μία απεργία την ημέρα πανευρωπαίκής δράσης στις 14 Νοέμβρη (δηλαδή μετά την ψήφιση των μέτρων). Για άλλη μια φορά πρότειναν κινητοποιήσεις που δεν εντάσσονται σε κανένα σχέδιο ανατροπής των μέτρων και όχι απλώς πολιτικής διαμαρτυρίας.
[…]
Εκείνη τη στιγμή, ανέλπιστος σύμμαχος στην ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκε το ΠΑΜΕ!
Με μεγάλα (και κούφια, όπως αποδείχτηκε) λόγια για το πολιτικό πλαίσιο και μια απίστευτης έντασης ρητορική απέναντι στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, και δη των Παρεμβάσεων επειδή είχαν πρόταση για απεργία διαρκείας, αλλά και σε αντίθεση με τα όσα έλεγαν εδώ και δύο χρόνια για αποφασιστικούς αγώνες, μάς πληροφόρησαν ότι τα μέτρα θα περάσουν ούτως ή άλλως (!), και ζήτησαν να μην ψηφιστεί καμία άλλη απεργία εκτός από την 24ωρη στις 9/11, αλλά να ξεκινήσουν κλαδικοί αγώνες που θα μπλοκάρουν τα μέτρα στην πράξη μετά από την ψήφισή τους! Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ έφτασε στο σημείο να επικαλείται την ετυμηγορία της ΓΣΕΕ (αν δεν συμφωνήσει και η ΓΣΕΕ να μην βάλουμε απεργία στις 14-11), να υπερηφανεύεται ότι η απεργία στις 18 Οκτώβρη ήταν πρόταση του ΠΑΜΕ που υπερψηφίστηκε από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, να μας ενημερώνει ότι δεν έχει σημασία η μορφή του αγώνα, αλλά ποιος τον καθοδηγεί. Τέλος, έφτασε να υπερασπιστεί τις μεμονωμένες 24ωρες απεργίες, τις οποίες η πλειονότητα των εργαζόμενων θεωρεί ντουφεκιές στον αέρα, λέγοντας ότι «και οι 26 μέρες απεργίας που έχουμε κάνει τα δύο τελευταία χρόνια είναι απεργία διαρκείας». 
Ο κατήφορος αυτός δεν τελείωσε παρά με την υπερψήφιση, μαζί με την ΠΑΣΚΕ, του πλαισίου της ΕΕ, που πήρε 24 ψήφους, ενώ η πρόταση για απεργία όσες μέρες θα είναι το νομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή, που υπερψήφισαν όλοι οι άλλοι, πήρε 19 ψήφους. Είναι προφανές ότι οι 7 παρόντες ψήφοι του ΠΑΜΕ έκριναν τελικά το να μην πάρει η ΑΔΕΔΥ απόφαση για οτιδήποτε άλλο πέρα από μια 24ωρη απεργία!
Το χειρότερο είναι ότι το ΠΑΜΕ, μαζί με την ΠΑΣΚΕ, πρωταγωνίστησαν στη λογική πως «ότι και να κάνουμε τα μέτρα θα περάσουν». Οπότε τι; Να κρατήσουμε δυνάμεις για μετά; Για πότε; Για όταν θα έχει καταστεί πλήρης η φτωχοποίηση όλων μας και η ανεργία θα έχει ξεπεράσει το 1/3 του ενεργού πληθυσμού; Είναι πραγματικά κρίμα οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που έχουν βοηθήσει σε μεγάλους κλαδικούς αγώνες, που εκπροσωπούν εργαζομένους που πραγματικά έχουν παλέψει στους χώρους τους, να στρέφονται σε μια λογική φόβου προς τη δυνατότητα του μαζικού κινήματος πραγματικά να αποτρέψει τα μέτρα, την κυβέρνηση και την Τρόικα.
[…]
Συν. η πρόταση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων-Κινήσεων στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ
ΠΡΟΤΑΣΗ
των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ προς το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ (25/10/2012)
Για να μην περάσουν τα νέα μέτρα κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. να καταργηθούν μνημόνια-δανειακή σύμβαση-εφαρμοστικοί νόμοι!
Για τη Διαγραφή του Χρέους!
Για το μισθό, τη δουλειά, τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά μας δικαιώματα!
Για να ξαναπάρουμε πίσω αυτά που μας κλέψανε!
ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, με τη μορφή 48ωρων επαναλαμβανόμενων από την Τετάρτη 31/10, αφού τα μέτρα ήδη εξαγγέλθηκαν και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κατατεθούν στη Βουλή και να ψηφιστούν
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ υπουργείων, δήμων και κεντρικών υπηρεσιών
-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ σε όλες τις μεγάλες πόλεις
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΛΑΪΚΗ-ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, με μορφή, στόχους και περιεχόμενο που αποτυπώνονται στο σύνθημα: «Δε φεύγουμε, αν δε φύγουν αυτοί με τα μνημόνια και το χρέος τους!».
Στην πορεία για τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας
α) καλούμε συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την οργάνωση του αγώνα τους
β) απευθύνουμε την πρόταση στη ΓΣΕΕ, τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, τις επαγγελματικές και συνταξιουχικές οργανώσεις, ενώ καλούνται σε κοινή δράση τους φοιτητικούς συλλόγους και τις τοπικές-κοινωνικές συλλογικότητες
γ) καλούμε όλο το λαό σε εργατικές-λαϊκές-αντιφασιστικές διαδηλώσεις στις παρελάσεις 27ης και 28ης Οκτωβρίου
δ) σε όλες τις μεγάλες πόλεις οργανώνουμε καταλήψεις δημόσιων κτιρίων-υπηρεσιών, αποκλεισμούς και απογευματινά συλλαλητήρια με βάση το διακλαδικό συντονισμό και αποφάσεις Γεν. Συνελεύσεων πρωτοβάθμιων Σωματείων και Ομοσπονδιών.

____________________


English section:

Latest news:

Kostas Vaxevanis outside the Eyelpidon Courthouse – English Subs

Please also sign the petition, in defense of Greek journalist Kostas Vaxeavanis (who faces trial tomorrow):

http://www.avaaz.org/en/petition/Drop_all_charges_against_Greek_journalist_Kostas_Vaxevanis

New UPDATES (just before midnight, 28 October 2012):

Related posts in other blogs:

__________________________________________

Other Greek news:

The Guardian: Golden Dawn party infiltrates Greece’s police, claims senior officer

UPDATE 1: See also our comments’ section, starting HERE for related news in English and in French.

The Controversial ‘Lagarde List’ Has Leaked, And It’s Bad News For The Greek Prime Minister

The controversial ‘Lagarde List’ has been leaked to the media in Greece.

The list contains the names of 1,991 Greeks with bank accounts at HSBC’s Geneva branch, and it got its name after Christine Lagarde gave it to former Greek finance minister Giorgos Papakonstantinou in 2010.

The list has been kept secret by the Greek government ever since.

Lately, the question of whether or not the accounts have been used by wealthy Greeks to evade taxes while its country is in dire fiscal shape has generated a political firestorm.

A few names on the list could create problems for the current prime minister, Antonis Samaras, who is desperately trying to bring parliament together over a controversial package of spending cuts in order to secure the next disbursement of much-needed bailout cash from troika lenders.

One name on the list is Stavros Papastavros, an advisor to Samaras. Another is Georgios Voulgarakis, a former minister and a member of Samaras’ New Democracy political party

The list also contains the names of officials in the finance ministry, which has been at the center of the crisis in Greece. The list went inexplicably missing for more than a year after outgoing finance minister Papakonstantinou passed it to incoming finance minister Evangelos Venizelos in 2011.

One wealthy Greek businessman in the defense industry and another former government official involved in defense deals who both recently turned up dead in alleged suicides were not included in the list.

However, the Greek magazine that published the list, Hot Doc, stressed that it couldn’t be sure whether the list had been edited before being given to the magazine.

A Daily Kos blogger cites local media in saying that the Greek government has already issued a warrant for the arrest of the publisher of Hot Doc:

While the official reason given by the Hellenic Police regarding the warrant issued against [Kostas] Vaxevanis is the violation of privacy laws relating to the personal information of the individuals on this list, the general opinion in Greece, particularly on the country’s active blogosphere and social media landscape, is that Greek authorities are attempting to silence Vaxevanis and to «punish» him for publishing the Lagarde list.

Notably, unofficial versions of the list have been circulating on the Internet in recent weeks, while yesterday evening, zougla.gr, a website run by journalist Makis Triantafillopoulospublished the list just hours before the special edition of Hot Doc containing the list reached newsstands. As of the time of this writing, no similar warrants have been issued against Triantafillopoulos, who in Greece is largely regarded as a politician with very close ties to the political ruling class, for publishing the list.

Scans of the magazine pages on which the full list of names is published can be viewed at zougla.gr.

ALSO: Golden Dawn MPs are taking the Nazi comparisons to a whole new level in Greece
[…]

Greek Journalist Held Over List of Swiss-Account Holders (Bloomberg)

Police in Greece arrested a Greek journalist who published the names of 2,000 Greeks with deposits in Swiss bank accounts.

Kostas Vaxevanis, editor of the Greek magazine Hot Doc, was arrested in Athens today, according to a message posted on his Twitter account at 11 a.m. local time. An arrest warrant was issued yesterday after the magazine published what’s been dubbed the “Lagarde list,” an electronic file given to Greece in 2010 by then-French Finance Minister Christine Lagarde of about 2,000 Greeks with Swiss accounts.

Vaxevanis was arrested for publishing citizens’ private information, a breach of Greek privacy law, a police spokesman said by telephone today. Private television station Mega TV reported that he was released and will appear in court tomorrow.

In a video message posted on the news website Pandora’s Box today, Vaxevanis said he published the list because of government inaction in following up on the names of potential taxevaders even as it prepares new austerity measures.

Former Finance Minister Evangelos Venizelos said on Oct. 2 that he had received the list in August 2011 from Finance Ministry officials and deemed it couldn’t be legally used. He said he has since handed it over to the government, which passed it on to the country’s financial-crimes squad, SDOE.

George Papaconstantinou, who preceded Venizelos as finance minister, said he received the list from Lagarde.

The list has drawn criticism from both opposition parties as well as lawmakers within the governing coalition, with most comments tying the failure to track down possible tax evasion by those on the list to the government preparing new austerity measures to secure international aid.

About the Lagarde List and Kostas Vaxevanis you can also read:

__________


En francais:

Regards.fr – Une députée de Syriza réagit à l’arrestation du journaliste Kostas Vaxevanis

_________________________________________________________

Meanwhile…

Also... do NOT forget Iceland !
Also… do NOT forget Iceland !
Enhanced by Zemanta

64 comments

 1. The Controversial ‘Lagarde List’ Has Leaked, And It’s Bad News For The Greek Prime Minister
  http://www.businessinsider.com/lagarde-list-of-swiss-bank-accounts-leaked-2012-10

  Arrest Warrant Issued for Greek Journalist
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204098704578083490949681004.html

  Arrest Warrant Issued Against Greek Journalist for Publishing «Lagarde List»
  http://www.dailykos.com/story/2012/10/27/1151234/-Arrest-Warrant-Issued-Against-Greek-Journalist-for-Publishing-Lagarde-List

 2. (With thanks to Enfant De L’ Haute Mer).

  Επίσης ενδιαφέροντα, από το _αντι-φασιστικό_ τμήμα του λεγόμενου «πατριωτικού χώρου»

  http://epam-patras.net/2012/10/25/%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%83/
  «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ : Ένα εύλογο ερώτημα!!! (ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ)» – ΕΠΑΜ Πάτρας

  http://epam-patras.net/2012/10/26/%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%ba/
  «ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΑΤΑ»

  (και Updates για τη σημερινή παρέλαση μπήκαν στο ποστ -refresh)

 3. News from twitter: (some tagged «#freevaxevanis»)
  _________________________________

 4. https://twitter.com/search?q=%23freevaxevanis&src=hash

  http://twitter.com/VizFoSho/status/262514805716422656

  • Λόγω όγκου (του ποστ) στην αρχή έδωσα μόνο λινκ στα σχόλιά σου,
   αλλά τελικά αποφάσισα να συμπεριλάβω 2 άρθρα από δικά σου λινκ + λινκ στα υπόλοιπα.

   Αυτή τη στιγμή υπάρχει για το θέμα μία έκρηξη υπερ-πληροφόρησης, διεθνώς…

 5. Ας θυμηθούμε κι αυτό

  http://www.koutipandoras.gr/?p=26339

  «Γιατί Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου έκαναν format το cd Λαγκάρντ;»
  Posted date: Οκτωβρίου 03, 2012 In: Πανδωρικώς | comments : 94
  Του Κώστα Βαξεβάνη

  Η ιστορία με το cd της Λαγκάρντ το οποίο θα μπορούσε να γίνει κυριολεκτικά χρυσό, αλλά Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος θέλησαν να το κάνουν format, είναι μια καθαρή πρόκληση για όλους. Θα ανεχθούν οι πολίτες αυτής της χώρας την υποκρισία που ξεπερνάει τα όρια ακόμη και αυτής της δυσώδους πολιτικής αυτοδικαιολόγησης και αγγίζει τις άνομες συναλλαγές; Θα δεχθούν τη διαμόρφωση ενός παραθεσμικού συστήματος εξουσίας, στο οποίο οι συνήθεις «σωτήρες» ψηφίζουν νόμους για να χαρίζουν Τράπεζες, να νομιμοποιούν Mall, να χαρίζουν σε εργολάβους και τη Siemens, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ένα νόμο να αποκαθιστά την αδικία; Επικαλούνται γι” αυτό τα προσωπικά δεδομένα. Ποια προσωπικά δεδομένα αλήθεια; Μήπως είναι τα προσωπικά δεδομένα μιας συναλλαγής;

  Φαίνεται βαρύ;

  Ας δούμε λοιπόν τι έχει συμβεί. Ένας υπάλληλος της Ελβετικής HSBC, ο Ερβέ Φαλτιάνι, έφυγε από την Ελβετία με μια λίστα με χιλιάδες ονόματα Ευρωπαίων οι οποίοι είχαν καταθέσεις στην Ελβετία. Προφανώς δεν ήταν κάποιοι συνταξιούχοι, αλλά πολιτικοί, επιχειρηματίες και επίορκοι κρατικοί λειτουργοί. Ο Φαλτιάνι παρέδωσε τη λίστα στην Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, η οποία φρόντισε να του δώσει άσυλο. Με την λίστα αυτή, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και βέβαια η Γερμανία, κατάφεραν να εισπράξουν δισεκατομμύρια απαιτώντας από τους καταθέτες να αποδώσουν φόρους στο κράτος για να μην διωχθούν.

  Αυτή η λίστα λοιπόν, δόθηκε και στου «Τιτανικού τον μάγκα» Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος την εποχή εκείνη έψαχνε εναγωνίως λεφτά από 70χρονους παππούδες, τυραννισμένους εργαζόμενους και άλλες κατηγορίες οι οποίοι δήλωναν πως «δεν τα φάγαμε» μαζί. Άλλωστε αυτό το αποδείκνυε και η ίδια η λίστα που είχε στα χέρια του ο Παπακωνσταντίνου. Αυτή η λίστα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση όπως στα άλλα κράτη, γιατί λέει, είχε αποκτηθεί παράνομα όπως αποφάνθηκαν ο Παπακωνσταντίνου και ο κολοσσός της νομικής τέχνης Βενιζέλος. Έτσι αντί να αρχίσει έρευνα, οι δύο τους, κυκλοφορούσαν με ένα στικάκι με περίπου 2.000 ονόματα πιθανών φοροφυγάδων. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα

  1.Γιατί Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος οι οποίοι είναι ευθυγραμμισμένοι σε όλα με τη Γερμανία, ξέχασαν να ευθυγραμμιστούν σε αυτό;

  2. Από πού και ως πού έβγαλαν το συμπέρασμα δυό πολιτικά πρόσωπα πως η λίστα ήταν παράνομη, από τη στιγμή που τους είχε παραδοθεί θεσμικά από ξένη κυβέρνηση στα πλαίσια διεθνούς συνεργασίας;

  3.Ορίζουν ή όχι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και συγκεκριμένα ο 77/799 ΕΟΚ, τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις;

  4. Γιατί δεν παρέδωσαν το υλικό αυτό στις εισαγγελικές Αρχές, όπως πρέπει να κάνει σύμφωνα με το νόμο κάθε Έλληνας ο οποίος έχει στην κατοχή του στοιχεία επιβαρυντικά για ανθρώπους που πιθανόν τελούν παράνομες πράξεις; Ο εισαγγελέας ήταν ο μόνος αρμόδιος να κρίνει.

  5. Αν έστω και έτσι η χρήση της λίστας προσέκρουε στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων, γιατί δεν άλλαξαν τον νόμο στο σημείο αυτό για να εισπράξουν; Γιατί άλλαξαν τόσους νόμους κάνοντας άλλους όπως αυτόν για το Fast Track,παραβιάζοντας μάλιστα συνταγματικές Αρχές, αλλά δεν μπορούσαν αυτόν;

  6.Αν είναι παράνομη η λίστα ,δεν είναι παράνομη και η κατοχή της;

  7.Τι έκαναν δύο υπουργοί τόσα χρόνια με ένα στικάκι με 2.000 ονόματα στην τσέπη;

  8.Παρανόμησαν Λαγκάρντ και Μέρκελ αλλά οι δυό υπουργοί κρατούσαν αναμμένη την δάδα της φωτοβόλου τιμιότητας για να δουν πού ακριβώς θα προσαράξει ο ελληνικός Τιτανικός;

  Νομίζω κανένας λογικός πολίτης αυτής της χώρας, όποιας πολιτικής τοποθέτησης, ακόμη και αυταπάτης, δεν μπορεί να σκεφτεί πως όλα αυτά είναι λογικά. Δεν πρέπει να σκεφτεί πως είναι λογικά. Κατά την άποψή μου οι δύο υπουργοί δεν είναι μόνο έκθετοι πολιτικά, δεν έχουν μόνο αποδείξει την σκοπιμότητά τους να υπηρετούν συμφέροντα, αλλά έχουν και ποινικές ευθύνες. Περιφρουρούν με κάθε κόστος τα «προσωπικά» τους δεδομένα που δεν είναι άλλα από τους ίδιους, τον κύκλο τους και τον τρόπο που πλουτίζει. Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο, αλλά όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, μπροστά σε μια παραθεσμική λειτουργία και ένα προσωπικό σύστημα εξουσίας που χρησιμοποιεί τους νόμους, δημιουργεί άλλους, για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ανάμεσα μάλιστα στους νόμους είναι και αυτοί που τους παρέχουν το ακαταδίωκτο.

  • Νάσαι καλά φίλε Φώτη…

   Τα παραλές κάπως, γιατί… αρκετά δεν τα συμπεριέλαβα, ενώ αναγκάστηκα να ενώσω το κύριο θέμα με δύο άλλα, αρκετά διαφορετικά.

   Βέβαια ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι μόλις βγει καινούργια ανάρτηση, αυτομάτως όλοι οι σύνδεσμοι σε φιλικά μπλογκ που δείχνουν το δικό μας αλλάζουν και ο κόσμος παύει να βλέπει την προηγούμενη ανάρτηση εκεί, οπότε επισκιάζεται. Με την μέθοδο των 2-3 θεμάτων-σε-ένα αυτό το πρόβλημα εξαλείφεται αλλά προκύπτει ένα άλλο, το ΠΩΣ να χωρέσουν στιν ΤΙΤΛΟ της ανάρτησης ΚΑΙ τα 3 νέα θέματα που μπήκαν στο ίδιο ποστ (χεχε).

  • Ευχαριστώ και πάλι Ανφάν, ειδικά αυτό το λινκ είναι ίσως το πιο ζουμερό (και σε φιλικό μας μπλογκ).
   Επίσης έχει μεταφρασμένο με αγγλικούς υπότιτλους το μήνυμα – βίντεο του Κώστα Βαξεβάνη.

   Γι’ αυτό και μπήκε στην αρχή του αγγλόφωνου μέρους αυτού εδώ του ποστ, με τοπικό σύνδεσμο
   https://omadeon.wordpress.com/2012/10/28/defend-kostas-vaxevanis/#uk

 6. γαλλόφωνα:
  Un journaliste grec arrêté pour avoir dévoilé 2 059 noms de détenteurs grecs de comptes bancaires suisses (3 hours ago)
  http://blogs.mediapart.fr/blog/giuliettalasubversive/281012/un-journaliste-grec-arrete-pour-avoir-devoile-2-059-noms-de-d

  Un journaliste grec arrêté pour avoir dévoilé une liste de comptes en Suisse (6hours ago)
  http://www.liberation.fr/monde/2012/10/28/un-journaliste-grec-arrete-pour-avoir-devoile-une-liste-de-comptes-en-suisse_856525

 7. Ευχαριστούμε και πάλι Ανφάν (κ.ά.) για πολύτιμα στοιχεία. Θα ενημερώσω ίσως και τα σχετικά ποστ το βράδυ.

  Στο μεταξύ…
  Λογοκρισία χωρίς όρια: Κόψανε την εκπομπή »Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ
  http://www.left.gr/article.php?id=11382

  Ημερομηνία: 29/10/2012

  Με πολιτική παρέμβαση, ο Αιμίλιος Λιάτσος έκοψε την εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωινή Ενημέρωση» με παρουσιαστές τους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη, επειδή παρουσίασαν στην εκπομπή τους τα πορίσματα των ιατροδικαστών που διαψεύδουν τον κ. Δένδια για την υπόθεση των βασανιστηρίων στη ΓΑΔΑ.

  Πρώτα ήταν ο Παστίτσιος και η σύλληψή του, μετά το Corpus Christi και η προσπάθεια ματαίωσης της παράστασης από ακροδεξιά στοιχεία. Μετά το κόψιμο ομοφυλοφιλικού φιλιού από τη ΝΕΤ και μετά η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη. Σήμερα είναι η Πρωινή Ενημέρωση και ο Κώστας Αρβανίτης με τη Μαριλένα Κατσίμη. Ελευθερία έκφρασης και ελευθερία του λόγου είπατε;

  Από το facebook page της Πρωινής Ενημέρωσης:

  «Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ από αύριο και μέχρι νεοτέρας οι παρουσιαστές της «ΠΡΩΙΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ», Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη «κόβονται» από την εκπομπή.

  Ο λόγος ήταν ο παρακάτω διάλογος μεταξύ των δύο παρουσιαστών:

  Μ. Κατσίμη. …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση

  Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;

  Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.

  Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;

  Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται – που από τη μία έιναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

  Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

  Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω….

  Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

  Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω».

  Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

 8. (είναι ευκολότερο να μεταφέρω τα τουητ, παρά να γράφω τίτλους + λινκ -χεχε)

  • και… 100% άσχετα τουητ:

 9. Greek journalists warn over press freedom (5 hours ago)
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/29/greek-journalists-warn-press-freedom

  Tension rises between Greek government and media after TV presenters are suspended over criticism of public order minister

  «………………..Dimitris Trimis, the head of the Athens Newspaper Editors Union said the current pressure on press freedom was the most intense of his career. «This is a matter of democracy,» Trimis said. «The government feels insecure. The only way it feels it can convince society of its policies is to try to manipulate the media through coercion.
  «This is true of both state television and in the private sector of the media where there has been a large number of lost jobs and wage cuts and so it has become easier to manipulate in the interests of the government and the economic elite.»
  Marilena Katsimi and Kostas Arvanitis were summarily dropped from their morning magazine programme on ERT after discussing the reaction of the public order minister, Nikos Dendias to a Guardian report on claims by anti-fascist demonstrators that they had been tortured by the police. Katsimi said on air that Dendias had not carried out his threat to sue the Guardian over the article because the medical examiners report «shows that there was indeed a crime.» She described Dendias’s actions as «strange» but did not think he would resign.
  «About an hour after the programme ended, the director of information called for a transcript. He didn’t ask to talk to us. And it was then announced that two other journalists would present tomorrow’s show. We were cut,» Katsimi told the Guardian.
  «The style of the programme is very informal. It is a morning conversation over a cup of coffee and it is very popular with high ratings. We have been critical of ministers in the past from all parties, and there have been complaints to the management before but this is new. This is threat to public and private media.»
  Katsimi said the journalists’ suspension was one of several «peculiar things» to have happened at ERT recently. «Everywhere in media people are being fired, but at ERT they are hiring. The government want people who agree with their position and they want to hire their friends.»
  ERT journalists are planning an initial two-hour strike from 6am on Tuesday, to be followed by 24-hour strikes until the suspension of Katsimi and Arvanitis is revoked.
  Aimilios Liatsos, ERT’s general director for news issued a statement on Monday claiming that the two journalists had «violated the basic rules of journalistic practice». He added that they had made «unacceptable insinuations» against Dendias without giving him an opportunity to express his view, «while their comments appeared to anticipate the results of a court decision»…….»

 10. Σύλληψη Βαξεβάνη: η φοροδιαφυγή χτυπάει την ελευθεροτυπία
  http://yalmpanis.wordpress.com/2012/10/28/%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AC/

  […]
  Τρεις βασικοί λόγοι εξηγούν την πολιτική σημασία της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ, και κατ’ επέκταση τη σύλληψή του [Βαξεβάνη]:

  Πρώτον, η δημοσίευση της λίστας εκθέτει ανεπανόρθωτα όλους τους υπουργούς και τους υπεύθυνους του ΣΔΟΕ που τόσο καιρό την «έψαχναν» και δεν μπορούσαν να τη… βρουν. Η λίστα δεν είχε καταχωνιαστεί κάπου, εν προκειμένω στο αρχείο του Βενιζέλου, όπου οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν πρόσβαση. Το ότι την πήρε στα χέρια του ο Βαξεβάνης, αποδεικνύει ότι η λίστα κυκλοφορούσε ευρέως. Επομένως, η αποσιώπηση της ύπαρξης της δεν οφείλεται στην αβελτηρία της δημόσια διοίκησης, αλλά αποτελεί εσκεμμένη πράξη συγκάλυψης των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

  Δεύτερον, η δημοσιοποίηση της λίστας γελοιοποιεί όλους τους υποτιθέμενους μηχανισμούς ελέγχου της φοροδιαφυγής. Μια πρόχειρη ματιά στον κατάλογο των ονομάτων αρκεί για να βεβαιωθεί κανείς ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει καμιά διάθεση να πατάξει τη (μεγάλη) φοροδιαφυγή. Είτε είχε δοθεί η σχετική υπουργική εντολή είτε όχι, το αυτονόητο καθήκον κάθε αρμόδιας Αρχής θα ήταν να κάνει μια πρώτη αντιπαραβολή των καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Στο κατάλογο δεν περιλαμβάνονται τίποτα άγνωστα άτομα του υποκόσμου, αλλά επιφανή πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα είναι σε γενικές γραμμές γνωστή, και γι’ αυτό ελέγξιμη. Το ότι η λίστα ως αντικείμενο υποκλοπής δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αποδεικτικό στοιχείο στο ακροατήριο, ουδόλως σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το Μίτο της Αριάδνης μιας ενδεχόμενης έρευνας του ΣΔΟΕ. Πόσο μάλλον όταν ο τότε υπεύθυνος του ΣΔΟΕ δεν δίστασε στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού να καταπατήσει τη νομιμότητα χάριν της διωκτικής σκοπιμότητας.

  Τρίτον, η δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ ξεσκεπάζει την απύθμενη υποκρισία της ελίτ της χώρας. Οι ίδιοι ακριβώς που επικαλούνται τον πατριωτισμό του λαού για να γίνουν ανεκτά τα μνημονιακά μέτρα, οι ίδιοι ακριβώς που διαβεβαιώνουν ότι αν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο δεν πρόκειται να βγούμε από την ευρωζώνη, οι ίδιοι ακριβώς που μιλάνε για εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και πάταξη των συντεχνιών, βγάζουν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Είτε κάνουν φοροδιαφυγή είτε όχι, όσοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό δεν δικαιούνται να μιλάνε ούτε για δημόσιο συμφέρον ούτε για αναγκαίες θυσίες που επιβάλλει το «καλό της πατρίδας». Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το εμπόριο του πατριωτισμού που ανθεί σε αυτή τη χώρα, συγκαλύπτει τα πλέον ιδιοτελή συμφέροντα.

  Δύο μέτρα και δύο σταθμά

  Εν ολίγοις, η ενδεχόμενη «παρανομία» του Βαξεβάνη ήταν απολύτως αναγκαία για να αποδειχτεί ότι το ίδιο το κράτος λειτουργεί κατά παράβαση της νομιμότητας.
  […]

 11. @Enfant De L’ Haute Mer
  Δύο ακόμη νέα βίντεο, ένα στα αγγλικά ΚΑΙ ένα στα γαλλικά θα προστεθούν στο ποστ (μαζί με δικά σου λινκ)

  • Μερσι Ανφάν, είναι πράγματι πολύ σημαντικό άρθρο, του είχα ρίξει μια ματιά το πρωί και μετά έφυγα για κάτι δουλειές…

   (Αυτές τις μέρες μάλλον θα λείπω τις περισσότερες ώρες από το διαδίκτυο,
   αλλά θα μπαίνω 2-3 φορές την ημέρα για έλεγχο μέηλ και σχολίων….)

 12. http://www.koutipandoras.gr/?p=27955
  Συνεχίζεται η δίκη Βαξεβάνη- Συνεχής ενημέρωση

  10:20 Ξεκίνησε η δίκη. Μάρτυρες υπεράσπισης του δημοσιογράφου αναμένεται να καταθέσουν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η αίθουσα είναι γεμάτη κόσμο που έχει έρθει να παρακολουθήσει τη δίκη και να συμπαρασταθεί στο δημοσιογράφο.

  […]

  Στο κτίριο 2, Αίθουσα 1 στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων στις 9.

  Όπως έχει προαναγγείλει ο δικηγόρος του Χάρης Οικονομόπουλος- θα παραστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης κάποιοι από τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος.

  Στη δίκη θα παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης και ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας δημοσιογράφων.

  ______
  επισης τελευταία νέα εδώ

  http://twitter.com/Kouti_Pandoras

 13. Καλό μήνα και από εδώ!

  Να συμπληρώσω στην πολύ πλήρη παρουσίαση του θέματος, οτι όσοι δημοσιογράφοι άκουσα, υπερασπίζονται τον Βαξεβάνη, όπως ο Τράγκας- που εξάλλου τον αφορά και άμεσα το θέμα – και ο Χατζηνικολάου. Έχει και αυτό τη σημασία του.

  Βάζω εδώ απόσπασμα της σημερινής εκπομπής του Καζάκη που περιέχει συνέντευξη με εργαζόμενο στην ΕΡΤ που συμμετείχε στη σημερινή συνέλευση στο ραδιομέγαρο. Σε αυτό χρησιμοποιεί την έκφραση «ο γύψος έχει αρχίσει και πήζει» παραπέμποντας σε εποχές χούντας, και μιλά για την φίμωση κάθε ανεξάρτητης φωνής που επιχειρείται.

 14. Η δήλωση του προέδρου Ευρωπαϊκής ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Jim Boumelha έξω από το δικαστήριο της Ευελπίδων:

  (είχε λάθος ο τίτλος του άρθρου στο «Κουτί της Πανδώρας»,
  δεν είναι «της ευρωπαϊκής» ομοσπονδίας, αλλά της Παγκόσμιας)
  http://www.koutipandoras.gr/?p=28020

  Η δήλωση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη έξω από το δικαστήριο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s